BussumsNieuws

6 september 2017

BussumsNieuws 6 september 2017


Een derde woningen voor meer weg

GOOISE MEREN Onderhandelen over de prijs van een koophuis komt in Gooise Meren steeds minder voor. In het vorige kwartaal is een derde van alle koopwoningen verkocht voor de vraagprijs of meer.

Daarmee loopt het erg goed op de woningmarkt van Gooise Meren. En dat merken ook de makelaars. Zo vertelt Naarder makelaar Michiel Koudijs tegen de NOS nog nooit te hebben meegemaakt dat zo veel kopers bereid zijn om voor een huis meer te betalen dan de vraagprijs.

Naast Gooise Meren kennen ook andere regiogemeenten een oververhitte woningmarkt. Van Weesp verwisselden de helft van de huizen voor de vraagprijs of meer van eigenaar, Hilversum scoort met 30 procent ook hoog.

Huizenprijzen omhoog

Er wordt dus meer betaald voor huizen, maar ook de huizenprijzen stijgen in Gooise Meren. Afgelopen jaar stegen de huizenprijzen met 15 procent het hardst van heel Nederland.

Rest van de regio

De cijfers komen van onderzoeksbureau Calcasa. In de vijftien jaar dat deze cijfers worden bijgehouden, is nog nooit zo vaak overboden op een huis als nu. Landelijk betaalt gemiddeld ruim een kwart van de kopers de vraagprijs of meer. Ter vergelijking: in Huizen is dat 16 procent, in Blaricum 6 procent.

Verdachte steekpartij Nieuw Veldheim voor de rechter

BUSSUM De verdachte van de steekpartij aan Nieuw Veldheim van afgelopen voorjaar staat vandaag (woensdag) voor de rechter. Dat maakt de rechtbank bekend.

De Bussumse vrouw (24) wordt ervan verdacht haar buurvrouw te hebben neergestoken na een langslepende burenruzie. De verdachte Bussumse kon meteen na de steekpartij worden aangehouden: ze was thuis.

De vrouw wordt poging tot doodslag ten laste gelegd, omdat ze meerdere keren met een mes naar het bovenlijf van het slachtoffer heeft gestoken of geprikt. Daarnaast wordt de vrouw verdacht van poging tot zware mishandeling. Ze duwde het slachtoffer, waardoor de vrouw ten val kwam en met haar hoofd en rug op de grond belandde. Daarna pakte ze het slachtoffer bij haar haar vast en trok haar weer omhoog.

Over twee weken volgt de uitspraak.


Muzikale burgervader speelt 'Guantanamera'

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde had het Cubaanse lied 'Guantanamera' uitgekozen om zaterdag mee op te treden tijdens de tweede editie van het Wereldmuziekfestival. Hierbij werd hij ondersteund door de wethouders Marleen Sanderse en Gerben Struik. Het trio verzorgde hiermee de aftrap van het festival.

15

Monumentendag

'Boeren, burgers en buitenlui' is dit jaar het thema van Open
Monumentendag. De Historische Kring Bussum heeft een heel programma samengesteld.

11

Een uitgelezen boek
Emil Luden vertelt

In de eeuwenoude geschiedenis van de erfgooiers is de Erfgooierswet van 1912 een keerpunt. Onder de energieke leiding van kroonlid en voorzitter Emil Luden (1863-1942) werd de organisatie van Stad & Lande in positieve zin omgegooid en werden alle betrokkenen weer bij de tijd gebracht. Luden schreef een boek, 'Het Gooi en de Erfgooiers', waarin hij alle veranderingen beschrijft. Luden is niet complimenteus als het om erfgooiers gaat: "Te meenen echter dat al deze verbeteringen de belanghebbenden tot dankbaarheid en tevredenheid hebben gestemd, zoude een vergissing zijn. De mensch, vooral de boer en bij uitstek de Ergooier, lijdt niet aan een overmaat van tevredenheid." Het boek kwam in 1931 uit bij De Kroon in Hilversum. Het bevat 83 pagina's plus 17 afbeeldingen op fotografisch papier en een kaartje van het Gooi met daarop aangegeven de bezittingen (bosch, heide, meenten) van Stad en Lande in 1930.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Ratten in de Boslaan

BUSSUM Niet schrikken, hoor. Het gaat niet over ratten in de zin van slecht volk, maar wel degelijk over de Rattus norvegicus. Bij ons bruine rat, waterrat of rioolrat genoemd.

De foto is een zoekplaatje, maar de rat is bij goed kijken toch best zichtbaar. Een week of 2 geleden was ik met geopende deur van mijn garage een groot oud televisietoestel aan het demonteren, toen ik vanuit een ooghoek iets meende te zien bewegen. Het was een rat die uit de richting van onze gemeenschappelijke huisvuilcontainer aan kwam kuieren. Zelfs toen ik op hem (of haar) af liep, ging het sukkelloopje niet eens over in een snellere gang. Rat stak de Boslaan over, ging onder de auto van de overbuurman zitten, maar sloop toen de tuin van Bert, de andere buurman, in en ging daar in het struweel zitten. Een kleine 2 maanden geleden hadden Rob en ik vanuit de auto op de Koningslaan, vlak om de hoek, ook een rat gezien, die zich tegoed zat te doen aan een uiteenvallende hondendrol. Ook zo tam als wat, maar geen zin in poseren voor de lens van Rob. Ik denk dat deze 2 ratten één en hetzelfde dier zijn. Maar deze rat fungeert nu wel als bruggetje richting GAD. Want onze gemeenschappelijke huisvuilcontainer hoort 4 stalen kleppen te hebben om juist katten en ratten te weren. Twee ervan zijn al sinds jaar en dag verdwenen. De jongens van de Handhaving van het GAD hebben mij zeker al een keer of 4 beloofd iets te doen... tot nu toe zonder resultaat.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. B. den Butter
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 09/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. van Amstel

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.30 u. ds. J.H.W. Elhorst, mw. ds. H.W. van Beelen en ds. N.W. den Bok
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. prop. A.H. van Mourik en 16.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. H. Siebrand
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. T. Novak

Weerbericht

Sterk wisselvallig en winderig, vrij koel

Op1 september is de meteorologische herfst begonnen. Vorig jaar verliep de eerst helft van september compleet nazomers met op veel dagen temperaturen van meer dan 25 graden. Dit jaar gaat het septemberweer de andere richting op. Een actieve oceaandepressie trekt naar het Noordzeegebied. Er komt een stevige westcirculatie op gang. De kans op regen neemt toe.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt af en toe zon verwacht, maar er is ook kans op enkele buien. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 18 graden. In de nacht naar vrijdag begint het te regenen. Overdag is er in het algemeen veel bewolking met enkele perioden met regen. De wind uit het zuidwesten trekt aan tot vrij krachtig. De maximumtemperatuur komt uit op 16 à 17 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde is het koel en onbestendig. Nu en dan klaart het op en laat de zon zich even zien, maar de bewolking overheerst meestentijds. De kans op enkele buien is zowel zaterdag als zondag groot. Er blaast daarbij een stevige zuidwestenwind. Het kwik houdt het bij 16 à 17 graden voor gezien. De normale waarde is 20 graden voor begin september.

Weetje

De maand augustus was vrij koel (17.2 graden tegen 17.5 graden normaal) en tamelijk nat - in onze regio 80 mm tegen 70 mm normaal - en iets aan de sombere kant. De zomer van 2017 was in zijn geheel warm en nat. Het aantal zonuren was normaal. Juni was de beste maand met de meeste zon en zomerse dagen. Juli en augustus waren wisselvalliger en minder zonnig.

Vanaf 6 september zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met een zomeroverzicht van diverse activiteiten in de regio, met o.a. de kasteelfair bij Sypestyn, de Vestingzondag in Naarden, de jaarmarkt in Nieuw-Loosdrecht, de bloeiende heide in Bussum en Sail Pampus.

- In RegioHub komen drie mensen aan het woord die dakloos zijn geworden.

'Subsidie impuls aan de sluitende aanpak'

Subsidie voor hulp verwarde personen in 't Gooi

Geen reden voor paniek, maar de problematiek met verwarde personen neemt toe. Het Rijk geeft nu extra geld.

In augustus was er een gijzeling op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

REGIO De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium te kunnen voorkomen. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders binnen het Sociaal Domein.

'Aandacht voor de problematiek zeer noodzakelijk'

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", meldt hij de gemeenteraad.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken. Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten, waaronder een verwarde man die in Loosdrecht werd neergeschoten en ook de gijzeling van een vrouw op het Media Park in augustus. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.
Ook burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren ziet dat de problematiek in deze gemeente toeneemt. "Het gaat om een breed scala aan problemen, bijvoorbeeld met mensen die dement zijn, verslavingsproblemen hebben of psychisch in de war zijn. Deze mensen zijn meer zichtbaar in de maatschappij en de omgeving is niet altijd even tolerant. Er is overigens geen reden tot paniek bij ons."
Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.
Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staat 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen.

De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het actieprogramma 'Lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Hiervoor ondertekende Van der Want al eerder namens de acht regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Ook vertegenwoordigers van cliënten, familie- en naastenvertegenwoordigers staan achter de deal.

Tijdelijke afsluiting N236

BUSSUM De Gooilandseweg tussen Ankeveen en Weesp is dicht van vrijdag 15 september 20.00 uur tot maandag 25 september 5.00 uur. Dit betekent dat het verkeer vanuit Bussum / Naarden niet via de Loodijk naar Amsterdam kan, maar moet omrijden.

De weg wordt verbreed en twee kruisingen (Lage Klompweg en Dammerweg) worden vervangen door rotondes. Daarvoor moet de weg geheel worden afgesloten. De provincie is al tijden druk bezig met het vervangen van de weg en de aanleg van een nieuwe brug over de Vecht.

Via de snelweg

Verkeer van Bussum naar Weesp en verder naar Amsterdam wordt over de snelweg A1 gestuurd. (Brom)fietsers worden ter plaatse met gele borden omgeleid via de Utrechtseweg.

Hoe gaan we om met ons straatbeeld?

Gemeente benadert bewoners over onderhoud openbare ruimte

Het onderhoudsplan bepaalt hoe de gemeente omgaat met de openbare ruimte. Foto: Vranz van Maaren

GOOISE MEREN Wat gebeurt er met het straatbeeld van de gemeente Gooise Meren? Hoe wordt het groen onderhouden? En welke aandacht heeft de gemeente voor gebouwen? Deze en meer vragen legt de gemeente voor aan bewoners van de gemeente. Bewoners mogen meewerken aan de plannen.

Er wordt gesproken over één onderhoudsplan voor al het openbaar groen en alle gebouwen van de hele gemeente. De gemeente had voor de kernen Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg al zulke plannen. Met het onderhoudsplan wordt onder meer bepaald hoe vaak groene perkjes worden onderhouden, hoe vaak straten worden schoongemaakt en hoe gebouwen onderhouden worden.

Na de fusie werden de meeste werkzaamheden al op elkaar afgestemd. Er moet nu een ander plan komen. De voornaamste reden: bewoners mogen zelf aangeven waar ze menen dat de gemeente aandacht aan moet besteden en hoeveel aandacht. Naast bewoners praat de gemeente met ondernemers en andere betrokkenen.

Bewoners mogen wensen doorgeven aan gemeente

Er staan de komende weken meerdere dagen gepland waarop bewoners en ondernemers kunnen meepraten, zogenaamde 'DialoogDagen'. Daar worden gesprekken gevoerd met onder meer de stadsraad, wijkraden, buurtplatforms, ondernemers, betrokken bewoners en andere sleutelfiguren. Alle wensen worden verzameld, waarna de gemeente ermee aan de slag gaat. Voor volgende maand (17 oktober) staat een heuse schrijfdag gepland waarop in één dag tijd de visie en het beleidsplan worden geschreven aan de hand van de naar voren gekomen wensen. Halverwege november gaat het gemaakte stuk naar de gemeenteraad. De raad moet vervolgens haar akkoord geven op het plan.

Arnold van Eldik

56 jaar, fanatiek hardloper bij AV Tempo. Woont bijna dertig jaar in Bussum, geboren in Loosdrecht. Werkt in Amsterdam.

Foto: Astrid Maas

Waar kennen mensen je van?
"Van atletiekvereniging Tempo. Precies vier jaar geleden ben ik daar begonnen met hardlopen."

Ben je een fanatiek hardloper?
"Ja, dat ben ik zeker. Ik loop drie keer per week hard. Zaterdagochtend train ik met mensen van de club op verschillende niveaus en op donderdagavond op de baan. Maandag of dinsdag maak ik een klein rondje van een uur."

Hoe ben je aan hardlopen begonnen?
"Bij AV Tempo hielden ze een informatiebijeenkomst over hardlopen en hoe je dat het beste kunt oppakken. Deze zaterdag begint om 9.30 uur de cursus Yakult Start to Run. Dus mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen dan langskomen bij Sportpark Zuid in Bussum om te leren hoe je het beste kunt gaan hardlopen."

Wat doet hardlopen met je?
"Ik word fitter en mijn conditie is veel beter geworden. Soms ben ik moe van het hardlopen, maar na een half uur voel ik me weer fit en fris en kan ik de hele wereld aan. Ook krijg ik een opgewekt gevoel na het hardlopen. Maar je moet wel oppassen voor blessures aan bijvoorbeeld je enkels, knieën en heupen. Door bij de atletiekvereniging hard te lopen heb ik een goede loophouding aangeleerd. Ook krijgen we krachttraining zodat je spieren steviger worden en je energiezuiniger kunt lopen en daardoor heb ik hoogstwaarschijnlijk geen last van blessures. En na het lopen ook altijd je lichaam rust geven."

Heb je nog andere hobby's?
"Samen met mijn vrouw doe ik ook nog aan stijldansen. Vorig jaar zijn we weer begonnen na een pauze van dertig jaar."

Bedankje voor Bussumse groenwerkers

BUSSUM Als dank voor hun harde werk afgelopen zomer hebben de groenwerkers van de Tomingroep onlangs een leuk presentje gehad van een gulle gever.

Er plofte een brief op de mat met de tekst: "Al sinds 1996 woon ik in Bussum en ik geniet ieder jaar van de plantsoenen en de mooie wilde bloemen! Ook zie ik graag de rotondes, en hoe mooi die verzorgd zijn door u. Hierbij doe ik een envelop om in uw personeelspot te doen als blijk van waardering. Ga zo door."

De medewerkers waren erg verrast. "'Het is ontzettend leuk om zo gewaardeerd te worden. Dit is waar we het voor doen", zo laten ze weten.

Het geld wordt besteed aan een personeelsuitje voor de medewerkers.

Wereldwinkel: 'Wij zijn ondanks geruchten geopend'

BUSSUM De Wereldwinkel van Bussum is gewoon geopend. Dat laat men weten na een reeks geruchten over het voortbestaan van de zaak. Sommige Wereldwinkels bleken in financiële problemen te komen nadat de Stichting Landelijke Wereldwinkel Cadeaubonnen uitstel van betaling had aangevraagd. De Wereldwinkel Bussum stopt met de verkoop van de bonnen, inleveren kan nog wel.

Naarder schootsvelden nu eigendom van Goois Natuurreservaat

De 20 hectare blijft ook in de toekomst onbebouwd

Een historisch moment vorige week in het Vestingmuseum. Het Goois Natuurreservaat heeft de Naarder schootsvelden aangekocht van de gemeente Gooise Meren.

Om de overdracht van de schootsvelden te vieren, werd er een kanon afgeschoten in de Vesting van Naarden. Foto's: Bastiaan Miché

NAARDEN De gemeente Gooise Meren en het Goois Natuurreservaat (GNR) hebben vorige week de koopovereenkomst voor de overdracht van de schootsvelden ondertekend. Hiermee wordt gegarandeerd dat de 20 hectare schootsvelden ook in de toekomst onbebouwd blijven. Bovendien is afgesproken dat de schootsvelden worden beheerd als natuur- en weidegebied.

"Oorspronkelijk was om de hele Vesting heen een kring waarin niet gebouwd mocht worden en dat waren de schootsvelden", vertelt Niels Udo, coördinator van VVV Bezoekerscentrum Naarden-Vesting. De schootsvelden zijn ontstaan zodat de vijand niet te dicht bij de Vesting kon komen en de velden bestaan uit drie kringen. Op de eerste kring mocht helemaal niet gebouwd worden, op de tweede kring mochten alleen kleine houten huizen neergezet worden en op de derde kring houten huizen met een stenen fundering."
"Nog steeds zie je om de Vesting heen, zoals bij de Thierensweg, de houten huizen staan. Gelukkig zijn er een paar van die eerste schootsvelden bewaard gebleven; die zijn nu onder het beheer van GNR gekomen zodat het open velden blijven."

Naarden is de meest complete Vesting van West-Europa en de enige die rondom helemaal vrij ligt. "De Vesting is gebouwd om de handelsweg naar Amsterdam te verdedigen tegen de vijand. De vijand kon alleen naar Amsterdam over deze weg. Naarden was een garnizoensstad en lag strategisch omdat het droger lag dan de handelsweg. Als het land onder water werd gezet door de Hollandse Waterlinie bleef deze weg droog. Mensen denken soms dat rijke Amsterdammers in Naarden woonden, maar dat was niet zo. De huizen van die rijke mensen zijn later om de Vesting heen gebouwd en zo is Bussum ontstaan. In de negentiende eeuw werd in Bussum een station gebouwd om de schootsvelden te bewaren. Bussum was toen een heel klein dorp, maar door het station Naarden-Bussum is het enorm gegroeid."

Ondertekening van het contract tussen Gooise Meren en GNR.

De schootsvelden waren velden waar je overheen kon schieten

Open velden

René Meyer, groot kenner van de Naardense vestingwerken, gaat verder: "De schootsvelden waren velden waar je overheen kon schieten en daarom mocht het niet bebouwd worden. Ook kon je door de open velden op tijd de vijand in het vizier krijgen. Rond de vijftiende eeuw stonden er in de directe omgeving van de Vesting huizen, bomen en veel heuveltjes waar de vijand zich achter kon verschuilen. De omgeving moest toen geëgaliseerd worden en het liefst zodanig dat je het ook onder water kon zetten zodat de vijand verder weg moest bivakkeren. Met dat ambitieuze plan zijn ze in 1674 begonnen, wetend dat het heel lang kon duren voordat het klaar was. De Vesting is goed bewaard gebleven, maar de schootsvelden niet omdat die, nadat de Fransen in 1814 Naarden werden uitgezet, bebouwd zijn voor onder andere woningen. Nu zijn er nog een paar velden over en het is belangrijk voor de toekomst en de geschiedenis dat die behouden, vrij en open blijven. De schootsvelden hebben namelijk een grote cultuurhistorische waarde."

Natuur- en weidegebied

GNR draagt zorg voor het bevorderen van de natuur- en landschapswaarden door de velden te beheren als natuur- en weidegebied. De ondertekening, vorige week woensdag, werd begeleid door notaris Robert Ritsma (links op de foto). Namens de gemeente Gooise Meren tekende burgemeester Han ter Heegde en namens de GNR ondertekenden voorzitter Kees-Jan Dosker en bestuursleden Gerrit Pas en Elbert Roest de koopovereenkomst. Met deze overdracht van de schootsvelden aan het GNR is een bedrag van 888.804 euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag, een subsidie van de provincie Noord-Holland, wordt door de gemeente Gooise Meren ingebracht in het project 'Naarden buiten de Vesting'. Met dit project wordt een impuls gegeven aan de landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde van het gebied tussen de Naardense Vesting en Muiden. Met een symbolisch kanonschot bij het Nederlands Vestingmuseum werd de overdracht aan GNR feestelijk bekrachtigd.

Onthulling nieuw kanon, braderie, optredens en historische schepen

Boeiend programma Open Monumentendag Naarden voor jong en oud

Hoogtepunten dit jaar van Open Monumentendag Naarden zijn de braderie, de historische schepen en de onthulling van het kanon om 12.00 uur op het Ruysdaelplein.

Historische schepen komen naar Naarden. Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN De Stichting Open Monumentendag Naarden heeft een prachtig programma samengesteld voor Open Monumentendag 2017, dat wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september. Enkele hoogtepunten zijn de braderie en historische schepen in de Nieuwe Haven. De burgemeester van Gooise Meren onthult zondag om 12.00 uur het nieuwe kanon op het Ruysdaelplein.

Bestuurslid Peter Senf van de Stichting Open Monumentendag Naarden vindt dat jong en oud aan zijn trekken komt. Het thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Het programma start op zaterdag met de gondelvaart om 21.00 uur. Vertrek vanaf de industriehaven. Iedereen met een versierde boot mag meevaren. Aankomst rond 21.30 uur bij de Nieuwe Haven.
Alle andere activiteiten in de Vesting vinden plaats op zondag 10 september. Senf: "Een hoogtepunt is beslist de onthulling van het nieuwe kanon op zondag 10 september om 12.00 uur door burgemeester Han ter Heegde en wethouder Miriam van Meerten op het Ruysdaelplein. VVV-coördinator Niels Udo heeft zich sterk gemaakt voor dit oude kanon op deze mooie plek. Een aanwinst voor Naarden. Er is daar ook een optreden van het Koperensemble Naarden." Een aanrader is volgens Peter voorts de gezellige braderie op de Marktstraat en Cattenhagestraat. Behalve veel kramen zijn hier diverse optredens en zullen er dieren te zien zijn van Kinderboerderij De Pluimgraaf. Ook viert de Stichting ASAP (Association for Small African Projects) het 20-jarige bestaan met leuke Afrikaanse activiteiten zoals schminken, veertjes laten vlechten, kalebas beschilderen en een workshop djembé.

Oude schepen

Peter Senf is enthousiast over het programma van dit weekend. Foto: Antoon F. Bruggeling

Zaterdag de Gondelvaart, zondag overal activiteiten

"Bijzonder wordt de binnenkomst van historische schepen op woensdag 6 september om 15.00 uur en zaterdag 9 september rond 13.00 uur in de Nieuwe Haven. Ze vertrekken vanuit Muiden. Gedurende deze vaarten zullen 1 sluis en 7 bruggen bediend worden. De tocht duurt zo'n drie uur. De bedoeling is dat er permanent historische schepen komen te liggen in de Nieuwe Haven van Naarden. Dat juich ik van harte toe. Hier zijn zondag vanaf 12.00 uur ook optredens van shantykoor Het Ruime Sop. Ook kan het publiek op de Kooltjesbuurt nautische ambachten bekijken. Admiraal Frits van Dulm zal de historische schepen inspecteren rond 14.00 uur." Belangstellenden kunnen meevaren op de oude schepen op 6 en 9 september. Tijdig aanmelden bij Peter Senf, tel. 06-13087311 of via jupena@ziggo.nl.

Antieke auto's

De moeite van het bekijken waard op zondag zijn zeker ook de antieke auto's van Hugo van den Berg, tentoongesteld op Oude Haven 16. Gratis toegang. Van den Berg knapt oude voertuigen op. In het Comenius Museum en Weegschaal Museum boeiende exposities. Het Streekarchief en het Stadhuis uit 1601 kunnen eveneens bezichtigd worden. In de Grote Kerk treden tussen 12.30 en 16.30 uur op het Kamerkoor Dvorak, Jeugdorkest o.l.v. P. Veenhuizen en het Bussumse koor Promusica. De kerktoren mag beklommen worden, met mooi uitzicht over het hele Gooi en Flevoland.

Peter Senf laat weten dat er op 9-10 september een kampement is bij het Vesting Museum. Verder is er een kinderbootcamp en zal niemand minder dan Napoleon op bezoek komen. Er zijn demonstraties tingieten in Kazemat IJ. Demonstraties bij de Kraanbrug bij Fort Ronduit om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De vestingvaart is niet gratis. Vertrek naar de Kraanbrug vanaf de Nieuwe Haven.

DeMess open

In het nieuwe cultureel centrum DeMess op het Promersplein tussen 12.00 en 17.00 uur een optreden van cabaretgroep Van Amsterdams Allooi, getiteld 'In gelul kun je niet wonen'. Senf: "Ook kunnen belangstellenden de Oude Begraafplaats Naarden, uit 1830, op de ventweg Amersfoortsestraatweg/hoek Brediusweg bezoeken. Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen, een unieke expositie en demonstraties over het onderhoud van graven. Naast deze begraafplaats zijn hier ook een joodse en een katholieke begraafplaats."

Geschiedenis Erfgooiers en Fransche Kamp centraal op Monumentendag

Komend weekend boeiende activiteiten van Historische Kring Bussum

'Boeren, burgers en buitenlui' is dit jaar het thema van Open
Monumentendag. De Historische Kring Bussum heeft dit weekend een heel programma samengesteld.

Veronica den Breejen en Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM "Iedereen is op 9 september tussen 12.00 en 16.00 uur welkom in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum, gevestigd in station Naarden-Bussum. Hier vindt doorlopend een videopresentatie plaats over de geschiedenis van de erfgooiers. Zij hebben 1000 jaar lang een grot rol gespeeld in de historie van het Gooi", aldus HKB-leden Klaas Oosterom en Veronica den Breejen.

Belangstellenden kunnen de betonnen bunkers uit 1918 bewonderen

Volgens Veronica den Breejen is er een speciale video voor kinderen over dit onderwerp gemaakt. Ook op banners is van alles te lezen en te zien over de erfgooiers. In het dorp fietsen zaterdag leden van fietsclub De Oude Fiets op nostalgische fietsen. Er worden dan flyers uitgedeeld voor het zondagprogramma.
De Fransche Kamp en haar bewoners staan op 10 september van 12.00-16.00 uur in het middelpunt. De camping is gevestigd in het bos aan de Franse Kampweg 5. Het ontvangstcentrum in dit fraaie natuurgebied is het begin- en eindpunt van activiteiten. "Belangstellenden kunnen hier de betonnen bunkers uit 1918 bewonderen. Ze zijn nooit gebruikt en vol zand gestort. Eén bunker is
enkele jaren terug uitgegraven en die kan met een gids van de Historische Kring worden bezocht", laat Oosterom weten. Andere activiteiten op De Fransche Kamp die zondagmiddag zijn: Video- presentaties over de geschiedenis van de erfgooiers en muziek en zang door Freddie Kuiper. Veronica den Breejen: "Ook zijn er een zweefmolen, speeltuin en pierenbadje voor kinderen. Zij kunnen meedoen aan een fotowedstrijd met de eigen smartphone waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Volwassenen kunnen de expositie van foto's van De Fransche Kamp en de erfgooiers bekijken." Nostalgische fietsen zijn te zien in het centrum van Bussum.
De Fransche Kamp heeft een rijke historie. Oosterom: "Er is lang gedacht dat hier in 1672 een kampement was van Franse soldaten gedurende de inname van Naarden. De weg van 's-Graveland naar Laren werd pas in 1896 Franse Kampweg genoemd. Met de nieuwste technieken zijn metingen uitgevoerd. De conclusie luidt dat hier tijdens het Koninkrijk Holland een legerkamp was. In 1809 bivakkeerden hier 4000 soldaten enkele maanden. De omtrekken van het 'Garde de camp' zijn nog goed te zien."
Verder doet ook de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's Gravelandseweg mee aan Open Monumentendag. Zaterdag is hier de opening van het nieuwe gebouw Het Spiegelhuis tussen 17.30 en 18.30 uur. Dit gebouw is ook zondag na de dienst van 12.00 uur tot 15.00 uur te bezoeken.

De geschiedenis van de Erfgooiers wordt zichtbaar. Foto: HKB

'Wij geloven in belang lokale theaters'

Paul Haighton heeft van Spant! een onafhankelijk, financieel gezond bedrijf gemaakt.

BUSSUM Eigenaar en directeur Paul Haighton is nu tien jaar verbonden aan Spant! Een decennium waarin veel gebeurd is. Zo werd Spant! onder zijn leiding een van de eerste volledig zelfstandige theaters in Nederland. Hij bewees, samen met zijn compagnon Bert Dijkstra, dat cultuur en commercie goed hand in hand gaan, zo vermeldt hij in zijn blog op de site van Spant!.

Haighton vertelt dat de tien jaar voorbijgevlogen zijn. Hij kwam uit de hotelbranche en heeft zijn gevoel voor gastvrijheid meegenomen naar het theater. Hij begon er als algemeen directeur met de opdracht om zowel het theater als de zakelijke tak succesvoller te maken. "We hebben onder meer flink geïnvesteerd in de faciliteiten voor de artiesten en gezorgd voor een goede programmering. En we hebben ook hard gewerkt om het theaterbezoek voor het publiek nog aangenamer te maken."
Ook de congres- en evenemententak loopt veel beter dan tien jaar geleden. "Toen hing dat er nog een beetje bij. Daar hebben we een grote professionaliseringsslag gemaakt. Nu is het juist het fundament onder ons bedrijf. We zijn daar met z'n allen echt vol voor gegaan. Iedereen gaf 100 procent. En dat harde werken werd beloond. Jaar na jaar ging het beter. En dat was geheel tegen de tijdgeest in. Want vergeet niet, het waren crisisjaren."
Haighton heeft sinds 2011 samen met compagnon Bert Dijkstra de exploitatie overgenomen van de gemeente Bussum. "Het was een enorme uitdaging, vooral omdat in Nederland nog geen enkel theater op deze manier zelfstandig draaide." Haighton kijkt hier nog steeds heel tevreden op terug. "Spant! is een onafhankelijk, financieel gezond bedrijf geworden met een uitgebreid cultureel aanbod. We krijgen nog wel subsidie, maar veel minder dan voor de verzelfstandiging. Iedereen is er beter van geworden."
"Bert en ik hebben de ambitie om de komende jaren uit te breiden. We hebben hiervoor de organisatie Coulissen bv opgericht. We voeren nu gesprekken met theaters en gemeenten om hiermee ook andere theaters te gaan exploiteren. Als culturele ondernemers geloven wij in de toekomst en het belang van de lokale en regionale theaters in Nederland."

'We zijn dik tevreden met deze Koopjesdag'

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Over het weer en het aantal bezoekers viel dit jaar niets te klagen. Ondernemend Bussum kijkt terug op een geslaagde Koopjesdag afgelopen zaterdag. De dag die het einde van het uitverkoopseizoen inluidt en het begin van het schooljaar is voor veel ondernemers een mooie aanleiding om eens flink de bezem door de (oude) voorraden te halen. Kramen vol met nuttige en minder nuttige zaken hadden voor een dag bezit genomen van het centrum. De organisatie liet weten dik tevreden te zijn met meer kramen dan normaal en door het mooie weer profiteerde ook de horeca flink van het extra publiek dat naar Bussum toog.

BFC start met afgetekende bekerzege

BUSSUM Zonder problemen heeft BFC afgelopen weekend het eerste bekerduel van het jaar gewonnen. De Bussumse derdeklasser was op een stroef natuurgrasveld met 0-4 te sterk voor SV Baarn.

BFC was al vanaf de aftrap de betere ploeg, maar had vooral voor rust last van het zware veld. Van SV Baarn had BFC amper wat te duchten, de Baarnse elf trokken massaal terug op eigen helft en waren vooral ballen aan het wegwerken. BFC zocht de aanval wel en kreeg al snel een paar goede kansen. Doelpunten kwamen pas na de rust van Jurriën Blaauw, Dico Knevel, Tjerk Posthuma en Davey du Maine.
Komende zaterdag speelt BFC het tweede bekerduel. Dan komt DOSC op bezoek.

Valse start voor voetballers SDO

BUSSUM De Bussumers voetballers hebben zondag hun eerste hoofdklasseduel van het voetbaljaar met 0-1 verloren van het sterke Hollandia.

Het duel tussen de twee teams was geen moment hoogstaand te noemen. Aanvallend kwamen er amper kansen en de toeschouwers konden nauwelijks opveren van hoogstandjes van de spelers. De achterhoedes van de twee teams stonden wel erg goed.
Er was slechts één moment bepalend: een kwartier voor tijd maakte SDO een foutje waarna Hollandia-speler Bart Spil kon scoren na een voorzet van Sonny Pronk.

HCAW deelt punten met Hoofddorp Pioniers

BUSSUM Een nederlaag en een zege afgelopen weekend voor de honkballers van HCAW.

De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor zaterdag met 6-0 van de concurrent om de derde plaats, zondag herstelde de ploeg zich met een knappe zege: 15-8.
Het derde duel moest HCAW dinsdagavond nog spelen. En daarmee wordt het meteen een drukke week voor de Bussumers: twee dagen na het derde duel tegen Hoofddorp Pioniers staat HCAW alweer het drieluik tegen regerend landskampioen Curaçao Neptunus te wachten.

'Gevarieerde avond met veel energie'

Voetjes van de vloer. Foto's: Bastiaan Miché

BUSSUM Het Wereldmuziekfestival Het Gooi van afgelopen zaterdag is zeer goed ontvangen. Dat laat de organisatie weten. "We hebben zo veel hoogtepunten beleefd, het was super", vertelt de enthousiaste mede-organisator Igor Rooselaar.

"We hadden veel geluk met het weer en ook qua artistieke invulling stond het programma heel goed. We hadden allemaal amateurs op het podium en dan is het altijd afwachten. Maar het was echt een hele gevarieerde, bonte avond waar iedereen heel veel energie van heeft gekregen."
De belangstelling was goed, zeker 250 personen kwamen luisteren, meezingen en dansen. "De djembégroep uit Eemnes was geweldig, iedereen deed mee. Ook was er gevoelige Franse muziek van Astrid Knaap en kreeg Svetlana uit Oezbekistan iedereen met een dansworkshop op de dansvloer. Omdat we zo'n gevarieerd programma hadden, duurden alle optredens een kwartiertje. Dus als iemand bijvoorbeeld niet van Syrische muziek hield, kwam er al een paar liedjes later Amerikaanse blues of een ander genre voorbij. Van kinderen tot een oudere dame met rollator: ze stonden allemaal op de dansvloer."

Heerlijke hapjes.
De eerste optredens.
Samen tafelen.
Syrische muziek.
Samen genieten.

Jochum Jarigsma van de organisatie vult aan en vertelt dat er ook veel verschillende culturen aanwezig waren. "De meeste bezoekers kwamen uit Gooise Meren, maar ook uit Weesp en Eemnes. Het was een geniaal gezicht om te zien hoe leuk iedereen meedeed."

'Cartridges bijvullen is echt vakwerk'

Inkstation Bussum ook DHL servicepunt en Sandd postpunt

Cor en Jack van Inkstation Bussum. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Inkstation Bussum bestaat deze maand 12,5 jaar in Bussum. De vaste klanten weten deze plek midden in het centrum aan de Brinklaan 70 inmiddels goed te vinden. Maar ook komen er nog dagelijks mensen die vol verbazing ervaren hoe makkelijk het is om hier je printerinkt bij te laten vullen.

"Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee", zegt eigenaar Cor Wander. "Je bent tot 35 euro goedkoper uit per inktcartridge. Wat wij hier met name doen is het vullen van originele cartridges. Daarnaast verkopen wij ook heel veel soorten originele cartridges. Die zijn van veel betere kwaliteit dan de huismerkcartridges die fabrieksmatig worden nagevuld in Azië."
"Dat zijn namelijk lege A-merkcartridges die gereinigd en gevuld worden en daarna als huismerk worden verkocht. Wij verkopen alleen de enige echte en goede cartridges. Deze zijn zo goed dat je ze heel vaak kunt hervullen. Volgens mij ligt het record op 27 keer. Dat hoef je bij een huismerk niet te proberen; die zijn na twee keer vullen al niet meer mooi. De inkt geeft dan niet snel genoeg af of je krijgt strepen."
Wander geeft mee dat je niet te lang moet wachten met het vullen van je cartridge. "Zodra je ziet dat de afdruk niet meer mooi is moet je aan vullen denken. Print je te lang door, tot de laatste druppel, dan is dat funest voor de cartridge."
En even bijvullen, dat regelt medewerker Jack van den Oord in een mum van tijd. "Het is vakwerk dat nauw luistert. Er is niet een universele inkt die overal in past." Met grote precisie hanteert hij de vele spuiten en verschillende kleuren inkt. De klant wacht een paar minuten aan de balie en kan zo meekijken in de 'open keuken'.
Wander laat zien hoe mooi de inkt foto's kan printen. "Drie dingen zijn daarbij belangrijk: de instellingen van je printer, goed papier en natuurlijk een goede cartridge", lacht hij.

Heart to Heart Festival; de viering van een droom

De klaagmuur in Jeruzalem was de inspiratie voor deze wensboom. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Dorien van Nieukerken had van jongs af aan al een grote droom, of liever gezegd een missie in het leven. Ze wilde een centrum openen waar mensen inspiratie kunnen opdoen, zichzelf verder kunnen ontplooien en zich vooral welkom voelen om dat op hun eigen manier te doen. Een jaar geleden werd die levensmissie werkelijkheid met de opening van het Heart House, een inspiratiecentrum waar tal van gelijkgestemde ondernemers zich inmiddels hebben gevestigd.

'Yoga zie ik als een middel tot verbinding en persoonlijke groei'

En die mijlpaal wordt zondag geheel in stijl gevierd met een Heart to Heart Festival in het pand aan de Huizerweg 54. Dorien: "Het wordt een dag vol yoga, inspiratie, workshops, massages, muziek en ontspanning. En de deur staat, net als altijd, voor iedereen open." Dorien kijkt terug op een jaar vol inspiratie, ontmoetingen en verbinding. Maar ook een jaar waarin veel gerealiseerd is. Binnen een jaar na de start van het Heart House zijn alle ruimtes bezet door huurders, waaronder Heart to Heart, het centrum voor welzijn en inspiratie van Dorien zelf. Verder vind je in het Heart House onder meer een afslankstudio op basis van infrarood, een praktijk voor paramedische natuurgeneeskunde, een praktijk voor persoonlijke ontwikkeling en loopbaancoaching. Ook is er een orthomoleculair arts gehuisvest, een fysiotherapeut en een scheidingscoach. Dorien is even voorzichtig als ze een voorspelling doet naar de toekomst. Dan met een brede lach: "Voor de nabije toekomst hoop ik dat het Heart House goed blijft doordraaien. Dat ik zelf minder met de organisatie bezig ben en meer tijd en ruimte krijg als inspirator en verbinder. Maar ook voor het geven van lezingen en trainingen - ik doe dat nu voor onder meer Rituals - en het schrijven van een nieuw boek." Yoga zal ze altijd blijven geven. Dat is wat ze al sinds de oprichting van Heart to Heart (25 jaar geleden) doet. Voor Dorien is yoga echter niet een doel. Het is een van de vele facetten voor persoonlijke groei en om in verbinding met jezelf en anderen te komen.

Festival
Tijdens het festival zijn er meer dan 35 activiteiten georganiseerd door het team van Heart to Heart en komen er diverse trainers en sprekers. Daarnaast openen huisgenoten van Heart House ook hun praktijkdeuren. Wie wil, kan kennismaken met yoga, meditatie, zich laten masseren, luisteren naar een van de lectures en proeven van de vele vegetarische hapjes. De dag begint om 9.30 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten met muziek. Kaarten voor deelname aan de activiteiten kunnen gekocht worden via info@hearttoheart.nl en aan de deur.

Nieuwe voorzitter HC Naarden: 'Ik ben een hockeyer in hart en nieren'

Marc van Wijk volgt Willem Jan van den Brekel op

Marc van Wijk is de nieuwe voorzitter van HC Naarden. De taak van Marc is om de club verder te ontwikkelen met behoud van het familiegevoel.

Marc van Wijk voelt zich erg betrokken bij de hockeyclub. Foto's: Bastiaan Miché

NAARDEN HC Naarden heeft een nieuwe voorzitter: Marc van Wijk. "Ik volg Willem Jan van den Brekel op en de belangrijkste reden dat ik ja heb gezegd is dat ik me zeer betrokken voel bij de club en omdat spelen in teamverband een positieve ontwikkeling voor kinderen is."

"Het bestuur van de club dacht dat ik de aangewezen persoon ben omdat ze iemand zochten met 'hockeybloed'. En dat heb ik zeker. Ik ben op mijn twaalfde in Hoorn begonnen met hockey en in mijn studententijd heb ik gespeeld bij HC Amstelveen. Daar heb ik ruim tien jaar in het eerste elftal gehockeyd en daarna met een groep vrienden in het Veteranenteam. Zes jaar geleden ben ik met mijn vrouw en onze twee dochters in Naarden gaan wonen. Na een jaar merkte ik dat ik nog niet veel mensen had leren kennen. Dan is een hockeyclub heel geschikt om vrienden te maken; ik ben gaan spelen in Veteranen A en ben na twee jaar aanvoerder geworden."

Zakelijke ervaring

Hockeyclub Hilversum heeft het Goois Jeugd Kampioenschap gewonnen.

'Hockey is zo veel meer dan een spelletje met een bal en een stick'

"Ook zocht het bestuur iemand met betrokkenheid bij de club, relativeringsvermogen en humor en zakelijke ervaring in het leiden van een organisatie. En die heb ik als mede-eigenaar van Indicia, een bedrijf met honderd medewerkers dat klanten ondersteunt bij innovatie en digitalisering. HC Naarden heeft veel vrijwilligers, zeven bestuursleden en 25 mensen in vaste dienst. Dus mijn expertise in het runnen van een eigen bedrijf komt goed van pas."

Echte familieclub

Voor Van Wijk waren er ook andere argumenten om voorzitter te willen zijn. "Ik heb HC Naarden leren kennen als een echte familieclub met een grote betrokkenheid van vrijwilligers, leden en ouders. Dat maakt deze club ook zo geweldig. Mijn kinderen hockeyen natuurlijk ook en spelen in de D- en E-zestallen. Zelf was ik betrokken bij de club als trainer van de benjamins, coach van een F-team, coach van een E-zestallen team en coach van de M8E1. Ik weet uit ervaring dat sporten een positieve ontwikkeling kan hebben voor kinderen. Hockey is zo veel meer dan een spelletje met een bal en een stick. Met hockey leer je omgaan met winnen en verliezen, samen spelen, doorzetten, incasseren, pijn hebben en presteren onder druk. Dat is een van de redenen dat ik het voorzitterschap heb geaccepteerd en dat wil ik graag overdragen aan anderen. Daarom ga ik ook met mensen van de club in gesprek om een goed beeld te krijgen van wat er speelt, wat goed gaat en wat meer aandacht nodig heeft."

De club heeft zo'n 2.000 leden en een lange wachtlijst. HC Naarden behoort daarmee tot de vijftien grootste clubs van Nederland. "Hockey is heel populair, maar we kunnen helaas niet aan de grote vraag voldoen. Het bestuur is al jaren bezig om zo veel mogelijk kinderen te laten hockeyen. Met veel kunstgrepen proberen we ieder jaar weer om meer kinderen toe te laten dan we eigenlijk kunnen huisvesten. We worden helaas beperkt door het gebrek aan velden. Wij hebben vier velden en een trainingsveld en er is dringend behoefte aan nog een veld, maar dat is geen gemakkelijke opgave."

Goois Jeugd Kampioenschap

"Een mooie kick-off van het hockeyseizoen is het jaarlijkse Goois Jeugd Kampioenschap (GJK) in samenwerking met zes andere hockeyclubs in 't Gooi. Afgelopen zaterdag speelden bijna 300 teams tegen elkaar en het was een zeer geslaagde dag. Aan de ene kant is dit toernooi natuurlijk een burenstrijd omdat elke club graag wil winnen, maar we geven op deze manier ook het goede voorbeeld door dit gezamenlijk te organiseren.
Tijdens het toernooi zijn er twee prijzen te winnen: De We Are Fair Play-prijs is voor de club die zowel op als rond het veld het sportiefst is. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Hansie Forever Foundation, een stichting die is opgericht ter nagedachtenis aan Hans Meijer. Hans kwam op 21-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk en was een fervent hockeyspeler op onze club. Deze prijs ging dit keer naar Spandersbosch. De tweede prijs is voor de club met de meeste wedstrijdpunten en Hilversum ging dit jaar met de GJK-beker naar huis."

Toekomst voor 'huisje met de kogel'

Bewoners mogen in prefabwoning

De bewoners van Naardermeer 17 langs de Karnemelksloot willen graag terugkeren. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN Een van de twee uitgebrande boerderijen aan het Naardermeer wordt opnieuw opgebouwd. Het gaat om nummer 17, het woonhuis van een Naarder familie die maar wat graag terugkeert.

Burgemeester Han ter Heegde maakte vorige week bekend dat de betreffende, historische boerderij opnieuw zal verrijzen. De boerderij werd deze zomer volledig verwoest na een blikseminslag. Ook van de naastgelegen boerderij, met daarin twee woningen, was niets meer over. Het heeft er alle schijn van dat ook deze woning opnieuw gebouwd zal worden. Deze mensen hebben volgens de burgemeester al aangegeven niet terug te zullen keren naar het adres aan het Naardermeer.

De burgemeester kon nog niet al te veel details bekendmaken over nummer 17. Wel vertelde hij dat de betreffende familie heel graag terug wil keren naar hun vertrouwde stekkie. Meneer Bakker heeft hier nog zijn groentetuin en ook lopen er nog wat schapen rond het terrein. De familie mag in afwachting van de sloop en herbouw tijdelijk in een prefabwoning op het terrein wonen.

Volgens correspondent Gérard Buhr is de architect al bezig met de plannen en zal het noodonderkomen in de boomgaard verrijzen. Hij schreef onlangs al in deze krant: "Hoewel Jil en Met Bakker het nog erg moeilijk hebben om de ramp te verwerken, is er nu toch sprake van een straaltje zonneschijn. Gelukkig heb ik Jil ook alweer bezig gezien in zijn met liefde opgezette moestuintje. Een aardig detail bij de totale vernietiging van de oude boerderij is dat de kanonskogel uit Napoleontische tijd, die aan de voorgevel ingemetseld was, uit de puinhopen werd gered. Ongetwijfeld zal dit stukje Naardense historie weer een plaatsje krijgen in de nieuwe muur. En dan kan ik het weer hebben over 'het huisje met de kogel' zoals ik het heel vroeger altijd noemde."

Uit de historie van Bussum en omgeving
Boeren, burgers en buitenlui

Zowel het Bussums Historisch Tijdschrift als Open Monumentendag staat in het teken van de Erfgooiers. Zij hebben in de geschiedenis hun stempel op onze streek gedrukt.

Het zijn de boeren, de roemruchte erfgooiers, geweest waardoor een belangrijk deel van de landschappelijke waarde van het Gooi in tact is gebleven. Zij hebben eerst eeuwenlang hun verworven gebruiksrechten verdedigd tegen ieder die daar inbreuk op wilde maken. Vervolgens hebben ze in de 19de eeuw hun poot stijf gehouden toen de overheid het collectieve gebruik van de grond wilde omzetten in particulier bezit. En ten slotte hebben ze op het goede moment bos en heide overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Dat klinkt alsof er steeds sprake was van eensgezindheid. Maar in werkelijkheid maakten de erfgooiers net zoveel ruzie met elkaar als met hun tegenstanders. Het Bussums Historisch Tijdschrift voert u langs deze veelbewogen geschiedenis.

Open Monumentendag. Za 9 september 12-16 uur: Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers in het HKB-centrum, lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum.

En dan een fenomeen dat voor velen een goed bewaard geheim lijkt te zijn: De Fransche Kamp. Niet eens zo heel diep verscholen in het bos langs de Franse Kampweg, ligt een camping met honderden staanplaatsen, die voornamelijk door Amsterdammers wordt bevolkt. Veel Bussumers zijn daar nog nooit geweest, sterker nog, velen zijn zich helemaal niet bewust van het bestaan van die camping. Lees erover en wees welkom op 9 en 10 september!

Open Monumenten

Za 9 september 12-16 uur:

Antieke fietsen in het dorp

za 9 september 12-16 uur:

Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers in het HKB-centrum, lage rechtervleugel van station Naarden-Bussum.

Zo 10 september 12-16 uur: In de Fransche Kamp, Franse Kampweg 5: Doorlopende presentatie van de geschiedenis van de erfgooiers. Bunkerwandelingen, Zweefmolen, Muziek, Fotowedstrijd. Ook en vooral kinderen!

Zo 10 september 12-15 uur: Open huis Spieghelkerk met nieuw Spieghelhuis. Nwe 's-Gravelandseweg 34.

Zo 10 september 12-16 uur: Oude begraafplaats, ventweg Amersfoortesestraatweg, hoek Brediusweg: Rondleidingen, expositie, demonstraties onderhoud, enz.

Met artikelen over de Erfgooiers; Hoe de boer verdween uit Bussum, met themaplattegronden van Bussum, over de Tuinstad die Amsterdam in 1926 op de heide wilde bouwen; over De Fransche Kamp en haar bewoners; en over een seriemoordenaar 75 jaar geleden. Het Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor
€ 7,50 te koop bij de HKB, boekhandel Los en Bruna.