BussumsNieuws

22 januari 2014

BussumsNieuws 22 januari 2014


Thuiszorg blijft bij Vivium

De 400 Bussumse cliënten hoeven zich geen zorgen te maken

BUSSUM - Vivium blijft toch huishoudelijk hulp leveren in de Gooi en Vechtstreek. Goed nieuws dus voor de 400 cliënten in Bussum die afhankelijk zijn van de thuiszorg. Wethouder Gerard Boekhoff zat namens de gemeente in de wmo-stuurgroep en hoewel hij het jammer vindt hoe het is gelopen, is hij ook blij dat Vivium zich met terugwerkende kracht aan het contract houdt.

Vlak voor de kerst bleek dat Vivium wilde stoppen met het leveren van huishoudelijke hulp. Aanleiding was een uitspraak van de rechter die de gemeente, de opdrachtgever, in het gelijk stelde. De onenigheid ging met name over de betaling van de medewerkers die het schoonmaakwerk bij mensen thuis doen. Vivium reageerde door te zeggen dat ze zouden stoppen en dat alle medewerkers per 1 april 2014 op straat zouden komen te staan. De 3250 cliënten en 800 medewerkers uit de hele regio waren hiervan ook al op de hoogte gebracht.

Boekhoff vertelt dat er veel telefoontjes bij de gemeente binnenkwamen. "Veel mensen zaten met vragen. Ze hebben een vertrouwensband opgebouwd en zijn gehecht aan hun vertrouwde huishoudelijke hulp. Ze willen niet zomaar iemand anders over de vloer. Ook voor de huishoudelijk medewerkers was het een onzekere tijd. We zijn als stuurgroep direct gaan kijken of een andere partij alle huishoudelijke hulpen van Vivium over wilde nemen. Gelukkig heeft het niet zover hoeven komen. Ik ben blij dat alles op z'n pootjes terecht is gekomen. Het gaat om een ingewikkeld contract dat per 1 januari 2013 was afgesloten voor 8 jaar. Om de 2 jaar houden we samen met de aanbieder en cliënten een evaluatie om te kijken of het iedereen nog bevalt. Vivium heeft nu aangegeven langer door te willen gaan."

Vivium: "We zijn blij dat we uit de impasse zijn met de gemeenten en dat voor de cliënten en hun medewerkers de huishoudelijke hulp voortgezet kan worden. Vivium wil hier de komende jaren graag mee doorgaan."

Plannen voor starters in Patria ter inzage

BUSSUM - De eerste plannen om startersapparementen in woonzorgcentrum Patria te realiseren liggen vanaf deze week ter inzage bij de gemeente.

Op de plek waar nu nog ouderen wonen, moeten in de toekomst 72 startersappartementen komen. De appartementen, van zo'n 60 m2 groot, worden straks bewoond door mensen met lagere kansen op de woonmarkt.

Ook komen er 72 parkeerplaatsen zodat de buurt geen last heeft van een parkeerprobleem.

Problemen op spoor door ontspoorde trein

Niet met de trein, maar met de bus verder reizen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumers hebben de afgelopen week problemen ondervonden van de ontspoorde trein rond Hilversum. Door het ongeluk van woensdag was er een paar dagen geen spoorverkeer mogelijk tussen Naarden-Bussum en de plaats van het ongeluk.

De NS had bussen ingezet om reizigers toch te kunnen vervoeren tussen station Naarden-Bussum en Hilversum. Vanaf Bussum-Zuid reden helemaal geen treinen. Vooral op station Naarden-Bussum was het, vooral in de spits, erg druk. De problemen waren pas zaterdag opgelost. Toen konden de treinen weer rijden.

Oppassen voor 'travellers' die klusjes komen doen en te hoge facturen sturen

De malafide klusjesmannen rijden weer door het dorp. (archieffoto)

BUSSUM - Pas op voor frauderende klusjesmannen, de zogeheten 'travellers'. De politie waarschuwt voor Engelssprekende mensen die aanbellen met de vraag of ze een klusje in of om het huis kunnen doen. Na het werk sturen ze facturen met veel te hoge prijzen.

De bouwvakkers houden zich bezig met zaken als het repareren van dakgoten of het schoonmaken van paadjes. Meerdere Bussumers hebben ze weer aan de deur gehad. Wijkagent Marco Ernst laat weten dat ze laatst weer actief waren rond de Molenlaan en in een witte Ford rijden. "Ze rekenen absurde bedragen voor (overbodig) werk aan het dak." De politie adviseert om de klusjesmannen te negeren.

Vermiste Bussumer weer terecht

BUSSUM - Ricky Eisenga (30) was afgelopen week een paar dagen zoek. De Bussumer verdween een week geleden spoorloos, maar dook voor het weekend weer op.

Bekenden sloegen alarm toen bleek dat Eisinga verdwenen was. Waar hij was, meldt de politie niet.

3

jaar mag café De Boemel geen feesten meer houden naast het café

Naarden:

*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za.25/01 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering pastor A. Koot
*
RK St. Jozefkerk 10.00 u. J. Baaij
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk Oost in Centrum
*
PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R. Eisinga; 17.00 u. ds. B. Oosterom
*
Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A. Mikkers
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. drs. A. Manneke
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Duo-dienst in Baarn ds. A. Maas-Smilde
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit; 19.00 u. J. van Wijgerden
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een uitgelezen boek

Gedenkboek Hilversum 1424 – 1924

Het oorspronkelijke boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan als zelfstandige gemeente.

Dit is de ongewijzigde herdruk uit 1974 toen Hilversum dus 550 jaar bestond. Het kolossale boek (32x23x6cm, 3 kilo zwaar) bevat een twintigtal hoofdstukken waarin steeds een onderwerp chronologisch behandeld wordt, zoals onderwijs, kunst, sport, brandweer, verkeer, nijverheid enz.
Het werk telt maar liefst 520 pagina's plus inhoudsopgave, register en colofon, alle op stevig papier en tussen de tekstpagina's nog eens 176 illustraties op speciaal glad papier. Het boek 'opent' met een ets van L.K.C. Prins van de Kruissteeg in Hilversum in december 1923. In 1924 gaf de gemeente het boek uit. Deze heruitgave werd door Interbook International in Schiedam verzorgd. Het ingebonden boek oogt als nieuw; de omslag (met de Kerkstraat) is in goede staat. Verder bevat het boek een naamstempel. De prijs van de heruitgave uit 1974 was 150 gulden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 35 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Stijging aantal draadslachtoffers

Jaarlijks komen er vele vogels om door botsingen met de hoogspanningsdraden. Ingrijpen in het landschap zal lokaal het aantal doen toenemen. Zo ook vlak bij ons.

Sinds kort staan de voormalige weilanden van het laatste gedeelte van de Hilversumse Bovenmeent bijna helemaal onder water. Bewust gedaan in het kader van 'de nieuwe wildernis', het meest recente toverwoord sinds het verschijnen van de Disney-kloonfilm met dezelfde titel. Waar tot recent nog koeien graasden is een soort plassengebiedje ontstaan. Zal ongetwijfeld veel waterminnende vogels trekken en ik zal er zeker staan met mijn kijker. Toch wil ik er een kritische noot bij plaatsen. Het gehele terrein ligt namelijk precies onder de hoogspanningsdraden. Uit het verleden weet ik hoeveel vogels hier tegenaan vliegen en ik voorspel dat er hier veel nieuwe vogels te pletter zullen knallen. Ik heb al 3 ganzen geteld en afgelopen zaterdag kon ik een dood gevlogen kievit noteren. Vooral tijdens de trek in voor- en najaar zullen de nieuwe ondiepe en voedselrijke plasjes veel (water)vogels aantrekken. Die zien vanuit de hoogte het water glinsteren en laten zich dan in volle vaart naar beneden 'vallen' met grote kans op een noodlottig gevolg. Ik zal met regelmaat het terrein naspeuren en zal mijn bevindingen melden.

Weerbericht

Wisselvallig en eerst nog tamelijk koud
Het blijft aanmodderen met de winter. Een hogedrukgebied boven Scandinavië brengt winterkou in het noorden en oosten van Europa. Met een naar noordoost draaiende wind probeert ook bij ons de vrieskou binnen te sluipen, maar het lukt net niet. In het weekeinde levert een front van een oceaandepressie neerslag op en een geleidelijke temperatuurstijging.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag ligt de nadruk op bewolking. Donderdag kan het overdag af en toe regenen. Het wordt overdag circa 4 graden. Vrijdag blijft het grotendeels droog. Af en toe schijnt de zon. Er waait vrijdag een matige noordoostenwind. In de nacht naar vrijdag gaat het licht vriezen, tot -2 graden. In de middag schommelt de temperatuur rond +2 graden.

Het weekeinde
De bewolking neemt toe en zaterdag valt enige tijd neerslag in de vorm van regen, maar in de nacht mogelijk voorafgegaan door sneeuw en later natte sneeuw. In de nacht vriest het licht (-2 graden), overdag oplopend tot +4 graden. Zondag valt af en toe regen. 's Nachts rond het vriespunt. Overdag wordt het 5 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en trekt iets aan.

Weetje
Een jaar geleden, van 14 januari t/m 25 januari 2013 bleef de temperatuur constant onder het vriespunt. Dat betekende 12 ijsdagen achtereen. IJsdagen zijn dagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Zoveel achter elkaar was bijzonder. Deze winter telt nog steeds 0 ijsdagen. In een normale winter komen 8 ijsdagen voor, met dus ook het maximum onder het vriespunt.

Naarder gepakt voor opstootje voor Bussums café

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen weekend een Naarder (19) opgepakt voor het veroorzaken van een opstootje voor een Bussums café.

De man was de hele avond al vervelend en werd op zijn gedrag aangesproken door de portiers van het café. De jongen begon vervolgens te schelden en wilde de medewerkers schoppen en slaan, waarop de politie werd gealarmeerd. Toen de agenten ter plaatse waren was de jongen amper te kalmeren en probeerde hij wederom te slaan. De agenten hebben de jongen daarop meegenomen naar het bureau.

'We doen meer dan lesgeven alleen'

Bussumse Juliana Daltonschool wederom beste jongetje van de klas

Schoolhoofd Jeanne de Vaal: 'We hopen ons volgend jaar nog verder verbeterd te hebben.' Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Enorm dankbaar, maar bovenal erg trots op waar de school de afgelopen jaren hard aan gewerkt heeft. De Bussumse Juliana Daltonschool aan de Kalfflaan werd een week geleden voor de tweede achtereenvolgende keer benoemd tot 'Excellente School'. "Nog meer dan de eerste keer heeft het ons enorm verrast", zegt schoolhoofd Jeanne de Vaal. "We weten dat we het goed doen en halen ook goede resultaten, maar of je dan ook tot de beste behoort moet je maar afwachten. Een trots gevoel overheerst."

Dat de Bussumse school nu weer beloond wordt, vormt het resultaat van jarenlang hard werken. "We hebben ongeveer acht jaar geleden een soort ommekeer gemaakt", zegt De Vaal. "Toen werden we een Daltonschool en begonnen we ook anders les te geven. Wat betreft hebben we echt heel veel veranderd. We hebben een totaal ander team met allemaal erg gedreven leerkrachten. Samen hebben we eraan gewerkt om onze lessen te verbeteren. En dat heeft resultaat."

'We maken de lesstof doorgaans wat zwaarder'

Zwaarder
Het lesgeven van de school maakt de school anders dan veel andere scholen. "Je moet je voorstellen dat we de lesstof doorgaans wat zwaarder maken. De stof waar normaal gesproken alleen de besten van de klas mee aan de slag zouden gaan, schotelt onze school standaard voor. We proberen de jeugd daardoor te stimuleren om ermee aan de slag te gaan. Daarmee leggen we de lat een stuk hoger en dat gaat erg goed. Als kinderen toch een achterstand hebben, geven we extra les om dat weg te werken. En als het aan de andere kant erg goed gaat, proberen we de lat nog wat hoger te leggen. We merken dat we daarmee resultaat halen. We kunnen de leerlingen na acht jaar goed afleveren op het vervolgonderwijs."

Toch gaat het op de school verder dan lesgeven alleen. "We doen veel meer", vervolgt De Vaal. "We proberen de leerlingen ook mee te geven hoe in het leven werkt en hoe je met je medemens omgaat. Om een voorbeeld te geven: afgelopen jaar hebben we wat gedaan voor de speelgoedbank. De kinderen moesten een stuk speelgoed afstaan voor de wat armeren. We hopen ze daarmee te leren om wat over te hebben voor een ander. We doen ook elk jaar van alles voor het goede doel. Daar kunnen ze ook veel van leren."

Het predicaat 'Excellente School' zorgt er ook voor dat de Bussumse school nog meer leerlingen aantrekt. "Dat konden we het afgelopen jaar al merken. Veel ouders bellen of we nog een plekje hebben. We geven ze ook allemaal evenveel kans, maar we hebben slechts schaars plek. Zeker bij de hogere groepen moet je echt geluk hebben, de jongsten hebben vaak meer kans. We gaan met alle ouders het gesprek aan, maar ze moeten wel compleet achter onze aanpak staan. We werken nou eenmaal anders dan andere scholen."

Hoe goed het ook gaat op de school en hoe hoog er ook gescoord wordt, het kan nog beter. "Toen we een jaar geleden voor de eerste keer 'Excellente School' werden, hebben we het rapport aangegrepen om ons ook weer te verbeteren. We hebben gewerkt aan bepaalde verbeterpunten. Nu was het rapport wat dat betreft wat vager, maar we gaan er alles aan doen om ook komend jaar weer sterk te staan en onze lessen nog verder te verbeteren."

Bussum tevreden over schade

BUSSUM - Vuurwerkvandalen hebben afgelopen oudejaarsavond voor zo'n 6000 euro aan schade veroorzaakt. Een veel lager bedrag dan voorheen. De gemeente reageert dan ook tevreden.

Volgens de gemeente werden er wel afvalbakken, verkeersborden en parkeerautomaten opgeblazen, maar was de schade veel beperkter dan de afgelopen jaren. Ook reageert de gemeente erg tevreden over het al snel weggehaalde vuurwerkafval de dagen na oudejaarsavond. Veel bewoners hebben zelf hun straatje schoongeveegd.

Bussum helpt meer aan werk

BUSSUM - Bussum heeft het afgelopen jaar meer werklozen aan een baan kunnen helpen. Dat laat de gemeente weten. Het project 'Opstap naar werk' zorgde ervoor dat meer mensen aan de slag konden gaan.

Het afgelopen jaar konden er weer meer mensen aan het werk dan voorheen. Toch nam het aantal verstrekte uitkeringen wel toe. Dat steeg 2,8 procent. Toch doet Bussumer het daarmee veel beter dan de rest van Nederland; over het algemeen nam het aantal aanvragen met 7,5 procent toe. Het project 'Opstap naar werk' van de gemeente Bussum loopt negen maanden. Werkloze Bussumers worden met het project geholpen om weer aan de slag te gaan. Ook worden werkgevers benaderd om mensen een baan te geven.

Vrouw (73) breekt arm

BUSSUM - Een Bussumse vrouw (73) heeft een week geleden haar arm gebroken na een verkeersongeluk op de Laarderweg. Ze werd, toen ze overstak, aangereden door een auto met een man (25) achter het stuur.

De autobestuurder zag de vrouw over het hoofd en botste tegen haar aan. De vrouw belandde op de weg. Een ambulance was snel ter plaatse en nam de vrouw mee. Later bleek dat ze haar arm gebroken had.

Trouwe lezer Matthieu: Ik lees de krant ook onderweg

Matthieu Vrakking ontvangt zijn iPad. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De krant ook onderweg lezen. Dat leek Matthieu Vrakking wel wat. Daarom meldde de 28-jarige Bussumer zich onlangs aan voor een digitale editie van het BussumsNieuws. Dat leverde hem een gloednieuwe iPad op.

De Bussumer was erg verguld met z'n moderne tablet. "Voor m'n werk als hydrograaf ben ik vaak onderweg en soms lang op zee. Met de digitale krant en de website kan ik ook onderweg op de hoogte blijven van wat er gebeurt en wat er geschreven wordt over Bussum", vertelt Matthieu. "De krant lees ik elke week en de website check ik elke dag wel even. Dat ga ik nu nog vaker doen."

'Het heeft wel iets weg van een exclusief, geheim genootschap'

Diana van de Wetering wint Mahjong Toernooi

Winnares Diana van de Wetering, links op de foto. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Diana van de Wetering heeft zondag het Furiten Riichi Mahjong Toernooi gewonnen. In Bussum werd door Martin Rep drie jaar geleden de Mahjong club opgericht. Hij is inmiddels een echte ambassadeur van het van origine Chinese bordspel en heeft zelfs gezorgd dat het WK dit jaar in Europa wordt gehouden.

Bussumer Martin Rep is de drijvende kracht achter de speelclub genaamd Furiten. Hij vertelt dat hij het spel al zeker twintig jaar speelt. Toen hij drie jaar geleden van Nijmegen naar Bussum verhuisde besloot hij hier ook een Mahjong club op te richten. "We spelen met een groepje bij elkaar thuis en één keer per jaar hebben we een toernooi in het Denksportcentrum Bussum.

Het spel is hier nog onbekend, hoewel het waarschijnlijk het meest gespeelde spel ter wereld is. Het ontstond in China en kwam in de jaren 20 naar Amerika, Europa en Japan. In China beheerst zeker de helft van de bevolking Majhong, waar het ook een traditie is om het spel met de hele familie op Chinees Nieuwjaar te spelen. Rep legt uit dat het spel totaal niet lijkt op het spelletje op de computer met dezelfde naam. Mahjong wordt namelijk met vier mensen gespeeld. "Het is te vergelijken met kaarten. Als je aan de beurt bent kun je een steen claimen van een speler of een steen van de stapel pakken. Het is de bedoeling dat je bepaalde combinaties maakt. Wacht je met uitleggen nog op één laatste steen, dan zeg je Richi en kun je extra punten verdienen. Deze laatste regel is de verwijzing naar de variant die wij spelen, het Japanse Richi Mahjong."

'Het is waarschijnlijk het meest gespeelde spel ter wereld'

Professionele spelers
De Bussumer legt uit dat het spel in Japan erg groot is. "Het wordt door professionals gespeeld. Zo heb je bijvoorbeeld in Tokio Mahjongsalons waar je voor geld tegen deze mensen kunt spelen. Ze treden ook op tv op en geven commentaar bij wedstrijden."
Van de Richi-variant bestond nog geen WK en dat irriteerde Rep. "Ik heb daarom namens de Europese Mahjongbond contact gezocht met Japan en ze geïnteresseerd gekregen. Het resultaat is dat het WK in juli in Parijs wordt gehouden. Er komen veel Japanners, maar ook spelers uit Frankrijk, Denemarken, Nederland, noem maar op. Ik ben een bruggenbouwer geweest en het is mooi om te zien dat de plannen nu werkelijkheid worden. Ik doe zelf ook mee als deelnemer aan het toernooi, maar ik verwacht dat de Japanners de eerste vijfig plaatsen in het klassement zullen bezetten. Ik ben een tijdje de beste speler van Nederland geweest, maar het heeft niet alleen te maken met kennis, ook intuïtie en het pakken van de goede stenen zijn essentieel voor het winnen van het spel."

Rep meent dat het leuk zou zijn als meer mensen het spel zouden ontdekken. "Je ziet dat het wel eens door ouderen wordt gespeeld, bijvoorbeeld in de Palmpit. Maar het is nog niet zo bekend. Toch heeft dat ook wel z'n charme, het heeft wel iets weg van een exclusief, geheim genootschap", lacht hij.

Carel Rasch

Makelaar / taxateur 
Bussumer sinds 1992

Is het tijd om een huis te kopen of te verkopen?
"Kopen. De rente is laag, de prijzen zijn laag. Ik denk dat de bodem wel is bereikt. Ik verwacht niet dat de prijzen nog veel verder zullen dalen."

Wat is uw droomhuis?
"Dat is het grote witte landhuis Flevorama in Naarden. "

Wat zou u doen met een miljoen?
"Een tweede huis kopen in Kaapstad, Zuid-Afrika. Daar is het klimaat geweldig en de mensen zijn heel relaxed. Ook zou ik zorgen voor bomen in onze straat, de Barlaeuslaan."

Waar in Bussum komt u graag?
"Ik heb 3 kinderen en ben graag bij de sportclubs, waaronder BFC. Ook ga ik graag hardlopen richting de Vesting, naar het Bilderdijkpark of met mijn bootje een stukje varen."

Waar kunnen we u 's nacht voor wakker maken?
"Voor een glas lekkere witte wijn, bij voorkeur een sauvignon blanc."

Welk Bussums nieuws houdt u bezig?
"Jongeren van 16 en 17 mogen de cafés niet meer in. Er is nog geen alternatief, maar ik denk wel dat daar veel behoefte aan is. Het gaat tenslotte om een grote groep tieners."

Wat vindt u van de leegstand?
"Het is erg jammer dat met name de middenstand het moeilijk heeft. Wat mij betreft had de Nieuwe Brink nooit gebouwd mogen worden, het is een gruwel. Destijds was het legitiem en het voorzag in de behoefte aan meer winkels en woningen. Het heeft echter een tweedeling in het centrum veroorzaakt. Ik zou zeggen: veeg het plat en zorg voor groen of meer betaalbare woningbouw."

Als u een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik zorgen dat lokale makelaars worden betrokken bij de toetsing van WOZ bezwaarschriften. Een door ons kantoor ingediend bezwaar werd getoetst door een taxateur uit Soest. Lokale makelaars kennen de markt echt het best."

Bussum heeft meeste lege winkels in regio

BUSSUM - Bussum scoort nog steeds hoog met het percentage aan leegstand. Sterker nog: de gemeente behoort tot de honderd gemeenten met de meeste lege winkels van Nederland.

Het afgelopen jaar stonden er ongeveer 47 panden leeg, meldt onderzoeksbureau Locatus. Als alle gemeenten onder elkaar worden gezet, haalt Bussum een 64e plaats. Veel hoger dan de rest van de streek. Naarden (335), Weesp (227) en Laren (351) scoren een stuk lager dan Bussum. Van alle streekgemeenten scoort naast Bussum ook Hilversum (113) hoger dan de omringende plaatsen.

Zorgen
De Bussumse leegstand zorgt al een tijdje voor zorgen. Wel zijn er al langer plannen om de leegstand aan te pakken. Zo heeft de gemeente onlangs de regels wat versoepeld, zodat leegstaande panden ook een andere bestemming zoals wonen kunnen krijgen.

Deze maand klap op toekomstplan

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt, geeft de gemeenteraad deze maand een klap op de toekomstplannen voor Naarden en Bussum. Er wordt deze week gesproken over het plan, over twee weken moet de gemeenteraad de knoop doorhakken.

Volgens het plan moeten de twee kernen elkaar versterken: Naarden moet het vooral hebben van de horeca en de musea, Bussum vooral van het dorpshart. Daarnaast gaan de twee gemeenten er de komende jaren samen aan werken om te verbeteren op punten als wonen, werken en recreëren. Ook worden er andere verbeterpunten genoemd; zo hoopt Bussum de spoorproblemen aan te pakken.

Verbod op feesten naast Café de Boemel

De Boemel had afgelopen jaar een groot feest naast de kroeg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het Bussumse Café de Boemel aan de Herenstraat mag de komende jaren geen feesten meer houden naast het café zelf. Dat heeft de burgemeester besloten. Het verbod geldt voor de komende 3 jaar.

Het verbod volgt nadat buurtbewoners onlangs veel overlast hadden van een groot feest naast het café. Het café bestond toen exact 3 jaar. Volgens de gemeente was het feest van afgelopen december al de laatste kans voor de Boemel. Ook afgelopen voorjaar werd er al geklaagd door buurtbewoners na feesten.

Web topvijf

1. Vermiste Bussumer weer terecht
2. Zoektocht naar Bussumse man
3. Verbod voor Café de Boemel op feesten naast café
4. Bussums Pandjeshuis in realityserie
5. Trein ontspoord bij Hilversum

Goois Jazz Festival met grote namen, nieuwkomers en jazz voor gevorderden

Opbrengst gaat naar Prinses Máxima ziekenhuis

Ook op het programma: Tico Pierhagen, Kizzy, Martijn Luttmer en Chyenne Toney. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met grote namen zoals Alain Clark, Candy Dulfer en Julia van der Toorn hoopt het Goois Jazz Festival ook dit jaar weer veel publiek te trekken naar Spant!

Op zaterdag 29 maart organiseert Kiwanis uit Naarden voor de 31ste keer het festival. Op het festival komen meestal rond de 2000 bezoekers af. De commissie heeft er dit jaar ook weer alles aan gedaan om een mooi programma neer te kunnen zetten. Volgens jazzkenner Kent Hanson van Radio 6FM staat er een evenwichtig programma, bestaande uit nieuwkomers, grote namen en jazz voor gevorderden. Zo staat ook de Bussumse mondharmonicavirtuoos Martijn Luttmer op de programmering. Josee Koning brengt Brazilliaanse kamermuziek en ook jazzpianist Peter Beets mocht zeker niet ontbreken.

Voorzitter Rick van der Reijk van Kiwanis vertelt dat veel festivals wegvallen omdat het steeds moeilijker wordt om zo'n groot evenement financieel rond te krijgen. "Om te zorgen dat alles door kan gaan hebben we onder andere het aantal podia teruggebracht van vijf naar vier. Ook beginnen we iets later, niet om 17.00 maar om 19.00 uur."

Het Goois Jazz Festival is ieder jaar uitverkocht

Charitydiner
Voorafgaand aan het muziekprogramma is er een charitydiner. De presentatie is in handen van multitalent Ivo Niehe die ook een stuk uit zijn theatershow zal spelen. De Bussumse topkok Julius Jaspers verzorgt het eten en Christi's verzorgt de veiling.

Al het geld dat opgehaald wordt bij zowel het diner als op het Goois Jazz Festival gaat naar het goede doel. Dit jaar is gekozen voor het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Directeur Dennis Christmas vertelt dat in dit nieuwe centrum alle 7 centra voor onderzoek naar kinderkanker op één plek worden gebundeld. "We kunnen door de krachten te bundelen slagkracht maken en de kwaliteit opschroeven. We willen een topinstituut van wereldfaam worden. Momenteel kunnen we 75 procent van de kinderen met kanker genezen. Onze ambitie is om dat percentage te verhogen naar 90 procent. Dit overlevingspercentage kan omhoog door zorg en onderzoek op één locatie samen te brengen. We hebben geld nodig voor research en zorg. Het gaat ons om de kinderen die beter moeten worden."

Hoewel het nog gissen is naar de opbrengst, vermoedt Hans de Wit van Kiwanis dat het rond de 30.000 euro gaat worden. "We zijn natuurlijk afhankelijk van de sponsoring en kaartverkoop."

Het Goois Jazz Festival is ieder jaar uitverkocht, dus wie er bij wil zijn kan reserveren via www.gooisjazzfestival.nl.

Uit de Bussumse Historie Arsenicum en de Gooische Apotheek

Onlangs viel, terwijl ik naar iets zocht, een dun, langgerekt doosje met als opschrift 'Ormo Skalpelle' uit de kast. Op de achterzijde was een etiket geplakt met de tekst 'Gooische Apotheek, M. J. Koert apotheker, Havenstraat 7, Bussum'. Ik opende het doosje en vond er vlijmscherpe mesjes in. Ik herinnerde me weer het voorval in de Gooische Apotheek, vele jaren geleden. Ik was een jaar of veertien en wilde een mol opzetten.


Op zolder had ik een oud boekje gevonden met als titel 'Prepareren'. In het boekje werd uitgelegd hoe je dieren moest opzetten. Het te prepareren dier diende je te ontdoen van zijn huid met haren of veren. Daarna moest je een kunstlichaam maken. De huid diende tegen bederf en insectenvraat bewerkt te worden met een voor mij onbekende stof: arsenicum! Ook sprak men van het gebruik van 'bolus alba' (pijpaarde, een witte klei) waarmee de schedel diende te worden opgevuld. Bij dit werkje had je een scalpel nodig. Dat bleek een scherp mesje te zijn dat chirurgen gebruiken.

Bij de Gooische Apotheek bestelde ik mijn benodigdheden en een week later ging ik de spullen ophalen. Mijn komst zorgde bij het bedienend personeel voor de nodige beroering. Verbaasd staarden de assistentes mij aan en de verontruste apotheker zelf werd voor de toonbank geroepen. Ik begreep niet veel van de ophef. Op indringende wijze vroeg de apotheker mij waarvoor ik arsenicum nodig had. Ik legde hem uit dat ik een mol wilde opzetten. Scalpels kon hij mij wel leveren, maar arsenicum, zo legde hij mij uit, was een der zwaarste vergiften. Met een kleine hoeveelheid kon je de hele mollenbevolking van Nederland omleggen, zo betoogde hij. Teleurgesteld liet ik, als bewijs van mijn voornemen een beest te prepareren, het boekje zien. 'Bolus alba' was niet meer leverbaar.

Met behulp van een kennis kreeg ik later toch een niet-giftig poeder om de huid te looien. De vorm van een mol nabootsen bleek toch nog moeilijk, maar watten hielpen me op weg. Een voordeel bij de mol was dat hij geen ogen bleek te hebben. Dat bespaarde me de moeite om naar glazen ogen op zoek te gaan.

Ton Longayroux

Deze en andere verhalen van Ton staan op www.historischekringbussum.nl onder VERHALEN. Vanaf 1970 woonde hij elders in Nederland. Ton Longayroux is nu met pensioen en woont een deel van het jaar in Frankrijk, in het gebied waar zijn familienaam vandaan komt.

11 / 20

'Ik ben er om de jeugd te helpen en niet om ze tegen te werken'

Jeugdagent Heidi Plantinga

Jeugdagent Heidi Plantinga hoopt dat alle jongeren met problemen haar weten te vinden. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Kindermishandeling, uithuisplaatsingen, weggelopen kinderen, lastige pubers, suïcidale tieners... het zijn zomaar een paar onderwerpen waar jeugdagent Heidi Plantinga regelmatig mee te maken heeft. Ze maakt vaak heftige situaties mee op haar werk, maar ze zit helemaal op haar plek bij het wijkteam Naarden-Bussum waar ze inmiddels een jaar of zeven alle zaken rondom kinderen toegewezen krijgt.

Ze oogt vrolijk met haar stoere politiepak en contrasterende roze nagels en dito horloge. "Mijn hart ligt bij de jeugd", vertelt ze. Plantinga werkte in het begin van haar politiecarrière nog achter de balie in Baarn, maar al snel had ze intensief contact met de jeugdagent. Toen er een vacature vrijkwam als jeugdagent aarzelde ze dan ook geen moment. "De afwisseling waar je als jeugdagent mee te maken hebt, maakt het werk zo leuk. Ik heb natuurlijk heel veel contacten. Niet alleen met kinderen en hun ouders, maar ook met instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming, jJongerenwerk van Versa en Bureau Jeugdzorg."
Plantinga is te spreken over de jeugd in Naarden en Bussum. "Ik vind dat we het best goed getroffen hebben met de jeugd. Natuurlijk spelen er wat zaken, maar het valt hier best mee. We zijn laatst met jongeren en mensen uit de buurt waar ze hangen in gesprek gegaan. Dat toont toch hun welwillendheid. Ik ben er om de jeugd te helpen en niet om ze tegen te werken. Dat weten ze ook. Ik wil alle jongeren leren kennen, want dat levert veel voordelen. Stel ik zie een groepje rondhangen en ze hebben troep op straat gemaakt, dan zie ik iemand die ik ken en zeg: "Piet, jullie ruimen dit op en jij bent hier verantwoordelijk voor." Dat werkt, want ze weten dat ik ze ken. Ik wil natuurlijk ook luisteren naar de jeugd, horen wat ze te zeggen hebben. Een vaste hangplek komt er denk ik niet in Naarden of Bussum, want je hebt te maken met steeds wisselende groepen hangjongeren die allemaal iets anders willen. En wat voor plek je ook zou aanbieden, het is toch nooit goed. De jongeren willen in het centrum hangen en niemand wil deze tieners voor hun deur hebben. Ik heb wel intensief contact met de medewerkers van Versa die inspelen op de actuele behoeftes."

Een groot gedeelte van het werk van Plantinga draait om goede contacten. "Stel er is een geval van huiselijk geweld. Zijn er kinderen bij betrokken, dan komt de zaak bij mij terecht. Ik heb nauw contact met de hulpverlening. Zo'n zaak laat ik vervolgens niet meer los. Ik ga niet afwachten tot het weer fout gaat, ik blijf in gesprek met probleemgezinnen. Soms spelen er ook andere problemen zoals bijvoorbeeld drugs of alcoholverslaving. Als ze je kennen, is het ook makkelijker om me te benaderen en andersom." Een ander voorbeeld van het belang om contact te houden is als ze een jonge winkeldief oppakt. "Heel soms is het uit baldadigheid of voor de kick dat er iets gestolen wordt. Maar vaak genoeg speelt er veel meer op de achtergrond. Ik probeer deze schreeuw om hulp op te vangen. Dus ook al wordt er na de aanhouding niet veel duidelijk, ik blijf contact houden zodat we elkaar leren kennen. Ik blijf zoeken naar mogelijkheden om alles op de rails te krijgen om te voorkomen dat ik zo'n winkeldief weer op het bureau aantref."
Wat Plantinga het zwaarst treft zijn de zogenoemde uithuisplaatsingen. "Het blijft tegen je gevoel in gaan om ouder en kind uit elkaar te halen. Over het algemeen krijgen we dan ook veel weerstand als deze maatregel genomen wordt. Maar heel soms is het ook fijn als de ouders hierdoor even wat lucht krijgen. Ik heb al heel veel van deze situaties meegemaakt en kan het daarom ook goed inschatten." Ook moeilijk vindt ze het wanneer een kind suïcidaal is. "Soms ligt er al een afscheidsbriefje. Dat kan heel heftig zijn. De ene keer is het een schreeuw om aandacht, maar het kan ook verkeerd aflopen. Bij een zelfmoordpoging kan het immers in één keer afgelopen zijn."
Het leukste aan haar werk vindt ze het wanneer iemand haar komt bedanken. "Dan heb je echt eer van je werk. Het is ook fijn wanneer ik iemand spreek die vertelt dat het na een slechte periode weer goed gaat. Zo werd ik gebeld door een moeder met een lastige puber. Ze wist niet meer wat ze met haar dochter aan moest. Dat is dan niet direct een politiezaak, maar ik hoor het aan en geef advies of verwijs door naar een hulpverleningsinstantie. Maar er is ook wel eens 's avonds laat aangeklopt bij het bureau. Dan staat er een tiener voor de deur om te kijken of ik er ben. Dat voelt goed dat ze je kennen en weten dat ze bij je terecht kunnen."
De jeugdagent biedt niet alleen hulp op straat en bij de mensen thuis, ze doet dit ook online. "Ik werk achter de chat van vraaghetdepolitie.nl. Deze website is speciaal voor jongeren gemaakt. Ze kunnen daar informatie vinden over uiteenlopende onderwerpen zoals pesten, drugs, overlast, loverboys, boetes en straffen. Op dinsdag en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur staat ook een chatteam klaar. Jongeren zoeken betrouwbare antwoorden en kunnen hier in de anonimiteit hun vragen stellen. Er komen voor ons ook veel zaken uit de chat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan incestgevallen of huiselijk geweld. Online kunnen we door regelmatig te chatten, privé of in een groep, een band opbouwen en vertrouwen kweken. Je leert elkaar kennen, soms bellen we ook of zien we elkaar in het echt, waarna we een eventuele zaak kunnen oppakken." Regelmatig zijn er ook themachats. "Vanaf 1 januari mogen kinderen van 16 en 17 jaar geen alcohol meer kopen en drinken. Tijdens zo'n chat merk je dat veel van deze tieners het oneerlijk vinden en willen weten waarom het nu zo belangrijk is dat er niet meer gedronken wordt." Via de chat vinden ook veel jongeren haar weer op twitter onder de naam @Jeugdagent_NaBu. "Ook daar weten ze me te vinden en dat is goed. Voor jongeren vloeien online en offline in elkaar over. Ouders vragen hun kinderen vaak hoe het het op school was. Maar je zou ook moeten vragen: hoe is het op internet? Dat kan interessante gesprekken opleveren. Zo heb ik wel eens iemand gehad die zei: er is van me gestolen. Bleek het om spulletjes uit het online Habbo Hotel te gaan."

'Vraag je kind eens: hoe was het op internet?'

Plantinga is zelf 35 jaar en dat is wellicht een van de redenen waarom ze haar draai als jeugdagent heeft gevonden. Ze weet wat er leeft onder de jongeren en is zowel online als offline erg actief. Door haar inlevingsvermogen en misschien wel omdat ze ook zelf moeder is, doet ze er alles aan om kinderen en jongeren de helpende hand te bieden.

OFC troeft SDO weer af

Tegenstander weer maatje te groot voor Bussumers

SDO probeerde van alles, maar had geen kans tegen OFC. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Doordat de tegenstander een maatje te groot was, heeft SDO zondag geen stunt kunnen verzorgen tegen medepromovendus OFC. De Oostzaners waren net als het eerste duel een stuk sterker dan de Bussumers en versloegen de ploeg met 4-1.

SDO probeerde vooral met een sterke achterhoede de tegenstander op afstand te houden, maar dat bleek een te zware opdracht voor de Bussumse ploeg. Het duurde een half uur voordat dat verzet gebroken was en OFC op stoom begon te raken. Dat leverde voor rust al een 3-0 achterstand op voor de Bussumers. OFC kon steeds met goed opgezette aanvallen voor gevaar zorgen, SDO was machteloos. Keeper Rolf Hazelaar stond erg sterk te keepen en redde veel voor zijn ploeg, maar kon de treffers niet voorkomen. OFC pakte een terechte voorsprong.

Na rust zette SDO wat om en werd er vooral aanvallender gevoetbald. Dat leek de ploeg beter af te gaan. Toch kreeg SDO na rust meteen weer een domper te verwerken toen Remi Brouns met een op het oog zware blessure van het veld moest. SDO krabbelde daarna weer op en probeerde er nog wat van te maken. Dat leverde de ploeg zelfs nog een treffer op van de voet van Ilias El Mazouji na ongeveer een uur voetballen. De goal volgde na een prachtpass van Dennis de Loos, de Bussumse aanvaller hoefde alleen maar het laatste zetje te geven.

Toch bleef SDO slechts steken op één treffer, waardoor een ommekeer achterwege bleef. Meteen na de Bussumse tegentreffer kreeg SDO weer een treffer te verwerken, waardoor OFC de overwinning zeker kon stellen. De Bussumers kregen nog wel kansen, maar konden alleen het houtwerk nog raken.

De nederlaag zorgde ervoor dat SDO het nog steeds moet doen met een achtste plaats, net boven het Naarder NVC. Mede doordat de Naarders ook verloren, bleef de schade beperkt. SDO heeft nog alle kans om de komende weken klassebehoud zeker te stellen. Komend weekend wacht de Bussumers wel weer een zware horde. Dan speelt de ploeg tegen koploper JOS/Watergraafsmeer, dat goede kans maakt om komend voorjaar te promoveren. Een week later wacht SDO het lager geklasseerde DEM. Dat duel zou SDO wel weer 3 punten kunnen opleveren.

DOC verspeelt voorsprong

DOC speelt sterk, maar komt toch tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een sterke eerste helft met goed korfbal, maar toch geen zege voor de korfballers van DOC afgelopen weekend. De Bussumers hadden genoeg kansen tegen het Amsterdamse Vlug & Vaardig, maar kwamen met 11-14 toch net tekort.

Dat DOC het duel afgelopen weekend verloor, mag een domper genoemd worden. De Bussumers speelden vooral voor rust erg goed en maakten aanspraak op de zege. Na een wat zoekende start namen de Bussumers het duel over en kon het met een sterke fase een voorsprong op het scorebord zetten. Vlak voor rust zakte de ploeg even terug, maar met een 9-6 voorsprong zette DOC een goede stap.

Na de rust werd echter alles anders. DOC had veel problemen met het afronden van kansen en V&V kwam goed terug. De Amsterdammers namen zelfs een voorsprong over. DOC probeerde dat nog ongedaan te maken, maar het ontbrak de ploeg aan kracht om nog terug te komen. De Bussumse achterstand betekende daarom meteen ook een nederlaag voor de ploeg.
Toch bleef ondanks de nederlaag de schade nog beperkt voor DOC. De Bussumers staan nog steeds exact halverwege de stand en hebben een voorsprong van 4 punten op de voornaamste concurrenten. De achterstand op de top 3 bedraagt echter wel 3 punten. De twee concurrenten treffen elkaar over een week. Eerst staat komend weekend het treffen met SDO op het programma. De koploper won tot nog toe al haar duels en zal DOC hoe dan ook een zware dag bezorgen.

Tegenvallend BFC haakt af

BUSSUM - BFC kan promoveren naar de tweede klasse wel vergeten. De Bussumse derdeklasser haakte zondag vooralsnog af aan kop door een 2-0 nederlaag tegen het lager geklasseerde, maar sterke Roda '46. De achterstand op koploper SCH'44 bedraagt ondertussen al 10 punten.

BFC en Roda '46 streden vlak na de aftrap vooral halverwege het veld. De twee ploegen probeerden al snel de goal van de tegenstander op te zoeken, maar echte kansen bleven achterwege. BFC was het meest aan de bal, maar zorgde amper voor gevaar. Roda '46 kon zonder grote probelemen standhouden. Sterker nog: de Leusdenaren kregen een cadeautje van BFC toen de achterhoede van de Bussumers een foutje maakte. Dat foutje werd meedogenloos afgestraft. BFC opende vervolgens de jacht op een tegentreffer, maar vooral de laatste pass was onscherp.
Ondanks de achterstand bleef na rust het vertrouwen dat het nog goed zou komen. Toch zat het de ploeg tegen. BFC faalde met grote kansen en zag Roda '46 al snel na de rust de voorsprong verdubbelen. Daarna kreeg BFC weer genoeg kansen, maar de scherpte ontbrak. Daardoor bleef de 2-0 achterstand staan.

BFC zal de komende weken alles op alles moeten zetten om weer terug te komen tussen de concurrenten.

BHC/SDS'99 nog net langs nummer laatst

BUSSUM - Veel gerommel, maar toch nog een zege zaterdag voor de handballers van BHC/SDS'99. Na wat puntloze weken won de ploeg van de nummer laatst RKDES; de Bussumse hoofdklasser was met 25-26 nog net te sterk.

BHC/SDS'99 zette alles op alles om weer eens de punten te pakken. De boodschap van de staf voorafgaand aan het duel was als team te spelen en vooral verzorgd te gaan handballen. Het duurde echter even voordat dat ook lukte. De start van het duel was wat zwak, maar toch kon BHC/SDS'99 langzaamaan op stoom komen. Toen stond de achterhoede goed en werden er ook aanvallend stappen gezet. Halverwege het duel stond er een 10-16 voorsprong voor de Bussumers op het scorebord en leek het de goede kant op te gaan.

Na de rust zakte BHC/SDS'99 wat terug. De aanval stokte en ook de achterhoede had wat problemen. RKDES kon daardoor helemaal terugkomen. Ondanks een stressvolle slotfase bleef de Bussumse voorsprong echter nog net staan. BHC/SDS'99 toonde veel veerkracht.

HCAW gaat samenwerken

BUSSUM - Om het jeugdsoftbal nog beter te maken gaat de Bussumse honk- en softbalclub HCAW samenwerken met streekgenoot Zuidvogels. Met de samenwerking hopen de twee clubs nog meer jonge softbalsters op het veld te hebben staan.

De twee clubs hadden de afgelopen jaren veel problemen met het aantrekken van jonge softbalsters. Onlangs bleek nog dat de twee clubs onvoldoende speelsters hadden om komend jaar van start te gaan. Met het samengaan kan dat probleem opgelost worden en kunnen de twee clubs samen aan de slag om met de jonge softbalsters te werken aan hun talent. Dat moet ook weer tot gevolg hebben dat er meer leden naar de clubs komen.

De jeugdsoftbaltakken van de twee clubs gaan komende zomer samen als HCAW/Zuidvogels het veld op voor de competitie.

Nederlaag zaalvoetballers

BUSSUM - Weer geen punten voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend. De Bussumse zaalvoetballers speelden ondermaats en verloren van het betere AC Kingdom: 5-3.

De voortekenen waren nog goed voor de Bussumers: zij hadden een complete ploeg en leken op oorlogssterkte. De start van de Bussumers was dan ook goed. De zaalvoetballers pakten al snel een voorsprong toen Desley Groenwegen kon scoren na een voorzet van Jesse Stroomberg. Heel even leken de Bussumers door te zetten, maar de tegenstander kwam al snel terug. Ook toen de Bussumers voor een tweede keer op voorsprong kwamen had de tegenstander een antwoord klaar. Vlak voor rust kwamen de Bussumers zelfs op achterstand te staan.

De coach van de Bussumers hamerde na de eerste helft op meer scherpte. Toch moest men al snel constateren dat de ploeg faalde. Of sterker: de tegenstander was veel alerter en counterde razendsnel naar een 5-2 voorsprong. De Bussumers zetten vervolgens alles op alles om nog terug te komen, maar de kansen van de ploeg strandden. Alleen een afstandsschot van Jesse Stroomberg trof nog doel voor de Bussumers.

Filmhuis Bussum

Captain Phillips. Foto: Filmhuis Bussum

DE NIEUWE WILDERNIS, een serie ongelofelijke beelden.
In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers wil een muzikant alleen maar muziek maken.
In HET DINER maken ouders een rommeltje van hun gezinsleven.
TANTA AGUA is een warm coming-of-agedrama waarin de eerste papa-vakantie na de scheiding in het water dreigt te vallen.
AMAZONIA (3D) volgt een aapje in de wonderschone, maar meedogenloze natuur van het Amazonegebied.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
In GRAND CENTRAL kan een man die radioactieve straling ontving, niet wegblijven bij een vrouw.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op decadent Rome.
CAPTAIN PHILLIPS toont het zenuwslopende kat-en-muisspel tussen Somalische kapers en de scheepsbemanning (waaronder Tom Hanks!).
AVANT L'HIVER is de nieuwste van Philippe Claudel. Een harmonisch huwelijk wordt verstoord door een anoniem boeket rozen dat aan huis wordt afgeleverd.
SAMSARA bevat geen dialogen maar een reeks betoverende opnames van kalkrotsformaties, langs mensen, bezig als mieren, naar tempels en terug naar natuurcreaties. Hypnotiserend!
SNEAK PREVIEW op dinsdagavond. En JEUGDFILMS: OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D). En FINN.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwillige Thuishulp: bezoeker van een oudere, 1x per 14 dagen of 1x per week volgens eigen afspraak (1,5 uur per keer).

Mentorschap Midden Nederland: mentor die de belangen van iemand met een ziekte of beperking behartigt (6-8 uur per maand).

Vivium Zorggroep Godelinde: iemand die voor de beautyvereniging in de 1e en 3e week van de maand op donderdagmiddag van 14.00-16.30 uur meewerkt in de beautyclub van de bewoners.

Wijkontmoetingscentrum De Palmpit: gastvrouw/heer die de bezoekers en deelnemers van de verschillende clubs en activiteiten verwelkomt en koffie en thee geeft (een dagdeel per week).

donderdag 23 januari

Spieghelavond

Er staat weer een Spieghelavond op het programma in de Spieghelkerk. Deze keer komt Douwe Draaisma vertellen over z'n boeken over het autobiografische geheugen. Ook treedt Salonorkest Trocadero op. Aanvang 20.00 uur, kaarten à € 10,- te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder Begeleiding'. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 4,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch samen met een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

Bingo

Buurtvereniging 'Het Laarderwegkwartier' houdt een bingo. Er zijn leuke geldprijzen te winnen. De ballen rollen vanaf 20.00 uur in het gebouw van Drum- & Showband ViJos aan de Ceintuurbaan.

Wandeling

GroenLinks gaat wandelen met Bussumse bejaarden. De bewoners van de aanleunwoningen op het terrein van De Zandzee zijn allemaal uitgenodigd om mee te gaan. Men zoekt nog begeleiders. Aanvang 13.45 uur, aanmelden op marthagroenlinks@live.nl.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Ontmoet de kunstenaars

Belangstellenden kunnen kunstenaars ontmoeten in het Comenius Museum. Ze vertellen over hun werk. De kunstenaars hebben zich door het boek 'Het Labyrint der wereld en het Paradijs des harten' van Jan Amos Comenius laten inspireren en hebben de ideeën in kunstwerken omgezet. Aanvang 15.00 uur.

Finissage

De finissage van de ARTES-expositie 'Lichaamstaal' wordt gehouden in Spant!. De finissage vindt plaats vanaf 15.00 uur. De expositie zelf is te zien tot 30 januari.

Lezing

Suzette van IJssel houdt in de Besant Hall aan de Meentweg in Naarden een lezing. De lezing gaat over 'Spirituele familieopstellingen - een nieuwe kijk op oude relaties'. Aanvang 10.30 uur, entree € 12,-.

dinsdag 28 januari

Cursus aquarelleren

Jacqueline Comello geeft een cursus basistechnieken aquarelleren. De cursus bestaat uit twaalf lessen, de meest uiteenlopende technieken komen aan de orde. De cursus start op 28 januari om 14.00. Kosten € 120,-, opgeven op 06-17704781.

Concert

Koorvereniging 'Pro Musica' geeft een wervelend concert in woonzorgcentrum Godelinde an de Jozef Israelslaan. Het concert is een bloemlezing uit het repertoire van 'Pro Musica' met o.a. het Requiem van Fauré. Aanvang 19.00 uur, entree € 5,50.

Cursus

Ouderen die het lastig vinden om hun mobiele telefoon te gebruiken kunnen hiervoor hulp krijgen van scholieren van het Vituscollege Bussum. Zij doen dit in het kader van hun maatschappelijke stage. De hulp is gratis. De leerlingen komen op 28 januari en 4 februari naar De Palmpit. Opgeven kan daar op 035-6938786. Op 11 februari en 4 en 11 maart gaan de leerlingen naar De Schakel. Opgeven kan daar op 035-6944742.

woensdag 29 januari

Bingo

De Schakel speelt weer bingo. Vanaf 20.00 uur staan de getallen centraal maar vanaf 19.30 uur bent u natuurlijk al van harte welkom. Ook nu zijn er weer mooie, leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

Move the Match Along-avond

Het Platform Maatschappelijk Ondernemen houdt een 'Move the Match Along'-avond. De avond wordt gehouden in de Rabobank aan de Eslaan. Aanvang 19.30 uur, aanmelden op info@pmonb.nl.

Workshop

Versa houdt een workshop over voeding. Er wordt behandeld wat de essentie van voeding is en de zin en onzin van diëten. De workshop wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden op 035-6830154.

vrijdag 24 januari

Lezingen

Livius houdt in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen een lezingenmiddag over Romeinse keizers. Op deze middag verzorgen ze drie lezingen van een uur. In deze lezingen staan drie 'goede' keizers uit verschillende tijden centraal. De lezingen worden gegeven van 13.00 tot 16.30 uur. Kosten € 19,95.

maandag 27 januari

Thema-avond

De Volkstuindersvereniging Naarden houdt haar thema-avond, deze keer over vogels. Engbert van Oort van de vogelwerkgroep vertelt van alles over de volges. De avond wordt gehouden in de Witte Kerk aan de Wilhelminalaan. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 30 januari

Dj-cursus

Versa Welzijn organiseert een dj-cursus voor kinderen van de basisschool en de middelbare school. De cursus wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 15.00 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Themabuffet

Restaurant Vivanto van De Antonius Hof opent weer de deuren voor een 'themabuffet'. Er wordt een warm en koud buffet geserveerd. Aanmelden kan tot 23 januari op 035-6931456. Aanvang 17.00 uur, deelname € 17,50.

zaterdag 1 februari

Concert

Drum- & Showband ViJos geeft haar concert op de planken van theater Spant!. Op het programma staan meerdere werken. Aanvang 20.00 uur, kaarten te koop op www.vijos.nl.

zondag 2 februari

Muzikale middag

Het combo 'Opmaat' treedt op in De Palmpit. Ze spelen evergreens en mainstream. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Aanstaande zaterdag naar een muzikale middag met lunch in De Schakel in Naarden, zondag gaat de bus naar het Rijksmuseum. Maandag gaat de bus naar een dierenpark in Epe, dinsdag naar de tentoonstelling over de Ming-dynastie in Amsterdam. Woensdag gaat de bus weer naar het lunchconcert in het Concertgehouw en 's avonds naar een bingo in Naarden. Vrijdag wordt er geluncht in de Haven van Huizen en zaterdag gaat de bus naar de UvA voor 'Atlassen der Neederlanden'. Voor opgeven bellen met 035-7504192.

Vogelasiel heeft drie buizerds te gast

Foto: Lisa van Dorp

Het Vogelasiel aan de Burgemeester Jur Visserlaan verpleegt momenteel drie buizerds. De indrukwekkende roofvogel met zijn grote gele klauwen is een regelmatige gast. "De meeste gewonde buizerds die wij hier krijgen, zijn verkeersslachtoffers", vertelt beheerder Erik Bruinning. "Buizerds zijn opportunistische alleseters. Ze eten graag aas in plaats van zelf te roven. Dus zitten ze veel langs de snelweg te loeren op aangereden dieren en dan gaat het vaak mis. Ze worden zelf aangereden of meegezogen in de slipstream van vrachtwagens en raken zo gewond."

Vestingnarren halen Xander naar Naarden

NAARDEN - "Ons sterrenfestival en de pronkzitting zijn zó groot en zó leuk, dat ze maar eens in de twee jaar kunnen worden georganiseerd", laat Carnavalsvereniging de Vestingnarren weten. Aan de vooravond van het carnaval geeft de vereniging op 31 januari en 1 februari twee grote feesten in sporthal De Lunet.
De Vestingnarren hebben de Lunet voor de gelegenheid omgebouwd tot 'evenemententempel'. Op het sterrenfestival op vrijdagavond maken Nederlandstalige sterren als Wolter Kroes, Danny Nicolai & Alex en Peter Beense hun opwachting. Volgens de Vestingnarren wordt het een avondje muziek voor iedereen.
Zaterdag volgt de traditionele pronkzitting. "Als de Vestingnarren dan de zaal binnenkomen, krijg je kippenvel", zegt een kenner. Op het podium staan onder meer Sharon Doorson, bekend van the Voice of Holland, en Xander de Buisonjé.
Kaarten zijn verkrijgbaar op Vestingnarren.nl.

VVD Huizen wil Vesting kopen, ministerie zegt: dat kan niet

VVD Huizen wil de Vesting wel kopen Foto: Christian Pfeiffer

NAARDEN - Het spraakmakende plan van de VVD in Huizen om de vestingwerken van het Rijk te kopen, is niet realistisch volgens het ministerie van Wonen en Rijksdienst. "Minister Blok ziet de 34 te verkopen rijksmonumenten, waaronder de Vesting, als één pakket dat in zijn geheel afgestoten wordt. Daarvoor onderhandelt de minister met één partij: de Nationale Monumentenorganisatie (NMO)."

Met die reactie uit Den Haag staat de verrassing waar de VVD Huizen vorige week de verkiezingsstrijd mee begon, op losse schroeven. Op de nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke liberalen stelde partijcoryfee Carel Bikkers voor dat Huizen de vestingwerken koopt van het Rijk. Niet als verkiezingsstunt maar gewoon, 'als goede buur'. De VVD in Huizen, de grootste partij in de gemeenteraad, maakt er zelfs een verkiezingsissue van. Bikkers legt uit waarom: "De verantwoordelijkheid van de lokale politiek in Huizen stopt niet bij het hekje van onze achtertuin. Er zijn zoveel Huizers die van de vestingwerken genieten. Als Naarden het behoud van de Vesting niet zelf kan betalen, doen wij het. De Vesting mag niet in handen vallen van onroerendgoedbeleggers; dit belangrijke stuk nationaal erfgoed moet behouden blijven."

Het Naarder gemeentebestuur wil niet te veel aandacht besteden aan het plan. "Naarden is nog steeds van mening dat de toekomst van de vestingwerken het best gegarandeerd is wanneer deze eigendom van het Rijk blijven", laat de gemeente in een kort persbericht weten. "Wij volgen berichten dat er in onze regio particulieren of organisaties zijn die interesse hebben in overname van de vestingwerken met interesse, maar zij vormen geen aanleiding om ons standpunt te herzien."
Het voornemen tot de koop wil volgens Bikkers overigens niet zeggen dat de gemeente Huizen van mening is veranderd op het gebied van de fusie. Bestuurlijk samengaan met Naarden, Bussum en Muiden is voor de grootste partij in Huizen geen optie. "Dat station is allang gepasseerd. Huizen heeft nou eenmaal niets met Muiden."

Mooi Naarden overhandigt wethouder petitie

NAARDEN - Vereniging Mooi Naarden heeft vorige week een petitie met zo'n 350 handtekeningen aangeboden aan wethouder Adriani. Daarin wordt het gemeentebestuur opgeroepen om met een visie te komen op de voorzieningenstrook langs de Amersfoortsestraatweg.

Adriani kreeg de petitie bij de voorronde die de raad hield over het onderwerp. Hoewel de petitie nog uit november stamde en de raad de Amersfoortsestraatweg die avond op de agenda had staan, had Mooi Naarden besloten de petitie toch te overhandigen, 'als signaal'. Met de steunbetuigingen onderstreepten de omwonenden het belang dat ze hechten aan deelname aan het proces waarin besloten wordt over hun buurt. Geen punt, vond de wethouder. "De petitie is opgehaald op het moment dat de buurt in een hele bedreigende situatie zat. Dat ze die handtekeningen niet onder zich wilden houden, begrijp ik heel goed."

Op de voorronde spraken raadsleden voor het eerst over het voorstel om de nieuwbouwprojecten Stork en Amersfoortsestraatweg te splitsen. Volgens de wethouder moeten die plannen losgekoppeld worden, zodat Stork kan starten. "De planvorming voor Stork is klaar. Voor de Amersfoortsestraatweg nemen we rustig de tijd en vragen we toestemming om een visie te ontwikkelen."

Rommelig
Die visie moet duidelijk maken hoe de Amersfoortsestraatweg er in de ideale wereld uitziet. Adriani: "In het visietraject gaan we de rommelige entree naar de Vesting vrij inrichten. Wat we daarvan echt kunnen verwezenlijken hangt weer af van de grondeigenaren." In de visie moet in elk geval een plekje gevonden worden voor de 32-36 sociale huurwoningen die oorspronkelijk op het Storkterrein gepland waren.

Volgende week buigt de gemeenteraad zich over de kwestie. Adriani: "Ik heb goede hoop dat de raad meegaat in deze manier van behandelen."

Jonge inbrekers op heterdaad betrapt

NAARDEN - De politie heeft dinsdagmiddag aan het Grenspad twee 17-jarige Huizers opgepakt die aan het inbreken waren.

Agenten van het wijkteam Naarden-Bussum kregen dinsdag een telefoontje van een bewoner van het Grenspad. De man had twee jongemannen bij de buren in de tuin zien scharrelen en vlak daarna breekgeluiden gehoord. De alerte Naarder die op de grens met Huizen woont, belde 112 met een uitgebreid signalement.

Toen politieagenten even later ter plaatse waren, gingen de minderjarige inbrekers ervandoor. Na een achtervolging door verschillende achtertuinen konden de twee jongens in de gemeente Huizen worden aangehouden.

Bekenden
De jongens bleken goede bekenden van de politie te zijn. "Het zijn woninginbrekers uit onze top tien. Dus we zijn erg tevreden met deze vangst", laat een woordvoerder van het wijkteam weten. De zaak wordt nog verder onderzocht.

Naarder gepakt voor opstootje

NAARDEN - Agenten hebben afgelopen weekend een Naarder (19) opgepakt voor het veroorzaken van een opstootje voor een Bussums café.

De man was de hele avond vervelend en werd op zijn gedrag aangesproken door de portiers van het café. De jongen begon vervolgens te schelden en wou de medewerkers schoppen en slaan, waarop die de politie belden. Toen de agenten ter plaatse waren was de jongen amper te kalmeren en probeerde hij wederom te slaan. De agenten hebben de Naarder meegenomen naar het bureau.

Woning Keverdijk open-gebroken

NAARDEN - Onbekenden hebben afgelopen vrijdag een woning aan de Keverdijk opengebroken.

De inbrekers kwamen binnen door de voordeur te forceren. Vervolgens werd het pand van top tot teen doorzocht. De politie kan niet zeggen wat er precies gestolen werd.

Weer nederlaag NVC

NAARDEN - Ondanks dat het spel best naar behoren was, heeft NVC zondag een nederlaag geleden tegen het beter presterende De Meern.

De nummer twee was met 1-3 te sterk voor de Naarders.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MAATJE KLEINER?
Maak nu een afspraak bij
SLENDER YOU
Ook voor mensen met
medische klachten.
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor onze hoge kwaliteit huurders. Interhouse Hilversum, Gijsbrecht van Amstelstraat 104. 6 vestigingen en 16 jaar ervaring (035)303 13 20 www.interhouse.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel. gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Boersma Pianoservice
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Beginnend of gevorderd schaker? Beleef de spanning! Met een kop koffie of drankje. Schaakclub BSG. Nieuwe Englaan 6 Bussum. Maandagavond 19.45 uur. Loop eens binnen. Een zet die erom vraagt.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

INTENSITY TRAINING (Basic conditietraining op muziek) elke maandagavond en DANCEFUSION (Conditietraining en dansen) elke woensdagavond onder leiding van Willy Tiepel. Mail naar info@jellyjamdance.nl of bel 06-41470469 voor een GRATIS PROEFLES !

Uw huis leeg en schoon opleveren? Wij komen als de kringloop is geweest. www.woningontruiming.com tevens inkoop: 035-5233599

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Interesse in Intuïtieve Ontwikkeling? Al onze voorjaarscursussen zitten vol, maar: er zijn nog 3 plekken voor de dubbele workshop Ontdek & Train je Intuïtie. Data: zo. 9 en 23 maart van 10.00-16.00 uur. Kosten: € 175,-. Meer info: janneke@jannekeleber.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

HIPHOP VOOR TIENERS IN BUSSUM CENTRUM! Elke dinsdagavond voor tieners vanaf 10 jaar en ouder. Kijk op www.jellyjamdance.nl of vraag een GRATIS PROEFLES aan via info@jellyjamdance.nl.

Voor nette mensen te huur ons wintersportappartement. 8/2-15/2 max. 6 pers. + garage + linnen. www.lessaisies.com € 1250,-. Velthuysen 035-6948339/06-40339803

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede referenties in Naarden-Bussum. Mevrouw Anouk Tel.: 06-13776574

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Gezocht: Garage of overdekte parkeerplaats in de Vesting koop/huur. Bel aub naar:
06-53421180

Winterjassen voor dames & heren en kinderen vindt u bij The Outlet Store, ook lekkere warme vesten en truien voor leuke prijzen. Kom naar Baarn, Laanstraat 41. Open van di-zat. 10.00-17.00 uur.

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Vr. zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk. Met goede ref. Tel.: 06-87546197

2 p. langlaufski's + schoenen. Merk: Fisher 210 cm. + 200 cm. binding Salomon.
€ 100,-. Tel.: 035-6910088

Naaimachinereparatie Van Huissteden Ons contactadres: Marion Fournituren Poststr. 23 Bussum. 035-5339692. Ma. & di. gesloten.

Herenschaatsen maat 44. Nieuw merk Kovopol. € 30,-. Tel.: 035-6910088

Nieuwe Mégane voor oude prijs

Voordeel bij introductie

De meerprijs voor de Estate bedraagt 1000 euro.

De prijzen van de Renault Mégane gaan ondanks het feit dat hij vernieuwd is, niet omhoog. Er zijn extra scherp geprijsde uitrustingspakketten leverbaar: het Technology Upgrade Pack en het Pack Handsfree. Het nieuwe model staat vanaf heden bij de Renault-dealers.

De vernieuwde Mégane heeft een nieuw en frisser ogend front gekregen. Alle carrosserievarianten zijn voorzien van dezelfde voorbumper en motorkap en nieuw vormgegeven koplampen. De vanafprijs van 19.990 euro geldt voor de vijfdeurs Mégane Hatchback Energy TCe 115 Stop & Start Authentique. De meerprijs van de Mégane Coupé bedraagt voor alle uitvoeringen 500 euro en voor de Mégane Estate 1.000 euro. De nieuwe Renault Mégane valt verder op door de zeer complete uitrusting. De luxueuze uitvoering Bose is uitgerust met een Bose Premium-audiosysteem, lichtmetalen 17" wielen, donkergetint privacy glass, elektronisch geregelde airconditioning en parkeersensoren achter. Renault berekent hiervoor 2.000 en 2.800 euro.

Ter gelegenheid van de introductie biedt Renault een Technology Upgrade Pack voor de speciale prijs van 395 euro met een aantal veiligheidsverhogende zaken. Dat zijn parkeersensoren voor en achter, een achteruitrijcamera, Lane Departure Warning en een grootlichtassistent. Het Handsfree Pack van 495 euro is helemaal nieuw voor de Renault Mégane. Het biedt de Renault Handsfree Card, een elektrisch bedienbare handrem en Hill-Start Assist.

C4 zuiniger en stiller met nieuwe motor

De nieuwe C4-motor is leverbaar op alle uitrustingen.

Citroën introduceert de nieuwe e-THP 130 PureTech motor op de Citroën C4, de eerste 3-cilinder turbomotor en tevens de eerste benzinemotor die voldoet aan de Euro 6-norm. Dat betekent 20% bijtelling tot en met 2015.

De e-THP 130 motor is voorzien van de volgende noviteiten: een dubbele thermostaat, een balansas, een gekoeld inlaatspruitstuk, klepstoters met een lageweerstandscoating, nokkenasverstelling voor in- en uitlaatnokkenas, een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk en waterafvoerhuis en ten slotte een distributieriem die door het oliecarter gaat.

De motor zorgt voor een lager brandstofverbruik en lagere uitstoot, is stiller, loopt soepeler en is sneller op temperatuur. Hij vervangt de VTi 95 en VTi 120 motoren en is leverbaar op alle uitrustingsniveaus van de Citroën C4. De vanafprijs bedraagt 19.990 euro als Attraction-uitvoering.

Volkswagen nummer 1 van 2013

Volkswagen was het bestverkopende automerk in Nederland in 2013, de VW Up! het meest verkochte model. Er gingen er ruim 16.000 van de weg op. Na de Up! is de Golf het meest verkocht, ook een Volkswagen. Daarna volgen de Ford Focus, de Renault Mégane en de Volvo V40. Volkswagen torent met een marktaandeel van 12% (50.000 auto's) flink boven de andere merken uit. Renault volgt met 9%. Daarachter zitten Ford, Peugeot en Toyota met marktaandelen van circa 7%. De autoverkopen liepen ten opzichte van 2012 met 17% terug. In het laatste kwartaal, onder invloed van gewijzigde belastingregels per 1 januari 2014, trok de verkoop flink aan.

Julia dolblij met Mitsubishi ASX

'Echt gaaf om als eerste auto een ASX te krijgen.'

Meteen na haar overwinning in The Voice of Holland kreeg Julia van der Toorn de sleutel van een fraaie Mitsubishi ASX in handen. "Echt gaaf om als eerste auto meteen een ASX te krijgen", aldus de 18-jarige muzikante uit Bussum. Want behalve een platencontract was ook deze splinternieuwe Mitsubishi ASX 1.6 Intense een hoofdprijs van de Voice-competitie.
Voorlopig kan Julia nog niet achter het stuur zitten, want ze is nog druk bezig met het halen van haar rijbewijs. Gelukkig zitten ook de passagiers zeer comfortabel in deze ASX. Zo komt Julia heerlijk uitgerust aan bij optredens. Het zal geen probleem zijn om een chauffeur te vinden: "Ik denk dat mijn ouders zo'n nieuwe auto helemaal geweldig vinden, zeker mijn vader, want die is best autogek."

Al vanaf de eerste editie van The Voice of Holland stelt Mitsubishi Motor Sales Nederland voor de winnaar een Mitsubishi ASX ter beschikking. Voor wie iets minder talentvol is: de auto is te koop vanaf 26.990 euro. Hij heeft een krachtige en heel zuinige benzinemotor met een groen B-label. Standaard is de ASX Intense voorzien van onder meer een panoramisch glazen dak, Bluetooth carkit en Xenon-koplampen.

Van de nieuwste Ford Transit zijn er al 400 verkocht

De gloednieuwe Ford Transit Connect is gearriveerd in Nederland. Deze aanwinst binnen de compleet vernieuwde bedrijfswagenrange van Ford heeft een veelbelovende start gemaakt, want alleen al in de voorverkoop hebben de Nederlandse dealers ruim 400 orders mogen noteren. Niet alleen werd de Ford Transit Connect verkozen tot 'International Van of the Year 2014', maar is ook leverbaar met de 'International Engine of the Year' 2012 én 2013: de 1.0-liter EcoBoost benzinemotor.