BussumsNieuws

27 augustus 2014

BussumsNieuws 27 augustus 2014


1 / 24

De meterslange rouwstoet naar de begraafplaats. Foto: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Familie, vrienden, klasgenoten, sportmaatjes, bekenden en ook toevallige passanten hebben maandag afscheid genomen van de Naardense zusjes Sophie, Fleur en Bente van der Meer. Naar schatting meer dan duizend mensen bewezen de laatste eer aan de zusjes die een maand geleden om het leven kwamen bij de vliegtuigramp met vlucht MH17.

De Koepelkerk, waar de zusjes werden herdacht, stroomde vol met mensen. Er was plaats voor 750 bezoekers, maar de stoelen waren al snel gevuld. Voor de kerk stond een groot scherm waarop veel belangstellenden meekeken naar de ontroerende afscheidsdienst.

De toeschouwers werden vooral gegrepen toen de vader van de zusjes het woord nam. Vader Peter sprak warme woorden over de moeder van zijn kinderen en uiteraard ook over zijn drie dochters. Behalve de vader spraken ook de oma, vriendinnen en leraren. Alle klasgenoten van Sophie, Fleur en Bente mochten kaarsen aansteken.

Zang en dans
Naast de toespraken werd er ook veel muziek gebracht die duidelijk met veel zorg was gekozen. Optredens waren er van rapper Diggy Dex en de Bussumse zangeres Julia van der Toorn. Het moest de aanwezigen in de kerk naast een traan ook een beetje een lach brengen. Dat laatste lukte toen een groep kinderen een dans deed in de kerk en ook de mensen in de banken meededen.
Toen de bezoekers de kerk hadden verlaten, kregen ze een gekleurde ballon en werd voor de deur van de kerk een erehaag gevormd voor de kisten van de zusjes. De drie kisten, versierd met gympjes en een hockeystick, werden op een koets gezet. Een tweede koets werd geheel gevuld met de bloemstukken. Daarna volgde een lange rouwstoet naar de begraafplaats aan de Valkeveenselaan. Honderden mensen wandelden mee.

Moeder Ingrid Meijer, die ook bij het vliegtuigongeluk om het leven kwam, werd daar een dag later ook begraven.

Lees meer op pagina 19.

8

keer werd de Tempo Run al gehouden. Zondag volgt de negende keer.

Op reis met Charley

In 2010 reed Geert Mak dezelfde route als John Steinbeck (1902-1968) 50 jaar eerder reed en deed hij verslag van zijn bevindingen in het boek 'Reizen zonder John'(Atlas Contact 2012).

Dit is het originele boek uit 1962 'Travels with Charley' in de matige vertaling van Rein F. Herman. Steinbeck, 58 jaar toen, reist in 1960, samen met zijn zwarte poedel Charley, in een kampeerwagen, die hij Rochinante noemde (ook de naam van het knokige paard van Don Quichot) door Amerika. Soms schrijft hij op een wijze van een man die de wereld in z'n zak heeft. Naast veel stoere taal maakt hij de lezer ook deelgenoot van de depressies en ontreddering waarin hij verkeert en ruik je bijna zijn overmatig drankgebruik. Op mij komt het over als een stevig, realistisch, maar enigszins pessimistisch verslag. Naast zijn belevenissen schrijft hij over zijn gevoelens, ervaringen en gedachten over de mensen en streken die hij bezoekt. Het geeft een beeld van de vele Amerika's rond 1960. Zeer bijzonder vind ik zijn verslag van en zijn gedachten over de rassenonlusten in New Orleans, waarin hij terecht kwam. "En dan komen die rotjoden uit New York aanzetten om de nikkers op te stoken" zegt een taxichauffeur tegen hem als hij vraagt wat er aan de hand is. John Steinbeck ontving in 1962 de Nobelprijs literatuur.

Dit is een uitgelezen Salamander pocket, nr. 234 van Querido. Het is de vierde druk uit 1976. De kunstenaar Herman Berserik tekende de omslag.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Spook vindt Karel de Grote

Een wat cryptische kop voor een prachtige vondst! Een roestig voorwerp dat van grote betekenis kan zijn. Momenteel gaan kennersogen er overheen. Maar hier alvast wat er vooraf ging.

De vader van mijn goede vriend Bas Leijenhorst wordt om onduidelijke redenen Spook genoemd. Bussumse Bas is bij onze lezers al bekend om zijn kennis van militaria en het hanteren van de metaaldetector. Ook zijn vader Spook mag graag struinen. Dat deed hij onlangs in de Vesting Naarden en hij ontdekte vlak bij de kinderspeelplaats een stukje roest dat half uit het water, half uit de grond stak. Ruwweg 40 x 20 cm. Loodzwaar gietijzer met een vage afbeelding. Na schoonmaken was er de voorstelling van een oude man te zien met een zwaard in de ene en de rijksappel in de andere hand, gehuld in een harnas en met een zwaan aan zijn voeten. Groot alarm gegeven. Bas schakelde mij in en ik vervolgens de heer Anton Cruysheer, van Naerdincklant. Eerst werd gedacht aan Sint Christoffel, maar die draagt een kind op de schouder. Toen kwam Karel de Vijfde aan bod, maar ook dat hield geen stand. Ten slotte werd het Karel de Grote oftewel Carolus Magnus, wat overeenkomt met letters die nauwelijks zichtbaar zijn rond het hoofd van de figuur. Toen op het internet een exact dezelfde afbeelding werd gevonden was het duidelijk: het paneel toont inderdaad de vorst. Nu wordt uitgezocht welke betekenis deze vondst heeft! Géén haardplaat, maar iets dat aan de muur heeft gehangen getuige de resten van een ophangoogje. Ik bericht er later graag over.

Weerbericht

Licht wisselvallig, enige stijging van temperatuur
Augustus loopt ten einde alsook de koelte van de laatste weken. Een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee bracht woensdag zonnig weer. Het trekt naar Scandinavië weg. Het wordt opgevolgd door een Atlantisch lagedrukgebied. Het weer wordt daardoor wederom onstandvastig. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt wel warmere lucht aangevoerd.

Donderdag en vrijdag
De atmosfeer is beide dagen onstabiel van opbouw. Naast wolkenvelden schijnt met enige regelmaat de zon. Er ontstaan in de onstabiele lucht gemakkelijk stapelwolken waaruit een bui kan ontstaan. De kans daarop is in de middag het grootst. Met een maximum van 20 tot 22 graden voelt het een stuk aangenamer. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde blijven we een mengeling houden van bewolking en soms zonneschijn. Er kan een bui vallen. Wel lijkt de buienkans iets kleiner te zijn in vergelijking met de dagen ervoor. Met een minimum van circa 13 graden zijn de nachten beduidend minder fris. In de middag wordt het zo'n 20 graden. Er waait steevast een matige zuidwesten- tot westenwind.

Weetje
Maandag 1 september gaat de meteorologische herfst van start. Het imago van de zomer van 2014 heeft een flinke deuk opgelopen. Eerst leek het erop dat deze zomer tot de tien warmste zomers zou gaan behoren. Door de koele, zeer natte augustus maakt deze zomer nu kans om onder de tien natste zomers te gaan vallen. Juli was weliswaar zeer warm, maar ook zeer nat.

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 30/08 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. Knevel
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.C. Kortleve; 17.00 u. ds. A. Visser
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. drs. A.S. Manneke
* Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. J.A.J. den Ouden
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A. Startzondag
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 04/09 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Uitlaatservice

Met mijn hond van 2,5 maand loop ik in het bos bij de Museumlaan. Een flinke groep honden komt aanstormen, dus ik houd mijn puppy losjes aan de lijn. Gelukkig raakt hij niet in paniek als er een Berner Sennen, een Chocolate Labrador en zo nog wat grote jongens vlak voor hem in de remmen gaan en hem besnuffelen. Wat zegt echter de dame van de uitlaatservice die er achteraan komt kuieren? "Ja, als je hem aan de lijn houdt, krijg je altijd eerder moeilijkheden." Misschien moet deze mevrouw zich eens verdiepen in de uitlaat-etiquette.

Monique Daalhuijsen
Bussum

Bussum Cultureel is de Uitmarkt van Bussum

Dit jaar extra reuring op zondag met kunstmarkt en bruggenconcert

Mirjam, Ernst en Janine hebben weer veel zin in Bussum Cultureel. Foto: jessica de jong

BUSSUM - "Bussum Cultureel is net zoals De Uitmarkt in Amsterdam: het vormt de opening van het culturele seizoen. Iedere deelnemer ziet het als een visitekaartje voor de rest van het jaar. Je ziet precies wat Bussum allemaal te bieden heeft." De organisatie van het culturele festival,dat dit jaar wordt gehouden op 5, 6 en 7 september, heeft inmiddels het hele programma rond.

'Ik adviseer iedereen op tijd te komen bij de film, want vol is vol'

De vrijdag wordt geopend met een openluchtbioscoopfilm. Janine Beulink van Filmhuis Bussum vertelt: "We tonen de Indiaanse film 'The Lunchbox' uit 2013. Vorig jaar zaten we helemaal vol. Niet zo verwonderlijk, want het is een prachtige, feeërieke locatie bij de Tindalvilla. De toegang is dankzij de Rabobank gratis. Ik adviseer iedereen op tijd te komen, want vol is vol."

Op zaterdag zullen weer alle culturele verenigingen en instellingen uit Bussum zichzelf promoten op de informatiemarkt. Ze hebben kraampjes, maar zullen ook zeker interactie zoeken met het publiek. Ook zijn er diverse optredens, uiteenlopend van zang en dans tot theater. Ntjam Rosie en Soulmachine zijn dit jaar als grote namen geprogrammeerd. Op het grote Proef en Wijnplein, overdekt, verkopen meerdere restaurants en cateraars hapjes en drankjes. In de theatertent speelt ieder half uur een voorstelling. Mirjam Smets van de organisatie vertelt dat onder anderen Martin Spee en Johan Hoogeboom een minicursus zullen leiden met het thema 'Een terras, en nu?' "Het is een knipoog naar de Kapelstraat die deze zomer als proef omgeturnd is tot een terrasstraat. Tijdens de voorstelling leren ze bijvoorbeeld drankliederen zingen", lacht ze. Daarnaast is er de traditionele Boekenmarkt en kunnen kinderen zich vermaken met diverse activiteiten.

De organisatie van de zondag is zoals altijd in handen van de Artes-kunstenaars. Nieuw dit jaar is het bruggenconcert. Ernst Schmidt vertelt: "Hier wordt het kunstproject Cel9 afgesloten. Dat gebeurt bij de telefooncellen op de brug achter het gemeentehuis. We bieden vanaf 15.00 uur een podium voor beroepsartiesten. Er wordt lichtklassieke muziek gebracht en een verhalend concert voor jong en oud. Het concert doet denken aan het bekende Grachtenconcert in Amsterdam. Ook is er veel aandacht voor kunst tijdens de kunstmanifestatie tussen 11.00 en 17.00 uur op dezelfde locatie. Bezoekers kunnen daar zelf aan de slag gaan. Het thema is verbinden. Zo wordt verbinding gezocht met de Kapelstraat waar ook kunst te zien en beleven is. En natuurlijk is ook hier livemuziek en zijn alle terrassen geopend. Een doedelzakspeler zal regelmatig op en neer lopen tussen de gracht en de Kapelstraat om bezoekers op de been te krijgen." Het festival wordt afgesloten met een diner voor vele mensen aan de zogenoemde Langste Eettafel. Kaartjes kosten 30 euro en zijn al te koop via delangsteeettafel@bussumcultureel.nl.
Janine Beulink verheugt zich op een hoge opkomst bij de film op vrijdag. "Het is altijd kicken om te zien als er zo veel mensen samenkomen om met z'n allen onder de sterren naar de film te kijken." Mirjam Smets heeft heel veel zin om met een wijntje op zaterdag te genieten van het optreden van Soulmachine. Ernst Schmidt kijkt het meest uit naar het bruggenconcert. "Ik hoop dat we dat tot een succes kunnen maken."

Het hele programma is volgende week in deze krant te vinden.

Bus met klapband zorgt voor problemen

Door de gestrande bus moest één baan worden afgesloten. Foto: Twitter.com/wegenwacht4447

BUSSUM - Een oldtimerbus met een klapband heeft voor het weekend voor problemen gezorgd op de snelweg bij Bussum. De bus strandde net voor de afslag naar Bussum.

De bus moest na de klapband worden weggesleept. De Wegenwacht moest er aan te pas komen om te helpen. Een baan van de snelweg moest daarvoor worden afgesloten. Het verkeer op de snelweg stond daardoor even over grote afstand vast.

Toen de bus eenmaal weg was, waren de problemen snel opgelost en kon het verkeer weer doorrijden.

Bouw traverse start volgende maand

BUSSUM - De bouw van de traverse over het spoor van Bussum-Zuid gaat komende maand van start. Dat meldt de gemeente. Bussum heeft akkoord gegeven voor de start van de bouw.

Het was al bekend dat de bouw van de traverse na de zomer zou starten. Nu wordt bekend dat de bouw volgende maand start.

Moderner
De bouw gaat ongeveer een jaar duren. Met de verbouw moet ook station Bussum-Zuid een stuk moderner worden. Er worden andere trappen gemaakt en er worden liften gebouwd om bezoekers van het ene naar het andere perron te helpen.

Bussum gaat ook komende jaren herdenken

BUSSUM - Als er ook de komende jaren genoeg draagvlak voor bestaat, gaat Bussum door met het herdenken van het slot van de Tweede Wereldoorlog.

Het slot van de Tweede Wereldoorlog wordt elk jaar herdacht door een groot aantal bewoners van woonzorgcentrum Patria. Daar wonen veel oorlogsveteranen en nabestaanden van overleden oorlogsveteranen. Het woonzorgcentrum vertrekt echter naar Almere. Daar wordt een modern complex gebouwd voor de ouderen.

Komende jaren
Toch gaat Bussum daarna door met herdenken. Er wordt nog gekeken hoe dat de komende jaren opgepakt gaat worden.

Nog dagje werk aan berm

BUSSUM - Er wordt vandaag (woensdag) nog een dagje gewerkt aan de Huizerweg. De straat en de berm moeten worden onderhouden.

Vanwege de werkzaamheden moet de straat op meerdere plekken worden afgezet. Het verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars. Er wordt gefaseerd gewerkt. De werkzaamheden worden vandaag afgerond. Het werk duurt ongeveer tot ongeveer half vier. Daarna kan de berm van de weg weer even voort.

Netjes houden
De weg wordt met regelmaat onderhouden om alles netjes te houden. De weg moet daar steeds voor worden afgesloten.

Eerste paal spoorschermen geslagen

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het gaat nu echt van start: het werk aan de schermen langs het spoor van Bussum. Afgelopen week werd de eerste paal geslagen. Langs het spoor tussen Naarden-Bussum en Bussum-Zuid komen kokosschemen. Deze schermen moeten ervoor zorgen dat het kabaal van het spoorverkeer voor omwonenden afneemt. Er wordt voor een totale lengte van 2.600 meter aan schermen geplaatst, op bepaalde plekken hoger dan andere. De eerste schermen worden volgende maand geplaatst. Buurtbewoners worden door de aannemer op de hoogte gehouden.

Restaurant Faulk bestaat twee jaar

BUSSUM - Restaurant Faulk aan de Herenstraat 26 bestaat op 1 september precies 2 jaar. De eigenaren Menno en Monique zeggen zelf niet te weten waar de tijd is gebleven. "Het lijkt wel vorige week dat we voor het eerst open gingen. En nu vieren we ons 2-jarig jubileum al."

Er is in twee jaar veel veranderd. Zo is er een speciaal geluiddempend plafond in het restaurant gekomen die de akoestiek van het restaurant heeft verbeterd.

Plannen
Het restaurant heeft plannen om de komende tijd de Faulks bites te introduceren. "Dit is een uitbreiding op de menukaart in de vorm van verschillende kleine hapjes."

Ook zal de jacht op originele Nederlandse producten doorgaan. Zo wordt de collectie likeuren en whisky's van eigen bodem uitgebreid. Het publiek kan de komende tijd met vier personen komen eten voor de prijs van twee om het jubileum te vieren.

Antiek paneel bibliotheek teruggevonden op zolder

Oplettende schilders brengen paneel terug

Het teruggevonden antieke paneel. Foto: jessica de jong

NAARDEN / BUSSUM – Schildersbedrijf Zwerink uit Naarden heeft de jubilerende bibliotheek Naarden-Bussum deze week verrast met een driedelig gebrandschilderd glas-in-loodpaneel, afkomstig uit het in 1914 geopende bibliotheekgebouw aan de Generaal de la Reijlaan. Het paneel bleek op de zolder van het schildersbedrijf te liggen.

Toen de bibliotheek in 1986 het gebouw aan de Generaal de la Reijlaan verliet, werden de meeste stijlkenmerken van het gebouw vernietigd. Schilder Zwerink vond dit zonde en stelde een mooi paneel veilig. Op het paneel staat de slogan 'Eer schept ge Water met een zeef, dan Wijsheid zonder boeken'. Het antieke stuk verdween bij het schildersbedrijf op zolder, waar het onlangs bij een verhuizing plotseling weer in beeld kwam. "Het zou natuurlijk zonde zijn om hier niets mee te doen", zegt directeur Eugène Zwerink. Daarom bood hij het deze week aan aan directeur Barend Eikelenboom van de honderdjarige bibliotheek. Het glas-in-loodpaneel krijgt een plekje in het hoofdgebouw aan het Wilhelminaplantsoen.

Rob van der Woude

53 jaar
eigenaar van een communicatieadviesbureau
Bussumer sinds 1996

Je zit ook bij de vrijwillige politie?
"Zeker, ik heb een verkorte opleiding gevolgd en hou vooral toezicht bij evenementen, verkeer en in de openbare ruimte. Ik werk vanuit bureau Naarden-Bussum en heb dezelfde taken als iedere andere agent. Het verschil is dat ik minder uren draai."

Maak je spannende zaken mee?
"Van een burenruzie tot een achtervolging op de A1 en van het aanhouden van jongens die met vals geld betalen tot het assisteren bij een reanimatie."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik ga meestal op zondag mountainbiken in de omgeving. Ook loop ik twee keer in de week hard."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou een mooie woning kopen met veel ruimte om het huis heen. Ook zal ik geld beleggen. Ik ben een echte gezinsman dus ik zou ook samen met mijn vrouw en twee zoons activiteiten ondernemen. Een reis naar Australië staat nog op ons verlanglijstje."

Waar ben je trots op?
"Mijn gezin."

Wat voor muziek luister je?
"Coldplay, lichte jazz en Michael Bublé."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Laat mij maar slapen. Ik heb minimaal 7 uur slaap nodig om overdag fit en alert te zijn."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik mij heel zichtbaar tonen in de samenleving als burgervader. Er staan veel veranderingen op stapel, bijvoorbeeld in de zorg. Daar wil ik mij voor inzetten."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De veiligheid. Ik ontvang alerts via Burgernet. Verder volg ik de ontwikkelingen rondom Scapino / Nieuwe Brink. Daar wordt maar geen knoop over doorgehakt. Ook de leegstand van de winkels baart mij zorgen."

Ouders sturen goede wensen de lucht in

Het nieuwe schooljaar is gezellig gestart. Foto: Bob Awick

NAARDEN – De brugklassers van de Sint Vitusmavo hebben afgelopen week kunnen wennen aan hun nieuwe school. Er was een uitgebreid introductieprogramma opgezet om de overstap van groep 8 naar de brugklas makkelijker te maken.

De leerlingen mochten, nadat ze elkaar hadden leren kennen, aangeven bij wie ze in de klas willen zitten. Ook de ouders werden bij de introductie betrokken en schreven onder andere een wens voor hun kind op een ballon, die daarna werd losgelaten.

Bejaarden overlopen gemaskerde man

BUSSUM - Twee bejaarde bewoners van de Pr. Irenelaan hebben vlak voor het weekend een gemaskerde man overlopen. De man was het pand binnengedrongen, maar kon door de bewoners verjaagd worden.

Het bejaarde echtpaar hoorde 's avonds gestommel, waarop de man poolshoogte nam. Hij werd geconfronteerd met de gemaskerde man en probeerde deze tegen te houden. De man kon ontkomen, maar heeft geen spullen kunnen stelen.

Zoektocht
Er wordt nog naar de verdachte man gezocht. Contact opnemen met de recherche kan op 0900-8844.

Web topvijf

1. Laatste eer voor omgekomen Naardense zusjes
2. Bus met klapband zorgt voor problemen
3. Bussumse voetballer Platje even terug
4. Afgelopen week meerdere panden opengebroken
5. Bejaarden overlopen gemaskerde man

'Ice Bucket Challenge is geweldig'

Natascha en Peter blijven zich inzetten voor ALS

Natascha en Peter Versteeg blijven vechten tegen ALS. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - "Heel gaaf en prachtig voor de naamsbekendheid", antwoordt ALS-patiënte Natascha Versteeg uit Bussum als we haar vragen hoe ze de internethype rondom de ALS Ice Bucket Challenge vindt. Via social media worden momenteel mensen uitgedaagd een bak met ijswater over hun hoofd leeg te kieperen of geld over te maken naar de stichting ALS.

Uiteraard heeft ook Peter, de man van Natscha, de uitdaging met beide handen aangegrepen. Dat de ziekte nu zo ontzettend in de belangstelling staat, kan ook Peter nog niet helemaal bevatten. Grote sterren zoals Oprah Winfrey, Justin Timberlake en Bill Gates werden kletsnat, maar ook alle vrienden en spelers van HCAW lijken de uitdaging aan te willen gaan.

Inzet
Natascha zelf heeft al genoeg te verduren, dus zal ze geen emmer ijswater over zichzelf leeggooien. Maar dat wil niet zeggen dat ze zich niet inzet voor haar ziekte. Ze is er juist samen met Peter hartstikke druk mee. Hun levensmotto lijkt wel doorzetten en alles zonnig inzien, want ondanks de ziekte staan ze allebei positief en opgewekt in het leven.

Ook fotoboek en fietstocht moeten geld opleveren

Trial
Momenteel is er nog geen geneesmiddel tegen ALS. Natascha: "Wel wordt er begin volgend jaar gestart met een nieuwe 'trail' om te kijken of een nieuwe behandelmethode kans van slagen heeft." Ze is zelf sceptisch of deze nieuwe trial voor haar uitkomst biedt. "Hoewel ik altijd hoop heb, hoor ik al negen jaar over deze trials."

Opmerkelijk
Het is overigens zeer opmerkelijk dat Natascha al zo lang met ALS leeft. De meeste patiënten hebben maximaal vijf jaar te leven. Het internet staat momenteel ook vol filmpjes van mensen die vertellen en laten zien hoe het is om met deze ziekte te moeten leven. Geen gemakkelijke opgave, dat is zeker.

Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. De gemiddelde levensverwachting is 3 tot 5 jaar na diagnose.

Fotoboek
Peter en Natscha zijn momenteel ook bezig met een landelijk project genaamd 'Fotografeer ALS de wereld uit'. Peter vertelt: "Het wordt een fotoboek met foto's over diverse patiënten die ALS hebben. Ik zag een oproep waarin gezocht werd naar mensen die hier aan mee wilden werken. Ik ben zelf hobbyfotograaf en het leek mij meteen een goed idee. Ik fotografeer Natascha als ze naar de dokter gaat, therapie volgt in de Trappenberg of als we bijvoorbeeld een uitje hebben. Op die manier bengen we in beeld hoe het is om te leven met ALS."

Het boek moet in het eerste kwartaal van 2015 klaar zijn en kan dan voor 30 euro aangekocht worden. Ook komt er een expositie van de foto's. De opbrengst gaat naar de Stichting ALS Nederland. Meer hierover is te vinden op fotografeer-als-de-wereld-uit.nl.

Fietstocht
Maar ook lokaal, in Bussum, organiseren Natascha en Peter hun eigen evenement onder de naam 'Trap of wandel ALS de wereld uit'.
Natascha: "Dit evenement houden we op zondag 21 september. Iedereen kan voor tien euro meedoen. Er is een wandeltocht van 10 kilometer en er zijn drie fietstochten van 60, 30 en 15 kilometer. Na afloop houden we een gezellige barbecue voor 5 euro per persoon in buurthuis Achter de Linde in Bussum-Zuid.

Wie mee wil doen aan Trap of Wandel ALS de wereld uit, kan zich aanmelden door te mailen naar teamALSbussum@hotmail.com.
"Overigens zoeken we ook nog prijzen voor de tombola", besluiten Peter en Natascha Versteeg hun oproep.

Gooise Doelen Markt verkast naar Eemnes

Goede doelen kunnen zichzelf promoten op markt

De eerste editie was een groot succes. Foto: Bob Awick

door Floris Hulleman

BUSSUM / EEMNES - Kleinere stichtingen en goede doelen uit de regio hebben meer aandacht nodig. Daarom wordt op vrijdag 5 september voor de tweede maal de Gooise Doelen Markt georganiseerd. Dit jaar niet in Bussum, maar in het Spookbos in Eemnes.

De Goede Doelen Markt is in 2013 opgezet door Notaris kantoor Doude van Troostwijk met als bedoeling om non-profitorganisaties een steuntje in de rug te geven. Na het succes, de positieve reacties en resultaten van de eerste editie besloten de lokale Rotary's de handen ineen te slaan om herhaling mogelijk te maken.
Dit maal is het Linda Klaver van kinderboerderij het Spookbos in Eemnes die de kar trekt. "Het is voor kleinere stichtingen uit de streek een ideale mogelijkheid om te netwerken, eventuele vrijwilligers te vinden en kennis te nemen van andere goede doelen uit de regio."

'Goede Doelen Markt is ideale mogelijkheid om te netwerken'

Kom langs
De initiatiefnemers van de markt roepen zowel bedrijven, andere hulporganisaties als inwoners uit het Gooi op die zich maatschappelijk betrokken voelen bij de lokale non-profitdoelen, om langs te komen bij de markt. De non-profitorganisaties hebben volgens de organisatoren veel baat bij ondersteuning in deze
financieel moeilijke tijden.

Presenteren
Volgens initiatiefneemster Linda Klaver is het nodig dat kleinere goede doelen door deze markt de mogelijkheid krijgen om zichzelf te presenteren. Probleem is namelijk dat er een grote groep mensen niet bekend is met de goede doelen uit de eigen regio.

Het was iemand van de VVD uit Laren die haar bewust maakte van het probleem. "Ik sprak met een raadslid over de boerderij en onze stichting, maar die bleek niet van ons bestaan af te weten." En dat terwijl de stichting achter de kinderboerderij samenwerkt met de BEL-gemeenten. "Ik schrok toen van het feit dat daar mensen waren die niet van dit initiatief af wisten", vertelt ze. Voor volgende week vrijdag kunnen goede doelen en stichtingen zich nog aanmelden. "Je moet een lokaal gevestigd doel hebben of actief zijn. Het moet natuurlijk een non-profitorganisatie zijn en op de markt zelf mag je ook niks verkopen. Het is puur bedoeld voor netwerken en het eventueel vinden van nieuwe vrijwilligers."

De markt zelf wordt geopend door de burgemeester van Laren, Elbert Roest, en begint om half vijf.

Bussum in geuren en kleuren

Wat mijn zintuigen in Bussum ervoeren kan ik me nog voor de geest halen. Zoals de geur van chocola van Bensdorp die zich zo nu en dan over Bussum verspreidde. De geur in het Crailose bos: in de herfst rook het pakket van afgevallen bladeren naar sherry. Ook de geur van de bloeiende heide was onmiskenbaar.

Een prettige, frisse geur van exotisch fruit drong zich op bij Warmolts: meloen, vers citrusfruit en perziken. En dan de geur van versgebakken brood of de smaak van een verse krentenbol bij de banketbakkerij Bultink op de Huizerweg. Een vreemde mestgeur kon je ruiken naast de Kijkgrijp op de Landstraat. Daar was in mijn jeugd nog een boerderij!

De kerstbomen van vroeger gaven zo'n heerlijke harsachtige dennengeur af die ik nog altijd associeer met Kerst. Een sterk contrast met de geuren van 'de Chemische' in Naarden. Een penetrante en kunstmatige, kauwgomachtige geur, vooral bij de dumpplaats 'de Lepelaar', richting Muiden.

Anders waren de geuren op de markt bij de Wilhelminakerk. Ik herinner me de viskraam met de Spakenburgse Hanna. Terwijl ik toekeek hoe ze uit houtzaagsel kronkelende palingen viste en vilde, rook je de geur van verse en gerookte vis. Ook stonden er noten- en stroopwafelsverkopers. Mijn moeder kocht op de markt wel eens een 'slof ' aardbeien. De heerlijke geur uit die spanen doos met helderrode vruchten, vergeet ik niet.

Als ik in 'het Mouwtje' viste, rook ik moerasgeur. Paddenstoelen in de bossen en landgoederen rond Bussum hadden die geur die je ook ruikt bij champignons. Een heerlijke zoete lucht kon je ruiken bij de Poffertjestent van Van der Steen bij het raadhuis.

Ik noem de betoverende geur van rozen in de rozenkwekerij 'De Wilde'.

En dan natuurlijk patat mét. Voor ijsjes ging ik naar Jamin in de Nassaulaan of bij Dolomiti aan de Vlietlaan of Venezia in de Kapelstraat. Tegenover de HEMA was in een Chinees en het was dáár, dat ik voor het eerst Chinese kippensoep en een loempia proefde. Nog steeds denk ik daar aan als ik nu een loempia opensnijd.

De kleuren van Bussum zijn in mijn herinnering allerlei soorten natuurlijk groen. De prachtige geelgroene treurwilgen in het Mouwtje, de statige rode en groene beuken langs de Huizerweg, de paarse heide bij de Randweg en de roze bloesems van de Japanse kers rond Koninginnedag.

Geuren, kleuren en smaken van mijn jeugd in Bussum; zij vormen in mijn geest een dierbaar kleinood, dat ik naar believen steeds weer kan openen.

Ton Longayroux

InfraLigne: efficiënt afslanken door sporten in infrarood warmtecabine

Bedrijfsleider Sonja Caron en eigenaresse Monique Solleveld in een van de warmtecabines. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een primeur voor het Gooi: zaterdag opent fit- en gezondheidscentrum InfraLigne haar deuren aan de Comeniuslaan. Je kunt er afslanken met behulp van infraroodstraling. "Veel efficiënter dan de sportschool", zegt eigenaresse Monique Solleveld (48). "Een half uur bij ons oefenen, staat gelijk aan drie uur normaal sporten."

InfraLigne (spreek uit: lienje, op zijn Frans) zit op de grens van Naarden en Bussum, in 'de moskee'. Solleveld wil graag van die verwarrende naam af, zegt ze. "Het is namelijk nooit een moskee geweest. In het pand zat een sigarettenfabriek, in 1915 gebouwd in neo-Moorse stijl. Wij noemen het liever 'het witte paleis'."

Bij InfraLigne sport je in een warmtecabine met keramisch infrarood licht. In een sessie van een half uur doe je liggend in sportkleding oefeningen met gewichten aan handen en voeten. Twee keer per week een half uur in de cabine is voldoende om fit te worden en gewicht te verliezen, zegt Solleveld. "De warmte van de straling zorgt ervoor dat mensen veel sneller afvallen dan bij normaal sporten. De infrarode straling dringt tot wel vijf centimeter onder de huid door, tot in de spieren. Normaal gesproken moet je eerst je spieren opwarmen voor je kunt beginnen, bij ons hoeft dat niet. Je begint meteen met trainen."

'Een uur bij ons oefenen, is vergelijkbaar met vier uur sportschool'

Met lichte gewichten van 1,25 kilo per stuk worden alleen die spiergroepen getraind waar behoefte aan is. Solleveld: "We hebben 83 verschillende oefeningen voor benen, billen, buik, armen, wat je maar wilt. In de cabine hangt een televisiescherm waarop de oefeningen worden voorgedaan. Daarnaast lopen er ervaren sportcoaches rond die iedereen in de gaten houden."

InfraLigne is bedoeld voor vrouwen en mannen die willen afvallen, voor mensen met lichamelijke klachten die niet aan gewone sport kunnen doen en voor iedereen die 'in shape' wil blijven. "Het is ideaal als je een druk leven hebt en efficiënt wilt sporten", zegt Solleveld. InfraLigne geeft ook garantie. "Als je niet afvalt, krijg je je geld terug. Als je hier blijft sporten, is de kans dat je terugvalt in je oude patroon héél klein."

Zaterdag houdt InfraLigne open huis. "Iedereen kan dan langskomen voor een gratis meting op onze speciale weegschaal. Die meet je spiermassa, en vet- en vochtgehalte waardoor je weet hoe je er qua conditie voor staat. Geïnteresseerden kunnen meteen een afspraak maken voor een gratis proefles. In anderhalf uur geven we dan uitleg over de methode en maken we een figuuranalyse." De InfraLigne-methode is uitgevonden in België. In het zuiden van het land bestaan al een aantal studio's.

Voorzitter Mooi Rembrandt wil sociale woningbouw in wijk

'Als Wellant vertrekt, ontstaat plaats voor hoogbouw'

Waar nu het oude Storkkantoor staat moet straks het nieuwe Wellantcollege komen. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Wellantcollege weg uit het Rembrandtpark en sociale woningbouw erin: Thomas Schaap zou het wel weten. Nu het Storkproject op slot zit omdat de rechter heeft bepaald dat projectontwikkelaar Bongroep een terechte claim heeft op grond van het Wellantcollege, ziet de voorzitter van bewonersvereniging Mooi Rembrandt kansen om opnieuw te gaan puzzelen.

Projectontwikkelaar Bongroep kreeg vorige maand gelijk van de rechter: als het Wellant vertrekt, moet de school de grond te koop aanbieden aan de projectontwikkelaar. Het bedrijf had de grond in 1996 aan de school verkocht met het beding dat ze het als eerste terug mocht kopen als het Wellant ooit weg ging.

Vereniging Mooi Rembrandt: 'Er zit wel enige nuance in het tokkieverhaal'

De uitspraak is een streep door de rekening voor de nieuwbouw, want de grond waar de lokalen van het Wellant nu staan, gaat in het Storkplan naar woningbouwcorporatie De Alliantie voor nieuwe woningen. Het Wellant krijgt in ruil daarvoor de grond van de Alliantie waar het huidige Storkgebouw op staat voor een nieuw te bouwen school. Als het Wellant de grond niet kan ruilen staat het hele Storkplan op losse schroeven. Schaap is er niet rouwig om. "Als bewoners kunnen we formeel niets met de uitspraak, maar het feit is dat we nu met zijn allen niet verder kunnen. Als het Wellant en de Bongroep er niet uitkomen, kunnen we opnieuw puzzelen. Is dit niet het moment om te opperen dat het Wellant vertrekt en we er sociale woningbouw neerzetten?"

Volgens Schaap heeft de vmbo-school geen functie in de woonwijk omdat er geen kinderen uit de buurt op zitten. Sociale woningbouw voegt wél wat toe. "Naarden wil sociale woningbouw realiseren. Als het Wellant niet op het Storkterrein hoeft, ontstaat er plaats. Omdat sociale woningbouw hoogbouw wordt, is de beste plek daarvoor langs de rand van het bouwterrein aan de Amersfoortsestraatweg waar nu ook De Zandbergen en het Bosch van Bredius staan. Laat daar nu net plek ontstaan als het Wellant vertrekt."
Mooi Rembrandt die vóór sociale huurwoningen pleit? Tijdens de inloopbijeenkomsten vorig jaar spraken bewoners zich nog fel uit tegen de komst van 'Tokkies' in hun wijk. Schaap: "Er zit wel enige nuance in het 'tokkieverhaal'. We hebben geen problemen met sociale woningbouw maar met de verkaveling die bij sociale woningbouw hoort: namelijk hoogbouw. Die opmerkingen zijn niet door de hele buurt gemaakt, maar door mensen die heel geëmotioneerd waren nadat ze categorisch niet gehoord waren door de gemeente. Dat het Wellant niet past, is altijd ons standpunt geweest."

Sanderse
Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse wil nog niet denken over het openbreken van het Storkplan. "We gaan voorlopig uit van het bouwplan waar het Wellantcollege gewoon deel van uitmaakt. De gemeente heeft geen aanleiding om aan te nemen dat het Wellant vertrekt."

Meerdere panden opengebroken

BUSSUM - Vooralsnog onbekende daders hebben afgelopen week meerdere panden opengebroken. Het was raak aan de Lange Heul, de Koningslaan en aan de Pr. Mauritslaan.

Maandag werd aan de Lange Heul pand opengebroken door een slot te forceren. De daders doorzochten alles en namen vervolgens een groot geldbedrag meer. Eerder op de dag was het ook al raak aan de Koningslaan. Daar konden de daders onder meer een paspoort stelen. Even verderop was het aan de Koningslaan een dag eerder ook al raak. Daarvoor was het ook raak aan de Pr. Mauritslaan. Daar werden de daders gestoord door een alarm en vertrokken al snel.

Tafel4 zoekt vrijwilligers

BUSSUM - Tafel4, de stichting die de Gooise Streekmarkt organiseert, is op zoek naar vrijwilligers.

De voorbereiding voor de Gooise Streekmarkt van 20 september en 25 oktober is in volle gang. De aanmeldingen stromen binnen en beide markten zijn zo goed als volgeboekt. Tafel4 bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Er wordt nog gezocht naar een bestuurslid, alsook naar enthousiaste vrijwilligers. Meer op www.tafelvier.nl.

Werk hoek Westereng achter de rug

De weg werd vlak voor het weekend weer geopend. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De zandvlakte verdween voor het weekend, de laatste straatstenen werden gelegd en de hekken werden weggehaald: het werk aan de hoek van de Westereng, de Zanderijweg, werd afgelopen week afgerond.

De laatste weken werd er hard gewerkt aan de straat. Er werd ondergronds gewerkt, waarna de straat werd herbestraat. Dat gebeurt door de hele Westereng. Het werk aan de Zanderijweg zorgde voor wat ongemakken. Bezoekers van de sportparken moesten een lange omweg maken.

Man trekt mes

BUSSUM - Een autobestuurder heeft een week geleden een mes getrokken na een verkeersruzie op de Singel.

De autobestuurder werd kwaad toen een andere bestuurder hem vanaf de Voormeulenweg geen ruimte gaf om te passeren. Laatstgenoemde vond de straat te krap. Toen er toch wat plek kwam, reed de achterste bestuurder de ander klem. Er ontstond een opstootje met veel gescheld, waarna er een mes werd gepakt. Na veel geschreeuw vertrok de verdachte weer. Het onderzoek loopt nog.

Karakter Vloeren open

NAARDEN - Op de hoek van de Gansoordstraat en de Markstraat heeft Karakter Vloeren de deuren geopend. De vloerenzaak van Paul Dirksen en John Koopmanschap heeft twee goede eerste weken achter de rug.

De zaak verkoopt moderne houten- en gietvloeren. "Je kunt terecht voor vele soorten vloeren. Houten vloeren worden nog veel verkocht, maar ook onze andere vloeren worden steeds bekender. Alles kan. Je kunt zelfs een combo maken. Dat gebeurt ook steeds vaker", zegt Paul. Klanten van de zaak kunnen alle soorten vloeren zelf ontdekken. "We hebben een showroom waar we alle vloeren tonen. Als klanten een foto meenemen van de plek waar de vloer moet komen, kunnen we zelfs met de computer een plaatje maken zodat mensen weten of de vloer wel echt staat. We geven een totaaladvies en kunnen mensen ook helpen met het laten leggen van hun vloer."

Opening Kinder- ergotherapie

BUSSUM - Nu de scholen weer zijn begonnen springt Kinderergotherapie Gooi en Vechtstreek daar op in met het openen van een vestiging in Bussum.

De kinderergotherapeuten helpen kinderen, scholen en ouders met advies. Zo bieden ze behandelingen aan aan kinderen die door een vertraging in de ontwikkeling, een ziekte of handicap problemen ervaren tijdens het uitvoeren van dagelijkse vaardigheden thuis en op school. Kinderergotherapie Gooi en Vechtstreek opent maandag aan de Albrechtlaan.

Deze zaterdag Koopjesdag

BUSSUM - De winkeliers in het centrum van Bussum houden komende zaterdag weer de bekende Koopjesdag.

Op vele kraampjes zullen de ondernemers leuke aanbiedingen presenteren. Ieder jaar trekt het evenement duizenden bezoekers. De Koopjesdag wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.

Zondag 9de editie Tempo-Run

Hardloopclub begint ook weer met beginnerscursus

Zeker 100 kinderen zullen meedoen aan de Kids-Run. Foto: jessica de jong

BUSSUM - Tempo Atletiek Vereniging houdt aanstaande zondag zowel de Tempo-Run als de Kids-Run. Ben Heijmeijer laat namens de organisatie weten dat er zeker rond de 700 deelnemers aan de start worden verwacht voor de 5 of 10 kilometer. Ook hebben zich al meer dan honderd kinderen opgegeven voor de Kids-Run.

Inschrjiven voor de Tempo-Run kan tot een half uur voor de start

Heijmeijer vertelt dat er dit jaar al beduidend meer mensen zich via de voorinschrijving hebben opgegeven. "Vorig jaar was de Tempo-Run in het laatste weekend van de vakantie. De timing is nu een stuk gunstiger." De start en finish zijn op de nieuwe atletiekbaan van het Sportpark-Zuid aan de Voormeulenweg. De start is om 11.30 en om 11.40 uur. "We hebben in het verleden vaak hele snelle lopers gehad. Die liepen 10 kilometer in ongeveer 30 minuten. Ook hebben we hele groepen hardlopers, bijvoorbeeld uit Hilversum, die samen voor deze wedstrijd getraind hebben. De lopers komen uit de hele regio, tot aan Amsterdam aan toe. Ook van Tempo doen er veel leden mee, maar zeker 50 mensen van de club helpen op de dag mee als vrijwilliger."
De route loopt langs Spant! om het sportpark langs de Ceintuurbaan, Lorenzweg en via de Huizerweg en 't Mouwtje. "Onderweg is ook wat gemeen vals plat, dus dat is aanpoten voor de lopers. Nieuw dit jaar is dat we afstandbordjes langs de route hebben staan." Onderweg worden de deelnemers opgezweept door muziek van showband ViJos. Bij 't Mouwtje staat dit jaar Music Personare onder leiding van Marret Vonhoff voor een jam met rumba- en heartbeatritmes. Op het sportpark zijn dj's die opzwepende muziek draaien."

Kids-Run

De Kids-Run start om 11.00 uur. Vanaf 4 jaar oud kunnen de kinderen al meelopen. Het parcours is 1000 meter. Hazen, de mascottes van Tempo, begeleiden de kinderen naar de finish. "Bij de kinderen is het winnen van ondergeschikt belang. Uiteraard is er voor iedereen een medaille en er zijn ook bekers te winnen." Wie zich wil inschrijven voor de hardloopwedstrijd kan kijken op www.temporun.nl.

Start to Run
Tempo Atletiek Vereniging biedt ook de beginnende hardloper de mogelijkheid om onder begeleiding te beginnen met hardlopen. Op zaterdag 6 september start het programma Start to Run. Voordat de cursus begint wordt op woensdag 3 september om 19.30 uur een gratis informatieavond gehouden. Opgeven voor deze avond kan door een e-mail te sturen naar starttorun@avTEMPO.nl.
Bij de Start to Run-cursus trainen de deelnemers dit jaar 6 weken in plaats van 5 weken. De club laat weten: "Uit diverse onderzoeken bleek dat er nog veel deelnemers (en trainers) waren die de opbouw te snel vonden gaan. Na de cursus kunnen de deelnemers 20 tot 25 minuten achter elkaar hardlopen. Ook is er een apart opbouwschema voor de minder belastbare deelnemer. Enthousiaste trainers en gezellige loopmaatjes ontmoeten elkaar iedere zaterdag om 9.30 uur voor een energieke training in het park, het bos, de hei of op de atletiekbaan."

Bewust Hardlopen
Voor het derde jaar verzorgt Tempo de Start to Run cursus met de technieken van Bewust Hardlopen. "Bewust Hardlopen is een nieuwe benadering van hardlopen, die meer ontspannen, minder belastend en energie-efficiënter is. De technieken zijn geschikt voor iedereen, zeker ook voor diegenen die blessuregevoelig of minder belastbaar zijn en/of overgewicht hebben. Het uitgangspunt is ieders individuele manier van hardlopen, die onder meer bepaald wordt door lichaamsbouw, aanleg, ontwikkeling en karakter."
Aanmelden kan via starttorun.nl.

'Na zes weken kan iedereen 3 km lopen'

Dolichos legt focus op techniek en gezelligheid

Trainer Alex (rechts op de foto) traint samen met Ellis Jan (links op de foto) de groep vanaf La Place. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hardloopvereniging Dolichos uit Bussum biedt vanaf 6 september weer de mogelijkheid om mee te doen aan Start to Run. De enthousiaste trainers staan te trappelen om aan de slag te gaan met de beginnende hardlopers.

'Bij Dolichos hebben ze me echt vooruit geholpen'

Trainer Alex van der Horst vindt vooral de trainingslocaties, bij La Place in Laren of Natuurmonumenten in 's-Graveland, geweldig. Op beide plekken verzamelen de deelenmers zich iedere zaterdag om 9.30 uur om samen aan hun conditie te werken. "Het is altijd een heel divers gezelschap. Van huisvrouwen die gezellig samen wat willen doen tot mannen die geen krachttraining willen doen, maar wel een manier zoeken om fit te blijven. Ook komen er mensen die gewoon lekkerder in hun vel willen zitten of willen afvallen."
Alex begeleidt samen met trainer Ellis-Jan van Hout de groep die in Laren traint. "We volgen het landelijke programma van de atletiekunie. Dat houdt in dat de deelnemers zes weken lang twee tot drie keer in de week trainen, op zaterdag in de natuur en op dinsdagavond op de hardloopbaan in Bussum. Op de zevende zaterdag zijn ze allemaal in staat om drie kilometer achter elkaar te lopen. Daar maken we ook een heel gezellig moment van. Alle leden van de club komen dan naar La Place. We hebbben eerst een warming-up en daarna gaan we het parcours lopen. Iedereen krijgt bij de finish een groot applaus en na afloop het certificaat van Start to Run." Alex vertelt dat slecht een enkele keer iemand afvalt, voornamelijk vanwege een blessure. "Overigens besteden wij heel veel aandacht aan techniek, waardoor de kans op een blessure minder wordt. Veel mensen komen ook juist bij Start to Run omdat ze zelf al hebben getraind, maar meer willen weten van de juiste looptechnieken. Daarom komt er iedere week een thema aan de beurt, want een goede basishouding is essentieel bij hardlopen." Alex, momenteel aan het trainen voor de marathon in Berlijn, werd zelf twee jaar geleden lid van Dolichos. "Juist omdat ik meer wilde weten over looptechnieken. De hardloopvereniging heeft mij echt vooruit geholpen. Met een schema van internet alleen kom je er niet. Met name hoofdtrainer Henny Meijvis kan voor de gevorderde hardlopers veel betekenen. Hij traint niet voor niets topatleten." Dolichos is volgens Alex boven alles een 'gezellige club'. "Als je alleen maar aan het trainen bent voor bijvoorbeeld een marathon, dan heb je weinig tijd voor sociale contacten. Op de club is dat wel anders. Maar ook voor beginners is het goed om het samen te doen, het fungeert als een stok achter de deur. En het is ook gewoon heel leuk om samen naar een doel toe te werken."
Aanmelden voor het hardlopen kan via starttorun.nl.

Werken aan het fundament

SDO staat met kersverse hoofdcoach Heerschop klaar voor de start

De Bussumse coach Ronald Heerschop keerde deze zomer terug op het oude nest. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er moet nog heel wat gesleuteld worden, maar de voetballers van SDO staan zo goed als klaar voor de aftrap van het komende voetbaljaar. De spelers staan al enkele weken op het veld, hebben de eerste oefen- en bekerduels achter de rug en trappen over twee weken af voor de eerste klasse. "De afgelopen weken hebben we heel hard gewerkt. Voetballend wordt het steeds beter, maar er moet ook nog heel veel gebeuren", zegt de hoofdcoach, Bussumer Ronald Heerschop.

Het wordt voor SDO hoe dan ook een spannend jaar. Waar de Bussumers een jaar geleden nog ongedwongen konden voetballen, wordt er nu wel wat meer van de ploeg verwacht. Het eerste eersteklassejaar was aftasten, nu weet de ploeg wat het te wachten staat. "Een jaar geleden was het doel om vooral te handhaven. Nu gaat het wel wat verder", zegt Heerschop. Maar wat wordt dan het doel komend jaar? "Het kan elke plek van de stand worden. We gaan voor het hoogst haalbare. Je zou zeggen: hoe dan ook een plaatsje hoger dan een jaar geleden. Dan zouden we de top 5 moeten halen. Maar zo'n doel gaat veel verder dan een getalletje alleen. We hopen het komend jaar gewoon een stuk beter te gaan voetballen. We gaan hard werken om het team sterker te maken. Maar het gaat ook veel verder dan dat."

Fundament
De kersverse hoofdcoach hoopt SDO het komende jaar op meerdere plekken aan te pakken. "Het voetbal van het eerste team kan anders en beter, maar datzelfde geldt ook voor het tweede team. Daarnaast moeten we ons komend jaar als doel stellen de A-jeugd nog beter te maken. Kortom: het fundament van de hoofdmacht kan beter. Dat wordt best een forse klus. We hopen daar komend jaar mee van start te gaan en dat later verder op te bouwen. Je hebt het dan wel over een plan van enkele jaren, maar dat moet goedkomen."

Gedreven
Eerst komend jaar maar eens. SDO heeft een megaspelersgroep voor het komende jaar. Op de eerste dag stonden er 42 voetballers op het veld. "Een luxeprobleem", zegt Heerschop. "We gaan van deze spelers 3 elftallen maken als het even lukt. Dat kost wel wat werk, maar het heeft ook z'n voordelen. Spelers moeten vechten voor hun plekje. Dat heeft weer tot gevolg dat we straks een hele gedreven spelersgroep hebben en dat moet het team weer sterker maken."

Met de eerste oefen- en bekerduels achter de rug weet Heerschop waar zijn spelersgroep momenteel staat. "Het eerste oefenduel speelden we best goed en wonnen we afgetekend, maar toen speelde we tegen een veel lager geklasseerde ploeg. Een paar dagen later speelden we tegen tweedeklasser FC Abcoude en verloren we. Het spel was toen ook echt slecht. Het eerste bekerduel tegen JOS/Watergraafsmeer was dan weer erg goed, hoewel we wel verloren hebben. De afgelopen weken hebben dus meerdere kanten. We zoeken nog de goede vorm om straks echt sterk te worden. De komende weken wordt het nog veel puzzelen met spelers op andere plekken en dat soort zaken. Het afgelopen jaar speelde SDO met een verkapt 3-4-3-systeem. Dat moet straks 4-3-3 met opkomende backs gaan worden. Daar moeten ook de jongens nog aan wennen. Al met al valt wel te verwachten dat het pas over twee maanden staat zoals het moet staan. Het wordt hard werken."

Leuk
Hoe ver SDO ook komt en welke stappen het team ook maakt, het wordt volgens Heerschop sowieso een leuk jaar. "We hebben met z'n allen wat om mee aan de slag te gaan en aan te werken. Dat moet de jongens ook pushen."

Voor SDO start het voetbaljaar volgende week zondag tegen het gepromoveerde Woerden.

Groot hockeyfeest voor de jeugd op velden hockeyclubs

De hele dag volop drukte op de hockeyvelden. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een waar hockeyfeest afgelopen weekend op de velden van Gooische. Op de velden de Bussumse hockeyclub stonden de hele dag honderden jonge hockeyers van streekclubs voor het tweede Goois Jeugdhockey Kampioenschap (GJK).

Naast de Bussumse hockeyclub deden onder andere Laren, HC Naarden en HMHC mee aan het evenement. Er werd op velden van alle deelnemende clubs gespeeld. Langs de kant stonden de hele dag door veel bekenden van de hockeyers en andere toeschouwers om de jonge deelnemers aan te moedigen.

Van alle deelnemende clubs scoorde Laren het best: de hockeysters wonnen de meeste duels en scoorden ook het meest op 'sportief gedrag'. De Fair Play-award was voor de hockeyers van Spandersbosch.

Zeges en klassebehoud voor HCAW

BUSSUM - Met alleen maar zeges op Mampaey The Hawks heeft HCAW deze week klassebehoud zeker gesteld. De Bussumse honkballers werden geholpen door een blunder van Mampaey The Hawks en zetten zelf het laatste stapje. Donderdag was de Bussumse hoofdklasser met 4-2 te sterk, zaterdag (3-2) en zondag (11-13) waren de Bussumers wederom te sterk.

Mampaey The Hawks werd afgelopen week bestraft omdat een van de net aangestelde coaches van de hoofdmacht geen lid was van de club. Honkbalbond KNBSB heeft daarom de zege van Mampaey The Hawks op UVV afgepakt en ook nog eens een straf van twee punten gegeven. Daarmee werd de voorsprong van HCAW op de Dordtenaren van 6 punten plots 4 punten meer. HCAW kon de voorsprong met de reeks duels tegen The Hawks verder vergroten.

HCAW kende nog wel wat problemen met de nummer laatst van de stand. Donderdag bleef de marge met 4-2 al krap, zaterdag moest HCAW nog harder knokken voor de punten. Het werd 3-2 voor de Bussumers, maar dat lukte de ploeg pas na een tiebreak. Een dag later leek het wederom een gebed zonder end voor de Bussumers. Nadat het duel tegen Mampaey The Hawks vanwege de regen veel later startte dan normaal, stonden de twee ploegen ook nog eens meer dan 3,5 uur op het veld. HCAW trok wel aan het langste end.

BFC deelt punten met NVC

BUSSUM - Het leek lang de goede kant op te gaan, maar BFC heeft slechts een punt overgehouden aan het eerste bekerduel. De Bussumers verspeelden na rust een voorsprong tegen de zaterdagtak van NVC: 2-2.

Het op alle fronten veranderde BFC begon erg aanvallend en kreeg al snel kansen. Datzelfde gold echter voor de Naarders. NVC kon op voorsprong komen, maar zag BFC al snel wat terugdoen. Tom Beekman kon na een goede aanval de eerste tegentreffer maken. Even later kon Jurriën Blaauw met een bekeken schot de tweede Bussumse goal maken en zo de voorsprong voor BFC pakken. BFC kreeg zelfs kansen op meer, maar vergat de voorsprong te vergroten.

Onscherp
Na de rust startte BFC onscherp en kon NVC de 2-2 op het scorebord zetten. Het duel bleef tot het slot toe spannend. De twee teams kregen nog kansen, maar goals bleven achterwege.

De laatste eer

De kisten van de zusjes werden op een koets naar de begraafplaats gereden. Foto: Bob Awick

Vervolg van de voorpagina.

Voor de kerk verzamelde de stoet voor vertrek. Foto: Bob Awick
Foto's van de zusjes voorafgaand aan de kisten. Foto: Bob Awick
De zusjes worden naar de koets gedragen. Foto: Bob Awick
De stoet klaar voor vertrek naar de begraafplaats. Foto: Bob Awick
Vele ballonnen geven de rouwstoet kleur. Foto: Bob Awick
Honderden mensen lopen mee met de rouwstoet. Foto: Bob Awick

Filmhuis Bussum

'Hotell'. Foto: Filmhuis Bussum

THE FAULT IN OUR STARS is de tragisch-geestige reis van twee Amerikaanse tieners door Amsterdam. En door het leven.
UNA VIA A PALERMO is een aantrekkelijke komedie over een verkeersconflict tussen twee vrouwen op Sicilië.
In het licht absurde THE DOUBLE heeft Jesse Eisenberg een dubbelrol.
Particia Highsmiths thriller THE TWO FACES OF JANUARY verfilmd. Een onhandig echtpaar wordt in Griekenland afhankelijk van de hulp van een vreemdeling.
In de leuke relatiekomedie HOTELL gebeurt voortdurend net dat wat je níet verwacht. Toont mensenkennis en typisch Scandinavisch absurdisme.
A THOUSAND TIMES GOOD NIGHT confronteert een onverschrokken Juliette Binoche met een groot dilemma: verder als oorlogsfotografe of bij haar gezin blijven.
DESPAIR van meesterfilmer Fassbinder is een in duisternis opgetrokken nachtmerrie over de schizofrenie van Nazi-Duitsland.

Op herhaling: THE GRAND BUDAPEST HOTEL en DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN.

Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.

Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: PLANES (3D) en OORLOGSGEHEIMEN.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

donderdag 28 augustus

Bustocht

De Schakel gaat weer op pad. Deze keer wordt er een dagtocht gevaren door de Bommelerwaard. Onderweg wordt een leuke route gemaakt naar Buren voor een kopje koffie en daarna naar Zaltbommel waar men op de boot stapt. Aan boord worden pannenkoeken gegeten. Kosten € 52,- per persoon. Opgeven op 035-6949312.

Lezing

Medium Kitty Woud houdt een lezing over het stervensproces. De nadruk zal hierbij niet liggen op het loslaten van deze wereld, maar vooral op het aankomen in de andere wereld. De lezing wordt gehouden in het NPB-kerkje aan de Iepenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 15,-. Reserveren op reserveren@jannekeleber.nl.

Orgelconcert

Harm Hoeve bespeelt de orgels van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan werken van Bach, Purcell, Widor en van Hoeve zelf. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

vrijdag 29 augustus tot woensdag 10 september

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s. vrijdag kunt u mee naar de alom bekende kaasmarkt in Alkmaar en zaterdag gaat de bus naar Museum Broekerveiling en zondag naar de Utrechtse Bazaar. September begint met een tochtje naar Tuincentrum Eurofleur en twee ritjes naar Loosdrecht. Op dinsdag voor de lunch bij Abrona Robbertse eiland en woensdag voor een vaartocht op de Loosdrechtse Plassen. Donderdag gaat de bus naar Kasteel Loenersloot. Pannenkoeken eten bij 't Vossenhol in Naarden kan op vrijdag. Op zaterdag zijn de 'Open studiodagen' in Hilversum om een kijkje te nemen achter de schermen van glitter en glamour. Zondag gaat de bus naar Museum de Fundatie in Zwolle voor de tentoonstelling 'Russisch avant-garde design'.

Een gezellig tochtje op de Vecht kan op maandag met de Watermelody. Abstracte en figuratieve beelden kunt u dinsdag 9 september bezichtigen in het Streekmuseum Krimpenerwaard en tot slot op woensdag gaat de bus naar de Lego-tentoonstelling de 'Art of the Brick' in Amsterdam. Opgeven op 035-7504192.

zaterdag 30 augustus

Ontmoet de kunstenaar

Kunstenares Barbare Houwers exposeert met werk in Proeflokaal Sauter aan de Huizerweg. Tot eind september kan de bezoeker kennismaken met de werken van Barbara Houwers; op 30 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur kunnen bezoekers een praatje maken met de kunstenares.

Chocolade-dag

Bensdorp is op zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 16.00 uur geopend voor een Chocolade-dag. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, er is een expositie en er kan tussen 12.00 en 13.30 uur meegedacht worden over de toekomst van het historische gebouw. De Bendsdorpfabriek is gelegen aan de Nieuwe Spiegelstraat in Bussum.

Koopjesdag centrum

De jaarlijkse koopjesdag wordt zaterdag gehouden van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

Uit-Wijk in Bussum: medewerkster Taallessen die meehelpt in de lessen Nederlands voor buitenlandse vrouwen op maandagochtend.

Wijkontmoetingscentrum De Palmpit in Bussum: gastheer/vrouw, die de gasten verwelkomt en thee en koffie verstrekt.

Nederlands Vestingmuseum in Naarden: schipper die boottochtjes maakt met bezoekers en daarbij uitleg geeft over de geschiedenis.

Vogelhospitaal Naarden: vogelverzorger.

vrijdag 29 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,-.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Aanvang 17.30 uur. Van 18.15 tot 19.15 uur bent u welkom voor een broodmaaltijd met soep en een snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zondag 31 augustus

Tempo Run

AV Tempo houdt weer de Tempo Run. Voor de negende keer kunnen deelnemers een rondje hardlopen over 5 en 10 kilometer. Start en finish zijn op Sportpark Zuid. Aanvang 11.30 en 11.40 uur. Meer op www.temporun.nl.

maandag 1 september

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 2 september

Computercursussen

Op deze informatiebijeenkomst wordt u nader geïnformeerd over de verschillende computercursussen en de iPad-cursus die vanaf september in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 gaan plaatsvinden. Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis en vrijblijvend.

woensdag 3 september

Workshop

De Bibliotheek Naarden-Bussum en de Volksuniversiteit houden een workshop korte verhalen schrijven. De workshop bestaat uit één dagdeel en wordt twee keer gehouden. Eerst op 3 september, daarna op 6 september. Deelname kost € 20,-. Opgeven op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Start to run

Vanaf 6 september start AV Tempo weer met een Start to Run. Voorafgaand wordt er een gratis informatieavond gehouden op Sportpark Zuid. Aanvang 19.30 uur.

donderdag 4 september

Djembé-lessen

In Wijzer aan de Landstraat start een cursus djembé spelen. De cursus bestaat uit 10 lessen. Aanvang 19.00 uur. Deelname € 80,-.

vrijdag 5 september

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht door Gouda met leuke uitstapjes. Kosten voor ANBO-leden € 55,50, niet-leden € 60,50. Opgeven op 035-6913121.

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,-.

Schakel-diner

De koks van De Schakel maken weer een 3-gangendiner. Een visschelpje vooraf, gevolgd door coq au vin garni en een verrassingsdessert. Mee-eten kost € 6,-. Aanvang 17.15 uur. Opgeven op 035-6915300.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

PUPPY-CURSUS in Naarden, start 17 sept. 10x les op wo/vrij ochtend + 2x privé, € 120,00. Marianne Schmal 100%HOND 06-47940005

Biedt zich aan: Academisch geschoolde gezelschapsdame, 50 jaar. Ik kan bijv. met u gaan koffie drinken, een museum of theatervoorstelling bezoeken, de krant voorlezen, een wandeling over de hei maken. Uurtarief 15 euro. (06)-50 915 504

Biodanzametannabelle, start 17 september a.s., heerlijk ontspannen en tot rust komen d.m.v. muziek en dans, www.biodanzametannabellebussum.nl

TE HUUR: bedrijfsruimte souterrain Pr. Beatrixhof 123 te Naarden, opp 80 m2. 4 ruimtes, pantry, toilet, ind. bemetering, parkeerplaats voor de deur. € 525,-/mnd. incl. servicekosten. Oplevering in overleg. Meer info: Woningstichting Naarden 035-6947375.

Albert van der Linden in november komt zijn eerste boek uit, met als titel 'NEGEN'. Deze spannende triller gaat over een Nederlandse commando die in Servië een opdracht verknalt.

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagochtend 8 september. Duur: 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen: 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Op woensdag 17 september start er om 19.30 uur een meditatietraining. 6 lessen van 75 min. voor € 50. Meer info? Bel met 06-38104942.

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. De vakantie is voorbij - nu is het weer tijd voor de tuin. www.hdtuinen.nl/06 13527372

Basiscursus Aquarelleren start 16/9 om 14.00 in Bussum Info: info@comello-art.nl of 06 17704781

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Ervaren tuinman voor het snoeien en wieden van uw tuin. € 15 p.u. 06-20580724

Houdt u van opera? Zin om zelf eens opera te zingen? Ik ben naar u op zoek! Ik ben Karin Brunt, verbonden aan De Nieuwe Muziekschool en ik organiseer 'Op weg naar de Opera'. Info op www.
de-nieuwe-muziekschool.nl of mail zingzangerij@karinbrunt.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gitaarles in Bussum, diverse stijlen, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, email:
jaccomullermusic@gmail.com

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Mindfulness-cursus te Bussum door Anja Tromp, gecertificeerde HBO-trainer. Start eind september. Interesse? E-mailadres: inaandachtzijn@gmail.com

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl

Wiskundebijles individueel Bussum: t/m 5de leerjaar alle niveaus. Flexibel, ervaring, goede resultaten. € 17,50 p/u. Info/Opgave: 035-6982842, 06-33898932

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-.
Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

Voor traditionele Thaise massage ban wiangtjan. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum, tel.nr. 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum 9 euro p/u. Mevr. Femke Tel.: 06-11412386

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 /
06-12868539
info@scooterdumper.nl

Manicure € 35 & Gellak € 40 Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden M. 06-27294616

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

10 KILO KWIJT
IN 10 WEKEN TIJD!

Binnenkort weer van start!
Bel voor meer informatie met:
Marja van Wagensveld
Leefstijlcoach, voedings- en
bewegingsdeskundige.
Telefoon 06-222 07 965
Informatie en inschrijven:
8 september as. 19.00 uur
Meenthof 1, Kortenhoef

Buddyzorg voor sociaal, emotionele en praktische ondersteuning bij ernstig ziek zijn. Aanvragen kan bij Versa Buddyzorg Gooi en Vechtstreek. Of geef je op als buddy. 0900 6662222 (lokaal tarief), buddyzorg@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

MINDFULNESS YOGA. Wil je graag ontspannen? Genieten van vitaliteit. Je denken tot rust brengen? Kom dan naar MINDFULNESS YOGA. Half sept. starten lessen in Bussum woensdagmiddag, Huizen maandagochtend, Meer weten? 06-46295955 of
info@inner-balance.eu

OPEN DAGEN INDOOR SKIBAAN ROCK STEADY BUSSUM 30-31 augustus en 13-14 september van 13.00-17.00 uur. Diverse kortingen op ski- en snowboardlessen. Kom langs en probeer het zelf. Zanderijweg 12-14 Bussum 035-6925000 www.rocksteady.nl.

SLENDER YOU
Beweeg eigenwijs!
Maak nu een afspraak voor
een proefsessie.
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Alle leerlingen zijn geslaagd. Nu enkele plaatsen beschikbaar. www.bussumsehuiswerk
begeleiding.nl

DANSAVONDEN VOOR 40+. Nu in Meenthuis Blaricum. 30-8. www.pivot-party.nl

Naaimachine reparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum, 035-5339692,
ma. en di. gesloten

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Te koop aangeboden: Keuken wegens vervanging, hoek-
keuken, kleur: creme. Met diverse Whirlpool apparatuur. Keuken is geplaatst in 2007. Voor meer informatie bel met
06-20437036

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderlandbank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

De LP GIGANT biedt aan: 25000 LP's en EP's 1700 CD's en DVD's en andere spullen zo. 31 aug 12-16.00 uur. Nijverheidswerf 43 Bussum

Porta Romana Cattehagestraat 21 Naarden-Vesting voor
tassen en shawls