BussumsNieuws

27 december 2017

BussumsNieuws 27 december 2017


Bussum op IJs is Bussumer v/h Jaar

Fransien, Tanja, Ellen en Josephien met de award. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het BussumsNieuws roept alle vrijwilligers van Bussum op IJs uit tot Bussumer van het Jaar 2017. Deze verkiezing, met bijbehorende award, is de meer dan verdiende waardering voor al die mensen die zich opnieuw hebben ingezet om samen dit fantastische schaatsevenement neer te zetten.

Bussum op IJs is een begrip in Bussum. Maar ook in de omstreken. Extra zuur was het dan ook dat het feest vorig jaar niet door kon gaan. Hoe geweldig is het dan ook dat ze niet in die mineur zijn blijven hangen. Dat al die vrijwilligers gedacht hebben: dan stellen we het jubileumjaar even uit. Die veerkracht is wat de jury ontzettend waardeert.

Als het er niet is, dan weet je pas wat je mist. En dat gold voor Bussum op IJs. Het evenement werd echt gemist.

Genieten op de ijsbaan

De vrijwilligers van Bussum op IJs krijgen de titel Bussumer van het Jaar omdat het evenement weer staat als een huis en iedereen er blij van wordt.
En ook omdat jong en oud hier samen kunnen genieten. De schaatsen onderbinden, een rondje schaatsen, een wedstrijdje spelen, een drankje drinken, genieten van de kinderen en sociale contacten ophalen. Kortom: Bussum op IJs is een verrijking van Bussum. Een evenement gedragen door vrijwilligers waar wij maar wat trots op zijn.

Lees verder op pagina 2 en 3.

Fors minder woninginbraken in de regio

REGIO Het aantal inbraken in woningen in de Gooi en de Vechtstreek is deze maand fors lager dan een jaar geleden. Stond de teller op 18 december 2016 op 107, na de eerste achttien dagen van deze maand is het aantal 'slechts' 45. Dat is dus een daling van 60 procent.

De meest spectaculaire dalers zijn Weesp (van 20 naar 2), Hilversum (van 25 naar 13), Huizen (van 15 naar 3), Naarden (van 15 naar 5) en Laren (van 9 naar 2). Alleen Bussum blijft met 14 inbraken vorig jaar en 13 inbraken dit jaar wat achter. Ook in Blaricum zijn de 5 inbraken tijdens deze december hetzelfde aantal als vorig jaar. De politie publiceert deze cijfers in de hoop dat dit mooie resultaat ook tijdens de kerstdagen en oud en nieuw vastgehouden kan worden. De feestdagen zijn immers ook vaak een feest voor het boevengilde. "Uit de cijfers blijkt namelijk dat op deze dagen het aantal woninginbraken in sommige wijken meer dan verdubbelt", waarschuwt de politie. Belangrijkste tip: zorg dat het lijkt of er iemand thuis is, ook al bent u maar eventjes van huis.

Bewogen jaar

Foto: Bob Awick

Han ter Heegde heeft een bewogen eerste jaar als burgemeester van Gooise Meren achter de rug.

10/11

Bussum op IJs heeft een hele duidelijke bindende factor

Alle vrijwilligers achter Bussum op IJs verdienen deze award

Met de verkiezing van Bussumer van het Jaar wil BussumsNieuws in de laatste krant van het jaar de schijnwerper richten op positieve bijdragen aan de lokale samenleving. Alle Bussumers die initiatieven nemen die onderscheidend en inspirerend zijn en zorgen voor een positieve uitstraling voor Bussum, maken kans. Dit jaar sprong wat ons betreft Bussum op IJs eruit. Een deel van het vaste projectteam nam onlangs al de award in ontvangst.

Het projectteam is blij met de award van het BussumsNieuws.

BUSSUM Ieder jaar wordt door BussumsNieuws een Bussumer in het zonnetje gezet. Iemand die zich heeft ingespannen om van Bussum een mooiere woonomgeving te maken. Iemand die inspireert, die anderen motiveert en aanzet tot actie. Iemand die zich met name in 2017 heeft geprofileerd. Dit jaar heeft BussumsNieuws alle vrijwilligers van Bussum op IJs uitgeroepen tot Bussumer van het Jaar 2017.

Het juryrapport is vol lof. Hierin staat te lezen: "Bussum op IJs is echt een geweldig evenement en het is heel leuk om te zien hoe zo'n grote groep enthousiaste mensen dit weer voor elkaar heeft gekregen. Zeker nadat het feest vorig jaar werd afgeblazen omdat er geen geschikte locatie was. De teleurstelling was groot, maar toch hebben de vrijwilligers weer doorgepakt. Iedereen heeft vorig jaar Bussum op IJs gemist en daardoor is de waardering dit jaar extra gegund. Het evenement is inspirerend voor Bussumers. En draagt bij aan het 'wij-gevoel'. Alle scholen en bedrijven lijken wel naar Bussum op IJs te gaan. Het inspireert om naar buiten te gaan, de deur uit. Sportief en sociaal gezien is het echt een aanwinst. Het schaatsfestijn heeft ook een hele duidelijke bindende factor. Iedereen vindt het hier gezellig. De combinatie met het eten, een drankje doen, leren schaatsen, samen teambuilden of gewoon een wedstrijdje curling: die veelzijdigheid is ook een sterke troef van Bussum op IJs. Een baan die ook in de regio goed bekend staat. Zo is Bussum op IJs een stuk gezelliger te noemen dan in Nederhorst den Berg en nodigt Bussum meer uit om echt rondjes te schaatsen dan de schaatsbaan in Laren. Kortom: ere wie ere toekomt, Bussum op IJs zetten wij graag in het zonnetje. Eigenlijk heeft de jury maar één puntje van kritiek en dat is dat Bussum op IJs twee weken te kort duurt."

Uitreiking

De award

De toekenning van de Award 'Bussumer van het jaar' is tot stand gekomen via een gemêeerde jury. Deze bestaat uit de Bussumse notaris Dirk Doude van Troostwijk, de Bussumer van het Jaar 2016 Lisa Schonewille, Aleid Hamelink van de Stichting Burgerzin Naarden en Jessica de Jong, eindredacteur van BussumsNieuws en NaarderNieuws. Zij bogen zich over de drie genomineerden die door de redactie van de krant waren aangedragen. De jury was er snel uit. Unaniem kozen ze voor Bussum op IJs.

Eerdere winnaars van de award Bussumer van het Jaar waren Lisa Schonewille (2016) en Jochem Jarigsma (2015).

Naarden

In Naarden werden alle vrijwilligers van cultureel podium deMess door dezelfde jury uitgeroepen tot Naarder van het Jaar. Het Cultureel Podium is pas vier maanden open, maar mag zich nu al verheugen in een enorme populariteit. Jong en oud weet inmiddels de weg naar deMess te vinden. En de groep vrijwilligers die maandenlang keihard heeft gewerkt om de droom van velen te realiseren is net zo divers als het culturele aanbod. En dat is misschien ook wel het geheim van het succes. Met z'n allen hebben ze de leegstaande voormalige officiersmess omgetoverd tot een sfeervol theater. De prijs is ook bedoeld als aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.

Plezier voor jong en oud, mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers.

'Maar één punt van kritiek: evenement duurt twee weken te kort'

Bij de uitreiking van de award zijn Fransien Jongmans (diverse taken), Ellen Hazenberg (projectmanager), Tanja van Eck (aansturing vrijwilligers) en Josephien Swelheim (schoolschaatsen) aanwezig, een deel van het projectteam dat eigenlijk uit acht vrijwilligers bestaat. Graag noemen we de andere leden ook nog even: Carin Meeter (financiën), Linda Metselaar (schoolschaatsen) en Roy Brok (horeca) en Saskia Aupers (communicatie).
De aanwezige dames zijn enorm verrast door de award. "Flabbergasted", zegt Ellen Hazenberg. "We hadden dit totaal niet verwacht, maar we zijn er enorm trots op." Ook wanneer de rest van de vrijwilligers het nieuws ontvangt tijdens een gezellige bijeenkomst een paar dagen later wordt de award met veel gejuich ontvangen.

"Dit is zo leuk", zegt projectmanager Ellen Hazenberg. Ze vertelt dat er bij Bussum op IJs zeker 150 vrijwilligers betrokken zijn. "Iedereen helpt hier mee en dat is zo leuk. Zo hebben we mannen, 50-plussers die laatst zo druk waren met de sneeuw van de baan te scheppen, maar we hebben ook jonge jongens die hier hebben leren schaatsen en met ons meegegroeid zijn. Ze geven nu zelf schaatsles. Verder zijn er heel veel helpers. Mensen die kaartjes verkopen, die helpen met afwassen. Noem het maar op. Iedereen is ontzettend flexibel en helpt waar hij of zij kan om er voor iedereen een geweldig evenement van te maken."
Josephien is er dit jaar voor het eerst bij. "Ik ben erbij gesleurd door mijn zus Carin. Ik kom uit Amsterdam en was nog nooit bij Bussum op IJs geweest. Maar ik zit even zonder baan en nu kom ik dus iedere dag hier. Ik help bij het schoolschaatsen en dat is ontzettend leuk om te doen. Al die blije kinderen in de sneeuw en de regen, het maakt ze niets uit."
Op Josephien na zijn de meeste vrijwilligers al jaren bij Bussum op IJs. Neem vliegende kiep Fransien. "Ik doe zaken zoals het terrein, de op- en afbouw, de logistiek, de tent, de sponsoring, eigenlijk alles. O ja, ik ben er ook voor het vervangen van de lampjes en moest in actie komen toen het toilet verstopt raakte", lacht ze. Toch doet ze het allemaal met veel plezier. "Het is werken als een paard, maar zo leuk om te doen. Je doet echt iets nuttigs voor de gemeenschap. Bovendien heb ik het als tuinarchitect heel rustig in december. Dan is het sociale aspect ook heel fijn. Er heerst hier echt een vrolijke sfeer. Ook mijn kinderen Marijn en Friso werken als vrijwilliger mee."

'Wat dacht je van het 'Bussum op IJs Plein'? De award kan hier staan'

Domper

Vorig jaar was het minder gezellig bij het projectteam. Dat kwam toen bleek dat het feest werd afgeblazen door de gemeente. Men bleek geen geschikte locatie beschikbaar te hebben. Fransien: "Vorig jaar hebben we er zo hard aan getrokken om het evenement door te kunnen laten gaan. Het plein van het gemeentehuis was bezet door de aannemer vanwege de verbouwing. Maar toen dachten we nog: dit gaat echt wel lukken, we vinden wel iets anders. We krijgen de gemeente wel zover. Maar helaas mocht het niet zo zijn. Dat was echt wel een domper," blikt ze terug. Ellen vult aan: "Er komt gewoon altijd veel kijken bij de organisatie. Het is echt een misvatting dat het evenement weinig voeten in de aarde heeft. We doen er heel veel voor. Ieder jaar hebben we weer nieuwe uitdagingen. Ook willen we het ieder jaar iets mooier en beter neerzetten en zonder de prijs van de kaartjes duurder te maken. Zo zijn alle lampenkappen en kleedjes in de tent bij diverse kringloopwinkels opgehaald. De inventaris is allemaal van ons en staat opgeslagen in zeecontainers. Want alles wat we niet hoeven te huren, scheelt ons geld. Het zou daarom wel een wens zijn om nog kachels te kunnen kopen."
Aan de opzet verandert ieder jaar iets. "We hebben voor deze tiende editie van Bussum op IJs een lustrumlied, gemaakt door Sophie van Hoytema. Dat is gezongen bij de opening. En dit jaar hebben we een nieuwe bar in de tent staan. Ook nieuw is het racletten. Veel activiteiten zijn zo populair dat ze in no time vol zitten. Maar ook de bingo met prijzen van lokale ondernemers is echt een feest. En we worden in september al gebeld of er een kinderpartijtje gehouden kan worden in december."
Het jurypunt van kritiek, twee weken langer schaatsen, wordt door de vrijwilligers niet als gewenst beschouwd. "Nee, dat gaan we niet doen", zeggen de dames in koor. "We hebben dan nog meer vrijwilligers nodig en dan krijg je ook dat een deel van de tijd de baan niet bezet wordt. Dat zou zonde zijn. Nu kunnen alle scholen komen schaatsen. De overige twee weken houd je dan overdag een lege schaatsbaan. Dat zou zonde zijn van de energie. Mits natuurlijk de scholen uit Muiden en Muiderberg zouden komen schaatsen... dat zou nog mogelijkheden bieden."
Een grote wens van Bussum op IJs is om nog energiezuiniger te worden. "We hebben wel een energiezuinige chiller staan. Toch kijken we nu samen met de gemeente of er extra zonnepanelen kunnen komen op het dak van het gemeentehuis en dat wij dan de overcapaciteit kunnen gebruiken. De parkeerplaats wordt de komende tijd helemaal opnieuw ingericht en daar zijn wij bij betrokken. Wij willen graag hier blijven. Wat ons betreft kunnen we de parkeerplaats vanaf nu wel het 'Bussum op IJs Plein' gaan noemen. Dan kan de award hier mooi op een sokkel staan. En als dat niet kan, dan laten we de award rouleren onder de vrijwilligers."

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 30/12 17.30 u. Eucharistie; ma. 01/01 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 01/01 10.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst, mw. ds. H.W. van Beelen en ds. N.W. den Bok,
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.S. Heutink en 17.00 u. ds. G.J. van den Top
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B geen dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; ma. 01/01 16.30 u. Nieuwjaarsborrel
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Een uitgelezen boek
Laren en zijn schilders

In het Singermuseum was eind 1985, begin 1986, de tentoonstelling Kunstenaars rond Hamdorff 1880-1940. Tegelijk verscheen bij Boekhandel Judi Kluvers in Laren het boek van Jan P. Koenraads: 'Laren en zijn schilders'.

Het boek geeft een schets van de verrassende ontwikkeling van het voordien zo stille en onbekende dorp Laren tot een internationaal vermaard kunstcentrum. Naast de logementhouder Jan Hamdorff, die de naam 'De ongekroonde koning van Laren' kreeg, krijgen Neuhuys, Mauve en Kever, andere schilders, tekenaars en schrijvers volop aandacht. Ook de feesten komen aan bod en er wordt verhaald wat de komst van het echtpaar Singer voor Laren heeft betekend.

De eerste druk van het gebonden boek met omslag, 160 pagina's, 129 zwart-wit afbeeldingen en 37 in kleur, werd in 1985 uitgegeven.

Op de afbeelding: "Vrouw met kind" van Albert Neuhuys. Los bij het boek is de gestencilde catalogus met 271+17 nummers.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Onbestendig en tijdelijk iets minder zacht

Het hogedrukgebied dat tot aan de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, die de baan van de oceaanstoringen stuurt, komt meer over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind nemen dan fors toe. Het wordt tijdelijk wat minder zacht, maar vorst blijft buiten beeld.

Donderdag en vrijdag

Vanaf tweede kerstdag is het wisselvallig. Dat wordt donderdag en vrijdag voortgezet. Het is half tot zwaar bewolkt met perioden met regen. Tussendoor klaart het op, maar daarbij blijft de kans op enkele buien groot. Vooral regenbuien, maar lokaal kan ook hagel voorkomen. De zuidwesten- tot westenwind wakkert aan tot krachtig of hard, mogelijk stormachtig. Het wordt circa 6 à 7 graden.

Het weekeinde + de jaarwisseling

Tot de jaarwisseling en nieuwjaarsdag is er vaak veel wind, soms mogelijk stormachtig uit zuidwest tot west. Het blijft zeer onbestendig met een grote kans op enkele buien. Soms trekt een frontale zone, ofwel een regengebied, over met enige tijd aanhoudende regen. De temperatuur is nog vrij onzeker, maar zal waarschijnlijk tussen de 5 en 10 graden liggen.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud, met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Met een aantrekkend briesje was het gevoelig koud voor de nieuwjaarsduik. Nieuwjaarsdag 2012 was het 13 graden. Zeer koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.

Zal de ademende groene gevel mooi worden?

Afgelopen week was daar opeens een reuzehoogwerker. De zijgevel van de flat werd voorzien van een metalen netwerk waar straks een groene wand zal verschijnen.
Met weemoed denk ik terug aan de dichte begroeiing die er was tegen de zijgevel van de flat aan de zijde van de Boslaan, recht tegenover de Graaf Florislaan. Een volle wand met gezonde wilde wingerd en met daarvoor wat opschietend boomachtig gewas en grote struiken. Een ideale plek voor vogels om er te schuilen en ook te broeden. Zoals het winterkoninkje en de merel. Rigoureus is alles weggekapt en weggesnoeid, want al dit groen zou slecht zijn voor de stenen muur van de flat. Nu is er een reusachtig metalen netwerk gespannen dat op enige afstand van het metselwerk van de grond tot aan de dakrand omhoog rijst. De toch al behoorlijk gehavende tuin heeft hierdoor nog een extra douw gekregen en ik houd mijn hart vast. Hoe zal het er komend jaar (en daarna) gaan uitzien? Ik weet helemaal niet wat men van plan is om tegen de nu los van de muur staande klimmogelijkheid te laten groeien. Opnieuw wilde wingerd? Of klimop? Geen idee, maar ik weet wel dat er geen contact zal zijn met de eigenlijke muur. Of de toekomstige planten inderdaad zin zullen hebben om omhoog te schieten tegen een metalen houvast, weet ik nog zo net niet. Of de afstand van de metalen constructie tot de stenen voldoende zal zijn om inderdaad een 'ademende' muur te houden is maar de vraag. Ik betwijfel het. We zullen het zien.

27 en 28 december: Thriller Dumpzone II van Herman Rammers, incl. interview Margot van Herk met de maker en 2 spelers.

29, 30 en 31 december: Een special van Andreas van der Schaaf : SDO 100 jaar en een film over Muiden.

1 en 2 januari: Herhaling film Dumpzone I van Herman Rammers.
3 en 4 januari: Herhaling film Dumpzone II, incl. interview.

Gemeente zou sluiting speelpark Oud Valkeveen erg betreuren

GOOISE MEREN Speelpark Oud Valkeveen hangt een sluiting boven het hoofd. Althans, daarmee dreigt speelparkondernemer Michael van der Kuijt vanwege de 'vermakelijkhedenretributie' die het speelpark vanaf komend jaar moet betalen. Burgemeester Han ter Heegde laat weten dat zeer te betreuren, wethouder Franx wil vooral duidelijkheid scheppen.

'We verdienen geen cent aan deze nieuwe retributie'

De burgemeester zou graag willen dat bezoekers nog vele jaren een bezoekje kunnen brengen aan speelpark Oud Valkeveen "Het is een fantastische voorziening die duizenden kinderen en hun ouders veel plezier brengt. Het besluit tot eventuele sluiting is zeker niet onze beslissing, het is aan de ondernemer. Wat ons betreft blijft Oud Valkeveen zeker open", aldus burgemeester Ter Heegde. "Natuurlijk begrijpen wij de teleurstelling en de boosheid van de ondernemer dat een meerderheid van de gemeenteraad voor het park, maar ook voor andere grotere attracties in Gooise Meren, de vermakelijkhedenretributie heeft ingevoerd."

Wethouder Jan Franx, verantwoordelijk voor Financiën, stelt dat de vermakelijkhedenretributie absoluut niet wordt doorgevoerd om ondernemers te pesten. "Het gaat erom dat we kosten maken. Als je het voorbeeld van Oud Valkeveen neemt: er gaan per dag vele auto's over de weg daar naartoe. Die weg moeten we onderhouden. Dat kost geld. Met de retributie verdienen we dat geld weer terug. En zo zijn er meer van zulke dingen. We verdienen er geen cent aan", aldus Franx.

Max van Hooft

Bussumer, 18 jaar, tussenjaar

Waar ben je druk mee?
"Ik heb een tussenjaar, heb net de havo afgerond. Nu werk ik als vrijwilliger bij Bussum op IJs en sta ik achter de bar bij hockeyclub Gooische."

Wat doe je bij Bussum op IJs?
"Ik geef schaatsles. Ik leer kinderen pirouetten, rondjes maken en overstappen. Ik ben zelf goed in rondjes draaien en chic schaatsen."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Karten met mijn vrienden en een bos bloemen kopen voor mijn moeder."

En een miljoen?
"Een eigen uitzendbureau beginnen voor feesten en partijen."

Waar droom je van?
"Een wereldreis. Backpacken door Azië."

Naar welke muziek luister je?
"Van alles. Bijvoorbeeld Eminem, Lil' Kleine, Drake, Piggy Smalls."

Wat kijk je graag?
"Ik kijk graag naar grappige filmpjes op YouTube. Je moet dan denken aan FailArmy. Dat zijn val-filmpjes. Je ziet iemand vallen of kattenfilmpjes. Heel grappig allemaal. Ook houd ik van cabaret van Daniel Arends en Ronald Goedemondt."

Wat ga je doen na je tussenjaar?
"Ik hoop te kunnen beginnen op de Hoge Hotelschool in Amsterdam. Ik zou later graag manager worden van een grote hotelketen en daar alles naar mijn smaak regelen."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zorg ik dat het schooluitje naar het bejaardenhuis gaat. Dat de kinderen aandacht geven aan de ouderen."

Goed gesprek?
"Met Sylvana Simons. Ik begrijp niet waarom ze zich druk maakt om zaken die niet relevant zijn."

De Vechtbrug is weer open

BUSSUM De Vechtbrug over de N236 tussen Weesp en Ankeveen is vanaf vorige week weer open. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

De weg werd donderdagavond en -nacht verder aangesloten op de aangelegde grotere brug. Er moeten onder meer nog lijnen geplaatst worden op de weg en er moeten borden worden vervangen. Daarna gingen de rood-witte schildjes van de weg en kon het verkeer de brug over.

De nieuwe Vechtbrug is een grotere en bredere brug dan de oude en werd afgelopen zomer al op z'n plek gehesen. Het werk aan de N236 is overigens nog niet klaar. Er wordt nog gewerkt aan het verbreden van de weg. Dat gebeurt volgend voorjaar.

Geestig verhaal over liefde en vriendschap

BUSSUM Na het succes van 'A Christmas Carol' en 'Olivier Twist' bij de Plankeniers zag theatermaker Peter van Bokhorst in William Shakespeare's 'Wintersprookje' een goed vervolg.

Je moet van steen zijn om niet volledig verkwikt en vrolijk uit deze familievoorstelling te komen. 'Wintersprookje' is een geestig verhaal over liefde en vriendschap die uiteindelijk overwinnen. Een fantasierijk theaterstuk dat met gemak alle leeftijden meeneemt in de magie van theater.

De voorstelling is te zien op 4, 5, 6, 7, 12 en 14 januari in Theater in Zuyd aan de Akkerlaan. Kaarten reserveren via www.nhtoneel.nl.

Tasjesteam schenkt tassen aan voedselbank

BUSSUM Het Tassenteam heeft zelfgemaakte tassen geschonken aan de voedselbank. De tassen zijn gemaakt van oude gordijnen en kringloopstoffen met de gedachte om het plasticgebruik te verminderen. "We hadden nog ruim honderd tassen liggen en het leek ons een fijne verrassing om deze cadeau te doen aan mensen bij wie cadeautjes niet op de eerste plaats staan", aldus Petra Olgers, een van de tassenmakers.

Een bewogen eerste jaar als burgemeester

Burgemeester Ter Heegde houdt tevreden gevoel over aan afgelopen jaar, maar het kan beter

Een jaar met leuke momenten zoals de start van de bouw op het KNSF-complex, een goede proef met de terrassen van Naarden en een volgende stap naar het verder vormen van Gooise Meren. Maar ook een jaar met een verschrikkelijke zedenzaak en twee meeslepende branden. Burgemeester Han ter Heegde heeft een bewogen eerste jaar als burgemeester van Gooise Meren achter de rug. "Een jaar dat ons allemaal veel heeft gebracht", aldus de burgemeester.

Burgemeester Han ter Heegde heeft zijn eerste jaar er op zitten. Foto: Bob Awick

Als u terugdenkt aan afgelopen jaar, waar denkt u dan vooral aan?
"Voor mezelf was dat vanzelfsprekend de komst naar Gooise Meren als burgemeester. Dat was een hele overgang, maar voor mijn gevoel gaat het erg goed. Het was een enorm voordeel dat ik hier meteen kwam wonen en alles op fietsafstand is. Dan heb je ook het gevoel dat je er meteen middenin zit. Mensen spreken je ook meteen aan. Je komt vanzelf tussen de mensen. Net werd ik nog onderweg van de fiets getrokken door iemand die wat wilde weten. Het gaat verder ook heel goed. Ik voel me op mijn plaats. Ik ben heel gelukkig hier. En ik hoop dat de mensen gelukkig zijn met mij. Het is goed dat ik dit heb gedaan en ik hoop hier nog vele jaren te blijven."

Heeft u het gevoel dat u al ingeburgerd bent?
"Zeker. Dat vind ik ook erg belangrijk. Dat is ook de reden dat ik meteen verhuisd ben en zo veel mogelijk probeer te ondernemen. Ik woon natuurlijk in Bussum, werk nu nog in Naarden en hockey bij de hockeyclub van Muiderberg. Dat laatste gaat overigens heel goed. Ze zijn allemaal wel wat beter dan ik, maar ik probeer mijn mannetje te staan. Ik doe m'n best. Maar dat geeft allemaal wel het gevoel er ook echt bij te horen."

U kwam toen Gooise Meren al een jaar bestond. Hoe staat onze gemeente er voor?
"Als ik op straat met mensen spreek dan merk je dat ze natuurlijk nog terugkijken naar het hele lange proces tot de fusie. Maar nu het zover is, gaan ze er ook voor. Als ik naar het ambtenarenapparaat kijk, hadden ze een heel moeilijk eerste jaar achter de rug. Maar dat is normaal. Het gaat nu goed, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog wel aandachtspunten. Dat geldt ook voor de politiek. Er moet natuurlijk veel gebeuren en er is veel op de plank blijven liggen, maar er is soms ook ongeduld. Ik begrijp het, maar alles heeft tijd nodig. Dat komt wel. En over het algemeen: als je kijkt hoe Gooise Meren er na twee jaar voorstaat dan is dat boven verwachting goed."

'De deur van de burgemeester, de wethouders of de raadsleden staat altijd open'

Hoe gaat het met de stads- en dorpsraden?
"Dat gaat heel goed. Het is natuurlijk fantastisch dat burgers daar zelf mee komen om op te komen voor hun kern en de contacten met de politiek scherp te houden. En dat levert ook veel op. Zo hoorde ik bij de eerste paal van De Krijgsman een paar jonge gezinnen vertellen dat ze al goed contact hadden met de stadsraad en ze hebben gesproken over wat ze willen. Heel goed. Ik heb zelf ook goed contact met de stads- en dorpsraden. Maar dat is ook het voordeel van deze gemeente met een schaal van zo'n 60.000 bewoners. Dat is nog net goed om ook het contact met het bestuur te houden. De deuren van de burgemeester, de wethouders, maar ook van de raadsleden staan altijd open."

En de toekomst. Afgelopen jaar werd er veel gesproken over een fusie met Weesp. Hoe staat dat er voor?
"Weesp heeft nu de keuze gemaakt voor Amsterdam. Dat bepalen ze zelf, maar er komt nog een referendum. Mochten ze nog van gedachten veranderen dan zijn ze natuurlijk van harte welkom. Dat blijft zo. Als ze niet voor ons kiezen is het ook goed. We hebben erg benadrukt dat bij ons de betrokkenheid en nabijheid een stuk groter zijn. Dat is in Amsterdam anders. Daar worden de stadsdelen ook afgeschaft. Het is maar de vraag of Weesp daar nog wat te vertellen heeft. Maar dat moeten ze zelf beslissen en dat respecteren we. Mocht Weesp toch aankloppen dan zal er ook geen oud zeer zitten."

'De zedenzaak en de branden aan het Naardermeer hebben me erg aangegrepen'

Dan een paar punten over het afgelopen jaar. Een van uw eerste werkzaamheden had te maken met een zedenzaak op een kinderdagverblijf...
"Het toeval wilde dat ik in mijn vorige gemeente net daarvoor ook te maken had met een zedenzaak, maar op een veel kleinere schaal. Ik was dus al 'ervaren'. Maar deze zaak heeft me heel erg aangegrepen. Ik ben tenslotte ook vader. Maar ik moet zeggen dat de betrokken ouders het heel volwassen hebben opgepakt. Er was natuurlijk veel emotie, dat kon je merken. We konden geen zekerheid geven dat er niets met hun kinderen was gebeurd, maar aanwijzingen daarvoor waren er niet. En de hulpverleners hebben de zaak goed opgepakt. Enkele ouders spreek ik nog weleens. En je merkt toch een soort berusting, hoe moeilijk het ook is."

Een ander dieptepunt waren de twee grote branden aan het Naardermeer, waarbij twee gezinnen hun huizen verloren...
"Ook dat was heel heftig. Er moest zelfs een persoon gered worden, maar de woningen bleken niet te redden. De mensen waren natuurlijk zeer gehecht aan die huizen. Het mooie is wel dat deze huizen herbouwd kunnen worden. Dat gaat nu gebeuren. Ik kwam een van de families deze week nog tegen. Ze wonen nu in een portacabin, als noodwoning. Ze hebben een zware tijd gehad, maar zijn heel blij dat alles toch weer goedkomt. Met dank ook aan de hulpverleners en hun naasten."

Hoe staat u deze mensen bij? Als burgemeester of vooral als mens?
"Op het moment zelf doen de brandweermensen of voor het geval van de zedenzaak andere hulpverleners hun werk en kun je echt als burgervader deze mensen helpen en steunen. Daarna, en dat geldt vooral voor de slachtoffers van de branden, wil het nog weleens helpen dat je de burgemeester bent en kun je zeg maar als 'oliemannetje' veel voor elkaar krijgen. Dat helpt enorm. En het wordt ook door de mensen gewaardeerd."

Denkt u nog vaak terug aan deze zaken?
"Aan de branden hoe dan ook, omdat het veel mensen en mezelf gewoon ontzettend heeft aangegrepen. Dat geldt ook voor de zedenzaak, maar daar worden we nog vaak mee geconfronteerd. Omdat er wat bekend wordt gemaakt over de rechtszaak, of omdat er elders in het land wat speelt. Dat blijft je bezighouden."

Dan wat feestelijks. Er wordt gebouwd op De Krijgsman.
"Dat was zeker reden voor feest. Er is daar natuurlijk lang over gesproken, maar nu is het eindelijk zover. En er gaat echt wat moois komen. En zeker als je die gezinnen ziet die er straks komen wonen en heel trots zijn, is dat mooi om te zien. Het wordt ook echt een aanwinst voor de gemeente. Even verderop komen de sportvelden op de Brediusgronden. En dat kan ook weer de oplossing zijn voor het capaciteitsprobleem van de hockeyclub van Muiderberg. Het staat er gewoon goed voor."

En Crailo komt er ook aan.
"Dat gaat allemaal nog wel even duren, maar er staat wel wat moois op stapel."

Tot slot. Heeft u nog goede voornemens?
"Voor mezelf nog meer sporten en bewegen. Tot slot wil ik graag kwijt dat ik alle 'Gooise Meerders' wil bedanken voor het afgelopen jaar. Ik ben ontzettend hartelijk ontvangen, maar heb ook gezien hoeveel mensen hard werken om iets heel moois van onze gemeente te maken. Daar mogen we met z'n allen heel trots op zijn. Ik hoop dat we dat volgend jaar voort kunnen zetten. Ik wil vanzelfsprekend al onze bewoners alvast het beste wensen voor komend jaar."

Dit interview met de burgemeester is een selectie van het tv-gesprek van de burgemeester met BussumsNieuws en GooiTV. Het complete interview staat op www.bussumsnieuws.nl.

2017 in twaalf foto's van de voorpagina

Januari: schaatsen op bevroren vijvers. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het is de week van de jaaroverzichten. Wij hebben al onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij gepakt en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Bussum.

Januari

Het nieuwe jaar begon goed en er was volop schaatspret op de bevroren waters van Bussum. Er werd druk geschaatst op de vijver van het Willem Bilderdijkpark en ook op de vijver van 't Mouwtje.

Februari: uit je dak gaan met rapper Lil' Kleine. Foto: Bob Awick
Maart: officiële startsein voor de bouw van Bensdorp. Foto: Bob Awick
April: huldiging van Louise Dijkstra en Rogier Blaas. Foto: Bob Awick
Mei: brand in snackbar aan de Nassaustraat. Foto: Bob Awick
Juli: onverwachts bezoek van burgemeester bij Drum en Showband ViJos. Foto: Bob Awick
Juni: BFC promoveert naar de derde klasse. Foto: Berend Jonckers
Augustus: heerlijke afkoeling in zwembad De Zandzee. Foto: Jessica de Jong
September: geslaagde dagen voor Bussum Cultureel. Foto: Bob Awick
Oktober: duurzaamheidsproject op Willem de Zwijger College. Foto: Bob Awick
November: koninklijke erepenning voor eeuw oud SDO. Foto: Bob Awick
December: sneeuw en kou trotseren. Foto: Jessica de Jong

Februari

Tieners gingen helemaal uit hun dak tijdens het optreden van rapper Lil' Kleine tijdens het FRIS-feest in De Zandzee. Hij had er duidelijk zin in en iedereen ging uit zijn dak en zong keihard mee met zijn bekende nummers.

Maart

Het officiële startsein voor de bouw van Bensdorp werd ingeluid met het loslaten van flink wat ballonnen in de Broskleuren blauw, bruin en wit. De oude Brosfabriek is het enige pand dat niet wordt gesloopt. Hier komen zes lofts in. In de andere panden komen 80 appartementen, een aantal voor ondernemers en maatschappelijke organisaties.

April

Een bos bloemen, cadeautje en een groot applaus voor de Bussumse olympiërs Louise Dijkstra en Rogier Blaas. De twee medaillewinnaars van de Special Olympics, de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking, werden gehuldigd door wethouder Marleen Sanderse. Louise nam een zilveren en een gouden medaille mee terug naar Bussum, Rogier pakte twee keer zilver.

Mei

Een brand heeft de snackbar aan de Nassaustraat verwoest. Volgens getuigen zou er een brandend voorwerp de zaak in zijn gegooid, waarna er een explosie plaatsvond.

Juni

Het zat er al een beetje aan te komen, maar het werd toch groot feest: BFC voetbalt het volgende seizoen derde klasse. De Bussumse zaterdagvoetballers promoveerden na een 2-4 zege tegen Roda '23.

Juli

Burgemeester Han ter Heegde leefde zich helemaal uit op de trommel tijdens de repetitie van de Showband van Drum en Showband ViJos. Niemand wist dat hij langskwam; hij wenste het korps succes met hun deelname aan het vierjaarlijkse Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Augustus

Het was heerlijk zomerweer in augustus met veel zon en hoge temperaturen. De terrassen zaten vol en ook zwembad De Zandzee werd goed bezocht voor een verfrissende duik in het water.

September

Het regende af en toe flink, maar dat mocht de pret op Bussum Cultureel niet drukken. Het culturele evenement was erg geslaagd. De bezoekers genoten van optredens, workshops, ander vermaak en vanzelfsprekend een hapje en drankje.

Oktober

Wethouder Gerben Struik opende het duurzaamheidsproject op het Willem de Zwijger College. Omdat de school een UNESCO-school is, hebben leerlingen uit 2 havo workshops gevolgd van de Plastic Soup Foundation en zijn ze aan de slag gegaan met duurzaamheid in theater- en striptekenworkshops.

November

SDO bestaat honderd jaar en kreeg een wel heel bijzonder verjaardagscadeau. De Bussumse voetbalclub kreeg de Koninklijke Erepenning uitgereikt door burgemeester Han ter Heegde.

December

In december werden we verrast door een dikke laag sneeuw. De één genot ervan met sleeën, sneeuwpoppen maken en sneeuwballengevechten, de ander zag het liever zo snel mogelijk verdwijnen.

Ambulancediensten slaan handen ineen

Samenwerking Flevoland en Gooi en Vechtstreek

Proosten op de toekomst Foto: RAV Gooi en Vechtstreek

REGIO De ambulancediensten van de GGD Flevoland en de Regio Gooi en Vechtstreek gaan een intensieve samenwerking aan en staan vanaf januari 2018 onder één directeur. Ook management en staf van beide RAV's worden samengevoegd. Deze samenwerking moet de ambulancediensten robuuster maken.

De samenwerking tussen beide ambulancediensten bestaat al langer. Begin 2017 besloten de GGD Flevoland en de Regio Gooi en Vechtstreek tot integratie van staf en management. René Ton, directeur van de beide Regionale Ambulance Voorzieningen meent dat beide ambulancediensten er goed voorstaan.

"Patiënten zijn uiterst tevreden over onze zorg, financieel gaat het goed en we hebben uitstekende hulpverleners en -middelen. Alleen zijn het allebei relatief kleine organisaties met een kleine overhead voor bijvoorbeeld dienstroosters, kwaliteit, beleid, opleidingen, ICT en inkoop. Met de gebundelde menskracht staat die overhead veel steviger en hebben we bovendien capaciteit voor innovaties, onderzoek en ontwikkeling."

'Samenwerking is nodig om beste zorg te bieden aan onze patiënten'

Ton ziet het samengaan tussen Flevoland en Gooi en Vechtstreek met vertrouwen tegemoet: "We groeien al een flinke periode heel natuurlijk naar elkaar toe. Veel onderdelen zijn al geïntegreerd. Het vertrouwen tussen de partijen is groot. Deze samenwerking geeft vooral energie en kansen. We willen onze patiënten ook in de toekomst de beste zorg bieden en deze samenwerking is daarvoor gewoon nodig."

De ambulancediensten beschikken samen over twee meldkamers, circa dertig ambulances, verspreid over negen standplaatsen en ruim 200 medewerkers.

Rolien Bekkema lijsttrekker PvdA

GOOISE MEREN Rolien Bekkema is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Dat maakte de partij onlangs bekend. Ze voert de lijst aan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Rolien Bekkema is geen onbekende voor de PvdA: afgelopen jaar werd ze raadslid na wat verschuivingen binnen de partij. Als lijsttrekker is ze de opvolger van Gerard Boekhoff, die de PvdA-lijst twee jaar geleden aanvoerde en daarna al snel vertrok. De huidige fractievoorzitter van de PvdA, Lars Voskuil, stopt na de verkiezingen.
Naast Bekkema staan er een aantal nieuwe kandidaten op de lijst. De bovenkant wordt gevuld door nieuwkomers Martijn Kahlman en Lotte Schimmel en de ervaren Charles Wiss en Fred Winnubst.

Aankoop Crailo bekrachtigd in Laren

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Met een handtekening van de verkopende provincie Noord-Holland en de kopende drie gemeenten Laren, Gooise Meren en Hilversum is vorige week de aankoop bekrachtigd van Crailo. De wethouders Jaeger, Voorink, Boland, Van Meerten, Stam en Smit tekenden de koopakte op het gemeentehuis van Laren. Namens de provincie zette gedeputeerde Post haar handtekening.

Struik voert weer GroenLinks aan

GOOISE MEREN Gerben Struik voert komend voorjaar de kieslijst van GroenLinks weer aan voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Struik was twee jaar geleden ook de lijsttrekker van de partij, schopte het tot de coalitie met GroenLinks en werd wethouder. Als GroenLinks weer het college haalt, wordt Struik weer de wethouder.

De bovenste plaatsen van de GroenLinks-kandidatenlijst worden verder gevuld door bekende namen: Barbara Boudewijnse, Jan Portengen, Freek Vos en Petra Vonk.

Kelderbrandje snel geblust

BUSSUM Er heeft vorige week donderdag heel even een kelderbrandje gewoed aan de Dorotheagaarde. Het brandje was snel geblust.

Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek het brandje begonnen doordat een koffiezetapparaat vlam had gevat. Nadat de brandweer het brandende apparaat naar buiten had gebracht, was de boel al snel onder controle. Hoe het koffiezetapparaat vlam kon vatten is niet bekend.

Vuurwerkvoorlichting op scholen helpt: 'Wees voorbereid voor afsteken'

61 procent van de vuurwerkslachtoffers is een omstander

De Brandweer Gooi en Vechtstreek geeft al een aantal jaren vuurwerkvoorlichting op scholen en dat helpt. Belangrijke tip: wees voorbereid.

Ben Derriks tijdens de voorlichtingsles over vuurwerk op de Bussumse Vondelschool. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ben Derriks is een van de brandweermensen die voorlichting geeft op de basisscholen. Daarvoor rukte hij 35 jaar uit. "Ik hoef geen verhalen te verzinnen over de gevolgen van vuurwerk. Ik heb het zelf allemaal meegemaakt", zegt hij. Een belangrijke tip van hem: "Wees voorbereid voor het afsteken van het vuurwerk." Ook omstanders moeten oppassen, want landelijk is 61 procent van de slachtoffers van vuurwerk iemand die staat te kijken of net langsloopt.

"Vorig jaar zijn er landelijk 473 slachtoffers van vuurwerk geregistreerd. Dat zijn dan de echte slachtoffers die voor hulp komen. Er zullen ongetwijfeld nog wel meer mensen iets hebben, maar dat hebben ze dan thuis kunnen verzorgen. Hiervan waren er 40 in de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar", vertelt Ben. "De cijfers wijzen uit dat vuurwerkvoorlichting helpt. In onze regio delen we ook nog eens veiligheidsbrillen uit en aansteeklonten. Dat doen ze in andere regio's niet. Daarmee maken we hier helemaal het verschil."
In Tergooi Hilversum meldden zich vorig jaar 4 mensen met licht vuurwerkletsel. Het ging hierbij om lichte brandwonden. In Blaricum waren 6 slachtoffers, waarvan 3 met lichte brandwonden en 3 met licht oogletsel. Ze konden na behandeling allemaal direct naar huis. In 2016 waren er zelfs minder slachtoffers.
"Nu we de cijfers kennen, zien we ook dat 61 procent van de slachtoffers omstanders zijn. Brandweer Nederland zal in de toekomst bij de voorlichting daar dus ook meer aandacht aan gaan besteden", zegt Ben. "Mensen die vuurwerk afsteken, zijn daar wel op voorbereid. Iemand die net even langsloopt om naar de buren te lopen niet altijd. Het is dus handig om mensen even te waarschuwen als je vuurwerk afsteekt en op te letten dat je het in de juiste richting afsteekt."
Omstanders kunnen natuurlijk ook een vuurwerkbril dragen. "Dat is tegenwoordig hip", zegt Ben. "Als je hem niet draagt, dan hoor je er eigenlijk niet bij." De basisschoolleerlingen die vuurwerkvoorlichting krijgen, hebben er allemaal eentje gekregen van de brandweer. "Daar staat ook ons logo op. De brillen zijn echter ook gewoon bij de vuurwerkwinkel te krijgen en kosten rond de euro. Sommige leveranciers geven ze zelfs mee als iemand vuurwerk bij ze heeft besteld. Tegenwoordig zijn er twee maten. Voor volwassenen en voor junioren. Wie dus met jonge kinderen buiten naar het vuurwerk gaat kijken, kan ze een hippe bril geven die voor hen geschikt is." De volwassenen wil Ben nog meegeven dat ze alert blijven. "Ook als ze een borreltje hebben gedronken, want dat gebeurt natuurlijk ook op oudejaarsavond."

Kleding

Tegenwoordig twee maten brillen: voor volwassenen en junioren

Daarnaast zijn volgens Ben voor de afstekers de volgende tips van belang: "Wees voorbereid. Zorg dus dat het vuurwerk is uitgepakt en de lontjes los zijn. Lees ook van tevoren de gebruiksaanwijzing door, zodat je weet hoe het moet. Steek het vuurwerk veilig af, dus met een aansteeklont en met het juiste materiaal. Er is bijvoorbeeld een speciale klem om potten goed en stevig neer te zetten. Bereid dat ook allemaal voor voordat de klok twaalf uur slaat."
Ook is het belangrijk om op de kleding te letten die je draagt. "Capuchons zijn uit den boze", zegt Ben. "Hier kan vuurwerk in komen en dat krijg je er lastig uit." Daarnaast adviseert hij om geen nylon te dragen. Het is dus handig om naast feestelijke dus ook vuurwerkveilige kleding te dragen."

Hulpverlener

'Het is van belang dat een hulpverlener veilig zijn werk kan doen'

Als laatste wil Ben iedereen met klem vragen om hulpverleners ruim baan te geven tijdens oud en nieuw. "Dat is niet iets van de laatste jaren, dat gebeurt al langer. Ik heb in mijn tijd ook al veel meegemaakt. Ze gooien gewoon vuurwerk naar je. Het is echt van belang dat een hulpverlener veilig zijn werk kan doen."

Meer tips? 4vuurwerkveilig.nl.

Gelegenheidsdichter Nen van Ramshorst kijkt terug op 2017

Foto: Bob Awick

Gelegenheidsdichter Nen van Ramshorst en voormalig wethouder verliet de gemeenteraad na de fusie. Zij kijkt nu terug op het afgelopen jaar.

Bussum 2017

Hield Bussum stand in Gooise Meren

- een naam die langzaamaan wat went - ?

Was 2017 na fuseren

Een jaar met Bussums sentiment?

De dorpse dichter is verdwenen

- de bieb draagt nog zijn signatuur -

Het dichten zit in Bussums genen,

Maar komt niet meer op kale muur.

Kleine Johannes lijkt vergeten

- de prijs voor onbaatzuchtigheid -

Natuurlijk hadden we geweten

Wie recht had op zo'n onderscheid.

Na honderd jaar verenigingsleven

- Een mijlpaal voor een club of koor -

Was duizend euro te vergeven,

Ook dit gebruik ging niet meer door.

De wegen werden onderhouden,

Het paspoort werd nog braaf verstrekt.

We vierden feesten en we rouwden.

Nog steeds zijn we goed Goois gebekt.

De raad was vast heel vaak aan 't praten,

De burgemeester liet zich zien.

Er werd gedaan, er werd gelaten

En de begroting kreeg een tien.

Waarom dan kijken naar 't verleden?

Toen ging er heus ook wel wat mis,

Waren er nalatigheden

En was er soms veel ergernis.

Omdat er wat gebruiken waren,

Heel kenmerkend klein en fijn,

Waardoor ieder kon ervaren

Hoe een Bussumer te zijn.

Breng de dorpsdichter tot leven

Maak kleine Johan snel weer groot,

Beloon een eeuwfeest door te geven,

Maak van ons weer dorpsgenoot!

Dus, bestuur van Gooise Meren,

Vergeet verordening, hindernis

Ga als de donder repareren,

Geef Bussum wat des Bussums is

Nen van Ramshort

UIT DE HISTORIE VAN BUSUM EN OMGEVING
Bussumsche Eau de Cologne

Brinklaan 148 in 2017 (foto Ben Koning)

In De Groene Amsterdammer van 14 juli 1878 deed H.Th. Boelen verslag van 'De Feesten van Land- en Tuinbouw' in Bussum: 'Behalve bleekerijen b.v. bestond weleer hier gene nijverheid, of wel, het werd geprobeerd maar zonder vrucht. Thans vindt ge er eene fontein van Bussumsche Eau de Cologne …' De plaats waar de geurende fontein gestaan heeft, werd niet vermeld.

Bussum had wel iets met eau de cologne. In 1876 had W. (Willem) Heijdanus de Bussumsche Reukwaterfabriek opgericht. In dat jaar vroeg hij een Hinderwetvergunning aan voor: 'Het gebouw welke gelegen is in de gemeente Bussum aan de Hilversumscheweg (sectie A nr. 1059) en zal dienen om daarin uit te voeren het fabriceren van eau de cologne en wel langs den kouden weg, zonder vuur of stoom.' De Hilversumscheweg veranderde in 1883 in Brinklaan; de fabriek was gevestigd op nr. 148.

Bussumsche Reukwaterfabriek in 1876 (Arch. Gem. Gooische Meren)
Advertentie Bataviaasch Handelsblad 18 aug. 1879
P.J.H. Cuypers Reukwaterfontein

Eau de cologne was een gewild artikel, behalve een geurige vloeistof om lekker te ruiken werd het in advertenties aangeprezen als wondermiddel (aqua mirabillis) tegen allerlei kwalen. Het eerste reukwater werd geproduceerd als Kölnisch Wasser, waarmee Keulen (waar men de straten met eau de cologne schrobt!) meteen als 'stad van de geuren' op de kaart werd gezet. Om het wat deftiger te laten klinken werd later de naam verfranst. Eau de cologne wordt geproduceerd volgens geheime recepten. Hoofdbestanddelen zijn: gedestilleerd water, waarin worden opgelost etherische oliën uit: sinaasappel, appel, oranjeappel, bergamot, oranjebloesem, citroen, lavendel, alsmede wijn en diverse kruiden.

De Bussumsche Reukwaterfabriek sloeg haar vleugels uit. In kranten verschenen advertenties waarin de eau de cologne c.q. het reukwater onder verschillende benamingen werden aanbevolen: Bussumsch Reukwater en Hollandsche- en Nederlandsche Eau de Cologne. Met het oog op de Indische markt werd In Rotterdam een depot geopend en werd in het Bataviaasch Handelsblad geadverteerd. Het mocht echter allemaal niet baten. Net als heel wat andere Bussumse nijverheid is de fabriek geen lang leven beschoren geweest. In 1885 werd de productie beëindigd, in 1888 werd het gebouw verkocht.

Het was is de tijd van de oprichting van de fabriek in Bussum, niet ongebruikelijk dat bij evenementen geurende fonteinen als attractie werden ingezet. In 1876 ontwierp de bekende Nederlandse architect P.J.H. (Pierre) Cuypers, in opdracht van de Arnhemse Eau de Cologne-fabriek, voor de Wereldtentoonstelling in Philadelphia een pompeuze reukwaterfontein.

Ben Koning