BussumsNieuws

13 september 2017

BussumsNieuws 13 september 2017


Fuseren met Weesp: ja of nee?

Voegt Weesp zich over een paar jaar bij Gooise Meren? Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Gaat de gemeente Gooise Meren over enkele jaren fuseren met Weesp? Of het zover komt moet snel een stuk duidelijker worden. De gemeente Gooise Meren hakt volgende week de knoop door over haar standpunten over Weesp. Vanavond (woensdag) mogen bewoners nog hun zegje doen.

Weesp en Gooise Meren praten over samenwerken en fuseren omdat Weesp de gemeente Gooise Meren daarvoor benaderd heeft. Weesp moet samengaan met een andere gemeente omdat het tekortkomt om op de lange termijn zelfstandig door te gaan. Gooise Meren reikt Weesp graag de hand. Weesp heeft Gooise Meren nu gevraagd hoeveel het kan voldoen aan een reeks wensen van de stad. Gooise Meren moet dat nu laten weten. Weesp heeft hetzelfde ook aan Amsterdam gevraagd. De hoofdstad heeft al aangegeven aan alle wensen van Weesp te kunnen voldoen. Als Gooise Meren ook haar antwoord heeft gegeven, hakt Weesp half november de knoop door en maakt een keuze.

Voordat de gemeenteraad van Gooise Meren haar standpunt bepaalt, wordt er eerst nog met bewoners gesproken. Bewoners konden de afgelopen weken meedoen aan een enquête van het burgerpanel over Weesp, vanavond (woensdag) wordt er op het gemeentehuis een bewonersavond gehouden over een toekomst van Gooise Meren met Weesp. De avond start om half acht.

Eerste muren Bensdorpcomplex verrijzen boven de grond

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM De bouwwerkzaamheden van Bensdorp vorderen gestaag. De afgelopen weken werd er vooral ondergronds gewerkt, nu gaan de bouwers langzaamaan naar boven. Her en der staan de eerste muren al. De bouw van de appartementen kan razendsnel gaan, elke dag verandert er nu wel wat. De bouw gaat ongeveer een jaar duren.

Klaar voor Bussum Cultureel

BUSSUM Komend weekend wordt Bussum Cultureel weer gehouden. Drie dagen lang kun je alles ontdekken wat Bussum op cultureel vlak te bieden heeft.

Bussum Cultureel wordt weer groter dan de afgelopen jaren. Zaterdag presenteren vele culturele verenigingen zich weer op de markt, zondag worden onder meer het Bruggenconcert en de Art Fair gehouden. Het feest wordt vrijdag vanzelfsprekend weer afgetrapt met een openluchtfilm in de tuin van de Tindalvilla.

Het complete programma van Bussum Cultureel vind je in de speciale bijlage in deze krant.

Raadsleden stoppen

GOOISE MEREN Gemeenteraadsleden Mieke de Wit van de PvdA en Barend Bergh van 50PLUS doen afstand van hun zetel.

Mieke de Wit laat weten dat ze haar werk als raadslid niet langer kan combineren met haar maatschappelijke carrière en de zorg voor haar zoon. Ze wordt opgevolgd door Rolien Bekkema. Barend Bergh doet tijdelijk een stapje terug vanwege ziekteverlof en wordt vervangen door Andreas van der Schaaf.

Ondernemers

Foto: jessica de jong

De Bussumse ondernemers willen meer samenwerking en promotie en dat evenementen een opfrisbeurt krijgen.

3

Het vooroudergevoel

De vaderlandse geschiedenis met schoolplaten van J.H. Isings (1884-1977). Met teksten van Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker. Een kijk- en leesboek voor oud en jong. Zo kan dit boek het best getypeerd worden. De schoolplaten van Isings zijn bij ouderen overbekend en vader en zonen Blokker schreven elk enige hoofdstukken in dit boek bij de platen. Van de drieënveertig prenten gaan er maar liefst negentien over de 16e en 17e eeuw. De laatst opgenomen kaart gaat over januari 1945: tocht door de sneeuw naar het concentratiekamp. De Blokkers beschrijven ook de tijdperken, waar geen platen van zijn, waaronder de afgelopen zestig jaar. Het eerste hoofdstuk is aan Isings' leven en werk gewijd. Het gebonden boek met omslag, 230 pagina's, kwam in 2005 uit bij uitgeverij Contact.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Het Berinihuis voorgoed gesloten

BUSSUM Een naam die alleen nog bekend zal zijn bij de oudere garde. Arie Rietveld was de drijvende kracht. Een vakman om rekening mee te houden is heengegaan.

Meneer Rietveld (nooit Arie) overleed op zaterdag 4 september na geruime tijd met zijn gezondheid te hebben gesukkeld. De fatale duw in de rug was een valpartij een paar weken terug. Vaak een ongeluk dat slecht kan eindigen als het je op 90-jarige leeftijd overkomt. Zo ook dus de heer Rietveld, geboren op 31 januari 1927. Maar wát een herinneringen hebben velen nog aan die man. Ik noemde in de kop Het Berinihuis, naar het populaire bromfietsmerk. De heer Rietveld kende er elk schroefje en trilveertje van. Zo had ook het destijds populaire 'eitje' geen geheimen meer voor hem. Eigenlijk kon hij alle merken aan, want niets keerde ongerepareerd terug naar de klant. Toen legde hij zich toe op de import van de eerste Honda bromfietsen en ik was de gelukkige 3e bezitter van een Honda C-310 in Bussum. Mijn broer Frank, ook vaak te vinden bij Rietveld, heeft nog de handgeschreven nota van die aankoop. Om Arie Rietveld goed te leren kennen was veel volharding nodig. Toch kwam het regelmatig voor dat hij ging zitten in zijn hoekje en dan heel lang over van alles en nog wat kon vertellen. Bij de politiek was het schelden en foeteren dat het een lieve lust was. Rietveld was ook belezen en later bereisd. Hij heeft de piramiden gezien en is bij de Inca's geweest. En de rest. Ik denk dat hij met vrede is heengegaan.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en koel

September is niet altijd een nazomermaand, zoals vorig jaar met op 13 en 14 september nog twee tropische dagen met 31 graden. Het septemberweer verloopt dit jaar ronduit nat en koel. Een venijnige storing zorgde woensdag voor de eerste herfststorm. De luchtdrukverschillen nemen daarna af. Dat betekent minder wind, maar het blijft eerst nog onbestendig en koel.

Donderdag en vrijdag

Na een natte, onstuimige woensdag wordt voor donderdag nog vrij veel bewolking verwacht met enkele buien. Af en toe klaart het op. De wind blijft stevig doorstaan maar neemt wel iets in kracht af. Vrijdag neemt de zuidwestenwind nog iets in kracht af. Af en toe schijnt de zon met nog kans op enkele buien. Het is beide dagen koel met een maximum van 15 à 16 graden.

Het weekeinde

Zowel zaterdag als zondag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Er is iets meer ruimte voor de zon. In de nacht is er lokaal kans op mist. De zuidwestenwind zwakt verder af. De nachtelijke minima liggen rond 6 graden. Overdag loopt de temperatuur op naar 15 à 16 graden. Na het weekend nemen de neerslagkansen geleidelijk af en stijgt de temperatuur iets.

Weetje

De zomer was warm met een gemiddelde van 17.7 graden (normaal: 17.0 graden). Dat komt geheel voor rekening van juni. Alleen juni was warmer dan normaal. Er kwamen in juni 8 zomerse dagen (25+) voor. In juli waren dat er 5 en in augustus 4. In totaal leverde de zomer 17 zomerse dagen tegen 21 normaal. De warmste dag dit jaar was 27 mei met 32 graden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 16/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. Oecumenische Viering mw. ds. H.W. van Beelen en ds. W.F. Metzger
*PGB Verlosserkerk geen dienst, Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G.J. van den Top en 17.00 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B geen dienst, Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst, Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. J.H.J. Lotterman
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

- TV Magazine met o.a. de promo voor Vestival Vokaal, aanpassing kruising Brinklaan/Havenstraat/Nassaulaan in Bussum, schilderij van J.J. Schenkel in de Grote Kerk in Naarden en de expositie van Gijs Elzinga.

- In RegioHub gaat het over het taalaccoord m.b.t. laaggeletterdheid.

- Gooi en Eembode Hilversum en GooiTV presenteren het tweewekelijks gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Ondernemers willen meer samenwerking en promotie

Opfrisbeurt gewenst voor evenementen

Wat vinden de ondernemers van Stichting Pro Bussum, de dorpsmanager en de evenementencoördinator? De OVGM hield een enquête.

De kunstmarkt van Pro Bussum zal vier keer per jaar worden gehouden. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Ondernemers uit Bussum willen dat er meer samen wordt gedaan, dat Bussum beter gepromoot wordt, zichtbaar is op social media, dat evenementen een opfrisbeurt krijgen en dat het parkeerbeleid meer aandacht krijgt. Dat blijkt uit een enquête van Ondernemersvereniging Gooise Meren (OVGM) recent heeft laten uitvoeren.

Er werden 200 ondernemers uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Er hebben 68 mensen (dat is 34%) daadwerkelijk meegedaan. Zij kregen vragen voorgeschoteld over het doen en laten van de Stichting Pro Bussum en de daarbij behorende dorpsmanager en evenementencoördinator. Voorzitter van de ondernemersvereniging Brigitta Boonacker laat weten blij te zijn met de respons. "Meer ondernemers dan ooit hebben gereageerd en we hopen dit vaker te kunnen doen. Vaak hoor je het alleen als iemand tegen is, nu krijgen we een beter beeld van wat er leeft."

Van de ondervraagden is 63 procent tevreden over de zaken die Pro Bussum organiseert. Als pluspunten worden genoemd het terugdringen van de winkelleegstand, meer levendigheid door het organiseren van evenementen. "Al jaren wordt geroepen dat men meer evenementen wil, maar het gebeurt niet. We moeten dit samen bespreken en elkaar hierin gaan vinden."

Stichting Pro Bussum wil meer doen om zichtbaarder te worden

Wat beter kan, is duidelijkere en meer communicatie over activiteiten. "Eigenlijk moet de communicatie op alle fronten beter. Dat leren we hier van. Onderling communiceren bedoel ik dan. Maar ook communiceren via moderne communicatie middelen. Natuurlijk is iedereen druk miet zijn of haar eigen zaak, maar we moeten wel de lusten en lasten delen. Ik denk dat wij zelf ook veel gecommuniceerd hebben richting onze leden, maar dat niet alles is ontvangen. Daar moeten we wat mee en daar hebben we ook leuke tips over gekregen. Ik denk zelf aan een teambuilding dag om elkaar te leren kennen en om te werken aan het maken van een groep."

ProBussum gaat vanaf nu aan de slag. Pieter Schut: "We zullen ons inzetten om zichtbaarder te worden. We moeten ons vaker laten zien, meer contact met ondernemers onderhouden. We kunnen verder het logo 'Bussum, hart van het Gooi, aanbieden zodat ondernemers dit ook beter online kunnen communiceren. Verder willen we gaan kijken hoe we ook publiek van buiten Bussum hierheen kunnen krijgen. Veel evenementen, zoals de Sinterklaasintocht, organiseren wij niet. Wel zullen we de evenementen die er zijn beter koppelen aan de ondernemers. En we gaan meer organiseren, de kunstmarkt komt vier keer per jaar. En de dorpsmanager houdt dit najaar een bijeenkomst waar Bussumers ideeën kunnen aandragen voor leegstaande panden."

Verdachte steekpartij Nieuw Veldheim vrij

BUSSUM De verdachte van de steekpartij aan Nieuw Veldheim afgelopen voorjaar is weer op vrije voeten. De rechtbank heeft woensdag het voorarrest van de Bussumse vrouw (24) opgeheven. De vrouw wordt nog wel verdacht en wordt onder meer poging tot doodslag ten laste gelegd.

De rechtbank nam woensdagochtend deze beslissing tijdens een pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op 6 december. Daarvoor zal het slachtoffer nog een keer gehoord worden.

De Bussumse stak afgelopen april haar buurvrouw met een vleesmes in de borst. Wat de aanleiding van de steekpartij is geweest, werd woensdagochtend niet besproken. Wel werd duidelijk dat het slachtoffer geen onbekende van de politie is en dat zij waarschijnlijk ook een zeer groot aandeel heeft gehad in het steekincident.

De verdachte, die kort na het voorval met een enkelband geschorst werd, is verhuisd naar Amsterdam. Ze heeft daar een woning en werk en volgens de rechters werkt zij hard om haar leven op de rit te krijgen. Haar voorlopige hechtenis is opgeheven, omdat er geen vrees meer is voor herhaling nu de verdachte niet meer in de buurt van het slachtoffer woont.

Man gepakt na inbraak

HUIZEN Een 30-jarig man uit Huizen is vorige week dinsdag opgepakt voor een inbraak in een woning aan de Regentesselaan in Bussum, begin juli.

De Huizer scoorde bij de inbraak meerdere spullen, waaronder een pinpas. Daarmee was de man te zien op bewakingsbeelden van een pinautomaat.

Meerdere politieagenten herkenden de pinnende man, waarna actief naar hem gezocht werd. Dit resulteerde in de aanhouding, waarbij de verdachte in zijn woning werd aangetroffen. In de woning is ook een groot geldbedrag van een paar duizend euro aangetroffen en in beslag genomen.

Tegenstander maatje te groot voor honkballers HCAW

HCAW kreeg wel kansen, maar scoorde te weinig punten. Foto: Bob Awick

BUSSUM Weggespeeld werden ze geen enkele keer, maar toch heeft HCAW afgelopen week genoegen moeten nemen met louter nederlagen tegen het sterke Curaçao Neptunus. De regerend landskampioen was donderdag met 2-7 en zondag met 3-5 te sterk. Het duel van zaterdag werd vanwege de regen afgelast.

HCAW kon donderdag geen potten breken tegen Curaçao Neptunus. Afgelopen zondag kreeg HCAW wel kansen tegen de Rotterdammers, maar een stunt bleef achterwege.

Het duel van zaterdag verregende dus en werd gisterenavond (dinsdag) gespeeld. Daarmee wordt het meteen weer een drukke week voor de Bussumse honkbalhoofdklasser. Naast het duel van gisteren, wordt er donderdag, zaterdag en zondag weer gehonkbald. Dan spelen de Bussumers tegen L&D Amsterdam Pirates. De Amsterdammers vechten samen met Curaçao Neptunus om de eerste plaats. L&D Amsterdam Pirates zal tegen HCAW dus vol gas geven om alle punten te pakken. HCAW moet zelf dus vol aan de bak.

Fakir Najjar

Woont sinds 2 jaar in Bussum, daarvoor in diverse AZC's. Is als kok actief voor Stichting
Broedplaats Gooise Meren.

Wat doe je zoal overdag?
"Ik volg de inburgeringscursus en taalles en ik ben actief voor Stichting Broedplaats Gooise Meren, voornamelijk als kok in La Cantina en ik volg een koksopleiding."

Wat is er leuk aan Bussum?
"Alles, maar speciaal de mensen die in Bussum wonen. Ze zijn warm, vriendelijk en altijd bereid mij te helpen met alles."

Je deed mee aan het wereldmuziekfestival?
"Ja klopt, net als vorig jaar. Het was heel fijn om lekkere Syrische hapjes te kunnen maken en te verkopen. De sfeer was geweldig."

Een dag burgemeester?
"Als ik burgemeester was zou ik het negatieve beeld dat sommige Nederlanders over vluchtelingen hebben willen verbeteren en van daaruit samen verder leven in deze mooie gemeente."

Wat weten weinig mensen van je?
"Voor mijn omgeving ben ik een open boek."

Hekel aan?
"Mensen met een dubbele agenda."

Waar mogen we je voor wakker maken?
"Om naar het Scheveningse strand te gaan met vrienden."

Nog een droom of wens?
"Een Syrisch sterrenrestaurant hebben."

Wat zou je nooit doen?
"Diepzeeduiken."

Hoe ziet je ideale vrije dag eruit?
"Work-out in de gym, snookeren, contact met mijn familie in Syrië en mijn vrienden hier in Nederland."

Een goed gesprek met?
"Iemand die mijn droom kan helpen waarmaken."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op een mooi leven in Nederland voor iedereen."

Wethouder Sanderse stopt na verkiezingen

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse (CDA) keert na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer terug als raadslid of wethouder.

De keuze van Sanderse om af te zien van kandidaatstelling heeft te maken met haar gezondheid. Afgelopen voorjaar heeft ze een forse operatie ondergaan, waarvan ze nog steeds herstelt. Ze maakt haar werk als wethouder wel af. Sanderse: "Ik wil mijn periode als wethouder goed afmaken. De verkiezingen en campagne voeren daar bovenop is nu te veel en wil ik niet doen in het belang van mijn gezondheid en mijn gezin."

Het CDA laat weten de begrip te hebben voor de keuze van Sanderse. "Marleen haar gezondheid en gezin staan natuurlijk op één", aldus bestuursvoorzitter Daan Versteeg.

Voorstel lagere woonlasten op tafel

GOOISE MEREN Er wordt volgende week door de gemeenteraad weer gekeken of de voorgestelde verhoging van de woonlasten (ozb) voor volgend jaar omlaag kan. Een voorstel daartoe van de VVD komt weer op tafel.

De verhoging van de woonlasten kan volgens de VVD worden teruggeschroefd omdat de gemeente meer geld van het gemeentefonds ontvangt dan eerder verwacht. De VVD noemt het terugschroeven een 'logische stap'. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb.

De woonlasten gaan volgend jaar hoe dan ook wat omhoog. Vooral Bussumers worden daar de dupe van. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag wettelijk niet meer. De woonlasten gaan daarmee ook voor Bussumers komend jaar omhoog en worden even hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg. Met het plan van de VVD zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen.

De gemeenteraad besprak het voorstel van de VVD voor de zomer ook al, maar toen staakten de stemmen.

Foto: Klaas Oosterom

BUSSUM - Het boekweit staat te rijpen. In vroegere tijden werd boekweit overal in het Gooi verbouwd. Ook in Bussum. In het wapen van Bussum en nu van Gooise Meren zijn daarom ook vijf boekweitzaden opgenomen.

De foto is genomen door Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum bij de boekweitakker op de Aardjesberg, aan de andere kant van Het Gebed zonder End op de Westerheide, vlak bij het fietspad naar het Sint Janskerkhof.

"Het Goois Natuur Reservaat heeft het boekweit gezaaid. De bijen en de vlinders hebben gevlogen. De bloemetjes worden bijna zwarte boekweitzaadjes. Het gewas blijft staan voor de vogels. Ga eens kijken op een mooie zomeravond," aldus Oosterom.

Boekweitakkers staan volop te rijpen

Het boekweit staat te rijpen. In vroegere tijden werd boekweit overal in het Gooi verbouwd. In het wapen van Bussum en nu van Gooise Meren zijn daarom ook vijf boekweitzaden opgenomen. De foto is genomen door Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum bij de boekweitakker op de Aardjesberg, aan de andere kant van Het Gebed zonder End op de Westerheide, vlak bij het fietspad naar het Sint Janskerkhof.

Gulle gever bedankt groenwerkers

Altijd zie je ze de plantsoenen netjes onderhouden in de gemeente.

BUSSUM Als dank voor hun harde werk afgelopen zomer hebben de groenwerkers van de Tomingroep onverwachts geld gehad van een gulle gever.

Er plofte een brief op de mat met de tekst: "Al sinds 1996 woon ik in Bussum en ik geniet ieder jaar van de plantsoenen en de mooie wilde bloemen! Ook zie ik graag de rotondes, en hoe mooi die verzorgd zijn door u. Hierbij doe ik een envelop om in uw personeelspot te doen als blijk van waardering. Ga zo door." De medewerkers waren erg verrast. Ze gaan van het geld op een uitje.

VVD wil eerst feiten rond miljoenen- project Crailo helder hebben

'Welke voordelen zijn er voor onze inwoners?'

Het laatste werkbezoek van de raadsleden aan Crailo dateert van januari.

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN VVD'er Hugo Bellaart heeft zijn tanden gezet in het Crailo-dossier omdat hij moeite heeft met de gang van zaken. De provincie wil Crailo verkopen aan Gooise Meren, Hilversum en Laren. Die drie gemeenten willen dan samen plannen maken voor het terrein. Maar daar al zegt Bellaart 'ho'.

"Laten we eerst eens de financiële consequenties in kaart brengen. De ontwikkeling van het gebied Crailo biedt natuurlijk geweldige kansen, maar het gaat wel over een project van tientallen miljoenen euro's."

Bellaart vindt over het algemeen dat de gemeenteraad weinig betrokken is bij het project. Hij heeft een heleboel vragen en wil antwoorden hebben voordat de gemeenteraad hierover een besluit moet nemen.
Bij de aankoop van Crailo zouden de drie gemeenten zo’n 30 miljoen euro moeten neerleggen. De aankoop, en later ook de opbrengsten, zouden middels een verdeelsleutel over de drie partijen worden verdeeld. "Terwijl de verdeelsleutel al bepaald is, is nog onduidelijk hoe de investeringen en opbrengsten per gemeente uitwerken."
"De provincie zit duidelijk met Crailo in haar maag, maar waarom zou de gemeente dat probleemdossier eigenlijk uit handen van Noord-Holland moeten nemen? Wat zijn de financiële verschillen voor de gemeente als samen met Hilversum en Laren ontwikkelt, vergeleken met een ontwikkeling door de provincie? Zitten er voordelen aan voor onze inwoners? Ik krijg hier nog geen helder antwoord op", aldus de VVD’er.

'Hoezo samen met Hilversum en Laren ontwikkelen?'

"Bovendien, er liggen al plannen, die niet zo heel lang geleden zijn goedgekeurd door zowel Provinciale Staten als door de gemeenteraden. In die plannen waren woningen voorzien en behoud van het karakter van het gebied".

Volgens Bellaart brengt samenwerking van drie gemeenten, elk met hun eigen ambities, ook risico's met zich mee. "Dat blijkt ook al uit het feit dat de drie gemeenten al jaren in gesprek zijn met de provincie, maar er niet zijn uitgekomen."
"Gooise Meren wil op Crailo woningen bouwen, inclusief sociale huur. Hilversum daarentegen wil ruimte voor bedrijven. Heel leuk, maar wat zijn daarvan de financiële consequenties? Die zijn niet in kaart gebracht. De VVD wil hier graag eerst meer van weten. Alleen als we een beeld hebben van de kosten en opbrengsten kunnen we zien of de plannen goed zijn voor onze inwoners. Kortom, wat mij betreft zijn we nog niet zover dat we de knoop kunnen doorhakken voor gezamenlijke ontwikkeling of dat we het gebied beter bij de provincie kunnen laten."
De partijen streven ernaar om de overdracht van Crailo voor het einde van het jaar te laten plaatsvinden.

Jan Weerdenburg zet zich al jaren in voor zijn Naarden

Weerdenburg heeft zich jaren ingezet voor behoud van de schootsvelden. Foto: Bob Awick

door Astrid Maas

NAARDEN Bijna iedereen in Naarden kent Jan Weerdenburg. Niet alleen omdat hij is opgegroeid in het vestingstadje, maar ook voor zijn inzet voor het behoud van de schootsvelden.

"Ik woon al 77 jaar in Naarden en ben een Naarder in hart en nieren", aldus Weerdenburg. "Ik voel me hier thuis en geniet dagelijks van de vestingwerken en dat is ook een van de redenen dat ik me al jaren heb ingezet voor behoud van de cultuurhistorische waarde van de schootsvelden. En mijn inzet, en die van vele anderen, is niet voor niets geweest. Ik wil dan ook Maud Arkesteijn, voormalig wethouder van Naarden en daarna voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Gooi', bedanken voor haar inzet. Op mijn verzoek heeft ze in 2009 het Gooise Natuurreservaat benaderd met de vraag of ze de schootsvelden in beheer willen nemen. Ook gaat mijn dank uit naar Marleen Sanderse, die als wethouder van Gooise Meren de overdracht contractueel heeft voorbereid, waardoor de nog onbebouwde schootsvelden zijn overgedragen aan het GNR."
Weerdenburg gaat zich nog wel inzetten voor de 'derde gracht'. "Ik wil graag dat deze gracht zo veel als mogelijk wordt teruggebracht in de schootsvelden. De derde gracht liep langs de Meerstraat naar de Karnemelksloot bij het vogelasiel en is nog aanwezig achter de Anna van Burenlaan en langs de Stadhouder Willem ll laan, maar is van daar tot aan de Oostdijk verdwenen. Deze derde gracht was een onderdeel van de vestingwerken, ontworpen door de Fransman Bombelle. Frans de Gooijer, bekend om zijn historische kennis van Naarden en de erfgooiers, heeft mij op een kaart laten zien waar de derde gracht op de plakgronden precies heeft gelegen."
De Naarder kan de schootsvelden nu achter zich laten, maar dit is niet het enige onderwerp waar hij zich mee bezighoudt. "Waar ik me vooral zorgen over maak en voor inzet, is de drukte in de Marktstraat met het tweerichtingsverkeer. Deze weg is gevaarlijk voor fietsers, inwoners en toeristen, die veelal op straat lopen. Sommige delen van het trottoir zijn afgezet omdat daar terrasjes op mogen staan. Ik zet me daarom al jaren in om van de Marktstraat eenrichtingsverkeer te maken vanaf de toegang van de Grote Kerk tot de Cattenhagestraat. Ook wil ik inwoners enthousiast maken voor een loopbrug over De Doorbraak. Dan heb je meer het gevoel een Vesting in te rijden. Toeristen kunnen dan vanaf parkeerplaats Nieuw-Molen over de loopbrug naar het Vestingmuseum lopen en genieten van het mooie uitzicht."

'Marktstraat is gevaarlijk voor fietsers, inwoners en toeristen'

'Bussum Cultureel wordt elk jaar professioneler en groter'

De zestiende editie heeft ook extra activiteiten voor kids

Bussum Cultureel begint steeds meer te leven in de regio. Dit jaar zijn er ook meer deelnemers uit de andere kernen van de gemeente.

Een aantal vrijwilligers uit het team van 30 enthousiaste cultuurliefhebbers. Foto: Bob Awick

BUSSUM Als iets kenmerkend is voor Bussum Cultureel dan is het een gestage groei. Van een klein cultureel initiatief met wat kraampjes en muziek is het jaarlijkse event in zestien jaar uitgegroeid tot een happening met een steeds breder aanbod, zoals meer kidsactiviteiten, een verregaande professionalisering in de organisatie en bezoekers uit de wijde omgeving.

Mirjam Smet is een van de ruim 30 vrijwilligers die stuk voor stuk de benen uit hun lijf lopen om alles geregeld te krijgen. Ze is een van de 'diehards' en coördineert de boel nu al zes jaar. "We hebben zeker een aantal vrijwilligers dat al jaren betrokken is bij Bussum Cultureel, maar ik zie elk jaar ook nieuwe mensen, jong en oud. Daar word ik echt heel blij van." Mirjam vindt dat iedereen die zich inzet flink wat lof verdient. Voor haar is Bussum Cultureel in ieder geval helemaal geslaagd als iedereen tevreden is, bezoeker en organisatie. Dat ze elk jaar groter worden betekent ook dat er steeds meer hulptroepen nodig zijn. "Er komen ook steeds meer vrijwilligers met eigen ideeën voor de invulling en dat vind ik leuk." Enthousiast vertelt ze over het idee van Xandra van der Swan.

Sprookjespuzzeltocht

'Bussum Cultureel is helemaal geslaagd als iedereen tevreden is'

"Xandra kwam met het idee voor een sprookjespuzzeltocht langs onder andere winkeliers in het centrum. Volgens Mirjam worden kinderen met deze puzzeltocht gestimuleerd om hun creativiteit uit te nutten en is het een mooie manier om de winkeliers bij Bussum Cultureel te betrekken. "Bussum Cultureel staat in het teken van cultuur, het is geen braderie en dat maakt het voor winkeliers lastiger om aan te haken. Op deze manier lukt dat." Mirjam ziet ook dat er vanuit de andere kernen steeds meer enthousiasme is om deel te nemen aan het culturele festijn. Naarden was de laatste jaren al wat aangehaakt en dit jaar zijn er ook kunstenaars, musici en andere creatievelingen uit de andere twee kernen. "We hebben artiesten uit Muiden en Muiderberg op het podium bij de Art Fair op zondag en op zaterdag bij de Culturele Markt." Er is van alle kanten meer belangstelling en dat merkt de organisatie ook. Want wie zondag nog mee wil eten aan de Langste Eettafel in de Kapelstraat moet snel zijn. Met bijna 300 gasten zijn er nog maar een paar plekken vrij. De catering tijdens het festival is vooralsnog een Bussumse aangelegenheid. Mirjam juicht de jaarlijkse groei van Bussum Cultureel toe, maar maakt wel een kleine kanttekening. "Dat we ieder jaar een beetje groeien is fijn, en ja, het kan nog veel groter, maar er moet wel een balans zijn."

Het complete programma van Bussum Cultureel is te vinden in de speciale bijlage in deze krant.

Vrije Schilders treden in de voetsporen van Mondriaan

Het 'topstuk' voor Bussum Cultureel. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM Een aantal weken is er door een flink aantal leden van de Vrije Schilders hard gewerkt aan hun Mondriaan. Aanstaande zaterdag, tijdens de Culturele Markt op Bussum Cultureel, is hij te winnen.

Nel Tönis, voorzitter van de schildersclub, haalt het doek voorzichtig tevoorschijn. "We hadden dit jaar als thema 'In de voetsporen van Mondriaan' omdat het dit jaar het jaar van Mondriaan is." Ze hebben zich laten inspireren door tal van zijn werken en ook zijn er flink wat kunstboeken doorgenomen om zich helemaal onder te kunnen dompelen in het wel en wee van deze Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus.

Gezamenlijk project

Voor het gezamenlijke project hebben ze eerst een studie gemaakt en daarna zijn de taken verdeeld. Waar de een zich op het geel mocht storten en de ander verantwoordelijk was voor de rode vlakken, moest er ook nog nagedacht worden over de bevestiging van al die losse stukken canvas op het grote doek. Nel: "De eerste keer dat ik hem optilde lieten er een aantal los." Met wat gedegen advies is dat tenslotte goed gekomen en staat hij zaterdag in volle glorie op de kraam van de Vrije Schilders tijdens de Culturele Markt. Daar zijn overigens nog meer werken van de leden in de stijl van Mondriaan te vinden. Die geven tezamen op geheel eigen wijze een leuk inkijkje in de verschillende periodes en stijlen van Mondriaans werk. Van landschappen en stillevens tot de abstracte werken in primaire kleuren.

Erfgooiers, bunkers en historie

Informatiepanelen.

BUSSUM De Historische Kring Bussum (HKB) kijkt succesvol terug op Open Monumentendag van afgelopen weekend.

Margreet de Broekert van de HKB vertelt: "We hebben zo'n 300 mensen 'vermaakt', en geprobeerd het cultureel-historisch erfgoed van Bussum, waaronder de imposante geschiedenis van de erfgooiers, op aantrekkelijk wijze onder de aandacht te brengen."

Zaterdag speelden de activiteiten zich voornamelijk af in en bij het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum aan het Stationsplein. Daar konden informatieborden en een videopresentatie over de erfgooiers worden bekeken.

Zweefmolen voor de kinderen.
Verhalen over de bunkers bij de rondleiding.
Veel bezoekers kwamen op de fiets. Foto's: Bob Awick
Gezellige drukte op de Fransche Kamp.
Winnende foto Instagram-wedstrijd Foto: Familie Klein

De bezoekers trokken er met name zondag op uit voor een gezellige dag op de Fransche Kamp. "Toppers daar waren de bunkerwandelingen, de fototentoonstelling over de geschiedenis van het terrein en de camping, de film over de geschiedenis van de erfgooiers, de zweefmolen en de informatieve banners. Dit alles werd muzikaal omlijst door de enthousiaste accordeoniste Fredie Kuiper. De Instagram-fotowedstrijd is gewonnen door de zusjes Myrthe, Roos en Fleur Klein, met een hele leuke, originele 'Ondersteboven-van-de-Fransche-Kampfoto'.

Om het weekeinde vol activiteiten mogelijk te maken heeft ongeveer de helft van de 25 vrijwilligers zich ingezet. "Sommige al sinds afgelopen mei."

'Het blijkt dat laaggeletterde mensen vaak eenzaam zijn'

Tientallen actieve partijen in 't Gooi hebben het Taalakkoord ondertekend

Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Om laaggeletterden te voorkomen is een Taalakkoord ondertekend.

De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN In de Gooi en Vechtstreek wonen ongeveer 12.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dat aantal te bestrijden en te voorkomen, hebben tientallen actieve partijen het zogenaamde Taalakkoord ondertekend.

Met de ondertekening van dit Taalakkoord, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, spreken de partijen af dat ze voor die groep extra inspanningen gaan leveren. "Het is belangrijk dat deze inwoners zichzelf kunnen redden in een samenleving waarin informatie een grote rol speelt. Het blijkt dat mensen met laaggeletterdheid vaak in een isolement raken omdat ze zich buitengesloten voelen. Ook kunnen ze problemen krijgen op hun werk of zonder werk komen te zitten", aldus de stichting.

Zelfvertrouwen

Circa 12.000 volwassenen in 't Gooi zijn laaggeletterd

"Je ziet ze opbloeien als ze een cursus hebben gevolgd en ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. Het is niet gemakkelijk om die mensen in beeld te krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld medewerkers aan de balie van het gemeentehuis een cursus geven om te herkennen wanneer mensen laaggeletterd zijn. Die mensen nemen vaak niet zelf het initiatief om iets aan hun probleem te doen. Wij hebben bij onze stichting ook taalambassadeurs die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het je kan opbrengen als je weer naar school gaat om het lezen, schrijven en rekenen op te pakken."
Graddie Jansen-van Leeuwen (72) is een taalambassadeur. "Ik ben poppenmaakster en een aantal jaren geleden kreeg ik een mail uit Amerika dat ze interesse hadden voor mijn poppen. Omdat mijn Engels zeer slecht was, kon ik de mail niet beantwoorden. Toen besloot ik weer naar school te gaan. Ik ben, rond mijn vijftigste, naar het ROC gegaan voor Nederlands, Engels en computerles en heb daar zeven jaar op gezeten. Op het ROC ging er een wereld voor mij open en kwam ik erachter hoe leuk het was om op school te zitten. Maar wat nog veel belangrijker was, is dat ik me veel zelfverzekerder ging voelen." Graddie wist wel dat ze laaggeletterd was, maar had daar vroeger geen problemen mee.
"Mijn man deed de boekhouding en als ik de kinderen vroeger voorlas, gebruikte ik altijd mijn fantasie en hadden ze niets door. Ook gebruikte ik smoesjes als 'ik ben mijn bril vergeten', want je schaamt je als je niet goed kunt lezen of schrijven. Op de basisschool had ik moeite om snel te lezen en werd mij verweten dat ik weer eens zat te dromen. Op jonge leeftijd ben ik toen gaan werken als schoonmaakster. Later is bij mij ook geconstateerd dat ik dyslexie heb en kon ik begrijpen waarom lezen mij moeite kost. Als ik nu merk dat iemand niet goed kan lezen en schrijven vertel ik mijn verhaal, want het heeft mijn leven erg verrijkt en veel gebracht. Ik leg ze ook uit dat je je niet hoeft te schamen en dat je er iets aan kunt doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want laaggeletterdheid komt in elke leeftijdscategorie voor." Ook heeft Graddie websites beoordeeld en advies gegeven. "Het is belangrijk dat je een website rustig houdt. Niet te veel informatie op een pagina omdat laaggeletterden moeite hebben met lezen, dan raken ze in de war. Ook de tekst zo kort mogelijk houden, letters niet te klein en met tussenregels zodat het overzichtelijk blijft."

Stimuleren en ondersteunen

'Met smoesjes kom je er niet, dus pak het probleem serieus op'

Dicky Gingnagel (48) was ook laaggeletterd. "Op mijn werk moet ik dagrapporten invullen waar ik veel moeite mee had. Maar omdat ik me schaamde, had ik niet verteld dat ik niet goed kon schrijven en lezen. Een collega merkte op een gegeven moment dat er in de rapporten woorden ontbraken of verkeerd waren geschreven en vroeg of ik een taalprobleem had. Ik heb toen verteld over mijn probleem en mijn teamleider stimuleerde mij om weer naar school te gaan. Ik vond het ontzettend eng om rond mijn dertigste op het ROC te zitten, maar daardoor heeft mijn leven wel een andere wending gekregen, heb ik meer zelfvertrouwen en hoef ik me niet meer te schamen. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn vorige werkgever mijn probleem niet heeft opgepakt. Ik werkte toen bij de sociale werkplaats en ze wisten van mijn laaggeletterdheid, maar ze hebben mij niet ondersteund in het vinden van een oplossing en mij ook niet naar school gestuurd. Gelukkig kwam ik daarna wel bij een betrokken bedrijf terecht. Je brengt namelijk niet zelf je laaggeletterdheid naar voren omdat je je schaamt. Je weet niet hoe mensen gaan reageren of wat ze gaan zeggen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven je altijd steunen en stimuleren om naar school te gaan of een cursus te volgen. Als je bedrijf dat voor je doet, ga je met veel plezier naar je werk." De taalambassadeurs vertellen dat het Taalakkoord belangrijk is omdat je overal voor moet kunnen lezen en schrijven. "Met smoesjes kom je er niet. Je moet jouw probleem serieus oppakken en je schaamte loslaten."

Het item draait is ook te bekijken op gooitv.nl

Di Gusto: smakelijk eten met plezier

Catering, privédiner, kookworkshop, afhaalmaaltijden

De veelgeprezen lasagna van Manuela. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het plezier voor koken spat er bij de Italiaanse Manuela Heidstra-Albanese vanaf. "Ik wil dat mensen smakelijk eten, met plezier. Dat betekent 'di gusto' dan ook.

Manuela wil de mensen die haar eten proeven het gevoel geven dat ze op vakantie zijn. "Ik heb zo veel passie en liefde voor eten. Dat wil ik graag doorgeven." Ze vertelt dat ze is opgegroeid in Calabrië, in de zool van Italië. "Ik kom uit een grote familie en samen beleefden we altijd heel veel plezier aan koken en eten. Wij waren met kerst met alle vrouwen de hele dag bezig met de bereiding van ontelbaregangendiners. Dat aten we dan op met 20 man aan een lange tafel. Ik heb daar hele goede herinneringen aan." De Italiaanse Bussumse gebruikt in haar cateringbedrijf veel familierecepten, maar ze doet ook graag nieuwe inspiratie op. "Eten is voor mij ontzettend belangrijk. Als ik in Italië ben probeer ik veel uit. Ik kan daar tranen van in mijn ogen krijgen. Voor mij was de Nederlandse eetcultuur, met bijvoorbeeld boterhammen bij de lunch, erg wennen. Voor mij is eten een middel om mensen samen te brengen en de liefde voor elkaar te uiten." Manuela werkt uitsluitend met de oorspronkelijke recepten. "Ik vertel mijn cursisten in mijn kookworkshops bijvoorbeeld ook dat je risotto niet met de eerste de beste rijst kunt maken. Ik leer ze hoe het hoort. Alleen dan smaakt het zoals het bedoeld is. Ik importeer veel producten uit Italië voor de beste smaak. Zo kan ik niet zonder de gezeefde tomaten uit Italië, want helaas smaken de Nederlandse tomaten te veel naar water. Ik gebruik die ook in mijn veelgeprezen lasagne. Daar zitten geheime ingrediënten in, maar onder andere ook biologisch vlees."
Di Gusto is van alle markten thuis. Manuela heeft haar afhaalmaaltijdenservice. Daarnaast geeft ze kookworkshops, regelt ze privédiners en verzorgt ze de catering voor feesten en partijen, lunches en borrels. Kortom, ze kookt het liefst de hele dag op z'n Italiaans en met veel liefde.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Geloofwaardig?

Prentbriefkaart met betwijfeld onderschrift.

R.K. Kerk en Pastorie te Bussum. Tussen het grote aanbod aan oude prentbriefkaarten op het internet duikt een kaart op met dit bijschrift. Naast de vele bekende kaarten ineens een wel heel bijzonder exemplaar. Tot nu toe ontbrak namelijk nog steeds een foto van de 19e-eeuwse Bussumse katholieke kerk.

Voordat in 1884 de St. Vituskerk werd gebouwd stond op ongeveer dezelfde plaats aan de Brinklaan een veel kleinere kerk. Deze zogenoemde Waterstaatkerk werd met subsidie van het Rijk en de Provincie in 1843 gebouwd volgens een standaardontwerp. Door de groei van de Bussumse bevolking was het kerkje op den duur te klein. In 1863 werd het daarom verlengd.

Tekening van de Waterstaatkerk.

De komst van het spoor in 1876 leidde tot een versnelde toename van het inwonertal van Bussum. Onder deze nieuwe inwoners was ook een aantal vermogende katholieke families. De dorpse Waterstaatkerk moest plaats maken voor een meer passende schepping van de bekende architectenfamilie Cuypers. In 1884 het kerkgebouw van de hand van P.J.H.(Pierre), in 1896 de toren van J.Th.J. (Jos) Cuypers.

De Waterstaatkerk heeft maar weinig sporen nagelaten. Een foto van de (niet meer vindbare) eerste steen en een tekening-naar-een-tekening. De locatie staat aangegeven op oude plattegronden. En nu is er dus een foto.

Maar is dit wel de Bussumse kerk? De tekening en de foto verschillen. Kijk maar naar de verdeling van de zijramen. Ook is de kwaliteit van de afbeelding op de kaart te goed voor een foto van vóór 1884. En de eerste Nederlandse prentbriefkaart met foto dateert uit 1883. Een nieuwe afdruk van een oud negatief?

Gezien het gestandaardiseerde uiterlijk van een deel van de Waterstaatkerken zou er sprake kunnen zijn van een vergelijkbaar exemplaar op een andere locatie. Wel een vondst dus, maar een twijfelachtige vondst.

Hans Jonker        

De Mess: het nieuwste pareltje in de Vesting

Jochem Myjer 'doet' eerst Naarden, dan Spant

"Een parel voor de Vesting." Zo typeerde de burgemeester deMess in Naarden. Hij had de eer het nieuwe culturele centrum te openen.

Johan Hoogeboom (piano) had zijn vriend Jochem Myjer gevraagd voor de opening. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Speciaal voor de tientallen vrijwilligers was topcabaretier Jochem Myjer vorige week gevraagd de opening aan te kleden met wat leuke imitaties. En met deze BN'er is direct de toon gezet. Want in het theater zullen met name professionele artiesten hun kunsten vertonen.

Aya de Lange heeft als geen ander de kar getrokken

Natuurlijk kan het zaaltje ook afgehuurd worden door een amateurclub, maar dat is niet de corebusiness van de Mess. Nee, de voormalige officierswoning is er voor het echte werk. Van literaire salons en kindervoorstellingen tot ontroerende muzikale shows tot hilarische taferelen. Op de agenda staan bijvoorbeeld al Eric van Muiswinkel, Frénk van der Linden en stand-upcomedy.

De taart wordt aangesneden.
Vrijwilligers Joep, Egidius en Jules geven uitleg aan wethouder Van Meerten.

De initiatiefnemers zijn sinds 2013 bezig geweest met de ontwikkeling van het kleine theatertje in de Vesting. Het pand (voorheen De Hoed genoemd) kwam leeg te staan en was eigendom van de Rijksgebouwendienst. Het onderwerp werd besproken door leden van Naarden Uit de Kunst. Deze club greep het idee voor de ontwikkeling van een eigen theater met beide handen aan. In 2016 kreeg de initiatiefgroep, inmiddels een stichting, groen licht van de nieuwe eigenaar van de Vestingwerken om hun plannen om te zetten in daden.
Het was duidelijk Aya de Lange die als geen ander de kar heeft getrokken. Aan haar dan ook de eer het pand te openen en alle vrijwilligers te bedanken voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Van het leggen van vloeren, het naaien van gordijnen, het sponsoren van de keuken, verrichten van schilderwerk, het lobbyen voor veilingitems voor de benefietavond... aan de lange lijst van hulptroepen kwam bijna geen eind. Met de lancering van de website is deMess klaar om van start te gaan.

Al met al een mooi staaltje teamwork met Aya aan het roer en cabaretier Johan Hoogeboom als artistiek leider.

22 / 24