BussumsNieuws

22 november 2017

BussumsNieuws 22 november 2017


Verkeersplan dit voorjaar uitgevoerd

BUSSUM De gemeenteraad is al tijden druk met het bespreken van de verkeersplannen voor het centrum. Bepaalde punten moeten op de schop om het verkeer veiliger te maken en de doorstroming beter te regelen.

Burgemeester Han ter Heegde vertelt dat het goed gaat met het centrum. "En dat willen we ook zo houden. We moeten dus kijken naar de bereikbaarheid van het centrum. En tegelijkertijd is de veiligheid, met name voor het langzame verkeer, erg belangrijk." Op dit moment ligt er een aantal voorstellen om beide punten op te lossen. Bij een recente themabijeenkomst konden betrokkenen inspreken. Hier werd goed gebruik van gemaakt, zowel door ondernemers als door centrumbewoners.
Ter Heegde vertelt dat met name over het plan om van de Vlietlaan eenrichtingsverkeer te maken veel te doen was. "Je ziet een heel wisselend beeld op dit punt. Als je eenrichtingsverkeer invoert, wordt de bereikbaarheid van de winkels iets minder. De veiligheid wordt wel een stuk groter. Het is aan de gemeenteraad om een keuze te maken."
Overigens wil de gemeente zeker geen cirkel, of ruit, rondom Bussum. "We willen knooppunten oplossen. En geen Hilversumse toestanden (overal eenrichtingsverkeer red.)." De verkeersplannen worden vanavond in de raad verder besproken. Besluitvorming staat over twee weken op de agenda. De maatregelen zouden komend voorjaar moeten worden uitgevoerd.

Burgemeester: 'Belangrijk dat Crailo doorgaat'

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde benadrukt hoe belangrijk het is dat de aankoop van Crailo doorgaat. "Ik mag wel hopen dat er op 1 januari een beslissing valt wanneer de provincie aan ons wil verkopen."

Gooise Meren wil de grond aankopen samen met de gemeenten Laren en Hilversum. Toch zijn er nog heel veel vragen bij met name de raadsleden. "Het is een complexe zaak", zegt de burgemeester. "Er zijn bepaalde belangen die per gemeente spelen en die moet je bij elkaar brengen. Er leven nu vragen over zeggenschapsverhoudingen, over wie bepaalt welke bedrijven er bijvoorbeeld mogen komen. Het is heel terecht dat daar veel vragen en discussie over zijn. Maar ik mag wel hopen dat het op tijd rond komt. Het is een unieke locatie, met veel kansen voor ons. Sociale woningbouw, werkgelegenheid en natuur op een unieke locatie in Nederland. We zijn ook in gesprek met omwonenden van de Anne Franklaan. Veel punten van bewoners kunnen overgenomen worden." Al met al heeft Ter Heegde er vertrouwen in dat de betrokkenen gezamenlijk tot een goed plan kunnen komen.

Kinderen vol enthousiasme voor Sinterklaas

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

BUSSUM Sint kwam zondag samen met zijn pieten en zijn paard Amerigo weer aan in het centrum. Het regende, de zon scheen. De bezoekers kon het niet deren. Ze genoten van de jaarlijkse show van presentator Paul Passchier, het kinderkoor van de Gooische Muziekschool en de kinderen van Dansstudio Van Harten.

13

Werkzoekenden

Foto: Bob Awick

WerkInJeEigenWijk begeleidt mensen op een slimme manier naar een nieuwe of andere baan, stage, leerwerkplek of ondernemerschap.

Foto: Bob Awick

15

Een dagje uit met de Gooische Stoomtram

'Een reis in oude prentbriefkaarten' noemt de samensteller J.G.P. Petersen het. Nu, het is meer. Vooraf worden de historie en de routes van de diverse lijnen weergegeven. En wat voor velen onbekend is dat postzegels op de poststukken die de tram vervoerde, stempels kregen die begin en eindpunt aangaven. Enige beschreven briefkaarten zijn afgebeeld. Ook staan op vele ansichten teksten of groeten op de afbeeldingskant. Totaal 127 afbeeldingen.

Aansluitend is ook informatie opgenomen over de 's-Gravelandsche paardetram (toen nog zonder n) plus twintig ansichten opgenomen. De paardetram reed van Hilversum naar de remise (Klapbrug) in 's-Graveland en weer terug. Er was ook nog een locaaldienst naar het Suzannapark. Petersen te Hilversum gaf het boekje, 96 pagina's, in 1988 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 25/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril *
RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst en 16.30u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen en ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst en 16.45u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk *Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit *Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Leuk Bussums exportproduct naar Amsterdam

Als je een uitstekende formule in handen hebt kun je een eind komen. Nou ja, een eind .. in elk geval tot in Amsterdam. Een kort succesverhaal.

Nu al volgeboekt voor de kerstdagen en met een fraaie toekomst 'over de grens' in aantocht. Ik heb het hier over het Bussumse restaurant Leuk in de Kapelstraat dat zich al een paar jaar mag verheugen over een flinke en trouwe clientèle. Ze hanteren een geheide formule, perfect inhakend op de wens van velen: het probleem van de kindertjes als pa en ma eens lekker uit eten willen. In Leuk is dat juist géén probleem. Onder het etablissement aan de Kapelstraat is een grote, kindvriendelijke ruimte gecreëerd waar onder het toeziend oog van een kundige dame de kindertjes zoet gehouden worden. Er zijn allerlei (elektronische) spelletjes, een grootscherm-tv en veel ander speelgoed. De lekkere hapjes komen gewoon van boven. Kort geleden is filiaal nummer 2 in Amsterdam geopend. Aan de Houthaven, vlak bij het Filmmuseum. Ideale stek voor een bruisende toekomst. Vlak bij het IJ wordt momenteel een flink aantal torenflats gebouwd, woonruimte voor honderden jonge mensen. En denk eens aan Sail Amsterdam, ook vlak bij Leuk nummer 2. Ik ben trots op chef de cuisine Menno Raven, die zich werkelijk krom heeft gewerkt om alles in orde te krijgen. Menno is ook de vriend van mijn dochter Stéfanie en vader van kleinkind Noël. Gezellig met hun drietjes in de Hamerstraat.

Weerbericht

Donderdag zeer zacht, daarna geleidelijk kouder

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag zeer zachte maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag en zaterdag een front met regen. In het weekeinde verkeren we, net als de afgelopen twee weekenden, in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de bekende mix van opklaringen en enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het met 13 à 14 graden zeer zacht. De normale temperatuur voor eind november is 8 graden. 's Nachts koelt het niet verder af dan 11 graden. Af en toe schijnt de zon, naast ook bewolking en kans op wat lichte regen. In de nacht naar vrijdag en overdag regent het enige tijd. Het wordt nog zo'n 11 à 12 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest.

Het weekeinde
Zaterdag is er eerst veel bewolking met enige tijd regen. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op. Opklaringen worden dan afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van felle opklaringen en enkele buien, waarvan sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 7 graden.

Weetje
November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. Het toenemen van de depressieactiviteit hangt samen met het ontstaan van grotere temperatuurverschillen later in de herfst boven de Atlantische Oceaan. De depressies veroorzaken soms zware stormen. De meeste tussen november en april.

Vanaf 22 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. het nieuwe appartementencomplex van de Woongroep Bussum.
- RegioHub gaat over kindermishandeling.
- In In Derde Termijn aandacht voor de rookoverlast van houtkachels en de fusie van Wijdemeren met Hilversum.
- BussumsNieuws en GooiTV presenteren het tweewekelijks gesprek met burgemeester Han ter Heegde.

'Naarden-Bussum wordt beslist geen boemelstationnetje'

ProRail begint in 2018 met ingrijpend spoorproject in de regio

ProRail gaat in
augustus 2018 beginnen met het spoor tussen Bussum-Zuid
en Naardermeer, waarbij drie sporen en zeventien wissels worden verwijderd.

De bezoekers kijken vol belangstelling naar de gepresenteerde plannen. Foto: Antoon F. Bruggeling

BUSSUM-NAARDEN De door ProRail georganiseerde avond in Hotel Jan Tabak, over het toekomstige spoorproject Naarden-Bussum, werd afgelopen week goed bezocht. Over het algemeen reageerden bezoekers enthousiast op de plannen, maar een enkeling is bang dat het drukke forensenstation Naarden-Bussum een soort boemelstationnetje gaat worden.

ProRail gaat in 2018-2019 werken aan het spoor in Naarden-Bussum. Tussen Bussum-Zuid en Naardermeer worden drie sporen en zeventien wissels verwijderd. De bestaande sporen en wissels worden vernieuwd en het treinbeveiligingssysteem vervangen. Het seinwachtershuisje aan de Comeniuslaan verdwijnt en perron 3 op het station gaat dicht. "Hierdoor is het mogelijk om een nieuwe in- en uitgang te realiseren", zegt Loek van Hengstum van ProRail. "Er komt een grote fietsenstalling en de parkeerplaats wordt nieuw ingericht en uitgebreid. Er is geen plan om hier kantoren en/of woningen te bouwen." Volgens NS gaat het aantal treinreizigers fors groeien de komende jaren. Om die reden moeten veel stations worden aangepast en uitgebreid. Ook op station Naarden-Bussum vinden veranderingen plaats. Van Hengstum vertelt dat Naarden-Bussum beslist geen 'boemelstation' wordt. Architectenbureau Fritz uit Naarden heeft een plan ontworpen om perron 1 te verbreden en te moderniseren. "Aan die plannen wordt nog gesleuteld, maar het gaat zeker mooi worden", zegt Pro-Rail woordvoerster Chantal Gernette. "Dit perron wordt ook verlengd en de fietsenstalling wordt verplaatst." Het spoor in Naarden-Bussum wordt veiliger en betrouwbaarder. "Door het weghalen van sporen hoef je minder vaak over te steken. Een vernieuwd spoor heeft ook een gunstig effect op geluid en trillingen." Volgens Gernette rijden er nu twintig treinen per uur en dat worden er 24. "Bij de Comeniuslaan wordt de dichtheid per uur iets minder dan een half uur als er 24 treinen rijden, inclusief de intercity's. Per keer is dit circa 1 minuut en 15 seconden. Dat is korter dan nu het geval is." De gemeente heeft plannen klaar voor de smallere overwegen die gaan ontstaan. De vrijkomende ruimten mag de gemeente zelf invullen; wellicht als fietspad, groenstrook of parkeerruimte. Er komt ook een tunnel ter hoogte van de Karnemelksloot in Naarden. "Deze zogenoemde Voormeerpassage verbindt de recreatiegebieden die aan beide zijden van de spoorlijn liggen. Fietsers en wandelaars kunnen het Rondje Naardermeer dan afmaken zonder dat zij door een woonwijk heen moeten. Voor de dieren komen er faunapassages."
"Tevens vernieuwen we de spoorbrug over de Karnemelksloot. En de boog tussen Naardermeer en station Naarden-Bussum maken we ruimer, zodat treinen hier makkelijk 130 km kunnen rijden", laat ProRail weten. De zo gewenste tunnelbak tussen Naardermeer en Bussum-Zuid gaat er voorlopig niet komen.

Steeds meer lijsttrekkers bekend

Op naar de verkiezingen in maart 2018

Nog heel even en alle verkiezingscampagnes barsten weer los. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad hebben een belangrijke taak. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Als we kijken naar de installatiefoto van de gemeenteraad in 2015 zien we dat al veel raadsleden vervangen of opgestapt zijn. Toch is er ook een handjevol raadsleden dat jaar in, jaar uit zich hardmaakt voor de gemeente.

Grootste uitdaging is waarschijnlijk vormen van een eenheid

De inwoners mogen in maart weer naar de stembus. Met dat gebeuren in het vooruitzicht maken de meeste politieke partijen nu zo'n beetje hun kandidaten bekend. De meeste lijsttrekkers zijn bekende gezichten, verder op de lijst gevolgd door wat verrassingen en nieuwkomers. Nu alle kernen gefuseerd zijn tot de gemeente Gooise Meren lijkt het alsof alle partijen bij het samenstellen van hun kandidatenlijst ook nadrukkelijk selecteren op waar de persoon woont. Behalve HVBNM, die partij heeft alleen raadsleden uit Bussum en één uit Naarden op de lijst staan. Dat zou geen probleem moeten zijn nu we één gemeente zijn. Toch werd bij de vorige verkiezingen wel duidelijk dat inwoners graag stemmen op iemand uit hun eigen woonkern. Grootste uitdaging van de gemeenteraad is om een stabiele eenheid te vormen.
De VVD wordt straks aangevoerd door Alexander Luijten, nu de fractievoorzitter. De door de wol geverfde Bussumer neemt het stokje over van (nu nog) wethouder Miriam van Meerten. Zij heeft aangegeven de politiek te verlaten. Jens Duijts en ex-wethouder van Muiden Henny Timmerman staan op 2 en 3.
D66 wordt net als de vorige verkiezingen aangevoerd door Maarten Balzar. De Bussumer krijgt steun van een paar nieuwe gezichten. De top van de D66-kieslijst wordt compleet gemaakt door de jonge Laura van Harmelen en Geert Jan Hendriks.
Het CDA wordt aangevoerd door de ervaren Jos de Lange. Nooit eerder stond hij zo hoog op de kieslijst. Hij wordt gevolgd door raadsleden Herman den Hollander en Arie Mastenbroek. Wethouder Marleen Sanderse heeft laten weten niet meer mee te doen aan de verkiezingen en de politiek vanwege haar gezondheid verlaat.
Hart voor BNM wordt net als twee jaar geleden aangevoerd door de ervaren Marieke Munneke Smeets. Nico Schimmel van de muziekschool en Marieke Le Noble staan op plek twee en drie.
Het Goois Democratisch Platform wordt geleid door Naarder Jelmer Kruyt, gevolgd door Johan Kwekkeboom en Erik Pieter Vlaanderen.
Andere partijen moeten hun kieslijsten nog presenteren.

Sanne Hartveld

Eigenaresse Heartfelt, 33 jaar, woont in Bussum sinds dit jaar

Waar ben je druk mee?
"In oktober heb ik Cultuurcentrum Heartfelt geopend op de Vlietlaan 38. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werk ik daar aan nieuwe concepten en verzorg ik workshops 'Wonen en werk' en danslessen."

Wat heb jij met dansen?
"Ik dans al zolang ik me kan herinneren. Het is voor mij een manier om mijn gevoel te uiten en dat wil ik mijn cursisten ook graag leren."

Een goed gesprek?
"Met Walt Disney Studios of Pixar. Ik zou heel graag een animatiefilm met ze willen maken over twee geliefden. Laatst had iemand van Pixar op mijn LinkedIn gekeken en ik werd helemaal wild enthousiast... maar ja, nog even door dromen!"

Wat zou je doen met 100 euro?
"Uit eten gaan. "

En met een miljoen?
"De Vlietlaan 1 tot een volwaardig cultuurcentrum omtoveren. En voor mijzelf en mijn man een klein vrijstaand huisje kopen."

Met wie wil jij een dansje doen?
"Met iedereen eigenlijk. Door even contact te maken met een ander kan je dag meteen goed zijn."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Innerlijke kracht' van Robert Hartzema. Een boek waardoor je door een innerlijk proces gaat met allemaal inzichten en spiegelingen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik probeer momenteel alles over Bussum te leren, dus lees ik graag deze krant."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor meer kleur in de straat en kunstexpressie. Mensen willen gehoord worden en hun gevoel uiten. Ook zou ik graag werklozen aan werk helpen dat ze echt leuk vinden, niet wat ze verplicht moeten doen."

Toren van Filmhuis Bussum in schijnwerpers gezet

Foto: Bob Awick

BUSSUM Voor Filmhuis Bussum ging donderdag een wens in vervulling: de toren wordt binnenkort elke avond verlicht. De Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft het sponsorcontract met drie jaar verlengd. "De toren van een van de bekendste gebouwen van Bussum wordt nu in de schijnwerpers gezet", vertelt een enthousiaste Janine Beulink, directeur van het Filmhuis.

Beschermde bomen in kaart gebracht

GOOISE MEREN De gemeente heeft het staatje met waardevolle bomen van Gooise Meren af. Er staan bomen op met een verleden. Deze bomen worden beschermd tegen kap.

Bussum had al langer een staatje met waardevolle bomen. De afgelopen maanden werd bewoners gevraagd om bomen toe te voegen, waardoor er nu ook bomen van de andere woonkernen op het lijstje terecht zijn gekomen.

Aan de hand van het staatje van waardevolle bomen kunnen deze bomen met meer aandacht onderhouden worden. Daarnaast geeft het een handvat voor het toekennen van een eventuele kapvergunning. Bomen aanmelden als waardevolle boom kan tot 6 december. Dit kan via de website gooisemeren.nl.

WerkInJeEigenWijk helpt werkzoekenden op weg naar succes

Ook voor cursussen voor zzp'ers, startende ondernemers en herstarters

WerkInJeEigenWijk zorgt ervoor dat je samen sterker staat. Ze begeleiden mensen op een slimme manier naar een nieuwe of andere baan, stage, leerwerkplek of ondernemerschap.

Marc Meijer (links) en Wim van Oudheusden van WerkInJeEigenWijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM Wim van Oudheusden en Marc Meijer van WerkInJeEigenWijk vertellen wat ze precies kunnen betekenen. "Heb je al lang geen werk en wil je graag weer aan de slag, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken of ben je op zoek naar ander werk, maar weet je niet wat jouw talenten en kansen zijn? Dan gaan wij graag in gesprek."

Wim van Oudheusden is in 2013 met deze sociale onderneming zonder winstoogmerk begonnen. "De visie achter de onderneming is dat er in de toekomst een andere economie gaat ontstaan en wel op wijkniveau. Vandoor ook de naam WerkInJeEigenWijk. Met wijkniveau bedoel ik dat vraag en aanbod zich steeds meer in de gemeente en je wijk gaat afspelen. Wij zijn een professionele organisatie die zich inzet om mensen persoonlijk te begeleiden naar betaald werk." De 70-jarige Hilversummer heeft deze droom meegekregen van zijn vader die actief is geweest in vakbonden. "Zelf heb ik ook veel op economisch en politiek gebied gewerkt. Veertien jaar in de politiek met als portefeuille Economie en in de Provinciale Staten in Haarlem. Daar heb ik een innovatiebeleid opgezet om bedrijven te motiveren om te groeien." Ook is Wim vrijwilliger geweest voor VluchtelingenWerk bij UWV in Hilversum, Huizen en Harderwijk.
Vorig jaar is Marc erbij gekomen omdat Wim op zoek was naar iemand die de klanten zou kunnen helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven en om mensen die al langere tijd werkloos zijn of werkloos zijn geworden voor te bereiden op de veranderingen in de economie. "Mijn achtergrond is manager zowel bij gemeenten als in het bedrijfsleven en ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van solliciteren. Ik heb veel sollicitatiebrieven beoordeeld en gesprekken gevoerd aan de andere kant van de tafel. Ik ben nu werkloos en op mijn leeftijd, ik ben 61 jaar, is het moeilijk om weer aan een baan te komen. Toen kwam ik Wim tegen en hij heeft me met enthousiasme het concept van WerkInJeEigenWijk uitgelegd en ik dacht: dat is iets voor mij. Als je ouder bent dan 55 jaar heb je vaak kruiwagens nodig om weer aan een baan te komen. Als je die goede ondersteuning nodig hebt, kunnen wij je die bieden."De mannen helpen iedereen tussen de 18 en 68 jaar. Van student tot en met gepensioneerde, ongeacht niveau, uitkering of afkomst. De leeftijd van mensen die vorig jaar werk hebben gevonden, is rond de 46 jaar.

Het succes van WerkInJeEigenWijk is dankzij de unieke 'werkvindmethode': KM4S2P. Oftewel 'Keuzes maken, Samen Sterker, Slimmer Solliciteren en Persoonlijk Positief'. Wim: "Bij 'Keuzes maken' zit een kansenanalyse zodat we kunnen kijken hoe groot de kans is, binnen de regio, op de arbeidsmarkt en voor welke beroepen nog een kans is, want je hebt ook te maken met uitstervende beroepen. Met 'Samen Sterker' gaan we samen op zoek naar je verborgen talenten en competenties en vaardigheden, want die heeft iedereen. Je kunt er dan achterkomen wie je bent en waar je sterk in bent en dat heeft een positief effect, want je kunt daarna nog 'Slimmer Solliciteren'. Je leert dan om met verschillende trucs je sollicitatiebrief en curriculum vitae (CV) slimmer te schrijven en de kans is dan groter dat je met je brief boven op de stapel komt. Ook kun je via ons een foto laten maken door een fotograaf, want dat werkt ook altijd goed bij een sollicitatiebrief. En zo word je vanzelf ook 'Persoonlijk Positief', want we gaan keihard knokken voor jouw baan en dat je positief in het leven komt te staan. Een gediplomeerde budgetcoach maakt het (huishoud)plaatje compleet."

'We gaan keihard knokken voor jouw baan en dat je positief blijft'

"Als blijkt dat je nog niet toe bent aan de 'werkvindmethode' dan heeft solliciteren geen zin", vertelt Marc. "Wij hebben dan de mogelijkheid om klanten door te verwijzen naar een betaalbare coach die hen kan helpen om eerst beter in hun vel te komen. Het is puur maatwerk bij ons." WerkInJeEigenWijk biedt ook software aan in licentie. "Alle vacatures die op verschillende sites staan, worden gefixeerd en dan is één site voldoende. Je hoeft dus geen tientallen vacaturesites meer te bekijken. De software zoekt op basis van jouw karaktereigenschappen en kwaliteiten naar functies die voor jou geschikt zijn. Het werkt dus andersom. De werkzoekende zoekt niet naar een geschikte vacature, maar de vacature is op zoek naar een geschikte kandidaat. Wij vullen samen een profiel in en van de ruim honderdduizend vacatures in deze regio kunnen er wel duizend in aanmerking komen. Dan ga je selecteren op bijvoorbeeld reisafstand en opleiding en dan vallen er weer vacatures af, waardoor er alleen vacatures overblijven die precies bij je passen", aldus Wim. "Wij kunnen meekijken en de klanten tijdens het zoeken begeleiden. Voor veel klanten is dit een toegevoegde waarde." Iedereen kan langskomen op het spreekuur op donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur in wijkcentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan. Meer informatie en andere spreekuren staan op www.werkinjeeigenwijk.nl. Voor de begeleiding wordt een vergoeding naar eigen draagkracht gevraagd. Cliënten van de voedselbank worden gratis geholpen.

'Welke winkels missen we nog in Bussum?'

Plak zaterdag zelf een sticker met een idee

De dorpsmanager wil weten welke ideeën er leven. Foto: Bob Awick

BUSSUM Winkelleegstand, wat kun je eraan doen? Dorpsmanager Ellen van Vossen heeft bedacht de doelgroep, het winkelend publiek, zaterdag te betrekken bij het antwoord op die vraag. Hiervoor heeft zij een speciale stickeractie in het leven geroepen.

Van Vossen heeft veertien panden geselecteerd die nodig een bestemming moeten krijgen. Het gaat onder andere om de voormalige Blokker tuinwinkel in de Havenstraat en twee winkeltjes in de Kapelstraat en de Nassaustraat.

"De actie begint op zaterdag 25 november en loopt van 10.00 tot 17.30 uur. Wethouder Economische Zaken Miriam van Meerten plakt dan de eerste sticker op een leegstaand winkelpand. Daarna mag iedereen een sticker beschrijven en een goed idee indienen voor het pand."

'Zijn er winkelconcepten in andere dorpen een aanwinst voor ons?'

Denk mee

Van Vossen legt uit wat hiervan het doel is. "Ik wil centrumbezoekers, ondernemers en bewoners actief mee laten denken over de versterking van ons winkelgebied.
Welke winkels missen zij? Wat voor type zaak zou een verrijking zijn voor het winkelgebied? Welk type ondernemer kan een aanvulling zijn op de andere zaken in de straat? Zijn er winkel- of horecaconcepten die mensen in andere steden of landen hebben gezien die ook een aanwinst kunnen zijn voor Bussum?"
De dorpsmanager laat zich graag verrassen door wat er leeft bij het winkelend publiek en de ondernemers. "Ik verwacht veel leuke en ook bruikbare ideeën."

"We gaan deze ideeën verwerken in een rapportage. Deze wordt ook gedeeld met makelaars, pandeigenaren en de gemeente. We zullen kijken welke nieuwe inzichten deze actie ons gaat opleveren en hoe we vanuit daar verder kunnen gaan."

Benieuwd

Van Vossen vertelt dat de eerste reacties op het plan al erg goed zijn. "Het vergroot de betrokkenheid bij het centrum van Bussum. Ik ben heel benieuwd wat er uitkomt."

Van de Lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Onveilig
Bij mijn buurvrouw heeft een blanke man met donker haar vanavond 20 euro ontfutseld aan de deur. Bij een andere buurvrouw is onlangs in het centrum haar tas van de rollator gegapt. Vorig jaar hebben twee insluipers (een man en een vrouw) bij een buurvrouw van mijn ouders in Bussum allerlei kostbaarheden en persoonlijke (emotionele) bezittingen uit haar woning gehaald. Drama. De een belt aan met een raar verhaal, wordt binnengelaten en laat de deur open voor de ander. Alle slachtoffers zijn dames van boven de 70.
Onveiligheid komt zo wel heel dichtbij. De daders zijn vrij succesvol, lijkt, en het gaat dus maar door. Ik ben wel benieuwd wat de politie hier nu aan doet: in alle gevallen hebben de slachtoffers niks meer gehoord. Ziet de gemeente de ernst ervan in? En kunnen bewoners niet meer samenwerken? Je zou er toch eens een op heterdaad willen betrappen!

Sweder Rijkman

Filmdecor
De VVD-fractie had vragen gesteld over filmopnames in Het Spiegel naar aanleiding van klachten van bewoners. Uit de antwoorden blijkt echter dat de gemeente dit soort zaken gewoon op dezelfde voet verder laat gebeuren.
Vooropgesteld: het staat natuurlijk eenieder vrij zijn/haar huis, tuin of garage beschikbaar te stellen, of te verhuren voor 800 tot 1.000 per dagdeel voor een film(reclame)opname. Veelal verblijven de bewoners elders en de buurt wordt opgescheept met de overlast. De gemeente, zo staat te lezen, verstrekt richtlijnen en legt contact met locatiemanagers. Boa's houden waar mogelijk toezicht.
Ik heb nog nooit een ambtenaar ter plaatse gezien. Wel personeel van het opnamebedrijf dat de weg afzet, voorbijgangers tegenhoudt en hen verzoekt om te rijden. Het Spiegel is steeds meer gewild als filmdecor. Dat komt vooral door de nonchalante houding van de gemeente: geen vergunning nodig, een briefje bij de buren in de bus en geen toezicht. Dus draaien maar, geregeld tot 23.00 uur. En daarna moet alles nog afgebroken en ingeladen worden. Het Spiegel als (reclame)filmdecor gewenst? Neen! Op woensdag 22 november stel ik het aan de orde bij de vergadering van Vrienden van het Spiegel. En ik hoop dat de VVD-fracite doorpakt met de andere fracties en geen genoegen neemt met de antwoorden van het college.

Adriaan Branderhorst

Een gewonde bij kop-staartbotsing op de Bussummergrindweg

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM Bij een kop-staartbotsing op de Bussummergrindweg rond het middaguur zondag waren twee auto's betrokken. Door de botsing raakte een persoon in de eerste auto gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. Of het door de niet-werkende verkeerslichten kwam, wordt nog onderzocht.

Blije kindergezichtjes

BUSSUM Natuurlijk was ook burgemeester Han ter Heegde zondag aanwezig om Sinterklaas de hand te schudden en de sint samen met de pieten hartelijk te ontvangen in Bussum.

Na het feest op het plein vertrok de goedheiligman in een bonte stoet voor een tocht door het centrum, die eindigde op het Julianaplein waar de kinderen hem persoonlijk konden ontmoeten. En niet alleen Sinterklaas ,maar ook Amerigo en de pieten kregen genoeg aandacht. "Ik zag overal blije kindergezichtjes", vertelt Sinterklaas. "En de liedjes die ze zongen waren geweldig. Het was een heel warm welkom in Bussum. En de kinderen weten het: ze mogen weer hun schoen zetten en wie weet zit er dan een cadeautje in. Foto's: Bob Awick

Foto's: Bob Awick

NVC pakt eerste periodetitel na overwinning tegen Weesp

'Dit succes hebben we als collectief bereikt'

In de tweede klasse van het zondagvoetbal heeft NVC de eerste periode op zak. Tegen Weesp, twaalfde op de lijst, werd met 2-0 gewonnen.

De stress over de naderende periodetitel zat er behoorlijk in. Foto: Bob Awick

NAARDEN NVC heeft z'n eerste prijs te pakken. Na de magere 2-0 thuiszege tegen Weesp pakte het de periodetitel van de 2e klasse B van het zondagvoetbal. Erg soepel leek het niet te gaan bij NVC in de streekderby tegen Weesp.

"Dat was ook het geval, maar de overwinning telt", zei de lachende NVC-trainer Joeri van Gelder na de wedstrijd. "De stress over de naderende periodetitel zat er behoorlijk in. De eerste dertig minuten waren slecht en we hadden geluk dat Weesp niet scoorde. Daarna had de ploeg door dat ze een stapje extra moesten zetten en gingen we voetballen zoals we gewend zijn."

Irritaties

'Een kampioenschap? Daar zijn we totaal
niet mee bezig'

Het was Weesp dat na de aftrap NVC onder druk zette en maling had aan de ongeslagen status van de thuisploeg. Dat leidde tot irritaties bij NVC en Van Gelder schroomde niet om de emotionele Karel Visser, hij had al geel, in de 35ste minuut te wisselen. Nadat Giovani Leons na een misser van Weesper keeper Arno Copier 1-0 maakte, kwam er meer rust in de spel van NVC.
Kansen waren er voor NVC volop. Maar het ging in de eindfase veel te gehaast en onnauwkeurig. Daarnaast had spits Don Day zijn dag niet.
In het begin van de tweede helft was Weesp zelfs dichter bij 1-1 dan NVC bij 2-0. De 2-0 kwam uiteindelijk uit een mislukte voorzet die door de Weesper verdediging verkeerd werd ingeschat.
NVC voert zonder puntverlies met slechts vier tegengoals de ranglijst aan. Een kampioenschap? Van Gelder: "Daar zijn we totaal niet mee bezig. Voor dit seizoen is onze doelstelling om te eindigen bij de top vijf."
NVC-verdediger Giörmo Hardy, geboren Amsterdammer met Surinaamse roots, genoot met een biertje in de hand van het succes. Hij verdient de kost als belader van Amsterdamse vuilniswagens en iedere morgen gaat om vijf uur de wekker. Voetbal is zijn passie: "Dit succes hebben we als collectief bereikt. Iedereen wil werken voor elkaar. Geluk moet je afdwingen en in deze wedstrijd hebben we dat gedaan, nadat het in het begin nogal rommelig was."
Weesp verliet met opgeheven hoofd het veld. "Maar dat levert geen punten op", concludeerde trainer Mario Rijnsburger. "We hebben in de eerste helft onszelf tekortgedaan. We waren zeker niet de mindere, maar als je de kansen niet benut, krijg je het lastig. De tegengoals waren weggevertjes."

Nieuw elftal

Na zeven jaar tweede klasse te hebben gespeeld, degradeerde Weesp, maar keerde een jaar later weer terug. Er zijn echter dit seizoen vijf vaste basisspelers vertrokken. "Dan lever je kwaliteit in en moet je aan een nieuw elftal bouwen", aldus Rijnsburger. "Er zit zeker perspectief in deze groep en we gaan voldoende punten pakken om ons te handhaven."
Van de veertien ploegen op de ranglijst bezet Weesp nu de twaalfde positie met vijf punten uit acht wedstrijden. Onderin staan de ploegen nog wel dicht bij elkaar.

Sterk weekend voor Gooische

BUSSUM Een goed weekend voor Gooische. Zowel het eerste heren- als het eerste damesteam was afgelopen weekend te sterk voor hun tegenstanders.

De hockeysters van Gooische wonnen afgelopen weekend zonder problemen met 5-2 van GCHC. De Bussumse vrouwen kwamen tot een 5-0 voorsprong voordat de Groningse tegenstander wat terug kon doen.
De hockeyheren speelde tegen Cartouche, de nummer twee van het klassement. De Bussumers toonden veel vechtlust en konden na de rust afstand nemen. Dat gebeurde wel nadat ze eerst op een achterstand kwamen. Gooische kwam snel weer op gelijke hoogte door een door Thomas van Wieringen benutte strafcorner. Na een klein kwartier volgden de 1-2 en de 2-2 door Thiemo Zeeman. De slotfase was erg spannend. Cartouche drong aan, maar Gooische won dankzij de treffer van Frank van der Hulst.

Gelijkspel voor voetballers BFC

BUSSUM Te veel foutjes en gehaast spel hebben ervoor gezorgd dat BFC afgelopen weekend slechts een punt heeft overgehouden aan het duel tegen JOS/Watergraafsmeer. Score:1-1.

BFC was een stuk sterker dan JOS/Watergraafsmeer, maar kwam door foutjes amper tot kansen. JOS/Watergraafsmeer zakte ver terug en loerde vooral op de counter. Na een krap half uur kwam BFC toch op voorsprong, na een van de weinige goede aanvallen. Maurits Knoop kon scoren. Vlak voor rust werd het 1-1. Na de rust kwamen er nog amper kansen en moesten de twee teams genoegen nemen met een punt.

SDO wint van RKHVV

BUSSUM Zonder problemen heeft SDO afgelopen weekend gewonnen van RKHVV. De Bussumse hoofdklasser was vooral na rust een maatje te groot en won met 1-3.

Voor rust viel er nauwelijks wat te beleven. Na de rust trok SDO meer ten aanval. De Bussumse goalgetter Maikel van Latum kon de score openen. Van der Velden, verreweg de uitblinker bij SDO, zorgde zelf voor de tweede goal na een corner van Dailey Groenewegen en tekende op het laatste moment ook nog voor de derde Bussumse goal.

Drijvende prullenbak zuigt alle rommel uit het water bij jachthavens

'We willen de schoonste havens van Nederland hebben'

Een prullenbak die kilo's plastic en andere rotzooi uit het water vist. In Muiderzand is hij er al en grote kans dat hij ook in Jachthaven Naarden komt.

Voor vissen vormt hij geen gevaar. Foto: Maarten Feenstra

NAARDEN De eigenaar van Marina Muiderzand en Jachthaven Naarden, heeft de primeur in Nederland te pakken: een drijvende prullenbak die de rommel uit het water moet zuigen. Deze eerste drijvende prullenbak, de zogenoemde Seabin, ligt in Marina Muiderzand. Maar ze willen het zeker niet bij deze ene prullenbak laten. De kans dat er ook één in Naarden komt is groot.

"We willen de schoonste havens van Nederland hebben", laat Maarten de Vries van Thuishavens weten. Als de Seabin een succes blijkt te zijn, komt er dus ook een in Naarden. De drijvende prullenbak, een uitvinding van twee Australische surfers en botenbouwers, werkt op een elektrische waterpomp. Zo'n 20 liter rotzooi kan erin, dan moet hij geleegd worden.

Volgens Maarten wordt er gemiddeld 1,5 kg afval per dag naar binnen gezogen. Dat staat gelijk aan 83.000 plastic zakjes en 20.000 plastic flessen per jaar. Een duizelingwekkende hoeveelheid, en dat voor een prullenbak van 1 meter hoog met een doorsnede van nog geen meter.
De Seabin hangt nu aan een steiger waar veel afval naartoe drijft en de 'vangst' is ook afhankelijk van de hoeveelheid en de richting van de wind, maar hij is makkelijk te verplaatsen.

De Seabin werd afgelopen vrijdag geïnstalleerd in het bijzijn van Nanke den Daas (r), directeur van de haven. Foto: Maarten Feenstra

'We willen de schoonste havens van Nederland hebben'

Maarten vertelt dat het schoonhouden van het water in de havens hen al langer bezighoudt en dat ze blij zijn met deze oplossing. "Het is heel praktisch, de bak hangt in het water en je ziet meteen wat hij doet." En daar snijdt het mes aan twee kanten, volgens hem. "Schoner water en je maakt mensen bewust."

Hij hoopt ook dat het de watersporters aanzet hun afval gewoon in de prullenbak te gooien."Het gaat om verandering van gedrag: ruim gewoon je rotzooi op." Maarten vertelt dat ze al veel langer hiermee bezig zijn en dat ze het ook verder willen uitbouwen. "We zijn al jaren partner van de Plastic Soup Foundation en willen nu met de Seabin ook bewustwording bij jongeren aanwakkeren.

Twee jaar gewacht

'Het gaat om verandering van gedrag: ruim je rotzooi op'

Dat de eerste prullenbak in de haven Marina Muiderzand in het water hangt, is geen toeval. "De manager daar is altijd al met duurzaamheid bezig geweest", aldus Maarten.

De Seabin is door Nanke den Daas, directeur van de haven, twee jaar geleden gespot op een watersportbeurs in Amsterdam. Ze besloten direct met de twee Australiërs in zee te gaan en deden mee met de crowdfundingactie. Als beloning voor het vertrouwen kregen ze de primeur voor Nederland.

Steun uit de buurt is welkom

Vereniging Vrienden van het Bredius opgericht

Het bestuur van de nieuwe vereniging met in het midden voorzitter Simon Morsink.

BUSSUM Het dorp is sinds kort een vereniging rijker. Een aantal bewoners van het Brediuskwartier heeft onlangs een belangenvereniging voor hun buurt opgericht: Vrienden van het Bredius.

Behalve dat ze zich met allerlei zaken in de wijk bezighouden zoals zwerfvuil, het groen en overlast van hangjongeren, is de vereniging ook druk bezig met het 100-jarig bestaan van de wijk. Dat is in 2019 en klinkt nog ver weg, maar dat weerhoudt het bestuur er niet van om dit feestje nu al op de agenda te zetten.

In de buurt zijn overigens al tal van andere verenigingen en belangengroepen actief als Vrienden van het Mouwtje en het Oranje Comité, maar ze zitten volgens Simon Morsink, voorzitter van de vereniging, niet in elkaars vaarwater. "We merkten dat er behoefte was aan meer." Bovendien laat hij weten dat ze ook samenwerken.

"We wonen hier met veel plezier en het is belangrijk dat deze vereniging er kwam. We zijn er voor de buurt, willen de buurtbewoners met elkaar verbinden én een gesprekspartner voor de gemeente Gooise Meren zijn." Wethouder Marleen Sanderse, die ook wijkwethouder is voor het Brediuskwartier, stak de vereniging al een hart onder de riem. Volgens haar zijn dergelijke verenigingen de oren en ogen voor de gemeente om te weten wat er speelt. Samen optrekken ziet ze dan ook wel zitten.

'Belangrijk dat inwoners zelf ook nadenken over hun eigen leefomgeving'

Volgens voorzitter Morsink is de gemeente door de fusie wat meer op afstand gekomen en is het juist daarom belangrijk dat bewoners zelf ook nadenken. Bovendien, stelt hij, heeft de gemeente ook wat aan hun input.

"De gemeente wil graag dat inwoners met eigen initiatieven komen en samenwerken met de gemeente. Die handschoen hebben wij, als het Brediuskwartier, opgepakt." Dat leidt niet alleen tot praten en overleggen, volgens hem. Ze willen zelf ook graag de handen uit de mouwen steken, zoals bijvoorbeeld met het opruimen van zwerfvuil.

Voor alle plannen en ideeën is steun vanuit de buurt van harte welkom. De vereniging is dan ook al actief begonnen met het werven van vrienden in de wijk. Ook willen ze niet enkel met problemen bij de gemeente aankloppen, maar vooral ook met oplossingen en ideeën komen. "Bredius is een mooie wijk en we willen het graag zo houden en waar mogelijk verbeteren."

Opbrengst bazaar nu nodig voor nieuw busje

De bus reed tegen een boom. Foto: Brian van den Berg

BUSSUM Flink pech voor de vrijwilligers van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Afgelopen zaterdag werd de bus waarmee ze hun klanten voorzien van spullen, gestolen. De dief reed de bus vervolgens tegen een boom. De bus lijkt total loss.

Eveline Smits van Oyen van Elk Goois Matras vertelt dat dit echt een flinke tegenslag is. "Onze klanten zijn statushouders en klanten van de voedselbank. Die komen bij ons spullen uitzoeken en de grote spullen bezorgen wij dan thuis." Ze vraagt zich af hoe ze hen nu aan spullen moeten helpen.

Waarschijnlijk total loss

Want of de schade door de verzekering wordt gedekt, daar twijfelt Eveline over. "We moeten dat nog horen, maar de sleutels van de bus zijn gestolen bij een inbraak in huis en de dader is spoorloos. De bewoner is nog wel achter het busje aan gerend, maar moest helaas afhaken."
Omdat ze tegelijkertijd vrezen dat de bus total loss is, kan het nog weleens een flinke strop betekenen. Het probleem is ook niet een-twee-drie opgelost. Elk Gooisch Matras is een vrijwilligersorganisatie en geld om een nieuwe te kopen is er niet.

De jaarlijkse bazaar die voor zaterdag op het programma staat gaat ondanks alle tegenslag wel door. "We hebben de opbrengsten daarvan nu dubbel en dwars nodig. Ik hoop het natuurlijk niet, maar ik verwacht dat we een nieuwe bus moeten aanschaffen."

De bazaar is zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur in het pand aan de De Ruijterlaan 24a.

Oude zuilen Bensdorp teruggeplaatst

De gerestaureerde zuil. Foto: Bob Awick

BUSSUM Vier oude zuilen uit 1870, die oorspronkelijk in de oude Bensdorpfabriek stonden, zijn gisteren (dinsdag) teruggeplaatst op het nieuwbouwcomplex van Bensdorp.

De officiële handeling werd verricht door de directeur van bouwbedrijf Noordersluis en de uitvoerder. De zuilen zijn van staalijzer, opgevuld met beton, en zijn gezandstraald. De zuilen maken deel uit van de draagconstructie van een van de nieuw te bouwen appartementsgebouwen.

Hoe is het wonen in de Westereng?

BUSSUM Er wordt gekeken hoe de bewoners van de Westereng hun buurt ervaren. Dat laat de gemeente weten. Alle bewoners wordt gevraagd om mee te doen en vragen te beantwoorden.

De Westereng-bewoners worden ondervraagd over hun woongenot. Er worden vragen gesteld over de veiligheid, de leefbaarheid en de betrokkenheid van hun wijk.

Enquête

Alle bewoners ontvangen een korte enquête. Meedoen kan twee weken lang. Naast het onderzoek komen medewerkers van de gemeente ook langs om te horen wat er speelt en hoe de gemeente kan helpen.

Tijdelijke pop-upstore geopend

De tijdelijke pop-upstore van Sinan Dogan op Havenstraat 37. Foto: Bob Awick

BUSSUM Zachte lederen jasjes en lamswollen truien: dat zijn de twee eyecatchers waarmee ondernemer Sinan Dogan en styliste Joshi de pop-upwinkel aan de Havenstraat 37 hebben gevuld.

De pop-upstore in de voormalige winkel van de ouders van Dogan gestart. Zijn ouders zijn met de 'De Gouden Schaar' alweer een tijdje geleden verhuisd naar nummer 31. Dogan en Joshi gaan er nu voor en zullen de komende twee maanden de pop-upstore runnen.

Designer jasjes

De jasjes zijn uniek in Bussum. Het betreft een ontwerp van Joshi zelf. Zij weet als mode-adviseuze als geen ander welke combinaties leuk staan. "De lederen jasjes zijn boterzacht en zowel voor mannen als vrouwen. Ze zijn van mijn eigen label en verkrijgbaar in acht verschillende kleuren. Het gaat om gelimiteerde partijen van designerjasjes. Ze zitten echt heerlijk," vertelt de enthousiaste Joshi. Daarnaast heeft ze hele lange, getailleerde lederen jassen tot aan de knie. "Prachtig en heel betaalbaar."

Ook de lamswollen truien zijn van goede kwaliteit. "Ze bestaan voor 80 procent uit lamswol, met 20 procent viscose. Daardoor blijven de truien mooi. De truien zijn unisex en in hele leuke kleuren verkrijgbaar: van zand en crème kleur tot zuurstokroze, paars en groen."

Tot slot zijn er nog wat andere kledingstukken in beperkte oplage verkrijgbaar. "Vooral vintage heb ik. En ook heel leuk zijn de mooie, simpele en gestroomlijnde jasjes in de maat xs."

Wie geïnteresseerd is, moet er snel bij zijn want op is op en de winkel is slechts twee maanden geopend. Iedere week arriveren er nieuwe items.

Uit de historie van Bussum en omgeving
De Swaenenburgh

Deel van globale wandelkaart rond 1950.

'De Swaenenburgh' is de naam van het 's-Gravelandse landgoed dat het dichtst bij Bussum ligt, maar het minst bekend is. De ingang bevindt zich aan de Franse Kampweg, vlak tegenover de Hilversumse Meentweg, en het kavel staat haaks op 'Schaep en Burgh'. Het is een betrekkelijk klein landgoed dat in de loop van eeuwen verschillende eigenaren heeft gehad, samen met het naastgelegen 's-Gravenhoek, wat nu weiland is. 'De Swaenenburgh' kreeg pas in 1797 die naam.

Eigenaresse Jkvr. Van Loon liet vlak na 1877 het huidige kapitale landhuis met koetshuis, ontworpen door P.J.H. Cuypers, bouwen. Het is vanaf de openbare weg niet te zien. Het landgoed bevat verder nog bos, lanen, houtwallen, drie kleinere woningen, prieeltjes, een tuin en een groot gazon met waterpartijen.

Robert Jan Doorn als jonge dertiger.
Het landhuis De Swaenenburgh.

Doordat er ook aan de achterzijde vanaf de wandelpaden van 'Schaep en Burgh' geen huis te zien is, maar wel hoge hekken met camera's, doet het landgoed wat verdacht aan.

Er was inderdaad wat aan de hand op het landgoed. Op 25 april 1989, zeven uur in de ochtend, vielen commando's en politie met geweld het huis binnen. Zij arresteerden daar in opdracht van de Zwitserse justitie de libertariër, meester-witwasser, fraudeur, zakenman en aandelenzwendelaar Robert Jan Doorn (op 1 maart 1946 in Arnhem geboren). Het lukte echter niet om Doorn veroordeeld te krijgen, en een paar maanden later zet hij zijn malafide praktijken voort. Nadat hij zijn landgoed rond 2000 verloor, verhuisde hij naar Curaçao, waar hij zwendelt in vastgoed. De treurigheid is nog niet afgelopen: een andere crimineel, bekend onder de naam De Hakkelaar, heeft na 2000 ook op dit terrein gewoond en in die periode werd op deze locatie de film 'De Dominee' (over drugsbaron Klaas Bruinsma) opgenomen.

Klaas Oosterom

Bron:

o.m. De man die onzichtbaar wilde blijven. A. Groot en J. Libbenga. Nw A'dam 2007.

SABMedia verzorgt ludieke campagne

Google-campagne in Amsterdam

De opvallende tramhalte. Foto: SABMedia

NAARDEN SABMedia heeft de eer gehad om een campagne te verzorgen voor Google. Het resultaat is een bijzondere buitenreclame op een tramhalte aan de Weteringschans in Amsterdam.

Niels Rehe, oprichter van SABMedia, vertelt dat het een hele bijzondere opdracht betrof. "Hoe zorgt Google zelf voor betere vindbaarheid? Deze vraag leidde uiteindelijk naar ons bedrijf hier op de Rubberstraat. Dit was een fantastisch project om aan mee te werken; het laat zien dat lokale marketing voor elk bedrijf belangrijk is, of je nu een multinational bent of een zelfstandige ondernemer. Samen met onze partners, zoals in dit geval Bureau voor Reuring en JCDecaux, kunnen wij iedereen helpen goed vindbaar te zijn."
Rehe vertelt meer over het project. "Google biedt ondernemers gratis onlinecoaching aan in de Digitale Werkplaats. Ze verzorgen daar workshops over onderwerpen als het vergroten van je onlinevindbaarheid en social media. Deze pop-upstores verplaatsen steeds. Bureau voor Reuring verzorgde het concept, de venue, aankleding, pers en meer. En wij verzorgden de buitenreclame. De tramhalte is verbouwd en heeft een 3D-signing op het dak met een pijl richting de werkplaats. Daarnaast zet Google een abri-campagne in en rijdt er een bestickerde tram rond."