BussumsNieuws

12 december 2018

BussumsNieuws 12 december 2018


Bussumer overleden na ongeluk

De man werd onwel en verloor de macht over het stuur. Foto: Foto Miché / Peter Mol

NAARDEN Een zwaar ongeluk op de Rijksweg (Naarden) heeft zondagochtend het leven gekost aan een Bussumse man (67).

Het ongeluk gebeurde rond 4.45 uur ter hoogte van de kruising van de Rijksweg met de Churchillstraat. De man raakte van de weg en belandde met de neus van de auto in het water. Het ongeluk gebeurde doordat de bestuurder van de auto onwel raakte en de macht over het stuur verloor. Er was geen andere auto bij het ongeluk betrokken, zo meldt de politie na onderzoek.

Een andere automobilist zag het wrak even later liggen en sloeg alarm. De hulpdiensten waren al gauw met meerdere eenheden ter plaatse. De weg werd afgezet, de brandweer kwam ter plaatse om de boel te verlichten zodat het ambulancepersoneel goed zijn werk kon doen.

Verwondingen

Het slachtoffer werd gestabiliseerd en daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de man later aan zijn verwondingen. Twee andere inzittenden van de auto bleven ongedeerd, ze kwamen met de schrik vrij.

De politie heeft na het ongeluk nog lang onderzoek gedaan. Dat had tot gevolg dat de weg lang moest worden afgesloten. De auto van de man moest door een berger op de kade worden getakeld en werd daarna weggesleept. De auto raakte zwaarbeschadigd door het ongeval.

Gemeente zat tóch goed met begroting

GOOISE MEREN Er was niets mis met de begroting van de gemeente Gooise Meren die de provincie Noord-Holland afgelopen maand afkeurde. Dat heeft de gemeente laten onderzoeken.

De provincie keurde de begroting afgelopen maand om technische redenen af. Zo begrootte de gemeente de precariobelasting, kort gezegd de belasting op ondergrondse leidingen voor nutsbedrijven, als structurele inkomsten. De precariobelasting wordt echter in 2020 opgeheven, waardoor de gemeente deze inkomsten verliest. Toch heeft de gemeente de belastinginkomsten ook na 2020 op de begroting staan. Dat mag volgens de provincie niet meer.

Na het oordeel van de provincie paste de gemeente de begroting razendsnel aan. Met een noodmaatregel werd 2,3 miljoen euro extra bezuinigd, waardoor de provincie wel akkoord ging met de begroting. Dat blijkt achteraf niet nodig te zijn geweest, zo oordeelt de Commissie Besluit Begroting en Verantwoording die oordeelt over begrotingsgeschillen. De gemeente laat de genomen maatregelen wel intact.

Voetbalfeest

Foto: Johan van der Geest

SDO schrijft met de eerste plaats in de hoofdklasse geschiedenis: nog nooit in de honderdjarige clubhistorie stond de club bovenaan.

9

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u.ds. V.C. Lindenburg en 19.00 u. Volkskerstzang pastor M. Potjer; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 15/12 17.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; di. 18/12 19.00 u. Boeteviering pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot en 19.00 u. Lessons & Carols; ma. 17/12 19.30 u. Adventoverweging
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. van Andel en 17.00 u. ds. P.M. van 't Hof
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. J.H. Röselaers
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. Invulling door leden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 17.00 u. Adventsmaaltijd
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, Gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Dit is nou een Leicesterstoter!

Een supervondst dit keer van metaaldetectorist Mark.

Het gaat hier om een behoorlijk zeldzame zilveren munt, die in 1586 werd uitgegeven. Uit een roerige periode in de Nederlanden, want de 80-jarige oorlog zorgde voor een hoop gedonder. Letterlijk en figuurlijk. Toen ook nog eens Prins Willem van Oranje in Delft door Balthasar Gerardts werd vermoord, dreigde er chaos. De Staten-Generaal zocht naar een bekwaam persoon die ons land zou weten te leiden. Er werd gezocht in Engeland, onze compagnon en mede-vijand van de Spanjaarden. De keus viel op ene Robert Dudley, vertrouweling en vriend van de Engelse koningin, maar beter bekend onder de naam Graaf van Leicester. Kwam in 1585 heimelijk met 6000 man naar onze streken en werd hier landvoogd. Het ging niet geweldig en in 1587 zag raadpensionaris Johan van Oldenbarneveldt zich genoodzaakt Leicester al de laan uit te sturen. Een blijvende herinnering aan hem was het geld. Onder andere zilvergeld met zijn afbeelding. Waaronder een 'stoter', genoemd naar een oude uitdrukking van munten slaan, namelijk het stoten. Precies zo'n munt als Mark in de buurt van Utrecht tevoorschijn piepte. Werd ook wel Leicesterreaal genoemd en had een waarde van 2 1/2 stuiver. Hoewel landvoogd Leicester maar 2 jaar hier bezig was geweest, bleven zilveren munten met zijn afbeelding nog enige tijd in omloop. Vandaar het jaartal 1593 op de munt van Mark.

Weerbericht

Droog en vrij koud, overgang naar zachter weer

Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat het enigszins winteren. Met een continentale oostelijke stroming is het koud en droog. In de loop van het weekeinde dringen uitlopers van een omvangrijke oceaandepressie tot onze omgeving door. Dat betekent later op zaterdag of zondag neerslag, mogelijk is dat eerst sneeuw of natte sneeuw overgaand in regen.

Donderdag en vrijdag

Met een stevige oostenbries is het donderdag en ook vrijdag koud winterweer. 's Nachts vriest het licht. In de nacht naar vrijdag tot -3 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot ongeveer +2 graden. Door de sterke wind voelt het kouder aan. Vrijdag kan het overdag lokaal licht blijven vriezen. Het weerbeeld daarbij zijn wolkenvelden met af en toe zon. Het blijft droog.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het tot lokaal -5 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot rond +1 graad. De bewolking neemt vanuit het zuidwesten langzaam toe. In de namiddag of avond volgt een dooiaanval met mogelijk eerst sneeuw of natte sneeuw, overgaand in regen. De temperatuur stijgt zondag naar 7 graden. De matige wind draait van zuidoost naar zuid.

Weetje

Middendecemberkou, zoals deze week, wordt vaak voor de kerstdagen afgebroken. Dat was ook vorig jaar het geval toen er op 10 en 11 december wel 15 cm sneeuw viel. Nadien volgde snel een periode met vrij zacht en wisselvallig weer. In de ijzige december van 2010 liep het anders. Op 17 december viel een dik pak sneeuw dat bleef liggen tot na de witte kerstdagen.

Een uitgelezen boek
De kolonie in Blaricum

Foto: Picasa

De kolonie 'Walden' van Frederik van Eeden in Bussum is bij velen bekend. In diezelfde periode rond 1900 is er ook in Blaricum een idealistische kolonie geweest, die veel minder bekendheid heeft gekregen.

De Historische Kring Blaricum gaf in 1987 een boekje uit waarin die kolonie werd beschreven. Auteur was Maria W.J.L. Boersen. 'De Kolonie van de Internationale Broederschap te Blaricum', zoals die voluit heette, had een religieuze grondslag en de idealen werden er veel strikter beleden dan in Walden. Vanuit christelijk-anarchistische beginselen wilde men een ideale samenleving creëren. Tolstoj was hun grote inspirator. Na drie jaar interne spanningen en ook conflicten met de plaatselijke bevolking mislukte het experiment, alhoewel de kolonie nog acht jaar bestond. Het gebonden boekje, 98 pagina's, bevat een aantal foto's, een lijst met de namen en achtergronden van de kolonisten en een kaartje. Het is één van de weinige boeken over dit project. Het exemplaar toont niet nieuw meer, maar is wel schaars.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 10. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 12 december zendt
GooiTV de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met wethouder Jan Klink van Wijdemeren.
- In TV Magazine is onder andere aandacht voor de open dagen van de Tinfabriek in Naarden en Wereldlichtjesdag.
- RegioHub staat stil bij de begeleiding en ondersteuning die Bouw- en Installatiemensen biedt aan statushouders.
- Ingmar Meijer praat met de burgemeester van Hilversum.

Een ontbijtje met kerst als contactmoment tussen jong en oud

Scholieren van De Fontein zorgen dat het de ouderen aan niets ontbreekt

Scholieren van De Fontein verzorgen een ontbijtje voor ouderen uit Bussum-Zuid. Een idee van 50PLUS, Albert Heijn Koekoeklaan en de school.

Adriaan Nagel, Elisa Nuij en Benedikt Kuipers. Foto: Bob Awick

BUSSUM Wie dinsdag 18 december boodschappen gaat doen bij de Albert Heijn aan de Koekoeklaan in Bussum krijgt een bijzonder tafereel voorgeschoteld. Tussen 8.00 en 10.00 uur wordt er een ontbijt geserveerd voor ouderen uit de buurt.

"Er komen zeven tafels met aan iedere tafel plek voor zes ouderen", vertelt Benedikt Kuipers, filiaalmanager van de supermarkt. Veertien scholieren van de om de hoek gelegen middelbare school De Fontein gaan ervoor zorgen dat het de ouderen aan niets ontbreekt. Directeur van de school Adriaan Nagel: "De jongeren uit het eerste en tweede jaar konden zich hiervoor aanmelden." Volgens hem is de lokale supermarkt een voor de hand liggende ontmoetingsplek voor jongeren en ouderen. "Veel van onze scholieren komen hier regelmatig en ze werken hier ook als vakkenvuller."
Voor Kuipers is het ook heel logisch dat Albert Heijn hier aan meewerkt. De supermarkt sponsort het eten en zorgt ook voor de aankleding van de tafels. "Veel mensen, met name de ouderen, komen ook naar de supermarkt en het winkelcentrum aan de Koekoeklaan voor een praatje. Het is een sociaal uitje." Dat het een ontbijtje moest worden was net zo voor de hand liggend. Elisa Nuij, raadslid voor 50PLUS: "Het ontbijt is een ideaal contactmoment. Het kan echt voor verbinding zorgen." Haar collega-raadslid Andreas van der Schaaf ziet de verbinding tussen jong en oud ook als een soort kringloop. "Grootouders zorgen voor kleinkinderen en kinderen verlenen op hun beurt ook weer mantelzorg aan hun ouders."
Behalve dat de scholieren het ontbijt serveren, is het ook de bedoeling dat er een match tot stand komt tussen de jongeren en de ouderen. Ze moeten een afspraak plannen voor een gesprek en daar bijvoorbeeld een vlog van maken. Nagel: "De Fontein doet regelmatig iets aan burgerschap, het is een vast onderdeel in ons onderwijs." Alle drie de partijen willen niet zozeer de nadruk leggen op eenzaamheid als aanleiding voor het gezamenlijke initiatief. Het is een thema dat zeker met kerst snel komt bovendrijven. Maar bij dit ontbijt gaat het vooral om de verbinding. Nuij: "De samenleving is meer en meer geïndividualiseerd en gedigitaliseerd. Ouderen hebben niet zo vaak gesprekken meer en ze vertellen juist graag over vroeger." Of jongeren daar dan op zitten te wachten? Volgens de schooldirecteur zijn ze juist vaak heel erg geïnteresseerd in verhalen van ouderen. "Als er gesprekken ontstaan levert dat echt aan beide kanten mooie ervaringen op. Er wordt vaak gemopperd op de jeugd, maar er is ook een andere kant. Ze zijn echt betrokken en enthousiast."
Enthousiast was ook de Kringloop aan de Laarderweg. Deze partij zorgt voor het bestek en servies en Scooterz regelt het vervoer van de benodigde tafels en stoelen. Ouderen die het leuk vinden om mee te doen aan dit initiatief kunnen zich aanmelden bij de balie van de Albert Heijn.

'De supermarkt is een ideale ontmoetingsplek'

'Vaak wordt gemopperd op de jeugd, maar er is ook een andere kant'

Burgemeester: zonder fuseren ook gewoon goed samenwerken

Gooise Meren heeft haar bijdrage al geleverd. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Zonder dat de gemeenten om ons heen net als Gooise Meren fuseren om hun bestuurskracht te versterken, kan er gewoon goed regionaal samengewerkt worden. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde.

Er werd de afgelopen jaren veel gesproken over de fusie tot drie regiogemeenten, maar voor dat plan was amper draagvlak onder de gemeenten zelf. Afgelopen maand zette de provincie Noord-Holland de procedures tot een fusie dan ook stop.

Volgens burgemeester Han ter Heegde hoeft dat besluit geen gevolgen te hebben voor de toekomst van de regio. "Als ik nu kijk naar hoe we als gemeenten op tal van vlakken samenwerken, dan gaat dat best goed. Wel moeten we, met de basis die we nu hebben, kijken hoe we de boel kunnen versterken. Wat het gaat goed, maar het kan ook beter", zegt de burgemeester. Ter Heegde stelt verder dat Gooise Meren geen actieve rol heeft als het gaat om eventuele nieuwe fusies. "We wachten af. Als het gaat om fuseren hebben wij onze bijdrage al geleverd met de fusie tot Gooise Meren."

Ammy de Wolf

Na Hogere Hotelschool Den Haag in hotelbusiness gewerkt, 78 jaar oud, woont in Naarden sinds 1968

Waar in Gooise Meren komt u graag?
"In de bossen, gelukkig zijn er hier veel!"

Wat zou u doen met 100 euro?
"Shoppen met mijn kleindochters."

En met een miljoen?
"Waterputten installeren en voorlichting over anticonceptie geven in arme gebieden in Afrika."

Wie verdient een pluim?
"Mark Rutte, omdat hij onvermoeibaar lijkt en onze politici toch maar bij elkaar weet te houden."

Goed gesprek?
"Met Michelle Obama. Ik vind dat zij, ondanks haar ambitie en alles wat zij bereikt heeft in haar leven, toch altijd zichzelf is gebleven. Ik wil weten wat zij nog meer zou willen in haar leven."

Lievelingsmuziek?
"Mozart, Adèle en Michael Bublé."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"'Becoming' van Michelle Obama; ben er net in begonnen."

Wat kijkt u graag op tv?
"Nieuws, documentaires, sportwedstrijden en Floortje Dessing. En de serie 'Klem' vond ik heel goed."

Wat weten de meeste mensen niet van u?
"Dat ik als 24-jarige in landelijke dagbladen heb gestaan, als jongste hotelhoudster van Nederland. Het ging om Hotel Trianon in Amsterdam."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor u uit?
"Een boswandeling, koffiedrinken met de kinderen en een spannende voetbalwedstrijd kijken thuis op de bank."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor arme gezinnen in onze gemeente. Vooral voor de kinderen."

Grotere zorgen over schrappen buslijnen

BUSSUM Het is nog altijd niet ondenkbaar dat enkele buslijnen in 't Gooi en de Vechtstreek over enkele jaren verleden tijd zijn. Hoewel er nog helemaal geen definitief besluit op tafel ligt, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet uit dat bij de nieuwe concessie voor het busvervoer in 2021 in 't Gooi buslijnen worden geschrapt.

Dit blijkt uit hun antwoorden op schriftelijke vragen van SP-statenlid Marnix Bruggeman. De socialist luidde in oktober de noodklok toen tijdens een presentatie van het door GS ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng het plan op tafel lag om tien buslijnen in deze regio geheel of gedeeltelijk op te heffen. Gedeputeerde Elisabeth Post van Verkeer was er vervolgens als de kippen bij om de Gooise verkeerswethouders gerust te stellen en te zeggen dat er nog geen voorstellen liggen voor het schrappen van buslijnen.

De bussen waar Bruggeman zich zorgen over maakt zijn stadsbuslijnen 1, 2, 3 in Hilversum, 100/101 Huizen busstation – Huizermaat – Blaricum Carpoolplaats, 104 Hilversum Neuweg/Havenstraat - Kolhornseweg - Zonnestraal/Zonnehoeve en 105 door de Hilversumse Meent. Verder zouden de 107 over de Huizerweg in Bussum en langs het Media Park in Hilversum, 108 Laren Vredelaan - Laren Schuilkerkpad - Laren Brink – Huizen 't Merk en 109 Eemnes Noordersingel - Wakkerendijk - Hilversum moeten vrezen voor hun voortbestaan. Bruggeman meent dat de buspassagiers in 't Gooi nu al moeten weten wat hun boven het hoofd hangt. De antwoorden van GS op zijn schriftelijke vragen stellen hem nu allerminst gerust. "In het stuk dat we toegestuurd kregen staat het zwart op wit. Mijn zorgen over de dreigende opheffing van buslijnen in 't Gooi zijn door de antwoorden alleen maar groter geworden. Gedeputeerde Staten ontkennen op geen enkele manier dat die er gaat komen."

In de antwoorden verwijzen Gedeputeerde Staten naar een provinciaal beleidsstuk uit 2012, de 'Visie OV 2020'. Daarin staat dat alleen drukke lijnen over hoofdroutes ('stroomlijnen') overblijven. 'Wijkontsluitende' lijnen mogen verdwijnen. Bruggeman: "Dat is precies wat er bij de nieuwe concessie Noord-Holland Noord afgelopen zomer ook is gebeurd. Een aantal bedreigde lijnen in 't Gooi staan in die ov-visie zelfs als stroomlijnen ingetekend. Gedeputeerde Staten willen niet eens garanderen dat die gespaard blijven."

Schaatsbaan ligt er na storing weer prachtig bij

Foto: Bob Awick

BUSSUM De eerste meters zijn alweer gemaakt op de prachtige ijsbaan van Bussum op IJs.

Helaas was er vrijdag een korte storing met de chiller waardoor de officiële opening niet door kon gaan; er was immers geen ijs. De organisatie kijkt nog naar een ander moment om alsnog de dansers van Cabriole op te kunnen laten treden. Zaterdagochtend was gelukkig alles opgelost. Vanaf nu zal de baan flink vollopen met activiteiten op het ijs. Denk aan schoolschaatsen, maar ook aan wedstrijdjes curling, kinderfeestjes en kerstborrels.

Amnesty krijgt post van Goois Lyceum

BUSSUM De Amnesty schrijfmarathon op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens is ook maandag in Bussum gehouden. Op het Goois Lyceum kregen havo 4-leerlingen hulp van burgemeester Han ter Heegde. Wereldwijd schrijven mensen naar autoriteiten waarmee ze opkomen voor gevangenen die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn.

SDO aan kop na zege op koploper

Bussumse voetballers knokken tot het laatst

Het levert nog niets op, maar het heeft er alle schijn van dat SDO als 'herbstmeister' van de hoofdklasse de winterstop in gaat. Een hele prestatie.

SDO knokte voor de zege en de eerste plaats. Foto's: Johan van der Geest

BUSSUM SDO heeft de eerste plaats van de hoofdklasse overgenomen. De wervelende Bussumse hoofdklasser won afgelopen zondag de topper tegen (tot dan toe) koploper Hoogeveen: SDO stapte na een spectaculair duel met 4-3 en een waar feest van het veld.

Enorm feest op het veld na het vierde doelpunt van Joost Heerschop

Voordat er überhaupt al afgetrapt was, was er volop spektakel. De twee teams kwamen tussen de rookwolken van spetterend vuurwerk het veld op, alsof er aangetreden werd voor een kampioenswedstrijd of een bekerfinale. Het zal voor velen zo ook even gevoeld hebben.
Het duel startte ook met veel spektakel. Er was amper afgetrapt of SDO stond al op voorsprong: een teruggekopte bal van Theo Visser kwam voor de voeten van Glenn Hemmers, die raakschoot. Meteen daarna gaf SDO nog een keer gas en werd de voorsprong verdubbeld toen een lange bal van Theo Visser op Joost Heerschop werd voorgegeven op Jesse van Huisstede, die van dichtbij voor de 2-0 mocht aantekenen. Hoogeveen kon er voldoende tegenoverzetten en kreeg goede kansen. Na een krap kwartier voetballen werd het 2-1 door een goal van Daniël Manning.
SDO rechtte na de tegentreffer de rug en herstelde de marge van twee treffers door een goal van Niels Irik. Hoogeveen kon wederom terugkeren. Vlak voor rust maakte de koploper de 3-2. Meteen na rust startte Hoogeveen slecht en kwam het al snel met een ondertal te staan na een rode kaart. Toch kon de ploeg scoren: een vrije trap werd ongelukkig door Dino van Essen achter SDO-keeper Rolf Hazelaar geschoten. Met de 3-3 op het scorebord was Hoogeveen nog het meest tevreden. SDO dacht er anders over en knokte voor de zege en de eerste plaats. Op het allerlaatste moment kopte Joost Heerschop een voorzet van Rowell van der Meer tegen de touwen. Meteen daarna floot de scheidsrechter af en barstte een groot feest los.

Supporters genieten van het feest. Foto: Johan van der Geest
Blijdschap op het veld.

Volkskerstzang voor de zestigste keer in de Grote Kerk van Naarden

Samenzang met leerlingen van Rehobothschool, Nardinc en Goois Vocaal Ensemble

Voor de zestigste keer is zondag 16 december de Volkskerstzang in de Grote Kerk in Naarden. Een gezellige avond met heel veel optredens.

Marijke Pronk en Jan Verkerke in de Grote Kerk van Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN De Volkskerstzang is er voor iedereen - jong en oud, gelovig en niet-gelovig - om samen met elkaar te zingen en om samen van de kerstsfeer in de Grote Kerk te genieten.

"De traditionele Volkskerstzang is ontstaan om voor alle inwoners van Naarden een samenzang te organiseren met de verschillende kerken in Naarden", zegt Jan Verkerke, voorzitter van het Comité Volkskerstzang.

Comité

Iedereen zingt mee met de bekende kerstliederen

"Het Naardens initiatief is in 1958 opgepakt door predikant Mulder van de Hervormde Kerk, dominee Poppe van de Gereformeerde Kerk en pastoor Hartong was er namens de Rooms-Katholieke Kerk bij betrokken. Zij hebben het comité opgericht om gezamenlijk met verschillende geloven en niet-gelovigen een zangavond te organiseren met bekende kerstliederen zodat iedereen in de Grote Kerk kan meezingen."

Met leerlingen

Het comité bestaat nu uit acht vrijwilligers en vrijwilliger Marijke Pronk vertelt dat er dit jaar voor de eerste keer leerlingen komen zingen. "Groepsleerkracht Astrid van Velzen van Rehobothschool Naarden heeft een groep leerlingen samengesteld en zij zingen een lied met zes coupletten. Verder doen mee aan de samenzang organist Dirk Out en muziekvendel Nardinc onder leiding van Marco de Jong. Het orkest van Nardinc begeleidt al heel lang het koor dat komt optreden. Het koor is elk jaar een ander koor en dit keer komt het Goois Vocaal Ensemble met dirigent Roy Voogd en pianist Alwin Kluit. Het gemengde koor zingt enkele vierstemmige kerstliederen uit het eigen repertoire. De overdenking wordt verzorgd door pastor Marle?ne Potjer."

Kaarsjes

De avond begint om 19.00 uur en dan brengen kinderen uit Naarden het licht naar binnen. "In de kerk worden de lichten gedoofd, behalve van de kerstbomen, en dan komen er twee rijen kinderen met kaarsen naar binnen. Ze lopen door de kerk naar achteren en komen door het middenpad weer terug. Daarna begint de Volkskerstzang met bekende kerstliederen", aldus Marijke. "In de kerk zitten elk jaar zo'n 500 mensen en we beginnen de avond met het traditionele kerstliedje 'Komt allen tezamen', gevolgd door 'De herdertjes lagen bij nachte', 'Er is een kindeke geboren op aard', 'Midden in de winternacht' en 'Nu zijt wellekome' en we eindigen altijd met 'Ere zij God'.

Meezingen

"Het zijn bekende kerstliederen en iedereen zingt altijd vol enthousiasme mee."
Jan: "Aan het einde van de samenzang wordt er bij de uitgang een collecte gehouden en we hopen dat de bezoekers ons willen bijstaan om de kosten te dekken van de Volkskerstzang."

De Grote Kerk is open vanaf 18.30 uur; de toegang is gratis.

Sfeervolle kerstmarkt

Ideeën opdoen voor Kerstmis. Foto's: Bob Awick

BUSSUM De kerstmarkt in de Spiegelstraat was zondag weer een groot succes met veel bezoekers die speciaal kwamen voor de gezellige kerstsfeer, kraampjes, levende kerststal en muziekoptredens. "Ik heb alleen maar positieve berichten gehoord, zowel van de bezoekers als de ondernemers", vertelt organisator John Balk. "Gelukkig viel het weer mee. We hadden drie flinke regenbuien, maar tussendoor was het droog met een klein zonnetje. De kerstbomenactie die we dit jaar voor het eerst hadden georganiseerd, heeft 100 euro opgebracht voor de voedselbank."

De kameel, schapen en geitjes ontbraken niet op de kerstmarkt.
Samen op pad.
Veel kraampjes met kerstartikelen.
De kerstmarkt werd dit jaar weer goed bezocht.

'Ik wil weten wat er leeft in de wijk en actie ondernemen'

Geert-Jan Hendriks is de jongste wethouder van Gooise Meren. Hij is op zoek naar bestuurlijke vernieuwing. Dat wil hij bereiken door veel in dialoog te gaan met mensen uit de verschillende wijken en kernen in de gemeente. De portefeuille Leefbaarheid is hem wat dat betreft op het lijf geschreven. Daarnaast houdt hij zich onder andere bezig met financiën en jeugdzorg en is hij wijkwethouder voor onder andere Muiden.

'Waar ik heel blij van word, is dat we na een campagne 40 pleeggezinnen hebben gevonden' Foto: Bob Awick

U bent zo snel wethouder geworden, hoe is dit zo gegaan?
“Sinds mijn studententijd ben ik actief geworden voor D66 in Amsterdam-Zuid. Ik groeide op in Muiden, ging studeren in Amsterdam en ben terug verhuisd deze kant op. Nu woon ik met mijn vrouw en drie kinderen in Muiderberg. Daar begon ik bij de lokale D66 en in 2016 werd ik campagneleider voor de verkiezingen. Ik twijfelde of ik me moest kandideren voor het wethouderschap, maar ik heb het toch gedaan. Als je hart hebt voor de partij, moet je verantwoordelijkheidszin tonen. Daarbij moet er iets te kiezen zijn. En dus zei ik 'ja' tegen de kandidatuur. Twee weken voor de installatie wist ik dat ze mij als wethouder wilden hebben. Een echte verrassing. Het voelde ook als een cadeautje. Ik heb een grote passie voor openbaar bestuur en in de functie van wethouder kan ik echt mijn steentje bijdragen. Het voelt nog steeds als een grote eer."

U heeft een spannende nieuwe portefeuille: Leefbaarheid. Daar kunnen we heel veel projecten onder scharen. Wat betekent leefbaarheid voor u en wat zien de inwoners daarvan?
"Deze hele portefeuille is nieuw en we gaan allerlei projecten starten onder deze grote gemeenschappelijke noemer. We hebben eerst een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hoe kijken inwoners tegen hun eigen straat, buurt en wijk aan? De resultaten van het onderzoek presenteren we volgend voorjaar in een leefbaarheidsconferentie. We bespreken de resultaten en bepalen welke richting het op moet. Het moet in ieder geval concreet worden. We gaan met de inwonersgroepen wijkplannen maken. We werken daarbij van onderop: wat vinden de mensen uit de straat belangrijk? Wat vinden ze mooi in de straat? Waar worden ze blij van? Wat kan er nog beter? De gemeente moet aan de voorkant helder hebben wat er leeft in de wijken en hoe het daar gaat. Dat vraagt ook om anders denken; niet meer in een beleidsplan hier of een beheerplan daar, maar denken in mogelijkheden en oplossingen voor de buurt."

Gaat de gemeentelijst dan aan de slag met wensenlijstjes? Extra drempels in de straat, meer groen om de hoek en een lantaarnpaal voor de deur?
"U vraagt, wij draaien, is hier zeker niet aan de orde. We horen graag aan wat er leeft, maar houden daarbij rekening met de wijsheid van de minderheid en met de grote groep mensen die niet zo snel van zich laat horen. Het gemeentebestuur is er niet alleen voor de inwoners, maar kijkt ook naar het algemeen belang. We gaan per wijk werken en dat vraagt ook op het gemeentehuis om een omslag. We gaan actiepunten maken waar de inwoners blij van worden. We gaan voor de positieve insteek en beginnen met het maken van een lijst van de kernkwaliteiten per buurt en wijk. Wie woont hier, waar treffen de mensen elkaar, welke kansen laten we nog liggen? Vanuit daar gaan we kijken."

'Het kwam als een grote verrassing dat ik wethouder mocht worden'

Jullie hebben toch al veel contact met diverse bewonersgroepen?
"Dat klopt en daar zijn wij heel blij mee. Maar ik weet ook: naast al deze groepen zijn er ook nog veel meer inwoners die niet in een bewonersgroep zitten of meedoen aan digitale onderzoeken. Daar ligt nog een grote uitdaging. Overigens draaien we in de Bussumse wijk Oostereng al een pilot met het maken van de wijkplannen. Daar moeten we volgend jaar flink mee op stoom zijn."

Hoe gaat het met de portefeuille Onderwijs?
"We zien in het land dat scholen kinderen naar huis moeten sturen als er een tekort is aan leraren. Wij hebben dit probleem dit jaar nog niet op grote schaal, maar ik maak mij hier wel zorgen over. Wat als er een grote griepepidemie komt? Ik kan geen knop omdraaien en meer leerkrachten regelen. Wel voer ik gesprekken met alle onderwijsinstanties om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Niet alleen op dit onderwerp, maar ook voor de jeugdhulpverlening. Beter samenwerken om het voor het kind beter georganiseerd te kijken. Wij doen het als regio goed en hebben bijvoorbeeld genoeg consulenten. Ook komt er in de regio extra budget om de jeugdzorg een boost te geven. Waar ik heel blij van word is dat we een campagne hebben gestart voor meer pleeggezinnen en we daardoor 40 aanmeldingen hebben gehad. Een mooie oplossing om te voorkomen dat een kind echt uit huis geplaatst wordt."

'Ik ben trots op de wijkadviseurs die altijd buiten en benaderbaar zijn'

Hoe gaat het met de financiën van de gemeente?
"We staan er financieel goed voor. We geven alleen daar geld uit waar we accenten willen leggen als college. Daar gebruiken we incidentele gelden voor. We gaan geen structurele uitgaven uit de algemene reserve halen. Uiteindelijk willen we de lasten voor de burgers niet verhogen. We hopen deze zelfs te kunnen verlagen. Alleen geld lost niets op, soms kun je ook zaken anders organiseren. We blijven in ieder geval scherp kijken naar de uitgaven."

Wie verdient een pluim?
"Ik kan er velen noemen, maar pik er twee uit: onze wijkadviseurs Lysette Lubbers en Kees Mellema. Zij vertegenwoordigen voor mij het nieuwe Gooise Meren: ze zijn altijd buiten, op de hoogte van wat er speelt en heel benaderbaar. Daar ben ik trots op. Ook op Saïd uit de Keverdijk in Naarden omdat hij het lef heeft gehad voorzitter te worden van het buurtplatform. Hij weet niet hoe wij werken op het gemeentehuis, maar weet exact wat er gebeurt in de wijk en heeft hart voor zijn leefomgeving. Ik hoop nog veel meer van dit soort mooie sleutelfiguren te mogen ontmoeten."

Help Patrick om weer te kunnen staan

'Door de operatie kan mijn kwaliteit van leven zo veel verbeteren'

Patrick Keijzer is een crowdfunding begonnen om geld bij elkaar te krijgen voor een operatie, zodat hij weer kan bewegen en misschien ook weer kan lopen.

Het geld voor de operatie is bijna binnen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zeven jaar geleden kreeg Patrick Keijzer tijdens een training op zijn crossmotor een ongeluk, met als gevolg een dwarslaesie.

Patrick was op 23 april 2011 aan het trainen op zijn crossmotor, wat hij al vanaf zijn vierde deed. "Ik was met mijn tweede opwarmrondje bezig en reed naar de schans toe. Ik schakelde de motor in zijn vrij en reed de heuvel af, raakte de grip kwijt en werd van mijn crossmotor gegooid, die vol in mijn rug terechtkwam. Ik wist meteen dat het foute boel was en voelde mijn gevoel vanaf mijn borst uit mijn tenen wegvloeien. In eerste instantie dacht ik dat het wel goed kwam, maar na een foto in het ziekenhuis werd mij meteen verteld dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik was vanaf mijn borst verlamd door een dwarslaesie. Dan ben je 35 jaar en staat je hele leven op zijn kop. Maar ik ben een positief iemand en na een week heb ik mijn leven, zo goed als het kon, weer opgepakt."

Na een jaar is Patrick gaan solliciteren en zag hij op internet een vacature van smartphonereparatiewinkel The Fixables in Amsterdam. "Ik heb contact gezocht en kwam in gesprek met René Smit. Hij vertelde dat ze net waren begonnen en ik heb daar toen drie dagen in de week kosteloos meegedraaid om het vak te leren. Die drie dagen werden al snel een betaalde fulltimebaan. Nu heeft het bedrijf vier winkels, waarvan een in de Kapelstraat in Bussum. Ik run de winkel vijf dagen in de week met veel plezier." Patrick wilde op een gegeven moment weer gaan sporten en kwam in contact met Lucien de Louw. "We zijn samen gaan tennissen. Lucien is degene geweest die mij vertelde over een operatie in Zwitserland door dokter Possover. Ik ben vorig jaar november bij die dokter in Zürich geweest en de reden dat ik de operatie wil ondergaan is dat ik nu drie keer decubitus (doorligwonden) heb gehad. Die wonden krijg je omdat je geen spieren meer hebt. Je hebt alleen maar vel en bot. Als ik verkeerd zit, kan ik een wond krijgen die ik niet voel. Door deze operatie kan mijn kwaliteit van leven zo veel verbeteren. Tijdens de operatie wordt er een neurostimulator, een oplaadbare pacemaker, in de buik geplaatst en die sluiten ze aan in het bekken. De stimulator geeft een signaal door aan mijn benen dat normaal uit je hersenen komt. Na veertien dagen mag de stimulator aan en die geeft continu stroom af aan mijn zenuwen en spieren. Hierdoor ontwikkel ik weer spiermassa en een normale doorbloeding. Door die spiermassa kan ik hoogstwaarschijnlijk na vier maanden kleine stukjes lopen met krukken. En ik ga ervan uit dat ik ook weer echt kan lopen."
Voor de operatie heeft Patrick 75.000 euro nodig, want die wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. "Het bedrag is grotendeels opgehaald met StepForward, een steunfonds die gekoppeld is aan het Fonds Gehandicaptensport. Ik hoop dat mensen mij willen helpen en donaties zijn welkom via step-4ward.org of op bankrekening NL26INGB0006141010. Maar vrienden en ondernemers hebben me ook al geholpen. Van ondernemers uit de Kapelstraat heb ik artikelen gekregen die via een veiling op Marktplaats worden verkocht. Ook is restaurant Nobel een speciale actie begonnen met een tafeltje waar iedereen op kan bieden en het geld gaat naar de stichting." Patricks slogan is: 'Voor mijn werk fix ik smartphones, maar helaas kan ik mijzelf niet fixen' en hij hoopt dat mensen hem willen helpen om de volgende stap te zetten.

'Ik hoop dat mensen me willen helpen om de volgende stap te zetten'

'Kom zaterdag gezellig winkelen en borrelen op de kerstmarkt in de Kapelstraat'

Eerdere edities waren erg sfeervol. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM De ondernemers van de Kapelstraat verwelkomen zaterdag 15 december graag jong en oud op hun gezellige kerstmarkt. Straatmanagers Eva Kerste en Lilian Hogenboom vertellen dat ze er alles aan doen om deze editie nóg leuker te maken.

"Alle ondernemers staan buiten met een leuke kraam. Hier hebben ze koopjes voor de kerst en hapjes en drankjes in kerstthema. De straat is heel leuk aangekleed met gezellige verlichting, vuurkorven en uit de boxen komt muziek. Er is ook livemuziek van Marcel Luntungan. Hij treedt wel vaker op in café Goesting en dat is altijd een succes. "
"We hebben Cirque du soleil-achtige acts van een winterkoningin en een fee die door de straten zweven en veel bewondering zullen oproepen."

Acts van de winterkoningin, gratis flensjes en livemuziek

"Voor de kinderen zijn er gratis flensjes. En we hebben iemand die hele mooie balloncreaties maakt. Denk aan een rendier voorzien van lichtjes of een kerstboom gemaakt van ballonnen. Het gaat echt wel verder dan de gebruikelijke ballonfiguren."

Hele dag feest

De kraampjes en koopjes zijn tussen 10.00 en 18.00 uur te halen. De kerstborrel is van 17.00 tot 20.00 uur bij de verschillende horecazaken en buiten bij de vuurkorven.

De ondernemers van de Kapelstraat hopen tot slot op veel publiek én droog weer.

Meezingen met bekende kerstliedjes

Kerstmarkt met gezellige kraampjes, verschillende optredens en Jozef en Maria

Op de kerstmarkt zijn leuke kerstcadeaus te koop. Foto: Bob Awick

NAARDEN De jaarlijkse kerstmarkt in Naarden Vesting wordt komende zaterdag weer gehouden op het Ruijsdaelplein. Hier zijn de hel dag gezellige kraampjes, verschillende optredens, Jozef en Maria en voor de Grote Kerk staat de grote kerststal opgesteld.

De kerstmarkt begint om 13.00 uur op het Ruijsdaelplein met de verlichte Utrechtse Poort, samen met het koor Option 4. "Vier dames lopen in Dickenskleding zingend tussen het publiek door tot een uur of vier", aldus Stefanie Korlaar van de Stichting Burgerzin Naarden die samen met andere vrijwilligers de markt organiseert.

Maria en Jozef

Vier dames lopen in Dickenskleding zingend door het publiek

Vanaf 16.00 uur zitten Jozef en Maria in de Gele Loods. Ze hebben eerst een wandeling gemaakt over de kerstmarkt en in de stal van de Gele Loods is Jezus geboren. In de stal is ook de herder aanwezig, met de geitjes en schapen. "Dit jaar is er geen kameel in de stal omdat het te duur is voor onze stichting. Verschillende inwoners vertelden ons dat er een kameel onder de snelweg staat, maar hij of zij is niet gewend om met kinderen om te gaan dus dat vinden we te gevaarlijk."

Bekende kerstliedjes

"Er treedt ook een jeugdsaxofoonkwintet op met vijf leerlingen tussen de tien en vijftien jaar. Zij spelen tussen 15.30 en 18.00 uur. Rond 18.15 uur is er een optreden van muziekvendel Nardinc met een singalong van bekende kerstliederen. De teksten staan op een groot scherm, dus je hebt geen excuus om niet mee te zingen. En vanaf 19.30 tot 21.00 uur is er bij de fontein op het plein een concert van de brassband Beatrix Brass."

Sfeervolle kramen

"Op de kerstmarkt van 13.00 tot 21.00 uur staan dit jaar veertig sfeervolle kramen, waarvan zes van horecaondernemers met onder andere glühwein, warme chocolademelk met slagroom, poffertjes en hotdogs. Op de andere kramen liggen leuke kerstcadeaus zoals sieraden, gezichtsverzorging die gemaakt zijn van Almeerse klei en tassen. Ook is er een dame aanwezig die tegeltjes maakt en een meneer die ter plekke lampen op bestelling in elkaar zet. Ook is er de arrenslee samen met de kerstman. Van 17.30 tot 18.15 uur is 'Op weg naar kerst', een kerstspel rond de Grote Kerk voor kinderen en hun ouders en om 18.15 uur is er een lichtjestocht naar de stal in de Gele Loods."
Natuurlijk kunnen er ook weer kerstkransen gemaakt worden in het Naardense stadhuis tussen 10.00 en 13.30 uur. De Vereniging Vestingstad Naarden organiseert dit al 25 jaar in de sfeervolle hal met als doel om met elkaar kerstversieringen te maken om de Vesting in kerstsfeer te brengen. De gemeente en verschillende tuinders hebben het verschillende groen ter beschikking gesteld. "Het is handig een snoeischaar, binddraad, strokrans, lint en versiering mee te nemen. Strokransen en binddraad kunnen ook ter plaatse worden gekocht."
Stefanie hoopt dat er weer veel bezoekers naar de kerstmarkt komen en adviseert te parkeren op P 'de Abri' of op P 'Nieuw Molen'. "De kerstmarkt is na de weekmarkt, dus kan er zaterdag niet geparkeerd worden op het Ruijsdaelplein."

Uit de historie van Bussum en het Gooi
Patiowoningen in houtloods

De patiowoningen vanaf de Roemer Visscherlaan gezien. Foto: Picasa

Ze werden in 2007 aan de Roemer Visscherlaan in Bussum gebouwd. Het scheelde weinig of de hele charme van dit project, het pannendak met de imposante houten constructie, was gesloopt en waren er appartementen gekomen. Maar de architecten Bob Custers en Joep Mol kwamen met een ander voorstel: de kap behouden en een hoofdrol geven in het nieuwe ontwerp.

Stedenbouwkundig vormt het 63 meter lange en 10 meter brede dak een belangrijk structurerend element in de straat. De open houten constructie was bovendien ruim genoeg om zes woningen onder te situeren. Er is geprobeerd zo veel mogelijk van de bestaande elementen te behouden. De goede kwaliteit van het hout maakte dit mogelijk, maar veel belangrijker was de wens om de geschiedenis van de plek te borgen, in plaats van opnieuw te beginnen. De maten van de houtloods bleken bepalend voor alle woningen. Vooral de onderlinge afstanden tussen de spanten van drie meter. Te smal voor een kamer, maar genoeg voor een riante hal.

Voorzijde van de overkapping. Foto: Picasa
Houtopslag in de loods voor de herbestemming. Foto: Picasa

De grote bomen en de afstand van de loods tot de straat waren een prettige bijkomstigheid. De lage goothoogte en de open structuur met ambachtelijke vakwerkspanten en natuurlijke bruine houtverbindingen gaven de loods, ondanks zijn maat, een vanzelfsprekende uitstraling.

Het project telt vijftien woningen, waarvan zes patiowoningen onder het loodsdak en negen woningen in een afzonderlijke rij die haaks staat op de loods. Tussen de negen eengezinswoningen en de zes patiowoningen is een nieuw binnenstraatje ontstaan, dat vol staat met potten en groene elementen. De zes patiowoningen onder het loodsdak worden bewoond door tweeverdieners en senioren.

Patiowoningen

De woonkamer en de hal bevinden zich onder het loodsdak en hebben een eigen platdakconstructie. De oude kapconstructie heeft nog de oude gekromde dakpannen met kieren en spleten.

De patiowoningen lopen ver door naar achteren. De patio heeft een verbindingsgang die voor- en achterhuis verbindt. Het achterhuis heeft een opbouw; een houten 'doosje' ten behoeve van extra slaap- of werkruimte. Om daglicht binnen te brengen zijn 'lichthappers' bedacht die door het schuine loodsdak steken. Het project won de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs 2010 Bussum.

Klaas Oosterom

Bron: Porfolio van Vocus, architecten BNA, herziene druk 2012.

Nieuw podium voor Stadhuisconcerten

Van stadhuis Naarden naar Spieghelkerk Bussum

Simon Callaghan en Karel Bredenhorst nemen een cd op. Foto: Merlijn Doomernik

BUSSUM Werken van Beethoven, Bridge en Brahms zijn op vrijdag 14 december te horen in de Spieghelkerk en niet, zoals al meer dan vijftig jaar, in het stadhuis van Naarden.

Het stadhuis is een monument met bepaalde voorschriften. Dorien van Londen, voorzitter van de Stichting De Kleine Zaal om de hoek, vertelt dat de veiligheidsvoorschriften in het stadhuis het afgelopen jaar zijn aangescherpt. "In de Burgerzaal van het stadhuis zaten we met te veel bezoekers om aan die voorschriften te voldoen en moesten we uitwijken naar een andere locatie. En dat is de Spieghelkerk in Bussum geworden. De kerk heeft een mooie ruimte met foyer, alles gelijkvloers en een goede akoestiek. Er is plaats voor ongeveer 250 bezoekers."

De concerten vonden plaats in het stadhuis onder de toepasselijke naam 'Stadhuisconcerten', georganiseerd door de Stichting Stadhuisconcerten Naarden. "Nu zijn we verhuisd en hebben we de naam van de stichting veranderd in 'De Kleine Zaal om de hoek'. De concerten zijn allemaal van een hoge kwaliteit en we doen niet onder voor de programmering van De Kleine Zaal in het Concertgebouw in Amsterdam en zo zijn we op onze nieuwe naam gekomen. We organiseren jaarlijks zes kamermuziekconcerten en de prachtige kerk biedt ons ook de mogelijkheid om naast abonnementen losse kaarten te verkopen. Zo kan een breed publiek meegenieten van de steeds wisselende concerten."

Duo Verzaro met cellist Karel Bredenhorst en Simon Callaghan op de piano geven vrijdag het concert 'Beethoven, Bridge & Brexit' in de Spieghelkerk. "Ik ontmoette mijn vriend en pianist Simon Callaghan tijdens een kamermuziekfestival in Groot Brittannië", vertelt Karel. "Sindsdien zijn we meer en meer samen gaan spelen. Als een eerbetoon aan onze gezamenlijke vriendschap met Daniela Verzaro besloten we ons duo naar haar te vernoemen. De tijd vliegt! We hebben al twee cd's samen opgenomen en plannen voor nog twee staan op stapel." De mannen spelen werken van Beethoven - Sonate voor cello en piano nr.2 in g, op. 5 nr.2, Bridge - Sonate voor cello en piano, Kodály - Adagio voor cello en piano en liederen van Brahms, Schumann en Tsjaikovski.

Het concert begint om 20.15 uur aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Losse kaarten kosten 25 euro en kunnen gereserveerd worden door een mail te sturen naar secretaris@dekleinezaalomdehoek.nl en, voor zover nog beschikbaar, aan de zaal vanaf 19.30 uur. Meer informatie staat op www.dekleinezaalomdehoek.nl.

Met korting naar Ciconia Consort in Grote Kerk

Sinds de oprichting verzorgt het strijkorkest ieder jaar een kerstconcert. Foto: Kelly Steentjes

NAARDEN Het Ciconia Consort presenteert op donderdag 20 december het bijzondere concert 'Biedermeier Kerst' in de Grote Kerk van Naarden en je kunt er met een korting naartoe.

Een onderdeel van het kerstprogramma is de viering van het lied 'Stille Nacht' dat dit jaar precies 200 jaar bestaat. "Daarom hebben we ook gekozen voor de biedermeierstijl", vertelt Frank van der Schaar van het strijkorkest. "Tijdens deze 19-eeuwse Duits-Oostenrijkse kunststroming biedermeier, vanaf circa 1815 tot 1848, was er sprake van een burgerlijke vlucht naar een huiselijke gezelligheid met gezellige zithoekjes en planten op de vensterbank. Niet voor niets transformeerde in deze tijd de kerstperiode tot een familiefeest met nieuwigheden zoals de kerstboom, kerstliedjes en kerstcadeautjes. Deze kerststijl en ook de kerstboom bestaan 200 jaar. En ook het lied 'Stille Nacht' bestaat 200 jaar en spelen we tijdens ons kerstprogramma."
Naast 'Stille Nacht' speelt het Ciconia Consort onder leiding van dirigent Dick van Gasteren werken van onder anderen Sibelius, Schumann en Schubert. Speciale gasten zijn sopraan Wendeline van Houten, mezzosopraan Talitha van der Spek, tenor Jean-Léon Klostermann en Nanco de Vries.

Strijkorkest

Het Haagse strijkorkest is een graag geziene gast in de Grote Kerk. "In het verleden brachten we onder andere 'Russische Wintersprookjes' en 'In de Naam van de Roos'."

Kaarten zijn te koop via www.spant.org. Geef hierbij de kortingscode 'Ciconiakorting' op en ontvang 25 procent korting per ticket.

Cor Bakker geeft Kerst-Sing-a-long-concert

Foto: Stef Nagel

NAARDEN Pianist Cor Bakker geeft op zaterdag 15 december vanaf 20.15 uur een Kerst-Sing-a-long-concert in de Grote Kerk in Naarden samen met zijn combo, het Zwanenkoor, Madeline Bell en Humphrey Campbell. Bezoekers kunnen meezingen met de kerstliedjes. Madeline Bell is een Amerikaanse zangeres en kent de typische Amerikaanse Christmas songs en Engelse Carols als geen ander. Humphrey heeft een prachtige soulstem en zingt van Nat King Cole tot Michael Bublé. Kaarten via Grote Kerk Naarden of www.corbakker.nl

Vrijwilligers gezocht

De wandelclub van het maatjesproject Bussum zoekt enthousiaste deelnemers. De wandeling is ca 6 km.

Wijkpost De Schakel zoekt een voorzitter die vorm wil geven aan het beleid.

Geïnteresseerden gezocht voor Taal voor Thuis: leer ouders de taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren en de betrokkenheid met school te vergroten.

Het Muiderhuis (ontmoetingsplek ter bevordering van het geheugen) zoekt vrijwilligers om mee te helpen bij de activiteiten.

www.versavc.nl.of bel
035-6938525.

22 / 28

The BlueBirds zijn te zien in Spant! Foto: Hans van Eijsden

Vrijdag 14 december

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

t Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Messiah - Nederlandse
Händelvereniging

19:30 uur | Grote Kerk Naarden

Nederlandse Händelvereniging o.l.v. Boudewijn Jansen. Messiah, Georg Friedrich Händel. Solisten: Selma Harkink (Sopraan), Cecile van de Sant (Alt),Seil Kim (Tenor), Martijn Sanders (Bas). Holland Symfonie Orkest.

Rhythm of the Dance
The Christmas Show

20:15 uur | Spant! Bussum

Rhythm of the Dance komt langs met 'The Christmas Show'. Geen betere manier om tijdens de donkere dagen een beetje warm te worden dan Rhythm of the Dance in kerstsfeer. Vrolijk kerstfeest, of zoals de Ieren zeggen: Nollaig Shona Duit.

Toneel

20:15 uur | Theater in Zuyd
Bussum

NH Toneel speelt de thriller Getuige à Charge (Witness for the Prosecution) van Agatha Christie. Dit intrigerende stuk is te zien op 14, 15, 21, 22 en 23 december en op 12, 18 en 19 januari in Theater in Zuyd in Bussum. Kaarten via www.nhtoneel.nl.

Zaterdag 15 december

Kerstmarkt Kapelstraat

10.00 tot 18.00 uur Kapelstraat

Een gezellige kerstmarkt in de Kapelstraat georganiseerd door de ondernemers uit de straat. Met kraampjes, muziek en gezelligheid. Om 17.00 uur begint de borrel. Gratis flensjes voor de kinderen. Alles is sfeervol aangekleed met lichtjes en vuurkorven.

Kerstmarkt Naarden Vesting

13.00 - 21.00 uur Ruijsdaelplein

In Naarden Vesting is tussen 13.00 en 21.00 uur een gezellige kerstmarkt. Met optredens, kramen en rond 17.30 uur het kerstspel bij de Grote Kerk. Met levende kerststal in de Gele Loods. Er treedt ook een jeugdsaxofoonkwintet op met vijf leerlingen tussen de tien en vijftien jaar. Zij spelen tussen 15.30 en 18.00 uur. Rond 18.15 uur is er een optreden van muziekvendel Nardinc met een singalong van bekende kerstliederen. En vanaf 19.30 tot 21.00 uur is er een concert van de brassband Beatrix Brass.

Vrouwen in de kunst

10:30 uur | WOC Bellefleur

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. www.artemisomnibus.nl

Kunst

11:00 uur | Arte temporale

Deze hele maand zijn er kleine kunst cadeautjes te koop u heeft al een klein kunstwerkje vanaf € 10.

Samen lunchen

12:30 uur | Restaurant Okydo

Deze keer luncht de ouderenbond bij Okydo. Het aantal deelnemers is gesteld op 20. Graag met pin betalen. Tot 13 december met naam en telefoonnummer inspreken of afmelden bij: Pépé, 035-6944483 of Lidemey 035-8889959.

Concert

16:00 uur | De Antonius Hof

A Festival of Lessons and Carols in de Antoniushof. Zangers zijn gekleed in Charles Dickens kleding met begeleiding van Bram Brandemann op orgel en een koperkwartet.

De Omzieners

20:00 uur | Witte Kerk Naarden

Het theatercollectief van de Wresinski Cultuur Stichting speelt 'De Omzieners' in Naarden. Een intense, ontroerende voorstelling over armoede die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Toegang gratis. Kaarten: omzieners@gmail.com.

Cor Bakker

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Wat is er nu leuker met Kerst dan samenkomen in een prachtig aangeklede kerk, en al die mooie Kerst-liederen samen meezingen met een koor, een fantastisch combo en solisten van wereldklasse? En Kerst-repertoire leent zich daar bij uitstek voor.

The BlueBirds

20:15 uur | Spant! Bussum

Zangeressen Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise vonden elkaar in hun liefde voor americana en country. Geïnspireerd door de hitserie 'Nashville' brengen de drie powervrouwen in intieme setting klassiekers en minder bekende liedjes.

Schubertiade in de Tindalvilla

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Jasper Schweppe (bariton) en Riko Fukuda (piano) geven een concert. Op het programma staan liederen van Franz Schubert, Carl Löwe en Emilie Zumsteeg. Kaarten €25,- incl. consumpties www.tindal.nl.

In Flanders Fields

20:30 uur | deMess Naarden

Een concert ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met John Fernon, Ingrid van Ree en Willem Kersing.

Zondag 16 december

Lezing

10:30 uur | de Besant Hall Naarden

Lezing door Jaap van der Wal. Het embryo in ons – spirituele aspecten van ons voorgeboortelijk bestaan.

Kerstviering

11:00 uur | Heart to Heart

Kerstviering bij Heart to Heart plaats met dit jaar het thema 'compassie'. De Kerstviering wordt begeleid door de teamleden van Heart to Heart en omlijst door prachtige Cello meditaties. Gratis entree.

Stadswandelen

12:30 uur | Vesting Naarden

De stadsgidsen van Vereniging Vestingstad Naarden staan weer klaar voor een interessante wandeling door de stad en over de wallen. Start vanaf de Utrechtse Poort. Volwassenen 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Rondje Muiderberg

13:00 uur | Rest. 't Rechthuis
Muiderberg

Wandel mee met een natuurgids van de VVG met een rondje Muiderberg, Een rijk gevarieerde natuur met bos, het strand en natuurlijk de mooie monumentale Brink. Meer info: www:vriendenvanhetgooi.nl.

Lezing

14:00 uur | Comenius Museum Naarden

Lezing: Laat Middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem 'Te Naerden int Clooster" door Historicus Dr. H.C.M.Michielse Opkomst en ondergang van de laat middeleeuwse Kloosters tussen Vecht en Eem te Naarden, Muiden, Weesp en Soest. Aanmelden : info@comeniusmuseum.nl of 035-694 30 45.

Schuttersdag

14:00 uur | Vestingmuseum Naarden

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum. Tussen 14:00 en 16:00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Theater

15:30 uur | deMess Naarden

Net als vorig jaar legt Jan J. Pieterse het vuur aan de schenen van topcabaretiers; deze keer Mylou Frencken, Dorine Wiersma en Johan Hoogeboom. In een zeer vermakelijk programma zal hij wederom de onbevooroordeelde scheidsrechter zijn! Niet missen!

Kerstconcert

19:00 uur | Koepelkerk of Mariakerk Bussum

De Engelse kersttraditie het 'Festival of Nine Lessons and Carols'.

Maandag 17 december

Busdagtocht

12:00 uur | Het Trefpunt

Kerstdagtocht op 20 december met Kerstdiner en Kaarsjesavond in de Orchideeënhoeve. Aanmelden: 035-5258205.

Meditatieavond

20:15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Medicijn Boeddha mantra is een krachtig gebed voor heling voor alle mensen die het nodig hebben. Bijdrage: €9,- Graag van tevoren opgeven via premakasha@online.nl.

Woensdag 19 december

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur vrije toegang.

Kunstlezing

10:30 uur | Bibliotheek Bussum

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan wwer van start. Deze keer is het onderwerp de schilder Caravaggio in Centraal Museum in Utrecht. Entree €4 voor ASGM leden en €6 voor miet-leden..

Lezing van Diana Kostman

14:30 uur | WOC Bellefleur

Kerst in de Kunst. Kosten: € 4,00, inclusief 1 kopje koffie/thee. wwww.wocbellefleur.nl.

Kerst Bingoavond

19:30 uur | Wijkpost De schakel

Traditioneel gezellige Bingo met mooie prijzen. € 3,50 inclusief kaart en 2 consumpties.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt

Voor info tel. 035 6940321.

Donderdag 20 december

Busdagtocht

11:30 uur | Het Trefpunt

Kerstdagtocht 20 december Kerstdiner en Kaarsjesavond Orchideeënhoeve Mocht u zich nog niet opgegeven hebben en toch graag mee willen, neemt u dan nog even contact met: Hannie Walet, 035-5258205 of Lucie Wilmer, 035-5255652

Thuis in Westereng Café

17:00 uur | Broedplaats Gooise Meren Bussum

Koken met buurtbewoners om 17.00. Om 18.30 spelen we het grote 'Omdenk spel'. Kom langs en neem je buren mee. Opgeven: info@thuisinwestereng.nl.

Biedermeier Kerstconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Ciconia Consort brengt het concertprogramma Biedermeier Kerst.

'Tsjechisch Kerstfeest'

20:30 uur | deMess Naarden

Marga van Praag praat met regisseur Simonka de Jong over haar fascinatie voor moeizame familierelaties en hoe het verleden altijd een stempel drukt op het heden.

Vrijdag 21 december

Themaochtend

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Veiligheid en privacy op internet staan momenteel veel in de belangstelling. Christian Zierleyn, van Bits of Freedom, dé beweging die opkomt voor internetvrijheid in Nederland, vertelt hierover en geeft tips. Entree vrij.

Vanaf 12:00 uur zwemmen

12:00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Een spetterend begin van je Kerstvakantie.

Schakel Kerstdiner

17:00 uur | Wijkpost De schakel

Een 5-gangen Kerstdiner. Kosten € 12,50. Opgeven 0294-777906.

'Voedselpakketten van 20 euro zijn hard nodig in Roemenië'

Stichting Dialoog begint actie

Zakken vol voedsel.

NAARDEN / BUSSUM De Stichting Dialoog zet zich ook dit jaar weer in om arme gezinnen in Roemenië rond de kerstdagen te helpen met een voedselpakket. "Die pakketten zijn heel hard nodig. Een op de acht kinderen uit de armere plekken gaan hongerig naar bed."

Al jaren en jaren zet de stichting zich in om een steentje bij te dragen aan dit arme EU-land. "We vragen nu of mensen twintig euro willen doneren voor een voedselpakket. De Roemeense gezinnen hebben het vooral in de winter als er geen seizoensarbeid is, erg zwaar. We willen juist deze gezinnen met de feestdagen eens wat extra's aanbieden voor de kinderen. Een voedselpakket komt aan die behoefte tegemoet", laat Hans Mobach namens het bestuur weten.

Mobach weet precies waar de voedselpakketten uit moeten bestaan en aan wie ze uitgedeeld worden. Om te voorkomen dat er geld verloren gaat aan transportkosten, wordt het geld gebruikt om in Roemenië de boodschappen te halen. "Het pakket bestaat uit basisvoedingsmiddelen waarmee je een gezonde en lekkere maaltijd kunt maken. Denk aan rijst, kip, kaas, bonen, olie, meel, suiker, wasmiddel én een zakje snoep."

'We willen gezinnen iets extra's bieden voor de feestdagen'

"Het komt terecht bij zeer arme gezinnen in Râmnicu S?rat en omgeving. Alleen de meest schrijnende gevallen, gezinnen met veel kinderen en bejaarden, mogen vooraanstaan om een dergelijk pakket te ontvangen. Zij krijgen een bon toegestuurd waarmee ze, na legitimatie, hun voedselpakket kunnen kopen.

Wie de actie wil ondersteunen kan 20 euro of meer storten op rekening NL92RABO0343711109 t.n.v. Stichting Dialoog, onder vermelding van 'Voedselpakket' (aftrekbare gift!).

www.stichtingdialoog.com