BussumsNieuws

8 augustus 2018

BussumsNieuws 8 augustus 2018


Gooische wacht met herinrichting

BUSSUM Er gaat voorlopig nog geen schop in de grond voor de herinrichting van het terrein van de Gooische Hockey Club aan de Bussumse Meerweg. Een woordvoerder van de vereniging verklaarde dat dinsdag tijdens een spoedzitting bij de Raad van State.

Hij stelde dat de vereniging niet het risico wil lopen dat de Raad van State het project afblaast terwijl de herinrichting al is gestart. Een buurman van de club vroeg de Raad om schorsing van het bestemmingsplan waarmee de herinrichting mogelijk wordt gemaakt. Ook de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten vroeg aanvankelijk om schorsing, maar zag daar op het laatste moment vanaf.
Beide verenigingen hebben onlangs overleg gevoerd. Volgens de woordvoerder van de hockeyclub is de verwachting dat Natuurmonumenten zijn bezwaren tegen de herinrichting laat varen. Natuurmonumenten zette vraagtekens bij de herinrichting vanwege de bouw van het nieuwe clubhuis. Dat kan voor verstoring van de grondwaterstand zorgen en droogte veroorzaken bij het groen rondom de club. Die vrees is blijkbaar weggenomen. Als er al sprake is van een verstoring, dan zal dat volgens een woordvoerder van de gemeente alleen plaatsvinden tijdens de bouw van het clubhuis. Na de bouw herstelt de grondwaterstand vanzelf weer. De buurman handhaaft wel zijn bezwaren.

5

Bussumer (14) opgepakt voor brand vestingwal

bussum Een 14-jarige jongen uit Bussum is maandag opgepakt voor de brand van vrijdagmiddag op de vestingwal aan het Adriaan Dortsmanplein - bij het Vestingmuseum - in Naarden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vrijdag rond 16.15 uur kreeg de politie de melding dat een stuk gras van de vestingwal in brand was gestoken door een groepje kinderen. Toen de politie en brandweer ter plaatse waren stond al een groot stuk gras in brand en greep het vuur razendsnel om zich heen. Omdat de locatie moeilijk te bereiken was met blusmiddelen, had de brandweer de grootste moeite om de schade te beperken. Uiteindelijk bluste de brandweer de brand, die 3500 vierkante meter natuur gekost heeft.
Politieonderzoek leidde naar de jongen uit Bussum. De politie vraagt getuigen om zich te melden. "Dankzij enkele getuigen hebben we een aantal personen kunnen achterhalen die mogelijk met de brand te maken hebben, maar hun rol is onduidelijk en nog in onderzoek."

Spetterend slot van twee weken Kinderfestival

Foto: Bob Awick

BUSSUM Geen groot vuur, maar wel veel waterpret. Het Kinderfestival op de hei kende donderdag een spetterend slot. Het bekende vreugdevuur gemaakt van grote pallets van de gebouwde hutten moest vanwege de droogte worden afgelast, maar het spelen met de grote brandweerslangen maakte veel goed. Het zorgde voor veel lol.

Dollemansrit op Ceintuurbaan

BUSSUM Een ware dollemansrit afgelopen week op de Ceintuurbaan. Een 21-jarige Bussumer ramde daar twee lantaarnpalen, een paar stenen paaltjes en een geparkeerde auto.

Het ongeluk gebeurde rond half één 's nachts op het kruispunt met de Irisstraat. Buurtbewoners hoorden het kabaal van het ongeluk en belden het alarmnummer.

De bestuurder van de auto raakte door het ongeluk gewond en moest met de ambulance naar het ziekenhuis. Zijn auto en de geparkeerde auto raakten zwaar beschadigd en moesten door een berger worden opgehaald. Waardoor het ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De man had geen alcohol op.

Positief

Foto: Bob Awick

Swen de Vries-Robles lag zeven maanden in coma en kon toen hij wakker werd bijna niets meer. Maar de fysiotherapeut is optimistischer dan ooit.

8/9

Een uitgelezen boek Fotoboek van Barcelona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Picasa

Nu overstromen toeristen deze stad. Dit boek, 'Reencontrar Barcelona' in het Spaans en 'Rediscovering Barcelona' in het Engels, toont de stad omstreeks 1900 en in 1985. In 1900 was Gaudí al bezig met La Sagrada Familia en met Park Güell. Samen met het Palacio de la Música behoren ze tot de meest bezochte bijzondere bouwwerken.

Dit exclusieve fotoboek bevat de beschrijving van de historie en van de stad anno 1985. Bevat diverse liedjes en gedichten in het Catalaans. In het hart van het boek 72 zwart-wit en sepia foto's van oud-Barcelona en 113 foto's in kleur, gemaakt begin jaren 80 door Tony Catany. Alle teksten en fototoelichtingen in twee talen. Het gebonden boek (30 bij 30 cm), 267 pagina's, zit in een kartonnen cassette. Lichte gebruikssporen. Lunwerg Editories. S.A. gaf het boek in 1986 ook. Afgebeeld: Glas-in-staal plafond in Palacio de la Música (1908).

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 18. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.

Natuurbrug niet bestand tegen droogte

Het klinkt erg dramatisch en dat is het ook. Niet dat 'het wereldwonder' na deze weken van tropisch klimaat in elkaar gaat donderen. Nee, er is iets anders aan de hand.

Toen op 3 mei 2006 koningin Beatrix de grootste natuurbrug ter wereld opende was er alom verwondering en trots. Dit was pas een stukje verbluffende techniek ten faveure van de natuur. Allemaal in het kader van uitwisseling van fauna en flora tussen gebieden die anders, als het ware, van elkaar zijn gescheiden. Oké, de tijd vorderde en de natuurbrug werd groener en groener. Helemaal gelukt was het project niet, want er passeerden amper noemenswaardige aantallen dieren. En nu die waanzinnige weken van uitputtende droogte en krankjorume temperaturen gelukkig bijna voorbij zijn, wordt het duidelijk dat met een dergelijke klimaataanval de brug heeft gefaald. De kunstmatig aangebrachte zanderige deklaag blijkt geen structuur te hebben waardoor vocht lang vastgehouden kan worden. Het is heel goed te zien waar deze laag ligt: bomen, struiken en lage begroeiing leggen vrijwel zeker het loodje. Opmerkelijk is dat er een haarfijne grens te zien is tussen de oude grond, kant Bussumse heide, waar het groen heel fraai oogt en de nieuwe laag, richting Spanderswoud. Ben benieuwd hoe dit fenomeen zich zal ontwikkelen. Ook hoe bijvoorbeeld de kolonie grote wijngaardslakken de droogte en hitte heeft doorstaan. En het mycelium van de paddenstoelen? Zal er weer zwammenbloei zijn? Genoeg vragen. We zullen wel zien.

Naarden

*Grote Kerk 10.00 uur ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 uur ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk 09.30uur Eucharistie pastoor M. Costa; woe. 15/08 19.00 uur pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur ds. W.W. Nijdam

Bussum

*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk zomersluiting
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 uur ds. H.F. Klok
*Remonstranten N-B, *Vrijzinnigen N-B , *Doopsgezinde Gemeente B-N en *Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.30 uur gezamenlijke Hagepreek in tuin Tindalvilla ds. A. van der Wijk en ds. P.J.C. Korver
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur mw. drs. A.A. Dijkslag
*Apostolisch Genootschap 09.30 uur Eredienst
*De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst

'In de skatecultuur gaat het om het samenzijn en de passie voor skaten'

Skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is zo'n succes dat het er vaak te druk is

Skatebaan Park Zuid was twee jaar geleden echt een 'jongerenproject'. De skaters die het initiatief namen zijn er nog steeds bij betrokken.

De skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is nu zo'n twee jaar in gebruik. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM De skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is nu zo'n twee jaar in gebruik. De grote opknapbeurt die het destijds kreeg was een initiatief een aantal skaters. Sam was een van hen en ook Guylain was er nauw bij betrokken. De 22-jarige skater stond op zijn tweede al op een skateboard.

Nu we twee jaar verder zijn vinden ze eigenlijk dat de skatebaan wel weer aan vernieuwing en een opknapbeurt toe is. Er zitten scheuren tussen het beton. Het brokkelt af omdat het volgens hen niet goed gerepareerd is. "Er zijn bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn", legt Sam uit. Volgens Guylain mag het skatepark ook wel iets groter. Het is er vaak druk en ook mogen er wel nieuwe dingen komen. Een trappetje met een rail bijvoorbeeld of een bol. Je moet tenslotte wel met je tijd mee. Want was dertig jaar gelden een half pipe populair, daar hoef je nu al lang niet meer mee aan te komen.

Repareren en uitbreiden

'Als je de hele dag hebt geskatet is het wel een keertje klaar 's avonds'

Guylain vertelt dat ze al langer willen uitbreiden en dingen zoals de betonnen vloer verbeteren. Maar daar hebben ze wel de hulp van de gemeente of sponsors voor nodig. Twee jaar geleden hebben ze flink gelobbyd voor deze plek. "Er was een park, maar daar werd niet geskatet." Dit park is zo'n succes dat het dus te klein wordt.

's Avonds zijn ze weg

'Het gaat om samenzijn, het maakt niet uit hoeveel trucs je kunt'

Zelf doen ze in ieder geval hun best om Park Zuid netjes te houden. Sam: "Als er glas ligt dan pakken we een bezem." Ze willen 'hun' skatebaan wel graag netjes houden, dus rommel gaat ook de prullenbak in. En 's avonds rondhangen op de skatebaan? Sam lacht. "Als je de hele dag hebt geskatet is het wel een keertje klaar en als het donker is kun je ook niet skaten."

Tweede editie Bust'em

Toen de skatebaan vorig jaar een jaar bestond hebben ze dat gevierd met een feestje, Bust'em Bussum, en een kleine opknapbeurt. Er zat inmiddels overal graffiti op die ze niet wilden en dat hebben ze 'netjes' opgelost door er echte graffiti-art van te maken. Ook dit jaar is er weer een feestje: Bust'em Bussum staat gepland voor 9 september. De invulling moet nog meer vorm krijgen maar we kunnen een beetje hetzelfde verwachten als vorig jaar vertelt Guylain die het grootste deel van de organisatie doet. "Samenkomen, skatewedstrijden, muziek en misschien een barbecue. Mensen vinden dat leuk." "Eten, muziek, dans, goede vibes", vult Sam aan.

Vorig jaar kwamen er ook veel buurtbewoners, oud en jong en ook zelfs opa's en oma's. Skaters uit Hilversum, Amsterdam en mensen die normaal niet op een skatebaan komen. "Dat is het leuke, iedereen komt samen en hangt met elkaar."

Iedereen is gelijk

De 'gemiddelde' skater bestaat dan ook niet. Kids van drie jaar en dertig plussers, ze doen allemaal hun 'ding'. Belangrijkste is dat je rekening met elkaar houdt. En of je nu goed of niet goed kunt skaten, ook dat maakt niet uit. Sam: "Als iemand iets voor de eerste keer doet en het lukt dan is dat gewoon cool." De skatewereld is een echte community, vertellen ze. "Het gaat vooral om het samenzijn, de passie voor skaten en het maakt niet uit hoeveel trucs je kunt."

'Het is wel een skatebaan'

Maar het is wel een skatebaan dus ouders die hun kroost laten rondlopen of kinderen die fietsen op de baan worden daar wel op gewezen. Het is niet alleen gevaarlijk voor de kinderen zelf maar ook voor de skaters. Guylain: "Het is een gevaarlijke sport, maar je bepaalt zelf hoe gevaarlijk het is. We letten wel erg op veiligheid." Toch zie je niet veel skaters met een helm. "Je leert vallen en het risico dat je op je hoofd valt is groter als je gaat fietsen."

Te grote Elan-school gaat gebouw brede school verlaten

Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM De Elan-school gaat het gebouw van de brede school aan de Lange Heul verlaten. Er wordt gekeken of de school naar Huizen kan vertrekken. Dat meldt de gemeente. Het vertrek heeft te maken de groter wordende toestroom van leerlingen.

De Elan-school, een school voor speciaal onderwijs, begon twee jaar geleden met acht klassen aan de Lange Heul. De school heeft de gemeente gevraagd nog eens acht groepen te mogen huisvesten. Dat blijkt echter niet te kunnen, omdat het gebouw van de brede school daar te klein voor is.

Groter schoolpand

Samen met de gemeente heeft de school naar oplossingen gekeken. De gemeente Gooise Meren heeft vervolgens buurgemeente Huizen benaderd. Daar werd een plek gevonden voor de Elan-school. De school zou daar een pand van Visio, voor blinde en slechtziende kinderen, kunnen betrekken. Dat pand staat nu deels leeg, maar komt volgend jaar augustus helemaal leeg te staan. De Elan-school kan daar helemaal worden gehuisvest. Er wordt nu nog overleg gevoerd.

Andere school terug

Het vertrek van de Elan-school hoeft niet te betekenen dat het brede schoolpand weer grotendeels leeg komt te staan. De gemeente Gooise Meren denkt er als 'ruil' over om het hoogbegaafdenonderwijs van Huizen naar Gooise Meren te halen. Huizen wil dat onderwijs nu huisvesten, maar de Bussumse brede school is een betere en betaalbare mogelijkheid.

Daarnaast wordt er ook gekeken om de Globe-kinderen, het onderwijs voor statushouders, terug te halen naar Bussum.

John Giphart

Purser (ondertussen gepensioneerd) bij een grote Nederlandse luchtvaartmaatschappij, 61 jaar, woont in Bussum

Familie van?
"Ja, die vraag wordt vaak gesteld. Ik ben familie van de schrijver Ronald; mijn volle neef."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Met de fiets in de imposante en rijk aanwezige natuur. En ook (in goed gezelschap) in de talloze lekkere restaurantjes."

Een goed gesprek?
"Met onze burgemeester Han ter Heegde en het zou gaan over fikse uitbreiding van sponsoring voor cultuurevenementen zoals bijvoorbeeld de Wereld BBQ."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Als het in m'n portemonnee zit, blijft 't daar tot 't nodig is; als ik het zomaar zou vinden of krijgen, ben ik geneigd het sneller weg te geven. Ik heb bijvoorbeeld Fort Uit en Meer gesteund na hun brand."

En met een miljoen?
"Dat is zó hoog gegrepen; daar zou ik waarschijnlijk een paar ton van wegzetten om goed van te leven en een heleboel als een kip zonder kop weggeven aan m'n kinderen, naasten en goede doelen."

Lievelingsmuziek?
"Het levenslied. En dan denk ik aan Portugese fado, Spaanse flamenco en Nederlandse smartlappen van André Hazes sr."

Lievelingsfilm?
"Les Intouchables! En dat floept er zomaar uit, terwijl er heus wel meerdere zijn."

Ideale vrije dag?
Beetje nietsen, beetje fietsen, weer een beetje niksen, en een beetje fiksen - daarmee bedoel ik een beetje klussen met snel mooi resultaat."

Welk boek ligt op jouw nachtkastje?
"Als er al eentje ligt, is het er door mijn vrouw neergelegd omdat ik 'dat echt eens moet lezen' Nu "Homo Deus" van Yuval Noah Harari."

'Oude clubhuis goede buffer tegen lawaai'

Vervolg voorpagina

De buurman van Gooische is niet blij met de sloop van het oude clubhuis. Dat vormt namelijk een goede buffer tegen het lawaai vanaf de sportvelden.

Het nieuwe clubhuis komt midden in het complex te staan. Straks komt een van de velden op een afstand van drie meter van de woning te liggen. Dat zal de overlast flink vergroten.
Intussen is ook een omgevingsvergunning verleend voor de sloop van het oude clubhuis en de bouw van het nieuwe en de verlegging van de velden. Daar heeft de buurman ook bezwaar tegen gemaakt.

Om te voorkomen dat er een onomkeerbare situatie ontstaat, vroeg de buurman om schorsing. Maar nu er voorlopig niets gaat gebeuren, is er geen sprake van een urgente situatie. De Raad zal daarom het schorsingsverzoek hoogstwaarschijnlijk afwijzen.
Daar komt bij dat de gemeente de bezwaren tegen de verleende vergunning ook pas zal behandelen als de Raad het bestemmingsplan definitief heeft beoordeeld. Dat zal waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar het geval zijn.

Adrie van der Wel

Veel focus op verwoesten woekerplant

BUSSUM Er wordt met extra aandacht gekeken naar gebieden waar de 'onverwoestbare' woekerplant de Japanse duizendknoop schade toe kan brengen. Dat stelt het gemeentebestuur na vragen van Hart voor BNM.

Het gaat om plekken waar de snel groeiende plant meteen schade aan gebouwen kan veroorzaken. Daar worden meerdere bestrijdingsmethoden toegepast. Het gaat om onder meer het Muider Muizenfort waar frequenter wordt gemaaid en Landgoed Nieuw Cruysbergen (MOB-complex) waar naast het maaien en afvoeren ook wordt afgegraven en gezeefd.

Het moet er al met al voor zorgen dat de Japanse duizendknoop wordt teruggedrongen. En dat is niet makkelijk: er wordt vier jaar lang met extra aandacht aan gewerkt. Na twee jaar wordt gekeken of de methodes succes hebben.

Auto rijdt net niet het spoor op

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Even leek het woensdag goed mis te gaan aan de Gooibergstraat: een auto leek daar door het hek het spoor op te rijden. Het ging net goed. Het ging volgens omstanders fout toen de bestuurder de auto wilde parkeren. De auto maakte plots vaart, reed dwars door de bosjes en knalde tegen het hek dat het spoor afschermt. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Extra aandacht voor groen vanwege droogte

GOOISE MEREN Medewerkers van de gemeente hebben hun handen vol aan het beschermen van het openbaar groen. De bomen en struiken hebben het zwaar vanwege de droogte.

De gemeente besteedt momenteel extra aandacht aan het onderhoud van vooral jonge bomen en beeldbepalende struiken. Deze krijgen extra water. Er wordt vooral naar deze twee soorten gekeken, omdat jonge bomen extra water nodig hebben om te overleven en de gemeente beeldbepalende struiken (die er al 40 tot 60 jaar staan) graag wil behouden. Naar oudere bomen hoeft de gemeente minder om te kijken, omdat deze bomen in de 'reservestand' schieten.

De gemeente maakt met het sproeien overigens gebruik van oppervlaktewater. Vanwege de droogte moet er zuinig omgegaan worden met drinkwater.

'Paarden zijn heel sensitief en reageren direct op hun omgeving'

Paardencoaching werkt goed voor kinderen met problemen

Kiki de Jong Luneau coacht kinderen met ASS door middel van paardencoaching. Ze coacht ook mannen en vrouwen en gezinnen die in een moeilijke situatie zitten door bijvoorbeeld een ziekte.

Kiki de Jong Luneau coacht met haar paard Shaki kinderen en volwassenen. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN Paarden zijn altijd de rode draad in Kiki's leven geweest. Op haar derde zag ze het paard van de melkboer door de straat lopen en ze was meteen verkocht.

"Toen ik jong was, kwam er ook regelmatig een meisje bij ons langs met haar pony en ik ging er elke keer naartoe", vertelt Kiki (48). "Zo is het verder gegroeid en ging ik elke zaterdag en woensdag naar de paarden op een boerderij. Op mijn elfde kreeg ik een pony van mijn vader. Sindsdien heb ik altijd mijn eigen paarden gehad. Ik weet uit ervaring wat paarden voor je kunnen doen als je in een verdrietige of moeilijke periode in je leven zit. Op mijn zeventiende overleed mijn vader plotseling en mijn pony heeft me toen letterlijk opgevangen en getroost. Paarden hebben een sterk ontwikkeld emotioneel bewustzijn en groepsgevoel en daarom is het zo fijn om met ze samen te werken."
Kiki nam zelfs haar pony mee toen ze ging studeren. "Ik studeerde aan de Kunstacademie in Utrecht en woonde in Amsterdam, waar ook mijn pony stond. Kinderen in de buurt die in de problemen zaten, nam ik mee naar hem en ik zag ze veranderen als ze met mijn paardje bezig waren. Ze werden zelfverzekerder en kregen een blij gevoel. In die periode kwam ik er ook achter dat veel mensen bij mij langskwamen als ze problemen hadden en ik vond het fijn om met ze in gesprek te gaan. Wat ik dus nu doe met mijn bedrijf Licht & Richting deed ik altijd al, maar toen had ik nog een andere baan." In die tijd produceerde Kiki photoshoots en had ze elf jaar lang samen met haar zakenpartner en vriendin een fotoagentschap. "Toen ik zwanger werd, heb ik mijn aandeel in het agentschap aan mijn vriendin verkocht en ben ik met mijn man en zoontje naar de Duitse Eiffel geëmigreerd. Daar kochten we een groot huis dat we gebruikten voor bruiloften en bedrijfsfeesten. Dat was hard werken, ook vaak in het weekend. In 2012 werd ik ernstig ziek en ben ik helemaal ingestort. Dat zette mij aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat ik mijn passie voor paarden weer wilde oppakken om paardencoach te worden. We zijn toen naar Naarden verhuisd en ik heb hard aan mezelf gewerkt om er weer bovenop te komen. Ik ben toen verschillende opleidingen gaan volgen om coach te worden."

Kiki vertelt dat ze veel ervaring heeft om volwassenen te begeleiden met onder andere processen zoals scheiding, burn-out, depressie, ziekten, carrièreswitch of verlies van een dierbare, omdat ze het zelf allemaal heeft meegemaakt. "Ook heb ik een groot empathisch vermogen, werk veel met mijn intuïtie en ik probeer niet te oordelen. Mijn uitgangspunt is om samen door het proces te gaan, zodat iemand weer houvast krijgt en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik behandel iedereen liefdevol en met respect, maar als het moet pak ik wel door, want het is soms nodig om iemand uit zijn comfortzone te halen. Bij het paardencoachen met kinderen krijg ik soms te maken met hun boosheid, verdriet of andere emoties die ze nog niet kunnen benoemen of weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ik laat dingen gewoon even zijn, ik corrigeer het ongewenste gedrag niet en dan zie je dat het vaak vanzelf verdwijnt wanneer ze in contact komen met paarden. Mijn paard Shaki heeft de gave om de kinderen op hun gemak te stellen en ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Het bijzondere van paarden is dat ze niet gevoelig zijn voor het masker wat iemand misschien onbewust of bewust opzet. Er bestaan veel verschillende manieren om paarden in te zetten in een coachingsessie. Met kinderen doe ik veel grondwerk. Ze lopen naast Shaki en begeleiden hem met oefeningen. Hierbij zie ik al snel of kinderen onzeker zijn of juist een goede leider. In eerste instantie werk ik met kinderen aan hun talenten in plaats van hun tekortkomingen. En één keer in de maand werken verschillende kinderen samen met Shaki. Ik geef ze dan een opdracht die ze samen moeten oplossen. De kinderen koppelen dat zelf terug naar hun dagelijks leven. De samenwerking met mijn paard is iedere keer weer zo bijzonder en ik ben dankbaar dat ik met Shaki dit werk kan doen."
Shaki wordt ook ingezet bij individuele coaching voor volwassenen. "Dan werk ik op een meer systemische manier. De cliënt gaat met een bepaald vraagstuk de ruimte van het paard binnen en dan kijken we wat er zich voordoet. Allemaal halen ze er precies uit wat ze op dat moment nodig hebben. Ik maak niet alleen gebruik van paardencoaching. Het kan ook zijn dat we al wandelend in de natuur gesprekken voeren. Mijn coaching is een soort wake-upcall om jezelf weer te herontdekken. Ik hou van mensen en ben oprecht geïnteresseerd in hun verhaal. Ook kan ik mij door mijn eigen ervaringen goed inleven in de verhalen en hen begeleiden in een verandering in het leven of hen door een moeilijk periode heen helpen. Ik vind mijn werk fantastisch en krijg er positieve energie van."

'Paarden hebben een sterk ontwikkeld emotioneel bewustzijn'

Voor kinderen met problemen bestaat er via Jeugdhulp/PGB van de gemeente Gooise Meren de mogelijkheid om een deel van het bedrag vergoed te krijgen. Meer informatie op www.licht-richting.nl.

'Ik ben zeven maanden in coma geweest. Dat is best lang'

Fysiotherapeut Swen de Vries-Robles was 32 jaar oud toen hij duizelingen kreeg die steeds erger werden. Op een dag belandt hij in het ziekenhuis en blijkt hij een hersentumor te hebben. Na de operatie wordt hij in eerste instantie wakker, maar uiteindelijk valt hij in een diepe slaap. Zeven maanden ligt hij in coma. Als hij dan wakker wordt, kan hij bijna niets meer. Maar hij is optimistischer dan ooit. Nu zet hij zijn ervaringen in om anderen te helpen.

Swen werd wakker met een overweldigend geluksgevoel en een drang om letterlijk en figuurlijk weer op eigen benen te staan. Foto: Bob Awick

NAARDEN Het is bijna niet te geloven hoe positief en gedreven de 45-jarige Swen de Vries-Robles uit Naarden in het leven staat. Zeker als je bedenkt wat hem allemaal overkomen is. Maar hij is er sterker uitgekomen. Nu hij zelf weer aardig mobiel is, wil hij ook anderen helpen.

Swen komt breed grijnzend aangereden op zijn scootmobiel. Hij neemt een kop koffie en steekt van wal. Hij is kletserig en maakt graag grappen. Zelfs wanneer het gaat over zijn eigen dood, de tijd die hij in coma lag en het herstel. Dat moet niet zo gemakkelijk zijn gegaan als hij het wellicht schetst. Maar er is bij hem geen ruimte voor medelijden of een pessimistische gedachte. Hij wil juist verder, door en bovenal Genieten met een hoofdletter G.
We schetsen het jaar 2000. Swen houdt van stappen, is vijf keer in de week in de sportschool te vinden en werkt als fysiotherapeut met een specialisatie in haptonomie en manuele therapie. Hij werkt in een particuliere praktijk en houdt van zijn werk en zijn leven. "Ik was destijds 35 jaar, woonde in de Vesting, in de St. Vitusstraat en ik was hartstikke fit. Ik kon wel 140 kilo bankdrukken. Ook intellectueel ging ik geen uitdagingen uit de weg. Wel had ik al een paar jaar last van onverklaarbare duizeligheid. Dan werd ik 1 keer in de 2 weken wakker en draaide alles in de kamer."
De fitte Swen fietst op een dag vanaf zijn werk bij Family Fitness in Laren naar huis. Als hij het dorp uitrijdt, de berg op ter hoogte van de Stichtse Hof, valt opeens het zicht uit van zijn rechter oog. "Ik viel van mijn fiets. Alles bleef tollen. Omstanders belden 112 en een ambulance met loeiende sirenes haalde mij op. Ik kreeg een CT-scan. Toen de arts mij aankeek voelde ik al; dit is niet goed. Ze hadden een tumor ontdekt in mijn hoofd. Deze was zo groot als een sinaasappel. De hersendruk was zo hoog dat ik daardoor buiten bewustzijn raakte. Om mijn leven te redden moest een drain worden aangebracht zodat het hersenvloeistof weg kon lopen."
Swen werd direct naar het UMC gebracht. "Daar moest de tumor verwijderd worden. Niemand wist of ik de operatie zou overleven. Mijn vriendin, moeder en vader zagen zichzelf al in zwarte kleding over mijn graf gebogen staan. Ik was zelf vooral heel bang hoe ik eruit zou komen. Mijn grootste vrees was het verliezen van mijn geestelijke gesteldheid."
Uiteindelijk besluit men na een week om te opereren, zonder enige zekerheid over het eindresultaat. Na de operatie wordt Swen gelukkig wakker. "Ik deed zelf al de 'top-neusproef' waarbij je met je vingertop je neus aanraakt. De neuroloog lachte nog. Aanvankelijk leek de operatie wonder boven wonder te zijn geslaagd en bracht ik de volgende dag al een paar woorden uit. Ik was zielsgelukkig dat ik het er levend vanaf had weten te brengen." De euforie bleek te vroeg te zijn, want slechts enkele uren later raakt Swen buiten bewustzijn en zakt hij in een coma.
De familie krijgt te horen dat Swen wellicht in coma blijft, scenario's over een vegetatief bestaan worden geschetst. Want hoe langer een coma duurt, hoe kleiner de kans is om ooit nog wakker te worden. "Mijn dierbaren hebben er veel voor moeten doen om mij naar Naarden, naar verpleeghuis Naarderheem te krijgen. Ze hebben mij nooit opgegeven. Mijn vrouw Annemiek, toen nog mijn vriendin, drong meerdere malen aan om de stand van mijn drain te corrigeren. Ik weet zeker dat ik hierdoor een paar dagen later, dat was op 8 januari 2009, wakker ben geworden. Hoewel mijn lichaam in de kreukels lag, was ik vooral heel blij. Ik had zin om te leven én om te eten. Ik genoot van een patatje. Met een kroket als toetje," lacht hij.
Van de periode dat hij weg was kan hij zich niets herinneren. "Ik ben zeven maanden in coma geweest. Dat is best lang. Maar mijn leven flitste niet voorbij, ik heb God niet gezien en ook geen wit licht. Ik heb wel 'iets' gevoeld. Ik kan het niet precies uitleggen. Het is een soort warmte, iets wat mij aanzet tot daden. Mijn reden om niet op te geven. Ik heb een nieuw leven na mijn eerste leven. Ik heb een tweede kans. Deze ervaring heeft mij wel geloviger gemaakt."
Swen kon na die zeven maande coma weinig met zijn lijf. Maanden kon hij niet praten en niet lopen. Alles moest hij opnieuw leren. Vooral in de Trappenberg heeft hij allerhande therapieën ondergaan. "Zo blij als een kind ging ik naar de revalidatie." Hier ervoer hij voor het eerst zijn hernieuwde wilskracht. "Ik had een overweldigend geluksgevoel omdat ik leefde en ik had een diep gewortelde drang om letterlijk en figuurlijk weer op eigen benen te staan." Hij zet door en traint zich suf. Het is drie jaar later als zijn allergrootste wens uitkomt; voor het eerst loopt hij. Naar het altaar op zijn huwelijksdag. "Niemand had mij nog zien lopen. Het was zo'n geweldige dag. Ik kon weer lopen en met Annemiek trouwen. Ik ben mijn vrouw zo dankbaar. Zij heeft, zelfs meerdere malen, mijn leven gered."
Swen is inmiddels als vrijwilliger in touw. Hij helpt fysiotherapeut Eric Ruiter van Fysio Holland in zijn praktijk in Bussum. "Ik help mensen die moeten revalideren. Ze nemen mij uiterst serieus vanwege mijn eigen ervaringen. Ik wil mijn wilskracht doorgeven, niet stil staan." Het houdt Swen goed bezig. Want hij is ook druk met zijn fitnessroutines bij Van Hellmond Sport in Naarden en hij traint voor de zwarte band in de Oosterse vechtsport 'Wing Chun'. "Mijn linkerhand is nog spastisch, bukken gaat lastig en ik heb last van balansverstoringen. Ik ben vooral dankbaar voor deze tweede kans en geniet van het leven. Ik blijf doorgaan en zal niet opgeven," besluit hij.

'Mijn leven flitste niet voorbij, ik heb God niet gezien en ook geen wit licht'

10 / 20

'Landgoed Nieuw Cruysbergen is een unieke plek om te wonen'

Zomerserie: Wonen in een nieuwbouwwijk in Bussum

De nieuwbouwprojecten in Bussum zijn populair. De woningen waren in korte termijn verkocht of verhuurd. Hoe bevalt het de bewoners?

Lex en Irene staan in hun prachtige tuin grenzend aan het bos. Foto: Bob Awick

BUSSUM De inwoners namen hun intrek in Het Gewestappartement aan de Brinklaan en landgoed Nieuw Cruysbergen grenzend aan het natuurgebied Cruysbergen.

Lex en Irene, jonge zestigers, wonen aan de bosrand van landgoed Nieuw Cruysbergen in Bussum. De nieuwbouwwijk is gebouwd op het voormalige mobilisatiecomplex met militaire gebouwen. Het MOB-terrein is inmiddels geheel gesloopt en op het terrein zijn twee- en vier-onder-één-kap-bungalows en appartementen gebouwd.

"Wij wonen hier vanaf kerst vorig jaar en elke keer als je in de woonkamer zit, heb je het gevoel dat je buiten bent. Met de deuren open komen de geuren en geluiden van de natuur onze woonkamer binnen. Het natuurgebied Cruysbergen grenst namelijk aan ons wijkje", vertelt Lex.

'Als het gaat schemeren, lopen de reeën langs onze woning'

Gelijkvloers

Het echtpaar heeft dertig jaar met veel plezier in Laren gewoond. "Onze drie kinderen gingen het huis uit en toen werd ons stijlvolle huis uit 1928 wat groot. Ook wilden we graag gelijkvloers wonen en met minder onderhoud aan de woning. Irene zag op internet de aankondiging van de bouw van dit project en deze bungalow."

De woningen en bewoners zijn 'te gast
in de natuur'

"Het leek ons fijn om in een (open) bos te wonen. De huizenmarkt was nog in mineur en we hebben toen een optie genomen op dit huis. Nu wonen we er meer dan een half jaar en we genieten er elke dag van. Als het gaat schemeren komen de reeën langslopen en af en toe zie je een vosje voorbij komen. Ook zie je vanaf het terras veel vlinders, want dit is een bekende vlinderroute in de omgeving, en ook verschillende vogels en buizerds komen voorbij. Padden en ringslangen hebben we ook gesignaleerd. Bij de woningen hangen vleermuiskasten en je ziet de vleermuizen 's avonds rondvliegen. We vinden het, door de dieren en het groen, een unieke plek om te wonen."
"Het terrein is zich nu nog aan het herstellen van de bouwperikelen met zwaar verkeer van vrachtauto's en bulldozers. Midden 2019 gaat het Goois Natuurreservaat de natuur rond de nieuwbouwwijk beheren en ook het groen tussen de woningen. We hebben begrepen dat de runderen, die nu op Zanderij Cruijsbergen lopen, dan ook hier naartoe komen om te grazen. Als de bodem weer geheel begroeit is, ontstaan er vanzelf natuurlijke paden, ook dankzij de runderen. Het is mooi om te zien hoe het gebied zich herstelt en verwildert."

Walden

"Wat ons ook aanspreekt is de historie van het gebied. Vroeger was hier de renbaan Bussum en het bos grenst aan de voormalige Kolonie Walden, die in de tweede helft van de 19e eeuw is opgericht door de idealist en schrijver Frederik van Eeden. Vandaar de twee straatnamen 'Waldenlaan' en de 'Kleine Johanneslaan'."

Hutten bouwen

"Onze drie kinderen wonen in de buurt. Ze wonen in Utrecht, Maartensdijk en sinds kort ook één met partner in Bussum. We hebben een kleinkind van 1,5 jaar die het hier ook fantastisch vindt. We lopen met hem zo het bos in om te wandelen en als hij wat ouder is, gaan we hier zeker hutten bouwen en dieren spotten."

Niet alleen de natuur vinden Lex en Irene geweldig. Lex vertelt dat Bussum ook een fijne plaats is om te wonen. "Het dorp is op fietsafstand en we fietsen dan ook geregeld naar het centrum. Bussum heeft ook een gevarieerd winkelbestand, culinair veel te bieden en niet te vergeten het Filmhuis Bussum. Wat ons ook opvalt is het grote aantal wijnhandels in Bussum. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken", zegt een lachende Lex.

"We zijn gelukkig in dit huis in het bos. De woningen en bewoners zijn 'te gast in de natuur'. Dat was de verkoopslogan van de projectontwikkelaar en dat klopt helemaal! "

Weesper Jaap de Jong toverde de huiskamer om tot motormuseum

'Een museum hebben was altijd al een van m'n grootste dromen'

Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

Jaap de Jong: "Vanaf mijn allereerste Aermacchi was ik meteen verkocht." Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren. Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage. Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart. Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Meer motoren

De huiskamer vol met motorfietsen. Foto: Sjoerd Stoop

'Aermacchi heeft een watervliegtuig gemaakt, dat lijkt me wel wat'

Na de eerste Aermacchi volgden er meer. In 1985 richtte Jaap de Aermacchi HD Motor Club op. De enige in de wereld. Dat was zijn eerste droom.

Al snel groeide de club tot meer dan vierhonderd leden. Allemaal liefhebbers van klassieke motoren. Ze hebben niet allemaal Aermacchi's, maar ook andere veelal Italiaanse merken. Zelf sleutelen, motoren opknappen en er vooral veel mee rijden. Daar gaat het om. "We organiseren het gehele jaar door veel trips in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar gaan we met zo'n zestig clubleden met een touringcar naar Reggio en Imola in Italië. Op die beurzen vinden we allemaal wel iets van onze gading: motoren, onderdelen en allerlei andere zaken. Met een vrachtwagen wordt alles naar Nederland gebracht."

Alles verzameld

Al gauw had Jaap nagenoeg alles verzameld wat Aermacchi gebouwd had. Zijn tweede droom was een Aermacchi-museum. Om uiteindelijk een museum in je eigen huiskamer te hebben, is misschien wel een stap die je niet snel verwacht. "Het idee om de motoren in de woonkamer te zetten kwam van mijn vrouw Ellen. Ze zei op een dag: 'Waarom gaan we niet boven wonen, dan stal je de motoren beneden uit?' Het bleek een schot in de roos. Het museum kwam in de motorbladen in binnen- en buitenland. Met regelmaat komen er, wel op afspraak, mensen langs. Ik vertel ze graag het verhaal achter het merk."

Een derde droom werd ook waarheid: Jaap schreef twee lijvige boekwerken over het merk. Voor alle liefhebbers een standaardwerk. Voor al zijn werk op het vlak van Aermacchi kreeg Jaap afgelopen april een koninklijke onderscheiding opgespeld. "Dat was een hele eer, maar ik heb het meteen daarna ook gezegd: deze eer komt ook de rest van de club toe."

Verder zoeken

Met alle Aermacchi-modellen die je maar kunt bedenken is het museum compleet maar de zoektocht gaat door. "Het wordt steeds moeilijker, maar er is altijd wel iets van Aermacchi te vinden dat ik nog niet heb. Ik richt me nu vooral op oude brochures, handleidingen, werktekeningen an aankleding voor het museum. Binnenkort gaan we weer naar Imola. Een motorfiets hoef ik niet meer te zoeken, maar je weet maar nooit waar je weer mee terugkomt."

En een volgende droom? "Aermacchi heeft ooit een watervliegtuig gebouwd. Dat lijkt me wel wat, zo voor de deur…"

Het museum zelf bezoeken? Het Aermacchi-museum is gevestigd aan de Hoogstraat 13 in Weesp. Van tevoren een afspraak maken is wel een vereiste. Dat kan op telefoonnummer 0294-410551.

15 / 20

Fietstocht Naarder Eng. Foto: Fietsgilde

Woensdag 8 augustus

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur vrije toegang.

Fietsen met WOC Bellefleur

11.00 uur | WOC Bellefleur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Start: 11.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Mackaylaan 11a in Naarden.

Jeu de boules

13.30 uur | WOC Spieghelwijck

Jeu de boules wordt elke woensdagmiddag onder leiding buiten gespeeld. Prijs: 1 euro per dagdeel en 17,50 voor een seizoenskaart. Info tel. 035-6227352.

Gezellige theemiddag

14.00 uur | WOC Spieghelwijck

Een middag waarbij men gezellig met elkaar kan theedrinken en ook nog met elkaar kan puzzelen, jeu de boules, sjoelen etc. o.l.v. Tinie Dijkstra. Info: 035-6227352.

Bridgen

19.30 uur | Denksport Centrum

Bridgen op woensdagavond 19.30 uur. Bridgeclub SLEM nodigt iedereen die wil spelen uit om tijdens de maanden juli en augustus te komen spelen op woensdagavond. U kunt zich melden om 19.30 uur. We starten met spelen om 19.45 uur: 6 tafels van 4 spellen.

Bridgen in Trefpunt

19.30 uur | Het Trefpunt Bussum

Terug van weggeweest! Sinds 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdagavond vanaf 19.10 uur bent u welkom. Voor info, bel 035-6940321.

Donderdag 9 augustus

Eerbetoon Whitney Houston

20.00 uur | Filmhuis Bussum

WHITNEY is de eerste documentaire over haar werk en leven die officieel door de erfgenamen is goedgekeurd. Er is veel nog niet eerder vertoond beeldmateriaal in verwerkt. Kaarten voor deze voorstelling zijn online te koop of aan de kassa van Filmhuis Bussum.

Orgelconcert

20.15 uur | Grote Kerk Naarden

Orgelconcert door Vincent Fouré (Rouen, Frankrijk).

Vrijdag 10 augustus

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

't Bussums GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum UitWijk

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout, elindhout@versawelzijn.nl.

Gezellige inloop

14.00 uur | WOC Spieghelwijck

Een gelegenheid om thee, koffie of een drankje te drinken en elkaar te amuseren met spelen zoals sjoelen en musiceren et cetera. Ook worden er o.l.v. Janny de Jonge o.a. truien en shawls gebreid voor de stichting Kinderen in Nood. Info: 035-6932318.

Zaterdag 11 augustus

Fietstocht 'Naarder Eng'

10.00 uur | Station Bussum Zuid

Fietsgilde 't Gooi rijdt zaterdag 11 augustus de dagtocht Naarder Eng, vertrek 10.00 uur vanaf Station Bussum Zuid (hotelzijde). Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Zondag 12 augustus

Struinen met de boswachter

11.00 uur | Natuurmonumenten

Wandel mee met de boswachter over de buitenplaatsen van 's-Graveland. Deze gezinswandeling is speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt anderhalf uur. Meld je vooraf aan via www.natuurmonumenten.nl.

Maandag 13 augustus

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3B te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey en Pépé verwachten u.

Dinsdag 14 augustus

Yoga op de stoel

10.00 uur | Amaris de Veste

Elke dinsdagmorgen kunt u meedoen met yoga op de stoel bij Amaris de Veste, Koningin Wilhelminalaan 1, 1411 EL Naarden. Kosten per les € 5,00.

Administratie voor Elkaar

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Inloopspreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10.00-12.00 uur (in de Buurtkamer, Kazerne) voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Gratis Power Yoga lessen

19.30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Power Yoga lessen, voor de sportieve yogi. Wanneer: dinsdagavond van 19.30-20.45 uur in wijkcentrum de UitWijk te Bussum. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl. Kosten: gratis. Voor vrouwen tussen de 18 en 60 jaar. Door Trudie, onze gloednieuwe supervrijwilliger.

HILVERSUM In Viore, centrum voor mensen die leven met kanker aan de Oostereind 115 in Hilversum, is dinsdag 14 augustus van 13.00 tot 15.00 uur een workshop schilderen met je niet-dominante hand. Deelname kost 5 euro. Aanmelden en meer info: viore.org.

Zoektocht naar mijn eigen Destiny

Eén van de vele kappers in Bussum.

BUSSUM Geen slijterijen, hockeyclubs, bakfietsen per straat, maar kapsalons. Bussum telt minimaal 38 (!) kapsalons. Je zou haast gaan geloven dat het haar van een Bussumer sneller groeit dan dat van de gemiddelde Nederlander.

Al heb ik zelf meer het idee dat Bussum juist meer kalende mannen telt dan elders in het land. Sinds een jaar woon ik in Bussum, samen met mijn gezin meegevaren op de tsunami van Amsterdammers die het simpelweg niet meer konden opbrengen om 2000 euro per maand te betalen voor een kamer van 60 m2 op de vijfde etage van het Surinameplein.

Aangezien ik sterk gehecht was aan Destiny – mijn kapster in Amsterdam - was ik voor mijn verhuizing naar 't Gooi sceptisch over mijn kansen om een tweede Destiny te vinden in Bussum. Een naam die toch al vrij schaars is tussen de overvloed aan Marie-Claires en Annabels. Mijn zorg werd gelukkig snel weggenomen toen ik in de eerste weken ontdekte dat mijn nieuwe woonplaats meer kapperszaken rijk is dan bijvoorbeeld islamitische slagers, iets dat in Amsterdam juist omgekeerd was. Ik begon bij een chique kapsalon aan de Huizerweg (waar er alleen al acht zitten…). Onder het genot van een goed glas rood werd mijn coupe zorgvuldig in model gebracht. Echter toen ik ontdekte wat deze op het oog simpele knipbeurt (zo'n bijzonder kapsel heb ik niet) mij kostte, leek het mij wijs om de kapster van dienst eraan te herinneren dat ik enkel geknipt was. Voor deze 60 euro werd ik bij Destiny geknipt en geschoren en als ik had gewild, had ze mijn haar ook nog paars geverfd. Een jaar lang.

Onder het genot van een glas rood, werd mijn coupe in model gebracht

Na een zorgvuldig onderzoek waarbij ik kapsalons van alle soorten en maten heb uitgeprobeerd, kan ik mezelf met recht 'De grote Hamersma' van de Bussumse kapperswereld noemen. Een zoektocht die mij uiteindelijk bracht bij de sympathieke kapsalon 'Bonjour'. Een meneer die zijn deuren opent wanneer het mij uitkomt, erg vriendelijk is en zijn vak verstaat. En dat voor 15 euro en een snoepje voor je weggaat. Ik heb mijn Marokkaanse Destiny gevonden!

Het antwoord op de vraag hoe het in vredesnaam mogelijk is dat deze (minimaal) 38 kapsaloneigenaren hun gezin iedere maand te eten kunnen geven van ons haar, blijft een raadsel voor mij. Misschien ben ik nog niet genoeg ingeburgerd en laat ik mijn haar over een paar jaar ook wel föhnen voordat ik naar het schoolplein ga om mijn kinderen op te halen. Of wellicht zorgt de Bussumse vergrijzing wel voor een sloot aan verfwerk. Of is dit het bewijs dat het haar sneller gaat groeien van het drinken van wijn? Als ik het antwoord weet, hoort u van mij!

Paul

Uit de historie van Bussum en het Gooi
De Bussumsche Sportweek 1941 (2)

Op de lustrumwebsite van Rugby Club ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl) staat een verhaal over de Bussumse Sportweek 1941. Hier een bewerking van dit verhaal, in twee delen. Dit tweede deel gaat over andere gebeurtenissen in 1941, nadat vorige week deel 1 ging over de sportweek.

In Bussum was in 1941 alles pais en vree, lijkt het: de oorlog klonk nauwelijks door in het verslag van de sportweek. Maar Wikipedia laat een ander beeld zien. Zo nam men in Bussum deel aan de Februaristaking, onder meer bij de kartonfabriek Mercurius. Op de Bussumerheide werd de eerste gedropte geheim agent van Nederland, luitenant Lodo van Hamel, door de Duitsers geëxecuteerd op 13 juni 1941. Eind 1941 werd burgemeester Fernhout vervangen door een NSB-burgemeester.

Jacob Poppers.
Lodo van Hamel
Burgemeester Meine Fernhout

De Bussumse overste Pierre Versteegh, die de leiding van de ondergrondse OD (Ordedienst) had, werd in 1941 geëxecuteerd. De Bussumse belastingambtenaar Fokke Bleeker was lid van de "Groep Dubelaar" van de OD. Hij groef verborgen munitie op in het Gooi en stal met zijn collega's wapens uit de kazematten van Naarden. Een deel hiervan werd gebruikt bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. In 1941 werd zijn verzetsgroep verraden. Bleeker werd op 12 februari 1942 gefusilleerd.

Uit het RC ´t Gooi-archief weten we, dat het lid Lex Smidt in juli 1941 werd gearresteerd wegens spionage en munitiebezit. Hij werd geëxecuteerd in mei 1942. Zo drukte de oorlog een stempel op Bussum – en ook op de rugbyers van RC ´t Gooi – waarover het verslag van de sportweek niets vermeldt. Aan het verslag is waarschijnlijk niets gelogen, maar het is zeker niet de hele waarheid.

Tom Visser