BussumsNieuws

11 februari 2015

BussumsNieuws 11 februari 2015


Hart voor Bussum stopt fusiebesprekingen

BUSSUM - Hart voor Bussum stopt met het fusieproces. Dat heeft deze oppositiepartij besloten na de hoorzitting van de Tweede Kamer anderhalve week geleden. Hart voor Bussum meent dat de Tweede Kamer eerst maar eens haar zegje moet doen over de fusie van Bussum, Naarden en Muiden. De partij wil nu geen tijd en energie meer stoppen in allerlei vergaderingen en ambtelijke stukken totdat Den Haag een uitspraak heeft gedaan.

Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum legt uit hoe de Bussumers er beter van worden als haar partij niet meer meepraat: "De Tweede Kamer heeft gezegd dat de fusie al te ver is ontwikkeld, want er zijn nu al onomkeerbare beslissingen genomen. We zouden moeten stoppen met al die besluiten zoals het aannemen van een griffier voor Gooise Meren of investeren in het gemeentehuis van Bussum. We gaan niet onnodig geld uitgeven. Als de fusie niet doorgaat kost het onnodig veel geld. Het levert de Bussumers dus op dat hun geen financiële schade wordt berokkend." Willen jullie hiermee niet alleen maar het statement maken dat jullie de tegenpartij zijn? "Nee, wij laten juist zien dat wij de verstandige partij zijn. Wij waarschuwden al langere tijd dat de gemeenteraad van zich moest laten horen richting de Tweede Kamer. De rest van de raad komt nu pas tot dit inzicht en schrikt van de realiteit. De raad hobbelt achter ons aan en is steeds te laat. Ze komen nu met Bussumse moties terwijl het wetsvoorstel er al ligt. De Tweede Kamer vraagt juist om een lijst met punten en bedragen. Die hebben wij als partij aangeleverd. Wij hebben ons werk gedaan."
Burgemeester Heijman betreurt het besluit van HvB. "De partij heeft zich hiermee buiten de democratische orde gesteld. Dat is niet alleen slecht voor de democratie, maar is ook niet in het belang van de Bussumers en dan met name de Bussumers die Hart voor Bussum in de raad vertegenwoordigt. Je moet nooit kiezen voor de weg van de minste weerstand. Je moet niet weglopen van je verantwoordelijkheden." De burgemeester refereert nog aan het feit dat de visie van HvB en de rest van de raad niet meer zover uiteen ligt en dat iedereen eist dat de Tweede Kamer zorgt voor een goed financieel vangnet omdat er anders geen draagvlak is voor een fusie. Hij hoopt dat Munneke Smeets haar besluit wil heroverwegen, in het belang van de democratie en in het belang van alle inwoners.
Hugo Bellaart (VVD) vindt de actie van Hart van Bussum potsierlijk en voorbarig. "Ze hebben al vanaf het begin gezegd dat ze geen verantwoordelijk willen dragen voor de fusie. Ze waren al tegen voordat er stukken op tafel lagen zoals een wetsvoorstel en verduidelijking van de minister. Ze weten dus nog niet eens waar het over gaat. Wij vinden dat de fusie dringend nodig is en het is dan ook onverantwoord om geen voorbereidingen te treffen voor een bestuurlijke fusie die zeer waarschijnlijk al per 1 januari 2016 in gang wordt gezet."

'Besluit is onverstandig, ondemocratisch en onbehoorlijk'

Pieter Hoekstra (PvdA) noemt het besluit van HvB onverstandig, ondemocratisch en onbehoorlijk. "Het is ook niet de eerste keer dat ze weglopen of wegblijven. Ik heb hier geen woorden voor. Dit zijn gekozen volksvertegenwoordigers met een mandaat van de kiezers. Ze geven geen steun aan hun achterban. Het is nu tijd voor een lobby naar de Tweede Kamer. Daar heeft HvB altijd voor gestreden. Dat doe je gezamenlijk en niet alleen. Samen geef je een veel krachtiger signaal af."
Lodewijk Zweers (CDA) noemt de stap van HvB niet verrassend. 'Ik vind het wel jammer, René Sweijen had regelmatig goede inbreng. Ze bewegen zich nu naar de zijlijn. Volgens mij is de eerste les: plaats jezelf niet buiten de raad. Je kunt er beter het beste van maken, input leveren en verantwoording nemen."
Jan Kwekkeboom (GOP) vindt dat HvB niet hun verantwoordelijkheid neemt. "Wij zijn heel lang samen met HvB in het fusieproces opgetrokken. Wij zouden ook wel willen stoppen met de fusie, maar dat is nu niet meer aan ons, maar aan de Tweede Kamer." Loek Schmidt (D66) noemt het 'een schande voor de democratie'. "Je kunt een andere mening hebben, maar je moet je niet aan het proces onttrekken. Je doet nu niet meer mee, maar je kiezers verwachten juist dat je wel meedoet. Ze worden er ook voor betaald als raadslid. Ik vind dat ze hun raadszetels moeten opgeven voor iemand die wel het geluid van de Bussumse burgers wil laten horen."

Rockers toosten op nieuw boek 'Strange Days'

Spike en Ad Visser in boekhandel Los. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Artiest Spike van de band Di-rect is misschien wel de Ad Visser van nu. Allebei zijn ze vrij excentriek. De twee rockers ontmoetten elkaar afgelopen vrijdag in Boekhandel Los waar de boekpresentatie plaatsvond van 'Strange Days' .

In het boek gaat Bussumer Ad Visser in op zijn belevenissen in de jaren 60 en 70 tijdens zijn werk als presentator van het tv-programma Toppop. Het eerste boek werd overhandigd aan gitarist Spike. Ook danseres Penney de Jager, acteur Sjoerd Pleijsier en tv-presentator Han Peekel waren te gast. De winkel stroomde vol met publiek.

SDO bij beste 200 voetbalclubs

BUSSUM - Voetbalclub SDO behoort tot de tweehonderd beste amateurclubs van Nederland. Dat heeft het blad De Voetbaltrainer berekend.

SDO haalde de top 200 door de resultaten van het eerste team en acht jeugdteams van de club. Hoe hoger de teams spelen, hoe beter. Het eerste elftal speelt eerste klasse en ook veel jeugdteams voetballen hoog. Dat levert SDO plaats 127 op.

Van alle voetbalclubs van de streek scoort alleen hoofdklasser Huizen hoger dan SDO: SV Huizen staat op plaats 85. Het klassement wordt aangevoerd door het Amsterdamse AFC.

Woningen in Bussum nog steeds prijzig

BUSSUM - Bussum behoorde het afgelopen jaar tot de Nederlandse gemeenten met de hoogste huizenprijzen. Voor een gemiddelde woning in Bussum moet tussen de drie en vier ton worden neergelegd.

Daarmee behoort Bussum tot de top van Nederland: de gemeente staat op plaats acht. De duurste gemeente om een huis aan te schaffen is Wassenaar, gevolgd door Bloemendaal. De derde plek is voor Laren, waar een huis gemiddeld iets meer dan vijf ton kost. Blaricum staat op de vierde plek. Naarden staat op plaats zes: daar kost een huis gemiddeld iets meer dan vier ton.

14

bomen worden er de komende weken gekapt door de gemeente

'Buitengewoon Bussum' is de fraaiste en meest recente publicatie over de historie van Bussum. Historicus Paul Schneiders schreef de drie delen tussen 2005 en 2009.

Dit is het eerste deel 'Van boerengehucht tot villadorp' en het behandelt de historie van Bussum tot 1914. Aan de periode tot 1874 worden slechts vier pagina's gewijd. De volgende 63 pagina's beschrijven de 'gouden eeuw' van Bussum. In 1874 kwamen namelijk de spoorlijn en het station gereed en vestigden welgestelde Amsterdammers zich in Bussum. Het aantal inwoners vertienvoudigde zich in veertig jaar! Dat was overigens mede te danken aan het feit dat er rondom de vesting Naarden niet gebouwd mocht worden binnen de verboden kringen. Naast welgestelden vestigden zich ook spraakmakende figuren in Bussum: Frederik van Eeden, Herman Gorter, K.P.C. de Bazel en Jan Veth.

Het boek is uitbundig geïllustreerd en Boekhandel Los gaf het in 2005 uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Eeuro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

De rotonde des aanstoots

Kan heel letterlijk genomen worden, deze aanhef. Zie de foto. Het klinkt grappig, maar het is natuurlijk allerminst leuk. Keer op keer is er werk aan de winkel voor de heren aannemers. Is er iets aan te doen?

Ik heb het hier over de rotonde aan het einde van de Meentweg, waar ook de Irenelaan en de Groothertoginnelaan op uitmonden om vervolgens de Hilversumse Meent in te gaan. Al zeker een tiental keren heeft dit verkeersdraaipunt aan gruzels gelegen. En ik maar steeds denken dat dronken cafébezoekers de schuldigen moesten zijn. Totdat mijn goede vriend Henk, die pal tegenover de rotonde woont, mij duidelijk wegwijs maakte in deze problematiek. Het kunstwerk (zoals een rotonde misschien ook wel heet) is in 1998 gewoon niet juist gebouwd. De soms enorm lange vrachtwagens met aanhangers kunnen eenvoudigweg, komende van de Hilversumse Meent en linksaf slaande richting Groothertoginnelaan, de bocht niet nemen en worden gedwongen om de verhoogde rand van de rotonde op te rijden. Met als gevolg een schrapend schampschot van de achterwielen die dan met de moeren als een krachtige vermaler het muurtje onder handen nemen. De schade is doorgaans aanzienlijk en zeker niet in de laatste plaats aan de vrachtwagens. De gemeente reageert nogal laconiek, omdat het elke keer een verzekeringskwestie is. Zo bouw je toch geen verkeerspunt? Een oplossing lijkt nog niet voorhanden. Verkeerstechnisch is het een ingewikkelde zaak om de stroom van vrachtverkeer probleemloos richting Naarden te geleiden.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/02 17.30 u. Eucharistieviering; woe. 18/02 19.00 u. Aswoensdag pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; woe. 18/02 19.30 u. Aswoensdag pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril; woe. 18/02 16.00 u. Aswoensdag kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. L.A. Burggraaf
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. kand. C. Hendriks; 17.00 u. ds. C.G. Geluk
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. A. Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. J.G.J. Lotterman.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 19/02 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Eerst veelal droog, weinig wind, vanaf vrijdag vrij zacht
Met een Atlantisch hogedrukgebied op doortocht via het Noordzeegebied blijft het veelal droog en rustig weer. Een depressie trekt via de Britse eilanden naar Frankrijk. Dat systeem neemt in betekenis af, maar verzwakte fronten ervan kunnen tijdens het komend carnavalsweekeinde tot onze omgeving doordringen. Er kan een beetje regen vallen. Het is vrij zacht.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot -3 graden. Er kan mist ontstaan. Overdag lost de mist op en schijnt af en toe de zon. In de middag wordt het 5 à 6 graden. Vrijdag kan het 's nachts aan de grond licht vriezen. Overdag schijnt de zon geregeld, 's avonds raakt het geheel bewolkt. Het wordt zachter bij 9 à 10 graden. Er waait beide dagen een zwakke zuidenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde neemt de zuiden- tot zuidwestenwind langzaam toe tot matig. Af en toe kan de zon schijnen, maar er schuift stilaan meer bewolking over. Soms kan daar lichte regen of motregen uit vallen. Zondag wordt de regenkans iets groter, maar veel regen wordt er niet verwacht. De minima schommelen rond 2 à 3 graden. In de middag wordt het circa 8 graden.

Weetje
Februari is een heuse wintermaand, al kan het soms al lenteachtig zijn zoals op 13 februari 1998, bij 16 graden. Op 11 februari 2012 daalde de temperatuur 's nachts tot -12 graden. Een week eerder werd het zelfs -19 graden. Het meest tot de verbeelding sprekend was wellicht de Valentijnssneeuwstorm van 14 februari 1979, de zwaarste sneeuwstorm van de 20e eeuw.

Bomenkap gestart op MOB-complex

Bewoners verliezen rechtszaak

Het MOB-complex wordt snel opgeknapt. Foto: Gemeente Bussum

MOB-complex

Het MOB-complex, ofwel mobilisatiecomplex, is ook bekend als Landgoed Nieuw Cruysbergen. Het ligt achter de Gamma, grenzend aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Het plan is om het militaire complex, dat een rol speelde ten tijde van de Koude Oorlog, wordt opgeknapt. Het complex is geheel vervallen en het gebied moet worden omgetoverd tot een openbaar toegankelijk natuurgebied met daarin enkele appartementen.

BUSSUM - Er worden stappen gezet in de ontwikkeling van het MOB-complex tot nieuwe woonwijk in Bussum. Deze week deed de Raad van State een uitspraak, zijn twee panden gesloopt, is men begonnen met het kappen van bomen en wordt bekend dat er nog druk gezocht wordt naar een beheerder van het natuurgebied.

Marc Rademaker, woordvoerder van de Stichting Cruysbergen Natuurlijk, vertelt dat hij zich rot schrok toen hij zag dat er heel veel bomen waren met een oranje merk omdat ze gekapt zouden moeten worden. De stichting schreef op hoge poten een brief naar de gemeente.
Al langere tijd liggen de bewoners en gemeente met elkaar in de clinch over het hele plan. De omwonenden zouden graag zien dat het terrein zo groen mogelijk blijft. De gemeente is hetzelfde standpunt toebedeeld, maar toch zijn ze het niet eens over de invulling.
De gemeente laat op de dag van de kap van de bomen (maandag) weten dat de oranje markeringen op de oude bomen aan de noordzijde van het terrein niet betekenen dat ze worden gekapt. "Het was enkel een markering van bomen die vanuit ecologisch oogpunt gezien, beter gekapt zouden kunnen worden", laat de gemeente weten. Daarbij zou de bomenhaag aan de noordzij gewoon blijven staan, volgens afspraak. Rademaker: "De bomenrij vormt een natuurlijke afscheiding tussen de nieuw te bouwen woningen en het natuurgebied. De afspraak was dat deze oude bomen niet gekapt zouden worden. Gelukkig hebben we tijdig aan de bel getrokken en blijven de bomen wel staan." De uitdunwerkzaamheden gaan verder gewoon door en duren ongeveer drie weken.

Raad van State
Een andere ontwikkeling die zich deze week voltrok was de uitspraak van de Raad van State. Bewoners hadden een zaak aangespannen omdat de nieuw te bouwen 50 appartementen volgens plan op 80 meter van de bestaande bebouwing zou komen. Buurtbewoners vonden dat er een minimale afstand van 100 meter in acht genomen moest worden om de privacy te beschermen. Zij verzochten daarom de Raad van State het bouwplan aan te passen. De rechter oordeelde anders. "Er wordt geen onaanvaardbare inbreuk gemaakt op de privacy", luidde het oordeel.

Bouw appartementen kan bij voldoende kopers dit najaar starten

Het plan
Het MOB-complex gaat straks bebouwd worden met meerdere appartementen. Projectontwikkelaar Giesbers is al begonnen met verkoopactiviteiten. Zo zijn er woonworkshops gehouden waarbij al de helft van alle woningen onder optie staat bij potentiële kopers. Daarnaast hebben zich nog eens 30 geïnteresseerden gemeld om informatie over het project te ontvangen. Voor de start van de bouw moet Giesbers 80 procent van de woningen in de eerste fase verkocht hebben. De planning is dat dit najaar begonnen wordt met de bouwwerkzaamheden.
Wie het groen gaat beheren op het terrein is nog niet afgetimmerd. Bussum had graag gezien dat het Goois Natuurreservaat (GNR) deze taak op zich had genomen, maar de partijen hebben een ander beeld over de invulling van het stuk natuur. De gemeente hoopt dat er wandel- en fietspaden door de natuur komen, het GNR was daartegen. Momenteel wordt er geprobeerd om met Natuurmonumenten tot een overeenkomst te komen. Ook gaat de gemeente met een andere partij het gesprek aan. De gemeente verwacht komende zomer meer te weten over het beheer.

Eerste vacatures voor nieuwe gemeente

BUSSUM - Er moet nog veel geregeld worden voordat de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden samengaan, maar achter de schermen wordt al gezocht naar personeel voor de te vormen gemeente.

De komende maanden moeten de ambtenarenapparaten van de gemeenten samengevoegd worden, zodat er straks één ambtenarenapparaat komt voor de nieuw te vormen gemeente.

Er wordt nu door de gemeente gezocht naar een raadsgriffier voor Gooise Meren. De komende maanden zullen meerdere vacatures volgen. De gemeente moet onder meer ook nog zoeken naar een gemeentesecretaris, het hoofd van de ambtelijke organisatie.

Positief keurmerk voor De Indon

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een knappe prestatie van de Bussumse Indon. De school sleepte afgelopen week een keurmerk in de wacht waardoor ze zich een Positive Behaviour Support-school mogen noemen. Er zijn slechts drie andere scholen in het land met dat keurmerk. De Indon biedt speciaal basisonderwijs en toont met het keurmerk aan dat ze veel doen om positief gedrag bij leerlingen te bevorderen. Directeur Roelie Loois is trots op het keurmerk en laat weten dat er hard voor is gewerkt.

Geen blauwe zone aan Vossiuslaan of Huygenslaan

Gemeente houdt vast aan standpunt

Ortho-bezoekers hebben genoeg parkeerplek op loopafstand. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er komt geen blauwe zone op de Vossiuslaan of de Constantijn Huygenslaan. Dat heeft de gemeente nogmaals besloten.

De orthodontiepraktijk aan de Vossiuslaan vroeg de gemeente eerder om een blauwe zone te maken zodat klanten toch kunnen parkeren, maar kreeg nul op het rekest. Naast het parkeren voor de bewoners heeft de straat even verderop al betaald parkeren. Nog eens een blauwe zone zou de boel te verwarrend maken, zo meent de gemeente.

Buurt heeft problemen
Enkele bewoners van de Vossiuslaan gaven daarnaast aan problemen te hebben met de komst van een blauwe zone. De orthodontiepraktijk opperde daarom om de gewenste blauwe zone te verplaatsen naar de Constantijn Huygenslaan, waar buurtbewoners er geen last van kunnen hebben.

De gemeente vreest echter dat als dat gebeurt er een precedent wordt geschapen voor andere gevallen.
Nog een keer gekeken
De zaak kwam zelfs voor de bestuursrechter. De rechter vroeg de gemeente en de bezwaarmakers afgelopen december om nogmaals te gaan praten over de problemen. De gemeente heeft de zaak weer onder de loep genomen en heeft nogmaals besloten geen medewerking te verlenen.

De bestuursrechter doet later nog uitspraak over de zaak.

Joep Lans

Pianoleraar en interim-manager, 57 jaar, Bussumer sinds 2003

Foto: Yvette Geerts

Waar ben je in het dagelijks leven druk mee?
"Ik ben pianoleraar en sinds kort interim-manager bij een installatiebedrijf. Dat is door de verschillende werktijden goed te combineren en ook een leuke mix."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een deel voor mijzelf opzij zetten zodat ik me geen zorgen over mijn pensioen hoef te maken en een deel zou ik gebruiken om mensen die in financiële moeilijkheden zitten te ondersteunen. Niet als schenking, ik zou wel om een kleine rentevergoeding vragen. Ik ben geen filantroop, wel een idealist."

Heb je nog dromen?
"Ik zou graag huiskamerconcerten geven en spelen op kleinschalige podia."

Wat kijk je op televisie?
"Vooral nieuwsberichten en af en toe een film. Ook kijk ik graag naar reportages zoals Floortje Dessing die de wereld rondreist op zoek naar mensen met bijzondere verhalen."

Wie zou je graag nog eens ontmoeten?
"Allereerst mijn moeder, maar ook president Obama. Ik zou hem graag als leider van een belangrijk land tips geven. Eigenlijk heb ik wel tips voor alle wereldleiders over de onvrede die heerst in de wereld."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ga graag naar Filmhuis Bussum en vind het ook fijn om met goede vrienden te kletsen en samen te eten en een wijntje te drinken."

Op wie ben je trots?
"Op mijn vrouw omdat ik haar fantastisch vind."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was, waar zou je je dan voor inzetten?
"De ouderenzorg zou ik onder de loep nemen, bijvoorbeeld de eenzaamheid, maar ook het onderwijs en ik zou me inzetten voor meer tolerantie. Waarbij ik besef dat je in een dag niet veel kunt doen."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de heide, daar wandel ik bijna elke dag."

Gemeenten antwoorden naar Kamer

BUSSUM - Bussum, Naarden en Muiden hebben maandag een brief met al hun onzekerheden omtrent de gemeentelijke fusie helder onder elkaar gezet en naar Den Haag gestuurd. Dit gebeurde op verzoek van de vaste Kamercommissie die onlangs in Muiden in gesprek ging met afgevaardigden uit de drie gemeenten.

Het gaat vooral om de onzekerheden over het vangnet voor eventuele schulden van de gemeente Muiden. Dat is met name voor Bussum en Naarden een belangrijke voorwaarde voordat de gemeenten samengaan. De inwoners van Gooise Meren mogen niet voor de schulden van Muiden opdraaien. Ook staat in de brief dat de Bloemendalerpolder bij Muiden moet blijven en niet aan Weesp moet worden afgestaan. "Tot alles besproken wordt, houden we veel contact met Den Haag. Onze lobby gaat door", stelt burgemeester Heijman van Bussum.

Upgrade voor parkeer- automaten

BUSSUM - De gemeente gaat alle parkeerautomaten een stuk klantvriendelijker maken. Inmiddels is nieuwe apparatuur besteld voor de parkeerautomaten bij de parkeergarages. Vanaf half april kunnen mensen hier ook weer pinnen. De parkeerautomaten in de straten krijgen een Dip & Go-functie, waardoor men met de pinpas eenvoudig kan afrekenen.

De Dip & Go is al op diverse plekken geïnstalleerd, onder andere op het Wilhelminaplein, de Veldweg en bij het gemeentehuis. Op korte termijn komen deze functies ook in de Spiegelstraat, bij de Nettorama en op de Meerweg. De gemeente wil het parkeerbeleid nog evalueren en overweegt tot belparkeren over te gaan bij parkeerplaatsen in de straten. De commissie bespreekt dit plan volgende week.

Weer deel Westereng af

BUSSUM - Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de straten van Westereng-deelplan 3. Het werk aan de buurt duurt nog twee weken.

Er wordt nu nog gewerkt aan een stukje van de Laarderweg en een stukje Randweg. De Laarderweg wordt volgende week afgemaakt, de Randweg een week later.

Straten herbestraat
Het werk aan Westereng-deelplan 3 heeft een jaar geduurd. Werknemers hebben ondergronds aan het riool gewerkt en de straten vervolgens herbestraat. Dat heeft ervoor gezorgd dat de straten, met meer parkeerplaatsen, weer jaren mee kunnen.

Web topvijf

1. Boekhandel loopt vol voor boek Ad Visser
2. Medewerkers snackbar vooral boos over overval
3. Spiegelstraat maakt kans als 'leukste winkelstraat'
4. Eerste vacatures voor gemeentepersoneel
5. SDO behoort tot beste amateurclubs

Aandacht voor signaleerfunctie

Is de jeugdzorg goed geregeld?

Wethouder Boekhoff in gesprek met belangstellenden. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

Wanneer meld je het als je een zogenaamd 'niet-pluisgevoel' hebt?

BUSSUM - De discussie barstte afgelopen maandagavond los in de Wilhelminakerk over hoe we de jeugdzorg moeten regelen in de regio nu de landelijke politiek de taken heeft overgeheveld naar de gemeente. Binnen de participatiemaatschappij krijgt iedereen een rol. Maar hoe kunnen bijvoorbeeld scholen, verenigingen, welzijnswerkers en burgers hun signaleringsrol invullen en hoe kan de gemeente faciliteren?

Afgevaardigden van onder andere de politiek, scholen, verenigingen en welzijnswerk waren uitgenodigd voor de bijeenkomst Jeugdzorg goed geregeld?, georganiseerd door de PvdA Bussum, samen met Naarden en Muiden. "Kinderen zijn de toekomst. Daarom is het belangrijk dat we in gesprek gaan met elkaar over hoe we de jeugdzorg het beste kunnen regelen en hoe betrokkenen hun signaleringsrol kunnen invullen", zegt organisator Mieke de Wit, raadslid PvdA in Bussum. Het is duidelijk dat ook voor kinderen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Problemen bijtijds signaleren in de wijk, op school en bij de verenigingen is daarvoor nodig.
Loes Ypma, Tweede Kamerwoordvoerster Jeugd en Passend Onderwijs, licht tijdens de bijeenkomst toe dat het uitermate belangrijk is dat je weet over wie het gaat en het gezin kent als je een gezinsplan maakt. Volgens Ypma zijn er drie grote voordelen nu de taken bij de gemeenten liggen. "We kunnen eerder juiste hulp bieden en beter de regie houden omdat het uitgangspunt is één gezin, één plan, één regisseur. Er is één aanspreekpunt voor het gezin dat de hulp in kaart brengt en coördineert. Het gezin centraal stellen en luisteren naar wat zij nodig hebben is essentieel", volgens haar.
Gerard Boekhoff, wethouder Zorg en Welzijn in Bussum, geeft aan dat we vooral niet moeten reageren vanuit oude reflexen zoals wantrouwen. "We moeten een visie hebben en samenwerken met elkaar. We kunnen juist vanuit de gemeente slim ondersteunen door te weten wat mensen nodig hebben. De overheid kan niet zeggen: ik trek me terug, en het over de schutting gooien. Als een samenwerking moet kunnen slagen dan is het juist binnen de gemeente omdat het dichtbij is. Daar liggen de mogelijkheden."
Eerder en preventief signaleren lijkt de sleutel tot succes te zijn. Uit de discussie die avond komt met name naar voren dat het belangrijk is om te leren signaleren, kennis te hebben van de sociale kaart, dus weten welke hulpverleners er zijn en inwoners en omgeving met elkaar verbinden. "Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze iets signaleren. Moet je het als juf melden als een kind steeds geen brood mee naar school heeft of vieze kleding draagt? Bij ernstige problemen is het vaak duidelijk, maar wanneer meld je het als je een 'niet-pluisgevoel' hebt? Is het wel ernstig genoeg om te melden? Waar bemoei ik me mee? Er zal vast wel iemand zijn die het al heeft gemeld?, zijn vragen waar mensen dan mee worstelen. Het hoeft niet altijd om ernstige gevallen zoals kindermishandeling te gaan. Het kan ook gaan om begeleiding bij een vechtscheiding", geeft Mieke aan. "Er zijn twee dingen nodig: mensen moeten snappen dat het onze plicht is om te signaleren en het ook durven melden. Ze hebben snel het gevoel dat ze iemand verraden. Mensen zijn vaak bang dat er meteen vijf politiewagens de straat in rijden als er melding is gedaan, maar dat is niet zo. Belangrijk is om voor ogen te houden dat het om het belang van het kind gaat, maar ook om dat van de ouders. Het moet vanzelfsprekend worden dat je signaleert."
Dat signaleren kan bijvoorbeeld bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. "Veel mensen vinden het lastig om het gesprek aan te gaan met de ouders. Een goede methode kan zijn om te benadrukken dat hulpverleners zowel klaarstaan voor kind als voor ouders. Ook een vangnet bij een terugval is voor het gezin belangrijk, net zoals een vertrouwenspersoon zoals een juf of coach die voor ze klaar staat", merkt Kamerlid Ypma op. "De transitie is een feit, maar de transformatie begint nu in de praktijk. Er komt zeker een follow-up van deze bijeenkomst", zegt De Wit stellig.

Terrorisme, wat kunnen wij er tegen doen?

'Het zit in de mens om dingen te willen veranderen, soms met geweld'

Mr. Roelof Jan Manschot bereidt zijn presentatie over terrorisme voor. Foto: Bob Awick

'Niet blind staren op gedachte dat alle moslims terroristen zijn'

NAARDEN / BUSSUM - Mr. Roelof Jan Manschot, voormalig hoofdofficier van justitie en oud-gemeenteraadslid uit Huizen, geeft 12 februari vanaf 19.30 uur een lezing voor de Volksuniversiteit Naarden-Bussum in de Bussumse bibliotheek met de titel 'Terrorisme, wat kunnen we er tegen doen?'

Kunnen we er eigenlijk wel iets aan doen? Volgens Manschot wel. "Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook al zullen we het nooit helemaal kunnen uitroeien. Het zit in de mens om dingen te willen veranderen, soms met geweld. We moeten zorgen dat mensen zich niet buitengesloten voelen. In zijn lezing wil Manschot op een laagdrempelige manier helpen bij gedachtevorming over terrorisme. Wat is terrorisme eigenlijk? Hij legt uit dat er verschillende definities van zijn. "Maar, het komt erop neer dat je van terrorisme spreekt als het gaat om een daad die de maatschappij wil veranderen vanuit een politieke of religieuze achtergrond met groot geweld of de dreiging hiervan ten opzichte van burgers. Het gaat ons dus allemaal aan, want wij zijn die burgers die gevaar lopen."
Terrorisme vindt volgens Manschot een voedingsbodem in het buitengesloten voelen. "Als ik een jongere van 17, 18 jaar van Marokkaanse afkomst zou zijn en hier geboren, dan zou ik me niet welkom voelen als ik de volgelingen van Geert Wilders hoor roepen 'Minder, minder' als het gaat om Marokkanen. Het is dan niet gek dat ze op zoek gaan naar mensen die gelijkgestemd zijn. Je zult mij niet horen zeggen als een jongere naar Syrië vertrekt dat hij daar maar moet blijven. Ik vind dat religie een voorwendsel is van de mensen achter IS, de Islamitische Staat. De strijd is eigenlijk een machtsstrijd om de oliebronnen en een strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. Met hun propaganda beïnvloeden ze labiele jongeren die voor hun gevoel hier niets waard zijn. In de heilige oorlog voor de islam kunnen ze wel iets betekenen, zijn ze wel iets waard. Ik gun het geen enkele jongere om afgerekend te worden op de foute inschatting die ze maken op dat moment." Hoe kunnen we dat voorkomen? "Door ons niet blind te staren op de gedachte dat alle moslims terroristen zijn en te kijken hoe we kunnen voorkomen dat sommige moslims of andere Nederlanders terrorist worden. Als er signalen zijn dat iemand radicaliseert, dan moet je met zo'n jongere in gesprek proberen te komen. Je moet ze iets kunnen bieden. Wellicht kun je ze helpen weer terug te gaan naar school of ze hulp bieden bij het solliciteren. Ik denk dat als het er op aankomt iedereen eigenlijk gewoon verlangt naar een leven met huisje, boompje, beestje."

Gooise Operette bij Witteman

Het gezelschap is zondag op tv te zien.

BUSSUM - De Gooise Operette is zondag 15 februari te zien in Paul Wittemans nieuwe tv-muziekprogramma Podium Witteman. Het betreft een samenwerking met het gerenommeerde Nederlands Blazers Ensemble die met hun productie 'Die Fledermaus' door het land trekken. Het Nederlands Blazers Ensemble werkt daarbij samen met lokale operettegezelschappen. De zangers en zangeressen van de Gooise Operette komen uit heel 't Gooi. In oktober verzorgt De Gooise Operette nog drie eigen voorstellingen in Spant! Bussum.

Komend weekend carnaval

BUSSUM - Het is komend weekend weer groot feest voor de Erwtenschieters en de Koperen Torren: het carnaval gaat weer van start.

Voor de Erwtenschieters gaat het carnaval zaterdagmorgen om exact elf over elf beginnen. De burgemeester geeft dan de sleutel van Bussum aan Prins Carnaval. Daarna start een grote optocht door Bussum. De carnavalsstoet begint om 12.00 uur en trekt door de straten van het dorp. Daarna gaat men door naar Naarden, waar ook een optocht wordt gehouden. Zaterdagavond gaan de carnavallers naar The Spot waar een groot gekostumeerd carnavalsbal wordt gehouden. Voor de jongere carnavallers staat zondag het kindercarnaval op het programma.

Maandag staat voor de Erwtenschieters hun carnavalsstunt op het programma. Dat doen ze elk jaar. Daarmee wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor een Bussums probleem. Een jaar geleden mocht de burgemeester kraaien terugplaatsen op de rotonde voor het gemeentehuis. De kraaien van het kunstwerk werden steeds gestolen.

Spiegelstraat maakt kans op 'leukste winkelstraat'

BUSSUM - De Spiegelstraat maakt kans de 'leukste winkelstraat van Nederland' te worden. Dat maakt NLstreets bekend.

Naast de Bussumse straat maken nog negen andere Nederlandse winkelstraten kans op de award. De Spiegelstraat wordt geroemd als leuke winkelstraat met allemaal kleine zelfstandige winkels. "Een beetje boutique-stijl (denk aan de 9 straatjes in Amsterdam). Ook fijn: je kunt met een beetje geluk voor de deur parkeren en er zit een leuke koffietent op de hoek", stelt NLstreets. Van de winkels aan de Spiegelstraat maakt KAET kans op de award voor 'leukste winkel'.

Er kan gestemd worden via www.nlstreets.nl.

Kloosterdeuren Mariënburg geopend voor publiek

Open huis op vrijdag 13 februari

Het klooster aan de Brinklaan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Hoe ziet het klooster Mariënburg er van binnen uit? Aanstaande vrijdag gaan de kloosterdeuren eenmalig open voor publiek en is er onder andere een rondleiding door het monumentale pand aan de Brinklaan.

Verkoop van spulletjes voor de missie

De open dag wordt gehouden omdat de nonnen binnenkort verhuizen. De zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort hebben 135 jaar in Mariënburg gewoond. Voordat de zusters in het voorjaar naar Amersfoort verhuizen, willen ze hun klooster openstellen voor belangstellenden.
Wie het klooster wil bezoeken kan tussen 10.00 en 16.00 uur langskomen. Delen van het kloostergebouw zijn toegankelijk. Er is een tentoonstelling ingericht en er worden spulletjes verkocht die in het klooster zijn gebruikt. Verder kan men voor € 12,50 voorinschrijven op het boek 'Zicht op Mariënburg', dat in samenwerking met de Historische Kring Bussum wordt uitgegeven. Dit boek zal later in het voorjaar in beperkte oplage uitkomen, maar dan kost het € 18,50. Voor het boek hebben zich al bijna 200 belangstellenden gemeld.

Bussum gaat verder met verbeteren centrum

BUSSUM - Bussum gaat de komende jaren verder met het verbeteren van het centrum. De gemeenteraad bespreekt deze maand het plan voor 'centrummanagement'.

Bussum heeft een plan gemaakt dat het centrum de komende jaren verder moet verbeteren, maar voor komend jaar worden er ook al enkele concrete plannen genoemd. Er wordt onder meer gewerkt aan een plan om het centrum, het zogenoemde kernwinkelgebied, beter te verbinden met de randgedeelten.

Centrum moet groener
De gemeente heeft daarnaast een plan om komend jaar de Havenstraat aan te pakken. Daarnaast moet het centrum groener worden.

Meer plaats voor fietsen
Bussum hoopt komend jaar ook meer parkeerplaatsen voor fietsen te maken. Aan de Olmenlaan moet een overdekte fietsenstalling komen voor fietsen van winkelpersoneel en buurtbewoners. Dat moet ervoor zorgen dat er op straat meer plek komt voor fietsen van bezoekers van het centrum. Ook op andere plaatsen moeten meer fietsenrekken komen.

Plan kost 4 ton
De projecten waar de gemeente komend jaar mee aan de slag gaat kosten samen 447.500 euro. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren.

Onderzoek naar ramkraak loopt nog

BUSSUM - Er wordt nog steeds gezocht naar de daders van de ramkraak aan de Nassaulaan. Dat meldt de politie.

Afgelopen december werd een ramkraak gepleegd op de iCentre aan de Nassaulaan. De daders namen meerdere telefoons en tablets mee. Na de kraak sloegen ze op de vlucht. Toegesnelde agenten hebben ze nog kunnen achtervolgen, maar tevergeefs. De recherche zoekt nu verder naar de daders en roept getuigen op zich te melden. De zaak werd geramd met een zwarte Volkswagen Golf met kenteken 72-XDL-3. De daders vluchtten vervolgens in een andere auto van hetzelfde merk en type. Op de Naarderstraat remde de vluchtauto kort om een donkerkleurige Mercedes-bus te passeren. De recherche zoekt ook nog naar de bestuurder van het busje voor een getuigenverklaring.

Bellen met de recherche kan op 0900-8844.

Publiek maakt kennis met beautysalon

BUSSUM - Het publiek heeft afgelopen vrijdag en zaterdag kennis kunnen maken met Total Beautycare 't Gooi en Totaal Slank 't Gooi aan de Sint Janslaan 165. Tijdens de twee open dagen openden de salons hun deuren voor de eerste keer.

Tijdens deze open dagen hebben veel mensen kennis kunnen maken met de nieuwe salon en het totaalconcept. Op deze dagen zijn er veel verschillende demonstraties geweest van de merken waarmee gewerkt wordt in de salon. Verder was er een visagiste bij.

Filmhuis Bussum

'Love is strange'.

MR. TURNER portretteert de nukkige kunstschilder. MISS JULIE is een klassiek acteerspel over klassenverschil. Misdaadthriller IN ORDER OF DISAPPEARANCE knipoogt naar cultuurverschillen tussen Serviërs en Noren.
Actiethriller BETHLEHEM toont dilemma's voor mannen in hedendaags Bethlehem. Hebzucht in intelligente thriller IL CAPITALE UMANO. Het laatste deel van THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES (3D). THE IMITATION GAME toont hoe een Britse wetenschapper WOII met een geschatte twee jaar bekortte. De stilte na een auto-ongeluk, ben je dood of levend? Dat gevoel is in SILENT ONES prachtig verbeeld en opgerekt.
In de komedie UNE HEURE DE TRANQUILLITÉ wil vader graag eventjes rust. In GIRLHOOD loop je mee met eigenzinnige meiden bij Parijs. Aanstekelijk! LOVE IS STRANGE maakt de relatieproblemen van twee homomannen voelbaar. Dinsdagavond 20.00 uur de SNEAK PREVIEW! Twee KLASSIEKERS: MOUCHETTE waarin Bresson een jong meisje plaatste tussen schrijnend egoïstische volwassenen, ingeleid door Jan-Willem Otten. GONE WITH THE WIND, het beroemde liefdesrelaas met de meeslepende levenslust van Vivien Leigh.
De FILMCURSUS. Op woensdagavond 11 februari over acteren en 18 februari over het creëren van andere werelden. JEUGDFILMS: de nieuwe MEES KEES OP DE PLANKEN en ANTBOY.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Gilde Samenspraak Bussum-Naarden Muiden zoekt taalmaatjes. Uw taak is het begeleiden van een anderstalige. Het gaat om extra hulp bij het leren spreken van het Nederlands en het wegwijs maken in onze maatschappij.

*Creatieveling gezocht! Voor het Atelier (clubactiviteit) zoeken we een vrijwilliger die ouderen wil begeleiden bij creatieve activiteiten.

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een penningmeester om maandelijks de financiën te beheren, noteren en controleren. Ook zoekt men gastvrouwen of -heren voor de dinsdagmiddag om nieuwe activiteiten te organiseren.

vrijdag 13 februari

Bustocht

Dagtocht naar restaurant De Molen in Harskamp op vrijdag 13 februari 2015. Opstappunt: W.O.C. De Palmpit, Koekoeklaan 3. Bussum. Vertrek: 10.00 uur. Inclusief 3-gangenmenu. Kosten: 37,50 euro. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek op geven bij Eva Kooiman, tel. 035-693 96 95/06-131 771 52 of bij de gastvrouwen/heren van De Palmpit, tel. 035-693 87 86. Thuiskomst: ca.17.00 uur.

Lezing

Stefan Rasing geeft een lezing met de titel 'Schaatsen langs de Chinese Muur' in Vivium de Gooise Warande. Schaatsen op de Gele Rivier langs de Chinese Muur is niet alleen een sport, maar ook een avontuur. De lezing begint om 14.30 uur in Vivium De Gooise Warande aan de Mezenlaan 19 te Bussum. Kosten: 6 euro.

Open huis Mariënburg

Tijdens het Open Huis is een tentoonstelling ingericht over het leven van de zusters in Bussum met vele foto's uit het verleden. Tevens verkoop van spullen die in het klooster gebruikt zijn. De deuren van het klooster zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Klooster Mariënburg, Brinklaan 82, Bussum.

Liedjesavond

Liefdesliedjes door duo Angelpact. Locatie: Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden. Aanvang: 19.30, einde 21.00 uur. Toegangsprijs € 5,00, inclusief koffie of thee. Info: Mariska de Haas, m.dehaas@vivium.nl of 035-695 44 11.

Gesprek over de Bijbel

Ruimte (Christelijke Gereformeerde Kerk) houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en via www.ruimte-bussum.nl.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee, einde 19.15 uur. Broodmaaltijd met soep en snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

zondag 15 februari

Filmconcert

De Koepelkerk en Filmhuis Bussum organiseren om 17.00 uur een filmconcert van drie van de meest beroemde 'silents' van Stan Laurel & Oliver Hardy met live orgelimprovisatie door organist Daniël Rouwkema. Tijdens de vertoning kan er in de kerkbanken zelfs erwtensoep en glühwein worden genuttigd. Kaarten kosten € 10,- via www.orgelkoepelkerk.nl en aan de deur op de dag zelf.

Concert

Het ensemble Trio Rodin geeft om 14.30 uur een concert in Vivium De Zandzee. Ze brengen een gevarieerd klassiek programma met werken van o.a. Elgar, Piazzolla en Arbós. Entree: 5 euro. Adres: Iepenlaan 354 te Bussum.

Optreden

Optreden bij restaurant Limes in Naarden. Op het programma staat de band TAB (Tuesday Afternoon Band). Ze brengen bekende covers uit de zestiger en zeventiger jaren en er kan gedanst worden. Aanvang: 15.00 uur. Gratis toegang.

The Boogie & Blues Parade III

Presentatie van een cd met woogie-bluesy songs. Bijwonen kan door een mail te sturen naar boogie&blues@xs4all.nl. Kaarten kosten € 12,00. EventHouse Langs de Lijn, Heerenstraat 43a, zaal open 15.00 uur, aanvang 15.30 uur. Grand Final 18.15 uur.

Stadswandeling

Stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden verzorgen een wandeling door de karakteristieke straten en langs de belangrijkste gebouwen van de stad. De wandeling start om 12.30 uur en duurt ca. 5 kwartier. Startpunt: Utrechtse Poort, Ruysdaelplein Naarden. Kaarten verkrijgbaar vanaf 12.15 uur bij het informatiecentrum in de Utrechtse Poort. Prijs: volwassenen € 3,-, kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Filmconcert

De Koepelkerk en Filmhuis Bussum organiseren een filmconcert van drie van de meest beroemde 'silents' van Stan Laurel & Oliver Hardy, met live orgelimprovisatie door organist Daniël Rouwkema. Aanvang 17.00 uur, kaarten à € 10,- te koop op www.orgelkoepelkerk.nl.

maandag 16 februari

Fotocursussen

In februari start Gilde Noord met twee nieuwe cursussen. De cursus 'Picasa fotobewerking en fotoalbum maken' start op 16 februari: acht lessen van twee uur, kosten bedragen € 75,- inclusief lesboek. De cursus 'Spaans voor beginners' start op 17 februari: tien lessen van twee uur, kosten € 85,- inclusief lesboek. Locatie: huize Godelinde, Jozef Israëlslaan 1, in Bussum. Meer info en aanmelden: 035-6930624 en www.gildegooinoord.nl.

Jongeren in rouw

Gratis interactieve lezing Jongeren en rouw in uitvaartcentrum in Bussum aan de Nieuwe Hilversumsewg 59 in samenwerking met Humanitas. Voor mensen uit het onderwijs, begeleiders van (sport)clubs en ouders. Ontvangst vanaf 19.00 uur, afsluiting 21.00 uur. Aanmelden via www.evenstilstaanbij of 035-6916576.

Seniorencafé

Praten met andere ANBO-ouderen. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum. Er is ook boekenruil.

Seniorenlunch

Voor ANBO- en niet ANBO-leden in Brasserie NJOYZ, Veerstraat 12, Bussum. Vanaf 12.30 uur. Opgeven uiterlijk 14 februari bij Jenny Luteijn 035-6935377 of jluteijn@telfort.nl.

donderdag 12 februari

Franse literatuur

Een avond over hedendaagse Franse litteratuur, georganiseerd door de Alliance Française du Gooi. De heer Dewandeler bespreekt het verhaal van 'Adriana Mater'. De Franstalige auteur is de uit Libanon afkomstige Amin Maalouf, die al vele prijzen won. Van 20.00 - 22.00 uur. Toegang gratis voor leden en cursisten. Gasten betalen € 5,-. Locatie: Bibliotheek Bussum.

zaterdag 14 februari

De Natuurplof

De Natuurplof is een inspiratieactiviteit in de natuur, geleid door een levenscoach.
Verzamelen om 9.45 uur aan de Karel Doormanlaan 44 in Bussum. Deelname kost zes euro.

dinsdag 17 februari

Seniorenfilm

Filmhuis Bussum draait voor de ANBO de film Mr. Turner. Ontvangst 13.00 uur. Aanvang film: 14.00 uur. Kaarten kopen en reserveren via www.filmhuisbussum.nl of 035-6938694.

Handwerken

Op dinsdag samen handwerken in Bussum. Opgeven bij Maya van Teutem, 035-6919280.

Open avond Tiens

Voor (bijna) tieners en ouders bij tiener BSO Tiens aan de Herenstraat 6a in Bussum. De avond duurt van 19.00 tot 20.30 uur. Aanmelden via tieners@skbnm.nl.

woensdag 18 februari

Kind en Koffie

Met een workshop Muziek op schoot voor baby's en peuters, bij 't Mouwtje aan de Huizerweg in Bussum, vanaf 9.30 uur.

Diner De Schakel

Culinair 3-gangendiner met glas wijn of fris en koffie of thee toe. Kosten € 7,50. Opgeven via: 035-6915300. Locatie: De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 in Naarden. Welkom vanaf 17.15 uur.

Lezing

Wim Dooge geeft een lezing over de Duitse dichter Heinrich Heine, gevolgd door een muzikale vertolking van diens stadsgenoot Robert Schumann. Locatie: gebouw van het Apostolisch Genootschap in Bussum. Aanvang: 14.00 uur. Kosten: € 6,00.

vrijdag 20 februari

Seniorenzwemmen

Ieder vrijdag in De Lunet in Naarden. Van 10.00-11.00 en van 11.00-12.00 uur. Kosten entree, plus € 1,50 voor de bus. Informatie bij L. Cornelissen 0294-411515.

maandag 23 februari

Voetbaltalent

Telstar zoekt vrouwelijk voetbaltalent en komt naar BFC in Bussum. Alle meiden die geboren zijn tussen 2001 en 2008 kunnen aan deze voetbaldag meedoen en maken kans op een stage bij Telstar. Inschrijven: www.jongeroranje.nl.

Gifbeker BFC moet helemaal leeg

Bussumers verspelen weer kostbare punten

BFC verloor op het laatste moment van Laren '99. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Weer een klap voor de voetballers van BFC. De Bussumers leken zondag lang af te stevenen op een goed resultaat tegen streekgenoot Laren '99, maar verloren wederom. De Laarders versloegen de nummer laatst op het laatste moment met 1-2.

Dat BFC er als ploeg alles aan doet om de laatste plaats te ontlopen was afgelopen weekend nogmaals goed te merken. De Bussumers begonnen voortvarend en kwamen al vroeg op voorsprong. De goal kwam op naam van Tom Beekman. De Bussumer kon de bal veroveren en na een knappe manoeuvre de score openen voor het zo geplaagde BFC. Na de treffer was BFC de betere, maar de ploeg vergat een tweede doelpunt te maken.

Laren '99 komt terug
Halverwege de eerste helft kon Laren '99 terugkomen, mede door een foutje van de achterhoede van BFC. De Bussumers rechtten na de goal de rug en openden wederom de jacht op een voorsprong. BFC speelde als team, zocht goed de aanval en toonde bovenal veel vechtlust. Laren '99 loerde vooral op de counter, maar de achterhoede van BFC met debutanten Peter Mafuala en Jelle van der Geest gaf geen kansen weg en kon de schade lang met één tegendoelpunt beperkt houden. Daar stond wel tegenover dat BFC, ondanks wat kansjes, voor rust geen tweede goal kon maken.

BFC won afgelopen november voor het laatst

BFC na rust beter
Na de rust waren de Bussumers weer het meest aan de bal. Voor het doel van de tegenstander bleef echt gevaar echter achterwege. Laren '99 leek wel even op voorsprong te komen, maar een goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daarmee bleven de kansen op een goede afloop voor BFC open.
Het leek er lang op dat BFC en Laren '99 de punten zouden delen. BFC zette alles op alles om dat te voorkomen en nam meer risico. Dat kwam de ploeg duur te staan. De tegenstander kreeg meer ruimte om te voetballen en kon op het allerlaatste moment alsnog een tweede doelpunt maken, waarmee BFC verslagen werd. De nederlaag was vooral zuur, des te meer omdat BFC hard werkte en goed voetbalde.

Komende weken aanpoten
Het wordt de komende weken aanpoten voor BFC. De Bussumers staan op de laatste plaats en moeten er alles aan doen om deze plaats - en dus degradatie - te ontlopen. Komend weekend speelt BFC het eerder afgelaste duel tegen De Meer. De Amsterdammers staan op de negende plaats en hebben zes punten meer dan BFC. Met een zege zou BFC voor even afstand kunnen nemen van de laatste plaats. Dan moet er dus wel gewonnen worden; dat lukte BFC afgelopen november voor het laatst.

Voetballers NVC geven zege geen vervolg

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben de knappe zege van een week geleden op FC Weesp afgelopen weekend geen vervolg kunnen geven. De Naarder tweedeklasser verloor met 3-0 van Pancratius.

De tegenstander startte een stuk scherper dan NVC en troefde de Naarders al snel af. NVC kwam amper aan aanvallen toe en moest vooral ballen wegwerken. De tegenstander kon al snel op voorsprong komen. Voor rust volgde ook al een tweede doelpunt. NVC kreeg zelf amper kansen. Voor rust kwam er één goede kans na een hoekschop, maar ook die leverde geen goal op.

Na rust speelde NVC een stuk sterker. Met veel scherper voetbal werd de tegenstander meteen onder druk gezet. Paul Kalapnatsingh zorgde een paar keer goed voor gevaar voor NVC, maar zag de aanvallers van zijn ploeg verkeerd afronden. Waar NVC vergat te scoren, kon Pancratius dat nog wel een keer doen. Met de derde goal werd de zege zeker gesteld.

Nederlaag zaterdag
Het zaterdagelftal van NVC kon afgelopen weekend ook geen punten pakken. De Naarders verloren de streekderby tegen FC Weesp met 0-2. NVC zakt daardoor verder weg van de top 3 en moet de komende weken flink aan de bak om de schade te herstellen.

Voetbalsters BFC falen

BUSSUM - De voetbalsters van BFC hebben afgelopen weekend de topper tegen runner-up Saestum verloren. De Bussumse koploper werd met 2-8 van de mat geveegd.

BFC had de hoop met een zege afstand te nemen van de concurrent, maar moest overschakelen op 'plan B'. De Bussumers kwamen al snel op achterstand te staan. Het had de Bussumse vrouwen wakker moeten schudden, maar BFC bleef fouten maken. Na de eerste helft stond het 1-4.

Na rust even beter
Na rust leek BFC even beter te gaan voetballen, maar Saestum sloeg meteen toe en BFC kreeg 4 doelpunten te verwerken. BFC staat na de nederlaag nog wel eerste.

Voetballers SDO moeten genoegen nemen met punt

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Lang leken de voetballers van SDO afgelopen weekend af te stevenen op een zege tegen De Foresters, maar de Bussumers moesten toch genoegen nemen met één punt: 1-1.

SDO kreeg al snel hele goede kansen op een voorsprong. Vooral flankspeler Maikel van Latum had het druk op de rechterkant. De Bussumer leverde vele voorzetten af, de een scherper dan de ander. Kansen waren er wel. Even leek het erop dat Rick van der Velden de score opende na een rebound op een schot van Dennis de Loos, maar de bal werd gestopt. Na rust bleef SDO aanzetten. Halverwege de tweede helft was het na enkele kansen wel raak: Dennis de Loos schoot de bal voor, waarna de opkomende Maikel van Latum beheerst raak kopte. SDO probeerde de voorsprong vast te houden, maar kreeg vlak voor de slotfase toch een goal om de oren.

Korfballers DOC komen tekort

BUSSUM - De koploper was afgelopen weekend een maatje te groot voor de korfballers van DOC. De Bussumers kwamen met 9-11 net tekort tegen streekgenoot De Corvers.

De Bussumse korfballers staan na afgelopen weekend op plaats 4 van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen elf punten. DOC heeft nog twee duels te gaan voor de ploeg weer het veld op gaat.

BHC verslaat nummer laatst

BUSSUM - De handballers van BHC hebben afgelopen weekend gewonnen van de nummer laatst van het klassement, Nieuwegein. De Bussumers waren met 20-34 een maatje te groot.

BHC staat na afgelopen weekend op de derde plaats. Het team heeft nog 4 duels te spelen.

Ook zege handbalsters
Naast de handbalheren konden ook de handbalsters van BHC afgelopen weekend twee punten pakken. De Bussumse vrouwen waren met 9-10 net een stapje sterker dan VOS/DSG.

De handbalsters staan momenteel op de derde plaats. De achterstand op de koploper bedraagt 4 punten.

Zaal-voetballers kunnen geen potten breken

BUSSUM - Geen stunt afgelopen weekend voor de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumse topklasser moest toestaan dat koploper Texel '94 met 1-4 een maatje te groot was.

De Bussumers verloren het eerste duel met de Texelse tegenstander ook al. Nu leken de Bussumers meer kans te hebben. Al snel kon de ploeg meerdere kansen creëren, maar doelpunten bleven achterwege. Vlak voor de rust kwam de tegenstander toch op voorsprong.

Na rust zette Texel '94 meer druk. De eerste fase van de tweede helft deed ZVV Jos Geerling meteen de das om. Snel achter elkaar maakte de koploper drie doelpunten, waarmee de zege zeker werd gesteld. ZVV Jos Geerling kon alleen een eretreffer maken.

Afscheid na 32 jaar Jeannette Mode

Nostalgie aan het Veerplein. Eigen foto

BUSSUM - Na 32 jaar, precies op de helft van haar leven, besloot Jeannette van Jeannette Mode aan het Veerplein dat het mooi geweest was. Ze sluit eind maart de deuren van haar goed lopende dameskledingzaak en gaat haar verdere leven verdelen tussen Italië en Nederland. Ze neemt daarmee ook definitief afscheid van de modewereld.

"Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen 32 jaar. De beslissing om te stoppen heb ik geleidelijk genomen. Het was een proces dat ik in ben gegaan en ik wil deze periode van mijn leven echt afsluiten. Ik verheug me er erg op om wat rustiger te gaan leven. Ik ga het ook niet missen, ik ben niet het type om achterom te kijken." Dat ze zelf de beslissing heeft kunnen nemen om te stoppen en niet is gedwongen om haar deuren te sluiten geeft haar een goed gevoel. "Ik heb altijd een goed zakelijk inzicht gehad, dat heeft mij geholpen om mijn bedrijf gezond te houden." Bij de start van Jeannette Mode kreeg Jeannette veel steun van haar ouders en broer. "Binnen 17 dagen kon ik de zaak openen en voordat ik het wist was ik op weg naar Parijs, Milaan, Florence en Hamburg voor de inkoop." Tien jaar lang was haar moeder haar rechterhand.
Jeannette betrok haar medewerksters ook graag bij de winkel en de meeste werkten er dan ook langere tijd. "Als ze vijf jaar in dienst waren mochten ze mee op inkoop naar het buitenland. Italië, Parijs, Hamburg en Brussel waren duidelijk favoriet bij de dames", zegt Jeanette glimlachend. Kenmerkend voor de collectie zijn de natureltinten en basisitems van mooie merken. Jeannette: "Ik koop niets in dat ik zelf niet mooi vind. Mijn eigen smaak, sportief klassiek, is leidend en uitbundige kleuren zul je hier niet aantreffen." Een eventuele overnamekandidaat die zich nog meldt is van harte welkom geeft Jeannette aan. "Ik zal het natuurlijk fijn vinden als de stijl voortgezet wordt en ook veel van de mooie merken die ik al die jaren heb verkocht, gevoerd blijven. Natuurlijk heb ik daar geen zeggenschap over; als ik stop, dan stop ik ook echt." Jeannette hoopt nog wel veel van haar klanten de komende maanden te zien.

Eenvoud en basicmerken sieren nog steeds de rekken. Foto: Yvette Geerts

Bussumsche Courant 23 januari 1965. Foto: Ingrid Handjes

Op 22 januari 1965 melden burgemeester en wethouders aan de Bussumse gemeenteraad dat er geen juridische beletselen meer zijn voor een bouwplan in het Brediuskwartier. De bouw van een torenflat van acht verdiepingen op een braakliggend terrein tegenover café-restaurant De Gooische Boer (net weer geopend na een grote brand) kan wat de gemeente betreft doorgaan.

Het verhaal begint bijna zes jaar eerder. Op 14 juli 1959 ontvangt de gemeenteraad de mededeling dat het college van B&W wil meewerken aan een plan om op deze locatie een blok galerijwoningen in drie lagen met een onderhuis te bouwen. "Uit een stedebouwkundig oogpunt is voor het terrein, gelegen bij de uitmonding van de Huizerweg en de Burgemeester s'Jacoblaan op de rijksweg nr.1 ten zeerste gewenst een krachtige bebouwing , welke duidelijk de belangrijkste weg, nl. de Huizerweg, markeert en met de herbouwde Gooische Boer een begin en een afsluiting van de bebouwing vormt."

De huizen van de s’Jacoblaan in 1964, gezien vanaf de rijksweg; links de Huizerweg. Foto: Ingrid Handjes

Dit plan gaat niet door. Vijf jaar later volgt een ander initiatief. En opnieuw wordt de gemeenteraad ingelicht (8 mei 1964): "Thans is een plan ingediend, dat voorziet in de bouw van 16 flatwoningen (in 8 woonlagen) met een onderbouw o.m. bestemd voor parkeerruimte. Het stichten van dit markante gebouw op de hiervoren omschreven plaats achten wij aanvaardbaar." Probleem voor het gemeentebestuur is niet de hoogte van het gebouw, maar alleen de noodzakelijke aanpassing van de vastgestelde 'gevelrooilijn'.

Als een van de gemeenteraadsleden protesteert tegen de hoogbouw zelf wordt hij terechtgewezen. "De heer Van Hemert heeft bezwaar tegen het wijzigen van deze voorgevelrooilijn, omdat ter plaatse een soort torenflat zal worden gesticht, namelijk een flat van 8 verdiepingen. Als men naast het onding, dat de Gooise Boer is, nog zo iets zet, gaat men de omgeving ontsieren. Daar moet men voorzichtig mee zijn, zodat spreker uit esthetisch oogpunt bezwaar maakt tegen dit voorstel". Wethouder Boere antwoordt: "Het bedoelde bouwplan is met gunstig advies van de directeur van gemeentewerken ontvangen. De schoonheidscommissie oordeelde evenzo, waarna ook het college het aanvaardbaar achtte. Thans wordt slechts het wijzigen van de voorgevelrooilijn aan de orde gesteld en niet het beoordelen van het plan als zodanig." Met één stem tegen gaat de raad akkoord.
Dan onthouden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op formeel juridische grond hun goedkeuring aan de verlegging van de bouwgrens. Het is het gemeentebestuur dat tegen deze beslissing in beroep gaat bij de Kroon. Omwonenden maken van de behandeling van dit beroep door de Raad van State gebruik om hun ernstige bezwaren tegen de torenflat naast hun villa's in te brengen. Het is de enige kans om het plan nog tegen te houden.

Maar als het bouwplan vervolgens zo wordt veranderd dat aan alle wettelijke eisen is voldaan, vervalt ook die mogelijkheid. Waarom de gemeente toch de door haar gewenste "krachtige bebouwing" op deze plek niet gerealiseerd ziet worden, wordt later beschreven. Wordt vervolgd.

Hans Jonker

Wat wordt de toekomst van het Goois Natuurreservaat?

Personeel over naar PWN of behoud organisatie met behulp inwoners

Voorzitter Jaap Bond van het GNR. Foto: Deen van Meer

door Carin van den Berg

Natuur behouden

Het GNR is opgericht om de Gooise natuur ten eeuwigen dage te behouden. Het bestuur van het GNR wil dit doen door samen te werken met provinciaal waterleidingbedrijf PWN. De Vrienden van het GNR willen ook de natuur behouden, maar zijn bang dat door de 'fusie van de werkorganisaties' van GNR en PWN het natuurbeheer uiteindelijk door PWN wordt gedaan. Ze houden het liever zelf in de hand en zijn een actie begonnen tegen de samenwerking.

REGIO - Wat gaat er in de toekomst gebeuren met het Goois Natuurreservaat (GNR)? Dat is een vraag die op dit moment voor opschudding zorgt bij een aantal inwoners. Gaat het personeel over naar het provinciaal waterleidingbedrijf PWN en gaat deze organisatie het beheer doen? Of lukt het de Vrienden van het GNR om de organisatie te behouden zoals deze nu is, maar dan met hulp en meer invloed van de inwoners zelf?

De gemeenteraden van de deelnemende gemeenten in het GNR, Naarden, Huizen, Bussum, Blaricum, Laren en Hilversum, krijgen zoals het er nu naar uitziet in maart een voorstel voorgelegd over de toekomst van het GNR. Gevraagd zal worden om akkoord te gaan met de overdracht van het personeel van het GNR, op de functie van rentmeester na, naar het PWN. Voorzitter Jaap Bond van het GNR: "PWN is bereid om jaarlijks 190.000 euro te betalen en is bekend met natuurbeheer. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven om met deze organisatie een samenwerking aan te gaan. We hebben gekeken naar verschillende organisaties, zoals Natuurmonumenten en Vitens, een ander waterleidingbedrijf. Vitens doet niet aan natuurbeheer en Natuurmonumenten zou geen bijdrage betalen. Het GNR is een organisatie die het niet makkelijk heeft. We moeten kijken hoe we onze doelstelling, het ten eeuwigen dage in stand houden van de natuur in het Gooi, op de lange termijn kunnen waarborgen. We zijn een te kleine organisatie en te kwetsbaar." Bond legt nadrukkelijk uit dat er bij deze samenwerking verder niets zal veranderen. "Het bestuur van het GNR blijft bestaan en de grond blijft in eigendom van het GNR." Wel zal PWN ook zitting krijgen in het bestuur.

Het startbeeld van het filmpje van de Vrienden van het GNR. www.vgnr.n
Wat gaat er in de toekomst gebeuren met de medewerkers van het Goois Natuurreservaat? Foto: Bastiaan Miché

Bond: 'Het bestuur van GNR blijft bestaan en de grond blijft eigendom'

Vrienden van het GNR
Een groep inwoners ziet het voorstel van het bestuur van het GNR anders. Zij hebben inmiddels de Vrienden van het GNR opgericht. "In onze ogen is het een fusie van de werkorganisaties van GNR en PWN. Je kunt ook in de stukken lezen dat het beheer zal worden gedaan door PWN. Het verschil zul je de eerste twee jaar wellicht niet zien, maar wat gebeurt er daarna", zegt Leon Schouten, woordvoerder namens de Vrienden van het GNR. "Wij zijn bereid om structureel 150.000 euro bij te dragen. In ruil daarvoor willen we meer inspraak van de inwoners zelf en het behoud van het GNR zoals het nu bestaat. We kunnen prima zelf voor onze natuur zorgen, daar hebben we geen andere organisatie als PWN voor nodig." Schouten is bang dat met de komst van PWN de provincie te veel invloed krijgt en er dubbele petten zullen zijn in het bestuur. "Vanuit het oogpunt van de provincie kan ik het me wel voorstellen. Het is goed voor PWN, de waterwinning wordt veilig gesteld. Maar natuurbeheer voor waterwinning is wat anders dan het GNR voor ogen staat."

Verbolgen
Bond is verbolgen over alle ophef die nu ontstaan is. Het plan om te gaan samenwerken met een andere organisatie is immers al langer in voorbereiding. In het bestuur van het GNR zitten afgevaardigden van alle gemeenten en die hebben het proces dus ook kunnen volgen. "Ik ben dan ook verbaasd over sommige namen die het initiatief van de Vrienden van het GNR steunen. Het zijn mensen die erbij betrokken waren. Waarom hebben ze toen niets gezegd of mij gebeld om hun zorgen te delen?" De voorzitter van het GNR erkent dat de raden uiteindelijk de beslissing nemen. "Als zij 25% meer gaan bijdragen per gemeente, kan het GNR blijven bestaan zoals het nu is. Zij hebben een keuze." Schouten vindt dat getal van 25% te hoog ingeschat door Bond. "Wij denken dat we met die 150.000 euro het gat kunnen opvangen dat eventueel ontstaat als Amsterdam uit het GNR treedt. Daarnaast willen we op andere manieren ondersteuning bieden. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met een uitzendbureau om te praten over de personeelssituatie bij het GNR. Zij zijn bereid om te helpen en willen op die manier het GNR sponsoren. Op deze manier kun je ook de efficiency van de organisatie verbeteren." Schouten hoopt dat de Vrienden van het GNR nog op tijd zijn om het roer om te gooien. "We zitten nu nog steeds in de wachtkamer en hopen dat we een gesprek krijgen met het bestuur van het GNR. We zijn er niet gerust op dat het proces nog omgekeerd kan worden. Daarom hebben we besloten om nu maar veel lawaai te maken. De inwoners moeten weten wat er speelt."

Vrienden van GNR: 'We kunnen prima zelf voor onze natuur zorgen'

'Wij zijn één grote familie, daar wil iedereen bij horen'

De populariteit van carnaval verklaard door Rob Pronk en Hans Kelderman

Heel Naarden loopt jaarlijks uit om de carnavalsoptocht voorbij te zien komen. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Waar carnaval boven de grote rivieren over het algemeen een zieltogende bedoening is voor een klein clubje liefhebbers, gaat in Naarden volgende week het dak eraf. Een kilometerslange optocht, elke avond 400 man in de feestzaal en meer dan genoeg vrijwilligers die de boel in goede banen leiden. Hoe kan dat? Oprichters van de carnavalsvereniging Rob Pronk en Hans Kelderman hebben een verklaring.

Hoewel carnaval van oorsprong een gelovige traditie is, een knalfeest aan het eind van de vastentijd, heeft het Naardense carnaval geen banden met het geloof. "Carnaval in de Vesting is al vanaf de oprichting een feest voor alle gezindten", vertelt Hans Kelderman (74). Samen met Rob Pronk (en de moeder van Paul Hartong) stond hij in 1966 aan de wieg van de plaatselijke carnavalsvereniging de Vestingnarren.

Afgelopen weekend was het 'kleine' carnaval, met feesten voor de jongsten en gehandicapten. Foto: Bob Awick

'Onze kinderen hebben carnaval met de paplepel ingegoten gekregen'

"We hebben weliswaar onze oorsprong in de 'Katholieke Werkende Jeugd', maar daar is qua geloof ook alles mee gezegd", bevestigt Pronk (71). "Het begon 49 jaar geleden in het katholieke parochiehuis Concordia, waar we op zaterdag dansavonden hielden. Nadat we ook een paar keer een carnavalsfeest hadden gehouden, zei Hans: 'Het wordt tijd dat we een echte carnavalsvereniging oprichten'. Zo gezegd, zo gedaan. We selecteerden de honderd grootste feestneuzen en gingen op huisbezoek." In 1966 was de eerste optocht een feit.

'Net wintersport'

Carnaval. Polonaise. Hossen. Meters bier. Voor de een het hoogtepunt van het jaar, voor de ander een plat schrikbeeld. Wat maakt het nou zo leuk? Volgens Rob Pronk is carnaval nog het best te vergelijken met een weekje wintersport. "Als je gaat skiën, denk je ook een weeklang nergens anders aan. Zo is het ook met carnaval. Een week lachen, dansen, feest. Het is heerlijke ontspanning. Je bouwt met elkaar een feestje. Punt."

C.V. de Vestingnarren telt inmiddels 555 leden. Niet geheel toevallig, carnavalisten hebben iets met het getal elf. Volgende week neemt bijna de helft van hen een weekje vrij om optimaal te kunnen feesten, schat Kelderman in. Vier avonden achtereen puilt sporthal De Sprong uit van polonaiselopers van verschillende generaties. De verklaring voor de populariteit van het feest is het feit dat carnaval in Naarden een echt familiefeest is, denkt Kelderman. "Wij zijn één grote familie. Onze kinderen hebben carnaval met de paplepel ingegoten gekregen en nu geven ze het weer aan hun kinderen door. Dat is onze kracht, de reden dat de optocht zo lang is. Oma viert carnaval naast haar kleinzoon en dat levert een bijzonder feest op. Iedereen wil bij die trouwe ploeg horen."

'Verenigingsmensen met het vermogen om iets te organiseren'

Verenigingsmensen
Ook Pronk is ervan overtuigd dat het succes van de Vestingnarren primair komt doordat het Naardense carnaval een echt familiefeest is. "Ouders vieren het met hun kinderen. We geven het virus van generatie op generatie door. Je begint als dansmarieke en groeit binnen de vereniging op tot Vestingnar. Zo zitten er nu drie jonge knapen in de Raad van Elf wier vaders ook al in de Raad zaten." De harde kern van de vereniging bestaat uit een aantal families waarvan inmiddels de vierde generatie het feest meeviert. "De Kamertjes, de families Koopmanschap, Hartong, Pronk, Kelderman, Ploeger", somt Pronk er een aantal op. "Allemaal echte verenigingsmensen met het vermogen om iets te organiseren."

En dat is volgens de oprichters de tweede reden dat carnaval in de Vesting een waar volksfeest is. De vereniging drijft op een grote groep vrijwilligers die in staat is om iets neer te zetten, zegt Pronk. De evenementen worden gedragen door dezelfde groep enthousiastelingen. "Het zijn allemaal actieve Naarders die ook vrijwilliger zijn bij de brandweer, de Reddingsbrigade, de sintintocht. Zonder deze aanpakkers zou het niet werken. Neem de pronkzitting in De Lunet waar, verdeeld over twee avonden, twee keer 1000 mensen komen. Dat megafeest wordt op woensdag opgebouwd door een ploeg vrijwilligers en op zondag is het weer gewoon een sporthal."

Biertjes
Francien Hoorens (47) en haar man zijn doorgewinterde carnavalsvierders uit het diepe Zuiden. Sinds zes jaar vieren ze 'de' carnaval niet in hun eigen dorp Grevenbicht (bij Sittard) maar bij hun neef in Naarden. "In Grevenbicht is het te veel een heksenketel." In de Vesting kijkt het echtpaar naar de optocht en drinken ze biertjes in de kroeg. "Carnaval in Naarden is voor ons een traditie geworden. Je maakt hier zo makkelijk contact. Wij als buitenstaanders worden meteen in het geheel opgenomen. En zo hoort het ook. Het is hier lekker overzichtelijk, ook al snappen we niets van de lokale politieke grappen in de optocht."

Te huur in Bussum: Zelfstandige woonruimte met eigen opgang aan de rand van Bussum centrum. Huur € 595,00 per maand inclusief G.W.L. tel.: 06-85026847 - 035-6937954 na 19.30 uur.

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e, moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie: Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Te huur in de Spiegelstraat 5: Diverse ruimtes voor kleine zelfstandigen: 32 m2, 16 m2 en 9 m2. Speciaal geschikt voor o.a. pedicure, masseur, yoga en voedingsdeskundige. Indien interesse bel naar La Mysore Cosmetics 035-6913333

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 17 februari in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 85,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Te huur aangeboden: kantoor- cq winkelruimte op een mooi punt in Naarden Keverdijk. Ongeveer 40 2m plus gebruik van toilet en keuken. € 400 incl. GWE te bevragen tel.: 06-53438566 of info@opzicht.nl

Kom gezellig op PIANOLES. Nog plek voor kinderen en volwassenen. Tel.: 06-14760053

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e
moderne, volledig gestoffeerde
kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie: Vos-Beheer dhr. Dick Vos
tel.: 06-51083335

Met spoed gezocht:
gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: 06-34 10 80 84 e-mail: thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-54257350

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats en organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gezelschaps(dame)-assistente voor senioren: samen koken, wandelen, bezoekjes afleggen (ziekenhuis, tandarts, kapper...); op zoek naar aanspraak en gezelligheid. contact: huur1buur@gmail.com/
06-45359450

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 16 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

TTW Rijschool, rijles 35 euro per uur, introductieles
06-31990810

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Meer rust, minder moeten? Mindfulness 11/3.
www.maaiketamis.nl
06-49960591

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Te huur gevraagd: (gemeubileerde) woonruimte in het Gooi, voorkeur Naarden/Bussum. M: 06-30516439 Mail: info@tonkosteradvies.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schoonheidsinstituut te Bussum heeft een ruime cabine te huur voor een zelfstandig werkende pedicure, medische aantekeningen een pre. Bel 06-25538071

Zeldzame ouderdomsziekte? Ervaren gepensioneerde fiscalist met keurmerk komt aan huis voor jaren 2010 t/m 2014, knip uit en bel: 0182-612825 voicemail.

Oppas/huish. met ref. 1 x per week, 1 x per 2 weken, 1 x per maand / strijken 06-31044417