BussumsNieuws

25 mei 2016

BussumsNieuws 25 mei 2016


Vertrek Emmaschool naar ander gebouw onzeker

Raad van State deelt zorgen buurtbewoners

BUSSUM - Het wordt nog maar de vraag of de Emmaschool echt het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan kan gaan betrekken. De Raad van State aarzelt toch of het wel akkoord moet gaan met de plannen.

Buurtbewoners van het te betrekken schoolgebouw hebben al veel langer zorgen over de komst van de Emmaschool. Ze stapten daardoor naar de Raad van State.

De bewoners vrezen verkeers- en parkeerproblemen, maar vooral ook overlast door het kabaal dat de school en de schooljeugd maakt. De gemeente stelde eerder dat het wel mee zou vallen met dat kabaal, omdat bewoners er slechts op beperkte delen van de dag last van kunnen hebben.
De Raad van State denkt daar toch anders over. Volgens de Raad van State worden alle normen overschreden en dat voor grotere delen van de dag. Er worden door de gemeente en de school geen maatregelen genomen om het geluidsniveau te reduceren. De Raad van State gaat daarom deels mee met de bezwaren van de omwonenden.

Opvallende ommekeer
Dat de Raad van State toch tornt aan de plannen van de Emmaschool mag opvallend worden genoemd. Eerder besloot de Raad van State nog dat er geen redenen waren om de plannen met de Emmaschool te schorsen. Dezelfde bezwaren van de buurt werden toen ongegrond verklaard. Nu gaat het dus de andere kant op.

De Raad van State oordeelt over zes weken hoe het nu verder moet met de Emmaschool.

Aantal misdaden nog steeds hoog

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren behoort tot de top honderd van gemeenten waar het afgelopen jaar de meeste misdaden werden gepleegd. Dat berekent de Misdaadmeter van het AD. De gemeente haalt een 87e plek van de 385 meegerekende gemeenten.

Dat de gemeente zo hoog staat komt vooral doordat er het afgelopen jaar nog veel te veel huizen werden opengebroken, autokraken werden gepleegd en er veel vernield werd. De gemeente scoort daar verreweg het hoogst op. Vooral op het eerste onderdeel kan de gemeente Gooise Meren 'concurreren' met de hoogst scorende gemeenten van het land. en voorbeeld: koploper Amsterdam haalt 60,9 inbraken per 10.000 bewoners, Gooise Meren had er 55,2 over datzelfde aantal.

Beter dan jaar geleden
Hoewel de gemeente her en der nog hoog scoort, doet het het op alle fronten wat beter dan een jaar geleden.

't Mouwtje verwelkomt babygeitjes

Er werden drielingen en een vierling geboren. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een geboortegolf op 't Mouwtje: er dartelt een grote groep pasgeboren geitjes rond. De meeste mochten woensdag voor het eerst het plaatsje op.

De beestjes werden maandag geboren. "Er worden elk jaar wel jonge geitjes geboren, maar we hebben er nu een stuk meer dan een jaar geleden", zegt beheerder Roselinde Hom van 't Mouwtje. "Twee geiten hebben een drieling gehad, een zelfs een vierling. Dat komt niet heel vaak voor."

Bezoekers mogen de geitjes vanzelfsprekend komen bewonderen en knuffelen.

82,3

jaar oud wordt een Bussumer gemiddeld, een jaar ouder dan de doorsnee Nederlander

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. G.W. Oostermann
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki en 12.00 u. 1e H. Communie pastoor C. Fabril; za. 28/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. van de Weerd en 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 27/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. dr. R. Brouwer
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. Schinkelshoek en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. Y. Hiemstra
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum dienst 10.30 u. dhr. M. Kruimer
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. ds. H. Ploeger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit en 19.00 u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Humans of Bussum

Foto: Kleine Mies

Spontane ontmoetingen zijn soms gewoon leuk. Weer andere blijken heel bijzonder te zijn. Lees hoe het Rob en mij verging tijdens een botanisch uitstapje.

Vriend Rob uit Naarden is niet alleen een gewiekste Marktplaats bespeler en een persoon met een goede kijk op huisruimingen, hij weet zich in het wild, in het veld, ook goed te onderscheiden van de doorsnee burger. Hij heeft een brede kijk op de natuur en vooral de plantenwereld heeft zijn warme belangstelling. Dus afgelopen week troonde hij mij mee naar de omgeving van de Watertoren om zijn wilde planten inzaaiïngen te laten zien. Koud op de plek aangekomen of daar komt een kwieke juffrouw aangelopen met duidelijk interesse in beide heren die zich gebarend, bukkend en lachend aan haar vertoonden. Het was meteen een klik. Geholpen door haar herkenning van mijn persoon als de scribent van BussumsNieuws was het alsof we elkaar bijna jaren kenden.
Zij bleek door het leven te gaan als Kleine Mies en een heel druk bezet leventje te hebben. Ze is onder meer fotografe, straatfotografe zoals zij het noemt, en maakt werkelijk zeer kunstig fotografisch werk. Veel natuur, portretten, huisdieren, dingen, landschappen en noem maar op. Leer haar via internet kennen. U zult, net als Rob en ik, ongetwijfeld meteen gegrepen en gecharmeerd zijn door die Kleine Mies. Zoek op Google maar naar Humans of Bussum, waarna u zeker een paar heerlijke momenten zult beleven.

Weerbericht

Geleidelijk wisselvalliger, enige stijging van temperatuur
De week begon koel en nat door een stagnerend koufront tussen koele lucht ten westen en warme lucht ten oosten van Nederland. Geleidelijk bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op boven Scandinavië, terwijl boven Midden-Europa een gebied van lagedruk de scepter gaat zwaaien. Daarmee wordt de stroming oostelijk en wordt het warmer, maar tamelijk onstabiel.

Donderdag + vrijdag
Met een middagtemperatuur van 19 à 20 graden komt het kwik wat meer op lenteniveau. De zon schijnt geregeld. Er ontstaan ook stapelwolken. De kans op een bui is klein. Vrijdag kan het circa 21 graden worden, maar de atmosfeer wordt minder stabiel. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op een bui wordt iets groter. Er waait een matige, naar noordoost ruimende wind.

Het weekeinde
De onstabiliteit neemt verder toe. Er is periodiek ruimte voor zonneschijn, maar er kunnen zich vooral in de (na)middag en avond enkele buien ontwikkelen. Vooral zondag lokaal ook met onweer. Er waait een matige oostenwind, zondag krimpend naar noordoost. De maximumtemperatuur stijgt naar zo'n 21 à 22 graden. Maandag neemt de buienkans verder toe.

Weetje
Mei is vernoemd naar de Griekse god Maia, de moedergodin van de vruchtbaarheid. Mei is een zeer groeizame maand, mits het warm en zonnig genoeg is en er voldoende regen valt. Die combinatie is normaal in mei. Mei is de gemiddeld zonnigste maand van het jaar met normaal circa 210 zonuren. Mei 1989 was zelfs de zonnigste maand aller tijden met 331 zonuren.

Deze foto maakte ik in 1994 is het Noorse dorp Sel. Het verbeeldt de romanfiguur Kristin Lavransdochter. Een drie-delige roman met veel, voor ons moeilijke, Noorse namen. Deze trilogie is in 1920-1922 gepubliceerd.

Dank zij haar beschrijvingen van het leven in het Scandinavië van de Middeleeuwen won Sigrid Undset in 1928 de Nobelprijs voor de literatuur. Een extra reden om het boek hier te bepreken is dat zij zich door het werk van Monseigneur Dr. Jan Olav Smit van het in Bussum gevestigde St. Olavshuis tot het katholicisme bekeerde. De Olav-missie was van 1923 tot 1985 gevestigd in de villa 'Op den Akker', Parklaan 35. In de trilogie wordt het leven van Kristin verteld: Eerst het leven van haar zevende jaar totdat haar eerste kind wordt geboren, dan haar leven op de hofstede van haar man. In het laatste deel, nadat ze alles verloren heeft, sterft ze aan de pest in het klooster. Tientallen jaren is deze roman zeer populair geweest, getuige deze paperback uit 1978, de 12e druk, 1020 pagina's (!) in de vertaling van A. Snethlage. L.J. Veen gaf het boek uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 12 Euro.. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 29 mei zendt GooiTV 4 programma's uit:

*TV Magazine met o.a. nieuws uit de regio, de avondvierdaagse in Loosdrecht en Naarden Uit de Kunst.
*In Derde Termijn. Ruud Bochardt praat met Elbert Roest, burgemeester van Laren, over de laatste stand van zaken rondom de asielzoekers in Crailo. Verder praat hij met Simon Timmerman van het COC Midden-Nederland over homo-emancipatie.
*RegioHub gaat deze week over uithuwelijking.

De programma's worden een week lang doorlopend herhaald.

Gezocht: burgemeester met voortrekkersrol (m/v)

Zoektocht naar volgende fase

Wie wordt de eerste echte burgemeester van Gooise Meren?

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Welke burgemeester gaat straks als eerste de spiksplinternieuwe ambtsketen van de gemeente Gooise Meren dragen? De zoektocht naar een burgemeester gaat vanavond (woensdag) de volgende fase in.

De gemeente Gooise Meren bestaat al bijna een halfjaar. Na wat opstartproblemen loopt het meeste op rolletjes. Er zijn een gemeenteraad en een gemeentebestuur. Als er straks een nieuwe burgemeester is, is het bestuurlijke plaatje compleet.

Burgemeester moet gemeende nog verder op de kaart zetten

De gemeenteraad spreekt vanavond over de burgemeester en aan welke eisen hij of zij moet voldoen. Dat wordt gedaan via een zogenoemde profielschets. Deze wordt, als alles goed gaat, direct vastgesteld. Daarmee weten we dus welke kenmerken de burgemeester moet hebben en dan kan de zoektocht van start gaan.

Betrokken voortrekker
De gemeente wil een betrokken burgemeester. Dat blijkt uit de profielschets. De burgemeester moet een voortrekkersrol nemen en de gemeente Gooise Meren (nog meer) op de kaart zetten.

Nog meer kenmerken: boegbeeld, aanjager en ervaren bestuurder

Volgens de gemeente wordt het voor de burgemeester zaak om van de verschillende losse kernen nog meer één gemeente te maken. "De burgemeester speelt een hoofdrol en maakt als echte aanvoerder en ambassadeur met Gooise Meren een vliegende start", zo valt te lezen.

De door de gemeenteraad gemaakte burgemeestersschets staat verder nog vol met andere kernwoorden waar de burgemeester aan moet voldoen. Een paar voorbeelden: 'boegbeeld', 'aanjager' en 'ervaren bestuurder'.

Zes jaar

Als de burgemeester straks wordt benoemd draagt deze man of vrouw de komende zes jaar de ambtsketen van de gemeente. Alle Nederlandse burgemeesters worden voor zes jaar benoemd. Dat moet volgens de wet.

Na zes jaar kan de burgemeester worden herbenoemd voor nog eens zes jaar.

Wat zeggen bewoners?
Bewoners mochten de afgelopen weken eveneens hun zegje doen over de profielschets. Ongeveer 700 bewoners deden hier aan mee.

Volgens hen moet de gemeente vooral op zoek gaan naar een betrokken persoon, een echt mensenmens. Nog een puntje: het moet gaan om een betrouwbaar en 'onkreukbaar' persoon. Verder gaf meer dan 3 procent van de respondenten aan dat de volgende burgemeester van Gooise Meren hoe dan ook een vrouw moet worden.

Hoe nu verder?
Als de gemeenteraad vanavond een klap geeft op de schets met kenmerken voor de burgemeester gaat de zoektocht dus verder. Het kan nog wel even duren voordat we exact weten wie de burgemeester van Gooise Meren wordt. Er moet eerst een vacature worden opgesteld, waarna er gesprekken met kandidaten zullen volgen.

Na de zomer wordt de 'perfecte' burgemeester naar voren geschoven. De burgemeester moet dan nog worden benoemd door de Kroon. Als alles volgens plan verloopt wordt de burgemeester van Gooise Meren aan het eind van dit jaar geïnstalleerd.

'Man met schep' aangehouden

BUSSUM - Agenten hebben maandag de verdachte 'man met de schep' aan kunnen houden. Dat meldt de politie. De man wordt ervan verdacht enkele inbraken te hebben gepleegd.

De man kon worden opgespoord nadat afgelopen week camerabeelden van hem vertoond werden. De man werd daarop herkend. Na verder onderzoek van de recherche kon de man worden aangehouden.

De man kan hoe dan ook worden gekoppeld aan een inbraak aan de Rhijnvis Feithlaan eerder deze maand, waar de man dus door camera's werd opgenomen. De afgelopen weken werden echter meerdere inbraken gepleegd en werd eveneens een man met een schep opgemerkt. Er wordt nu gekeken of hij daar ook mee te maken heeft.

Recherche: tweede verdachte op het spoor

BUSSUM - Het wordt een kwestie van tijd voordat de tweede verdachte van de woninginbraak aan de Boomkleverlaan van afgelopen week wordt opgepakt. De recherche is de man op het spoor, zo meldt de politie.

De man sloeg met een andere verdachte op de vlucht nadat agenten het tweetal op heterdaad betrapte bij de woninginbraak. Een lange klopjacht op de twee verdachten volgde. Een van de mannen kon even later worden aangehouden, maar de tweede man bleef spoorloos.

De politie weet ondertussen wel wie de tweede verdachte is. "We verwachten dat we hem snel kunnen aanhouden", zegt een woordvoerder.

Feest: woonzorgcentrum De Antonius Hof bestaat 20 jaar

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het feestje was bedoeld voor bewoners, zorgmedewerkers én buurtbewoners. De Antonius Hof staat midden in een woonwijk en de omwonenden horen er dan gewoon bij, vond de directie. In de ochtend zorgde de bigband al direct voor een gezellig zomers sfeertje waarbij ook werd gedanst. Tussen alle feestelijkheden door, er waren een rommelmarkt, een tentoonstelling, gebak en een springkussen - want ook aan de (klein)kinderen was gedacht - werd ook de bewoonster die er het langst woont (17 jaar) in het zonnetje gezet.

Anoek Donkers

Rechercheur
40 jaar
organiseert Culinair Doneren diner voor KiKa op 29 mei

Wat vind je leuk aan Bussum?
"De restaurantjes, winkels en het uitgaansgebied. Zeker nu met het mooie weer. Ik loop hard en ken de omgeving op mijn duimpje. Dat je van de Bussumse Heide zo kunt doorlopen tot aan Utrecht vind ik heel bijzonder."

Hardlopen?
"Ja, ik train nu voor de marathon van New York, daar ga ik lopen voor KiKa. En eerder liep ik al de marathon van Rotterdam."

Verder nog hobby's?
"Mijn twee honden waarmee ik veel op pad ben en natuurlijk mijn twee zoons. En een lekker druk sociaal leven, maar ik vind het ook fijn om te chillen in de tuin met een wijntje."

Favoriet vakantieland?
"We zijn vorig jaar in Engeland geweest en dat is heel goed bevallen. Een mooi land met vriendelijke mensen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De Brief' van Jeroen Eversen."

Favoriete muziek?
"Vooral Nederlandse artiesten: Bløf, Racoon en Anouk."

Neem je je werk mee naar huis?
"Nee, ik maak wel dingen mee die heftig zijn, maar ik kan het goed loslaten. Mijn stage bij de zedenpolitie heeft wel heel veel indruk gemaakt."

Wat weten weinig mensen van je?
"Ik ben een vrij open boek, makkelijk te lezen voor mensen die mij kennen."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Een jaar een sabbatical nemen. Reizen, spullen pakken en met gezin de wereld over trekken. Maar mijn zoons zijn 9 en 12, dus dat kan nog niet."

En met 100 euro?
"Lekker uit eten met mijn man."

Wie zou je nog eens willen ontmoeten?
"Anouk zou ik nog wel eens de hand willen schudden.'

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op het leven, dat is te leuk."


Plan: schaatsbaan gewoon op parkeerplaats gemeente

Gemeentebestuur moet gaan praten met aannemer

Waar komt de schaatsbaan straks te staan? Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er gaat achter de schermen van alles geprobeerd worden om ervoor te zorgen dat de schaatsbaan van Bussum op IJs komende december gewoon op de parkeerplaats voor het gemeentehuis kan komen te staan. Een verzoek daartoe van VVD en CDA werd woensdag door de hele gemeenteraad gesteund.

De schaatsbaan staat al jaren op de vertrouwde plek, maar na de laatste keer werd bekend dat de baan noodgedwongen moest vertrekken vanwege de verbouwwerkzaamheden aan het gemeentehuis. De werkzaamheden moeten snel gaan starten.

Verplaatsen geeft problemen
Volgens de gemeenteraad levert de schaatsbaan op een andere plek alleen maar problemen op: het zou meer gaan kosten vanwege extra kosten en omdat vaste sponsors van de schaatsbaan zouden afhaken en gevreesd wordt voor lagere bezoekersaantallen.

Gesprekken met aannemer
Het gemeentebestuur gaat nu aan de slag om de schaatsbaan komende december op de vertrouwde plek terug te laten keren.

Er gaat onder meer gesproken worden met de aannemer van de werkzaamheden aan het gemeentehuis. Er wordt gekeken of de aannemer toch een deel van de parkeerplaats leeg kan houden voor de komst van de schaatsbaan.

Bewoners nog steeds ongerust over bomenkap

BUSSUM - Bewoners rond de Kolonel Palmkazerne hebben nog steeds grote zorgen over de bomenkap op het stuk grond. Ze trekken aan de bel nu er weer gekapt wordt.

Er werden al eerder meerdere bomen gekapt rond de Kolonel Palmkazerne vanwege het weghalen van bommen. De afgelopen dagen sneuvelden er weer bomen, waardoor buurtbewoners het probleem weer aankaarten.

Te veel bomen gekapt
Buurtbewoners hebben al veel langer de zorg dat er te veel bomen gekapt zouden worden en dat dat het groene karakter van het stukje Bussum aantast. Dat zorgde al eerder voor veel vragen, er werd zelfs geprobeerd de bomenkap te stoppen.

'Het wordt wel erg kaal'
De gemeente stelde de buurtbewoners eerder gerust door te stellen dat er bomen herplant worden, maar de zorgen houden aan. "We moeten maar afwachten wat er gebeurt", zegt een van de bewoners van de Anne Franklaan, vlak achter de kazerne. "Het wordt nu wel erg kaal. Zelfs als er bomen herplant worden kan het nog jaren duren voordat het weer wordt zoals het was."

De bewoners laten weten de kap op de voet te volgen en sluiten niet uit de problemen verder aan te kaarten.

Van Waveren hoofd PvdA

BUSSUM - Bussumer Tony van Waveren treedt als voorzitter toe tot het bestuur van de lokale PvdA. Dat heeft de PvdA Gooise Meren afgelopen week bekendgemaakt.

Tony van Waveren was al langer verbonden aan de PvdA. Tot afgelopen jaar was de Bussumer fractievoorzitter van de toenmalige coalitiepartij.

Het bestuur van de PvdA werd afgelopen week gekozen. Naast Van Waveren treden Fred Winnubst en Joost de Kort toe. Het bestuur wordt verder gevormd door Nick Bijvoet, Hans Verheesen, Henk Penseel en Jeroen Mulder.

Skatebaan nu echt af

BUSSUM - Er kan vanaf nu echt geskatet worden op de skatebaan aan de Ceintuurbaan. De baan werd afgelopen week helemaal afgemaakt.

De baan was al een paar weken zo goed als klaar. De afgelopen week werd de feloranje toplaag op de baan geplaatst, waardoor de baan nu echt open kan. De skatebaan wordt nog met een feestje geopend. Dat staat gepland voor volgende maand.

Web topvijf

1. Verdachte 'man met schep' aangehouden
2. Nog maar de vraag of Emmaschool mag verkassen
3. Noord-Holland gaat helpen met plannen Vlietlaan
4. Gemeente haalt top honderd meeste misdaden
5. Recherche: tweede verdachte Boomkleverlaan op het spoor

6 / 24

'Mijn missie? Barokmuziek bij de jongere generatie te brengen'

Marieke Koopman speelt haar voorstelling in de Koepelkerk. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: theatermaakster Marieke Koopman, dochter van musicus, organist en dirigent Ton Koopman.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Tijdens haar opleiding pedagogiek stond ze al vier keer per week op het podium. Marieke Koopman studeerde af als opvoeddeskundige, maar ging al snel daarna een andere richting op. Inmiddels heeft de 32-jarige theatermaakster al twee kindervoorstellingen gemaakt, waarin ze zelf ook meespeelt. Het zijn projecten waarin ze samenwerkt met haar beroemde vader Ton Koopman. Volgende week spelen ze twee voorstellingen van het stuk 'Caecilia' in de Bussumse Koepelkerk.

Groep vier van de Rehobothschool krijgt een lesje klassieke muziek.

Ze hoorde als kind alle 202 Bachcantates
voorbij komen

Al tijdens haar studie pedagogiek wist ze dat ze niet haar leven ging wijden aan onderzoek. "Ik ben echt een theatermens, geen onderzoeker", legt ze uit. Ze meldde zich daarom na haar afstuderen aan bij Theaterschool De Trap, een hoog aangeschreven opleidingsinstituut in Amsterdam.

Toch trok alleen spelen haar niet aan. Ze specialiseerde zich in theatermaken. "Ik ben te eigenwijs om alleen maar te spelen, ik wil ook theatermaken." Het werd theater waarbij ze vooral wil bewerkstelligen dat kinderen op een leuke manier kennismaken met muziek. Een uitkomst die achteraf wellicht voor de hand ligt met een studie pedagogiek, haar opleiding aan de theaterschool en uiteraard haar jeugd.

'Alleen luisteren naar muziek doen kinderen niet, ze multitasken'

In de stukken die ze schrijft bedeelt ze zichzelf ook vaak een rol toe. Het regisseren laat ze dan aan iemand anders over, hoewel ze ook vaak genoeg het regisseursstokje pakt. Koopman, hoe kan het ook anders met een musicus als Ton Koopman als vader, groeide op in een huis vol muziek. Barokmuziek, welteverstaan. Van haar zesde tot haar veertiende jaar hoorde ze alle 202 cantates voorbijkomen. Het vormde Koopman op een manier die anders was dan veel van haar leeftijdgenootjes. Die luisterden naar totaal andere muziek, terwijl Koopman steeds meer van klassieke muziek ging houden.

Zaadje planten
Haar generatie kwam, net als de huidige jongeren, niet of nauwelijks in aanraking met klassieke muziek, laat staan barokmuziek. Ze betreurt dat gemis en wil daar met haar theatervoorstellingen verandering in brengen.

Ze ziet het als haar missie om barokmuziek bij de jongere generatie te brengen. "Om dat te bereiken is het belangrijk om juist op jonge leeftijd al dat zaadje te planten. Zodat kinderen die associatie met klassieke muziek krijgen. Want wat je niet kent, dat mis je niet", stelt ze nuchter vast.

Kinderconcert
De samenwerking met haar vader lag misschien voor de hand, maar kwam toch heel spontaan tot stand. Ze hadden wel gesprekken over 'de jongere generatie' en hoe anders die in het leven staat. "Alleen luisteren naar muziek doen ze bijna niet, ze zijn eigenlijk altijd aan het multitasken." Om ze te interesseren voor muziek moet je het dus anders aanpakken.

Theaterstuk

Caecilia is een familievoorstelling met dans en muziek, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Marieke Koopman schreef het stuk en Hans Thissen doet de regie. Ton Kooopman bespeelt uiteraard het orgel. Er zijn twee optredens in de Koepelkerk in Bussum: een besloten ochtend voor basisschoolleerlingen en een optreden op dinsdag 31 mei om 16.00 uur die voor iedereen toegankelijk is. Kaarten via www.amsterdambaroque.nl.

Vorig jaar viel het kwartje. In Frankrijk had ze een kinderconcert bijgewoond. "Daar werd aan kinderen uitgelegd wat een symfonie was, maar de manier waarop werkte echt niet." Ze lacht als ze eraan terugdenkt. "Ik zag kinderen voor mij al na een paar minuten 'handjeklap' spelen en over de stoelen hangen." Op de terugweg zat ze naast haar vader in de auto en het gesprek kwam onvermijdelijk op klassieke muziek en de manier waarop je kinderen daarvoor geïnteresseerd krijgt. Zodat ze geboeid luisteren en niet al na tien minuten op hun stoel gaan draaien en andere dingen gaan doen. Van het een kwam het ander en nadat ze een regisseur hadden gevonden en ook de financiële kant voor elkaar hadden, stonden ze voordat ze het wisten samen op de planken met het door haar geschreven muzikale theaterstuk 'Oorwurm'. Het trok volle zalen. Ze traden samen zo'n twintig keer op. Onder meer in Vredenburg (Utrecht), op scholen, in een uitverkocht Concertgebouw en ook in Frankrijk. Met haar tweede muzikale (familie)voorstelling 'Caecilia', waarin ook vader en dochter weer naast elkaar op de planken staan, hoopt ze op een herhaling van het succes van Oorwurm. Centraal in het theaterstuk staat het orgel. Volgens Koopman een van de oudste, krachtigste en meest veelzijdige muziekinstrumenten."

Les op school
Ze verzorgde vorige week ook een les aan leerlingen van de Rehobothschool in Naarden over dit volgens haar indrukwekkende instrument. Zo heeft het orgel van de Domkerk in Utrecht wel 3.700 pijpen. De les was een opwarmertje voor volgende week dinsdag. Dan mogen de leerlingen uit groep vier de besloten schoolvoorstelling Caecilia bijwonen.

De voorstelling ging vorig jaar al in première, maar heeft even stilgelegen: Koopman is in de tussentijd moeder geworden. Nu pakt ze dus met haar vader de reeks weer op met onder andere twee voorstellingen in de Bussumse Koepelkerk. Aan de Koepelkerk bewaart Koopman zelf mooie herinneringen. Haar moeder zong daar vaak tijdens diensten en het is een geliefde plek van haar vader voor het geven van concerten. In de ochtend een besloten voorstelling voor scholen en in de middag een openbare voorstelling voor jong en oud. De enthousiaste Koopman kan het niet nalaten om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Grapjes en humor
Caecilia gaat over het overtreden van regels. De twee standbeelden die op het orgel staan, kunnen niets. Maar door middel van muziek worden de regels anders. De beelden gaan bewegen. "Het is een andere manier om orgelmuziek te laten horen, met grapjes en humor." Dat maakt het volgens Koopman zo leuk en aantrekkelijk voor kinderen.

Een natte start van de avondvierdaagse

De eerste dag gaat de tocht over de Bussumse hei. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wie laat zich nou tegenhouden door wat regen? De jeugd uit Bussum en Naarden in ieder geval niet. Bijna 1.700 kinderen in de basisschoolleeftijd verschenen maandag aan de start van de avondvierdaagse. De 5 kilometer blijft verreweg het meest populair. De routes worden elk jaar een klein beetje aangepast om het aantrekkelijk te houden. Net als vorig jaar was ook de nieuwe natuurbrug in Laren in de 10 kilometerloop opgenomen. Donderdag is de laatste dag en worden de kinderen met muziek onthaald.

De “Boerentoren” of KBG-toren (1929) te Antwerpen (foto Het Leven).

Bovenstaande brief vervolgd met:

Standplaats touringcar 'Bussums Bloei' Huizerweg b.h. Postkantoor. Vertrek 's morgens kwart over zes voor de dames die in deze omgeving wonen; daarna tot half zeven voor huize "De Linde", Mecklenburglaan 88 voor de dames die aan deze zijde van Bussum wonen. Het is wenselijk een flinke boterham mede te brengen waarvoor op de lange reis voldoende tijd is om deze te gebruiken. Na een hartelijk afscheid gaat de reis door ons mooi Gooi via Utrecht naar Breda, waar een heerlijk kop koffie met gebak zich wel zal laten smaken. Na bekomen te zijn van deze eerste etappe gaat de tocht via Zundert, grens Wuustwesel, naar Antwerpen, alwaar bij aankomst ongeveer 1 uur een smakelijke lunch zal geserveerd worden. Ongeveer 2 uur, wanneer we wat bekomen zijn, zal 'Bussums rijpere Jeugd' een rondrit maken door het mooie 'Anvers' en daarbij de Schelde Tunnel bezichtigen. Na dit intermezzo staat 'Bussums Bloei' weer gereed om de vermoeide dames weer op te nemen om zich naar de "Boeren Toren' te begeven om daar het 24 verdiepingen hoog Panorama over de stad te genieten. Wanneer we uitgekeken zijn gaan we naar de beganen grond om dan nog een ritje te maken en wel naar de grote bazaar waar de thee gebruikt wordt en tevens gelegenheid is een uurtje te winkelen. Er dient op gelet te worden dat alleen maar kleinigheden en wat snoep mee over de grens mogen. De dames worden vriendelijk verzocht zoveel mogelijk met elkaar in contact te blijven opdat er met afreizen niet één ontbreekt. Ongeveer 5 uur zal de terugtocht aanvangen naar Breda waar ongeveer 7 uur een heerlijk afscheidsdiner gereed zal zijn (smakelijk eten). Er gaat niets boven onze fijne Hollandsche Keuken. Na allemaal voldaan te zijn zal om half negen de reis weer worden voortgezet. Indien tijd en lust er zijn, zal er in Utrecht gelegenheid zijn voor het gebruiken van een kopje koffie of thee voor eigen rekening, daarna onherroepelijk naar huis alwaar wij weer met open armen worden ontvangen. Thuiskomst ongeveer 11 uur Mecklenburglaan en daarna Postkantoor.

Mevrouw A. de Beer- de Graaf

Klaas Oosterom, met dank aan mevr. D. Laoût-de Beer (85), wier moeder de oprichtster was van het clubje.

Noord-Holland helpt met plannen Vlietlaan

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De provincie Noord-Holland gaat de gemeente helpen met haar plannen om de Vlietlaan een opknapbeurt te geven. Er moet snel meer gaan gebeuren.

De Vlietlaan moet fors opgeknapt en veranderd worden. Dat moet er weer voor zorgen dat het Bussumse dorpshart versterkt wordt. Een aanjaagteam moet helpen de plannen naar een volgende fase te brengen.

Ook de Hilversumse Leeuwenstraat en de Huizense Kerkstraat kunnen rekenen op hulp. Hoe er geholpen gaat worden en wat er gaat gebeuren met de straten moet nog worden bepaald.

Geen maatregelen rond 'Het Willem'

BUSSUM - De gemeente gaat geen maatregelen nemen tegen de verkeersdrukte rond het Willem de Zwijger College.

Hart van Bussum trok afgelopen maand aan de bel over de verkeersdrukte rond de school. Volgens hen zorgt het voor steeds meer ongemakken. Het komt volgens Hart voor Bussum met regelmaat voor dat schooljeugd met de fiets of de scooter over de stoep heen gaat. Het gebeurt dan dat voetgangers worden aangereden.

De gemeente erkent dat het voor de eerste lesuren erg druk kan worden rond de school, maar gaat dus geen maatregelen nemen. Volgens de gemeente moet de school de problemen gaan aanpakken door de schooljeugd onder meer aan te spreken op hun gedrag.

Verkeer valt mee
De gemeente stelt verder dat het wel meevalt met de verkeersdrukte rond de school. De buurt werd enkele jaren geheel aangepakt en veranderd tot een 30 km/h-zone en dat heeft er volgens de gemeente voor gezorgd dat de verkeersdrukte juist afnam.

Driedaags muziek-festival jarig shantykoor

BUSSUM - Het Bussumse shantykoor Het Ruime Sop bestaat 10 jaar en dat wordt begin juni drie dagen lang gevierd met 'Deining in Bussum', een driedaags muziekfestival met een grote diversiteit aan muziek.

Het jubilerende shantykoor Het Ruime Sop staat, met ondersteuning van maar liefst vier andere shantykoren, zaterdag volop in de schijnwerpers met een korenfestival ter ere van het 10-jarig jubileum. Op maar liefst drie podia in het centrum laten de koren van zich horen. De avond ervoor zullen vooral jazzliefhebbers aan hun trekken komen tijdens het optreden van bigband The Skyblasters op het Wilhelminaplein. De slotdag is ingeruimd voor lokale muziekverenigingen waaronder Muziekvereniging GA Heinze Muiderberg, Muziekvendel Nardinc en Drum- en Showband ViJoS.

Programma
Vrijdag 3 juni om 18.00 uur barst het feestgedruis los in het centrum van Bussum met op de slotdag om 17.00 uur een grote finale. Het programma is te vinden op www.facebook.com/deininginbussum.

13 / 24

Zaterdag is weer de jaarmarkt Keverdijk met kraampjes, muziek en activiteiten. Foto: Bob Awick

donderdag 26 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 tot 11.00 uur

Iedereen is welkom om te komen spelen. Info tel: 035-6915346.

Pick-upclub

Uit-Wijk 13.30 tot 15.00 uur

Wilt u ook willen helpen Bussum schoon te houden? Theo Smits en Versa Welzijn vertellen in Wijkcentrum de Uit-Wijk, dr. Schaepmanlaan 10 in Bussum. meer over de pick-upclub. Theo vertelt zijn verhaal en zijn ideeën om dit met meerdere mensen te gaan doen.

Macula café

De Antonius Hof 14.00 tot 16.00 uur

Bijeenkomst van het Macula-café voor het Gooi met voor slechtzienden voorlichting over hulpmiddelen door iemand van Optelec. Ook toegankelijk voor niet-leden. Aanmelden is gewenst op 06-37294271.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

vrijdag 27 mei

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00

Voor beginners en gevorderden. Opgeven: 035-6918829.

Mondharmonica spelen

De Palmpit 14.00 uur

Muziek maken in een groep.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Veel asperges op het menu. Kosten € 10,- (incl. één consumptie). Aanmelden: 035-6938786.

Broodje+

Brinklaan 36a 18.00 uur

Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee, daarna broodmaaltijd. www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Brinklaan 36a 19.15 uur

Goed gesprek over de Bijbel.

zaterdag 28 mei

Jaarmarkt Keverdijk

Keverdijk 9.00 tot 16.00 uur

Deze markt is in ruim 25 jaar uitgegroeid tot een evenement van formaat. U kunt er struinen langs wel 145 kramen met een gevarieerd aanbod van tweedehands en nieuwe spulletjes, fruit, poffertjes, springkussen, draaimolen, gratis popcorn en suikerspinnen, demonstratie van de brandweer, een stormbaan, muziek en veel meer. www.jaarmarktkeverdijk.nl.

Rommelmarkt Drum- en Showband ViJoS

Ceintuurbaan 45 Bussum 9.00 uur

Drum- & Showband ViJoS organiseert een rommelmarkt. Tevens houdt de jeugd een sponsorloop om 11.30 uur om geld op te halen voor nieuw instrumentarium voor de drumband. Sponsoren kan door vooraf een formulier in te vullen; dit formulier kunt u opvragen via info@vijos.nl. Spontane donaties zijn uiteraard altijd welkom. Ook zijn spullen die verkocht kunnen worden welkom. Deze kunnen op donderdag 24 mei gebracht worden tussen 19.00 uur en 19.45 uur.

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Expositie schilderijen

Brinklaan 335 10.00 tot 16.00 uur

Rozet Middelkoop exposeert haar schilderijen bij Praktijk Fysio Cesar in Bussum.

zondag 29 mei

Schaapscheerfeest

Kinderboerderij de Pluimgraaf 12.00 uur

Stichting de Gooise Ark organiseert wederom dit jaarlijks terugkerende feest. De toegang is gratis, maar voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd tussen de 1 en 5 euro. Denk hierbij aan: ponyritjes, boerderijspelletjes, schapen scheren, schminken. Pinnen is mogelijk. Het feest is van 12.00 tot 16.00 uur.

Musical 'De Heksen'

Theater Concordia 14.00 uur

De Gooische Muziekschool presenteert haar voorstellingen van de musical 'De Heksen', een leuke voorstellingen voor jong en oud. Kaarten zijn vanaf 16 mei verkrijgbaar bij De Gooische Muziekschool en kosten € 7,50 voor volwassenen en € 5,- tot 13 jaar. Voor meer informatie: www.degooischemuziekschool.nl.

Bingo

De Palmpit 14.30 uur

Gezellige middag met leuke prijzen. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Concert

Kerk van het Apostolisch Genootschap 14.30 uur

Concert van Ilse van de Kasteelen, sopraan en Peter Lunow, piano. Liederen van o.a. Rachmaninoff, Sibelius en Lunow

De WereldBBQ

De Groene Long 15.00 uur

De WereldBBQ heeft weer heerlijke hapjes uit diverse landen, er is een bar voor de drankjes en spelletjes voor de kinderen. Kom met je buren, familie en vrienden om met elkaar een heerlijke middag te beleven op het veld! Kijk ook op Facebook: Bussumsebbbq.

maandag 30 mei

Seniorenmarkt Gooise Meren

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Op deze markt is veel informatie over wonen en veiligheid, daarnaast zijn er presentaties van politie en brandweer. De toegang is gratis

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

De wijkcoach is het aanspreekpunt in uw wijk voor vragen, ideeën en zorgen. De wijkcoach zoekt naar wat de wijk nodig heeft en verbindt. Iedere maandag van 10.00 -11.30 uur is een wijkcoach in de Heul aanwezig. Aan het contact zijn geen kosten verbonden. Informatie: 06-38626299 of via bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 31 mei

Instuifbridge voor beginners

Denksportcentrum Bussum 13.30 uur

Deze instuif is bedoeld voor bridgers die 1 of 2 cursussen gevolgd hebben. Inschrijven alleen of als paar.

'Caecilia', muzikale (familie)voorstelling

Koepelkerk 16.00 uur

Dirigent/organist Ton Koopman trakteert, samen met zijn dochter Marieke Koopman, jong en oud op de nieuwe muzikale (familie)voorstelling 'Caecilia'. Het standbeeld Caecilia staat al eeuwen alleen op een orgel in een verlaten kerkje. Dan treedt een organist binnen. Wordt alles anders? Orgelmuziek van Sweelinck, Bach, Locatelli en Buxtehude. Kaartverkoop: www.amsterdambaroque.nl.

Inloopspreekuur
Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

woensdag 1 juni

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Wandeling

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een wandeling langs mooie en riante villa's. Begeleiding door een Spieghelkenner met bezoek aan de Majellakerk.

Kledingverkoop

De Palmpit 14.00 uur

Van der Klooster houdt een modepresentatie in De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum met een zomeruitverkoop. Met 50+ eigentijdse dameskleding.

Schaakavond

Café Goesting 19.30 uur

Open Schaakavond in Café Goesting in Bussum. Met andere bezoekers of leden van het Bussums Schaakgenootschap.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Grote Kerk Naarden zoekt iemand met spierballen voor het A-team. U helpt bij de voorbereiding van evenementen en concerten in de Grote Kerk.

*Amaris zoekt een enthousiaste gastvrouw die het leuk vindt om 1 middag in de week wat kleine activiteiten te verzorgen voor woongroep PG de Beer.

*Stichting Vogelopvangcentrum Midden Nederland is op zoek naar een notulist voor 7 à 8 keer per jaar. Je werkt de notulen uit en stuurt ze via mail naar de bestuursleden.

*Stichting Forteiland Pampus zoekt een gepassioneerde gids met gastheerschap.

BFC rouwt om Harry Pelle

Boegbeeld was 84 jaar verbonden aan voetbalclub

'Ome' Harry Pelle werd geboren toen BFC als club werd opgestart.

BUSSUM - Voetbalclub BFC rouwt om de dood van 'ome' Harry Pelle. Het BFC-boegbeeld overleed een week geleden. De ras-Bussumer, geboren en getogen, werd 95 jaar.

Harry Pelle werd geboren toen BFC als voetbalclub werd opgestart door de jongens van de Bolsjewiek, de Bussumse volksbuurt waar Pelle eveneens vandaan kwam. Een volksbuurt zoals een volksbuurt was, met alle soorten mensen door elkaar.
"Mensen die niet veel geld hadden, maar wel heel veel aan elkaar hadden. Als er bij iemand weinig te eten was, dan stond er altijd wel een ander uit de buurt met een pan eten voor de deur", vertelde Pelle enkele jaren geleden tegen deze krant over zijn geboorteplek.

BFC 'het beste cadeau'
Harry Pelle was 84 jaar lang verbonden aan BFC en zag de club een leven lang als een tweede thuis. Pelle noemde het toetreden tot BFC enkele jaren geleden nog 'het beste cadeau van zijn leven'. De club betekende erg veel voor hem. Het was een club van gewone mensen en dat trok hem aan. Geen poespas.

Harry Pelle zag BFC als zijn tweede thuis.

Ronde van Bussum
Als voetballer kon Pelle geen potten breken, als atleet des te meer. De Bussumer won meerdere malen de ronde van Bussum. Als atleet kon Pelle het eerste elftal van BFC jarenlang helpen: de Bussumer verzorgde de conditie- en looptrainingen van het team.

Naast het veld maakte Pelle, samen met Jaap Hilverda en Herman Beijen, vanaf de jaren 40 het clubblad van BFC. Dat bleef Pelle jarenlang doen. En als de club reden voor een feestje had, werd dat door Pelle georganiseerd. En dat werd gewaardeerd.

BFC dankbaar voor al het werk
De Bussumer werd door vele BFC'ers steevast Ome Harry genoemd. Harry Pelle wás BFC.

BFC was een club van gewone mensen en dat trok hem aan

Pelle behoorde tot het gezelschap ereleden van BFC, was ontvanger van de zilveren en gouden speld van voetbalbond KNVB en werd jaren geleden koninklijk onderscheiden.

BFC laat weten Harry Pelle te bedanken voor al het werk voor de club.

HCAW plaatsje hoger na twee zeges

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met twee zeges hebben de honkballers van HCAW goede zaken gedaan. De Bussumers klommen een plaatsje omhoog in het klassement door het gepromoveerde Glaskoning Twins donderdag (9-12) en zondag (2-1) te verslaan. Alleen zaterdag (4-3) werd er verloren.

Afgelopen donderdag startte HCAW sterk en kon het al snel weglopen. De tegenstander kwam echter goed terug, waardoor het duel nog even spannend werd. HCAW kon de voorsprong toch behouden.

Tegenstander nu wel terug
Zaterdag kon HCAW weer vroeg op een voorsprong komen, maar nu kon de tegenstander de achterstand wel goedmaken: slechts twee slagbeurten nadat HCAW op voorsprong kwam, zette de tegenstander de stand op 4-2. HCAW kon nog een puntje scoren, maar dat was onvoldoende om een ommekeer te forceren.

HCAW houdt het spannend
Een dag later duurde het even voordat HCAW op voorsprong kwam. Na 4 slagbeurten konden de Bussumers één keer scoren, twee slagbeurten later nog een keer. De tegenstander scoorde een puntje tegen en maakte het nog even spannend. HCAW-reliever Tim Niekerk gaf de krappe Bussumse voorsprong echter niet meer uit handen.

HCAW treft komende week haar laatste tegenstander van de eerste helft van het honkbaljaar. De Bussumers spelen dan tegen DSS dat laatste staat. Donderdag en zaterdag komt de tegenstander naar Bussum, zondag gaat HCAW naar Haarlem.

Voetbalsters SDO starten play-offs met te krappe zege

Foto: Brigritte Troostheide

BUSSUM - Het wordt nog spannend of de voetbalsters van SDO klassebehoud zeker kunnen stellen. De Bussumse eersteklasser won afgelopen weekend het eerste play-offduel tegen tweedeklasser Baardwijk, maar de zege was met 'slechts' 2-0 krap.

SDO had veel verder weg kunnen lopen van de Brabanders. Zeker voor rust hadden de Bussumse vrouwen de overhand. Met goed voetbal en razendsnelle aanvallen werden er meerdere kansen gecreëerd. De Bussumers hadden een forse voorsprong kunnen pakken, maar moesten na de eerste helft doelpuntloos van het veld stappen.

Na de rust bleef het spannend, maar nu kon SDO wel weglopen. Twee treffers van Jennifer Neef zorgden ervoor dat SDO haar eerste play-offduel alsnog won. Komende zondag volgt het tweede duel.

DOC pakt punt

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend een punt gepakt tegen Amsterdam: 10-10.

DOC begon sterk en kwam op voorsprong, maar zag Amsterdam voor rust alweer terugkomen. De Amsterdammers konden weglopen naar een 4-7 voorsprong. Na de rust kwam DOC terug en was het duel elke seconde spannend. De twee teams knokten voor de zege, maar stapten allebei met één punt van het veld.

Wereldbarbecue: ontmoeten en verbinden van buurtbewoners

'We willen dat mensen juist met elkaar in gesprek gaan'

De wereldbarbecue is een initiatief van een clubje Bussumers. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Het thema van de derde editie van de wereldbarbecue aanstaande zondag is 'Groeten en ontmoeten'. Net als voorgaande jaren is het de bedoeling dat mensen afkomstig uit verschillende culturen - Bussum telt er minstens honderd - elkaar ontmoeten en dat er verbinding ontstaat.

Eten en muziek

Naast hapjes en drankjes uit verschillende culturen staat er ook een grote variatie van muziek op het programma. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom op De Groene Long, het grasveld aan de Ceintuurbaan ter hoogte van de De Ruijterlaan. Aanmelden vooraf is niet nodig. Er zijn verschillende stands met eten en drinken, maar je mag ook zelf je eigen picknickmand meenemen.

De Bussumse Ilse Valkenburg zit in het organisatieteam en is onder meer verantwoordelijk voor het werven en coördineren van de vrijwilligers en het maken van een kunstwerk dat moet bijdragen aan interactie. Want je kunt wel al die culturen bij elkaar brengen, het betekent niet automatisch dat er ook gesprekken op gang komen.

Meer interactie
Uit ervaring blijkt dat veel mensen toch met hun eigen familie of vrienden op het grasveld aan De Ruijterlaan 'De Groene Long' blijven zitten. En dat is dus niet de bedoeling. Valkenburg: "We willen dat mensen juist met elkaar in gesprek gaan." Speciaal daarvoor maakte ze een kunstwerk. Daaraan gekoppeld gaat een clubje vrijwilligers, waaronder een aantal aanwezige wethouders, gewapend met paarse paraplu's op zoek naar mensen met een verschillende culturele achtergrond. Die moeten vervolgens samen een opdracht uitvoeren. Jochum Jarigsma, die in 2014 aan de wieg stond van de wereldbarbecue, legt uit waarom ze voor deze extra 'maatregel' hebben gekozen. "Integratie gaat niet vanzelf, je moet er echt bovenop zitten, dat hebben we uit de eerste twee edities wel geleerd." De actie met de paarse paraplu's is maar een onderdeel van een uitgebreid programma om die integratie te bewerkstelligen. Het eerste jaar waren er zo'n vierhonderd mensen neergestreken op De Groene Long. Het jaar erna waren er ruim zeshonderd en de organisatie verwacht dit jaar weer een stijging. Jarigsma: "Het raakt steeds meer bekend."

'Integratie gaat niet vanzelf, je moet er echt bovenop zitten'

Deelnemers werven
Toch maakt hij zich wel wat zorgen over de opkomst van 'nieuwe Nederlanders', een term die zijn voorkeur heeft boven het woord allochtonen. Het doel van de wereldbarbecue is buurtgenoten met een verschillende culturele achtergrond met elkaar in contact brengen. Maar die moeten er dan wel zijn. Overigens is dat ook de reden dat er nadrukkelijk op inwoners van Bussum gemikt wordt. "Het gaat om mensen waar je dichtbij woont, maar met wie je eigenlijk geen contact hebt. De wereldbarbecue is dan een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Als je elkaar dan vervolgens bij de bakker tegenkomt, is dat eerste contact al gelegd", aldus de energieke Jarigsma. Ook dit jaar heeft het bereiken van de 'nieuwe Nederlanders' wel wat tijd en energie gekost. Er is gesproken met diverse verenigingen, waaronder de Marokkaanse en Turkse, en er zijn contacten met het AZC Crailo. Verder richten ze zich vooral op mond-tot-mondreclame, waarbij ook nadrukkelijk gebruik wordt gemaakt van het netwerk van de allochtonen zelf. Jarigsma: "Mensen die de hapjes verzorgen bijvoorbeeld vragen we om mensen mee te nemen."

Organisatie
Deze week was de laatste vergadering en alles lijkt op rolletjes te lopen. Het aantal vrijwilligers dat op de dag zelf helpt, mag wat betreft Valkenburg nog wel wat omhoog. Waar de organisatie zich wel ernstig zorgen over maakt is de samenstelling van het bestuur. Dit jaar bestaat dat volledig uit autochtone Nederlanders. En dat is natuurlijk wel een beetje raar als het gaat om integratie van culturen. Het is een issue dat ze serieus oppakken. Jarigsma: "Zondag gaan we actief werven." Als het niet lukt is het nog maar de vraag of er volgend jaar weer een wereldbarbecue komt. Maar voorlopig gaan ze daar wel van uit.

De organisatie rekent dit jaar op minstens
600 deelnemers

De Thaise soep van Trevor

Foto: Anthèl Reijnders

door Anthèl Reijnders

Het koken zit Trevor Klawer in de genen. Al in zijn jeugd stond hij vaak met zijn ouders en twee broers in de keuken te kokkerellen. Een beregezellige tijd met leuke herinneringen, waarin zijn passie voor koken is begonnen.

Als hij de groenten, garnalen en noedels klaarlegt om te beginnen met koken, blijkt dat hij toch nog wat is vergeten; de sereh (het citroengras). Heel zonde, want dat is dé smaakmaker van de soep. Thaise soep zonder sereh is geen optie voor Trevor, dus springt hij in de auto voor een korte rit naar zijn soepzaak in de Kapelstraat. Thuisgekomen gaat de sereh in hele stengels in de pan, nadat hij ze een beetje gekneusd heeft om de geur vrij te maken. In een mum van tijd staat de soep al te pruttelen. Trevor roert en proeft en het ruikt heerlijk naar de typische frisscherpe, citrusachtige Thaise keuken. Ondertussen legt hij uit dat het voor hem belangrijk is om gezond en E-nummervrij te eten. Hij gebruikt daarom altijd verse en vaak biologische producten. Als hij de soep in grote kommen op tafel zet, moet hij mij wel iets bekennen: "Koken is mijn lust en mijn leven, maar een gerecht mooi opdienen is niet echt mijn ding. Met soep heb je daar gelukkig weinig last van." Het geeft niet, het is verrukkelijk!

De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept van Trevor vindt u op www.bussumsnieuws.nl.

Van vrouwenbenen naar appels: Judith kiest voor verleiding

Veel belangstelling voor expositie Layer

De vrouw, de appel en de verleiding; Judith houdt van deze thema's. Foto's: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Judith Wiersema staat voor vrouwelijk, sensueel en krachtig: het zijn terugkerende thema's die ze vanuit haar eigen ervaringen in haar beeldhouwwerk stopt. De spotlights schenen afgelopen vrijdag uitbundig op haar, Mickey Hoogendijk en Lolo Loren. Ze hadden een gezamenlijke expositie in de woning van Wiersema aan de Meentweg in Naarden.

Hier stonden haar beelden uit haar 'appelcollectie' tussen de mysterieuze zwart-wit foto's van Mickey Hoogendijk. In de aangrenzende serre waren de felgekleurde schilderijen van Lolo Loren te bewonderen. Drie vrouwen die hun krachten bundelden en het aan de befaamde kunstenaar Rob Scholte, de ex-man van Mickey Hoogendijk, overlieten de expositie te openen.

Judith vertelt dat dit haar onverwachts ontroerde. "Rob stond daar zo bij het raam en toen kwam het besef dat ik het ben die nu exposities in dit huis houd. Dit was het huis van Ferry Hoogendijk, voormalig hoofdredacteur van Elsevier. Hij hield hier in het verleden vernissages. Kunst van Appel en Corneille hing aan de muur. Nu doe ik het dus en hoop ik in de geest van Ferry zoiets twee keer per jaar te kunnen organiseren."

Mickey Hoogendijk, Lolo Loren, Rob Scholten en Judith Wiersema.

'Ik was instantly in love. Het is een stilleven. Het roept verwarring op'

Geslaagd weekend
De Naardense Judith kijkt terug op een heel geslaagd weekend, terwijl ze op haar blote voeten langs de kunst loopt. Haar boerderij annex galerie liep vol en ze verkocht diverse werken. "Ik vond het een groot succes en ik heb er veel van geleerd." Of ze zenuwachtig was? "Nee, ik had er eerder veel zin in. Ik sta achter mijn werk en het was een heel proces om het te maken. Ik dacht dat er wel een favoriet werk voor het publiek tussen zat, maar iedereen werd weer door een ander werk geboeid."

Het afgelopen halfjaar heeft ze heel hard gewerkt aan vier grote beelden. Het thema werd zoals gezegd de appel. Wiersema had hiervoor veel werk gemaakt, geïnspireerd door vrouwenbenen. Verleiding en sensualiteit zijn terugkerende thema's bij de kunstenares, die vanuit haar gevoel werkt. "Toen ik vriendinnen vertelde dat ik met de appel aan de slag ging, zeiden ze: dat doet iedereen al. Natuurlijk wil je authentiek zijn, maar ik had een appel in mijn hoofd en wilde daarmee werken. Ik heb de vrucht bestudeerd en eigenlijk is de appel net als de vrouw erg sensueel. Ik heb veel positieve reacties gehad, maar het leukste om te horen was natuurlijk dat mijn vriendinnen hun eerdere uitspraken terugnamen."

'Een vrouw moet voor mij vooral vrijheid en kracht uitstralen'

Zagen, gieten, lijmen
Voor de appelwerken heeft ze alle stukken uit één appel vervaardigd. "Ik had een hele appel, die heb ik verzaagd, gegoten, in stukken weer verlijmd, in elkaar gezet en een klokkenhuis gemaakt. De pitjes bestudeerd en de rondingen. Ook wilde ik altijd al iets met meubels doen. Voorheen dacht ik: van een vrouw maak je geen tafel. Want dan denk ik aan een vrouw die op haar knieën zit en een man die op haar een glas drinken zet. En dat staat haaks op mijn gedachten: een vrouw moet vrijheid en kracht uitstralen. Maar toch gebeurde het dat toen ik een appel opensneed ik er een tafel in za en dat is het dan ook geworden", vertelt ze, terwijl ze wijst naar het zwartgepatineerde werk.

Het meest trots is ze op een glad, glanzend bronskleurig tafeltje met wat vier dunne, klungelige pootjes eronder. Op het werkblad liggen een kleine appel, een mes en een schilletje. "Het is precies geworden zoals ik had bedacht. Ik was instantly in love. Het is een stilleven. En het roept verwarring op. Bij de tentoonstelling hebben diverse mensen hier een glas op gezet. Het lijkt op een meubelstuk. Vroeger dacht ik: hoe kun je dat doen? Begrijp je niet dat dit kunst is? Nu doet het minder zeer, ik speel er juist op in. Ook achter het stilleven kun je een eigen verhaal maken. Ik heb het werk ook al één keer verkocht, het komt in een oplage van drie", vertelt ze trots.

Succesvol
Inmiddels kan ze dan ook rondkomen van haar kunst. Wellicht is ze inmiddels Nederlands meest succesvolle beeldhouwster. Zelf zegt ze erover: "Ik kan ervan leven, maar ik merk dat ik meer moet doen aan pr, het benaderen van kunstgeïnteresseerden en andere zaken. En om te kunnen gieten, moet je investeren. Gelukkig heb ik, sinds ik begon in 2001, een aardige naam opgebouwd in de kunstwereld."

'Tot mezelf komen'
Judith woont alweer 15 jaar in Naarden. "Hier kan ik helemaal tot mezelf komen en mezelf zijn. Ik ben opgegroeid in Bergen. Ik houd van rust. Inmiddels voel ik mij wel een Naardenees. Ik voel mij betrokken. Zo heb al eens een expositie in de Grote Kerk mogen openen en ben bij de vrouwenbijeenkomsten geweest met de voormalige burgemeester Joyce Sylvester."

Verleidingen
Nu de collectie klaar is en de expositie achter de rug, maakt Judith plannen voor een nieuwe collectie. Ze wil verder borduren op het thema 'Vrouwen en verleidingen'. Ditmaal zullen het de materiële verleidingen zijn die centraal staan.

"Inspiratie haal ik uit mezelf. Vrouwen maken veel dezelfde dingen mee en al die ervaringen en dilemma's neem ik mee in mijn werk. Mijn droom is om te exposeren in een mooie galerie in het buitenland waar mijn werk op waarde wordt geschat. Het is belangrijk dat ze daar mijn werk goed kunnen vertegenwoordigen, omdat ik zelf hier in Naarden blijf."

Ode aan Annie

Flip van Duijn, de zoon van Annie, verzorgde de opening. Foto: Erik-Jan Geniets

NAARDEN - De organisatie van Naarden uit de Kunst had afgelopen weekend een bomvol programma rondom Annie MG Schmidt opgezet. Van lezingen, workshops en het varen met een bootje tot voorgelezen worden, een rodelaarsjespad en een takkiewandeling: voor jong en oud was er genoeg te doen in de Vesting.

Takkiewandeling met zeker 60 echte honden. Foto: Erik-Jan Geniets
Afterparty in klein gezelschap. Foto: Erik-Jan Geniets
Annie-maties maken onder leiding van experts. Foto: Erik-Jan Geniets
Workshop ZaZa de Kakkerlak maken. Foto: Erik-Jan Geniets
Een kleine Pluk van de Petteflet. Foto: Erik-Jan Geniets
Running diner op zondag werd in meerdere restaurants verzorgd. Foto: Erik-Jan Geniets
VOF de Kunst verzorgt het concert 'Dag Giraf'. Foto: Erik-Jan Geniets
Singalong in de Grote Kerk met 'Ja Zuster, Nee Zuster' wordt zeer goed ontvangen. Foto: Erik-Jan Geniets
Stadsomroeper Paul Vuijst leest voor. Foto: Erik-Jan Geniets

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc. 7 jaar ervaring met goed refs. Mevr.Heidi in Naarden-Bussum 10 euro p/u.Tel-06-31081920

Reiki in 't Gooi. Laat je verlichten van pijn en ongemakken. Ook in combinatie met andere vormen. www.leodomi.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Nog steeds vermist omgeving 't Spant in Bussum onze schildpadpoes Scotty. Zij heeft een rossige/zwarte vacht, rode hals, slank postuur. Geen bandje maar wel gechipt. BELONING. Bel naar 06-30544596

Gedipl. Provoet pedicure komt bij u thuis € 27. Ook zat. en 's avonds. Tel. 035-7634737 / 06-26728721

Te huur in Bussum LEUKE HOBBY- EN/OF OPSLAG KAMER, ong.14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur € 122,- p/m. Info 06-10397243

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,= per maand. Info:06-10397243

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Garage te koop: Spiegel Bussum. € 35.000,- k.k. intern 22 m2. Vuurtoren deMakelaars.nl 0294-43 23 23

Grando Keukens & Bad H'sum zoekt allround monteurs. Contact en cv naar martindewinter@grando.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440