BussumsNieuws

29 april 2015

BussumsNieuws 29 april 2015


Volop gehuldigd: lintjes en de Kleine Johannes

Acht Bussumers ontvangen lintje. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Naast de lintjesregen van afgelopen vrijdag had burgemeester Heijman op Koningsdag ook nog een grote verrassing voor Leo Welters. Welters ontving uit handen van de burgemeester de Kleine Johannes.

Welters kreeg de Kleine Johannes onder meer voor zijn voorzitterschap (sinds 1983) van de Stichting Feest- en gedenkdagen en de Stichting Braderie. Burgemeester Heijman: "Dit Bussumse symbool uit blijk van uitzonderlijke maatschappelijke bewogenheid, offervaardigheid en onbaatzuchtige liefde tot de medemens. Leo, hartelijk dank voor al die jaren inzet voor de Bussumse gemeenschap." Normaal gesproken wordt de Kleine Johannes uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie. Dit moment is nu gekozen omdat het zowel de laatste Koningsdag voor Bussum als zelfstandige gemeente is en ook het bestuur van de stichting heeft besloten te stoppen.

Lintjesregen
De koninklijke onderscheidingen werden afgelopen vrijdag al uitgereikt. Acht Bussumers ontvingen een lintje voor hun jarenlange werk.

Jos Baaij
Jos Baaij werd bedankt voor jarenlang belangeloos werk voor onder meer de KBO en buurtcentrum De Palmpit. Ook doet hij veel voor de Jozefkerk.

Corrie van Paridon
Corrie van Paridon doet al jaren veel voor de Koepelkerk. Ook werkt de Bussumse mee met de werkgroep Kindsoldaten.

Leo Welters. Foto: Bob Awick

Evelyn en Gerard van Blaricum
Dubbel feest: zowel Evelyn als Gerard werd gedecoreerd. Zij doen al meer dan 30 jaar veel voor wandelclub de Lange Afstands Tippelaars en ook organiseerden zij acht achtereenvolgende jaren de Bussumse Fietsdriedaagse.

Nel Krijnen
Nel Krijnen werkt al 30 jaar belangeloos voor onder meer de Nederlandse Genealogische Vereniging en de Historische Kring Bussum. Ze heeft een schat van gegevens verzameld over Bussum en omgeving.

Dick Boere
Dick Boere doet al enkele jaren veel voor Bussum Cultureel en werkt ook als secretaris voor coffeeshop De Piramide.

Peter Heerschop
Peter Heerschop doet veel voor Scouting Olav. Ook gaat hij elk jaar met de jeugd op kamp. Hij regelt het vervoer en repareert van alles.

Paul Joseph
Bussumer Paul Joseph werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij doet al ruim een kwart eeuw veel voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen van de Tweede Wereldoorlog. Joseph zet zich ook in voor de Joodse Gemeente van Bussum.

Eerste Kamer praat voor zomer over fusie

BUSSUM - De Eerste Kamer praat nog voor het zomerreces over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden.

Er bestaat een kans dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel volgend maand al behandelt en gaat goed- of afkeuren. Het zomerreces van de Eerste Kamer start over twee maanden, maar dan moeten Bussum, Naarden en Muiden dus al weten wat hun toekomst wordt.

Plasterk
Leden van de commissie Binnenlandse Zaken van de Eerste Kamer spraken eerder deze maand voor het eerst over het wetsvoorstel. Er wordt nog gewacht op enkele antwoorden van minister Ronald Plasterk voor de discussie verder gaat.

8

Bussumers ontvingen afgelopen vrijdag een lintje van de Koning

Oude familiekennis bijna in de container

Het was bijna weer eens zover: een prachtig apparaat nog net van de dump gered. En wat bleek? Er zat zowaar een familieherinnering aan vast.

Alweer weken geleden werd er vlak om de hoek een huis leeggemaakt en daar was ik uiteraard meteen bij. Op de eerste rij, zo te zeggen. Weet u nog die atlas met Bussumo? Nou, daar was het en diezelfde dag stelde ik ook een grote elektrische schrijfmachine, compleet in prachtige kunststoffen koffer, veilig. Waarom? Ik wist toch dat deze zo fraaie apparaten helemaal niets opbrengen? Welnu, het merk deed mij aan heel lang geleden denken. Het betreft hier een Smith-Corona EC 1150, een topproduct uit Amerika. Het bedrijf van niemand anders dan de heer Edward Kleinschmidt die de naam Smith-Corona groot maakte. En laat deze Edward nou een zeer goede kennis zijn geweest van Pa Buhr en stiefopa Willy. Had iets met het Rode Kruis te maken. Edward Kleinschmidt liep al tegen de negentig toen hij vanuit Amerika de tocht naar Europa ondernam. Hij had zijn Amerikaanse slee laten overkomen en stond toen voor onze neus, helemaal op-en-top Amerikaan. Met een zware, zwarte hoornen bril op de neus waar hij uiterst trots op leek te zijn. En terecht, want het was een van de eerste brillen met een ingebouwd gehoorapparaat. Het microfoontje was precies op de neusbrug gemonteerd en Edward Kleinschmidt moest altijd met zijn lachende gezicht naar de spreker toe staan, anders werkte het niet. Die bril vond ik prachtig, maar ik had geen idee van de beroemdheid van deze kleine, joviale man met een wereldnaam.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. R. van den Belt; Naarderheem 10.30 u. dr. J. P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 02/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 02/05 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. Schaap; 17.00 u. ds. G.J. Roest
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A.A.I.M. Mikkers
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum middagprogramma Carel ter Linden ('s morgens geen dienst)
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. L.A. Pondman-de Wilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. A. Hartstra
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 07/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig, geleidelijk minder koel
Met een Noordzeedepressie op weg naar Noord-Europa blijft het tamelijk wisselvallig. Zoals Koningsdag zijn er 'meevaldagen' met meer ruimte voor de zon en meest droog. De depressie is gevuld met vrij koude polaire lucht. De temperatuur blijft daardoor eerst nog achter op het 'normale' niveau van 16 graden voor begin mei. Vanaf zondag wordt die temperatuur bereikt.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schijnt eerst de zon nu en dan. Geleidelijk neemt de bewolking verder toe en in de middag en avond kan het af en toe regenen. Bij een matige zuidwestenwind wordt het circa 12 graden. Vrijdag stijgt de luchtdruk iets waardoor het minder wisselvallig wordt. De zon schijnt van tijd tot tijd. Er waait een matige noordwestenwind. Het wordt 11 à 12 graden.

Het weekeinde
Ook zaterdag lijkt het met de wisselvalligheid mee te gaan vallen. Er is net als vrijdag een kleine buienkans, maar het blijft meest droog met geregeld zonneschijn. Het is nog koel met een maximum van 12 à 13 graden. In de nacht naar zondag raakt het bewolkt. Overdag regent het soms. Het wordt zachter met circa 16 graden. Er waait een matige zuidoostenwind.

Weetje
De temperatuur in 2015 spreekt tot dusver weinig tot de verbeelding. Januari was vrij zacht maar in februari en maart was de gemiddelde temperatuur vrijwel gelijk aan 'normaal'. Ook de gemiddelde temperatuur in april wijkt nauwelijks af van de normale waarde. Met normaal wordt bedoeld het gemiddelde maximum en minimum over het tijdvak 1981 t/m 2010.

Behalve Colijn ('Op de grens van twee werelden'), schreef ook Jhr Mr D.J. de Geer in de oorlog een brochure.

Hij was in mei 1940 als premier met het kabinet en de koningin naar Engeland uitgeweken. Maar wegens defaitisme ontsloeg de koningin hem in september 1940 en reisde hij zonder goedkeuring van zijn opvolger Gerbrandy terug naar Nederland. Daar schreef hij in 1942 de brochure: 'De Synthese in den Oorlog', waarin hij zijn terugkeer toelicht en zijn oplossing voor de wereldvrede geeft. De brochure telt 16 pagina's en werd uitgegeven door D. van Sijn & Zonen te Rotterdam. In de brochure zit een krantenknipsel uit diezelfde tijd met een bespreking. De conclusie van de recensent luidt: "de brochure heeft niet veel om 't lijf en verheft zich niet boven het peil van een colportage-tractaatje." Na de oorlog kwam hij voor het gerecht, werd veroordeeld en moest zijn onderscheidingen inleveren. Hij ging door met brochures met veel uitvoeriger memoires en opinies, ook over toen actuele onderwerpen. 'Naast 'de Syntese..' heb ik: 'Van lang vervlogen dagen' uit 1949 en 'Hou en Trouw tot het einde' (met er in geschreven: 'van de schrijver') uit 1953. Jhr De Geer overleed in 1960, 89 jaar oud.

Wilt u dit boek kopen? De brochures zijn te koop voor 7 Euro per stuk. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Joop Heerschop neemt op jubileum afscheid

Stichting Kinderen in Nood bestaat bijna 25 jaar

Annie en Joop Heerschop. Foto's: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Joop Heerschop stopt komende september als voorzitter van Kinderen in Nood. Het stokje draagt hij over aan Jurjen Hagen.

Joop Heerschop wordt in januari 80 jaar oud, maar hij blijft actief

Heerschop was een kwart eeuw geleden de grondlegger van de Bussumse stichting. Samen met vrouw Anny en vele andere helpende handen worden nog steeds elk jaar vele transporten met hulpgoederen verstuurd naar arme Oost-Europeanen. Het motto van Joop Heerschop is: 'Beter 1% hulp dan 100% medelijden.' Doel van de stichting is het verlenen van hulp aan kinderen die zich in een noodsituatie bevinden of het verlenen van hulp aan instellingen voor kinderen. Dit gebeurt overal waar zij zich bevinden zonder te kijken naar sociale klasse, afkomst of overtuiging.

Een mooie cheque van de transporteur.

Elke week wordt er aan De Peppels door velen hard gewerkt om hulpgoederen te verzamelen, te sorteren en op te slaan. Erg dankbaar werk: de ontvangers van de goederen laten maar al te graag aan de Bussumers weten hoeveel ze aan de hulp hebben. Een jaar geleden kregen de Bussumers nog een hoge Hongaarse onderscheiding als dank.
Joop Heerschop, die in januari volgend jaar 80 wordt, en zijn vrouw Anny hebben aangegeven het iets rustiger aan te willen doen en treden daarom uit het bestuur. Maar zij blijven als vrijwilliger actief binnen de Stichting Kinderen in Nood. Het echtpaar Heerschop gaat straks meer op de achtergrond aan de slag voor 'hun' stichting. Ze laten weten de andere bestuurders te bedanken voor het voortzetten van hun levenswerk. Ook Henk Schilder zal na ruim 10 jaar in het bestuur meer naar de achtergrond treden.
De viering van het 25-jarige jubileum staat gepland op 4 september. Jurjen Hagen zal vanaf dan de bestuurlijke taken voortzetten met oudgedienden Eric de Jong, Johan Klijnman en Johan Spaans. Op dit moment zijn er zo'n 70 vrijwilligers actief binnen de stichting. Sinds de oprichting zijn er meer dan 150 vrachten goederen van 100 kubieke meter verstuurd. Daarnaast zijn er vele projecten gesteund, zoals scholen.
De stichting werd afgelopen week nog verrast met een cheque van transporteur Vidotrans HTG, waar ze al jaren mee samenwerken. De Bussumse weldoeners werden verrast met een cheque van 2200 euro. De transporteur bestond afgelopen jaar 25 jaar en besloot daarom een van de aangesloten goede doelen te verrassen. De stichting was blij verrast met het geldbedrag waarmee een volgend transport kan worden betaald.

Naardermeer schittert op postzegel

NAARDEN - Het Naardermeer heeft sinds gisteren zijn eigen postzegels. In Naarden overhandigde PostNL-directeur Ludo Voorn gisteren de eerste serie van tien postzegels aan Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten.

Op de postzegels zijn de voor het natuurgebied kenmerkende dieren en planten te zien door een verrekijker. ook zijn er zegels met de spoorlijn die dwars door het gebied loopt en de meer dan 200 jaar oude molen. De tien zegels zijn ontworpen door Reynoud Homan.

Het Naardermeer was in 1906 het eerste natuurgebied dat in handen kwam van Natuurmonumenten. Voor PostNL een goede reden om nieuwe postzegels met de kenmerkende flora en fauna te laten ontwerpen.
"Het Naardermeer bestaat 110 jaar en we zijn er als Nederlanders trots op. Het gebied is met zijn historie een prachtig onderwerp voor nieuwe postzegels. Het ontwerp van Reynoud Homan geeft een mooi beeld van het Naardermeer en van wat er allemaal te zien is", zei Ludo Voorn, directeur Marketing van PostNL.

Mariënburg-contract getekend

BUSSUM - Amaris Florisberg wordt officieel de nieuwe huurder van klooster Mariënburg. Donderdag werd de huurovereenkomst voor Mariënburg getekend.

De bewoners van verzorgingshuis Amaris Florisberg moeten Muiderberg tijdelijk verlaten omdat het bestaande pand wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De verhuizing staat gepland voor begin juni.
De oplevering van de nieuwbouw in Muiderberg staat voor volgend jaar op de planning.

Zondag bevrijdingsfestival rond Bussum Centrum

Dodenherdenkingsprogramma bekend

Een konvooi trekt door Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bevrijdingsdag wordt in Bussum gevierd op zondag 3 mei met een klein 'festival'. Een legerkonvooi met jeeps, motoren en een tank zullen in het dorp stoppen. Er komen podia met daarop muziek en dansoptredens en bovendien zijn de winkels in het centrum geopend.

De voertuigen van Keep Them Rolling verzamelen rond 9.30 uur rond het Wilhelminaplein, de Havenstraat en Kapelstraat. Het idee is de motoren op het plein bij de Nieuwe Brink te tonen. Bezoekers kunnen de voertuigen uit de jaren 40 /45 van dichtbij bekijken. Deze lichtere voertuigen worden vanaf 11.00 uur vergezeld door de 'zware jongens' zoals tanks die vanuit Blaricum komen aanrijden. In Bussum wordt het konvooi samengesteld en rijdt dan via de Kerkstraat Bussum weer uit voor een rondrit door de omgeving. Om 15.30 uur stopt de stoet nog een keer op de terugweg rond het Wilhelminaplein.

Geen Bridgehead
Volgens organisator Nico Schimmel is de optocht vergelijkbaar met die van Bridgehead. Dit evenement vond jarenlang over meerdere dagen plaats in Bussum, maar de organisatie besloot er dit jaar mee te stoppen. Het kampement zoals dat altijd aanwezig was op Crailo gaat dus ook niet door.
De winkeliers van de Havenstraat, Kapelstraat en Nieuwe Brink sprongen in dit gat door alsnog een leuk evenement te regelen rondom Bevrijdingsdag.

Voertuigen, muziek, soldaten en dansen uit de jaren 40 op diverse podia

Op alle drie de straten wordt een podium opgebouwd. Hierop wordt tussen 14.30 en 16.30 uur volop gedanst: quickstep- en foxtrotliefhebbers kunnen een kijkje nemen of meedansen. Er gaat gedanst worden in de stijl van de jaren '40 en '50 met workshops door Dancepoint uit Huizen en er kan vrij worden gedanst.
Vanaf 14.30 uur is er livemuziek, verzorgd door diverse jazzbandjes. Daarnaast is zangeres Natasha Harper uitgenodigd, een Engelse dame die een sfeervolle setting brengt, passend bij het tijdsbeeld van de jaren 40. Ze noemt zichzelf een nostalgische entertainer en ze vertolkt hits uit de jaren 30 en 40. Voor de gelegenheid zingt ze samen met haar vader.

Dodenherdenking
Maandag 4 mei is het weer dodenherdenking. Belangstellenden kunnen zich aansluiten bij de bijeenkomst in de Wilhelminakerk en het monument op de Frederik van Eedenweg of op de Bussummerheide.

De eerste bijeenkomst start om 19.00 uur in de Wilhelminakerk. Daar wordt stilgestaan bij de gevallenen en oorlogsslachtoffers vanaf de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend rond 19.30 uur vertrekt de stille tocht naar het monument op de Frederik van Eedenweg, waar om even voor 20.00 uur de Last Post klinkt, gevolgd door het Wilhelminus en een bloemeneerbetoon.
Voor de herdenking op de Bussumerheide kan iedereen zich om 19.30 uur verzamelen bij De Palmpit aan de Koekoekslaan 3. Ook dit jaar worden talrijke bewoners van de wijk bij het herdenkingskruis op de Bussumerheide verwacht. ViJoS verzorgt de muziek, er wordt een gedicht voorgedragen en veteranen hijsen de vlag.

Ingrid van Emmerik, 49 jaar


Bussumse sinds 1975

Foto: Yvette Geerts

"Waar ben je overdag mee bezig?
"Ik ontwikkel nieuwe, kleine retailconcepten en daarnaast ben ik als vrijwilliger coördinator van de vrijdaggroep bij de Groenteclub in Bussum."

Heb je zelf ook groenten in je tuin?
"Nee, ik heb wel een hele grote tuin, maar geen moestuin."

Op wie in je omgeving ben je trots?
"Mijn kinderen, die werken alledrie heel hard op school."

Waar in Bussum kom je graag?
"In Filmhuis Bussum en over de hei loop ik graag hard. Maar eigenlijk heb ik niet een specifieke plek, ik vind heel Bussum leuk."

Welke sporten doe je?
"Hardlopen, hockey en skiën."

Als je een dag burgemeester zou zijn van Bussum, waar zou je je dan op richten?
"Ik zou alle winkeliers in Bussum bezoeken en vragen wat er volgens hen beter of anders kan in deze toch nog moeilijke tijden."

Wie zou je nog eens willen ontmoeten?
"Koningin Máxima. Ik zou heel graag met haar van gedachten willen wisselen over het microkrediet, waar zij zich mee bezighoudt."

Heb je een grote droom die je nog zou willen verwezenlijken?
"Reizen buiten Europa."

Naar welke muziek luister je graag?
"Heel verschillend en daarnaast luister ik ook graag in de auto naar Sublime fm."

Welke hobby's heb je?
"Tuinieren, mijn kinderen, mooie films kijken en zo af en toe gezellig een stad opzoeken."

Wat zou je doen als je een miljoen zou winnen."
"Een deel zou voor mijn kinderen zijn en ik zou graag een hele mooie reis gaan maken. De rest bewaar ik voor wat ik tegenkom."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Een mooi voorjaar en een mooie zomer!"

Werk aan traverse bijna klaar

BUSSUM - De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de traverse over het spoor bij station Bussum-Zuid.

Spoorbeheerder ProRail laat weten dat er nu nog hard wordt gewerkt aan de loopbrug die de reizigers van het ene naar het andere perron moet brengen. De werkzaamheden begonnen afgelopen november en zijn over ongeveer drie weken klaar.
Daarna kunnen bezoekers van het station voor het eerst over de traverse heen. De oude loopbrug wordt later gesloopt. Dat gebeurt over ongeveer twee maanden en gaat een paar dagen duren.

Opnames bij café 't Raedthuys

BUSSUM - Het terras van Café 't Raedthuys aan de Landstraat was vorige week heel even het decor voor tv-opnames.

Er werd een sketch opgenomen voor het BNN-programma 'Sluipschutters'. Het terras en het café stonden een paar uur lang vol met cameramensen, techneuten, acteurs en andere medewerkers van het programma. Sluipschutters is vanaf september te zien.

Brandjes blussen bij open dag brandweer

Water spuiten. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De 4-jarige Thijn (zie foto) kon zijn geluk niet op toen hij als een echte brandweerman de spuitslang mocht vasthouden. HIj was slechts een van de vele bezoekers die afgelopen zaterdag naar de open dag op de kazerne in Bussum kwamen.

De brandweermannen hadden alle voertuigen opgesteld en de bezoekers konden aan allerlei activiteiten deelnemen. Zo kon men de ladderwagen op, konden er vragen gesteld worden en werd over het materieel uitleg gegeven.

Tweede filiaal America Today

BUSSUM - America Today opent zaterdag de eerste 'stand alone' Juniorwinkel in Bussum.

Dat gebeurt in het pand aan de Nassaulaan. De bestaande America Today krijgt een nieuwe plek op de Brinklaan in het voormalige Halfordspand.

De Juniorcollectie was al online verkrijgbaar, maar nu ook in een eigen winkel.

Web topvijf

1. Koningsdag – het complete programma
2. Tv-opnames terras 't Raedthuys
3. Acht Bussumers gedecoreerd
4. Joop Heerschop stopt als voorzitter Kinderen in Nood
5. Bussumse brandweer verwelkomt belangstellenden

Citotoets zit er weer op

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het waren een paar zenuwslopende dagen vorige week voor de achtstegroepers van de Bussumse scholen: de Citotoets werd weer afgenomen. De meeste Bussumse scholen deden mee aan de bekende toets, zo ook de Hoeksteen aan de H.K. Onnesweg. Voor de achtstegroepers van de school was het een hele week vol leren, vroeg naar bed en op school opdrachten maken. "Ze vonden het best spannend om te doen", zegt leraar Elmar Zwart. "Het waren een paar drukke dagen, maar ze hebben het nu achter de rug. Het wordt nu wachten op de resultaten."

Bussumse in actie voor Nepal

BUSSUM - De Bussumse kunstenares Frida Kole is een actie begonnen om de slachtoffers van de aardbeving in Nepal te helpen.

Er zijn veel doden en gewonden te betreuren en er zijn veel huizen en scholen verwoest. Kole wil zo veel mogelijk geld inzamelen met de verkoop van haar kleurrijke schilderijen/collages. Deze zijn gemaakt van onder andere materialen die zij op een van haar reizen door Nepal heeft gevonden en meegenomen. Wie € 100,- overmaakt mag een schilderij/collage uitzoeken.

Amnesty
Hulp bieden aan anderen, met name aan mensen in nood, werd Kole met de paplepel ingegoten. Zij is al jaren betrokken bij onder meer Amnesty International, Unicef en de Wereldwinkel. Kole is zelfstandig beeldend kunstenaar en onder meer verbonden aan Artes Bussum.

Enquête over winkelen op zondag

BUSSUM - Inwoners van Bussum ontvangen deze week een enquête waarin zij hun ervaringen en mening kwijt kunnen over de zondagopenstelling in hun gemeente.

In totaal worden deze week 4.500 enquêtes per post verstuurd, waarvan 1.000 specifiek rondom het winkelgebied. In de brief staat een link met code waarmee de ontvanger de enquête op de site van de gemeente kan invullen. Ook gaat er tegelijkertijd een andere enquête uit naar alle Bussumse winkeliers. Hiermee wordt ook hun mening wordt gepeild.

De gemeente laat weten dat in de enquête alleen die winkelgebieden zijn opgenomen die ook daadwerkelijk aan de zondagopenstelling hebben meegedaan.

Muurgedicht over Bussum prijkt op gevel biblitoheek

Gaston Bannier brengt ode aan Bussum

Gaston Bannier spreekt het publiek toe. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wethouder Nen van Ramshorst van Bussum, wethouder Miriam van Meerten van Naarden en dorpsdichter Gaston Bannier hebben vrijdag het muurgedicht op de muur van de bibliotheek aan de Brinklaan onthuld.

De tekst werd al een week geleden op de muur aangebracht door de Naardense kunstenaar Jeroen Paulussen. De tekst van dorpsdichter Gaston Bannier is een ode aan Bussum. Het muurgedicht was een cadeautje aan de bibliotheek Naarden-Bussum vanwege haar honderdjarige bestaan.

Er komen snel meer gedichten op muren van Bussumse gebouwen. Wethouder Van Ramshorst denkt aan zeker vijf andere plekken waar gedichten op de muren kunnen komen. "We gaan nu praten met beheerders van panden en onderzoeken of we nog meer muren kunnen vullen met teksten", vertelt de wethouder. "We denken vooral aan Bussumse teksten."
Mensen met een pand en een lege muur of mensen die een leuke plek weten voor een muurgedicht kunnen contact opnemen met de gemeente.

Bewoners beplanten de plantsoenen

De plantjes gaan de grond in. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bewoners van de Lange Heul en de Laarderweg hebben afgelopen week zelf hun buurt een beetje opgefleurd door plantjes te planten.

De buurt heeft de afgelopen maanden een grote metamorfose ondergaan vanwege het werk aan de hele wijk de Westereng. Na de werkzaamheden zag de buurt er erg kaal uit. Enkele bewoners spraken met de gemeente af dat ze zelf de beplanting en het onderhouden zouden regelen. De wethouder kwam de bewoners ook nog een handje helpen.

Van Dinteren nieuwe hoofdcoach SDO

BUSSUM - Voetbalclub SDO heeft een hoofdcoach voor volgend jaar: Ivar van Dinteren. De Bussumer tekent een contract voor een jaar. Dat maakte de voetbalclub bekend.

De Bussumse ex-prof stond al een paar weken voor de groep na het noodgedwongen vertrek van plaatsgenoot Ronald Heerschop. Daarvoor speelde de SDO'er al een paar jaar voor de club. Afgelopen week werd nog bekend dat Van Dinteren het lopende voetbaljaar zou afmaken als hoofdcoach van SDO. Nu stelt de club de Bussumer dus ook aan voor volgend jaar. Dat heeft nog wel een voorbehoud: de Bussumer moet de komende weken nog de benodigde papieren halen om aan de slag te kunnen gaan. Dat lijkt slechts een formaliteit. Als voetballer was Van Dinteren eerder jeugdspeler van SDO. Daarna speelde de Bussumer voor FC Groningen, RKC Waalwijk, FC Zwolle, Helmond Sport en Stormvogels Telstar.

Twee Bussumse judoka's winnen goud

BUSSUM - Lisa Mos en Ram van de Pas hebben afgelopen zaterdag goud gewonnen op de districtskampioenschappen 2015 voor kinderen tot 12 jaar. Lisa kwam uit in de klasse +48 kilo en Ram in de klasse -27 kilo.

Vooral Ram zette een bijzondere prestatie neer: hij werd voor de derde keer op een rij districtskampioen. In totaal deden acht leden van Rye 't Gooi Sport mee. Zes van hen waren succesvol. Naast de twee gouden plakken werd er ook nog drie keer zilver en één keer brons mee naar huis genomen.
                        

EnjoyFit viert eenjarig bestaan

NAARDEN - Enjoy Fit aan de Energiestraat 9b bestaat in mei een jaar. Dit wordt met een aantal acties gevierd.

De fitnessclub ondertekent onder meer volgende week een sponsorcontract met de Bussumse voetbalclub BFC. Ook is er de hele maand mei een speciale actie voor nieuwe leden. Enjoy Fit hoopt hiermee nog meer mensen aan het sporten te krijgen.

Bridgers promoveren

BUSSUM - De bridgers van Denksport Centrum Bussum doen het goed. Het eerste bridgeteam is vorige week gepromoveerd naar de Hoofdklasse.

In de Hoofdklasse werd het tweede team van DCB na een spannende strijd kampioen en promoveert daarmee naar de landelijke 2e divisie. Het is volgens de bridgers een fraai resultaat dat het komende seizoen er weer een team van DenksportCentrum Bussum op dat hoge niveau zal spelen.

Filmhuis Bussum

Suite Française.

In PHOENIX zoekt een Joodse vrouw op de Berlijnse puinhopen haar man en de waarheid.
SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT volgt de ambitieuze topchef Sergio Herman in het jaar van zijn ingrijpende ommekeer.
Romance LES COMBATTANTS waarin een bruuske jonge vrouw haar geliefde behoorlijk op de proef stelt.
THE SECOND BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL, vervolg op komedie rond bejaarde Britten in een Indiaas Hotel.
WILD volgt een jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) op haar trektocht door Amerikaanse wildernis.
SUITE FRANÇAISE schildert de verboden liefde tussen een Franse vrouw en een Duitse officier als onvermijdelijk.
LES HÉRITIERS over een docente en haar opstandige pubers. Haar recept: wat idealisme, een onverwoestbaar optimisme en een enorme dosis vertrouwen.
In STILL ALICE dwingt een briljante hoogleraar (Julianne Moore) bewondering af in de omgang met de symptomen van haar Alzheimer.
FAR FROM THE MADDING CROWD over liefde en veerkracht. Voorpremière, alleen voor Vrienden!
SNEAK PREVIEW, dinsdagavond 20.30.
Voor de jeugd: WIPLALA, de ontroerende kinderfilm over de mini-kleine Wiplala die per ongeluk het hele gezin klein tovert. En MEES KEES OP DE PLANKEN.

Versa vrijwillgerscentrale

Verse Vrijwillige Thuishulp zoekt een chauffeur met eigen auto die iemand naar het ziekenhuis, huisarts, familie etc. kan rijden. (9168)

Versa Vrijwillige Thuishulp zoekt vrijwilligers om bij iemand thuis op bezoek te gaan voor een gezellig gesprek. Regelmaat en tijd in overleg. (9167)

De Voedselbank Bussum zoekt een intaker met enige kennis van de sociale wet- en regelgeving in de gemeenten waarin de Voedselbank werkt en kennis en diverse instanties. (9153)

Wijkontmoetingscentrum Bellefleur zoekt een lid voor haar activiteitencommissie: (9148)

zaterdag 2 mei

Garageverkoop

Garageverkoop bij garagebox 348 Iepenlaan, Bussum. Van 14.00 tot 16.00 uur. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners Iepenflat en Zandzee.

Boodschappenplusbus

Zaterdag gaat de bus naar het Noord-Brabants Museum in Den Bosch. Zondag naar visrestaurant De Pieterman in Spakenburg om paling te eten. Dinsdag gaat de bus naar de Markthal in Rotterdam en woensdag naar dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn. Tot slot gaat de bus zaterdag 9 mei naar de kijktuinen in Nunspeet waar nu veel in bloei zal staan. Kijk op bpb.naardenbussum@versawelzijn.nl. Opgeven en vragen: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 - 12.00 uur via 035-7504192.

Poëzie en piano

Een programma met poëzie en poëtische pianostukken, door predikant en dichter Carel ter Linden en pianiste Mirjam Karres. Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Aanvang: 14.30. Toegang: € 10,-.

Bevrijdingsfestival

De Kapelstraat, Havenstraat en de Nieuwe Brink zullen op zondag 3 mei de hele dag in het teken staan van de bevrijding. Om 9.30 uur en 15.30 uur stopt een legerkonvooi met onder andere jeeps, motoren en misschien zelfs een tank. Vanaf 12.00 uur zijn de straten vol met activiteiten, muziek en mooie terrassen. Op straat zal er 's middags dansles en -demonstratie zijn uit de veertiger jaren. Natasha Harper zal de hele middag met haar livejazzmuziek de straten opleuken. Ook kan iedereen op de foto bij een voertuig.

Lezing Godsbeelden

Lezing: recycling van Godsbeelden, door Heerte Zeegers. Locatie: Besant Hall van het ITC, Meentweg 9 in Naarden. Aanvang: 10.30 uur. www.werkgroepdenieuwemens.nl.

Lezing Bussum '40-'45

Lezing over de oorlog in Bussum door Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum. Een reconstructie aan de hand van verhalen, foto's en andere documenten. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Bibliotheek open

Bibliotheek Naarden-Bussum is geopend van 13.00-17.00 uur. Locatie: Wilhelminaplantsoen 18, Bussum.

tot zondag 31 mei

Expositie

Expositie van schilderijen en portretten van Ton de Kruijk. Locatie: Galerie Ton de Kruijk, Landstraat 107 Bussum. Op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur.

Cursus

Shambhala Meditatiegroep organiseert een cursus. 6 avonden van 29 april - 1 juli 2015. Tijdstip: 19.45 – 22.00 uur. Locatie: Bremstraat 3, Bussum. Info via contact@gigidingler.nl, 06-421 56 446. Kosten € 95,-.

tot woensdag 6 mei

Meivakantie

Musicalweek en instrumenten proberen in de meivakantie bij De Gooische Muziekschool. Van dinsdag 28 april tot en met vrijdag 1 mei is de Musicalweek en kinderen die interesse hebben om een instrument te gaan bespelen kunnen op 6 mei naar de muziekschool komen om in een dag alle instrumenten te proberen. Er is een musicalweek voor kinderen uit groep 6 tot en met 8 van de basisschool. De middelbarescholieren kunnen meedoen aan de productie Moordwerk! Op woensdag 6 mei kunnen kinderen uit groep 4 tot en 7 van de basisschool deelnemen aan een instrumentenoriëntatiedag. Opgeven: info@degooischemuziekschool.nl. De kosten voor deelname zijn musicalweek € 150,- en oriëntatiedag € 25,-.

maandag 4 mei

Dodenherdenking

Een stille tocht naar het herdenkingskruis op de Bussumerheide met aansluitend de dodenherdenking. Vertrek om 19.30 uur vanaf wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum.

Herdenkingsconcert

Herdenkingsconcert in de Grote Kerk te Naarden. Uitgevoerd worden het Requiem en het Ave Verum van W.A. Mozart, onder leiding van Thijs Kramer. De uitvoerenden zijn Vocaal Ensemble Fioretto, het Holland Symfonie Orkest en diverse solisten. Aanvang: 21.00 uur, toegang gratis.

Dinsdag 5 mei

Bevrijdingsdag

In Naarden is van alles te doen. Opening om 11.30 uur Kooltjesbuurt met ontsteken bevrijdingsvuur. Vanaf 12.00 uur bevrijdingslunch in Kooltjesbuurt. Vanaf 12.00 uur is er van alles te doen rond de Oude Haven, met brandweer demonstraties en suppen. Muziek van 14.00 tot 19.00 uur op het Plein voor de Turfloods. Ontvangst oude legervoertuigen is omstreeks 17.00 uur op het Burgmeester Wesselingplein.

dinsdag 5 mei tot vrijdag 8 mei

Wandel 4-daagse 60+

Bussumse Middag Wandel4-daagse voor 60+. Afstanden: 2,5 km of 5 km. Het is mogelijk één, twee, drie of vier middagen mee te lopen. Kosten: € 5,-. Van 14.00 tot 16.15 inclusief rustpauze. Informatie via 035-6915301 en www.bmw4daagse60@gmail.com.

woensdag 6 mei

Anti-dieetdag

In het kader van de Nationale Antidieetdag wordt er van 14.00 tot 16.00 uur een 'Lekker Pûh!!! Antidieet feest' gehouden voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op de hei bij Paviljoen Heidezicht aan de Randweg 203 in Bussum-Zuid zullen tal van gezonde en leuke activiteiten plaatsvinden. Gratis deelname. Onder andere met een parcours en een BMI-check.

donderdag 7 mei

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Aanvang: 17.30 uur. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 8 mei tot zondag 21 juni

Foto-expositie

Een foto-expositie van 3 afgestudeerde fotografen en 1 designer bij Galerie Pouloeuff. Van 8 mei t/m 21 juni 2015. Locatie: Turfpoortstraat 36a, Naarden-Vesting.

zaterdag 9 mei

Gooise Streekmarkt

Gooise Streekmarkt van Tafel4. Duurzame, biologische en ambachtelijke producten uit de regio. Locatie: Julianaplein, Bussum. Aanvang 10.00 uur.

Ombudsman in Palmpit

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

zondag 10 mei

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Vanwege Moederdag krijgen alle moeders gratis koffie met gebak. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 11 mei

Leren mediteren

Leren mediteren bij Sahaja Yoga Meditatie. Locatie: Centrum Wijzer, Landstraat 8, Bussum. Inloop op 11 en 18 mei en 1 juni. Aanvang 19.45 uur. Deelname gratis. www.sahajayoga.nl.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag. Aanvang: 17.30 uur. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Coaching naar geluk

Tijdens 4 ervaringsavonden (11 en 18 mei, 1 en 15 juni van 20.00 tot 22.00 uur) kennismaken met methodes om jezelf naar meer geluk, rust, balans te (laten) coachen. Locatie: Hij Het Centrum voor Gezond Zijn. Kosten € 49,-.

woensdag 13 mei

Fietstocht

Fietsen met Wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start om 11.00 uur aan de Mackaylaan 11a in Naarden. De tocht is maximaal 35 kilometer. Neem een lunchpakket en drinken mee. Aanmelden bij Gré Poort: 035-6951686.

Bussum viert Koningsdag uitbundig

Oud-Hollandse spelletjes, een vrijmarkt en veel muziek

Al dat spelen maakt twee zusjes hongerig. Foto's: Yvette Geerts

BUSSUM - Een onverwachts lekker zonnetje, een hapje en een drankje en genoeg te doen: Bussum kleurde volop oranje op Koningsdag.

Op het Brediusveld was het de hele ochtend een drukke bedoening. Na de fietsoptocht door de buurt hadden veel kinderen al snel hun kleedjes neergelegd voor de vrijmarkt en waren er net als voorgaande jaren veel activiteiten georganiseerd. Opvallend veel kinderen deden ook een actie voor het goede doel. Hun verdiende centjes waren bestemd voor onder meer KiKa en de orang-oetans. Bij de Gooiland School in het Spieghel werden traditiegetrouw spelletjes voor de leerlingen georganiseerd. In de straten rondom de school was geen officiële vrijmarkt, maar ook hier hadden veel kinderen hun kleedjes neergelegd en wisselden redelijk wat spulletjes van eigenaar.

Oranjebitter en kaas bij de Gooiland School.
Kraampjes en veel oranje in het centrum.
Oud-Hollandse spelletjes voor de kleinsten.
Kinderen met een spelletjeskaart mochten een rondje maken.
Geen plekje onbezet op het Brediusveldje tijdens de vrijmarkt.
Veel kinderen deden iets voor een goed doel.
Overstemd door de andere muziek speelde dit meisje dapper door.
Sonny's Inc. bij café 't Raedthuys trok veel publiek.
Kleding en tweedehands spulletjes op het Julianaplein.
Een komisch optreden van twee 'prinsesjes'.
Even uitrusten op een terras. Foto: Yvette Geerts

Ondertussen werd in het dorp de braderie opgebouwd die om 12.00 uur van start ging: veel verschillende kraampjes met leuke aanbiedingen. Daar werd ook op de vrijmarkt al vroeg druk onderhandeld en sommige verkopers waren voor het middaguur een groot deel van hun spulletjes 'kwijt'. Door het hele dorp was de hele dag muziek, aan het begin van de Kapelstraat en op het Wilhelminaplein. Voor cafe Inn The Mood aan de Havenstraat was er rond het 15.00 uur geen doorkomen meer aan. Even je benen wat rust geven en genieten van het zonnetje kon op een van de vele terrasjes, onder meer in de Nassaustraat.

Was het overdag vooral een kinderfeest, in de avond was het vooral een feest voor de oudere jeugd en volwassenen. Met het grote concert bij café 't Raedthuys van Sonny's Inc. en ook Spoorpop aan de Generaal de la Reijlaan werd een mooie Koningsdag afgesloten.

Nauwelijks incidenten
Deze, overigens laatste Koningsdag voor Bussum als zelfstandige gemeente, is rustig verlopen.

SDO geeft tegengoals te makkelijk weg

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - SDO heeft wederom verloren, ditmaal van Woerden. Het werd 1-2.

Over de inzet en de manier van spelen was coach Ivar van Dinteren zeer tevreden. SDO gaf wat makkelijk de goals weg en vergat zelf te scoren. De eerste helft was wat rommelig. Er was van beide kanten veel balverlies. De wedstrijd was net begonnen toen SDO al de 0-1 om de oren kreeg. Na een corner verdween de bal via de kluts in het doel, Ibrahim El Ahmadi raakte de bal als laatste. In de eerste helft had Woerden de meeste kansen, wat in de 32e minuut de 0-2 opleverde. Wesley van Zoolingen mocht ongehinderd door naar het doel. Vlak voor het rustsignaal kreeg SDO loon naar werken. Ze hadden daar wel de hulp bij nodig van aanvoerder Thijs Attevelt. Micha Fokker tikte door naar Maikel van Latum. Via het been van Attevelt verdween de bal in het open doel.

Buitenspel
In de tweede helft stroopte SDO de mouwen op. Er waren veel kansen, maar ze leverden de 2-2 niet op. Eén keer leek het erop, maar assistent-scheidsrechter Van der Laan vlagde voor buitenspel.

BFC grijpt laatste strohalm

Ook nederlaag tegen Woerden

BUSSUM - BFC 1 heeft in de uitwedstrijd tegen Roda '46 de laatste strohalm gegrepen in de strijd om directe degradatie uit de 3e klasse D te ontlopen.

De Bussumers wonnen uiterst verdiend met 0-2 en houden hierdoor nog kans op het bereiken van de nacompetitie. Concurrent Zwaluwen Utrecht verloor, zodat het verschil nog maar twee punten is. BFC begon de wedstrijd met twee jeugdspelers in de basis. Dante van der Heyden uit de B1 begon in de spits (hij raakte de lat) en A1-junior Timo Frederiks begon vanaf het beginsignaal als rechtsback. Olivier Blaauw kopte na 11 minuten de 1-0 binnen, tien minuten voor tijd was het Mike Ruitenbeek die na een snelle Bussumse aanval de 0-2 binnenschoot. Er volgen nog twee duels. Komende zondag moet BFC in de thuiswedstrijd tegen VVZA wederom winnen en hopen dat de concurrent punten laat liggen.

Dames
De dames van BFC mengen zich nadrukkelijk in de titelstrijd. BFC won van concurrent Achterveld met 2-1. Sandra de Gooijer maakte met een prachtig schot de in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan. Sanne Tellier sleepte de drie punten binnen door een afgeslagen bal vol op de wreef te nemen en onhoudbaar in de bovenhoek te mikken.

Hockeyers Gooische veroordeeld tot play-offs

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Play-offs moeten gaan bepalen of de hockeyers van Gooische ook volgend jaar overgangsklasse spelen. De Bussumers verloren afgelopen weekend de kraker tegen Laren: 2-1.

De twee teams hadden last van zenuwen. Toch startte Laren wat beter dan de Bussumers, maar de ploeg vergat voor rust te scoren. Na rust kwam Laren wel op voorsprong, Gooische kwam echter meteen weer terug. Een late goal bracht Laren alsnog de zege.

Hockeysters zakken weg
De hockeysters van Gooische moeten nog aan de bak om de play-offs te halen om nog te kunnen promoveren. Afgelopen weekend verloor de ploeg met 2-1 van AMVJ, waardoor er even afstand genomen moet worden van een plaats met recht op de play-offs.

HCAW kan stunt niet herhalen

BUSSUM - Het is de honkballers van HCAW niet gelukt de stunt van vorige week te herhalen, toen werd regerend landskampioen Curaçao Neptunus eenmaal verslagen. Aan de drie ontmoetingen met L&D Amsterdam Pirates, verliezend finalist van vorig seizoen, wisten de Bussummers dit weekeinde geen punten over te houden.

In Bussum ging de ploeg van hoofdcoach Ralph Milliard donderdagavond met 1-7 onderuit. Zaterdag bleken de Amsterdammers met 0-10 (7 innings) te sterk. Anders dan de uitslag doet vermoeden bleef het zondag wel lang spannend in de hoofdstad. In de eerste inning kwam L&D Amsterdam Pirates op een 1-0 voorsprong, maar de sterk werpende Sander Helmendach gaf de Amsterdammers goed partij.

In de zevende inning werd er pas weer gescoord, Emersson Paula en Jarreau Martina bereikten de thuisplaat: 1-2. Lang heeft HCAW echter niet van de voorsprong kunnen genieten, want zowel in de (gelijkmakend) zevende als in de achtste inning scoorde L&D Amsterdam Pirates vier keer. Daarmee trok HCAW uiteindelijk met 9-2 aan het kortste eind.

Komende week staat voor HCAW de streekderby op het programma. Drie keer ontmoeten de Bussumers het Utrechtse UVV. Zowel donderdag 30 april (aanvang 19.30 uur) als zaterdag 2 mei treffen beide teams elkaar in Bussum. Zondag 3 mei wordt er dan in Utrecht gespeeld. Beide wedstrijden beginnen om 14.00 uur.

DOC knokt zich naar zege

BUSSUM - DOC won zaterdag met 10-12 van Tovers uit Zeist. Het was de tweede overwinning op rij voor de Bussumse korfballers.

In de aanval begonnen Andy Overman, Michael Benjamins, Kelly Kloosterman en Lindsey Kloosterman. In de verdediging Tim Jansen, Wessel Oosterman, Renske de Jongh en Marleen v/d Woude. De strijd liep gelijk op en de wedstrijd lag nog helemaal open tot het 4-4 stond. DOC benutte haar kansen niet. Zo konden de Tovers twee punten afstand nemen. DOC kwam voor rust echter sterk terug en stond bij rust met 6-7 voor. DOC besefte dat het zou moeten knokken voor de punten. Dat gebeurde. DOC sloeg een gat van twee punten en wist deze gedurende de rest van de tweede helft te behouden. Op 9 mei is de volgende wedstrijd tegen DKV Victoria in Diemen.

SDO-keeper naar Ajax

BUSSUM - Voetbalclub SDO moet op zoek naar een andere eerste doelman: keeper Rolf Hazelaar vertrekt naar Ajax. De Bussumer maakt de overstap naar de amateurs van de Amsterdammers.

Hazelaar speelde de afgelopen vier jaar weer voor SDO en promoveerde met de ploeg achtereenvolgens van de derde naar de eerste klasse, mede door zijn sterke keeperswerk. De Bussumer werd gedurende het lopende voetbaljaar slechts 35 keer gepasseerd en behoort daarmee tot de sterkste keepers van de klasse.

Ajax degradeerde afgelopen maand van de topklasse naar de hoofdklasse. De ploeg wordt komend jaar gecoacht door oud NVC-coach Jorg Smeets, waar Hazelaar al eerder onder speelde.

Meisjes Naarden kampioen

NAARDEN - Na een indrukwekkende inhaalrace hebben de meisjes MB2 van HC Naarden het kampioenschap binnengehaald.

Onder de bezielende leiding van Wouter van Kleef en Freek van Middendorp maakte het team een achterstand van vijf punten op Muiderberg MB1 goed. Zaterdag werden de geel-blauwe buren in een onderling duel met 1-0 verslagen en was de titel een feit.

Weertman wint in Mexico

NAARDEN - Ferry Weertman uit Naarden heeft de Grand Prix in Mexico gewonnen, een wedstrijd in open water over vijftien kilometer.

Lang lag de Belg Brian Richeman op kop, maar Weertman versloeg hem na een zorgvuldig opgebouwde race in de laatste kilometer. Weertman komt in juli in actie op het WK.

Vakwerk bij Pool Bestratingen

Steven Pool praat met liefde over zijn vak. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Pool Sierbestratingen is een kleine jongen, maar ze pakken grote zaken aan. Tenminste, volgens Steven Pool, de eigenaar. Deze eenmanszaak met drie man personeel is gevestigd aan de Van Limburg Stirumlaan 19E.

Samen hebben ze zeker meer dan 100 jaar ervaring. Pool: "Ik werk zelf al meer dan dertig jaar in de bestrating en een aantal van mijn mensen zelfs al langer." Voor de grote klussen, voornamelijk in de infrastructuur, werken ze veelal als onderaannemer. In opdracht van gemeentes en grote bouwbedrijven als BAM. Pool: "Ook werken we veel met onderhoudscontracten en draaien we projecten van soms wel een of twee jaar." Een allround bedrijf dus, want is Pool ook gespecialiseerd in sierbestrating in tuinen en voor opritten. Pool: "Veel mensen willen tegenwoordig een onderhoudsvrije tuin, een grasmat of kunstgras en wat grotere tegels van 60x60." Vol liefde praat Pool over 'het vak' en dan met name over het ouderwetse handwerk: sierbestrating onder de hamer. Pool legt uit: "Dat betekent dat je elke steen er met de hand inslaat. Dat gebeurt nog wel in Nederland, maar hier in de regio zijn wij een van de weinige." En als je zo'n vakman tegenkomt, grote kans dat hij is opgeleid door Pool.

Nieuwe inrichting voor stomerij Palthe

Een fris begin in het voorjaar

Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Bijna dertig jaar zitten ze in de stomerijbusiness, waarvan de laatste vijftien jaar in het pand aan de Havenstraat 110. Frits (67) en Yvonne (64) van Gool hebben na het vertrek van de schoenmaker het interieur aardig verbouwd.

Ze kunnen zo weer een aantal jaar voort, want aan stoppen denkt het echtpaar voorlopig nog niet. Van Gool: "We gaan zeker nog een paar jaar door. Wat ons motiveert? Tevreden klanten. Die krijg je niet zomaar, je moet je ziel ergens instoppen om succes te hebben." Naast veel plezier hebben ze ook veel kennis van zaken en gaan ze goed met hun tijd mee, alhoewel er niet veel veranderd is volgens Van Gool. "Natuurlijk, er zijn strengere eisen, vooral op het gebied van milieu en daar worden we ook regelmatig op gecontroleerd." Wel zien ze een terugloop in het aantal stuks kleding. "Er is meer wasbare kleding gekomen," aldus Van Gool, "maar met chemische reiniging blijft ook die kleding langer mooi." Wat je volgens Van Gool nooit zelf moet wassen zijn donzen dekbedden en jacks. "Daar is een gewone wasmachine of droger te klein voor. Wij hebben grote, professionele machines. Dons heeft ruimte nodig om goed te drogen, anders verliest het zijn isolatiewaarde."

Winter 1944 op de Singel, hoek Voormeulenweg (coll. HKB)

Het Bussums Historisch Tijdschrift bestaat voor een groot deel uit dagboeknotities, brieven en herinneringen uit de bezettings- en bevrijdingsperiode. Hier een paar citaten.

Oktober 1944: "Een paar weken terug moesten alle mannen zich voor 's morgens negen uur melden om aan de IJssellinie te gaan werken. 's Nachts hadden de Duitsers overal bulletins aangeplakt en meteen het hele dorp bezet. Je kon dus nergens heen. Om negen uur begonnen ze te zoeken huis in, huis uit."

Het Bevrijdingsnummer 2015 is voor 7,50 te koop bij de HKB, Stationsweg 3, Boekhandel Los en Boekhandel Bruna.

November 1944: "Ik ben ziek. Al ruim 2 maanden. Ik heb op een Zaterdagavond bloed opgegeven wat ik heb doorgeslikt en had er eerst niet eens erg in dat het bloed was. Afijn, Maandag kwam de dokter die vond het maar het beste dat ik naar het consultatiebureau ging en toen bleek dat ik een klein plekje aan mijn linker long had."

November 1944: "We zijn bij de centrale keuken gegaan. Als je daar bonnen inlevert krijg je tenminste iedere dag nog warm eten. Ze hebben daar erwten-, bruinebonen-, uien- en groentesoep, maar als je het mij vraagt is het allemaal het zelfde."

Januari 1945: "Om half zeven uit bed. Vanmorgen was er een beroerde stemming in huis. De kinderen waren zo kregelig, ook ik was niet in een al te goede stemming, dus waren de botsingen niet van de lucht. Dat zal wel komen omdat wij allen onze buik niet meer voldoende vol krijgen."

Maart 1945: "De straat was niet veilig vanwege de Duitse soldaten die de mannen aanhielden om te werken. 's Morgens ga je van huis, maar je weet niet of je er 's avonds wel in terug komt. De geallieerden zijn de Rijn overgetrokken."

4 Mei 1945: "Om kwart voor zes opgestaan en naar de H. Mis. Voor de H. Mis om half zeven de H. Communie ontvangen. Heel veel mensen in de kerk aanwezig. Om 9 uur werd er bekend gemaakt dat morgenvroeg om 8 uur Nederland vrij zou zijn en dat was een hele vreugd."

5 Mei 1945: "De vreugde over de bevrijding was nu algemeen. De bevolking was uitgelopen naar de Rijksweg in de hoop de geallieerden te zien binnen komen, maar wij zijn teleurgesteld want er zijn nog geen Engel¬sen, Amerikanen of Canadezen verschenen om de vijand te ontwapenen."

Klaas Oosterom

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

PC / Mac stuk? Gespecialiseerd in het repareren van computers en laptops. Oplossen van wifi / netwerkproblemen. Trainingen en cursussen. Zeer betaalbare tarieven. 't Gooi e.o. Meer dan 15 jaar ervaring. Mail gerust naar: mail@mackees.nl

Thaise massage Ban Wiangtjan. Heeft u last van uw spieren of wil u een ontspannen massage, wij kunnen u helpen. Locatie: Laarderweg 22, 1402 BJ. Tel.: 035-7851359,
06-46890213 of e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Te huur: Luxe kantoorkamer nabij station Naarden-Busssum. Ingericht, wifi, koffie etc. Geschikt voor twee personen. Tel.: 035-6944844

8-weekse mindfulnesstraining SeeTrue start di avond 12 mei in Bussum:
www.mindfulness-trainingen.nl. Leer anders omgaan met stress, creëer meer balans tussen werk & privé en stop emotie-eten, zodat je beter slaapt & meer geniet!

Pronk Twee BV zoekt met grote regelmaat grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl. Pronk Twee BV, Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Geen zin in schoffelen? Bel mij! 06-13527372/www.hdtuinen.nl

Garage te huur voor opslag/parking nabij centrum Bussum. €130,- p/mnd 06-53501838

KERATIQUE, beeldende kunst, glasobjecten elke dinsdag een nieuw object voor de helft van de prijs, weg is weg ! Kapelstraat 8,
www.keratique.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Glazenwasserij E. de Boer
06-55390254
www.edeboerglazenwasserij.nl

Woonr. gezocht: alleenst. werkende man, 50+, zkt. kamers, deel van woning of zomerhsje. Buitengebieden gn.bezwaar. Tussen 9-19 uur, 06-38115814

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi diensten van/naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden, Bussum, Hilversumse Meent. 06-26984855

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Woningontruiming na overlijden en of verhuizing naar zorgcentrum?
www.zwartblok.nl
035-6224216

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: Erv. schoonheidsspecialiste wegens veel vraag. Te huur in drukbezochte nagelsalon mooie, aparte beautyruimte. Nagelsalon Artcreatives Naarden
M. 06-24526801 Bianca

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl