BussumsNieuws

30 juli 2014

BussumsNieuws 30 juli 2014


Bussum staat blank na regen

De regenval zette de hele Brinklaan onder water. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het leek wel een moessonregen. Het regenwater kwam maandag met bakken naar beneden en zorgde in heel Bussum voor veel problemen. Na de eerste wolkbreuk 's ochtends stonden al enkele straten blank. Een paar uur later, net na de lunch, was het weer raak en stonden er nog meer straten onder water. De brandweer moest met man en macht werken om het water weg te laten lopen.

Vooral de tweede wolkbreuk zorgde voor problemen. De meeste problemen ontstonden aan de Brinklaan en aangrenzende straten. Het vele hemelwater zorgde ervoor dat er een forse laag water op het asfalt lag. De putten konden het water maar amper verwerken, waardoor de brandweer er aan te pas moest komen. De schade bleek al snel fors. Behalve dat het hele verkeer geen kant op kon door het water, stond ook de parkeergarage aan de straat blank. Grote pompen van de brandweer moesten er aan te pas komen om het water weg te pompen. Even verderop had ook de gemeente problemen: de kelder stond onder water. Daar worden onder andere kunstwerken van de gemeente bewaard. De brandweer had er een paar uur werk aan; 's avonds waren de problemen weer achter de rug.

Ook het Spiegel kreeg het zwaar te verduren. Foto: Gerard Arninkhof

'De regen heeft heel wat schade gemaakt. Het water stond tot je enkels'

Brede school
Ook aan de andere kant van Bussum zorgde de regen voor schade. Het water zorgde ervoor dat het theater van de brede school aan de Lange Heul onder water kwam te staan. Ook andere kamers van het gebouw hadden overlast van het vele water. De zaal moest leeggepompt worden. Medewerkers van de gemeente hebben lang doorgewerkt om alles weer droog te maken.

Schade
Een dag later was de gemeente nog druk met het opnemen van de schade. "De regen heeft heel wat schade gemaakt. Hoeveel schade exact moeten we nog onderzoeken. Het water stond tot je enkels. We hebben het nu vooral druk met schoonmaken. Daarnaast gaan we nog van alles checken: de staat van de putten en dat soort zaken", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "De brandweer heeft de parkeergarage weer helemaal op orde gebracht. De meeste auto's konden vanmorgen zonder problemen weer naar boven komen." De gemeente laat weten dat de meeste schade vergoed wordt door de verzekeraar.

De brandweer werd zo'n 60 keer gebeld wegens wateroverlast. Daarmee hoort Bussum tot de meest getroffen plaatsen.

Naarden
Terwijl Bussum veel last had van het water, bleef de schade voor Naarden beperkt. Toch moest de brandweer ook een paar keer aan de slag om het water weg te werken. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brandweer zo'n 20 keer werd gealarmeerd.

Het water zorgde ook voor problemen op speelpark Oud Valkeveen. Een groot deel van het park stond onder water. "We hebben het nog nooit zo erg meegemaakt", laat een medewerker weten. Naast het speelpark had ook voetbalclub NVC last van het water: een veld stond blank. Er waren daarnaast enkele straten ondergelopen, waaronder de Lambertus Hortensiuslaan. De schade bleef beperkt.

Bewoners bedenken 750 namen

NAARDEN - Bewoners uit Naarden, Bussum en Muiden hebben de afgelopen weken massaal namen bedacht voor de straks nieuw te vormen gemeente. Er werd de afgelopen weken opgeroepen om een naam te bedenken. Dat leverde 750 inzendingen op.

Een werkgroep met experts gaat nu de voorgestelde namen bestuderen. De gemeenteraden beslissen in oktober over de naam. Daarna kijkt de Tweede Kamer er ook nog naar.

Veelpleger gepakt

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een man (25) gepakt voor meerdere inbraken. De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, kon worden opgespoord na langer onderzoek.

De man wordt er onder meer van verdacht een pand aan de Olmenlaan te hebben opengebroken. Ook sloeg de verdachte toe op de Naarder Comeniuslaan en enkele andere plaatsen zoals Veenendaal, Amersfoort en Den Helder. De man wordt ervan verdacht spullen te hebben gestolen. Daarnaast wordt de man er ook van verdacht spullen te hebben verkocht op Marktplaats zonder vervolgens te leveren.

26

baby's werden er het afgelopen jaar geboren in Bussum

What's in a name

Foto: jessica de jong

Romeo en Juliette, tweede acte, tweede bedrijf. Maar Shakespeare had het toen zeker niet over Muiden, Naarden en Bussum toen hij 'What's in a name' noteerde. Maar ik wel. In onderstaand stukje.

Het Projectbureau Fusie Muiden-Naarden-Bussum heeft wat slordig gehandeld door de inschrijving voor een nieuwe naam van de fusiegemeenten tot 14 juli te laten lopen. De dag ervoor was een zondag en communicatie was dus moeilijk. Bovendien bleven de wervende billboards lang na die datum aan de weg staan, wat mogelijk ook weer verwarring heeft gesticht. Maar goed... ik heb nagedacht en was vrij vlot klaar met een nieuwe naam waarin alle drie de gemeente zich moeten kunnen vinden. En dus de burgers eveneens. Vanaf de middeleeuwen heeft het hele gebied de invloed gevoeld van het Muiderslot. Met name Graaf Floris de Vijfde drukte er zijn stempel op. Denk maar aan Stad en Lande van Gooiland, door hem verwezenlijkt en dat tot vrij kort geleden in stand werd gehouden. In de drie gemeente zijn dus her en der verwijzingen te vinden naar deze belangrijke edelman. Mijn naam voor de nieuwe fusiegemeente is: Florisland of Graaf Floris Land of Florislanden of Graaf Floris Landen. Te laat kwam in me op dat Stad en Lande ook een goeie zou zijn geweest. Iemand kwam met Gooimere, maar dat vind ik niks. Een jochie van een jaar of tien, Fabian, stuurde Fabianland in. Aandoenlijk, want hij onderbouwde het door te zeggen dat hij hier immers woont? We zullen zien... de tijd zal leren wat het uiteindelijk wordt.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 02/08 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. den Boer; 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastor De Gooijer
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. E.J. van Katwijk
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van Duinen; 17.00 u. ds. A. Tromp
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. Triodienst in Doopsgezinde Kerk
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Triodienst in Doopsgezinde Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. mw. C. Sieverink Triodienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. mw. ds. Y.Th.B.L. Bos
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Zonnige perioden, in het weekeinde kans op buien
Het blokkerende hogedrukgebied boven Scandinavië heeft plaatsgemaakt voor een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied. Dat beïnvloedt het weer tijdelijk gunstig. De wind is echter aanlandig geworden. Het is nu geen blokkerende situatie meer waardoor fronten van een oceaandepressie dichterbij kunnen komen. Vanaf het weekeinde wordt het wisselvalliger.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht. Er ontstaan enkele stapelwolken, maar de kans op een bui is klein. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 22 à 23 graden. Ook vrijdag schijnt naar verwachting de zon geregeld. Het blijft droog. De wind krimpt naar zuid. Het wordt 23 à 24 graden. Dat is gelijk aan het langjariggemiddelde voor begin augustus.

Het weekeinde
Zaterdag neemt de wisselvalligheid toe. Mogelijk schijnt eerst de zon nog geregeld, maar er komt geleidelijk meer bewolking opzetten. Er kunnen vervolgens enkele pittige buien vallen. Het wordt circa 25 graden. Voor zondag wordt afwisselend zonneschijn en bewolking verwacht. Er is kans op een bui. Bij een matige zuidwestenwind wordt het zo'n 23 graden.

Weetje
Maandag viel er 50 tot 80 mm regen in onze regio. Dat zijn enorme neerslaghoeveelheden voor een etmaal. Het werd veroorzaakt door een golvend koufront dat zich van de Britse eilanden naar Frankrijk verplaatste. Daardoor kromp de wind op grote hoogte naar het zuidoosten. Terwijl de bovenlucht zeer warm werd stroomde aan de grond juist koele lucht binnen.

Paul's Ontwaken

Op 21 februari 1913 overleed de 24-jarige zoon Paul, van Frederik van Eeden en Martha van Vloten, aan tbc. Op 17 mei stond Van Eeden bij uitgeverij Versluys al op stoep om het manuscript voor dit boekje in te leveren. Hij voelt zichzelf ook niet helemaal zeker van zijn zaak.

De eerste zinnen luiden: "Het komt niet vaak voor dat een vader de biografie schrijft van zijn zoon. Maar het zal toch wel niet strijden tegen de algemene gevoelens van kiesheid en bescheidenheid." Van Eeden schrijft over zijn zoon als een vergoddelijkt wezen en laat veel van zijn eigen gedachten, opvattingen en gevoelens zien. Van Eeden was in 1913 nog niet tot het katholieke geloof overgegaan, maar dit sterven had veel invloed op zijn religieus leven en hij gebruikt aan het christendom ontleende gedachten die hij verwoordde in zinnen als dat zijn zoon "naar een wereld ging in een nieuw en heerlijk bestaan." "Wij hadden gezien dat hij niet insliep, maar ontwaakte." Vandaar de titel. Paul werd op Algemene begraafplaats van Bussum begraven.

Twee uitgaven: luxe uitgave uit 1913 (derde duizend) van W. Versluys en (afgebeeld) een Servire Pocket, een heruitgave uit 1962 in de toen nieuwe spelling. De laatste 12 pagina's bevatten vier-regelige gedichten. Eén zin daarin luidt: "Verhoor mij nu, mijn kind! geef uwen vader kracht." Beide met een portret van Paul naar een tekening door Marie Cremers.

Wilt u dit boekje kopen? Het enige exemplaar van elk is te koop voor 14, resp. 10 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

HCAW kan twee keer geen potten breken

BUSSUM - Goed werk van de werper, maar toch weer een nederlaag voor de honkballers van HCAW afgelopen weekend. De Bussumers verloren zondag voor de tweede keer van het sterke L&D Amsterdam Pirates: 3-0.

HCAW had zeker kansen tegen de Amsterdammers. Dat kwam vooral door werper Granados. De Bussumse speler stond de Amsterdamse slagploeg slechts twee honkslagen toe. De werper van de Amsterdammers moest 3 Bussumse honkslagen toestaan, maar punten voor HCAW bleven achterwege. De Amsterdammers konden halverwege toch de score openen en 3 punten pakken. Dat was meer dan voldoende voor de zege. Door de zege mogen ook de Amsterdammers nu meedoen aan de play-offs.

HCAW verloor donderdag ook al van de Amsterdammers. Toen was de beter presterende tegenstander met 11-1 te sterk voor de Bussumers. HCAW probeerde het nog wel, maar al snel bleek dat de Amsterdammers een stuk sterker waren. Halverwege was de tank voor de Bussumers leeg en sloegen de Amsterdammers meerdere keren toe.

Regen
Het duel van zaterdag werd door de hevige regenval afgelast.

Meer woningen verkocht in Naarden en Bussum

Makelaar Hengeveld: 'Een wereld van verschil met vorig jaar'

Appartementen zijn een uitzondering; die staan gemiddeld langer te koop. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM - Er worden meer woningen verkocht in Naarden en Bussum dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het NVM. In Bussum wisselde in het tweede kwartaal van 2014 102 woningen van eigenaar, vorig jaar 'slechts' 56 huizen. In Naarden steeg het cijfer van 33 naar 58 woningen.

Makelaar Jasper Siewe uit Bussum ziet ook zeker dat er meer woningen worden verkocht. "Vooral realistisch geprijsd nieuw aanbod is sneller weg. Het middensegment, de eengezinswoningen tussen de 250.000 en 750.000 euro, loopt goed. We zien wel dat appartementen minder snel worden verkocht, net zoals het hogere segment met woningen van boven de 1,5 miljoen euro."

Leon Hengeveld, makelaar bij Kappelle Onroerend Goed noemt het 'een wereld van verschil' in vergelijking met vorig jaar. "Er zijn veel meer transacties. De afgelopen jaren waren veel mensen vertwijfeld. Door de positieve ontwikkelingen en berichtgevingen wordt er veel meer geschakeld. Als de prijs netjes is, dan verkoopt het."

Makelaar Jasper Siewe: 'Het middensegment loopt goed'

Een huis in Bussum stond gemiddeld in het tweede kwartaal van 2014 183 dagen te koop. In het tweede kwartaal van 2013 was dat gemiddeld nog 170 dagen. Ook in Naarden duurt de verkoop langer. Kopers wachten gemiddeld 126 dagen voor de koop rond is, vorig jaar waren dat 115 dagen. De gemiddelde prijs van een huis steeg: in Bussum van gemiddeld 322.000 euro naar 341.000 euro. In Naarden is de gemiddelde verkoopprijs van 273.000 naar 459.000 euro opgelopen, maar dat komt doordat er de afgelopen tijd meer dure, vrijstaande panden en twee-onder-eenkappers zijn verkocht.

Bussum heeft meer inwoners

BUSSUM - Anders dan de twee jaar geleden heeft Bussum het afgelopen jaar meer inwoners gekregen. In de gemeente wonen nu 39 mensen meer dan vorig jaar.

Bussum had in mei, toen de gegevens weer gemeten werden, 32.692 bewoners. Dat het bewonersaantal toenam, kwam vooral doordat er meer mensen in Bussum kwamen wonen. Het afgelopen jaar besloten 177 mensen naar Bussum te komen, 140 mensen vertrokken naar een andere gemeente. Het afgelopen jaar werden er 26 baby's geboren. Er overleden 24 mensen.

Man (34) opgepakt voor bestelen homodates

BUSSUM - Agenten hebben, naar nu bekend werd, een Bussumse man (34) aangehouden voor het bestelen van homodates. De man zou dat samen gedaan hebben met een Bloemendaler (41). Het OM meldt dat het tweetal nog wordt vastgehouden.

De twee mannen worden ervan verdacht samen contact te hebben gelegd met homoseksuele mannen en vervolgens de bankpas van hun slachtoffers te hebben gestolen. Na de dates verbraken de mannen het contact en werd er met de passen veel geld opgenomen. Na het onderzoek na een van de voorvallen kreeg de recherche het vermoeden dat het tweetal meer op hun kerfstok had. Een groot onderzoek volgde. Het rechercheteam heeft ondertussen acht zaken ontdekt, maar het onderzoekt loopt nog verder.

Bomen uitzoeken

BUSSUM - Bewoners van de Fokke Bleekerstraat en de Elise Dammershof mogen zelf bepalen welke bomen er straks geplant worden als de straat gerenoveerd wordt.

Bewoners van de Fokke Bleekerstraat mogen een keuze maken tussen een beverboom, een dubbele sierkers of een kansenboom. De boom met de meeste stemmen wordt straks geplant als de werkzaamheden aan de straat afgerond worden.

Even verderop, aan de Elise Dammershof, mogen de bewoners een keuze maken tussen een valse acacia, een krentenboompje of de Chinese rode berk. Ook nu geldt dat de boom met de meeste stemmen geplant gaat worden.

Spoorwegovergang paar dagen afgesloten

De overgang moest een paar dagen worden afgesloten. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een verzakte weg zorgde de afgelopen week voor heel wat problemen op de Generaal de la Reijlaan vlak voor de spoorwegovergang. Door een groot gat gat moet de spoorwegovervang op de straat afgesloten worden.

Het gat werd maandag ontdekt door een passant. Meteen werd er alarm geslagen, omdat het gat gevaar veroorzaakte. Er werd dezelfde avond nog begonnen om het probleem te verhelpen. Woensdag kon de overgang weer worden geopend. Na onderzoek bleek dat het gat was ontstaan door een kapotte afvoer. Het water nam het zand onder het asfalt mee.

Ereleden samen aan de slag op voetbalvelden

Foto: SDO Bussum

BUSSUM - Voetbalclub SDO werkt momenteel hard om te velden klaar te maken voordat straks het voetbaljaar weer losbarst. Elke dag staan leden van de club rond de velden om te klussen. Dat de Bussumse voetbalclub een hechte club genoemd mag worden bleek deze week nog maar eens. Langs de velden stonden 3 ereleden te klussen: Johan van der Geest, Joop Overman en Wil de Ridder. Samen vormden ze jaren geleden het bestuur van de club. "De heren kwamen af op een oproep aan leden om te komen helpen. Heel erg leuk", zegt Van der Geest. "We hebben twee dagen hard gewerkt."

Even stilstaan bij slachtoffers van vliegtuigramp MH17

Een minuut stilte

Mensen stopten op straat om hun respect te tonen voor de slachtoffers. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN/BUSSUM - De kerkklokken kondigden afgelopen woensdag de minuut stilte aan om de slachtoffers te herdenken die omgekomen zijn bij de vliegtuigramp in Oekraïne. Overal in het land werd stilgestaan bij de slachtoffers en nabestaanden.

In het centrum van Bussum had de ondernemersvereniging de winkeliers gevraagd rond die tijd het werk neer te leggen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. In het dorp liepen de winkeliers naar buiten. Ook het winkelend publiek bleef stilstaan. Sommigen met het hoofd gebogen en de handen gevouwen, sommigen lieten de tranen de vrije loop. In Naarden stond men uiteraard ook stil bij het verlies aangezien vier inwoners, Ingrid Meijer en haar drie dochters, bij de ramp om het leven zijn gekomen. Dat trieste nieuws riep de hele week al veel emoties op in het vestingstadje. Onder andere op het gemeentehuis kwamen de ambtenaren samen om heel even stil te zijn op deze nationale dag van rouw. Inmiddels zijn de afgelopen dagen vele slachtoffers teruggevlogen naar Nederland. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven.

Agenten gaan klusjes-mannen hard aanpakken

NAARDEN/BUSSUM - Wie te maken krijgt met malafide klusjesmannen mag direct het alarmnummer 112 bellen. Dat heeft de politie besloten nadat de afgelopen tijd veel mensen in de regio het slachtoffer werden van de klusjesmannen.

De afgelopen weken nam het aantal klachten over de klusjesmannen weer toe. Deze Engelssprekende mensen bellen aan en vragen of ze nog een reparatie aan het huis kunnen verrichten. Vervolgens sturen ze veel te hoge facturen en ook komt het voor dat ze dingen zelfs kapot maken in plaats van te repareren. De mannen die aanbellen willen bijvoorbeeld de dakgoten repareren of een paadje schoonmaken. Ze zijn daarbij erg opdringerig.

Tot nog toe werd er alleen gewaarschuwd voor de klusjesmannen. Nu is de politie voornemens de mannen een halt toe te roepen. Als de agenten een tip krijgen, zullen ze direct achter de mannen aan gaan. Er wordt opgeroepen om gegevens zoals kentekens te noteren en foto's te maken.

Leontien Hendriks

33 jaar
Bussumse sinds 2006

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben verloskundige bij de verloskundigepraktijk Goedbevallen."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Wandelen met de hond. En ik ben druk bezig om alles klaar te maken voor de komst van ons eerste kindje. Ik ben op 20 september uitgerekend."

Jongen of meisje?
"Meisje."

Heb je als verloskundige nog een goede tip bij een bevalling?
"Het belangrijkste is om er blanco in te staan en het over je heen te laten komen. Het valt minder snel tegen als je geen verwachtingen van tevoren hebt."

Waar kom je graag?
"Ik vind Heidezicht een ontzettend leuk concept. Ik kom daar veel met de hond en straks natuurlijk met mijn kleine meisje. Verder ben ik veel te vinden bij de tennisvereniging in Naarden."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Robbie Williams. Ik zou ook met hem op de foto willen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor kaassoufflés en geitenkaas."

Waar droom je van?
"Dat ik samen met mijn gezin oud mag worden in ons huis."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Het lijkt me leuk om in de toekomst met het gezin een maand naar Australië te gaan."

Als je de burgemeester was?
"Dan zou ik wat doen om te zorgen dat er minder hondenpoep in het park ligt. Ik kom veel bij 't Mouwtje en ruim altijd de poep van mijn hond op, maar veel mensen doen dat niet. Ook vind ik dat Bussum nog meer terrasjes kan gebruiken."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Ik erger mij als ik nieuws lees over vernielingen, zoals het slopen van de vogels op het beeld bij de rotonde voor het gemeentehuis."

Amersfoortsestraatweg weer open

De straat werd vlak voor het weekend weer geopend. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Het kostte wat werk, maar de aannemer heeft de Amersfoortsestraatweg weer open gesteld. De weg werd vlak voor het weekend weer begaanbaar voor auto's. De weg was een week lang afgesloten.

De afgelopen week werd er gewerkt aan de weg. Vooral onder het wegdek moest er veel gebeuren.

Autobestuurders werden de afgelopen dagen over een andere route gestuurd, maar kunnen nu dus weer gewoon doorrijden.

Brasserie 'Njoyz heeft gezelligste terras

BUSSUM – Brasserie 'Njoyz heeft het gezelligste terras van Bussum. Café 't Raedthuys en Strawberry Lounge behaalde de tweede en derde plek.

De ranglijst werd bepaald nadat er via de website Gezelligste Terras stemmen werden uitgebracht. De eerdergenoemde terrassen kregen de meeste stemmen.

Ook werd een tweede ranglijst samengesteld, gebaseerd op het gemiddelde waarderingscijfer. Die top drie wordt aangevoerd door Brasserie Drusius, gevolgd door Inn the Mood en Café 't Raedthuys.

Web topvijf

1. In rouw om verlies Ingrid, Sophie, Fleur en Bente
2. Forse wolkbreuk zorgt voor wateroverlast
3. Brinklaan loopt onder, brandweer rukt massaal uit
4. Weerman: lokale wolkbreuken boven Bussum
5. Agenten gaan klusjesmannen aanpakken

Rondje Naardermeer met Gérard Buhr

NAARDEN / BUSSUM - Het Naardermeer is voor Gérard Buhr als het ware zijn tuin, zijn thuishaven, zijn wereld. Hij komt al ruim 50 jaar bijna dagelijks in het natuurgebied. Iedere dag fietst hij 40 kilometer. Onderweg geniet hij van vogels, van de natuur. Over zijn ervaringen schrijft hij wekelijks in zijn column 'Gérariteiten' in deze krant. Voor de gelegenheid toont hij aan de lezers graag zijn Naardermeer.

Verse pruimen voor het oprapen. Foto: Jessica de Jong

Gérard was een jaar of elf toen hij iedere ochtend rond 4.00 uur een achterbuurjongen fluitend op zijn fiets zag vertrekken. Op een ochtend kon hij zijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en besloot hij achter de jongeman aan te fietsen. Dat vormde het begin van zowel een vriendschap met bioloog Albert Beintema alsmede Gérards liefde voor het Naardermeer. Met enige regelmaat bewonderden ze samen het natuurschoon. Dat kon dankzij Alberts relaties in de hoge kringen van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Ze waren in een uitzonderlijke positie om het Naardermeer te ontdekken. "Het was destijds absoluut verboden terrein met uitzondering voor een aantal wetenschappers." Inmiddels is de Bussumer 66 jaar en nog steeds komt hij dagelijks in en rondom het natuurgebied.

De fietstocht begint bij sportcentrum de Zandzee in Bussum. "Kun je hier fietsen huren? Dat wist ik helemaal niet", roept een opgetogen Gérard. Zijn shirt gaat uit, de verrekijker om zijn nek en hij is klaar voor vertrek. In een rustig tempo fietst hij op zijn stalen ros van 30 jaar oud via de Bussumerheide, langs de Gamma ('hier is wereldliteratuur geschreven door Frederik van Eeden') en langs het Luye Gat richting de Hilversumse Meent. "Daar wordt regelmatig de kwak gezien, dat is een soort nachtreiger," zegt hij. We komen langs het paardenpension BonBon van boer Bon. "Daar is een loods waarin een kerkuil negen eieren heeft gelegd." Het Naardermeer komt steeds dichterbij en dat is aan Gérard te merken. Hij wordt steeds enthousiaster en de nieuwtjes over vogels komen in rap tempo voorbij. We nemen een kijkje op de nieuwe kinderboerderij in de Hilversumse Meent, een plek waar hij nog nooit is geweest. "Leuk voor ouders met kleine kinderen, maar ik vind het wel zonde dat er steeds meer gebouwd wordt. Vanaf hier had je vroeger een prachtig weids uitzicht, maar daar in de verte staat nu weer een grote nieuwe boerderij."

Bij het gemaal genaamd de Hilversumse Ondermeent wijst hij op de kleinesten van de huiszwaluw, geplakt onder de windveren van het dak. "En onder het bruggetje broeden boerenzwaluwen." Aan de overkant van de sloot, waar Gérard regelmatig een eind verderop een verfrissende duik neemt, is een nog geen jaar geleden opgeworpen heuveltje. "Daar broeden voor het eerst in de wijde omgeving oeverzwaluwen, zeker twintig stuks. En ze hebben wel 60 jongen voortgebracht. Ik kan het weten, want ik heb ze zelf geteld", vertelt hij trots. De tocht gaat verder over het fietspad. De hoogspanningsmasten in de verte vindt hij niet erg detoneren in het gebied. "Die horen er gewoon bij. Ik heb regelmatig dode ganzen gevonden bij de masten. Als ze vers waren, dan nam ik ze mee naar huis om op te eten."

Vogelaars
Bij het laarzenpad stappen we van de fiets en daar treffen we flink wat vogelaars, allemaal vrienden en kennissen van Gérard. Ze hebben net kieviten, kemphanen en mantelmeeuwen gezien. "Dit is een moerasachtig plekje en daar komen heel veel vogels op af. Het is een echte hangplek voor vogelaars; zeker op zondagmiddag verzamelen we hier voor de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden."
Onder de vogelaars is Harry de Klein uit de Hilversumse Meent. Ook hij komt iedere dag naar de Bovenmeent, tegen het Naardermeer aan. "Alles in de natuur heeft mijn interesse. Dit jaar heb ik al ralreigers, een visarend en een zeearend gezien. Heel bijzonder is dat we onlangs 5 koereigers tegelijkertijd zagen die tussen de Limousinkoeien aan het rondscharrelen waren." Zodra Harry een speciale vogel ziet, laat hij dat weten op de website waarnemingen.nl. Ook hebben de vogelaars in het gebied een speciaal whatsappgroepje waardoor ze elkaar snel kunnen tippen. "Zoals laatste met die koereigers, dan zit iedereen die nog thuis is op hete kolen. De rest scheurt naar de plek van de waarneming. We willen dan allemaal die vogels zien."

De Visserij. Foto: jessica de jong
De vogelaars in het Naardermeer. Foto: jessica de jong
Ezel Lisa krijgt een bananenschil. Foto: jessica de jong
Gerard ontmoet tante Annie Mostert. Foto: jessica de jong
Kinderboerderij in de Hilversumse Meent. Foto: jessica de jong
Vijf koeireigers vliegen synchroon. Foto: Harry de Klein
Het gemaal bemaalt de Hilversumse Ondermeent. Foto: jessica de jong

Bij het Laarzenpad is een hangplek voor vogelaars

De fietstocht gaat via de Kreugerlaan verder naar Fort Uitermeer, waar je eventueel iets kunt drinken met uitzicht op de Vecht. We komen onderweg veel bekenden tegen van Gérard, zoals Joep die in het sluis/brugwachtershuisje woont. Ook ezel Lisa, die hij altijd wat bananenschillen voert, is een goede kennis van Gérard. We gaan de spoorbaan over en komen in de Keverdijksepolder. Daar vertelt hij honderduit over het oude plaatsje Keveren dat hier in vroegere tijden heeft gestaan. Gérard heeft naast de natuur ook een grote voorliefde voor geschiedenis. Hij heeft jarenlang het hele Gooi doorgezocht met zijn metaaldetector, op zoek naar historisch interessante voorwerpen. Ook jaren geleden bij de aanleg van knooppunt Muiderberg, waar we langsrijden, vertelt hij dat er historisch belangrijke vondsten zijn gedaan. "Er zijn honderden potscherven van aardewerk gevonden. Die scherven zijn geïmporteerd uit de wijde omstreken van Keulen. Ze zijn uit de vroege middeleeuwen en kwamen uit de plaatsen Pingsdorf, Badorf en Paffrath."

Pruimenbomen
De volgende korte stop maken we bij de Visserij, een prachtig plekje aan het water met ophaalbrug en picknicktafels. Vroeger werd er op paling gevist in het Naardermeer en op deze plek hing men de grote palingfuiken te drogen. "Mijn goede vriend Mark heeft op deze plek met toestemming met zijn metaaldetector enkele tientallen loden gewichten van de netten gevonden die minstens 150 jaar oud zijn." Momenteel staan de pruimenbomen op knappen. De rijpe vruchten liggen op de grond en daar doen zich atalantavlinders aan tegoed. Gérard zegt later terug te komen om pruimen mee te nemen om jam van te maken. Hij doet ook nog even zijn geheime recept uit de doeken, afkomstig uit Frankrijk waar hij zijn roots heeft liggen. "Je moet een handjevol pitten van de pruimen kraken en dat inwendige van die pitjes fijnmaken en door de jam roeren. Daar krijgt de jam een heerlijk amandelaroma van." Terwijl hij staat te vertellen ziet hij een motorrijder over het bruggetje rijden en wordt hij witheet van woede. De motorrijder kan rekenen op een stevige woordenwisseling met Gérard, want wie haalt het in zijn hoofd om hier met een motor te komen? "Het is hier een natuurgebied hoor", schreeuwt hij de motormuis na.

We fietsen verder naar de Machine, het oude stoomgemaal aan de Meerkade waar we tante Annie Mostert aantreffen. Deze dame is al bijna 90 jaar en ze woont al sinds 1947 aan de rand van het water van het Naardermeer. Haar man was vroeger rietsnijder, vandaar dat ze hier terechtkwam. Sinds tien jaar schenkt ze als ze zin heeft cola of een kopje koffie aan wandelaars. Gérard en tante Annie hebben elkaar nog nooit gezien, maar ze blijken vele kennissen te delen en daarnaast hebben ze hun gemeenschappelijke liefde voor het Naardermeer. "Ik was hier nog nooit 'binnen' geweest, maar ik weet zeker dat ik terugkom", roept Gérard als hij vol nieuwe energie weer doortrapt.

Het laatste stukje van de route gaat over een vrij saaie weg (de Overscheenseweg) naar Gasterij Stadzigt, vanwaar Natuurmomenten excursies organiseert. Op die plek worden ook de uitzendingen verzorgd van het radioprogramma Vroege Vogels. Het is een mooi uitgangspunt voor een wandel- of fietsroute of een vaartocht over het meer. Het terras zit vol mensen die genieten van een biologisch hapje of drankje. Gérard denkt daar heel anders over. Hij vindt het maar zo zo. Al die horeca is hem eigenlijk een doorn in het oog. Rust in het Naardermeer, dat is zijn credo. Alle initiatieven om mensen naar het natuurgebied te trekken keurt hij af. "Het verstoort de natuur. Ze zien het niet eens als er iets moois langsvliegt of -kruipt. Ze zorgen voor onrust bij de dieren. Ik vind het maar niks als die mensen naar het Naardermeer komen", zo besluit hij de fietstocht. We nemen afscheid en Gérard fietst snel weer terug naar zijn vrienden de vogelaars, want hij wil niet het risico lopen een mooie waarneming te missen.

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: Mark Overliese, wijkagent in Naarden sinds 2004.

Foto: Bob Awick

Mijn Naarden
"Als Amsterdams jochie van een jaar of tien, elf kwam ik met mijn ouders geregeld in Naarden. Met name Oud Valkeveen, het Vestingmuseum en het Amsterdams vakantiehuis waren populair. Ontzettend leuk om dan later daar te mogen werken. Een prachtig gebied met overwegend leuke inwoners."

Terrasje
"Ik zit het liefst op het bankje naast het voormalig stadhuis in de Marktstraat, hoewel dat in uniform niet veel gebeurt."

Leukste Naarder
"Ik heb niet echt een voorkeur voor één persoon maar als ik dan toch iemand moet noemen, is dat Lotte (fictieve naam), een 21 jarig Naardens meisje. Ze heeft al jaren psychische stoornissen en ik begeleid haar en haar ouders al een behoorlijk lange tijd. Het is me net eindelijk gelukt om een goede behandelplek voor haar te vinden. Haar energie om toch steeds weer door te gaan, vind ik bewonderenswaardig."

Dodenherdenking. Foto: Bob Awick
De sintintocht. Foto: Lisa van Dorp
Natuurgebied Naardermeer. Foto: Christian Pfeiffer
Vakantiekamp Vestingeiland. Foto: Lisa van Dorp

Gebouw
"
Ik vind vooral de bunkers, Vestingwallen en kazernes heel bijzonder. De militaire geschiedenis vind ik interessant. Dat mensen er nu nog steeds van genieten maakt het ook speciaal."

Winkel
"Mijn bruin brood met kaas haal ik altijd bij de supermarkt vlakbij bij het bureau."

Straat
"De Oud Huizerweg. Als ik veel heb om over na te denken, dan geeft deze weg mij rust. Bovendien is het een plek die ik ken vanuit mijn jeugd. Overigens vind ik het hele gebied rond Oud Valkeveen een bijzondere plek om te zijn."

Club
"Dan moet ik toch denken aan de vrijwilligersorganisaties die er in Naarden zijn. Opvallend dat zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor verschillende evenementen. Voor mij gaat, met een kleine voorsprong, de Stichting Vestingeiland, op kop. De leiding gebruikt zijn eigen vakantiedagen om de kinderen te vermaken. Het idee erachter vind ik mooi."

Familie-uitje
"Ik kan er enorm van genieten om met mijn dochter door de straatjes in de Vesting te dwalen, een terrasje te pikken en dan een ijsje te eten."

Evenement
"Vanuit mijn functie als evenementencoördinator ben ik bij alle grote evenementen in Naarden: het carnaval, de sintintocht, de Matthäus Passion. Het meest indrukwekkend vind ik echter de dodenherdenking op 4 mei, waar ik ieder jaar namens de politie in ceremoniëel tenue bij aanwezig ben."

Groen
"Het Naardermeer. Als er ijs ligt, is het net een oud-Hollands schilderij."

De wedrennen (III)

Koning Willem III (met bolhoed) bezoekt in 1881 de wedrennen. Naast hem burgemeester Langerhuizen (foto Beeld van Bussum)

In 1881 werd het schouwspel op de heide herhaald. Naar schatting waren er 30.000 bezoekers. Onder de tienduizenden bezoekers waren koning Willem III en koningin Emma. Vanaf de trein kwamen zij in een open rijtuig, bespannen met vier paarden, naar het terrein. Planten, heesters en bloemen omringden het tribunedeel waar de vorstelijke gasten plaatsnamen. De dagen ervoor had het onophoudelijk geregend, ja gestortregend. Op de dag zelf was het prachtig weer.

O ok nu waren het de wedrennen die de grootste belangstelling trokken. Na afloop werd er gezegd dat men voortaan niet meer naar Longchamp of Derby hoefde te gaan om goede wedrennen te zien. Natuurlijk ontbraken de weddenschappen niet. Grote sommen geld wisselden van eigenaar. Tientjes en bankbiljetten werden ook door de Duitse en Engelse heren wedders niet versmaad.

De aftocht van het duizendkoppige publiek was een waar schouwspel. De treinen reden af en aan, maar het was niet mogelijk zovelen in korte tijd een plaats te geven. Een ooggetuige schrijft: "Nauwelijks kwam er een trein of honderden snelden hem tegemoet, dwongen hem tot stilstand door tussen de rails te gaan staan, sprongen er onder het rijden op, hingen aan de portieren, vochten om een plaatsje, ja trachten zich te nestelen op de tender (de kolenwagen.K.O.). Zo ging dat maar door van half vijf tot half negen".

Bussumers hadden zo genoten van dit grootse spektakel, dat ze dat wel eens over wilden doen. Dat gebeurde een maand later op 30 september 1881. Het was weer mooi weer. Er was feest en daarbij hoorde een harddraverij met Bussumse paarden en een wedren met… ezels, dit alles opgeluisterd met muziek. De harddraverij werd gewonnen door H. Bus, tweede werd J. Fokker en derde J. Stap. De eerste prijs bij de wedren met ezels was voor L.M. Versteeg, de eerste premie voor de ezel van H. Brandhoff en de tweede voor de ezel van Sjoenis.

Na 1882 wilde men de wedrennen nog grootser aanpakken en tribunes bouwen met stenen onderbouw, gebouwen plaatsen en wegen verharden. Daar kwam geen toestemming voor en zo kwam een einde aan het wedrennen. Pas tien jaar later werd de draad weer opgepakt, maar toen bij Cruysbergen. Daar gingen de activiteiten door totdat er in 1912 een wettelijk verbod op weddenschappen kwam en het wedrennen daarom niet interessant meer was.

Klaas Oosterom

Meer over renbanen in Bussum vindt u in het Bussums Historisch Tijdschrift nr. 2, 2008. Te koop bij de Historische Kring Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

Filmhuis Bussum

DIE FRAU DES POLIZISTEN ontroert en onthutst door de, af en toe verstoorde, vredigheid in een jong gezin. CASSE-TÊTE CHINOIS is een vrolijke schets geworden van een rommelige midlifer, wiens hardop uitgesproken gedachten vaak grappig filosofisch uitpakken. In JOE verbeelden Nicolas Cage en Tye Sheridan overtuigend hoe onbeschut rauw het leven in een Texaans landschap kan zijn. In DEUX JOURS, UNE NUIT vergeet je dat Marion Cotillard acteert. Zo levensecht! EASTERN BOYS gaat over het moment dat een welgestelde vijftiger een jonge Oost-Europeaan op Gare du Nord oppikt voor seks. THE REUNION is de onthullende confrontatie door een kunstenares van haar vroegere pestkoppen. GRACE OF MONACO verbeeldt prinses Gracia en haar keuze uit twee levens: dat van filmster of van prinses van Monaco. FADING GIGOLO laat Woody Allen zich uitleven in een rol als kleine pooier in een New Yorkse komedie. JERSEY BOYS is een muzikale biografie van de vier jongens uit New Jersey die wereldberoemd werden als The Four Seasons. THE LOVE PUNCH gaat over twee mensen die als bejaarden samen een Franse zakenman te grazen nemen. ATTILA MARCEL is een vriendelijk-milde komedie van Sylvain Chomet.

'Fading Gigolo'. Foto: Filmhuis Bussum

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

vrijdag 1 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur gaan de deuren open voor een kopje koffie of thee. Van 18.15 tot 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

maandag 4 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Opticien in de Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis) komt van 10.00 –12.00 uur naar De Palmpit aan de Koekoeklaan. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Alles wat je normaal ook in een optiek doet. De toegang is gratis.

donderdag 31 juli

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

Herman van Vliet bespeelt het orgel van de Grote Kerk van Naarden. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Bruckner en Dupré. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

zaterdag 2 augustus

Kerk open

De Koepelkerk brengt deze maand bedevaartsoorden onder de aandacht. De kerk opent de eerste en derde zaterdag van de maand de deuren voor belangstellenden. Er wordt nu een tentoonstelling gehouden en een video getoond over bezoek aan bedevaartsoorden als Lourdes en Beauraing. De deuren zijn geopend tussen 12.00 en 15.00 uur.

maandag 4 augustus tot vrijdag 8 augustus

Vesting Vliegveld

Dit jaar wordt het Vestingeiland omgebouwd tot Vesting Vliegveld. Kinderen van groep 5 tot en met groep 8 van basisscholen uit Naarden en omgeving kunnen hier onder andere hutten bouwen, broodjes bakken en zich verkleden. Op vrijdagavond is de finale van de talentenjacht en er is een kermis. Inschrijven via: www.vestingeiland.nl. Kosten: € 50,- per kind voor een week.

woensdag 6 augustus

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht langs het IJsselmeer. Met een bezoek aan Elburg, een rondvaart en een high tea. Op de terugweg wordt er gestopt in Harderwijk. Kosten € 52,50 voor ANBO-leden, niet-leden betalen € 57,50. Aanmelden op 035-6913121.

donderdag 7 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 8 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 10 augustus

Orgelconcerten

Daniël Rouwkema, de organist van de Koepelkerk Bussum geeft op 10, 17, 24 en 31 augustus concerten op het Steinmeyer-orgel. Naast literatuur van grote componisten speelt Daniël Rouwkema improvisaties op thema's die door de concertbezoekers kunnen worden opgegeven. Aanvang 19.00 uur, entree per concert € 7,50.

maandag 11 augustus

Seniorencafé

De ANBO houdt elke maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een seniorencafé in restaurant Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Op 11 augustus zal ouderenadviseur Annelies Heijen aanwezig zijn voor vragen en advies.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Dancecamp

Dansschool Jelly Jam Dance houdt weer een dancecamp voor kinderen van 7 tot 12 jaar in Naarden. De hele week dansen, theater, spelletjes en een voorstelling maken. Opgeven op 06-41470469.

woensdag 13 augustus

Fietstocht

Bellefleur houdt een fietstocht. De tocht gaat deze keer over max. 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. De tocht vertrekt om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan.

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 19 augustus

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Verkeers-regelaars ontroerd

Huizers helpen transport slachtoffers

HUIZEN - Vrijwilligers van de Stichting Verkeersregelaars Huizen hebben woensdag, donderdag en vrijdag ondersteuning geboden bij het transport van de slachtoffers van vlucht MH17 naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Het verzoek om assistentie kwam woensdagmorgen pas binnen en in allerlijl heeft het bestuur een groep van zeven vrijwilligers bereid gevonden om te helpen. "Rond 12.00 uur kwam het bericht dat de inzet ook daadwerkelijk noodzakelijk was en dat er per direct drie mensen naar Hilversum moesten komen. Deze waren gelukkig direct beschikbaar", vertelt Robert Pastijn, voorzitter en zelf ook verkeersregelaar. "De rest van de groep was naar verwachting rond het avonduur ook nodig, gezien het toegenomen verkeer rond de route en uiteindelijk hebben we samen met bevriende organisaties als VTP Hilversum en de Stichting City-Safe uit Hilversum met veertien personen alles gedaan wat we op dat moment voor de slachtoffers konden doen." De vrijwilligers hebben daarvoor bij hun werk toestemming gevraagd en gekregen om te mogen vertrekken en sommige kwamen zelfs vanaf Texel en Ermelo naar Hilversum om assistentie te verlenen.

Gemengd gereageerd
Pastijn vertelt dat er gemengd werd gereageerd door de mensen die rond 18.45 uur te horen kregen dat ze niet meer verder konden rijden. "Sommigen hadden al het begrip van de wereld, maar tot onze verbazing was er ook een grote groep die het een minder goed idee vond, waarbij het woord belachelijk een aantal keren is gevallen. Er hebben zich gelukkig geen incidenten voorgedaan zodat na aankomst van de stoet, meer dan een uur later, de auto's weer verder konden rijden."
Nadat de kolonne van lijkauto's was gepasseerd, is de weg van en naar de kazerne nog geruime tijd afgesloten geweest om de vele bezoekers de mogelijkheid te geven om veilig naar huis te kunnen komen. Ook hier waren de verkeersregelaars een welkome aanvulling op de aanwezige politiemensen, zodat deze de handen vrij hadden om in te grijpen indien nodig.

Diep onder de indruk
"Diep onder de indruk is de groep verkeersregelaars na afloop nog even bij elkaar gaan zitten om na te praten. Iedereen was diep geroerd. Diegenen die de stoet langs hebben zien rijden, gaven aan dat ze het 'niet droog' hebben gehouden. Onder de indruk dus, maar ook blij dat ze op deze manier hun steentje bij hebben kunnen dragen", aldus Pastijn. Rond 22.00 uur zat het er voor de vrijwilligers op voor de woensdag. Donderdag en vrijdag zijn er tussen de zes en acht verkeersregelaars ingezet, waarvan twee uit Huizen. Daarnaast stond er elke dag een groep vrijwilligers paraat om direct af te reizen indien het nodig werd geacht.

Meerkoeten nestloos na baggeren

De meerkoeten bouwen inmiddels weer een nieuw nest. Foto: Ed van der Vaart

EEMNES - Paniek brak er vrijdag uit op Twitter. Berichten kwamen voorbij dat in de Noordersingel bij baggerwerkzaamheden bruut het nest van een broedende meerkoet was verstoord.
"Ik las die tweet en als een goede buurtrechercheur heb ik gereageerd en ben gaan kijken", vertel Ed van der Vaart. "Er staat bij de plek een bankje waar ook altijd mensen zitten te kijken. Die waren ook enorm boos." Van der Vaart beschrijft de plek des onheils: "Het vierkante stuk water stond vol met waterlelies. Daar hadden de meerkoeten hun nest gebouwd. Na de baggerwerkzaamheden rest nu nog een klein eilandje van lelies. Het nest is uit elkaar getrokken en de meerkoeten bouwen nu van de overgebleven takjes een nieuw nest. Waar de eieren uit het nest zijn gebleven, weet ik niet. Ook niet of ze nog goed waren. Er was al een kleintje uitgekomen."

Van der Vaart heeft samen met D66 vragen gesteld aan wethouder Rood. De fractie wil onder andere weten welke richtlijnen er gelden. Ook zou een medewerker op de hoogte zijn geweest van het nest, aldus een getuige, en toch door zijn gegaan. Rood: "Die vragen zullen we beantwoorden. Helaas kunnen we het niet terugdraaien, maar we kunnen het een volgende keer wel proberen te voorkomen."

Bord onthuld voor uitbreiding bedrijventerrein

EEMNES – De bouw van het bedrijventerrein in de Zuidpolder gaat binnenkort van start. Reden voor burgemeester Roland van Benthem en wethouder Niels Rood om een nieuw bouwbord te onthullen. Met het bord wil de gemeente ondernemers informeren over de uitbreiding van het bedrijventerrein, waarbij prominent verwezen wordt naar de website www.bedrijventerreinzuidpolder.nl. Hier is informatie te vinden over de locatie, bereikbaarheid en uitstraling van het bedrijventerrein.

Gesprekken over verkoop kerk

De kerk kwam een paar maanden geleden leeg te staan. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Ontwikkelbedrijf Van Vliet moet de nieuwe eigenaar worden van de Laurentiuskerk. De katholieke parochie is in gesprek met C.T.J. Van Vliet over de verkoop van de kerk.

Zo maakt de Weesper parochie Levend Water bekend. De afgelopen maanden is er druk nagedacht en gepraat over de toekomst van de leegstaande kerk. Er hadden zich meerdere geïnteresseerden gemeld, maar de parochie heeft nu besloten met Van Vliet verder te onderhandelen.

Het gaat om de verkoop van het kerkgebouw, de toren, de tuin en de pastorie aan de Herengracht. C.T.J. Van Vliet heeft plannen gemaakt voor het terrein en daarin blijft de bekende toren behouden. Dat was een belangrijke voorwaarde voor de parochie. De komende maanden wordt er verder gepraat. Ook wordt de mening van de gemeente gevraagd. In oktober wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Goed toeven aan het strand

Zondag: drukte bij De Zeemeeuw. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Topdrukte door het mooie weer op het strandje in Muiderberg. Ook afgelopen weekend was het weer druk.

Rondom De Zeemeeuw zat het vol met badgasten. Ook het terras zat vol met bezoekers die een verkoelend drankje gingen drinken. Kinderen speelden volop in de speeltuin naast het paviljoen en ijsjes werden aan de lopende band verkocht. Het water is door het mooie weer warm. De bomen langs de zijkant gaven schaduw voor diegenen die niet in de zon wilden. Op het IJmeer zelf zag het wit door de vele zeilen van de zeilboten die buitengaats waren.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk. 10 jaar ervaring met goed refs. in Naarden-Bussum Tel-06-59564821.

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Laat mij tijdens uw vakantie op uw tuin passen. www.hdtuinen.nl/06-13527372.

Te Huur winkel / kantoorruimte. 40 m2 met gebruik van keuken. Op de Keverdijk te Naarden info 0642166319.

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-.
Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

GARAGE VERKOOP elke zaterdag 2-4 uur. Diverse spullen. Iepenflat garage 348.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Zoekt u een betaalbaar grachtenbootje? Wij hebben ze! Staal, volledig opgeknapt, +-4 m. ROVH Grachtenjachten: 06 30767812 info@vanhellemondt.com

Voor traditionele thai massage, Ban wiangtjan open van 11.00 tot 22.00 uur van maandag t/m zaterdag, Laarderweg 22 1402 BJ Bussum. Tel. 035-7851359 of 06-46890213. Voor afspraak wiangtjan@gmail.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Voor uw meubelstoffering antiek, klassiek of modern. De Arreslee, Beursweg 11, Huizen. Tel.: 035-5253513.