MuiderNieuws

2 januari 2019

MuiderNieuws 2 januari 2019


Dit jaar nog beter afval scheiden


GOOISE MEREN Iedereen zal dit jaar nog beter zijn of haar best moeten doen om het afval goed te scheiden. Het GAD heeft grootse plannen om het systeem zo te veranderen dat er straks veel minder restafval overblijft.

In de Gooi en Vechtstreek zit het scheidingspercentage op 55 procent. Landelijk is besloten dat het percentage in het jaar 2020 naar 75 procent moet gaan. Concreet betekent dit dat de grijze bak met daarin het restafval minder vaak wordt opgehaald. Dat betekent dus dat iedereen gedurende de week heel goed moet kijken wat in welke bak gegooid wordt. Met name de groene bak voor groente-, fruit- en restafval moet intensiever worden gebruikt. Het blijkt dat veel etenswaren nog in de grijze bak worden gegooid. En dat moet anders. Volgens de GAD worden papier, textiel en glas het best gescheiden. De scheiding van pmd is in opmars.

3

Leuke laatste dagen van schaatsbaan Schoutenwerf

Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN De eerste keer schaatsbaan op de Schoutenwerf mag een succes genoemd worden. Het was de hele afgelopen maand al druk met jonge schaatsers en hun ouders, maar met de kerstvakantie was het de afgelopen week nog drukker. Het was soms vallen en opstaan, maar er werd volop lol gemaakt. De schaatsbaan staat er nog tot en met 6 januari.

Tweehonderd kilo zwaar vuurwerk

MUIDEN Agenten hebben zaterdag in een woning aan de Singelstraat 196 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen. Dat meldt de politie.

Hoe de agenten het illegale vuurwerk op het spoor zijn gekomen, is niet bekend. Het zware vuurwerk zat verpakt in veertien dozen. Alles werd door de politie in beslag genomen. De agenten hebben een 25-jarige Muider aangehouden. Er wordt nog onderzoek gedaan.

Snelheidsduivels

Foto: Bob Awick

Er komen nieuwe snelheidsmeters te hangen in de gemeente. Die meten niet alleen snelheid, maar registreren deze ook.

5

Weerbericht

Mogelijk tijdelijk iets kouder, daarna weer zachter

Sinds de kerst houdt een hardnekkig hogedrukgebied stand boven West-Europa met rustig, meest bewolkt en droog weer. Na de zachte jaarwisseling kan het kortdurend kouder worden. Een hogedrukgebied bij IJsland trekt zuidoostwaarts. De wind draait dan tijdelijk naar noord. Daarna komt een westelijke stroming op gang met toenemende kans op regen en zachter weer.

Donderdag en vrijdag

Donderdag lijkt de kans groot dat het wisselend bewolkt is met nu en dan zon. Daarbij blijft het meest droog al is een bui mogelijk. De wind wordt noordwest en is matig van kracht. De temperatuur ligt rond 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag schijnt soms de zon met kans op een lokale bui. Bij een matige noordenwind wordt het 3 à 4 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het licht vriezen. Er is kans op mist. Overdag kan de zon even schijnen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Het wordt circa 5 graden. De wind wordt westelijk en neemt iets in kracht toe. De kans is vrij groot dat vanaf zondag een wisselvallige periode van start gaat met een toenemende kans op regen bij een iets stijgende temperatuur.

Weetje

De jaarwisseling verliep zacht en op nieuwjaarsdag werd het 8 à 9 graden. Dat was gelijk aan de temperatuur van een jaar terug. Voor de nieuwjaarsduik was het twee jaar geleden minder aangenaam. Toen werd het maar 2 graden. De jaren 2009 en 2010 startten nog kouder met een maximum rond 0 graden. Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 was het – 7 graden.

Verschillende soorten afval scheiden zorgen voor minder restafval

Afval scheiden is goed voor het milieu

De GAD gaat vanaf dinsdag 1 januari de inzamelfrequentie van de groene, oranje en grijze containers aanpassen om de afvalscheiding beter te bevorderen.

Inger van Gelderen staat bij de verschillende afvalbakken. Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina

Het nadeel van het restafval is dat het verbrand wordt

GOOISE MEREN De GAD heeft de opdracht gekregen om meer afval te scheiden en minder restafval te creëren. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de inwoners van Gooise Meren nu vier containers zodat afval goed gescheiden kan worden wat beter is voor het milieu.

Inger van Gelderen, beleidsadviseur van de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst in Bussum vertelt waarom scheiden van afval nodig is: "Afval scheiden is goed voor het milieu, materialen worden gerecycled en dat bespaart op nieuwe grondstoffen. Het restafval wordt verbrand en dat is niet goed voor het milieu. Ook weten we dat er in de grijze container toch vaak voedselresten, schillen, koffiepads, vleeswaren en pasta met saus in belanden, omdat inwoners vinden dat het gaat stinken in de groene container, vooral in de zomer. Dat is jammer van die etensresten want die worden dan ook verbrand in niet verwerkt naar biogas en compost. Als iedereen het huishoudelijk afval goed scheidt, hou je vanzelf minder restafval over. De grijze container wordt daarom één keer in de drie weken geleegd. Voor de groene container komen we tussen maart en november elke week langs en in december, januari en februari is er minder tuinafval, door de lagere temperatuur minder stank en wordt de container om de week geleegd." Inger vertelt dat met het ophalen van textiel ook iets is veranderd. "We blijven het huis-aan-huis ophalen alleen geen vijf maar vier keer per jaar. Inwoners krijgen geen zak meer, maar stickers die ze zelf op een zak kunnen plakken."
Waar de GAD ook mee bezig is, is de uitbreiding van ondergrondse containers. "Er zijn inmiddels 150 ondergrondse containers geplaatst in de Vesting van Naarden, centrum en bij hoogbouw in Hilversum, Huizen, Laren, Blaricum en Weesp. Vorig jaar waren er alleen containers voor de zwarte vuilniszakken en met de nieuwe ondergrondse containers voor pmd, groen, papier, glas en restafval wordt het afval nu ook gescheiden. In de Vesting en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum worden er geen vuilniszakken meer opgehaald, maar kan men het huisvuil gescheiden in de ondergrondse containers deponeren." In het centrum van Hilversum en Weesp zijn we bezig en in Huizen. Laren en Blaricum staan voor 80 procent deze containers al. Voor Gooise Meren worden de plannen nu gemaakt."
Is het niet beter en makkelijker om alles in een container te doen en dat het bij een scheidingsstation gescheiden wordt? "Als je in een container al het afval doet, kun je dat niet meer milieuvriendelijk hergebruiken. Je kunt er geen biogas en compost van maken omdat er dan bijvoorbeeld plastic tussen het groenafval zit. Ook het papier kun je niet meer hergebruiken omdat het dan vies en nat is. Wij kiezen dus bewust voor bronscheiding zodat thuis het afval in de juiste containers terecht komt en hergebruikt wordt."

Oppositie haalt venijnig uit naar woonplan Nijverheidslaan

'Wie wil er wonen op ongezond korte afstand van het spoor?'

De gemeenteraad van Weesp is akkoord met de kaders voor een woningbouwplan langs de Nijverheidslaan. Het CDA kan dat niet verkroppen.

De kale vlakte is in beeld is als woningbouwlocatie. Het is de entree van het bedrijventerrein Nijverheidslaan (links). Foto: André Verheul

WEESP "Wie wil er wonen op vervuilde grond en op ongezond korte afstand van het spoor?" In een overdenking, die vlak voor de kerstdagen op eigen website werd geplaatst, schrijft de fractie alle frustraties over het woningbouwplan op bedrijventerrein Nijverheidslaan van zich af.

Bedrijven hebben gevoel dat er geen toekomst voor hen is

Het bouwplan heet 'Weesperwerf' en kondigt 125 woningen, studio's en appartementen aan die met name bedoeld zijn voor starters en doorstromers. Volgens verantwoordelijk wethouder John Vos (WSP) vergroot dit plan de kans om te slagen op de overspannen Weesper woningmarkt. Een voorstel dat dit bouwplan mogelijk maakt, kon vorige maand rekenen op de steun van WSP, GroenLinks en D66. Deze raadsmeerderheid laat de nieuwe huizen voor starters het zwaarste wegen. VVD, PvdA en CDA stemden tegen en blijven de kant kiezen van het bedrijfsleven. Veel ondernemers aan de Nijverheidslaan zien de woningen daar niet zitten. "Wij zien onze bedrijfsbelangen ernstig bedreigd door de beoogde woningbouwplannen/transformatie. Sterker nog: wij hebben het gevoel dat ons voortbestaan aan de Nijverheidslaan in gevaar is en er voor ons geen toekomst is in de gemeente Weesp", beargumenteerden ze in een brandbrief.
De Weesper VVD-fractie zegt graag nieuwe woningen te willen, maar niet ten koste van alles. "Op dit terrein werken tussen de 300 en 400 werknemers. Met de komst van woningen voelen bedrijven zich niet zeker. Ze worden beperkt in hun groei. Wij willen voorkomen dat bedrijven gaan vertrekken uit Weesp", stelt de VVD. En ook: "De belangen van projectontwikkelaars lijken leidend. Burgers en ondernemers worden uit het oog verloren." Het CDA doet er qua venijn nog een schepje bovenop. De claim van de vervuilde grond was nog maar het begin. "Zouden de wethouders hun eigen kind adviseren om daar te gaan wonen? En wat hebben de bedrijven misdaan om zo door het college tegengewerkt te worden."
Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling mag overigens pas bouwen als het voldoet aan alle voorwaarden die de raad stelt, waaronder het maken van een nieuwe toegangsweg voor langzaam verkeer.

Nieuwe meter gaat ook snelheid bijhouden

GOOISE MEREN Er komen nieuwe snelheidsmeters te hangen in de gemeente. Deze nieuwe meters gaan niet alleen snelheden meten, maar ook registreren. Hierdoor weet de gemeente precies hoe vaak en waar er te hard wordt gereden.

De snelheidsmeters worden steeds op andere wegen geplaatst, verdeeld over de hele gemeente. Door snelheden ook te registeren kan de gemeente niet alleen zien hoe vaak er over een bepaalde weg wordt gereden, maar ook hoe hard en vooral ook hoe vaak er te hard wordt gereden.

Geen boetes

Analyses daarvan kunnen weer aanleiding zijn voor verdere maatregelen. Registratie van snelheden gaat overigens anoniem. Als er te hard wordt gereden, worden er geen boetes uitgedeeld. Dat mag de gemeente zelf ook niet, alleen de politie.

Echt winst

De VVD reageert erg tevreden over de aankoop van de nieuwe snelheidsmeters. Deze partij stelde vragen over de meters. "De borden hebben een remmende werking op de snelheid in de wijken en dragen bij aan de verkeersveiligheid. Maar wij zijn vooral ook blij met de mogelijkheid nu een echt feitelijk beeld te krijgen van de situatie in de straten. Dat is echt winst", zegt VVD-raadslid Mark Marshall.

'Toen ik mijn naam hoorde op het podium, was ik helemaal verbijsterd'

Pippi-Lotte Maessen uit Naarden wint de Pia Douwes Special Talent Award

Pippi-Lotte Maessen won de award voor haar rol als Fiona in de musical Shrek.

NAARDEN Pippi-Lotte Maessen heeft de Pia Douwes Special Talent Award gewonnen voor haar rol van Fiona in de musical Shrek tijdens het Amateur Musical Gala in Rotterdam.

'Wilde ik van zingen mijn beroep maken of toch studeren'

De Naardense speelt de vervloekte Fiona, die elke nacht verandert in een Oger, maar blijft voor altijd mooi als zij haar ware liefde treft. "Deze vloek maakt Fiona enorm leuk om te spelen", vertelt Pippi-Lotte. "Het is namelijk een prinses met twee verschillende kanten. Ik mag elke keer schakelen tussen de prinses die je uit de sprookjesboeken kent en de ietwat lompe Oger. Dat zorgt voor hilarische momenten."
Pippi-Lotte zingt al haar hele leven. "Ik ben rond mijn zesde jaar begonnen met mijn eerste musicallessen en ik wilde eigenlijk meteen op zangles. Maar dat kon toen niet want mijn stem was nog niet ontwikkeld. Toen ik naar de middelbare school ging, ben ik rond mijn vijftiende jaar begonnen met zanglessen." Ze heeft zich altijd afgevraagd of ze van zingen haar beroep wilde maken of toch studeren. "Toen ik in de zesde klas zat, moest ik een keuze maken voor een studie. En heb toen toch voor studeren gekozen en ben ik de studie Levensmiddelentechnologie in Wageningen gaan doen."
Toch ging het opgegeven moment bij Pippi-Lotte weer kriebelen en heeft ze meegedaan aan de zoektocht van K3. "Ik wilde graag de nieuwe K3 worden en heb toen, een auditie gedaan voor 'K3 zoekt K3'. Ik ben het niet geworden maar, nu ik erop terug kijk, was dat de juiste beslissing want ik was toen ook nog te jong voor zo'n carrière." Vier jaar geleden sloot Pippi-Lotte zich aan bij musicalvereniging Sempre Sereno in Wageningen en mocht dit jaar de hoofdrol van Fiona in de musical Shrek spelen. "Het was een druk jaar voor me. Naast mijn studie moest ik ook vaak repeteren wat voor mij nieuw was, maar ontzettend leuk om te doen. Ik had nog nooit zo intensief met een regisseuse en musicalleider samengewerkt en je leert zoveel van elkaar. Ik moest nu met teksten aan het werk en natuurlijk ook met de ezel en Shrek. Ik kreeg er veel voor terug en dat maakte het heel leuk en interessant."
Pippi-Lotte vertelt enthousiast dat ze nooit had gedacht dat ze de Special Talent Award voor haar rol van Fiona zou winnen. "Ik had eigenlijk helemaal niet verwacht dat ik überhaupt de nominatie zou krijgen. Toen we met z'n allen op het podium stonden tijdens het Amateur Musical Gala en ik mijn naam hoorde, was ik verbijsterd. Ik kon alleen nog maar glimlachen en bevatte niet dat het waar was dat ik de award had gewonnen. Wat op mij ook een grote indruk heeft gemaakt, waren de mooie en lieve woorden van Pia Douwes waarom ik deze prijs gewonnen heb. Die woorden gaan de hele tijd nog door mijn hoofd heen." De prijs houdt in dat ik van Pia Douwes een masterclass krijg en we aan een aantal nummers gaan werken."

Koptisch-Orthodoxe dienst in de voormalige Jozefkerk

De mis in de Koptische Kerk in Bussum.

BUSSUM De voormalige Jozefkerk is sinds juni in gebruik als Koptische kerk. Het Koptisch geloof vond zijn oorsprong in Egypte en is één van de oudste christelijke geloofsgemeenschappen.

'We zeggen altijd dat het haar de kroon is van de vrouw'

In 1985 kregen de Kopten hun eerste kerk in Amsterdam-Noord en inmiddels zijn er Koptische kerken door het hele land. In de Achterhoek is ook een klooster. Irini Sorial, woordvoerster van de Koptisch-Orthodoxe Kerken in Nederland, vertelt dat de Koptisch-Orthodoxe Kerk in 451 is ontstaan in Egypte. Zij geloven dat God bestaat uit drie heilige personen: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. 'We geloven dat het geloof naar Egypte is gebracht door St. Marcus de Evangelist. Hij is onze grote voorloper en de eerste paus. We hebben momenteel nog steeds onze eigen paus en dat is Paus Theodorus II."
In de Koptische kerk wordt gebruikgemaakt van iconen; afbeeldingen van Maria, Jezus en heiligen. De mis lijkt in veel opzichten op de Rooms-Katholieke kerk maar duurt langer en niet iedereen is vanaf het begin aanwezig. "Onze liturgie is altijd langer en dat heeft te maken met het aantal gebeden van de dienst." De Jozefkerk is nog maar kort in gebruik en daarom ontbreekt nog de iconostase. Dat is een wand die samengesteld is uit verschillende iconen. De iconostase schermt de ruimte af bij de altaarruimte voor de blikken van de gewone gelovigen. De altaarruimte, het 'allerheiligste', mag enkel door de priester, diaken en altaardienaar worden betreden. De vrouwen die de kerk bezoeken hebben hun hoofd bedekt. Dat is een teken van respect. We zeggen altijd dat het haar de kroon is van de vrouw. Dat is je schoonheid en daar zit je kracht in. Je kunt bijvoorbeeld niet de koning ontmoeten met je 'eigen kroon' op dus daarom wordt ons haar bedekt. In de kerk gebruiken we ook doekjes omdat het zo kostbaar is en dan bedoelen we het lichaam en het bloed van Christus. We mogen dat zelf niet aanraken. Dat mag alleen de priester en een gewijd iemand om het te beschermen. Mocht er bijvoorbeeld iets uit je mond komen door een niesbui dan is er dus de bescherming door de doekjes. En ook moeten de schoenen uit als je de kerk ingaat. Dit is uit respect want je bevindt je op heilige grond." De Rooms-Katholieke gelovigen kennen een vaste periode. De Kopten hebben meerdere periodes en dan wordt er veganistisch gegeten. "Er zijn gelegenheden waar we bij stil staan zoals Pasen, kerst en de Maria Tenhemelopneming en dat doen we door ons te onthouden van eten en materiële zaken. Vaak leidt het ons af van het spirituele pad en daarom vasten we. Wij vieren kerst altijd later, namelijk op 7 januari."

'Huisvesting en wonen zijn mijn grootste uitdagingen'

Nico Schimmel is een paar weken wethouder en vindt het bijzonder dat hij gevraagd is. De Bussumer heeft een aantal zaken op zijn bordje liggen waar hij erg mee begaan is, zoals het Bussumse centrum, ontwikkeling Scapino-terrein en inrichting Raadshuisplein en Mariënburg. De kersverse wethouder wil dit oppakken met bewoners, ondernemers en jongeren. Burgerparticipatie is belangrijk en Schimmel hoopt dat bewoners mee willen denken en praten.

De kersverse wethouder Nico Schimmel. Foto: Bob Awick

Hoe vindt u het om nu al wethouder te zijn?
"Voor mij is het bijzonder dat ik gevraagd ben om wethouder te worden. Mijn idee was om vier jaar raadslid te zijn bij Hart van BNM en dan eventueel wethouder. Mijn politieke carrière is opeens heel anders gelopen en ik ben er trots op dat ik dit mag doen. Ik ben lid geworden van een politieke partij omdat ik vond dat de gemeente bepaalde zaken beter zou moeten aanpakken. Daarnaast vind ik dat een inwoner zich moet inzetten voor het algemeen belang; dat kan bij een voetbalclub of muziekvereniging, als vrijwilliger bij de brandweer of door lid te worden van een politieke partij. Ik vond het tijd worden om mee te gaan praten en denken over wat er speelt en gaat gebeuren in de gemeente Gooise Meren. Uit ervaring weet ik dat alle partijen openstaan voor nieuwe leden, dus kom gerust een keer langs. Ik sta ook altijd open voor allerlei vragen. Wat ook heel fijn is, is de prettige sfeer in het gemeentehuis en dat ik goed word bijgestaan door mijn ambtenaren, mijn collega-wethouders en niet te vergeten onze burgemeester. Dat is zeker een goede basis om veel te bereiken."

Wat is uw grootste uitdaging?
"Ik ga over verkeer, vervoer, parkeren, volkshuisvesting en het centrum van Bussum met de projecten Scapino/Nieuwe Brink, Mariënburg, gebouw De Vonk en het Raadhuisplein. Voor mij is huisvesting en wonen de grootste uitdaging en belangrijk omdat dit onderwerp inwoners direct raakt. Dat doen parkeren en vervoer natuurlijk ook, maar dat is toch van een ander niveau. In Gooise Meren is een enorme druk op de woningmarkt in alle segmenten. Waar ik me hard voor wil maken, zijn de sociale woningen. Het gaat dan om de financieel zwakkere en kwetsbare inwoners, want voor hen is het heel moeilijk om aan een woning te komen omdat er een groot tekort is. We werken samen met woningcoöperaties en kijken gezamenlijk op welke locaties in Gooise Meren het mogelijk is om deze woningen te bouwen. We zijn nu bezig met het project op de Borgronden waar we veertig sociale woningen willen laten bouwen. Ook kijken we naar locaties zoals Bredius in Muiden en Crailo."

Is er al meer bekend over het Raadhuisplein?
"Ik wilde het Raadhuisplein graag in mijn portefeuille hebben omdat ik, als echte Bussumer, het belangrijk vind dat dit plein goed aangepakt wordt. Het plein voor het gemeentehuis bestaat nu alleen maar uit stenen en is moeilijk toegankelijk voor mindervalide mensen. Er zijn rond de veertig mensen die zich hebben aangemeld om mee te praten over het project: het plein en de voor- en zijkanten van het gemeentehuis. Het is een gemêleerd gezelschap van ondernemers, bewoners en ook jongeren. De jongeren hebben aangegeven dat ze graag een pannaveldje willen en een plek waar ze rustig kunnen chillen. Ze hebben een rapfilmpje gemaakt en gepresenteerd aan het gezelschap. Het filmpje is te zien op de site van Stad Gooi. Rond de zomer willen we dit plan presenteren. Wat ook belangrijk is, is dat het plein meer verbinding krijgt met het centrum zodat we beide plekken kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen en festivals. Ook worden de Veerstraat en Brinklaan aangepakt, maar dat is nog in ontwikkeling. Het moet toegankelijker en aantrekkelijker worden op het gebied van ondernemen, verkeer, wonen en verblijven. Daarom vindt het college dat op het Scapino-terrein geen supermarkt moet komen, maar woningen. Daarover gaan we het gesprek aan met de eigenaar van het terrein en betrokken inwoners. We willen het ook aantrekkelijker maken om op de fiets naar het centrum te komen en we gaan kijken hoe we de parkeergarages kunnen updaten. Het moet allemaal duidelijker worden, want het centrum van Bussum heeft wel een regiofunctie."

'Voor mij is het bijzonder dat ik nu al gevraagd ben om wethouder te worden'

En over Mariënburg?
"Het is één van de mooiste gebouwen van Bussum en is gekocht door een projectontwikkelaar. Het gebouw mag niet gesloopt worden, want het heeft een monumentenstatus. Gedacht wordt aan een aantrekkelijke combinatie van woningen, winkels en recreatie. Het grote grasveld moet een openbaar verblijfsgebied worden, zodat iedereen daar kan genieten van de omgeving."
Hoe gaat u de achterlaatlocaties van verschillende scholen aanpakken?
"Het gaat om de Emmaschool aan de Slochterenlaan en in Muiderberg gaan de Oranje Nassaulschool en Vinkenbaan samen, dus blijft er een gebouw over. Ik ga ervan uit dat er op die plekken woningen komen, maar dat doen we niet zonder de participatie van bewoners. Over dit onderwerp wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar meer bekendgemaakt."

U bent al 25 jaar eigenaar van de Gooische Muziekschool, samen met uw broer Coen. Mist u de muziekschool?
"De muziekschool mis ik zeker en dan vooral de leerlingen. Elke week gaf ik les aan zo'n 300 kinderen en ik heb met ze afgesproken dat ik zeker langskom en bij de uitvoeringen kom kijken. Wel blijf ik dirigent op de donderdagavond, want zonder muziek kan ik niet leven."

Rond de veertig mensen praten mee over de herinrichting van het Raadhuisplein

Wat is uw favoriete plek in Bussum?
"Ik vind veel plekken geweldig zoals de hei en Heidezicht, Mariënburg, Spant! en Fier. Het is daarom een moeilijke vraag, maar mijn favoriete plek is dan toch thuis met mijn vrouw en dochters. Ik ben veel van huis en kan thuis mezelf zijn."

Kennismaken met de Gooische Muziekschool

Open dag in de bibliotheek

Oriëntatieles voor kinderen. Foto: Marieke van Veen

WEESP De Gooische Muziekschool heeft een nieuw onderkomen: Fort Ossenmarkt. Toch is de open dag op zaterdag 12 januari niet daar, maar in de bibliotheek aan de Oudegracht.

Van 13.00 tot 15.00 uur kunnen kinderen en volwassen in de bieb komen kennismaken met de docenten van de muziekschool. Er zijn instrumenten aanwezig om uit te proberen, zoals gitaar, viool, piano, drum, trompet, klarinet en saxofoon. Daarnaast treden om 13.30 uur de blokfluitleerlingen op.

Nieuwe lessen

In februari start er een nieuwe serie lessen voor kinderen uit groep 1 en 2: 'Uit Artis is een beer ontsnapt' (maandagmiddag 15.20 uur). Voor de viool en gitaar start de school in het nieuwe jaar met nieuwe groepslessen. In deze groepslessen krijgen kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en kunde in groepjes van drie tot vijf kinderen les. Vanaf vrijdag 18 januari (16.00 uur) start de les instrumentale oriëntatie. Deze cursus is voor kinderen uit groep 4 tot en met 8 van de basisschool. Gedurende zes weken maken ze kennis met zes verschillende instrumenten. De viool, piano/keyboard, gitaar, saxofoon/klarinet, trompet/trombone en slagwerk zijn de instrumenten die aan bod komen. De lessen worden gegeven door vakdocenten. Voor de jeugdlessen is een financiële tegemoetkoming uit het Jeugdcultuurfonds mogelijk. Ook hierover is tijdens de open dag informatie te krijgen.

De Gooische Muziekschool heeft sinds afgelopen zomer een nieuwe leslocatie in het Fort aan de Ossenmarkt. Daarnaast zijn er nog de vertrouwde leslocaties op de van der Muelen-Vastwijkschool, basisschool de Terp en Bredeschool Kors Breijer. De muziekschool richt zich naast jongeren ook op de volwassenen. Speciaal hiervoor is de les 'Nooit te oud voor muziekles' ontwikkeld.

Theaterstuk in Bar Olympus

De voorstelling wordt gespeeld door jongeren. Foto: Mascha Hendriks

WEESP 'In de leegte van de dagen' is een voorstelling, gespeeld door jongeren, over alleen zijn en je alleen voelen, door alle leeftijden heen. Deze reizende voorstelling is zaterdag 5 januari te zien in Bar Olympus in Aetsveld.

Eén op de drie Weespers geeft aan zich vaker eenzaam te voelen. Maar wat is er te doen aan een probleem waar zo'n groot taboe op ligt? Hoe weet je eigenlijk of je eenzaam bent? Ziet eenzaamheid er hetzelfde uit als je 14 jaar bent, of 20, 55, 74? De afgelopen maanden gingen negen jonge toneelspelers op onderzoek uit. Ze spraken met mensen in Weesp en daarbuiten, deelden eigen ervaringen en vroegen zich af: wil eenzaamheid wel gevonden worden? Concept, projectleiding en regie: Isa van Dam. 'In de leegte van de dagen' is het vervolg op 'Het zijn vooral de avonden' uit 2017.
Aanvang: 16.00 uur. Zaal open vanaf 15.30 uur. Gratis entree.

De Vechtoever in de ochtendzon

Foto: Metha Pimble

WEESP Deze foto ontving de redactie van Metha Pimble. Zij stak de maandag voor Kerst de Lange Vechtbrug over en werd getroffen door het samenspel van het vroege ochtendlicht, het water, de lucht en de Vechtoever. Ook een mooie foto gemaakt? Stuur 'm vooral naar redactie@weespernieuws.nl en wie weet zie je 'm terug in de krant.

SoWhat: Klap op de vuurpijl

SoWhat komt naar Weesp voor nieuwjaarsconcert.

Weesp De musici van SoWhat komen zaterdag 5 januari naar Weesp voor een nieuwjaarsconcert voor de hele familie.

Deze muziekvoorstelling heet 'Klap op de vuurpijl!' en wordt opgevoerd in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht.

SoWhat brengt klassiek, jazz en speelse klanken voor kinderen van 1 tot 92. Samen met de professionele musici luidt het publiek 2018 uit met klappen, dansen, spelen, zingen, luisteren, klassieke muziek, jazz, voorlezen... en het allerleukste is dat de kinderen (en soms ook de ouders!) zelf mogen meedoen. Een feestelijk familieconcert in winterse sferen met een workshop vuurwerk, een Magisch Slotritueel, een midwinterhoorn, bellenblazen en meer. Met hemelse muziek van onder meer John Williams, Shostakovich en Frank Sinatra.

Aanvang: 11.00 uur. Toegang € 7,50 | € 5,- voor kinderen. Kaartverkoop aan de deur (contant betalen). Reserveren is mogelijk via zalen@stadsherstel.nl.

Murth Mossel heeft Pauwer

Foto: Kern Thompson

WEESP Murth Mossel is terug. In 2018 zette hij het Theaterpand Weesp op zijn kop en dat komt hij donderdag 10 januari nog eens dunnetjes overdoen. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar via theaterpandweesp.nl.

17 / 24

Kinderen kunnen bij HCAW kennismaken met honk- en softbal.

Donderdag 3 januari

SportMIX BUSSUM

9.30 uur | Sportcentrum
de Zandzee

Een sportief evenement in Sportcentrum de Zandzee voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar. Workshop judo en klimmen, knotshockey etc. Voor € 5,50 kun je meedoen (zwemmen op een andere dag). Meld je aan via: p.compter@buurtsportcoachgooisemeren.nl (naam en leeftijd).

Kerstrace

14.00 uur | Sportcentrum
de Zandzee Bussum

Kerstrace (A-diploma verplicht). Wie is de snelste kerstman?

Vrijdag 4 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Verrassingsactiviteit

14.00 uur | Sportcentrum
de Zandzee Bussum

Verrassingsactiviteit. A-diploma verplicht.

Zaterdag 5 januari

Foto-expositie

10.00 uur | deMess Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Zondag 6 januari

Open Dag

13.00 uur | Honk & Softbalclub HCAW Bussum

Honk- en Softbalvereniging HCAW organiseert een Open Dag voor jongens en meisjes van vijf tot tien jaar. Zij zijn, samen met hun ouders, van 13.00 tot 15.00 uur welkom in de Rob Hoffmann Vallei om kennis te maken met honk- en softbal.

Maandag 7 januari

SeniorenCafé

10.30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het SeniorenCafé. Deze keer is er een afscheid en welkom. Ook niet-ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey, Pépé en Christa verwachten u.

Brainstorm Café - NAH

12.00 uur | Wijkcentrum UitWijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar ons Brainstorm Café, iedere 1e en 3e maandag van de maand, behalve schoolvakanties. Je kunt je lunch meenemen, wij zorgen voor een drankje. Meer informatie: BrainstormNAH@gmail.com of 06-25108102 (Jacqueline).

Dinsdag 8 januari

Oefengroep Nederlandse Taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Woensdag 9 januari

Spieghelavond

20.00 uur Spiegelkerk Bussum

Roxane van Iperen vertelt over haar roman 'Het Hooge Nest'. Kaartjes kosten € 12,50 en zijn te koop bij Boekhandel Los en vriendenvandespieghelkerk.nl.

Actief op de been blijven

10.00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heeft u het gevoel dat u instabieler bent of struikelt u wel eens? Kom naar de informatieochtend en de daarop volgende trainingen om op de been te blijven. Voor info: Anouck Dingemans 06-21363918.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur vrije toegang.

SeniorWeb

10.00 uur | Bibliotheek Gooi Bussum

Inloopspreekuur van SeniorWeb in de bibliotheek in Bussum, elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur.

Donderdag 10 januari

Nieuwjaarsreceptie

15.00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Op donderdag 10 januari is er weer de jaarlijkse gezellige Nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. WOC Bellefleur, adres: Mackaylaan 11a te Naarden, tel: 035- 6953117, www.wocbellefleur.nl.

Volk van God en een Beloofd Land?

20.00 uur | Spieghelkerk Bussum

De hoofdstroom in het christendom claimt dat de eretitel 'Volk van God' van Joden overgegaan is op Christenen. Maar wat als er nooit een 'vervangingstheologie' in de Christelijke traditie geweest is?

Vrijdag 11 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Tafeltennis Jaarlijks Oliebollentoernooi

19.30 uur | Tafeltennis TTV Good Luck Bussum

Vrijdag 11 januari is er weer het traditionele Oliebollentoernooi voor leden en oud-leden van tafeltennisvereniging Good Luck. Komt allen. Inschrijven via Gerard van Giessen ggiessen@xs4all.nl.

Nieuwe directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat

Karin Kos begint half januari

Karin Kos. Foto: GNR/Bart Siebelink

HILVERSUM De Stichting Goois Natuurreservaat heeft vanaf 14 januari een nieuwe directeur-rentmeester. Karin Kos neemt dan het stokje over van Karen Heerschop, die bijna drie jaar lang deze functie bekleedde.

Afgelopen jaren is er veel gebeurd binnen het GNR. Zo is het bestuur hervormd, de financiële positie verbeterd, de profileringsstrategie neergezet en is er een start gemaakt met brede fondsenwerving. Nu ook de reorganisatie is afgerond treedt er een nieuwe fase in. En dus is het tijd voor Heerschop om de leiding over te dragen.

Bioloog

Karin Kos (1960) is geboren en getogen in 't Gooi. Na haar studie biologie werkte zij een aantal jaar in het voortgezet onderwijs. Voor de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is zij uitgezonden geweest naar Zambia, Malawi en Madagascar. Aansluitend heeft zij gewerkt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome, voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij in Den Haag en voor Rijkswaterstaat. Bij Rijkswaterstaat was zij onder andere directeur Communicatie en Strategie. Kos woont met haar man in Utrecht en heeft een dochter van 28.

Het GNR heeft de opdracht om de rijke Gooise natuur 'ten eeuwigen dage' te beschermen, zodat mensen ervan kunnen blijven genieten. De organisatie herbergt veel kennis en ervaring.

Een ijskoud bad in het Gooimeer

Blaricum Een snelle duik nemen kan iedereen, maar wie slaagt er met dit weer in om minutenlang in ijskoud water te zitten? Voor het vijfde jaar op rij organiseert Health Center FIT op zondag 6 januari een FIT-NieuwjaarsZIT in het Gooimeer.

Deze keer onder leiding van de bekende Blaricumse 'ijsman' Henk van den Bergh en de ervaren Blaricumse Plonsclub.

Positieve effecten
"Kou doet iets met ons lichaam. Wie de positieve effecten van kou aan den lijve wil ondervinden, is van harte uitgedaagd om aan dit gezellige winterse evenement mee te doen", zo luidt de oproep van Health Center FIT.
Inclusief muts
De warming-up begint om 12.00 uur en tien minuten later is het startschot van de FIT-ZIT. Het evenement vindt plaats op het Stichtse Strandje aan de Stichtseweg. Aanmelden kan ter plekke vanaf 11.00 uur.

Deelname kost 5 euro p.p., inclusief muts en twee consumpties.

Kerstbrand bij Castanea lijkt aangestoken

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er heeft tweede kerstdag brand gewoed in het pand van Castanea Bedrijfsmakelaars aan de Arena in Hilversum. Het lijkt te gaan om brandstichting. Eerder die nacht werd ook al een raam ingegooid. Eigenaar Rob Majoor tast in het duister naar het wie en waarom: "Dit kantoor kent geen vijanden, we hebben een leuke klantenkring."

21 / 24