Nieuwsblad voor Huizen

20 december 2018

Nieuwsblad voor Huizen 20 december 2018


Huisartsenpost raakt overbezet

HUIZEN De huisartsenpost voor de regio Gooi en Vechtstreek raakt overbezet omdat veel mensen zonder ernstige klachten toch naar de spoeddienst bellen of langskomen. De huisartsen en triagisten van de huisartsenpost roepen op om alleen bij spoed te bellen, wat ook geldt tijdens de komende feestdagen.

"We zijn géén huisartsenpraktijk", benadrukt huisarts en medisch hoofd van de huisartsenpost Wouter Blokhuis in een reportage verderop in deze krant. De regionale huisartsenpost, gevestigd bij Tergooi in Blaricum, is bedoeld voor spoedeisende zorg. Als de klacht kan wachten, moeten mensen gewoon naar hun eigen huisarts gaan.

Mentaliteit

Maar mensen willen niet meer wachten, zo merken de medewerkers van de huisartsenpost. De gevolgen van deze mentaliteit zijn verstrekkend, volgens Blokhuis. "Vorig jaar rond kerst stonden de patiënten buiten de post omdat er binnen geen plek meer was", blikt hij terug. "De beschikbaarheid van zorg komt dan echt in gevaar." Uitbreiden is geen optie. "Alle huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek hebben al meerdere keren per maand dienst in de huisartsenpost en ook onze triagisten doen wat ze kunnen. Zorgpersoneel is niet zomaar te krijgen, we zitten echt aan onze limiet."

Op pagina 25: Hoelang blijft het werk op de huisartsenpost nog behapbaar?

Kopers illegaal vuurwerk de klos

HUIZEN De politie in Huizen heeft vorige week een aantal kopers van illegaal vuurwerk bezocht en in totaal 50 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De kopers worden strafrechtelijk vervolgd. Dat staat op de Facebookpagina van de politie.

'Bij een groot internationaal onderzoek naar illegaal vuurwerk zijn in Polen meerdere websites opgerold. Aan de hand van bankafschriften en bezorgbevestigingen kwamen 2000 Nederlandse adressen in beeld. Op die lijst kwam Huizen ook een paar keer voor.'

Besteld

'Sommige verdachten hadden het vuurwerk al in het voorjaar besteld, omdat ze ervan uitgingen dat de politie er dan niets mee deed. Maar helaas. Deze verdachten krijgen binnenkort bericht van de officier van justitie. Niet op alle bezochte adressen troffen we illegaal vuurwerk aan. Toch worden ook deze mensen strafrechtelijk vervolgd, omdat er bewijs is dat zij illegaal vuurwerk hebben ingevoerd in Nederland.'

Geen experiment vuurwerkverbod

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn ziet geen heil in een experiment met een vuurwerkverbod in 2019. Hier had GroenLinks om gevraagd. Wel gaf hij aan dat de mogelijkheid wordt onderzocht voor een centrale vuurwerkshow, zoals in het coalitieakkoord omschreven.

Karin Rienstra, die namens GroenLinks de vragen had gesteld, reageerde verheugd dat deze mogelijkheid in ieder geval wordt onderzocht. Verder gaf zij aan dat de partij graag meer vuurwerkvrije zones ziet in het dorp. "Er zijn nog veel meer plekken waar overlast wordt ervaren, bijvoorbeeld in gebieden waar veel ouderen wonen."

De burgemeester vindt de huidige maatregelen op dit moment voldoende.

Strijd tegen inbraken tijdens donkere dagen met Mobiel Media Lab

Foto: Bob Awick

HUIZEN Het Mobiel Media Lab stond afgelopen zaterdag op Plein 2000 om inwoners voor te lichten over inbraken. Binnen was van alles te beleven. Ook de informatiewagen van inbraakpreventieadviseur Maarten van Weel was aanwezig met handige tips over hang-en-sluitwerk. Alles om inbraken in deze donkere dagen te voorkomen.

Met politie mee

Foto: Foto Miché/Peter Mol

Burgemeester Sicko Heldoorn heeft zaterdag een dienst meegelopen met de politie. "Meelopen op de werkvloer is onderdeel van het vak", zegt hij.

9

Helpen maakt happy!

Huizenvoorelkaar is de nieuwe verzamelplaats voor vrijwillige inzet en laat je in één oogopslag zien wat er in jouw buurt te doen is. Reageren op een van de onderstaande vragen? Kijk op Huizenvoorelkaar.nl en meld je aan. Je kunt direct een bericht sturen naar de contactpersoon. Kom je er niet uit? Bel dan voor een afspraak of kom binnenlopen.

Nieuw op Huizenvoorelkaar:
Zingend het jaar uit!
Op 31 december sluit de Vrijwilligerscentrale het jaar feestelijk af met bewoners van Vivium Zorggroep de Bolder. Hiervoor zoeken ze vrijwilligers die willen helpen om er een gezellige ochtend van te maken. Van 10.30 tot 12.30 uur gaan we heerlijke oliebollen en appelflappen eten, zingen en proosten op een gezond 2019! Heb jij zin en tijd om mee te doen? Aanmelden kan tot 23 december.

Groene secretaris gezocht
Als jij je wilt inzetten voor het behoud van de natuur en voor duurzame ontwikkeling van het Gooi is deze vacature wat voor jou! De Vereniging Vrienden van het Gooi is op zoek naar een nieuw bestuurslid. Je wordt de rechterhand van de voorzitter en houdt je bezig met vergaderingen voorbereiden, notuleren en gesprekken voeren. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben, maar wel passie voor de natuur!

Maatjes voor elkaar
Op Huizenvoorelkaar staan meerdere oproepen voor een maatje. Wil jij bij iemand op bezoek komen, met iemand wandelen of een uitje ondernemen? Vooral tijdens de feestdagen wordt extra aandacht gewaardeerd. Er zijn ook mensen die hulp nodig hebben met het doen van kerstboodschappen. Hiervoor kun je samen naar de winkel of de boodschappen meenemen. En misschien heb je wel zo'n leuke klik met elkaar dat je voor een wat langere periode wilt helpen.

Een gastvrouw of –heer Mamacafé
Lijkt het je leuk om gastvrouw of –heer te worden bij het Mamacafé? Dit is een plek waar ouders met kinderen tot 4 jaar komen om gezellig te kletsen en te spelen en om vragen te stellen over opvoeding. Je gaat het café openen/sluiten, zet speelgoed klaar en verzorgt de koffie en thee. Het Mamacafé vindt elke vrijdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur plaats in wijkcentrum 't Holleblok. Heb jij 1 of 2 keer per maand hier de tijd voor?

Weerbericht

Zeer zacht, vrij veel bewolking, perioden met regen

Zondag bracht een dooifront een paar centimeter sneeuw, maar met deze winterprik moet we het voorlopig doen. Na de passage van het front steeg de temperatuur snel weer boven het vriespunt en met de aanhoudende westelijke stroming houden we dit zachte wisselvallige weer voorlopig. We liggen op koers voor (sinds 2011) alweer de achtste groene kerst op rij.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag begint de astronomische winter om 23.22 uur, wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Het is de kortste dag. Het wordt met 10 à 11 graden zeer zacht. Er valt van tijd tot tijd regen bij een stevige zuidwestenwind. In het weekend blijft het zeer zacht met zowel 's nachts als overdag een temperatuur rond 11 à 12 graden. Er zijn perioden met regen. De zon laat zich weinig zien. Er staat een vrij krachtige wind tussen zuidwest en west.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het nog regenachtig zijn. Tijdens de kerstdagen trekt een hogedrukgebied boven de Britse eilanden zuidoostwaarts. De neerslagkans neemt af. Vanaf 2e kerstdag is het zo goed als droog met bewolking, af en toe zon en kans op mist. De maxima liggen rond 7 à 8 graden.

Weetje

Elk jaar geeft het gerenommeerde Amerikaanse weerinstituut Accuweather voor Europa een winterprognose uit. Gebleken is dat die prognoses een redelijk betrouwbare trend aangeven in grote lijnen. Verwacht wordt dat Atlantische depressies het weerbeeld vaak zullen domineren. De kans op een gemiddeld zachte en nogal natte winter met soms veel wind is dan vrij groot.

Zaterdag 22 december
Hervormde Oude Kerk: 19.30 u. Kerstzangdienst
Christengemeente: 19.00 u. Kerstpraise
Zondag 23 december – Vierde advent
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. A. Geria
Vrij-Katholieke Michaël and all Angel: 10.30 u. H.Mis (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.H. van Trigt; 18.30 u. A.N. van der Wind
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. J.J. van den End;
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. Prof. Dr. W.H.Th. Moehn; 19.00 u. Generation Praise
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. W.G. Teeuwissen; 17.00 u. H. Westerhout
Hervormde De Brug: 10.30 u. W. Poldervaart
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30.u. Kand. J.W. Bonenberg; 18.30 u. J.L. Schreuders
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. Leesdienst; 19.00 u. A. Kot
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. ds. Cees van der Kooi
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. Kerkdienst
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. ds. Evert van Leersum
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 u. A. de Snoo; 17.00 u. W. Scherff
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. en 17.00 u. P. Boonstra
Christengemeente: 10.00 u. Paul Rullmann
Pinkstergemeente: 10.00 u. Women Power Preach
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Harro Koning
Thousand Hills (in gebouw Muziekvereniging Prinses Irene): 10.30 u. Kerkdienst
Koninkrijkzaal van Jehovah's Getuigen: 10.00 u. Samenkomst
Generation Praise (Zenderkerk): 19.00 u. Bas van der Graaf – 'Wees nederig' (Kerstspecial)

3

Foto: Ab Walet

Zo onverwacht en kortdurend, maar toch de eerste sneeuw van dit winterseizoen gehad. En het kwam en vertrok weer lekker snel, zodat de overlast redelijk beperkt is gebleven. Vooral omdat het in het weekeinde kwam, zodat iedereen ervan kon genieten. De omgeving ziet dan zo heerlijk anders uit, een gewoon weitje op de Naardereng doet bijna buitenlands aan. Lekker om in de kerststemming te komen. Alvast prettige dagen gewenst!

Openingstijden Tijd voor Meedoen tijdens feestdagen

HUIZEN Tijd voor Meedoen in Hét Huis van de Buurt aan de Draaikom 2 heeft gewijzigde openingstijden tijdens de feestdagen.

Maandag 24, dinsdag 25 december, eerste kerstdag, tweede kerstdag, maandag 31 december en dinsdag 1 januari is het buurthuis gesloten.

Donderdag 27 en vrijdag 28 december, woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 januari is het buurthuis van 10.00 tot 13.00 uur geopend.

Vanaf 7 januari gelden weer de normale openingstijden.

Tijd voor Meedoen heeft ook een nieuw telefoonnummer. Dat is 035-88 73 470.

Meer informatie is te vinden op de website tijdvoormeedoen.nl en op de Facebookpagina van Tijd voor Meedoen.

Plan verplaatsing supermarkt Lidl blijkt niet waterdicht

Raad van State gaat eigenhandig bestemmingsplan aanpassen

De Lidl heeft van de gemeente middels het bestemmingsplan toestemming gekregen om de supermarkt te verplaatsen. BNI en WP gingen naar de rechter.

De Raad zal in januari beslissen en dan is er ook nog de kans dat de bouw van de nieuwe supermarkt wordt stilgelegd. Foto: Bob Awick

HUIZEN De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, gaat eigenhandig het bestemmingsplan voor de verplaatsing van supermarkt Lidl naar de Bestevaer aanpassen. Tijdens een zitting dinsdag bij de Raad in Den Haag bleek dat de gemeente het plan niet secuur heeft vastgesteld. Het laat de mogelijkheid open voor een nieuwe supermarkt op de huidige locatie van de Lidl. Ook is niet uitgesloten dat er naast de nieuwe locatie van Lidl detailhandel mogelijk wordt.

Grondeigenaar BNI en beoogd projectontwikkelaar WP wezen de Raad van State op deze 'lekken' in het plan. Ze zijn bang dat daardoor in Huizen de al karige markt voor supermarkten en detailhandel wordt opgesoupeerd. Dan blijft er voor deze twee bedrijven geen ruimte meer over voor hun eigen plannen met het BNI-terrein aan de Havenstraat tegenover het kantoor van Lidl. Hier willen zij een foodmarkt, een kruising tussen een foodhall en een supermarkt, neerzetten. Deze foodmarkt moet de financiële drager worden voor andere ontwikkelingen op het terrein, dat een aantrekkelijke verbinding moet worden tussen de haven en het Oude Dorp. Zonder die foodmarkt is de ontwikkeling een lastige zaak. De gemeente heeft al eerder geweigerd om voor het terrein het bestemmingsplan aan te passen en daarmee de foodmarkt mogelijk te maken. Daarover wordt nog geprocedeerd.
Volgens de advocaten van BNI en WP meet de gemeente met twee maten. Ze vinden het onterecht dat zij geen foodmarkt krijgen en Lidl wel een nieuwe plek voor de supermarkt, ook al gaat het slechts om een verplaatsing om op de huidige locatie een uitbreiding van het hoofdkantoor van Lidl Nederland te realiseren.
De twee bezwaarmakers, de gemeente en Lidl, stemden wel in met het voorstel van de Raad om het bestemmingsplan waterdicht te maken en dus een extra supermarkt en detailhandel onmogelijk te maken. Het blijft daarmee de vraag of het bestemmingsplan verder overeind blijft. De rechters van de Raad bleken ook verbaasd over het grote aantal parkeerplaatsen dat Lidl bij de nieuwe supermarkt realiseert. Dat ligt ver boven het aantal benodigde parkeerplaatsen. BNI en WP zijn bang dat Lidl de overbodige parkeerplaatsen voor iets anders gaat gebruiken. Iets dat misschien hun plannen nog verder aantast. Ook dat gaat de Raad beoordelen.

De Raad zal ook beslissen of het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning geschorst moeten worden. Dat is de laatste juridische mogelijkheid om de bouw van de nieuwe Lidl-supermarkt tegen te houden. De bouw hiervan is al vergevorderd. De bedoeling is dat de huidige supermarkt op 9 april sluit en dat de nieuwe supermarkt op 10 april de deuren opent.
Mocht de Raad beslissen dat de vergunning en het plan worden geschorst, dan zal de nieuwe vestiging niet kunnen openen en moet de bouw worden stilgelegd. Lidl heeft dat risico zelf genomen door alvast te beginnen met de bouw voordat vergunning en bestemmingsplan definitief waren goedgekeurd. In januari beslist de Raad over eventuele schorsing.

Volgens advocaten BNI en WP meet gemeente met twee maten

Lees op pagina 13 meer over de ontwikkelingen rond het BNI-terrein aan de Havenstraat.

Vervolg Kerkdiensten

24 december – Kerstavond
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 18.00 u. Lekenviering – Kinderkerstviering; 19.00 u. A. Geria – Familieviering; 21.00 u. W. van Wegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 19.00 u. Kinderkerstviering; 23.00 u. Kerstnachtmis
Hervormde Zenderkerk: 19.00 u. G.J. Roest
Hervormde Meentkerk: 21.00 u. Kerstnachtdienst
Protestantse Kruiskerk: 20.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Oosterlichtkerk: 22.00 u. Jan Willem van der Straten alias dominee Baardmans
Protestantse Goede Herderkerk: 22.00 u. G.C. de Vries
Moluks-Evangelische Pniëlkerk: 20.00 u. Kerstnachtdienst
Vrijzinnigen Kerkje de Engel: 21.00 u. Elske Bast-Fokkema

25 december – Eerste kerstdag
Rooms-Katholieke Thomaskerk: 9.30 u. A. Geria; 15.00 u. A. Geria – Kindje wiegen
Vrij-Katholieke Michaël and all Angels: 10.30 u. H.Mis (Engels)
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. P.M. van 't Hof; 18.30 u. J. Westland
Hervormde Nieuwe Kerk: 9.30 u. G.J. Mantel
Hervormde Zenderkerk: 9.30 u. G.J. Roest
Hervormde Meentkerk: 9.30 u. J. Holtslag
Hervormde De Brug: 10.30 u. Evangelist J. Verkerk
Hersteld Hervormde Kerk 't Visnet: 9.30 u. N. van der Want; 18.30 u. A.I. Kazen
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 11.30 u. A. Kot; 18.30 u. Kerstfeest met de kinderen
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. G.W. Oostermann
Protestantse Goede Herderkerk: 10.00 u. G.C. de Vries
Protestantse Oosterlichtkerk: 10.00 u. R. Abma
Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ichtuskerk: 9.30 .u P. Boonstra
Christelijke Gereformeerde Kerk: 9.30 u. D. Visster; 16.00 u. Kerstviering zondagsschool
Christengemeente: 10.00 u. Gezinsdienst
Pinkstergemeente: 10.00 u. Familieviering
Baptistengemeente (in aula Erfgooierscollege): 10.00 u. Dennis van der Zee

26 december – Tweede kerstdag
Hervormde Oude Kerk: 9.30 u. C. Bos
Hervormde Meentkerk: 10.00 u. Kerstfeestviering Zondagsschool
Vrije Hervormde Gemeente (in Chr. Geref. Kerk): 9.30 u. Leesdienst
Protestantse Kruiskerk: 10.00 u. K. Staat – Huizen Zingt: Kerstzang

Samenstelling Armando Krijnen

Huizer Courant stopt na 105 jaar met brengen van dorpsnieuws

HUIZEN De Huizer Courant, het abonneeblad van Drukkerij J. Bout & Zn, verschijnt vandaag voor het laatst. De drukkerij blijft wel gewoon bestaan.

Aantal abonnees rap gedaald en veel adverteerders weg

Het bedrijf maakte het nieuws in de eigen krant een maand geleden bekend. "De papieren abonnementenkrant zoals wij die al meer dan een eeuw uitgeven, is een aflopende zaak. De huidige tijdgeest heeft - in navolging van de landelijke trend - tot gevolg gehad dat de hoeveelheid abonnees de laatste jaren in een rap tempo is gedaald."
Daarnaast meldt de Huizer Courant dat ook het de winkeliers die voorheen in groten getale de advertentiekolommen vulden grotendeels zijn verdwenen. "Alles bij elkaar opgeteld betekent dit dat het niet meer rendabel is voor de Huizer Courant om te blijven bestaan."
Het besluit om te stoppen hing al langer in de lucht en het bedrijf heeft ook diverse opties afgewogen, zoals samenwerking of het uitgeven van een digitale versie van de krant. "Maar dat is voor ons als klein familiebedrijf niet haalbaar. Vandaar de onafwendbare beslissing om afscheid te nemen van onze zeer gewaardeerde 'eeuweling'."
Een moeilijk besluit, maar wel een besluit waar de familie nu vrede mee heeft, want er is ook geen opvolging. Inmiddels was de derde generatie van de familie - na opa Jan Bout en vader Jaap Bout - aan de slag om wekelijks met een redactieteam een mooie krant af te leveren. Daar is vandaag met het verschijnen van het laatste exemplaar na 105 jaar een einde aan gekomen.

Rob Viool

Penningmeester Stichting Vrienden van het Oude Dorp, 86 jaar, sinds 1997 in Huizen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Distributie en agenturen in interieurstoffen B2B."

Wat is je grootste uitdaging als penningmeester?
"Ervoor zorgen dat het aantal vrienden groeit."

Wat is het belangrijkste om te behouden in het Oude Dorp?
"De historische waarde, sfeer en identiteit."

Als je een ding aan Huizen kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Verkeerscirculatie."

Favoriete boek?
"'De eeuw van mijn vader' van Geert Mak."

Waar maak je je zorgen om?
"De macht van de projectontwikkelaars in Huizen."

Huizen mist nog ...?
"Een treinstation."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Een hele dag met de wethouders discussiëren over de toekomst van Huizen en daarvoor plannen ontwikkelen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"BNI-terrein, Blokkerpanden, Keucheniusstraat Oost."

Welk groot evenement zou naar Huizen moeten komen?
"Openluchtconcerten."|

Welke reis wil je nog maken?
"China, Japan, Tibet, vanwege de geheel andere cultuur vergeleken met Europa."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Dat er een prachtige oplossing komt voor de Havenstraat, waar heel Huizen en omstreken van kan genieten en profiteren."

Wat zou je nooit (meer) doen?
"Roken, omdat je er kanker van kunt krijgen."

Wat is je favoriete spreuk?
"Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd."

Ingezonden brief

Schrappen Gooise buslijnen

Met complete verontwaardiging nam ik kennis van het artikel over het voornemen om een aantal, zgn. niet-rendabele, Gooise buslijnen te gaan schrappen in het jaar 2021.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben adviesbureau Goudappel Coffeng ingehuurd om e.e.a. te laten onderzoeken en komen tot de conclusie dat het heel wel zou kunnen dat we straks niet meer 'normaal' de bus kunnen pakken door o.a. Huizen.

Weer een voorbeeld van de overheid die totaal geen voeling met de burger heeft. Huizen heeft al geen treinstation, en dat voor een gemeente met meer dan 40.000 inwoners; dat is al armoe ten top.

En dan kan ik straks ook niet meer met de bus naar het voor mij dichtstbijzijnde station, nl. Naarden-Bussum, om van daaruit naar o.a. Amsterdam of Schiphol te reizen. Het alternatief dat wordt genoemd is: 'ga maar op de fiets.' Ook bij regen, storm, sneeuw of bij nacht en ontij? Of gaan we er maar gewoon van uit dat iedereen die in het Gooi woont toch op z'n minst in een Hummer of SUV rijdt?! Dit is de arrogantie ten top!

Ik weet zeker dat er met mij veel meer mensen zijn die hier verontrust over zijn. Mensen die dagelijks bus 100/101 pakken om naar school of werk te gaan. Hoe gaat iedereen dit straks doen als het plan wordt doorgedrukt?! Hopelijk steekt de gemeente Huizen hier een grote stok voor!


Mariette Ferwerda

Woningen ontruimd bij brand met veel rook aan Westkade

Foto Miché/Peter Mol

HUIZEN Enkele woningen aan de Westkade zijn zaterdagavond ontruimd in verband met een brand waar veel rook bij vrijkwam. De brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen. In de betreffende woning zelf was niemand aanwezig op het moment dat de brand uitbrak rond 21.00 uur. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk. Er waren geen slachtoffers.

'Meelopen met de mensen op de werkvloer is onderdeel van het vak'

Burgemeester loopt dienst mee met de politie

Burgemeester Sicko Heldoorn heeft afgelopen zaterdag een dienst meegelopen met de politie. Het was een redelijk rustige dienst.

Burgemeester Sicko Heldoorn (r) kon na de start van de dienst meteen mee naar een brand aan de Westkade, waar de politie de afzettingen regelde. Foto: Foto Miché/Peter Mol

HUIZEN Burgemeester Sicko Heldoorn heeft zaterdag een dienst meegelopen met de politie. Iets dat hij niet aan de grote klok had gehangen. Hij werd echter gespot door een fotograaf bij de brand aan de Westkade en vertelt graag waarom hij dit soort dingen doet. "Meelopen met mensen op de werkvloer is tegenwoordig een onderdeel van het vak", zegt hij.

Ook op nieuwjaarsdag stapt burgemeester weer bij politie in

Het is dan ook niet de eerste keer dat hij een dienst meeloopt en ook zeker niet de laatste. "In elke gemeente waar ik heb gewerkt, heb ik altijd op nieuwjaarsdag meegelopen met een dienst. Dan stap ik rond 0.30 uur in de auto tot een uur of 3. Ook dit jaar zal ik instappen bij de politie Huizen."
Inmiddels heeft de burgemeester zich al laten voorlichten over de jaarwisseling in Huizen en die gaat er volgens hem redelijk rustig aan toe, vergeleken met andere gemeenten waar hij heeft gewerkt. Daar kon het nog wel eens onrustig zijn.
Dit keer liep hij mee op uitnodiging van wijkagent Danny Houkes. "We hebben contact gehad met elkaar toen we het convenant afsloten met de ondernemers van de Graaf Wichman in verband met de overlast tijdens het uitgaan op Plein 2000."
De dienst begon zaterdag om 21.00 uur op het bureau. "Toen kwam meteen de melding van de brand aan de Westkade. Daar ging de politie naartoe om een en ander af te zetten." Uit ervaring weet hij dat je nooit weet wat er tijdens zo'n dienst kan gebeuren. "Dat hangt heel erg van de meldingen af. In dit geval was het verder een redelijk rustige dienst, dus hebben we veel door het dorp gereden en zijn we op plekken geweest die de aandacht van de politie vragen. Bijvoorbeeld waar veel auto-inbraken plaatsvinden. Het is belangrijk om gezien te worden."
Hij vertelt dat de politie ook over sleutels beschikt van afgesloten fietsenstallingen en garages. "Ook daar zijn we gaan kijken. Bewoners die de politie zien, zijn altijd blij dat ze weten dat de boel in de gaten wordt gehouden."
Natuurlijk werd ook een bezoek gebracht aan de Graaf Wichman. "We zijn bij ondernemers naar binnen gegaan en hebben daar met mensen gesproken. Ook met de externe beveiligers die nu ingezet worden. Het was een rustige avond, want het was koud", vertelt de burgemeester. Het enige spannende dat hij tijdens de dienst nog meemaakte, was de aanhouding van iemand die reed zonder helm.
Hij legt uit dat het meelopen met mensen op de werkvloer tegenwoordig onderdeel is van zijn vak. "Het is goed om inzicht te krijgen en het wordt hooglijk gewaardeerd als je belangstelling toont voor wat mensen doen. Ook deze keer." Hij is overigens niet de enige van het college die dit soort zaken doet. "Toevallig zat wethouder Roland Boom die avond op de strooiwagen en wethouder Marlous Verbeek is al eens mee geweest met een jeugdagent." Dingen die normaliter achter de schermen plaatsvinden. "Dit soort dingen doe je ook niet om gezien te worden. Dat zou een verkeerde instelling zijn. Natuurlijk zien de mensen je wel en wordt het ook wel doorverteld als je ergens bent geweest."
Hij vertelt dat hij in andere gemeenten bijvoorbeeld ook op bezoek is geweest bij mensen die iemand hadden verloren bij een ernstig ongeluk. "Natuurlijk informeer je van tevoren of dat wel gewenst is. Je probeert mensen tot steun te zijn." Die rol van burgervader komt ook naar voren als er ernstige misdrijven worden gepleegd. "Ik heb het weleens gehad bij een dubbele moord of bij de moord op een baby. Dan ontstaat er onrust onder mensen en organiseer je een persbijeenkomst en een bijeenkomst voor betrokkenen. Dan heb je ook de politie nodig als oren en ogen in de wijk en moet je goed samenwerken. Net als met het Openbaar Ministerie. Je denkt dan met elkaar mee hoe je dat het beste kunt aanpakken. Gelukkig heb ik dat in Huizen nog niet meegemaakt."

Huizenvoorelkaar zoekt 'Secret Santa's' voor klus of kaartje

Iedereen kan meedoen

Je kun iemand verrassen als 'Secret Santa'. Foto: Pixabay

HUIZEN Huizenvoorelkaar roept de inwoners van Huizen op om iets voor een ander te betekenen tijdens de feestmaand december. Dat hoeft niet groots te zijn, een klein gebaar kan al veel impact hebben.

December is voor veel mensen een feestmaand vol met lekker eten en gezelligheid. Helaas zijn er ook mensen waarvoor december een maand is waarin zij geconfronteerd worden met minder aangename dingen. Een derde van de ruim 41.500 Huizers voelt zich bijvoorbeeld weleens eenzaam.

Secret Santa
Het idee van 'Secret Santa's' betekent dat iemand in het geheim een cadeautje koopt voor iemand anders. "Nu gaan wij geen cadeautjes uitdelen, maar wel een helpende hand of een lieve boodschap", zegt Jolanda Westrum, directeur van Vrijwilligerscentrale Huizen, waar Huizenvoorelkaar onderdeel van is.
"Wij zoeken bijvoorbeeld Swingende Santa's die kerstliedjes zingen met ouderen van een verzorgingstehuis, Wandel Santa's die met bewoners van de Bolder wandelen naar de kerststal van Paul Schiffers op de Kombuis in Huizen, Smullende Santa's die een lekkere maaltijd willen klaarmaken of Arrenslee Santa's voor vervoer."
Huizenvoorelkaar gaat zelf ook aan de slag als Secret Santa. Zij gaan kerstkaarten schrijven aan inwoners die een steuntje in de rug, wat extra aandacht of gewoon een warme groet kunnen gebruiken tijdens de feestdagen.

"Iedereen kan meedoen en iemand opgeven voor een kaartje. Iemand een steuntje in de rug geven, hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn", aldus Jolanda. "Je kunt je opgeven als Secret Santa via huizenvoorelkaar.nl/secretsanta. Voor meer informatie kun je contact opnemen via 035-5267553 of via mail: info@huizenvoorelkaar.nl.

Hart van Huizen zondag open

Er is ook weer een kerstkaartenactie. Foto: Bob Awick

HUIZEN De meerderheid van de winkels in het Hart van Huizen gaat zondag 23 december open voor het winkelend publiek.

De kerstman loopt op die dag van 12.00 tot 17.00 uur rond in de straten rondom het Oude Raadhuisplein. Het is de eerste keer dat de winkels open zijn op de laatste zondag voor kerst.
Daarnaast houdt winkeliersvereniging Hart van Huizen net als vorig jaar weer een kerstkaartenactie. Tot 21 december liggen daarvoor drie gratis wenskaarten in de winkels van Hart van Huizen.
Het idee is om twee van de drie kaarten te versturen naar bewoners van een geselecteerde zorginstelling. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om één van de drie kaarten, via de reguliere weg, naar vrienden of familie te sturen.

De kaarten kunnen in een speciale box in de pop-upherberg aan de Kerkstraat 5 op de post worden gedaan en hoeven niet gefrankeerd te worden. Nog vóór de kerstdagen worden de bewoners van de zorginstellingen verrast met de post, die door vrijwilligers wordt bezorgd.

Kerstlunch met Vier het Leven

Vijftig ouderen genoten van de lunch. Foto: Vier het Leven

HUIZEN Vier het Leven heeft dinsdag vijftig ouderen uit Huizen getrakteerd op een kerstlunch in de Krachtcentrale. Het werd een geslaagde ontmoeting in het voor hen zo bekende stukje industriële erfgoed. Daarbij hield het Huizer Museum een lezing over de historie van Huizen.

De organisatie van deze gezellige samenkomst werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen het restaurant in de Krachtcentrale, Stichting Vier het Leven en Rabobank Gooi en Vechtstreek.
"De medewerkers van de Krachtcentrale hebben heel erg hun best gedaan om een fantastische kerstsfeer te creëren en de ouderen genoten enorm. De kerststol van bakkerij Kruijmer kon hierbij natuurlijk niet ontbreken", aldus Esther Eggenkamp van Vier het Leven. "Het is geweldig dat de Rabobank het financieel mogelijk heeft gemaakt om de kerstlunch gratis aan te bieden."

Lezersfoto: Huizen in de sneeuw

Foto: Frans Lubbers

HUIZEN Even liet Koning Winter zich gelden. In de nacht van zaterdag op zondag viel er een laagje sneeuw. Onder andere Frans Lubbers greep zijn kans voor een mooi plaatje. Meer foto's van hem en Albert van der Linden staan op onze website NieuwsbladvoorHuizen.nl. Zelf ook een mooie foto gemaakt? Mail deze dan naar redactie@NieuwsbladvoorHuizen.nl en geef ons toestemming de foto te plaatsen.

Basketballers U 18-1 kampioen

Foto: Quickrunners

HUIZEN De basketballers van Huizer basketbalvereniging Quickrunners mannen U18-1 zijn ongeslagen winterkampioen geworden afgelopen zaterdag. Het team won in Hilversum met 63-52 van BV De Dunckers. Ze promoveren naar de 2e klasse.

Raad bevestigt: geen supermarkt op BNI-terrein aan de Havenstraat

Gemeente gaat zelf actief op zoek naar kostendrager

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag gesproken over de vervolgaanpak voor de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat.

De gemeenteraad in vergadering over het voorstel voor een vervolgaanpak voor de invulling van het BNI-terrein aan de Havenstraat. Foto: Carin van den Berg

HUIZEN De gemeenteraad wil in ieder geval geen supermarkt op het BNI-terrein aan de Havenstraat. Dit was volgens het bedrijf nu juist een kostendrager om het mogelijk te maken om van het gebied een aantrekkelijke aansluiting te maken tussen de haven en het Oude Dorp. Omdat er wel geld nodig is, gaat de gemeente nu zelf actief op zoek naar een kostendrager.

Niet alle partijen stemden in met het raadsvoorstel waarin de gemeente de regie wil nemen over het stuk grond dat BNI wil verkopen. Dorpsbelangen Huizen liet bij monde van fractievoorzitter Marian Rebel weten dat geen goed idee te vinden. Ze vreest dat dit geld gaat kosten, net zoals bij de ontwikkelingen rond de Keucheniusstraat. "Als de gemeente die kar gaat trekken, is het heel problematisch. De neuzen staan wel allemaal dezelfde kant op. Ook Dorpsbelangen Huizen wil gezelligheid bij de haven en aan de Havenstraat. We vinden dat geen taak van de gemeente, maar een taak van de ondernemers."
Ook Paul Lekkerkerker van D66 stemde tegen het voorstel. Hij vindt dat het voorstel geen recht doet aan het initiatief van ondernemers en dat het niet goed is om op voorhand al iets uit te sluiten. "We zijn door BNI uitgenodigd om te kijken hoe een dergelijk terrein op andere plekken is ontwikkeld. Wat daar te zien was, is wel inspirerend. Het is een antwoord op plekken waar gemeenten met handen in het haar zitten en de ondernemers nemen het initiatief. We moeten de ondernemer de kans geven."

BNI-ravijn

Niet alle partijen stemden in met het raadsvoorstel

Het CDA had juist een andere mening: "Het was een mooie winkel, maar ons standpunt is dat het een supermarkt is en blijft. We zien de inrichting anders en stemmen daarom met dit voorstel in", zei Daniëlle van Deutekom namens deze partij. "We willen dat het een culturele plek wordt waar het aangenaam verblijven is voor eigen inwoners en toeristen."
Bram Schröder van D66 kwam namens zijn partij, in tegenstelling tot zijn partijgenoot Paul Lekkerkerker, juist met een instemming voor het voorstel. Wel gaf de partij de wethouder een aantal zaken mee voor het vervolg: "1. Voorkom dat het er jaren bij ligt als BNI-ravijn. We vertrouwen erop dat het college de regie meteen oppakt; 2. Informeer de raad regelmatig en actief, eventueel in beslotenheid en 3. Er zijn ook 'out-of-the-box'-oplossingen denkbaar, bijvoorbeeld een lening in plaats van het verwerven van een stuk grond." Hier konden meerdere partijen zich in vinden, zoals GroenLinks en de SGP. De VVD vond dat er zinnige dingen waren gezegd en het raadsvoorstel een prima aanpak te vinden voor het vervolg.

Hart vast

'Voorkom dat het
???????er jaren bij ligt
als BNI-ravijn'

Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen liet nog wel weten zijn hart vast te houden bij alle ontwikkelingen: "BNI wil het terrein verkopen om de oude productielijn weg te halen en de nieuwe lijn in een andere hal te zetten. Welke garantie hebben we dat het geld opgebracht wordt en een tweede lijn in Huizen blijft? Misschien gaan ze wel uit Huizen weg met het geld." Ook bij de ChristenUnie waren soortgelijke zorgen.
De PvdA gaf bij monde van Kerem Gencer aan dat alle ontwikkelingen ook in goed overleg met BNI moesten worden afgestemd. "Het is een belangrijke werkgever en ondernemer, die we in Huizen willen behouden."

Verwachtingen

Zorgen waren er ook over de input vanuit het raadspodium over de Havenstraat. Werd deze wel allemaal meegenomen? "Zijn er nu geen verwachtingen gewekt die niet waargemaakt kunnen worden", vroeg Karin Rienstra van GroenLinks zich af. Zeker ook omdat de grond niet van de gemeente is.
Wethouder Roland Boom gaf aan dat de gemeente toch de rol wil nemen van regisseur om enigszins invloed te kunnen hebben: "Het is weliswaar de tuin van onze buurman, maar als we samen gaan kijken hoe we beider tuinen mooi kunnen maken, kunnen we ver komen." Hij zei toe de raad te informeren over de gang van zaken. "Maar u weet ook dat u een broedende kip niet moet storen, dus ik zal niet altijd kunnen zeggen waar we mee bezig zijn en met wie we praten. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft."

Huurders van woningen van Alliantie krijgen nog een kans op zonnepanelen

Besparing kan oplopen tot 150 euro per jaar

Woningbouwvereniging de Alliantie heeft al eerder aan huurders van eengezinswoningen gevraagd of ze zonnepanelen wilden. Nu wil zij de andere helft overhalen.

In Amersfoort werd onlangs de 3.000ste woning van de Alliantie voorzien van zonnepanelen. In Huizen zijn het er nu zo'n 1.200. Foto: De Alliantie

HUIZEN Woningbouwvereniging de Alliantie is anderhalf jaar geleden begonnen met het benaderen van huurders van haar eengezinswoningen met de vraag of zij gebruik willen maken van zonnepanelen. In Huizen hebben zo'n 2.400 bewoners dit aanbod gehad. De helft daarvan wekt nu zijn eigen stroom op en heeft elke maand een financieel extraatje. Nu wil de woningbouwvereniging ook de andere helft overhalen om 'ja' te zeggen.

"We willen dat zo veel mogelijk mensen meedoen, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders. Door de lagere energierekening en na aftrek van de servicekosten die we hiervoor vragen, houden zij onder aan de streep geld over. Ze gaan er met zonnepanelen dus altijd op vooruit", licht projectmanager Erik Niesing toe.

Bus

'Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat'

De woningbouwvereniging betaalt de zonnepanelen en zorgt dat ze worden gemonteerd. "We hebben hiervoor contracten met diverse partijen. Een daarvan komt ook nog met een bus in de wijk om persoonlijk met bewoners het aanbod door te nemen. We merken dat dit heel goed werkt. Alle bewoners hebben een brief gehad over dit aanbod en in die brief staat ook wanneer de bus in hun buurt is."
In ruil voor het betalen van de zonnepanelen, die in het bezit van de woningbouwvereniging blijven, vraagt de Alliantie servicekosten die maandelijks betaald moeten worden. "Dat is een vast bedrag voor 15 jaar lang. Dan weten de bewoners waar ze aan toe zijn. De energierekening van de bewoners is echter een stuk lager en zij zullen over het algemeen elke maand daarom toch voordeliger uit zijn. Het voordeel voor de huurders kan met negen panelen oplopen tot € 150,- per jaar. Zij wekken daarmee genoeg stroom op voor een jaar lang televisiekijken, wasjes draaien én de proviand in de koelkast koud te houden."
Niesing constateert dat niet alle bewoners even enthousiast zijn over het idee: "Bewoners die graag zonnepanelen willen zijn blij met ons aanbod, omdat ze de investering vaak niet zelf kunnen doen. Er is ook een groep die niet meteen overstag gaat. Vaak komt dat door de angst voor het onbekende."

Keuze

Als voorbeeld noemt hij meneer Jacobus, die inmiddels een half jaar van zijn zonnepanelen geniet. "Pas toen hij zich er beter in ging verdiepen en zich liet voorlichten, begreep hij dat er zonder er veel voor te doen geld mee te verdienen was. Toen was de keuze snel gemaakt. Hij vond het ook mooi dat hij zo ook iets kon doen voor het milieu."

Informatie

Huurders van eengezinswoningen die de brief gemist hebben en mee willen doen aan de actie, kunnen mailen naar zonnepanelen@de-alliantie.nl en om de informatie vragen.

Burgemeesters over bedreigingen: 'zeer zorgelijk' en 'niet te licht over denken'

Extra geld nodig om burgemeesters te ondersteunen in strijd tegen criminelen

Burgemeester Sicko Heldoorn, eerder dit jaar bij het Visio schoolontbijt. Foto: Carin van den Berg

REGIO Tweederde van het aantal burgemeester in de provincie Noord-Holland heeft wel eens te maken met bedreiging blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Ook burgemeesters in het Gooi kunnen erover meepraten, hoewel ze het niet willen vergelijken met de situatie van hun Haarlemse collega Jos Wienen.

Wienen wordt wegens ernstige bedreigingen streng bewaakt en moest zelfs onderduiken. De burgemeesters in onze regio leven erg met hem mee en kunnen zich een beetje voorstellen in welke situatie hij zit. "Het is zeer zorgelijk", zegt Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, over de bedreiging van zijn collega. Zelf had hij als burgemeester van Heerhugowaard in het verleden ook bewaking voor de deur. Dat was nodig nadat hij een woonwagen weg had laten slepen. "Dat is heel beroerd."

Sicko Heldoorn, burgemeester van Huizen, maakte het in een vorige functie mee dat hij op zijn werkkamer werd aangevallen door een verward persoon. "Je schrikt er even heel erg van." De tijden zijn veranderd, denkt hij. "Je komt niet zo maar een gemeentehuis meer binnen." Toch vindt hij dat hij er zelf nog te weinig op beducht is. "Misschien moet ik wat voorzichtiger zijn. Ik hou er nog geen rekening mee." Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp, vindt dat de bedreigingen aan het adres van burgemeesters niet te licht moeten worden opgevat. "Het heeft verstrekkende gevolgen voor je leven." NH Nieuws sprak ook met Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum. Hij zegt zelf geen ervaring te hebben met serieuze bedreigingen vanuit het criminele milieu, maar merkt wel dat inwoners hem sneller rechtstreeks aanspreken. "Ze zeggen dan 'ik weet waar je woont.' Kennelijk hoort dat erbij. Op social media wordt ik voortdurend met de grond gelijk gemaakt, maar dat moet je van af laten glijden." Hij moet ook regelmatig op zijn tong bijten om geen reacties uit te lokken.

'Op social media voortdurend met de grond gelijk gemaakt'

Meer agenten

Om de toenemende vermenging van boven- en onderwereld een halt toe te roepen, zijn er volgens Broertjes meer agenten nodig. Hij doet dan ook een oproep aan het kabinet om extra geld uit te trekken om de burgemeesters ondersteuning in de strijd tegen criminelen te bieden.

'Steun van burgers'

Elsevier Weekblad heeft 'de burgemeester' uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2018. Volgens de redactie is er geen publieke ambtsdrager die ''letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester.'' Volgens hoofdredacteur Arendo Joustra van het weekblad verdienen burgemeesters juist de steun van hun burgers.

Goede-Doelen-Dag Scholengemeenschap Huizermaat

Eerstejaarsleerlingen zamelden geld in om voedsel te kopen voor de voedselbank. Foto: SG Huizermaat

HUIZEN Scholengemeenschap Huizermaat heeft de jarenlange traditie om de laatste dag voor de kerstvakantie een Goede-Doelen-Dag te houden. Alle leerlingen uit alle jaarlagen kiezen hun eigen goede doel en proberen door middel van sponsoring zo veel mogelijk geld binnen te halen voor hun gekozen doel.

Vandaag, donderdag 20 december, zijn leerlingen uit 5 havo en 6 vwo al samen in actie gekomen voor Edukans. Zij doen mee aan een 24-uurslesmarathon op school. Hierbij worden ze gesponsord voor het diplomafonds van Edukans. Met dit fonds worden in Kenia, Malawi en Mali docenten opgeleid en bijgeschoold. Hierdoor kunnen meer kinderen in deze landen in het bezit komen van een diploma, wat hun kansen op een beter bestaan aanzienlijk vergroot. Dit doel past goed bij het examenjaar, waarbij het behalen van een diploma centraal staat.

Na schooltijd

24-uurslesmarathon, klusjes doen en kerststukjes maken

Na schooltijd begint het bijzondere programma waarbij de leerlingen in twee groepen les krijgen van hun eigen docenten tot de volgende ochtend 9.30 uur.
s Nachts worden de leerlingen wakker gehouden door onder andere deel te nemen aan gymlessen, waarin wiskundedocent Niels Evers - zelf onlangs 2e op het NK judo - een speciale masterclass geeft aan de leerlingen.
Leerlingen uit overige leerjaren doen echter niet onder voor de marathonleerlingen. Een greep uit de acties van andere leerjaren: leerlingen uit leerjaar 1 deden kleine klusjes en kochten met het verdiende geld spullen voor de voedselbank. Vrijdag 21 december komt de vrachtauto van de voedselbank voorrijden om de kratten met voedsel op te halen.

Kerststukjes

De tweedeklassers schaatsen heel veel rondjes in Biddinghuizen voor hun eigen gekozen goede doel en de leerlingen uit 3 havo en 3 vwo maken kerststukjes en brengen deze naar verzorgingshuizen in de omgeving.
Leerlingen uit 3 mavo organiseren een prestatie/sponsorloop door de school. Het goede doel waarvoor dit jaar inzet wordt gevraagd is 'Help hersentumoren genezen' van de Stichting STOPhersentumoren. Zoals altijd is dit doel door de leerlingen zelf naar voren gebracht als een betekenisvol doel waar iedereen graag wat aan bij wil dragen.
Leerlingen in 4 mavo dragen hun steentje bij door tegen betaling klusjes te doen of hun loon, verdiend door extra te werken, af te dragen.

Hoelang blijft het werk op de huisartsenpost nog behapbaar?

Huisartsen en triagisten van de huisartsenpost roepen op alleen bij spoed te bellen

De huisartsenpost in Blaricum raakt overbezet, omdat veel mensen zonder ernstige klachten toch naar de spoeddienst bellen of langskomen.

Op de huisartsenpost werken zeven triagisten. Zij staan bellers rustig en doortastend te woord en stellen vast hoe spoedeisend de klacht is. Foto: Arno Massee

REGIO Vierhonderd contacten op een gemiddelde zaterdag is lang niet meer uitzonderlijk voor het team triagisten van de huisartsenpost. Rustig en doortastend zijn zij voortdurend in gesprek met de bellers. "Al onze vragen zijn bedoeld om erachter te komen wat voor klachten iemand heeft en hoe spoedeisend deze zijn", legt Irene Spaltman, teamleider en triagist uit.

"U heeft een stijve nek en voelt druk op uw hoofd?", herhaalt een van de zeven triagisten van dienst op de huisartsenpost vragend. "De lichtflitsen die u ziet, kunnen wijzen op migraine, maar de druk op uw hoofd is reden om u met voorrang te willen zien", luidt het vervolg op een bevestigend antwoord. "Is er iemand die u naar de huisartsenpost kan rijden?"

Ze heeft nog niet opgelegd of het volgende gesprek komt binnen. De coördinerend triagist, een paar bureaus verderop, houdt de werklijst bij. Het is twaalf uur en de afspraken lopen al door tot drie uur in de middag. "Wij maken afspraken met richttijden, maar iedereen komt op volgorde van urgentie aan de beurt", legt Spaltman uit. "Zorg laat zich niet plannen. Zeker niet op een spoeddienst. Het kan dus zijn dat een patiënt met minder urgente klachten langer moet wachten."
"We zijn géén huisartsenpraktijk", benadrukt ook huisarts en medisch hoofd van de huisartsenpost Wouter Blokhuis. "De huisartsenpost is bedoeld voor spoedeisende zorg. Als de klacht kan wachten, moeten mensen gewoon naar hun eigen huisarts gaan. Alleen dan kunnen wij deze vorm van spoedzorg overeind houden. Wie twijfelt of meer informatie wil, kan kijken op de onafhankelijke sites mijnkinderarts.nl en thuisarts.nl." Mensen willen niet meer wachten, zo merken de medewerkers van de huisartsenpost. De gevolgen van deze mentaliteit zijn verstrekkend, volgens Blokhuis. "Vorig jaar rond kerst stonden de patiënten buiten de post omdat er binnen geen plek meer was", blikt hij terug. "De beschikbaarheid van zorg komt dan echt in gevaar."

Limiet

De drukte rond de kerstperiode was vorig jaar enorm groot

Uitbreiden is geen optie, vult Renee van den Bosch, locatiemanager van de huisartsenpost, aan. "Alle huisartsen in de regio Gooi en Vechtstreek hebben al meerdere keren per maand dienst in de huisartsenpost en ook onze triagisten doen wat ze kunnen. Ik zie vaak dat zij hun pauze overslaan om alle telefoontjes te kunnen aannemen. Zorgpersoneel is niet zomaar te krijgen, we zitten echt aan onze limiet."

Triage

Triagisten zijn buitengewoon goed opgeleid in hun vak

Ondanks de hoge belasting doet Spaltman het werk graag. Zij is verpleegkundige en heeft de extra opleiding van een jaar voor het triagistendiploma gevolgd. "Het werk is verantwoordelijk, afwisselend en het geeft voldoening als iemand zich goed geholpen voelt", zegt ze vol overtuiging. De huisartsenpost heeft rond de 60.000 contacten per jaar, 35% van de telefoontjes handelen de triagisten zelf af. De regie-arts van dienst fiatteert hun notities. Als het nodig is, wordt de patiënt teruggebeld, maar vaak komt dit niet voor. "Als huisartsen zijn wij opgeleid om een diagnose te stellen en een behandelplan te maken", verklaart Blokhuis.
"Wij hebben minder expliciet in de opleiding meegekregen om telefonisch op een doorwrochte manier een situatie helder te krijgen. Triagisten zijn specifiek getraind op heel goed luisteren." Het medisch hoofd van de huisartsenpost benadrukt dan ook de kundigheid van de triagist. "Het is twee voor twaalf in de zorg. Zonder triage blijft er nog minder tijd over voor de echt spoedeisende situaties", klinkt het beslist. "Daarom moeten de mensen ook altijd eerst de huisartsenpost bellen, zodat de triagisten hun werk kunnen doen. Alleen dan kunnen wij goede zorg, op de goede manier én de goede plek garanderen."

28 / 36

Elke vrijdagmiddag is er dansles bij Tijd voor Meedoen aan de Draaikom.

Vrijdag 21 december

Taalcafé Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Goede Buren Eemnes organiseert elke vrijdagochtend het Taalcafé Eemnes, de plek waar mensen die Nederlands willen leren de kans krijgen vrijwilligers te ontmoeten die hen willen helpen om onze taal te leren spreken.

PC Helpdesk BEL

10.00 uur | Brinkhuis Laren

Voor al uw vragen en/of problemen met uw pc, tablet of smartphone kom op werkdagen naar de PC Helpdesk BEL in het Brinkhuis-Laren. Een team van enthousiaste, deskundige vrijwilligers staat voor u klaar!. Zie ook: www.pchelpdeskbel.nl.

Geef-en-neemtafel Brinkhuis

10.00 uur | Brinkhuis Laren

De geef-en-neemtafel wordt elke week op vrijdagmorgen georganiseerd door vrijwilligers van Versa Welzijn. U kunt spullen een tweede kans geven door iets mee te brengen en/of mee te nemen van de tafel.

Taalcafé 'Het begint met taal'

13.30 uur | Bibliotheek Huizen

Elke vrijdagmiddag oefenen we de Nederlandse taal boven in de bieb. Zonder afspraak en gratis.

Dansen bij Tijd voor Meedoen

15.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Op vrijdagmiddag is er onder deskundige en warme begeleiding van Geert dansles in de RelaxKom van Hét Huis van de Buurt. In een ongedwongen en gezellige sfeer worden je de passen aangeleerd van diverse dansen zoals tango, jive, rumba etc.

Kerstfakkelspeurtocht

15.45 uur | Oude Kerk Huizen

Op vrijdag 21 december wordt voor de 5de keer een kerstfakkelspeurtocht georganiseerd voor de kinderen van groep 3 t/m 8 van de basisscholen. De activiteit begint om 15.45 uur op het kerkplein van de Oude Kerk. Deelname gratis. Wel vooraf aanmelden!

Schaken

19.00 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Elke vrijdag kunnen kinderen leren schaken van 19.00 tot 20.00 uur. Daarna wordt er competitie gespeeld voor gevorderden van 20.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan via Geoffrey Beulque, info@schaakvereniginghuizen.nl.

Kerstconcert

20.15 uur | Sint Vituskerk Blaricum

Kerstconcert 'Christmas Day', kerstmuziek uit middeleeuwen, renaissance én uit onze eigen tijd door Goylants Kamerkoor o.l.v. Bas Halsema. M.m.v van Richard Vos, orgel, Alette Bos, pauken, Wouter Jongeling en Ron Wasman, trompet.

Tragikomedie 'Gouwe Handjes' Deo et Arti

20.15 uur | Theater De Hasselbak Eemnes

Deo et Arti speelt 'Gouwe Handjes' van Haye van der Heyden, een liefdevolle tragikomedie. Regie: Gwen de Visser. Te zien op 21 en 22 december in Theater De Hasselbak. Entree € 12,50. Reserveren: www.hasselbak of 06-43866771.

Zaterdag 22 december

Geef-en-neemwinkel

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

De koffie staat klaar. Kom gezellig snuffelen en/of spulletjes inbrengen! De geef-en-neemwinkel is elke eerste zaterdag van de maand geopend en elke maandag en donderdag van 10.00 uur- 12.00 uur. Schoolvakanties gesloten.

Herderstocht

16.30 uur | Kerkelijk centrum de Wel Eemnes

Op zaterdag 22 dec wordt de jaarlijks terugkerende Herderstocht door Eemnes voor de achtste keer georganiseerd. Het thema dit jaar is (G)EEN STILLE NACHT?! Tickets zijn vanaf donderdag 13 december voor 2 euro te koop bij Primera (Laarderweg 24A, Eemnes).

Kerstgala

20.30 uur | Dance-Point Huizen

Het kerstgala bij Dance-Point vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 december a.s. van 20.30 uur tot 01.00 uur. Het belooft weer een fantastische avond te worden. Dresscode: gala. Kaarten kosten € 12,50 (op de avond zelf € 15,-). Havenstraat 305d.

Zondag 23 december

Papageno Koffieconcert - Milena Martinez (piano)

11.30 uur | Papageno Huis Laren

Iedere zondag van 11.30 tot 12.30 uur, entree € 6,50. Tickets kunt u, tot de zaterdag voor het concert 12.00 uur, boeken via de link naast de datum op www.papageno.nl.

Rouwcafé Gooi en Eemland

13.30 uur | De Schoter Eemnes

Op deze middag wordt eenieder uitgenodigd om deel te nemen aan de workshop mandala's tekenen en kleuren. De middag is gratis toegankelijk, aanmelden is niet noodzakelijk

Ineke's inloop

13.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere zondag staat in 't Holleblok de koffie en thee klaar, vanaf 13.30 uur bent u welkom. Wilt u meer informatie, bel dan met Ineke Hilgersom 035 - 656 6653, of mail ien.hilgersom@gmail.com.

Kerstbal Tijd voor Meedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Bij TijdvoorMeedoen is altijd beweging, voor iedereen. Er wordt een sfeervol kerstbal gehouden. Iedereen is welkom, of je nu danst of gezellig wilt kijken naar het dansen. 14.00-17.00 uur. Informatie: annemarie.vos.de.mooij@tijdvoormeedoen.nl.

Zondagsoos Tijd voor Meedoen

14.00 uur | Het Huis van de Buurt, de Draaikom Huizen

Hebt u op de zondagmiddag ook vaak zin in een praatje, onder het genot van een kopje koffie of thee? Dan bent u welkom in Het huis van de Buurt. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur staan de koffie en thee voor u klaar.

Maandag 24 december

Geef-en-neemsnuffelkast

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Wijkcentrum Holleblok heeft een geef-en-neemsnuffelkast met tweedehandsbaby/kinderkleding in de maten 50 tot ongeveer maat 152 tegen kleine prijzen. Kom een keer kijken!

Dinsdag 25 december

Natuurwerkgroep

9.00 uur | Oude Loods Huizen

Lekker in de natuur werken op dinsdag, woensdag en donderdag. Om 9.00 uur staat de koffie klaar in de Oude Loods, Langerhuizerweg 3 op de hoek van de Crailoseweg.

Computerhelpdesk

10.00 uur | Brassershoeve Huizen

Heeft u een probleem met uw laptop, tablet of smartphone? Bezoek de Computerhelpdesk op dinsdag of donderdag waar ervaren deskundige vrijwilligers tussen 10.00 uur en 12.00 uur klaarstaan om u te helpen. Waterstraat 2 (achter de Oude Kerk). Meer informatie: www.debrassershoeve.nl of https://huizen.seniorweb.nl.

Crea Club voor kinderen (7 - 12 jaar)

18.45 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Vind je het ook leuk om te timmeren of figuurzagen, iets moois te maken van klei of papier-maché of wil je sieraden, mozaïeken of mandala's maken? Dan ben je welkom bij de Creaclub in het Holleblok. Aanmelden kan bij Ronald de Winter, 035-5265642, ronald.dewinter@gmail.com. Kosten: € 10,- per maand.


Woensdag 26 december

Senioren Plezier

9.30 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Senioren Plezier gaat om ontmoeting, een gesprek met elkaar over alledaagse zaken of over een mooi boek. Voor de liefhebbers de gelegenheid om samen te sjoelen, rummikub of scrabble te spelen. De gastvrouwen Rita en Tineke ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en een hartelijk gesprek.

Blijf in conditie met 50PlusFit

11.00 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Een leuke pittige les op muziek voor de actieve 50-plusser. Gerichte oefeningen voor soepelheid en kracht. Cardioblokken met fitness & dans. Gratis proefles. Meer informatie en aanmelden bij Marina de Groot: 06-43229623, powerfitenvitaal@gmail.com.

Buurtlunch

12.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Iedere woensdag een gezellige lunch voor € 2,-. Aanmelden uiterlijk maandags bij Janny Hospers, 06-46 10 80 28, jhopers@versawelzijn.nl.

Donderdag 27 december

Musical4daagse

Dance-Point Huizen

Word een musicalster in 4 dagen! Tijdens de kerstvakantie in samenwerking met Dance-Point in Huizen. Zowel de repetities als de presentaties vinden plaats in de dansschool. Inschrijven kan tot 13 december via de website: www.musical4daagse.nl.

Gezellige ochtend

9.30 uur | Wijkcentrum Holleblok Huizen

Iedere donderdag, vanaf half tien, kun je oude en nieuwe buurtgenoten ontmoeten of beter leren kennen in een ontspannen sfeer. Na het boodschappen doen of gewoon even een wandeling maken en dan binnenlopen in het wijkcentrum voor een kopje koffie.

Inloopochtend Seniorweb Eemnes

10.00 uur | Bibliotheek Eemnes

Wij zijn een kleine groep enthousiaste vrijwilligers die u graag bijstaan bij al uw digitale vragen en/of problemen. Op ons inloopspreekuur op donderdagochtend bent u van harte welkom. Hier zijn GEEN kosten aan verbonden. Onze ruimte is voorzien van Windows laptops. Vraag ook eens naar onze workshops.

Digitale inloop en electronics werkgroep

10.00 uur | Wijkcentum 't Vuronger Huizen

Een telefoon tablet of laptop blijft voor veel mensen een moeilijk ding. Wij gaan u daarbij helpen en met de electrowerkgroep wordt u geleerd hoe dat werkt.

Seniorencafé

10.30 uur | Insolar Huizen

Zoals gewoonlijk op iedere donderdag is er naar het voorbeeld van het succes in Bussum eens eniorencafé. Een gezellige mogelijkheid om nieuwe kennissen te maken. U komt toch ook? Uw gastheer: Ties Walet.

Zin om te bridgen in clubverband?

13.30 uur | De Hilt Eemnes

Bridgeclub Klein Slem '84 heeft nog plaats voor nieuwe leden. Er wordt gespeeld op de donderdag van 13.30 tot 17.00 uur in De Hilt te Eemnes. Belangstelling? Neem contact op met de secretaris, 06-51980149

Huizer Seniorenkoor

14.00 uur | Wijkcentrum Meentamorfose Huizen

Kom meezingen met dit gezellige koor. Er wordt eenvoudige maar kwalitatief goede koormuziek gezongen in diverse talen. Het repertoire is zeer breed, van de 15e eeuw tot hedendaags. Informatie: mw. R. Nieman, 035-5257581, ruthnieman@live.nl.

Let op: vul in verband met de feestdagen uiterlijk donderdag uw activiteit in op Gooiagenda.nl om kans te maken op een plek in deze agenda voor volgende week.

Trio Cantabile in De Marke - De Meenthoek

De musici van Trio Cantabile. Foto: St. Muziek in Huis

HUIZEN Het ensemble Trio Cantabile geeft donderdag 27 december om 14.30 uur in het kader van Muziek in Huis een concert in De Marke - De Meenthoek aan de Graaf Wichman 5. Gratis toegangskaarten zijn af te halen bij de receptie van het woon-zorgcomplex van Cordaan.

Het ensemble Trio Cantabile, bestaande uit Yoko Kanamaru op altviool, Martin Bungeroth op cello en Yukiko Hasegawa op piano, brengt een gevarieerd programma met werken uit diverse periodes. De drie musici bespelen tijdens het concert vier instrumenten: viool, altviool, cello en piano. Het programma duurt één uur, zonder pauze. Het optreden is op verzoek van De Marke - De Meenthoek georganiseerd door de Stichting Muziek in Huis. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Cornuit, Het R.C. Maagdenhuis, Stg. Elise Mathilde Fonds, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds en particuliere donaties.

Yoko Kanamaru, geboren in Tokyo, begon haar muziekstudie op 5-jarige leeftijd. Aanvankelijk speelde zij viool en vanaf 19-jarige leeftijd altviool. Ze won diverse prijzen en onderscheidingen bij onder andere de International Brahms Competition en de Premio Valentino Bucchi Competition. Sinds 2003 is zij werkzaam bij het Koninklijk Concertgebouworkest.
Martin Bungeroth studeerde cello aan de Berlijnse Universiteit voor de Kunsten, aan de Freiburg University of Music en aan de Universiteit voor Muziek en Dans Keulen. Tijdens en na zijn studie werkte hij bij verschillende Duitse orkesten. Tot 2012 was hij eerste aanvoerder in het Regensburg Opera Orkest. Sindsdien werkt Martin als tweede aanvoerder cello in de Sinfonia Rotterdam en als celloremplacant in het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Yukiko Hasegawa, geboren in Japan, begon op 4-jarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Ze ontving een bachelor-of-musicdiploma voor piano en fortepiano en behaalde het masterdiploma voor piano. Yukiko is werkzaam als begeleider voor The International Holland Music Sessions. Zij is docent aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK).

Twee dagen kerstmarkt Oostermeent

HUIZEN De winkeliers in Winkelcentrum Oostermeent houden zaterdag 22 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 23 december van 12.00 tot 17.00 uur een kerstmarkt. Zondag zijn daarom ook veel winkels open.

Voor het eerst dit jaar staan er een heel aantal kersthuisjes her en der verspreid over het centrum waar bezoekers leuke cadeaus kunnen kopen en waar ook heerlijke warme chocolademelk en glühwein te verkrijgen is. Er is ook een kraam van de Huizer-maatjes waar de aankomende bewoners zelfgemaakte hebbedingetjes voor deze winter verkopen. Olga Dol zet de trend met kerststukjes met een natuurlijke uitstraling.

Er is een podium waar drie zangkoren uit Huizen - Shantykoor Zoute Zee, Surprise en Vergeet je verdriet - hun repertoire laten horen. Zowel op zaterdag als op zondag wordt er opgetreden. Ook Henry Boelen komt met zijn piano langs.

De levende dierenstal waar je de beesten mag aaien en misschien wel een wortel mag geven, is er ook dit jaar weer. Daarnaast loopt de Kerstman zelf rond in het centrum. Bezoekers kunnen met hem op de foto als zij willen.

Kerstgala Dance-Point

HUIZEN Het jaarlijkse Kerstgala bij Dance-Point aan de Havenstraat vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 december. Het begint om 20.30 uur en eindigt om 01.00 uur.

Het belooft een fantastische avond te worden met een welkomstdrankje, heerlijke hapjes, maar ook twee geweldige demonstraties van een toppaar uit de Nederlandse competitie. De dresscode voor deze avond is gala, wat betekent dat bezoekers feestelijk gekleed dienen te komen.

De prijs van de kaarten is € 12,50 en deze zijn nu verkrijgbaar. Op de avond zelf, aan de deur kosten de kaarten € 15,-, mits niet uitverkocht. Meer informatie op dance-point.nl.

Kerstmiddag op Kinderboederij de Warande

Foto: Kinderboerderij

HUIZEN Kinderboerderij de Warande in het Stadspark in Huizen bij 't Merk houdt vrijdag 21 december weer een gezellige kerstmiddag. Tussen 13.30 en 16.30 uur zijn er leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Een activiteitenkaart kost € 4,-. Daarmee kunnen kinderen een potje versieren, een kerststukje maken én lekkere warme chocolademelk met slagroom drinken. In de stal worden kerstverhalen voorgelezen en buiten kunnen kinderen voor €1,- een rondje op het paard rijden. De deelnemers van de dagbesteding hebben leuke kerstdecoraties gemaakt die worden verkocht ten behoeve van de kinderboerderij. Zie ook kibohuizen.nl.

Geef-en-neem-winkel dicht

HUIZEN De geef-en-neemwinkel in 't Vuronger is gesloten van 24 december tot en met 3 januari in verband met de schoolvakantie.