BussumsNieuws

5 februari 2014

BussumsNieuws 5 februari 2014


Van actiecomité naar lokale politieke partij

Hart voor Bussum heeft een kandidatenlijst met 34 personen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - Met 34 Bussumers op de kandidatenlijst mikt de nieuwe politieke partij Hart voor Bussum op ongeveer 7 zetels. De partij komt uit de koker van Ton Fokker, voorheen lijsttrekker van BussumsBloei. Hij heeft de partij samen met Marieke Munneke Smeets opgericht. Haar kennen we als voormalig fractievoorzitter van D66 Bussum. De partij presenteerde zich afgelopen vrijdag als de partij van de inwoners, voor de inwoners.

De samenwerking is volgens de twee een logisch vervolg op het actiecomité Hart voor Bussum waarin ze samenwerkten aan een alternatief plan voor het terrein Scapino / Nieuwe Brink. Ze haalden duizenden handtekeningen op tegen de plannen voor een supermarkt op dat terrein. Dit succes willen ze graag een vervolg geven.

Het is opvallend dat Munneke Smeets afstand heeft genomen van D66, de partij waar ze zich jarenlang met hart en ziel voor inzette. De reden voor haar overstap is onder andere dat ze zich al langere tijd ergerde aan de desinteresse in Bussum van D66 in de Tweede Kamer en de provincie. Daarnaast is ze herstellende van borstkanker en is ze gaan beseffen dat ze iets anders wilde. "Met Hart voor Bussum verbinden we stromingen en zijn onze standpunten niet landelijk bepaald. We hebben op onze lijst mensen staan die voorheen bijvoorbeeld bij de PvdA of de VVD zaten. Ik heb het zelf ook als een beperking ervaren dat we met D66 een landelijke koers moesten varen. Met Hart voor Bussum kunnen we de koers van de inwoners varen."

Ook Ton Fokker is blij met zijn nieuwe partij. "Mijn idealen werden via BussumsBloei niet genoeg gehoord in de gemeenteraad en dat vind ik heel jammer. Ik heb jaren naast Marieke in de raad gezeten en we denken over heel veel zaken hetzelfde. We zullen proberen verandering te brengen in de huidige regenteske bestuurscultuur. Er moet beter geluisterd worden naar de inwoners. Inspraak van de Bussumers is voor ons het allerbelangrijkste. We gaan daarom de wijk in om te horen en vragen hoe het zit."

Nieuwe lijsttrekker voor D66

BUSSUM - Françoise Clijsen is de nieuwe lijsttrekker van D66 Bussum. "Ik wil het authentieke D66 in Bussum laten horen. Dat betekent dat we meer willen samenwerken met andere partijen en met de fractie in Naarden. Dat geluid is lange tijd niet gehoord. We willen op een positieve en constructieve manier meedenken en daar heeft het de afgelopen tijd aan ontbroken. Het is tijd dat D66 nieuw elan krijgt", vertelt Clijsen over haar ambities.

Clijsen zei volmondig 'ja' toen het landelijk bestuur haar voor deze positie vroeg. D66 had een nieuwe lijsttrekker nodig aangezien de voormalig nummer 1, Marieke Munneke Smeets, is overgestapt naar Hart voor Bussum. Clijsen was al sinds november plaatsvervangend fractievoorzitter omdat Munneke Smeets vanwege haar ziekte een stapje terug deed. In december kwamen Clijsen en partijgenoot Gerrit Kingma in opspraak omdat ze in de gemeenteraad een integriteitsonderzoek naar wethouder Paul Barneveld wilden. Dit schoot bij veel raadsleden in het verkeerde keelgat, waarop het duo later excuses maakte en zelfs aankondigde afstand te doen van een eventuele raadszetel. Afgelopen donderdag zei het duo toch te overwegen zich verkiesbaar te stellen. Achter Clijssen staat Loek Schmidt op de kandidatenlijst, gevolgd door Bob Henzen, Belinda Plat en Gerrit Kingma.

Bussumer opgepakt als verdachte van overval

BUSSUM - De recherche heeft maandag een Bussumer (28) opgepakt als verdachte van een overval op een Almeerder, ongeveer een half jaar geleden.

De Bussumer werd maandag samen met nog een andere man opgepakt. Eerder werden in deze zaak ook al 3 mannen aangehouden. Het groepje wordt ervan verdacht een overval te hebben gepleegd aan de Almeerse Bornholmstraat. De heren namen meerdere spullen mee.

De overvallers zouden banden hebben met motorclub Satudarah. De overval was volgens de politie het gevolg van een vete tussen leden van de motorclub. De zaak wordt nog verder onderzocht.

69

kinderen hebben 1 februari hun B-zwemdiploma behaald in Sportcentrum De Zandzee

De Weeshuiskazerne van Naarden
Over susteren, soldaten, walen en wezen.

De naam weeshuis stamt uit de periode 1579-1809. Vanaf 1828 was het weeshuis elders in de vesting, aan de Cattenhagestraat, gevestigd. Kazerne in de naam geeft al aan dat het ook een kazerne is geweest.

Het complex aan de Kloosterstraat heeft vele functies gehad, hetgeen al uit de ondertitel is op te maken en uit de straatnaam. Dit boek is uitgekomen na de omvangrijke restauratie, renovatie en nieuwbouw in 1994. De vijf hoofdstukken gaan over de kloosterperiode, weeshuisperiode, over de Waalse kerk (later mausoleum en museum), kazerne-periode en het laatste hoofdstuk over de restauratie en nieuwbouw (1968-1994) met o.a. woningen. De redactie had Anne Margreet As-Vijvers en Henk Schaftenaar. Het vierkante, gebonden boek met 129 pagina's (met leeslint) werd door de stichting Vijverberg in 1994 uitgegeven. Het bevat vele afbeeldingen in zwart/wit. Als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 14 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Garagefik: geintje of wraak?

Nacht van dinsdag op woensdag vorige week. Niemand iets gezien of gehoord. Toch scheelde het geen haar of mijn garage was uitgebrand. Wie … waarom? Ik weet het niet. Of toch?

Een klap in mijn gezicht kreeg ik die woensdagochtend toen ik om 8 uur naar Appie wilde gaan voor mijn boodschappen. De elektrisch bediende garagedeur deed niks en bij nadere beschouwing was het meteen duidelijk waarom. Er was geprobeerd brand te stichten. Een brandbare vloeistof was tegen de onderzijde gesprenkeld en toen aangestoken. De rubberen tochtstrip had vlam gevat en de fik sloeg naar binnen toe. Toen ik eindelijk de deur omhoog kon duwen kon ik de schade bekijken. Binnenkant deur helemaal zwart en mijn klassieke 42 jaar oude Opel Kadett was gehuld in een dunne, zwarte rouwvoile. Alle voorwerpen in de verzamelgarage waren eveneens zwart bepoederd. Kortom … grote ellende en fikse schade. Alle lof voor de politie, de recherche en de man van Slokker onderhoud, want binnen drie uur waren alle formaliteiten afgewikkeld. Maar wie of waarom? Mogelijk kunnen het die twee Willem de Zwijger-tieners zijn die al meer dan een jaar mij luidschreeuwend uitschelden voor "Homo". De dag voor de brand heb ik die twee ettertjes de schrik van hun leven bezorgd toen ze de Boslaan in kwamen fietsen en ik met wijzend gebaar en flink stemgeluid duidelijk maakte dat ik het zat was en ze nu duidelijk herkend had. Ze wisten niet hoe snel ze moesten omkeren! Overigens, ik ben een door de bond erkende niet-praktiserende hetero.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 08/02 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd; 19.00 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. C. v.d. End
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. F. Wijnhorst; 17.00 u. ds. J. v.d. Meijden
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. M. Nijkamp H.A.; 19.00 u. ds. P. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. S. de Jong

Weerbericht

Zacht en sterk wisselvallig
Februari is net als de twee voorgaande wintermaanden niet van plan om serieus te gaan winteren. Onder invloed van een krachtige westelijke luchtstroming trekt een ware parade van oceaandepressies richting Noordzeegebied. Aan de bijbehorende regenzones valt niet te ontsnappen. De wind wakkert soms stevig aan en het blijft daarbij volslagen anti-vriesweer.

Donderdag en vrijdag
Het weer op donderdag lijkt een mix te worden van wat zonneschijn en enkele lokale buien. Het wordt daarbij 9 graden. Vrijdag neemt de bewolking toe. Het gaat daarbij geruime tijd regenen. Het maximum schommelt rond 10 graden. De nachten blijven vorstvrij. De zuiden- tot zuidwestenwind wakkert stevig aan tot krachtig, mogelijk hard (windkracht 6-7).

Het weekeinde
Ook in het weekeinde spoelen nieuwe regenzones van west naar oost over land en regio. Tussendoor klaart het soms even op. De minima schommelen rond 5 graden. Overdag wordt het 8 à 9 graden. Er blaast een strakke zuiden- tot zuidwestenwind die toe kan nemen tot hard of stormachtig (windkracht 7-8). In de kustgebieden bestaat vooral zondag kans op storm.

Weetje
De voorbije maand januari was een zeer zachte wintermaand. Januari 2014 staat op de 8e plaats van de lijst 'zachtste januarimaanden sedert 1901'. Drie januarimaanden op die lijst dateren uit deze eeuw. Dat zijn januari 2005 (10e plaats) en januari 2008 en 2007, op respectievelijk de 2e en 1e plaats. Januari 2007 was daarmee ook de zachtste januari ooit.

Facelift voor dierenwinkel

BUSSUM - Het karakteristieke pand aan het Veerplein 17, waarin voorheen de dierenwinkel zat, is compleet gerenoveerd.

De verbouwing was bijzonder om te zien, omdat op een gegeven moment alleen nog de buitenmuren overeind stonden. Het pand, schuin tegenover Albert Heijn, is nu klaar en biedt ruimte aan een nieuwe winkelruimte en drie compleet gerenoveerde appartementen. Afgelopen zaterdag kwamen geïnteresseerden over de vloer om te kijken hoe het pand er nu uitziet. Heel vroeger zat op deze locatie een kruidenierszaak. Het achterste appartementje was destijds het pakhuis en er was een tuin met perenboom.

Segesta Groep uit Alkmaar heeft de ontwikkeling van het pand gerealiseerd. De 3 appartementen hebben een eigen opgang aan de zijkant van het pand. Ook is er een groot dakterras van ruim 100 vierkante meter.

'Een beeld van ons allemaal'

Documentairemaker doet voor 'tweede Alleman' ook Bussum aan

Een van de beelden uit de documentaire: een gezinnetje rust uit op de De Ruijterlaan na een fietstochtje. Foto: Google Maps

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wat doen we op een doodgewone dag? Waar gaan we heen? En vooral, hoe leven we met elkaar? Bert Haanstra maakte zo'n 50 jaar geleden furore met de verboren camera-docu 'Alleman'. Deze documentaire gaf een beeld van het Nederlandse volk. In een halve eeuw veranderde er nogal wat in het land. Reden genoeg voor theatermaker Bert Hana om een tweede Alleman te maken aan de hand van beelden van nu. Ook Naarden en Bussum hebben een rolletje.

Voor #Alleman raadpleegde Hana alleen maar beelden van Google Maps. "Bert Haanstra maakte de beelden veelal door met een auto door steden en dorpen te touren. Als je dat nu zou doen, zou het opvallen. We raken gewend aan camera's om ons heen en gaan gek doen als we weten dat we gefotografeerd worden. De auto's van Google Maps bleven een paar jaar geleden ook een beetje verborgen. Ze hebben, als een soort van Alleman van vroeger, ons leven vastgelegd", zegt de documentairemaker.

Filmhuis Bussum

Staat u ook op de beelden van #Alleman? Bert Hana komt morgen (donderdag) naar het Filmhuis Bussum om z'n gemaakte documentaire rechtstreeks te voorzien van commentaar. De film duurt ongeveer een uur.

De avond start om 21.30 uur. Een kaartje kost € 9,50. Er kunnen nog kaarten gekocht worden, reserven kan op 035-6938694 of www.filmhuisbussum.nl.

'Boven Naarden scheen de zon, Bussum had slecht weer'

Waarom heb je een 'tweede' Alleman gemaakt?
"De documentaire van Bert Haanstra heeft me jaren geleden erg gegrepen. Er werden prachtbeelden vertoond van ons land en vooral van onszelf. Het gaf een goed beeld van hoe de Nederlander leefde en wat we deden op een normale dag als vandaag. De beelden waren inmiddels wel erg verouderd en dat was een reden om zelf aan de slag te gaan. Het plan was om een meer actuele Alleman te maken met de beelden van vandaag de dag. Het heeft me 2,5 jaar gekost. Het was puur via Google Maps door het land wandelen om beelden te verzamelen op de computer op mijn zolder."

Je hebt ook beelden van Naarden en Bussum meegenomen. Wat kwam je tegen?
"Opvallend was dat boven Naarden de zon scheen en het in Bussum slecht weer was. Dat vooral", lacht Hana. "Verder was het erg opvallend dat Naarden en Bussum erg goed geordend zijn. Alles staat heel netjes en overal hangen bordjes voor. Van bordjes met 'verboden voor honden' tot 'verboden toegang' en veel verkeersborden. Daarnaast hebben Naarden en Bussum veel groen, komen er veel mensen om te recreëren en lopen er hoe dan ook veel mensen op straat."

Wat gaan we van onszelf tegenkomen?
"Deze Alleman geeft een goed beeld van de Nederlander, dus ook van de Naarder en Bussumer. Als maker heb je de hoop dat toeschouwers bekenden tegenkomen op de beelden of dat je jezelf tegenkomt. Kortom: dat we elkaar herkennen. Voor Naarden en Bussum zou dat zomaar eens kunnen, want met het maken kwamen we veel mensen tegen. Dat moet het ook zo leuk maken voor de toeschouwer. In Bussum kwamen we onder anderen kinderen met hun vader of opa tegen op de beelden. In Naarden kwamen we ook veel mensen tegen die onderweg waren om iets leuks te doen. "

Gaan de Naarder en Bussumse beelden ook mee naar andere plaatsen?
"We voeren de documentaire rechtstreeks op. In elke plaats waar we komen passen we de docu iets aan met beelden uit de bewuste gemeente. De hoogtepunten die we onderweg tegenkomen nemen we weer mee naar de andere gemeenten. Dat zou met Naarden en Bussum ook best kunnen gebeuren, want we hebben best leuke beelden. Maar of dat ook gebeurt hangt een beetje af van wat we nog meer tegenkomen de komende weken."

School hekelt commentaar

BUSSUM - Het overkoepelende schoolbestuur van de Emmaschool (Villa Primair) stelt dat de gemeenteraad van Bussum onterecht commentaar heeft op het besluit om te stoppen met de locatie aan de Lange Heul.

De gemeenteraad had commentaar op het bestuur, vlak nadat de school besloot de locatie in Bussum Zuid te sluiten. De raad was verrast door het besluit. Ook vonden de raadsleden dat de school verkeerd had gehandeld. De sluiting van de openbare school werd 'onacceptabel' genoemd. Stichting Villa Primair zegt echter netjes volgens de regels gehandeld te hebben. Ook laten ze weten hier al ruim een jaar contact over te hebben met de wethouder. Volgens het bestuur van Villa Primair heerst bij de gemeenteraad een verkeerd beeld en zullen ze er alles aan doen om transparanter te werken.

Carnavallers nemen voorproefje op groot feest

Foto: Bob Awick

Met een groot feest op de vloer van de RockSteady-hal hebben de Erwtenschieters zondag een voorproefje genomen op het echte carnaval van volgende maand. Met optredens van onder andere de boerenkapel Societe aMusicale 'Neuzenvreugde' en andere zangers ontstond er zondag al snel een heus carnavalssfeertje. Op het feest kwamen niet alleen leden van de carnavalsclub af, maar ook andere Bussumers kwamen spontaan naar de feestzaal. Over zo'n 3 weken staat het echte carnaval voor de deur. Ook dan staan er weer meerdere feesten gepland.

Travellers nog steeds bezig Bussumers op te lichten

'Ze intimideren je en vragen heel veel geld' 

BUSSUM - Travellers zijn de afgelopen tijd nog steeds actief met het intimideren en oplichten van nietsvermoedende Bussumers. Volgens de politie zijn het vooral ouderen die een makkelijk doelwit vormen voor deze malafide klusjesmannen.

'Stuur deze malafide klusjesmannen weg of bel de politie'

Wijkagent Fred Lokhorst ondervond aan den lijve hoe deze personen te werk gaan. "Een persoon belt aan en vertelt dat ze je dak komen repareren en ondertussen zijn er al twee andere mensen bezig om met een ladder je dak op te klimmen. Ze gaan ook direct aan de slag met een hogedrukspuit. Je wordt compleet overvallen. Ze zeggen dat je buren ook al gebruik hebben gemaakt van hun diensten, dus waarom zou jij hun hulp niet willen. Je moet je dus direct verantwoorden. Voor je het weet, zien ze een zogenaamd lek op je dak en komen in actie. Ik laat als agent echt niet zomaar over me heenlopen, maar het duurde wel even voor ze vertrokken."

De travellers komen vooral voor dakreparaties of klusjes in de tuin. Na drie uurtjes werk vragen ze rond de 700 euro. "Ze vragen al het geld dat je in huis hebt, de rest komen ze dan later halen. Veel ouderen trappen daar in. Die vinden het ook lastig om nee te zeggen en ze willen ook niet altijd vertellen dat ze belazerd zijn omdat ze zich schamen omdat ze er ingetuind zijn."
De agent vervolgt: "Maar het is goed om te zeggen dat iedereen slachtoffer kan worden. Niet alleen ouderen. Deze mensen bellen overal aan. Mensen moeten weten dat ze geen overeenkomst moeten afsluiten. Vaak verschuiven deze 'klusjesmannen' zelfs wat dakpannen waardoor je opeens een probleem hebt dat je voorheen niet had. Ze leveren broddelwerk en daarom adviseer ik altijd om deze mensen weg te sturen of de politie te bellen. Het is een lastig fenomeen, maar vraag jezelf altijd af als iemand iets komt aanbieden aan de deur: heb ik dit nodig? Waarschijnlijk niet, want dan had je zelf wel iemand ingeschakeld."

Bezorgdheid om curatele van Muiden

BUSSUM – De gemeenteraad van Bussum heeft afgelopen week haar zorgen geuit over fusiepartner Muiden die heeft aangekondigd aan te willen kloppen bij het Rijk voor financiële steun. De raad wil voorkomen dat de nieuwe fusiegemeente, bestaande uit Bussum, Naarden en Muiden, straks voor allerlei onvoorziene kosten moet opdraaien.

Muiden heeft snel geld nodig omdat ze wil investeren in een grote woonbouwwijk op het KNSF-terrein. Daarover wordt al jaren gesproken, maar onlangs is na jaren van ruzie op hoofdlijnen een akkoord bereikt. Geplande rechtszaken over het project gaan hiermee niet door. Daarmee is ook een claim van 360 miljoen euro van projectontwikkelaars van de baan.
Vooral de VVD in Bussum wil een snelle reactie richting Muiden. De raad van Muiden beslist namelijk deze week of ze zich onder curatele van de provincie laat stellen. Volgens wethouder Boekhoff van Financiën doet Muiden dit juist nu om nog voor de fusiedatum van 2016 een oplossing te zoeken. Boekhoff zei wel dat Bussum samen met Naarden nogmaals de minister zal wijzen op de voorwaarden die zijn gesteld om te fuseren. Bussum steunt de fusie niet als de nieuwe gemeente belast wordt met de claim van Muiden.

Marijke Schipper

Theatermaker, actrice, zangeres en stem- en trainingsacteur 
38 jaar oud
Bussumse sinds 7 jaar

Waarom speel je bij de mensen thuis?
"Ik speel ook in het theater, maar mijn voorstelling De Oppas speel ik in huiskamers bij mensen thuis. In het begin sleepte ik het decor, een huiskamer, mee naar de theaters. Mijn regisseur kwam op het idee bij mensen thuis te spelen. Het intieme en interactieve spel past heel goed bij mij én bij de voorstelling."

Staat de voorstelling dicht bij jezelf?
"Ja, heel dicht. In het laatste jaar van mijn theateropleiding werd mijn dochter geboren en het moeder-zijn vond ik zo'n heftige ervaring dat ik niet anders kon dan daar een voorstelling over te maken."

Waar kunnen we je voor wakker maken?
"Mijn zoontje heeft jaren slecht geslapen en dat gaat nu eindelijk wat beter. Laat mij maar lekker slapen."

Waar in Bussum ben je vaak te vinden?
"Op de heide, bij Spant! en in het Filmhuis. Ook in het dorp kom ik graag en ik sport bij Femmefit."

Wat doe je in je vrije tijd?
"Tijd doorbrengen met m'n gezin en ik blijf dol op Amsterdam waar ik heb gewoond. Ik ga graag met vriendinnen naar het theater of de film."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Twee voorstellingen maken. Een slapstick-achtige voor kinderen waarbij ze kunnen schaterlachen en ze een 'ik ben goed zoals ik ben'-gevoel krijgen. En een voor volwassenen, waarbij de herkenbaarheid zorgt voor een lach en een traan. Na de voorstelling kunnen ze opgelucht naar huis met het idee dat de boog niet altijd zo gespannen hoeft te zijn. Beide voorstellingen bied ik dan gratis aan."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Brigitte Kaandorp. Men zegt soms dat ik op haar lijk als ik speel. Ik zou vragen of ze gelukkig is met wat ze doet. Stiekem zou ik natuurlijk wel een beetje Brigitte willen zijn."

Kookdemo in AH

BUSSUM – Het zijn Italiaanse weken bij de Albert Heijn en daarom is het filiaal aan de Veerstraat een samenwerking aangegaan met restaurant Allegria.

Bezoekers kunnen daardoor op vrijdag 7 februari tussen 13.00 en 16.30 uur in de supermarkt genieten van een kookdemonstratie. De recepten zijn ook te vinden in het tijdschrift Allerhande. Wie eerst wil proeven, kan daarvoor vrijdag in de winkel terecht.

Nikita wint workshop van Artes

Nikita mag een workshop volgen.

BUSSUM - Nikita Dorenbos (10) is een van de prijswinnaars van de publieksprijsvraag rondom de tentoonstelling van kunstenaarsvereniging Artes.

Ook Martijn Haigton en Ellen van Vossen werden tot winnaars uitgeroepen. Artes is nu alweer druk met de volgende publieksactiviteit: in het water bij het gemeentehuis komt binnenkort een kunstzinnige piramide in het water te liggen.

Web topvijf

1. Hart voor Bussum opent jacht op raadszetels
2. Twee pogingen tot inbraak
3. Mannen overlopen na kraak aan Nassaupark
4. Forse toename van aantal opengebroken panden
5. D66-duo heroverweegt deelname

Pro Bussum stelt nieuwe identiteit van Bussum vast

Bussum profileert zich als 'Hart van 't Gooi'

Bussum wil zich profileren als hart van 't Gooi.

BUSSUM – Bussum gaat zich profileren als Bussum, hart van 't Gooi. Stichting Pro Bussum heeft hiervoor een plan gemaakt dat moet resulteren in concrete acties om Bussum beter op de kaart te zetten voor bewoners, bezoekers en bedrijven.

Hilversum is 'Mediastad', Huizen de 'Haven van 't Gooi', 'Vorstelijk Baarn' en nu kunnen we Bussum 'Hart van 't Gooi' aan dat rijtje toevoegen. Volgens Pro Bussum is de slogan heel logisch gezien de centrale liging in het Gooi, de bereikbaarheid per trein en snelwegen en de centrumfunctie die Bussum vervult op het gebied van winkelen, middelbare scholen, cultuur en sport.

Burgemeester Henk Heijman vertelt dat de gemeente de slogan omarmt. "Bussum is heel divers en over de slogan is goed nagedacht. Bovendien zien we het terug in concrete acties. We zullen ook onder de plaatsnaamborden van Bussum een onderbord plaatsen."

'Bussum, hart van 't Gooi is veel meer dan alleen maar een kreet'

Frank Elion, voorzitter van de Stichting Pro Bussum: "Bussum heeft tot nu toe niet echt een eigen gezicht gehad. Daar willen wij verandering in brengen. Van oudsher is Bussum altijd al een belangrijke plaats geweest om het Gooi te verkennen. We willen die regiofunctie verder versterken en daarmee Bussum aantrekkelijker maken. De kapstok daarvoor is Bussum, hart van 't Gooi.

Thema's
De Stichting Pro Bussum gaat met een aantal thema's aan de slag om Bussum, hart van 't Gooi concreet te maken. Elion: "Hart van 't Gooi is veel meer dan alleen maar een kreet. We zijn het hart qua regiofunctie en dat moeten we actief uitdragen. Bussum moet bijvoorbeeld het toeristisch vertrekpunt worden naar andere mooie plekken in het Gooi zoals Laren, Naarden-Vesting en ook de hei, het plassengebied en het Gooimeer. Hiervoor gaan we toeristische wandel- en fietsroutes uitgeven."

Winkelhart
Verder is een thema het bruisend winkelhart. "We denken aan het invullen van leegstaande winkels met tijdelijke pop-upstores, maar ook aan het organiseren van gezellige activiteiten in het centrum. Ook willen we aan de slag met he
t thema 'Gooise schrijvers', waarvan er velen uit Bussum komen. We denken aan activiteiten zoals dichten op de heide, een dichtvoorleesfestijn, een wandeltocht geïnspireerd op Frederik van Eeden en we hebben nog veel meer ideeën. 'Jong Bussum' is ook nog een thema. Onlangs hadden we een dansfeest in Bensdorp en we willen meer van dat soort acties." Stichting Pro Bussum is ervan overtuigd dat binnen een jaar Bussum er anders uitziet. "Bruisender en aantrekkelijker. Het kloppende hart van 't Gooi."

Wladimirlaan 9 (I)

Wladimirlaan nr. 9.

Het hek rond het Rijksmuseum in 2014

Februari 1913 begint de bouw van twee villa's, de Wladimirlaan 9 en 11, ontworpen door architect G.A.P. de Kort jr. De voordeur is aan de zijkant, waardoor twee grote raampartijen aan de voorkant, op het oosten gericht, geplaatst kunnen worden. Karakteristiek is de deur naar de keuken, daar behoort de middenstand af te leveren. De voordeur is voor de heer des huizes. Wie is die heer?

Louis Eugene Duport. Hij wordt op 27 augustus 1856 geboren in Amsterdam, Nes 45. Op 11 september 1879 trouwt Louis met Charlotte Bungener, 23 jaar oud. Charlotte geeft het leven aan zeven kinderen: Emma, Frans, Francisca, Maria, Charles, Gerard en Jacoba. Frans overlijdt na 14 maanden, Maria volgt hem, bijna drie jaar oud, en Gerard valt weg voor zijn achttiende jaar.

Op 13 augustus 1864 start Th. J. Scholte een smederij aan de Stroomarkt 5, daar waar de Singel uitkomt in het IJ. Hier heeft Louis Duport het vak van smid geleerd, eerst als leerling, dan gezel en tenslotte als meestersmid. Louis Duport neemt de smederij van Scholte over en verhuist met zijn gezin naar het grote, vier verdiepingen tellende huis aan de Stroomarkt nr. 5, op de hoek met de Smaksteeg, de steeg waarin de smederij is gevestigd.

Meestersmid

In de smederij is het een gebeuk en gedreun: kachelbuizen, haardschermen, hekken, poorten, boombeschermers. Een gasmotor van 4 pk drijft ijzerzagen, klophamers en slijpstenen aan. Lasapparaten worden aangeschaft. Al spoedig gaat het bedrijf over op elektrische aandrijving. Het lukt steeds grotere aanbestedingen te winnen: de afdekking van de stationsoverkapping van station Weesper Poort, het leveren en stellen van boombeschermers voor de iepen langs de grachten en de bomen op de pleinen en in de parken. Het bedrijf groeit. In de Smaksteeg wordt het bedrijf uitgebreid van nr. 10 tot en met nr. 20. In de aanliggende Gouwenaarsteeg nr. 9 en 11 wordt een extra smidse geplaatst en op de bovenverdieping een blikslagerij.

Er zijn twee producten waarmee Smederij Duport Amsterdam blijvend opsiert.

In januari 1903 krijgt Duport de opdracht een smeedijzeren afsluithek te plaatsen rond het Rijksmuseum. Het wordt een prachtig gesmeed hek met bloemkelken op de staanders, met gedraaide spijlen en met rijzende ranken op de top.

Volgende week Wladimirlaan 9 (II)

Gerard Hoogendijk

Foto's: Klaas Oosterom

Gerard Hoogendijk schrijft onder de titel 'A la recherche du temps perdu' verhalen over de eerste bewoners van het Prins Hendrikpark.

'Ik houd van zuiver: zuiver gedrag en een zuivere toon'

Alice Oppenheim ontmoet trombonist Gerard Smit

De naast een grote tas gestoken grijze portefeuille vol informatie, visitekaartjes, cards en geld, valt tegen de rand van een stoepje in ons Bussumse centrum. Een fietser met arendsogen stapt af en steekt hem in zijn zak… Het zou het begin kunnen zijn van een spannend boek dat eindigt in een drama: bij thuiskomst trapt de vrouw in gebroken glas en vindt ze haar hele huis en rekening leeg geplunderd.

Trombonespeler Gerard Smit wordt hier omringd door zijn studenten José Knoops en Sander Bogaard. Foto: Bob Awick

In dit unieke geval vindt de eigenaresse een uurtje later een mailtje op haar computer met de mededeling: 'Ik heb uw beurs gevonden, wat zal ik doen?' Contact komt op gang en niet veel later staat de fietser op de stoep voor zijn huis om de weg door een liefdevol verzorgde tuin naar binnen te wijzen. Hij blijkt een boomlange man te zijn van vijfenzeventig jaar, zijn vrouw is klein en vriendelijk. De radio staat op Hilversum 4 met een barok concertje, er heerst een vredige sfeer in het door een middengang gescheiden, antieke huis. Op tafel een schaaltje lekkers. Overal bloemen en planten en aan de muren veel foto's van kinderen en kleinkinderen én… drie koperen blaasinstrumenten.

Politiekapel
En ja hoor, de eerlijke vinder was muzikant van zijn vak. In de Amsterdamse Politiekapel, de bekende band die iedereen ouder dan veertig zich zal herinneren; Stoere mannen in politieuniformen, op glimmend gepoetste schoenen en met rode koppen van het blazen. Lekkere ritmes, schallende klanken en mooie, bekende melodieën. Daar gingen vooral muzikale kinderen achteraan om mee te marcheren en te genieten van zoveel gezelligheid op straat.

Gerard Smit was daarin eerste blazer op de trombone en ook hij marcheerde dapper mee op taptoes en showpresentaties. "Niet dat ik dat nou zo goed vond voor de kwaliteit voor ons spel, je hoort elkaar niet goed, maar het was natuurlijk wel leuk. En het is je broodwinning." Hij heeft een nauw luisterend geweten en een meer dan gebruikelijk plichtsbesef. "Ik houd van zuiver: zuiver gedrag en een zuivere toon. Dat van die portefeuille is toch normaal?" Zijn vrouw knikt bevestigend: "Ja hoor, zo is hij altijd, eerlijk en recht door zee. Hij praat en denkt nergens omheen."

Smit is opgegroeid in een groot katholiek gezin in de kop van Noord-Holland. Daar had zijn vader een fruitbedrijf van appels, peren en pruimen. De dertienjarige Gerard moest dat arbeidsintensieve bedrijf samen met zijn oudere broer leiden toen hun vader stierf. Hij kon daardoor niet meer naar school. Maar goed, als je appelen vaart dan mag je ze eten, misschien daarom ziet hij daardoor patent en kerngezond uit. "Ik speel op mijn leeftijd nog steeds vaak mee in orkesten. Daar kunnen ze me voor wakker maken, ook voor een solootje. Spelen is het fijnste dat er bestaat voor mij. Ik ga nog een paar keer per week op stap voor een schnabbel, heb nog steeds een goede embouchure rond mijn mond; mijn spieren houden het prima vol. Alleen mijn luchtstroom is iets minder geworden, tja wat wil je. Ik heb ook nog steeds leerlingen hier in de buurt. Ook die houden me alert en bij de les."

Hij doet er wel wat voor om het zo te houden. Samen met zijn vrouw gaat hij vrijwel dagelijks na de middag wandelen in een gebied dat ze allebei mooi vinden. "Zo houden we onze conditie op peil en genieten we samen van de troostende werking van de natuur."

Leerlingen
Op verzoek heeft hij twee leerlingen uitgenodigd, de 53-jarige José Knoops en Sander Bogaard van 21. Allebei leden van grote muzikale families waarin vrijwel iedereen een instrument bespeelt. "Het kost energie, maar het geeft ook veel energie", zegt doktersassistente José. "Als het samen goed gaat en mooi klinkt, dan krijg je er een geluksgevoel van. Dan kun je weer verder. Al onze familieleden spelen daarom bijna altijd in een van de meer dan achthonderd harmonie- en fanfareorkesten in ons land. Want het gaat om samenzijn én muziek maken."

Stoere mannen in politieuniformen op glimmend gepoetste schoenen met rode koppen van het blazen

Ze zijn zichtbaar trots op hun leraar en blij met zijn lessen. "Zijn geheim," zegt Sander gretig, "is zijn gedrevenheid en zijn blaastechniek. Die noemen ze non-pressie. Wij drukken veel te veel met onze lippen. Dat houden we niet lang vol want dat is zwaar. Gerard pakt het anders aan: je legt je instrument op tafel, gaat er dichtbij zitten en blaast dan zonder dat je het mondstuk aanraakt of het instrument verschuift, een toon. Als het je lukt. Hij kan het heel goed, ik moet er nog aan werken, al heeft het me al veel meer uithoudingsvermogen opgeleverd. Dankzij die techniek kan ik makkelijk vanaf vrijdag het hele weekend repeteren, onderbroken door zo nu en dan even rust, maar verder flink doorwerken. Op zondagavond kunnen we dan een mooie uitvoering geven waarvoor we in hoog tempo een heel programma hebben ingestudeerd. Zonder die non-pressietechniek zou ik dat nooit kunnen volhouden."

Talent en gevoel
Smit zorgde er op zijn achttiende voor dat hij les kreeg van de beste in het land, Hans Maassen, de bekende eerste blazer van het Concertgebouworkest. "Een topleraar.
Mijn familie betaalde mijn lessen, ikzelf de reis naar Amsterdam." Het tuindersbedrijf werd verkocht en Smit koos voor een ander bestaan. Ook toen een groot risico. "Maar wel op advies van Maassen." Desgevraagd meent Smit stellig: "Er is geen verschil in geschiktheid tussen meisjes en jongens. Meisjes hebben iets zachtere lippen en dat hoor je in hun toon. Intelligentie is niet nodig voor het maken van muziek, het gaat om talent en gevoel. Je moet plezier beleven aan je lessen. Instrumenten zijn te koop vanaf ruim duizend euro en kunnen oplopen tot 5.000, 6.000 euro."

Alice Oppenheim (1939) interviewt voor BussumsNieuws oudere mensen uit Bussum. Als oudere dame is ze benieuwd naar alles wat met ouderen in Bussum te maken heeft. Oppenheim presenteerde in de jaren zeventig en tachtig radioprogramma's zoals Kernpunt, Met het Oog op Morgen en het Schaduwparlement. Ook schreef ze vroeger onder andere voor Elsevier en HP/De Tijd. Oppenheim was een van de eerste vrouwelijke journalisten in Nederland. Ze is bij veel mensen bekend als voormalig televisieomroepster van de AVRO.

José heeft een speciaal op haar aanwijzingen gemaakt instrument. Voor twee van haar drie kinderen heeft ze gespaard voor kwaliteit, "die klinken net ietsje mooier". Sander blaast op het bekende merk King. Hij beschikt over stevige ronde lippen en heeft daar veel voordeel van voor de steun onder zijn techniek. Smits eigen kinderen zijn ook al jong ondergedompeld in de muziek waarmee hun vader hun studie kon betalen. Zo raakten ze geïnspireerd: "Drie dochters hebben op het conservatorium gestudeerd: piano, viool en fluit. Twee zonen hebben les van mij gehad en spelen trompet en trombone."

Dirigeren
De leraar en zijn leerlingen zijn alle drie geïnteresseerd in de volle breedte van de vele composities tussen klassiek, pop en modern. Gerard speelt alles en altijd met groot plezier, als ie maar kan performen. Hij dirigeert ook, al vindt hij zichzelf in dat hondsmoeilijke vak geen topper. "Ik ben te gejaagd." Zijn leerlingen spreken hem tegen: "Nou, je doet het heel aardig hoor, dirigeren is het moeilijkste dat er is, je hebt er jaren voor nodig om het goed aan te kunnen." Hij is er te laat mee begonnen en betreurt dat nu. "Je moet er heel jong aan beginnen, wil je het echt goed oppakken." José houdt van het klassieke concert in een gewijde ruimte: "Als de stilte in de kerk dan aanvoelt alsof iedereen zijn adem inhoudt, dan krijg ik kippenvel. Dan heb ik aan mijn bedoeling voldaan en voel ik me gedragen door een gevoel van zingeving en geluk. Dan wordt al het gehaast om na mijn werk snel eten te maken en me daarna weer voor te bereiden op repetities 's avonds beloond." Sander, die nog iets economisch studeert in Amsterdam, concentreert zich voorlopig op het bekende eigentijdse repertoire van mooie, langzame melodieën uit musicals en speciale composities voor koperblazers.

Het drietal bewijst niet alleen in hun woorden, maar vooral ook met glinsterende ogen en blosjes van gedreven inzet voor music, music, music… Ze bewijzen bijna lichamelijk hoe goed het hen doet om mee te kunnen draaien in de ongeveer 40 blaasorkesten in onze regio. Dat geluk delen ze met de landelijke tweeënhalf miljoen anderen die hun vrije tijd ook gebruiken voor de onderlinge harmonie die muziekmaken onder alle omstandigheden vergt. "De politiekapel kreeg eind jaren tachtig een dirigent die dat niet aanvoelde. Hij heerste en verdeelde. Stookte de jongeren op tegen de ouderen. De kapel ging binnen twee jaar naar de knoppen, het klonk niet meer, en werd daardoor afgeschaft. Een niet te herstellen verlies toen."

En zo is het: muziek is onze mooiste menselijke mogelijkheid om onderlinge harmonie te bewerkstelligen ondanks competentie- en competitieaspecten die gedreven mensen moeten leren overwinnen. Dat bevordert geestelijk welzijn en innerlijke vrede. En oog voor elkaar en de omgeving. Als je er tenminste geen misbruik van maakt. Zou die portefeuille daarom de aandacht hebben getrokken van juist Gerard Smit? Ook het soort kostbare aandacht die nieuwe aandacht oproept? Waardoor dit interview ontstond?

SDO op karakter langs DEM

Bussumers doen goede zaken achter kop

Djoey Dorresteijn kopt SDO naar een voorsprong. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Goede zaken afgelopen weekend voor SDO. Een week na de knappe zege op de koploper won de Bussumse eersteklasser op karakter van het veel lager geklasseerde DEM (1-2) en staat daarmee nog slechts twee punten achter op de top 3 van het klassement.

De Bussumers startten erg goed en konden vooral voor rust voor gevaar zorgen. Al snel kreeg SDO een paar goede kansen, maar goals bleven de eerste fase van het duel achterwege. De grote kansen kwamen onder andere van de voet van Berry van 't Land. De Bussumer kon de bal al snel na de aftrap vanaf grote afstand tegen de paal werken. Ook andere ploeggenoten zorgden voor gevaar, maar bleken eerst nog wat onscherp. Halverwege de eerste helft, toen DEM ook wat kansjes had gehad, kwam de terechte 0-1 voor SDO op het scorebord. Na een goede manoeuvre van flankspeler Ilias El Mazouji kon Zeno Peereboom goed voorgeven op Djoey Dorresteijn. Laatstgenoemde kopte de bal hard tegen de touwen. DEM had het antwoord op de Bussumse voorsprong echter meteen klaar en kon nog voor rust terugkomen.

Na de tegentreffer kreeg SDO wat meer problemen. DEM schroefde de aanval op en zette de Bussumers veel meer onder druk. De goed spelende doelman Rolf Hazelaar moest met regelmaat redden, maar deed dat met verve. Toch leverde de druk van DEM ook voor SDO kansen op. Een lange bal van Hazelaar op de kopsterke Jerry Stift leverde een kans op voor Rick van der Velden. De Bussumer kon vlak voor de slotfase de tweede Bussumse treffer maken. DEM kreeg daarna nog één kans, maar raakte de paal.

Terechte zege voetbalsters
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend hun eerste duel na het kerstreces meteen gewonnen. De Bussumers waren met 4-3 te sterk voor Fortuna Wormerveer.

SDO toonde veel vechtlust en kwam al snel op voorsprong toen Franca Hendriks de bal achter de doelvrouw van de tegenstander kon werken. Toch deed de tegenstander meteen wat terug. Vlak na de rust kwam SDO zelfs op achterstand te staan. SDO kon alsnog een ommekeer forceren en stond razendsnel op 4-2 na doelpunten van Franca Hendriks, Deborah van Boxtel en Fresia Cousino Arias. De tegenstander kon nog een derde tegentreffer maken.

BFC geeft zege geen vervolg

BFC probeerde van alles, maar kwam tekort. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vooral doordat de tegenstander een maatje te groot was en sterker speelde heeft BFC afgelopen weekend verloren. De Bussumers vergaten de eclatante zege van een week geleden een vervolg te geven en verloren met 0-3 van concurrent Brederodes.

BFC zocht naar vorm en moest al snel bekennen dat Brederodes een stukje sterker was. Vooral een-op-een won de tegenstander veel duels. Veel kansen voor Brederodes bleven echter achterwege. Sterker nog: het was zelfs BFC dat de eerste kansen kreeg, maar het ontbrak de verder sterk spelende Rowell van der Meer aan een beetje geluk om zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Na een half uur leek Brederodes de score te openen, maar met een knappe manoeuvre kon BFC-doelman Damian Ranzijn eerst nog redden. Meteen daarna kwam er wel een goal van de tegenstander. Na een fout van BFC werd de bal door Brederodes onhoudbaar tegen de Bussumse touwen geschoten. BFC kon amper op adem komen. Vlak voor rust werd de voorsprong van Brederodes zelfs verdubbeld toen de ploeg vanaf elf meter mocht aanleggen voor een strafschop. Brederodes kreeg de kans na een rode kaart voor Bussumer Dwight Oehlers.

BFC speelde na rust met een ondertal, maar opende toch de jacht naar een tegentreffer. BFC toonde veel vechtlust, maar kreeg amper kansen. Ook Brederodes vergat het duel op slot te doen en verspeelde daardoor ook enkele kansen. De grootste kans was er voor BFC-speler Jeroen Olthof. De Bussumer zag de bal echter twee keer tegen het houtwerk belanden. Vlak voor het slot kon Brederodes nog wel een derde treffer maken, waarna BFC echt verslagen was.

BFC staat na afgelopen zondag op plek 5 van de stand en heeft een achterstand van zes punten op de top 3 van het klassement. Komend weekend heeft BFC rust. De week daarna wacht de nummer negen van de stand, Vriendenschaar. Daarna breken voor de Bussumers een paar spannende weken aan. Om nog kans te maken op deelname aan de play-offs moeten er meer duels gewonnen worden.

BHC/SDS'99 komt net tekort

BUSSUM - Slechts één doelpuntje kwamen de handballers van BHC/SDS'99 afgelopen weekend tekort tegen KRAS/Volendam. De Bussumers verloren met 28-27 van de sterke Volendammers.

BHC/SDS'99 stond tegenover een verslaanbaar KRAS/Volendam. Aan de kant van de Bussumers was de ploeg echter door meerdere redenen wat gehavend. Spelers hadden zich verslapen, waren te laat of geblesseerd. Dat was goed te merken. Al vroeg na de start van het duel stond BHC/SDS'99 met 6-0 achter. Daarna werd de ploeg wakker en konden de Bussumers zonder grote problemen terugkomen. Toch was het voor rust weer KRAS/Volendam dat weg kon lopen. Na de eerste helft stond er een 20-13 ruststand op het scorebord.

Sterker
Na de rust was BHC/SDS'99 wat sterker. De ploeg had het spel wat aangepast en dat had effect: de Bussumers kwamen sterk terug en maakten veel doelpunten. KRAS/Volendam had steeds meer problemen met het spel van de Bussumers. Vlak voor de slotfase stond er een 26-26 stand op het scorebord. De Bussumers kwamen echter net tekort om het goede spel toen ook door te zetten en verloren het duel.

Achterstand
BHC/SDS'99 staat na afgelopen weekend op een negende plaats, op 4 punten achterstand van de top 3.

DTS net te sterk voor korfballers DOC

BUSSUM - Een goed duel, maar geen goed resultaat zaterdag voor de korfballers van DOC. De Bussumers verloren nog net van DTS: 16-14.

Het duel was van seconde tot seconde spannend. DOC en DTS deden geen moment voor elkaar onder. De Bussumers openden de score, maar de tegenstander kwam al snel terug. Voor rust waren de twee teams erg aan elkaar gewaagd, waardoor de achterstand van DOC beperkt bleef.

Na de rust veranderde het spelbeeld amper. De twee teams bleven doelpunten maken. Pas halverwege de tweede helft stokte de DOC-aanval, omdat DTS fel druk zette en DOC daardoor problemen had met het creëren van goede kansen. DTS kon een voorsprong pakken. DOC had daar geen antwoord op en moest genoegen nemen met de nederlaag.

Het duel van afgelopen weekend was voor DOC meteen het laatste duel van deze maand. Over 3 weken hervat de ploeg met een duel tegen Asonia.

Nieuwe voorzitter HCAW

BUSSUM - HCAW heeft een nieuwe voorzitter: Huib Schrijvers. De HCAW'er neemt het stokje na jaren over van Wil Kitslaar. Dat heeft de club deze week bekendgemaakt.

Met Schrijvers heeft HCAW een van de meest trouwe leden aan het hoofd van de club. De Bussumer zette al jong zijn eerste stappen op het complex van de Bussumse honk- en softbalclub. Eerst als speler, later als coach van meerdere jeugdteams. Nu is Schrijvers hard bezig om het hoofdbestuur verder samen te stellen voor de komende jaren.
De HCAW'er werd een week geleden gekozen als voorman van de club nadat hij de plannen en doelen voor de komende jaren voor HCAW presenteerde. Deze plannen moeten de club de komende jaren op veel fronten een stap verder brengen.

De plannen en doelen werden gemaakt door een denktank van een groot aantal clubmensen. Deze mensen zullen de komende jaren verder bouwen aan het HCAW van de toekomst. De plannen gaan over HCAW als club, maar ook over het honk- en softbal.

Allen Weerbaar houdt koers

BUSSUM - Zonder grote problemen heeft Allen Weerbaar afgelopen weekend gewonnen van DEVO '58. De koploper van de zesde klasse was met 2-5 te sterk voor de concurrent.

Met de zege deden de Bussumers goede zaken. De voorsprong op DEVO '58 bedraagt na afgelopen weekend zeven punten. De voorsprong op de nummer twee, AWPC, bleef 4 punten.

Komend weekend kan Allen Weerbaar de voorsprong aan kop verder vergroten. Dan wacht concurrent AWPC.

Veel ruimte en comfort in Civic Tourer

Nieuwe stationwagon van Honda

Zakelijk en privé interessant.

De nieuwe Honda Civic Tourer arriveert op 8 februari bij de dealer. Deze stationwagen is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. Daardoor biedt de Civic Tourer extra veel comfort, is zeer zuinig en heeft de grootste bagageruimte in zijn klasse.

De auto biedt veel bewegingsruimte voorin en is achterin hoog genoeg voor iedereen. De meeste ruimte zit echter in de kofferbak, 624 liter bagageruimte en na het neerklappen van de achterbanken zelfs 1668 liter. Met de Magic Seats is het daarnaast ook heel gemakkelijk om grote dingen te vervoeren.

Snufjes
De Civic Tourer is de eerste productieauto ter wereld met een aanpasbaar achterdempingssysteem; comfortabel op de snelweg, doortastend en behendig als daarom gevraagd wordt. De auto biedt allerlei geavanceerde veiligheidstechnologieën: remactivering in stad, waarschuwing voor frontale botsing en ook verkeersbordherkenning.

Hij is is leverbaar met een 1.8 liter benzinemotor en de nieuwe 1.6 liter turbodieselmotor. De dieselmotor combineert krachtige prestaties met een zeer zuinig verbruik van 3.8l/100 km. De relatief lage aanschafwaarde en een bijtelling van slechts 20%, maken deze uitvoering zowel zakelijk als privé erg interessant. De Honda Civic Tourer is met 1.6 turbo dieselmotor leverbaar vanaf € 22.900,-! Daarnaast zijn er Business Edition-uitvoeringen leverbaar voor een scherpe prijs.

Vireo Bussum nu ook Subaru-dealer

De XV is een van de Subaru's in de showroom van Vireo.

Subaru breidt zijn netwerk uit met een nieuwe dealer in Bussum: Vireo. Het bedrijf gaat nieuwe en gebruikte Subaru's verkopen en reparatie en onderhoud van het Japanse merk verzorgen.

Vestigingsmanager van Vireo Bussum Teus van Asperen: "Als onderdeel van Stern beginnen wij niet zomaar aan een nieuw merk, dat doen wij alleen als wij er in geloven. Met Subaru halen we mooie en aansprekende modellen in huis met een solide imago en een trouwe groep liefhebbers." Subaru introduceert het ene na het andere nieuwe model. Recent zijn de Forester en de Outback vernieuwd en de komende maanden is er meer nieuws op komst. Vireo Bussum kan alle Subaru-modellen nieuw leveren. In de showroom zijn de XV, de Forester en de Outback te bezichtigen, tevens zijn er diverse demonstratiemodellen voor proefritten beschikbaar. Subaru-rijders uit de regio krijgen een gratis winterinspectie.

Met Auto Lancker naar Louwman

Take Feenstra overhandigt de vrijkaarten namens Auto Lancker.

De Familie Luca heeft een prijs gewonnen bij de winterinspectie van Suzuki- en Mitsubishi-dealer Auto Lancker in Weesp.

De heer en mevrouw Futa zijn al jaren trouwe Suzuki Swiftrijders en toonden zich blij verrast met hun prijs: toegangskaartjes voor het Louwman Museum in Den Haag. De collectie van ruim 250 auto's van meer dan 100 fabrikanten, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman, toont de geschiedenis van de automobiel. Tijdelijk is er een expositie over het Martini Racing team.

Jaarlijks wordt er een prijs verloot onder de bezoekers van de winterinspecties. Om zorg te dragen voor een veilig wintergebruik van de beide merken is de werkplaats goed gevuld met winterchecks. "Puur preventief en heel doeltreffend. Menigeen voorkomt hiermee start- of vloeistofproblemen in koude tijden", aldus Cees Bosboom, directeur van Auto Lancker.

Welke club wint de Dacia Logan?

Dacia heeft een clubactie. Daarmee maken alle amateurvoetbalclubs in Nederland kans op een splinternieuwe Dacia Logan MCV als clubauto. De winnende club wint ook nog eens een geheel verzorgde reis naar Italië, inclusief tickets voor de voetbalwedstrijd van het door Dacia gesponsorde Udinese tegen AC Milan. Voetbalclubs kunnen zich opgeven via www.daciaclubactie.nl, waarna ze zo veel mogelijk 'likes' moeten verzamelen. De ruime Dacia Logan MCV is de ideale auto voor het gezin, maar ook om de kinderen naar voetwedstrijden en -trainingen te brengen. De kofferruimte is met een inhoud van minimaal 573 liter groot genoeg voor de voetbalspullen van een heel voetbalteam.

Toonbeeld van goed onderhoud

De 504 Cabriolet uit 1972 Foto: Yannick uit den Boogaard

Hoeveel is de Peugeot 504 cabriolet waard die Bosch Car Service Direct toonde tijdens de Weesper B2B-dagen?

Het antwoord daarop is moeilijk te geven (emotionele waarde), maar een taxatierapport geeft enig houvast. Eigenaar Theo van Kan stelde drie prijzen beschikbaar voor wie deze taxatiewaarde het beste kon inschatten. De schattingen liepen uiteen van achtduizend tot honderdduizend euro. De taxateur hield het op 36.500 euro. Daan Pont en Bertus Vinju zaten daar met 37.500 euro het dichtste bij en wonnen een diner voor twee bij restaurant Uit & Meer. De derde dinerbon ging na loting naar Frank Stalknecht.

Bosch Car Service Direct toonde de klassieker om aan te tonen wat goed onderhoud voor een auto kan beteken. Dit exemplaar is van bouwjaar 1972 en ziet er nog puntgaaf uit. Met regelmatig onderhoud gaat een auto langer mee. Ook kunnen soms grotere, onverwachte uitgaven worden voorkomen doordat er bijtijds ingegrepen wordt. Autobezitters vinden dat steeds belangrijker, met het oog op de kosten. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven en leasemaatschappijen.

Nieuwe Qashqai rolt van de band

De nieuwe Nissan Qashqai is gearriveerd bij de dealer. De nieuwste crossover biedt innovatieve techniek, efficiënte motoren en een zeer fraai interieur. De prijzen beginnen bij 23.150 euro. Van de eerste generatie zijn meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Nissan ontwikkelde de tweede generatie Qashqai op een compleet nieuw platform. Het resultaat: een laag gewicht en zuinige aandrijflijnen. Een van de slimme innovaties is de Around View Monitor, voor zicht rondom de auto.

Filmhuis Bussum

The Hobbit. Foto: Filmhuis Bussum

In ELLE S'EN VA herontdekt Catherine Deneuve, als zestigjarige, het leven.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
In FOR THOSE IN PERIL gaat een overlevende van een schipbreuk de strijd aan met de machtige oceaan.
IN THE FOG moeten drie Russische mannen in WO-I beslissingen nemen die niemand zou willen nemen.
In AVANT L'HIVER van Philippe Claudel wordt een huwelijk verstoord door een boeket rozen.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op het hedendaagse decadente Rome.
Polanski's VENUS IN FUR laat in een seksueel geladen kat-en-muisspel zien hoe de macht tussen man en vrouw voortdurend verschuift.
Ook deel twee van THE HOBBIT-trilogie is rijk aan fantasie en briljante details.
Maandagavond de diep-romantische klassieker DOCTOR ZHIVAGO en dinsdagavond de verrassingsvoorstelling SNEAK PREVIEW.
IDFA JUNIOR ON TOUR de vier beste, mooiste en grappigste korte jeugddocumentaires van het afgelopen IDFA.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: TURBO (2D) en OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D).

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

't Akkertje, van Stichting Philadelphia zorg, voor de villa waar mensen met een beperking wonen: op vrijdag een hulp voor de tuin (3 uur per week).

Kinderen in Nood: gezellige dames voor het sorteren van kleding voor de transporten op vrijdagmiddag, van 13.30-16.00 uur.

De Gooise Ark voor de Hertenkamp: dierverzorger. De dieren worden 1x per dag verzorgd (1 uur per week).

Versa Welzijn voor de Open Eettafel in Wijzer, die iedere woensdag van 17.30-19.00 uur gehouden wordt: een coördinator die o.a. de vrijwilligers begeleidt en de bestellingen doorgeeft aan de kok (minimaal 5 uur per week).

zaterdag 8 februari tot zondag 16 februari

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Deze zaterdag gaat de bus naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en zondag naar het Rijksmuseum. Maandag staat het Kuiperijmuseum in de Molen van Sloten op het programma en dinsdag het Museum Buren & Oranje in Buren. Woensdag is er weer het inmiddels vertrouwde gratis lunchconcert in het Concertgebouw en donderdag vanwege de grote belangstelling de vorige keer weer het 'Mystery dinner'. En tot slot van de week kunt u nog naar het Cobra museum in Amstelveen, naar Schiphol Behind the Scenes of zondag in Spant! naar Love Story. Om u op te geven en voor de kosten van de uitjes belt u maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur op 035-7504192.

zondag 9 februari

Optreden

De Moclas Singers treden op in De Palmpit. Het koor brengt moderne, maar ook klassieke muziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Lazy Sunday Afternoon

Er wordt weer een 'Lazy Sunday Afternoon' gehouden op de Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Onder andere de mannen van Eemjazz treden op. Aanvang 15.30 uur.

woensdag 12 februari

Wandelcursus

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. Er wordt om 13.00 uur vertrokken vanaf Bellefleur. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. De volgende wandeltocht is op woensdag 12 maart.

Bingo

De Schakel houdt weer een bingomiddag. Om 14.00 uur begint de bingo, maar vanaf 13.30 uur bent u al van harte welkom. Er zijn natuurlijk weer mooie, leuke prijzen te winnen. Deelname € 3,50.

Bezoek Mona Keijzer

Voor het CDA bezoekt Mona Keijzer De Palmpit aan de Koekoeklaan. Vanaf 17.30 uur kunnen Naarders en Bussumers langskomen om vragen te stellen over jeugd- en ouderenzorg.

donderdag 6 februari

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 7 februari

Meditatie-cursus

Yoga Lotus aan de Vliegdenweg houdt een gratis open kennismaking voor een nieuwe meditatiecursus. De cursus duurt 10 weken en start op 14 februari. Aanmelden en informatie via info@livingshape.nl of telefonisch op 06-30406791.

zaterdag 8 februari

Concert

Het Bussumse koor Pro Musica geeft een concert vanwege haar 70-jarig bestaan. Het concert heeft als thema 'Renaissance' en wordt gehouden in de Wilhelminakerk. Aanvang 20.00 uur, kaarten te koop op info@promusica.nl of 06-46407452. Entree € 12,50.

maandag 10 februari

Kooklessen

De Scan houdt weer kooklessen voor jongeren. Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen met elkaar gerechten maken. Aanmelden via jcscan@versawelzijn.nl of 035-6943262. Aanvang 16.00 uur.

Opticiën aan huis

De Palmpit aan de Koekoeklaan opent de deuren voor een opticiën. Hierbij kan men gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en stellen en vragen stellen over je ogen en/of de bril. Aanvang 10.00 uur.

dinsdag 11 februari

Computercursus

De Schakel houdt weer een computercursus. Het gaat om een cursus voor starters. Na de cursus weet u een beetje de weg op de computer. De cursus duurt 8 lessen. Aanvang 14.00 uur, deelname kost € 40,-. Opgeven op info@wijkpostdeschakel.nl of 035-6944742.

donderdag 13 februari

Demonstratie-avond

Het Bussumse medium Janneke Leber opent haar deuren voor een demonstratie-avond. Ze zal op nuchtere wijze uitleg geven over het mediumschap en demonstreren. De avond wordt gehouden aan de Torenlaan. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Vooraf opgeven op reserveren@jannekeleber.nl.

Bridgen onder begeleiding

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 14 februari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een 'Schakel-diner'. De zaal gaat open om 17.30 uur en om 18.00 uur start het diner. Het diner bestaat uit vlees, aardappelen en groente. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

zaterdag 15 februari en zondag 16 februari

Kinderfilm Festival

Het Filmhuis Bussum vormt het decor van het Fantastisch Kinderfilm Festival. Er draaien korte en lange, grappige en ontroerende, verse en klassieke films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar. Het hele programma staat op www.fantastischkinderfilmfestival.nl. Entree € 8,50.

zondag 16 februari

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een soosmiddag. Deze keer treedt onder andere Willy Buter op piano op en Franc Smelt op saxofoon. Aanvang 14.30 uur.

dinsdag 18 februari

Workshop

Versa Welzijn houdt een workshop 'Genealogie' in Wijzer aan de Landstraat. In deze workshop worden de belangrijkste uitgangspunten en technieken behandeld om goed en snel uw weg te kunnen vinden met behulp van internet. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Computercursus

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een computercursus over 'Picasa', een fotobeheer- en bewerkingsprogramma. Van stap tot stap wordt geleerd het dat werkt. De cursus start om 10.00 uur. Kosten deelname € 35,-. Aanmelden op www.wijkpostdeschakel.nl.

woensdag 19 februari

Lezing

Klaas Oosterom vertelt voor Bellefleur over de rol van water, vroeger en nu. Ook worden er plaatjes vertoond van het Naarder en Bussumse water. Aanvang 14.00 uur, entree € 1,50.

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

donderdag 20 februari

Ouder worden

De Palmpit houdt een informatiebijeenkomst over 'Ouder worden'. Aanvang 15.00 uur.

VALENTIJN
SLENDEREN

Kom slenderen op
vrijdag 14 februari as.
Koopt of verlengt u op deze
liefdevolle dag ook nog een
Slender You sessiekaart
dan krijgt u er 1 GRATIS.
Bel nu voor een afspraak!
Ook voor mensen met
medische klachten.
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
DE ANDERE MANIER
VAN BEWEGEN!

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Permanent Make-Up - Gespecialiseerd in natuurlijke "Hairstroke" Wenkbrauwen en ook Lippen & Eyeliner. Naarden 035-6951968
www.BeautyPermanent.nl

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Voor al uw strijkwerk. Razendsnel en perfectionistisch. Beter dan de stomerij! Moedertaal Nederlands. 15 euro per uur. Tel.: 06-11001651

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Meubelmaker/timmerman heeft nog tijd, óók voor diverse kluswerkzaamheden in en rondom het huis.
Ward: 06-30767812

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Prachtige, zo goed als nieuwe kleding te koop i.v.m. veranderde maat. Italiaans/Duitse merkkleding (Max Mara, D.G., Marccain, Pauw etc.) Maat 40/42. Alles mag weg voor 50/30/25/20 euro.
Tel.: afspraak: 06-42016814

PEDICURE LIA VOOR EEN PROFESSIONELE VOETVERZORGING, OOK AAN HUIS. TEL 06-12302177. NAARDEN/BUSSUM

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

T.k. garage aan Van Limburg Stirumlaan. Bart de Jong
Makelaardij T: 035-6214274

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel, radiator, gratis opgehaald Tel.: 06-34606808

2 paar ski's, Fischer 1.65 volkl 2.05. 2 paar schaatsen 38&42. € 25,- p.p. Tel.: 035-6935349

YOGATODAY - NIEUWE lessen & activiteiten o.a. Vinyasa (power) Yoga, Critical Allignment, Aerial Yoga voor kinderen, Mindfulness Yoga, Meditatie en meer. Kijk op www.yogatoday.nl

Schildersbedrijf Krzysztof serveert diensten in het schilderen van de muren, ramen, deuren en stukken hout, binnen en buiten. Ervaring in de schilderkunst en de keuze van materialen, verf korting 10%. Uurtarief € 16,50. Referenties klanten. Tel.: 06-29171052

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage, open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359. Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Placemats de mooiste én stevigste die er zijn. Grote keuze uit classic of modern. Zie linnenplaza.nl