BussumsNieuws

8 oktober 2014

BussumsNieuws 8 oktober 2014


Weinig steun voor Gooise Meren

BUSSUM / NAARDEN - Hoewel de naam Gooise Meren voorlopig op de eerste plek staat van de shortlist als nieuwe naam voor de fusiegemeente, kan deze nog niet op veel steun rekenen. Het college van B en W in Bussum heeft al gezegd dat ze meer voelen voor de naam Naarden-Bussum. Het college van Naarden zegt juist niets te voelen voor die naam.

Naarden laat weten: "De 'beoordelingscommissie naamgeving nieuwe gemeente' vindt Gooise Meren de meest geschikte naam", aldus een woordvoerder. "De Stuurgroep NMB onderschrijft de keuze van de beoordelingscommissie en stelt aan de Fusieraad en de gemeenteraden voor deze naam te kiezen. Het is nu aan de Fusieraad om dit voorstel te bespreken en de besluitvorming van de drie raden voor te bereiden." De gemeente Muiden was niet bereikbaar voor commentaar.

Fusie
Gooise Meren ontstaat als Naarden, Muiden en Bussum per 1 januari 2016 met elkaar fuseren. De naam staat bovenaan in de lijst van drie namen die door een onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. Op plaats twee staat de naam Naardingerland, gevolgd door Naarden-Bussum. De drie gemeenteraden gaan op basis van dit advies besluiten wat de naam van de nieuwe gemeente wordt.

Besluit
Op korte termijn komen de 53 raadsleden in gezamenlijkheid bijeen om over het voorstel te praten. Nog dezelfde avond gaat men uiteen en wordt in de afzonderlijke raden een besluit genomen. De drie raden dienen te kiezen voor één en dezelfde naam. Als dat niet lukt, krijgt de fusiegemeente van rechtswege de naam van de grootste gemeente: Bussum.
In totaal werden ruim 389 verschillende namen door inwoners ingestuurd. Veel mensen kwamen met een naam waarin het woord Gooi of Vecht voorkwam, maar die namen worden niet meegenomen omdat ze "geen recht doen aan de werkelijke omvang van het territorium van de nieuwe gemeente".

Lees de reacties van onze lezers op pagina 3.

Werk aan traverse spoor van start

Hoge kranen en hekken rondom het spoor. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt bij station Bussum-Zuid momenteel hard gewerkt aan de bouw van de traverse over het spoor.

De parkeerplaats bij het station staat vol met spullen. De hele dag lopen er vele werknemers rond. Met de bouw wordt het station straks een stuk moderner dan nu. Er worden andere trappen gemaakt en er worden liften gebouwd om bezoekers van het ene naar het andere perron te helpen. De bouw duurt ongeveer een jaar. Als alles volgens plan verloopt wordt de traverse volgend jaar opgeleverd.

Koperen Kraan moet dit weekend eerder dicht

BUSSUM - De burgemeester heeft besloten dat café de Koperen Kraan aan de Herenstraat aanstaande vrijdag en zaterdag om 00.00 uur dicht moet. Deze zogenoemde correctiemaatregel wordt opgelegd omdat eind september bleek dat een grote groep jongeren onder de 18 jaar alcohol nuttigde in de zaak.

Het is de eerste keer dat de burgemeester ingrijpt sinds de nieuwe wetgeving is ingegaan. Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 geen alcohol meer drinken. Hoewel niet gezegd is dat de horeca-exploitant de jongeren alcohol heeft geschonken, blijft het feit dat ze te veel hadden gedronken. De opsporingsambtenaren waren naar aanleiding van signalen van ouders gaan kijken in het café.

70

jaar wordt de vermaarde Bussumse organist en dirigent Ton Koopmans deze week

Pieck; wellicht doet deze naam u denken aan de kunstenaar Anton Pieck. Dat klopt! Die moest oom zeggen tegen Antonie F. Pieck (1865-1925). En Betty was één van de vier dochters van Antonie.

Marcus van der Heide gaf twee ego-documenten uit die in één boek verschenen: van A.F.: 'Dagboek 1917-1920' en van Betty: 'Herinneringen aan René De Clercq'.

A.F. was onderwijzer, tekenaar, schrijver en dichter, woonde met zijn gezin Huizerweg 32A in Bussum. Twee dochters, Gretha en Adri, werden schilder. Tijdens een ziekteverlof schrijft hij het 'Dagboek 1917-1920'. Hij schrijft over de internationale toestand, zijn gezin, het dorp Bussum en over René De Clercq, een Belgische vluchteling en vriend van het gezin. Het dagboek eindigt abrupt in 1920 als dochter Gretha aan de Spaanse griep overlijdt.

Dochter Betty schreef 'Herinneringen aan René De Clercq' (1877-1932). "Zeventien jaar heeft hij ons leven mooier en rijker gemaakt", schrijft ze in de herinneringen over de periode 1915-1933.

Bezorger Marcus van der Heide schreef de in- en uitleiding en de verbindende teksten. Het boek, in 1993 uitgegeven door Van der Heide's uitgeverij Gooibergpers, bevat vele afbeeldingen, foto's, documenten en vooral tekeningen en schilderstukken van de vader en de dochters, waaronder zeven in kleur. Paperback, 143 pagina's.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Waar een wilg is is een weg

En nu maar hopen dat er geen loeistrenge winter komt. Kan funest zijn voor pas uitgelopen takken. Zoals die van de wilg, die zo genadeloos werd omver gehaald, maar nu een toonbeeld is van vechtlust.

Weten we het nog? Een paar maanden geleden was de beeldbepalende wilg aan de Naardermeer (vroeger Meerstraat) pal aan de Karnemelksloot plotseling, binnen luttele uurtjes weg. Foetsie. Een gapend gat in de lucht achterlatend. En menig natuurgenieter, wandelaar en fietser met verbijstering achterlatend. Afijn, het hele verhaal moge bekend zijn. Zogenaamd doodziek was de wilg en een gevaar voor de weggebruikers. Onzin, natuurlijk, want de boom was zo gezond als het maar kan. En bovendien is de wilg als geen ander gewas een enorme overlever. Zo ook onze geschonden boom. Tijdens de kap stond, de hemel zij dank, de eigenaar van het aanpalende volkstuintje pal om te voorkomen dat de wilg helemaal tot aan de grond zou worden weggehaald.

Gelukkig maar dat er een kleine 2 meter stam bleef staan. Want onze wilg heeft laten zien dat hij allesbehalve ziek is, maar over grote overlevingsdrift beschikt. Er prijkt nu een heuse kruin-in-wording rond de top van de stomp en alles wijst erop dat de wilg weer boom gaat worden. Alleen een strenge winter kan roet in het eten gooien. De piepjonge loten zouden een langdurige zware vorst mogelijk, door bevriezing, niet kunnen overleven. Toch ziet het ernaar uit dat er weer tientallen jaren kijkgenot in het vooruitzicht staan.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Smit
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 11/10 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. van Wingerden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. B. Oosterom; 17.00 u. ds. P. Veerman
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. W. Dijkstra
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. 'Preken voor andermans parochie'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. J.P. Schouten
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. A. Maas-Smilde, 19.00 u. dhr. C. Radenborg
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. prof. dr. J. v.d. Hoeven

Weerbericht

Vrij zacht en wisselvallig
Na een reeks fraaie dagen toont de herfst zijn andere gezicht. Boven de Britse Eilanden tolt de ene na de andere depressie rond. Het veroorzaakt onbestendig en winderig weer. De zuidelijke stroming voert nog wel vrij warme lucht aan. In het weekeinde trekt de depressie opvullend weg. Een zwakke hogedrukzone komt naderbij. De neerslagkansen nemen af alsook de windsnelheid.

Donderdag en vrijdag
Donderdag blaast er een vrij krachtige zuidenwind. Er is vrij veel bewolking, al kan de zon af en toe door de bewolking prikken. Het kan van tijd tot tijd wat regenen of motregenen. Het is zacht bij 19 à 20 graden. Ook vrijdag overheerst de bewolking. Er valt enige tijd regen. De vrij stevig waaiende wind draait naar zuidwest. Het maximum schommelt rond 17 graden.

Het weekeinde
Ook zaterdag verloopt niet droog, maar het aantal buien neemt wel af. Af en toe schijnt de zon. De zuidwestenwind neemt in kracht af tot matig. Het wordt 17 graden. Voor zondag wordt eerst droog weer verwacht met wat zonneschijn. In de loop van de dag volgt meer bewolking met kans op regen. Het wordt 15 à 16 graden bij een matige, veranderlijke wind.

Weetje
Met uitzondering van de maand augustus waren alle gemiddelde maandtemperaturen dit jaar hoger dan normaal. Ook de gemiddelde temperatuur in deze oktobermaand ligt tot dusver boven het langjarig gemiddelde. De kans is daarom groot dat het warmterecord van 2006 en 2007 dit jaar gaat sneuvelen, mits de maanden november en december niet al te koud worden.

Thuiszorg van Vivium naar Thuiszorg Vitaal

De thuiszorg wordt gedaan door Thuiszorg Vitaal. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De thuiszorg van Vivium wordt overgedragen aan een ander bedrijf: Thuiszorg Vitaal. De medewerkers zijn woensdagmorgen ingelicht.

Vivium wil zich gaan richten op meer hoogwaardige zorg. Thuiszorg Vitaal is een bedrijf dat landelijk thuiszorg verzorgt.

Zowel Vivium als Thuiszorg Vitaal benadrukt dat er weinig van de verandering merkbaar zal zijn. De medewerkers komen in dienst van het nieuwe bedrijf.

Nog aan het begin van dit jaar was er veel gedoe rondom de huishoudelijke hulp van Vivium. Vivium dreigde al eerder te stoppen met het aanbieden van huishoudelijke hulp na een conflict met de regiogemeenten (de opdrachtgevers) over de salarissen voor medewerkers. Dat conflict is opgelost.

Gooise Meren staat voor 'meer van hetzelfde'

Zit er tussen die 700 nou echt geen naam die beter bruikbaar is?

Er is geen meer te bekennen in heel Bussum, behalve straks op het gemeentebord. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Gooise Meren. Dat is voorlopig de gemeentenaam die op de eerste plaats staat voor de nieuw te vormen gemeente uit Naarden, Bussum en Muiden. De naam stuit onder onze lezers nog op veel weerstand.

De keuze voor de naam wordt gerechtvaardigd door de commissie omdat deze naam "direct aangeeft dat het gaat om het gebied grenzend aan het Gooimeer en het IJmeer. Ook het Naardermeer ligt binnen de grenzen". Begrijpelijkerwijs komen de tegenreacties veelal uit Bussum. Dit dorp heeft eigenlijk niets met water. Naarden en Muiden hebben in ieder geval nog een haven, maar ook in Naarden zijn er meer tegenstanders dan voorstanders te vinden.

Alexander Overdiep uit Bussum zegt dat Gooise Meren wel leuk lijkt, maar "in een meer kunnen we niet wonen. En welke zijn dan die Gooise meren? Naardermeer en Gooimeer? Of nog meer meer?" Ook Ad de Groot begrijpt niets van de keuze voor de naam Gooise Meren. "Hoe komt men er vredesnaam op? Zeker afgekeken van Wijdemeren." Bussumer Frank Norren zegt dat men de plank volstrekt misslaat met de naam. "Bij de gemeente Wijdemeren kan ik me de relatie met water voorstellen maar bij het Gooi juist niet, het Naardermeer daargelaten. Het Gooi is droog en zanderig dus Gooise Meren is onjuist, om niet te zeggen onzin." De Bussumse Gré ten Caat verbaast zich over het feit dat de naam Gooise Meren slechts door één persoon is genoemd. "En dat terwijl Naardingerland wel 30 keer is voorgedragen. De meest ingestuurde naam is Gooistad of Gooiland." Ten Caat begrijpt niet waarom de bewoners mee mochten denken. Zij ging ervan uit dat de meeste stemmen zouden tellen. "Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond. Gooise Meren is gewoon een andere naam voor het Naardermeer. En wij wonen niet in het Naardermeer maar in Bussum, Naarden en Muiden. Gooise Meren doet me denken aan veel meren en groene landschappen en niet aan drie woonplaatsen in het Gooi." Professor Jan Edelman Bos ziet ook niets in de naam. "Gooise Meren is helemaal geen naam, want er zijn geen Gooise Meren. Naarden is bekend als vestingstad, Muiden om zijn Muiderslot en Bussum om zijn heide. Muiden en Bussum hebben helemaal geen meer. En Naarden heeft 'het' Naardermeer, maar dat is helemaal geen onderdeel van 'de' Gooise Meren. Gooise Meren is wel 'meer van hetzelfde'."
Naarder Bas in 't Veld: "Persoonlijk vind ik dit een rare naam: in Bussum heb ik wel eens een meer gezien, maar alleen nadat er een wolkbreuk was geweest... En wordt in Naarden het 'Meertje van Vlek' bij het Naardermeer opgeteld? We hadden trouwens al een gemeente Wijdemeren in de buurt. Krijgen we straks ook nog een (fusie)gemeente Kager Plassen in Nederland? Ik weet dat ook de naam 'Gooise Schans' is ingezonden. Deze wat meer historisch aandoende naam doet volgens mij meer recht aan het verleden van de bijzondere vestingstadjes Naarden en Muiden, gebouwd voor de verdediging van onze latere hoofdstad Amsterdam. Persoonlijk vind ik dat de naam 'Gooise Schans' recht doet aan iedere betrokken gemeente, zonder voorkeur voor een van dit drietal. Bovendien denk ik dat deze naam beter werkt voor het aantrekken van toeristen dan de nu gekozen wezenloze naam."
Ben de Veth uit Bussum laat ook van zich horen. "700 namen, en dan deze 3! Wat een armoe! Bussum en Muiden hebben geen meer, Muiden is geen Gooise maar een Vechtgemeente, en een variant op Wijdemeren is wel erg weinig fantasierijk. Naardingerland en Naarden Bussum als tweede en derde keuze sluiten Muiden uit. Deze klus moet opnieuw. Kom met een aansprekende naam die iets weergeeft van wat de drie gemeenten gezamenlijk hebben, of gewoon een mooie naam die lekker bekt. Zit er tussen die 700 nou echt geen naam die beter bruikbaar is?"
Lindeke Mast uit Bussum pleit voor de naam Gooiveste. "Het benadrukt het gezamenlijke van Bussum, Muiden en Naarden, namelijk Fort IV van de stelling rond Naarden, Naarden Vesting als geheel en het historische Muiderslot. Drie beeldbepalende rijksmonumenten in één gemeente en meteen vindbaar op de (touristische) landkaart. Wat wil je nog meer?"
Jille Behm uit Naarden windt zich vooral op over de voorgestelde naam 'Naardingerland. Hij laat op onze website weten: '"Man, man, man... ik kan het niet eens normaal uitspreken. Doe maar gewoon lekker Naarden-Bussum." De eveneens in Naarden woonachtige Antoon Bruggeling: "Deze week heb ik van diverse mensen gehoord dat ze absoluut niet blij zijn met de naam Gooise Meren. 'Dan liever Gooimere, Gooiland/Gooistad of desnoods zelfs gemeente Bussum', hoorde ik van diverse kanten. De door mij voorgestelde titel Gooimere sluit mooi aan bij buurgemeente Almere en klinkt ook chiquer/Gooiser dan Gooise Meren. Bovendien kan die naam gehandhaafd blijven als in de toekomst ook andere gemeenten willen aansluiten bij Bussum, Naarden en Muiden."

'Gooise Meren: een naam die makkelijk uit te spreken is'

Voorstanders
Paul Bulten kan zich juist wel vinden in de naam Gooise Meren. "Echt, dit zijn de beste drie. Als er dan toch uit deze drie gekozen moet worden, dan Gooise Meren. Naardingerland slaat totaal nergens op en is niet uit te spreken, laat staan dat het naar buiten toe iets zegt. Lijkt meer op een trapveldje voor de jeugd", grapt hij. Bovendien stelt hij dat de derde naam, Bussum-Naarden, de gemeente Muiden buitensluit. Ingrid van Driel van der Kraaij uit Bussum: "Doe maar Gooise Meren, dan is het gewoon een hele nieuwe naam die makkelijk uit te spreken is."

Palmkazerne te slecht voor opvang

BUSSUM - De staat van het onderhoud van de Palmkazerne is zo slecht, dat er geen asielzoekers opgevangen kunnen worden. Dat meldt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland.

De Bussumse kazerne werd de afgelopen week genoemd als plek waar eventueel asielzoekers opgevangen zouden kunnen worden. De provincie Noord-Holland meldt dat het COA, dat de opvang centraal regelt, nog geen verzoek heeft gedaan om op de Bussumse kazerne asielzoekers op te vangen.

Bussum heeft weinig kerkgangers

BUSSUM - Bussum heeft de minste kerkgangers van de streek. Volgens het CBS gaat nog 6,6 procent van de Bussumers naar de kerk.

Van alle Bussumers gelooft 35,7 procent nog wel. Van deze groep hangen de meeste mensen het katholicisme aan.Van alle Naarders gaat 9,8 procent nog naar de kerk. Weesp (9,1%), Blaricum (10,9%), Eemnes (16,6%), Laren (10,5%), Huizen (17,7%) en Hilversum (9,9%) hebben eveneens meer kerkgangers dan Bussum.

Man (26) in bil gestoken

BUSSUM - Een 26-jarige Bussumer is afgelopen maandagavond in zijn bil gestoken tijdens een ruzie met een bekende in Hilversum.

De verdachte, een 27-jarige Hilversummer, kon door de politie in zijn woning worden aangehouden. De Bussumer werd door het ambulancepersoneel behandeld.

Brandweerman Herman stopt er na 40 jaar mee

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een erehaag, applaus en vele bedankjes zaterdag voor brandweerman Herman van Veen. De Bussumer stopte afgelopen weekend na 40 jaar als hoofd van de jeugdbrandweer van Bussum. Van Veen werd met meerdere brandweerauto's opgehaald en naar de kazerne gebracht. Daar stond een grote groep leden van de jeugdbrandweer hem op te wachten. Als dank voor zijn trouwe jaren kreeg Van Veen een brandweermedaille. Burgemeester Henk Heijman kwam langs om de Bussumer te bedanken.

Jolanda Klein Heerenbrink


Schoonheidsspecialiste en imagocoach, 57 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben imagocoach. Mijn nieuwe bedrijf Personal Style Vision start vanaf november. Ik kijk naar kleding en kleuren en de uitstraling van de persoon die een make-over wil. Ik zoek naar goede pasvormen voor mijn klanten en naar de juiste kleuren zodat zowel innerlijk als uiterlijk goed met elkaar combineert."

Wie verdient een make-over?
"Vooral de gewone mensen, want celebrity's hebben hele teams van stylisten om zich heen. Ik help graag mensen met weinig zelfvertrouwen."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik breng veel tijd door met mijn paard Cayenne. Verder hou ik van dansen, fietsen, lezen en reizen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik wil een deel schenken aan het kankerfonds. Ik heb lange tijd modeshows georganiseerd voor vrouwen met borstkanker. Het was een mooie manier om deze dames in te laten zien dat ze nog steeds mooi en bijzonder zijn. Ook de dierenambulance krijgt wat geld. Tot slot wil ik zelf een reis maken naar Zuid-Amerika."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Met George Clooney in Venetië. Ik wil wel eens weten waarom hij zo laat is getrouwd en waarom hij voor zo'n jonge vrouw heeft gekozen."

Waar in Bussum kom je graag?
"Voorheen kwam ik met mijn hond veel op de heide, maar de hond is helaas overleden. Veder loop ik graag gezellig door het centrum van Bussum."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was?
"Dan zou ik mij inzetten tegen de leegstand van de winkels in het centrum. De echte kern kan bruisender en ik zou ook meer variatie in het winkelaanbod zien. Ik mis nog een winkel voor een complete make-over met fashion, tassen, schoenen, make-up, alles bij elkaar."

Aandacht voor spoorproblemen Naarden-Bussum

Bouwkoepel bespreekt problemen met Kamerleden

Het spoor zorgt al jaren voor problemen. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De problemen met het spoor dwars door Bussum mogen een goed voorbeeld genoemd worden van een groot verkeersknelpunt. Dat stelt Bouwend Nederland. De bouwkoepel heeft deze week aandacht gevraagd voor het Bussumse probleem en sprak erover met Kamerleden.

Bouwend Nederland sprak over de verkeersproblemen rond Naarden-Bussum en enkele andere Nederlandse verkeersknelpunten. Er werd aandacht gevraagd om deze punten nou eens te verbeteren. "We hebben voor het Bussumse spoor gekozen omdat je daar goed aan merkt welke verkeersproblemen er ontstaan. Op het spoor zelf gaat het vaak goed, maar autoverkeer staat vaak muurvast. Bussum probeert het probleem al jaren op te lossen", zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. Wat er na de gesprekken gaat gebeuren, kan de woordvoerder nog niet zeggen. "We hopen het vooral nogmaals op de kaart te zetten."

Druk spoortraject
Naarden en Bussum worden al jaren doorsneden door een druk spoortraject. Elke dag moeten de bewoners het spoor passeren, maar ze moeten vaak wachten omdat de spoorwegovergangen een groot deel van het uur gesloten zijn. Dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Het probleem wordt erkend door Den Haag. Naarden en Bussum hebben al langer een plan om het spoor verlaagd aan te leggen en het probleem daarmee op te lossen. Dat plan moet nog verder van de grond komen.

Verdachte overval supermarkt gepakt

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een verdachte van de overval op de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg aangehouden. De man, een Huizer (31), wordt ervan verdacht de supermarkt afgelopen zomer te hebben overvallen.

De verdachte stormde op de bewuste zaterdagochtend door de deur van de supermarkt. De man had een wapen en dwong een supermarktmedewerker geld te geven. De manager van de supermarkt zag het voorval gebeuren en sprong boven op de verdachte. De man sloeg toch op de vlucht.

De recherche kon de man na langer onderzoek opsporen en afgelopen week aanhouden.

Bussum met KNSF-lobby naar Den Haag

BUSSUM - Bussumse raadsleden gaan een lobby voeren om de gevolgen van de claim op het KNSF-complex voor Bussumers te beperken. Dat bleek donderdag toen raadsleden spraken over het punt.

De Bussumse raad heeft nog steeds zorgen over de gevolgen voor de te vormen gemeente. Er bestaat een kans dat de gemeente Muiden een fors schadebedrag moet betalen. Dat bedrag zou weer worden doorgerekend aan de bewoners van de gemeenten. Bussum meent echter dat haar burgers op geen enkele wijze op hoeven te draaien voor deze gevolgen.

Wetsvoorstel
Bussum hoopt dat het punt over de gevolgen een onderdeel wordt van het wetsvoorstel over het samenvoegen van de gemeenten. Of dat ook gebeurt hangt sterk af van de komende weken. Het wetsvoorstel zal komende herfst worden gemaakt.

Meer Burgernetters

BUSSUM - Het aantal Bussumers dat deelneemt aan Burgernet wordt steeds meer. Een groep van ongeveer 2200 burgers helpt mee, al met al meer dan 7 procent van de lokale bevolking.

Anderhalf jaar geleden was het totale aantal deelnemers nog 300 minder. Daarmee scoort Bussum goed.

Met Burgernet kunnen mensen de politie helpen met het zoeken naar onder anderen daders van overvallen of zoekgeraakte personen. De gemeente Bussum voert al langer campagne om nog meer deelnemers te werven. De gemeente hoopt straks nog 3% meer deelnemers te hebben.

Web topvijf

1. Verdachte overval Attent supermarkt gepakt
2. Vivium draagt thuiszorg over
3. Brandweerman Herman stopt er na 40 jaar mee
4. Bouwkoepel vraagt aandacht Bussumse spoorproblemen
5. Palmkazerne te slecht voor opvang

Mark Hollander (16) wint op NK knielend luchtgeweer

Mark is op vrijdagavond twee tot drie uur op de schietbaan te vinden.

door Mireille Detrixhe

Bussum - Knallen. Dat deed de slechts 16-jarige Mark Hollander vorige maand op het Nederlands Kampioenschap knielend luchtgeweer schieten. Voor de derde keer op rij viel de Goois Lyceum-scholier in de prijzen op een NK.

Twee jaar geleden werd Mark eerste in zijn klasse op zijn eerste NK, vorig jaar derde en dit jaar mocht Mark het zilveren kruisje in ontvangst nemen. "Bij elke wedstrijd waaraan ik heb deelgenomen, heb ik een prijs gewonnen. Een 100%-score", merkt Mark nuchter op.

'Als kind stuiterde ik alle kanten op, nu ben ik een stuk rustiger'

Trofeeën
De eettafel bij Mark thuis staat vol met trofeeën en op de grond ligt zijn luchtgeweer. Toen hij 11 jaar oud was hield hij voor het eerst een luchtgeweer vast en op zijn twaalfde begon hij met knielend luchtgeweer schieten.

Geen alledaagse sport voor een jongen van die leeftijd. Waar andere jongens kiezen voor voetbal, koos Mark voor een luchtgeweer. "Mijn moeder is sportschieter geweest en mijn oom ook", vertelt Mark. "Op het erf van de boerderij van mijn opa en oma mocht ik af en toe oefenen. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen."

Vijf maanden na zijn twaalfde verjaardag opperde zijn moeder om een schietvereniging te gaan zoeken. "Ze wilde graag dat ik een sport ging beoefenen", zegt Mark. "We zijn toen uitgekomen bij een schietvereniging in Baarn."

Precisiewerk
Mark: "Het leuke aan schieten is dat het precisiewerk is en het geeft rust. Als kind stuiterde ik alle kanten op, nu ben ik een stuk rustiger. Als ik bijvoorbeeld een dag gestrest ben geweest, dan ga ik lekker zitten met mijn geweer en dan ben ik daarna helemaal uitgerust. Je hebt er discipline en concentratie voor nodig", geeft Mark aan.

"Wil je goed worden in de sport, dan moet je er veel tijd in steken en ervaring opdoen", vindt Mark. "Het eerste jaar word je goed begeleid. Daarna is het veel zelf oefenen." Op vrijdagavond is Mark twee tot drie uur op de schietbaan te vinden. Daar ontdekte men al snel zijn talent doordat hij vrij constant in de roos schoot.

Schietsport

Schietsport is een sport van rust en concentratievermogen. De schieters proberen de roos te raken.

Om de schietsport uit te kunnen oefenen moet je lid zijn van een schietsportvereniging. Om lid te kunnen worden dienen de leden 18 jaar of ouder te zijn, voor jeugdleden geldt een minimumleeftijd van 12 jaar.

Wedstrijden
Een maand voor zijn eerste NK werd hij gevraagd om mee te doen en haalde meteen de eerste plek. Dat smaakte naar meer. "Ik ben toen ook andere wedstrijden gaan doen en viel steeds in de prijzen", vertelt Mark trots.

'Belangrijk is dat je er op een goede manier mee omgaat'

Voorlopig heeft Mark nog geen ambitie om aan buitenlandse wedstrijden mee te doen of alles op alles te zetten voor het Olympisch team. "Dan moet je ook een dieet volgen en daar heb ik geen zin in. Het moet wel leuk blijven", aldus Mark. "Maar ik zeg niet dat het er nooit van komt", voegt hij er aan toe.

Wat hij wel ziet zitten is om zich eerst andere disciplines binnen de schietsport eigen te maken, bijvoorbeeld klein kaliber schieten. "Dan schiet je niet met lucht, maar met vuur. Met scherp schieten dus."

Gevaarlijk is het niet volgens Mark, als je je maar aan de veiligheidsvoorschriften houdt. "Belangrijk is dat je er op een goede manier mee omgaat."

Emmaschool viert dubbel feest

Koningin Emma bezocht de leerlingen van de Emmaschool. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De leerlingen van de Emmaschool vierden vorige week woensdag zowel het 100-jarige bestaan van de school als 60 jaar Kinderboekenweek. Voor de gelegenheid kwam speciaal 'Koningin Emma' naar de school.

Alle 450 kinderen liepen in een optocht naar het feestterrein om de Koningin te begroeten. Ook zongen ze het Feest!-lied en lieten ze ballonnen op. De Koningin maakte haar opkomst in een mooie klassieke auto.

Koningin Emma gaf hiermee de aftrap voor het 100-jarige bestaan van de school en opende officieel de Kinderboekenweek. Ter afsluiting zong de hele school het nieuwe lied dat speciaal voor het jubileum werd geschreven.

Kinderboekenweek
Bij Boekhandel Los aan de Nassaulaan komen diverse schrijvers op bezoek. Op het programma: donderdag 9 oktober een bezoek van Jet Broeke en Dikkie Dik. Ze treden op in twee sessies, om 15.30 en 16.30 uur. De oudere kinderen, vanaf 8 jaar, kunnen zich nog verheugen op de komst van Harm de Jong die op 10 oktober komt om zowel 16.00 als 17.00 uur. Harm de Jonge schreef dit jaar het kinderboekenweekgeschenk 'Zestig spiegels'. Dit krijgt iedereen deze week nog cadeau bij besteding van tien euro aan kinderboeken.

Kaartjes
Kaartjes voor de optredens zijn gratis af te halen bij de boekhandel. Na afloop signeren alle schrijvers hun boeken, hierbij mag ook publiek langskomen dat geen kaartje heeft bemachtigd. De Kinderboekenweek duurt nog tot 11 oktober.

Filmhuis Bussum

'The Trip to Italy'. Foto: Filmhuis Bussum

In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend steekspel tussen een actrice en een verleidelijke vrouw.
In BROZER delen vier zussen leven en dood. Met Adelheid Roosen.
KREUZWEG toont hoe gelovigen een tienermeisje indoctrineren. Beeldschoon beklemmend.
THE TALE OF THE PRINCESS KAGUYA brengt een sprookjesaquarel tot leven.
In THE LOVE PUNCH wreken Pierce Brosnan en Emma Thompson zich op een louche zakenman.
In BOYHOOD groeit een jongen voor de camera op.
THE TRIP TO ITALY toont Steve Coogan op culinaire ontdekkingstocht. 25 oktober met filmdiner!
GETT, THE DIVORCE TRIAL OF VIVIANE AMSALEM toont hoe, in Israël, rabbi's over een echtscheiding beslissen.
In FADING GIGOLO leeft Woody Allen zich uit als pooier.
CINEKID is hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de jeugd.
Met A HARD DAY'S NIGHT beleeft de kijker één dag met de Beatles. De '60's remastered.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Drie Nederlands gesproken jeugdfilms: KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE, PLANES 2: REDDEN & BLUSSEN en KLEINE ANNA & LANGE OOM.

Meer films en alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Hertenkampen in Bussum en Naarden: dierverzorger (1 uur per week).

Zonnebloem in Naarden: bezoekvrijwilliger (8 uur per maand).

Weegschaalmuseum in Naarden: vrijwilliger, met name in het weekend voor rondleiding (4 uur per maand).

Chat- en telefoondienst 113Online: vrijwilliger die per chat of telefoon luistert en helpt (4 uur per week, vooral 's avonds en in weekend).

vrijdag 10 oktober

Verjaadagsconcert

Ton Koopman viert, samen met de Amsterdam Baroque Orchestra, zijn 70e verjaardag met een concert. Op het programma staan meerdere werken. Meer op www.koepelkerkbussum.nl.

Kledingverkoop

Modepresentatie Van der Klooster houdt vanaf 9.30 uur voor het eerst een kledingverkoop in de Palmpit aan de Koekoeklaan 3 met een vlotte, voordelige nieuwe herfstcollectie voor senioren vanaf 55+.

Mantra zingen

Diederick Lentz gaat weer verder met Mantra (kirtan)zingen. De avonden worden gehouden in Heart to Heart aan de Vaartweg 84-86. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,50. Aanmelden op mantrabussum@gmail.com.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur kunnen bezoekers langskomen voor een kopje koffie. Daarna wordt vanaf 18.15 uur een broodmaaltijd geserveerd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

Vanaf zaterdag 11 oktober

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s. zaterdag gaat de bus naar Kasteel de Haar voor de tentoonstelling 'Wat een Weelde' en zondag kunt u met de Eemlijn van Baarn naar Huizen varen. Maandag is er een rit naar het Dolfinarium in Harderwijk en dinsdagavond brengt de bus u naar de voorstelling 'The New Houdini' van Hans Klok in 't Spant. Woensdag is er weer het vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw in Amsterdam en donderdag is er weer een verrassingstocht. Vrijdag gaan wij lunchen bij de Colonie en wordt een bezoek gebracht aan de beeldentuin De Zanderij in 's-Graveland. De week wordt afgesloten met een bezoek aan Paleis Het Loo voor de tentoonstelling 'Grace Kelly, prinses en stijlicoon' op zaterdag en op zondag een bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Aanmelden op 035-7504192.

woensdag 15 oktober

Talentendag

Keepersschool Ultimate Save houdt een talentenjacht voor keepers. De talentendag wordt gehouden voor jongens en meisjes tot 18 jaar. Aanmelden kan op www.ultimatesave.nl.

Fietstocht

Bellefleur houdt weer een fietstocht. De tocht start om 11.00 uur vanaf het buurtcentrum aan de Mackaylaan en duurt ongeveer 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant.

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt de laatste fietstocht van dit jaar gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

Schakel-diner

Er wordt weer een 'Schakel-diner' geserveerd. Deze keer: wilde zalmfilet met tagliatelle en groente, met uiteraard een bijpassend voorgerecht en flensjes met ijs toe om de wilde zalm weer te kalmeren. Vanaf 16.45 uur wordt 'restaurant De Schakel' geopend. Mee-eten kost € 6,-. Aanmelden op 035-6915300.

Lezing

Sjaak Verboom geeft in Bellefleur aan de Mackaylaan een presentatie over Mongolië, Tanzania, IJsland en Schotland. De presentatie begint om 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur. De entree bedraagt € 3,-.

donderdag 9 oktober

Week van de opvoeding

Uit-Wijk houdt de 'Week van de opvoeding' met meerdere activiteiten. Zo wordt er een kleurwedstrijd gehouden (13.00 uur), een opstapprogramma met knutselen (13.00 uur), een knutselclub voor oudere jeugd (15.30 uur) en een informatiebijeenkomst over voedingsadvies. Uit-Wijk zit aan de Dr. Schaepmanlaan.

Lezing

Theo Boer vertelt in de Wilhelminakerk over euthanasie. Daarin gaat het vooral over de ethische en levensbeschouwelijke problemen die zich bij de toetsing voordoen. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

zaterdag 11 oktober

Concert

Het Bussumse koor Smarttease bestaat 5 jaar en geeft een jubileumconcert. Het concert wordt gehouden in de Spieghelkerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Repair Café

Er wordt weer een Repair Café gehouden. Deze keer in het Denksportcentrum Bussum. Bezoekers kunnen langskomen om kapotte spullen te laten repareren. Van 10.00 tot 13.00 uur.

zondag 12 oktober

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan zal om 14.30 uur een mooie dvd worden vertoond op groot scherm. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 1,-.

maandag 13 oktober

Lezing

Ruud Hoff spreekt in de Wilhelminakerk over 'het Midden-Oosten na de Arabische Lente'. Aanvang 20.00 uur, entree € 6,-.

Koffie drinken

Maandagmorgenblues? Geen zin in de maandagmorgen? Kom dan met de ANBO koffiedrinken bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Vanaf maandag 13 oktober

Kindervakantieweek

De SCAN houdt weer een kindervakantieweek. Deze keer het thema 'Wetenschap', voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Naast gezellig bezig zijn, knutselen en lekker snoepen staat alles in het teken van 'Wetenschap'. Aanmelden op 035-6943262.

dinsdag 14 oktober

Cursus

Start iPad-cursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 op dinsdag- en donderdagavond. Aanvang: 19.30 uur. 4 lessen van 1 uur. Kosten € 35,-. Aanmelden op 035-6930789.

Yogacursus

Er wordt een gratis cursus mediteren van Sahaja Yoga gegeven. De cursus wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 19.45 uur.

Handwerken

De dames van de ANBO gaan samen handwerken. Meedoen kan. Aanmelden bij 035-6913121.

donderdag 16 oktober

Samen eten

De ANBO gaat weer samen met een aantal senioren eten bij El Verano. Mee-eten kan door u voor 14 oktober aan te melden op 035-6935377.

zondag 19 oktober

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

dinsdag 21 oktober

Kledingverkoop

In de hal van de Heul aan de Koekoeklaan 3 is een verkoop van corsetterie, lingerie, nachtgoed, ondergoed, dusters en kamerjassen etc. door heren- en dames ondermodespeciaalzaak Diepenveen uit Veenendaal van 09.30 -12.30 uur. De toegang is gratis.

Spaans legerkamp in Bussum

Don Frederik

Op 1 december 1572 richtten Spaanse troepen in Naarden een bloedbad aan, waarbij de Spanjaarden opereerden vanuit een legerkamp in Bussum. Het was in de eerste jaren van de 80-jarige oorlog (1568-1648) dat Spanje met strafexpedities de opstand van de Hollanders tegen de Spaanse overheersing probeerde te beteugelen. Een Spaanse legergroep o.l.v. Don Frederik de Toledo had eerst Zutphen bezocht en was eind november 1572 via Amersfoort op weg naar Naarden, een van de steden die de opstand steunde.

El Greco: Romero en St. Julian (Prado Madrid)

De Naarders, in het besef dat ze tegen de Spaanse troepen geen kans hadden, stuurden op 29 november een delegatie naar Amersfoort. De bedoeling was met Don Frederik tot een vergelijk te komen opdat de stad gespaard zou worden. Hij was echter niet genegen hen te ontvangen en gebood hen de volgende dag naar het legerkamp in Bussum te komen. De volgende dag was er in Bussum een ontmoeting tussen Don Frederik en een Naardens gezant, echter zonder resultaat.

Op 1 december gingen opnieuw enkele inwoners van Naarden met de stadssleutels op weg, nu naar Bussum. Halverwege hun tocht ontmoetten ze een groep Spaanse soldaten onder leiding van Julius Romero. Romero stelde de Naarders gerust, nam de sleutels in ontvangst en verzekerde hen dan niemand een haar zou worden gekrenkt. Opgelucht keerde de delegatie terug naar Naarden en nodigde Romero en zijn legergroep uit voor een maaltijd in de stad. Toen keerde het tij, meer Spaanse soldaten vielen Naarden binnen en in korte tijd werden ruim 400 van de 500 inwoners van de stad over de kling gejaagd. Uiteindelijke kon slechts een 60-tal burgers vluchten. Enkelen slaagden er in om met sommen geld hun vrijheid te kopen. Landvoogd Alva berichtte tevreden aan Phillips II: '… niet één kind is ontkomen'.

Over het Spaanse kampement in Bussum is niet veel bekend. Behalve dat het kamp was opgeslagen in Laag Bussum, dus ergens in het huidige centrum van het dorp, wordt vermeld dat het vanaf Naarden 'één uur gaans' was.

Don Frederik (Don Fradique Álvarez de Toledo (1537-1583) was de tweede zoon van landvoogd Alva, de Spaanse heerser over de Nederlanden. Omdat Frederik in zijn thuisland dingen had gedaan die niet door de beugel konden, werd hij door koning Phillips II met een benoeming tot aanvoerder van een legermacht het land uitgestuurd. Zijn taak werd het de opstandige Hollanders tot de orde te roepen. Vanwege zijn brute wijze van optreden kreeg hij de bijnaam 'IJzeren Hertog'.

Julian Romero (Julian Romero de las Azanas (1517-1578) was een onbarmhartige vechtersbaas. Vanwege zijn vele in veldslagen opgelopen verminkingen, hij verloor een oor, een oog, een arm en een been, kreeg hij de bijnaam 'El Guapo' (de knappe). Na zijn dood beeldde El Greco hem af als een heilige die vroom opkijkt naar zijn patroon St. Julian en naar God.

Tekst: Ben Koning

Bekende gezichten runnen nieuwe zaak

Drogisterij is nu gezondheidswinkel

Lilian en Ilse in de vernieuwde drogisterij. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Lilian Lee is sinds kort niet meer medewerkster van drogisterij Molegraaf, maar de eigenaresse van G&W GezondheidsWinkel aan de Laarderweg 60. "Ik heb altijd al interesse gehad in een eigen zaak. Toen de heer Molegraaf begin dit jaar aangaf de drogisterij te willen verkopen, heeft het uiteindelijk tot deze stap geleid."

Lilian is geen onbekende in de winkel, ze werkte er al drie jaar en ook collega Ilse van Dijk is al bijna twintig jaar op hetzelfde vertrouwde adres te vinden. Maar wie de zaak binnenstapt ziet dat niet alleen de naam en de voorgevel zijn veranderd, ook binnen zijn zowel het uiterlijk als het assortiment flink aangepakt.

Gezondheidsformule
"Ik heb de zaak helemaal nieuw opgebouwd en we zijn nu aangesloten bij de gezondheidsformule van G&W GezondheidsWinkel. Eerst was ik werknemer, maar nu ben ik ondernemer. Daar komt veel bij kijken, maar ik ben heel positief. Ik neem al mijn beslissingen zelf en werk er heel hard voor."
Ongeveer de helft van de zaak is bedoeld als drogisterij en de andere helft is gevuld met gezondheidsproducten.
In het drogisterijgedeelte kunnen de klanten terecht voor hun geneesmiddelen, maar het make-upassortiment is flink ingekrompen om plaats te maken voor het nieuwe assortiment. Ook de toonbank is om die reden verplaatst.

Natuurproducten
De gezondheidsproducten bestaan uit natuurproducten zoals biologische en homeopatische middelen. Ook is er veel ruimte voor glutenvrije producten zoals cakemix, pasta's en broodmeel. Ook voor gedroogde vruchten, kokosolie, biologische sapjes en kruiden is de gezondheidswinkel de aangewezen locatie.

Naast al deze veranderingen blijft de zonnestudio gewoon in gebruik. Ook de sportverzorgingsafdeling en wondverzorgingsafdeling blijven bestaan.

Wie meer wil weten over de Gezondheidsdrogist kan binnenlopen aan de Laarderweg 60 of bel voor informatie met Lilian Lee op 035-691 6329.

Hockeysters doen goede zaken

Bussumse dames verslaan Alkmaar, nederlaag hockeyers

Alkmaar probeerde van alles, maar de Bussumse vrouwen waren te sterk. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een stroeve start, maar wel een knappe afgetekende zege voor de Bussumse hockeysters van Gooische. De hockeysters versloegen afgelopen weekend het stugge Alkmaar: 3-1.

De Bussumse dames hadden opstartproblemen en het duurde even voordat de ploeg echt kon gaan hockeyen. Voor rust waren er kansjes over en weer, maar bleven doelpunten achterwege. Dat kwam vooral door het gegeven dat zowel de Bussumers als de Alkmaarders met een lager tempo speelden en niet goed hockeyden. Toch bleken de Bussumers al snel wat beter dan de Alkmaarders.

Na de rust kwam Alkmaar wat verrassend op voorsprong. De tegentreffer was voor de Bussumers het moment om de rug te rechten en beter te gaan spelen. Dat deed de ploeg met verve. Door een paar snelle goals namen de Bussumers het duel over en kwam er een afgetekende zege voor de ploeg op het scorebord te staan.

Na afgelopen weekend staat Gooische op de zesde plaats van de stand. Komend weekend wacht met runner-up Athena de volgende horde.

Scherpte hockeyers ontbreekt
Het ontbreken van scherpte heeft de hockeyers van Gooische afgelopen weekend de kop gekost tegen het beter presterende Klein Zwitserland: 3-0. De Bussumse promovendus staat nu op de op twee na laatste plaats.

De Bussumers waren vooral voor rust onscherp tegen de sterke tegenstander. Na rust was het spel van de Bussumers een stuk beter, maar dat bleek te laat om het duel nog goed op te pakken. De tegenstander kon zonder al te veel problemen bouwen aan een zege.

Voor de Bussumse ploeg staan er de komende weken enkele sleutelduels op het programma. De Bussumers treffen dan met Union en Oss enkele concurrenten onder aan de poule. Daarna wachten deze maand nog het wat hoger geklasseerde Almere en Breda. Vooral de komende twee weken moeten de Bussumers punten gaan pakken om afstand te kunnen nemen van de onderste plaatsen. Zeges zouden de ploeg wat lucht geven op jacht naar klassebehoud komend voorjaar. Als de ploeg een stuk geconcentreerder speelt, hebben de Bussumers zeker goede kansen.

Geen problemen voor SDO

SDO was op veel fronten beter dan SJC. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het loopt allemaal steeds beter voor de voetballers van SDO. De Bussumse eersteklasser pakt, na een stroeve start, steeds meer punten. Afgelopen weekend wonnen de Bussumers voor de derde achtereenvolgende keer: SJC werd met 0-4 aan de kant gezet.

SDO kende geen grote problemen met SJC. De tegenstander mocht veel opbouwen van SDO, maar kwam amper voor de goal van de Bussumse doelman Rolf Hazelaar. SDO had daarentegen wel de betere kansen. Vanaf de flanken zorgde SDO voor gevaar en dat leverde ook goede kansen op. Voor rust duurde het echter lang voordat SDO de kansen ook echt kon gaan benutten. Na wat losse flodders kwam de ploeg vlak voor rust op voorsprong door een goal van Maikel van Latum na een goede pass van Djoey Dorrestein.

Meteen na de thee kon SDO doorzetten en bleven de kansen komen. Van Latum kon al snel de tweede goal maken. Daarna zakte SDO, met de voorsprong op zak, wat terug. De Bussumers leken erop te vertrouwen dat de zege wel zeker was. Dat vertrouwen bleek ook wel terecht. SJC zorgde slechts mondjesmaat voor gevaar en kreeg slechts één echte kans. SDO zette daar vlak voor de slotfase nog eens twee doelpunten tegenover. Eerst mocht Rick van der Velden de 0-3 op het scorebord zette na een knappe bal van Dennis de Loos, daarna maakte Djoey Dorrestein de laatste Bussumse goal.

SDO staat na afgelopen weekend op een knappe gedeelde derde plaats. Komend weekend wacht de topper tegen De Meern, dat momenteel tweede staat. Met een zege zou SDO goede zaken kunnen doen.

Harde klap voetbalsters
Een forse nederlaag afgelopen weekend voor de voetbalsters van SDO. De Bussumers hadden het zwaar tegen Velsen en verloren met 7-2.

SDO begon nog wel goed en kwam zelfs op voorsprong, maar zag daarna dat de tegenstander een paar maatjes te groot was. Voor de rust stond het al 3-1 voor de Velsenaren. Na rust bleef Velsen maar doorgaan en had SDO geen enkele kans.

Zware nederlaag voor BFC

BUSSUM - Een forse klap afgelopen weekend voor de voetballers van BFC. De Bussumse derdeklasser was geen moment opgewassen tegen de sterke koploper SCH'44 en werd getrakteerd op een 2-8 nederlaag.

BFC startte vol goede moed en leek ook goed te spelen. De koploper speelde met wat meer gemak, maar BFC voetbalde erg gedreven en leek daarmee kans te hebben. Toch kwam het eerste gevaar van SCH'44; de koploper kreeg meteen kansen. BFC speelde al snel met een ondertal na een rode kaart en kwam ook op achterstand. De Bussumers konden de achterstand voor rust heel even wegwerken, maar stonden na de eerste helft toch al 1-3 achter. Na de rust opende BFC de jacht op een tegentreffer, maar tevergeefs. SCH'44 sloeg een paar keer hard toe en kon BFC al snel aan de kant zetten.

Zege met zwart randje
Een zege, maar alles behalve een feestje voor de voetbalsters van BFC. De Bussumers wonnen met 6-0 knap van medekoploper Buitenboys, maar van vreugde was amper sprake.

BFC stond na de eerste helft al op een 2-0 voorsprong. Na de eerste helft kregen de voetbalsters te horen dat de vader van de keepster was overleden en werd er na rust met rouwbanden gespeeld. Hoewel de gedachten ergens anders waren, werd er wel nog 4 keer gescoord.

Korfballers DOC net stapje sterker

BUSSUM - Net een puntje meer heeft de korfballers van DOC afgelopen weekend een zege opgeleverd tegen Stormvogels. De Bussumse ploeg was met 14-15 net wat sterker.

DOC kwam nog wel op achterstand, maar kon met verzorgd en goed spel al snel terugkomen. Het knappe afronden van meedere kansen zorgde er al snel voor dat de Bussumers op voorsprong kwamen. Stormvogels kwam voor rust echter nog terug tot 6-6.

Na de rust startte DOC een stuk sterker dan daarvoor. Een echte voorsprong voor de Bussumers bleef echter achterwege. Steeds als DOC scoorde, kon Stormvogels ook een doelpunt maken. Vlak voor de slotfase leefde DOC nog even op en kon het team weglopen. Het gaatje was voldoende voor de zege.

Na afgelopen weekend staat DOC op plaats 5 van de stand. De achterstand op de top 3 van de poule bedraagt twee punten. Komend weekend wacht de volgende horde voor de Bussumers. Dan wacht Oosterkwartier, dat derde staat.

Zaalvoetballers sterk

BUSSUM - Een spannend duel en op de valreep een zege voor de voetballers van ZVV Jos Geerling. De Bussumse topklasser won van Scagha '66: 4-3.

Het grootste gedeelte van het duel leek de tegenstander een stuk beter te voetballen. Toen de tegenstander met wat geluk op voorsprong kwam, zette de ploeg al snel meer druk. Het was dat de ploeg faalde met het afronden van kansen, anders had Scagha '66 al voor rust op een afgetekende voorsprong kunnen staan. Nu was het na de eerste helft slechts 1-1 en daarmee bleef de schade beperkt voor de Bussumers.

Na de rust probeerde ZVV Jos Geerling meer druk te zetten, maar scoorde de tegenstander al snel twee keer. De Bussumse zaalvoetballers kwamen echter knap terug en maakten snel echter elkaar enkele goals, waardoor er alsnog gewonnen werd. Daarmee toonden de Bussumers karakter.

Derde plaats
Door de zege doen de Bussumers nog goed mee aan kop van de topklasse. De zaalvoetballers staan op een knappe derde plaats.

Bussumer honkbalchef

BUSSUM - Bussumer Gijs Selderijk wordt de technisch directeur van honk- en softbalbond KNBSB.

De Bussumer volgt daarmee de naar voetbalclub AZ vertrokken Robert Eenhoorn op. Selderijk werkt al langer voor de honkbalbond en heeft ook nauwe banden met honk- en softbalclub HCAW. Zo zat hij jaren geleden nog als een van de leden van de staf op de bank voor HCAW toen de club landskampioen werd.

HCAW laat weten Selderijk veel succes te wensen.

Theater binnen de Wallen geen eendagsvlieg

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Drie huiskamers in de Cattenhagestraat en de St. Vitusstraat boden zaterdag een podium aan de tweede editie van het festival 'Theater binnen de Wallen'. Honderd Naarders genoten van de optredens van Dorine Niezing en Henk de Jonge, Jacqueline Reems en Ciska Smeink en Elke Vierveijzer en Thijs Reckers. Bezoekers spraken van een 'topavond'. Vestingbewoner Frans Muthert: "De organisatoren kunnen met recht trots zijn. Hun initiatief is geen eendagsvlieg. Het is voor de theaterliefhebber zaak om er volgend jaar als de kippen bij te zijn."

Nieuwbouw verzorgingshuis De Veste feestelijk geopend

Bewoners ontkurken een acht meter hoge champagnefles

Feest in het nieuwe restaurant. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De nieuwbouw van woonzorgcentrum De Veste is vorige week officieel geopend. Bewoners en personeel verhuisden al in de zomer, maar 2 oktober was het tijd voor een feestje.

Directeur Grietje de Graaff en burgemeester Joyce Sylvester spraken de aanwezigen toe. Vervolgens ging een deel van de menigte onder trompetgeschal van twee herauten naar buiten voor de officiële openingshandeling, het 'ontkurken' van een acht meter hoge champagnefles waar 300 ballonnen uit tevoorschijn kwamen.

Het ontkurken van de fles werd gedaan door twee bewoners van De Veste, mevrouw Schotte en de heer Groen, die beiden al langere tijd in De Veste wonen en de verhuizingen naar de tijdelijke locatie en weer terug hebben meegemaakt.

De nieuwbouw huisvest 30 huurappartementen en 40 tweekamerappartementen voor ouderen. Daarnaast telt De Veste 24 appartementen voor bewoners die psychogeriatrische zorg nodig hebben. Ook is er een à-la-carterestaurant, een winkel, een kapsalon en een praktijk voor fysiotherapie.

Naarden veegt straten buurgemeente schoon

NAARDEN - De gemeente Naarden gaat vanaf nu ook de straten van buurgemeente Muiden schoonvegen. Dat hebben de gemeenten samen bepaald.

De veegwagen van Naarden komt elke maand twee keer naar Muiden om de straten weer schoon te maken. Het wordt de eerste stap van het samenvoegen van het onderhoud aan de straten en het openbaar groen van de gemeenten. Het onderhoud wordt straks, als de gemeente fuseren, helemaal samen geregeld.

Naarden en Bussum werken al langer samen op het vlak van onderhoud. Veegwagens van Naarden komen al met regelmaat naar Bussum om de straten schoon te maken. Andersom gebeurt dat ook.

Scholieren halen voedsel op voor Voedselbank

NAARDEN/BUSSUM - De tweedejaars havo-klassen van het Bussumse Willem de Zwijger College gaan vanaf volgende week weer voedsel verzamelen voor de Voedselbank.

De jongeren gaat maandag naar Naarden om door de hele stad aandacht te vragen voor de campagne. Er worden folders bezorgd om bewoners op te roepen langer houdbare voedselproducten te doneren aan de Voedselbank. Een paar dagen later worden de adressen weer bezocht om de eventuele gevulde tasjes met voedsel weer op te halen.

Alle producten worden vervolgens naar de loods van de Voedselbank gebracht. Daar worden ze gesorteerd om er voedselpakketten van te maken. Deze pakketten worden later weer gegeven aan hulpbehoevende Naarders en Bussumers.

Docu van filmmaker uit Naarden

NAARDEN - Filmmaker Menno Otten, die opgroeide in Naarden, is 22 oktober op de buis met de documentaire 'Face to Face'.

Face to Face is een korte documentaire die doormiddel van klanten in de kappersstoel antwoord probeert te geven op de vraag Hoe kijken we naar onszelf in de spiegel en wat schuilt er achter die blik?

Face to Face is een filmische documentaire die zonder al te veel woorden laat zien hoe klanten naar zichzelf kijken als zij in de kappersstoel zitten. Face to Face wordt op woensdag 22 oktober om 23.30 uur uitgezonden op NPO2.

Comenius-school komt met eigen app

NAARDEN - De Comeniusschool heeft iets nieuws: de basisschool heeft een app voor ouders gelanceerd.

De school wil ouders via de Comenius-app op de hoogte houden van al het nieuws van school. Op de app kunnen ouders foto's en video's van hun kroost bekijken. Ook bevat de app een activiteitenkalender.

Tablet
Onder het motto 'Comeniusschool 2.0' werkt de basisschool aan de toekomst, laat een woordvoerster weten. Zo kregen de leerlingen van groep vier tot en met acht aan het begin van het schooljaar een tablet waar ze op school rekenles op krijgen.

Najaars- concert

NAARDEN - Deo Juvante uit Huizen geeft op vrijdag 31 oktober haar jaarlijkse Najaarsconcert in de Grote Kerk in Naarden.

Behalve Deo Juvante zal het duo Elly & Rikkert, acte de présence geven. Het koor en solisten worden begeleid door Jan Vayne aan de piano en Henk Strootman aan het Domusorgel. De muzikale leiding is in handen van dirigent Bert Moll.

De avond begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via 035-5262712. Voor info www.deojuvante.nl .

Politie zoekt eigenaar fiets

NAARDEN - De politie is op zoek naar de eigenaar van deze fiets. Het gaat om een bruine Batavus Luca.

Agenten hielden vrijdagavond een 20-jarige inwoner van Naarden aan terwijl hij met de fiets over straat liep in de omgeving van de Burgemeester J. Visserlaan. Omstanders belden de politie omdat de man rondliep met een fiets die op slot zat.

De man is een bekende van de politie.

Ajax komt naar NVC

NAARDEN - Ajax komt volgende week, tijdens de herfstvakantie, naar voetbalclub NVC.

Voor één dag neemt Ajax het trainingscomplex van de voetbalvereniging uit Naarden over. Kappen als Lasse Schöne, passen als Joël Veltman en afronden als Viktor Fischer? De deelnemers krijgen een dag training volgens de unieke Ajax methodiek en trainen dus als een echte Ajax-speler.
Inschrijven voor de clinic op 17 oktober is verplicht. Meer informatie op www.sv-nvc.nl.

Nieuw eethuis in Keverdijk

NAARDEN - Milagro Mediterraan Eethuis opent 9 oktober aan de Evert de Bruijnstraat 25A.

Het eethuis serveert döner, falafel en belegde broodjes en is vanaf 11.00 uur geopend voor de lunch.

Oude brandweerkazerne omtoveren tot ontmoetingsplek

'Alles wat voor nieuw leven zorgt, is goed voor buurt en samenhang'

Lot Vermeer (links) en Annette Wolthers willen een impuls geven aan de Mierenmeent 122.

door Ingmar Meijer

HILVERSUMSE MEENT - Van een vergeten stukje Meent tot een bruisende locatie: dat is wat Lot Vermeer en Annette Wolthers willen bereiken met de oude brandweerkazerne aan de Mierenmeent 122. Dit moet een ontmoetingsplek en creatieve broedplaats worden.

De voormalige brandweerlocatie ligt diep verstopt in de Hilversumse Meent. Bij de eerste aanblik op het leegstaande pand ga je als bezoeker begrijpen waarom de voormalige kazerne zo afgelegen ligt. Onkruid heeft het plein overgenomen, onverzorgde grijze brandweerdeuren, spinrag hangt overal en nergens en binnen staan stoelen en tafels die niet zouden misstaan op een jarentachtigfeest.

'De voormalige kazerne pimpen tot bruisend centrum'

Troosteloos
Troosteloos oogt het. De gedateerde oranje EHBO-verbandtrommel die achter de voordeur aan de muur hangt, zegt eigenlijk alles. Het statement luidt: 'lap me op en snel.' Dat is dan ook precies wat Vermeer en Wolthers van plan zijn. Het is snel gegaan met het pand. Zes jaar terug was het brandweerkorps daar nog gevestigd, nu is het complex in verval geraakt.

Dat betreurt het tweetal, omdat dit plekje in de Meent zo veel potentie heeft en een centrale rol kan spelen voor de buurtbewoners. Nadat het plaatsen van een KPN UMTS zendmast op dit terrein eindelijk van de baan was, zijn de twee aan het werk gegaan met hun idee om een creatieve broedplaats te creëren. Het complex heeft een impuls nodig en dat komt tevens ten goede aan hun eigen wijk. "Alles wat voor nieuw leven zorgt, is goed voor de buurt en samenhang", zegt Vermeer.

'Atelierruimtes, multifunctionele units en de moestuin'

Concreet uitgewerkt is hun plan nog niet. De twee initiatiefneemsters willen een creatieve locatie creëren voor zelfstandigen. Daarbij denken zij aan atelierruimtes, multifunctionele units voor lezingen en de moestuin achter het pand kan een plek zijn voor de groenteclub.

Met de speerpunten creativiteit, duurzaamheid, ontmoeting en verbinding willen zij de voormalige kazerne pimpen tot bruisend centrum. Naar eigen zeggen zijn het enthousiasme en het animo groot onder de Meentbewoners. Als zij door de wijk lopen, worden zij geregeld aangesproken. De reacties zijn vooral lovend.

Enthousiast
In het raadhuis reageerde het gemeentebestuur eveneens positief. De link met het college was snel gelegd. Wolthers is naast bewoonster van de Meent ook gemeenteraadslid voor D66. Wethouder van Wijkzaken en Cultuur, Wimar Jaeger, was direct enthousiast over het voornemen van het duo om de Mierenmeent 122 op te knappen. "De kazerne krijgt zo een nieuwe bestemming waar de hele buurt plezier van heeft", aldus Wolthers' partijgenoot.

Dat het plan op steun kan rekenen van de gemeente heeft volgens de dames eveneens te maken met het streven van het college naar burgerparticipatie en de wens om initiatieven vanuit de wijken te steunen. Vermeer en Wolthers hebben zes maanden de tijd om hun ideeën uit te werken en een haalbaarheidsonderzoek te doen. Op basis van het door hen geschetste aantal deelnemers en het uitgerekende financiële plaatje beslist de gemeenteraad of zij wel of niet instemt met het hergebruik van de oude brandweerkazerne.

Suggesties
Momenteel zijn de twee bezig met inventarisatie. Wie bijvoorbeeld een suggestie aan wil dragen of mee wil werken kan dat doorgeven via aanmelden@meentwerf.nl.

Rescue Run voor het goede doel

Door de waterbak. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De eerste editie van de Rescue Run is afgelopen zaterdag op het brandweeroefencentrum Crailo gehouden.

De deelnemers waren voornamelijk hulpverleners, brandweermannen, agenten en verplegend personeel. Ze konden kiezen om 1, 2 of 3 rondjes van 6 kilometer af te leggen met daarbij rond de 50 obstakels. De opbrengst is bestemd voor de Brandwondenstichting.

Over de muur. Foto: Bob Awick

De deelnemers moesten langs allerlei hindernissen; zo moesten ze met banden sjouwen, door rioolbuizen kruipen en een stuk tijgeren. De sfeer zater er goed in. Iedereen kreeg na afloop een lintje.

Picanto BusinessLine met navigatie

Het navigatiesysteem is fraai in het dashboard verwerkt.

Kia breidt de Picanto BusinessLine uit met een fullmap navigatiesysteem. Daarmee vindt de Picanto-rijder altijd gemakkelijk de juiste weg en wordt er tijd en brandstof bespaard.

Het actiemodel is gebaseerd op de Picanto BusinessLine met soepele 1.0 CVVT motor. De meerprijs van het Navigator-pakket bedraagt € 495,-. De Picanto BusinessLine Navigator is uitsluitend leverbaar als praktische 5-deursuitvoering.

Behalve het fullmap navigatiesysteem omvat de BusinessLine Navigator onder andere airco, LED-verlichting voor en achter, mistlampen, elektrisch verstelbare en verwarmbare spiegels, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, bluetooth connectiviteit, stuurwielbediening en een lederen stuurwiel en pookknop. Er is voor de Picanto ook nog een extra inruilpremie en een 50/50-deal.

BMW's sportieve gezinsauto

Nieuwe 2 Serie Active Tourer

Voor de sportieve rijder die met het gezin graag eropuit trekt.

De nieuwe BMW 2 Serie Active Tourer combineert compacte afmetingen, functionaliteit en variabiliteit met dynamisch design en rijplezier. Daarmee is het een ideale gezinsauto die is voorbereid op sportieve activiteiten, reizen en de hoge eisen van de BMW-rijder.

De BMW 2 Serie Active Tourer staat per 27 september in de showroom. Voor zowel de BMW 218i Active Tourer (vanaf € 28.900) als de BMW 218d Active Tourer (vanaf € 33.900) geldt het gunstige 20% bijtellingstarief. Er is keuze uit krachtige en zuinige drie- en viercilinderkrachtbronnen met BMW TwinPower Turbo techniek. Een automatische zesversnellingsbak is optioneel voor de versies met driecilindermotor. De automatische achttraps Steptronic-transmissie is standaard op de BMW 225i Active Tourer en voor de andere viercilindermotoren als optie verkrijgbaar. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer een bandenspanningsweergavesysteem, tweefasenremlichten en een reeks veiligheidssystemen.

Comfortverhogende zaken zijn onder meer airconditioning en elektrisch te bedienen buitenspiegels en zijruiten voor en achter. Voor- en achterin is een armsteun met opbergmogelijkheden gemonteerd. Tot de uitrusting behoren verder een boordcomputer met een 6,5-inchdisplay, een iDrive-controller met Personal Profile en het audiosysteem BMW Professional. Als extra is er onder meer een breed aanbod BMW ConnectedDrive Services en Apps.

VW komt met plug-in hybride Passat

Volkswagen presenteert komende week in Parijs de Passat GTE. Een plug-in hybride die krachtig is, maar ook zuinig als de bestuurder dat vraagt. Deze Passat GTE komt in de zomer van 2015 naar Nederland.

De Passat GTE is er als limousine en als extra veelzijdige Variant. De plug-in hybridetechnologie omvat een 1.4 TSI benzinemotor, een elektromotor, een zestraps DSG-transmissie en een lithium-ion batterij (9,9 kWh). Er zijn verschillende rijmodi, waaronder 'volledig elektrisch'. De topsnelheid is dan 130 km/h. Met opgeladen accu bedraagt de elektrische actieradius maximaal 50 km. Als de TSI en de elektromotor samenwerken, is 160 kW/218 pk beschikbaar, goed voor een top van 220 km/h. De Passat GTE is net als andere uitvoeringen van de nieuwe Passat leverbaar met allerlei innovatieve opties, zoals het Active Info Display, een volledig digitaal instrumentenpaneel.

5 miljoen Ibiza's

In de SEAT-fabriek in Martorell is de vijf miljoenste Ibiza van Lijn 1 gerold. De Ibiza is daarmee het best verkochte en meest geëxporteerde model van SEAT. 70% werd buiten de Spaanse landsgrenzen verkocht in meer dan 75 landen waar het merk vertegenwoordigd is. Nog meer cijfers: dagelijks verlaten 700 Ibiza's de fabriekspoorten in Martorell. De auto garandeert zo'n 1.600 werknemers een baan. 21% van hen is vrouw. Gedurende het productieproces legt een Ibiza ongeveer 12 kilometer af langs 700 robots. Vijf miljoen achter elkaar geparkeerde Ibiza's overbruggen een afstand van 19.300 km, de afstand tussen Martorell (Spanje) en Auckland (Nieuw-Zeeland).

Renault Espace is herboren

De Renault Espace is herboren en opnieuw als grote, elegante en robuuste crossover vormgegeven. De moeder aller fullsize MPV's van dertig jaar geleden is geëvolueerd in een vloeiend gelijnde crossover met opvallende designfeatures als een 'zwevende' middenconsole. Het interieur van zowel de vijf- als de zevenpersoonsversie biedt daarbij een tot in detail uitgedachte modulariteit. De nieuwe Renault Espace beleeft komende week zijn wereldpremière in Parijs.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn start 23 oktober met " Administratie voor Elkaar" in Naarden. Uitbreiding van het spreekuur! Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk) en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M.Kampstraat 3. Voor hulp/vragen; bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven u gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie; Tineke van der Tol en Wilma Post; 035-6911251

SLENDER YOU
De andere manier van bewegen!
Maak nu een afspraak voor
een proefsessie.
Ook voor mensen met
medische klachten.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Biodanza met Annabelle in Bussum. Ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.biodanzametannabellebussum.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

GEHEUGENTRAINING. Gilde Gooi Noord organiseert de cursus "Beter omgaan met je geheugen". Start woensdagochtend 22 oktober in gebouw Wijzer in Bussum. 7 lessen, kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Tuin winterklaar, begeleiding bij doktersbezoek of boodschappen doen? Saltamontes service is er voor u! Bel 06- 456 196 61 of kijk op
www.saltamontesservice.nl

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan, geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 22:00 uur. Telefoonnummer 06-46890213 en 035-7851359. Adres Laarderweg 22, 1402 BJ Bussum. E-mail wiangtjan@gmail.com

Manicure € 35 & Gellak € 40 Nailstudio Dot Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Cursus Spaans, gericht op spreekvaardigheid: Voor beginners en gevorderden. Start woensdag 15 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 77,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Nesciohof, Margriethof.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Deze week:
Sucadelappen
500 gram € 4.98.
Varkenshaas
500 gram € 7.49.
Rookworst
2 stuks € 5.00
Zeeuwsspekrollade
100 gram € 1.50.
Cervelaatworst
100 gram € 1.25.
Kwaliteitsslagerij Marc Broodbakker
Burg J. Visserlaan 10. Tel.: 035-6940045.

Te huur aangeb. in Bussum: *Kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. Verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- p/m excl. energiekosten. * Garages huurprijs € 140,- p/m info: 06-10397243

Comenius Museum in Naarden zoekt met spoed vrijwilligers die aan de balie bezoekers willen ontvangen. Kennis van Engels gewenst. Tijden: di-zo, 11.30 - 17.00 uur, beschikbaarheid 2 middagen per maand. Tel.: 035-6943045 (ma. en woe.) www.comeniusmuseum.nl

Nieuwe wintercollectie jacks voor dames-heren van Lutha - Icepeak voor leuke prijzen. Kom gauw naar Baarn, Laanstraat 47, geopend op dinsdag - zaterdag 10.00 - 17.00 of bel even: 06-53421180