BussumsNieuws

19 februari 2014

BussumsNieuws 19 februari 2014


Eerste 'Belofte' voor Julia

De Bussumse zangeres kreeg de eerste 'Belofte' omgehangen door de burgemeester. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het was ondertussen twee maanden nadat ze tv-talentenjacht The Voice of Holland won, toch was het vlak voor het weekend groot feest voor de Bussumse zangeres Julia van der Toorn. De zangeres werd door meer dan honderd Bussumers met een feestje onthaald op het plein voor het gemeentehuis.

De burgemeester verwelkomde de kersverse superster en gaf haar meerdere cadeaus. Het grootste cadeau was de eerste 'Bussums Belofte', de nog maar net in het leven geroepen lokale jeugdonderscheiding. Burgemeester Henk Heijman noemde de zangeres 'een voorbeeld voor velen' en vertelde dat Bussum als gemeente erg trots was toen ze de talentenjacht won. "Je hebt jezelf, maar ook Bussum op de kaart gezet", speechte hij. Daarna kreeg Van der Toorn de 'Belofte' omgehangen. Ze was erg trots. "Het voelt als een enorme eer", vertelde ze na afloop. "Het geeft toch het gevoel dat je wat aparts hebt gedaan, wat veel mensen trots maakt. Bussum heeft, zeker de laatste weken voor de grote finale van The Voice of Holland, erg meegeleefd."

Optreden
Na de cadeautjes deed Van der Toorn waarvoor de vele Bussumers gekomen waren: optreden. Ze vermaakte de toeschouwers door het zingen van enkele nummers. Ze zong onder andere 'All of me' van John Legend, maar ook het door haarzelf gecoverde 'Oops! I Did It Again' en 'Empire State of Mind'. De toeschouwers zongen de liedjes mee. Het feestje duurde een half uur, en was erg geslaagd te noemen.

Na het optreden vertelde de zangeres dat ze het erg het genoten. "Het was erg leuk om vandaag, ondanks het slechte weer, voor dorpsgenoten op te treden. Het was fijn dat er zoveel mensen waren."

Ramkraak bij iCentre aan de Nassaulaan

De politie zoekt nog naar de daders van de ramkraak. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Onbekende daders hebben maandag rond 05.00 uur met een auto meerdere malen ingereden op het winkelpand van iCentre aan de Nassaulaan. De verdachten zijn na de ramkraak gevlucht richting de snelweg. De politie is nog op zoek naar de daders.

De ramkraak werd onder andere opgemerkt door buurtbewoner Sander Vos. "Ik werd wakker door veel kabaal. Het was alsof er een glasbak werd geleegd. Ik hoorde de auto tegen de pui rammen en geschreeuw." Alle ramen van het pand zijn gesneuveld. De medewerkers hebben de zaak maandag snel weer opgeruimd.

Planning werk aan Westereng aangepast

BUSSUM - De planning van de werkzaamheden aan de Westereng is aangepast. Dat betekent dat het werk in Deelplan 5, het gedeelte rondom de Lange Heul, pas in 2016 van start gaat. Het werk in de hele wijk is dan in 2017 klaar.

Eerst was het doel om het werk in 2016 klaar te hebben. De noodzaak van deze strakke deadline is komen te vervallen nu de benodigde subsidies binnen zijn. De afspraken die daar aan vast hangen zijn al nagekomen na het afronden van deelplan 4.
Voordeel van de verschuiving in de planning is dat er voor deelplan 5 meer tijd is om nog eens goed te kijken naar het parkeren rondom de winkels (Deen / Lidl) en de invulling van de parkeergarage Westereng.

567

bezoekers trok het Fantastisch Kinderfilm Festival in het Filmhuis Bussum

Leven en werk van jhr. van Sypesteyn

Een droom wordt werkelijkheid, is de ondertitel. Dat slaat op het realiseren van het kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. De stichting die het kasteel/museum beheert gaf in 2002 dit boek uit ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de stichting.

Met 101 foto's in sepia-tint wordt het leven van de jonkheer en zijn familie, zijn levenswerk (de bouw van het kasteeltje) en zijn verzamelingen getoond en met onderschriften en in korte hoofdstukken toegelicht. Jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn leefde van 1857 tot 1937 en het fotomateriaal was van hem. Hij liet dat net echte kasteel bouwen in de periode 1912-1927. Toen moest hij wegens geldgebrek stoppen. Met de tuinen en grachten erbij is er een fraai complex ontstaan in Nieuw Loosdrecht, waar jaarlijks vele bezoekers komen. Het gebonden boek telt 104 bladzijden en heeft een omslag en een leeslint.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 22/02 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J. Haakman
*P
GB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Koppenhol; 17.00 u. ds. A. Visser
*R
emonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. K. Holtzapffel
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. F. Groeneveld
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C. Plat-Sommeling
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. K. v.d. Horst H.A.
*V
rije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. C. Stavleu; 19.00 u. dhr. J. Knevel
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

In plaats van kaarten

Juliette Amélie.

Feitelijk zijn er maar een paar mijlpalen in iemands leven. Ook in dat van een persoon die de 66 jaar nadert is er nog ruimte. Kortgeleden passeerde ik zo'n levenspunt. Daar hebben mijn zoon en zijn vriendin prima voor gezorgd.

Uitgerekend op Valentijnsdag, met de mooist denkbare datum van 14-02-2014, kwam het iets eerder uitgerekende kindje Juliette Amélie ter wereld. Marcel en Marieke hebben een uitstekend karweitje geklaard. Hoewel 'karwei' toch wel een fikse lichamelijke inspanning betekende voor moedige en volhardende moeder Marieke. Het ging allemaal gesmeerd. In de ochtend rond een uurtje of half elf naar het ziekenhuis en 's avonds eveneens rond die tijd weer thuis. Het is toch elke keer weer een wonderlijke gebeurtenis, dat doorgeven van een leven. Nu ik de 66 nader leek me het begrip opa moeilijk te vatten. Zo'n krom, schuifelend en bebaard mannetje uit de sprookjes en kinderverhaaltjes. Best wel een beetje eng. Gelukkig was daar de pomphouder van de Tamoil, mijn stambenzinepomp. Want iedereen moest weten dat ik opa was geworden, dus hij ook. Gelukkig wist hij wat van het spookbeeld 'opa' van me weg te nemen door mij te prijzen als 'een jonge god die er helemaal niet als een grootvader uitziet'. Nou, een betere oppepper kon ik niet bedenken. Juliette Amélie kan het allemaal nu niets schelen, maar we zullen zeker nog veel van haar horen. Nogmaals: veel geluk voor papa Marcel en mama Marieke, ook namens iedereen die beiden kennen. Zeker ook uit het BussumsNieuws.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en aanhoudend zacht
Nog steeds bepaalt een zuidwestelijke luchtstroming het weer. Donderdag passeren fronten van een diepe depressie ten zuiden van IJsland. Dat kan enige regen veroorzaken en meer wind. Maar de depressies volgen een noordelijker koers zodat de neerslaghoeveelheid beperkt blijft. Ook komt het niet tot storm. Soms is de paraplu even nodig en het blijft constant zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag neemt de bewolking toe en het gaat af en toe regenen. De zuidenwind trekt aan tot vrij krachtig (windkracht 5). Mogelijk klaart het later op de dag wat op. Het wordt 10 graden. Voor vrijdag wordt een mix verwacht van nu en dan zonneschijn en een enkele bui. De naar zuidwest draaiende wind is matig tot vrij krachtig. Het maximum schommelt rond 9 graden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde is het licht wisselvallig. Zaterdag kan tijdelijk een beetje regen vallen. Zondag is nog een enkele bui mogelijk. Verder schijnt de zon ook geregeld, meest op zondag. De nachten blijven vorstvrij (minima circa 3 graden). In de middag loopt de temperatuur op tot 11 à 12 graden op zondag. Er waait aldoor een matige tot vrij krachtige zuidwestenbries.

Weetje
Afgelopen zondagnacht daalde de temperatuur tot -0.1 graad in De Bilt. Het wordt daardoor landelijk geen geheel vorstvrije februari. In onze regio is het niet tot vorst gekomen deze maand. Dat is uniek sinds 1901. Verder is het deze winter nooit kouder geweest dan -3 graden. Het aantal vorstnachten bleef tot 9 à 10 beperkt, tegen 38 gemiddeld (= normaal).

Reünie voor De Otters Het Gooi op 4 april

BUSSUM - Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi houdt op vrijdag 4 april een reünie.

Leden, oud-leden en betrokkenen zijn welkom. De reünie staat in het teken van herinneringen ophalen en elkaar weer ontmoeten. Alle personen vanaf de start van de vereniging in 1957 zijn welkom. De reünie vindt plaats op vrijdag 4 april van 20.00 tot 23.00 uur in het clubhuis van de vereniging in Sportcentrum 'De Zandzee' in Bussum. Via de website www.deottershetgooi.nl kunnen belangstellenden zich tot 14 maart aanmelden. De toegang bedraagt vijf euro, inclusief een drankje en een hapje.

BFC rouwt om verlies van clubicoon Roy Majoor

Spelers eren Majoor met laatste groet

BFC'ers vormden dinsdagochtend een erehaag bij de club. Foto: Bob Awick

door Thomas Niehe

BUSSUM - Een bloem op een lege barkruk en een condoleancetafel vol kaarten, kaarsen en bloemen. Deze stillevens herinneren aan het drama dat zich vorige week voltrok in de kantine van voetbalclub BFC. Ras-BFC'er Roy Majoor (47) zakte te midden van vele clubleden in elkaar in de kantine en zou niet veel later overlijden aan een hartstilstand. Er volgde voor BFC een week met veel verdriet, maar ook met veel saamhorigheid.

Majoor was een veel en graag gezien lid van BFC. De Bussumer was 41 jaar lid van de club en speelde jarenlang in het eerste elftal. De impact op zijn overlijden was dan ook zeer groot. "Roy was altijd op onze club te vinden. BFC was een tweede huis voor hem, misschien wel meer dan dat. Hij zal heel erg gemist worden", zo vertelde voorzitter Gert Olthof daags na het overlijden.
Zelfs Radio 538-dj en oud-BFC'er Jelte van der Goot besteedde in de ether aandacht aan het overlijden van, zoals hij het noemde, "een steunpilaar van de club".
Uiteraard bracht het overlijden van de ras-BFC'er vele clubleden op de been op zowel woensdag- als donderdagavond. Het was een komen en gaan van BFC'ers die hem een laatste eer kwamen bewijzen. Donderdagavond barstte de kantine bijna uit zijn voegen door de overweldigende opkomst op de voor Roy Majoor zo belangrijke wekelijkse clubavond. De grote groep leden die steun zochten bij elkaar varieerde van junioren- tot seniorenspelers, oud-teamgenoten en vrienden van Oud-Olympia.
De club gelastte alle trainingen in de dagen na het overlijden af. Zaterdag begonnen alle BFC-elftallen met een minuut stilte aan hun wedstrijd. Het eerste elftal en de A1 verschenen afgelopen weekeinde aan de aftrap in speciale shirts met een portret van Roy Majoor op de buik.

Het gedenkhoekje voor Roy Majoor. Foto: Ferry Hendrikse

BFC was een tweede huis voor hem. Hij was er altijd.

In de kantine werd al snel een gedenkplek ingericht. Vele clubleden en teams brachten bloemen, shirts en kaarsjes naar de condoleancetafel en het condoleanceregister werd veelvuldig getekend. Het grote aantal berichten in het register maakte goed duidelijk dat hij gemist wordt. "Nooit meer luisteren naar jouw prachtige verhalen" of "Ik zal onze gesprekken missen" zijn veel opgetekende zinnen in het bijna volgeschreven boek. Het laat zien dat Roy diep verweven was met BFC. Dat de betrokkenheid wederzijds is, blijkt wel uit de succesvolle inzamelingsactie van de voetbalclub en zijn werkgever Hocras. Zij brachten het geld bijeen dat nodig was voor zijn uitvaart.

De foto op de gedenkplek in de kantine laat Majoor zien zoals hij door vele leden van BFC wordt herdacht: als een vriendelijke, vrolijke en zeer toegewijde clubman die hield van gezelligheid. Na zijn werk bij de Hocras en in het weekend was de Bussumer altijd op de club te vinden om wedstrijden te zien en vrienden te ontmoeten. Roy was een gangmaker en op feesten was het altijd vaste prik: Majoor pakte de microfoon en zong, alleen of met zijn vader Bep, 'Buona Sera' van André Hazes. Een nummer dat voor vele BFC'ers nauw verbonden is met de clubicoon en zijn ouders. De foto tekent de gezelligheid die Roy Majoor met zich meebracht.
Dinsdagochtend brachten vrienden, BFC'ers en familieleden nog een laatste groet door een erehaag te vormen voor de club. Majoor is daarna in het bijzijn van vele BFC-leden gecremeerd. Hij laat voor altijd een lege kruk achter in de voor hem zo vertrouwde BFC-kantine.

Roy was een gangmaker. Op feesten zong hij altijd 'Buona Sera'.

Mannen op scooter stelen tassen

BUSSUM - Zonder dat het slachtoffer het zelf merkte, hebben twee mannen een Bussumer een week geleden op zaterdag beroofd van een tas. Het voorval gebeurde op de Nassaulaan.

De daders reden op een scooter langs de man, sneden de hengsels door en namen de tas mee. Het gebeurde razendsnel, de man had nauwelijks door dat het gebeurde. In de tas zaten kleren en geld. Het voorval gebeurde aan het eind van de middag.

Nog een voorval
Een paar dagen later gebeurde op de Laarderweg eenzelfde soort voorval. Ook toen werd een man beroofd van een tas, deze keer een rugtas.

De man stond op straat even zijn handschoenen aan te trekken en zette de rugtas op zijn bagagedrager. Op dat moment kwam er een scooter langs en werd de tas meegenomen. De tas bevatte onder andere een laptop en andere spullen. Er wordt nog gezocht naar de daders. Contact opnemen met de politie kan op 0900-8844.

Loods met 1100 wietplanten gevonden

BUSSUM - Aan de hand van een tip hebben agenten vorige week aan de Bijlstraat een grote hennepplantage kunnen ontmantelen. Ter plaatse werden meer dan elfhonderd planten gevonden; de loods werd dezelfde dag nog leeggehaald.

Toen de agenten ter plaatse kwamen deed een man (42), afkomstig uit Amsterdam, de deur open. De agenten doorzochten het pand vervolgens en vonden op meerdere (verborgen) plaatsen hennepplanten. Zelfs achter een wc werden twee verborgen kamers met planten aangetroffen. De plantage werd meteen ontmanteld. De Amsterdammer werd aangehouden.

Speelplaats De Peppels op de schop

BUSSUM - De verouderde speelplaats aan De Peppels gaat volgende maand op de schop. De speeltoestellen op het plaatsje waren al langer afgeschreven.

Buurtbewoners mochten zelf hun wensen aangeven. De speeltuin wordt deels ingericht met houten speeltoestellen. Ook komen er een schommel en een klimrek. De speelplaats wordt dit voorjaar al opgeleverd.

Pro Bussum wil Gooische stoomtram laten rijden

Foto: Historische Kring

Stichting Pro Bussum wil de Gooische stoomtram naar Bussum halen. Station Naarden-Bussum bestaat dit jaar 140 jaar en dat zou een mooie aanleiding vormen voor een publieksevenement. Het idee is om de tram, beter bekend als de Gooische Moordenaar, vanaf het station naar het centrum te laten rijden. Ook wordt gekeken of een ander stoomtreintje, dat op het bestaande spoor mag rijden, tussen Bussum en Baarn kan rijden. In Baarn wordt namelijk in april gevierd dat de restauratie van de koninklijke wachtkamer klaar is. Voor beide plannen is eerst geld nodig.

Paul Soontiëns

39 jaar
Ondernemer
Bussumer sinds 2005
 

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb net een winkel geopend aan de Kapelstraat. We verkopen scheerspullen en zijn distributeur voor winkels in Nederland en België."

Bevalt het ondernemen?
"De Kapelstraat is een hele leuke straat met leuke winkels en een gevarieerd publiek. Het contact met de andere winkeliers is ook goed en binnenkort hebben we gezellig een ondernemersavond."

Wat voor scheertrends zijn er?
"Het is een duidelijke trend dat mannen meer aandacht aan hun uiterlijk besteden. Het nat scheren wordt steeds populairder. Mannen vinden dat prettiger en frisser aanvoelen dan droog scheren. Ook de trend van baarden laten groeien en stoppels is nu wel over het hoogtepunt heen. Glad geschoren, nu al veel gezien in New York, wordt weer de trend."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een lekker Belgisch biertje."

Waar in Bussum kom je graag?
"Met de kinderen ben ik veel te vinden in de speeltuin bij ons in de straat. Verder ga ik graag wat eten bij Grand Café Restaurant Archibald of met vrienden een biertje drinken in café 't Raedthuys."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik blijf ondernemer en investeer wat in mijn bedrijf. Verder wil ik een leuk opknaphuisje kopen in Bussum. Klussen is ook een van mijn hobby's."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik kort parkeren interessanter maken door bijvoorbeeld blauwe zones in te voeren waar je gratis een uurtje kunt staan."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De ontwikkelingen rondom Scapino / Nieuwe Brink. Voor de hele Kapelstraat is het belangrijk dat daar leuke winkels komen zodat je één groot winkelgebied hebt in Bussum."

Brandweerpersoneel heeft zorgen over bezuinigingen

Andere korpsen moesten al brandweerwagen inleveren

Commotie over de TS2-auto. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) heeft zorgen over de staat van het korps van de streekbrandweer. Doordat er steeds meer geld bespaard moet worden, wordt er volgens hen te veel gesleuteld aan de werkwijze.

Het besparen heeft onder ander tot gevolg dat enkele gemeentes in de regio al noodgedwongen afstand moeten doen van een brandweerauto. Voor Bussum geldt dat niet, maar er zijn wel vraagtekens over de TS2-brandweerauto. Met deze auto gaan twee brandweermannen op pad, waar er normaal meteen zes vertrekken. De resterende brandweermannen komen als dat moet, later. "De managers zeggen dat de brandweer daarmee sneller ter plaatse is en dat alles beter wordt, maar er wordt gewoon geld mee bespaard en het nut wordt amper bewezen", zegt Ruud van Vliet van de VBV. "Bij veel brandweermannen leven zorgen, vooral over de veiligheid." Eerder trok de Bussumse oud-brandweercommandant Carl Gerkens ook al aan de bel. Het personeel hoopt op een goed gesprek met het management en hoopt vooral dat de klachten en zorgen gehoord worden.

ProRail wil bocht rechtleggen

BUSSUM- ProRail wil de spoorboog tussen station Naarden-Bussum en het Naardermeer rechter leggen. Daardoor zouden treinen op dit stuk rails sneller kunnen rijden waardoor de reistijd tussen Hilversum en Weesp korter wordt.

Ook studeert ProRail op de mogelijkheid om twee tunneltjes onder het spoor aan te leggen in dit deel van het natuurgebied Naardermeer. Als die er is, kunnen dieren makkelijker het spoor oversteken. De tweede tunnel is bedoeld voor fietsers. De aanleg is nog niet zeker: op dit moment wordt de haalbaarheid onderzocht.

Man raakt onwel door GHB

BUSSUM - Een jonge Eemnesser (22) heeft een week geleden voor wat ophef gezorgd vlak naast station Naarden-Bussum. Hij was met de bus onderweg en raakte plots onwel. De buschauffer sloeg meteen alarm.

Toen gealarmeerde agenten ter plaatse kwamen, konden ze de jongen al snel wakker schudden. De jongen schrok daarvan. Toen de agenten een gesprek met hem aanknoopten bleek dat de jongen even daarvoor GHB had gedronken. Ambulancepersoneel heeft de jongen onderzocht. Omdat de jongen geen identiteitsbewijs kon tonen, hebben de agenten hem meegenomen naar het bureau. Daar werd ook het flesje GHB door de agenten van de jongen afgepakt. De jongen heeft een boete gekregen.

PvdA'ers verklaren elkaar de liefde

De fractievoorzitters zoeken de samenwerking op. Foto: Christian Pfeiffer

BUSSUM - De PvdA-afdelingen van Naarden, Bussum en Muiden hebben elkaar op Valentijnsdag de liefde verklaard.

Fractievoorzitters Tony van Waveren (Bussum), Jan Hylkema (Muiden) en Lars Voskuil (Naarden) overhandigden elkaar op Valentijnsdag een roos. In aanloop naar de fusie van de gemeenten gaan de partijen zoveel mogelijk samenwerken. Er werd zelfs een officiële overeenkomst voor getekend.

De drie gemeenten fuseren in 2016.

Web topvijf

1. Ras-BFC'er Roy Majoor (47) overleden
2. BFC eert komend weekend overleden Roy Majoor
3. Ramkraak op Apple-zaak aan Nassaulaan
4. Man op straat beroofd van tas
5.
Bussumers onthalen Julia, zangeres ontvangt 'Belofte'

De Luchtfiets

De Fokker I op de wal van Fort Werk IV met op de achtergrond het dak van het huis van de fortwachter. Foto archief Spaarnestad.

In 1930 fabriceerden de Bussummers Jan en Cor Fokker een zogenaamde luchtfiets, waarmee ze daadwerkelijk, voor korte duur, de lucht in zijn gegaan. Een luchtfiets, ook wel Human Powered Aircraft (HPA) genoemd, wordt uitsluitend met menselijke kracht gevlogen. Er komt geen thermiek aan te pas, de spierkracht van de vlieger(s) moet het hem doen. Die van de Fokkers moest door een auto als een zweefvliegtuig de lucht in worden getrokken.

De 22-jarige melkboer Jan Fokker was de stuwende kracht achter de vliegfiets; zijn 26-jarige broer Cor was meer de technische man. Een schuur aan de Brediusweg fungeerde als hangar. Geheimzinnigheid ten top, niemand had enige notie van wat daar gebeurde. Nieuwsgierigen lieten ze weten iets te maken voor carnaval of sinterklaas. Van overal werden onderdelen verzameld, zoals een kettingloze Belgische racefiets voor de aandrijving.

Op donderdagmiddag 11 december 1930 werd bij Fort Werk IV het wonderlijke toestel aan de burgerij gepresenteerd: hoogte 3½ meter, spanwijdte 7½ meter, lengte 5 meter, gewicht 350 pond. Trots stond op de romp 'Fokker I', maar het was een motorloos vliegtuig. Jan huurde een weiland, zette dat af met tentzeil en hief twee kwartjes entree voor het bekijken van de luchtfiets. Zo kwam hij aardig uit de kosten.

De eerste proefvlucht werd 's nachts zonder publiek gehouden op de Franse Kampheide. Jan kroop in de kist en broer Gerrit chauffeerde. De auto zou met 40 km per uur de fiets de lucht in trekken. Maar Gerrit trok door naar 70 km, waardoor het toestel plotseling een eind boven de grond zweefde. Jan kon het allemaal niet bijfietsen en landde in een groepje sparrenbomen. Jan was ongedeerd, de luchtfiets tamelijk gehavend. De volgende opstijging was op Tweede Paasdag 1931. Veel kijkers trokken naar de kust tussen Huizen en Valkeveen. Jan zou opstijgen door van de Eukenberg naar beneden te rollen en dan, na een sierlijke boog over de Zuiderzee, te landen op het strand. Het verliep anders, de start ging perfect, maar Jan hield de krachttoer niet vol. Er volgde een landing op het ondiepe water waarna het toestel vastliep in de prut. Behalve een bloedneus van Jan, was er geen schade.

Later in 1931, toen er weer gevlogen zou worden en er duizenden mensen op de Crailose hei waren verzameld, troffen Jan en Cor het toestel vernield aan in de hangar. Onverlaten hadden het buizenstelsel doorgezaagd. Teleurgesteld door deze wandaad hebben de Fokkers verdere pogingen de lucht in te gaan opgegeven.

Ben Koning

SDO stelt teleur tegen nummer voorlaatst

Foto: Johan van der Geest

Een grote tegenvaller voor SDO afgelopen weekend. De Bussumers voetbalden ondermaats en verloren van het veel slechter presterende Badhoevedorpse Pancratius. De nummer voorlaatst was met 1-2 te sterk voor de Bussumse eersteklasser.

SDO startte nog goed. Meteen na de aftrap zetten de Bussumers druk en waren beter dan de Badhoevedorpers. Al snel kwamen er dan ook kansen voor SDO, maar de scherpte ontbrak. Eerste werkte de ploeg voor open doel een bal op de lat, daarna bleek de keeper van Pancratius een paar keer te sterk. Dat gaf de tegenstander meteen hoop. Een counter leverde de ploeg de voorsprong op. Deze werd nog voor rust verdubbeld. SDO kon wat terugdoen met een goal van Rick van der Velden. Daarna volgden meer kansen, ook na rust. Het ontbrak echter aan de kracht om nog te scoren. Dat kostte SDO de kop. Het resultaat was erg teleurstellend voor de Bussumers. Door de nederlaag zakt de ploeg een plekje naar de zesde plaats.

Nederlaag voor BFC na zware week

BUSSUM - Na een zware week hebben de voetballers van BFC zondag verloren. De Bussumse derdeklasser verloor van het wat lager geklasseerde, maar goed presterende Vriendenschaar en stapte met een teleurstellende 3-1 van het veld.

BFC werd al meteen wakker geschud door de tegenstander. Al snel na de aftrap keken de Bussumers tegen een achterstand aan na een goede goal van de tegenstander. BFC opende de jacht op een tegentreffer en was veel aan de bal, maar kon geen kansen creëren. De tegenstander kreeg veel betere kansen. Toch bleven meer goals voor rust achterwege.
Na rust zette BFC meteen weer aan en werd er gezocht naar een tegentreffer. Wederom waren de betere kansen voor de tegenstander. Eerst bleek de BFC-doelman nog te sterk, later stond er toch een 2-0 op het scorebord. Nu had BFC wel meteen een passend antwoord klaar: Mike Ruitenbeek kon de marge snel terugbrengen tot één doelpunt. BFC had nog een half uur om de achterstand om te vormen naar een goed resultaat. De Bussumers hadden dan ook veel aanvalsdrang en kreeg meer kansen, maar zelfs voor open doel faalden zij. De tegenstander kon daarna nog een derde goal maken, waarna BFC verslagen was.

BHC/SDS'99 neemt revanche op plaaggeest Berdos

BUSSUM - Met een zege op Berdos hebben de handballers van BHC/SDS'99 afgelopen weekend revanche genomen op de eerdere nederlaag tegen de ploeg. De Bussumers speelden sterk en waren met 22-29 de betere ploeg.

De zege leverde de Bussumers meer op dan verwacht. Door veel blessures verwachtte de ploeg voor een zware klus te staan. Berdos begon ook sterk en pakte een voorsprong, maar BHC/SDS'99 kwam al snel terug. Vooral de achterhoede stond goed te spelen, maar ook aanvallend zorgden de Bussumers voor gevaar. Voor rust kon de achterstand al worden omgezet naar een 10-14 voorsprong voor de Bussumers.

Na de rust verwachtte BHC/SDS'99 dat Berdos het tempo zou opschroeven, maar dat bleef achterwege. De tegenstander van de Bussumers stapelde fout op fout, waardoor BHC/SDS'99 al snel zeker was van de punten. Men was na afloop erg tevreden.

10 / 20

Wat is uw standpunt over Scapino / Nieuwe Brink? En hoe denkt u over de winkelleegstand in Bussum?

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Bussum. In de aanloop daarnaar vraagt het BussumsNieuws de politieke partijen naar de standpunten over een aantal heikele kwesties.

Adriana van den Berg (VVD). Foto: Bob Awick

Groenbeleid en parkeren

Scapino/Nieuwe Brink
Het Scapino/Nieuwe Brinkterrein is veel Bussumers een doorn in het oog. Dit deel van het centrum is niet aantrekkelijk. Het leidt tot steeds meer leegstand in de directe omgeving. De VVD wil dit tij keren. Het gebied moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Er ligt nu een plan waarmee het Scapinoterrein de impuls krijgt die het zo hard nodig heeft. De VVD is, zeker in deze tijden, geen voorstander van een extra supermarkt of extra winkelruimte in Bussum. Het Scapinoplan voorziet weliswaar in winkelruimte voor een supermarkt, maar vestiging daar van een supermarkt betekent echter dat een supermarkt elders moet verdwijnen.

Winkelleegstand
De VVD wil de winkelleegstand te lijf gaan door concentratie van winkelruimte in het centrum. Bestaande winkelruimte in het centrum wordt verbeterd en winkels buiten het centrum kunnen een andere bestemming krijgen. De VVD wil winkeliers vanuit de randgebieden aanmoedigen om naar het centrum te verhuizen. De recent aangestelde dorpsmanager vervult in het proces een belangrijke rol.

Het aantal parkeerplaatsen blijft in het plan ongeveer gelijk. De verkeersbelasting op de Kerkstraat zal niet significant toenemen. Dat komt de leefbaarheid in het gebied ten goede, ook al omdat de parkeerplaatsen voor het grootste deel onder de grond zullen worden gerealiseerd. Tegelijkertijd blijft het centrum goed bereikbaar via de Kerkstraat. Het plan voorziet verder in betaalbare huur- en koopwoningen en er is ruimte voor veel groen.

Het gebied moet zo snel mogelijk aangepakt worden

De VVD is ervan overtuigd dat met het opknappen van dit gebied en het versterken van de winkelfunctie op deze locatie en alles in combinatie met het realiseren van aantrekkelijke woningen de teloorgang van het gebied gestuit wordt. Het Scapinogebied kan zich zo ontwikkelen tot een levendig, groen en aantrekkelijk stukje van Bussum

PvdA

Gerard Boekhoff (PvdA). Foto: Bob Awick

Scapino / Nieuwe Brink
De Nieuwe Brink is qua uitstraling en toegankelijkheid een van de minst aantrekkelijke plekken in het centrum van Bussum. In de afgelopen jaren zijn er vele gesprekken geweest met bewoners, winkeliers, vastgoedeigenaren en woningcorporaties. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een breed gedragen centrumvisie, maar nog niet tot een definitief voorstel over Scapino/Nieuwe Brink.

De PvdA wil dat dit gebied in overleg met betrokkenen goed ontwikkeld wordt en heeft daarbij een aantal uitgangspunten: we willen graag woningen toevoegen, geen extra supermarkt in het centrum en bij eventuele verplaatsing van winkels mag geen nieuwe leegstand in het centrum worden veroorzaakt. Bovendien moet er ruim baan zijn voor fietsers en zullen de plannen goed beoordeeld moeten worden op de gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Winkelleegstand
De PvdA stimuleert ontwikkelingen binnen het kernwinkelgebied die bijdragen aan de levendigheid en het groene, dorpse karakter van Bussum. Mensen gaan alleen winkelen als dit veilig en gezellig kan. Beleving heeft de toekomst, duurzaamheid is de basis. Daarom moeten voor leegstaande winkelpanden creatieve oplossingen worden gezocht en een leegstandsverordening kan daarbij ondersteunend werken. In zo'n leegstandsverordening wordt geregeld hoe een eigenaar een pand tijdelijk mag benutten. Hierin staat ook welke maatregelen de eigenaar moet nemen om bij te dragen aan de totale uitstraling van het winkelgebied.

Woningen toevoegen op Nieuwe Brink

De dorpsmanager is aan de slag gegaan om kansen en kwaliteiten in Bussum nog meer te benutten, leegstand tegen te gaan en flexibel gebruik van leegstaande panden te bevorderen. De dorpsmanager werkt als haarlemmerolie in het speelveld van ondernemers, initiatiefnemers, bewoners en vastgoedeigenaren. Daarnaast stroomlijnt een evenementencoördinator verschillende activiteiten die bijdragen aan de levendigheid, aantrekkelijkheid en gezelligheid van het centrum.

GroenLinks

Gerben Struik (GroenLinks). Foto: Bob Awick

Scapino / Nieuwe Brink
GroenLinks vindt dat er een goed plan aangenomen is voor Scapino /Nieuwe Brink. Voor GroenLinks komen belangrijke punten terug: betaalbare en aantrekkelijke woningen, extra fietsparkeerplaatsen, meer groen en auto's ondergronds, ruimte voor een publiekstrekker. Eindelijk kan deze foeilelijke plek in het centrum worden aangepakt. Waar het nu nog onaantrekkelijk is, lopen we over een tijdje door een mooi opgeknapt centrum met een aantrekkelijk winkelhart, waar het voor fietsers en voetgangers goed toeven is. Een haalbaar en betaalbaar alternatief is er volgens ons niet. Wij hopen dat de ontbrekende handtekeningen gezet worden, zodat het plan (in het college omarmd door GroenLinks, VVD, CU en PvdA) snel kan worden uitgevoerd.

Er is geen haalbaar en betaalbaar alternatief

Winkelleegstand
Bussum kan ondernemers niet dwingen zich in het centrum te vestigen, maar er kunnen wel maatregelen getroffen worden om het centrum aantrekkelijker te maken. Bussum moet mensen overhalen naar het centrum te komen: eerst even naar de bibliotheek, daarna gezellig winkelen en tot slot een terrasje pakken of een mooie film kijken in het Filmhuis. Een aantal dingen moet daarom snel veranderen in het centrum: meer straten autovrij (Kapelstraat) of autoluw (Brinklaan), een gezellig centraal plein met horeca (Wilhelminaplantsoen), meer groen, meer fietsparkeerplaatsen en meer woningen boven winkels. Daarnaast wil GroenLinks ook een slimme combinatie van internet en winkelen: 'het nieuwe winkelen' met gratis WiFi in het gehele centrum, een welkomstpagina van de Bussumse winkeliers met activiteiten, tips en aanbiedingen. Regels om leegstaande winkelpanden gemakkelijker om te vormen tot woningen, ruimte voor zzp'ers of ateliers, moeten worden verruimd. Goede publiekstrekkers trekken weer andere winkels aan. De winkeliersvereniging en Pro Bussum moeten intensief samen optrekken met de gemeente, zodat Bussum hart van de regio is en blijft! We stimuleren publiekstrekkende, kleinschalige evenementen, zoals de duurzaamheidsmarkt.

CDA

Lodewijk Zweers (CDA).

Scapino / Nieuwe Brink
Het CDA is beter voor Bussum omdat het luistert naar haar inwoners. Als het gaat over winkelen luistert zij ook naar de winkeliers. Alleen dan kunnen we een beslissing nemen over een belangrijke plek in het centrum die kan rekenen op draagvlak. Dat lukt niet als er een groot en ondoordacht project wordt doorgedrukt, zoals de vestiging van een Albert Heijn-winkel op het Scapinoterrein. De inwoners herkenden zich niet in het voorstel. Het CDA kan dit begrijpen en ziet hierin een aansporing om met een beter plan te komen. Alternatieven kunnen alleen kans van slagen hebben als ze gedragen worden door de inwoners van Bussum.

We moeten een plan met draagvlak hebben

Winkelleegstand
Bussum vervult een regiofunctie met haar gevarieerde winkelaanbod. Het zijn de zelfstandige winkeliers die zorgen voor een aantrekkelijk centrum. Een gemeente moet voorwaarden scheppen die het mogelijk maken voor winkeliers om op een gezonde manier te ondernemen.

Het centrum van ons dorp verdient daarom alle aandacht. Het dient een plek te zijn waar het fijn winkelen is. Daarbij horen een verzorgd straatbeeld, veiligheid en een gevarieerd aanbod van winkels, wonen en ook horeca.

Als levendigheid creëren een doelstelling is kun je dit ook op andere manieren bereiken door bijvoorbeeld een blauwe parkeerzone in te voeren. Automobilisten mogen zo een uur gratis parkeren in Bussum. Hoe makkelijker je het maakt om naar Bussum te komen, hoe meer mensen ons mooie dorp zullen bezoeken. Dat is volgens het CDA 'Beter voor Bussum'.

D66

Françoise Clijsen (D66).

Scapino/de Nieuwe Brink
D66 pleit voor een groener, compacter centrum waarin fietsers meer ruimte krijgen en auto's zoveel mogelijk aan de rand van het centrum blijven. D66 wil een aantrekkelijker centrum waar veel te beleven is.
De verkoop via internet zal blijven toenemen. Dit gaat ten koste van de fysieke verkoop via winkels. De Nederlandse koopkracht is momenteel duidelijk lager dan in 2008. De komende jaren zal Nederland een bescheiden economische groei kennen. In Bussum staat circa 15% van de winkels leeg. Dit betekent dat Bussum geen extra winkelruimte nodig heeft. D66 vindt het bouwen van een nieuwe supermarkt op het Scapinoterrein daarom een slecht idee.

D66 Bussum heeft een alternatief plan ontwikkeld om op het Scapinoterrein woningen te bouwen. Het betreft gevarieerde woningbouw voor jongeren en senioren. Ook is voorzien in woningen met studio's voor zzp'ers en ateliers voor kunstenaars. Dit plan heeft D66 gepresenteerd in de gemeentelijke commissie en de gemeenteraad. Volgens D66 is dit dé oplossing voor dit deel van het centrum.

Leegstand winkels
Als gevolg van structurele trends zal de behoefte aan winkeloppervlak afnemen met 20 tot 30 procent, ook in Bussum. D66 streeft naar een compacter en groen winkelcentrum en het terugbrengen van het winkeloppervlak buiten het centrum. D66 wil dat de gemeente deze krimp actief ter hand neemt.

Woningbouw Scapino-terrein voor jong en oud

Tegelijkertijd is voor D66 cultuur een inspiratiebron voor iedereen, geen 'hobby' of luxegoed voor enkelen. Een sterke culturele en creatieve sector is volgens D66 een essentiële voorwaarde voor een open, zich ontwikkelende en verbonden samenleving. Cultuur heeft daarnaast economische waarde. Een bloeiende culturele sector is een goede reden om in Bussum te willen wonen. Bussum is op die manier aantrekkelijk voor talenten en ondernemers. Leegstaande winkels worden in de visie van D66 omgebouwd tot woningen, werkruimtes voor zzp'ers, praktijkruimten voor zorgvoorzieningen dichtbij en multifunctionele ateliers voor ambachtsmensen en kunstenaars.

Cultuur is een inspiratiebron voor iedereen

Hart voor Bussum

Ton Fokker (Hart voor Bussum). Foto: Bob Awick

Scapino / Nieuwe Brink
Bussumers willen een compact en levendig centrum met meer groen en woningen en minder winkelleegstand. Lijst 6, Hart voor Bussum heeft vorig jaar een alternatief en financieel haalbaar plan laten ontwikkelen voor het Scapinoterrein: een openbaar park met woningen dat aansluit bij de pracht van Mariënburg. De plannen van VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie voor een supermarkt en appartementen zijn door fouten in de voorbereiding van het college van B&W gelukkig in de ijskast beland.

Hart voor Bussum nodigt alle politieke partijen uit om samen met ondernemers, horeca, inwoners en experts een levensvatbaar en toekomstbestendig plan voor het centrum in het algemeen en Scapino/de Nieuwe Brink in het bijzonder te maken. Daarbij is de door de gemeenteraad in 2012 vastgestelde en breed gedragen gebiedsvisie Centrum 'Op weg naar een modern tuindorp' het gezamenlijke uitgangspunt.

Winkelleegstand
De winkelleegstand in Bussum is het hoogst van de regio. Lijst 6, Hart voor Bussum, vindt dat een blamage voor de coalitiepartijen. Als er de afgelopen jaren beter was geluisterd naar ondernemers was het nooit zover gekomen.

Samen een toekomstbestendig plan maken

Experts geven aan dat 30% van het winkeloppervlak zal verdwijnen in het centrum van Bussum. Door een goede visie te ontwikkelen met alle betrokkenen en daarop als gemeente actief een beleid te voeren kan een compact centrum worden gerealiseerd. Leegstaande winkelpanden kunnen een woonbestemming krijgen waardoor aan de wensen voor jongeren en ouderen om in het centrum te wonen tegemoet kan worden gekomen. Meer woningen in het centrum zorgt voor meer klanten en dit is positief voor de ondernemers.

In samenwerking met de bestaande horeca kan de Nieuwe Brink een impuls krijgen: een gezellig groen plein met terrasjes.

Meer woningen in het centrum voor meer klanten

ChristenUnie

Michel Klein (ChristenUnie). Foto: Bob Awick

Scapino / Nieuwe Brink
De Nieuwe Brink is de plek in Bussum met de meeste leegstand en als er niets gebeurt wordt dat steeds erger. Het is daarom belangrijk snel te werken aan verbetering. Bussum heeft behoefte aan een levendig centrum met gevarieerde winkels en ruimte voor groen waar het prettig is om te wonen, te winkelen en mensen te ontmoeten. Het plan gemaakt is voor het opknappen van de Nieuwe Brink en de bouw van woningen en winkelruimte op het Scapino-terrein is daar een goede start voor. Er moet natuurlijk geen extra supermarkt komen, maar verplaatsing van de supermarkt op de Laarderweg zou het centrum ten goede komen.

Verplaatsing van de supermarkt op de Laarderweg 

Winkelleegstand
Er zijn minder winkels nodig. Ook in Bussum zal een deel van de winkelpanden een andere bestemming moeten krijgen. Tegelijkertijd is het belangrijk om Bussum aantrekkelijk te houden, zodat de winkeliers een boterham kunnen verdienen en inwoners er hun boodschappen kunnen doen. De ChristenUnie streeft naar een duurzame lokale economie en vindt daarom dat de gemeente de regie moet nemen over de winkelleegstand. Winkels moeten zoveel mogelijk bij elkaar in het centrum komen en de aantrekkelijkheid moet versterkt worden. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, vastgoedeigenaren en ondernemers. De dorpsmanager kan daar een goede rol in vervullen. De ChristenUnie wil gebruik maken van de vele goede ervaringen elders in het land. Door te investeren in een mooie en groene inrichting van de openbare ruimte wordt het centrum prettiger. Door goede tellingen van bezoekers kan de dorpsmanager met vastgoedeigenaren onderhandelen over lagere huurprijzen. Als overleg onvoldoende resultaat heeft wil de ChristenUnie de leegstandsverordening invoeren om eigenaren te bewegen lege panden in te vullen. Winkeliers kunnen werken aan een gezamenlijke internetwinkel die de echte winkels ondersteunt. Op de korte termijn is het goed om leegstaande panden op te vullen, bijvoorbeeld door kunstenaarsvereniging Artes in etalages te laten exposeren of door ontwerpers, designers of ambachtslieden de mogelijkheid te geven de panden te gebruiken.

Gooise Ouderen Partij

Harry Visser (Gooise Ouderen Partij). Foto: Bob Awick

Scapino / Nieuwe Brink
De ontwikkeling moet in samenspraak met de betrokkenen, bewoners, ondernemers en professionals worden opgepakt met onafhankelijke regie. De diverse winkelgebieden vormen nu geen aaneengesloten centrum. Doelstelling moet een gefaseerde, integrale herschikking zijn om te komen tot één dynamisch centrum met meer ruimte voor de groenvoorziening en een prettige, veilige woonomgeving. In dat centrum past geen onderneming met veel aan-en-afvoerverkeer, dus niet weer een nieuwe supermarkt. Een inrichtingsvisie moet worden opgesteld voor het hele dorpscentrum (geen gefragmenteerde deeluitvoering). Hierin moeten levensloopbestendige woningen voor jong en oud passen, een open plein c.q. doorbraak zodat er meer verbinding ontstaat met omliggende winkelstraten.

Er moet een inrichtingsvisie komen voor het hele centrum

Winkelleegstand
De winkelleegstand in Bussum is enerzijds een gevolg van de crisis en anderzijds een voortvloeisel uit de kooptrend via internet: de nieuwe wereld. Stimulering van winkelbezetting kan worden bereikt, door:
- De middenstand met minder bureaucratie te belasten vanuit de gemeente.
-
Meer publiektrekkende activiteiten te organiseren in het centrum.
-
Mogelijk andere bestemming te geven aan op lange termijn leegstaande winkels (leegstand veroorzaakt uiteindelijk verpaupering).
-
Het voor winkeliers aantrekkelijker maken in Bussum te blijven en voor jongeren om te starten.
-
Zoeken naar mogelijkheden om de winkelhuur terug te brengen naar een voor de ondernemer betaalbaar niveau, passend in het economische verkeer.
-
Winkeliers helpen een bruisend (echt) winkelcentrum in te richten met een gevarieerd winkelaanbod, inclusief gezellige terrasjes, waar mensen graag willen komen. De afwikkeling van het al dan niet doorgaande verkeer via o.a. de Brinklaan te herstructureren of beperkt toegankelijk te maken.

Filmhuis Bussum

Metro Manila. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie en briljante details.
VIOLETTE is een fraai filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc, vriendin van Simone de Beauvoir in het Franse literaire milieu van kort na de oorlog.
In SHELL beheert de 17-jarige Shell met haar vader een verlaten bezinepomp waar sporadische bezoekers flarden uit andere levens langsbrengen. Heel geleidelijk ontluikt in haar de behoefte aan avontuur.
METRO MANILA is een beklemmende thriller over het harde leven in de sloppenwijken van Manila. Winnaar van de Sundance publieksprijs 2013.
Maandagavond een door Filmhuis Bussum geselecteerde klassieker en dinsdagavond de verrassingsvoorstelling SNEAK PREVIEW.
Drie JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) over een slak die coureur wil worden. Met WALKING WITH DINOSAURS (3D) keer je ver terug naar de prehistorische wereld. En in FREE BIRDS (2D) wil Kalkoen Reggie ervoor zorgen dat kalkoen definitief van het Thanksgiving-menu wordt geschrapt.

Versa vrijwillgerscentrale

De BoodschappenPlusBus: PR/communicatiemedewerker die ervaring heeft in PR en communicatie (3,5 uur per week).

Veilig Verkeer Nederland: voorzitter Afdelingsbestuur, die onder andere de afdelingsbestuursoverleggen voorzit (1 dagdeel per week).

Kindertuinen: tuinleider die 's middags een groep kinderen begeleidt en het onderhoud van de tuintjes doet (6-10 uur per week).

Onderdeel van Amaris De Veste zoekt voor locatie de Beer (een voorziening voor kleinschalig wonen voor dementerende bewoners): vrijwilliger die de activiteiten ondersteunt.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Joke Joosten zal vragen beantwoorden. U kunt vragen of onderwerpen, waar u eens meer over wilt horen, tot eind januari opsturen naar info@depalmpitbussum.nl. Aanvang 15.00 uur.

Spieghelavond

Er komt weer een Spieghelavond. Deze keer houdt Ton Koopman een muziekspecial. De avond vindt plaats in de Spieghelkerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

maandag 24 februari

Computercursussen

De Palmpit houdt weer meerdere computercursussen. Het gaat om cursussen voor starters en al gevorderde computeraars. Vanaf 24 februari start een cursus foto bewerken. De cursus kost € 35,- voor zes lessen. Aanmelden op 035-6936297.

Lezing

De heer Laumans spreekt in de Remonstrantse kerk aan de Koninglaan over de Joodse filosoof Emmanuel Levinas. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Cursus

Gilde Gooi Noord geeft een cursus Picasa fotobewerking en fotoalbum maken in Huize Godelinde in Bussum. De cursus start om 14.00 uur. Gedurende 8 lessen wordt geleerd uw foto's te bewerken en op de computer te zetten. Tevens wordt geleerd hoe een fotoalbum te maken. Aanmelden op 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl.

Lezingen

Livius houdt in de bibliotheek lezingen over de Romeinse keizers Augustus, Marcus Aurelius en Constantijn de Grote. De lezingen worden gegeven van 13.00 tot 16.30 uur door Jona Lendering. Kosten € 19,95. Aanmelden op www.livius.nl.

maandag 3 maart

Computercursus

De Palmpit start met een cursus digitale fotografie. Deze cursus wordt gegeven op de maandagmiddag en -avond en bestaat uit 6 lessen van een uur à € 35,- (incl. cursusmateriaal). Opgeven kan op 035-6936297.

Cursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en de kunst. Een terugkeer naar de periode van de Kennedy's, de Provo's, hippies en natuurlijk de Beatles en de Stones. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 21 februari en zaterdag 22 februari

Voedselbank

De Voedselbank staat met een stand in de Plus aan de Evert de Bruijnstraat van Naarden om voedsel en andere producten te verzamelen.

zaterdag 22 februari

Wilgen snoeien

Bewoners van Naarden gaan achter het J.P.Thijssepark weer wilgen snoeien. Anderen worden opgeroepen om te komen helpen. Aanvang 10.00 uur.

zondag 23 februari

Bingo

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een bingo. Ook deze keer kunnen er weer leuke prijzen gewonnen worden. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

maandag 24 februari tot vrijdag 28 februari

Kindervakantieweek

De SCAN aan de Majoor Kampsstraat houdt weer een kindervakantieweek, op 24, 25, 27 en 28 februari. Het thema: carnaval. Aanmelden kan op 035-6943262 en kinderwerkscan@versawelzijn.nl.

dinsdag 25 februari

Bustocht

De Schakel houdt weer een bustocht. Deze keer gaat de bus naar het Oranjemuseum. Onderweg wordt een kopje koffie gedronken en wordt er een restaurant bezocht voor een stamppotmaaltijd. De kosten voor de tocht bedragen € 52,- per persoon. Opgeven kan op 035-6949312.

Bustocht

De Palmpit houdt een bustocht. Deze keer gaat de bus naar Urk en de Orchideënhoeve en Lorituin in Luttelgeest. Vertrek vanaf 8.30 uur. Kosten voor deelname € 41,-. Aanmelden kan op 035-6939695 of 06-13177152.

woensdag 26 februari

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een bingo. Om 20.00 uur begint de bingo, maar vanaf 19.30 uur bent u al van harte welkom. Er zijn natuurlijk weer mooie, leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

Keramiekles

De Keramiek Werkplaats van Christien Claassen houdt weer 'Keramiekles voor kinderen'. Van 15.30 tot 17.00 uur wordt er lesgegeven. Kosten € 12,50. Aanmelden op 06-29264214 of inf@christienclaassen.com.

donderdag 27 februari

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

zaterdag 1 maart

Rommelmarkt

Toneelclub De Schakel houdt weer een rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden aan de Huizerweg, het clubgebouw van De Schakel. De rommelmarkt duurt van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Carnaval

Carnaval staat op het programma. Het Andreas Huis aan de Turfpoortstraat opent de deuren voor een optreden van Ria Valk. Aanvang 15.00 uur.

zondag 2 maart

Lezing

Wiet Helweg geeft voor De Palmpit aan de Koekoeklaan een diashow op muziek getiteld 'Lentesymfonie'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

dinsdag 4 maart

Gordon-training

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een 'Gordon-training'. Centraal staat: Hoe zorg je voor goed contact met je eigen kinderen? Aanvang 19.30 uur. Opgeven op 035-6911251.

Comeniusschool 2.0 start met ruimtevaartproject

Foto: Bob Awick

Met het planten van de vlag op het schoolplein door twee heuse astronauten en de burgemeester trapte de Comeniusschool maandag het ruimtevaartproject af. Maar er ging meer van start dan het project, vertelt interim-directeur Raymond van der Kleijn. "De aftrap geldt ook voor de nieuwe richting die we met de school op willen. We zijn Comeniusschool 2.0, een basisschool die niet alleen op klassieke wijze kennis overdraagt, maat die ook interactief les geeft. We willen de kinderen meer de gelegenheid geven om zelf met oplossingen te komen."

Nieuwe visie voor Amersfoort- sestraatweg

NAARDEN - De gemeente wil de Amersfoortsestraatweg aanpakken. Aan beide kanten van de weg, van de Godelinderotonde tot aan de Kapitein Meijerbrug, gaat de komende jaren gebouwd worden. Wanneer en wat precies moet nog uit een 'visie' blijken. Veel ingrediënten staan echter al vast. NaarderNieuws zet ze op een rijtje.

"Politiebureau, school, parkeerplaatsen. De toegangsweg naar de Vesting is nu een rommeltje, we willen er één geheel van maken", vat Anja Derksen van de gemeente de plannen samen. Dat één maken, zal in stapjes gebeuren. Niet alle bouwkavels komen tegelijkertijd vrij. Maar in de visie die de gemeente nu opstelt, mag alles. "Het uitgangspunt is: stel dat er niets is, waar breng je dan de functies onder die we in het plangebied kwijt willen?"

Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad bepaald dat Naarden behoefte heeft aan basisvoorzieningen als een multifunctioneel schoolgebouw (met naschoolse opvang, een gymzaal en andere 'kinderfuncties') en een verenigingsruimte. Clubs als ToVeNaar, Muziekvendel Nardinc en de Vestingnarren zitten krap in hun jasje. De wethouder studeert op de mogelijkheid van 'dubbelgebruik' van de nieuwe schoolruimtes van de Godelinde en van het Wellantcollege.
De raad heeft 29 januari besloten dat de 32-36 huurwoningen die oorspronkelijk gepland waren op het Storkterrein 'ingepast moeten worden in de visie voor de Amersfoortsestraatweg'. Woningcorporatie De Alliantie heeft aangegeven de woningen hier in principe te willen ontwikkelen, maar maakt het wel afhankelijk van 'het investeringsbudget'.

Naarderheem

Zorggroep Vivium, die het grootste deel van de overkant van de Amersfoortsestraatweg in handen heeft, ziet een nieuwe toekomst voor Naarderheem. Directeur Marco Wisse: "Het huidige Naarderheem is 40 jaar oud. Vivium denkt het komende half jaar na over de gewenste functie en omvang van het gebouw. Naarderheem wil zich focussen op revalidatie voor ouderen en dat vraagt om andere accommodatie dan het huidige verpleeghuis."
Het poltiebureau blijft zitten waar het zit. Wethouder Adriani zegt dat het aannemelijk is dat zwembad De Lunet ook in de visie wordt opgenomen.
Het is op zaterdag, vanwege de drukte op het Sportpark, zoeken naar een plekje voor de auto. Het tekort aan parkeerplekken bij de sportvelden staat hoog op de politieke agenda, dus de visie zal zeker een onderdeel 'parkeerplekken' bevatten.

Vestingnarren houden 'grandioos feest' in De Sprong

De hele middag feest in De Sprong. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Volgens de Vestingnarren is het jaarlijkse gehandicaptencarnaval een van de mooiste middagen van het carnaval. "Het is genieten door de sfeer en de spontaniteit", zegt Jan de Hartog die het feest al 22 jaar op poten zet.

"Het was afgelopen zaterdag ook weer een grandioos feest in sporthal De Sprong", vertelt de 79-jarige Naarder. "Er waren meer dan 100 mensen uit de hele regio. De polonaise was héél lang."

De carnavalsvereniging nodigde ook dit jaar weer mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking uit voor een middagje onvervalst feesten. De Hartog: "Op het programma stonden optredens, afgewisseld met dansen en polonaise lopen. Onze Dansmariekes gaven een show, zanger Alex zong zijn hit 'Een bossie rode rozen' en ook de burgemeester danste mee." Het mooie aan het feest is dat het helemaal gratis is voor de deelnemers. De Vestingnarren sponsoren een groot deel en krijgen daarbij hulp. Bijvoorbeeld van Connexxion die elf busjes en chauffeurs beschikbaar stelde om de gasten te halen en te brengen.

Gooische Vrouwen II filmt in Naarden

Susan Visser tijdens de opnames op het pluche van Il Vecchio. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Restaurant Il Vecchio speelt een rolletje in de film Gooische Vrouwen, deel II. In de betreffende scène zit Susan Visser ofwel Anouk Verschuur in de zaak te wachten op een date die maar niet komt opdagen.

"Ook al werd er maar een scene opgenomen, het filmen duurde de hele woensdagochtend", vertelt eigenaar Jan Maurits Drijfhout van Hooff. "De zaak zat vol met figuranten en cameramensen." Il Vecchio kwam in beeld omdat de locatiemanager van de film door zijn ouders, die in de Vesting wonen, op het restaurant werd gewezen. De film is rond kerst te zien.

Slager Broodbakker bestolen

NAARDEN - Inbrekers hebben vorige week het pand van slager Broodbakker opengebroken. Voor zover bekend hebben de dieven alleen geld meegenomen.

De daders braken 's nachts een deur open en doorzochten vervolgens het pand. Er werd overal gekeken naar waardevolle spullen: de dieven waren onder andere in het kantoor van het pand en de keuken. Ook de deur van de koelcel werd opengezet. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Naarder verjaagt inbreker

NAARDEN - Een oplettende bewoner van de Rembrandtlaan heeft vorige week een inbreker kunnen verjagen.

De man zat beneden in zijn huis en hoorde plots gerommel op de eerste etage. Eenmaal boven betrapte hij de dader. Die schrok en sloeg vervolgens op de vlucht.
Even daarvoor had de inbreker meerdere lades van een kast doorzocht op zoek naar spullen. Hij kon geen niets meenemen.

Diners in de Schakel groot succes

NAARDEN - Omdat het maandelijks Schakeldiner zo'n succes is, wordt het diner voortaan twee keer per maand gehouden.

"Vanwege de vraag van onze gasten hebben we besloten om het diner twee keer per maand te doen, op woensdag en op vrijdag", zegt voorzitter Mirjam Schoenmaker. Voor zes euro kunnen bezoekers genieten van een driegangendiner, gekookt en opgediend door vrijwilligers.
Het eerstvolgende Schakeldiner is op 21 maart.

Ria Valk komt zingen

NAARDEN - Zangeres Ria Valk komt met carnaval naar Naarden.

De zangeres van klassiekers als 'Worstjes op mijn borstjes' en 'N chippie, 'n putje en 'n parretje' treedt 1 maart op in het Andreashuis aan de Turfpoortstraat.

Café Het Wapen van Naarden haalt de diva naar de Vesting op de dag van de carnavalsoptocht. Aanvang: 15.00 uur.

Opel Meriva is kampioen ergonomie

Vernieuwd model gepresenteerd

Scharnieren aan de andere kant en het instappen gaat makkelijker.

Opel heeft de Meriva vernieuwd. De presentatie was vorige maand in Brussel. Er is van alles aan deze compacte MPV verbeterd.

De flexibiliteit van de Meriva valt op, maar ook zijn opgefriste, strakkere vormgeving en de voor dit segment vergaande technologie die zijn comfort en efficiëntie verbetert. Een reeks motoren die voldoet aan de Euro 6-norm doet zijn intrede, zoals een 1.6 CDTI van nieuwe generatie, de meest geruisloze en efficiënte motor in zijn klasse. Deze versie verbruikt slechts 3,8 liter per 100 kilometer. Voor het eerst zakt de uitstoot van een MPV op benzine of diesel onder de 100 g/km CO2. De nieuwe versnellingsbakken schakelen soepeler en nauwkeuriger en de snellere generatie van het Opel IntelliLink-infotainmentsysteem integreert elke smartphonefunctie.

Uit onafhankelijke rapporten blijkt dat er geen tevredener rijder is dan een Meriva-rijder. Dat komt door de flexibele indeling en ergonomie. Zo is in- en uitstappen veel gemakkelijker dankzij de naar achter scharnierende deuren. Ook de ergonomische voorstoelen met hoge zit en de volledig geïntegreerde fietsendrager FlexFix maken van de Meriva de ergonomiekampioen, zeggen onafhankelijke gezondheidsspecialisten.
"Omdat we de nieuwe Meriva bovendien tegen een nog interessantere prijs aanbieden, is hij aantrekkelijker dan ooit", zegt Opel-directeur Peter Christian Küspert.

Ford Tourneo Courier voor 21 mille

De auto biedt plaats aan negen personen.

Ford heeft een nieuw gezinsbusje: de Tourneo Courier. Hij biedt plaats aan negen personen.

De Tourneo-reeks is ontworpen voor gezinnen en gebruikers met een actieve levensstijl en biedt een slim en ruim interieur met veel flexibiliteit en comfort. Deze modellen zijn voorzien van een efficiënte aandrijving die het laagste brandstofverbruik in zijn klasse levert en van de nieuwste Ford-technologieën.

De Tourneo Courier is in Nederland leverbaar als Titanium 1.0 EcoBoost, onder meer voorzien van automatische airconditioning, cruisecontrol, elektrisch bedien- en verwarmbare buitenspiegels, elektrisch bedienbare voorportierramen, een automatisch dimmende binnenspiegel, regen- en lichtsensoren en een USB-aansluiting. De Courier is nu al te bestellen, maar is pas leverbaar vanaf medio september 2014. De prijzen beginnen bij 20.995 euro.

PHEV overtreft verkoopverwachtingen

De Mitsubishi Outlander PHEV is een populair karretje.

Mitsubishi wil dat in 2020 20 procent van alle verkochte Mitsubishi's wereldwijd een EV zijn of een hiervan afgeleide PHEV is. Met de Outlander PHEV is de fabrikant al hard op weg.
Europa is Mitsubishi's grootste markt voor elektrisch rijden. De Outlander PHEV lijkt de ambitieuze plannen te bevestigen. Deze auto is sinds oktober 2013 verkrijgbaar in de geselecteerde Europese landen Nederland, Zweden, Noorwegen en Zwitserland. In 2013 samen goed voor maar liefst 12.000 bestellingen en tot en met december 2013 werden er 8.197 aan de klant uitgeleverd. Nederland nam hiervan met 8.009 stuks het leeuwendeel voor zijn rekening. Dit werd mede gestimuleerd door het gunstige belastingregime voor auto's met innovatieve milieuvriendelijke technologie en lage uitlaatemissiewaarden. Nu de aanvoer van geproduceerde auto's naar Europa goed op gang is gekomen, zal Mitsubishi Nederland de 11.000ste verkochte Outlander PHEV spoedig kunnen bijschrijven.

En nog altijd groeit de vraag. Dit jaar wordt de auto geleidelijk ook in andere Europese landen geleverd. De productiecapaciteit zal dit jaar wereldwijd meer dan 50.000 stuks zijn, met Europa als grootste afzetmarkt.

Deze Renault rijdt helemaal zelf

Renault presenteert een prototype van een autonoom rijdende auto. De zogenoemde NEXT TWO is gebaseerd op de Renault ZOE. Het elektrisch aangedreven model is voorzien van geavanceerde technologie die het mogelijk maakt in bepaalde verkeerssituaties geheel zelfstandig te rijden. Met data uit camera en sensoren worden het stuurwiel, de remmen en het gaspedaal aangestuurd. De NEXT TWO kan in fileverkeer tot een snelheid van 30 km/u geheel zelfstandig rijden. Maar ook feilloos parkeren, zelfs als de bestuurder al is uitgestapt. Renault wil zo'n auto in 2020 op de markt brengen.

Citroën Cactus heeft airbumps

De Citroën Cactus is van binnen en van buiten voorzien van allerlei nieuwigheden: Citroëns antwoord op de vraag hoe de auto meeverandert met al het andere in de wereld. Zo is het dashboard voorzien van een tablet waarmee van alles bediend kan worden. Aan de buitenkant zit iets opvallends: vrolijke dikke stukken zacht plastic. Citroën noemt ze airbumps. Het geeft de auto een eigen gezicht, maar de airbumps hebben ook praktisch nut want ze beschermen tegen krassen, vooral in de drukke stad.

Citroën Cactus heeft airbumps

De Citroën Cactus is van binnen en van buiten voorzien van allerlei nieuwigheden: Citroëns antwoord op de vraag hoe de auto meeverandert met al het andere in de wereld. Zo is het dashboard voorzien van een tablet waarmee van alles bediend kan worden. Aan de buitenkant zit iets opvallends: vrolijke dikke stukken zacht plastic. Citroën noemt ze airbumps. Het geeft de auto een eigen gezicht, maar de airbumps hebben ook praktisch nut want ze beschermen tegen krassen, vooral in de drukke stad.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben.Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Moet uw huis leeg en schoon? Wij komen als de kringloop is geweest. Tevens inkoop 035-5233599
www.woningontruiming.com

VERBOUWINGEN ! Timmer- en schilderwerkzaamheden. Alle klussen in en rondom het huis. Bel 035-622 36 76
www.edregelthet.nl
(ook tuinonderhoud)

BINGO BINGO 22-2 20.00 uur De Kruisdam, H'sumse Meent

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Belastingaangifte en Fiscaal Advies voor ondernemer en particulier www.fiscaalburo.nl of 06-53723637

Maart is de maand van nix. Doe mee. Meer info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Brainstormochtend met ouders over opvoeden (0-4 jaar). Elke 1e woensdag van de maand, nu 5 maart van 9.30-11.30 uur. Nieuwe Englaan 28 Bussum. Aanmelden via info@deopvoedwinkel.net. Deelname gratis.

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Stem GROENLINKS, stem LIJST 2: SAMEN MAKEN WE DE BESTE PLANNEN.
Meer informatie op
naarden-bussum.groenlinks.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Cursus Picasa fotobewerking en fotoalbum maken. Start maandagmiddag 24 februari, nog 2 plaatsen. Duur: 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Wij zoeken een ervaren telemarketeer die vanuit huis gaat werken. Het is een bijbaan voor onregelmatig aantal uren per week. We betalen 9 euro bruto met oproepcontract. Bel 035-8883044 voor een kennismakingsgesprek.

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, ook voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis.
Ward: 06-30767812

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

PEDICURE LIA VOOR EEN PROFESSIONELE VOETVERZORGING, OOK AAN HUIS. TEL.: 06-12302177. NAARDEN/BUSSUM

KOOPJES bij AIM OF LIFE, nog steeds de nieuwste mode en accessoires: truien nu € 29,-, vesten 50%, broeken 40%, dassen en shawls 50%, bijoux 50%, T-shirts 30% en alle tassen 50% Aim of Life, Kapelstraat 34 Bussum

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Maart is de maand van nix. Doe mee! Meer info: www.30dagenzonderalcohol.nu

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Permanent Make-Up Gespecialiseerd in "Hairstroke" wenkbrauwen, lippen & eyeliner. Naarden 035-6951968
www.BeautyPermanent.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl