BussumsNieuws

14 november 2018

BussumsNieuws 14 november 2018


Lintje voor Trees van de Ven

Burgemeester Han ter Heegde gaf de onderscheiding aan vrijwilligster Trees van de Ven voor haar jarenlange inzet voor het Filmhuis. Foto: Bob awick

BUSSUM Op de dag dat Filmhuis Bussum officieel veertig jaar bestond, vorige week donderdag, ontving de 69-jarige Trees van de Ven een koninklijke onderscheiding van burgemeester Han ter Heegde.

Trees is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en was ontroerd en overdonderd toen ze werd geridderd door de burgemeester. De Bussumse kreeg de onderscheiding voor haar inzet voor het Filmhuis.
Al 35 jaar is ze als vrijwilliger actief. Ze begon haar vrijwilligerswerk bij het Filmhuis in 1984 en hield en houdt zich bezig met uiteenlopende taken, binnen en buiten het bestuur. Trees hielp onder meer mee met het organiseren van de filmfestivals, deed de coördinatie van de kassa en verzorgde de administratie van de donateurs. Momenteel is ze nog lid van het team Personeel en Organisatie. Ze onderhoudt in die functie nauw contact met de 150 vrijwilligers van het Filmhuis.
"De onderscheiding was voor mij een grote verrassing en het heeft mij enorm geraakt dat het team van het Filmhuis dit voor mij gedaan heeft", aldus Trees. "Iedereen van het Filmhuis heeft het ook goed geheim kunnen houden." Trees vertelt dat ze met veel plezier werkt in het Filmhuis. "Films zijn echt mijn ding en ook het samenwerken met het team en de andere vrijwilligers."
"We zijn ongelofelijk trots op Trees", laat directrice Janine Beulink van het Filmhuis weten. "Het lintje is dan ook meer dan verdiend."

Sinterklaas komt zondag in Bussum

BUSSUM Sinterklaas komt zondag 18 november naar Bussum, samen met zijn Pieten. De formule voor het feest blijft zoals voorgaande jaren.

De Stichting Sinterklaasintocht Bussum begint vanaf 12.30 uur met het voorprogramma op het Wilhelminaplein. Entertainer Paul Passchier is hierbij aanwezig om te zingen met de kinderen en ook het kinderkoor van de Gooische Muziekschool en dansers van Dansschool Van Harten treden op. De Pietenband van ViJoS begeleidt Sinterklaas naar het podium waar wethouder Jan Franx hem zal ontvangen.

Om 14.30 uur begint de rondrit door het dorp. Rond 15.00 uur is de sint dan weer op het podium bij de Hema op het Julianaplein. Ook daar zijn optredens en muziek en kunnen kinderen Sinterklaas de hand schudden. De winkels zijn zondag ook geopend.

Meepraten parkeerterrein gemeentehuis

BUSSUM Bewoners mogen meepraten over wat er moet gaan gebeuren met de grond rondom het gemeentehuis, zoals de grote parkeerplaats. Er loopt nog een week een enquête.

De omgeving rondom het gemeentehuis en met name het plein moet volgens de gemeente 'klantvriendelijk en uitnodigend zijn' en bovenal 'fraai ingericht en multifunctioneel te gebruiken'.

De metamorfose moet echter wel volgens een paar zeer bepalende uitgangspunten: het versterken van het groen, het behoud van de parkeercapaciteit, mogelijkheid voor een kermis of ijsbaan en behoud van het carillon.

Meedoen aan de enquête kan op www.gemeentehuispleingooisemeren.nl.

Orgelbouwer

Foto: Jessica de Jong

Vakman Elbert Pluer is de derde generatie orgelbouwers in Bussum en heeft orgel 'Onvoltooide' gebouwd: het grootste draaiorgel van Nederland.

16/17

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 17/11 17.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P.Molenaar en 17.00 u. ds. I. Hoornaar H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P. Lootsma
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. J.B. le Grand
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. J. de jong-Buursma
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Droog met zonnige perioden, geleidelijk kouder

Het zachte novemberweer loopt deze week ten einde. Boven het continent ontwikkelt zich een hogedrukgebied dat zich in het weekeinde naar Scandinavië verplaatst. Het groeit uit tot een zeer krachtige hogedrukblokkade. Het blijft dan ook voorlopig droog. Aan de zuidflank komt een oostelijke stroming op gang waarmee koude continentale lucht onze richting uitstroomt.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. Het wordt in de middag 12 à 13 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook vrijdag blijft het droog. Er kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan die overdag langzaam oplost. Nadien kan de zon weer schijnen. Er waait een meest zwakke zuidoostenwind. Het wordt zo'n 10 à 11 graden.

Het weekeinde

De temperatuurdaling zet tijdens en na het weekeinde verder door. In de nacht naar zondag vriest het licht. In de nacht en ochtend is er kans op mist. Zaterdag kan het vrij zonnig zijn. Ook zondag schijnt de zon, maar met kans op enkele wolkenvelden. Zaterdag wordt het zo'n 9 graden. Zondag hooguit 7 à 8 graden. Er waait een iets in kracht toenemende oostenwind.

Weetje

Er zijn dit jaar tot nu toe 16 dagrecords gesneuveld. Dat waren 13 warmtedagrecords, maar ook 3 koudedagrecords in februari en maart en in september. Het jaar 2018 strooit niet alleen met temperatuurrecords maar is ook zeer zonnig. Het recordzonnige jaar 2003 lijkt te worden overtroffen. In de Bilt staat de teller nu op 1962 zonuren tegen in totaal 2021 uren zon in 2003.

In memoriam Felix

Vorig weekeinde was er grote consternatie op de B-galerij. Kennelijk iets ernstigs. Pas een dag later werd duidelijk hóe ernstig.

In de nacht van vrijdag op zaterdag klonk er rumoer en stemverheffingen op mijn galerij. Zo te horen afkomstig van de derde deur naast de mijne. Daar waar Felix woonde. Ik noem met opzet niet de familienaam, want enige piëteit met de familie is wel op zijn plaats. U begrijpt al in welke richting u moet denken. De politie was er bezig met het forceren van de deur, wat geen eenvoudig klusje bleek te zijn. Toen het lukte, bleek dat Felix overleden was. Veel later vernam ik dat hij al een dag of drie niet meer gezien was en dat een vriend van Felix dus de politie had ingeschakeld. De schouwarts constateerde een natuurlijke dood. Achteraf geen echte verrassing, want Felix leefde zijn leven op zijn manier en was de laatste maanden zichtbaar ziek. Ik kende hem goed en ondanks zijn zelfgekozen levensstijl was hij een doodgoede jongen die geen vlieg kwaad zou doen. Saillant detail was dat hij een paar dagen voor zijn verscheiden een poesje in huis had genomen om wat warmte en aanspraak te scheppen.

Het is moeilijk om het hele verhaal rond Felix kort weer te geven, maar het moge duidelijk zijn dat hij door een kleine vriendenkring zal worden gemist. De eeuwigheid heeft zich nu over hem ontfermd en hem daarmee de rust gegeven die hij nooit langs normale weg heeft kunnen vinden. Vaarwel, Felix!

Vanaf 14 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt over het arbeidsmarktbeleid en de participatiewet.
- In TV Magazine is onder andere aandacht voor de Dag van de Mantelzorg, roze hakjes en de plaatsing van de toren op de Laurentiuskerk in Weesp.
- Ingmar Meijer praat met de burgemeester van Hilversum.
- RegioHub laat een pleegzorgouder aan het woord.

Veel partijen positief over plannen Vefferhuis, maar geld is er nog niet

Voormalig onderduikershuis als educatief centrum voor de jeugd

Een huis als herinnering aan een Bussums onderduikersgezin en centrum voor vrijheid. De Stichting Het Vefferhuis heeft er één miljoen euro voor nodig.

Het gezin Veffer dat drie jaar ondergedoken heeft gezeten. Foto: familiearchief Veffer

BUSSUM "Het is een stuk geschiedenis waar Bussum trots op mag zijn", aldus Annet Betsalel van de Stichting Het Vefferhuis. Een gezin dat in de Tweede Wereldoorlog in Bussum heeft ondergedoken gezeten en waar de hele buurt zich voor heeft ingezet. Met de stichting proberen ze sloop van het huis aan de Vaartweg 26 en de achtergelegen loods te voorkomen en het om te toveren tot een educatief centrum voor de jeugd.

In totaal is er één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Voor 15 november moet een financier zich hebben gemeld. Annet hoopt op uitstel van de strakke deadline. "Een paar weken geleden kregen we van de eigenaar van het pand opeens deze deadline." Ze hebben een lokale bank benaderd die positief tegenover de plannen staat, maar wel meer tijd nodig heeft.

Educatief centrum

Er is één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Foto: Bob Awick

'Hier heeft de buurt geholpen met eten, maar ook door het stil te houden'

Steun van de gemeente is er ook en die zullen ze ook hard nodig hebben omdat voor het realiseren van de plannen een bestemmingswijziging nodig is.

Annet vertelt dat het college van Gooise Meren enthousiast is en ook de burgemeester was onder de indruk. Behalve dat het om het behoud van het pand met haar historie gaat, willen ze er namelijk ook een leerschool voor democratie en vrijheid van maken. Volgens Annet is dat hard nodig. "Als ik zie dat er in Polen een fakkeloptocht is voor een witte maatschappij en dat de Franse president Macron tijdens de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog oproept tot verdraagzaamheid, lijkt het wel of we niets van de Tweede Wereldoorlog hebben geleerd."
Voor haar is het realiseren van het Vefferhuis van groot maatschappelijk belang. "Natuurlijk hebben we het Anne Frankhuis. Maar daar zijn de onderduikers verraden. Hier heeft de buurt geholpen met eten, maar ook door het stil te houden. Daar mag je als Bussum best wel trots op zijn." Het gezin met zes kinderen dat er drie jaar ondergedoken heeft gezeten, heeft de oorlog overleefd, mede dankzij de inzet van de buurt. Afgelopen zaterdag was een van de zoons, Barry Veffer, op bezoek bij Annet en bezochten ze samen het huis aan de Vaartweg. "Het was een emotioneel moment."
Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen vestigt de stichting haar hoop op banken en particuliere beleggers en zoekt ze de publiciteit op. Afgelopen zondag besteedde ook Hart van Nederland er aandacht aan. De stichting wil er geen museum van maken, maar een educatief centrum met virtual reality en serious gaming om zo de jeugd op een eigentijdse manier te laten zien dat democratie en vrijheid kwetsbaar zijn en zeker niet vanzelfsprekend.

'Bussum mag trots zijn op dit stukje geschiedenis'

Nieuwe buslijn Connexxion moet gemeente bereikbaarder maken

Er komen twee nieuwe streekbussen. Foto: Connexxion

GOOISE MEREN Er gaan vanaf december twee nieuwe streekbussen rijden, waardoor de gemeente Gooise Meren een stuk bereikbaarder wordt met het openbaar vervoer. Dat meldt Connexxion. Het gaat om buslijn 209 en 609.

Buslijn 209 rijdt straks elke dag op het traject Amsterdam-Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden-Vesting - Blaricum Ziekenhuis Tergooi - Laren en vice versa.

Nieuwe lijn tussen Muiden, Naarden en ziekenhuis Blaricum

Buslijn 609 rijdt alleen op werkdagen tijdens de ochtendspits op het traject Amsterdam-Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden Gooimeer-Noord - Blaricum Ziekenhuis Tergooi - Laren Brink en vice versa.

De bereikbaarheid met het openbaar vervoer was al langer een probleem. Vooral Muiden en Muiderberg hadden er veel last van. Sinds het verleggen van de snelweg en daarmee het verplaatsen van het P+R-terrein was het voor Muiders en toeristen die de stad willen bezoeken een stuk lastiger om de stad te bereiken.
Dat kwam vooral doordat de bushaltes op grotere afstand liggen, er iets minder bussen rijden en de bussen niet meer overal stoppen. De bushaltes blijven overigens wel op afstand liggen.

Oplossing

Er werd al vaker gekeken naar oplossingen, maar steeds zonder succes. Zo was er een jaar geleden onder meer een soort pendelbus, maar die werd nauwelijks gebruikt. De hoop is dat de nieuwe lijnen meer in de behoefte voorzien.

Inez van der Hijden

Woont in Bussum sinds 1989, ex-stewardess, bestuurslid van Tesselschade afdeling Het Gooi, 61 jaar

Waar ben je druk mee?
"Met het organiseren van de jaarlijkse kerstverkoop die in Kasteel Groeneveld gehouden wordt op 23 en 24 november. Daarvoor zijn alle handwerksters hard aan het werk om leuke producten te maken."

Wat verkopen jullie?
"Verrassende cadeautjes en natuurlijk nemen we ook onze klassiekers mee, kleertjes voor baby's en kinderen en artikelen voor huis, tuin golf en bridge. Ook komen er een aantal gastverkopers met tassen, sieraden, pyjama's en warme truien."

Waarom Tesselschade?
"Tesselschade helpt vrouwen om economisch zelfstandig te worden door ze te ondersteunen bij hun opleiding; financieel, maar als dat nodig is nemen we ze ook bij de hand. Alle vrouwen komen daarvoor in aanmerking, mits ze aan de voorwaarden voldoen."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lekker eten en naar het Filmhuis met mijn man."

En een miljoen?
"Een opvallender plek zoeken voor onze leuke Tesselschadewinkel. Die ligt nu wat achteraf in de Vesting."

Goed gesprek?
"Met mijn vader, die is 30 jaar geleden plotseling overleden en dat is een gemis."

Lievelingsmuziek?
"Red Hot Chili Peppers, en klassiek pianospel van de Jussen-broers."

Welk boek lees je?
"'Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili."

Waar kom je graag?
"Een wandeling door het Mouwtje en bij boekhandel Los, omdat ze je daar altijd op goede ideeën brengen."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor het bevorderen van sociale cohesie."

Gas geven of remmen op stuk A1 bij Gooise Meren

GOOISE MEREN Wat gaat het worden: extra gas geven of juist gas terugnemen op de snelweg A1 langs Gooise Meren. Er gaan stemmen op om de maximumsnelheid tussen Amsterdam en het Gooi te verhogen naar 130 km/uur, maar de gemeenteraad van Gooise Meren ziet dat niet zo zitten.

Sterker nog: de raad nam eerder deze week een voorstel aan om te onderzoeken en ervoor te pleiten of de maximumsnelheid op de snelweg juist omlaag kan op een deel: het stukje tussen Naarden-West en Naarden-Bussum zou van 120 km/uur naar 100 km/uur moeten gaan.
De reden: dat is beter voor de verkeersveiligheid en voor het milieu.

Verhogen

De VVD in de Tweede Kamer komt met het plan om de maximumsnelheid op het traject juist te verhogen. De VVD meent dat dat kan. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen.

Als de twee voorstellen het halen zou het kunnen dat je straks over een groot deel van de snelweg 130 km/uur mag rijden en je langs Naarden flink moet remmen, terwijl je nu juist wat gas bij geeft.

Voskuil wil voor de PvdA meedoen in provincie

GOOISE MEREN Lars Voskuil hoopt komend voorjaar wederom verkozen te worden voor Provinciale Staten. Het Naarder ex-raadslid staat op de tweede plaats van de kieslijst voor de PvdA.

Voskuil bezet momenteel al een Statenzetel voor de PvdA, maar stond niet eerder zo hoog op de kieslijst.

Grote eer

Voskuil noemt het een grote eer om verkiesbaar op een lijst te mogen staan en zich te mogen bemoeien met alles wat inwoners raakt. "Er staat ook in de provincie veel te gebeuren de komende jaren, wat grote invloed heeft op onze lokale samenleving. En lokaal moet er veel gebeuren waar de provincie een rol bij kan en soms moet spelen. Zelfs in Gooise Meren", aldus Voskuil.
De Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden op 20 maart 2019.

Verdachten overvallen supermarkten nog vast

BUSSUM De 17-jarige jongen en 18-jarige vrouw die vorige week werden opgepakt voor een serie overvallen in onder meer de Lidl aan de Laarderweg in Bussum en de Jumbo in Hilversum-Noord, zitten nog altijd vast.

Donderdag moeten beiden voor de raadkamer verschijnen en wordt bepaald of hun voorarrest wordt verlengd. Dan is duidelijk waar de twee precies van worden verdacht, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De jongen uit Voorst en de vrouw uit Ermelo hebben nu geen contact met elkaar en de buitenwereld.
Het onderzoek naar wie wat precies heeft gedaan loopt nog. De twee werden vrijdag 2 november opgepakt in een hotelkamer in het Van der Valk-hotel in Vianen. Naast de overvallen in 't Gooi worden zij verdacht van overvallen in winkels/supermarkten in Vianen, Den Dolder en Nijkerk.

Jubileumtransport tjokvol naar Oost-Europa

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het zogenoemde jubileumtransport van de Stichting Kinderen in Nood had als eindbestemming Hongarije én Oekraïne. De vrijwilligers zijn tijden beziggeweest om het 200ste transport zo goed mogelijk te laten verlopen: het verzamelen van de spullen en het schikken van de 100 kuub aan hulpgoederen om uiteindelijk een tweede leven te krijgen kansarme gezinnen in Oost-Europa.

Rotary Bussum geeft honderd kaarten cadeau voor het concert

Pro Musica viert haar 75ste verjaardag met een spectaculair concert met het groot orkest, dansers en bijzondere licht- en videobeelden

De afgelopen weken werd er volop gerepeteerd voor zaterdag. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het Bussumse koor is in 1943 opgericht door Lex Karsemeijer en werd landelijk bekend in de jaren vijftig en zestig. Nu is Pro Musica vooral bekend door hun afwisselende repertoire en viert het jubileum zaterdag in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

Het was destijds revolutionair: een koor dat zowel lichte als klassieke muziek ten gehore bracht. Een korte blik op de titels van de concerten van de afgelopen jaren is voldoende voor een blijvende indruk van wat Pro Musica niet alleen zijn publiek, maar ook zijn leden biedt. Of het nu klassiek is met Mozart, Vivaldi en Schubert of met de Carmina Burana in de vorm van de werken van eigentijdse jonge componisten zoals Ola Gjeilo en Eric Whittaker.

Karsemeijer gaf Pro Musica in de jaren vijftig met radio-uitzendingen en platenopnames landelijke bekendheid. Hij stond voor het koor tot 1978, en nog altijd is zijn invloed hier en daar merkbaar. Zijn opvolger, Bert Kransberg, bleef maar een handvol jaren. Daarna bepaalde Sam ten Velden dertig jaar lang het gezicht en de uitstraling van Pro Musica.

Pro Musica uit 1959 tijdens een televisieoptreden voor de NCRV. Foto: Pro Musica

Het Bussumse koor is in 1943 opgericht door Lex Karsemeijer

Inmiddels, aldus de huidige voorzitter Hans van Breugel, is het haast ondenkbaar dat mensen zo lang betrokken blijven bij een koor of bij welke vereniging dan ook. Immers, hoe vaak komt het nog voor dat mensen veertig jaar lang voor dezelfde werkgever in dienst zijn. Toch is Pro Musica nog altijd springlevend. Het jubileumconcert in het MCO aan de Heuvellaan 33 wordt dan ook een groot spektakel. In een prachtig decor ontrolt zich voor de pauze een tijdsbeeld van 75 jaar Pro Musica, enerzijds in geprojecteerde beelden uit de wereldgeschiedenis en tegelijkertijd in de keuze met muziek van Mozart tot Gjeilo en van Bernstein tot Enya. Maar het echte visitekaartje komt na de pauze met de uitvoering van het imposante koorwerk Sunrise Mass van de jonge Noorse componist Ola Gjeilo.

Ook Rotary Bussum besteedt aandacht aan het jubileum en heeft, samen met het Sluyterman van Loo Fonds, honderd toegangskaarten cadeau gegeven aan alleenstaande ouderen, vrijwilligers van een hospice en een aantal nieuwe Nederlanders om ze een bijzondere avond te bezorgen. "Voor ouderen, voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze 's avonds uitgaan, is dit een kans op een gezellige avond met mooie muziek", aldus David Gribnau van de Rotary. "De vrijwilligers van het hospice mogen ook weleens in het zonnetje worden gezet en vluchtelingen die hier een verblijfsvergunning hebben, kunnen tijdens deze avond op een muzikale wijze iets meekrijgen van onze cultuur. Het vervoer van de gasten is geregeld dankzij de medewerking van chauffeurs van de BoodschappenPlusBussen van Bussum, Huizen en Weesp en leden van Rotaryclub Bussum."

Het concert begint zaterdag om 20.15 uur. Voor kaarten kijk op www.promusica.nl.

Vrijwilligers gezocht

Taalmaatjes gezocht voor een wekelijkse taalontmoeting met een anderstalige bij jou in de buurt.

Archeologica Naerdincklant is een archeologisch tijdschrift voor Gooi en omstreken en zoekt een redacteur. Kennis van archeologie is gewenst.

De Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren zoekt een nieuwe voorzitter die samenwerkt met de andere bestuursleden.

Wandelvrijwilligers gezocht voor de wandelclub van Amaris Florisberg. U begeleidt een bewoner in een rolstoel of loopt samen met iemand.

www.versavc.nl of 035-6938525

70-plussers kunnen meedoen aan Fitheidstest

NAARDEN Al je een 70-plusser bent dan kun je jouw fitheid laten testen op donderdag 22 november van 14.00 tot 16.00 uur in De Veste aan de Koningin Wilhelminalaan.

De wijkverpleegkundigen, fysiotherapeut en buurtsportcoach staan klaar om de Fitheidstest uit te voeren. Deze test geeft een indicatie van de fitheid en gezondheid op een aantal specifieke onderdelen zoals balans, conditie, lenigheid en (knijp)kracht. Verder kunnen ook de bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol worden bepaald. Per onderdeel is er een score die inzicht geeft in de fitheid die aangepast zijn aan onder andere leeftijd en lengte.
De test is voor iedereen geschikt. Of je een enthousiaste sporter bent, iemand die al jarenlang niet heeft gesport of weinig heeft bewogen. Indien je niet kunt lopen zijn er alternatieven voor de looptest. Geef dit aan bij aanmelding. Ook kun je een beweegadvies krijgen en informatie over sport- en beweegaanbod in de buurt, Deze Fitheidstest wordt aangeboden vanuit het project Het Gooi Leeft. Deelname aan de Fitheidstest is kosteloos. Vooraf aanmelden door een mail te sturen naar e.denhoed@amaris.nl of dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 en 15.30 uur bellen met 085-0213583. Opgeven kan uiterlijk tot 13 november. Als je vragen hebt of meer wilt weten over de Fitheidstest, neem dan contact op met Dionne van de Most, fysiotherapeut, 06-381 31 068 op maandag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Poorters houden kerstactie

Arme Hongaren krijgen met kerst iets extra's.

NAARDEN De Poorters van Naarden starten met hun kerstpakkettenactie. Er wordt gezocht naar 250 sponsors die 12,50 euro of meer willen doneren.

Begin december vertrekt een vrachtwagen van de stichting naar Somogyapati in Hongarije. "Hier leven veel mensen door gebrek aan werk in grote armoede. Ook vele zigeuners vanuit het hele land, maar ook vanuit Roemenië, zijn in deze omgeving neergestreken en zoeken naar middelen van bestaan. Juist voor deze groep mensen hebben onze contactpersonen ter plaatse om hulp gevraagd. Naast de artikelen die met de normale vrachten meegaan, zoals rolstoelen, bedden, kleding en huisraad, kunnen we ook weer materialen ten behoeve van de 'kerstpakketten' meesturen", aldus de Poorters.

Bankrekening nr. 38.37.200.95 t.n.v. Stichting De Poorters van Naarden onder vermelding van 'kerstpakket'.

www.depoortersvannaarden.nl of www.poorters.nl

Willem de Zwijger is excellente Havisten Competent-school

Soepele overgang naar hbo

Het trotse team. Foto: Willem de Zwijger

BUSSUM Supertrots zijn de medewerkers en de directie van het Willem de Zwijger College. De school kreeg namelijk vorige week het predicaat 'Excellente school voor het Havisten Competent (HaCo)' uitgereikt. Ze behoren nu als enige in de regio tot een netwerk van 32 havo-scholen in het land.

Het zogenoemde HaCo-team van de school vernam het goede nieuws op het jaarlijkse HaCo-congres. Het team kreeg lovende woorden, felicitaties én een symbolisch gevelbordje. HaCo heeft als doel het havo-onderwijs beter te laten aansluiten bij de vervolgopleidingen van het hoger beroepsonderwijs.

Actieve werkvormen

De school legt uit hoe ze hier in de praktijk mee werken. "De 'Willem-havisten' gaan in de lessen zo veel mogelijk aan de slag met activerende werkvormen die nauw aansluiten bij situaties uit de praktijk. Hiermee oefenen ze de competenties die op het hbo belangrijk zijn."

"Zo werken ze bijvoorbeeld in havo 2 en 3 aan de hand van praktische opdrachten met de nadruk op samenwerken, presenteren, nadenken over hun rol in de groep en het oplossen van problemen. In de bovenbouw zijn er de HaCo-vakken E&T, Business, Wereldburgers en Design. Havo 5 sluit af met een HaCo-profielwerkstuk in een van die vakken."

Certificaat

"Tijdens de buitenlandreis oefenen de leerlingen de competenties in internationaal perspectief. Beoordelingen vinden plaats door middel van reflectiegesprekken, waarin de leerling zelf een belangrijke rol heeft."

"Natuurlijk krijgt iedere HaCo-leerling bij het havodiploma het felbegeerde HaCo-certificaat, dat garant staat voor een soepele overgang naar het hbo."

Faulk blijft uitmuntend koken

Supertrotse kok Menno van der Vallk.

BUSSUM Voor de vijfde keer op rij heeft restaurant Faulk de prestigieuze vermelding van Bib Gourmand ontvangen. Het Bussumse restaurant aan de Herenstraat toont hiermee aan constante kwaliteit te leveren.

De Bib Gourmand is een beloning van Michelin voor een kwaliteitskeuken met een prijs van maximaal 37 euro voor een driegangenkeuzemenu. Topkok Menno van der Valk is in zijn nopjes met de waardering die hij en zijn team keer op keer krijgen. "Het geheim is keihard werken en plezier erin hebben. Iedere dag beginnen met de beste producten die je kunt krijgen en daarmee aan de slag gaan. De leveranciers zijn het allerbelangrijkst, want zonder de beste kwaliteit ingrediënten sta je eigenlijk al 1-0 achter. De Bib Gourmand is echt een bekroning voor restaurants die een hele goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. In Frankrijk noemen ze het vaak de ster voor de bistro's. Daarom zijn we er ook zo trots op."

Schoolontbijt; hapje eten en proosten met glaasje melk

Foto:Tom Loman

BUSSUM Een broodje kaas en een glaasje melk of jus. Zevende groepers van de Julianaschool aan de Kwartellaan mochten vorige week ontbijten op het gemeentehuis met burgemeester Han ter Heegde en wethouder Geert-Jan Hendriks. Dat deden ze vanwege het Nationaal Schoolontbijt. Met het ontbijt geven ze het goede voorbeeld voor een gezonde start van de dag.

Bus lekt diesel in centrum

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Een streekbus van Connexxion heeft vorige week woensdag diesel gelekt op de route door het centrum van Bussum. De brandweer moest het wegdek van de Brinklaan, de Ceintuurbaan, de Huizerweg en de Landstraat schoonmaken.

Dit weekend Landelijk Atelierweekend

Slechts handjevol kunstenaars uit de gemeente doet mee

Sharon en Edith doen mee aan het weekend. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het Landelijk Atelierweekend staat weer voor de deur. Op zaterdag en zondag doen zo'n zes kunstenaars uit de gemeente mee. Ze geven het publiek zo een uniek kijkje in hun atelier. De gemeente telt een flink aantal kunstenaars, een handjevol heeft zich maar aangemeld voor dit landelijke evenement.

Behalve dat de bezoekers meer te weten kunnen komen over de kunstenaar zelf worden er ook extra activiteiten georganiseerd zoals workshops en presentaties. In Bussum hebben zich tot nu toe vijf kunstenaars aangemeld, waaronder Aletta Engelhard - Inner Art Sense en Marjan Derksen. De eerste maakt schilderen en beelden in brons, bij Derksen zijn schilderijen te bewonderen die een spanningsveld tussen liefde en pijn laten zien. Ook Atelier Marjan Dunselman en kunstenaar Pietra Piet, beiden met een atelier in Bussum, doen mee.

Samenwerking kunstenaars

In Muiden doet, volgens de officiële lijst met deelnemers, alleen BETO Arts mee met dit landelijke event. Deze kunstenaar maakt collages, kleurenhoutsneden, linoleumsneden en handgedrukte grafiekboeken. Bij zilverkunstenaar Sharon Manassen uit Bussum is ook werk van de Hilversumse Edith van Eijden te zien. De kunstenaars werken al een tijdje samen en zullen tijdens het Landelijk Atelierweekend ook hun samenwerking met de illustere naam 'Jatse' te lanceren. De naam is een speelse verwijzing naar het op creatieve wijze jatten van elkaars kennis en techniek.
Manassen: "Het was een experiment om het zilver waar ik mee werk te combineren met het keramiek van Edith." Het experiment is in ieder geval geslaagd genoeg om het te laten zien aan het publiek.

Meer informatie is te vinden op www.landelijkatelierweekend.nl. De meeste ateliers zijn op beide dagen geopend.

Het grootste draaiorgel van Nederland staat in Bussum

Orgelbouwer Elbert Pluer is niet te stoppen

Houtbewerken, pijpen maken, boekmuziek uitkappen vanaf een papierrol, muziekprogramma's schijven, het aanleggen van techniek: het leven van een orgelbouwer is nooit saai. Vakman Elbert Pluer is de derde generatie orgelbouwers in Bussum en is internationaal bekend in het wereldje van orgelliefhebbers. Fans van zijn werk kwamen zich dinsdag vergapen aan zijn nieuwste orgel met de veelzeggende naam de 'Onvoltooide'.

Elbert Pluer maakt ook zijn eigen orgelboeken. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM Zeg je Pluer, dan zeg je draaiorgel. Het leven van Elbert is orgels. Ook nu nog, jaren na zijn pensioen, blijft hij doen wat hij als geen ander kan: een orgel bouwen waar je 'U' tegen zegt.

Pluer is een bescheiden man en klust het liefst de hele dag. Aan zijn woning zijn inmiddels verschillende werkplaatsen gebouwd. Zo heeft hij een kamer waar hij de orgelboeken maakt, een ruimte om hout te bewerken, een gedeelte vol specialistische machines en een zolder met hout in alle soorten en maten. Het is een walhalla voor liefhebbers van muziek, hout, techniek en vakmanschap. Pluer weet niet beter. Het orgel waar hij nu aan werkt heet de 'Onvoltooide' en dat komt, zoals de naam al doet vermoeden, nooit klaar.

Fans

De Onvoltooide wordt bewonderd door fans uit Engeland. Foto: Bob Awick

Het orgel is onbetaalbaar als je kijkt naar de uren werk

Dat Pluer groot is in de wereld van orgels blijkt wel uit het feit dat hij de hele aardbol over geweest is. In Japan, de Bahama's: alle bezoeken waren gerelateerd aan werken met orgelbouw of reparatie. Dinsdag kreeg de Bussumer een grote groep Engelse fans over de vloer. "Het zijn echte orgelliefhebbers en ze maken elk jaar een trip naar Nederland. Dan bezoeken ze orgelbouwers en verzamelaars. Het is een klein wereldje, dus we kennen elkaar. Ik ben ook vaak genoeg in Engeland geweest. Ze hebben regelmatig gevraagd of ze de Onvoltooide, waar ik nu aan werk, konden bekijken. Dat heb ik een tijdje afgehouden, maar nu mochten ze het wel zien."

Speciaal voor deze gelegenheid is de ingebouwde schuifpui - vanuit de orgelruimte naar de woonkamer - geopend. Daarvoor moest de woonkamer wel flink omgegooid worden. Gelukkig kon een kleinzoon hiermee helpen, want Pluer , hoe actief hij ook nog is, is inmiddels zelf ook alweer 72 jaar.

Pluer blijft bezig zijn Onvoltooide te voltooien

Voor het geluid is het ook beter als je niet aan één kant van het orgel staat. Het beste hoor je het geluid wanneer je er recht voor staat. En de klank, daar gaat het allemaal om.

Computer

"Dit is het grootste orgel van Nederland, in ieder geval van na de Tweede Wereldoorlog. Het is niet het grootste als je spreekt over de vorm. Maar het is wel het grootste orgel in muzikale zin. De Onvoltooide heeft 128 toetsen en kan zowel via midibesturing als de conventionele boeken afspelen."

Met midibesturing doelt de bouwer op het besturingsmechaniek dat werkt door middel van elektromagneten. "Het orgel kan dus via de computer afgespeeld worden. Het is een ander mechaniek dan wanneer je kiest voor de conventionele boeken. Maar het orgel klinkt toch hetzelfde. Het is een mechanisch instrument waarmee je simuleert dat het bespeeld wordt."

Toch promoot de orgelbouwer midi niet. "Ik houd meer van het traditionele, echte draaiorgelboek. Maar ik vond het wel een hele leuke uitdaging om deze techniek in de Onvoltooide te verwerken. Je noteert de noten in de computer, die leest de noten en het orgel speelt het af. Het was leuk om het programma te leren op latere leeftijd, maar dat neemt niet weg dat ik ook muziekstukken in boekvorm maak. Dan kap of pons ik een gat in papier. Het is evenveel werk."

Klank is het belangrijkst

Toch is hoe het draaiorgel bespeeld wordt slechts bijzaak voor Pluer. Het gaat hem echt om de muziekklank die uit het orgel komt. Om dat optimaal te krijgen maakt hij werkelijk alles zelf: de 19 registers, de orgelpijpen, die hij vervaardigt uit grenen en elshout, luiken maakt hij van notenhout en ook het technische systeem achter het orgel is helemaal van zijn hand. In totaal heeft hij ongeveer 15 orgels gebouwd en nog veel meer gerestaureerd.

"Toen ik 65 was ging ik met pensioen. Ik heb een tijdje even nagedacht: wat wil ik nu gaan doen? Maar mijn werk is altijd mijn hobby geweest en dus ging ik weer een orgel bouwen. Ik had nog veel onderdelen over en die wilde ik gebruiken. Ik wilde een nieuw en heel groot draaiorgel maken."

Kan het nog mooier?

Zo besloot hij en zo ging hij aan de slag. Hij werkt niet met schetsen, de plannen zitten in zijn hoofd. "Ik kan zelf bepalen wat ik in het orgel wil hebben. Ik heb geen opdrachtgever. Ik probeer altijd weer iets nieuws om te kijken hoe het uitpakt. Hoe kan het nog mooier? Die vraag stel ik mijzelf altijd. Daarbij gaat het echt om de klank."

De Onvoltooide

Orgelbouwers Pluer uit Bussum

Het familiebedrijf Pluer is sinds 1898 actief in de bouw, restauratie en verhuur van alle soorten draaiorgels. In de afgelopen eeuw is het een echt familiebedrijf geworden dat over is gegaan van vader op zoon. Het bedrijf heeft befaamde orgels, orgelonderdelen en toebehoren geleverd en staat bekend om de goede kwaliteit.

Het bedrijf werd gestart door de opa van Elbert. De heer P.J. Pluer begon met de exploitatie van draaiorgels. Anton Pluer, de vader van Elbert, had al op jonge leeftijd interesse in de techniek van de draaiorgelbouw. Hij is een grote naam in orgelkringen. Hij bekwaamde zich in herstelwerkzaamheden: grote opknapbeurten, om later zijn eigen orgels te bouwen die behoren tot de toporgels van Nederland.

Elbert Pluer heeft door de jaren heen in zijn vaders werkplaats gewerkt. Hij stond zijn vader terzijde bij diens werk en leerde zo het vak. Begin jaren 80 begon Elbert Pluer zijn eigen bedrijf en bouwde vele orgels. Zijn belangrijkste werken zijn de orgels genaamd Lotusfluit en het concertorgel voor het cruiseschip de MS Zaandam. Hij werkt nu aan zijn grootste orgel: de Onvoltooide.

"Er gaat heel veel tijd, werk en aandacht in de Onvoltooide zitten. Uiteindelijk wordt het orgel onbetaalbaar als je kijkt hoeveel uren werk hier in zitten."

Als hij het draaiorgel aanzet klinkt het goed hard. Het slokt je op zodra je de eerste noten hoort. Het orgel klinkt het lekkerst in een grote ruimte. De Onvoltooide is geschikt als dansorgel, straatorgel én concertorgel. Een veelzijdig instrument dus. "Wil je klassiek, opera of dansmuziek horen?", vraagt Pluer. Eerst klinkt een wat zwaarder stuk, later iets heel frivools. Het instrument is erg veelzijdig. Vaak er op spelen doet hij niet. Hij is veel bezig in de werkplaatsen en hij woont in een woonwijk. "Ik ben veel bezig met houtbewerking en ik speel ook nooit 's avonds."

Een opvolger heeft Pluer niet binnen de familie. Wat er na zijn dood met de Onvoltooide moet gebeuren? "Het zou mooi zijn als het in een grote ruimte komt te staan met een goede akoestiek. Een concerthal bijvoorbeeld."

Maar zover is het nog niet, want het orgel is nog lang niet klaar en Pluer blijft gewoon bezig met wat hij het allerliefst doet: zijn Onvoltooide verder voltooien.

'Pietenpakdames' zijn al weken druk bezig

De dames maken de pietenpakken weer netjes

Tien nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas met zijn Pieten naar de Vesting. Door de 'pietenpakdames' ziet iedereen er weer spic en span uit.

Greet is een pietenpak aan het herstellen. Foto's: Bob Awick

NAARDEN De dames van de pietenpakkennaaigroep zijn al weken bezig om de pietenpakken te controleren en te herstellen als dat nodig is.

"Het kan zijn dat we knopen moet aannaaien of ritsen moeten herstellen", vertelt vrijwilligster Maik Willeman van de Stichting Burgerzin Naarden die al jaren de intocht verzorgt. "Het kan gebeuren dat een Piet iets zwaarder of slanker is geworden en dan passen we de pakken aan. Elke Piet heeft zijn eigen pietenpak."

Vier dames

Petra, Joyce en Maik bekijken de pakken.
Joyce en Petra horen bij de pietenpakkennaaigroep.

Er worden in totaal zo'n veertig pietenpakken hersteld

Maik doet dit werk niet alleen. "Samen met Petra, Greet en Joyce ben ik al weken elke maandagavond bezig met de pakken. Petra en Greet zijn de naaisters en Joyce en ik doen bijvoorbeeld de knoopjes, ritsen en andere kleine klusjes. Het is altijd heel gezellig samen en natuurlijk komen de Pieten langs om hun pak te passen. Maandagavond kwam de Hoofdpiet langs om te kijken of we iets aan zijn pak moesten doen."

De dames herstellen in totaal zo'n veertig pakken waaronder ook de kinderpietjespakken. "We zijn toevallig bij elkaar gekomen. Op een gegeven moment stopte de dame die het eerst deed en hebben wij het geleidelijk overgenomen. We doen dit al vele jaren met heel veel plezier. Ook hebben we een eigen kledingpietengroepsapp, zodat we altijd contact met elkaar hebben en we sturen appjes als er iets moet gebeuren of als we iets willen weten."

"En natuurlijk vergeten we Sinterklaas ook niet, maar zijn pak en mantel blijven eigenlijk altijd heel netjes. Het zijn de Pieten en Pietjes die vaak rare dingen doen, zoals springen of dansen en dan kan er weleens wat misgaan. Dat is geen probleem, want we repareren het met veel enthousiasme. Alle pakken liggen keurig op tijd klaar voor de intocht op zaterdag 24 november, zodat alle Pieten er weer mooi uitzien."

20 / 28

Zondag komt Sinterklaas naar Bussum, de winkels zijn ook open. Foto: Bob Awick

Donderdag 15 november

Koffieochtend

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/thee-inloop in Buurtkamer de Kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur.

Administratie voor Elkaar

10.00 uur | Wijkcentrum Uit-Wijk

Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen. Vragen over toeslagen en andere financiële regelingen.

Lezing

14.00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Lezing en film over de begintijd van de tv, die vanuit Bussum werd verzorgd. Voor de toenmalige inwoners een sensatie: mensen die je net nog op tv zag, kwam je daarna gewoon op straat tegen: Dorus, Swiebertje, Pipo de Clown, Willem Duys. 035-6932318.

Administratie voor Elkaar

14,00 uur | SCAN Naarden

Administratie voor Elkaar; wekelijks inloopspreekuur voor hulp bij administratie, uitleg van formulieren en hulp bij het invullen, vragen over toeslagen en gemeentelijke en financiële regelingen.

Mariatentoonstelling

16,00 uur | Comenius Museum

Het Comenius Museum is van oorsprong een katholiek Mariaklooster. Daarom is aan de kunstenaars van het AKKV (oorspronkelijk Katholieke Kunstenaarsvereniging) gevraagd om een Mariakunstwerk te maken. Daarnaast zijn er oude Mariabeelden te zien.

Koningslezing

20.00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Jacco Eltingh won met partner Paul Haarhuis alle grandslamtoernooien. Tegenwoordig draagt hij zijn ervaring met motivatie en inspiratie over in tennisclinics en lezingen. Hij zal spreken over 'Sport als geloof of als leidraad voor het leven.'

Vrijdag 16 november

Themaochtend

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Themaochtend in het kader van 'Nederland Leest' over voeding: 'Taste Before You Waste'. Je leert deze ochtend hoe je een bewustere koper kunt zijn en krijgt de beste bewaartips voor groente, fruit en meer.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Ontmoet de buurtsportcoach

11.00 uur | Bibliotheek Bussum

Meer bewegen? Op zoek naar een leuke sportieve activiteit? De buurtsportcoaches geven advies over het beweegaanbod in de regio, een gezonde levensstijl en actief blijven meedoen.

Creativiteitsgroep

13.30 uur | SCAN Naarden

Voor jongens en meisjes van 4 t/m 7 jaar. Er worden mooie knutselwerkjes gemaakt. Kosten: € 2,40 per keer. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Herfstmarkt

19.00 uur | Vrije School Michael

Ssfeervol,duurzame, unieke en bijzondere decembercadeaus. Vrijdagavond 16 november wordt de Michael School in Bussum omgetoverd tot een warme, sfeervolle herfstmarkt vol met sint- en kerstcadeaus.

Concert

20.00 uur | Wilhelmina Kerk

Naast de zelden uitgevoerde Mis voor koor & blazers van Stravinsky hoort u geestelijk werk van Brahms en Mendelssohn en werk voor blazers van Gabrieli. Toegang: € 15,- in voorverkoop (reserveren@hannieslingerland.nl of Boekhandel Los), zaal: € 17,50.

Zaterdag 17 november

Landelijk Atelier Weekend

10.00 uur | Pietra Piet Atelier Bussum

Tijdens het Landelijk Atelierweekend op 17 en 18 november opent Pietra Piet voor het eerst de deur van haar nieuwe atelier in Bussum. Beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Vrouwen in de kunst

10.30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. Www.artemisomnibus.nl.

Landelijke Atelierweekend

11.00 uur | Atelier Sharon Manassen Bussum

Interessante experimenten zijn te zien tijdens het Landelijk Atelierweekend 2018 op 17 en 18 november (11.00 uur tot 17.00 uur van Sharon Manassen en Edith van Eijden.

Zondag 18 november

Intocht Sinterklaas

12.30 uur Wilhelminaplantsoen

Sinterklaas komt naar Bussum. Voorprogramma onder leiding van Paul Passchier. Sinterklaas komt om 13.00 uur aan. Daarna maakt hij een ronde door het dorp. Om 15.00 uur is hij op het podium op het Julianaplein.

Psychosomatiek

10.30 uur | de Besant Hall Naarden

Lezing door Henk Fransen. In 2015 lanceerde hij de videoreeks 'De zoektocht naar genezing'. In 2016 creëerde hij het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland.

Schuttersdag

14.00 uur | Vestingmuseum

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum. De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14.00 en 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Expositie: 'Spelen met Licht'

14.00 uur | Galerie Pouloeuff

Galerie Pouloeuff licht de donkere wintermaanden in Naarden-Vesting op met een nieuwe expositie. Het thema van licht is in deze bijzondere presentatie op verschillende manieren vertaald in de getoonde werken.

Maandag 19 november

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel

De consumpties zijn voor eigen rekening.

Brainstorm-NAH

13.00 uur | Wijkcentrum Uit-Wijk

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen van 13.00-14.30 uur.

Boekbespreking

19.30 uur | Bibliotheek Bussum

Boekbespreking van Charlotte Mutsaers 'Een harnas van hansaplast'. Winde Flinterman zal met de cursisten dit boek bespreken elke eerste maandagavond van de maand (5x). Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Medicijn Boeddha mantra meditatie

20.15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Medicijn Boeddha mantra is een krachtig gebed met een diepe wens voor heling voor alle mensen die het nodig hebben. Na de recitatie zitten we in stille meditatie. Bijdrage 9 euro. Opgeven via premakasha@online.nl.

Dinsdag 20 november

Oefengroep Nederlandse Taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703.

Sieradengroep

15.30 uur | SCAN Naarden

Voor meiden van 7 t/m 12 jaar. Kosten: € 2,40 per keer. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Excel

19.15 uur | Bibliotheek Bussum

Excelcursus, de basisfunctie van het rekenprogramma met vele toepassingen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Basiscursus kalligrafie

19.30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

In 10 lessen wordt onder begeleiding van Marjolein Keuning stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd, op dinsdagavond van 19.30-21.30 uur in Bussum. Aanmelden: 035-6910152.

Lezing

19.30 uur | Werkschuur Naarden

Lezing door Wouter Slors, beheerder Free Nature met collega Arjen Boerman. Over begrazing met sociale kuddes. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Aanmelden: wouter.slors@freenature.nl.

Lezing

20.00 uur | AC Jan Ligthart

In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek 'Goed Eten' betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven.

Woensdag 21 november

Oosterse filosofie

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur.

Kunstlezing

10.30 uur | Bibliotheek Bussum

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan weer van start. Deze keer is het onderwerp 'Classic Beauties' in de Hermitage te Amsterdam. Entree € 4,- voor ASGM-leden en € 6,- voor niet-leden. Koffie uit de automaat € 0,50.

Technoclub

13.30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniekles voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. 10 lessen voor € 24,-. Tijd: 13.30-15.00 uur. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Lezing

14.30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Henk Butink geeft een presentatie over het oeuvre van Antoni Gaudi DEEL 2. Aanvang 14.30 uur. (Zaal open vanaf 14.00 uur.) Kosten: € 4,- (inclusief 1 kopje koffie/thee). Adres: WOC Bellefleur. Mackaylaan 11a in Naarden. Www.wocbellefleur.nl.

Tekenen

15.15 uur | SCAN Naarden

Er is nog plek voor kinderen van 5 t/m 12 jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Kosten 10 lessen: € 33,-. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Schakeldiner

16.45 uur | Wijkpost De schakel

Driegangendiner. Kosten: € 8,- inclusief drankjes. Opgeven in De Schakel of bij R. de Beer: 0294-777906.

'Zonder bezwaard hart leven loslaten'

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

REGIO Wie te horen krijgt dat zijn of haar einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. En omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "Het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."
Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."
Het centrum levert met name geestelijke bijstand. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."
Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog." De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

'Drie kwart van de stervende mensen worstelt ergens mee'

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-260 554 38 en info@centrumlevensvragengooi.nl.

Uit de historie van Bussum en het Gooi
Jumbo in de Havenstraat

Havenstraat 136 Foto: Picasa

Aan het begin van de vorige eeuw was de hoek van de Havenstraat en de Kapelstraat een druk centraal punt in de Bussumse winkelstraten. In 1914 zou het Zaanse kruideniersbedrijf Albert Heijn haar eerste filiaal dan ook openen op deze toplocatie. Eerder al koos voor dit gedeelte van de Havenstraat winkelier F.T.Böhm. Op nummer 12 (nu 136) vestigde hij een koek- en bankethandel onder de naam De Witte Olifant. Een opmerkelijke naam voor een winkel in zoetigheid.

De Witte Olifant was indertijd een handelsmerk van de Zaanse beschuit- en koekbakkerij Hille. De afbeelding op de verpakking was heel herkenbaar. Mogelijkerwijs heeft hetzelfde (veel oudere) beeldmerk van de Belgische chocoladeproducent Côte d'Or model gestaan. De olifant sierde de trommels waaruit de winkeliers hun onverpakte Hille-koekjes en -beschuiten verkochten.

De Bussumsche Courant 21 juni 1911
Koekblik (foto: Stichting Albert Heijn Erfgoed) Foto: Picasa
Havenstraat 12 (vóór 1911)

In 1911 verhuisde Bôhm naar de overkant van de Havenstraat. Aan de gevel van de winkel op de hoek met het Wilhelminaplantsoen heeft jarenlang een bord met De Witte Olifant uitgehangen. Nu is hier een juwelierszaak gevestigd.

De naam De Witte Olifant leeft voort in Zaanstad. Een nieuwbouwproject op de plaats van de vroegere Hille-fabrieken is naar het handelsmerk genoemd.

Hans Jonker