BussumsNieuws

7 januari 2015

BussumsNieuws 7 januari 2015


Burgemeester: fuseren went

De burgemeester proostte met de vele bezoekers op een goed jaar. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het wordt een apart jaar voor Bussum: het laatste jaar als gemeente Bussum en daarmee een druk jaar met veel werk. Dat moeten we samen doen. Dat was maandag de tendens van de toespraak van de burgemeester op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

De burgemeester vertelde de vele bezoekers wat de gemeente het komende jaar allemaal te wachten staat. De burgemeester sprak over het samenvoegen van de gemeente, de keuze voor een volgende burgemeester, de gang naar de stembus en het verbouwen van het gemeentehuis.

Volgende burgemeester
Over de eerste burgemeester van de te vormen gemeente vertelde burgemeester Heijman dat het vaststaat dat er eerst een waarnemend burgemeester gaat komen. De komend najaar gekozen gemeenteraad van de gemeente doet volgend jaar zomer een voordracht aan de Kroon voor de eerste echte burgemeester van de gemeente Gooise Meren. Heijman gaf aan er zelf nog over na te denken om te proberen burgemeester van de te vormen gemeente te worden, maar gaf maandag te kennen de knoop nog te moeten doorhakken. "Het wordt me de laatste weken vaak gevraagd of ik zelf meedoe. Daarover neem ik komend kerstfeest onder de kerstboom een besluit", stelde Heijman.

Schoenen kopen
Maar het fuseren gaat verder dan alleen een andere burgemeester. Het komende jaar wordt een proces van hard werken, van alles regelen en de schouders eronder zetten.

Burgemeester denkt na over burgemeesterschap Gooise Meren

Er zal veel veranderen. De burgemeester vergeleek het hele proces met schoenen kopen. "Je neemt een glanzend paar schoenen, je past ze en rekent af. Daarna ga je ze dragen en valt het tegen: ze knellen, je krijgt blaren en het voelt als een bevrijding als je ze weer uit mag doen. Totdat ze zijn ingelopen, dan zijn het pas jouw schoenen geworden."

Samen doen
Volgens de burgemeester wordt het komend jaar een avontuur om met z'n allen aan te gaan. "Want we doen het samen", speechte de burgemeester. "Samen met u maken we een samenleving waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Als gemeente willen en kunnen we het niet alleen." De burgemeester deed een oproep aan Bussumers om mee te denken met de gemeente en vooral te helpen. "Heeft u een plan waarmee u een gemeentetaak beter of goedkoper kunt doen? Laat het ons vooral weten. We horen dat graag", zo klonk het.

Na de toespraak van de burgemeester werd er vooral getoost op een goed jaar. Veel mensen kwamen langs om elkaar de hand te schudden, te kussen en de gelukwensen voor het komende jaar over te brengen.

Vreugdevolle start jaar voor Bussum

BUSSUM - Met veel champagne en vuurwerk heeft Bussum een goede start van het jaar achter de rug. Door heel Bussum kwamen even na twaalf uur 's nachts veel mensen de straat op om vuurwerk af te steken en elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

De nacht was vooral vreugdevol. Rond de horeca was geen sprake van problemen.

De brandweer moest wel meerdere keren op pad voor brandjes. Enkele prullenbakken moesten het ontgelden. Verder bleef de schade beperkt.

Klachten vuurwerkoverlast
Bussumers hebben de dagen tot en met oudejaarsdag 108 keer geklaagd wegens vuurwerkoverlast. Dat laat het Meldpunt Vuurwerkoverlast weten. De klachten werden de afgelopen dagen geteld.

De meeste klachten kwamen van bewoners rond de Westereng, maar ook van de Voormeulenweg en het sportpark kwamen klachten. Voor de rest van Bussum valt het mee. Van de streekgemeenten scoort Bussum hoog qua aantal klachten. Naarders klaagden 26 keer.

1099

keer werd het brandweerkorps van Bussum het afgelopen jaar gealarmeerd

Jouw Marktkraam staat op de Laarderweg

De handel via de kringloop stabiliseert. Maar een nieuw fenomeen kondigt zich al aan. In Bussum zelfs binnenkort operationeel.

Hans en Ramón zwaaien er de scepter. Ten tijde van de foto zijn ze nog volop aan het werk, want het is een hele klus om ongeveer 150 verkoopeenheden sterk en stabiel te krijgen. We hebben het nu over een nieuwe manier van spulletjes aan de man brengen dat, met een knipoog naar het internet, Jouw Marktkraam gaat heten.

In een paar grotere steden in ons land draait Jouw Marktkraam al prima. Geen wonder, want het concept is even eenvoudig als goed. Heel in het kort kunnen we gewoon spreken van een overdekte markt vol kleine stalletjes. Of eigenlijk stellingen, want dat zijn het. De breedte is één meter en de hoogte ca. drie. Per contract kun je er een week lang uitstallen wat je denkt te verkopen. Voorzien van een prijskaartje kan de handel er voor € 30,- blijven staan. En, heel belangrijk, je hoeft er niet de hele week bij te blijven. Er wordt gewoon aan een kassa afgerekend en na afloop van de huurperiode kun je bij Hans of Ramón je eurootjes ophalen. Jouw Marktkraam is te vinden aan de Laarderweg 118 in Bussum in het pand waar ooit Doeland jarenlang zat. Een tikkie verwarrend is dat pal tegen Jouw Marktkraam aan de winkel van de Gooise Kringloop is. In elk geval ben ik razend enthousiast, want het is een soort droom die ik ooit had om bijna hetzelfde te ondernemen.

Naarden:

*PGN Grote Kerk10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink; Naarderheem 10.30 u.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 10/01 17.30 u. Eucharistieviering;
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. H. v.d. Ham; 17.00 u. ds. H. v.d. Ham

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. past. C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw.ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.S. Heutink; 17.00 u. ds. G.J. van den Top
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00u. mw. ds. K. Storch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. A. Smit Maaltijd v.d.Heer
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J. de Vries

Weerbericht

Zeer onbestendig, zeer zacht, veel wind
Het geduld van de liefhebbers van natuurijs en sneeuw wordt danig op de proef gesteld. Na een paar rustige dagen met een graadje nachtvorst krijgt vanaf donderdag een stormdepressie ten zuiden van IJsland grip op het weer. Er komt een krachtige westcirculatie op gang. Dat proces loopt zaterdag uit op uitgesproken onstuimig weer bij een oplopende temperatuur.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert een actieve regenzone. Het wordt zwaar bewolkt en er valt geruime tijd veel regen. De zuidwestenwind zwelt aan tot vrij krachtig. De temperatuur loopt op tot 8 à 9 graden. Vrijdag trekt de zuidwester verder aan tot krachtig. Er blijft veel bewolking aanwezig en er vallen enkele buien. De temperatuur loopt verder op tot omstreeks 11 graden.

Het weekeinde
Zaterdag wordt een uitgesproken waaidag. Het onstuimige weer bereikt in de loop van de dag een climax met aan zee een westerstorm met zware windstoten. Er valt eerst regen, later klaart het op. Het wordt circa 12 graden. Zondag volgt een allegaartje met bewolking, een bui en enkele opklaringen. De westenwind bindt in tot krachtig. Met 7 graden is het minder zacht.

Weetje
Het jaar 2014 was het meest vorstarme jaar sinds 1901. Er kwamen slechts 25 vorstdagen voor tegen 58 normaal. Vorstdagen zijn dagen waarop de minimumtemperatuur onder 0.0 graden ligt. IJsdagen ontbraken geheel, tegen 10 normaal. IJsdagen zijn dagen waarop ook het maximum onder 0.0 graden ligt. Het laatste jaar zonder ijsdagen was het jaar 1990.

Leden van de Wereld-
Bibliotheek-Vereniging kregen in 1958 'Het Krabbetje en de Gerechtigheid' uit 1887 van Frederik van Eeden als nieuwjaarsgroet. Het is een sprookje van zes pagina's met twee houtgravures van H.D. Voss.

De Kleine Johannes van Frederik van Eeden. Van Eeden schreef 'De kleine Johannes' omstreeks 1885 als feuilleton voor het literaire tijdschrift De Nieuwe Gids, nog vóór hij zich in Bussum vestigde. Twintig jaar later schreef hij een tweede en een derde deel. Dit boek bevat alle drie delen. Het is een sprookjesverhaal met veel auto-biografische trekken. De kleine Johannes wordt opgevoerd als iemand die zich niet verwant voelt met de grove, lelijke mensenwereld.

Het eerste deel eindigde met de zin: "En hij ging de kille nachtwind tegemoet, de zware weg naar de grote, duistere stad, waar de mensheid was en haar weedom". De sprookjesachtige sfeer is in het tweede deel verdwenen.

Deze 'De Kleine Johannes', de drie delen in één band en in hedendaags Nederlands, werd in 1972 uitgegeven door Paris – Manteau Literair. Gebonden met omslag, 503 pagina's. Tekening op het omslag is van Robert Nix.

Wilt u dit kopen? Het enige exemplaar van de Nieuwjaarsgroet kost 4 Euro en De kleine Johannes 12 Euro.

Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Verwij: 'Zolang je wat kunt doen, doe je het'

Bussum schenkt Johannesbeeldje aan harde werker Frans Verwij

Frans Verwij was verrast en erg vereerd met het Johannesbeeldje. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Belangeloos heel hard werken en van alles doen. Voor de buurt, voor de Bussumse jeugd, voor een sportclub en nog veel meer. En dat al van jongs af aan. Frans Verwij doet het, en met veel genoegen. De Bussumer kreeg afgelopen maandag van de gemeente Bussum de Kleine Johannes toegekend als dank voor zijn jarenlange inzet.

Dat de gemeente hem na zijn jarenlange tomeloze inzet eens bedankt, is eigenlijk geen wonder. De Bussumer deed veel de afgelopen jaren, heel veel. Het begon rond de jaren 70 met de bekende Jongens- en Meisjesstad, de jeugdclub van Bussum. Dat zorgde er mede voor dat Bussum buurtcentrum Kommin kreeg, waar veel jongeren graag kwamen. Verwij deed achter de schermen veel voor het buurtcentrum en trad toe tot het bestuur. Hemelsbreed een paar honderd meter verderop kon (toen nog) AV Tempo veel op hem rekenen. Daar trad de Bussumer eveneens toe tot het bestuur. Hard werken zorgde ervoor dat het ledenaantal van 90 leden toenam tot 430 leden vandaag de dag. Daarnaast zette de Bussumer een sponsorloop voor brugklassers op voor het goede doel.

'Als het me aanspreekt, dan kunnen ze op mijn hulp rekenen'

Tussendoor volgde nog eens het renoveren van de Koopweg. Toen dat op stapel stond trok Verwij aan de bel en zorgde ervoor dat de belangen van de buurt gedurende de werkzaamheden gewaarborgd bleven. Buurtbewoners, maar ook de aannemer zelf, konden dat zeer waarderen. Vandaag de dag doet de Bussumer veel voor de Historische Kring.

Was je erg verrast toen de burgemeester je naam noemde?
"Het kwam echt onverwachts. Toen de burgemeester wat werk opsomde, brandde er wel al snel een lampje. Als je dan je naam hoort, word je toch wel een beetje trots. Voor jezelf voelt het als vanzelfsprekend dat je zulk werk doet. Dat anderen dat waarderen, daar doe je het toch wel een beetje voor."

Je hebt veel gedaan. Waarom?
"Het trekt me heel erg: wat doen voor de mensen, elkaar helpen en samen aan de slag gaan. Een beetje kort door de bocht: het houdt je van de straat. Het kwam jaren geleden een beetje op mijn pad en van het één komt het ander. De afgelopen jaren heb ik veel leuke klussen gedaan."

Wat verwacht je van de toekomst?
"Er zullen vast nog wel meer leuke klussen langskomen. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel vaker. Als het me aanspreekt, dan kunnen ze op mijn hulp rekenen. Zolang je wat kunt doen, doe je het."

Heb je het beeldje al een plekje gegeven?
"Afgelopen maandag heb ik overdag een plankje opgehangen om een paar foto's op te zetten. M'n vrouw was op de hoogte en heeft een plekje leeg gehouden om het beeldje op te zetten. Het heeft een opvallende plek gekregen."

Noord-Holland: pas gemeente-grens aan

BUSSUM - Volgens de provincie Noord-Holland moet de gemeentegrens van de te vormen gemeente van Bussum, Naarden en Muiden en de gemeente Weesp straks worden aangepast. De Bloemendalerpolder moet toegevoegd worden aan Weesp. De provincie heeft daar afgelopen week op aangedrongen met een brief aan de Tweede Kamer.

De provincie Noord-Holland meent dat het stuk polder toegevoegd moet worden aan Weesp. Dan komt de nieuwbouwwijk die daar straks gebouwd gaat worden in één gemeente te liggen. Weesp deelt dat standpunt. De gemeenten Bussum, Naarden en Muiden hebben al vaker aangegeven het gedeelte van de Bloemendalerpolder graag te behouden.

De Tweede Kamer hakt de knoop komend voorjaar door. Deze maand komen Kamerleden praten over het samenvoegen van de gemeenten. Dan wordt het punt over de gemeentegrens ook behandeld.

Brandweer elfhonderd keer gealarmeerd

BUSSUM - De Bussumse brandweer moest het afgelopen jaar in totaal 1099 keer op pad. Dat laat de brandweer weten.

Het aantal keer dat de brandweer gealarmeerd werd, was fors meer dan het jaar daarvoor. De brandweer moest vooral op pad voor brandjes. Een derde van het aantal alarmen was loos.

Minder ondernemers failliet

BUSSUM - Het afgelopen jaar hebben 10 Bussumse ondernemers een faillissement aangevraagd. Dat meldt Faillissementsdossier.nl aan de hand van de laatste gegevens.

Bussum doet het daarmee een stuk beter dan een jaar geleden. Toen moesten nog 29 Bussumse ondernemers er noodgedwongen mee stoppen. Het aantal bankroeten daalde daarmee met 66 procent.

Het beeld van Bussum strookt daarmee geheel met het beeld van de rest van Nederland. Het merendeel van de Nederlandse gemeenten meldt een dalend aantal faillissementen.

Foto: Bob Awick

Met het licht op de fusie het volgende gedicht, voorgedragen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bussum.

Als losse zinnen

Als het beste van jou en mij samen gaat in wij,
als bomen elkaar ontmoeten in de lucht,
als het niet verder gaat keert vanzelf het tij,
als vogels vliegen zijn ze op de vlucht.

Als alleen verder gaan niet kan zonder samen te vertrekken,
als het landschap bruist tussen de grenzen van twee steden,
als op oude grond weer nieuwe hekken,
als het verleden van vermijden wordt vermeden.

Als alles tijdelijk is en aan het bewegen,
als we van elkaar verschillen in wat we delen,
als alles mee zit en je draait je om, zit het tegen,
als je tekort komt kan het je schelen.

Als de zon toch schijnt ondanks het slechte weer,
als je van deze tekst minder begrijpt dan je mag hopen,
als je je realiseert
dat je altijd je eigen werkelijkheid creëert,
gaat er een wereld voor je open.

Gaston Bannier

HCAW verwelkomt jonge aanwas

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Jonge honk- en softballertjes konden zondag de sport komen proberen op het complex van HCAW. De Bussumse club opende de deuren voor een open dag voor de jeugd. Enkele jeugdcoaches van de honkbalclub leerden de jonge bezoekers de eerste stappen van het beeball, een jeugdvorm van de honk- en softbalsport. Daarnaast werden er ook enkele duels gespeeld tussen de bezoekers. De Bussumse club hoopt met de open dag de jonge sporters warm te maken voor de honk- en softbalsport.

Geen straf voor verdachten overval Kapelstraat

Rol verdachten onvoldoende bewezen

BUSSUM - Het groepje mannen dat ervan werd verdacht 3 jaar geleden een overval te hebben gepleegd op een oudere Bussumse aan de Kapelstraat heeft deze week te horen gekregen dat hen geen celstraf meer boven het hoofd hangt.

De rechtbank acht onvoldoende bewezen dat de mannen de overval hebben gepleegd. Twee weken geleden werd 4 jaar cel tegen de mannen geëist voor het plegen van de overval. De mannen werden ervan verdacht de Bussumse te hebben overvallen. De vrouw verwachtte 3 jaar geleden een bekende aan haar deur, maar werd toen ze open deed door overvallers aangevallen en tegen de grond gewerkt. De mannen hadden een vuurwapen en dwongen de vrouw de code van haar kluis te geven. Vervolgens namen de mannen meerdere juwelen mee ter waarde van een bedrag tussen de 500.000 en 750.000 euro. Daarna sloegen ze op de vlucht. Een groot recherche-onderzoek volgde.

Geen van de mannen herkend
De rechtbank meende deze week dat onvoldoende bewezen wordt dat de aangehouden verdachten de overval hebben gepleegd. Dat kwam onder meer doordat de bewoonster geen van de mannen herkende na een fotoconfrontatie. De vrouw had eveneens laten weten dat het om mannen van Marokkaanse afkomst zou gaan, maar daarvan was geen sprake.

De mannen ontkenden iets met de overval te maken te hebben

Verdachten ontkennen
De mannen hebben steeds ontkend iets met de overval te maken te hebben en dat deden ze de afgelopen weken nogmaals voor de rechtbank. Twee van de verdachten worden wel veroordeeld vanwege het helen van de gestolen juwelen. Dat kon wel worden bewezen. De recherche plaatste telefoontaps en hoorden dat de mannen woorden hadden over het verdelen van de sieraden.

Aescha Mol

Huishoudelijk medewerkster bij Vitaal Thuiszorg, 28 jaar, Bussumse sinds 4,5 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk 28 uur per week en pas één dag in de week op mijn neefje Dex. Daarnaast ben ik druk met mijn hondje en kat."

Wat vind je leuk aan je werk?
"Het is leuk om met oudere mensen om te gaan en hun verhalen over vroeger te horen. Ze zijn ook heel dankbaar voor het werk dat ik doe."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik kom graag in het dorp. Ik heb laatst gegeten bij Bel Ami, dat was super. Ook ga ik wel eens wat drinken bij Drusius."

Wat zijn je hobby's?
"Het kleurboek voor volwassenen doe ik graag. Verder loop ik graag op de heide of in het bos met mijn hondje. Ook vind ik het lekker om thuis te tutten."

Wat kijk je op tv?
"Goede Tijden, Slechte Tijden."

Wat voor muziek luister je?
"Michael Jackson en Bruno Mars."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een huis kopen, misschien in Naarden in de Keverdijk omdat ik daar vroeger heb gewoond."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan zou ik wat doen aan de hondenpoep, daar erger ik mij dood aan. Ook vind ik dat de jeugd zich wel wat socialer en netter kan gedragen. Vooral bij de Albert Heijn staan er groepen die een grote mond geven."

Welke poster hing er vroeger op je kamer?
"Van Jim, van Idols."

Waar droom je van?
"Ik zou graag een mooie reis maken, naar Egypte, Australië of naar de savannes in Afrika."

Waarvoor kunnen we je wakker maken?
"Een bord andijviestamppot."

Waterskiën in De Zandzee

Waterskiën: superstoer en spannend.

BUSSUM - Superspannend en ook nog eens heel erg leuk: afgelopen maandag kon iedereen die stoer genoeg was op de waterski in het zwembad van De Zandzee.

Het bleek nog best lastig om te blijven staan en dat zorgde voor veel vrolijke gezichten, ook langs de kant. Tijdens de kerstvakantie waren er nog veel meer activiteiten in het zwembad, zoals muntjes duiken, dansen tijdens de AquaDance4Kids en lopen over het water in aquaballen.

Elfhonderd Bussumse huishoudens arm

BUSSUM - Elfhonderd Bussumse huishoudens leefden twee jaar geleden langer dan een jaar onder de armoedegrens. Dat hebben het CBS en het SCP afgelopen week bekend gemaakt aan de hand van de laatste gegevens.

De elfhonderd Bussumse huishoudens vormen 7,9 procent van het totaal. Daarmee doet Bussum het net wat beter dan de doorsnee Nederlandse gemeente. Algemeen genomen leeft 9,5 procent van de Nederlandse huishoudens onder de armoedegrens.

Het CBS en het SCP spreken van armoede als mensen per maand een laag bedrag te besteden hebben. Een voorbeeld: voor alleenstaanden geldt een norm van 990 euro per maand, voor een stel met twee kinderen geldt een norm van 1850 euro per maand.

Werk aan Westereng-deelplan 4 gestart

BUSSUM - Westereng-deelplan 4 gaat vanaf deze week op de schop.

Net als de rest van de Westereng staat er ook voor deelplan 4 heel wat op stapel: er wordt ondergronds gewerkt en de straten worden herbestraat. Het werk gaat een jaar duren.

De straten van de buurt worden stuk voor stuk aangepakt. Per straat duurt het werk steeds een maand. Er werd deze week begonnen aan het Elise Dammershof.

Web topvijf

1. Plannen voor Bensdorp gepresenteerd
2. 1100 Bussumse huishoudens leven onder armoedegrens
3. Vreugdevolle start nieuwe jaar
4. Vuurwerkoverlast: Bussum klaagt 73 keer
5. Minder ondernemers op de fles

De Bussums Nieuws Quiz: alle antwoorden

De Gooise Ouderen Partij behaalde als nieuwkomer 2 zetels.

BUSSUM - Hoe goed bent u op de hoogte van wat er het afgelopen jaar in Bussum gebeurde? Op de redactie kregen we weer vele inzendingen voor de jaarlijkse nieuwsquiz. De juiste antwoorden krijgt u bij deze ter controle van de door u gegeven antwoorden. Of gewoon ter lering en vermaak, bij wijze van laatste terugblik op vorig jaar. De 'BussumsNieuwskenner van 2014' wordt volgende week bekendgemaakt.

Hier de antwoorden:

Januari

Kamp Bridgehead was afgelopen jaar voor het laatst in Bussum.
De kunstmanifestatie was een nieuw onderdeel van Bussum Cultureel.
Veel commotie over de naam Gooise Meren.
De teksten van de sinterklaasliedjes werden dit jaar aangepast. Foto: Bastiaan Miché
A. Françoise Clijsen
B. John Krabbendam
C. Bob Henzen
D. Ton Fokker

Oud-commandant Carl Gerkens trekt aan de bel bij de brandweer. Waar maakt hij zich zorgen over?
B. Over een proef waarbij eerst twee man op pad gaat en daarna pas de bluswagen

Februari

Een nieuwe politieke partij, Hart voor Bussum, presenteert zich aan de Bussumse bevolking. Welke stelling is onjuist?
C. René Swijen is de lijsttrekker

Zangeres Julia van der Toorn, winnares van The Voice of Holland, krijgt als eerste een nieuwe Bussumse jongerenonderscheiding. Hoe heet deze prijs?
A. Bussums Belofte

Maart

Op 19 maart gingen we naar de stembus. Welke nieuwe partij in Bussum behaalde twee zetels?
C. Gooische Ouderen Partij

April

De provincie Noord-Holland heeft plannen voor de herontwikkeling van Bensdorp. Wat moet hier komen?
C. Er zijn (vanuit de provincie) nog geen concrete plannen.

Mei

Bridgehead in Bussum is altijd een drukbezocht evenement. Dit jaar was er wel wat commotie, waarover?
A. Er waren Duitse soldaten

De Bussumse hockeyers promoveren en het is feest bij Gooische. In welke klasse gaan ze spelen?
B. Overgangsklasse

Juni

Groep 8 van de Bussumse Montessorischool staat in de krant, waarom?
B. Ze maken een film als afscheidsproject

Wat voor plannen zijn er voor de Kapelstraat?
C. De straat moet een autovrije terrasstraat worden

Eindelijk. De liften op station Naarden-Bussum worden geopend. Waarom duurde het jaren voordat het zover was?
C. Het grondwater bleef in de bouwput stromen

Juli

Welke kop stond in de krant van 9 juli?
Pand Huizerweg 54 toch snel...
C. in verkoop

De politie waarschuwt voor malafide klussers. Wat doen deze mensen?
B. Ze doen een klusje en vragen veel te veel geld

Augustus

Wat komt er in verzorgingshuis Patria?
A. Appartementen voor jongeren (starters)

Hoeveel mensen toonden belangstelling voor de uitvaart van de drie zusjes uit Naarden die omkwamen bij de vliegtuigramp met de MH17?
B. Meer dan 1000

September

Welke nieuwe Bussumse traditie wordt geboren op Bussum Cultureel?
A. Kunstmanifestatie met bruggenconcert

Gooise Meren moet de nieuwe naam van de fusiegemeente worden. Hoeveel mensen hadden een idee voor een naam ingezonden?
C. 750

Oktober

Straf voor café de Koperen Kraam. Wat is er aan de hand?
C. Er waren jongeren in de zaak die alcohol hadden gedronken

November

Veel gedoe in heel Nederland over het uiterlijk van Zwarte Piet. Hoe wordt dit in Bussum aangepakt?
C. De teksten van de liedjes zijn aangepast, maar Zwarte Piet niet

December

Waarom staat in december een verhaal over parkeergarages in de krant?
B. Er kan vanaf volgend jaar alleen met contant geld worden betaald

Vertrokken

A. Françoise Clijsen
B. John Krabbendam
C. Bob Henze
D. Ton Fokker

Filmhuis Bussum

'Une nouvelle amie'.

Met SAMBA maakten de makers van INTOUCHABLES weer een geslaagde 'multicultikomedie'.
In STILL LIFE wint een perfectionistische gemeenteambtenaar de sympathie van de kijker.
Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
STILL THE WATER is een ontroerend portret van de relatie tussen twee opgroeiende tieners.
THE RIOT CLUB toont het wangedrag van leden van een elitaire Britse studentenclub.
In THE SALVATION komt Mads Mikkelsen als vreedzaam kolonist in Amerika in opstand tegen misdadige bendeleden.
UNE NOUVELLE AMIE biedt een prettig spannende kijk in een grensverleggende vriendschap tussen een man en een vrouw.
In SALT OF THE EARTH volgt Wim Wenders de fotograaf Salgado naar vergeten gebieden en levens. Zijn woorden: 'Hoe vaak heb ik mijn toestel wel niet neergelegd om te huilen?'
Afgedankte honden in WHITE GOD wreken zich op hun stadsbewoners.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW.
DE FILMCURSUSSEN zijn op herhaling! Woensdags vanaf 20.00 uur tussen januari en mei. Nu ook per losse avond!
JEUGDFILMS: DUMMIE DE MUMMIE met op 11 januari nagesprek met de Bussumse actrice Sophie Cohen. En WIPLALA, die per ongeluk het hele gezin klein tovert.

Versa vrijwillgerscentrale

Het Rode Kruis zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij evenementen. Je staat stand-by en verleent eerste hulp.

Zorgcentrum Patria zoekt een jongere die het leuk vindt om af en toe op zaterdag mee te werken en te denken bij activiteiten voor ouderen.

Mevrouw zoekt een Maatje die met haar meedenkt en meegaat naar gelegenheden om haar kennissenkring uit te breiden, zoals cursussen of een groepsactiviteit.

WOC De Palmpit zoekt een coördinator voor de 35 gastvrouwen en -heren om roosters te maken en voortgangsgesprekken te voeren.

zaterdag 10 januari

PvdA ombudsman

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor veel zorg- en ondersteuningstaken. In Bussum is dit wat de PvdA betreft goed voorbereid door de gemeente. Iedereen die nog vragen heeft, bijvoorbeeld over de huishoudelijke hulp, kan langskomen bij de PvdA Ombudsman. Die heeft iedere zaterdag in buurtcentrum de Palmpit een spreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur. Iedereen met vragen over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar het Stedelijk Museum in Amsterdam en zondag naar Paleis Het Loo in Apeldoorn. Maandag kunt u mee naar Hilversum naar 'Tijd voor Max'. Dinsdag is er weer het populaire Mystery Diner. Woensdag staat Leiden op het programma, het Rijksmuseum van Oudheden. Gezellig samen wokken kunt u op donderdagavond in Huizen en vrijdag is er weer een verrassingstocht. De week sluiten wij af met een rondvaart in Amsterdam op zaterdag en een bezoek aan het IJsbeelden Festival in Zwolle op zondag. De nieuwe week starten wij maandag met een bezoek aan het Anatomisch museum Radboud UMC in Nijmegen. Ook in 2015 blijven wij nog veel meer leuke uitjes bieden. Kijk eens op onze site versawelzijn.nl/bpb. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur: 035-7504192.

maandag 12 januari

Cursus

In De Palmpit start een cursus 'In verf verhaald'. In deze cursus van 8 lessen van anderhalf uur zal gekeken worden naar de verhalen die de kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. De kosten van de cursus bedragen € 107,50. Opgeven op 035-8884795.

Tabletcursus

Bellefleur aan de Mackaylaan houdt een tabletcursus voor Android-tablets. De cursus duurt 5 lessen en start op 12 januari. Kosten € 45,-. Opegeven op wocbellefleur@versatel.nl of op 035-6953117. Deelnemers nemen hun eigen tablet mee.

Cursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer met een cursus digitale fotografie. Hierbij leert u foto's van de digitale camera op de computer te zetten, in verschillende mappen te plaatsen en zo nodig te hernoemen. Ook wordt er behandeld hoe u foto's kunt bekijken, bewerken, afdrukken, in een tekst kunt plaatsen en hoe u er een fotoalbum van kunt maken en wordt het programma Picasa behandeld. De cursus kost € 35,- voor 6 lessen. Aanmelden op 035-6930789.

Lezing Rick Benjamins

Het CCIV organiseert een lezing die wordt verzorgd door professor dr. Rick Benjamins. Het thema is: postmodern, wat betekent dat? De inleider zal een heldere karakteristiek van het postmoderne denken geven, omdat zijns inziens dit postmodernisme ook aan geloof en theologie een zinnige bijdrage kan leveren. Locatie: Spieghelkerk. Aanvang: 20.00 uur.

Seniorencafé

De ANBO houdt iedere maandag van 10.30 tot 12.00 uur een seniorencafé bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum. Iedereen is welkom voor een gezellig gesprek.

Cursus buikdansen

Dansschool Roos Belinfante start weer beginnerscursussen buikdansen. De oriëntaalse dans, ook wel buikdans genoemd, is een verfijnde, sierlijke en krachtige dansvorm. Deelnemers komen letterlijk en figuurlijk lekkerder en soepeler in hun vel te zitten. Inschrijven via romarema@online.nl of telefonisch via 06-10473064. Kijk voor meer info op www.roosbelinfante.nl.

woensdag 7 januari

Mahjongcursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start tijdens de spelletjesmiddag op woensdag ook met een mahjongcursus en/of backgammoncursus o.l.v. Annalou Mantz van 14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen (met mogelijkheid tot continuering). Aanmelden op 035-6982392.

Muziekochtend

De ANBO houdt een muziekochtend over Mozart als Operacomponist. Claire Verlinden vertelt. De ochtend wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat 80. Aanvang 10.30 uur, entree € 3,-.

donderdag 8 januari

Nieuwjaarsreceptie

Bellefleur houdt haar nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. Wijkontmoetingscentrum Bellefleur is gelegen aan de Mackaylaan 11a in Naarden.

Bridgen

Denksportcentrum Bussum: Bridgen onder Begeleiding. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

vrijdag 9 januari

Klaverjastoernooi

Klaverjasvereniging De Meent speelt elke tweede vrijdag van de maand in het wijkcentrum De Kruisdam in de Hilversumse Meent een koppeltoernooi. De eerste is 9 januari 2015. Aanvang 20.15 uur. Deelname kost 3 euro. Aanmelden: 035 - 69 34133.

Diner in De Schakel

De Schakel houdt een 3-gangendiner. Kosten: 6 euro inclusief een glas wijn. Iedereen is welkom vanaf 17.15 uur. Vol is vol. Adres: Kol. Verveerstraat 74 Naarden, tel. 035-6915300.

Expositie

Rieke Harder exposeert in het Naarderheem te Naarden met olieverfschilderijen en aquarellen. Voor informatie en enkele foto's zie www.Naarderheem.nl en kijk op 'Naarderheemgalerie'.

zondag 11 januari

Muzikale middag

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 geeft Marianne Schilt een pianoconcert met klassieke muziek. De periode hiervan is vanaf J.S. Bach 1685-1750 tot meer hedendaagse componisten. Natuurlijk laat zij ook diverse werken horen van componisten waarover zij vertelt. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Dummie de Mummie-'special'

In Filmhuis Bussum is vanaf 13.30 uur een speciale voorstelling van de succesvolle kinderfilm 'Dummie de Mummie'. De Bussumse Sophie Cohen, die de rol van Anne-Lies speelt, is na afloop aanwezig om alle vragen die er over de film zijn, te beantwoorden. 'Dummie de Mummie' is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten en is met meer dan 330.000 bezoekers nu al een bioscoophit. Kaarten zijn te koop of te reserveren aan de kassa, via www.filmhuisbussum.nl of via de reserveringslijn van Filmhuis Bussum, tel. 035-693 86 94. Deze is bereikbaar tijdens de openingstijden van de kassa.

Bussum op IJs weer een groot succes

IJshockey.

BUSSUM - De achtste editie van Bussum op IJs mag weer een succes genoemd worden. Vier weken lang kon iedereen genieten van de schaatsbaan en de gezellige horecatent.

De organisatie laat weten dat er zo'n 3000 kinderen op de schaatsbaan hebben gestaan waarvan 200 kinderen schaatsles kregen. "Ook vele teams hebben geijshockeyd en gecurld. En bijzondere groepen, zoals De Zonnebloem en Stichting Oki hebben genoten van het ijs. Er is door vele, vele mensen vrij geschaatst, gezellig geborreld en gegeten. Ook zijn er feestjes gevierd door mensen die jarig waren."

Met de rolstoel het ijs op.
Genieten van een drankje.
Sfeervolle baan. Foto's: Bussum op IJs
Curling.
Kabouterschaatsen.
De BSO gaat schaatsen.
Lekker warme choco.
Samen lol op het ijs.
Met vriendinnen het ijs op.
De Mokumse Mokkels.

Dit jaar waren er ook veel speciale activiteiten zoals afgelopen vrijdag het optreden van de Mokumse Mokkels en afgelopen zondag werd Bussum op IJs afgeslopen met dweilen met muziek op ijs, verzorgd door Bloaskapel de Fluutjes.

BussumsNieuws terugblik 2014

Hart voor Bussum presenteert zich als nieuwe politieke partij.

BUSSUM - Bussum heeft weer een heel jaar achter de rug. Een bewogen jaar, er gebeurde van alles. We kozen een andere gemeenteraad, er komen meer koopzondagen en we weten dat onze gemeente straks Gooise Meren gaat heten. En dan gebeurde er nog heel veel meer.

januari
*De eerste maand van het jaar was vooral de maand van BFC. Geen goede voetbalresultaten, maar vermeende straatroven op jeugdvoetballers van de club zorgden voor veel onrust. BFC sloeg alarm. De jongeren werden op straat tegengehouden door vermomde personen en werden gedwongen om hun kostbare spullen af te geven.
*Het Goois Lyceum en de Juliana Daltonschool kregen het predikaat 'excellent'.
*De Kleine Johannes ging naar korfbalman Ton de Wildt. De trouwe DOC'er was erg verguld.

februari
*De geboorte van Hart voor Bussum. Met 34 Bussumers opende Hart voor Bussum de jacht op meerdere raadszetels. Op de lijst staat onder andere Marieke Munneke Smeets, die voorheen lijsttrekker van D66 was.
*Geheel onverwachts is Roy Majoor (47) overleden. Hij was een van de meest trouwe leden van de Bussumse voetbalclub BFC.
*Twee maanden nadat ze talentenjacht The Voice of Holland op haar naam schreef, werd Julia van der Toorn met een groot feest onthaald door de gemeente. Ze kreeg de eerste Bussums Belofte.
*De Brede School aan de Akkerlaan is mislukt. Dat blijkt uit een rapport. Alles moest zo'n beetje anders.

Gooische promoveert.
Bridgehead was dit jaar voor het laatst.
Veel belangstelling bij de begrafenis van de drie zusjes uit Naarden.
De burgemeester maakt zich zorgen over de sfeer in de raad.

maart
*De maand maart was de maand van de stembus. Vlak voor de verkiezingen stapte Ton Fokker, lijsttrekker van Hart voor Bussum, op. De uitslag van de verkiezingen: een nek-aan-nekrace tussen VVD en Hart voor Bussum.
* Groot alarm in de Spijkerstraat. Een van de bewoners zette 's nachts de gaskraan open om zelfmoord te plegen, waardoor de volgende morgen het pand vol was gelopen met gas. De hele straat werd geëvacueerd.

april
*De hele maand werd er volop gesproken over een bestuursakkoord voor Bussum. Het werd een lang traject. De VVD mocht als grootste partij als eerste proberen om tot een raadsakkoord te komen en een college te vormen. Er bleek een raadsakkoord op handen van VVD, D66, PvdA, GL en GOP. Er was zelfs op hoofdpunten al een akkoord. Een week later ketste alles toch af. D66 trok haar steun terug na gedoe over de omvang van de wethoudersposten. De VVD besloot de opdracht terug te geven, waardoor Hart voor Bussum de kans kreeg om tot een raadsakkoord te komen. De lokalen besloten met de hele raad te gaan praten, samen met René Wallenburg (CU).
*Als dank voor hun jarenlange werk kregen 5 Bussumers deze maand een koninklijke onderscheiding. Cees Koertse, Paul Schneiders, Jenny Visser-van Vliet, Rob Hendrikse en Marlène Potjer waren totaal verrast met het ereteken. Een dag later kleurde Bussum oranje voor de eerste Koningsdag.

mei
*Er werd veel gepraat, er moesten zelfs twee formateurs aan te pas komen, maar het lukte toch: Bussum kreeg deze maand weer een gemeentebestuur. Nadat een maand eerder een raadsakkoord afketste, stonden alle lichten nu wel op groen voor het akkoord tussen de VVD en D66, PvdA en GL.
*Bij kapsalon Yes aan de Kapelstraat zou een man hebben gedreigd met een vuurwapen. Later bleek dat er van een vuurwapen geen sprake was.
*De hockeyers van Gooische promoveerden naar de overgangsklasse. Na een bloedstollende reeks play-offduels was het groot feest op het sportpark aan de Meerweg.

juni
*De liften op de perrons van station Naarden-Bussum worden na jaren vechten tegen lekkage en andere tegenslagen geopend.
* Het nieuwe gemeentebestuur wordt gepresenteerd en bestaat uit VVD, D66, PvdA en GL. Ze leveren allemaal een wethouder en presenteren samen de plannen voor de komende jaren.
*Er wordt een volgende stap gezet voor het bebouwen van het oude MOB-complex. De gemeenteraad keurde deze maand het bestemmingsplan goed. Al was er ook gedoe: veel raadsleden reageerden erg verbaasd toen bekend werd dat de gemeente al contracten had afgesloten met een projectontwikkelaar.
*Met de zomer op komst worden er plannen gemaakt: de Kapelstraat wordt een terrasstraat.
*De grote buurtbarbecue op de Groene Long mocht deze maand een succes worden genoemd. Vele Bussumers kwamen op het feestje af.

juli
*Bij de crash met de MH17 blijken ook slachtoffers uit Naarden te zijn. De vader was niet mee op vakantie en woont in Bussum. Daags na de ramp hangen veel vlaggen halfstok. Nederland, en Naarden en Bussum, rouwt.
*Een forse wolkbreuk zorgt voor ondergelopen straten, met name in het centrum. De wegen werden onbegaanbaar door de vele regen en de kelder van het gemeentehuis staat helemaal blank. Daarnaast stond ook parkeergarage Brediusdam onder water.
*Een gewapende man pleegt een overval op supermarkt Attent aan de H.K. Onnesweg. Een medewerker loopt zelfs een hoofdwond op na een handgemeen met de dader.

augustus
*Een maand na de vliegtuigramp worden de omgekomen Naarder zusjes begraven. Honderden Naarders en Bussumers komen naar de Koepelkerk voor een laatste eer aan de zusjes Sophie, Fleur en Bente.
*Een Bussumer (49) loopt forse steekwonden op na een steekpartij aan de Kapelstraat. Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd met de ambulance. Vlak na het voorval konden twee bekenden van het slachtoffer de dader overmeesteren en vasthouden tot de politie kwam.
*De bekende Bussumse schoenmaker Ronald de Weert (52) zoekt een orgaandonor. Met een oproep wordt deze maand aandacht gevraagd voor de zoektocht.

september
*De fusie van Bussum, Naarden en Muiden wordt concreter. Deze maand wordt een eerste voorstel daartoe goedgekeurd. De voorkeursnamen voor de nieuwe gemeente worden bekend en leveren veel vraagtekens op.
*Bussum ontvangt een derde KVO-ster. Met de sterren wordt erkend dat het dorpshart van Bussum er goed voor staat op vele punten.
*Een vrachtwagen schept een jonge fietser op de Vlietlaan. Het slachtoffertje raakt gewond aan haar voet en moet met spoed met de ambulance mee.
*Een hoop bezoekers: Bussum Cultureel mocht weer een succes genoemd worden.

oktober
*Veel Bussumers moeten er lang aan wennen en er was nog veel geharrewar over, maar de nieuwe fusienaam wordt Gooise Meren.
*Café De Koperen Kraan moet van de burgemeester twee dagen eerder de deuren op slot doen. De maatregel wordt genomen omdat bleek dat jongeren onder de 18 jaar alcohol hadden gedronken en in het café stonden.
*Het legerevenement Bussum Bridgehead werd voor het laatst in Bussum gehouden.
*De Kolonel Palmkazerne wordt als opvangplek genoemd voor de opvang van asielzoekers.

november
*De plannen voor elke zondag koopzondag worden steeds meer vorm gegeven. Er zijn veel voorstanders, maar er bestaat ook weerstand tegen de plannen onder andere door omwonenden van de Koekoeklaan.
*Een plofkraak op station Naarden-Bussum. Een geldautomaat wordt helemaal verwoest.
*BFC heeft steeds meer problemen door een gebrek aan goede velden op het sportpark aan de Meerweg. De voetbalclub slaakt deze maand een noodkreet en stelt dat het laatste natuurgrasveld op het sportpark een kunstgrasveld zou moeten worden om de druk van de ketel te halen.

december
*Na lang overleg wordt de knoop doorgehakt: Bussumse supermarkten en andere grote zaken mogen volgend jaar elke zondag open. Er wordt begonnen met een proef.
*De Raad van State stelt deze maand dat er meer 'lichte horeca', zoals lunchrooms en terrassen, naar het centrum van Bussum mag komen. De gemeente had al langer het plan om meer horeca toe te staan. Dat moet het centrum van Bussum levendiger maken. Enkele horecaondernemers stapten echter naar de rechter om het plan tegen te houden.
*Het gemeentehuis van Bussum moet het gemeentehuis gaan worden van de te vormen gemeente Gooise Meren.
*Weer een ramkraak aan de Nassaulaan. Met een auto hebben daders een van de ramen van de Apple-zaak iCentre kapot gereden.
*De burgemeester maakt bekend grote zorgen te hebben over de sfeer in de gemeenteraad. Enkele raadsleden stapten het afgelopen jaar op en besloten als eenmansfractie verder te gaan. Daarnaast waren er met regelmaat harde woorden te horen. "Er bestaan spanningen tussen raadsleden en fracties en dat kan iedereen zien en voelen", vertelt de burgemeester.

Het wapen van Luik

Wladimirlaan 1

Joseph Jacobson

Gevelsteen Wladimirlaan 1.
Villa Liège, Wladimirlaan 1.
Villa Liège, Wladimirlaan 1.

De eerste bewoners zijn Joseph Willem Jacobson en zijn vrouw Melanie Meyer. Ze zijn getrouwd in 1907 en in de Wladimirlaan 1 komen wonen. Joseph Jacobson is commissionair in wissels en vennoot van de firma "Lemans & Léon", één van de zeven wisselmakelaarskantoren in Amsterdam.

Joseph en Helène

Joseph wordt in 1872 geboren in Amsterdam. Zijn moeder heet Mirjam Léon. Joseph, 25 jaar oud, trouwt in 1897 met Helène Eleonore Lazare.

De vader van Helène, Eugenius Lazare, is kantoorbediende. Helène heeft een broer, Martin Lazare. Ook hij is kantoorbediende te Amsterdam. Hij overlijdt, 18 jaar oud, op 16 februari 1893.

Joseph en Helène gaan aan het Sarphatipark nr. 56 wonen, een woonhuis, uitkijkend op het groen van het park, een huis voorzien van stevige balkons en de onmisbare hijsbalk, sterk genoeg om een piano naar de tweede verdieping te hijsen. In 1898 wordt hun dochter geboren en in 1900 hun zoon. Na aanvankelijk huwelijksgeluk treedt er verwijdering op tussen Joseph en Helène. Op 23 juli 1906 wordt de echtscheiding uitgesproken.

Joseph en Melanie

Joseph hertrouwt in 1907 met Melanie Meyer. Op 3 mei 1907 trekt het nieuwe echtpaar in op de Wladimirlaan 1. Melanie komt uit Luik, Liège! Nu is het duidelijk dat de gevel gesierd wordt met het stadswapen van Liège, de geboorteplaats van Melanie Meyer. Het wapen toont een perroen (zuil met rijksappel) en de afkorting L G komt van LièGe.

In 1919 overlijdt de zoon uit Joseph's eerste huwelijk. TBC is een stille sluipmoordenaar. Hij wordt begraven op de Algemene Begraafplaats te Bussum.

Na zeventien jaar verblijf op de Wladimirlaan 1 verhuist op 4 december 1924 het echtpaar Jacobson naar Blaricum, naar een villa aan de Koning Willem III-laan nr 14, op de hoek met de Crailose weg.

Gerard Hoogendijk

Villa Liège, Wladimirlaan 1.

Frank en vrij staat op de hoek van de Wladimirlaan met de Mecklenburglaan een monumentale villa. De architect is P.H.Grossouw. Opvallend zijn de balkons met stenen balustraden, waarop een hardstenen afdekking is aangebracht. De bovenhoeken van de raam- en deurkozijnen zijn versierd met natuursteen. Een en al soliditeit straalt deze villa uit.

De voorgevel bevat een siersteen met het wapen van de stad Luik. Waarom deze versiering?

Wereldwinkel 20 jaar

De winkel aan het Julianaplein.

BUSSUM - De Wereldwinkel aan het Julianaplein in Bussum bestaat precies twintig jaar. De komende tijd wordt het jubileum gevierd met kortingsacties. Ook hoopt de winkel dat er nog meer mensen binnen komen lopen, want het assortiment is de afgelopen periode flink met de tijd meegegaan.

"Mensen zijn steeds opnieuw verrast door de grote variatie aan producten uit ontwikkelingslanden. Niet alleen fairtrade koffie, thee en chocolade, maar ook een diversiteit aan geschenkartikelen en gebruiksvoorwerpen. Altijd exclusief, omdat het meestal met de hand is gemaakt", vertelt een woordvoerder namens de winkel.

Het laatste jaar worden steeds meer duurzame artikelen verkocht. Een voorbeeld hiervan is de Dopper: een goed alternatief voor plastic flesjes. De Dopper is kleurig, afwasbaar en erg in trek bij scholieren. Een ander nieuw initiatief is de kromkommersoep tegen voedselverspilling. Gekke groenten die vanwege hun vorm, kleur of grootte of overproductie anders zou worden verspild, komen terug in de soepjes die erg populair zijn. Daarnaast is het duurzame artikel 'Seepje' erg in trek. "Dit is een 100 procent plantaardig en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Zo kunnen we de wereld schoner en mooier wassen."

Playbackshow voor ALS levert 530 euro op

Jong en oud zingt mee

Gezelligheid op het podium. Foto: Wil Overman

BUSSUM - Flink wat mensen waren afgelopen zondag naar de jaarlijkse playbackshow gekomen van BBV Godelinde in wijkcentrum Achter de Linde. Het werd niet alleen maar een gezellig samenzijn, er werd ook nog eens 530 euro opgehaald voor team ALS Bussum.

Natascha en Peter Versteeg van team ALS Bussum namen het bedrag van harte aan op deze middag. Natascha heeft zelf deze ziekte en samen met haar man zet ze zich geregeld in om geld op te halen. Zo werken ze momenteel aan een boek waarin foto's tonen hoe ze ALS meemaken.

Playback
Terug naar de playbackshow. De deelnemers deden met wisselende kwaliteiten mee aan de middag. Zo kwamen er mensen verkleed de bühne op voor een lolletje, maar er waren uiteraard ook serieuze zangers en zangeressen. Een keur aan muzieksoorten kwam voorbij: van Glennis Grace en Amy Winehouse tot Taylor Swift en André Hazes.
De jury koos uiteindelijk uit iedere categorie een winnaar.

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Onze kinderen (1,3,4) zoeken een gastouder met humor en daadkracht die stevig in haar schoenen staat. Di. en do. van 7 tot 7 bij ons thuis. We maken graag kennis! 06-50502775

ARSU Opleidingen gaat in 2015 van start met administratieve opleidingen in Huizen kijk op www.arsuopleidingen.nl I BKB BKC PDB MBA maar ook JMB

Bijles M&O, wiskunde of economie nodig? Eindexamenleerling geeft t/m klas 4 Havo graag bijles voor €10,00 per uur. Bel naar 06-33934634.

PUPPYCURSUS in NAARDEN - vanaf 14 jan. - woof vr. om 9.15h - binnenlocatie - bel
Marianne 06-47940005 of check fb 100%HOND

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e
moderne, volledig gestoffeerde
kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos
tel.: 06-51083335

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

GOEDE VOORNEMENS?
Meer bewegen voor
een gezond lichaam!
Maak nu een proefafspraak bij
SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof 1
Telefoon 035-656 61 13
DE ANDERE MANIER
VAN BEWEGEN!

TE HUUR: ruime GARAGE
Bussum Centrum Het Spiegel
€ 130,- p/mnd. 06-10399790

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

Kennismaken met yoga? Kom voor een proefles op maandagavond 12 januari in Bussum. Bel voor meer info 06-47858224, mail naar
hannahspiegel@gmail.com of kijk op de website
www.yogastudiobussum.nl

SCOUTING ARROWE 85 JAAR!!! za. 10/1 10.30 uur Bevers (5-7), 12.30 uur Welpen (8-11). Sportpark Meerweg (naast BFC)
info.bevers@arrowe.nl
info.welpen@arrowe.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk en met ervaring en goede ref. 9 euro p/u. Mevr. Milena tel.: 06-15540579.

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ,
Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359. E-mail:
wiangtjan@hotmail.com

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

wenst iedereen een gelukkig
en vooral een
GEZOND 2015!

Bakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor een
enthousiaste chauffeur en verkoopmedewerker voor de zaterdag. Voor informatie en/of het maken van een afspraak stuur dan een mailtje naar
bestelling@bakkerijkwakman.nl.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137
34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Vanparidon.nl containers & recycling Zoekt parttime vrachtwagenchauffeur voor avondroutes. Info
paul@vanparidon.nl
06-54378011

Voor al uw strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u schikt, 5 dgn per week.
06-20248864

Dagbesteding op zorgboerderij Hoeve Welgelegen. Een unieke plek in het buitengebied van Naarden. Meer info vindt u op: www.zorgboeren.nl/hoevewelgelegen of bel 035-6953204