BussumsNieuws

20 december 2017

BussumsNieuws 20 december 2017


Crailo na veel gemor toch gekocht

Voorafgaand aan het raadsdebat werd er door tegenstanders nog geprotesteerd. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het was allesbehalve zonder slag of stoot, maar de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren hebben samen Crailo gekocht om er de komende jaren te gaan bouwen aan een supermodern 'buurtschap'. Vooral de gemeenteraad van Gooise Meren gaf nog veel tegenstand.

Het merendeel van de gemeenteraad gaf akkoord voor de plannen met Crailo, omdat het meent dat er een goed plan op tafel ligt voor Crailo. "Dat wordt hoe dan ook een aanwinst", zo stelden D66, CDA, GL, PvdA en Gewoon Gooise Meren.
Maar er was verre van onverdeelde steun. De VVD, Hart voor BNM, 50PLUS en het GDP waren erg kritisch. Niet omdat ze niet achter het bouwplan staan, maar omdat ze sterke twijfels hebben over hoe alle afspraken worden gemaakt, vastgelegd en gecontroleerd. "We geven nu als gemeenteraad de controle weg over een plan dat ons de komende twaalf jaar bezighoudt", was de voornaamste kritiek.
Eerder was de zeggenschap van de gemeente Gooise Meren over het Crailo-plan nog een punt van kritiek. Deze zorg werd echter weggenomen: Gooise Meren krijgt net zo veel te zeggen als Hilversum, beide 45 procent. Dat 'koopt' de gemeente wel af door ook een groter aandeel in de risicoverdeling te nemen. Daardoor moet de gemeente Gooise Meren meer geld ophoesten, maar het zou uiteindelijk ook meer kunnen opleveren. Al met al kost Crailo de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren in totaal 33,2 miljoen euro.

Roeivereniging Naarden is boos

NAARDEN "We worden ernstig in ons voortbestaan bedreigd als de plannen van de provincie Noord-Holland doorgaan ten behoeve van motorboten", aldus bestuurslid Matthieu Niehe.

"De plannen van het zogeheten Bestuurlijk Overleg (provincie, gemeente, Waterschap en Regio) maken veilig roeien, vooral in de zomerweekenden, onmogelijk. De Naardertrekvaart, een openbare waterweg, gebruiken we als roeiwater." In 2013 heeft de roeivereniging op verzoek van de provincie een overeenkomst gesloten met onder meer het Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond en de Hiswa om in het weekeinde specifieke schuttijden van de plaatselijke sluis af te spreken. "Door deze regeling konden de roeiers in de ochtend ongestoord hun gang gaan en 's middags had de gemotoriseerde vaart toegang tot hetzelfde water. En nu is die beperking dus fors teruggeschroefd, terwijl wij nog in overleg zijn met de betrokken instanties en andere gebruikers over een betere regulering. Het sterk beperken van de reeds overeengekomen tijdzonering voor gebruik van de Naardertrekvaart in het weekend betekent het einde van onze roeivereniging."

Levensvragen

Foto: Antoon F. Bruggeling

Bernadette Langemeijer praat over hoe je zinvol ouder kunt worden.

19

Vikingvondst krijgt ereplaats

Waar het kleinood ooit gemaakt werd, weten we niet. Waar het gevonden werd is duidelijk. En ook waar het uiteindelijk terechtkomt. Het fragment van de gouden Vikingring krijgt een permanent onderkomen.

Het is alweer dik een jaar geleden dat Mark op een van de grote akkers in het gebied tussen Bussum, Naarden en Huizen een geweldige vondst deed. Het bleek een stukje van een ring van Viking-signatuur. Na melding van deze 'goudschat' aan de autoriteiten ontstond er deining in archeologisch Nederland (en daarbuiten!). Er was sprake van een unieke vondst. Tot dan bleken er slechts vier gouden Vikingobjecten in ons land gevonden te zijn en de ring van Mark werd dus het vijfde. Kort geleden bedacht Mark dat dit gekoesterde stukje versierd Vikinggoud eigenlijk niet in zijn vitrine thuishoorde en besloot deze kostbaarheid te schenken aan Museum Dorestad (Wijk bij Duurstede). Conservator Luit van der Tuuk was bijzonder ingenomen met deze geste van Mark, want zodra er in ons land sprake is van Vikingen of Noormannen komt in één adem Dorestad ter sprake. Hier hebben de Vikingen immers enorm huisgehouden en verdient elk voorwerp dat gerelateerd kan worden aan deze plunderaars een plekje in het museum van Wijk bij Duurstede, zoals het oude Dorestad tegenwoordig heet. Momenteel wordt het museum in het oude raadhuis verbouwd. In 2019 zal het Gooise Vikingringfragment er een plaatsje krijgen.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. dr. C. Pumplun en 22.30 u. Kerstnachtdienst ds. L.J.Th. Heuvelman en ds. V.C. Lindenburg; ma. 25/12 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. J.L.W. Koppenhol; ma. 25/12 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 17.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril, 21.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki en 23.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 23/12 17.30 u. Eucharistie; ma. 25/12 09.30 u. Eucharistie en 14.00 u. Kindje wiegen pastoor C. Fabril; di. 26/12 09.30 u. Eucharistiepastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. B.L.C. Aarnoudse; ma. 25/12 10.00 u. ds. M.J. Kater; di. 26/12 10.00 u. ds. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 19.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril en 21.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 25/12 10.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 15.00 u. Kindje wiegen
*RK St. Jozefkerk 19.00 u. Gezinsviering Parochianen en 21.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril; ma. 25/12 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst en 22.00 u. Kerstnachtdienst ds. J.H.W. Elhorst; ma. 25/12 gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk; ma. 25/12 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk; ma. 25/12 10.30 u. ds. J.P. Schouten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van Duinen en 16.00 u. dhr. A. Verstoep; ma. 25/12 08.55 u. ds. W.H.B. ten Voorde en 16.00 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 19.00 u. Kerstavond dr. T.R. Barnard; ma. 25/12 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 19.30 u. Kerstavond ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 21.00 u. Kerstavond ds. A. van der Wijk en ds. W. Metzger; ma. 25/12 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 21.00 u. gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente B-N; ma. 25/12 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit en 23.00 u. Kerstnachtdienst Ravelijn Naarden ds. P.A. Smit; ma. 25/12 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 19.30 u. Kerstwijding; ma. 25/12 10.00 u. Kerstdienst en Kerstmusical
*De Christengemeenschap 24.00 u. Middernachtdienst; ma. 25/12 08.00 u. Mensenwijdingsdienst; di. 26/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst Kerst

Weerbericht

Eerst rustig, weinig neerslag; kerstdagen wisselvalliger

Bepalend voor het weerbeeld is een sterk hogedrukgebied te zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt voor een westelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Vanaf het kerstweekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuiden. De westelijke stroming trekt dan verder aan. Atlantische depressies krijgen vervolgens meer invloed, met toenemende regenkansen. Het blijft daarbij zacht winterweer.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt veel bewolking verwacht. Er kan soms lichte (mot)regen vallen. Er waait een matige westenwind. Vrijdag ruimt de wind naar noordwest. Het blijft goeddeels droog. Er is bewolking, maar af en toe kan de zon even doorbreken. De nachten zijn vorstvrij met een minimum van circa 6 graden. Ook overdag ligt de temperatuur met 8 à 9 graden enkele graden boven normaal.

Het weekeinde + de kerstdagen

Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen. Het blijft vrijwel overal droog. Zondag neemt de bewolking toe. Later op de dag en op kerstavond is er kans op wat regen. Het wordt zondag en tijdens de kerstdagen rond 9 graden. Ook de nachten verlopen zonder vorst. Er is met kerst vrij veel bewolking met soms wat regen. De zuidwestenwind trekt iets aan tot matig of vrij krachtig.

Weetje

Het wordt voor de zevende keer op rij een groene kerst. In 2009 en 2010 viel er wel sneeuw. Statistisch komt gemiddeld eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In 2016 verliepen de kerstdagen met 12 graden zeer zacht. In 2015 beleefden we zelfs de zachtste kerstdagen in meer dan honderd jaar met een temperatuur van 14 à 15 graden.

Vanaf 20 december zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: Herman Rammers over zijn film 'Dumpzone II', nieuwe stoelen in de Grote Kerk en Oud Valkeveen gaat sluiten.
- RegioHub met verhalen van 3 ex-daklozen.
- In In Derde Termijn: gesprek met de waarnemend burgemeester van Wijdemeren.
- In gesprek met burgemeester Han ter Heegde.

Wethouder blij dat A1 wordt ondertunneld op lange termijn

MIRT-onderzoek na drie jaar afgerond

De A1 ondertunnelen om het knelpunt tussen Muiderberg en Eemnes op te lossen. De wethouder wordt hier heel blij van. Natuurclubs vrezen voor de natuur.

Er moet een oplossing komen voor het knelpunt. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN De A1 in een tunnel of verdiept aanleggen en flink wat extra maatregelen op het gebied van infrastructuur zijn nodig om de dagelijkse files op de A1 tussen knooppunt Muiderberg en Eemnes op te lossen. Het deze week verschenen onderzoek Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Oostkant Amsterdam, heeft hier uitsluitsel over gegeven.

Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is dat de A1 tussen Muiderberg en Eemnes al druk is en alleen nog maar drukker wordt. Ook het treinverkeer wordt op meerdere trajecten zwaar belast en soms moet een reiziger zo vaak overstappen dat de keuze sneller op de auto valt. En dus zijn maatregelen noodzakelijk, is de gedachte.

Grootschalig

'Alle betrokken partijen zien nu dat er een oplossing moet komen'

Op korte termijn - deze projecten zijn al in uitvoering of voorbereiding - wil men slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en het ov aantrekkelijker maken. Ook is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 (verdiepte ligging en/of tunnel) noodzakelijk, schrijft de Regio in een persbericht. Dat kan echter pas op de langere termijn (2040) omdat het gebied, de technologie, de demografie en de economie volop in ontwikkeling zijn.

De prioriteit en de oplossingsrichtingen zijn nu dus vastgesteld. Het geld moet nog komen, net zoals de concrete invulling voor het oplossen van de problemen. Toch is verantwoordelijk wethouder Miriam van Meerten van de gemeente Gooise Meren al erg tevreden met de conclusies uit het rapport.
"Het hele project wordt nu breed bekeken. Zowel op het gebied van economie als op het gebied van landschap als op bereikbaarheid. De conclusie is dat alleen de aanpak van de A1 niet zinvol is. Er moeten altijd aanvullende maatregelen worden genomen. Denk daarbij aan verbreding van de A27, het aanpakken van ov-fietsverbindingen en het spoor. Dat is voor ons hier in Gooise Meren een grote winst. Er is nu echt gezegd dat de A1 niet verbreed kan worden en dus ondergronds moet komen. Dat vinden wij ook de mooiste oplossing. En als de A1 wordt ondertunneld, wordt dus ook gekeken naar oplossingen voor het spoor. Wij zijn ontzettend blij dat de neuzen nu dezelfde kant op staan. Het betreft een miljardenproject, er is geen goedkope oplossing mogelijk. Maar alle betrokken partijen zien nu dat er een oplossing moet komen."

Vele partijen

Aan het zogenoemde MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam werkten vele betrokken partijen samen. Denk aan de Economic Board Gooi en Vechtstreek, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en de Fietsersbond.
Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten laat namens de verschillende natuur- en milieuorganisaties weten minder blij te zijn met de plannen. "Zaken als natuur en landschap en ook gezondheid en luchtkwaliteit moeten leidend zijn bij nieuwe verkeersplannen. Dat is in het MIRT-onderzoek allerminst het geval," zo meent ze.

Ze laat weten te vrezen dat de optie voor een verdubbeling van de N201 en een nieuwe weg over de Hoorneboegse heide bij Hilversum door kan gaan. Verder vertelt ze dat met de inbreng van de natuurorganisaties tijdens het onderzoek niets is gedaan. Voor haar genoeg reden om de zaak de komende tijd kritisch te volgen en burgers hierop te attenderen.

Uitwerking

De uitwerking van de plannen zijn niet een-twee-drie klaar. Maar men verwacht dat medio volgend jaar er meer duidelijkheid is over de financiering en uitvoering van de maatregelen uit het pakket. De maatregelen die worden afgewogen in het toekomstbeeld ov vallen daar echter niet onder.

Starters kunnen lening krijgen

GOOISE MEREN Starters op de woningmarkt die net een deel van hun financiering tekortkomen om hun eerste huis te kopen, kunnen vanaf nu weer aanspraak maken op een starterslening. De gemeenteraad heeft afgelopen week een akkoord gegeven voor dat plan.

De starterslening is een aanvullende lening, boven op de hypotheek, die starters een steuntje in de rug moet geven bij het kopen van een huis. Het is een lening onder gunstige voorwaarden. De totale pot voor startersleningen bedraagt nu 940.000 euro. Daarmee kunnen ten minste 23 starters geholpen worden. De afgelopen jaren werden er ongeveer 10 leningen per jaar verstrekt.

SDO hoort bij de beste

BUSSUM Voetbalclub SDO behoort tot de honderd beste amateurclubs van Nederland. Dat heeft het blad De Voetbaltrainer berekend.

SDO haalde de top 200 door de resultaten van het eerste team en acht jeugdteams van de club. Hoe hoger de teams spelen, hoe beter. Het eerste elftal speelt hoofdklasse en ook veel jeugdteams voetballen hoog. Dat levert SDO een honderdste plaats op. Drie jaar geleden stond de club nog 155e.
BFC staat ook weer op de ranglijst, namelijk op plek 191. De klassering is opvallend omdat BFC 'slechts' derde klasse speelt. BFC dankt haar klassering vooral aan de goede geklasseerde jeugdteams.

Schoolzwemmen straks voor groep 7 en 8

Niet watervrij maken, maar bijhouden wordt de insteek

Niet de kleinere kinderen, maar de grote komen aan de beurt. Foto: Archief.

GOOISE MEREN De gemeente gaat alle scholen in Gooise Meren de mogelijkheid bieden om met de groepen 7 en 8 te gaan zwemmen. Die kinderen kunnen dan op de fiets naar het zwembad en daar hun zwemvaardigheid bijhouden, is het idee. Dit nieuwe plan, dat ingaat vanaf volgend schooljaar, wijkt af van de huidige situatie.

Alle kinderen zullen op 11-jarige leeftijd een zwemdiploma hebben

Momenteel zwemt een aantal scholen in Bussum in de Zandzee. Het gaat dan om jonge kinderen in de groepen 3 t/m 5. Deze kinderen kunnen dan ook hun diploma halen. Die regeling gaat op de schop. Wethouder Gerben Stuik laat weten dat de meeste kinderen in die groepen al een zwemdiploma hebben. Ouders wachten het schoolzwemmen niet af. De meeste kinderen zijn dus al watervrij en dat was het oorspronkelijke uitgangspunt van de regeling. De focus komt nu dus op de natte gymles - het bijhouden van de zwemvaardigheid. En dat gaat voor alle scholen gelden. Alle kinderen uit groep 7 en 8 krijgen de mogelijkheid naar het zwembad te gaan, op de fiets. Want voor deze grotere kinderen hoeft de gemeente geen bus te betalen, meent men. Ook is het makkelijker te organiseren, omdat de kinderen zelfstandiger zijn en geen hulp nodig hebben bij het aan- en uitkleden. Verder komt er een vangnetregeling voor kinderen die geen A-diploma hebben. Dat wil zeggen dat gekeken wordt vanaf groep 6 welke kinderen nog niet zover zijn. Die kinderen mogen dan alsnog in hun vrije tijd op kosten van de gemeente een diploma halen. Door te wachten tot groep 7 hoopt de gemeente dat de ouders al eerder zelf hun kinderen op zwemles doen. Het beleid moet dus ontmoedigen dat ouders (in Bussum) wachten tot groep 4.

Jim de Vos

Huisarts, 32 jaar,
woont in Naarden sinds
augustus 2017

Waar ben jij druk mee?
"Ik sta op plek 4 van de CDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren. Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van de verkiezingscampagne. Daarnaast werk ik als huisarts; ik neem een solopraktijk in Huizen over op 1 januari aanstaande."

Wat heb jij met politiek?
"Ik wil mij graag inzetten om de samenleving een stukje beter te maken. Politiek is een manier om dingen te verbeteren en te veranderen. Op lokaal niveau wil ik dat in de gemeenteraad van Gooise Meren voor het CDA gaan doen."

Goed gesprek?
"Met Max Verstappen zou ik weleens een goed gesprek willen over zijn leven in de Formule 1. Ik vind het heel erg knap wat hij presteert op zo’n jonge leeftijd."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Doneren aan de KNRM (reddingsmaatschappij). Deze mannen en vrouwen zetten zich zonder een cent subsidie iedere dag in om op zee mensen te redden."

En met een miljoen?
"Onze huwelijksreis begin mei volgend jaar upgraden naar een wereldreis van zes maanden."

Een dag de burgemeester?
"Dan zorg ik dat jongeren en starters makkelijker een fijne woning kunnen krijgen."

Onder de kerstboom?
"Een fietspomp speciaal voor racefietsen."

Ideale vrije dag?
"Uitslapen, rondje wielrennen door de polder en een goed boek lezen."

Waar heb je spijt van?
"Dat ik niet een paar jaar eerder in Gooise Meren ben gaan wonen. Het is hier zo fijn, zeker in vergelijking met de drukte in Amsterdam."

Akkoord voor verkeers- plannen dorpshart

BUSSUM Er kan gewerkt gaan worden aan het verkeer door het dorpshart voor Bussum. De gemeenteraad heeft afgelopen week het zogenoemde 'kaderplan verkeer' aangenomen.

Het plan vormt een handvat voor heel veel verkeersplannen waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag hoopt te gaan om knelpunten op te lossen. Daarmee moet het verkeer veiliger en duidelijker worden.

Van het aanpakken van de Vlietlaan tot en met verkeer over de Landstraat, de Brinklaan, Herenstraat en ga zo maar door.

Enkele hoofdpunten van het plan kunnen nu worden doorgevoerd.

Rennen voor Serious Request

Foto: Tom Veldman

BUSSUM Tempo AV heeft afgelopen zaterdag met een sponsorloop voor Serious Request 450 euro opgehaald. Niet alle banen waren sneeuw- en ijsvrij, dus liepen de lopers een aangepaste coopertest op een stuk van circa 100 meter in 6 minuten in plaats van 12 minuten. Sara Last, leerlingen van het MBO College Hilversum, had de loop georganiseerd voor een schoolopdracht.

'De kosten voor vervoer naar Hongarije zijn bijna niet meer op te brengen'

De Poorters van Naarden kenden betere tijden

Volgens Vuijst is het de laatste jaren een hels karwei om alles geregeld en gefinancierd te krijgen. Foto: Bob Awick

NAARDEN De laatste vrachtwagen met hulpgoederen naar Hongarije is 7 december vertrokken, maar Paul Vuijst van de Stichting de Poorters van Naarden is alweer druk bezig met het plannen van de volgende rit. "Op 7 februari starten we weer met inzamelen van kleding en dan moet er weer snel een vrachtwagen die kant op", vertelt hij. Maar het kost flink wat moeite om alles goed te laten verlopen.

Volgens Vuijst is het de laatste jaren een hels karwei om alles geregeld en gefinancierd te krijgen. Meer tijd aan 'zijn kindje' besteden is geen optie. Het is nu al een dagtaak. Het probleem zit hem in de beperkte opslagcapaciteit voor hulpgoederen en de kosten voor diezelfde opslag en het vervoer. "Het kost elke keer zo'n 2.200 euro om een vrachtwagen die kant te op laten gaan en omdat we minder opslagcapaciteit hebben is de wagen niet altijd vol." Een flink bedrag dat ze volgens Vuijst nauwelijks meer kunnen ophoesten. De oorzaak? "De gemeente denkt niet meer mee met ons", aldus Vuijst.

Een van de problemen is dat ze nu nog maar een container hebben, vroeger hadden ze er twee. Vuijst: "De gemeente betaalde de huur, die is daarmee gestopt en de huur voor twee containers kunnen we niet zelf betalen." Die ene container kost hen nu dus 1200 euro huur. Volgens Vuijst kwam er wel een vriendelijk aanbod van Van Paridon. "Van hen mochten we twee containers gratis gebruiken, maar dan moeten we een stukje grond hebben." En dat is het volgens Vuijst nu de bottleneck. "Dat stukje grond kost geld en dan hebben we ook nog eens een opzegtermijn van een maand. Waar moeten we dan zo snel met die containers en de spullen heen?"

Volgens Vuijst laat de gemeente hen flink in de kou staan

Door pech achtervolgd

Het lijkt de stichting, na de gedwongen verhuizing uit de Gele Loods een aantal jaar geleden, niet mee te zitten. Eén in plaats van twee containers betekent dat ze veel minder spullen kwijt kunnen en volgens Vuijst missen ze zo flink wat mooie spullen. Ook werd er vorige maand ingebroken in de ruimte waar de ingezamelde kleding opgeslagen wordt. Maar er is ook een lichtpuntje. Ze mogen nu al twee jaar gebruikmaken van De Schakel voor het houden van kledinginzamelingen. En die plek bevalt prima. De grootste bottleneck is dus het tekort aan opslagruimte voor de opslag van de meubels en de huur voor het stukje grond.
Volgens Vuijst zou het leven en zijn werk voor de Poorters er een stuk zonniger uitzien als de gemeente ze een stukje grond gunt voor het plaatsen van twee containers waar ze niets voor hoeven te betalen. "Ik heb de gemeente daarnaar gevraagd. Ik krijg te horen dat we dan maar subsidie moeten aanvragen." Vuijst haalt zijn schouders op. "Ik wil gewoon een beetje medewerking, zodat wij ons werk kunnen doen."

Kijkje achter schermen bij kringloopwinkel Naarden

In de kringloopwinkel Naarden is van alles te koop. Foto: Bob Awick

NAARDEN De kringloopwinkel van Naarden is te zien in de vijfdelige documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel' van de VPRO. De eerste uitzending gaat over Mohammed die dit jaar een vroege Mondriaan tussen de ingeleverde spullen vond en daarmee de landelijke pers haalde.

'Een kringloopwinkel is nu sociaal geaccepteerd'

"Wat regisseur Frank Wiering wil laten zien, is het succes van kringloopwinkels", vertelt Simone Ooijens, werkzaam op de afdeling Marketing en Communicatie van de Tomingroep. "En dan gaat het niet alleen om de spullen, maar vooral om de mensen achter de schermen. Bij ons werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij krijgen een opstap naar regulier werk in de breedste zin van het woord. Dat kunnen verslaafden, vluchtelingen en mensen met een verstandelijke beperking zijn."
In de serie hebben ze dat in beeld gebracht en is er gefilmd in de kringloopwinkel in Zeist, Steenwijk en Naarden. "In Steenwijk hebben ze iemand gevolgd met een alcoholverslaving. Bij ons in Naarden volgen ze Mohammed, die gespecialiseerd is in kunst en antiek. Hij werkt al jaren samen met Francis, een Marokkaanse jongen die doofstom is. De mannen hebben samen een eigen taal ontwikkeld."
Veel mensen uit het Gooi en omstreken gaan speciaal naar de kringloopwinkel in Naarden. Wat is het succes? "Het succes is dat het een hele ruime winkel is, verdeeld over twee verdiepingen. Bij ons kun je vrijwel alles kopen en is er ook een aparte kledingafdeling. We hebben ook een snelle doorloop. Als je vandaag in de winkel komt is het morgen anders, dus dat maakt de winkel steeds verrassend om te bezoeken. En een kringloopwinkel is nu sociaal geaccepteerd en duurzaam, want we geven spullen een tweede kans." De kringloopwinkel organiseert ook activiteiten zoals een jaarlijkse veiling en de brocantedagen. Daarnaast is er een koffiehoek waar mensen terechtkunnen voor koffie, thee of een lunch. "Van het café wordt veel gebruikgemaakt. Ook het café is een leerplek, maar dan op het gebied van catering. De kringloopwinkel maakt deel uit van de Tomingroep en we hebben in totaal twaalf bedrijven waar mensen werken vanuit de Participatiewet. Je kunt bij ons dus kiezen. De een wil graag werken in de kringloopwinkel, de ander bij de catering of metaalbewerking. We proberen zo veel mogelijk te kijken waar de interesses liggen, want hoe leuker iemand zijn werk vindt, hoe meer hij of zij zich inzet en dat is geweldig om te zien."

'Het succes van de kringloopwinkel' is te zien van 25 tot en met 29 december om 21.10 uur bij NPO2.

'Wat ik doe als wethouder raakt de inwoners'

Gerben Struik is bijna twee jaar wethouder in de gemeente Gooise Meren. Hij vindt zijn wethouderschap uitdagend want zaken als duurzaamheid, jeugdzorg, passend onderwijs, werk en inkomen, dierenwelzijn en het milieu raken mensen in hun dagelijks leven. We kijken met Gerben Struik terug op het afgelopen jaar en hij vertelt wat zijn verwachtingen voor volgend jaar zijn.

Wethouder Gerben Struik wil graag wethouder blijven. Foto: Bob Awick

Hoe vind je dat het afgelopen jaar is gegaan met jouw portefeuilles in Gooise Meren?
"In mijn portefeuille heb ik onder andere duurzaamheid, jeugd, werkgelegenheid en arbeidsparticipatie. Dit zijn onderwerpen die inwoners raken omdat het direct met ze te maken heeft. Neem bijvoorbeeld duurzaamheid. We hebben samen met 125 inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het project Samen Sneller Duurzaam opgezet omdat we sneller willen verduurzamen in Gooise Meren. Binnen het project zijn een aantal werkgroepen ontstaan die willen investeren in de toekomst."

Wat gaan die werkgroepen doen?
"Er zijn verschillende soorten werkgroepen. De ene groep richt zich op energie, de andere op grondstoffen of biodiversiteit om te kijken hoe ze de duurzaamheid in Gooise Meren verder kunnen ontwikkelen. De werkgroep Energie wil dat de huishoudens in 2030 geen aardgas meer gebruiken, maar schone energie zoals zonnepanelen en dat alle woningen zijn voorzien van duurzame isolatie. De gemeente faciliteert en denkt mee. Zo zijn we nu bezig met een duurzame visie op het groen in de buitenruimten. De werkgroep Biodiversiteit is er ook bij betrokken om te kijken hoe een groene buitenruimte meerwaarde kan opleveren voor vlinders en bijen."

Is het gemeentehuis duurzaam verbouwd?
"Het gemeentehuis is nog niet energieneutraal, maar door de verbouwing hebben we nu wel energielabel A+. De gemeente is eigenaar van zo'n tachtig panden en die moeten de komende jaren ook energieneutraal worden. Daarnaast willen we zo duurzaam mogelijk inkopen. We willen bijvoorbeeld voor de buitendienst heggenscharen gaan gebruiken die op een accu werken in plaats van op diesel. Ook vinden we het belangrijk dat de onderdelen van gereedschap kunnen worden hergebruikt. Op dat gebied zijn we koploper in de regio."

'Eigenlijk wil ik iedereen een pluim geven die zich inspant voor een duurzame toekomst'

Wat kunnen inwoners op het gebied van duurzaamheid verwachten van de gemeente?
"De gemeente gaat een fonds oprichten waar particulieren tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten voor zonnepanelen, isolatie of andere maatregelen die ze willen nemen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Ook zijn we in gesprek met woningcoöperaties, waterleidingbedrijf PWN, netbeheerder Liander en de provincie om de CO2-uitstoot te verminderen en aan de slag te gaan om in de toekomst de wijken energieneutraal te maken."

Als wethouder heb je Plan 18 laten ontwikkelen. Wat houdt dat precies in?
"Als je achttien jaar wordt, ben je volgens de wet volwassen en moet je veel zaken zelf regelen. Met Plan 18 zijn we samen met verschillende organisaties nu een jaar bezig en helpen we jongeren die bij ons bekend zijn vanuit de jeugdhulp. Ze worden op hun zeventiende uitgenodigd voor een gesprek, zodat ze weten wat ze moeten doen als ze achttien jaar worden. Ze moeten onder andere zelf een identiteitskaart aanvragen en verzekeringen afsluiten. Neem het voorbeeld van een jongen die zijn paspoort niet had aangevraagd en om die reden geen opleiding kon volgen. Dat wil je voorkomen en dan kan Plan 18 heel goed helpen."

'Ik blijf lijsttrekker van GroenLinks en wil wethouder blijven, want dit werk past bij me'

Helpt de gemeente deze jongeren ook nog op een andere manier?
"Ja, en dat doen we samen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Gooise Meren. Ondernemers in Gooise Meren bieden mensen, die aan de zijlijn van de samenleving staan, een werkplek aan. Dat kunnen jongeren met een beperking, werkzoekenden met een uitkering, arbeidsgehandicapten of 50-plussers zijn. Dit jaar heb ik de eerste Smaakmaker uitgereikt. Dat is een certificaat voor werkgevers die kansen bieden aan jongeren met een arbeidsbeperking. De Smaakmaker ging naar De Vestingh Verf & Glas. Dit bedrijf bedrijf heeft meerdere mensen met een beperking in dienst."

Wat doen de gemeente en MVO Gooise Meren voor inwoners met een arbeidsbeperking?
"MVO Gooise Meren is een samenwerking tussen de gemeente en zo'n 75 bedrijven. Het doel is om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. En het werkt goed, want samen met de werkgevers hebben we onze doelstelling bereikt om meer dan de helft van de gegadigden te begeleiden naar werk, een leerwerkplek of naar vrijwilligerswerk. Wat ik belangrijk vind, is dat ze niet thuiszitten maar door goede begeleiding weer structuur in hun leven krijgen, plezier in hun werk hebben en daardoor actiever deelnemen aan de samenleving."

Je bent ook voorzitter van de regionale stuurgroep jeugd. Kun je daar meer over vertellen?
"Dat betekent dat ik op regionaal niveau, samen met de wethouders van andere gemeenten, werk aan de inrichting van de jeugdhulp. We hebben gezegd dat we willen uitgaan van de vraag van het kind. Het moet niet gaan om het label, zoals ADHD, maar om de hulp die het kind krijgt. Die hulp moet dus passen en snel voorhanden zijn. Als gemeente voeren we regie op die hulp. En we zetten ons in op preventie. Bijvoorbeeld via jongerenwerk en met projecten om overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan of overgewicht aan te pakken. Of door te helpen om een vechtscheiding te voorkomen, want daar zien we tegenwoordig veel problemen ontstaan."

Wie of welk bedrijf verdient een pluim?
"Ik vind het moeilijk om er een te kiezen, want er zijn er zoveel die echt een pluim verdienen. Wat mij heeft getroffen zijn de mensen van Samen Sneller Duurzaam omdat ze op hun eigen manier veel energie in het plan stoppen. Of de Broedplaats Gooise Meren die samen met inwoners de sociale, economische en fysieke leefbaarheid in de gemeente op een duurzame manier wil verbeteren en zich ook inzet voor een schoner milieu. Of Spant! die veel doet op het gebied van duurzaamheid en werkgelegenheid. Eigenlijk wil ik iedereen een pluim geven die zich inspant voor een duurzame toekomst. Maar dat geldt net zo goed voor iedereen die zich inzet voor onze jongeren."

Je hebt ook dierenwelzijn in je portefeuille. Wat doe je daarvoor?
"Ik vind dierenwelzijn ook heel belangrijk. Bij een instelling als Vogelhospitaal Naarden werken veel vrijwilligers en dat is goed voor de samenleving. Het is wettelijk zo geregeld dat de gemeente financieel bijdraagt aan de opvang van gezelschapsdieren. Maar in Gooise Meren geven we ook een bijdrage voor bijvoorbeeld vogels en egels die opgevangen worden. Dit hoef je niet te doen als gemeente, maar wij vinden het belangrijk dat deze instellingen blijven bestaan, zowel voor de dieren als voor de vrijwilligers."

Laatste vraag? Stel je jezelf verkiesbaar in maart?
"Ja, dat ga ik zeker doen. Ik ben weer lijsttrekker voor GroenLinks en wil ook graag wethouder blijven, want dit werk past echt bij me."

Sint-Vitus-leerlingen stralen in 'Annie'

Resa Loa in de hoofdrol. Foto's: Ilse van der Stoep

door Ilse van der Stoep

BUSSUM De jaarlijkse Klein Avond, die afgelopen weekend werd gehouden op het Sint-Vituscollege, is weer een groot succes gebleken. Dit jaar stond 'Annie' centraal.

De hele musical zag er tiptop uit.

Het stuk werd volledig ingestudeerd en geleid door bovenbouwleerlingen, zowel voor als achter de schermen. Elke Vitusbrugger mag aan de Kleine Avond meedoen. Er was een podium voor iedereen, of het nu voor of achter de schermen was. Het was een avond voor en door leerlingen. Door het stuk in te studeren en te produceren onder leiding van bovenbouwleerlingen zetten de kinderen samen een mooie productie neer. Leerlingen uit onder- en bovenbouw krijgen zo onderling veel meer contact. Dit past in de visie van het Sint-Vituscollege.
Dit jaar werd voor de musical 'Annie' gekozen, met brugger Resa Loa in de hoofdrol. Regisseurs Lisa Versteegen en Kiki Driessen uit vwo 5 en Roosje Schröder uit vwo 4 bewerkten het stuk zodanig dat het geschikt werd om op te voeren met bijna tweehonderd brugklassers. De voorbereidingen voor de Kleine Avond startten in september met een auditie voor de eersteklassers die interesse hebben in toneel. Zo'n zestig leerlingen gaven hieraan gehoor en na twee auditierondes kregen zeventien leerlingen een rol. De andere leerlingen konden meedoen aan een dans met hun klas, bedacht door en ingestudeerd met bovenbouwleerlingen.
Bruggers konden ook meehelpen met het maken van het decor en waren in die functie medeverantwoordelijk voor de decorwissels tijdens de voorstelling. Daarnaast behoorde meehelpen met licht en geluid achter de schermen tot de mogelijkheden. De spots bedienen, alle microfoons aansluiten, achter de knoppen zitten: de bovenbouwleerlingen leerden een
nieuwe lichting leerlingen wat er allemaal bij een voorstelling komt kijken. Ook in de zaal waren het leerlingen die de boel regelden: zij begroetten de gasten bij de entree, namen hun jassen aan en stonden achter de bar om iedereen van een drankje te voorzien.
De acteurs speelden en zongen de sterren van de hemel. Alle bekende nummers uit Annie kwamen voorbij. De dansen knalden van het podium af. Kostuums, decor, rekwisieten, licht en geluid waren perfect verzorgd door de verschillende leerlingenteams. Het Sint-Vituscollege kijkt terug op een geslaagde Kleine Avond.

Fouten gemaakt bij onderzoek Heijman

BUSSUM Hoogleraar en onderzoeker Marcel Pheiffer heeft fouten gemaakt bij het onderzoek dat hij deed naar de declaraties en het handelen van ex-burgemeester van Bussum Henk Heijman.Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven na een hoger beroep dat Hart voor BNM had aangespannen. Pheijffer heeft een officiële waarschuwing gekregen.

Pheijffer onderzocht het handelen van burgemeester Henk Heijman. Die laatste raakte in opspraak omdat hij mogelijk onterechte vergoedingen kreeg omdat hij niet in Bussum woonde. Pheiffer onderzocht de kwestie-Heijman voor 52.000 euro.
Henk Heijman zou volgens Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM voor minimaal 30.000 euro onterecht hebben gedeclareerd. "Het gaat om onrechtmatig verkregen reis- en woonkosten. Er is kortom heel veel gemeenschapsgeld gebruikt om fraude van een bestuurder goed te praten. We horen dat geld terug te krijgen."
Verder is ze opgetogen dat de uitspraak haar vermoedens bevestigen. "Heijman fraudeerde; Remkes wist dat, want de wetgeving is heel duidelijk over declaraties van burgemeesters. Remkes huurt met een grote zak geld een hoogleraar in om de fraude recht te praten. De accountantskamer durft kennelijk een autoriteit op het gebied van accountancy niet aan te pakken. Gelukkig heeft het onafhankelijke College van Beroep voor het bedrijfsleven wel gehakt gemaakt van dit onderzoek en durfde zij Pheiffer een waarschuwing op te leggen."

Kerstliedjes van Goois Vocaal Ensemble en jeugdmusicalkoor De Regenboog

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden gaf vrijdagavond samen met jeugdmusicalkoor De Regenboog uit Mijdrecht een kerstconcert in de Wilhelminakerk. De koren zongen vrolijke, sfeervolle en bekende Nederlandse, Engelse en Amerikaanse kerstliederen. Het jeugdmusicalkoor, met jongeren tussen de acht en achttien jaar, heeft al 25 kleinere en grotere uitvoeringen van musicals op zijn naam staan. Het Goois Vocaal Ensemble is een gemengd koor met ruim zestig leden en heeft een vlot repertoire. Ze zijn momenteel bezig met het instuderen van James Bondmuziek voor het jubileumconcert in april volgend jaar.

Stichting Goois Erfgoed stopt

GOOISE MEREN De Stichting Goois Erfgoed wordt opgeheven. De stichting denkt niet op korte termijn monumenten in beheer te krijgen. Bovendien is de constructie verouderd, zo meent men.

De stichting werd twee jaar geleden in het leven geroepen nadat de Vestingwerken vanuit het Rijk werden overgeheveld naar de NMO. Naarden poogde met de oprichting van de Stichting Goois Erfgoed alsnog de Vestingwerken in handen te krijgen en andere monumenten te beheren. Dat bleek erg lastig te zijn. De stichting heeft bij de oprichting nauwelijks kosten gemaakt, zo laten ze nog expliciet weten.

LSB Experience brengt ode aan muziek van de Westcoast

The LSB Experience is niet zomaar een band. Deze band heeft iets bijzonders te bieden met hun meerstemmige zang en gezamenlijk gitaarspel. Marcel Luntungan, Hans Sligter en Sjoerd van den Broek vormen de band, samen met Peter Deiman op drums en bassist Rob Hendriks. Ze spelen muziek van muziekhelden uit de jaren 70 zoals Crosby, Stills & Nash, The Beatles, Jackson Browne, James Taylor, The Doobie Brothers en The Eagles.

Optreden van The LSB Experience bij Hilversum Alive. Foto: Ger Adrichem

BUSSUM De band The LSB Experience is in 2010 op een bijzondere manier ontstaan. "Wij kenden elkaar uit de jaren 90", vertelt Hans Sligter. "Sjoerd en ik organiseerden in die tijd iedere maand een open podium in café De Peuk in Bussum. Iedereen kon langskomen om iets cultureels te doen: van rappen tot gedichten voorlezen en van gitaarspelen tot zingen."

De mannen begonnen het open podium met een eigen optreden en sloten dat ook altijd zo af. "Soms een kwartiertje, maar ik kan me ook optredens herinneren van twee uur. Tijdens een van de open podiums kwam Marcel langs om als zanger-gitarist op te treden. Door persoonlijke omstandigheden had hij een aantal jaren niet meer op het podium gestaan." Marcel komt uit een muzikale familie en heeft in de jaren 90 samen met een paar broers en zussen in de band Piece of Cake gespeeld.

Na een tijdje zijn Marcel en zijn broer Jerry met z'n tweeën doorgegaan, maar Jerry maakte in 2004 een einde aan zijn leven. "Na de dood van zijn broer heeft Marcel een tijd geen muziek meer gespeeld en hij wilde kijken of hij het muzikale gevoel weer terug kon krijgen. Sjoerd en ik kenden Marcel en hadden altijd al bewondering voor hem gehad. We waren dan ook blij verrast toen hij naar De Peuk kwam. Marcel speelde een paar van zijn eigen nummer en een paar van zijn grote held James Taylor. We speelden na afloop nog wat nummers, waarna Marcel zei: 'Wat een gaaf optreden. Ik wil graag met jullie meedoen omdat we dezelfde muziekkeuzes hebben en we houden van liedjes met meerstemmige zang.' Dat was een geweldig idee van Marcel en we dachten met z'n drieën: hier gaan we iets mee doen. En zo is de band in 2010 ontstaan." Maar een band moet natuurlijk wel een unieke naam hebben. "Daar hebben we een tijdje over nagedacht, want dat is niet makkelijk. We zijn grote fans van Crosby, Stills & Nash en die bandnaam werd vaak afgekort tot CSN. We zijn gaan kijken naar onze achternamen en toen kwamen we uit op LSB (Luntungan, Sligter en Broek). Experience klonk daar goed bij en heeft een link naar de muziek uit de jaren 60. De naam The LSB Experience past echt bij ons en het bekt ook lekker." Sjoerd en Marcel wonen in Bussum en Hans in Hilversum en zo konden de mannen regelmatig met elkaar repeteren. "We houden van meerstemmige zang, handig als je alle drie zanger bent, maar onze stemmen moesten wel goed bij elkaar passen. En na het oefenen kwamen we er achter dat dat inderdaad het geval was. Ook bleken we op muzikaal gebied een overlapping te hebben qua interesses. We hadden afzonderlijk een lijst met lievelingsnummers gemaakt en voordat we het wisten, stonden er dertig nummers op. Veel liedjes kwamen uit het Amerikaanse zogenaamde 'Westcoast genre'. Dat zijn liedjes van onder andere The Eagles, Crosby, Stills, Nash & Young, James Taylor, Carole King, Joni Mitchell en andere artiesten uit met name de periode '69 tot en met begin jaren 70."

De band gaat samen met Dolf Jansen het theater in met de voorstelling 'The Story of The Troubadour'. Foto: LSB Experience

Optreden in Kentucky

Het eerste optreden van de band was in oktober 2010 in Brasserie Sparkling in Hilversum, waar ze liedjes van James Taylor zongen en speelden. Daarna volgden optredens in Bussum en Hilversum. "Sjoerd en ik speelden ook nog in The Old Brown Shoes, een Beatles Tribute band, maar die liep op zijn laatste benen. We hadden met die band een uitnodiging gekregen om op een festival in Louisville in Kentucky op te treden met de band. Daar speelden we in augustus 2011. Veel mensen waren onder de indruk en gingen vervolgens googelen naar ons. Zo kwamen ze er toen achter dat we ook in The LSB Experience speelden en zo kregen we voor het jaar erop een uitnodiging om met LSB naar Amerika te komen. We stonden in mei 2012 met de complete 5-mans band op het Abbey Road On The River (AROTR) festival in Louisville. De concerten gingen fantastisch en de bezoekers waren dan ook heel enthousiast. Geweldig om mee te maken. Het is een groot festival met twee edities per jaar: in mei in Louisville en in augustus in Washington DC. Het festival is van donderdag tot en met maandag en er komen ongeveer 25.000 bezoekers, waaronder veel jongeren, op af uit onder andere Amerika zelf, Canada, Japan, Duitsland, Italië en Zuid-Amerika en dan ook bands uit de hele wereld. Er zijn meerdere podia en onze optredens werden bezocht door tussen de honderd en een paar duizend mensen. En superleuk was dat we ook weer werden teruggevraagd voor de augustuseditie en voor het jaar erop. Toen wisten we dat we met ons vijven goed bezig zijn als band."

LSB Experience
en Dolf Jansen

The LSB Experience gaat samen met Dolf Jansen het theater in met de voorstelling 'The Story of The Troubadour'. "The Troubadour in West-Hollywood is een van de beroemdste muziekclubs van Amerika. Veel van onze helden, zoals Jackson Browne, The Eagles en Crosby, Stills & Nash, zijn in de club begonnen met hun carrière. De club werd begin jaren 70 vooral bekend doordat eigenaar Doug Weston internationale artiesten zoals Elton John, die daar zijn eerste Amerikaanse optreden gaf, uitnodigde. In de club traden ook veel singer-songwriters op en dat zijn wij ook. Zo kwamen we op het idee om daar iets mee te doen en hebben we de theatervoorstelling bedacht. Maar om alleen met covernummers op het podium te staan, leek ons geen goed idee en dus gingen we op zoek naar een markant persoon die de liedjes aan elkaar kon praten. Sjoerd kwam Dolf Jansen tegen en vertelde van ons plan en dat we iemand zochten om de liedjes aan elkaar te praten met verhalen, anekdotes en grapjes. En het grappige is dat Dolf zelf in The Troubadour heeft opgetreden en daarom leek het hem leuk om mee te doen met de theatertour. Met het programma staan we vanaf maart in 25 theaters."
'The Story of The Troubadour' is op zaterdagavond 10 maart te zien in Spant!.

De band speelde toen veel covers, maar wilde ook graag eigen nummers gaan schrijven en spelen en dat uitbrengen op een album. "We speelden toen alleen niet genoeg eigen nummers voor een heel album en we hadden ook geen financiële middelen. Ook vroegen we ons af of het wel verstandig was om nog een fysieke geluidsdrager op de markt te brengen, want het was toen al gebruikelijk om muziek als download of stream (bijvoorbeeld Spotify) uit te brengen. Toch werd ons tijdens het festival duidelijk dat bezoekers graag een cd van ons wilden kopen. Daarom besloten we om toch een verzameling nummers uit te brengen voordat we in augustus van dat jaar naar Washington DC gingen. Het werd een coveralbum omdat we nog te weinig eigen nummers klaar hadden en we kregen het project op het nippertje af. Gelukkig was het niet voor niets, want de cd werd heel goed verkocht. Het jaar daarna gingen we weer naar AROTR in Louisville en wilden toen toch graag iets doen met onze eigen nummers. We besloten een van de optredens hieraan te wijden. Het intieme auditorium in het Muhammad Ali Centra, dat aan het festivalterrein grenst, leende zich hier uitstekend voor."

Album 'The Experience'

"Na afloop van ons optreden kwam er een man naar ons toe die vertelde dat hij onder de indruk was van onze muziek. Hij gaf ons een soort aanbetaling om een cd te maken met eigen nummers met de opmerking dat hij hoopte dat het volgend jaar klaar zou zijn. Een onverwacht gebaar en toen dachten we: dit moeten we ook echt gaan doen. Via via hoorde we dat in de buurt van Cincinnati de Nederlandse producer Erwin Musper woonde, die daar zijn eigen muziekstudio exploiteerde. We zijn in 2013 bij hem langsgegaan en hij heeft naar ons werk geluisterd en wilde graag met ons samenwerken om een cd op te nemen. Maar natuurlijk vroegen we ons af hoe we onze jongensdroom financieel voor elkaar konden krijgen? De enige manier leek ons crowdfunding. Marcel heeft het voortouw genomen en een onafhankelijk crowdfundplatform opgezet. Wat we niet verwacht hadden, lukte toch en veel mensen, ook Amerikaanse vrienden, en cultuurstichtingen hebben gedoneerd waardoor we binnen vier maanden het geld bij elkaar hadden. We zijn met de band in mei 2014 weer naar het AROTR-festival gegaan, gecombineerd met het opnemen van het album bij Erwin. In de studio hebben we vijftien nummers opgenomen. Daarna volgde de mixage, mastering, artwork en het hoesontwerp en in oktober werd onze droom werkelijkheid. Het resultaat is een zeer opvallend harmonieus, folky en melancholisch album met de naam 'The Experience'." Van dit album hebben de mannen al twee singles uitgebracht en in januari volgt de derde. "De single 'The Shadows of Guns' is een nummer van Marcel dat destijds geschreven werd over de Balkanoorlog, met als boodschap dat bij elke oorlog vaak de kinderen de grootste slachtoffers zijn. We hebben een speciale videoclip voor het nummer gemaakt." The LSB Experience geeft op vrijdag 23 februari een concert in de Vorstin in Hilversum waarbij de nieuwe single en nummers van de binnenkort uitgebrachte EP met nieuw en origineel materiaal centraal staan.

Bernadette Langemeijer praat over hoe je zinvol ouder kunt worden

Levensvragen bespreken in Spieghelwijck

Komend jaar krijgt de Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden een nieuwe plek. De Spieghelwijck is de plek om te praten over levensvragen.

Bernadette Langemeijer wil in de gesprekskring graag anderen inspireren. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Maar liefst 18 jaar lang heeft de Bussumse Bernadette Langemeijer gespreksgroepen voor ouderen begeleid in woonzorgcentra De Zandzee en De Antonius Hof. Haar Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden krijgt vanaf volgende maand, 24 januari, een nieuwe plek in wijkcentrum De Spieghelwijck.

"We willen aan ouderen een podium bieden om met elkaar in gesprek te gaan over tal van levensvragen", aldus Langemeijer. In de afgelopen jaren is volgens levensbeschouwelijk werker Bernadette Langemeijer duidelijk gebleken dat de Bussumse ontmoetingskring in een grote behoefte voorziet.

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt helaas nog steeds veel voor onder ouderen

In 2018 zijn er van januari tot en met mei tien nieuwe bijeenkomsten op woensdagen van 09.30 tot 12.00 uur. Iedereen vanaf 60 jaar is welkom. De kosten zijn laag. Bernadette: "We leven in een snel veranderende tijd waarin individualisme steeds meer op de voorgrond treedt en er steeds meer samenhang in de maatschappij verloren gaat. Eenzaamheid komt helaas nog steeds veel voor onder ouderen, zelfs in tehuizen."

In Ontmoetingskring Zinvol Ouder Worden worden boeiende thema's behandeld. Naast Bernadette doen ook twee vrijwilligers mee aan de gesprekken. "Aan de hand van korte teksten/gedichten en muziek willen we ons verdiepen in het ouder worden in deze tijd. Ieder mens bewandelt zijn eigen levenspad, soms als zoektocht, soms als een worsteling en soms ook om zo te genieten van het gewone alledaagse", aldus Langemeijer.
"Zijn er nog doelen te behalen in de fase van ouder worden of is het eerder een fase van oogsten en gerijpt zijn door het leven? In de kring vragen we ons af of er wellicht nieuwe mogelijkheden zijn te ontdekken nu er zo veel mag worden losgelaten en niet meer hoeft. Wat hebben ouderen nu te bieden aan anderen? Levenswijsheid, een luisterend oor? Hoe wil je juist nu vormgeven aan je leven, of vormt het leven jou?"

Hoe wil je juist nu vormgeven aan je leven, of vormt het leven jou?

Elkaar inspireren

Bernadette Langemeijer meent dat door met elkaar in gesprek te gaan, met respect voor ieders manier van denken, kennis, levensverhalen en ervaringen, je elkaar kunt inspireren, verrijken en bovenal veel van elkaar kunt leren. Gezelligheid zal in deze serie van tien bijeenkomsten vooropstaan. "Belangrijk is dat 60-plussers elkaar ontmoeten en genieten van een goed gesprek. Er ontstaan zelfs vriendschappen. Mooi om te zien. Ik probeer mensen te laten inzien dat het leven heel mooi kan zijn, óók als je oud bent."

Studies

Langemeijer heeft de studies theologie, kunst/cultuur en levensbeschouwing gevolgd op de Hogeschool Inholland in Diemen. Tien jaar heeft ze gewerkt als vrijwilliger in zorgcentrum De Antonius Hof en daar leiding gegeven aan een levensverhalenkring voor licht dementerende bewoners. "Ik heb gekozen voor theologie en het werken met ouderen in gesprekskringen om uiting te geven aan mijn diepe verlangen anderen te inspireren. Vanaf mijn negentiende heb ik me gericht op de studie praktische filosofie, een belangrijk uitgangspunt in mijn leven." Ruim 15 jaar is Bernadette verbonden aan de Stichting Meditatiegroep in Amstelveen. Ook heeft zij op de Ficino Academie in Amsterdam gezeten, een opleiding in de beeldende kunsten voor zelfontplooiing. "Ik ben erg blij me te kunnen inzetten voor zingevende gesprekskringen voor ouderen in woonzorgcentra", zegt Langemeijer. Ze hoopt op 24 januari veel mensen te kunnen verwelkomen in wijkcentrum De Spieghelwijck, naast verzorgingshuis De Zandzee.

Voor aanmelden en informatie, tel. 06-43018670 of 035-6224367.

Warme choco met de Kerstman

Gezelligheid bij de Utrechtse Poort.

NAARDEN "Het was zaterdag weer een gezellige en drukke dag tijdens de kerstmarkt in Naarden", vertelt Stefanie Korlaar, coördinator van de kerstmarkt.

"Op het Ruijsdaelplein stonden 36 kraampjes met allerlei leuke kerstartikelen, een kameel, Maria, Jozef, workshop kerstkransen maken, kerstmuziek: alle ingrediënten voor een kerstmarkt waren in de Vesting aanwezig. De echte kerststal stond opgesteld voor de Grote Kerk. Dit jaar was er ook een horecapleintje bij de Utrechtse Poort. De bezoekers werden getrakteerd op onder andere glühwein, warme chocolademelk met slagroom, poffertje en hotdogs. Ook stonden er biertafels en bankjes om gezellig op te zitten."

Kerstman met mandarijnen

Moeilijk kiezen met zo veel leuke kerstcadeaus.
Natuurlijk konden de kinderen een rondje rijden in de arrenslee.
Kraampjes vol met kerstartikelen.
Gezellig op de foto met de Kerstman.
Samen kerstliedjes spelen. Foto's: Bob Awick

"Natuurlijk waren we de arrenslee niet vergeten, want vooral kinderen willen daar graag mee op de foto. En de Kerstman liep rond om mandarijnen uit te delen. Dit jaar kwam er ook een steltloper langs, die gezellig tussen het publiek op het plein liep."

Volle borst meezingen

"Aan het eind van de middag liepen kinderen met lichtjes gezamenlijk met de ezels een rondje om de Grote Kerk van Naarden. De kinderen liepen als eindpunt naar de kerstmarkt waar muziekvendel Nardinc klaar stond om de kerstsingalong te begeleiden. De teksten van de liedjes kwamen voorbij op een scherm dus iedereen zong uit volle borst mee."

Willem Zijlstra is een kunstenaar in hart en nieren

Met photoshoppen kun je een digitaal kunstwerk maken op de computer

Willem Zijlstra is een bekende Bussumse kunstenaar en heeft veel kunstwerken gemaakt. Ook geeft hij tekenles op school, schilderles en de cursus 'Photoshop'.

Willem heeft zichzelf gephotoshopt als 'Rembrandt schildert Willem'.

BUSSUM "Ik woon in de straat waar ik geboren ben, dus kun je mij een echte Bussumer noemen", vertelt een trotse Willem Zijlstra (63). De kunstenaar is ook docent, geeft schilderles aan de Gooise Academie en workshops en heeft zijn eigen atelier.

"Ik ben docent op het Willem de Zwijger College en het leuke daarvan is dat mijn grootvader ook lesgaf op een middelbare school in Bussum. Mijn opa gaf tekenles op de Prinses Irene Mulo-school, maar die school bestaat niet meer. Ik zet deze traditie voort met mijn slogan 'Wat goed is, hoef je niet te veranderen'."
Willem volgde de lerarenopleiding aan de Rietveld Academie. "Mijn carrière ben ik begonnen als illustrator voor onder andere tijdschriften. Ook heb ik voor de televisie de kinderfilm 'Een verhaal dat groeit' voorzien van zo'n 2600 tekeningen.
Toen had ik het wel een beetje gehad als illustrator. Maar ik heb ook altijd lesgegeven op de middelbare school en bij de Gooise Academie. Ik heb er altijd bewust voor gekozen om dit allebei parttime te doen omdat ik ook met mijn eigen werk bezig wil zijn, want ik ben kunstenaar in hart en nieren." Het werk van Willem is zeer gevarieerd en bestaat uit schilderijen, objecten en installaties met hout, brons en andere materialen. Een bekend kunstwerk is de 'Agnus Dei'. "Met dit werk heb ik geprobeerd om het thema 'Offer' in een eigentijdse vorm dichterbij te brengen. Ik kocht een lam en filmde die tijdens zijn geboorte, zijn leven en toen het geslacht werd. Daarna heb ik het lam laten opzetten. Van kranten heb ik een altaar gebouwd en toen ik een krant openvouwde, viel mijn oog op een artikel over de Holocaust met de titel 'De mens is tot alles in staat'. Het lam heb ik met zijn hoofd naast deze kop op het altaar gelegd met als symboliek Jezus als Lam Gods die zijn leven vrijwillig gaf als eeuwigdurend offer. Dit kunstwerk heeft in Utrecht, Leeuwarden, Krakow en Madrid gestaan, in tijdschriften en is gebruikt als boekomslag en ik verhuur het regelmatig. Jaren geleden was het te zien in het Singermuseum, wat veel commotie veroorzaakte vanwege het confronterende karakter van het werk."

Willem is nu bezig met een kunstwerk voor drie kerken in Hilversum. "Het project heeft 'Jacobs ladder' als thema naar een verhaal uit de Bijbel van Jacob die op de vlucht is; tijdens de vlucht krijgt hij een visioen dat hem laat weten dat hij niet alleen is en een relatie met de hemel heeft. Het kunstwerk maakt tijdens de kerst een verbinding met de hemel en aarde. Deze maand staat de installatie, waaraan vijftien jongeren hebben meegewerkt, in de Regenboogkerk. In januari en februari staat de ladder met de engelfiguren in twee andere kerken in Hilversum." Ook zijn de kunstwerken van Willem te bekijken bij galerie Arte Temporale aan de Nieuwe Brink.

Willem Zijlstra geeft de cursus 'Mixed Media' bij de Gooise Academie. Foto: Bob Awick

Meerdere foto's samensmelten tot een afbeelding

Willem geeft ook schilderlessen en workshops. "Ik geef vanaf maandagavond 8 januari zeven lessen in photoshoppen op de Willem de Zwijger College. De workshop wordt aangeboden door de Gooise Academie, maar die hebben geen computers. Deze cursus is voor beginners die weinig weten van Photoshop. Je neemt een foto mee naar de workshop - het kan een foto zijn van een eigen schilderij, je kind of een dier - en die stoppen we digitaal in de computer om te bewerken. Tijdens het photoshoppen kun je bijvoorbeeld de kleur veranderen en krijg je een heel ander kunstwerk. Ook gaan we een stuk verscherpen, intekenen, beletteren met gebruik van een aantal handige Photoshop-tools. Ik leer de cursisten om meerdere foto's samen te smelten tot een afbeelding. Zo kun je een foto van een landschap, je dochter en een hamster nemen. In de computer plakken we die foto's in elkaar en kan er een foto uitkomen dat je dochter met haar hamster op de maan staat. Zo kun je met Photoshop leuke dingen creëren en gaat er een nieuwe kunstwereld voor je open. Bij de Gooise Academie in Laren geef ik op de maandagochtend ook de cursus 'Mixed Media', waarbij je verschillende materialen leert kennen en die op een verrassende manier samenbrengt in een kunstwerk." Meer informatie over de schilderlessen en de workshop staat op www.gooiseacademie.nl.

'Het is fijn om het leven van andere mensen iets draaglijker te maken'

Hulplijn Sensoor vestiging Gooi en Vechtstreek zoekt vrijwillige luisterhelden

Pauline Frima (links) en Ria Keuker van luisterlijn Sensoor. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

Regio Je zal maar een prachtige wandeling hebben gemaakt en van alles hebben beleefd onderweg. Als je thuiskomt is er niemand waarmee je dit kunt delen. Of: je zit niet lekker in je vel, voelt je somber en hebt behoefte aan iemand die naar je luistert. In beide gevallen zitten de vrijwilligers van Sensoor klaar om jouw verhaal aan te horen. Het team in Hilversum kan nog wel versterking gebruiken.

Per uur bellen gemiddeld vijfenzeventig mensen naar luisterlijn Sensoor. "Dat is landelijk. Er zijn vijfentwintig vestigingen verspreid over het land", legt Pauline Frima van Sensoor uit. Voor de afdeling Gooi & Vechtstreek is zij op zoek naar mensen die vrijwillig een keer in de week vier uur een telefoondienst willen draaien. "Zeker gedurende de wintermaanden zitten veel mensen verlegen om een praatje. De feestdagen kunnen het gevoel van eenzaamheid en depressie versterken."

Feestdagen versterken soms het gevoel van eenzaamheid

Dankbaar

De rol van de vrijwilliger is een dankbare, weet Ria Keuker. Sinds twee jaar is werkzaam voor de luisterlijn. "Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een gelukkig mens. En ik vind het fijn als ik het leven van andere mensen iets draaglijker kan maken." De gesprekken die ze voert zijn uiteenlopend. Gebeld wordt ze onder andere door mensen die het leven niet meer zien zitten. Die niet alleen zijn, maar zich eenzaam en onbegrepen voelen. Maar ook mensen die last van chronische pijn hebben en die afleiding zoeken weten Sensoor te vinden. Wie liever niet belt, heeft de mogelijkheid om te chatten met de vrijwilliger. "Vooral jongeren doen dat," weet Frima, "ouderen vinden het fijner een stem te horen." Een luisterend oor via de chat bieden is anders, vindt Keuker. "Het geschreven woord kan anders worden uitgelegd dan het gesproken woord. Maar allebei is goed, als het mensen maar helpt."

Wie als vrijwilliger bij Sensoor aan de gang wil, krijgt een grondige opleiding en begeleide praktijkervaring. In maart gaat zo'n training weer van start, de intakegesprekken worden in januari gehouden. Wat leren deelnemers daar? "Mensen leren om te gaan met de diversiteit van gesprekken en krijgen handvatten om goed te reageren in moeilijke situaties. Vier uur lang zetten zij zich in en dat kost soms best wat energie. Wat de beller ook te melden heeft, hoe erg het ook is, wij proberen te helpen en mee te denken en eventueel door te verwijzen naar professionele hulpverleners. Ik druk ze op het hart om het niet hun probleem te laten worden." Daarnaast worden ze begeleid door mentoren. Via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk kan men zich aanmelden. Bel voor een anoniem gesprek: 0900-0767, chatten kan via www.sensoor.nl.

Huishoudelijke Hulp Toelage breder inzetten in zorg

De wethouder vindt dat het budget ingezet moet worden voor een zorgbanenpact. Foto: Bastiaan Miché

Regio Slechts een paar jaar verder en het zorglandschap ziet er heel anders uit. Het tekort aan banen is omgeslagen in een tekort aan personeel. Daarom wil de regio de Huishoudelijke Hulp Toelage breder gaan inzetten in de vorm van een zorgbanenpact. Dat meldt wethouder Eric van der Want van Zorg.

Sinds april 2016 zet de regio de verkregen subsidie uit Den Haag - 7,8 miljoen euro - uit aan huishoudelijke hulp. Iedereen in de Gooi en Vechtstreek kan via www.schoonthuis.nl een goedkope hulp krijgen. Bij de aangesloten particuliere aanbieders kunnen de inwoners 10 euro korting krijgen op de huishoudelijke hulp.

Deze constructie moest vooral een stimulans zijn voor de werkgelegenheid van de thuiszorgmedewerkers. Volgens Van der Want is dat goed gelukt. Uit de cijfers blijkt dat momenteel 670 huishoudens in het Gooi hiervan gebruikmaken en dat hierdoor 63 mensen aan het werk zijn. In vergelijking met december 2016 is er sprake van een flinke groei: 370 huishoudens en 40 banen. "Op basis van deze resultaten is mijn conclusie dat Schoonthuis succesvol is. Om die reden wordt Schoonthuis in 2018 onder de huidige condities voortgezet."

'Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen'

Nu ligt er een ander vraagstuk voor. Landelijk dreigt een tekort aan 100.000 zorgmedewerkers. Daarom geeft Van der Want aan dat het HHT-budget breder moet worden ingezet omdat binnen andere deelsectoren van de zorg en het welzijn sprake is van werkgelegenheidsproblemen. "Er zijn te weinig verzorgenden en verpleegkundigen", meldt de Hilversumse bestuurder.

Het Zorgbanenpact is de bedachte remedie. Dit is een breed pakket aan maatregelen die moet zorgen voor effectieve arbeidsmarktontwikkelingen. Van der Want somt drie speerpunten op: een sterke positie van alle medewerkers in de zorg en het welzijn, meer mogelijkheden om adequaat in te spelen op hulpaanvragen van inwoners door aanbieders van zorg en welzijn en meer vacatures in de zorg. Dat laatste moet leiden tot een grotere match tussen personeelsaanvraag en werknemersaanbod.

Van der Want meldt dat er een concept-Zorgbanenpact is ontwikkeld. De komende periode krijgt dit meer vorm. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - de subsidieverstrekker - heeft inmiddels aangegeven dat het breder inzetten van het HHT-budget goed is.

Gaat speelpark Oud Valkeveen dicht?

Kaartje zou 60 cent duurder worden

Oud Valkeveen wil geen melkkoe worden van de gemeente. Foto: Bob Awick

NAARDEN Eigenaar Michael van de Kuit van speelpark Oud Valkeveen heeft gezegd het park te sluiten nu de gemeenteraad akoord is gegaan met de vermakelijkheidsretributie.

De retributie bedraagt 60 eurocent per bezoeker, waarbij het park voor de eerste 60.000 bezoekers een vrijstelling krijgt. De gemeente laat weten dat het Muiderslot al enige jaren deze retributie betaalt.
"Geen enkele ondernemer is daar blij mee, maar de maatregel is bedoeld om de kosten die de gemeente voor deze populaire voorzieningen maakt, zoals wegonderhoud, parkeren en handhaving, te dekken", aldus de gemeente.

Over de 10 euro

Door het extra bedrag wordt een kaartje net iets duurder dan 10 euro. Het park wil de toegangsprijs betaalbaar houden en gaat daarom niet akkoord met de verhoging van 60 cent. "Het is een speelpark voor alle rangen en standen en daarnaast mag iedereen zijn eigen eten en drinken meenemen, dus voor 10 euro kun je een hele dag uit."
Omdat er nog veel onduidelijk is, is de verkoop van entreebewijzen en abonnementen voor het seizoen 2018 voorlopig stopgezet. Van de Kuit is aan het bekijken welke consequenties dit heeft voor het speelpark. Hij rekent op 120.000 euro extra belasting en laat weten dat Oud Valkeveen geen subsidie krijgt, in tegenstelling tot het Muiderslot en Spant!

In gesprek

De gemeente wil graag in gesprek met de eigenaar met als inzet het openhouden van het park. "Als de heffing wordt ingevoerd, sluit ik het park", aldus Van de Kuit.

Kerstboom van het Jaar voor Woongroep Bussum

De burgemeester versiert de kerstboom. Foto: Bob Awick

BUSSUM De verkoop van kerstartikelen rond de Kerstboom van het Jaar heeft afgelopen zaterdag 675 euro opgebracht voor Woongroep Bussum. De actie was een initiatief van de Rotaryclub Naarden-Bussum. Het geld wordt gebruikt om het dakterras bij het wooncomplex op te knappen. Daarvoor werden zelfgemaakte artikelen verkocht, zoals engeltjes voor in de kerstboom, speciale koeken en vetboltaarten voor de vogels.De Kerstboom van het Jaar is de prijs om het werk van vrijwilligers te waarderen.

Toekomst archieven veiliggesteld

Fusie Streek- en Gemeentearchief moet zorgen voor stabiliteit

Twee kunnen er meer dan één. Daarom pleiten Gooise Meren en Hilversum voor een gefuseerd archief, zodat de regionale historie beter ontsloten kan worden.

Blijdschap onder de betrokkenen van de archieven. Foto: Bob Awick

NAARDEN Vlak voordat het nieuwe jaar aanbreekt, is er dan toch een aankondiging van een fusie in de regio. Het gaat om het samengaan van de archiefdiensten in de Gooi en Vechtstreek. Met het samenvoegen van het Streekarchief in Hilversum en het Gemeentearchief in Gooise Meren moet een robuustere organisatie ontstaan en besparen de gemeenten de nodige euro’s.

Helemaal zeker is deze fusie nog niet. Het laatste woord is aan de gemeenteraden van Hilversum en Gooise Meren. Begin 2018 moeten zij er een definitieve klap op geven. In april hebben de colleges van burgemeester en wethouders besloten een onderzoek uit te voeren naar een mogelijke fusie van de archiefdiensten van Gooise Meren en Huizen en Hilversum. Samenvoegen blijkt zo’n acht maanden later toch echt een goed idee.

Beide archieven bundelen moet ervoor zorgen dat de archieforganisatie klaar is voor de toekomst en tegemoetkomt aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor archieven. Dit geldt vooral voor digitalisering en de digitale ontsluiting. Om aan die eisen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk flink te investeren in de archieven. De gedachte is dat de gemeenten dat beter samen kunnen doen dan onafhankelijk van elkaar.

Het samengaan van deze twee archieven bespaart veel geld

"Een gefuseerd archief kan beter invulling geven aan de unieke mogelijkheid de geschiedenis van de regio te ontsluiten, te reconstrueren en uit te dragen", stelt Mirjam van Meerten, wethouder van Gooise Meren. "Door de archieven samen te voegen ontstaat een completer historisch beeld van de regio Gooi en Vechtstreek."

In een tijd waarin informatie vooral digitaal beschikbaar en vindbaar moet zijn, zeker ook van overheden, is deze fusie een stap in de goede richting. "De digitale informatie is vaak ook erg vluchtig", aldus de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger. "We zetten samen een e-depot op waar we belangrijke digitale informatie duurzaam bewaren en beheren. Zo blijft ook in de verre toekomst inzichtelijk hoe de overheid te werk is gegaan.”

Deze fusie geldt voor de gehele Gooi en Vechtstreek. Voorheen zijn al andere archieven opgenomen in het Streek- of Gemeentearchief. Deze stap leidt tot de samenvoeging van de archieven van Hilversum, Gooise Meren, Blaricum, Laren, Wijdemeren, de Regio Gooi en Vechtstreek, de Veiligheidsregio en diverse particuliere archieven. De uitvoering van de archieftaken komt in handen van Hilversum. Het beleid hiervoor wordt gezamenlijk vormgegeven met alle deelnemende gemeenten. Gooise Meren bekleedt het voorzitterschap van de begeleidingscommissie. Qua financiële bijdrage van de zes gemeenten wordt gekeken naar het aantal inwoners. Hilversum en Gooise Meren benadrukken dat dit samengaan veel kosten bespaart. "Zonder de fusie zouden de inwoners van de zes gemeenten voor de doorontwikkeling van het archief duurder uit zijn."

Het stadsarchief aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden fungeert als boegbeeld en bezoekadres van het nieuwe archief. Het archief in het voormalige Burgerweeshuis vormt een onderzoeksplek en ontmoetingsplaats voor mensen met geschiedkundige interesse. De studiezaal in Hilversum blijft voorlopig open om de opvraagfunctie voor burgers uit deelnemende gemeenten te garanderen.

Broodje+ houdt laatste maaltijd

Broodje+ stopt ermee.

BUSSUM De bijeenkomsten van Broodje+ stoppen te bestaan. Wel is er komende vrijdag 22 december nog een laatste gezellig samenzijn met een kerstbijeenkomst.

De activiteit Broodje+ heeft tien jaar bestaan. In totaal zijn er 265 bijeenkomsten geweest waarop mensen terecht konden voor een gratis maaltijd en een goed gesprek.
"Broodje+ was niet een doel op zich, maar een middel om inwoners van Bussum in aanraking te brengen met het evangelie van Jezus Christus en waar ook mensen die Jezus niet kenden zich thuis zouden voelen. Om de twee weken werd er voor de gasten een uitgebreide broodmaaltijd geserveerd met soep vooraf en een heerlijke verrassing. Onder het genot van koffie en thee met een koekje was er voor iedereen altijd een luisterend oor. Voor wie dat wilde was er na de maaltijd gelegenheid mee te doen aan een goed gesprek. Hierbij was er gelegenheid om door te praten over levensvragen vanuit een christelijk oogpunt."
"Om te stoppen met dit werk was best een moeilijke beslissing; niet alleen voor de vrijwilligers; maar ook voor de bezoekers van Broodje+, waarvan sommige al vanaf het begin komen." De laatste tijd werd het echter heel lastig om genoeg vrijwilligers te vinden. Ook het bezoekersaantal liep terug. Het besluit om te stoppen is overigens niet zonder emotie genomen. "Broodje+ is voor vele gasten een avond waarnaar wordt uitgezien; het is voor hen een moment van ontmoeting, sociaal contact, bezinning op levensvragen. Al met al kijken we dankbaar terug op al die fijne en soms emotionele momenten die we met onze gasten mee mochten maken."

Wie nog een keer wil aanschuiven is vrijdag welkom voor de kerstviering. Aanvang 17.30 uur aan de Brinklaan 36A in Bussum.

Inzamelingsactie voor zeldzame ziekte

Vriendenteam Hockeyclub Naarden loopt in Nijmegen ruim 5000 euro bij elkaar

Niek de Haan (links) met zijn twee nichten en hun zus. Foto: Bob Awick

Naarden Met een spontane en sportieve actie haalde het vriendenteam Jongens A5 van Hockeyclub Naarden in recordtijd 5000 euro op voor de Stichting Klavertje2 dat onderzoek doet naar de zeldzame ziekte het Ushersyndroom. Afgelopen woensdag overhandigde initiatiefnemer Niek de Haan bij Bussum op IJs de cheque aan Klavertje2.

De 17-jarige Niek heeft twee nichtjes van 19 en 17 bij wie zo'n twee jaar geleden deze zeldzame en erfelijke aandoening werd geconstateerd. "Het leidt uiteindelijk tot doofblindheid; slechthorend zijn ze al sinds hun geboorte, maar nu gaat hun gezichtsvermogen dus ook achteruit."

Niek had in eerste instantie met zijn vader het plan opgevat om een inzamelingsactie op touw te zetten. Uiteindelijk trommelde hij zijn vrienden van het hockeyteam op. Ze wilden 5000 euro ophalen en dat is gelukt. Ze liepen met z'n allen op 19 november de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en die 15 kilometer leverde zelfs iets meer op dan het streefbedrag. "Het lopen ging ook beter dan verwacht", vertelt Niek. "Het was wel spannend hoe het zou gaan, maar er waren zo veel toeschouwers langs de route, dat werkt heel motiverend." Met het voltallige team waren ze aan het trainen geslagen, maar omdat de Zevenheuvelenloop midden in een toetsweek viel moest een aantal helaas op het laatste moment afhaken. Ze hadden bij vrienden, familie, via Facebook maar ook onder de leraren flink zitten lobbyen voor sponsoring. Niek: "Toen we hadden gelopen vroegen ook veel mensen hoe het was gegaan, ook de leraren. De gymleraar was ook trots."
Behalve steun voor onderzoek naar de oorzaken en gevolgen zorgt de stichting ook voor meer bekendheid en steunt tevens onderzoek naar mogelijke behandelmethoden. Omdat het een zeldzame aandoening is, zo'n 800-1000 mensen in Nederland hebben dit syndroom, zijn ze volledig afhankelijk van dergelijke giften.

Uit de historie van Bussum een omgeving
Jan Veth portretteert Abraham Kuyper

Abraham Kuyper in 1897.

De Bussumse kunstenaar Jan Veth (1864-1925) tekende en schilderde portretten. Portretten van gewone mensen zoals Louw, de tuinman of Jan Schaap, maar ook van belangrijke en beroemde mensen. De historicus Johan Huizinga vertelt over hoe het gekomen is dat Jan Veth Dr. Abraham Kuyper kon tekenen en schilderen.

"Veth zocht altijd naar modellen die hem belang inboezemden. Het was niet de tronie op zichzelf, die Veth najaagde. Het was de belangwekkende mensch, mits markant van gezicht, dien hij wilde afbeelden. Hij zocht dien overal, en met zekere voorliefde in het actieve of wetenschappelijke leven. Hij wilde werkers en doeners.

Abraham Kuyper in 1892.

Toen de jonge schilder in den zomer van 1890 Dr. Abraham Kuyper trachtte te benaderen, was het niet louter de jachtlust zelf. De uitgever Kruyt (uitgever van De Standaard, het dagblad van Kuyper. KO) wilde een geëtst portret van den grooten leider in den handel brengen, van wien nog geen goede beeltenis bestond. Veth ging op een middag naar een meeting waar Kuyper sprak, maar... raakte zoo onder den indruk van diens welsprekendheid, dat hij geen schetsje maakte. Kuyper zou spoedig op reis gaan, en er bleef niets anders over, dan hem op zijn college in de Vrije Universiteit te bespieden. Doch dit ging niet zonder zijn toestemming. Veth trok de stoute schoenen aan, en schreef een diplomatieken brief, die niet alleen van een teekening, maar ook reeds van de begeerte gewaagt, hem te schilderen. Kuyper antwoordde hem op een briefkaart, dat hij na zijn zomerreis eens zien zou, 'mits onder conditie, dat het oordeel of het geslaagd is, aan mij verblijve, en alleen wat slaagt, de wereld inga.' Het werd 1892. Voor dat portret had Veth colleges in de Vrije Universiteit bijgewoond.

Namens zijn familie, die de lithografie de best geslaagde beeltenis achtte die er van hem bestond, verzocht Kuyper in 1897 Veth, hem in olieverf te schilderen. De stoere kop was in dat najaar op Arti te zien. Het is een van die stukken welke zich voor goed in het geheugen prenten, sterk en vol geschilderd, opmerkelijk door de enge omraming, die het geweldige hoofd haast niet schijnt te kunnen bevatten."

Klaas Oosterom

Meer over deze en andere Bussumse beeldende kunstenaars in het Bussums Historisch Tijdschrift van december 2017.

Bron: Leven en werk van Jan Veth. J. Huizinga. Haarlem 1927 H.D. Tjeenk Willink & Zoon.

34 / 44

Tijd voor Dickens

Orkest van de gemeente.

MUIDEN Heerlijk struinen afgelopen zaterdag langs de kraampjes op het Dickens Festival in Muiden. Af en toe een buitje. Her en der verklede mensen, ze zagen er prachtig uit.

Het is dringen bij de kraampjes vol met sieraden, sjaals en hangertjes voor in de boom en kraampjes met oude ambachten, zoals het maken van tinnen soldaatjes. Dan komt de stadsomroeper aangelopen. Hij roept: "Aan de kant, aan de kant voor de weeskinderen van Muiden." De vieze kindertjes lopen in een stoet achter hem aan. De bezoekers nemen nog maar een hap van hun oliebol en een slokje glühwein. Er wordt gezwaaid naar bekenden, foto's gemaakt en er klinkt muziek. Als de lichtjes aangaan, is het genieten van het prachtige decor, genaamd Muiden.

Mooi aangekleed.
Lekker shoppen.
Muziekje erbij.
De weeskinderen van Muiden.
Flink druk.
Het decor.
41 / 44