BussumsNieuws

15 maart 2017

BussumsNieuws 15 maart 2017


Scholieren kiezen voor D66

Op de valreep een verkiezingsdebat en dan het stemhokje in. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Stemmen terwijl je nog geen achttien bent. Gisteren mochten 375 leerlingen uit de bovenbouw van het Goois Lyceum stemmen. D66 werd daar de grootste met 35% van de stemmen. Landelijk was er een andere uitslag. Daar ging GroenLinks er met de winst vandoor. Bijna 20% van de jongeren koos voor deze partij.
De PVV die vier jaar geleden nog de grootste was staat landelijk nu op een vierde plek.Ter voorbereiding was er gisterochtend ook een levendig verkiezingsdebat met vertegenwoordigers van acht landelijke politieke jongerenorganisaties. Die kregen een aantal pittige stellingen voorgelegd, waaronder de stelling dat het leenstelsel afgeschaft moet worden, dat anoniem solliciteren de norm zou moeten zijn en de invoering van een maatschappelijke dienstplicht. Met die extra input brachten de leerlingen daarna in nagebootst stembureau hun stem uit. Of de uitslag een indicatie is voor de uitslag van de echte verkiezingen dat wordt vanavond pas duidelijk. Het geeft in ieder geval wel een goed beeld van hoe de zetelverdeling in Den Haag zou zijn als jongeren het voor het zeggen krijgen.

Stemmen in Bussum
In Bussum kan vandaag tussen 7.30 en 21.00 uur op 16 plekken gestemd worden. Onder meer in de Wilhelminakerk, op basisschool De Hoeksteen, het Willem de Zwijger College en woonzorgcentrum De Zandzee.

Deze zomer duidelijkheid over vertrek Emmaschool

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt weet de Emmaschool halverwege augustus echt zeker of het kan vertrekken naar het schoolpand aan de Graaf Florislaan.

De afgelopen maanden werd gewerkt aan een verbeterd akoestisch onderzoek. Dat moest helder maken hoeveel de buurt gaat merken van de komst van de school naar de straat. De eventuele geluidsoverlast was een groot bezwaar van buurtbewoners. Ze stapten met hun bezwaren naar de Raad van State. Nu de gemeente dat onderzoek heeft afgerond, wordt nog deze maand het aangepaste bestemmingsplan besproken dat de komst van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan mogelijk moet maken.
Daarna kan ook de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Als er geen bezwaren meer komen, staat de vergunning en daarmee de plannen met de school half augustus vast.

29

stembureaus gaan vandaag (woensdag) open voor de Tweede Kamerverkiezingen

Een uitgelezen boek

Bussum door schrijversogen

In de 'prehistorie' van de Historische Kring Bussum stelde Marcus van der Heide dit boek samen. Hij droeg het boek op aan de mede door hem net opgerichte historische kring.

In dit boek probeert hij 450 schrijvers, dichters, ja zelfs componisten die in Bussum geboren, geleefd, overleden zijn of wat met Bussum hebben, te noemen, verbanden te leggen of te citeren. Veel ruimte is er voor het werk van Frederik van Eeden, mensen om hem heen en tijdgenoten. Diverse lijstjes en een register sluiten het boek af. Dertig afbeeldingen staan er in het gelijmde boek van 111 pagina's. In 1984, toen Van der Heide drie drukken in eigen beheer uitgaf, ging het allemaal nog erg primitief. Hij maakte het op een geleende elektrische schrijfmachine. Dat geeft meteen wel een nadeel aan: de lay-out en lettertype maakt het boek bont en onoverzichtelijk, maar de schat aan gegevens vergoedt veel. Het is inmiddels een antiquarisch boek.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Een taaie rakker, maar 'al dente' op je bord

Paddenstoelen associëren we doorgaans met de herfst. Toch zijn er behoorlijk wat soorten die het gehele jaar door te vinden zijn. Judasoor is er eentje. Ook nog eens lekker en gezond. Een korte kennismaking.

Langs de inrit van mijn flat in de Boslaan is een strook groen met twee kastanjes, een conifeer, wat struikjes en een uit zijn krachten gegroeide vlinderstruik. Deze moet juist nu, begin maart, flink teruggesnoeid worden wil de plant, die een schitterende lading bloemen draagt, niet helemaal ten onder gaan. Toen ik een paar dagen geleden eens van dichtbij ging kijken zag ik tot mijn niet geringe verbazing dat er op de onderste stamtakken een flink aantal paddenstoelen groeiden die ik meteen als judasoor (Auricularia auricularia-judae) herkende. Vreemd, want deze zwam komt hoofdzakelijk voor op al dan niet dood hout van de vlier, acacia, beuk en populier. Wat ik ook wist is dat judasoor, ondanks zijn niet erg smakelijke aanzicht (trillerig en bijna doorschijnend bruin), toch zeker gerekend kan worden tot de lekkere soorten. Judasoor laat zich goed verwerken in velerlei gerechten. Wordt nooit snotterig en blijft altijd een lekkere beet hebben. Al dente, zou je kunnen zeggen.

Voor uitgebreide receptuur verwijs ik graag naar Google, waar heel wat te vinden is. Zelf heb ik judasoor ooit ingemaakt in zuur, door de zwammen kort te blancheren en in geurige wijnazijn in te leggen. Een ware traktatie! Probeer het zelf maar eens!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. Oecumenische Vesper mw. A. Schilder-Verhoef; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril, 12.00 u. Gezinsviering en 19.30 u. Oecumenische Vesper in Grote Kerk; za. 18/03 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. student W.L. van der Staaij en 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 20/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen en 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. W.T.H. Moehn en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A. Lenselink
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. F.H. Karelse-Dijk
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 23/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Donderdag zonnig, in het weekeinde kans op regen
We komen deze week goed weg. Een gordel van hoge luchtdruk ligt zuidelijk van Nederland. De stroming is westelijk met bewolking. Dat lost deels op door de hoge luchtdruk. Donderdag ligt het hoog boven onze omgeving. De wind wordt dan zuidoost. Het kan donderdag fraai lenteweer worden. Daarna herstelt de westcirculatie zich met in het weekeinde kans op regen.

Donderdag + vrijdag
De nacht naar donderdag is vrij koud met kans op nachtvorst. Overdag zijn er zonnige perioden. Met in de middag circa 16 graden is het op en top lenteweer. Er waait een matige wind tussen zuid en zuidwest. Vrijdag schijnt eerst de zon, geleidelijk volgt meer bewolking met in de avond mogelijk wat regen. Het wordt 10 à 11 graden bij een matige westenwind.

Het weekeinde
Zaterdag worden de bordjes verhangen. Er is veel bewolking met grote kans op enige tijd regen. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt zo'n 10 graden. Ook zondag is het winderig bij een voelbare westenbries. Er is eerst veel bewolking met nog kans op een bui. Later volgen waarschijnlijk enkele opklaringen. Het wordt circa 10 à 11 graden.

Weetje
Donderdag kan het iets meer dan 15 graden worden. Dat is voor maart niet uitzonderlijk. Het dagrecord voor 16 maart bedraagt 19.3 graden in 2005. Op 17 en 18 maart 1990 werd de 20 graden al overschreden. In 2014 werd het op 9 maart al 19.5 graden en op 20 maart werd het 21.2 graden. De hoogst gemeten temperatuur in maart bedraagt 23.9 graden op 29 maart 1968.

Vanaf woensdag 15 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit :

- RegioHub gaat deze week over Gooi on Stage.
- In TV Magazine o.a aandacht voor NLdoet in Loosdrecht en Naarden, parkeertarieven in Gooise Meren en de Gooise Karavaan.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met raadsleden Alette Zandbergen uit Wijdemeren en Jelmer Kruyt uit Gooise Meren over de fusieplannen van de provincie.

Eerste Jeugd Cultuur Festival voor alle kinderen

Geld hoeft geen beperking te zijn

Nicole Wendt en Ben de Veth willen dat het Jeugdcultuurfonds veel bekender wordt. Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Het Jeugdcultuurfonds Gooi en Vechtstreek wil cultuur voor alle kinderen promoten. Gebrek aan geld bij ouders moet hiervoor geen belemmering zijn. Het is voor iedereen belangrijk om je creatief te uiten en je wereld te vergroten. Om meer ruchtbaarheid te geven aan cultuur wordt komende woensdag 22 maart voor alle kinderen in Gooise Meren het eerste Jeugd Cultuur Festival gehouden.

Ben de Veth is initiatiefnemer van zowel het Jeugdcultuurfonds in Gooi en Vechtstreek. "Wat we woensdag willen doen, is laten zien wat er allemaal mogelijk is op cultureel gebied. En daarnaast willen we dat meer kinderen gebruik gaan maken van het fonds. Alle kinderen uit de gemeente zijn welkom om zelf mee te doen. Kijk hoe een schilderij wordt gemaakt en maak deze zelf af. Doe mee aan de wedstrijd stoepkrijttekenen of trek een keer balletschoenen aan voor een dansles of probeer eens op een viool te spelen."

De Veth is ook initiatiefnemer van het Jeugdsportfonds hier in de regio. "Iedereen weet dat bewegen gezond is. Maar een gezonde geest is net zo belangrijk. Jezelf ontdekken door creatief te zijn in clubverband biedt de kinderen echt heel veel."
Mede-organisator Nicole Wendt van Versa Kinderwerk vult aan: "Het is heel goed voor de mentale en psychische ontwikkeling van kinderen. Door creatief te zijn kun je beter emoties verwerken. Ook is het fijn dat je even het huis uit kunt, zeker wanneer je thuis in een moeilijke positie zit. Dat is regelmatig het geval voor de kinderen die gebruikmaken van het fonds. Even genieten, plezier maken, werken aan zelfvertrouwen: dat zijn hele belangrijke elementen."

'Er doen 700 kids mee aan het sportfonds, 100 aan het cultuurfonds'

De Veth vertelt dat veel meer kinderen sporten dan aan cultuur doen. "Via het Jeugdsportfonds kunnen al 700 kinderen in de regio sporten. Het Jeugdcultuurfonds biedt verspreid over alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hulp aan krap 100 kinderen. We willen daarom dat het bekender wordt en meer mensen zich hiervoor aanmelden. Ik denk dat als ze het maar weten dat het zich dan vanzelf voortzet. Dat werkte ook zo met het sportfonds."
En daarom kwam De Veth dus met het idee voor een festival. "Ik heb direct professionele organisaties benaderd die veel ervaring hebben in het opzetten van evenementen. Op die manier kwam ik in contact met Versa Kinderwerk en de Gooische Muziekschool. Ze zitten ook samen in één gebouw hier in Bussum en al snel konden we een mooi programma samenstellen."

Wendt vertelt wat er allemaal te doen is: "De kinderen kunnen alle instrumenten proberen bij de muziekschool. We hebben vier dansscholen die presentaties geven. Er is beeldende kunst, graffiti, zingen in een musical, toneelspelen, noem maar op. Binnen zijn workshops en buiten presentaties."
"Het is belangrijk dat we niet alleen dingen laten zien, maar dat de kinderen zelf mee kunnen doen. Ervaren, voelen en luisteren. Iedereen is welkom. En vind je iets leuks, dan kunnen we met elkaar in gesprek over het geld. De aanvraag wordt snel geregeld en goedgekeurd."

Uitwijk
Het Jeugd Cultuur Festival voor kinderen van 4 tot 18 jaar is op woensdag 22 maart.

De deuren zijn open tussen 14.00 en 18.00 uur in wijkcentrum Uitwijk aan de Dr. Schaepmanlaan 8-10 in Bussum.

Veel klachten over hogere nota grafrechten

BUSSUM - Nabestaanden met een graf of een urn op een van de Bussumse begraafplaatsen hebben de afgelopen weken een veel hogere nota gehad voor grafrechten dan normaal. Ze werden er plots mee geconfronteerd en dat zorgt voor woede. De gemeente heeft zeker 60 klachten gehad.

Het bedrag voor grafrechten werd het afgelopen jaar op vele punten verhoogd, omdat er nu voor de hele gemeente dezelfde bedragen worden gerekend. Dat heeft vooral voor de Bussumse begraafplaatsen gevolgen. Deze behoorden jarenlang tot de goedkoopste, maar nu gaan de bedragen soms wel met meer dan honderd procent omhoog.

Dat er nu meer grafrechten betaald moeten worden heeft meerdere redenen. Naast de harmonisatie van de tarieven met Naarden en Muiden heeft de gemeente de tarieven sowieso verhoogd in verband met de bezuinigingen.

Gemeente betreurt proces
Veel nabestaanden hadden er geen flauw benul van dat de grafrechten zo verhoogd werden. De gemeente betreurt het dan ook dat de veel hogere nota zo rauw op het dak valt.

"Dat had veel netter gekund en gemoeten. We hadden de mensen van tevoren kunnen waarschuwen en aangeven waarom de grafrechten nu duurder worden. De bewoners van Gooise Meren weten wel dat we alle tarieven harmoniseren, maar enkele nabestaanden wonen veel verder weg en hebben dat natuurlijk niet gevolgd. Dan schrik je er natuurlijk wel van", vertelt een woordvoerder.

De gemeente gaat de groep nabestaanden nog deze week een brief met uitleg sturen.

Feestdag voor 65ste trouwdag familie Blom

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Het echtpaar Anton en Greetje Blom-van Voorst is 65 jaar getrouwd. Ze vierden dit met een hele feestdag: eerst maakten ze met alle kinderen en kleinkinderen een boottochtje over de Amsterdamse grachten, daarna werd er met z'n allen gegeten. Het Bussumse echtpaar, 91 en 85 jaar, kreeg een paar dagen later ook nog de burgemeester op bezoek. "We hebben al heel veel bloemen gehad de afgelopen dagen. Naast onze familie en andere bekenden denkt de hele buurt eraan. Dat maakt ons heel erg dankbaar", aldus mevrouw Blom-van Voorst.

Rob Bos

Winkelchef, 64 jaar, Bussumer sinds 2015

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben winkelchef bij de Bussumse Brillen Winkel en ik doe aan psychosynthesecoaching."

Waar word jij blij van?
"Van mensen die heel graag iets willen."

Waar kun jij je druk om maken?
"Liefdeloosheid."

Waar in Gooise Meren kom jij het liefst?
"Op de Huizerweg, de interessantste winkelstraat van Gooise Meren waar altijd wat nieuws te ontdekken valt. En de hei. En het Gooimeer."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Kaartje voor het concert van Bob Dylan kopen."

En met een miljoen?
"De helft zelf houden en voor de andere helft een zinvolle bestemming zoeken."

Goed gesprek?
"Met koningin Máxima. Ik wil van haar weten welke rol ze ziet weggelegd voor het Oranjefonds in het multiculturele debat."

Favoriete muziek?
"Tangomuziek uit de jaren 30."

Lievelingsfilm?
"'As it is in heaven'."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik gedichten schrijf. De deelnemers aan Gluren bij de Buren weten het overigens wel."

Ze mogen je wakker maken voor?
"De oogopslag van mijn geliefde."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zet ik mij in voor vermenselijking van de samenleving."

Leukste jeugdherinnering?
"In de winter van '62/'63 met een lange sleep sleetjes achter de Saab van mijn vader over de bevroren Loosdrechtse plassen."

Waar zullen we op proosten?
"Dat we maar heel nieuwsgierig naar onszelf en naar elkaar mogen blijven."

Parkeren met een vergunning in nog meer straten rond centrum

Maatregelen moeten parkeerprobleem oplossen

De straten stonden vaak helemaal vol. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De hoge parkeerdruk voor bewoners van straten aan de rand van het centrum moet snel tot het verleden behoren. De gemeente gaat een groot aantal straten toevoegen aan het gebied waar vergunningparkeren geldt.

De bewuste straten vallen nu nog net buiten het parkeervergunningengebied en dat zorgt voor ongemak. Het gaat om de Florialialaan, de Gooibergstraat, de Iepenlaan, de Meijerkamplaan, de Korte Meijerkamplaan, het Majellapark, de Nieuwe Hilversumseweg en de Spoorlaan.

Bewoners van de straten klagen al langer steen en been over de hoge parkeerdruk voor hun deur. Dat komt omdat er nu geen parkeerregels gelden: je hoeft er geen parkeerkaartje te kopen of een parkeervergunning te hebben. Veel bezoekers van het centrum of medewerkers van het Gewestkantoor parkeren er dus maar al te graag, tot onvrede van de bewoners. Zij zagen dat de gratis parkeerplekken voor hun deur steeds bezet waren.

Je auto verder uit het centrum parkeren als je niet wilt betalen

Mensen die nu gratis willen parkeren omdat ze in het centrum willen zijn, zullen door deze maatregel verder moeten lopen. De gemeente hoopt dat men dat te ver vindt en dus zal parkeren in de garage of op een plek waar je een kaartje kunt kopen. De bewoners van de betreffende straten zullen een vergunning moeten aanvragen om te kunnen parkeren. De betrokkenen zijn inmiddels door de gemeente via een brief geïnformeerd.

Leegstand Havenstraat baart zorgen

BUSSUM - Er leven grote zorgen over de toenemende leegstand aan de Havenstraat. De stelt wethouder Van Meerten na vragen van Hart voor BNM. In de straat staan nu zeker zes panden leeg.

Het gaat vooral slecht op het stukje Havenstraat tussen de Kapelstraat en de Landstraat. Daar kwamen de afgelopen maanden meerdere panden leeg te staan, met het vertrek van de Blokker als hoogtepunt. "Het gaat om een kwetsbare straat, maar de leegstand baart ons zeker zorgen", vertelde de wethouder.

De gemeente laat weten aan de slag te gaan om de leegstand aan te pakken. Dat geldt niet alleen voor de Havenstraat, maar ook voor de rest van het centrum. "Het probleem heeft zeker onze aandacht. Voor wat betreft de Havenstraat wordt er momenteel door de dorpsmanager gekeken naar wat er gedaan kan worden om de leegstand aan te pakken."

De gemeente stelt goede hoop te hebben dat het aan de Havenstraat snel weer goed komt. Van Meerten: "Er speelt momenteel wel het een en ander. We praten met enkele ketens om de leegstaande panden weer op te vullen. Het gaat snel goed komen."

Halve bestuur SDO afgetreden

BUSSUM - De helft van het bestuur van voetbalclub SDO treedt af. Dat maakt de voetbalclub vandaag bekend. Het gaat naast SDO-voorzitter Ron Peffer om Yvonne Fokker; Leo Weidenaar doet de komende tijd een stapje terug.

Het vertrek van de bestuursleden heeft te maken met een verschil van inzicht binnen het bestuur over hoe de prestatieve teams van de club de komende jaren zouden moeten groeien. De vertrekkende bestuursleden kunnen zich daar niet in vinden; tegenvoorstellen en tegenargumenten hebben niet kunnen leiden tot een oplossing.

SDO laat weten het vertrek van de bestuursleden te betreuren. "We hadden graag als voltallig bestuur de rit tot het einde toe afgemaakt en deelgenoot van het 100-jarig jubileum willen zijn. Maar de standpunten van de verschillende bestuursleden liggen te ver uit elkaar en zijn onoverkomelijk", zo laat de club weten.

SDO zal nu dus op zoek moeten naar andere bestuursleden. Voor halverwege volgende maand staat een algemene ledenvergadering gepland.

Uitreiking van de Comeniusprijs in teken van hervorming onderwijs

Comeniuslezing verzorgd door Claire Boonstra

Claire Boonstra wil inspireren en partijen samenbrengen. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - Claire Boonstra geeft wekelijks soms meerdere lezingen over haar visie op het onderwijs. Zaterdag mag ze tijdens de uitreiking van de Comeniusprijs de Comeniuslezing verzorgen. "Ik voelde me enorm vereerd toen ik daarvoor gevraagd werd."

Zo'n vier en een half jaar geleden startte ze haar kruistocht, gericht op het in beweging brengen van het onderwijs. Van Comenius had ze uiteraard gehoord, maar dat er zo veel raakvlakken zouden zijn in het gedachtegoed van deze grondlegger van de pedagogiek en Boonstra? Dat besefte de 41 jarige ondernemer ten volle toen ze zich, nadat ze benaderd was om deze jaarlijkse lezing te verzorgen, ging verdiepen in Comenius. "In onze denkbeelden, eigenlijk moet ik zeggen zijn denkbeelden: Comenius riep 400 jaar geleden al op tot het hervormen van educatie, zie ik veel parallellen. Boonstra volgt hierbij het van A-naar-Beter-principe: hoe doen we het nu en hoe zouden we het eigenlijk willen?

'We zeggen niet wat goed of fout is, we kijken vanuit de breedte'

Net als Comenius richt Boonstra zich op het hervormen van onderwijs in Nederland. Ze praat met leraren, ouders en besturen van scholen en zit regelmatig om tafel met bewindslieden, het ministerie, inspectie, onderwijsbonden, raden en andere onderwijsorganisaties. Boonstra zet mensen aan tot denken. Tijdens haar lezingen krijgt ze een zaal van 400 mensen zo geboeid dat ze ademloos luisteren en er komt geen mobieltje tevoorschijn. Ze weet de toehoorders te raken vertelt ze. "Er zijn altijd wel een aantal mensen in de zaal met tranen in hun ogen. Mensen herkennen zich in wat ik vertel. Het huidige onderwijs is vooral gericht op cognitieve aspecten. Dat is wat we in toetsen meten. Terwijl er zo veel meer is waarmee je als mens een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving." Volgens Boonstra beperken we dat beeld juist door de wijze waarop we kinderen toetsen. Er is maar een beperkt aantal vakken dat telt, terwijl het spectrum van talenten zo veel breder is. "Daarmee doen we ons als mensheid ernstig tekort. Veel belangrijker is het om je af te vragen wat je als mens succesvol, waardevol en gelukkig maakt en hoe je je verhoudt tot anderen." Ook een punt waar Comenius zich mee bezighield: hij was een holist. Keek naar de mens als geheel, bezien vanuit meerdere kanten. Dat is ook hoe Boonstra de vernieuwing op onderwijs wil benaderen. "We zeggen niet wat goed of fout is, maar kijken ernaar vanuit een breder perspectief. Naar hoe we zouden willen dat het is." Boonstra belicht dat ook in haar lezing 'Onderwijs van A naar Beter'.

Prikkelende vragen
Boonstra heeft met haar team nog iets bedacht waarmee ze mensen aan het denken wil zetten. Onder de titel #onderwijsvragen onderzoeken ze heel systematisch, volgens een aantal vaste stappen, de gewoontes in het huidige onderwijs. Want waarom zijn er eigenlijk lange zomervakanties? Een centraal eindexamen? Waar komen die 10 minutengesprekken vandaan, waarom duren lessen 50 minuten? Waarom moeten leerlingen stilzitten? Zo zijn er inmiddels al 18 vragen behandeld. Waar dit alles toe moet leiden? Een verandering in het onderwijssysteem. Boonstra: "We willen deze fundamentele vragen stellen om het gat tussen A en B te dichten." Met andere woorden: datgene wat we willen en waar we voor staan meer in lijn brengen met wat we doen en hoe we denken. De lezing is na 18 maart te lezen op www.operationeducation.com. Daar zijn ook de onderwijsvragen terug te vinden.

Ruim 200 zonnepanelen moeten de klus klaren

De Tweemaster en Minister Calsschool wekken hun eigen stroom op

Het dak van De Tweemaster. Foto: Slim Opgewekt

NAARDEN - Sinds kort liggen er op de daken van twee basisscholen in Naarden ruim 200 zonnepanelen: een project van Slim Opgewekt in samenwerking met De Tweemaster en de Minister Calsschool.

Het plaatsen van de zonnepanelen was de eerste stap voor deze scholen om stroomneutraal te worden. De volgende stap is het vervangen van de huidige verlichting door ledverlichting. Die omwisseling staat voor dit voorjaar gepland. John van Seumeren, directeur van de Minister Calsschool, vertelt waarom ze juist als school deze stap hebben gezet." Het klimaat, duurzaamheid en zuinig omgaan met de aarde zijn belangrijk voor de toekomst. Via school kunnen we een zaadje zaaien bij de kinderen."

De leerlingen kunnen via een monitoringscherm live volgen hoeveel zonnestroom hun school opwekt. "Ze kunnen zo heel makkelijk zien hoe duurzaam hun school bezig is", aldus een woordvoerder van Slim Opgewekt. In mei staan er nog twee projectweken op het programma om de leerlingen meer te leren over duurzaamheid.

Gooische Karavaan dendert door het Gooi

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met veel getoeter denderde zaterdag de Gooise Karavaan weer door Bussum. Vele vrachtwagens reden door de straten van het dorp. De vrachtwagens werden, zoals elk jaar, bemand door kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap. Het was een feestje voor de jonge deelnemers. De tocht deed de hele streek aan en trok overal veel bekijks. Langs de route werd overal gezwaaid. Auto's moesten vaak even wachten voordat alle wagens voorbij waren. De karavaan werd al van ver gehoord; het getoeter ging maar door.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Fusie
Op weg naar een Gooi en Vecht-gemeente het volgende: het verzet van bewoners tegen fusie wordt ondersteund door het samen optrekken van een front tegen gemeentefusie door veel lokale partijen. Dat veel bewoners moeite hebben een fusie te verwerken is al duidelijk waarneembaar in Gooise Meren en Wijdemeren.

Fuseren naar drie gemeenten als tussenstap op weg naar één Gooi en Vecht-gemeente leidt dan ook tot nog meer ergernis. Bewoners hebben en kunnen nog hun stem tegen fusie kenbaar maken in maart 2018 door een voorkeu-stem uit te brengen op een kandidaat die tegen fusie is. Want alleen college- en raadsleden kunnen de kwaliteit van ambtelijke ondersteuning beoordelen, dus of het nog wel verantwoord is langer zelfstandig te blijven. Bewoners kunnen dit niet beoordelen en stemmen op emotionele gronden.

Wordt er besloten tot fuseren dan houdt dit in dat bestuurders en raadsleden hun eigen functie ter beschikking stellen. Voor bestuurders is dit niet zo'n probleem, want zij kunnen zo nodig gebruikmaken van een overgangsregeling. Voor raadsleden is zo'n regeling er niet. De provincie, medeverantwoordelijk voor de regionaal opgelopen achterstand, probeert nu terecht de traagheid in besluitvorming door te drukken. Lokale partijen laten al zien dat samenwerking efficiënter is. Hopelijk zullen andere gemeentebestuurders en -raadsleden volgen.

Jan Weerdenburg, Naarden

BFC komt tekort

BUSSUM - BFC heeft afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen koploper Pancratius. Het duel, dat vooraf te boek stond als dé kraker tussen de nummer twee en de koploper, werd al voor rust beslist: 0-2.

BFC had voorafgaand aan het duel het vertrouwen de ongenaakbare koploper wel eens te kunnen verslaan en probeerde vlak na de aftrap voorzichtig wat aan te vallen. BFC kreeg wat kansjes: Jostein Ohm zag een schot tegen de doelman belanden en een schot van Olivier Blaauw miste aan kracht en scherpte om de score te openen. BFC leek een stuk beter, maar kreeg halverwege de eerste helft toch het deksel op de neus: een snelle tegenaanval van Pancratius zorgde voor onrust en leverde een tegentreffer op. Even later maakte BFC weer een fout en werd het pardoes 2-0. Na de rust probeerde BFC wat terug te doen. De ploeg kreeg een paar goede kansen, maar telkens kon Pancratius voorkomen dat BFC scoorde.

Laad-en-losregels Action na aanpassingen nog niet optimaal

'Het gaat maar net goed bij de school'

De vrachtwagens zorgen nog voor problemen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De vrachtwagens met goederen van de Action aan de Slochterenlaan zorgen nog steeds voor gevaar voor het verkeer. Afgelopen maand werden de laad-en-losregels aangepast, maar nog zonder succes. Dat stelt Hart voor BNM.

De vrachtwagens zorgen al langer voor problemen in de smalle straat. Als de grote vrachtwagens hun voorraad komen afleveren wordt de straat deels geblokkeerd en, zeker met de auto's van twee kanten, dat zorgt voor veel verkeersdrukte en daarmee gevaarlijke situaties. Buurtbewoners hadden daar al langer klachten over.

De gemeente gaat opnieuw met Action praten

Maar net goed
De gemeente dacht de problemen op te lossen door de laad-en-losregels aan te passen voor de Action. De zaak mag nu alleen maar tussen 12.00 en 15.00 uur bevoorraad worden. Er is gekozen voor dat tijdstip omdat er dan geen scholieren langskomen. De maatregelen hebben de problemen 's ochtends opgelost, maar 's middags gaat het nog vaak fout.

Emmaschool
"Het gebeurt vaak dat de vrachtwagens om exact 15.00 uur weggaan en dan net de hoek om komen als de Emmaschool uit gaat. Het gaat daar vaak allemaal maar net goed. Het is wachten tot er ongelukken gebeuren met zo'n vrachtwagen", betoogde Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM afgelopen week aan de gemeenteraad.

Weer om tafel
Er gaat nu wederom gekeken worden of de laad-en-losregels verder beperkt kunnen worden om het gevaar helemaal weg te nemen. De gemeente gaat erover praten met de Action en hoopt de regels snel verder aan te kunnen passen. Daarnaast gaat er met regelmaat gecontroleerd worden.

Hockeyers HC Naarden op stoom

NAARDEN - Een vlekkeloze start voor de hockeyers van HC Naarden. Nadat de Naardense hockeyers afgelopen week al wonnen van VVV, werd er afgelopen zondag met 4-2 gewonnen van Rood Wit.

HC Naarden kwam al voor rust op voorsprong. Rood Wit kwam daarna echter sterk terug: vlak voor rust werd het eerst 1-1, meteen na rust kwam de ploeg zelfs op voorsprong. HC Naarden kwam de klap toch nog te boven. Met rake strafcorners werd er alsnog knap gewonnen.

Hockeysters eveneens sterk
De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend zonder al te veel problemen gewonnen van Myra: 4-1. De dames uit Naarden waren vanaf de eerste seconde een stuk feller dan de tegenstander. Halverwege de eerste helft kwam de ploeg op voorsprong en nog voor rust werd de stand verdubbeld. Na de rust kende HC Naarden eveneens geen problemen.

Vrijlating kinderporno-verdachte afgewezen

BUSSUM - De vanwege het in bezit hebben van kinderporno aangehouden ex-medewerker van kinderdagverblijf 't Mouwtje blijft nog zeker een week vastzitten.

De rechter heeft een verzoek om de man eerder vrij te laten afgewezen.

Het verzoek tot vrijlating werd afgelopen week gedaan door de advocaat van de man.

Later deze week loopt het voorarrest van de ex-kinderopvangmedewerker af, maar of de man dan wel vrijkomt is nog maar de vraag. De zaak komt dan weer voor de raadkamer: de rechtbank bepaalt dan of het voorarrest van de man verder verlengd wordt. De verdachte kinderopvangmedewerker zit al ruim zes weken vast.

SDO pakt knap punt

BUSSUM - Goed voetbal en een punt afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser boekte knap een resultaat tegen Woezik, de nummer twee van het klassement: 0-0.

Het duurde lang voordat het duel echt los barstte: er was voor rust amper wat te beleven. Woezik probeerde wel aan te vallen, maar de sterk spelende achterhoede kon elk gevaar pareren. Na rust was alles anders. SDO kreeg enkele goede kansen om te scoren en had dan ook het meeste recht op de zege, maar de kansen bleven onbenut.

Goed resultaat Gooische

BUSSUM - De kans wordt met de week groter dat de hockeysters van Gooische na jaren proberen komend voorjaar echt kunnen promoveren naar de overgangsklasse. De Bussumse ploeg won afgelopen weekend met 3-0 van Upward en zag concurrent Zwolle punten verspelen. Daardoor staan de vrouwen nu drie punten voor aan kop.

Hoewel de Bussumers hockeyend een stuk beter konden, had de ploeg geen probleem met de tegenstander en werd er op karakter gewonnen.

De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend knap een punt gepakt tegen Victoria: 1-1. Gooische kwam al snel op achterstand te staan, maar rechtte daarna knap de rug.

'Respect voor de eerste strijdsters, ze waren moedig en vol lef'

Henriëtte de Smet publiceert historische roman

Henriëtte met haar nieuwe boek. Foto: Bastiaan Miché

door Jessica de Jong

BUSSUM - Feminisme speelt nog altijd, maar zoals de beweging zich tegenwoordig opstelt, daar kan de Bussumse Henriëtte de Smet niet veel mee. Nee, geef haar maar de powerdames die aan de start stonden van het stemrecht voor vrouwen. Dit feminisme 1.0, gecombineerd met een oude familiegeschiedenis, wist de Smet te inspireren tot haar eerste historische roman: 'Last en Liefde'.

Het is niet het eerste boek van de schrijfster. "Ik heb al meerdere boeken geschreven, feelgoodromans. Ik ben tekstschrijver en doe de eindredactie van de Gooische Tam Tam. Ik vond de tijd rijp voor een nieuw genre", vertelt ze. Drie jaar lang deed ze onderzoek naar de periode 1917-1919. Hoe leefden de mensen? En wat speelde er in de politiek en qua feminisme? Tegen die achtergrond speelt het boek zich af. In essentie is het een meeslepend verhaal geworden over twee vrouwen die allebei vechten voor het recht om hun eigen keuzes te kunnen maken.

Geheimzinnig familie-verhaal leidt tot historische roman

Familiegeschiedenis
Het eerste onderzoek voor haar boek deed ze naar een met geheimzinnigheden omgeven familieverhaal. "Het verhaal in mijn eigen familie ging dat de enige zoon des huizes was onterfd omdat hij koos voor een vrouw die niet katholiek was en van een lagere klasse was. Ik dacht altijd al: dan moet dat echte liefde zijn geweest. We spraken er weleens gekscherend over: als hij een andere dame had uitgekozen hadden we dan een groot familiekapitaal gehad", lacht ze. Ze zocht uit hoe het zat en het bleek inderdaad waargebeurd te zijn. Het gaf haar inspiratie om ook te schrijven over de verboden liefde tussen iemand uit de hogere en iemand uit de lagere klasse.

'Last en liefde'

'Last en liefde' is een meeslepend verhaal over twee vrouwen die allebei vechten voor het recht om hun eigen keuzes te kunnen maken. De welgestelde Celine is niet meer gelukkig in haar huwelijk met Theodor sinds hij hun zoon Arend-Jan de deur heeft gewezen vanwege diens relatie met een meisje uit een lagere klasse. Dit meisje, Aaltje, onderhoudt vanuit Brielle via brieven heimelijk contact met haar schoonmoeder.

Feminisme 3.0
Ondertussen verbaast Henriëtte zich al langer over het zogenoemde feminisme 3.0. "De eerste golf was eind 19e, begin 20e eeuw en leverde het stemrecht voor vrouwen op. De tweede golf was in de jaren '60 / '70 en ging onder andere over gelijke rechten voor mannen en vrouwen op de werkvloer. En nu spreken we over de derde golf. Wat stelt het feminisme nu nog voor? Ik kan er niet veel mee. Vrouwen die zich ongelijk behandeld voelen kruipen in een slachtofferrol. Of feministen hebben kritiek op vrouwen die geen toppositie willen bekleden. Het lijkt erop dat nu iedereen zo'n beetje haar eigen feminisme heeft. Voor mij gaat het erom dat je als vrouw kunt kiezen. Dat je elkaar niet beoordeelt, laat staan afvalt. Want hoe kun je emanciperen als er altijd kritiek is?"
Hierdoor getriggerd las Henriëtte over Aletta Jacobs, de eerste vrouw die ging studeren. "Ik heb heel veel research gedaan naar de eerste feministen. Ik las over hoe ze in het begin van de twintigste eeuw bijeenkomsten in herensociëteiten verstoorden door bakken met condooms naar binnen te gooien. Het waren ludieke acties. Ik heb respect en bewondering voor de eerste strijdsters. Ze waren erg actief, moedig en vol lef."

'Om feminisme te duiden heb ik mij verdiept in de oorsprong'

Vechten voor eigen keuzes
Henriëtte hoopt dat ook jonge vrouwen tussen de 20 en 30 jaar haar roman willen lezen. "De hoofdrollen zijn voor twee heel verschillende vrouwen. Beiden vechten ze voor het recht om hun eigen keuzes te kunnen maken. In die tijd hadden vrouwen niets te vertellen. Ze mochten niet eens alleen op de fiets naar het dorp, want dat was niet chic. Ik denk dat veel meiden dat niet eens weten."

Ze besluit: "We hebben de verworven vrijheden te danken aan de eerste feministen. Ze werden door de maatschappij vaak weggezet als gefrustreerd, maar ze hebben niet voor niets gestreden. Ik heb respect voor ze en ben ze dankbaar."

'We zijn klein, maar kennen onze kracht'

Eigenaar Orhan Halici en winkelmanager Pieter Knecht.

NAARDEN - Deze maand bestaat Gooiland Computers 25 jaar en dus vindt eigenaar Orhan Halici het tijd voor een feestelijke receptie en kortingsacties. Hij is zijn grote schare aan vaste klanten erg dankbaar.

Halici begon in de zaak als stagiair bij de heer Mauritz in toen nog de PC Plus Occasion Shop. Hij kocht de zaak 15 jaar geleden over. De afgelopen tijd zag hij vele computerwinkels in de omgeving omvallen, maar Gooiland Computers gaat gestaag door. "We zijn klein, maar kennen onze kracht. Die ligt in het bieden van veel service. Natuurlijk kan je een computer goedkoper kopen via internet of een grote keten. Maar toch kiezen de klanten voor ons. Want als de klant een computer binnen heeft, denkt hij vaak: en nu?"
Winkelmanager Pieter Knecht: "We leveren hier van A tot Z en dat gaat dus veel verder dan de verkoop van een laptop. We installeren deze en maken 'm gebruiksklaar. Tegenwoordig heeft iedereen een mobieltje, een laptop, een geluidsinstallatie; wij regelen dat alles met elkaar wordt gekoppeld." Halici geeft een sprekend voorbeeld. "Een klant kocht een laptop bij een grote keten in Almere. Er zat een toets los en dus moest hij terugrijden: drie weken levertijd. Ik kon de toets in drie tellen vervangen en daar reken ik dan niets voor. Uiteindelijk zien veel mensen dat je voor het gehele plaatje bij ons veel beter af bent."

Bij Gooiland Computers nemen ze dan ook de tijd voor de klanten. De personeelsleden voorzien alle klanten van advies dus kan het voorkomen dat je even moet wachten. Maar niemand lijkt dat erg te vinden. "Het gaat de hele dag door, we krijgen heel veel vragen en die gaan lang niet alleen over de verkoop", besluit Knecht.

15 / 24

Bartion André Morsch schittert zaterdag samen met Julius Drake op piano in de Tindalvilla.

donderdag 16 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Van 09.30- 12.00 uur. Info tel: 035-6911903

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Schrijfcafé

Bibliotheek Naarden 13.15 uur

Van 13.15 -14.45 uur. Schrijfcafé met Lynette de Ruijter i.h.k.v. de Boekenweek. Thema: 'Verboden vruchten'. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kosten deelname: € 12,50.

Open Eettafel

WOC de Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 17 maart

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur


Spelletjesmiddag

WOC de Palmpit 14.00 uur

Van 14.00 – 16.00 uur. Koekoeklaan 3, Bussum.

Zelf muziek maken

WOC de Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Van 14.00-15.30 uur. Liedjes van vroeger, zonder bladmuziek. Zelf instrument meenemen.

Bingo

WOC Spieghelwijck 14.30 uur

Inclusief koffie, thee en hapjes voor 3 euro. Info en opgeven s.v.p. tel: 035-6981330 of 035-6932318.

Optreden jazzband

Vivium 15.30 uur

Van 15.30 uur tot 17.00 uur. CCQ jazzband inclusief happy hour, een gratis drankje en hapje. Kosten: 6 euro per persoon. Mezenlaan 19, Bussum.

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.00 tot 19.15 uur broodmaaltijd met soep en snack. www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum een goed gesprek over de Bijbel. www.ruimte-bussum.nl.

Frank Boeijen

Spant! 20.15 uur

zaterdag 18 maart

Inloop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3, Bussum van 10.00 - 11.30 uur.

Schubertiade

Tindalvilla 12.00 uur

Schubert's liederencyclus 'Die schöne Müllerin' uitgevoerd door de bariton André Morsch en pianist Daan Boertien. Kaarten € 25,- consumpties inbegrepen. Te reserveren via www.tindal.nl en wijnhandel Eduard Mol.

ASGM Samen lunchen

Restaurant Archibald 12.30 uur

Brinklaan 25, in Bussum. Reserveren uiterlijk 16 februari bij Pépé 035-6944483 of Lidemey 035-8889959.

Open dag G-voetbal

NVC 13.00 uur

Van 13.00 tot 16.00 uur. G-voetbal bij NVC is voor iedereen die niet mee kan komen in het gewone voetbal. Dit kan zijn door een langdurige ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking, maar ook door een Autisme Spectrum Stoornis, ADHD of andere uitdaging. Bel 06-39476446 om af te stemmen welke tijd je het best kunt komen.

Nieuw Geld

Spant! 20.15 uur

Acteur Victor Löw staat dit seizoen naast Vera Mann in een gloednieuw Nederlands stuk van Charles den Tex en Peter de Baan.

zondag 19 maart

Stadswandeling

Naarden Vesting 12.30

Onder begeleiding van een stadsgids. Vertrek: Utrechtse Poort. Kaartjes verkrijgbaar vanaf 12.15 uur. Prijs: € 3,-, kinderen tot 12 jaar gratis

Bingo

WOC de Palmpit 14.30 uur

Koekoeklaan 3. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en een kopje koffie of thee). Voor degenne die geen bingo willen spelen is er gratis inloop.

Verduurzaming

Grote Kerk Naarden 16.00 uur

Een themamiddag over 'Verduurzaming van monumentale gebouwen'. Ontvangst 16.00 uur door ds. Lennart Heuvelman. Om 16.30 presentatie door ir. Bob Custers, architect. Om 17.30 een hapje en een drankje. Muzikale omlijsting: Mary-Ann Eessaar, viool. Kinderopvang aanwezig. Aanmelden: pkn.naarden.vt@gmail.com.

maandag 20 maart

Wijkcoach

WOC de Palmpit 10.00 uur

Gratis aanspreekpunt in de wijk voor vragen, ideeën en zorgen. Informatie: 06-38626299.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: tel. 0294-880155.

ASGM Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Voor inwoners van Gooise Meren. Nassaustraat 3b, Bussum. Van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ASGM zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Over de natuurbrug

Spiegelwijck 14.00 uur

Met Amalia over de natuurbrug. Onder leiding van Jaap Vlaanderen over het Gooisch Natuurreservaat. Met uitleg over wat nodig is om het natuurschoon, de variatie aan flora en fauna, op peil te houden. Ook de natuurverbindingen en de (soms omstreden) 'natuurbruggen' komen aan de orde. Bijdrage in de kosten: € 7,50 (incl. consumpties) Aanmelden: amalia.bus@kpnmail.nl of 035-6932318 of 035-6910412.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 21 maart

Pilates met Kata Kanya

Heart to Heart 9.00 uur

Naardermeer

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Themaochtend over het Naardermeer door Wim Krijnen van Natuurmonumenten. Het ontstaan van het Naardermeer en de flora en fauna van dit bijzondere gebied zullen aan bod komen. De toegang is vrij.

ASGM Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

De film is 'Demain tout commence'. De film begint om 14.00 uur. Kaarten à € 7,75 zijn aan de kassa verkrijgbaar of te bestellen op www.flmhuisbussum.nl.

Koninklijke Visio

BibliotheekNaarden 13.30 uur

Gratis advies en informatie over slechtziendheid en blindheid. Limburg Stirumlaan 2 Naarden. Van 13.30 – 15.30 uur. www.visio.org.

ASGM Handwerkclub

Wisselende locatie 14.00 uur

Van 14.00 tot 16.00 uur. Informatie via Rita Beun-Kroonenburg op 06-46547533 / rita@beun.net.

'Hoe Naarden stad werd'

Antonius Hof 14.30 uur

Lezing met beelden door de heer Henk Michielse, historicus. Toegang gratis.

woensdag 22 maart

Workshop EHBO

Rode Kruisgebouw 9.00 uur

Aan baby's en kinderen. Met deze basiscursus maakt u kennis met de belangrijkste EHBO-vaardigheden voor de 7 meest voorkomende kinderongevallen. https://shop.rodekruis.nl.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Spelletjes, puzzelen en kaarten. Informatie en aanmelden: tel. 035-6227352.

Bingo

Vivium Godelinde 14:30 uur

Van 14.30 -16.00 uur. Kosten € 3,- per persoon. Jozef Israëlslaan 1 te Bussum.

Salafisme: een gevaar of niet?

Het Trefpunt 20.00 uur

Fuad El Bouch bestudeerde het salafisme o.a. aan de Universiteit van Amsterdam en is arabist. Hij verzorgt een inleiding. Meer informatie: www.cciv.nl.

donderdag 23 maart

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Filmhuis Bussum

'Sieranevada'.

*Aangrijpende Golden Globe-winnaar MOONLIGHT, een Afro-Amerikaanse jongen op zoek naar zijn plaats in de wereld.
*JACKIE herhaalt de moord op John F. Kennedy en de afloop, door de ogen van de First Lady.
*FENCES brengt de kijker naar 'de verloren droom' in het Amerika van de jaren vijftig.
*HET DOET ZO ZEER is Heleen van Royens hartverwarmende en hartverscheurende portret van haar demente moeder.
*In waargebeurd LION pakt een klein jongetje op Indiaas station de verkeerde trein.
*Bloedstollende western, BRIMSTONE van Martin Koolhoven, met Carice van Houten.
*Flierefluiter krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE plotseling de zorg over zijn dochtertje.
*T2 TRAINSPOTTING blikt terug op de 'cultklassieker' uit 1996.
*Bitterzoete roadmovie AMERICAN HONEY toont hoe Amerikaanse jongeren, zoekend naar vrijheid, die juist inleveren.
*SIERANEVADA, familiebijeenkomst rond overleden vader geeft gepassioneerde discussies.
*LA LA LAND, pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor breed publiek.
*FAMILIEFILM: In SING organiseert een koalabeertje een zangwedstrijd voor de stad van de dieren (Nederlands gesproken).
*SPECIAL: In EXHIBITION ON SCREEN: I, CLAUDE MONET belichten kunstexperts Claude Monet.

Versa vrijwillgerscentrale

*Amaris, Woonzorgcentrum De Veste zoekt een begeleider 'digifiets' voor 2 uur p/w om een groep van 8 bewoners op de digifiets te begeleiden.
*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een vrijwillige vervoerder voor 4 uur per maand om mensen naar bv. ziekenhuis, huisarts etc. te vervoeren en te begeleiden.
*Vivium Zorggroep De Antoniushof en De Vesting zoeken mensen voor 2 uur per week, om de bewoners naar de gymvereniging en weer naar hun woning te brengen.
*Natuurmonumenten zoekt mensen die graag in de natuur werken en die op donderdag samen met een team zes uur lang de handen uit de mouwen willen steken.

'De tuintjes zijn heel populair. We hebben 25 man op de wachtlijst'

Hopen op snel duidelijkheid over overname GNR

Voorzitter Elzeba Kleiss bij haar kas. Foto's: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - Twee tot drie jaar moet je toch zeker wel op de wachtlijst staan voordat je een stukje land kunt bemachtigen van de volkstuindersvereniging Naarden aan de Keverdijk. En dan krijg je een klein perceel: maximaal 100 vierkante meter. "Maar dat is groot genoeg voor een beginner. We delen de percelen noodgedwongen op in kleinere kavels zodat we de wachtlijst kunnen terugdringen", aldus voorzitter Elzeba Kleiss.

Het is goed toeven in het 'kasje' van Elzeba. Ze tuiniert samen met haar zus en ze kochten het kasje met de erfenis van hun moeder. Ze zit op een witte plastic stoel te genieten van de eerste zonnestralen op haar gezicht, haar voeten tussen de eerste jonge slablaadjes en de tomatenplanten. "Het is heerlijk ontspannen op de tuinen. Ik had altijd een hele drukke baan als leidinggevende op de universiteit en hier kom je echt tot rust."

Het voorjaar komt eraan.
De burgemeester bezocht vorige week de tuintjes.

'De grootste behoefte? Wij hebben een nieuw clubhuis nodig'

Wie tuiniert hier?
"Je ziet dat de tuinen bij iedereen goed aanslaan. Het verjongt heel erg. Vroeger waren de tuinen echt alleen voor de oudere mannen uit Naarden. Deze heren hadden de grote productietuinen. Je ziet dat ze weggaan of overlijden. Natuurlijk zijn er nog steeds gepensioneerden, maar er komt nu een heel nieuw publiek. Vroeger moest je uit Naarden komen, dat hoeft niet meer. Dus ze komen uit Huizen, Hilversum, maar natuurlijk veelal uit Bussum en Naarden. Tegenwoordig is 45 procent vrouw op de tuin. We zien veel gezinnen met kinderen die tuinieren; ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Ze zijn bewust bezig met eten en smaak. We hebben hoogopgeleide mensen die bijvoorbeeld in het ziekenhuis werken, maar ook mensen die bijvoorbeeld bij de Tomingroep werken. En de scholieren tuinieren hier, want we hebben de schooltuintjes."

Wat is er zo fijn aan tuinieren?
"Het ontspant heel erg. Op je werk ben je veel binnen, hier kun je heerlijk buiten zijn. Al is het maar 's avonds een uurtje schoffelen. Persoonlijk vind ik dat als je veel werkt en zoals ik in het Spiegel woont, je je ook in een soort reservaat bevindt. Hier zie je dat de samenleving veel diverser is. Ik vind het daarom in sociaal-cultureel opzicht heel belangrijk. We hebben hier mensen uit Suriname, Turkije, noem maar op. Je ziet dat ze ook andere producten verbouwen en op een andere manier. Dat is leuk om te zien en om over te praten. Ik wissel weleens een plantje uit met mijn Turkse buren hier op de tuin. We praten over de kinderen en dat is heel gezellig. De Turkse mensen zoeken elkaar ook op, zo drinken ze iedere zondagmiddag gezellig muntthee onder een grote parasol."

'Vroeger kwamen hier alleen oudere mannen, dat is nu heel anders'

Wat doen jullie met overschot?
"Dat is er niet zo veel, soms een hele partij snijbonen of courgettes. Dat delen we met elkaar. We mogen niet geven aan de voedselbank, daar zijn allerlei regels voor. Ook hebben we geen grote productietuinen meer."

100 jaar        

De moestuintjes bestaan dit jaar 100 jaar. Dat wordt rond juni gevierd met een open dag op het volkstuinencomplex.

Er wordt gewerkt aan een boekje met een leuk historisch overzicht van het tuinieren bij vtv Naarden.

Wie nog leuke foto's of anekdotes heeft wordt verzocht deze aan te leveren via info@vtvnaarden.nl.

Hoe is het contact onderling?
"De mensen geven elkaar tips over de tuin tot je er gek van wordt," lacht ze. "Die tips zijn ook allemaal tegenstrijdig. Daarnaast houden we elkaars tuintje bij als je op vakantie bent. Dan plukken we elkaars fruit of sla en halen we er even de schoffel door. Het clubhuis is op zaterdag open en er zijn corveetaken, zodat iedereen helpt de gemeenschappelijke paden te onderhouden."

Waar hebben jullie nog behoefte aan?
"Aan verbetering van het clubhuis. Het is nu een grote, donkere schuur met een stenen vloer. Omdat we een ander publiek bedienen, zijn er ook andere behoeftes. De dames willen hier lekker thee kunnen drinken in een rieten stoel in de serre. Daar is veel behoefte aan, er wordt veel over 'gezeurd' door de leden. Maar het probleem is dat we niet willen investeren zolang niet duidelijk is of het Goois Natuurreservaat (GNR) daadwerkelijk de tuinen zal overnemen van de gemeente. We zitten al jaren te wachten op duidelijkheid hierover. Maar tot die tijd willen we niet drieduizend euro in het clubgebouw investeren."

Je bent zelf nog niet zo lang voorzitter, waar ga jij je mee bezighouden?
"Ik ben nu een jaartje voorzitter. Het is mijn taak om de boel te professionaliseren. Het doel is straks een goede gesprekspartner te kunnen zijn voor het GNR. Het huurcontract met de gemeente loopt af op 1 januari 2019. De hoop is dat GNR dezelfde voorwaarden zal hanteren. Want al met al zijn we heel tevreden met deze 4 hectare grond."

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Brediusweg 43

Architect Foeke Kuipers

Industria (1912)
Brediusweg 43

De Bussumse uitgever Dr. Gustav Schueller gaf een eeuw geleden de 'Bibliotheek voor de Moderne Hollandsche Architectuur' uit.

Elke uitgave was een soort catalogus/brochure van de werken die een architect had uitgevoerd, waarmee hij mogelijk nieuwe opdrachtgevers hoopte te verkrijgen.

In 1916 verscheen het tweede deel, in drie afleveringen. Een aflevering was gewijd aan de werken van Foeke Kuipers, architect B.N.A. te Amsterdam en bevatte foto's en tekeningen van in- en exterieurs van huizen en gebouwen van deze bouwmeester uit de periode 1899-1915. Voor- en achterin staan advertenties van bouw-, interieur- en installatiefirma's. Een flink aantal, 28 van de in totaal 68 platen, betreft gebouw Industria, Dam 27 in Amsterdam. Vanuit dit gebouw, de Groote Club, openden Duitse militairen op 7 mei 1945 het vuur op feestvierende Amsterdammers. Twintig mensen werden gedood en 120 gewond. Dit gebouw wordt nu verbouwd tot een luxe hotel.

Foeke Kuipers (1871-1954) woonde later in Huizen; zijn broers Tjeerd en Roelof waren ook architect. Tjeerd was in Bussum de architect van de Paulusschool (Eendrachtpark) en de Wilhelminakerk.

In het hiervoor genoemde boek staan ook twee Bussumse villa's, te weten Brediusweg 41 en 43. Van nr. 43 uit 1912 is hier een foto en een plattegrond afgebeeld.

Klaas Oosterom

Top1Toys: ook eigen assortiment

Het kersverse team van Top1Toys. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Een nieuwe formule met een uitgekiend assortiment en leuke aanbiedingen, dat is wat Top1Toys wil brengen. De speelgoedwinkel opende afgelopen week haar deuren aan de Nassaulaan.

"We hebben al zo veel leuke en enthousiaste reacties ontvangen van klanten", vertelt verkoopdirecteur Hans Hummelink enthousiast. Vooral het feit dat ze voor een deel een eigen assortiment voeren schijnt in de smaak te vallen bij de Bussumse consument. "En als we horen dat ze eigenlijk iets missen in het aanbod, dan kijken we of we dat kunnen toevoegen", vervolgt Hummelink. Maar de vraag is of er met zo'n breed assortiment nog wel wat te wensen overblijft voor de consument.
Zo hebben ze naast alle grote speelgoedmerken een eigen sportlijn, een professioneel assortiment met onder meer ballen en skateboards, en een uitgebreid educatief assortiment waarmee ze vooral op de jeugd in de basisschoolleeftijd mikken. Als je een leeftijdssticker op de winkel zou kunnen plakken is dat er een van 0 tot 100, zo lijkt het. En of dat nog niet genoeg reden is om naar de winkel te komen hebben ze voor de fanatieke shoppers ook altijd 350 artikelen in de aanbieding. "We willen verrassen en het leuk maken voor de klant om bij ons binnen te lopen." Hummelink vertelt dat Top1Toys volop bezig is de nieuwe formule uit te rollen en dat ze trots zijn om deze nieuwe winkel ook in Bussum te laten zien.

Puur Makelaars 1 jaar in Bussum

Twee nieuwe gezichten

Enthousiaste medewerkers Lieke en Remi. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Ze zijn twee, relatief nieuwe gezichten bij Puur Makelaars aan de Huizerweg, Lieke Bloemhof en Remi Brouns. Allebei zijn ze enthousiast over hun vakgebied én Bussum

Een klant die het kantoor belt of binnenloopt heeft grote kans dat hij Remi treft. Hij kan zich goed inleven en kent de markt in 't Gooi overigens op zijn duimpje, hij groeide hier op. Binnenkort start hij met zijn opleiding tot makelaar en hij kan ook niet wachten om straks zelfstandig met klanten op stap te gaan. Een langgekoesterde wens gaat dan in vervulling. Ook Lieke is voor veel mensen in het Gooi geen onbekende. Ze werkte hiervoor bij een ander makelaarskantoor in Bussum en daarvoor was ze makelaar in Amsterdam. "Ik kan die ervaring uit Amsterdam goed inzetten, veel van onze klanten komen vanuit Amsterdam naar het Gooi. Daarbij loopt Puur wel voorop als het gaat om het gebruik van allerlei data, waardoor we onze klanten beter kunnen helpen." Een voorbeeld daarvan passen ze nu al toe met Puur Exclusief.
Puur Makelaars zit nu ruim een jaar in Bussum. In totaal hebben ze nu zes kantoren en daar komt binnenkort een zevende bij in Haarlem-Noord.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Alles voor je interieur & lifestyle bij Elegance Decostyle, Vitusstraat 29a te Bussum of shop online op www.elegance-decostyle.nl.

Jong&Vrolijk&Frans: Franse les voor kids van 7-14 jaar. Wil je al wat Frans leren of beter worden in Frans? Geef je op! Van april-eind juni, 10 lessen voor 100 euro excl. lesmat. Kleine groepjes. www.vrolijk&frans.nl tel: 06-12281546

Schilderwerk. Groot of klein - Binnen/Buiten. Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 06-53148137. 35 jaar ervaring

Mooie ligplaats voor uw boot! Jachthaven Spiegelzicht Nederhorst den Berg www.spiegelzicht.nl 06-29024159

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd voor horeca of tuin. Afwisselend werk en lekker buiten. Kijk voor locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288

Project P - preventief eropaf, een nieuwe project van Versa Welzijn in Gooise Meren. Vrijwilligers komen bij u thuis en werken preventief en actief met u samen aan financiële problemen. Bieden hulp bij het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven en ondersteunen u bij het afspreken en realiseren van structurele betalingen aan crediteuren. Vrijwilliger worden of hulp nodig? Info: Wilma Post, 06-13965604; wpost@versawelzijn.nl

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p/mnd. Info: 035-6935525/06-22393323

Huis laten ontruimen? Vraag folder: 035-5233599 of www.woningontruiming.com

REPARATIE NAAI/LOCKMACHINES VAN HUISSTEDEN GRATIS HALEN/BRENGEN BUSSUM/ HILVERSUM. TEL.NR. 035-6911161

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk. Huur € 130,- p.m. Tel. 06-53504070

TE HUUR GARAGE BOX Bussum-Zuid 035-5312667

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Popkoor Prestige wil het grootste koor van Nederland worden

Het koor oefent vanaf 29 maart iedere week twee uur in Podium de Vorstin. Foto: Popkoor Prestige

HILVERSUM – De naam geeft al meteen de hoge ambities weer: Popkoor Prestige wil het grootste popkoor van Nederland worden. Dit nieuwe showkoor in Hilversum gaat 29 maart van start.

Het popkoor bestaat al twee jaar. In 2015 hebben dirigent Ton van Diepen en marketeer Sandra Rotmans het popkoor opgericht. Prestige bestaat inmiddels uit bijna twintig leden, maar dat moeten er minstens tachtig worden en liever nog meer zelfs: honderdvijftig. Woensdag 29 maart trapt het Hilversumse koor af. Dat gebeurt in de zaal van het Hilversumse poppodium aan de Koninginneweg 44. Annika Esslage heeft als dirigente de muzikale touwtjes van het koor in handen, dat de nieuwste Top 40-hits gaat instuderen. Het koor oefent vanaf 29 maart iedere week twee uur in Podium de Vorstin. "Mannen en vrouwen in de leeftijd van 12 tot 65-plus zijn welkom", geven de twee oprichters aan. "Muziekervaring is geen vereiste, maar plezier in zingen wel. Dit biedt amateurzangers de mogelijkheid om te leren zingen en samen met anderen te streven naar de hoogste kwaliteit in zang en show. Tijdens de repetities wordt er aandacht geschonken aan show, choreografie en solo's. Popkoor Prestige Hilversum neemt op regelmatige basis deel aan concerten en evenementen."

'Excellentie wordt beloond'

Team College De Brink tweede op provinciale kookwedstrijd

De studenten buigen zich over het gerecht, de topkoks Jaimie van Heije, Paul Fagel en Julius Jaspers kijken toe. Foto: Bob Awick

LAREN - Koks Kirsty Meijerink en Linda Kok van College De Brink zijn donderdag tweede geworden in de provinciale kookwedstrijd die op hun school in Laren werd gehouden. Gastvrouw Lotte van Kampen werd derde.

Op de wedstrijddag stonden de vierdejaars studenten Kirsty en Linda stonden 's morgens al vroeg in de keuken. "We begonnen een beetje stroef, maar toen we bezig waren, ging het wel lekker", vertelt Kirsty. De ingrediënten waarmee ze zouden gaan koken waren vooraf bekend, maar het precieze gerecht werd pas kort van tevoren bekendgemaakt. Uiteindelijk werd het allemaal geserveerd in het restaurant van de school aan sponsors en vertegenwoordigers van de deelnemende scholen. En natuurlijk beoordeeld door een jury, bestaande uit voorzitter Paul Fagel, Jaimie van Heije en Julius Jaspers. "Het is nogal veel waar we op moeten letten", zegt Jaspers. Hij vindt het leuk om te jureren en om met jonge mensen bezig te zijn. Directeur Raymond Kok van College De Brink is erg trots op de hoge eindklassering van zijn leerlingen: "Met dit soort vakwedstrijden wordt excellentie beloond."

Vlot vanuit 't Gooi naar Schiphol via nieuwe brug

Vlot langs knooppunt Diemen via de nieuwe Betlembrug. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDEN - Automobilisten komend uit de richting 't Gooi kunnen op de A1 nu ook gebruikmaken van de nieuwe verbindingsweg naar de A9. Daarbij passeren ze het Amsterdam-Rijnkanaal over de gloednieuwe Betlembrug.

Wie de nieuwe route naar de A9 (richting Zuidoost en Schiphol) kiest, gaat vlot lángs het knooppunt Diemen op de A10 in plaats van over het knooppunt heen. Dat betekent wel even opletten: het keuzemoment is al direct na het aquaduct bij Muiden. Dat is bijna twee kilometer eerder dan de bekende afslag Amstelveen/Schiphol. Het vroegtijdig kiezen van de gewenste route voorkomt dat 'wevend verkeer' rond knooppunten files veroorzaakt. Dat principe wordt op de verbrede route A6-A1-A9 vaker toegepast.

De rijbanen tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen zijn al klaar, maar de knooppunten zelf nog niet en daardoor ontstaan er dagelijks files. Om de doorstroming te verbeteren bouwt Rijkswaterstaat deze knooppunten eerder af dan gepland. Knooppunt Diemen is sinds deze week klaar, knooppunt Muiderberg volgt van de zomer. Het werk veroorzaakt daar in de weekeinden extra overlast in verband met (gedeeltelijke) afsluitingen.

De 354 meter lange Betlembrug over het Amsterdam-Rijnkanaal werd in augustus 2016 in gebruik genomen door het verkeer richting 't Gooi. Hij bestaat uit drie overspanningen naast elkaar, waarop de auto's het kanaal op meer dan 10 meter hoogte kruisen. De brug is vernoemd naar het recreatieoord van ondernemer Hermanus Betlem dat in de jaren 30 van de vorige eeuw op de plek lag waar de brug nu overheen gaat.

Lentekriebels? Haal het voorjaar alvast in huis!

Zet wat bloembolletjes in mooie kopjes en bekers, daar fleurt de boel van op.

Het is aan alles te merken: het voorjaar komt eraan. Maar wacht nog maar even met het kopen van nieuwe tuinplanten, want maart kan een grillige maand zijn. Geen zin om te wachten? Maak het dan gewoon lente in je woonkamer. Daarvan kun je ook genieten terwijl je met een warm dekentje op de bank ligt.

Bloemetjes
Een snelle manier om het voorjaar in huis te halen, is met narcissen, hyacinten en violen. Veel bloemenwinkels en supermarkten verkopen compleet opgemaakte voorjaarsbakken. Maar je kunt ook zelf creatief zijn. Plant een viooltje in een mooie kop en schotel en zet je creatie op een plek waar het licht je huis binnenvalt. Als de zon dan doorbreekt, kun je daar zomaar heel blij van worden!

Grote schoonmaak
Opruimen en poetsen... Dat zijn misschien niet de woorden die je wilde horen, maar probeer het toch maar eens. Gooi alle donkere plaids, warme sjaals, pantoffels en dikke truien naar zolder, daar doe je de komende maanden toch niets mee. Haal een sopje door je opgeruimde huis, lap je ramen - ja, ook aan de binnenkant - en kijk eens kritisch om je heen: is het al fris en licht genoeg?

Weg met fluweel en wol
Luidt het antwoord op de vorige vraag 'nee', dan kun je daar met een paar simpele trucs iets aan doen. Dikke stoffen zoals fluweel en wol horen niet bij de lente. Vervang je kussenhoezen en gordijnen voor andere stoffen zoals katoen en linnen. Wat de gordijnen betreft zou je ook nog een semitransparante stof kunnen overwegen. Hiermee laat je natuurlijk daglicht binnen en daar zijn we na die donkere maanden wel aan toe.

Wanddecoratie
Een mooie zwart-witfoto of -poster aan je muur kan een ware eyecatcher zijn, maar de maand maart is een goed moment om deze plaat te vervangen voor iets met wat meer kleur. Een nieuwe trend op dat gebied zijn de wandversieringen van Ogu.nu, waarbij een of meerdere foto's of afbeeldingen over meerdere vlakken worden verdeeld: een soort collage die je met plakstrips op de muur plakt. Je kunt zelf een Ogu ontwerpen of er een kiezen uit de collectie.

Column

Linke soep

Op een bekende koop/verkoopsite staat: 'Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook'. Dat geldt ook als je overweegt het huis van je ouders te kopen ter besparing van erfbelasting. De verleiding is groot: je ouders hebben een eigen huis, willen dat verkopen, maar er nog wel in blijven wonen. Er zit nog maar een hele kleine hypotheek op het huis, dus er zijn vele manieren om de koopsom te betalen. Ouders betalen huur en daarmee kun je je box 3-belasting betalen. Extra bonus: bij overlijden van je ouders zou geen erfbelasting over de woning verschuldigd zijn! Allemaal ronkende argumenten, maar bekijk eerst het hele plaatje, want er is altijd meer dan je denkt. Box 3 is zo'n aandachtspunt: je betaalt gedurende al die jaren box 3-belasting over de waarde van de woning. Gelukkig is de te ontvangen huur onbelast. Verder is in ieder geval 2% overdrachtbelasting verschuldigd over de koopsom / waarde. De wijze van betalen van de koopsom verdient ook de nodige overwegingen. Betalen kan op verschillende manieren, al dan niet gecombineerd. De bekendste is natuurlijk 'gewoon' afrekenen zoals bij de supermarkt. Is de woning nog belast met een hypothecaire schuld, dan zal betaling - in ieder geval voor een gedeelte - nodig zijn ter aflossing van die schuld van verkoper. Later betalen komt ook voor. We noemen dat schuldomzetting. De betaling van de koopsom wordt omgezet in een geldlening. Een andere variant is verrekening met een schuld die verkoper aan koper heeft. Tot slot is (gedeeltelijke) kwijtschelding in familieverband een optie. We noemen dat schenken, dus schenkbelasting wordt in beginsel geheven en omdat het niet de eigen woning is/wordt, is de hoge vrijstelling ook niet van toepassing. Tot zover eigenlijk allemaal redelijk overzichtelijk, maar de domper kan de hoogte van de huursom zijn die ouders (moeten) gaan betalen om uiteindelijk erfbelasting over de woning te voorkomen. Daarvoor moet de huur 6% van de WOZ-waarde van de woning in onbewoonde staat zijn. Blijkt dat achteraf bij overlijden van de ouder niet zo te zijn, dan loop je alsnog in de bijl van de erfbelasting, terwijl dat nu juist de bonus was om de hele transactie aan te gaan. Begin dus bij het eind en bereken eerst of betaling van de huursom wel mogelijk is!

Bomenkap is startsein bouwplannen Stork-terrein

NAARDEN - De voorbereidingen voor de bouwplannen op het Stork-terrein zijn gestart. Eerste wapenfeit is het kappen van bomen en ander groen.

Het nieuwbouwplan omhelst een flink aantal panden en locaties rondom de rotonde bij de Amsterdamsestraatweg in Naarden. Eerst is de nieuwbouw van de Godelindeschool aan de beurt, vervolgens wordt het Wellantcollege vervangen. Op de plek van het huidige Wellantcollege begint medio 2018 de bouw van 41 nieuwbouwwoningen.

Open Huizendag

Zaterdag 1 april is er weer een Open Huizen Dag. Volgens NVM zijn er meerdere redenen om mee te doen:
1. De dag wordt volop gepromoot en trekt dus veel potentiële kopers
2. Op één dag meerdere potentiële kopers betekent minder afzonderlijke bezichtigingen
3. Van de woningen die deelnamen aan de Open Huizen Dag in oktober 2016 was twaalf weken later 42 procent verkocht.
Meer info op nvm.nl.

Niet zo slim


Slimme energiemeters zijn niet altijd slim. Dat stelt de Universiteit Twente. Zij onderzocht verschillende modellen, waarbij veelvuldig verkeerde waarden werden gemeten. Consumentenorganisaties zijn hier flink van geschrokken, vooral omdat de overheid eist dat in 2020 iedereen een slimme meter in huis heeft.