BussumsNieuws

5 september 2018

BussumsNieuws 5 september 2018


Woest om sloop Huizerweg-villa

BUSSUM De sloopkogel gaat tegen de veelbesproken villa aan de Huizerweg. Dat tot grote woede van Erfgoedvereniging Heemschut dat bezwaar maakt tegen de sloop van het volgens hen beeldbepalende gebouw. Heemschut noemt de sloop door Heyen Makelaars 'heel grof'.

Erfgoedvereniging Heemschut heeft al langere tijd grote bezwaren tegen de sloop van het beeldbepalende dubbele woonhuis voor de komst van een kantoorpand. De erfgoedclub meent dat het aanzicht van de Huizerweg te veel aangetast zal worden. Heemschut stapte onlangs naar de Raad van State om dat tegen te gaan. De procedure loopt nog. "En dat maakt de sloop extra grof", laat Heemschut weten. "De eigenaar speelt een slim spelletje. Het slopen mag wel volgens de regels, maar omdat er nog een Raad van State-zaak loopt over het bestemmingsplan is het niet zo netjes. De eigenaar walst overal dwars overheen."
Heemschut acht de kans nog steeds erg groot dat de Raad van State het bezwaar gegrond verklaart. "Er zijn echt procedurefouten gemaakt. De eigenaar neemt dus een risico. Maar ook al krijgen we gelijk, de villa is dan al weg."

Heyen Makelaars wil zelf niet al te veel zeggen over de zaak. "Wij staan in ons recht. De Raad van State-zaak is vooral een zaak voor de gemeente en Heemschut. Daar zijn wij geen partij in", aldus Jasper Heyen.

Gevreesde korrels blijven

GOOISE MEREN Er wordt veel gesproken over de gezondheids- en milieuschade, maar toch houdt de gemeente Gooise Meren vast aan het gebruik van korrels van het zogeheten 'rubbergranulaat' op haar sportvelden van kunstgras. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van GroenLinks.

GroenLinks trekt nogmaals aan de bel na alle ophef over de kunstgraskorrels. Eerder werd gesteld dat de korrels kankerverwekkende stoffen zouden bevatten, nu wordt er ook gekeken naar schade aan het milieu door de korrels gemaakt van oude autobanden. Wat GroenLinks betreft worden de sportvelden met de kunstgraskorrels snel gesaneerd.

Maar zover gaat het niet komen. De kunstgrasvelden gaan tien tot twaalf jaar mee en worden zeker nog tot ze zijn afgeschreven aangevuld met nieuwe rubberen korrels. Wel zegt de gemeente maatregelen te nemen om de verspreiding van de korrels tegen te gaan en zo milieuschade te voorkomen. Dat gebeurt op korte termijn. Op langere termijn geeft de gemeente aan wel naar alternatieven te kijken, maar dat gebeurt pas als de huidige velden moeten worden vervangen.

Eerste koopjesjagers liepen al vroeg rond tijdens Koopjesdag

Foto: Bob Awick

BUSSUM Koopjesdag in het centrum van Bussum was zaterdag weer een groot succes met zo'n honderd kramen en veel bezoekers. De eerste koopjesjagers liepen al rond voordat de kramen waren opgebouwd. Dit jaar waren er ook nieuwe activiteiten. Voor de kinderen was er een springkussen, ze konden op stelten lopen en er stond de hele dag een draaiorgel.

GeheugenHuis

Foto: Bob Awick

Sinds twee maanden is er 't Bussums GeheugenHuis in wijkcentrum Uit-Wijk voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers.

9

Compaan weer even herenigd in Bussum

Als deze kop duidelijk is, zou ik graag diegene spreken die het herkent. Na het lezen van het stukje zullen er vast wel 'o, ja's' te horen zijn. Heeft te maken met Kunst, met een ferme link naar ons dorp.

Hand in hand met 'het toeval' liep ik kort geleden met Rob in kringloop Almere. Vrijwel niks interessants, op een stukje spiraalvormig gebogen brons na, dat achteloos tussen wat zooi leek neergesmeten. Geen idee wat het was, maar die 75 cent wilde ik er wel voor geven. Tot grote verbazing van beide kringlopers bleek het object gesigneerd te zijn. En goed ook! Oplage 320 en dit was nummer 135. Nog grotere verbazing toen ik de maker meende te herkennen in de signatuur AD ARMA. En verdraaid, ik had gelijk. Bleek de vroegere maat geweest te zijn van mijn goede vrind en kunstenaar Bussumer Peer van Eeden, die ik al eens eerder ten tonele heb gevoerd. Ooit hadden de twee nogal woest werkende kunstenaars een samenwerkingsverband onder de naam COMPAAN. Boekten stevige successen met hun grafische werk, van duidelijke en kleurrijke signatuur. De wegen scheidden zich echter en Ad Robert Meerman, de eigenlijke naam van Ad Arma, schoot met zijn werk naar grote hoogten. Compleet met kunstprijzen en tentoonstellingen over de gehele aardkloot. Ad maakte ook gave bronswerken. Toen ik contact had gemaakt met Ad bleek hij superverbaasd en blij. Hij dankte me voor 'de redding' van zijn werkje. Ik zorg dat het bronsje bij de juiste persoon terechtkomt.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Tussen het Azorenhogedrukgebied en een andere boven Scandinavië wringt zich een klein lagedrukgebied dat zich donderdag afsnoert boven het Noordzeegebied. Er stroomt dan koele polaire lucht over onze omgeving met kans op neerslag. Vrijdag en in het weekend doolt het lagedrukgebied rond boven de Noordzee met kans op enkele buien, maar ook zonneschijn.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking vanuit het westen toe met kans op tijdelijk regen. In de loop van de dag gaat het waarschijnlijk wat opklaren. Er staat een matige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind is het met een maximum van 16 graden koel voor begin september.

Het weekeinde

Ook het weekend is het nog tamelijk wisselvallig. Er is een afwisseling van wolken met kans op een bui en af en toe zonneschijn. Zaterdag waait er een voelbare zuidwestenbries, tot matig of vrij krachtig. Zondag neemt de wind iets in kracht af. Het wordt zaterdag circa 18 graden. Op zondag een graadje hoger. Na het weekeinde knapt het weer geleidelijk wat verder op.

Weetje

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18.9 graden was zomer 2018 recordwarm. De voorheen warmste zomer was die van 2003 met 18.6 graden. Normaal is 17.0 graden. De zomer was zeer droog, maar door regen in augustus was het geen record. Met 750 zonuren was de zomer zeer zonnig, vooral juli. Alleen de zomers van 1947, 1959 en 1976 waren zonniger.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds.V.C.Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 08/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. st. L. van Limbeek en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen, ds. N.W. den Bok, ds. J.H.W. Elhorst H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. Sliedregt en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. A. v.d. Wijk en ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
* Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Vanaf 5 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Vijf jaar GooiTV deel 1; terugblik op het eerste lustrum
- RegioHub

- TV Magazine met diverse onderwerpen, waaronder Oldtimers Laren, Expositie Schakel, Gooise heideloop.

GooiTV is te zien bij o.a. Ziggo en KPN.
Kijk voor alle kanalen op gooitv.nl.

Steeds meer sportclubs hebben rookverbod

Hoe zit dat met andere clubs?

Een sigaretje opsteken langs de lijn? Dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Diverse sportclubs beginnen het seizoen met een rookverbod.

Tennisvereniging Naarden is vanaf nu rookvrij. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het nieuwe seizoen is ook op de sportclubs weer begonnen. Bij Tennisvereniging Naarden is de keuze gemaakt om dat 100 procent rookvrij te doen. Dit slaat aan bij de landelijke trend, waarbij steeds meer sportverenigingen ervoor kiezen om geheel of gedeeltelijk rookvrij te zijn.

'Ik sta elke dag peuken op te ruimen langs de lijn bij SDO'

Tennisvereniging Naarden begint het seizoen met zo'n verbod. Wethouder Luijten kwam zaterdag langs om op de club het bord te onthullen dat aangeeft dat roken en sporten niet samengaan. Voorzitter Jeroen van de Kletersteeg: "Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de tennisvereniging. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie ze opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Met een rookvrij sportterrein wil TV Naarden een actieve bijdrage leveren aan het realiseren van een rookvrije generatie."
Ook de naastgelegen rugbyclub 't Gooi besloot eind augustus om het rookverbod in te voeren. De club laat weten dat dit verbod 24/7 geldt op alle dagen van de week. En dat houdt in dat er nergens meer gerookt mag worden: niet langs de lijn en niet voor de ingang van het clubhuis. Alleen aan de zijkant is een parasol waar roken vooralsnog gedoogd wordt.
Bij hockeyclub Gooische in Bussum is men ook bezig met het ontmoedigen van roken. Daar loopt sinds 1 maart een pilot onder de noemer 'Gooische Rookvrij'. Dit betekent dat zowel leden als bezoekers gevraagd wordt om niet te roken op momenten dat er veel jeugd aanwezig is. Dit rookverbod geldt door de week tot 20.00 uur, op zaterdag de hele dag en zondag tot 13.00 uur. De rokers kunnen, als het echt moet, op het balkon aan de zijkant een sigaret opsteken. Dat is buiten het zicht. Voorzitter Désirée Theyse: "Het is wel duidelijk dat roken bij ons echt 'not done' is. Je ziet eigenlijk ook niemand meer roken, iedereen houdt zich goed aan het beleid." Gooische heeft wel overwogen om de club in één keer compleet rookvrij te maken, maar heeft daar nu nog niet voor gekozen. "We wilden niet te belerend zijn en zien nu ook dat het vanzelf minder wordt. We zullen later dit jaar de pilot evalueren."
Voetbalclub SDO in Bussum is een voorbeeld van een vereniging waar nog geen rookverbod geldt. Johan van der Geest laat weten dat de Stichting Beheer SDO Sportpark De Kuil al twee jaar geleden de plannen heeft besproken met de Hartstichting. "Helaas was het bestuur nog niet zover. Ik ga overigens wel proberen om het item opnieuw aan te kaarten. Ik sta elke dag peuken op te ruimen langs de lijn, want er mag nog steeds worden gerookt en dat is niet meer van deze tijd."

Raadsvragen over huurmarkt

GOOISE MEREN Hoe staat het ervoor met de markt van sociale huurwoningen? Dat vraagt 50PLUS aan het gemeentebestuur. De raadspartij heeft grote zorgen nu het slechte geluiden hoort uit de samenleving.

50PLUS noemt het vinden van een sociale huurwoning binnen de gemeente Gooise Meren 'nog steeds bijna utopisch'. "Gezinnen met kinderen wonen in te kleine woningen en je ziet inwoners na bijvoorbeeld een scheiding, uit nood, met de kinderen bij (groot)ouders intrekken. 'Uitvliegen' op eigen kracht is voor de Gooise jeugd nagenoeg onmogelijk en thuis blijven wonen vaak de enige optie", zo stelt de politieke partij.

Aandacht voor laaggeletterdheid

Aandacht voor taal. Foto: Bob Awick

BUSSUM Speciaal voor mensen die moeite hebben met taal is dinsdag een nieuwe website gelanceerd. Het zogenoemde Digi&Taalhuis Gooise bibliotheken is het startpunt voor mensen met vragen over taal.

Diverse instanties in Bussum besteden de hele week aandacht aan De Week van de Alfabetisering. Het doel is om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

De aftrap was dinsdag in de Broedplaats van Bussum. Daar komen veel mensen samen die niet in Nederland zijn geboren en de Nederlandse taal nog niet honderd procent beheersen. TWiNburgering, Bibliotheek Gooi en meer en Stichting Lezen & Schrijven waren aanwezig om meer te vertellen over de nieuwe website. Het Digi&Taalhuis helpt bijvoorbeeld mensen om in contact te komen met een taalmaatje om samen Nederlands te spreken.

Fieke Savenije

Leidinggevende Kinderopvang, 52 jaar, woont in Bussum

Waarom doe je mee aan de hardloopcursus Start to Run?
"Wat ik leuk vind is de enthousiaste en professionele begeleiding van de trainers met een prettige opbouw van de trainingen. Ik vind het leuk dat er zo veel aandacht is voor techniek en dat je daardoor beter gaat lopen."

Waarom ren je met een club?
"In mijn eentje ga ik niet hardlopen, met een groep word ik gestimuleerd en Tempo AV is een gezellige club. De trainers weten ook steeds weer leuke hardlooproutes te bedenken."

Een ideale vrije dag?
"Rustig aan de dag beginnen, kopje koffie in de tuin, wandelen in onze prachtige omgeving (met of zonder hond), speciale marktjes bezoeken, uitgebreid koken met wijntje erbij."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn hypotheek afbetalen en een volledig elektrische auto kopen. Daarnaast nog andere duurzame, milieuvriendelijke investeringen doen. En her en der wat uitdelen aan wie dat nodig heeft."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik zorgen dat je eerst kinderopvang en schoolvoorzieningen regelt voordat er een nieuwe wijk gebouwd wordt (uitbreiding Muiden). Minder plasticgebruik en meer duurzame voedselproductie stimuleren. En echt goed onderzoeken of de huidige plasticinzameling nuttig is."

Wie verdient een pluim?
"Degenen die het mogelijk hebben gemaakt dat er op verschillende plekken in Bussum insecten/kruiden/bloementuintjes zijn aangelegd."

Lievelingsmuziek?
"Van Guus Meeuwis tot Within Temptation."

Spoorweg-overgangen afgesloten

BUSSUM De spoorwegovergangen door Bussum worden de komende maanden een voor een een paar dagen afgesloten vanwege werkzaamheden. Dat meldt ProRail.

De overwegen moeten worden afgesloten omdat er de komende maanden zogenaamde 'mantelbuizen' moeten worden geplaatst. Dat moet worden gedaan omdat de kabels onder het spoor moeten worden vervangen. De kabels lopen door de buizen heen. Het vervangen van de kabels zelf gebeurt pas volgend jaar als er grootscheeps gewerkt gaat worden aan de spoorwegovergangen. Ze worden onder meer versmald.

Vanwege het plaatsen van de mantelbuizen moeten de overwegen dus een voor een dicht. Als eerste gaat de spoorwegovergang over de Gooibergstraat dicht, van maandag 24 september tot en met woensdag 26 september. Een week later wordt de overweg aan de Generaal de la Reijlaan afgesloten. Van maandag 8 oktober tot en met woensdag 10 oktober is de spoorwegovergang Zwarteweg/Comeniuslaan aan de buurt. De overgang aan de Wilhelminalaan (Naarden) gaat een week later dicht. Als laatst wordt de spoorwegovergang aan de Meerweg en de Herenstraat gedaan. Dat gebeurt tussen zaterdag 24 november en zondag 25 november. Daarvoor moet op zaterdag de Meerweg de hele dag dicht, tussen het Julianaplein en de Spiegelstraat. Een dag later is de Herenstraat tot aan de Kloosterweg afgesloten.

Veel gezelligheid tijdens de eerste Straatbbq

Foto: Bob Awick

BUSSUM "De eerste Straatbbq op het Veerplein was geweldig", aldus Dave van Brasserie Stokjes & Lepel, die het samen met Tom Geniets van Brasserie Njoyz heeft georganiseerd. "Ruim honderd kaarten zijn er verkocht." De opening begon met DJ Booth, daarna Jeffrey Tanis en Danny Nicolay. "Na de barbecue gingen iedereen helemaal los op de muziek. Volgend jaar komt er zeker weer een Straatbbq."

Zomer voorbij, scholen weer begonnen

BUSSUM Het waren een paar lekkere weken zomervakantie, maar het zit er toch echt op: de scholen zijn weer begonnen.

Veel leerlingen van de Bussumse middelbare scholen hebben deze week hun eerste schooldag. Maar ze starten wel met een dag om even weer op gang te komen. Het wordt vooral een kwestie van roosters ophalen en de mentor leren kennen. De basisscholen begonnen maandag allemaal weer op volle kracht.

Brand in bed and breakfast Bussum

Grote actie aan de Vlietlaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM Eén persoon moest afgelopen zondag door de brandweer van het balkon worden gered nadat er brand was uitgebroken.

Het vuur begon in een bed and breakfast aan de Vlietlaan op zondagochtend rond half tien. Toen de brand uitbrak kon een vrouw nog wel de brandweer bellen, maar niet zelf meer naar buiten. Een tweede bewoonster kon wel zelf naar buiten en had zelfs nog een poederbluspoging gedaan.
De brand was snel onder controle.

GeheugenHuis is voor mensen met beginnende geheugenproblemen

't Bussums GeheugenHuis biedt een gezellige, warme en veilige omgeving

Sinds twee maanden is er 't Bussums GeheugenHuis in wijkcentrum Uit-Wijk. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers.

Esther Lindhout (midden) aan tafel met vrijwilligers van 't Bussums GeheugenHuis. Foto: Bob Awick

BUSSUM Esther Lindhout, sociaal werker in Gooise Meren, heeft het initiatief genomen om een Bussums GeheugenHuis te beginnen in de sfeervolle woonkamer van wijkcentrum Uit-Wijk. "In Bussum is voor deze doelgroep niet veel geregeld. We kregen steeds vaker de vraag of hier een GeheugenHuis kon komen."

In Huizen bestaat al zo'n vijf jaar een GeheugenHuis en dat is een groot succes. "Ik ben daar gaan kijken omdat ik me ervan bewust ben dat het aantal mensen met (beginnende) geheugenproblemen in onze gemeente toeneemt. Mensen moeten langer thuis blijven wonen want een bejaardentehuis, zoals wij dat van vroeger kennen, bestaat niet meer. Je hebt nu verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar daar moet je dan wel voor in aanmerking komen en meestal is dat pas als de geheugenproblemen vergevorderd zijn. Voor mensen met lichte geheugenproblemen en hun mantelzorgers hebben we nu ook in Bussum een GeheugenHuis."
Esther is ook buurtwerker en als een inwoner een nieuw initiatief wil opzetten, kunnen ze contact met haar opnemen. "Als iemand met een idee komt, ondersteun ik dat en gaan we kijken of we dit idee in het wijkcentrum kunnen faciliteren. Zo is ook het GeheugenHuis ontstaan en kunnen we mantelzorgers even de zorgen uit handen nemen. Voor een partner, kinderen, familie, buren en vrienden is het best zwaar om altijd voor iemand met geheugenproblemen te zorgen en met het GeheugenHuis kunnen we hun ondersteunen, naar hun verhaal luisteren en hebben ze even tijd voor zichzelf."
"Het GeheugenHuis is vooral gezellig, maar we bieden ook geborgenheid en veiligheid en de bezoekers kunnen doen wat ze leuk vinden zoals een spelletje, maar een wandeling maken is ook een mogelijkheid. Er is bijvoorbeeld een vrijwilligster die creatief is en dan kunnen bezoekers schilderen of tekenen. Je kunt ook langskomen voor een praatje, een kopje koffie of een lunch. We bieden ook emotionele steun en geven informatie en advies. Zo kwam er laatst een meneer die vertelde dat hij af en toe last heeft van geheugenverlies en of ik iemand wist die hem kon helpen om dit tegen te gaan door bijvoorbeeld oefeningen te doen. Ik heb toen contact gezocht met een casemanager dementie met de vraag of ze contact met die meneer wilde opnemen. Als sociaal werker heb ik een groot netwerk en kan ik mensen helpen, daar kunnen ze dus ook voor langskomen. Het GeheugenHuis is er ook voor inwoners met een GGZ-achtergrond en voor mensen die zich eenzaam voelen. Iedereen is welkom, maar ik weet ook dat de eerste stap voor sommige inwoners moeilijk is. Ik hoop dan ook dat ze door dit verhaal die stap wel durven te zetten en langskomen om zelf te ervaren wat het GeheugenHuis voor ze kan doen."
Het GeheugenHuis werkt samen met vrijwilligers zoals Alie Dwars. Op de donderdagmiddag doet Alie de creamiddag en nu ook het GeheugenHuis op de vrijdagochtend. Alie vertelt dat ze tien jaar voor haar demente man heeft gezorgd en uit ervaring weet hoe het is om dat op je te nemen. "Door mijn eigen ervaring ga ik ook in gesprek met inwoners met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Een man die jaren voor zijn dementerende vrouw heeft gezorgd die nu in een verpleeghuis zit, moest echt zijn verhaal kwijt en ik kan dan het gesprek aangaan omdat we lotgenoten zijn. Je kunt ervaringen uitwisselen en elkaar steunen met dit soort gesprekken. Ik zag tijdens het gesprek dat hij rustiger werd omdat ik weet hoe moeilijk het is als je partner niet meer thuis woont. Het is echt een groot verlies. Ook doe ik graag spelletjes zoals Memory voor het geheugen, maar wat ik echt belangrijk vind is dat we de inwoners gezelligheid kunnen geven en dat je ziet dat ze vrolijk worden in de gezellige en warme woonkamer van het wijkcentrum."
Dat een GeheugenHuis belangrijk is, komt omdat dementie flink toeneemt in Nederland, laat Cees Croes, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Gooi en Omstreken, weten. "Op dit moment hebben 270.000 mensen in Nederland dementie en dat groeit door tot 500.000 in 2040. Van de vrouwen krijgt één op de drie ermee te maken en dat komt omdat vrouwen vaak ouder worden dan mannen. In het algemeen krijgt één op de vijf inwoners dementie. Boven de negentig jaar heeft meer dan 40 procent te maken met dementie. Ook in Gooise Meren neemt dementie flink toe en daarom denk ik dat er meer GeheugenHuizen moeten komen. Dit GeheugenHuis is dan ook goud waard."
Het GeheugenHuis aan de Dr. Schaepmanlaan 10 is elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur open. De kosten zijn inclusief de lunch 5 euro. "Het is wel de bedoeling dat het GeheugenHuis gaat groeien en dat we meerdere dagdelen per week open kunnen zijn. Ook hebben we vrijwilligers nodig die inwoners thuis kunnen ophalen en terugbrengen. Als je dat leuk vindt, neem dan contact met me op."

Voor informatie of aanmelding kan er contact opgenomen worden met Esther, 06-27025703 of mail naar elindhout@versawelzijn.nl.

Bezoekers kunnen doen wat ze leuk vinden, zoals een spelletje of wandeling

GeheugenHuis is belangrijk omdat dementie flink toeneemt

Een uurtje zwerfvuil oprapen met zo veel mogelijk mensen

Klaas Krook organiseert World Clean Up Day in Bussum

Hij raapt zelf propjes op tijdens het sporten en wil zo veel mogelijk mensen aansporen om hun omgeving van zwerfvuil te ontdoen.

De schoonmaakactie concentreert zich op het Wilhelminaplantsoen. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Wereldwijd gaan mensen op zaterdag 15 september de straat op voor World Clean Up Day. In Bussum wil Klaas Krook op die dag met zo veel mogelijk mensen in een uurtje zwerfvuil van de straat opruimen.

Compleet schone straten verwacht hij niet, maar hij hoop wel impact te maken met zijn actie. Hij startte een actie op Facebook en benadert, net als het clubje mede-organisatoren, zo veel mogelijk mensen binnen zijn netwerk. Het is de bedoeling dat de deelnemers, ze hebben er nu zo'n 30, ook hun netwerk en kennissenkring enthousiast krijgen om mee te doen. Hoe Klaas op het idee kwam? Hij raakte verwikkeld in een Facebookdiscussie over zwerfafval met twee Bussumers, Jochum Jarigsma en Barbro van der Ham. Toen ontstond het idee om aan te haken bij de wereldwijde opruimdag. Hij verbaasde zich over de enorme hoeveelheid zwerfafval. "Ik raap zelf altijd propjes op als ik aan het sporten ben." Misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar als iedereen twee propjes per dag op zou ruimen zijn de straten schoon, is het idee. "Dan heb je geen zwerfafval meer op straat. En als het schoon is gooien mensen minder snel iets op straat en dan houd je het ook schoon." Er ligt al een aardig draaiboek voor 15 september. In de ochtend gaan de deelnemers aan de slag in hun eigen straat en om 15.00 uur verzamelen ze bij het gemeentehuis. "Voor een rondje Bussum", aldus Klaas. Het gaat hem niet alleen om het opruimen. Hij wil ook bewustzijn creëren en dat lukt al aardig. "Op Facebook krijgen we wel wat likes, maar als ik mensen erover spreek dan merk ik dat het gaat leven." Ook willen ze tijdens de actie een paar acteurs inzetten die afval op de grond gaan gooien. "Mensen durven er vaak ook niets van te zeggen als ze iemand iets op de grond zien gooien." Door dit in scène te zetten willen ze omstanders laten zien hoe je zou kunnen reageren. Ze kiezen er bewust voor om pas in de middag op pad te gaan omdat het dan, het is toevallig ook Bussum Cultureel, lekker druk is op straat. Klaas verwacht niet dat iedereen opeens zwerfvuil gaat oprapen en hij gaat het zeker niet aan anderen opleggen. "Het moet vanuit jezelf komen. Het gaat erom dat je bewustzijn krijgt. Dat mensen over hun eigen gedrag gaan nadenken, het er met hun kinderen over hebben." Vanuit zijn werk is Klaas ook zijdelings met duurzaamheid bezig, maar vooral de geboorte van zijn eerste kind zette hem aan het denken en dat resulteerde in deze actie. "Je gaat dan verder denken dan het 'thuis op orde' hebben", legt hij uit.

150 deelnemende landen

'Ik wilde aanhaken bij de wereldwijde opruimdag'

De Clean Up-beweging werd in 2008 in Estland gestart. In dat jaar waren er alleen in Estland al 50.000 deelnemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Op 15 september start de Clean Up Day in Nieuw-Zeeland en eindigt 36 uur later in Hawaï.

Zie facebook: world cleanup day Gooise Meren.

'Ik wil mijn angst overwinnen en de Mount Everest beklimmen'

Wordt Wilco de 29ste Nederlander op de top?

Bergbeklimmer Wilco Dekker uit Naarden heeft een nieuw doel voor ogen. Komend voorjaar wil hij boven op de hoogste en bekendste berg van de wereld staan.

Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen. Foto: Bob Awick

NAARDEN Wilco Dekker heeft er heel wat voor over om de Mount Everest te beklimmen. Denk aan het gevaar van hoogteziekte, zware stormen en een tocht door de 'Zone des doods' op grote hoogte waar ademhalen erg moeilijk is. Hoewel hij ervoor kiest om met zuurstof te lopen, is er nog altijd het gevaar van overlijden.

Naast de fysieke en mentale uitdagingen moet hij ook dik 40.000 euro ophoesten om de reis te kunnen maken. Maar dat houdt hem niet tegen. Wilco is vastbesloten om zijn doel te bereiken; om als 29ste Nederlander de top van de Mount Everest te bereiken.

Wilco is een ervaren klimmer. Zo is hij hard op weg om de zogenoemde 'seven summits' ofwel de zeven hoogste bergtoppen per continent af te vinken van zijn lijstje. Vijf heeft hij er al gehad. Daarvan kon hij alleen de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in Alaska, niet afvinken vanwege het slechte weer. "We werden met een vliegtuigje afgezet op een ijzige gletsjer, een uur vliegen vanaf het laatste bewoonbare plekje op aarde. We werden na 22 dagen later weer opgehaald. Je bent dan echt op jezelf en de groep aangewezen. Door het slechte weer hebben we twaalf dagen vastgezeten op 4.350 meter hoogte waar het -40 graden was."

'Voor mij zet bergbeklimmen alles
in perspectief'

Overleven

"Dat waren barre omstandigheden, waarbij het echt gaat om overleven. Fysiek en mentaal had ik het zeker aangekund. Toch zijn er twee factoren die je nooit te baas kunt zijn: slecht weer en hoogteziekte. De beslissing te moeten maken om vanwege het weer terug te keren, en dus niet de top te bereiken, vond ik het allerzwaarst. Dat was zo'n enorme deceptie. Maar ik kijk er met heel veel voldoening op terug. Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. Je wordt niet afgeleid: niet door werk, technologie, door mensen of bebouwing. In de bergen is alles puur en eerlijk."

Wilco is dus al een paar jaar bezig met bergbeklimmen. De Kilimanjaro, de Mont Blanc en veel ander toppen wist hij al te overwinnen. Twee jaar geleden vertelde hij voor het eerst tijdens TEDx Gooise Meren zijn verhaal aan een groot publiek. Hier sprak hij over hoe hij zichzelf uitdaagt, uit zijn comfortzone stapt en andere mensen stimuleert om dit ook te doen.

'Ik wil de berg beklimmen voor Artsen zonder Grenzen'

"Als je het avontuur aangaat en je angst overwint, dan maakt dat je leven exponentieel rijker. Mijn lezing ging over of er grenzen aan de top zitten. Ik heb hier heel veel reacties op gehad. Het heeft mij ook gestimuleerd om mijn verhaal met meer mensen te delen. Zo schrijf ik hierover in tijdschriften en geef ik presentaties aan bergbeklimmers. Het delen van mijn verhaal vind ik heel leuk om te doen. Het is voor het eerst dat ik heb besloten om een goed doel te koppelen aan mijn reis. De keuze was heel eenvoudig: Artsen zonder Grenzen. Voor artsen mogen er geen grenzen bestaan, zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarbij heb ik een aantal jaar geleden voor AzG gewerkt in Afrika."
Wilco had een paar jaar geleden nooit gedacht dat hij de Mount Everest zou beklimmen. "Dat leek mij altijd een veel te hoog doel. Maar je groeit er langzaam naartoe. En nu wil ik het doen. Ik wil de angst voor deze berg overwinnen. Ik zorg dat ik compleet voorbereid ben, zowel mentaal als fysiek."
Wilco laat een heel schema zien van hoe hij toewerkt naar het voorjaar. Hij moet vooral heel veel trainen. Lopen met een rugzak op, krachttrainen in de sportschool, wandeltochten door de omgeving. "Ik bouw het trainen op naar twee uur per dag sporten. Ik heb acht maanden de tijd om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Dat gaat van de route bestuderen tot het kopen van goede handschoenen en het regelen van de benodigde vergunningen."
Die voorbereidingen zijn essentieel, want er overlijden nog ieder jaar klimmers op de berg. "Van de klimmers die zonder zuurstof lopen, overlijdt dertig procent! En van degene die mét zuurstof lopen gaat alsnog drie procent dood. Sommige mensen zien de zuurstof als 'valsspelen', maar voor mij doet het niets af aan de prestatie. Want ook met zuurstof moet je een enorme inspanning leveren om boven te komen. Ik kies voor de zuurstof omdat ik het risico op overlijden anders te groot vind. Voor mij is de reis naar de top van de berg nu al begonnen. De kers op de taart is voor mij de beklimming."

Sponsors

Wilco heeft zoals gezegd sponsors nodig. Bijvoorbeeld bedrijven die zich willen linken aan de beklimming én aan Artsen zonder Grenzen. In ruil verzorgt hij lezingen, clinics en staat hij open voor andere ideeën.
"Mijn streven is om naast het doel om de top van de Mount Everest te bereiken (8.848 meter) ook voor elke hoogtemeter die ik afleg een euro op te halen en zodoende in ieder geval 8.848 euro aan Artsen zonder Grenzen te kunnen doneren."

Meer over Wilco Dekker op grenzenaandetop.nl/wilco.

Cool Classic Club is dé plek voor klassieke auto's, kunst en flexwerken

Uniek concept geopend aan de Energiestraat 3 in Naarden

Anouk en Robbert Buijs tussen de klassieke sportauto's. Foto: Bob Awick

NAARDEN Cool Classic Club is een bijzonder bedrijf. In het indrukwekkende pand staan klassieke sportauto's, is een kunstgalerie, zijn flexplekken, een vergaderkas en kun je terecht voor een kopje koffie of thee, tosti's en kleine bites.

"Mijn liefde voor klassieke sportauto's heb ik al vanaf jonge leeftijd", vertelt eigenaar Robbert Buijs (36). "Ik kreeg van mijn vader modelauto's van merken zoals Ferrari en hij had zelf ook een klassieke auto. Die passie is nooit weggegaan en nu staan sommige van die auto's in ware grootte in de showroom van Cool Classic Club."
Robbert heeft acht jaar geleden samen met drie vrienden een onlinemarketingbureau opgericht en in die jaren is dat uitgegroeid tot twee succesvolle marketingsbureaus en twee softwarebedrijven. "Dat was een hele mooie tijd, maar ik kon hier op een gegeven moment mijn ei niet meer helemaal in kwijt. Afgelopen jaar heb ik mijn operationele taken bij de bedrijven overgedragen en in overleg met mijn compagnons de ruimte genomen om mijn echte passie te volgen. In de periode daaraan vooraf vertelde ik aan mijn vrouw Anouk dat ik iets wilde gaan doen met klassieke sportauto's. Gelukkig begreep zij mijn passie en hebben we samen een plan gemaakt. Ook zijn we op zoek gegaan naar een geschikte ruimte. Toevallig reden we langs dit pand en zagen dat het te huur stond. We hebben ons plan voorgelegd aan de makelaar en die vertelde ons dat Jan des Bouvrie de eigenaar van het pand is. We zijn met z'n drieën rond de tafel gaan zitten. Jan was meteen enthousiast en nu zitten we hier vanaf juni. Geweldig als je droom uitkomt en dat we dit samen kunnen doen."
De Cool Classic Club is een autoshowroom voor klassieke auto's. "We verkopen auto's in eigen beheer en in consignatie voor particulieren. Het is een grote ruimte en om het toegankelijk en gezellig te maken, leek het ons leuk om een samenwerking aan te gaan met verschillende kunstenaars. Er hangen nu schilderijen van Ilse Valkenburg, Steven Oprinsen en Peter Schenk, foto's van Jonathan Leih en er staan bronzen beelden van Elly de Jong. Al deze werken zijn te koop. In oktober is er een expositie van het werk van Ilse en we willen meer exposities organiseren. Kunstenaars die interesse hebben, kunnen altijd contact met ons opnemen." Cool Classic Club is centraal gelegen op het industrieterrein direct naast de Vesting van Naarden en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. "Daarom is de plek ook heel geschikt om hier te komen flexwerken, voor vergaderingen en evenementen. Je kunt hier werkplekken huren voor een uur, dag, week, maand of onbepaalde tijd. En heb je trek in een kopje koffie, thee, een tosti of soep, dan kun je terecht in onze gezellige koffiebar."
Meer informatie staat op www.coolclassicclub.com.

'Mijn liefde voor klassieke sportauto's heb ik vanaf jonge leeftijd'

'Sporten is gezond en je voelt je fitter en sterker'

Colette en Ruud van den Brink zijn de eigenaren van Squash & Wellness.

BUSSUM Bij Squash & Wellness zijn drie fitnessruimtes gerenoveerd en voorzien van de nieuwste Technogym-apparatuur op het gebied van kracht- en duurtraining. "De apparatuur is bij uitstek geschikt voor beginnende en gevorderde sporters", aldus eigenaar Ruud van den Brink.

"We bieden als Premium Healthclub al jaren veel producten aan voor inspanning zoals squash, work-outs, groupcycling en ontspanning in body and mind-lessen zoals (hot)yoga en pilates. Naast de vertrouwde vrije fitness zijn er ook 'fitness'-groepslessen als Skill Running Classes. De Skill Athletic-zone is net verbouwd en daar kun je in groepsverband trainen op de Skill Mill, Skill Bike en Skill Row, gecombineerd met krachttrainingen op de allernieuwste apparatuur. Onze doelgroep is groot: zowel sportievelingen als niet-sportievelingen komen om te sporten en iedereen kan op zijn of haar eigen niveau trainen op de hightechapparatuur. Het is echt een feestje. Alle apparaten zijn gekoppeld in My Wellness Cloud. Door gebruik te maken van een Wellness Key of via de My Wellness App ben je verbonden en zijn jouw trainingsresultaten inzichtelijk voor jezelf en je trainer. Het systeem onthoudt hoeveel herhalingen en sets je hebt gemaakt op een toestel, maar ook hoeveel calorieën je hebt verbrand, de afgelegde afstand of het getilde gewicht."

Eenmaal verbonden kunnen leden meedoen aan 'Challenges', die door Technogym worden uitgeschreven. "We kunnen dan samen, als club, concurreren met andere sportclubs uit bijvoorbeeld Italië of Amerika. Maar we kunnen ook zelf Challenges uitschrijven", vertelt Colette van den Brink. "Degene die de meeste 'moves' maakt in bijvoorbeeld drie weken, kan een T-shirt, sporttas of een diner voor twee in onze Fit Food Bar winnen. Natuurlijk maak je meer moves door niet één keer in de week maar driemaal in de week te komen trainen. Die moves worden geplaatst in jouw eigen Wellness Account. Je kunt met de app ook een onderlinge competitie aangaan met andere leden van de club. Via een ladder in de app zie je dan welk lid bovenaan staat. De competitie en moves zijn een uitdaging om meer te komen sporten. Voor de minder sportievelingen is de My Wellness App ook een goede ondersteuning om eigen vorderingen te monitoren. Ga de uitdaging met jezelf aan. Het is zo fijn om je niet alleen fitter te voelen, maar ook om te 'zien' dat je veel fitter bent! Sporten is gezond en je voelt je daarna fitter en sterker."

De competitie en moves zijn een uitdaging om meer te komen sporten

Kijk voor meer informatie op www.squashenwellness.nl.

16 / 24

GooiTV blijft zichzelf vernieuwen en wil uitbreiden naar Hilversum

Lokale omroep bestaat vijf jaar

Het maken van lokale televisie, dat is waar Ruud Bochardt zijn hand niet voor omdraait. De omroepman zet zich in voor goede lokale journalistiek, verbinding én vernieuwing.

Wie zijn de mensen 'achter' de interviews met de burgemeester? Nanny Blank heeft ze aan tafel. Ruud Bochardt (rechts) geeft instructies.

BUSSUM Ruud Bochardt en zijn team van 20 vrijwilligers maken zich niet alleen op voor een nieuw tv-seizoen, ze vieren vanaf deze maand ook hun 5-jarige bestaan. GooiTV is uitgegroeid tot een vaste waarde en zet zich in om iedere week weer mooie, lokale programma's te maken.

In de tv-studio aan de Mariastraat is het op donderdagochtend een drukte van belang. Camera's worden door Frits van den Berg neergezet, Roland Simke controleert het geluid, presentatrice Nanny Blank werkt nog aan haar introductietekst en de gasten krijgen een microfoon om. Ruud checkt meerdere malen of alles goed staat. Hij is niet snel tevreden. Het liefst wordt alles in één keer goed opgenomen en wordt er zo min mogelijk geknipt in de programma's. En dan, als alles goed staat, telt Ruud af en beginnen de opnames.
Nanny start haar interview met de journalisten die de tv-items 'In gesprek met de burgemeester' verzorgen op GooiTV. Het gaat om Ingmar Meijer (Gooi en Eembode Hilversum), Herman Stuijver (Weekblad Wijdemeren) en Sjoerd Stoop (BussumsNieuws). Nanny bevraagt ze in het kader van het 5-jarige jubileum van de zender. Het idee is om een spontaan gesprek te voeren en nader kennis te maken met de mensen achter de tv-programma's. De heren vertellen over hun ervaringen met de burgemeesters, hoe ze omgaan met lastige dossiers en hoe ze het interview voorbereiden. "Het gesprek liep volgens mij goed door en ik denk dat de kijker jullie nu iets beter heeft leren kennen", blikt de vrolijke Nanny terug met de gasten.
Zoals gezegd komen er de komende maand meer uitzendingen over de mensen achter de zender. "Het was vijf september 2013", herinnert Ruud zich nog de eerste keer dat de zender begon met uitzenden. Hij was toen al bekend in het medialandschap: zo werkt hij voor omroep Hilversum en maakte hij in opdracht van de NCRV televisieprogramma's. "Samen met een clubje van omroep Hilversum begonnen we aan GooiTV. Ik weet nog dat we een goede start hadden met leuke programma's en veel ideeën, maar na een week of drie moesten we al improviseren omdat we niet genoeg mensen hadden. Ik hoopte toen dat we de kerst konden halen," blikt hij lachend terug. "We hebben gelukkig nu continuïteit in vrijwilligers en dat is heel belangrijk. De ploeg is divers; we hebben medewerkers tussen de 17 en 70 jaar oud met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. We zijn ook een erkend leerbedrijf en dat betekent dat we ook regelmatig stagiaires hebben rondlopen die een media-opleiding volgen."

"GooiTV is flink gegroeid en we hebben echt onze plek gevonden. We hebben onszelf op de kaart gezet met diverse items. Zo deed oud-burgemeester Henk Heijman van Bussum in onze uitzending de uitspraak dat hij zijn huis nog moest verkopen. Later bleek dat een huurhuis te zijn. De uitspraak zorgde voor vreselijk veel commotie. Uiteindelijk legde Heijman door deze uitspraak zijn functie als burgemeester neer. GooiTV stond hiermee wel in één klap op de kaart." Een ander opvallend moment uit de geschiedenis van vijf jaar lokale tv waren de vreselijk trieste uitzendingen over de nasleep van de MH17-ramp. "Onze beelden werden landelijk uitgezonden. Hiermee konden we dus met een lokaal onderwerp ook landelijk ons steentje bijdragen."

'We hebben onszelf op de kaart gezet met diverse items'

Vindbaarheid

"Ik ben niet ontevreden over de meest recente cijfers van het kijk- en luisteronderzoek." Kritiek krijgt de zender nog weleens op de beeldkwaliteit van de uitzendingen en de vindbaarheid van het kanaal. Hoe zit het daarmee? "Soms zijn de uitzendingen wat korrelig of gelig. Het is vervelend, maar het ligt niet aan ons. Wij leveren de beelden in hoge resolutie aan bij Ziggo en KPN, maar die zetten de beelden terug naar standaardkwaliteit. En dat zie je. Ze doen dat met alle uitzendingen van lokale omroepen, wij kunnen daar niets aan doen. Wat betreft onze vindbaarheid, we zitten op de kabel en hebben ook op YouTube een kanaal. We horen ook dat mensen ons verwarren met NH (voorheen RTV Noord-Holland). We blijven doorwerken aan onze naamsbekendheid zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken met onze lokale programma's", besluit hij optimistisch.

'We blijven werken aan onze vindbaarheid en naamsbekendheid'

Nieuw seizoen

BUSSUM GooiTV start deze week het nieuwe tv-seizoen. Wat kunnen we verwachten?

De komende tijd zijn er uitzendingen over GooiTV zelf om het jubileum te vieren. Wekelijks wordt het programma 'In Derde Termijn' uitgezonden, een politiek-maatschappelijk discussieprogramma. 'In gesprek met de burgemeester' is om de week met presentator Sjoerd Stoop van BussumsNieuws. 'TV Magazine' gaat meer de nadruk leggen op evenementen en verhalen uit de sport. 'RegioHub' gaat ook beginnen, in samenwerking met de Regio Gooi en Vechtstreek.
GooiTV heeft een zendlicentie voor Hilversum aangevraagd. Het kan nog een paar maanden duren voordat duidelijk wordt of GooiTV ook Hilversum kan toevoegen aan het uitzendgebied.

GooiTV is te zien op Ziggo Digitaal kanaal 41 / Ziggo Analoog kanaal 45 of kijk op gooitv.nl.

Dit weekend Open Monumentendag

Bussum en Naarden staan in het teken van 'In Europa'

Thema voor de Open Monumentendag is dit jaar 'In Europa'; in het weekend zijn in Bussum en Naarden verschillende monumenten gratis te bezoeken.

Open Monumentendag in Naarden. Foto: Bob Awick

BUSSUM/NAARDEN In Bussum en Naarden staan dit weekend de deuren van de monumenten open tijdens Open Monumentendag.

De aftrap is in de Wilhelminakerk met
'Het Eerbetoon'

In Bussum is de aftrap op donderdag om 20.00 uur in de Wilhelminakerk met de documentaire 'Het Eerbetoon'. Zaterdag is er een uitgebreid programma. In de tuin en de kapel van het voormalige klooster Mariënburg is de Europese markt. Tussen 12.00 en 16.00 uur staan er kraampjes van winkeliers en organisaties met een Europese oriëntatie. Hapjes en drankjes, ijs, Goois bier en Hongaarse wijn zijn volop verkrijgbaar. Verder is er een architectuur-expositie. De Historische Kring Bussum organiseert in de kapel een serie korte lezingen door Bensdorp-nazaat Bim Bensdorp, architect Maarten Fritz en activiste Jehanne van Woerkom. Kinderen kunnen zich uitleven met Lego en op de djembé. Ook zijn er optredens van shantykoor Het Ruime Sop, Jiddische liedjes van Luc van Gessel en een veelzijdig repertoire van accordeonist Nicolae Stiuca. Burgemeester Han ter Heegde is aanwezig tussen 12.15 en 13.35 uur met om 14.00 uur de officiële opening met locoburgemeester Alexander Luijten en de ambassadeur van Tsjechië. Op zondag 9 september is er aandacht voor de Europese invloeden op de rijke architectuur in Bussum met een expositie in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum en verzorgt de Historische Kring Bussum tussen 12.00 en 16.00 uur elk half uur een architectuurwandeling door het Prins Hendrikpark, een van de mooiste Bussumse villawijken waar vele architecten van naam en faam in uiteenlopende Europese stijlen hun 'stempel ' hebben achtergelaten. De wandeling is vanaf station Naarden-Bussum.
Open Monumentendag begint in Naarden op zaterdag om 21.00 uur met een gondelvaart vanaf de industriehaven. De opening is op zondag om 12.00 uur door wethouder Geert-Jan Hendriks bij de Oude Turfloods aan de Nieuwe Haven. Winkeliers en de horeca vullen op hun eigen manier het thema in met Europese hapjes, muziek, kindervermaak en een leuke prijsvraag. De Marktstraat en de Cattenhagestraat zijn zondag afgesloten voor het verkeer. In het stadhuis wordt door vrijwilligers uitleg gegeven over de geschiedenis van het gebouw. In de Oude Haven liggen historische schepen, zijn oude nautische ambachten zoals een palingrokerij, is een shantykoor en staan antieke auto's. Comenius Museum, Vestingmuseum, Weegschaalmuseum, Oude Begraafplaats, Grote Kerk en Stadsarchief zijn open voor het publiek. In Jachthaven Naarden kan het oudste nog bestaande woon-en-atelierschip 'de Zwerver' uit 1900, dat gebouwd is door kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp, bezocht worden.

Ook dit jaar veel activiteiten voor de jeugd. Archieffoto: Bob Awick

BUSSUM Bussum Cultureel is een feest voor jong en oud. De kinderen kunnen zaterdag 15 september bijvoorbeeld de puzzelroute 'Sprookjestocht' afleggen in het dorp.

De kinderen gaan op zoek naar prinsen, prinsessen, heksen en sprekende dieren. De route is op te halen bij de stand op het Wilhelminaplantsoen. Kinderen die alle sprookjesfiguren vinden maken kans op een prijs.
Zaterdag 15 september staat het Wilhelminaplantsoen vol met kraampjes. Kinderen kunnen bij de vrolijke tent van de SKBNM muziek maken en een circusact oefenen. Op de Brinklaan staan de ChocoChicks, waar heerlijke tatoeages van chocolade worden gezet. Er is een bonte modeshow van Naaiatelier Geweldig Goed. Jelly Jam Dance, dansschool Cabriole en keizer Otto Ropeskipping geven spetterende demonstraties op het podium en op de Culturele Markt. En iedereen kan op de foto met Bumblebee, een van de bekende Transformers.

Jongvolwassenen kunnen zaterdag 15 september genieten van Little Dance Valley. Bij het Veerplein staat het podium van de Gooische Muziekschool waar de dj-talenten van De Gooische DJ-School tussen 11.00 en 17.00 uur spetterende optredens verzorgen. DJ Max, Brent, Mas, Sem, Thije, Loïc en Samuel draaien inmiddels op tal van feesten en zijn nu klaar voor het grote werk. Om 15.00 uur staat rapper en wonderboy Leafs op het podium van het Wilhelminaplantsoen. In de Kapelstraat zingt om 17.30 uur Colin Waters flirty popmuziek waarbij meisjes kunnen wegzwijmelen en jongens de stoute schoenen aan willen trekken.

Ook op zondag 16 september tijdens de ART FAIR is er genoeg te doen voor kinderen. Er is een graffitiworkshop, Bumblebee loopt rond en er zijn diverse workshops.

Mis de programmafolder niet die wordt verspreid bij deze krant. Of kijk op www.bussumcultureel.nl.

21 / 24

Rondleiding 'De wereld rond in Kindertekeningen' door Annefie van Itterzon. Foto: Picasa

Vrijdag 7 september

Masters of the Golden Age

11.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer, vestiging Bussum

Kunsthistorica Diana Kostman neemt je aan de hand van platen uit het boek 'Masters of the Golden Age' van Marcel Wanders mee naar de topstukken van onder meer Jan Steen, Vermeer en Asselijn om te tonen dat de Eregalerij met recht 'de schatkamer van Nederland' mag worden genoemd.

Shaffy-programma

21.00 uur | deMess Naarden

Onder de naam 'Niet zonder ons' gaat een groep getalenteerde jonge muzikanten op tournee langs verschillende theaters in Nederland en brengt daarmee een eerbetoon aan Ramses Shaffy, die op 29 augustus 85 geworden zou zijn.

Zaterdag 8 september

Hardloopcursus Start-to-Run

9.30 uur | Tempo AV Bussum

Start van de hardloopcursus Start-to-Run. Onder begeleiding van gediplomeerde en enthousiaste trainers en met gezellige loopmaatjes leer je in zeven weken 25 - 30 minuten aaneengesloten hard te lopen met de juiste loophouding en looptechniek. Inschrijven via www.yakultstarttorun.nl.

Pop-uptijdmachine

10.00 uur | Grote Kerk Naarden

Gooise monumenten in de spotlight met de Toekomst van Toen. Vijf pop-upevenementen in vijf monumenten: Dorpskerk Blaricum, Muziekcentrum van de Omroep, Clemenskerk Hilversum, Grote Kerk Naarden en Hervormde Kerk 's-Graveland. Van 10.00 tot 17.00 uur gratis minifestival voor jong en oud.

Fietstocht naar Muiderslot

10.00 uur | Station Bussum Zuid Bussum

Het Fietsgilde rijdt de dagtocht 'Floris V' richting het Muiderslot. Info op www.fietsgilde.nl.

Anne-Mieke Ruyten 'Oevers'

20.30 uur | deMess Naarden

Na een reeks zeer geslaagde voorstellingen in België speelt actrice en zangeres Anne-Mieke Ruyten haar eerste solozangprogramma 'Oevers'. De liefde, de humor, het gemis, de zelfspot en de aanpassing naar het leven en werken in twee landen zijn de onderwerpen in teksten van Boudewijn de Groot, Brigitte Kaandorp, Harrie Jekkers, Theo Nijland, Stef Bos, Marcel de Groot, Chiel van Berkel en anderen.

Zondag 9 september

Open Monumentendag

13.00 uur | Comenius Museum Bussum

Rondleidingen van 13.00-16.30 uur over Comenius, zijn reizen in Europa en het Mausoleum. Gratis toegang.

Rondleiding expositie 'De wereld rond in Kindertekeningen' door Annefie van Itterzon

14.00 uur | Kerk aan Zee Muiderberg

Rondleiding over de expositie 'De wereld rond in Kindertekeningen' met twaalf prachtige tekeningen uit de unieke collectie kindertekeningen van Annefie van Itterzon.

'Hans en Grietje'

16.00 uur | Tindalvilla Bussum

De jonge acteur Benjamin Murck en het uit vijf blazers bestaande Aeolian Ensemble presenteren een kinderconcert waarin het sprookje van Hans en Grietje met een selectie uit muziek van de gelijknamige opera van Humperdinck wordt verteld. Kaarten 10 euro, www.eventbrite.com.

Maandag 10 september

Blokfluitlessen

15.30 uur | Verenigingsgebouw De Sprong Naarden

De jongste afdeling van het Muziekvendel Nardinc, de blokfluitgroep, heeft weer plaats voor nieuwe leerlingen. Voor inlichtingen bellen met Lucia de Groot, 035-6950854 of mailen naar luciadegroot@kpnmail.nl.

Dinsdag 11 september

Amalia: Singel 6 en Bouvy

13.30 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Hortense Höppener-Bouvy over haar bijzondere ouderlijk huis waar drie generaties Bouvy woonden.

Woensdag 12 september

Mahjong… Steengoed!

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel waarbij vier spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden.

Fietsetocht

11.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kun je meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken. Gré Poort: 035-6951686/wwww.wocbellefleur.nl.

Lezing 'De VOC in Sri Lanka'

15.00 uur | Vestingmuseum Naarden

Sri Lanka-deskundige Lodewijk Wagenaar geeft een lezing met aanvullende informatie over de VOC-periode op Sri Lanka.

Donderdag 13 september

Duurzaam Atelier met Basim

12.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor je klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken. Lekker duurzaam dus!

'De zon komt op'

20.30 uur | deMess Naarden

Yvonne Weijers zingt Cole Porter, Madeleine Peyroux en Robbie Williams in het Nederlands. Swingende luisterliedjes over liefde, leven en relaties, recht uit haar hart en in haar eigen taal, want dat is wat zij doet: de mooiste songs toegankelijk maken voor een breed publiek.

Uit de historie van Bussum en het gooi
Bussum in Europa

De tuin van Mariënburg

De Open Monumentendagen krijgen van de landelijke organisatie altijd een thema mee. Dit jaar is dat In Europa. Best wel een lastig thema, want wat heeft Europa nou met monumenten te maken, behalve een incidenteel gedenkteken aan deze of gene oorlog? De grote mogendheden om ons heen, Frankrijk, Engeland, Duistland, hadden in de loop van de tijd ieder hun eigen redenen om ons kleine landje naar het leven te staan. Maar daarover meer in de volgende editie van BussumsNieuws en NaarderNieuws.

Zoals gebruikelijk verzorgt de Historische Kring Bussum de Open Monumentendagen voor Bussum. De gekozen benadering is beslist vredelievender dan het hierboven geschetste beeld.

(GM11) Generaal de la Reijlaan

Donderdag 6 september wordt in de Wilhelminakerk om 20.00 uur de documentaire vertoond over de vlucht in 1943 van het gezin Joseph van Nederland naar Zwitserland.

Zaterdag 8 september

Met een Europese markt in de tuin van het gemeentelijk monument Mariënburg wordt aanstaande zaterdag vooral benadrukt dat Europa zijn rumoerige verleden achter zich heeft gelaten. De opening vindt plaats in aanwezigheid van de ambassadeur van Tsjechië, het land waarmee zowel Bussum als Naarden door vriendschapsbanden met Valašské Mezirící en Uherský Brod zijn verbonden. Verschillende landen presenteren zich hier met informatieve stands, maar zeker zo belangrijk is dat diverse horeca-ondernemers ons zullen vergasten op hapjes en drankjes uit diverse uithoeken van ons inmiddels vreedzame continent. Niets verbroedert immers zo gemakkelijk als samen eten en drinken.

Daarnaast laat de HKB zien dat het gedeelde Europese verleden toch nog meer te bieden heeft dan oorlog en geweld. Heel veel aspecten van kunst, religie en filosofie hebben een uitgesproken Europees karakter. Die Europese dimensie is ook goed waarneembaar in de architectuur, van de Gotiek tot de bouwstijlen die elkaar voor en na 1900 is hoog tempo opvolgden. Een videopresentatie, die deel uitmaakt van de Europese markt bij Mariënburg, vestigt daarop de aandacht. Steeds worden internationale voorbeelden gekoppeld aan Bussumse representanten van de verschillende bouwstijlen. Tegelijk wordt daarmee zichtbaar hoe snel Bussum na de aanleg van de spoorlijn van een boerendorp veranderde in een typisch Gooise forensengemeente.

Zondag 9 september

Op zondag zoemt de HKB in op de architectuur in de onmiddellijke omgeving van Station Naarden-Bussum, het Prins Hendrikpark. Daar volgen we tijdens een wandeling van ongeveer 5 kwartier het spoor van de jong gestorven Bussumse architect Willem Wiggers de Vries, die zijn hart had verpand aan de Jugendstil. Vergeet niet om van de gelegenheid gebruik te maken om lid te worden van de onvolprezen Historische Kring Bussum!

Nol Verhagen