BussumsNieuws

3 januari 2018

BussumsNieuws 3 januari 2018


Relatief rustige jaarwisseling 't Gooi

BUSSUM / NAARDEN De jaarwisseling is in het hele Gooi relatief rustig verlopen, zo melden de gemeente Gooise Meren, brandweer Gooi en Vechtstreek en Tergooi. Wel hield de politie in de nacht van zondag op maandag een 17-jarige jongen uit Naarden aan die vuurwerk gooide naar een politieauto.

Een groep jongeren gedroeg zich vervelend rondom de supermarkt aan de Evert de Bruijnstraat. Daardoor waren er vlak na middernacht meerdere meldingen binnengekomen bij de politie. Een agent reed naar de melding toe en daar werd zijn auto door een 17-jarige jongen geraakt met vuurwerk. Deze jongen is aangehouden. Verder was er in Naarden nog een autobrand te melden aan het Binnenhof.
In Bussum was het een stuk rustiger. Daar werd slechts twee keer uitgerukt. De gemeente Gooise Meren spreekt van een veilige en gezellige jaarwisseling, zonder bijzondere incidenten.
Uit de hele regio kwamen in totaal 67 meldingen binnen, iets meer dan vorig jaar, waarvan pakweg de helft uit Hilversum. De spoedeisende hulpafdelingen van Tergooi in Hilversum en Blaricum 'verwelkomden' dit keer 38 patiënten, tegenover 41 vorig jaar. Zeven hadden licht vuurwerkletsel en konden na behandeling weer naar huis.
Dit jaar was er 'slechts' één 'alcoholintoxicatie' en dat was een patiënt van 71 jaar. Opvallend was dat er geen jongeren met te veel drank werden binnengebracht. Vorig jaar waren dat er vijf

Gemeente houdt Nieuwjaars-receptie

GOOISE MEREN De gemeente houdt op maandag 8 januari vanaf 19.30 uur haar nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Bussum. Iedereen is welkom.

Het officiële programma begint om 20.00 uur met de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Han ter Heegde. Direct daarna is de uitreiking van de drie vrijwilligersprijzen; de Kleine Johannes, het Naardens Compliment en de Muider Roemer.

Wensen

Talentvolle jongeren uit Gooise Meren zorgen voor diverse muzikale optredens. Carnavalsverenigingen De Vestingnarren en De Erwtenschieters presenteren de 'Elf Stellingen'. Verder is er volop gelegenheid om op informele wijze nieuwjaarswensen uit te wisselen en bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

"Het evenement Bussum op IJs beleeft op 7 januari zijn slotdag, maar op het parkeerterrein bij het gemeentehuis kun je die avond nog niet je auto parkeren", aldus de gemeente. De vraag is om zoveel mogelijk op de fiets te komen."

Motorscooter gaat in vlammen op

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM In de nacht van zaterdag op zondag is aan de Lange Heul een motorscooter in vlammen opgegaan. De brand werd rond 01.45 uur gemeld bij de brandweer. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de scooter al helemaal verbrand. De politie heeft onderzoek gedaan hoe deze brand is ontstaan, maar daar is niets uitgekomen.

Voedselbank

Foto: Bob Awick

De Voedselbank verwacht meer cliënten nu de norm om toegelaten te worden is verruimd

3

De beste wensen vanuit de garage

Als ik geen stukje schrijf doe ik dit. Spullen uit elkaar halen en de metalen scheiden. Alles waar een elektradraadje uitkomt neem ik onder handen. Ook in het nieuwe jaar!

Meteen ook een prima gelegenheid om de lezers van Gérariteiten hartelijk te danken voor hun enthousiasme en hun trouw aan mijn column. Dankzij jullie heb ik wijde omstreken toch wel enige roem vergaard en tot op relatief verre plekken waar mijn fietstochten mij brengen ontmoet ik personen die zwaaien of mij staande houden voor een praatje. Erg vleiend en lovend en waar ik, nogmaals, dankbaar voor ben. Ook een excuus lijkt hier op een goede plek. Ik krijg met enige regelmaat telefoontjes en ook mails. De telefoontjes beantwoord ik naar eer en geweten en zo kom ik regelmatig ook dingen te weten waar ik geen vermoeden van had dat ze er waren. Leuk en leerzaam. Met de mails ligt het vaak anders. Heel af en toe stuur ik een mail terug, maar vaak onderneem ik geen actie. Hiervoor mijn excuses en toch ook mijn dank voor de belangstelling. Maar hoe dan ook, afgelopen jaar was goed gevuld en mede dankzij de inbreng van Mark de detectorist zijn er heel wat hoogst bijzondere zaken aan het licht gekomen. Vooral de vondst van het fragment van een gouden Vikingring, was zonder meer een hoogtepunt. Ik ben geneigd te zeggen "op naar de volgende treffers" en ik weet zeker dat die er zullen komen. Op welk gebied dan ook. Voor iedereen in ieder geval een gelukkig en gezond 2018.

Weerbericht

Eerst zacht en wisselvallig, na vrijdag droog en kouder

Allereerst wens ik alle lezers een voorspoedig 2018! De eerste dagen van het nieuwe jaar verlopen zacht, wisselvallig en winderig. Een westelijke stroming bepaalt het weer. Na vrijdag trekt een zich ontwikkelend hogedrukgebied via de Britse eilanden naar Scandinavië. De stroming draait dan naar noord tot noordoost. Het wordt rustiger, de neerslagkans neemt af en het wordt geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt half tot zwaar bewolkt weer verwacht met af en toe regen. Ook vrijdag overheerst de bewolking het weerbeeld. Soms klaart het lokaal even op. De nachtelijke minimum temperatuur schommelt rond 4 à 5 graden. Overdag loopt donderdag de temperatuur op tot 9 graden. Op vrijdag tot 7 à 8 graden. Er blaast beide dagen soms nog een straffe wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde

Vanaf zaterdag worden de bakens geleidelijk aan verzet. In de nacht naar zaterdag regent het af en toe nog. Overdag is het op een lokaal buitje na meest droog. Zondag blijft het vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige wind, draaiend naar noord tot noordoost. In de nacht naar zondag vriest het licht. Zaterdag overdag wordt het 4 à 5 graden. Zondag wordt het zo'n 3 graden.

Weetje
Hoewel er op 10 en 11 december veel sneeuw viel was december 2017 in zijn geheel zacht met een gemiddelde temperatuur van 4.9 graden tegen 3.7 graden normaal. Na de ijzige december van 2010 was het de zevende zachte december op rij. Verder was december 2017 zeer nat (ruim 120 mm tegen 75 mm normaal).

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09:30 uur Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W.A. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10:00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 06/01 17:00 uur Vesper
*RK St. Jozefkerk 10:00 uur Communieviering Parochianen
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. mw. ds. R. van Ginkel
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. van den Hul en 17.00u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. J. Röselaers
*Vrijzinnigen N-B 10.30u. Nieuwjaarsontmoeting mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Nieuwjaarsbijeenkomst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.M. van Wijgerden *Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst en 11.15u. Kinderdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. mw. ds. H. Honderd

Een uitgelezen boek
Panorama Krayenhoff

Ondertitel: Linieperspectief Nieuwe Hollandse Waterlinie. Generaal Krayenhoff stond aan de wieg van de deze Waterlinie. Vandaar zijn naam voor dit project.

In 2004 kwam het rapport uit waarin aangegeven wordt hoe van de Waterlinie een herkenbare ruimtelijke eenheid gemaakt kan worden en deze duurzaam in stand gehouden kan worden door toevoeging van eigentijdse functies. Het is een creatief vormgegeven en geïllustreerd boek geworden met veel kaartjes en kaarten en recente foto's. De verdedigingswerken in Naarden en Bussum komen uiteraard ter sprake, samen met honderden andere objecten in dit 85 km lange rijksmonument. Toch is het een taai boek vanwege de ambtelijke taal en opzet. Wat men in tekst en door kaarten duidelijk wil maken wordt enigszins vergemakkelijkt door Legenda en Verklarende woordenlijst. De Fortenmatrices achterin geven wel veel informatie. Het projectbureau Nat. Project NHW gaf het langwerpige boek in 2004 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro.
Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

3 en 4 januari: Herhaling film Dumpzone II, inclusief interview.
5, 6 en 7 januari: De Stelling van Amsterdam.
Vanaf 10 januari starten weer de reguliere programma's, met onder andere het tweewekelijkse interview met burgemeester Han ter Heegde.

Voedselbank verwacht kleine toeloop door verruiming norm

'We hebben meer klanten en zelfs ook verse producten'

De toelatingsnorm voor de Voedselbank wordt verruimd en men verwacht daardoor een kleine toename van het aantal cliënten. Eten is er gelukkig genoeg.

Paul Konings in de Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent. Foto: Bob Awick

BUSSUM Voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent opereert vanaf de Hooftlaan in Bussum. Paul Konings, voorzitter van de voedselbank, zorgt samen met een team vrijwilligers dat hier momenteel 184 gezinnen, inclusief 68 kinderen, terecht kunnen voor voedsel. Nu het normbedrag is verhoogt, verwacht hij een kleine toestroom van nieuwe cliënten.

Hoe zit de nieuwe norm precies in elkaar?
"Per 1 januari 2018 zijn de toelatingsnormen van de voedselbanken fors veranderd. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7 procent. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud minimumvoorbeeld begrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket."

Om welke bedragen gaat het?
"Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro. Het basisbedrag per huishouden wordt met 10 euro verhoogd tot 130 euro. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot 85 euro. In Nederland leven meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens."

'We willen van drie naar vier maaltijden in het voedselpakket gaan'

Wat zijn de verwachtingen nu de nieuwe regels ingaan?
"Ik denk dat we in 2018 weer een nieuwe groep mensen kunnen helpen. Mensen die voorheen nog net niet werden bereikt, kunnen we nu wel gaan helpen. Daarbij komt dat niet alleen het bedrag is verhoogd, maar dat er zoals gezegd ook gewerkt wordt met een andere rekensom. Dat we rekenen met Nibud voorbeeldbegrotingen is besloten in samenwerking met Voedselbank Nederland en daar zijn wij tevreden over."

Is er wel genoeg voedsel als er straks meer mensen bij jullie aankloppen?
"We hebben tijden van schaarste gehad, maar die tijd is voorbij. Er is heel goed werk verricht waardoor er bijvoorbeeld hele goede afspraken zijn met onder andere alle grote supermarkten. Je merkt echt dat we veel meer gezonde en verse producten binnen krijgen en ook van betere kwaliteit. Laatst hadden we zelfs verse melk om uit te delen. En tussen kerst en Oud en Nieuw kwam er ook vlees binnen. Niet zoals gebruikelijk in een blik, maar vers vlees."

Hoeveel eten kunnen jullie uitdelen?
"Er is een zogenoemd puntenbudget per gezinsgrootte. Met die punten kunnen ze zelf producten uitzoeken en dus pakken wat ze lekker vinden of nodig hebben. We proberen voor ongeveer drie avondmaaltijden aan te bieden, maar we werken toe naar meer; we willen voor vier maaltijden kunnen meegegeven. En dan ook van meer volwaardige producten. Wel vinden we dat deze mensen moet leren om op eigen benen te staan omdat wij in principe 'tijdelijk' horen te zijn."

Oud Valkeveen wordt een politieke partij

NAARDEN Een opvallende politieke partij gaat komende voorjaar proberen toe te treden tot de gemeenteraad van Gooise Meren: de Partij ten behoud van Oud-Valkeveen. De naam gaat worden: Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV).

Het verzoek om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen wordt gedaan door de 'Vereniging tot behoud van Speelplantsoen Oud-Valkeveen'. De persoon achter de partij is de eigenaar van het speelpark, Michael van de Kuit.

Het voornaamste doel van de 'one-issuepartij' wordt, zoals de naam al doet vermoeden, het openhouden van het aloude bekende speelpark. De eigenaar van het park dreigt met sluiting nu er vanaf komend jaar 'vermakelijkhedenretributie' betaald moet worden, een bedrag aan belasting.

Speelpark Oud-Valkeveen heeft al langer veel problemen met die belasting, omdat het meent dat vooral de bezoekers er de dupe van worden. Volgens de rekensom zullen de bezoekers 60 cent meer voor een entreekaartje moeten gaan betalen. Het speelpark wil dit niet omdat ze de entreeprijs onder de tien euro willen houden.

BFC-icoon verricht aftrap nieuwsjaars- wedstrijd

BUSSUM Cees Spermon verricht zondag 7 januari de aftrap bij de nieuwjaarswedstrijd bij BFC.

Het 81-jarige BFC-icoon speelde vanaf zijn zestiende twintig seizoenen (1951-1973) meer dan vijfhonderd wedstrijden in het eerste van de Bussumse voetbalclub. De nieuwjaarswedstrijd tussen oud-spelers van BFC begint om 14.30 uur op sportpark Meerweg. Aansluitend is de nieuwjaarsreceptie en de bekendmaking van de vrijwilliger van het jaar.

SDO-hoofdtrainer Ivar van Dinteren tekent een jaar erbij

Ivar van Dinteren in het midden. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM SDO heeft een overeenstemming bereikt om het contract met hoofdtrainer Ivar van Dinteren met een jaar te verlengen.

Dat betekent dat Van Dinteren ook het seizoen 2018/2019 hoofdtrainer blijft en ook de rol van Hoofd Jeugd Opleidingen blijft invullen. "Het bestuur is zeer content over de resultaten en prestaties van onze huidige selectie, zoals ook de inbreng van Ivar op en rond de velden en zijn betrokkenheid bij de jeugdopleiding", aldus de voetbalclub.
Wat iedereen natuurlijk al weet, is dat SDO 100 jaar bestaat. Gooi TV heeft daar een speciale film overgemaakt met de vliegende reporter Andreas van der Schaaf onder de titel 'Die 3 dagen in november om nooit te vergeten!'. Andreas praat onder andere met een aantal leden en oud-leden, maar de film gaat ook over de clubliefde en de pittige gesprekken in de kleedkamer. Ook zijn 'levende beelden' uit de jaren rond 1917 te zien. De film staat op www.sdobussum.nl.
De club organiseert op donderdag 4 januari vanaf 20.00 uur haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie met een terugblik en blikken ze vooruit op 2018.

Caroline ten Cate

Holistisch KinderYogaCoach en ontwerper Happy Hippie sieraden, 45 jaar, woont in Bussum sinds 18 jaar.

Waar ben je druk mee?
"Bezielend motiveren, inspireren en coachen, kids een happy heart bezorgen en Happy Hippie sieraden ontwerpen en maken."

Waar wordt jouw hart blij van?
"Als mensen authentiek zijn, in (hun) waarheid staan en vanuit passie leven en ik al mijn geliefden happy vibes kan bezorgen."

Wat weten de meeste mensen niet?
"Dat ik een enorme carriere-switch heb gemaakt van (eind)redacteur bij de televisie naar (zelfstandig) Life-Coach en Holistisch KinderYogaCoach."

Goed gesprek?
"Met George Michael. Ik wil meer weten over zijn tomeloze inzet voor gelijkwaardigheid en zijn liefde voor muziek."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een Happy Heart community in Bussum City neerzetten waarin ik mensen op het podium van het leven zou willen leren staan en misschien nog wel belangrijker, hen de moed influisteren om buitengewone levensbeslissingen te durven nemen."

Welk boek lees je?
"Dat varieert van de Kracht van het Nu tot (alle) boeken van Nicci French. Op dit moment lees ik The Magdalen Manuscript."

Wie verdient een pluim?
"De hulpdiensten die altijd maar weer klaar staan - door weer, wind en relschoppers - voor anderen."

Een dag de burgemeester?
"Behoud van het 'oude' behouden. Ik zou van de chocoladefabriek een Foodhall maken met een (verwarmd) terras en (werk)ruimten voor (levens)kunstenaars."

Goede voornemens?
Ja, afvallen en een job voor drie dagen in de week zoeken. Ben een talent in organiseren en plannen. Happy 2018!"

'Gooise Meren doet het steeds beter'

GOOISE MEREN Het loopt steeds beter met de gemeente Gooise Meren. Dat concludeert burgemeester Han ter Heegde. "Als je kijkt hoe Gooise Meren er na twee jaar voorstaat dan is dat boven verwachting goed", stelt Ter Heegde.

De gemeente Gooise Meren bestaat op de kop af twee jaar, waarvan burgemeester Ter Heegde er nu één jaar bewust meegemaakt heeft. Volgens hem gaat het zowel voor als achter de schermen goed.

"Als ik op straat met mensen spreek dan merk je dat ze natuurlijk nog terugkijken naar het lange proces tot de fusie. Maar nu het eenmaal zover is, gaan ze er ook voor. En als ik kijk naar het ambtenarenapparaat, hadden ze een heel moeilijk eerste jaar achter de rug. Maar dat is normaal. Het gaat nu goed", aldus de burgemeester.

Aandachtspunten

Toch kan er het komende jaar ook nog wel wat verbeteren, zo stelt Ter Heegde. "We zijn er nog niet, er zijn nog wel aandachtspunten. Dat geldt ook voor de politiek. Er moet natuurlijk veel gebeuren en er is ook veel op de plank blijven liggen, maar er is soms ook ongeduld. Ik begrijp het, maar alles heeft tijd nodig. Dat komt wel."

Brandweer moet veel vaker op pad

BUSSUM De Bussumse brandweer heeft een veel drukker jaar achter de rug dan de afgelopen jaren. Dat valt de concluderen aan de hand van de uitrukstatistieken van het korps.

De brandweer moest het afgelopen jaar 1187 keer met spoed de kazerne verlaten en had het daarmee een stuk drukker; een jaar geleden was dat nog 758 keer.

Dat de brandweer het zoveel drukker had, komt vooral doordat het korps vaker met de kleinere brandweerauto (ts-2) op pad moest om korpsen van andere gemeenten te helpen. Dat gebeurde 774 keer, tegenover 'slechts' 359 keer een jaar eerder.
Voor Bussum zelf bleef het aantal noodoproepen ongeveer hetzelfde; 76 keer op pad voor klein brandje, zeven keer voor middelbrand en 175 keer voor kleine hulpverlening en 75 keer was het loos alarm.

Themaochtend over duizend jaar erfgooiers

NAARDEN Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum houdt op dinsdag 16 januari in de bibliotheek van Naarden een lezing over duizend jaar erfgooiers. Hij spreekt tussen 10.00 en 12.00 uur over de deze oorspronkelijke bewoners van het Gooi. Hij doet dat aan de hand van teksten en beelden uit het standaardwerk 'Erfgooiers, ten eeuwigen dage' van Anton Kos en Karen Abrahamse. Gratis entree.

Schakel-spelers geven ja-woord in Spant!

Sidney Durlacher en Vita van den Bergh. Foto: Pepijn Zuiderveld

BUSSUM Een bijzondere gebeurtenis was het op vrijdag 22 december in Spant! Sidney Durlacher en Vita van den Bergh gaven elkaar het ja-woord op podium 2.

Het stel heeft elkaar ontmoet bij toneelvereniging De Schakel, die haar voorstellingen al jaren in Spant! speelt. Het was dan ook bijzonder dat hun huwelijk plaatsvond in het theater waar de liefde begon. De ouders van de bruid, die elkaar ook via een toneelvereniging hebben ontmoet, waren op die dag 25 jaar getrouwd.

'Als plannen doorgaan, kan dat einde betekenen voor onze roeivereniging'

Roeiboten en motorboten gaan niet samen op de Naardertrekvaart

Als de plannen om de tijdzonering op de Naardertrekvaart worden los gelaten, vreest roeivereniging Naarden haar voortbestaan.

Matthieu Niehe (links) en David Gribnau willen dat de tijdzonering voor het roeien blijft bestaan op de Naardertrekvaart. Foto: Bob Awick

NAARDEN De roeivereniging Naarden gaat een onzekere toekomst tegemoet. De provincie Noord-Holland, gemeente Gooise Meren en de Regio hebben besloten om de zogenoemde 'tijdzonering' op de Naardertrekvaart in het weekeinde te beperken. "Als dat doorgaat, dan kan dat het einde betekenen voor de roeivereniging."

Oud-voorzitter Matthieu Niehe vertelt wat er aan de hand is. "Het zogeheten Bestuurlijk Overleg, bestaande uit de provincie Noord-Holland, gemeente Gooise Meren en de Regio, is met een plan gekomen om het gebied rond de Naardertrekvaart aantrekkelijker te maken voor de waterrecreatie en dan vooral voor motorboten. Het doel is om meer toerisme naar de Vesting krijgen. Om dat plan voor elkaar te krijgen, komt er een nieuwe sluis bij de nieuwe vaarweg naar het Gooimeer en een nieuwe passantenhaven zodat de motorboten een rondje kunnen varen vanaf de passantenhaven bij de Irenebrug via de nieuwe vaarweg naar het Gooi- en IJmeer en dan langs de Keetpoortsluis bij Muiden, over de Naardertrekvaart, weer terug naar de passantenhaven om daar te overnachten. Men rekent op minimaal 4.000 vaarbewegingen per jaar. Dit plan kost 24 miljoen en om die reden wil het Bestuurlijk Overleg dat de tijdzone op de Naardertrekvaart los wordt gelaten. Dit plan moet in 2020 klaar zijn."
Een grote teleurstelling, want de roeivereniging heeft in al in 2013 afspraken gemaakt over het exclusieve gebruik van de trekvaart. "Dit gebeurde op dringend verzoek van de overheid. We sloten destijds een overeenkomst met betrokkenen zoals de Hiswa, ANWB, de Koninklijke Waterschapsbond, en de Koninklijke Roeibond. We zijn overeengekomen dat zowel de roeiers als de motorboten gebruik kunnen maken van de Naardertrekvaart", gaat David Gribnau, vice-voorzitter van de roeivereniging, verder met het verhaal. "Alleen kan dat niet samen omdat de vaart maximaal 15 meter breed is. In de zomer is deze breedte nog minder door rietbegroeiing. Het is daardoor niet veilig om roeiers en motorboten tegelijk te laten varen. Daarom hadden we toen afgesproken dat wij in het hoogseizoen van april tot oktober op zaterdag en zondag tot 13.00 uur met zo'n dertig boten en vijftien jeugdskiffs kunnen roeien. De boten variëren van 5,70 tot 7,60 meter breed en dat op zo'n smalle vaart met een diepte van maximaal 1,5 meter gaat niet samen. Als dit plan verandert en de drie sluizen gaan tegelijkertijd open, dan krijg je misschien wel rond de veertig roeiboten op de vaart samen met motorboten die van drie kanten komen en dit kan dan alleen maar leiden tot ongelukken, ook omdat we niet goed kunnen uitwijken."

Niehe: "Als deze plannen doorgaan, kan dat het einde betekenen van onze roeivereniging en van de roeisport voor onze 500 leden uit Gooise Meren. Veel leden trainen in het weekend en als dat samen moet gaan met motorboten zullen veel leden ermee stoppen of naar een andere roeivereniging gaan. Ook vrezen we een stop voor nieuwe leden. En geen leden dan ook geen inkomsten en dan komen we in de problemen. Ook omdat we investeringen hebben gedaan voor de leden zoals een nieuw clubhuis gebouwd en boten gekocht. Dat doe je niet als je van tevoren weet dat je dit soort beperkingen krijgt opgelegd. We dachten dat we sinds 2013 een goede regeling hadden getroffen tussen de roeiers en motorboten en dat wordt nu, vier jaar later, zo van tafel geveegd."

'Wij hebben echt de vaste roeitijden, vooral in de zomer, nodig'

"We zijn nu ook bezig om de politiek te informeren over deze overeenkomst omdat we er achter kwamen dat ze niet voldoende op de hoogte zijn van de effecten van de plannen. Wij hebben echt de vaste roeitijden, vooral in de zomerperiode, nodig hebben voor onze leden. Het Bestuurlijk Overleg zegt dat we er met z'n allen wel uitkomen, maar dat geloven we niet want alles hangt samen; de sluizen, bruggen en nieuwe passantenhaven."

'Het wijk-wethouderschap moet nog meer vorm krijgen'

Wethouder Hendrik Boland maakte twee jaar geleden de overstap van Muiden naar Gooise Meren. Met in zijn portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, vergunningen/handhaving, onderwijshuisvesting en water heeft hij twee roerige jaren achter de rug. Maar het bevalt hem prima in onze gemeente. Een paar weken terug liet hij al weten weer beschikbaar te zijn als wethouder na de verkiezingen van 21 maart.

Wethouder Boland kijkt uit naar de eerste vergadering in de nieuwe raadszaal. Foto: Bob Awick

U bent inmiddels gehecht aan Gooise Meren en stelt u opnieuw beschikbaar als wethouder. Gaat u dan ook in de gemeente wonen?
"Ja, als ik weer benoemd word, ga ik verhuizen. Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen. De eerdere reden om niet te verhuizen was omdat het maar voor een korte periode was en mijn zoon nog examen voor zijn atheneum moest doen. Dit jaar doet hij eindexamen en als hij slaagt dan is het makkelijker om te verhuizen met het hele gezin. Anders moet ik in mijn eentje verhuizen."

U heeft een pittige portefeuille met onder meer ruimtelijke ontwikkeling en onderwijs. Er speelde de afgelopen jaren flink wat.
"Ja, er speelde een hoop en het zijn vaak ook wel complexe, ingewikkelde dossiers die over meerdere jaren gaan. De Vaartweg in Bussum bijvoorbeeld waar omwonden overlast ervaren van een bedrijf en de drukte met vrachtwagens. Maar daar is nu een beslissing over genomen. Toch is het nog lang niet klaar. We hebben te maken met een lange geschiedenis waarin omwonenden het gevoel hebben niet erkend te zijn in hun mening. Tien jaar frustratie haal je niet makkelijk weg. Ik heb wel begrip voor die situatie. Dat vertrouwen moeten we langzaam weer opbouwen door te laten zien dat we ons best doen en dat we ook hun belang meewegen om tot een oplossing te komen. En dat we onze afspraken nakomen."

De Emmaschool, dat is ook zo'n langlopend dossier, maar de kogel is door de kerk. De school mag verhuizen en verbouwen.
"Ja, daar ben ik uiteraard blij om. Voor die school was de situatie al lange tijd onhoudbaar. Nu gaan ze in januari werkelijk bouwen. Dus in het nieuwe schooljaar is de nieuwe school klaar voor de leerlingen en docenten."

'Dat toekomstige bewoners van De Krijgsman hun stem al laten horen, vind ik fantastisch'

U gaf bij uw aantreden aan dat u zich erg verheugde op de grote bouwprojecten in de gemeente, Bensdorp en De Krijgsman. Hoe staat het daar mee?
"Bensdorp gaat goed, maar het is nog best lastig om naast de woningen ook de maatschappelijke invulling rond te krijgen. De plannen om er een maatschappelijk en cultureel bruisend centrum van te maken, zoals de gemeenteraad wil, klinken goed. Maar uiteindelijk moet er wel een businessplan zijn. We gaan ons daar als gemeente hard voor maken. KNSF (De Krijgsman) in Muiden loopt ook goed. Er wordt in delen gebouwd. De burgemeester heeft de eerste paal geslagen en ik de tweede en de derde paal. Het leuke is dat er nu kopers en bewoners zijn."

Die hebben hun stem al laten horen toch?
"Ja, ze wonen er nog niet, maar ze hebben al wel hun stem laten horen als toekomstige bewoners. Ze waren laatst ook bij de gemeenteraad, bij het gesprek over de sportvoorzieningen op de Bredius. Dat vind ik fantastisch na al die jaren van voorbereiding."

'Er komt een onderwijshuisvestingsplan aan voor de komende tien, twaalf jaar'

En u kunt nu ook uw tanden zetten in Crailo, de gemeenteraad is eind december akkoord gegaan met de aankoop?
"Ja, en daar ben ik heel blij mee. We gaan er samen met Hilversum en Laren een prachtig project van maken, met ruimte voor zowel woningbouw als bedrijven."

Wordt er in het Crailo-dossier nog extra aandacht aan duurzaamheid gegeven?
"We hebben vastgelegd dat duurzaamheid en respect voor het aangrenzende heidegebied voorop moet staan. Ook is er nadrukkelijk gekozen voor 'auto te gast'."

De verbouwing van het gemeentehuis is geslaagd wat u betreft?
"
Het Bussumse gemeentehuis vind ik aan de buitenkant niet het allermooiste gemeentehuis van Nederland, maar er is bewust voor gekozen om niet tot nieuwbouw over te gaan. Dat zou vele malen duurder zijn geweest. Het is ook een weloverwogen keuze geweest om het gebouw van binnen veel eigentijdser te maken en ik vind dat er aan de binnenkant een fantastische job is gedaan."

Hoe bevalt het om weer terug te zijn en te flexwerken?
"Flexwerken op zich gaat tot nu toe prima. We 'delen' met vijf wethouders vier kamers. Twee grote en twee kleinere. Ik kijk ook uit naar de eerste vergadering van de raad in de nieuwe zaal."

U gaf een jaar geleden aan dat u trots was op wat er met de fusie is bereikt. Nog steeds trots?
"Ja. Als je het vergelijkt met andere gemeentes die fuseren dan liggen we nog steeds voor op schema. Alles wat geharmoniseerd zou moeten zijn, is zo'n beetje geharmoniseerd. We hebben in de beoordeling door de provincie goed gescoord bij financieel toezicht en op het gebied van vergunningverlening en handhaven krijgen we een voldoende. Dat is het hoogste dat je als gemeente kunt krijgen."

Hoe staat het met het wijkwethouderschap, u hebt vier wijken onder u?
"Ja, onder andere Naarden-Vesting en Muiden. We hebben zeker nog niet de perfecte vorm gevonden. Het wijkwethouderschap is bedoeld om een directe wisselwerking tussen de gemeente en de wijk te hebben. Maar hoe je dat precies gaat vormgeven dat is lastig. Als wijkwethouder kun je niet alle vragen beantwoorden, soms gaat een andere wethouder over dat onderwerp. Daar is onze organisatie nog niet helemaal goed op ingericht. Soms is het lastig om het bij de juiste persoon te krijgen. Maar anderzijds, ook voor de buurtplatformen en de stads- en dorpsraden is het nog een beetje zoeken naar de rol die zij kunnen vervullen."

Einde van het wethouderschap dan?
"Nee, we gaan het wijkwethouderschap wat mij betreft niet stoppen. Het heeft nog wel aandacht nodig."

Hoe staat het met uw portefeuille onderwijs?
"Er komt een onderwijshuisvestigsplan aan. Daarin staat onder meer wat we de komende tien tot twaalf jaar gaan doen. Voor sommige scholen betekent dat nieuwbouw, voor andere renovatie of onderhoud. In totaal gaat het om een investering van 54 miljoen, verspreid over twaalf jaar. We hebben dat samen met de scholen besproken en ze zijn allemaal enthousiast. Op het gebied van energie zijn we een stap verder gegaan dan wat er wettelijk moet."

13 / 28

'Ik wil graag meer moderne kunst op straat en in de parken van Bussum'

Michael Aieollo wil graag galerie in centrum

Meer kunst op straat of een lege winkelruimte vullen met modern werk. Dat is de droom van de jonge Bussumse kunstenaar Michael Aiello.

Michael Aiello ziet o.a. graag een kunstwerk komen in de gracht van Landstraat-Noord. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM "Graag zou ik in een leeg winkelpand in het centrum een eigen galerie willen beginnen, waarin ik ook jonge kunstenaars de kans wil geven zich aan een groot publiek te presenteren", aldus de Bussumse kunstenaar Michael Aiello. Hoewel Bussum best al veel kunst heeft zou er volgens hem hier en daar nog wel wat moderne kunst bij kunnen, waaronder van hemzelf.

Als het aan Michael Aiello (24) ligt moet zijn galerie liefst komen in het vroegere winkelpand van Jan des Bouvrie, op de hoek van de Brinklaan en Kerkstraat. Dat is net weer leeggekomen. "Ik denk dat een galerie deze plek levendiger zal maken. Jonge kunstenaars tot 35 jaar krijgen in Bussum nauwelijks kans, maar ik wil hen graag helpen. Je moet jonge kunstenaars in Bussum zien te houden. Ze mogen in mijn galerie hun werk tentoonstellen. Natuurlijk exposeer ik hier dan ook mijn eigen werk", zegt Michael. Een ander leeg winkelpand is wat hem betreft ook prima. "Maar ik kan geen 1000 euro huur betalen. Het is immers al mooi als een winkelpand weer gevuld is. Lege winkelstraten trekken geen publiek".
Aiello verzamelt al vanaf zijn 20e jaar werk van bekende kunstenaars, waaronder van grootheden als Armando, Tàpies en Warhol. "Deze werken laat ik als ik een eigen atelier krijg graag aan het publiek zien". De kunstenaar maakt zelf vooral wandsculpturen. Er ontstaan volgens hem dan verrassende werken. Hij houdt vooral van abstracte en minimalistische kunst. "Mensen moeten hun fantasie gebruiken om te zien wat het voorstelt. Dat is juist leuk. Kunst is een gevoel. Ik werk ook veel met spijkers". Michael hoopt zijn werk nog dit jaar in zijn eigen galerie in hartje Bussum aan het publiek te kunnen tonen.
"Er staat mooie kunst in Bussum, maar daar kan nog best wat bij. Daar wil ik wel met de gemeente Gooise Meren over praten. Ik heb zelf mooie ideeën daarover. Wel graag meer moderne kunst wil ik in Bussum zien. Zelf zou ik een kunstwerk willen maken voor het nieuwe gemeentehuisterrein, voor de opgeknapte Vlietlaan of het lelijke plein van de Nieuwe Brink. Een vrolijk kunstwerk in felle kleuren. Op de pleinen bij station Naarden-Bussum en station Bussum-Zuid zou een groot eigentijds kunstwerk zeker ook niet misstaan. Net als in de gracht op de Landstraat-Noord", aldus de jonge kunstenaar. Ook ziet hij graag dat er in het Bilderdijkpark wat grote kunstwerken worden geplaatst. "Dat maakt dit mooie park extra aantrekkelijk. Kunst spreekt mensen aan", meent hij.

"Bussum was vroeger een echt kunstenaarsdorp, naast Laren en Blaricum. Dat kan het wat mij betreft weer worden". Michael juicht het toe dat er in het nieuwe Bensdorp en wellicht ook gebouw De Vonk ruimte komt voor kunst en cultuur. "Ik ben blij met wat ik tot nu toe zelf heb bereikt in de kunst, dat gun ik andere jonge kunstenaars ook van harte".

Wie meer wil weten over michael of een ruimte beschikbaar heeft kan met hem contact opnemen. www.michael-aiello.com.

'Je kunt je op blikseminslag gewoon niet voorbereiden'

Hoe krabbel je op nadat de bliksem je woning verwoest?

Een verwoestende ervaring, traumatisch zelfs. Wat Jill en Metje Bakker meemaakten in de nacht van 6 op 7 juli 2017 is onvoorstelbaar. Hun boerderij werd door de bliksem geraakt en geheel toevallig ook de woning van de buren. Beide panden brandden tot de grond toe af. Inmiddels woont het echtpaar Bakker weer op hun perceel in een portacabin. Ze zijn in afwachting van herbouw. Hoe kijkt het echtpaar terug op deze verschrikkelijke nacht? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De bedbodem werd gebruikt om het as te zeven op zoek naar Elfstedenkruisjes.

NAARDEN Wie het terrein van meneer en mevrouw Bakker oprijdt, wordt toch een beetje verdrietig. Links achter de grote hekken zijn de overblijfselen van de ingestorte woonboerderij. Een paar eeuwenoude stevige balken, kleine bakstenen muurtjes, de voordeur nog in het kozijn met daarop de naam 'Bakker'. Maar vooral heel veel roet. Alles is zwart. De keukenmachine is nog te ontwarren op wat vermoedelijk het aanrecht was, de kruidenpotjes staan zwartgeblakerd in de kast. Het is bijna niet te geloven wat zich hier heeft afgespeeld.

'Je kunt je er niet op voorbereiden. Ik riep; eruit! eruit!'

Inmiddels wonen Jil en Metje in een soort portacabin aan de rechterkant van het perceel. De unit is netjes en ruim, ingericht met spulletjes van onder andere Marktplaats. Voor het echtpaar voelt het onderkomen wat klein. Ze zijn het niet gewend. De kleinkinderen kunnen niet meer logeren en een kerstmaaltijd met de hele familie paste al helemaal niet. Maar, zo zeggen ze zelf: 'We zijn vooral heel dankbaar. Dat het gelukt is dat we terug mochten komen op ons eigen plekje. En vooral dat Natuurmonumenten weer gaat herbouwen."

Jil loopt op zijn klompen in de boomgaard. "Het zijn vooral appelbomen", vertelt hij wijzend op de kale bomen. "Het is een wonder dat deze niet dood zijn. De hitte was immens. De verbrandde takken heb ik afgesnoeid en alles groeit weer." Zo goed en kwaad als het gaat, zet de hobbyboer door. Ze hebben het leven weer opgepakt, maar ze hebben het -volkomen logisch ook- nog erg moeilijk met wat er is gebeurd.

Het echtpaar kwam in 1973 in het zogenoemde 'Huis met de kogel' wonen. "Ik was boswachter en heb kunnen ruilen van woning met het echtpaar dat hier destijds woonde." Tien jaar lang zijn ze bezig geweest om de historische boerderij schoon te maken, op te knappen en geheel te restaureren in oude stijl. Ze woonden er heerlijk. Volop buiten, wat dieren, een boomgaard, een groentetuin en alle rust. "Mijn vrouw was graag in de keuken, daar maakte ze onder andere jam of bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop. De potjes stonden dan buiten aan de weg te koop."

Maar aan al dat moois kwam abrupt een eind. Jil vertelt wat hij nog weet van de bewuste nacht. "Het was midden in de nacht, ik lag in bed, maar ik was wakker. Het regende heel erg hard en ik hoorde onweer. Om een uur of drie hoorde ik een vreselijke knal. Ik kon tot één tellen en daar was de flits. Ik wist dus dat het zeer dichtbij was. En toen opeens was daar echt een enorme knal. Samen met een sissend geluid, alsof er een rotje werd weggegooid. Ik riep direct: Eruit, eruit, we moeten uit bed! Mijn vrouw was op dat moment nog erg slaperig. Het licht deed het niet, maar gelukkig had ik mijn sleutels en een zaklamp op een vaste plek. In ben naar buiten gegaan. Ik zag dat er nog niks aan de hand was. Ik scheen op het huis, ik zag niets. Geen rook, geen vuur, niets. Mijn vrouw had ook binnen gekeken en niets gezien."

"Al met al leek het dus wel mee te vallen. En dus gingen we terug naar bed. Maar in de slaapkamer rook mijn vrouw een hele rare geur en er was een soort spanning in de kamer te voelen. Dat was voor mij het moment dat ik wist dat we waren getroffen door de bliksem. Opvallend was dat de rookmelder toen nog steeds niet af ging. Er was nog steeds geen rook en geen brand."

Hij vervolgt: "Ik ging nogmaals naar buiten en liep nog een rondje om de boerderij. Toen zag ik dat in de aangebouwde houten schuur - tussen de nok en de overgang - de rieten kap in lichterlaaie stond. Er was een rond gat dwars door de balken gebrand. De plek van inslag was ruim tien meter verwijderd van onze slaapkamer. Het was overigens niet eens het hoogste punt in de wijde omgeving, de bomen eromheen zijn veel hoger. Ik riep: bel de brandweer. En dat deed mijn vrouw. Ze was behoorlijk verdwaasd op dat moment. De telefoon deed het niet, maar gelukkig had ze haar mobiele telefoon. Ze belde 6 minuten over 3 om te melden dat Naardermeer 17 in brand stond. Daar was verwarring over bij de centrale want er was op nummer 15 ook brand bleek later, maar dat wisten we op dat moment nog niet. Ik ben toen in de stromende regen hulp gaan halen bij de buurman aan de overkant. Mijn vrouw heeft ondertussen boven nog een deur dichtgegaan omdat ze een deinende, grijze wok bij het kozijn zag. Dat waren waarschijnlijk rookgassen hebben we gehoord."

Teruggekomen bij de boerderij, samen met de buurman, ziet Jil dat blussen geen optie is. "Het vuur zat te hoog. Op dat moment zag ik wel de vlammen uit de boerderij van de buren komen. De agenten die toen bij ons aankwamen, vertrokken snel naar de buren. Ze hadden te horen gekregen dat daar nog een slachtoffer vast zat en hulp nodig had. Toen de agenten vertrokken, stonden we daar alleen. Dat leek heel lang te duren. Ik ben nog een keer snel de boerderij ingerend om twee jasjes te pakken en om wat foto's mee te nemen. Mijn vrouw heeft de foto's in hooiberg gelegd, die kon gelukkig nog net gespaard worden. Ik denk, terugkijkend, dat wij in shock waren. We waren alleen, zagen onze boerderij afbranden. Het was zo heet dat je niet op de weg kon staan. Er was paniek bij iedereen."

De portacabin gezien vanuit de boomgaard.
Jil Bakker bij de voordeur van de uitgebrande boerderij. Foto'S: Jessica de Jong

Na de brand logeerden ze bij hun dochter. Later verblijven ze zes weken in Muiderberg bij andere familie. De kat, Floortje, blijft al die tijd bij de boerderij omdat ze haar niet uit haar vertrouwde omgeving wilde halen. "Natuurlijk ging ik elke dag langs. Het was heel raar want de boerderij trok heel veel bekijks. Mensen die zomaar in de boomgaard rondliepen. Helaas trekt een ramp ook dieven aan en verschillende dingen zijn gestolen zoals de skelter van onze kleinzoon. Ik snap dat niet hoor. Wie doet zoiets?" Daarnaast waren er een hoop mensen geïnteresseerd in dit unieke plekje. Dat maakt je toch onzeker. Het eerste wat mijn vrouw heeft aangegeven is dat we hier terug wilden. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen en staat de portacabin nu op het voormalige pompoenveld."

Met een kraan zijn nog oude kasten 'gered' die in het huis stonden. En meneer heeft uren lopen spitten in de as. "Ik zocht mijn Elfstedenkruisjes. Ik heb er twee van de drie gevonden en medailles uit 1942 van de vader van Metje. Veel meer is er niet gevonden. Ik had graag nog spullen willen redden, zoals het oude, ebbenhouten inktstelletje ingelegd met kristal en zilver van mijn moeder. Of de foto's, de dia's, noem maar op. Maar alles is weg."
De afgebrande boerderij ligt er nu nog precies zo bij als na de brand. Het echtpaar moest voor de verzekering alles opschrijven wat verloren is gegaan. "We weten niet wat we terug krijgen. We weten alleen dat alles is verwoest. We hopen dat de boerderij 'De Kleine Plaats' die ooit werd aangeduid als het 'mooiste huis van Naarden' over ongeveer twee jaar weer opgebouwd is."
Het echtpaar wil graag positief afsluiten. "Wat hier is gebeurd, is met geen pen te beschrijven. Het was een traumatische ervaring. Wij hebben ons gelukkig omringd gezien met heel veel steun uit de gemeenschap en hebben heel veel kaarten en bloemen gehad. Ook de burgemeester heeft voor ons een goed woordje gedaan. Naarden heeft ons niet in de steek gelaten", besluiten ze.

'Nieuwe bus heeft een gouden randje'

Nieuwe jaar begint goed voor Elk Gooisch Matras

De vrijwilligers zijn heel blij met de bus. Foto: Etienne Michel

BUSSUM Bij Elk Goois Matras Komt Van Pas kunnen ze weer opgelucht ademhalen. Ze hadden namelijk wat pech met de nieuwe bus. Ze konden die vlak voor kerst ophalen en direct weer terug brengen naar de garage voor een reparatie. Maar nu lijkt alles op rolletjes te lopen.

"Een geluk bij een ongeluk", noemt Eveline Smits van Oyen het. Ze is een van de vrijwilligers van het eerste uur van Elk Goois Matras Komt Van Pas en doelt op het nieuwe busje dat ze dankzij vele donaties hebben kunnen aanschaffen. De vorige bus was namelijk total loss gereden na een inbraak. Het bedrag, dat ze binnenkregen aan donaties en de opbrengsten van de bazaar, waren zoveel hoger dan verwacht dat ze er eigenlijk op vooruit zijn gegaan. "Deze nieuwe bus is iets hoger, waardoor we makkelijker spullen kunnen vervoeren. Ook is de bus een jaar jonger. Met het extra geld hebben we de bijkomende kosten zoals verzekeringen en wegenbelasting voor de komende twee jaar al betaald. Wat mij betreft een bus met een gouden randje."
Eveline: "Ik had niet gedacht dat we zoveel goodwill hadden gekweekt. We zijn enorm dankbaar. Ik had af en toe echt tranen in mijn ogen vanwege alle reacties en oproepen op Facebook." De al geplande bazaar stond noodgedwongen ook voor een groot deel in het teken van 'geld voor een nieuwe bus'. Vanuit allerlei hoeken kwam volgens Eveline hulp. "Giften van particulieren, organisaties en kerken uit onder meer Bussum, Naarden, Hilversum en Nederhorst den Berg leverden in totaal tussen de 15.000 en 20.000 euro op. Veel meer dan verwacht." De aanloopproblemen met de bus zijn nu ook opgelost. "Toen we wisten dat we genoeg geld hadden, was het met met een week of twee geregeld. We konden een goede deal sluiten met een garage in Ommen. Na de rit van Ommen naar Bussum stopte de nieuwe aanwinst er plotseling mee. De bus ging terug naar het Oosten, werd gerepareerd en na kerst weer teruggebracht."

Uit de historie vanBussum en omgeving
Singel 6 en Bouvy; een band van 113 jaar

Digna en Désiré tijdens hun verlovingstijd

Op 25 november jl. werd in Bussum het boek 'Singel 6 en Bouvy; een band van 113 jaar' gepresenteerd. Met veel informatie over de villa aan Singel 6 en het interieur, maar ook met familieverhalen van meerdere generaties Bouvy.

De opdrachtgever voor de bouw van de villa in 1903 was François Bouvy (1872-1930), die samen met zijn broer Léon de 'Firma J.J. Bouvy & Zn, zoutzieders te Muiden en Amsterdam' leidde. Hij kocht niet alleen een bouwperceel, maar ook omliggende gronden. Op een deel daarvan ontstond het Bos van Bouvy en ook 'De gronden van Bouvy' is bij oudere Bussumers een bekende aanduiding. Zonen van François en Léon zetten het bedrijf voort. De jongste zoon van François en zijn vrouw Eulalie, met de bijzondere naam Désiré, kwam in 1949 met zijn vrouw Digna en dochter Hortense op Singel 6 wonen. Désiré werkte niet in het familiebedrijf. Hij was kunsthistoricus en vervulde diverse functies in musea. De kroon op zijn werk was de oprichting van Museum Catharijneconvent in Utrecht, ook nu nog een toonaangevend museum. Zijn ouders en hij verzamelden ook privé: middeleeuwse religieuze kunst, maar ook moderne kunst.

De Biljartkamer met bovenlicht en ramen met glas-in-lood
Villa Singel 6, gezien vanaf de Brinklaankant. 2006

Een zwarte bladzijde in de familiegeschiedenis was het overlijden van hun oom Jan en drie van zijn vier kinderen. Zij kwamen om bij het bombardement op Hotel Bosch van Bredius op 29 maart 1945.

Désiré's kinderen, en met name Hortense en Arthur, hebben met hulp van vele anderen, dit boek geschreven en samengesteld.

Het verschijnt elf jaar na het overlijden van hun moeder Digna, de laatste bewoner van Singel 6. Inmiddels zijn op de grond rondom de villa vijf villa's gebouwd en de villa is weer bewoond. Makelaar Peter Heyen is ruim tien jaar bezig geweest om de verkoop van de villa en een passende bestemming van de bosgrond mogelijk te maken. Het gebonden boek met leeslint telt 159 pagina's. Het bevat talloze afbeeldingen en is uitgegeven door Tijmen Pers Nieuwegein onder ISBN 978-90-79518-07-4. Het boek is vooral voor familie en vrienden gemaakt en daarom in een kleine oplage geproduceerd.

Belangstellenden kunnen via hmebouvy@hotmail.com een exemplaar kopen voor € 56,50 (inclusief verzendkosten).

Klaas Oosterom

21 / 28

Open dag bij HCAW. Foto: Bob Awick

Donderdag 4 januari

Familievoorstelling

Theater in Zuyd Bussum

'Wintersprookje' voorstelling die de intriges van de oorspronkelijke Shakespeare komedie in tact laat. Theater in Zuyd, nhtoneel.nl.

Sport & Spel middag

14:00 uur | Amaris de Veste

Onder leiding van de Buurtsportcoach in samenwerking met Het Gooi Leeft en Amaris De Veste een beweegmiddag voor ouderen 80+.

Sneeuwballen spel

14:00 uur | de Zandzee

Tijdens het recreatief zwemmen. Start om 14.00 uur

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden

Voor ondernemers & ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi.

Vrijdag 5 januari

Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Een computer-team van Seniorweb beantwoordt kostenloos van 10-12 vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Safari schip

12:00 uur | de Zandzee

Op 5, 6 en 7 januari ligt het Safari schip in het water van 12.00 – 15.00 uur.

Zondag 7 januari

Open Dag

13:00 uur | HCAW Bussum

Honk- en softbalclub. Voor jongens en meisjes in de leeftijd van vijf tot tien jaar. Tot 15.00 uur.

Frédéric Dorfmann

15:30 uur | DeMess Naarden

Twee eeuwen Franse geschiedenis in 25 chansons.

Expositie

Revalidatiecentrum Naarden

Tot 19 februari. Expositie van de Kijkkunst-schilder Marten Jaarsma.

Maandag 8 januari

Open Koffie

9:00 uur | Het Hoofdkantoor

Nieuwjaarsbijeenkomst van het Supportnetwerk voor alle ZP'ers in Bussum en Naarden.

ASGM Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel

Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum. Tot 12.00 uur met boekenruil. Ook niet- ASGMleden zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Geef en neem winkel

13:00 uur | SCAN Naarden

Alles is welkom en aanwezig. Van huishoudelijke artikelen, speelgoed, vazen tot tassen.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86.

I-pad cursus

19:00 uur | WOC De Palmpit

I-pad-cursus o.l.v. Arnoud Jonkman. Kosten € 35,- voor 5 lessen. Informatie en aanmelden bij Ria Schipper tel. 693 07 89.

Muzikale avond

19:30 uur | WOC De Palmpit

Koor BV de Zangerij verzorgt een optreden met een afwisselend programma. Gratis entree.

GVA met Hilda Folkerts

20:00 uur | Stricks Bakery Cafe

Over gezondheid en zelfhelend vermogen.

Dinsdag 9 januari

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. Kosten euro 12,50 per 4 weken. Informatie en aanmelden: 06- 13 69 84 34.

Catwalk Girlzz

15:30 uur | SCAN Naarden

Een leuke club voor meiden met interesse voor kleding en sieraden. Kosten € 2,40. info jgroot@versawelzijn.nl.

Cursus Spaans

19.30 uur I Vivium De Godelinde

Voor gevorderden: 10 lessen van 2 uur. www.gildegooinoord.nl.

Woensdag 10 januari

ASGM Museumbezoek

Station Naarden-Bussum

Naar het Cromhouthuis in Amsterdam.Behalve het mooie grachtenpand is daar o.a. de verzamelcollectie van Sophia Loperz Suasso te zien. Informatie: Truus 035-6920694 of Rita 06-8158554.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk

Inloopochtend. Tot 11.30 uur, vrije toegang.

Tekenclub 5-12 jaar

14:00 uur | SCAN Naarden

Voor kinderen van 5-12 jaar. Leer omgaan verschillende materialen omgaan b.v. houtskool, pastel, verf enz. Tussen 14.00 - 15.00 uur en van 15.15 - 16.15 uur. Kosten € 33,00 voor 10 lessen incl. materiaal. Info: jgroot@versawelzijn.nl.

Familievoorstelling

19:30 uur | Theater in Zuyd

'Wintersprookje' voorstelling die de intriges van de oorspronkelijke Shakespeare komedie in tact laat. Theater in Zuyd, nhtoneel.nl.

Donderdag 11 januari

Computercursus

13:30 uur | WOC De Palmpit

Computercursus o.l.v. Jos Baaij. 10 lessen à € 35,-. Informatie en aanmelden: tel. 693 07 89.

Nieuwjaarsreceptie

15:00 uur | WOC Bellefleur

Locatie: Mackaylaan 11a, Naarden

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86.

HILVERSUM Gitarist Folker Tettero is samen met trompetist Dirk Beets te zien en beluisteren zondag 14 januari van 15.00 tot en met 16.15 uur in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Reserveren kan via mcogebouw.nl.

Anthèl Reijnders: Het gaat om de herkenning en dat werkt verbindend

Nieuwe expositie met wijnproeverij

Via het Platform Maatschappelijk Verbinden vonden een kunstenaar en een wijnkoper elkaar. Het resultaat: een expositie mét wijnproeverij.

Kunstenaar Anthèl Reijnders schildert het liefst mensen die in beweging zijn.

Leuk een nieuwe expositie. Waar is je werk te zien?
"In de maanden januari en februari zijn diverse kunstwerken van mij te zien bij Sauter Wijnen op de Huizerweg in Bussum. De uitnodiging om hier te exposeren kwam van Merijn Corsten, manager bij Sauter Wijnen. Ik heb hem leren kennen via het netwerk van het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. Een unieke kans om mijn recente werk aan een groter publiek te tonen."

Hoe omschrijf jij jouw werk?
"Vanuit mijn achtergrond als grafisch ontwerper maak ik al een aantal jaren digitale kunst in opdracht. Van een liefdevol verhaal en een aantal foto's maak ik een persoonlijk kunstwerk; 'Identity-art'. Vaak is dit ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag, afscheid of jubileum. Het gaat om de herkenning en dat werkt verbindend. Een mooi voorbeeld van deze verbinding is het kunstwerk van Willem en Maxima, dat momenteel te zien is bij Spant! Nu ben ik naast deze 'identity-art' ook gaan schilderen. Hierin kan ik meer van mijn eigen persoonlijkheid kwijt. Ik laat zien hoe mensen mij raken. Hun cultuur, persoonlijke kracht en levensstijl geven mij inspiratie. Ik schilder het liefst mensen die in beweging zijn, daarin zit zoveel informatie en energie… Het geeft de relatie weer die zij, op dat ene moment, met het leven hebben. Dat kan zowel vrolijk, verdrietig, krachtig, eenzaam of juist verbindend zijn."

Waar haal jij je inspiratie uit?
"Mijn onderwerpen selecteer ik uit foto's of filmbeelden die deels uit mijn eigen archief komen. Digitaal pas ik de compositie aan, zoals de omgeving en kleuren, en met diverse filters creëer ik extra effecten. Als ik de juiste sfeer te pakken heb, gebruik ik het resultaat als voorbeeld voor mijn schilderij. Ook dan kan het beeld nog veranderen. Ik schilder met paletmes en kwast in acrylverf. Soms verwerk ik voorwerpen van metaal, stof of papier in het schilderij. Het gaat zoals het op dat moment in mij opkomt, en daarin ben ik volop aan het experimenteren. Het hoeft niet per se waarheidsgetrouw te zijn, ik wil de sfeer en de emotie weergeven. Daarom ben ik ook benieuwd naar de ervaring die anderen krijgen bij het zien van mijn werk.

Eén van de werken van Anthèl.

'Ik schilder het liefst mensen die in beweging zijn'

Wat is er bij de opening te doen?
"Tijdens de opening op zaterdag 13 januari tussen 15.00 en 17.00 uur geeft Merijn een wijnproeverij, van de wijnen uit zijn assortiment. Aanmelden kan door te mailen naar: info@vanthel.nl, zodat we voldoende glazen kunnen oppoetsen."

Meer informatie staat op www.vanthel.nl.

'Tijdens de opening op zaterdag 13 januari is een wijnproeverij'