BussumsNieuws

6 mei 2015

BussumsNieuws 6 mei 2015


VVD bezorgd over geluid bij evenementen

BUSSUM - De VVD is bezorgd over de mogelijkheid van gehoorschade bij bezoekers van evenementen. Naar aanleiding van gesprekken met bezorgde Bussumers op Koningsdag heeft de VVD-fractie in Bussum vragen gesteld aan het college over de hoogte van de geluidsproductie tijdens Spoorpop.

De burgemeester, de portefeuillehouder, deelt de zorgen van de VVD. Er zijn daarom ook metingen gedaan bij alle podia op Koningsdag. De analyses daarvan zullen volgende week naar buiten komen.

De VVD laat weten: "Een te hoge geluidsproductie kan leiden tot gehoorschade die niet te herstellen is. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die regelmatig muziekevenementen bezoeken grote kans hebben om gehoorschade op te lopen. Daarom vinden wij preventie belangrijk." De VVD pleit voor een actieve aanpak om een veilig geluidsniveau bij evenementen te waarborgen.

Aanvaardbaar
VVD raadslid Paul Rijpstra: "Wij delen de zorg van de Bussumers die we hebben gesproken en willen ervoor zorgen dat de gemeente er alles aan doet om het geluidsniveau aanvaardbaar te houden. Dat kan onder meer door voorwaarden te stellen bij het verlenen van vergunningen en door op dit punt strikt te handhaven."

De VVD wil al graag concrete resultaten zien bij het eerstvolgende grote evenement: Bussum Cultureel.

Fusie 26 mei in Eerste Kamer

BUSSUM - De Eerste Kamer besluit op dinsdag 26 mei over de fusie van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum en de grenscorrectie in de Bloemendalerpolder. Als de Kamer akkoord is, gaat de gemeentelijke herindeling definitief door.

Muiden, Naarden en Bussum willen per 1 januari fuseren tot de nieuwe gemeente Gooise Meren. Weesp doet niet mee en de stad wordt als compensatie uitgebreid: de Bloemendalerpolder is nu nog deels van Weesp en Muiden.

Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel dat de fusie mogelijk maakt. De verwachting is dan ook dat de behandeling in de Eerste Kamer geen problemen gaat opleveren.

Herdenking trekt honderden belangstellenden

Iedereen houdt twee minuten stilte. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Twee minuten stilte voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers bij het herdenkingsmonument aan de Dr. Frederik van Eedenweg in Bussum. Maandagavond, vier mei, hadden honderden belangstellenden zich hier verzameld.

Na een toespraak van burgemeester Heijman in de Wilhelminakerk was er de gebruikelijke stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de Dr. Frederik van Eedenweg. Even voor 20.00 uur klonk 'The Last Post', gevolgd door twee minuten stilte, het Wilhelmus, een kranslegging door het college en een bloemeneerbetoon.

41

flessen wijn zijn de afgelopen weken door een man gestolen uit een Bussumse winkel

Eerst Portugal, later Italië

Foto: Jessica de Jong

Daar heb je ze weer: de steltkluten. Vorig jaar een stuk of tien, nu slechts drie. Maar wél met een verhaal erbij. En een gave foto.

Dankzij het ornithologisch duo Hans en Harry kan er weer eens een leuke ontdekking in de Bovenmeent genoteerd worden. Hans ontdekte ze en Harry documenteerde ze met de camera: de steltkluten zijn terug. Was het vorig jaar een tiental, met heel kort de hoop op een broedgeval, nu kwamen er drie stuks even rondneuzen op dezelfde plek. Bovendien bleek een van de vogels dubbelgeringd te zijn: een kleine donkere ring aan de ene en een gekleurde aan de andere poot. De foto's van Harry bleken zó goed te zijn dat eenmaal thuis op het scherm er zelfs een nummer kon worden afgelezen. Aanvankelijk bleek de kleur geel (zoals het leek) overeen te komen met een Portugees ringstation. Later werd duidelijk dat er een vergissing was begaan. De ring was oorspronkelijk wit en later verkleurd en kon nu worden getraceerd in Italië. Veel nadere details zijn er niet. Toch een leuk weetje dat deze vogel van zo ver was komen vliegen. Op 13 april vond ik de vlerk van een tegen de hoogspanningsdraden geknalde watervogel. Het was alles wat er overbleef van het dier. Bleek te gaan om een roodhalsfuut. De vleugel wordt binnenkort met grote vreugde toegevoegd aan de vogelcollectie van Naturalis in Leiden. Want een roodhalsfuut is echt geen dagelijkse kost voor Leiden. Wederom een waarneming die voor de toekomst veiliggesteld kon worden.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 14/05 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 09/05 17.30 u. Eucharistieviering; do. 14/05 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. A. van der Zwan; do. 14/05 09.30 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; do. 14/05 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; do. 14/05 11.00 u. Communieviering diaken A. Geria
*PGB Wilhelminakerk mw. ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. dr. R. Brouwer
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. van Zwieten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. L.W. Smelt; do.14/05 09.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum mw. drs. M.T. Bregman
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.H.A. Roolvink
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. van der Horst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C.C. Stavleu; do. 14/05 09.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 14/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
Kerk in de Meent 10.00 u. dr. J.P. Schouten

Weerbericht

Veelal droog, slechts een enkele bui, aan de koele kant
Een depressie boven de Noordzee trekt weg en maakt plaats voor een zwakke hogedrukzone, waardoor de neerslagkans afneemt. Zaterdag trekt een storing ten zuiden van Nederland langs. Ook in onze regio neemt de kans op een bui dan weer toe. Vanaf zondag stijgt de luchtdruk opnieuw boven en rond het Noordzeegebied. De neerslagkans neemt dan opnieuw sterk af.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag en in de vroege ochtend is het bewolkt en kan er wat regen vallen. Daarna is het meest droog met zonneschijn. Het wordt 15 graden. Er waait een matige, eerst vrij krachtige westenwind. Vrijdag krimpt de wind naar oost en neemt in kracht af. Het is droog met regelmatig zon. Later komt er wat meer bewolking. Het wordt 16 à 17 graden.

Het weekeinde
Zaterdag kan in de nacht en ochtend een enkele bui vallen. Verder schijnt af en toe de zon. Er waait een matige naar noord draaiende wind. Met een maximum van 14 à 15 graden is het vrij koel. De zondag lijkt droog te blijven met een mix van bewolking en brede opklaringen. Het kan dan bij circa 17 graden meer lenteachtig aanvoelen. De wind draait naar zuidwest of zuid.

Weetje
April 2015 was met 240 uur zonneschijn de op vier na zonnigste april sinds 1901 (normaal is 174 uur). Het zonnerecord (284 uur) staat op april 2007. Die maand was met gemiddeld 13.1 graden ook recordwarm. April 2015 was met 9.0 graden (normaal 9.2 graden) ietwat aan de koude kant. Het was met 25 mm regen in onze regio (normaal 45 mm) ook een droge april.

De Groene Longen eerste buurtkoor in Bussum

'Je hoeft niet te kunnen zingen om bij dit koor te mogen'

Opwarmen van de stemmen onder leiding van Judith Kamerman. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - De Groene Longen, het eerste buurtkoor van Bussum, is ontstaan vanuit de participatiegedachte. Mooi zingen staat niet centraal. Voor iedere stem is een plek in het koor. Het belangrijkste is het tot stand brengen van verbinding binnen de buurt, de wijk Westereng.

Initiatiefnemers Martha Ursem, Wanda Griffioen en Tjitske Muller kwamen elkaar tegen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bussum. Muller: "De burgemeester riep in zijn speech op tot ideeën voor participatie." Zo gezegd zo gedaan. Ter plekke vormden de drie dames het eerste buurtkoor en nog diezelfde avond werd gestart met 'ronselen'.
Enige voorwaarde voor deelname aan het koor is dat je in de wijk Westereng woont. De dames zijn daar vrij streng in. Het maakt verder niet uit of je oud, jong, vrouw of man bent. En, je hoeft niet te kunnen zingen om bij het koor te mogen. De enige uitzondering die ze maken is voor dirigent/muzikaal begeleider Judith Kamerman. Zij komt niet uit de wijk. Muller: "Judith geeft ons goede oefeningen en leert ons ook samen te zingen." Inmiddels oefent het koor één keer per twee weken in het Centrum voor Gezond zijn aan de Karel Doormanlaan 44/46.

Moerstaal
Al pratende blijken er wel een paar 'regels' te gelden binnen het koor. Bijvoorbeeld de taal waarin ze zingen en de liedjes. Wanda: "We zingen in 'moers'taal. Dat betekent dat als iemand Syrisch, Turks of Fries is, zij ook in die taal moeten kunnen zingen. Zij schrijven het fonetisch voor ons op en wij zingen dan gewoon mee." De liedjes moeten verder makkelijk in het gehoor liggen en aansluiten bij de thema's uit de wijk."
Muller noemt de speeltuin en de bus van Bussum naar Naarden als voorbeeld. Inmiddels zijn er meer leden aangeschoven en spontaan wordt 'De Westereng Song' ingezet op de melodie van 'Het kleine café aan de haven'.

Het koor telt inmiddels achttien deelnemers: zestien vrouwen en twee mannen. Meer leden zijn welkom. Ursem: "We hebben geen maximum aan het aantal leden, ons koor is nooit vol. Als we uit deze locatie groeien dan zoeken we een andere locatie. Uiteraard in de Westereng." Tjitske valt haar bij. "Ik zie het beeld voor me dat op de avonden dat we oefenen uit alle hoeken en gaten mensen komen om mee te doen."

Eerste optreden
Het buurtkoor heeft haar eerste publieke optreden tijdens de wereldbarbecue op 21 juni op de Groene Long. Maar optreden is niet het doel. Dat is en blijft verbinden door zingen. Muller: "We hebben niet als doel het mooiste koor te zijn, maar wel het leukste en meest verbonden koor. We zijn ook al gevraagd om op te treden bij de opening van deelplan vier van de Westereng. Dat was nog te vroeg. Misschien bij de opening van deelplan vijf", voegt ze er lachend aan toe. Erg zenuwachtig zijn ze in ieder geval niet voor het optreden, wel prettig gespannen. Muller: "Ik ben nooit zo bezig met tekst, maar nu ik weet dat er een stok achter de deur is doe ik dat iets meer." Griffioen valt haar bij. "Het moet ook niet te goed klinken. We willen een laagdrempelig koor zijn en blijven." Ze hopen ook dat bij het optreden op de wereldbarbecue mensen spontaan gaan meezingen. Ursem: "We willen niet te veel dingen van tevoren vastleggen. We gaan gewoon ergens in het midden staan, het moet ook een beetje 'ontstaan'."

'We hebben geen maximum aan aantal, ons koor is nooit vol'

Tot slot doen de dames nog een oproep aan muzikanten uit de wijk om zich aan te sluiten bij het koor. Alle instrumenten zijn welkom. Meer informatie via martha_ursem@live.nl.

Vals geld in omloop in Bussum

BUSSUM - De politie waarschuwt dat er weer vals geld in omloop is.

Een dame kocht op afgelopen vrijdag iets in een winkel aan de Nassaulaan. Ze betaalde met honderd euro en kreeg een biljet van vijftig euro terug. Met dit bankbiljet deed ze opnieuw een aankoop in een andere winkel in dezelfde straat. Daar bleek dat het briefje vals was. De eerste winkelier nam de schade op zich en ruilde het biljet om voor een echt exemplaar.

Man steelt al wekenlang flessen wijn

BUSSUM - Een winkeldief blijkt al acht weken lang flessen wijn te stelen uit een winkel aan de Veerstraat. In totaal heeft hij 41 flessen meegenomen.

De winkeldiefstal kwam zaterdag aan het licht toen de man op heterdaad betrapt werd. Hij liep de winkel uit met meerdere flessen wijn onder zijn arm. De man werd aangesproken, maar liep weg. Even later werd hij nog achter de winkel gezien, maar opnieuw koos hij het hazenpad. Bij het terugkijken van de beveiligingsbeelden werd duidelijk dat dezelfde man al acht weken lang flessen meeneemt. De politie start een onderzoek.

Audi gestript

BUSSUM - Een Audi A3 die geparkeerd stond aan de Singel is volledig gestript.

Het navigatiesysteem, een deel van het dashboard, de handrem en de schakelpook werden meegenomen.

Klimmen en klauteren op eigen klimmuur

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De hele dag een klimmuur, gewoon op school. Dat overkwam de leerlingen van Vrije School Michael in Bussum-Zuid. De mobiele klimwand was de prijs die de kinderen uit groep 7 hadden gewonnen door afgelopen december eerste te worden op de nationale SchoolKlimCompetitie. Door het winnen van de prijs kon afgelopen donderdag de hele school kennismaken met de klimsport. Bij de prijs zat ook een clinic van het Nederlands Team Sportklimmen.

Mari Benjamin

34 jaar oud,
Oedeem- & oncologiefysiotherapeut en zwangerschapscoach
Woont in Bussum sinds 2004

:

Waar in Bussum kom je graag?
"Met een dochtertje van drie jaar is speeltuin Heidezicht een favoriete plaats."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik zit in een werkgroep om het netwerk oncologiefysiotherapie in de regio op te zetten. Verder onderneem ik gezellige activiteiten met mijn dochtertje, zoals naar de kinderboerderij. Daarnaast fiets en hardloop ik graag."

Waar droom je nog van?
"Ik maak graag plannen over dat wat ik nog wil doen. Mijn motto is 'dream big'. Het klinkt misschien heel nobel, maar een droom die ik heb is om samen met mijn gezin hulp te bieden aan een kindertehuis in het zuiden van Afrika."

Wie verdient een pluim?
"Ik zou graag Joop en Anny Heerschop een pluim willen geven. Ze hebben 25 jaar geleden de Stichting Kinderen in Nood opgericht."

Wie wil je nog eens ontmoeten?
"Desmond Tutu. Een van zijn bekende uitspraken is: 'Beter dan gerechtigheid in de vorm van vergelding is gerechtigheid die tot verzoening leidt.' Daar zal ik het graag met hem over wil hebben. Hij is in armoede opgegroeid en het is hem gelukt boven zijn omstandigheden uit te stijgen en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap, lokaal én internationaal."

Mooiste plekje in Bussum?
"Bussum ligt in een prachtige omgeving. Ik hou van de natuur en kom graag op de hei."

Je beste en slechtste eigenschap?
"Ik maak makkelijk contact met mensen en ben meelevend. Verder wil ik graag iedereen tevreden stellen, dat kan best lastig zijn."

Naar welke muziek luister je?
"Jazz, Freshly Ground, Third Day en Jesus Culture."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Een Zuid-Afrikaanse braai!"

Bussumse aardappelboer al 60 jaar getrouwd met zijn Alie

Cor en Alie vieren jubileum

Alie en Cor Plugboer.

BUSSUM - Maar liefst 60 jaar zijn Cor en Alie Plugboer met elkaar getrouwd. Vele Bussumers kunnen het echtpaar kennen van de aardappels, de Wilhelminakerk, de Spiegelkerk, Monuta de Jager en de Melkweg.

Cor (86) en Alie (85) leerden elkaar kennen omdat ze allebei op de Melkweg woonden. Cor werkte met zijn vader en broers bij hun eigen aardappelgroothandel, de firma Plugboer & Zoon. De eerste aardappelkelders stonden in de bunker bij Fort Werk IV. Later hadden zij hun pakhuis naast boekhandel LOS. Cor reed veel op de vrachtauto om aardappels op te halen bij boeren. Alie werkte tot aan haar trouwen als accountantassistente. Na haar huwelijk zorgde ze voor het gezin met vier kinderen, was ze mantelzorger voor ouders en schoonouders en deed ze de boekhouding in de zaak. Beiden waren actief lid van de Wilhelminakerk en later de Spiegelkerk. Cor was bovendien drager bij begrafenisonderneming Monuta de Jager. Samen hebben ze ook nog jarenlang Tafeltje-dek-je-maaltijden rondgereden.

Afzien tijdens Obstacle Run

Door de modderbak bij de Obstacle Run. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De Brandwonden Obstacle Run is zaterdag weer door vele dappere mensen afgelegd op oefencentrum Crailo.

De deelnemers moesten over een parcours met verschillende obstakels. Daarbij legden ze een afstand af van zes, twaalf of achttien kilometer. De sportievelingen deden dit voor het goede doel. De gehele opbrengst gaat namelijk naar de Brandwonden Stichting voor het project Aquatraining. Hierdoor kunnen mensen met brandwonden in het water revalideren.

Geld voor goede ideeën

BUSSUM - Het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum lanceert de Maatschappelijke Pitch. De winnaar krijgt een cheque van 1000 euro om een concreet plan uit te voeren.

Het plan moet inwoners en ondernemers uit de fusiegemeenten stimuleren. Voorzitter Jochum Jarigsma: "We zien dat inwoners en maatschappelijke organisaties goede ideeën hebben, maar dat deze voortijdig stranden of helemaal niet uit de verf komen. Het platform vindt dat deze ideeën een kans moeten krijgen." Op 20 mei worden er workshops gegeven zodat mensen hulp krijgen bij het presenteren van de plannen. De echte pitches zijn op 20 juni in Spant! Een jury kiest de winnaar en heeft nog een aanmoedigingsprijs van 250 euro klaarliggen. Aanmelden kan tot 13 mei via info@pmonb.nl.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail redactie@bussumsnieuws.nl

Als oud-inwoner van Bussum (s'Jacoblaan 36) heb ik in Bussum de bevrijding bewust meegemaakt. De voedseldroppings vanuit laag vliegende bommenwerpers over de s'Jacoblaan, het bombardement van Bosch van Bredius, de bevrijdingsintocht van de Canadezen over de Amersfoortsestraatweg. Na de bevrijding zat ik 6 jaar op de Julianaschool, W. Kalfflaan. Ik heb nog gezwommen in het zwembad aan de Huizerweg en hielp de gemeentetuinmannen om het Mouwtje te onderhouden. Het voelde als mijn tuin, want ik woonde ernaast. Ik heb nog steeds heimwee naar Bussum, kom daar nog steeds graag en ik hoop dat ook het weiland zal kunnen blijven, want dat hoort bij het Mouwtje.

Marius Gunning, Goes

Web topvijf

1. BFC-keeper Bas van Beek naar Vitesse
2. Zondag bevrijdingsfestival rond Bussum centrum
3. Roerige week in Bussum
4. Koningsdag: 14-jarige jongen drinkt te veel en moet naar ziekenhuis
5. Enquête over winkelen op zondag

70 jaar bevrijding in Bussum gevierd

Het bevrijdingsfestival is begonnen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Veel belangstelling en enthousiaste reacties alom op het bevrijdingsfestival in Bussum van afgelopen zondag. De regen weerhield het publiek niet om langs te komen, maar zorgde er wel voor dat niet alle onderdelen geheel tot zijn recht kwamen.

Natuurlijk was er genoeg te zien en te doen. Vooral de colonne oude legervoertuigen bleek weer een succes te zijn. De oude legervoertuigen waren van Keep Them Rolling. De mannen die verkleed waren als soldaten namen ook de tijd om uitleg te geven aan belangstellenden en schoolkinderen.

Het aanwezige publiek rond de Havenstraat, Nieuwe Brink en Kapelstraat was enthousiast. Er was muziek uit de jaren 40 en 50 en tussen de buien door werd nog even gedanst. Diverse jazzbandjes en Natasha Harper zorgden voor een vrolijke en muzikale noot.

De burgemeester toont zich geïnteresseerd. Foto: Bob Awick
De tanks rijden Bussum binnen. Foto: Bob Awick
Herdenking 70 jaar bevrijding. Foto: Bob Awick
Een kind mag op de tank. Foto: Bob Awick
Samen om tafel. Foto: Bob Awick
Drukte in het dorp. Foto: Bob Awick

De winkeliers en horeca-ondernemers uit het oude centrum van Bussum hadden het evenement opgezet en denken erover om het festival volgend jaar opnieuw te organiseren.

10 / 24

'Van de hoofdklasse zouden we heel veel kunnen leren'

Kersverse hoofdcoach Ivar van Dinteren klaar voor avontuur met SDO

Na zijn profloopbaan keerde de Bussumer als voetballer terug op het oude nest. Foto: Johan van der Geest

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Nog maar net aangesteld als hoofdcoach van de club, maar nu al staat de Bussumse voetbalcoach Ivar van Dinteren een waar hoogtepunt te wachten met SDO. De kersverse oefenmeester van de amateurvoetbalclub start over twee weken het grootste avontuur tot nu toe: de play-offs om te promoveren naar de hoofdklasse.

Van Dinteren staat pas net wat meer dan een maand als coach voor het eerste elftal van SDO. De Bussumse ex-profvoetballer en daarnaast tot een half jaar geleden speler van SDO nam afgelopen maart het stokje over van zijn door de spelersgroep aan de kant gezette plaatsgenoot Ronald Heerschop. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat SDO überhaupt een kans heeft om te promoveren naar de hoofdklasse, Van Dinteren mag het nu samen met de spelersgroep afmaken. "Een hele klus om meteen op te pakken, maar wel ontzettend leuk en leerzaam", aldus de Bussumer.

Ivar van Dinteren (m) nam het roer over nadat Ronald Heerschop vertrok. Foto: Bob Awick

'Als je de kans hebt om te promoveren, dan moet je daar voor gaan'

Je bent hoofdcoach geworden na veel gedoe door een toch wat onverwacht vertrek van Ronald Heerschop. Hoe was het om de taken zo plotsklaps over te nemen?
"Dat went heel snel, hoor. Zeker als je zelf met veel van deze jongens hebt gespeeld en de club goed kent. Vanwege al het gedoe vooraf was het wel raar om op zo'n moment aan de slag te gaan als coach, maar zo werkt het nou eenmaal. We hebben met z'n allen het beste met SDO voor en hebben snel de draad weer opgepakt."

Heb je erover na moeten denken om coach van SDO te worden?
"De spelers hebben mij voorgedragen om het roer over te nemen toen Ronald vertrok. Ze noemden mijn naam en vervolgens kwam van het één het ander en word je gevraagd. Dat kwam wel een beetje als een verrassing. Het kwam op een moment dat ik eigenlijk meer het plan weer had om zelf te gaan voetballen. Maar als je de club en de spelersgroep zo kunt helpen en ervoor kunt zorgen dat de jongens weer graag aan de slag gaan, dan hoef je er absoluut niet lang over na te denken om als coach aan de slag te gaan. Daarnaast: SDO is natuurlijk gewoon m'n cluppie. Dan doe je dat gewoon."

'We hopen een paar grote stappen te gaan zetten'

Wat trof je aan toen je voor het eerst op het veld stond?
"Het stond er allemaal heel goed voor. Er stond, en staat, een brede spelersgroep met stuk voor stuk goede voetballers. Een gedreven groep. En qua resultaat was het eveneens heel erg goed. Als je bedenkt waar SDO vandaan komt en dat het nu mee mag gaan doen om te promoveren naar de hoofdklasse: ontzettend knap. Dat hebben de club, de spelers en de coach fantastisch gedaan. Er staat echt wat."

Play-offs

De play-offs voor SDO gaan over twee weken van start. Welke tegenstander SDO als eerste treft wordt komend weekend bekend als de laatste duels worden afgewerkt.

Zoals het er nu voor staat treft SDO eerst RKAVV, maar dat kan nog veranderen. Als SDO deze eerste ronde goed doorkomt, wacht er nog een ronde voordat SDO zeker weet of het promoveert naar de hoofdklasse.

Al snel nadat je de honneurs overnam, werd bekendgemaakt dat je ook volgend jaar voor de groep staat...
"Daar was ook al snel sprake van. Als je weet dat het werk je goed bevalt en ook de spelersgroep waardeert het, dan kun je zo'n keuze ook snel maken. Daar komt nog eens bovenop dat we nu al heel veel werken voor volgend jaar. We werken hard om de spelersgroep voor volgend jaar al vorm te geven en te bepalen welk voetbal we hopen te gaan spelen. Daarnaast spelen we straks de play-offs. Deze bepalen ook wat ons volgend jaar te wachten staat. Kortom: we verzetten met z'n allen al veel werk voor volgend jaar. Het was ook wel raar geweest als weer een andere coach dat werk over een paar maanden over zou moeten nemen."

Je noemt de play-offs al even. Wat verwacht je van de komende weken?
"Het zal heel zwaar worden en er zullen straks hele sterke tegenstanders tegenover ons staan. Maar aan de andere kant: we hebben niks te verliezen. Als we zo spelen zoals we de laatste weken hebben aangetoond dat we kunnen voetballen, maken we zeker kans. De jongens zullen er met de volle honderd procent voor moeten gaan. We hebben veel vertrouwen. Dat helpt enorm, maar we moeten het wel doen."

Mocht SDO het redden, kan de ploeg de hoofdklasse al aan?
"Dat wordt de laatste weken vaker gevraagd. Je zet als club een hele grote stap als je de hoofdklasse haalt. Er gelden daar hele andere wetten en er wordt heel erg goed gevoetbald. Je moet echt je mannetje staan. Maar als we het halen, dan hebben we bewezen dat we ons kunnen meten met sterkere tegenstanders. Dan hebben we de eerste stap al gezet. Er zal daarna nog wel heel veel meer moeten gebeuren en we zullen voetballend ook nog wel moeten verbeteren, maar dan kunnen we het ook aan. Het zal wel heel anders worden. Nu pakken we veel punten. Dat kan volgend jaar wel eens heel anders worden. Het wordt de vraag wat dat met het team zal doen. Wat doet het met de sfeer? En hoe gaan de jongens daarmee om? Het zal een groot avontuur worden. Maar we kunnen van een jaartje hoofdklasse alleen al heel veel leren. Als je de kans hebt om te promoveren, dan moet je daar vol voor gaan."

Wat het ook gaat worden, wat mag SDO en voetbalvolgend Bussum überhaupt van je verwachten straks?
"Of we volgend jaar nou eerste klasse of hoofdklasse spelen, we hopen een paar grote stappen te gaan zetten. We zullen hard werken om nog beter te gaan voetballen. We moeten leuk voetbal spelen, waar toeschouwers graag voor langs het veld staan en daarnaast hopen we ook zeker goede resultaten te boeken. Daar gaan we komende zomer mee aan de slag."

"Het wordt dan mijn eerste hele jaar als hoofdcoach van SDO. Dan kun je veel meer voor elkaar boksen. Maar voor het zover komt, gaan we eerst voor een goed slot zorgen de komende weken. Het gaat leuk worden."

Filmhuis Bussum

THE SECOND BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL, vervolg op komedie rond bejaarde Britten in een Indiaas Hotel.
In WILD trekt een jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) door de Amerikaanse wildernis.
Onontkoombare liefde in SUITE FRANÇAISE tussen een Franse vrouw en een Duitse officier.
In LES HÉRITIERS temt een docente haar opstandige pubers. Met optimisme en vertrouwen.
In STILL ALICE ontdekt Julianne Moore de symptomen van haar Alzheimer.
Romance LES COMBATTANTS tussen een jongen en zijn bruuske vriendin.
In PHOENIX zoekt een Joodse vrouw op de Berlijnse puinhopen haar man en de waarheid.
In LE DERNIER COUP DE MARTEAU ontdekt een tiener zijn vader en de kracht van Mahlers muziek.
In het adembenemend ATLANTIC surft een jongen van Marokko naar vrijheid.
Een mysterieuze vriendschap in WHEN MARNIE WAS THERE, uit de Japanse Ghibli Studio.
Spannende Spaanse animatie O APÓSTOLO.
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
MEES KEES OP DE PLANKEN, WIPLALA en SHAUN HET SCHAAP: DE FILM!
SPECIALS. FILMCURSUS op 13 mei over dieren in film, en 20 mei over kinderen in film.
Ontroerende hilarische documentaire IK BEN ALICE. Is een zorgrobot de nieuwe mantelzorger?

Versa vrijwillgerscentrale

De stichting Vier het leven is op zoek naar iemand die het telefonistenteam kan coördineren en telefonistes kan werven en scholen. (9059)

ME/CVS-Stichting Nederland zoekt een bestuurslid dat actief en betrokken is bij het in te voeren beleid. (9061)

Stichting Opkikker zoekt een vrijwilliger voor ad hoc fondsenwerving en communicatietaken. U moet minimaal 12 keer per jaar beschikbaar zijn. (9045)

Stichting Opkikker zoekt chauffeurs om spullen en gezinnen te vervoeren. Voor het vervoer bent u 4 dagen per jaar beschikbaar voor vergaderingen of trainingen. (9046)

donderdag 7 mei

Open Eettafel

De Palmpit houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3. info@depalmpitbussum.nl.

Expositie

Expositie van Ria van Zadelhoff bij bloembinderij Lief. Locatie: Landstraat 29A, Bussum. Onder meer tuinbeelden van dikke vrouwen en een schilderijtweeluik van Zeeuwse vrouwen.

Tuinzaallezing

Tuinzaallezing door prof dr. Roelf Haan over 'Gematigdheid in de moderne economie'. Locatie: Tuinzaal van de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree: € 7,- voor leden en vrienden, € 12,- voor belangstellenden. Aanvang 20.00 uur.

vrijdag 8 mei

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur is iedereen welkom voor een heerlijke broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Expositie

Expositie van keramische kunst van Dolores Gage. Locatie: NH Jan Tabak, Amersfoortsestraatweg 27, Bussum. Van 8 t/m 10 mei. Vrijdag van 12.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Opstapdag

Opstapdag elektrische fietsen bij Profile Platje van 10.00 tot 15.30 uur, Huurmanlaan 17a, Bussum.

zaterdag 9 mei

Gooise Streekmarkt

Gooise Streekmarkt van Tafel4. Duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit deze regio. Locatie: Julianaplein, Bussum. Aanvang 10.00 uur.

Ombudsman in De Palmpit

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Fietstocht

Fietstocht met fietsgilde 't Gooi. Langs 'Buitenplaatsen Naarden'. Vertrek: 13.30 uur, van VVV Naarden-Vesting (Utrechtse Poort). Informatie: www.fietsgilde.nl.

Moederdagconcert

Moederdagconcert in de Koepelkerk (Mariakerk) in Bussum. Uitgevoerd worden delen uit de beroemde Vespers van de grote Russische componist Sergei Rachmaninov (zijn Opus 37). De vespers wordt uitgevoerd door een ensemble van 8 vocalisten en twee solisten. Aanvang: 19.00 uur. Entree: € 10,-. Kaarten zijn te koop via www.orgelkoepelkerk.nl en voor aanvang van het concert.

Introductieles DJ-School

Een introductieles door de Gooische DJ-School met DJ Stef. Voor kinderen tussen 10 en 15 jaar. Locatie: Muziekcentrum Schimmel, Havenstraat 31, Bussum. Van 16.30 tot 17.30 uur. www.degooischemuziekschool.nl.

BoodschappenPlusBus

Programma BoodschappenPlusBus: Zaterdag gaat de bus naar de kijktuinen in Nunspeet. Zaterdag 16 mei rijdt de bus naar de palingrokerij in Elburg, met een demonstratie van paling roken en ook kan er geproefd worden. Tot slot gaat de bus zondag 17 mei naar het Paleis op de Dam in Amsterdam. Meer informatie: bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Voor deelname en vragen: telefonisch van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

zaterdag 25 april tot zondag 31 mei

Expositie

Expositie van schilderijen bij atelier/galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107 te Bussum. De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur. www.tondekruijk.nl.

vrijdag 1 mei tot zaterdag 4 juli

Expositie

Expositie van grafisch werk van Astrid Engels. Locatie: Arts of Lecadre, Huizerweg 32/34, Bussum. info@astridengels.com.

dinsdag 5 mei tot vrijdag 8 mei

Wandel 4-daagse 60+

Bussumse Middag Wandel 4-daagse voor 60+. Afstanden: 2,5 km of 5 km. Het is mogelijk één, twee, drie of vier middagen mee te lopen. Kosten: € 5,-. Van 14.00 tot 16.15 inclusief rustpauze. Informatie via 035-6915301 en www.bmw4daagse60@gmail.com.

woensdag 6 mei tot donderdag 28 mei

Studieruimte bibliotheek

De Centrale Bibliotheek Naarden-Bussum biedt extra studieruimte voor jongeren die een plek zoeken om geconcentreerd te kunnen studeren voor hun examens voortgezet onderwijs. Van 6 t/m 28 mei op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.30 uur.

donderdag 7 mei tot dinsdag 12 mei

Straatvoetbaltoernooi

Inschrijven voor het straatvoetbaltoernooi Keverdijk kan weer. Het toernooi vindt plaats op 7 juni a.s. van 11.00 tot 17.00 uur, met BBQ. Het toernooi is voor jongens en meisjes vanaf 6 t/m 25 jaar. Inschrijven in de Scan. Opgeven van teams kan ook via e-mail en Facebook. Inschrijving sluit op 12 mei. Informatie: jcscan@versawelzijn, facebook/jongerencentrumscan.

vrijdag 8 mei tot zondag 21 juni

Foto-expositie

Een foto-expositie van 3 afgestudeerde fotografen en 1 designer bij Galerie Pouloeuff. Van 8 mei t/m 21 juni 2015. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

zondag 10 mei

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Vanwege Moederdag krijgen alle moeders gratis koffie met gebak. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 11 mei

Leren mediteren

Leren mediteren bij Sahaja Yoga Meditatie. Locatie: Centrum Wijzer, Landstraat 8, Bussum. Inloop op 11 en 18 mei en 1 juni. Aanvang 19.45 uur. Deelname gratis. www.sahajayoga.nl.

Coaching naar geluk

Tijdens 4 ervaringsavonden (11 en 18 mei, 1 en 15 juni van 20.00 tot 22.00 uur) kennismaken met methodes om jezelf naar meer geluk, rust, balans te (laten) coachen. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn. Kosten € 49,-.

dinsdag 12 mei

Jeu de boules

Jeu de boules bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Elke dinsdagochtend vanaf 10.00 uur. Officiële ballen zijn aanwezig. Informatie en aanmelden: 035-6944742 en www.wijkpostdeschakel.nl.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: bloemen-in-bloemen, nat-in-nat aquarelleren. Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25 inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum. www.comello-art.nl.

woensdag 13 mei

Fietstocht

Fietsen met Wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start om 11.00 uur aan de Mackaylaan 11a in Naarden. De tocht is maximaal 35 kilometer. Neem een lunchpakket en drinken mee. Aanmelden bij Gré Poort: 035-6951686.

Bingo De Schakel

Bingomiddag bij De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden.Vanaf 13.30 uur. € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond een loterij. Loten € 0,50 per stuk. Inlichtingen: 035-6944742.

donderdag 14 mei

Orgelconcert

Orgelconcert door Wybe Kooijmans met werken van onder meer A. van der Horst, A. de Klerk, J. Bijster en P. Chr. van Westering. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang: 20.15 uur. Entree: € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

donderdag 14 mei tot zondag 21 juni

Tentoonstelling Religie Nu

De tentoonstelling 'Religie Nu - Spiritualiteit in Nederland', een fotoproject van mediakunstenaar Eddy Seesing. Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, Naarden. Van 14 mei t/m 21 juni. Entree: 2,50 euro. Museumkaart, CJP, CKV en kinderen t/m 12 jaar: gratis entree. www.comeniusmuseum.nl.

zaterdag 16 mei

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

zondag 17 mei

Dvd-voorstelling

Een dvd-voorstelling op groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Toegang € 2. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

dinsdag 19 mei

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit een wandeltocht o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico. Start vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Aquarelworkshop

Aquarelworkshop: reisnotities in aquarel en pen. Van 14.00-16.00 uur. Kosten: € 20,- exclusief en € 25,- inclusief materialen. Locatie: Atelier Comello-Art, Vliegdenweg 13, Bussum www.comello-art.nl.

woensdag 20 mei

Fietstocht

Fietstocht van ongeveer 55 km naar Spakenburg. Vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur, einde rond 17.00 uur. Onderweg koffiestop en picknick (lunchpakket meebrengen). Aanmelding niet nodig. Informatie: 035-6912926. Deelname gratis en op eigen risico.

Kind & Koffie Late Night

De derde Kind & Koffie Late Night, met als onderwerp internet, sociale media en de impact op je gezin. Voor alle ouders in Bussum en omstreken met kinderen tot 16 jaar. Locatie: Filmhuis Bussum. Entree: € 5,-. Met vertoning van de film 'Men, Women & Children' en nagesprek. Informatie: s.heuts@skbnm.nl, 035-69 700 75.

zaterdag 23 mei

LenteLIV

Bijeenkomst voor mensen die een burn-out willen voorkomen of duurzaam herstellen na een burn-out. Locatie: Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum, van 13.30-17.30 uur. Kosten: € 24,-. Aanmelden: info@livlevenscoaching.nl of 06-364 98927.

donderdag 28 mei

Lezing

Lezing op donderdagavond van fotohistoricus Rik Suermondt. 'De foto als hedendaagse kunst.' bij Galerie Pouloeuff. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

vrijdag 29 mei

Awesomizer Masterclass

Awesomizer Masterclass Elevate your Brand, Serve the World door Paul Ricken. Van 19.30-21.00 uur. Locatie: Theater Draad, Havenstraat 27a, Bussum. Zaal open vanaf 19.00 uur. paul@paulricken.nl. Deelname gratis.

Creatief Initiatief

Creatief Initiatief, twee creatieve workshops met krijtverf en de transfermarker. Locatie: Jouw Marktkraam in Bussum, Laarderweg 118. Van 10.00-13.00 en van 14.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Seniorenmarkt

Seniorenmarkt in de Bibliotheek Bussum, Wilhelminaplein 18. Van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie over onder meer langer zelfstandig wonen, gezondheid & persoonlijke verzorging, financiële dienstverlening, lezingen en diverse activiteiten. Toegang gratis.

zaterdag 30 mei

Hardlopen en yoga

Hardlopen en yoga op de Bussumse heide. Verzamelen bij Heidezicht. Van 9.00-10.00 uur. Kosten: € 7,50. Van tevoren aanmelden. Informatie: www.santoshayoga.nl.

Week van de Begraafplaats

Tijdens de Week van de Begraafplaats, van 30 mei t/m 7 juni, vinden er op de oude Begraafplaats, Nieuw Valkeveen (Naarden), de ORK en de Algemene Begraafplaats (Bussum) diverse activiteiten plaats. www.weekvandebegraafplaats.nl.

dinsdag 2 juni

Leefstijlmarkt

Leefstijlmarkt met kraampjes, activiteiten, barbecue en muziek. Locatie: de tuin van het RIBW, Lorentzweg 81, Bussum. Van 11.00 tot 16.30 uur. Entree € 2,-. Informatie: m.nijhuis@ribwgooi.nl.

Aan een zijden draad

BFC verliest en moet hopen op een wonder

BFC speelde lang met elf tegen tien, maar verloor toch het cruciale duel met VVZA. Foto: Bob Awick

BUSSUM - BFC heeft zondag het degradatieduel met VVZA uit Amersfoort met 1-2 verloren.

Slordig uitverdedigen bij BFC werd genadeloos afgestraft, maar de Busummers kwamen vijf minuten later weer op 1-1. Een ogenschijnlijk lichte overtreding van de doelman van VVZA werd bestraft met een rode kaart voor de doelman. Dico Knevel benutte de toegekende penalty.

BFC kon echter niet profiteren van de overtalsituatie. VVZA verdedigde stug en scoorde zelfs uit een counter. BFC probeerde het wel, maar de pijnlijke nederlaag kon niet worden afgewend.
Een langer verblijf in de derde klasse D lijkt voor de Bussummers niet meer haalbaar. In theorie kan BFC zich nog altijd plaatsen voor de nacompetitie om klassebehoud, maar dan moet het in de laatste wedstrijd winnen bij Vriendenschaar en moet concurrent Zwaluwen Utrecht verliezen van het reeds gedegradeerde VEP.

SDO soepel langs DEM

BUSSUM - SDO heeft zich ontspannen kunnen voorbereiden op de nacompetitie. De uitwedstrijd tegen DEM in Beverwijk werd met 0-4 gewonnen.

Door blessures en een schorsing begon SDO met een aantal invallers. Dat liep gesmeerd. Al snel kwamen er kansen en doelpunten. Daan Stroomberg scoorde de 0-1 na elf minuten. Drie minuten later mocht topscorer Maikel van Latum op aangeven van Rowell van der Meer de 0-2 scoren. Mike van 't Land knalde daarna nog op de lat. Na rust mocht Maikel van Latum met links zijn tweede goal van de middag binnenschieten, op aangeven van Djoey Dorresteijn. In de 58e minuut werd Dino van Essen vervangen door A-junior Sjoerd Gerritse. De mooiste goal kwam op naam van Berry van 't Land, die op een schitterende pass van Maikel van Latum snoeihard in de rechterbovenhoek knalde en daarmee de eindstand op 0-4 bracht.

Hockeysters op koers

Gooische neemt revange. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een goede zege op Haarlem hebben de Bussumse hockeysters van Gooische revanche genomen na de nederlaag van een week geleden tegen AMVJ. De ploeg versloeg Haarlem met 2-1.

Door de zege van afgelopen weekend klommen de Bussumse hockeysters weer naar de tweede plaats van het klassement. De ploeg heeft nog één duel te spelen komend weekend tegen koploper Amstelveen.

Met een zege kunnen de Bussumers nog op hetzelfde puntenaantal komen als de koploper, maar Amstelveen heeft een veel beter doelsaldo.
Toch levert ook een tweede plaats deelname aan de play-offs op.

Koploper te sterk
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen koploper Voordaan.

De Bussumse nummer voorlaatst van het klassement kwam met 2-4 tekort.

UVV twee keer te sterk voor HCAW

BUSSUM - De honkballers van HCAW hebben afgelopen weekeinde één keer gewonnen van streekgenoot UVV. Zaterdag werd een 0-1 achterstand knap omgebogen in een 3-1 overwinning. Donderdag (2-11) en zondag (17-7) ging de ploeg uit Utrecht met de punten aan de haal.

Donderdagavond keek HCAW al vroeg in de wedstrijd tegen een flinke achterstand aan: 0-8. In het restant van de wedstrijd herstelden de Bussummers zich aardig, maar UVV kon niet meer worden achterhaald: 2-11.
In een zonovergoten vallei kreeg het publiek zaterdag een heus pitchersduel voorgeschoteld. Zowel Jim Ploeger (HCAW) als Maickel Rietel (HCAW) gooide een prima partij. In de vierde inning kwam UVV op voorsprong (0-1), maar HCAW speelde degelijk en wachtte aan slag haar kansen af. Die kansen kwamen twee innings later. In de zevende slagbeurt scoorde de Bussumse ploeg drie maal: 3-1. Hoewel UVV in het restant van de wedstrijd nog wel aandrong stond reliever Steven van Groningen de Utrechters geen punten meer toe. Zondag begon HCAW goed aan de wedstrijd. Het lukte echter niet de al vroeg opgebouwde voorsprong (1-3) vast te houden. Uiteindelijk werd er met 17-7 (8 innings) verloren.
Komende week staan voor HCAW drie ontmoetingen met Corendon Kinheim op het programma.

Vrouwen BFC zijn bijna kampioen

BUSSUM - De topper in het damesvoetbal (4e klasse) tussen BFC en Hoogland 2 is geëindigd in 0-0. De BFC-vrouwen blijven daardoor koploper en kunnen aanstaande zondag in eigen huis kampioen worden.

Beide ploegen gingen behoudend van start, waarbij de verhouding wel snel in het voordeel was voor BFC. MA1-invalster Jessica van der Mannen was dicht bij de 1-0 en ook Isabeau Peters kreeg voor rust een grote kans. In de tweede helft bleef BFC aandringen, maar tot scoren kwamen de Bussumers niet. Wel bleef Jessica van der Mannen zich in de kijker spelen. Bij winst op 't Goy, volgende week in eigen huis, kan de platte kar van stal komen.
SDO-vrouwen
De SDO-vrouwen sloten een lastig seizoen in Naaldwijk af met wederom een nederlaag: 4-3 tegen Westlandia. Hoopgevend was het debuut van twee C-junioren bij SDO. Destiny den Ouden (16) en Tessa Trootsheide (15) mochten een half uur met de hoofdmacht meedraaien. SDO eindigt als achtste en blijft in de eerste klasse C.

Kampioen waterpolo

De kampioenen.

BUSSUM - Het gemengde waterpoloteam onder de 13 jaar van De Otters het Gooi zijn onlangs kampioen geworden.

De competitie voor de DG1 bleef spannend tot de laatste minuut. Amber, Perry, Tom, Gijs, Stef, Mees, Oscar, Esmee en Job moesten, onder de bezielende leiding van trainer Marcel, de laatste thuiswedstrijd winnen om het kampioenschap in de wacht te slepen. Door de wedstrijd tegen AZ&PC - de Amer met een overtuigende 8-1 te winnen gaan De Otters onder de 13 jaar uit Bussum er met de titel vandoor.

BFC-keeper naar Vitesse

Bas van Beek.

BUSSUM - Keeper Bas van Beek heeft een contract getekend bij profclub Vitesse. Het Bussumse talent komt van BFC waar hij in de D1 speelt.

Eerder tekende zijn teamgenoot Thomas Kamstra een contract bij FC Utrecht. Daarnaast maakt E1-speler Elio Kroes de overgang naar Ajax.
Vanwege het vertrek van deze talenten en de ambitie van de club om met de jeugdselectieteams op het hoogste niveau te blijven acteren zoekt BFC weer nieuw voetbaltalent.

Arsenaal Restaurants: 'Toegankelijk en lekker eten'

Jan-Willem Schuld en Frederike de Goede in de onlangs geschilderde brasserie. Foto: Yvette Geerts

NAARDEN - Met de overname van de brasserie, het restaurant en de theaterzaal een aantal jaar geleden heeft het ondernemersechtpaar Jan-Willem Schuld en Frederike de Goede een andere koers ingezet. Ze spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen, "een zakenlunch mag maximaal een uur duren", en willen hun gasten verwennen met eerlijk en lekker eten. Ongecompliceerd, in een toegankelijke setting.

Schuld: "Het was een prachtige kans om dit te mogen doen. De locatie is uniek en het 'product', de combinatie van brasserie, restaurant en theaterzaal, biedt zo veel mogelijkheden. We kunnen hier echt van alles doen. Zo vinden in de theaterzaal regelmatig productpresentaties, zakelijke bijeenkomsten en ook condoleances plaats. De brasserie met binnentuin, een grand café waar het heerlijk toeven is, is een officiële trouwlocatie. Deze biedt ook ruimte aan netwerkbijeenkomsten. En tot slot kun je in het restaurant lunchen en dineren."
Ook zoeken ze de samenwerking met de andere ondernemers in de Vesting. De Goede: "We zitten hier niet op een eiland. We bieden nu een arrangement aan met de Vestingvaart en het Weegschaalmuseum." Drie Naardense bedrijven die samenwerken. Schuld: "We moeten elkaar juist versterken en niet als concurrentie zien." Het enthousiaste ondernemersechtpaar zit dan ook boordevol plannen. Zoals een 'Week van de Vesting', een culinair evenement waar zij graag de initiator van willen zijn. Ze hebben allebei veel ervaring in 'het vak', Schuld zelfs ruim 40 jaar. "Ik heb geen werk, ik heb een hobby, en dat is mensen plezier geven en hen verwennen." Of ze een Michelinster ambiëren? Schuld: "Nee, onze gasten zijn onze sterren. We bieden topkwaliteit producten, veelal biologisch en kopen ook veel lokaal en regionaal in. De asperges bijvoorbeeld komen van de aspergeboerderij uit Blaricum en de peren van onze eigen perenbomen vind je terug in onze desserts. We serveren wat in het seizoen is. Ik ben opgegroeid met de natuur, op het land. Ik weet wat je kunt gebruiken."

Foto: Ems Willems

In februari 1932 verhuisden Abraham Zilverberg en zijn vrouw Jetje Zilverberg-Krant met hun dochtertjes Esther en Lena van Hilversum naar Bussum. Abraham was brood- en banketbakker en begon zijn kosjere zaak aanvankelijk aan de Driestweg 7b en later aan de Raadhuisstraat 20. Het gezin woonde vanaf 17 maart 1936 Hamerstraat 106. Daar werden Julia en Sara geboren.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, leek de situatie voor de joodse bevolking in Bussum aanvankelijk niet alarmerend. Maar in de loop van 1941 werden hen steeds meer beperkende maatregelen opgelegd.

Zo mochten joodse kinderen per 1 september 1941 niet meer naar de openbare of bijzondere scholen. In Bussum werd een 'School voor kinderen van Joodschen bloede' opgericht. Ook de meisjes Zilverberg gingen naar dit schooltje, dat onder de bezielende leiding stond van de joodse leraar IJs Vissel.

In de zomer van 1942 gaven de Duitse bezetters opdracht aan alle Joden van Bussum, met uitzondering van hen die ontheffing hadden gekregen, om per trein naar Amsterdam te vertrekken. Op 25 juni 1942 stond bijna geheel joods Bussum op het station Naarden-Bussum. De reis moesten de evacués overigens zelf betalen.

In het dagrapport van de Bussumse politie van die dag is niets te vinden over deze verschrikkelijke 'operatie'. Wel werd melding gemaakt van het bevel dat de Bussumse politie verlaten 'Jodenhuizen' in de gaten moest houden.

Het gezin Zilverberg is vermoedelijk niet die 25ste juni, maar maanden later gedwongen om hun huis in Bussum te verlaten. Pas op 26 januari 1943 zijn zij in Amsterdam ingeschreven, op de Roerstraat 90-I.

Vanaf dat adres zijn Abraham, Jetje en hun toen achtjarige dochtertje Sara op 25 mei 1943 vanuit Westerbork op transport gezet naar Polen. Die dag was de trein volgestouwd met 2.862 gedeporteerden, waaronder 676 kinderen. Op 28 mei 1943 kwamen ze in Sobibor aan. Niemand van hen heeft de oorlog overleefd.

Op 8 februari 1944 vertrokken zesendertig treinwagons van Westerbork naar Auschwitz, met 1.015 gedeporteerden. Julia, Lena en Esther Zilverberg behoorden tot de 263 kinderen die deel uitmaakten van Transport 86. 'Om het ziekenhuis te ontlasten' bevonden zich onder deze groep 400-500 zieke Joden. Dit transport wordt daarom wel het meest beestachtige van alle transporten genoemd. Bij aankomst in Auschwitz op 11 februari 1944 werden de drie zusjes Zilverberg (17, 12 en 10 jaar) samen met 797 anderen rechtstreeks naar de gaskamers gebracht.

Het gezin Zilverberg kwam net al zovele anderen nooit meer terug naar huis.

Margreet de Broekert,

met dank aan Hans Jonker

en Annet Betsalel

Bronnen:

Guus Luijters. In Memoriam.

De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945.

Paul Schneiders 'Buitengewoon Bussum; een villadorp in

benarde tijden'.

www.100jaarjoodsbussum.nl

FotoFestival Naarden: 150 vrijwilligers aan het werk

'Elke dag is anders, gemiddeld trekt het festival 20.000 bezoekers'

Op 14 mei gaat het FotoFestival Naarden van start. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

NAARDEN – Het Fotofestival Naarden trekt elke twee jaar veel bezoekers naar de Vestingstad. In 2013, tijdens de vorige editie, kwamen er ruim 20.000 mensen op af. Ook dit jaar verwacht de organisatie veel belangstelling. Om alles in goede banen te leiden, zowel in de aanloop naar als tijdens het festival, zijn veel vrijwilligers nodig. Dit jaar zetten zo'n 150 vrijwilligers, van curator tot suppoost, zich met hart en ziel in om van het FotoFestival een unieke beleving te maken.

Joke Smit is sinds 2007 als coördinator bij het festival betrokken en hoopt dit nog lang te mogen doen. Voor vrijwilliger Hans Last is het de vierde keer dat hij bij het FotoFestival betrokken is.

Jullie zijn al heel druk met de voorbereidingen, wat komt daar allemaal bij kijken?
Joke: "Het begint natuurlijk met het kiezen van het thema. Dat doen onze twee hoofdcuratoren, Feiko Koster en Eduard Planting. Gevolgd door het schrijven van het plan en het bekendmaken van het thema. Daarna kunnen de fotografen zich inschrijven en volgt de selectie door de beide hoofdcuratoren met behulp van drie gastcuratoren. Die drie gastcuratoren zorgen weer voor een andere invalshoek, qua smaak en voorkeur."

En verder?
Joke: "Ondertussen leggen we de locaties vast waar de foto's komen te hangen en overleggen we met de gemeente over de benodigde vergunningen. Dit jaar doen we ook iets nieuws. Er komt een festivalkrant."

Hans Last, vrijwilliger bij het FotoFestival. Foto: Bob Awick

'Het is het mooiste om er samen weer een succes van te maken'

Hans, jij bent als vrijwilliger en als inwoner van Naarden erg betrokken bij het FotoFestival. Wat doe je precies?
"Ik zit op het Festivalkantoor voor de verkoop van tickets en geef informatie over het festival. Verder ben ik suppoost op alle locaties in de Vesting die deel uitmaken van het FotoFestival. Zolang mijn lijf en geest het goed blijven doen, ga ik door."

Joke, wat vindt je vooral leuk aan jouw rol als coördinator?
"Dat je met elkaar, met alle vrijwilligers, iets neerzet. En dat het er dan ook staat. Dan denk ik: wauw, dat hebben we toch maar mooi gedaan. Wanneer ik door de locaties loop dan word ik daar blij van. Maar ook het feit dat er zo veel verschillende mensen bij betrokken zijn die zich allemaal voor hetzelfde doel inzetten. Eigenlijk is het het mooiste om er samen weer een succes van te maken."

'Water, Water!'

Het FotoFestival Naarden heeft dit jaar als thema meegekregen 'Water, Water! Gedurende vijf weken, van 14 mei t/m 21 juni, is het werk van maar liefst 49 nationale en internationale fotografen te bewonderen op verschillende locaties in de Vestingstad. Onder andere in de Grote Kerk, het Vestingmuseum, de Gele Loods en de Stadhuiszolder.Tickets zijn bij het festivalkantoor en online te koop. www.fotofestivalnaarden.nl.

Hans, wat spreekt jou het meeste aan?
"Als vrijwilliger is natuurlijk mijn hoofddoel iets te doen voor het FotoFestival en ik vind het zeer interessant om het FotoFestival te bekijken."

Het leeft dus echt onder de vrijwilligers?
Joke: "Ja, de vrijwilligers kijken zodra het festival afgelopen is alweer uit naar de volgende keer. Het zijn ook veel dezelfde mensen die elk jaar helpen. Natuurlijk is er wel verloop, mensen verhuizen of stoppen vanwege hun leeftijd. Daarom doen we voor elk festival een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Nieuw bloed houdt het ook levendig."

"Zolang mijn lijf en geest het goed blijven doen, ga ik door'

Wat is voor jullie de grootste uitdaging?
Joke: "Om het vooraf zo te stroomlijnen dat het ook allemaal 13 mei klaar is om 17.00 uur. Dat alle locaties ingericht zijn."

Joke, wat is jouw mooiste herinnering aan de afgelopen keren?
Joke: "Naast het samenwerken met de vrijwilligers zijn de leukste herinneringen de contacten met het publiek. Elke dag is anders, gemiddeld trekt het festival 20.000 bezoekers. Die komen allemaal bij het festivalkantoor langs. En de gezellige sfeer."

Joke, je bent er tijdens het festival elke dag. Heb je dan tijd om zelf een rondje langs de werken te maken?
"Jazeker, ik kom elke dag in alle locaties en ik probeer ook elke dag een rondje te maken langs de foto's. Om te kijken of alles nog goed hangt, maar ook om in alle rust te genieten."

Tot slot, op welke plek in Naarden zouden jullie zelf op de foto willen?
Joke: "Bij Promers boven op de wallen, dat vind ik een mooie plek." Hans: "Ik zou een foto in het Vestingmuseum leuk vinden, waar ik ook als vrijwilliger werk. Of in het oude stadhuis waar ik mijn echtgenote 43 jaar geleden het jawoord gaf."

(Familie)opstellingen in Bussum. Maandag 18 mei 19.30 uur. Vergoeding € 8,- Voor bewustwording. Een mooie manier om bij je verlangen uit te komen. Info:
www.wensenergie.nl.

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Mariam. 10 euro p/u. Tel.: 06-31081871

1 WOONBOERDERIJ en 2 VRIJSTAANDE DORPSVILLA'S in authentiek-idyllische stijl, vanaf € 321.000,-. Inschrijven kan tot 11 mei. Kijk en informeer. www.twins-woonboerderijen.nl

Thaise massage Ban Wiangtjan. Heeft u last van uw spieren of wil u een ontspannen massage, wij kunnen u helpen. Locatie: Laarderweg 22, 1402 BJ. Tel.: 035-7851359,
06-46890213 of e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel.: 06-55955587

Wil je dat jouw kind geen last meer heeft van faalangst of straks met meer zelfvertrouwen naar de middelbare school gaat? Geef hem/haar op voor de KRAGT training die start op 19 mei in Bussum. Info: www.kindengezincoach.nl tel.: 035-6564383/06-10331195

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Woonr. gezocht: alleenst. werkende man, 50+, zkt kamer(s), deel van woning of zomerhsje. Buitengebieden gn. bezwaar. Tussen 9-19 uur, 06-38115814

Lachworkshop 20 mei, 19.30 - 21.30 uur in Bussum. Da's lachen! Lachen maakt vitaal en gezond! Wat doet lachen voor jou? O.l.v. een lachdeskundige. Voor info kijk op www.wensenergie.nl. Kom ook!

Te huur aangeboden in Bussum: Kantoor/hobby/opslagruimte ong. 14 m2, in souterrain met ruim lichtinval. Met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huurprijs € 119,- p.m. excl. energiekst. Tel.: 035-6945373

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Open Dag in Klimcentrum Rock Steady op zondag 10 mei van 12-16 uur. Maak gratis kennis met klimmen, boulderen of boogschieten. Ook extra korting op cursus en kinderpartijtjes. Gratis koffie voor moeders. Adres: Zanderijweg 12, Bussum.Tel: 035-6925000

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Woningontruiming na overlijden of verhuizing naar zorgcentrum ?
www.zwartblok.nl
035-6224216

Tijdelijke woonruimte gezocht hele maand augustus (of deel daarvan) i.v.m. verbouwing. Kunnen op uw huisdier passen! Telefoon 035-6783800

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te huur: Luxe kantoorkamer nabij station Naarden-Busssum. Ingericht, wifi, koffie etc. Geschikt voor twee personen. Tel.: 035-6944844

Mindfulness Bussum start cursus woe. 13/5 info:
www.maaiketamis.nl

Te koop gevraagd: oud blikspeelgoed/treinbaan/treinen. Oud Marklin mag oud en/of defect zijn. Tel.:
035-6938689

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl