BussumsNieuws

2 augustus 2017

BussumsNieuws 2 augustus 2017


Weesp moet 'slechts' een ton betalen

GOOISE MEREN Weesp hoeft niet anderhalf miljoen euro aan Gooise Meren te betalen, maar slechts een ton. Een flinke domper voor de gemeente. De hoogte van de compensatie is bepaald door de provincie en moet betaald worden voor gemaakte kosten voor de nieuwe woonwijk in de Bloemendalerpolder.

De polder was voor de fusie deels Weesper en deels Muider grondgebied. De gemeente Muiden maakte kosten om de polder te kunnen ontwikkelen en dacht dat geld later terug te kunnen verdienen, bijvoorbeeld middels leges. Na de fusie kwam er echter een grenscorrectie en werd de hele Bloemendalerpolder grondgebied van Weesp. Hierdoor kan Muiden dus fluiten naar haar ingelegde euro's.
De gemeente Muiden - en vervolgens de gemeente Gooise Meren - heeft de afgelopen twee jaar gesprekken gevoerd met Weesp om het eens te worden over het bedrag. De twee kwamen er na ambtelijk en bestuurlijk overleg echter niet uit, waarna Weesp de provincie vroeg een oordeel te vellen. Dat doet het dus nu, in het voordeel van Weesp.
Gooise Meren heeft nog een kans de provincie te overtuigen waarom het recht heeft op meer geld. Recent is een brief van Gooise Meren op de mat geploft in Haarlem. De provincie gaat daar nu nogmaals naar kijken. Hoe hoog het bedrag uiteindelijk ook wordt, het is niet zo dat inwoners daar direct iets van merken. De opbrengsten gaan in de pot 'bestemmingsreserve grote projecten'.

Dit najaar helemaal geen kermis in Bussum

BUSSUM Er komt komend najaar geen kermis meer naar de Veldweg. En dat betekent dat de komst van de kermis naar Bussum helemaal wordt geannuleerd. Dat laat de OVGM weten.

De kermis stond de afgelopen twee keer aan de Veldweg. De kermis verkaste daarheen omdat er gewerkt wordt aan het gemeentehuis en de parkeerplaats, waar de kermis normaal gesproken staat, vol staat. Al vanaf de eerste keer dat de kermis naar de Veldweg kwam was er veel protest, van buurtbewoners en ondernemers.

Geen andere plek

Nu wordt de kermis dus geweerd, en er wordt geen andere plek gezocht voor de najaarskermis.

De voorjaarskermis zal volgend jaar waarschijnlijk langer duren om het gebrek aan de najaarskermis te compenseren.

Afgelopen jaar ging het evenement Bussum op IJs ook al niet door omdat er geen geschikte plek gevonden kon worden voor de activiteit.

Tricks en nieuwe graffiti op Park Zuid

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het eenjarig bestaan van Park Zuid, het skatepark aan de Ceintuurbaan, werd zaterdag gevierd met een festival. De jongeren die vorig jaar betrokken waren bij de realisatie van het skatepark hadden de handen ineengeslagen en samen met Stichting Talent And Dreams (STAD) Gooi het festival opgezet.

8

Pas op inbrekers

Politie waarschuwt voor
toename inbraken tijdens
zomervakantie

3

Een uitgelezen boek
Wandelen in Highlands of Scotland

'Exploring the Highlands of Scotland' heet dit mooie boek van Stephen Whitehorne. In dit kennelijk onderweg nooit gebruikte boek (zo gaaf is het) staan 32 bergwandelingen door een landschap dat overweldigend, romantisch en gevarieerd is. Landschappen met meren, bossen, bergruggen, vlakten, rivieren en dalen. Ook flora en fauna krijgen volop aandacht. Het boek geeft nauwkeurige informatie over de afstanden, de duur, de moeilijkheidsgraad, enzovoorts. Er zijn wandelingen die nagenoeg vlak zijn, maar ook heel zware wandelingen tot boven 1000 meter. Drie tot twintig km zijn de afstanden. Een tip is ook nog om in september te gaan: de meeste kans op zon en de minste kans op muggenplagen. Op handige kaartjes staan ook de plekken aangegeven waar foto's genomen zijn die de auteur voor het boek maakte. Ook al ga je de wandelingen niet maken is het lezen van het boek een belevenis die je in hoger sferen brengt. Het gebonden boek met omslag telt 192 bladzijden en werd in 1995 door Ward Lock, London uitgegeven. De routes zullen er zeker nog wel zijn, wellicht nog meer en duidelijker dan hier vermeld staat.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Jan de Wit boven Naardermeer

Slangenarend

De hele week liet een magistrale roofvogel zich in vol ornaat zien. Eenmaal vermeld op Waarneming.nl kwam de stroom spotters op gang. En iedereen heeft genoten en maakte vele foto's. Harry natuurlijk ook. Voor ons.

Even duidelijkheid. Het betreft hier de Slangenarend, nog altijd een bijzondere gast, die niet vaak te zien is. Deze roofvogel, die zich hoofdzakelijk voedt met slangen en hagedissen, heet in het latijn Circaetus gallicus en in het Frans "Circaète Jean le Blanc" oftewel "de rondcirkelende Jan de Wit", heel vrij vertaald. Gelukkig heb ik hem ook tot twee keer toe goed kunnen observeren. De eerste keer in volle vlucht en rondspiedend aan de noordzijde van de Naardermeer, nabij de spoorlijn. En de tweede keer geheel zichtbaar in zijn slaapboom, ook aan die kant. De vogelaars, die bij vele tientallen op zijn komen dagen, hebben naar hartenlust hun fototoestellen aan het werk kunnen zetten. Enkelen hadden het grote geluk de slangenarend zelfs op de grond te kunnen kieken. Daar zat het dier doodleuk een ringslang achterna, om deze vervolgens, goed voor de lens, op te peuzelen. Ik kende Jan de Wit nog van mijn uitstapjes naar de vlakte van La Crau, aan de rand van de Camargue, waar een enorm aanbod aan slangen en hagedissen is en de vogel dus vrij algemeen genoemd kan worden. In ons land wordt hij bij tijd en wijle ook elders gezien, met name in Drenthe. Maar nu zit hij nog in het Naardermeer, dus gaat hem zien!

Weerbericht

Wisselvallig zomerweer, het weekeinde iets koeler

Vanaf dinsdag staat augustus op de kalender, maar het weerbeeld verandert nauwelijks. De stroming is zuidwestelijk. De temperatuur is met 22 à 23 graden aangenaam, maar het blijft wisselvallig Hollands zomerweer. Een volgende depressie (lagedrukgebied) koerst donderdag via Schotland richting Noordzee. De kans op neerslag neemt weer toe met tijdelijk veel wind.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd. In de loop van de dag klaart het geleidelijk wat op. Naast af en toe zon kan er nog een bui vallen. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Vrijdag is het wisselend bewolkt met een mix van zon en wolken met nog kans op een bui. De wind wakkert verder aan tot krachtig (windkracht 5-6). Het wordt 21 à 22 graden.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag is het licht wisselvallig weer. Er is van tijd tot tijd enige ruimte voor de zon. Er ontstaan stapelwolken en lokaal kan er een bui tot ontwikkeling komen. De naar west geruimde wind neemt in kracht af tot matig. De maximum temperatuur bereikt een waarde van circa 20 graden en ligt daarmee enkele graden onder normaal voor begin augustus.

Weetje

De gemiddelde temperatuur van juli komt uit op 17.9 graden. Dat is precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. Er kwamen vijf zomerse dagen voor (25 graden en meer), tegen negen normaal. De hoeveelheid zonuren was met circa 195 uren iets aan de sombere kant (normaal = 210 uren). Juli was zeer nat met in onze regio circa 135 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord; Naarderheem 10.30u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. student H. Bezemer

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. V.C. Lindenburg
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. mw. E. v.d. Panne
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. geen dienst en 17.00u. ds. J.L.W. Koppenhol
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. Tj. Kindt
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Remonstranten N-B
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J. Beukhof
*Apostolisch Genootschap geen dienst, gezamenlijke eredienst in Baarn
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 2 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- In Derde Termijn gaat over de digitale erfenis.
- In RegioHub gaat het over het toeristisch overstappunt.

Politie waarschuwt voor toename inbraken tijdens de zomervakantie

'Een tip die ik wil geven is de deur op slot te draaien en niet alleen dicht te doen'

Wijkagenten Rhianne en Shane hebben er regelmatig mee te maken: inbraken. Wat kunnen bewoners zelf doen om een inbraak te voorkomen?

De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten. Foto: Bob Awick

REGIO "We zien in de zomer altijd een toename van woninginbraken", zegt Rhianne. "We willen inwoners daarvan bewust maken", gaat ze verder. "We kunnen dat op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een folder bij ze in de brievenbus te gooien waarop we aankruisen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld dat het huis er onbewoond uitziet", vult Shane aan.

"Meestal is een inbreker uit op kostbare zaken", aldus Rhianne. "Die moet je niet in het zicht laten liggen." Shane: "Een belangrijke tip die ik wil geven, is om de deur niet alleen dicht te doen maar ook op slot draaien. Een inbreker kan anders eenvoudig met een stuk plastic de deur openen. Door de deur op slot te draaien, maak je het hem moeilijker en is de kans groot dat de inbreker doorloopt naar een ander huis."

Toename van inbraken

'De laatste tijd zien we toename van inbraken op de eerste verdieping'

In de zomer is er een toename van inbraken. Rhianne: "Mensen zijn dan vaak meerdere dagen van huis." Inbrekers letten daarop als ze vooraf de boel in de wijk gaan verkennen. "Vaak weet je zelf ook wie er in de straat weg is of niet." Het begint met het inpakken van een caravan die dan voor de deur staat. Daarna ziet het huis er vaak ook onbewoonbaar uit. "Zorg dus dat het er bewoonbaar uitziet."
"Als mensen iemand in de straat zien lopen die er niet thuishoort en die veel interesse heeft voor de woningen, dan vragen we de bewoners om 112 te bellen." Shane vult aan dat mensen vaak denken dat ze alleen 112 mogen bellen als er bloed vloeit. "Dat is niet zo. Vaak horen wij van collega's achteraf dat er wel iemand is gezien die niet in de buurt thuishoorde. Belangrijk is het om een goed signalement van zo iemand door te geven. Is het een man of vrouw, wat voor kleding draagt de persoon, valt een bijzonder kenmerk als moedervlek of tattoo op. Ook hoe iemand zich verplaatst is van belang. Rijdt hij op een fiets of scooter of is deze persoon met de auto? En als het lukt, maak dan een foto." Rhianne: "Schrijf het op als je iemand ziet lopen die je niet kent als je boven uit het raam kijkt en geef het dan door."

Heterdaad betrappen

'De poortdeur op slot doen helpt en goede verlichting ook'

Als je iemand op heterdaad ziet inbreken, dan is het ook zaak om dit soort dingen door te geven. Shane: "Als je de dader in het zicht kan houden en de meldkamer op de hoogte kan houden van wat er gebeurd, dan is dat helemaal mooi." Rhianne: "De meldkamer houdt in dat soort gevallen altijd contact met de beller tot de eerste auto er is. Mensen zijn trouwens geneigd om eerst inbrekers af te schrikken en dan pas ons te bellen. Het is beter om meteen 112 te bellen, zodat we iemand op heterdaad kunnen betrappen." Nog beter is het als inwoners voorkomen dat er ingebroken wordt. Dat kan soms al eenvoudig en hoeft niet duur te zijn. Shane: "Er zijn bijvoorbeeld sloten met een pin die je op het kozijn of deur kunt monteren. De pin gaat dan het kozijn of de grond in." Op deze manier wordt het moeilijker om met een koevoet het raam of deur open te breken. Rhianne: "Vaak zit er bij keukenramen maar één hendel. Die breken ze met een koevoet zo open." Ze pakt haar telefoon en laat een foto zien van een beschadigd kozijn. "Kijk, hier hadden de bewoners extra sluitingen op het raam gezet en is het de inbreker niet gelukt om binnen te komen. Tegen de schade is de inwoner verzekerd en erger is voorkomen. Vaak krijg je ook korting op je verzekering als je extra maatregelen neemt."
Shane: "De poortdeur op slot doen helpt en goede verlichting ook. Daarnaast is het van belang om de ramen altijd goed op slot te doen. Ook boven. De laatste tijd zien we een toename van inbraken op de eerste verdieping. Via een kliko of uitbouw zijn ze zo boven. En pas op voor insluipingen. Doe tuindeuren dicht als je er geen zicht op hebt."

Kijk voor tips tegen woninginbraken op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Zeker 7700 inwoners last van herrie van spoor en snelweg

Langsrazend treinverkeer. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN Meer dan 7700 bewoners van de gemeente Gooise Meren hebben overdag of 's nachts veel of erg veel last van geluidsoverlast van de weg of het spoor. Dat onderzoeksbureau dBvision voor de gemeente berekend.

Van de groep bewoners met geluidsoverlast worden ongeveer twaalfhonderd mensen gestoord in hun slaap. Dit wil overigens niet zeggen dat in de nacht het geluid in de buurt van al deze mensen volgens de normen te hoog is; wel dat ze er last van hebben.

Verreweg het meeste kabaal komt vanaf de snelweg door en langs de gemeente. Verkeer op de snelweg produceert zowel overdag als 's nachts meer dan 75 decibel en mag daarmee als zeer lawaaiig worden bestempeld.

Wegen

Datzelfde geldt voor enkele gemeentewegen: onder meer de Bussumse Amersfoortsestraatweg, de Huizerweg en de Ceintuurbaan produceren zeer veel lawaai. Datzelfde geldt voor het spoor.

De gemeente heeft een kaartje laten maken met de geluidsbelasting voor de hele gemeente. Aan de hand van het onderzoeksrapport en het kaartje zal gekeken worden of, en waar er maatregelen genomen moeten worden.

Thomas Menzink

Vrijwilliger bij GooiTV en de brandweer, woont in Bussum, 14 jaar

Je bent vrijwilliger bij GooiTV? Wat doe je daar?
"Ik was altijd aan het experimenteren met camera's en ben ook wel een beetje een 'filmgek'. Soms keek ik naar GooiTV en heb toen contact gezocht om te vragen of ik voor hen kon filmen. Het antwoord was 'ja' en ik heb mijn eerste film gemaakt tijdens de feestdag van het 65-jarig bestaan van Roeivereniging Naarden."

En was het makkelijk om te doen?
"Uiteindelijk wel, maar ik moest eerst uitvogelen waar ik het beste kon staan om de mooiste beelden te maken. Daarna ging het goed en mijn film staat op het Youtube kanaal van GooiTV."

Heb je nog meer hobby's?
"Ja, zekers. Ik zit op De Brink in Laren en ga daar de opleiding van kok volgen wat ook een hobby van mij is. Ik vind het leuk om in de keuken te rommelen en af en toe maak ik een driegangenmenu voor mijn ouders."

Wat is je favoriete eten?
"Voor mij is dat een zelfgemaakte pizza en heel soms, als ik geen tijd heb, eentje uit de diepvries."

Doe je daarnaast nog meer?
"Ja, sinds anderhalf jaar ben ik jeugdvrijwilliger bij de brandweer. Ik heb een keer gekeken bij de open dag en mij meteen aangemeld. Elke woensdagavond doen we oefeningen. Dezelfde oefeningen als de vrijwillige brandweer alleen zonder vuur en water. En als ik achttien jaar ben, wil ik graag bij de vrijwillige brandweer want dat is wel mijn droom."

Je bent een actieve jongen?
"Haha, dat valt wel mee. Soms game ik met mijn vrienden en ga ook wel eens naar het filmhuis."

Allemaal een taartje van de burgervader

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Feest afgelopen donderdag voor alle medewerkers van de gemeente: burgemeester Han ter Heegde, was jarig. En daarom trakteerde hij op gebak. Het rondbrengen van alle zoete traktaties was nog een hele klus. Er werken honderden ambtenaren voor de gemeente op verschillende plekken. De medewerkers van de brandweer en politie konden ook op taart rekenen.

Krappe nederlaag voor voetballers SDO

BUSSUM Een krappe nederlaag voor SDO afgelopen weekend na het oefenduel tegen het twee klassen hoger spelende De Dijk. De Bussumse hoofdklasser stapte tegen de tweededivisionist met 1-2 van het veld.

SDO kwam voor rust met twee tegentreffers op achterstand te staan, maar rechtte na rust de rug en scoorde nog een tegentreffer.

Het duel was een beetje een Bussums onderonsje: aan de kant van de Amsterdamse tegenstander staat Bussumer en ras-SDO'er Jochem Twisker aan het roer, geboren Bussumer Jeroen Verhoeven staat er op doel.

Honkballers houden derde plaats vast

BUSSUM De honkballers van HCAW hebben afgelopen weekend hun derde plaats vast weten te houden. De Bussumers troffen hun laatste tegenstander voordat de play-offs van start gaan: nummer laatst Glaskoning Twins werd zaterdag (2-0) en zondag (0-4) verslagen. Alleen donderdag (1-3) verloor HCAW.

Met de twee zeges op zak, en een nederlaag van concurrent Hoofddorp Pioniers, heeft HCAW nu een onoverbrugbare voorsprong op de naaste belagers. De andere teams hebben nog wel een speelronde te gaan. Voor HCAW gaan over twee weken nu de play-offs van start. HCAW speelt een week van de voren nog een reeks oefenduels tegen overgangsklasser Quick Amersfoort.

Burgemeester bezoekt festival

BUSSUM De vrijwilligers van het Kinderfestival zijn maandag verrast door een bezoekje van de burgemeester.

Han ter Heegde wilde graag weten wat er gebeurt op het festival en hoe het komt dat het al jaren zo'n groot succes is. Ter Heegde bleef ruim een uur en nam de tijd om een kijkje te nemen en te praten met zowel de vrijwilligers als de kinderen.

Hoe is het nu met...cultureel podium deMess in Naarden Vesting

Benefietavond, optredens en opening al gepland

Nog een paar weken en dan is het zover; dan wil deMess haar deuren openen voor cabaret, muziek en andere culturele evenementen.

Cellist Wim Hulsman, Fluitist Daniël Brüggen, Johan Hoogeboom en Aya de Lange in deMess. Foto: Bob Awick

NAARDEN Er is al een hoop werk verricht in het voormalige gebouw de Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein. De ramen zijn nu nog afgeplakt voor het laatste schilderwerk. "Deze week hopen we het schilderwerk af te krijgen en de vloer te leggen", vertelt de opgetogen Aya de Lange.

'Jochem Meyjer, Erik van Muiswinkel, Mike Boddé, ze komen allemaal'

De Lange is een van de vrijwilligers die betrokken is bij dit initiatief van diverse Vestingbewoners. Wat begon met een klein idee dreigt nu wel heel serieus te worden. Een professionele programmering, een zoektocht naar vrijwilligers, een benefietavond voor het binnenhalen van sponsoren...vrijblijvend is het al lang niet meer.
Ze hebben dan ook het geluk dat ze kunnen rekenen op ontzettend veel enthousiaste reacties hulp van mensen die zich vanuit hun eigen expertise inzetten om er iets moois van te maken. Veel wordt gratis gedaan. Zo vertelt De Lange dat Spant! een koffiezetapparaat heeft geschonken, dat Filmhuis Bussum helpt bij de organisatie van vrijwilligers, dat Chantal Creemers de vormgeving heeft gedaan en evenementenmanager Janine Dechesne de benefietavond organiseert. Allemaal voorbeelden van hoe iedereen, die cultuur een warm hart toedraagt, zich inzet.
De Lange heeft zelf al de blaren op haar handen staan. De laatste weken heeft ze vooral de kwast gezien en de pot witte verf. Hier kreeg ze gelukkig hulp bij. Onder andere van een aantal vluchtelingen uit Eritrea die graag wat wilden doen. "Er staan regelmatig vier van deze jongens op de steiger. We oefenen Nederlands met ze en laatst kwam ik er een tegen, dan wordt er uitbundig gezwaaid. Ook de bouwploeg is op dit moment dagelijks in de weer."
Het duurt dus niet lang meer voordat de verbouwing rond is. Wie voor het gebouw staat zal bij binnenkomst linksaf de grote ruimte inlopen. Het podium wordt 6x3 meter groot en in de zaal komen 75 stoelen. Achterin komt het MessCafé, dat alleen geopend is rondom de voorstellingen. Vanwege het geluid worden de ramen geluidsisolerend gemaakt. "Er komen geen bands met versterkers. We spelen alleen semi-akoestisch", vertelt Johan Hoogeboom. Deze Bussumer is een bekende cabaretier die zijn hele netwerk aan BN'ers heeft ingezet om grote namen te strikken.
Hoogeboom: "We krijgen hele leuke reacties en hebben al flink wat mensen weten te boeken. De opening wordt verzorgd door mijn vriend Jochem Meyjer, maar ook Erik van Muiswinkel en Mike Boddé. Ze komen allemaal. De eigenaar van dit pand, de Stichting Monumenten Bezit, rekent een hele schappelijke huur. Dat betekent dat de artiesten hier ook nog iets kunnen verdienen. Dat is lang niet zo in ieder theater, weet ik uit eigen ervaring. Soms moet er geld bij omdat de zaalhuur zo hoog is en de zaal niet vol zit. Wie in deMess optreedt kan rekenen op een volle zaal."
Het plan is om met name op vrijdag, zaterdag en zondag open te gaan. "Op vrijdagavond denk ik aan kleinkunst en singer / songwriter avonden. Op zaterdagavond programmeren we cabaret. De zondagochtend klassieke muziek en zondagmiddag jazz met een drankje." Het gaat om professionele programmering. Amateurs kunnen overigens ook hier terecht. "Je kunt dan denken aan maatschappelijke initiatieven uit de buurt zoals het historisch café, vertelt stadspromotor Saskia Simons die ook bij het project betrokken is. Ook komen er 'politieke' avonden met bekende journalisten zoals Frenk van der Linden om van gedachten te wisselen over bijvoorbeeld de verkiezingen. De zaal is niet beschikbaar voor feesten en partijen."
Hoewel veel gratis is geleverd, heeft deMess nog wel 'cultureel kapitaal' nodig om de startinvestering terug te krijgen. Het benefietconcert met grote loterij wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman en is op vrijdag 8 september om 19.30 uur in Spant! Bussum.

Kaarten voor de benefietavond zijn te koop via spant.org.

Relaxed sfeertje bij BUST'EM op Park Zuid

Coole tricks. Foto's: Bob Awick

BUSSUM Swingende muziek, coole acties en nieuwe graffiti. Afgelopen zaterdag werd het éénjarig bestaan gevierd van Park Zuid, het skatepark aan de Ceintuurbaan.

Het was een waar skatefestival, georganiseerd door de jongeren die zich vorig jaar hard hebben gemaakt voor de realisatie van het skatepark. Sam Ros was één van hen. Hij praat de middag wat aan elkaar en als het begint te regenen stelt hij voor om in de tent liedjes te gaan zingen. Hij wijst op de graffiti. "Kijk, daar gaan we vandaag ook nog mee aan de slag. De teksten die er nu staan, die willen we niet."

Positiviteit

Even op je beurt wachten.
Er hing een relaxed sfeertje.
Luid applaus voor deze jongen.

Het festival met de naam BUST'EM moet vooral positiviteit uitstralen vindt ook Guylain Wiesehahn, die een groot deel van de organisatie op zich had genomen. "Binnen de skatecultuur is iedereen welkom." De sfeer zat er vlak na de start al goed in. Er waren twee skatecontests. Eerst mocht de jongste jeugd haar kunsten vertonen en daarna waren de vijftienplussers aan de beurt. Onder luid applaus, ook als het even misging werden ze aangemoedigd door het publiek.
Het was in de ochtend nog wat onzeker of het hele feest wel door kon gaan. Regen, en daarmee een natte baan is de nachtmerrie van iedere skater. Met een groepje vrijwilligers werd er flink gedweild om de baan op tijd droog te krijgen. De spetters die er gedurende dag nog vielen waren nauwelijks een spelbreker voor dit festijn.

Franse chansons door Astrid Knaap

Astrid Knaap zingt het liefst La Vie en Rose.

GOOISE MEREN Zangeres Astrid Knaap zal tijdens het Wereldmuziekfestival 't Gooi op 2 september in Bussum optreden met Franse chansons.

Wat kunnen we verwachten van jouw optreden?
"Klein maar fijn." Het heeft een bescheiden, maar geheel eigen karakter doordat ik mezelf alleen met mijn gitaar begeleid. De eerste keer dat ik op een jamsessie een liedje heb gezongen was 'La Vie en Rose', begeleid door de Aya band met gitarist/zanger Leslie van der Lek.

Zij kunnen alles spelen en hebben mij niet alleen begeleid met muziek maar ook het verzamelen van de moed om op een podium te gaan staan. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Ik speel en zing nu in Buée, de band uit Eemnes waar ik heel blij mee ben.

Waarom zing je in het Frans?
"De Franse taal in de muziek is onlosmakelijk verbonden met een vleugje romantiek, het neemt je in gedachten mee naar de Parijse straten en terrasjes, de eindeloze zonnebloemvelden, de kronkelende weggetjes en de karakteristieke dorpjes.

De bijzondere schoonheid van Frankrijk klinkt door in de chansons. Ik zing het liefst het lied: La Vie en Rose."
Zing je ook in het Nederlands?
"Zeker, de liedjes die ik zelf geschreven heb zijn in het Nederlands. Evenals mijn gedichten en verzen. Menigeen staat er niet bij stil hoe mooi onze eigen taal kan zijn."
De tweede editie van het Wereldmuziekfestival 't Gooi vindt plaats op 2 september. De locatie van het feest is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter school op de Piet Heinlaan in Bussum. Kaartjes kosten 5 euro tussen 17.00 en 19.00 uur. Wie later komt betaalt 7 euro. Inclusief welkomstdrankje.

Meer info: facebook.com/wereldmuziekfestival

Natuurbeheer Cruysbergen goedkoper dan verwacht

Geen 200.000 maar 170.000 euro is nodig voor groenonderhoud. Foto: Bob Awick

BUSSUM Een flinke meevaller voor de bewoners van Cruysbergen; zij krijgen per woning 2.000 euro terug van de gemeente. Reden is dat het geplande groenonderhoud een stuk goedkoper uitvalt dan werd verwacht.

De afgelopen weken werd het beheerplan voor het MOB-complex, ofwel Cruysbergen, afgerond en werden de laatste afspraken met de beheerder, het Goois Natuurreservaat (GNR), gemaakt. Nu dat allemaal vast staat weet de gemeente ook wat het beheerbudget wordt voor de natuur: net iets meer dan 200.000 euro. Hiervan wordt ongeveer 171.000 euro besteed aan de oostkant van het stuk grond. Bewoners kochten het beheer voor dat stuk natuur al eerder af voor de komende 20 jaar. Daar werd dus, blijkt nu, veel meer voor betaald dan nodig was: een bedrag van 254.000 euro. Kortom: de bewoners betaalden zo'n 83.000 euro te veel.

Het geld wordt door de gemeente deze zomer terugbetaald, nadat GNR de koopovereenkomst heeft ondertekend.

Prinsessen kochten bij Piet van Det

Winkels zorg(d)en voor leven in de Bussumse buurten

Piet van Det tot 2002 op de Gildestraat. Foto: Archief Historische Kring Bussum

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we de vroegere feestwinkel van Piet van Det en andere buurtwinkels uit die tijd onder de loep.

Feestwinkel Piet van Det was van 1922-2002 gevestigd op Gildestraat 4. Een begrip in de regio. Zelfs de Prinsessen van Oranje kwamen hier in de jaren '50 feestspullen kopen. Tot in de jaren '60 waren er op de Driestweg/Noorderweg en in de Godelindebuurt meerdere buurtwinkels gevestigd.

Hoek Driestweg/Noorderweg waar in de jaren '50 nog veel buurtwinkels waren, zoals groentehandel, bakkerij en slagerij. Foto: Antoon F. Bruggeling

Je kocht er laksnorren, jeukpoeder, spinnen en knalsigaren

Nostalgie

"Je kon het zo gek niet verzinnen of je kon er bij Piet van Det wel voor terecht. Laksnorren, jeukpoeder, spinnen, knalsigaren, niespoeder, scheetkussens, borrelwormen, maskers, nepdrollen maar ook sinterklaasspullen, vuurwerk, feestkleding etc.", aldus Ben Koning van de Historische Kring Bussum.

Pure nostalgie ademde de winkel uit. "Het geheel oogde zowel rommelig als gezellig, terug in de tijd van Swiebertje, Bromsnor en Malle Pietje".

Piet van Det opende zijn zaak in 1922. Ben Koning: "Ook losse sigaretten, drop en huishoudelijke spullen gingen hier over de toonbank. En je kon op zondag achterom nog wel voor een en ander terecht. In 1945 namen dochter Pietronella en haar man Joop Oosterbaan de zaak over. Toen werd het echt een feestartikelen winkel." In 1980 werd Sjoerd de Koning eigenaar van het winkeltje dat officieel 'De Voordracht' heette. In 2002 sloot de zaak.

Buurtwinkels

In de straten rond Piet van Det waren tot in de jaren '60 tal van buurtwinkels gevestigd. Waar je boodschappen kon laten opschrijven in een boekje. Aan het eind van de maand rekende je dan af. Op de Gildestraat hoek Driestweg zat een kruidenierswinkel annex petroleumhandel. In de wijk waren ook enkele stadsboerderijen gevestigd. Barneveld Zaken zat al op de Noorderweg.

Slagerij Sloothaak, bakker Van der Steen en melkhandel Van de Manden op de Noorderweg liepen goed. Op Noorderweg 36 de groentehal van Balder. Mijn ouders hebben enkele jaren de zaak gerund begin jaren '50. We woonden in het huis er naast op nummer 38. Je kon er toen veilig buiten spelen. Er stonden slechts twee auto's in de straat.

Dat is anno 2017 wel anders. Bij snoephandel Hopje op de Hogeweg kochten we gelukszuurtjes voor 5 cent. Heeman verf en behang zat er naast. De buurwinkels zijn nu uit het straatbeeld verdwenen. Ze zorgden voor leven in de wijk. De supermarkten hebben hun taken overgenomen. De voormalige zaak Piet van Det is inmiddels een Hongaarse wijnhandel geworden.

Kernwinkelgebied

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Een compacter kernwinkelgebied is een actueel onderwerp en staat weer hoog op de agenda in Gooise Meren. In Bussum zitten de winkels van oudsher zeer verspreid. Naast het kernwinkelgebied telt Bussum nog altijd vele zaken in aanloopstraten en op andere onverwachte locaties. Ik vraag me af hoe de ondernemers van toen zich hebben aangepast aan de nieuwe tijd."

Uit de historie van Bussum en omgeving

Jan Glijnis, eerste directeur van Instituut Gooiland

Gooiland Instituut.

Kostschoolhouders waren doorgaans zelden geliefd. Jan Glijnis, hier afgebeeld, geboren in Alkmaar op 11 april 1837, was een goede uitzondering.

Op zijn 27ste begon hij een kostschool op Texel. Binnen tien jaar had de aimabele 'Monsieur' Glijnis 75 leerlingen aan wie hij, samen met een hulponderwijzer en een kwekeling, les gaf.

D.C. Loman, destijds de burgemeester van Texel, had een broer die in Bussum vele bunders land had gekocht. Broer Pieter, die uit Amsterdam kwam, zou op bijna Amerikaanse wijze een flinke stempel drukken op zijn grote liefde: het dorpje Bussum te midden van de mooie natuur. Bussum, zo voorspelde hij, zou de trekpleister worden van Amsterdam.

Gooi en Eemlander 11 sept. 1880
Gooi en Eemlander 19 sept. 1880

Pieter Loman kreeg gelijk. Op de arme enggronden die hij (voor 200 tot 300 guldens per bunder) had aankocht, verrezen al snel de eerste prachtige villa's van vooraanstaande Amsterdammers.

In de buurt van de nieuwe villawijk was in 1864 voor 6.000 gulden een school neergezet. Maar deze 'klompenschool' bestond uit één vochtig, overbezet lokaal, met één leraar. Niet bepaald aantrekkelijk voor de eerste Spiegel-bewoners met jonge gezinnen.

Daarom liet Loman, onder architectuur van Willem Langhout Gzn. en Mulder uit Amsterdam, een particuliere kostschool bouwen. Kosten 24.000 gulden.

Jan Glijnis werd gevraagd directeur te worden van dit 'Instituut Gooiland' (later de Gooilandschool). Op 10 augustus 1878 verhuisde Jan met zijn gezin naar Bussum, een aantal van zijn interne leerlingen ging met hem mee.

Op Texel zagen zij Monsieur met lede ogen vertrekken.

Vol verve en overgave stortte
Glijnis zich op zijn nieuwe taak.

Tot grote ontsteltenis van velen overleed hij op 11 september 1880, net twee jaar nadat hij was aangesteld. Hij was pas 43 jaar. De verslagenheid was groot.

Dat Jan zich in die korte tijd ook in Bussum geliefd had gemaakt, blijkt uit het 'In Memoriam': "Zelden verwekte een sterfgeval meer ongeveinsde deelname. En de overledene was die deelname waard. (…) Glijnis was een onderwijzer, wien de paedagogie niet alleen in 't hoofd, maar ook in 't hart zat. (…) Zelden heb ik zooveel ijver, zooveel toewijding gezien. (…) Die wederliefde openbaarde zich in de tranen, die bij zijn graf in zoo menig jongens- en meisjesoog blonken (…)."

Margreet de Broekert

Met dank aan de Historische Vereniging Texel en Irene Maas.

BRONNEN

O.a. Spiegelschrift najaar 1989; De Wekker (18-9-1880); 'Scholen en Schoolmeesters in de negentiende eeuw', Tine Visser.