BussumsNieuws

3 augustus 2016

BussumsNieuws 3 augustus 2016


Laatste werk appartementen

Twee van de appartementsgebouwen zijn zo goed als klaar om opgeleverd te worden. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het werk aan de appartementen voor het Gewestkantoor vordert gestaag. De bouwvakkers leggen de komende weken de laatste hand aan de gebouwen.

De bouw van de appartementen begon afgelopen jaar toen de eerste paal werd geslagen. Er volgden nog eens 73 palen. Het hoogste punt werd afgelopen voorjaar gehaald.

Vooral de laatste weken gaat het erg hard met de bouw: de appartementen kregen steeds meer vorm. Vanaf de weg is goed te zien hoe alles gaat worden: aan de buitenkant lijken twee van de gebouwen al zo goed als klaar. Aan het derde gebouw moet nog wel het een en ander gebeuren de komende weken.

De bouw van de 3 gebouwen met 54 appartementen duurt nog tot de laatste week van september. Als alles volgens plan verloopt wordt het geheel dan opgeleverd.

Met de verhuur van de appartementen gaat het goed. Al snel nadat de verhuur startte reageerden veel mensen belangstellend. Toch staat nog een deel van de appartementen te huur.

Vandalen beschadigen auto's

BUSSUM - Vandalen hebben afgelopen week schade veroorzaakt aan enkele auto's. Het was raak aan de Laan van Suchtelen van Den Haare en aan de Mecklenburglaan. Dat meldt de politie.

Aan de Mecklenburglaan werd een week geleden in het weekend twee keer een Ford gesloopt. Van de twee auto's werden spiegels af getrapt. Een paar dagen eerder werd aan de Laan van Suchtelen van Den Haare een Toyota Prius bekrast.

Het gebeurt de afgelopen maanden wel vaker dat kort na elkaar lukraak enkele auto's worden bekrast of beschadigd.

Deze voorvallen worden nog onderzocht. De politie zoekt getuigen, bellen met de politie kan op 0900-8844.

Gemeente werkt aan verbod voor straatverkopers

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente is van plan straatverkopers en mensen met folders en flyers te gaan weren: er wordt gewerkt aan een verbod voor het Bussumse centrum. Dat gebeurt op voorspraak van ondernemers.

Het verbod moet gaan gelden voor de Nassaulaan, de Nassaustraat, het Veerplein, de Veerstraat en het Julianaplein.

Bezoekers vluchten
Veel bezoekers van het centrum hebben al veel langer last van de verkopers. Vele maken zelfs een extra ommetje om te voorkomen dat ze door de straatverkopers worden aangesproken. "We hebben er heel veel klachten over gehoord. Mensen vinden het vooral heel erg vervelend. De straatverkopers storen. Je moet gewoon ongestoord een rondje centrum kunnen maken."

Omzet omlaag
Dat bezoekers van het centrum een extra ommetje maken als er een verkoper door de straat wandelt, treft vooral de Bussumse ondernemers zelf: het scheelt aan omzet, zo stelt de OVGM. "Veel ondernemers hopen dat de straatverkopers voorgoed geweerd worden. Daar staat tegenover dat ze zelf ook geen flyers of folders meer op straat mogen uitdelen, maar dat nemen ze op de koop toe."

Er wordt nu gewerkt aan een voorstel. De regels moeten aangepast worden voor het verbod.

230

Bussumers werden het afgelopen jaar verdacht van het plegen van een misdaad

Zeldzame fotosessie van een vosje

Foto: Gerard Buhr

De leukste foto heb ik eruit gehaald. Het verhaal achter het kiekje is trouwens ook heel bijzonder. Lees en weet.

Op dinsdag 26 juli j.l. ging ik voor de zoveelste keer in nogal bloot ornaat een zonnige fietsdag tegemoet richting Amsterdam-Noord. Ik was amper onderweg toen ik aan de kant van het fietspad door de Hilversumse Bovenmeent, ter hoogte van de hoogspanningsdraden, twee figuren ontwaarde die aandachtig iets spannends in de berm aan het doen waren. Naderbij gekomen gebaarde de heer naar mij om rustig aan te doen terwijl de dame in gehurkte houding nog doende was. Ik was nu vlakbij en zag wat er gaande was. Vlak voor de fotograferende vrouw stond een ongelooflijk schattig vosje recht in de lens te koekeloeren. Ik bleek te maken te hebben met Frank en Eveline de Bruin, die bezig waren met het maken van onsterfelijke plaatjes van het bijna handtamme wilde diertje. Frank heeft ooit in de jaren zestig bij mij in de klas van de Gooische HBS gezeten en het was hier dat ik voor het eerst ook zijn vrouw Eveline ontmoette. Dubbel leuk, dus. Het vosje blijkt een goede bekende te zijn in de wijde omgeving. Hij heeft zich al een paar keer aan collega-vogelaars geopenbaard bij de vogelkijkbank. En het dier schijnt ook tot aan de bebouwing van de Hilversumse Meent te komen. Ik was net te laat met mijn eigen cameraatje. Reinaartje draaide zich bedaard om en liep slenterend weg het rietveld in. Frank en Eveline, nog dank voor jullie foto's!

Naarden
* Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. J.C. Visser
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastor N. de Gooijer; za. 06/08 17.30 u. Eucharistie
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. Versluis en 15.30 u. ds. K. Hoefnagel

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
* PGB Wilhelminakerk geen dienst
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
* PGB Spieghelkerk geen dienst
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.L.W. Koppenhol en 17.00 u. ds. G.J. van den Top
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. F. Knoppers
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
* Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, iets warmer
Ook met augustus op de kalender blijft het zomerweer variabel en onstabiel. Het ontbreekt aan een sterk hogedrukgebied. Wel schuift er geregeld een uitloper van het Azorenhoog tot over onze omgeving. Dat gaat ook dit weekend weer gebeuren. De zonale westelijke stroming schuift dan tijdelijk naar het noorden op. De neerslagkans neemt af en er komt wat meer zon.

Donderdag + vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag is het wisselend bewolkt. Naast geregeld wat zonneschijn kan er nog een bui tot ontwikkeling komen, met name donderdag, maar ook vrijdag lokaal nog. Er waait een voelbare zuidwesten- tot westenbries, die donderdag soms nog vrij krachtig is (windkracht 4-5). De temperatuur daalt in de nacht naar circa 14 graden. Overdag wordt het zo'n 21 graden.

Het weekeinde
Zaterdag neemt de buienkans verder af. Slechts lokaal kan er nog een bui vallen. Zeer waarschijnlijk blijft het zondag geheel droog. De zon schijnt van tijd tot tijd, maar er kunnen ook wolkenvelden overtrekken. Er waait een matige westenwind. Het wordt zaterdag 22 graden, zondag 23 à 24 graden. In de loop van volgende week daalt de temperatuur weer iets.

Weetje
Met een gemiddelde temperatuur van 18.4 graden was juli vrij warm. Normaal is 17.9 graden. Daarmee was juli even warm als vorig jaar. Warmer was juli 2014 (19.8 graden) en juli 2013 (19.2 graden). Juli was onbestendig, maar in onze regio aan de droge kant (60 mm tegen 80 mm normaal). De zon scheen 206 uren. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor juli.

Het GNR gaf in 2010 een mooi compact boekje uit, waarin de de gooise grazers uit een ver verleden en uit de huidige tijd in woord en beeld worden geportretteerd. Koeien, paarden, ezels, varkens, geiten en natuurlijk schapen. Erfgooiers, schaarbrieven en gemene gronden komen daarbij uiteraard aan de orde.

Anton Kos heeft de meeste teksten geschreven, gebaseerd op uniek archiefmateriaal. Daarbij zijn vele geschilderde, getekende en gefotografeerde grazers en landschappen afgebeeld, alle van museale kwaliteit. Details verhogen de duidelijkheid. Veel schilderijen en tekeningen zijn uit de 19e eeuw; foto's van Stevens van ongeveer 70 jaar geleden en recente foto's van Eric Kos. Het stevige gebonden boekje telt 127 pagina's. De layout is modern, belettering soms klein en flets en daardoor oogt het boekje bont en onoverzichtelijk. Op de foto van Stevens: de grote stille Gooise heide in 1953.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 7 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Herhaling Regiohub: vaccinaties voor op reis.

* Een muziekspecial van 'De Tafel van Tjako' met o.a. Larissa Groeneveld, Frank van de Laar, Frank van Koten, Scholtes en Janssens, Ruzanna Nahapetjan en Roderigo Robles de Medina.

Vooralsnog geen vuurwerkloze zones

Gemeentebestuur: amper effect en te veel kosten

Komende oudejaarsnacht gewoon overal vuurwerk. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Er komen komende oudejaarsnacht geen vuurwerkloze zones. Dat voornemen heeft het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen maanden gekeken naar de voor- en nadelen van het aan banden leggen van het afsteken van vuurwerk door burgers, maar alles blijft vooralsnog hetzelfde.

Er wordt gesproken over het beperken van het afsteken van vuurwerk vanwege de overlast dat dat elk jaar weer geeft. De gemeente kende de afgelopen jaren dan wel geen grote problemen door vuurwerk, maar er was veel schade aan onder meer afvalbakken, brievenbussen en bushokjes. Er was een hoop zwerfafval en dan waren er ook nog eens heel wat klachten over vuurwerkoverlast: het afgelopen jaar voor de hele gemeente 264 stuks, waarvan meer dan de helft alleen al van Bussumers. Het gaat vooral om overlast van harde knallen. De klachten waren een half jaar geleden voor de gemeenteraad reden om het vuurwerk afsteken eens onder de loep te nemen.

Vuurwerkshows: veel voordelen, maar veel te duur

Er werd gedacht aan vuurwerkloze zones, zoals enkele andere Nederlandse gemeenten eveneens al hebben. Maar het gemeentebestuur van Gooise Meren laat dat plan nog even varen. De voornaamste reden: het werkt maar deels. "Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is niet het middel om kwaadwillend gedrag tegen te gaan", zo laat het gemeentebestuur aan de raad weten.

Te veel nadelen
Volgens het gemeentebestuur worden veel klachten voorkomen doordat er op oudejaarsdag alleen nog 's avonds vuurwerk afgestoken mag worden. Dat was jarenlang de hele dag. Daarnaast heeft het instellen van vuurwerkloze zones naast voordelen vooral ook nadelen. De gemeente zou onder andere zelf moeten gaan handhaven en daarvoor is geen mankracht beschikbaar.

Vuurwerkshows
Eén maatregel zou veel vuurwerkknelpunten wel meteen oplossen: vuurwerkshows. Het gemeentebestuur heeft gekeken of het zelf zulke shows zou kunnen houden. Het geven van een vuurwerkshow, voor elke woonkern één, zou veel voordelen hebben. Het zou ervoor zorgen dat burgers zelf nog maar beperkt vuurwerk afsteken 's avonds en dat neemt meteen een hoop klachten vanwege overlast en afval weg. Daarnaast brengt het veel bewoners samen, goed voor het gemeenschapsgevoel. Vuurwerkshows kunnen gehouden worden op een veldje van 't Mouwtje, een van de wallen van Naarden, de grasvelden aan de Muidense P.C. Hooftlaan en het veldje aan de Muiderbergse Willemslaan.

Maar er kleeft vooralsnog één groot nadeel aan het geven van zulke vuurwerkshows: het gaat de gemeente nu te veel geld kosten. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen maanden gekeken naar de enkele offertes van vuurwerkshowexperts. Een goede show gaat de gemeente zeker al 30.000 euro kosten en dat zou al snel veel meer kunnen worden. De shows alleen kosten al veel geld, maar de gemeente moet ook nog veel extra kosten maken om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. En dat geld heeft de gemeente nu niet.

Volgend jaar
Wat er verder met de vuurwerkplannen gebeurt hangt voor een groot deel af van de gemeenteraad, die er nog haar zegje over mag doen. Het zou zomaar kunnen dat het plan volgend jaar wel meer kans van slagen heeft.

Eerste werk aan gemeentehuis van start

GOOISE MEREN - Er wordt vanaf deze maand gewerkt aan het gemeentehuis. De aannemer gaat over twee weken wat eerste werk doen voordat volgende maand de echte verbouwing start.

Het gemeentehuis wordt verbouwd zodat straks alle ambtenaren vanaf één plek werken.

De gemeente laat weten dat bezoekers wat overlast kunnen ervaren van de werkzaamheden. Vanaf half augustus wordt de 'publieksruimte', waar burgers terecht kunnen voor burgerzaken, gehalveerd. De gemeente houdt wel alle loketten open, maar het kan dus wat drukker worden dan normaal.

De gemeente roept burgers daarom extra op om van tevoren een afspraak te maken. Dat voorkomt lang wachten.

Muren dorpshart besmeurd

BUSSUM - Vandalen hebben afgelopen zaterdag enkele muren aan de Nassaulaan en de Veerstraat beklad met graffiti.

Een 'tag' keert meerdere keren terug: Pokémon-ballen met de opdruk van een aap. De gevel van een pand aan de Veerstraat werd beklad met een veel grotere aap met een smartphone.

Wie de graffiti op de muren hebben gespoten wordt nog onderzocht. Volgens buurtbewoners werden de 'kunstwerken' zaterdagochtend vroeg geplaatst door een groepje mannen.

Naardense belaagt supermarkt-personeel

BUSSUM - Een vrouw uit Naarden (60) heeft afgelopen zaterdag personeel van een supermarkt aan de Landstraat belaagd. De vrouw krabde medewerkers nadat ze werd staande gehouden voor een winkeldiefstal.

Het supermarktpersoneel merkte dat de vrouw enkele producten probeerden te stelen. Nadat ze de vrouw betrapten, namen ze haar mee naar een kantoortje om daar te wachten op gealarmeerde agenten. De vrouw werkte eerst mee, maar toen het haar te lang duurde belaagde ze de medewerkers van de supermarkt.

Vrouw gepakt
Agenten hebben de vrouw daarna alsnog aangehouden. Naast de winkeldiefstal werd er ook proces-verbaal voor geweldpleging tegen haar opgemaakt.

Tweede Bukbieb geplaatst

BUSSUM - Bussum heeft een tweede Bukbieb. Het opvallende rode boekenhuisje staat naast speelplaats Heidezicht en werd deze week geplaatst door Pro Bussum.

Met als motto 'Geef een boek, neem een boek' kunnen Bussumers en andere belangstellenden er terecht om boeken weg te pakken en er andere boeken voor terug te leggen. Het moet het lezen promoten, maar moet ook mensen samen laten komen op straat.

De Bukbieb wordt beheerd door betrokken Bussumers. Er stond al een Bukbieb op het Julianaplein. Er moeten er de komende jaren nog meer geplaatst worden.

Spetterend slot na twee weken ravotten

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een groot vuur van houten pallets heeft de brandweer donderdag twee weken Kinderfestival spetterend afgesloten. Na de laatste speeldag werden de pallets van de hutten op elkaar gelegd en werd het vuur aangestoken. Op enkele meters afstand stonden honderden deelnemers, ouders en mensen van het jeugdfeest het spektakel te aanschouwen. De afgelopen twee weken was er volop te doen voor de Bussumse en Naardense jeugd op het veld achter De Zandzee. Ze konden hutten bouwen, knutselen en spelen.

Reinier van der Hulst

Werkzoekend, 26 jaar, woont sinds juli in Bussum, daarvoor in de Hilversumse Meent en Naarden

Werkzoekend?
"Het liefst zou ik als redacteur of beleidsmedewerker aan de slag gaan, voor bijvoorbeeld websites, gemeenten, semi-overheid of goede doelen. Daarnaast ben ik fractieondersteuner namens GroenLinks Gooise Meren."

Wat doe je bij GooiTV?
"Ik ben redacteur. Zo schrijf ik de teksten voor de rubriek 'Kort Nieuws' in het programma TV Magazine. Daarnaast help ik met de administratie."

Wat kijk jezelf op tv?
"Voetbal, quizzen, actualiteitenprogramma's en heel af en toe een serie. Maar ik kijk ondertussen meer YouTube dan televisie."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Of als reserve achter de hand houden, of een weekend even lekker weg."

En met een miljoen?
"Schulden aflossen, een paar mooie spullen voor mezelf kopen en delen met dierbaren."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik voor mijn gevoel een halve Vlaming ben. Voor mijn studie heb ik een jaar in Leuven gewoond."

Welk boek lees je?
"Momenteel 'Framing'."

Wat voor muziek luister je?
"The Beatles, Supertramp, Queen en Harrie Jekkers."

Waar in Bussum kom je graag?
"Drusius. Daar ben ik al jaren vaste klant."

Goed gesprek?
"Met mijn beste vriend. Die komt in augustus terug van een wereldreis en ik ben echt razend benieuwd wat hij allemaal heeft meegemaakt."

Een dag de burgemeester?
"Ik zou me inzetten voor eenheid. Laten we eens vooruitkijken en niet meer denken vanuit de voormalige gemeentes."

Heidezicht toch slechts tot zeven uur 's avonds open

Plannen om langer open te gaan geannuleerd

Er gaat eerst achter de schermen wat veranderen. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Paviljoen Heidezicht aan de Randweg heeft haar plannen om zomers tot later op de avond open te gaan geannuleerd. Dat laat de gemeente weten.

De speelplaats met restaurant maakte afgelopen voorjaar bekend graag enkele uren langer open te gaan. Volgens de regels mag het tot 19.00 uur open, maar vanwege de vele bezoekers werd er gekeken of dat tot 22.00 uur verlengd kon worden. De gemeente leek de regels daarvoor te gaan aanpassen, omdat de speelplaats aan alle normen voldeed en er amper klachten waren van buurtbewoners. De buurt zelf dacht daar heel ander over: al snel werd er protest aangetekend omdat er wel overlast is van de speelplaats.

Paviljoen Heidezicht heeft het plan nu teruggetrokken. Het bedrijf heeft de gemeente aangegeven eerst achter de schermen te gaan reorganiseren voordat men er weer over gaat nadenken om wel tot later op de avond open te gaan.

Bejaarde vrouw bestolen van 500 euro

BUSSUM - Met een smoes hebben twee mensen afgelopen week een bejaarde Bussumse (84) bestolen van 500 euro. Dat gebeurde aan de Gooilandseweg, zo meldt de politie.

Een van de verdachten belde aan, waarna de Bussumse open deed. De verdachte vrouw vertelde namens de thuiszorg te komen, ze was zogezegd een vakantiekracht. De Bussumse vertrouwde het en nam de vrouw mee naar de woonkamer.

Agenten vermoeden dat de verdachte vrouw de voordeur heeft open laten staan om een ander toe te laten. Toen de vrouw weer vertrok bleek er geld gestolen.

Zaak wordt nog onderzocht
Er werd na het voorval nog naar de verdachten gezocht, maar zonder resultaat. De politie zoekt naar getuigen. Mensen die meer weten over het voorval kunnen bellen naar 0900-8844.

Kelderbrandje Laarderweg snel geblust

De Laarderweg moest worden afgesloten. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Broodjeszaak Bosporus aan de Laarderweg heeft vrijdagavond alarm geslagen vanwege een brandje.

Het brandje begon even na acht uur. Al snel bleek het te gaan om een kelderbrand. Er wordt nog gekeken hoe de brand kon ontstaan. De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te blussen en had het brandje snel onder controle. Na afloop werd het pand gelucht. Vanwege het brandje werd de Laarderweg korte tijd afgesloten voor verkeer.

Werk Vlietlaan volgend jaar

BUSSUM - De grote opknapbeurt van de Vlietlaan moet volgend jaar van start gaan. Dat plan heeft de gemeente.

De Vlietlaan moet fors opgeknapt en veranderd worden. Dat moet er weer voor zorgen dat het Bussumse dorpshart versterkt wordt.

Er wordt nu gewerkt aan de plannen voor de straat, deze moeten nog voor volgend jaar afgemaakt worden. Daarna zou het werk snel van start kunnen gaan. Het werk aan de Vlietlaan wordt deels betaald door de provincie.

Werk aan berm

BUSSUM - Er wordt komende maandag een dagje gewerkt aan de Huizerweg. Er wordt onderhoud gepleegd aan de straat en de berm.

Vanwege de werkzaamheden moet de straat op meerdere plekken worden afgezet. Het verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars. Er wordt gefaseerd gewerkt. De werkzaamheden starten 's morgens om negen uur en duren tot half vier 's middags.

'Nieuwe ondernemers erbij, maar er is ook weer leegstand'

Dorpsmanager en evenementencoördinator willen centrum aantrekkelijker maken

Ellen van Vossen (l) en Ellen Hazenberg hebben een andere rol in Bussum, maar weten wel van elkaar wat er speelt. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze kunnen nauwelijks een stap zetten in het dorp of ze worden aangesproken. Evenementencoördinator Ellen Hazenberg en dorpsmanager Ellen van Vossen zijn er al aan gewend. Zelf hebben ze ook het gevoel alsof ze hun werk voor de inwoners en ondernemers van Bussum al heel lang doen.

Toch timmert Ellen als dorpsmanager Bussum pas sinds oktober 2013 aan de weg. Ze kreeg een duidelijke opdracht van de Stichting Pro Bussum mee bij haar aantreden: los de leegstand op en maak van Bussum een aantrekkelijk centrum. Hoe? Dat lieten ze voor een groot deel aan haar eigen inbreng en creativiteit over. Ze herinnert zich uit die beginperiode vooral een centrum met een gebrek aan samenhang, een beeld dat ook bevestigd werd door mensen met wie ze sprak. "Ik hoorde van verschillende inwoners dat Bussum wel veel winkels heeft, maar dat ze niet met elkaar verbonden zijn." Een duidelijk signaal voor Ellen, die in andere steden en dorpen al vaker met dat bijltje had gehakt, om daar eens goed in te duiken.

Een van de woningen aan de Brinklaan. Foto: Bob Awick

Een vijfde drogist in de Nassaulaan heeft zeker niet de voorkeur

"Ik wilde het aanbod zichtbaar maken door de samenhang in het winkelgebied te versterken, zoals nu bijvoorbeeld met de Havenstraat is gebeurd." Die straat was volgens haar een goed voorbeeld van een straat die er maar een beetje bij leek te hangen, ondanks de leuke winkels. "Ze waren niet echt onderdeel van het centrum." Wie onlangs nog via die kant het centrum is ingelopen kan met eigen ogen het verschil zien.

Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar de ondernemers uit de straat zijn tevreden en ook heeft Ellen al van menig inwoner complimenten ontvangen. "En," benadrukt ze, "er zijn de laatste tijd ook nieuwe ondernemers opgestaan. Zoals Trev's Soep in de Kapelstraat, en eerder al Het Hoofdkantoor op de hoek van de Spiegelstraat en (H)eerlijk Waar aan de Huizerweg." Ook regelde ze dat er aan de Brinklaan woonruimte kwam op de plek van lege winkels. Maar ze ziet nu ook gaten vallen, ondernemers die ermee stoppen en panden die leeg komen te staan. Ze wijt het ten dele aan de grilligheid van de economie en het oprekken van de seizoenen. Ze schetst een beeld van haar eigen kledingkast. Daarin zijn half juli nog steeds geen zomerjurken te bekennen.

Gooise Meren

Het werkgebied van de evenementencoördinator blijft 'beperkt' tot het Bussumse. De rol van dorpsmanager, met name wat de aanpak van de winkelleegstand betreft, zou wel meer over de kernen heen getrokken kunnen worden. Voorafgaand, en nu ook na de fusie, is er onderling wel regelmatig contact, maar van een samengaan is voorlopig zeker geen sprake.

'Een leuk winkeldorp, niet alleen een boodschappendorp'

Kapelstraat
Er is al veel over geschreven en minstens zo vaak over gesproken: de Kapelstraat. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft Bussum een heuse terrasstraat. Een project waar Ellen trots op is dat het in samenwerking met gemeente en ondernemers is gerealiseerd. Ze maakt zich wel zorgen over de toename van het aantal leegstaande winkelpanden in de Nassaulaan door het omvallen van met name winkelketens. De huren van die panden zouden voor veel partijen te hoog gegrepen zijn. "Er is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod." Een pandenpitch dan maar weer? Zo'n avondje waarop je vraag en aanbod bij elkaar probeert te brengen. Met alle partijen: van pandeigenaren en makelaars tot winkeliers en zzp'ers die een werkplek buitenshuis wel zien zitten. Eerlijk gezegd denkt Ellen dat ze het nu, na drie keer, in een ander vaatje gaat gieten. Hoe het precies eruit gaat zien weet ze nog niet. Ondertussen is ook de evenementencoördinator aangeschoven met vers van de pers de evenementenkalender van Bussum. "Weet je meteen wat er de komende drie maanden te doen is in Bussum", grapt ze. Het is een van haar projecten. Alles wat er te doen is in Bussum verzamelen en dat in de vorm van een kalender wereldkundig maken. Ze werkt veel samen met de straatmanagers, in totaal telt Bussum er 14. Ze ontkracht direct het beeld dat zij verantwoordelijk is voor alle evenementen in het dorp. "De ondernemers nemen zelf het initiatief, ik ondersteun bij activiteiten en evenementen." En dat gaat van het regelen van de hanging baskets die voor eenheid en een fleurig straatbeeld moeten zorgen tot het aanvragen van de vergunning voor bijvoorbeeld Bussum Cultureel of het intekenen van de plattegronden voor Het Gooi Bevrijd.

Groot evenement
Het lijkt kinderspel, maar er blijkt toch heel wat aan vooraf te gaan voordat de zomerbloeiers hangen. Ze lachen als ze daar aan terugdenken. De evenementencoördinator is langs elke lantaarnpaal in het dorp gefietst om te kijken of die geschikt was: niet te dicht bij een gevel, of dat zo'n basket het zicht belemmert. Een idee dat wel rechtstreeks uit haar koker komt is het plan voor een grootschalig en breed gedragen muziekevenement dat verder gaat dan 'het straatje' van de winkelier. Dit idee is door verschillende partijen opgepakt en resulteerde in Deining in Bussum. Een voorbeeld van een evenement waar alle winkeliers aan meebetalen vanuit het reclamebudget, maar waar ze niet onmiddellijk de vruchten van plukken. "Langetermijninvestering", noemt Hazenberg het. "Het zet Bussum op de kaart." Het zou natuurlijk mooi zijn als elke winkelstraat een eigen identiteit had, beaamt ook de dorpsmanager. Maar de verschillen zijn soms klein. Ze labelt er een paar. De Nassaulaan bijvoorbeeld is een winkelstraat voor de grotere winkels, voornamelijk vanwege de omvang van de panden. Maar een vijfde drogist hoeft wat haar betreft niet in die straat de leegstand op te vullen. De Spiegelstraat rekent Ellen steevast tot het centrum. "High-end mode, lifestyle en kleinschaligheid", benoemt ze het winkelaanbod in dit straatje. Het woord 'beleving' valt nu al een paar keer. En ook de evenementencoördinator ziet dat als een belangrijk recept voor succes. Maar zitten we daar in Bussum wel op te wachten? De beide dames denken van wel en in hun aanpak proberen ze daar samen met de ondernemers op in te spelen. "We willen een leuk winkeldorp zijn, niet alleen een boodschappendorp", verkondigen ze eensgezind.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

De Gooi en Eemlander 11 november 1927.

Hoenderopfokpark Gooi-Oord

'Kippen fokken, - wat is daar nu van te vertellen?' …. verzuchtte een redacteur van het (soms pikant) geïllustreerde tijdschrift 'Het Leven' van 10 maart 1928. Hierna bracht hij het tot een paginagroot artikel over hoenderopfokpark Gooioord in Bussum.

De Gooi en Eemlander 15 augustus 1928.
Kippen, niets dan kippen! (coll. Spaarnestad).
Norton broedmachine (coll. Spaarnestad).

Omstreeks 1880 is er al sprake van een hoenderpark op landgoed Gooioord aan de Amersfoortsestraatweg, naast de toenmalige uitspanning De Gooise Boer op de grens van Bussum en Hilversum. In 1901 is in een notariële acte sprake van een 'kunstmatige hoenderfokkerij' op het landgoed. Het artikel in 'Het Leven' biedt een mooie inkijk in het reilen en zeilen van deze hoenderfokkerij, die toen onder leiding stond van Coen Saarloos.

De fokkerij bestond uit leghuizen, een grote Newton-broedmachine, een centraal verwarmd kuikenopfokhuis voor zo'n 4000 kuikens en een grote buitenruimte met overal kippen! Op de foto van de buitenruimte staan rechts opfokhokken, bovenaan links is de voormalige villa Gooioord te zien. Het meest interessante onderdeel van het bedrijf was de grote, door drie kachels gestookte Newton-broedcentrale, uitgerust met 48 laden die elk 150 eieren konden bevatten. Zo konden 7200 eieren tegelijk worden uitgebroed. Het broedproces vroeg grote nauwkeurigheid: temperatuur 37,8 graden, luchtvochtigheid 50%. Na gemiddeld 21 dagen kwamen de kuikens uit, om vervolgens in het kuikenopfokhuis (op-)gevoed te worden voor de handel.

In Gooioord werden zowel bedrijfshoenders als sportkippen van een groot aantal verschillende rassen gefokt. Kippenkenners roemden de collectie van hoenderpark Gooioord hogelijk; ze werd genoemd als een van de allerbesten in Europa. Die roem wordt ondersteund door berichten in de pers van die dagen. Saarloos nam deel aan diverse pluimveetentoonstellingen en sleepte daarmee vele prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht. Een van de krantenberichten vermeldt, enigszins zuur: '… dat genoemde heer Saarloos wel het leeuwendeel der prijzen weghaalde'.

In de jaren dertig van de vorige eeuw gingen Gooioord en omgeving op in een van de uitbreidingsplannen van de gemeente Bussum. In 1934 verhuisde Coen Saarloos met zijn gezin naar Amsterdam.

Ben Koning

donderdag 4 augustus

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iepenlaan 354a, tot 11.00 uur. Info: 035-6911903

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Wybe Kooijmans en Olof Vugs met een licht programma met werken van merendeels Engelse componisten.

vrijdag 5 augustus

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.0 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden, Iepenlaan 354a. Tot 12.00 uur. Opgeven via 035-6918829.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Info via 035-6910694.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Door Ruimte. Rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee, daarna broodmaaltijd, met soep en een snack. www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Een goed gesprek door Ruimte. Rechts naast de Maria(koepel)kerk. www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 6 augustus

Garageverkoop

Garagebox 348 14.00 uur

Ten behoeve van activiteiten voor de bewoners. Locatie Iepenlaan.

zondag 7 augustus

Rondleiding

Comenius Museum 15.00 uur

Tijdens deze dag is ook de tentoonstelling 'Wereld Beeld' te zien. Ook op zondag 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december zijn er gratis rondleidingen. Rondleiding is gratis, toegang museum € 6,-. Aanmelden via info@comeniusmuseum.nl.

maandag 8 augustus

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Tot 12.00 uur. Ook voor niet-leden. Consumpties voor eigen rekening.

woensdag 10 augustus

Fietstocht

WOC Bellefleur 11.00 uur

Start vanaf Mackaylaan 11a Naarden. De lengte is maximaal 35 km. Zelf lunchpakket en drinken meenemen. www.wocbellefleur.nl

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een ontspannend en boeiend spel buiten bij WOC Spieghelwijck. Info. 035-6911903.

Schakel Zomer-BBQ

De Schakel 16.45 uur

Grootse zomer-BBQ. Inschrijven via De Schakel, per telefoon of per e-mail. Kosten in totaal € 7,50 per persoon. Kol. Verveerstr. 74 Naarden. info@wijkpostdeschakel.nl.

donderdag 11 augustus

orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Orgelconcert door Ab Weegenaar, met werken van onder meer M. Reger en A. Guilmant.

zondag 14 augustus

Dvd-voorstelling, soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Dvd op groot scherm. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

door Lidia Ksiazkiewics, organiste in de kathedraal van Laon en begeleidend pianiste aan het Conservatorium in Straatsburg. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl en aan de deur.

zondag 15 augustus

Seniorenweek

Uit-Wijk 10.30 uur

Dr. Schaepmanlaan 10. Van 15 t/m 26 augustus a.s. Inschrijven via jrossum@versawelzijn.nl.

dinsdag 17 augustus

Bus- en wandeltocht

Gooise Meren 12.15 uur

Bus- en wandeltocht langs historische plaatsen in de gemeente. Duur ruim drie uur. Opstappen op diverse plekken. Opgeven en informatie: bustochtengm@gmail.com. € 5,- p.p.

Versa vrijwillgerscentrale

Forteiland Pampus zoekt gidsen. Onze gidsen leiden in groepen van maximaal 25 personen bezoekers rond door het fort.

Het Vestingmuseum zoekt iemand voor het team van de technische dienst voor 16 uur per week.

De Zandzee zoekt wandelvrijwilligers die onze mensen een frisse neus in de buitenlucht gunnen.

Forteiland Pampus zoekt mensen voor de gecombineerde functie informatiebalie en winkel. Informeren van bezoekers, verkoop in de winkel of in de horeca.

Filmhuis Bussum

Petting Zoo.

*In PUBLIEKE WERKEN herleven 19e-eeuws Amsterdam en de Drentse turfvelden levensecht. Met Gijs Scholten van Aschat.
*Bitterzoet PARCHED volgt vier vrouwen in kleurrijk India in hun streven naar een eigen leven.
*RACE speelt in 1936 in Berlijn. Jesse Owens doet als zwarte Amerikaan mee aan de Olympische Spelen en geeft Hitler het nakijken.
*THE RED TURTLE is de eerste lange animatiefilm van de Nederlandse Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit. Een prachtig sprookje voor jong en oud.
*In het kalm subtiele 45 YEARS maken Charlotte Rampling en Tom Courtenay invoelbaar hoe je jaloers kunt worden op de eerste geliefde van je man, zelfs als zij niet meer leeft.
*MAGGIE'S PLAN is een romantische klucht met Julianne Moore en Ethan Hawke.
*In THE LADY IN THE VAN bivakkeert een dame jarenlang bij een schrijver op de oprit. Op herhaling in Filmhuis Bussum.
*Debuutfilm PETTING ZOO laat zien hoe een kwetsbaar tienermeisje in Texas omgaat met haar onvoorziene zwangerschap.
*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN verliest een vader zich in het geloof, waardoor beide ouders vereenzamen. Verfilming van Jan Siebelinks bestseller.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.

Alleen een wonder kan HCAW nog aan play-offs helpen

Bussumse honkballers vechten de komende dagen voor hun laatste kans

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Er moet wel een groot wonder voor gebeuren, maar de honkballers van HCAW hebben nog een kansje om vanaf volgende week mee te doen aan de play-offs van de hoofdklasse. De Bussumers spelen vanaf morgen (donderdag) hun laatste 'normale' reeks duels en moeten een achterstand van zes punten goedmaken op de nummer 4.

Afgelopen weekend toonde HCAW nogmaals dat het heel wat stappen heeft gemaakt het afgelopen jaar. De Bussumers waren zowel donderdag (3-2), zaterdag (4-3) als zondag (4-6) te sterk voor Glaskoning Twins.

Alleen als HCAW naast morgen ook zaterdag en zondag het lager geklasseerde DSS weet te verslaan heeft het een goede kans om de play-offs nog te halen. Daar staat wel tegenover dat concurrent Kinheim, dat momenteel met zes punten voorsprong een plek boven HCAW staat, geen enkel punt mag pakken tegen het lager geklasseerde Glaskoning Twins. Alleen dan kan HCAW de achterstand dus goedmaken.

HCAW kent verreweg haar beste honkbaljaar sinds tijden

HCAW heeft een voordeel: de duels van deze week kunnen de Bussumers, als er zelf gewonnen wordt, alleen maar een goed resultaat opleveren. Mocht concurrent Kinheim wel gewoon doen wat het moet doen en Glaskoning Twins verslaan, dan stelt HCAW hoe dan ook plaats 5 van het klassement zeker.

Dat levert dan wel geen play-offs op, maar geeft HCAW wel een paar voordelen als het straks van start gaat met de play-downs voor klassebehoud. De Bussumse honkbalhoofdklasser gaat dan van start met zes punten, meer dan de rest van de tegenstanders, en kan daarmee al na het eerste weekend van de play-downs deelname aan de hoofdklasse van volgend jaar zeker stellen.

Sterk jaar achter de rug
Wat er de komende dagen ook gaat gebeuren, HCAW kent verreweg haar beste honkbaljaar sinds tijden. Terwijl HCAW de afgelopen jaren steeds tot de laatste dag moest knokken voor klassebehoud, staat het er nu veel beter voor. Het doel van de Bussumers was zolang als dat lukte mee te doen om de play-offs. En dat lukt HCAW dus tot aan het laatste weekend. Dat mag met recht knap genoemd worden. HCAW trok afgelopen najaar heel wat andere spelers aan en kreeg daarnaast nog een andere coach voor de groep. Het bleek al snel goed te gaan. Maar het had nog beter gekund: de Bussumers verspeelden vooral tegen L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus dure punten. Als HCAW de afgelopen weken aan slag scherper was geweest, had het veel meer punten kunnen pakken.

Komende tegenstanders
Als HCAW de play-offs nog weet te halen dan speelt het de komende weken tegen L&D Amsterdam Pirates, Curaçao Neptunus en Vaessen Pioniers. Zo niet, dan spelen de Bussumers dus gewoon play-downs en treft de ploeg tegenstanders Glaskoning Twins, DSS en Pickles UVV.

Sterk SDO komt net tekort

Bussumers spelen goede oefenpot tegen ASV De Dijk

SDO kwam goed voor de dag. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Er werd goed gevoetbald, maar SDO heeft afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen het ASV De Dijk van ras-SDO'er Jochem Twisker. De Bussumers verloren het oefenduel met 2-0.

De sterke achterhoede van SDO zorgde er voor rust voor dat het doel schoon bleef. De Amsterdamse tegenstander kreeg één goede kans en schoot zelfs raak, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Na de rust speelde SDO met meer druk naar voren, waardoor de ploeg zelfs kansen kreeg. Vooral de start na rust leverde een paar goede kansen op voor de Bussumers en leek dan ook een stuk beter dan de tegenstander. De Bussumers hadden echter een nadeel: de kansen troffen geen doel. Voor SDO hadden onder meer Daniël Jacobus en Kick van Aelst goede kansen om de score te openen, maar het ontbrak aan scherpte en een beetje geluk. De tegenstander had dat geluk wel en was ook wat scherper. Met slechts een handvol kansjes scoorden de Amsterdammers twee keer, waardoor SDO werd verslagen.

Koken op inductie

Bij Kloosterman Keukens & Badkamers in Huizen kun je terecht voor de TwistPad van Neff.

Blik in de toekomst, met oog op het milieu

Hoewel we in de Gooi & Vechtstreek geen last hebben van aardbevingen door gaswinning, zoals in Groningen, is het toch belangrijk dat we ons bewust zijn van ons gasgebruik. De inductieplaat helpt ons hierin al een heel eind op weg. Hij is schoon, minder gevaarlijk en veel beter voor het milieu.

Energie besparen

Er wordt gezegd dat met koken op inductie veel energie verloren gaat. Het tegendeel is waar: de energie gaat direct naar de onderkant van de pan om die te verhitten. Zo kan tot 90% van de energie door de pan worden opgevangen en gaat er dus maar 10% verloren. Dat is een stuk minder dan bij een gasfornuis, waarbij de helft aan energie langs de pan verloren kan gaan.

Voor- en nadelen

Als de pan van het vuur wordt gehaald is de plaat snel weer afgekoeld, waardoor er na het koken geen energie onnodig verloren gaat. Naast dat dit goed is voor het milieu is dit ook erg veilig. En doordat het één gladde plaat is zonder lastige hoekjes, maakt de inductieplaat ook veel gemakkelijker schoon dan een gasfornuis. Om op inductie te kunnen koken moet er wel een extra elektriciteitsgroep worden aangelegd in de meterkast. Ook zijn de pannen die geschikt zijn voor een gasfornuis niet altijd geschikt voor een inductieplaat.

TwistPad

Met de TwistPad van Neff bedien je met één knop de hele kookplaat. Activeer de gewenste kookzone door zachtjes te drukken en draai vervolgens om de temperatuur in te stellen. Op deze manier werk je snel en nauwkeurig. De TwistPad is onder andere verkrijgbaar bij Kloosterman Keukens & Badkamers in Huizen.

Column

Goud

Zaterdag slingerde ik mijn eerste potje honing. Mijn nieuwste hobby is imkeren en wekelijks word ik door de Weesper imker Gert Admiraal geïnstrueerd hoe we met ons bijenvolkje moeten samenwerken om hen vervolgens een deel van hun voedselvoorraad te ontfutselen. Hoewel het vloeibare goud superlekker smaakt, zou ik ook best zonder kunnen, maar gewasbestuiving is de werkelijke reden waarom het van het grootste belang is dat het niet alleen goed blijft gaan met de bijen, maar ook met de hommels, vlinders en andere insecten.

Zonder hier in te gaan op de oorzaken van bijensterfte is het duidelijk dat in ieder geval ook voldoende nectar en stuifmeel noodzakelijk is om de afname van het bijenaantal te keren. De gemeente kan hierin voorzien door bij de aanplant van straat- en parkbomen juist die soorten te kiezen waar de bij haar voedsel uit haalt. Ik noem hier een paar belangrijke die elkaar als voedselbron opvolgen: de wilg bloeit als eerste met zijn wilgenkatjes in het vroege voorjaar, in juni gevolgd door de acacia met zijn roomwitte, welriekende bloemtrossen en de linde in juli. Vervolgens doet de honingboom zijn naam eer aan met witte bloempluimen in augustus. Als de gemeente dan ook nog braakliggende bouwterreinen inzaait met speciaal voor bijen samengestelde wilde bloemenmengsels, levert zij een flinke bijdrage aan de biodiversiteit.

Op de Theetuin gaan we in het najaar ook een aantal bomen planten die heel toepasselijk bijenboom heten, de Tetradium daniellii. Dit kleine parasolvormige boompje bloeit in de nazomer met geelwitte bloemschermen gevolgd door donkerrode bessen: ook geschikt voor de wat grotere particuliere tuin. In een kleine tuin, op een balkon of dakterras kun je bijen ook blij maken met een bijenhotel en planten die rijk aan nectar zijn, oftewel drachtplanten, zoals klimop en kamperfoelie of wintergroene struiken zoals buxus, struikklimop, cotoneaster, berberis en tijm. En je kunt natuurlijk jezelf en de bijen plezieren met kleurrijke vaste planten in je tuin met voorjaarsbloei, zoals Alyssum, Arabis en Bergenia. Voor de zomerbloei kun je denken aan kattenkruid, distels, slangenkruid, korenbloem, klokjesbloemen, salie, kattenstaart, pioenrozen en rozen, terwijl zonnebloemen en herfstasters in de nazomer nog voor stuifmeel en nectar zorgen.

Ik heb een enorme bewondering gekregen voor het werk dat dit ijverige insectje verricht. U ook? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: www.bijenhouders.nl en op de website van de bijenschans in het Corversbos in Hilversum: www.bijenschanscorversbos.nl.

Zorgen bij huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheek

In Nederland zijn er ruim 2 miljoen huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. 16% hiervan maakt zich zorgen over de aflossing van de hypotheekschuld op de einddatum.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek naar hun bank of hypotheekadviseur te stappen. Een deel van deze huiseigenaren is dit gesprek al aangegaan. Het andere deel ziet op tegen dit gesprek of heeft hier geen vertrouwen in.

Nieuws


Koopwoningen waren in juni 4,6% duurder dan in juni 2015. Dit is de grootste prijsstijging sinds 9 jaar. Koophuizen in Noord-Holland waren ruim 7% duurder dan een jaar geleden en hiermee is Noord-Holland de provincie met de meeste stijging. De stijging betreft alle woningtypen - appartementen in het bijzonder.

Tip!


Ga jij op vakantie? Maak het inbrekers niet te makkelijk! Laat je post weghalen door de buren, kies voor een lamp met een timer en plaats bewegingssensoren. En wacht met het plaatsen van vakantiefoto's op social media tot je terug bent. Want ook voor inbrekers is het internet een bron van waardevolle informatie.

14 / 16

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl ook woningontruiming. tel. 06-20777535.

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel: 06-55955587.
www.vandamschilderwerk.nl

Gezocht: Schoonmaakster, met ref, NL moedertaal, huis in Naarden, 3u/2wk, a.u.b. sms/app@06-25043133.

Converse allstars in meer dan 10 kleuren vind je bij sport-inn nassaulaan 4 Bussum

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring met goede ref. in Naarden-Bussum Mevr. Heidi, 9 euro p/u. Tel.: 06-15540579.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed. 035-6938689