BussumsNieuws

16 maart 2016

BussumsNieuws 16 maart 2016


Kopers MOB-complex bezorgd over extra kosten

Moeten bewoners straks betalen voor deze weg? Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De kopers van de nieuwbouw op het MOB-complex trekken aan de bel over de vele extra kosten. De gemeenteraad sprak afgelopen week over de problemen, nadat de VVD de zaak aankaartte. De wethouder verzekerde dat alles loopt zoals het moet lopen.

De nieuwe bewoners geven aan dat ze tegen verschillende problemen aanlopen. Om te beginnen is de koopsom voor hun appartement of bungalow aan de bovengrens van de prijsafspraak. Nu blijkt dat ze ook nog eens ruim 6000 euro extra moeten betalen voor groenonderhoud en andere zaken als onderhoud aan de openbare ruimte zoals straten en straatlantaarns. Dat vinden ze vreemd. Zeker omdat ze daarvoor ook gewoon belasting betalen.

De wethouder verzekerde de bewoners dat de 6000 euro alleen voor het groenonderhoud is. Een volstrekt normale gang van zaken om daaraan mee te betalen, aldus de wethouder. De overige zaken in de openbare ruimte zullen middels belastinggeld worden betaald.

Lid worden
Tot slot werden de nieuwe bewoners gedwongen om vóór deze week lid te worden van een bewonersvereniging. Doen ze dat niet, dan hangt ze een boete van 10.000 euro boven het hoofd. Niet iedereen staat te springen om lid te worden. Men weet namelijk niet precies waarvoor ze moeten tekenen en in hoeverre de bewonersvereniging afspraken kan maken met de natuurbeheerder. Dat afspraken nodig zijn is duidelijk. Het MOB-complex ligt namelijk midden in de natuur en hoogstwaarschijnlijk zal het GNR het onderhoud op zich nemen.

Volgens de gemeente wordt er niets fout gedaan met de dreigende boetes. Door de kopers te dwingen lid te worden van de bewonersvereniging proberen de gemeente en de projectontwikkelaar er juist voor te zorgen dat de bewoners en de toekomstige beheerder van de natuur het beheer goed kunnen regelen.

Gesprekken
Toch houden de aanstaande bewoners veel vragen over de geldbedragen en alle procedures. De gemeenteraad heeft er afgelopen week op aangedrongen dat de vragen van de bewoners beantwoord worden voordat ze contracten moeten ondertekenen. Tot de bewoners weten wat hun te wachten staat moeten alle procedures worden opgeschort. Nog deze week volgt een gesprek om alle zaken op te helderen.

Gooische Karavaan trekt veel bekijks

Veel bekijks voor de vrachtwagens op de Brinklaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met veel getoeter denderde zaterdag de Gooische Karavaan weer door Bussum. Vele vrachtwagens reden door de straten van het dorp.

De vrachtwagens werden, alweer voor de 27ste keer, bemand door kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap. Het was een feestje voor de jonge deelnemers. De stoet vertrok vanaf Nieuwenoord in Baarn en is speciaal voor cliënten van Amerpoort. Onder begeleiding van een politie-escorte werd een route door het Gooi gereden. De Gooise Karavaan is een initiatief van Kiwanis Laren en Amerpoort.

Gemeente: geen absolute voorrang voor statushouders

GOOISE MEREN - De gemeente geeft geen absolute voorrang aan statushouders bij het verdelen van huurwoningen. Dat verzekert wethouder Van Meerten aan de raad.

Net als de rest van het land moet de gemeente elk half jaar een groep statushouders onderdak geven. De gemeente stelt dat het huuraanbod eerlijk verdeeld wordt. Wel behoren statushouders volgens de wethouder tot een urgente groep. "We geven statushouders dus wel een beetje voorrang, maar wel net zo veel als andere mensen met een urgentieverklaring, zoals hulpbehoevende ouderen. Ze vallen onder dezelfde groep. De hele regio werkt volgens deze regels", zegt de wethouder.

De gemeente moet het eerste half jaar 68 statushouders onderdak geven. Er wordt nog gesproken over maatregelen. De gemeente denkt onder meer aan het maken van containerunits of het versneld bouwen van woningen.

33

ste Goois Jazz Festival wordt aanstaande zaterdag in Spant! gehouden

Tweemaal Naarden en Bach

'Zwerftocht door een Matthäus-traditie', is de ondertitel van 'Het Geheim van Naarden'.

Wie er ooit bij was weet het: de uitvoering van de Matthäus Passion in Naarden is een bijzondere belevenis. De jaarlijkse gang naar de Gro(o)te Kerk is een vaderlandse traditie geworden. Maurits Schmidt, journalist en barokfluitist, ging op zoek in de archieven. En bij de zonen van dr. Anthon van der Horst. Bij dirigenten, solisten, koorleden en bezoekers. Hun herinneringen, ervaringen en belevenissen zijn in dit boekje gebundeld. Met vele zwart/wit afbeeldingen. Achterin een lijst met per jaar vanaf 1922 tot en met 1987 de uitvoerenden. In dat jaar was Ton Koopman de dirigent. Uitgave Impress 1988.

'Passie voor Bach'. 75 jaar De Nederlandse Bachvereniging. Persoonlijke bijdragen van Jos van Veldhoven en van Ton Koopman. Teksten van de Markus-Passion, Johannes-Passion en Matthäus-Passion. Gegevens van de uitvoeringen in de periode 1922-1997. Veel afbeeldingen waaronder die van gewelfschilderingen in de Grote Kerk te Naarden in kleur. Uitgever in 1996 was de Bachvereniging.

Wilt u één van deze twee boeken kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; 19.30 u. Oec. Vesper in RK St. Vituskerk ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 24/03 Witte Kerk 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman H.A.; Naarderheem 10.30 u. mw. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 19.30 u. Oec. Vesper ds. P.J. Viveen-Molenaar ; za. 19/03 17.30 u. Eucharistie; di. 22/03 19.00 u. Boeteviering pastoor C. Fabril; do. 24/03 19.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria; ma. 21/03 19.30 u. Verzoeningsviering pastoor C. Fabril ; do. 24/03 19.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering Parochianen; do. 24/03 19.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen; 14.30 u. Cantatedienst
*PGB Verlosserkerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong; do. 24/03 19.30 u. ds. S. de Jong H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.H. Gijsbertsen en 17.00 u. ds. P.M. van 't Hof
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver; do. 24/03 mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. M.L. van Woerden; do. 24/03 ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger; do. 24/03 ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. S. v.d. Velde; do. 24/03 19.00 u. Viering Maaltijd van de Heer ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst; do. 24/03 20.00 u. Herdenkingssamenzijn
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 24/03 10.00 u.

Weerbericht

Tot in het weekeinde droog, meer bewolking, vrij koud
Een blokkerende hogedrukgordel reikt via de Noordzee tot over Scandinavië. Vanaf vrijdag trekt het hogedrukgebied zich terug richting Schotland. De stroming draait dan van noordoost naar noord tot noordwest. Het hogedrukgebied houdt nog invloed. Het blijft eerst nog droog, maar zwakke storingen kunnen het Noordzeegebied bereiken met als gevolg meer bewolking.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot -2 graden. Overdag doet de zon goede zaken, waarbij de temperatuur oploopt tot 10 of 11 graden. Er waait een matige noordoostenwind. Vrijdag krimpt de wind naar noord. Er komt geleidelijk meer bewolking maar het blijft droog. In de nacht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. In de middag wordt het 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Wolkenvelden bepalen het weerbeeld. Soms kan de zon even tevoorschijn komen. Het blijft vrijwel overal droog. Er waait een matige wind tussen noord en noordwest. Vanwege de bewolking is de kans op vorst in de nacht klein. De minima liggen rond 3 graden. Overdag wordt het circa 7 graden. Na het weekend wordt het wisselvalliger met kans op wat regen.

Weetje
Dit jaar begint op zondag 20 maart om 05.40 uur de astronomische lente. De zonnige dagen gaven een lentegevoel, maar de temperatuur komt nog niet op schot. Het langjarig gemiddeld maximum voor half maart bedraagt 10 graden, het nachtelijk minimum 3 graden. Het ligt daar meest iets onder. Volop lente was het in maart 2014. Op 9 maart werd het al bijna 20 graden.

Ik zei nog zó: geen zwembad!

Het derde jaar is ingegaan aan de Naardermeer nummer 19. Waar ooit het echtpaar Rosmalen in het boerentuintje een zonnetje pakte, is het nu één grote bouwput. Letterlijk.

Het goede nieuws is dat het dieptepunt (ook letterlijk) bereikt is. Komende zomer zal de wederopbouw al een eind gevorderd zijn. Door de stroperigheid van de bureaucratie en de regulerende macht van Natuurmonumenten heeft het allemaal heel lang geduurd. Maar het schattige oude boerderijtje zal in fraaie staat herrijzen. En die bouwput dan? Welnu, in tegenstelling tot wat vele wandelaars, fietsers en andere passanten veelal hebben gedacht, wordt het géén zwembad. Het gaat hier om een techniek die 'onderkeldering' heet. Een reusachtige betonnen bak van zo'n 165 kubieke meter is de grond in gewerkt om daar een forse kelder te vormen. Bijna net zo groot als de hele boerderij ernaast. Er komt een verbinding met het woonhuis, terwijl er bovenop een nieuwe schuur komt te staan. Het geheel zal grotendeels aan het oog onttrokken zijn en na inrichting voor een luxe, riante en moderne 'bijwoning' zorgen. De bewoners hebben het allemaal als ware pioniers ondergaan. Een soort primitief kamperen met een keuken in een houten keet, gevoed door flessengas. Weer en wind mochten hen niet deren, want wat uiteindelijk tot stand zal zijn gebracht, gaf hen alle kracht om door te zetten. Wel zijn ze ervan doordrongen dat het voor de dagjesmensen een verzoeking is geweest om langs het slepende bouwproject te gaan. Maar het leed is bijna geleden. Voor iedereen.

Crailo is voor maximaal 10 jaar een opvangplek

Een akkoord? Dan 300 extra vluchtelingen rond de jaarwisseling

Vluchtelingen willen graag dat de asielprocedure gestart wordt, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De opvang van vluchtelingen op Crailo wordt groter. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de provincie Noord-Holland en de regiogemeenten bekendgemaakt. Maar wat gaat er nu exact gebeuren op Crailo? Het antwoord op de voornaamste vragen.

Waar komen de vluchtelingen vandaan?
De vluchtelingen komen vooral uit Syrië, waar momenteel een felle oorlog gevoerd wordt. Door de situatie in hun thuisland vluchten de Syriërs naar Europa en dus ook naar Nederland. De stroom wordt steeds groter. Mensen met een vluchtelingenstatus kunnen in Europa asiel krijgen, dat is zo afgesproken in het zogenaamde Vluchtelingenverdrag. Dat betekent dat vluchtelingen niet aan de grens mogen worden geweerd. In Nederland krijgt een groot deel van alle Syrische vluchtelingen een verblijfsvergunning.

Hoeveel vluchtelingen komen er?
Er woonden tot afgelopen dinsdag 89 vluchtelingen op Crailo. Hiervan zijn er 33 naar Ter Apel gebracht omdat hun asielprocedure van start is gegaan. Mochten zij in aanmerking komen voor opvang elders, dan zullen zij niet terugkeren naar Crailo omdat die plek voor noodopvang is.

De mensen die nu nog op Crailo zitten, zijn daar sinds oktober. Over enkele weken komen er weer meer vluchtelingen naar Crailo en groeit het aantal in de komende maanden tot 300 mensen.
Er werd steeds gesproken over hogere aantallen. Hoe zit dat precies?
De noodopvang zal in mei aangroeien tot 300 mensen, daarvoor zijn 3 barakken beschikbaar. Deze staan op het terrein waar het oefencentrum van de Veiligheidsregio moet komen. Op het naastgelegen stuk grond, op het grondgebied van Laren, staat ook een aantal panden. Die kunnen gereed gemaakt worden zodat daar rond de jaarwisseling in totaal 600 vluchtelingen terecht kunnen. Op dat moment verandert Crailo van noodopvang in asielzoekerscentrum. Of er echt in totaal 600 vluchtelingen op Crailo komen, hangt onder meer af van de verkoop van een deel van het complex door de provincie Noord-Holland aan het COA, dat de opvang regelt.

Hoe worden de vluchtelingen precies opgevangen?
De vluchtelingen worden nu nog opgevangen in leegstaande panden op het complex. De vluchtelingen worden verdeeld over een soort woongroepen. Er komen straks 3 groepen van elk honderd bewoners. De regio wil de opvang kleinschalig houden. De vluchtelingenopvang valt onder de verantwoording van de regio en wordt begeleid door het Leger des Heils.

Hoe lang gaat de opvang duren?
Crailo blijft maximaal tien jaar een plek waar vluchtelingen worden opgevangen. Daarna worden de grond en de gebouwen ingericht als natuur en wordt alles schoon overgedragen aan het Goois Natuurreservaat.

In Gooise Meren komen er geen andere opvangplekken

Komen er nog andere opvangplaatsen in de regio?
Dat valt niet uit te sluiten. De zeshonderd opvangplekken op Crailo dragen bij aan de opgave om in de hele provincie Noord-Holland 5000 vluchtelingen op te vangen. Het kan dat er meer opvangplekken komen in bijvoorbeeld Hilversum en Wijdemeren.

In Gooise Meren komen er geen andere opvangplekken dan Crailo.

Boos over bomenkap Palmkazerne

BUSSUM - Bewoners rond de Kolonel Palmkazerne stellen dat de gemeente fouten heeft gemaakt met het kappen van bomen op de kazernegrond.

De afgelopen weken werden rond de Kolonel Palmkazerne enkele bomen gekapt vanwege het weghalen van bommen. Buurtbewoners menen echter dat de gemeente, zonder dat dat mocht, te veel bomen heeft gekapt en dat dat het groene karakter van dat stukje Bussum te veel aantast.

De bewoners hebben de steun van de GOP, dat de zaak eveneens bekeken heeft. De raadsleden van de GOP drongen er afgelopen week zelfs op aan om te stoppen met het kappen van bomen en eerst goed te kijken naar het bomenbestand en de grond rond de kazerne.

De gemeente stelt desgevraagd dat het allemaal wel meevalt. Volgens de gemeente heeft de kazernegrond geen status als waardevol gebied en kan er daarom gewoon gekapt worden. De gemeente stelt wel dat zij van tevoren goed onderzoek heeft laten doen naar eventuele waardevolle bomen en dat de groene randen van het complex zo veel mogelijk onaangetast zijn gebleven.

Klagen over huur helpt vaak

BUSSUM - Bezwaar maken tegen de hoogte van de huur of andere kosten voor een huurhuis helpt vaak. De afgelopen jaren kreeg de helft van de Bussumse bezwaarmakers gelijk van de huurcommissie van de gemeente en werden kosten verlaagd, zo heeft RTL Nieuws onderzocht.

Bussumse huurders maakten de afgelopen jaren vooral bezwaar tegen de hoogte van de huur en te betalen servicekosten. Bezwaar maken heeft nut als een woning gebreken heeft of slecht onderhouden wordt.

Van de 35 bekeken Bussumse gevallen werd van de helft de huur of servicekosten verlaagd na een terecht bezwaar. Dat loopt soms op tot enkele honderden euro's.

Extra vaart achter plannen Franse Kampweg

Afgelopen oktober werden al extra hekken geplaatst. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er gaat extra vaart gezet worden achter de plannen om de Franse Kampweg aan te pakken.

Er wordt gewerkt aan maatregelen om vooral de oversteek over de weg veiliger te maken. Met het nemen van de maatregelen zou gewacht worden tot het groot onderhoud aan de weg. Dat zou komend najaar gebeuren, maar staat nu pas voor volgend jaar op de rol.

Er wordt daarom gekeken om het werk aan de oversteek naar voren te halen. Er moet tussen de twee weghelften een berm worden gemaakt, zodat wandelaars en fietsers veiliger kunnen oversteken.

Wethouder vermaakt bewoners Mauritzhof voor NLdoet

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Net als de rest van Nederland stroopten ook Bussumers afgelopen weekend de mouwen op voor NLdoet. Vele Bussumse organisaties zochten helpers voor klusjes: mensen konden onder meer de voedselbank helpen, wandelen met bejaarden en de velden van honkbalclub HCAW zomerklaar maken. Wethouder Miriam van Meerten stond vrijdagochtend vroeg al klaar om een spelletje te spelen met bewoners van de Mauritzhof aan de Hooftlaan. Ze speelde met de bewoners muziekbingo, deelde de prijzen uit en schonk een bakje koffie.

Anthèl Reijnders

Eigenaar van Vanthel Vormgeving, Bussumse sinds 1992

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik maak grafische ontwerpen en identity-art."

En in je vrije tijd?
"Schilderen, fietsen, tennissen en ronddolen in Amsterdam."

Wat zou je doen met 100 euro?
Als ik het verdien, doe ik de boodschappen; heb ik het gewonnen, ga ik het verbrassen."

En met een miljoen?
"Dat zie ik niet gebeuren. Als ik eraan denk wat ik ermee kan doen, kom ik meteen ook geld tekort."

Met wie (dood of levend) wil je nog een goed gesprek en waarover?
"Met mijn kinderen, over 30 jaar."

Welke muziek luister je?
"Het nummer 'Bitter Sweet Symphony' van The Verve raakt me steeds weer."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Onderworpen' van Michel Houellebecq."

Wat is je lievelingsfilm?
"Ik kijk nu graag naar de documentaire 'Langs de oevers van de Yangze'. In deze VPRO-reisserie trekt arts en fotograaf Ruben Terlou langs China's langste en drukstbevaren rivier."

Waar droom je nog van?
"Een mooie reis door Azië of Zuid-Amerika."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de WereldBBQ. Dit evenement wordt dit jaar op zondag 29 mei gehouden. Ik vind dit festival geweldig. Verschillende landen bieden specifieke gerechtjes. Je eet wat, drinkt wat en luistert op een kleedje naar de muziek van dorpsgenoten. Wat mij betreft is het Bussum op zijn best!"

Wat is jouw lievelingsgerecht?
"Ik kook graag de recepten uit het boek 'Jeruzalem' van Ottolenghi."

Waar ben je trots op?
"Ik ben erg blij met ons huis en onze buurt. Een heerlijke plek."

College werkt aan begroting die voor iedereen leesbaar is


Ook begrip voor kritiek van de raad

GOOISE MEREN - Het college kan zich vinden in de kritiek van de raad die de begroting op veel punten niet concreet genoeg vindt. Wethouder Jan Franx (VVD), zegde de gevraagde verdiepingsslag toe. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop. Het college heeft de ambitie om in de top 25 te komen van gemeenten met de best leesbare begroting.

Mooie woorden, maar er is nog wel wat werk aan de winkel voordat het zover is. De afgelopen weken had het college zich al gebogen over de ruim honderd vragen van de raad. Daar kwam vorige week nog een behoorlijk aantal opmerkingen bij. De kritiek van te veel open deuren en te weinig concrete zaken stak ook nu weer de kop op. De VVD drong aan op snelheid over de invulling van de bezuinigingen die er ongetwijfeld aan zitten te komen gezien het tekort van 5,6 miljoen. Hart voor Bussum had verreweg de meeste vragen en gooide het over een andere boeg. Marieke Munneke Smeets vroeg zich af of er een vangnet was voor tegenvallers en of er niet ook aan de inkomstenkant gesleuteld kon worden. Franx kon haar en de raad voor een groot deel geruststellen: tegenvallers worden in principe binnen de begroting opgevangen.

Geen fijn gevoel
Voor fractieleider Boekhoff (PvdA) bleef het niet prettig aanvoelen. Hij miste een risicoanalyse voor grote projecten als De Krijgsman in Muiden. Het antwoord van het college dat dit buiten de reguliere begroting viel kon hem niet geruststellen. Hij vroeg zich hardop af hoe de raad een begroting kon goedkeuren die ze niet volledig kunnen inzien en waar nog steeds een aantal vragen niet over beantwoord is.

Vervolg
De begroting wordt volgende week tijdens de raadsvergadering vastgesteld. Dat moet ook wel want de ozb-aanslagen moeten nu echt de deur uit.

Het vaststellen van de perspectief nota gebeurd naar verwachting pas tegen de zomer. De uiteindelijke besluitvorming wordt waarschijnlijk over de zomervakantie heen getild.

BFC'er Eelco Mostert naar Vitesse

Eelco Mostert kon naar meerdere profclubs. Foto: BFC

BUSSUM - BFC-speler Eelco Mostert maakt de overstap naar Vitesse. De Naarder voetballer verkast komende zomer naar de Arnhemse profclub.

Er werd al langer gehengeld naar de voetballer van de Bussumse voetbalclub: meerdere profclubs hoopten Mostert van BFC over te nemen. Mostert koos zelf voor de Arnhemmers. Afgelopen jaar maakte keeper Bas van Beek ook al de overstap naar Vitesse.

Naast Mostert vertrekt ook BFC'er Hudayfa Kissami naar een profclub. De jonge voetballer gaat naar Willem II.

Verkeers-overlast Top Naefflaan

BUSSUM - Bewoners van de Top Naefflaan ervaren veel verkeers- en parkeeroverlast.

De bewoners kunnen nauwelijks voor hun deur parkeren. Dit komt doordat de parkeersituatie recent is veranderd. Veel bezoekers van winkelcentrum Koekoeklaan parkeren hun auto aan de Top Naefflaan. Hierdoor ervaren de bewoners meer parkeerdruk. Het passerende verkeer zou bovendien regelmatig voor schade aan geparkeerde auto's zorgen.
Daarnaast wordt geklaagd over zwerfaval, er zijn namelijk geen prullenbakken. De gemeente kent de problemen en gaat kijken of er maatregelen nodig zijn.

Snel meer oplaadpunten

BUSSUM - De gemeente gaat werk maken van extra oplaadpunten voor elektrische en hybride auto's. De gemeenteraad heeft woensdag een motie van Hart voor Bussum en de PvdA daarover aangenomen.

De twee partijen hebben het gemeentebestuur verzocht aansluiting te zoeken bij de Metropoolregio Amsterdam om mee te profiteren van subsidietrajecten. Het gemeentebestuur heeft toegezegd de wachtlijsten voor elektrische oplaadpunten snel weg te werken.

Regio op tv

BUSSUM - Om de inwoners in de regio een goed beeld te geven van wat de Regio Gooi en Vechtstreek allemaal voor hen doet, start 15 maart het programma RegioHub bij Gooi TV.

Iedere week is er een ander onderwerp om te laten zien wat de Regio Gooi allemaal doet. De onderwerpen lopen uiteen van de leerplicht tot huishoudelijke hulp toelage. De uitzendingen zijn te zien op Gooi TV via YouTube of regiogv.nl.

Web topvijf

1. Spiegelstraat tweede leukste winkelstraat van Nederland
2. Bewoners Top Naefflaan hebben verkeersoverlast
3. Lucky Ajax doet naam eer aan tegen BFC
4. Hoogbejaarde Bussumse veteraan levert revolver af
5. Opvang vluchtelingen Crailo: dit moet je erover weten

Start zoektocht naar nieuwe burgemeester

Over welke kwaliteiten moet de nieuwe burgemeester van Gooise Meren beschikken? Moet hij of zij vooral een krachtig en vernieuwende bestuurder zijn of een 'burgervader' die mensen met elkaar kan verbinden? Dergelijke vragen komen aan de orde in een online vragenlijst die u als inwoner tot 4 april kunt invullen.

Een werkgroep van de gemeenteraad betrekt de uitkomsten bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester. Het profiel wordt voorgelegd aan de raad en die kan er eventueel nog wijzigingen in aanbrengen.

Hoe kunt u meedoen?
Op burgemeester-gooisemeren.nl staan tien stellingen. Per stelling geeft u aan wat u het beste vindt passen bij de nieuwe burgemeester. Tot slot geeft u antwoord op de vraag "Als ik denk aan de nieuwe burgemeester dan zie ik iemand die …..". De vragenlijst is tot 4 april opengesteld. Heeft u geen internet, dan kunt u een papieren vragenlijst invullen in het gemeentehuis in Bussum of in het servicepunt van Naarden of Muiden.

Promotie
Om de vragenlijst onder de aandacht te brengen, bezoeken raadsleden in de komende weken de markten van Bussum (op donderdagen) en van Naarden, centrum Muiden en Muiderberg (op zaterdagen). De komende weken zult u geregeld inwoners op de foto zien met een ambtsketen om. Zij beantwoorden de vraag: "Als ik denk aan de nieuwe burgemeester dan zie ik iemand die …..". De foto's worden verspreid via Facebook en Instagram.

Hoe gaat het daarna verder?
Op basis van het profiel stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature open. Uit de sollicitanten selecteert de commissaris van de Koning (CdK) een aantal kandidaten. De gemeenteraad laat vervolgens aan de CdK en de minister weten welke kandidaten de raad aanbeveelt, waarna de CdK de minister over de aanbeveling adviseert. De laatste stap is de benoeming van de burgemeester door de Koning. Tot die tijd blijft Albertine van Vliet-Kuiper aan als waarnemend burgemeester.

Bekendmakingen

Informatie: Voor informatie kunt u op werkdagen, telefonisch of door middel van een baliebezoek op het gemeentehuis, contact opnemen met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op telefoonnummer 035 207 08 84.
Openingstijden: maandag zonder afspraak tussen 8.30 – 13.00 uur, op afspraak via gooisemeren.nl op dinsdag t/m donderdag tussen 08.30 – 17.00 uur en vrijdag tussen 8.30 – 13.00 uur.

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Bussum:

Gentiaanstraat 35: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning.
Middenlaan 1 A: Wijzigen gevels tbv nieuwe uitstraling woning.
Regentesselaan 3: Kappen esdoorn zijerf woning.

Naarden:

Amersfoortsestraatweg 114: Intern constructief wijzigen woning.
Drossaard 25: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning.
Godelindeweg 50: Uitbreiden woning zijgevel.
Rembrandtlaan 20: Plaatsen dakkapel zijdakvlak woning.

Muiden en Muiderberg:

Burgemeester de Raadtsingel 2: Kappen berk achtertuin woning.
De Fluit 31: Vergroten woning voorgevel door dichtmaken balkon.
Populierenlaan 6: Kappen een larix, een kronkelwilg en twee esdoorns zij- en achtererf perceel.

Inzage:
*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving op het gemeentehuis.
*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (CRK&E) kunt u vinden op de gemeentelijke website gooisemeren.nl.


Reguliere procedure Verleende omgevingsvergunningen bouwen / planologische toestemming / monumenten / kappen / slopen / aanleggen:

Bussum:

Brinklaan 24 C1: Oprichten balkon aan achtergevel appartement. 10-03-2016
Corverlaan 7: Slopen bestaande aanbouwen en 2 pergola's, uitbreiden woning aan zij- en achtergevel, plaatsen erfafscheiding achtertuin, alsmede kappen 2 coniferenhagen en laurier achtertuin. 09-03-2016
De Ruijterlaan 34: Intern constructief wijzigen woning. 03-03-2016
Goudenregenstraat 29: Oprichten dakopbouw en plaatsen dakkapellen dakvlak voor- en achtergevel woning. 29-02-2016
Graaf Florislaan 21: Intern constructief wijzigen woning. 15-03-2016
Jacob Obrechtlaan 16 A: Kappen berk tuin woning. 07-03-2016
Meentweg 65: Intern constructief wijzigen woning. 10-03-2016
Nieuwe 's-Gravelandseweg 61: Uitbreiden woning met serre achtergevel, renoveren woning, vernieuwen twee dakkapellen zijgevel woning. 07-03-2016
Parklaan 34: Verbreden inrit door verplaatsen van paal. 15-03-2016
Slochterenlaan 102: Realiseren drie ramen voorgevel gebouw. 15-03-2016

Naarden:

Cattenhagestraat 62: Oprichten dakopbouw met dakterras aan achtergevel woning. 08-03-2016
Meerweg 66: Intern constructief wijzigen woning en vervangen kozijnen voorzijde. 08-03-2016
Prinses Margriethof 66: Plaatsen dakkapel voordakvlak woning. 10-03-2016
Sandtmannlaan 3: Plaatsen tuinhuis op achtererf woning. 10-03-2016

Muiden en Muiderberg:

Noordpolderweg 1 Kappen twee kersenbomen zijerf woning (herplant). 08-03-2016

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik waarbij tevens sprake is van een bouwactiviteit (art. 2.1lid 1 sub c en art. 2.1, lid 1 sub a WABO):

Bussum:

Bredelaan 7: Uitvoeren constructieve wijzigingen, plaatsen schoorsteen, vervangen kozijnen, slopen overkapping aan achterzijde en verwijderen asbesthoudende materialen woning. 15-03-2016

Verleende omgevingsvergunning met planologisch strijdig gebruik zonder bouwactiviteit:

Bussum:

Vlietlaan 78: Wijzigen van Horeca categorie 2 naar Horeca categorie 3. 09-03- 2016

Verkeersbesluiten

Aanleggen gehandicaptenparkeerplaatsen
Namens burgemeester en wethouders van Gooise Meren is besloten om een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen op:
• Karel Doormanlaan, Bussum
• Lijsterlaan, Bussum
• Ruysstraat, Bussum
• Prinses Margrietplantsoen uit Bussum

Hiervoor is een verkeersbesluit genomen. U kunt hiertegen gedurende zes weken bezwaar indienen.

Aanpassing bebording Keverdijk
Binnen het kader van grootschalige onderhoudswerkzaamheden in Keverdijk in Naarden wordt de bebording in de wijk aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op 30-km/u-zones, woonerven, geslotenverklaringen voor het vrachtverkeer en parkeerverbodszones. Hiervoor is namens het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen.

Omleiding vanwege werkzaamheden Oude Blaricummerweg
In verband met grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de brug in de Oude Blaricummerweg in Naarden wordt de Oude Blaricummerweg ter hoogte van de brug gedurende 10 weken voor het gemotoriseerde verkeer afgesloten. De werkzaamheden starten op 29 maart 2016. Voor het gemotoriseerde verkeer is een omleiding ingesteld. Voor het kunnen afsluiten van de weg is namens het college van Burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen.

Bezwaar
Tegen de verleende vergunning/besluit kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning/besluit aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning/besluit wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning/besluit wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.
Let op: de bekendmaking van de vergunning/besluit aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen:

Bussum:

Brinklaan 2: Wijzigen gevel en aanbrengen reclame voorzijde. 04-03-2016
Statenlaan 4: Kappen 5 coniferen voortuin woning. 11-03-2016

Naarden:

St. Vitusstraat 30 A: Maken erfafscheiding met dubbele poort tussen woningen. 10-03-2016

Standplaatsvergunning voor een 'Classic Express' concertbus op de Brink te Muiderberg

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een "Classic Express" concertbus op de Brink in Muiderberg. De standplaats zal worden ingenomen met een concertbus nabij de kiosk op maandag 4 april en dinsdag 5 april 2016.

Standplaatsvergunning voor een poffertjes- en wafelkraam op de Nieuwe Raadhuisstraat 3 te Bussum

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een poffertjes- en wafelkraam op de Nieuwe Raadhuisstraat 3 in Bussum. De standplaats zal worden ingenomen met een kraam op het perceel van de Nieuwe Raadhuisstraat gedurende de periode van maandag 4 april tot en met zondag 25 september 2016.

Standplaatsvergunning voor een verkoopwagen van groenten en fruit op de Mackaylaan te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een verkoopwagen van groenten en fruit op de Mackaylaan in Naarden. De standplaats zal worden ingenomen met een verkoopwagen op de hoek van de Mackaylaan en Cort van der Lindenlaan voor de verkoop van groenten en fruit op de woensdagen voor de periode van 1 januari 2017 tot en met 1 januari 2020.

Standplaatsvergunning voor een verkoopwagen van vis op de Mackaylaan te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft een standplaatsvergunning afgegeven op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het plaatsen van een verkoopwagen van vis op de Mackaylaan in Naarden. De standplaats zal worden ingenomen met een verkoopwagen op de hoek van de Mackaylaan en Cort van der Lindenlaan voor de verkoop van vis op de vrijdagen voor het jaar 2016.

Bezwaarschrift tegen beschikking
Indien u het niet eens bent met deze beschikking voor standplaatsvergunningen kunt u een bezwaarschrift indienen (hoofdstuk 6,7,8 Awb). Ook andere belanghebbenden bij deze beschikking kunnen een bezwaarschrift indienen. U dient dit bezwaarschrift te richten aan burgemeester en wethouders van Gooise Meren binnen zes weken na bekendmaking van deze beschikking.
Indien u nog vragen hebt of meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving via telefoon 035 207 0509, mevrouw. N. Wennink. Tevens verwijzen wij u naar onze website gooisemeren.nl voor meer informatie.

Algemene Plaatselijke Vergunning / Voorwerpen op de openbare weg plaatsen op de Oud Blaricummerweg 38 te Naarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de vergunning te verlenen op grond van artikel 2:10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Gooise Meren 2016. De vergunning is voor het plaatsen van meerdere voorwerpen op de openbare weg t.h.v. de Oud Blaricummerweg 38 te Naarden. Dit t.b.v. het constructief versterken van de boogbrug en het vervangen van de fiets- en voetgangersbrug.
Het betreft het plaatsen van een ondersteuningsconstructie (steiger) onder de rijbaanbrug in de periode van 22-03-2016 tot 03-06-2016 en een opslagcontainer, eco-toilet, directiekeet en de opslag van grond in de periode van 29-03-2016 tot 03-06-2016.

Algemene Plaatselijke Verordening / Verleende vergunning voor een Duurzame markt op het Julianaplein te Bussum

Het college van burgemeester en wethouders heeft een vergunning afgegeven voor het gebruik van openbare gemeentegrond op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het organiseren van een Duurzame markt. Het in gebruik nemen van openbare gemeentegrond gelegen op het Julianaplein in Bussum zal plaatsvinden voor de organisatie van een Duurzame markt op zaterdag 19 maart 2016 van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Algemene Plaatselijke Verordening / Verleende Horecaterras in de Kapelstraat 17 A te Bussum

De burgemeester heeft een terrasvergunning verleend op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening voor de volgende horeca-inrichting, de datum 14 maart 2016: Trev's Soep gevestigd aan de Kapelstraat 17 A.
Het terras is gedurende het terrasseizoen gelegen tegenover Kapelstraat 17 A op de parkeerplaats voor Kapelstraat 20 A.

Bezwaar
Als u het niet eens bent met ons besluit, dan kunt u binnen zes weken na bovenvermelde verzenddatum van deze brief een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Gooise Meren, Postbus 6000, 1400 HA Bussum. (Deze mogelijkheid staat ook open voor andere belanghebbenden). Op onze website www.gooisemeren.nl kunt u onder de kop klacht/bezwaar/beroep lezen waaraan uw bezwaarschrift moet voldoen.

Voorlopige voorziening
Wij wijzen u erop dat het indienen van een bezwaarschrift de werking van dit besluit niet opschort. Indien u dit wel wenst te bereiken, kunt u tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, sector Bestuursrecht algemeen, afdeling voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht, mits u bezwaar heeft gemaakt en sprake is van onverwijlde spoed.

Algemene Plaatselijke Verordening / Aanvraag Horecaterras in de Kapelstraat te Bussum

Door de ondernemer van café Goesting gevestigd aan de Kapelstraat 28, is een hernieuwd verzoek om een terrasvergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening ingediend.

Algemene Plaatselijke Verordening / Aanvraag Horecaterras in de Havenstraat te Bussum

De burgemeester van Gooise Meren maakt bekend dat hij op 7 maart 2016 de volgende vergunningaanvraag heeft ontvangen voor het exploiteren van een terrasvergunning, aangevraagd door de ondernemer van het Theehuis 't Marktplein op de Havenstraat 134 B in Bussum voor de periode van 01-04-2016 tot 01-10-2016.
De burgemeester overweegt medewerking te verlenen aan deze verzoeken. De aanvragen om vergunning en de situatietekeningen liggen vanaf heden gedurende een termijn van 3 weken ter inzage. De stukken kunt u inzien bij de balie van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden, bij voorkeur schriftelijk, een zienswijze kenbaar maken aan de burgemeester. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Ingediende zienswijzen worden meegewogen bij de verdere besluitvorming.

Verleende evenementenvergunning voor de Matthäus Passion in de Grote Kerk te Naarden

Op grond van artikel 2.25 van de Algemene Plaatselijke Verordening verleent de burgemeester aan De Nederlandse Bachvereniging een vergunning om, traditiegetrouw, de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Grote Kerk uit te voeren. Dit jaar zullen de uitvoeringen plaats vinden op;
Zondag 20 maart van 14.30 tot 17.30 uur
Woensdag 23 maart van 19.00 tot 22.00 uur;
Donderdag 24 maart van 19.00 tot 22.00. uur;
Vrijdag 25 maart van 11.30 tot 17.00 uur;
Zaterdag 26 maart van 11.30 tot 17.00 uur;
Op Goede Vrijdag 25 en zaterdag 26 maart zullen voorafgaande aan de Matthäus Passion van 09.15 tot 10.00 uur de Lamentaties uitgevoerd worden. Ten behoeve van de Matthäus Passion zal een aantal verkeersmaatregelen van kracht zijn.

Verkeersmaatregelen ten behoeve van de Matthäus Passion te Naarden

Voor de Matthäus Passion worden de volgende verkeersmaatregelen ingesteld:
- tot het instellen van twee tijdelijke parkeerverboden op 20, 23, 24, 25 en 26 maart in de Sint Annastraat aan de kant van de Grote Kerk tussen Kerkpad en Marktstraat en in de Bussummerstraat tussen Pastoorstraat en Kerkpad aan de kant van de Pastoorstraat op de volgende dagen;
Zondag 20 maart van 10.00 tot 15.00 uur.
Woensdag 23 maart van 14.30 tot 19.30 uur.
Donderdag 24 maart van 14.30 tot 19.30 uur.
Vrijdag 25 maart van 07.30 tot 12.00 uur.
Zaterdag 26 maart van 08.30 tot 12.00 uur.

Goede Vrijdag 25 maart/Verkeersmaatregelen

Op vrijdag 25 maart geldt het parkeerverbod in de Sint Annastraat aan beide zijden ter hoogte van de Grote Kerk van 07.30 tot 12.00 uur en in de Bussummerstraat aan beide zijden tussen Pastoorstraat en Kerkpad van 07.30 tot 12.00 uur.
Van deze verboden wordt, met uitzondering van het verbod in de Sint Annastraat op vrijdag 25 maart, ontheffing verleend aan musici van de Bachvereniging.
- op vrijdag 25 maart wordt de Marktstraat afgesloten tussen de Turfpoortstraat en de Cattenhagestraat tussen 10.00 en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld in de Marktstraat tussen het Ruysdaelplein en de Cattenhagestraat tussen 09.00 en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een tijdelijk parkeerverbod ingesteld op de hoek Oostwalstraat / Kloosterstraat tussen de Huizerpoortstraat en de Zusterenstraat tussen 09.00 uur en 17.00 uur;
- op vrijdag 25 maart wordt een eenrichtingsverkeer omleidingsroute ingesteld in de Vesting tussen 09.00 en 17.00 uur in de richting Gansoordstraat, Oostwalstraat, Kloosterstraat, Cattenhagestraat (met uitzondering van het gedeelte tussen het Burgemeester Wesselingplein en de Westwalstraat), Westwalstraat (met uitzondering van het gedeelte tussen de Amsterdamsestraatweg en de Turfpoortstraat) en de Turfpoortstraat.
Ten behoeve van mindervalide bezoekers van de Matthäus Passion worden in de Raadhuisstraat ter hoogte van het voormalig gebouw van de sector grondgebied drie algemene gehandicaptenparkeerplaatsen ingericht op alle dagen van de Matthäus Passion.

Tijdens alle dagen waarop de Matthaus Passion wordt uitgevoerd worden door de organisator bij de toegangswegen verkeersregelaars aangesteld die bezoekers naar de daarvoor bestemde parkeerterreinen verwijzen. De vesting blijft echter toegankelijk.
De maatregelen op Goede Vrijdag 25 maart worden op verzoek van de hulpdiensten ingesteld.

Aanwijzingsbesluit locatie ondergrondse verzamelcontainers
Publicatiedatum: 16 maart 2016
Muiden postcodes: 1398AA-AB-AC-AN-XR-AP-GA-AA.
Type Officiële mededeling: Aanwijzingsbesluit Publicatietermijn (in weken) 6 weken

De voorzitter van de Regio Gooi en Vechtstreek brengt ingevolge het bepaalde in artikel 3:42 lid 2 en 3 van de Algemene wet bestuursrecht ter openbare kennis dat door het dagelijks bestuur is vastgesteld een concept aanwijzingsbesluit met de aanwijzing van de locatie voor ondergrondse verzamelcontainers in de gemeente Gooise Meren. Het betreft het concept aanwijzingsbesluit met het kenmerk OVC2016-01-MD001-16.000.2835 Bij de bepaling van de locatie is getoetst aan de (beleids)criteria zoals is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van de GAD.
Overeenkomstig de openbare uniforme voorbereidingsprocedure (met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet Bestuursrecht), hebben bewoners tot zes weken na deze publicatie de tijd hun zienswijzen in te dienen. Het concept aanwijzingsbesluit is per brief verstuurd aan de betreffende bewoners. Na afloop van de zienswijze procedure worden de definitieve locaties vastgesteld en in een aanwijzingsbesluit vastgelegd. Deze worden wederom per brief aan de bewoners verstuurd.

Zienswijze
Binnen zes weken na deze bekendmaking kunt u bij voorkeur schriftelijk een zienswijze indienen onder verwijzing naar het kenmerk van het briefkenmerk OVC2016-01-MD001-(16.000.2839). In uw zienswijze dient u ten minste op te nemen: uw naam en adres, de locatiecode waarop uw zienswijze betrekking heeft, uw zienswijze met bijhorende argumenten en uw eventuele alternatief, ons briefkenmerk en uw handtekening. U kunt uw zienswijze sturen naar: GAD Gooi en Vechtstreek, Postbus 251, 1400 AG Bussum.

Inzage
Het concept aanwijzingsbesluit ligt ter inzage bij de GAD, (adres).
Actuele achtergrondinformatie is te vinden op internet www.gad.nl/projecten.

Vanaf mei 300 vluchtelingen op Crailo

Vanaf 1 mei 2016 gaat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) noodopvang inrichten op het oostelijke deel van Crailo. In eerste instantie worden daar 300 vluchtelingen opgevangen. Dat is inclusief de 90 vluchtelingen die al sinds oktober 2015 op Crailo verblijven.

Om op een later moment opvang van in totaal 600 vluchtelingen op Crailo mogelijk te maken, wordt in de komende weken een aantal varianten uitgewerkt voor de aankoop van aanpalende terreinen. Onder andere worden de financiële consequenties in kaart gebracht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen COA, provincie en de regiogemeenten op 8 maart jl. in het provinciehuis in Haarlem. Onderdeel van de afspraken is dat grond en gebouwen na tien jaar worden ingericht als natuur. Het terrein wordt dan overgedragen aan het GNR. De groep van 300 vluchtelingen zal tijdelijk (tot 1 oktober) worden ondergebracht in bestaande gebouwen op het terrein van de Veiligheidsregio in de gemeente Laren. Het is de bedoeling dat de groep daarna naar meer definitieve bebouwing verhuist. Die zal het COA in dat geval voor de komende tien jaar gaan optrekken. Capaciteit voor nog eens 300 vluchtelingen zal naar verwachting rond de jaarwisseling gereed zijn.

Demonstratie en rondleiding
Op 7 maart demonstreerden ongeveer dertig vluchtelingen buiten het terrein met spandoeken tegen het huidige asielbeleid in ons land. Elbert Roest, burgemeester van Laren, kwam naar hen toe om hun bezwaren aan te horen. Dat stelden ze zeer op prijs, maar ze gaven aan ook een gesprek te willen met het COA en de IND. Later op de middag vond een rondleiding plaats voor de raadsleden van Gooise Meren. Raadsleden uit de regio bezoeken groepsgewijs de locatie om een beeld te krijgen van de situatie ter plekke. De rondleiding en de toelichting door het Leger des Heils werden door de raadsleden als bijzonder nuttig ervaren.

Rondetafelgesprekken
In Laren, Gooise Meren en Hilversum vinden rondetafelgesprekken plaats voor inwoners. Daarbij praten de burgemeester en een klein gezelschap (25 personen) over de stand van zaken rond de opvang op Crailo. Er zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van het Leger des Heils en de politie. De gesprekken worden per buurt georganiseerd. In de Bussumse wijk Oostereng hebben al zes van deze gesprekken plaatsgevonden. Een zevende gesprek volgt nog. De betreffende bewoners ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Meer informatie over de opvang van asielzoekers in onze regio, vindt u op de homepage van gooisemeren.nl onder het kopje 'opvang vluchtelingen'.

Politieke Avonden te beluisteren op website

Politieke Avond in Gooise Meren. Foto: Margot Scheerder

De gemeenteraad van Gooise Meren vergadert om de twee weken op woensdagavond in het gemeentehuis in Bussum. Uiteraard bent u van harte welkom om de vergaderingen bij te wonen. Bent u daartoe niet in de gelegenheid en wilt u toch weten wat er is besproken? Luister dan later naar de bijeenkomsten via de website bestuur.gooisemeren.nl.

Ga daarvoor naar het archief van de vergaderkalender. Dan ziet u de notulen, geluidsverslagen en besluiten staan. Binnen enkele dagen na de Politieke Avond zijn de geluidsbestanden integraal toegevoegd aan de website. Meestal treft u de vrijdag na de Politieke Avond een ruwe versie aan en een paar dagen later het hele geluidsverslag op naam van de spreker. Het is alsof u er zelf bij bent geweest. De nieuwe luisterservice is bijzonder handig en overzichtelijk. U kunt per onderwerp de verschillende vergaderingen tijdens de politieke avond beluisteren. U ziet dan in beeld aan de hand van een foto wie er op dat moment aan het woord is. Op dezelfde website vindt u de agenda van de Politieke Avonden en de bijbehorende stukken.

Referendum 6 april verdrag EU en Oekraïne

Op woensdag 6 april 2016 wordt in Nederland een raadgevend referendum gehouden over het verdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne.

Stemmen
Net als bij de verkiezingen krijgt u deze week een stempas thuisgestuurd. Vergeet bij het stemmen niet uw stempas en uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Stembureaus
Alle stembureaus zijn van 7.30 uur tot 21.00 uur geopend. Kijk voor een overzicht van de stembureaus in Gooise Meren op gooisemeren.nl bij nieuwsberichten referendum 6 april. Daar vindt u ook informatie over stemmen bij volmacht, stemmen in een andere gemeente en over het aanvragen van een vervangende stempas indien u deze kwijt bent. Een kiezerspas of vervangende stempas kunt u tot dinsdag 5 april 2016 12.00 uur bij de balie Burgerzaken in het gemeentehuis te Bussum aanvragen.

Tekst goedkeuringswet en associatieverdrag
Op gooisemeren.nl treft u ook de teksten van de goedkeuringswet en het associatieverdrag aan. Vanaf 9 maart 2016 kunt u deze ook kosteloos verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Gooise Meren.

Meer informatie en vragen
Meer informatie over het referendum kunt u vinden op referendum-commissie.nl en verkiezingen2016.nl. Heeft u vragen? Mail uw vraag dan naar verkiezingen@gooisemeren.nl.

Burgernet in Gooi en Vechtstreek breidt uit met Burgernetmail

Burgernet wordt vanaf maandag 14 maart uitgebreid met e-mailberichten, in aanvulling op de spraak- en sms-berichten via de telefoon. Dit geldt voor alle gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek.

Burgernetmails worden verstuurd na een woninginbraak. Als er in een bepaalde buurt wordt ingebroken, ontvangen de Burgernetdeelnemers die daar wonen een e-mail met het verzoek om te reageren als zij informatie hebben over de inbraak. In de mail worden ook tips gegeven hoe een woninginbraak te voorkomen is. In de toekomst kan de Burgernetmail ook worden ingezet voor andere incidenten dan woninginbraak, zoals nu al gebeurt bij de telefonische berichten. Bijvoorbeeld wanneer de politie op zoek is naar een verdachte of naar een vermist persoon.

Samen voor een veilige buurt
De politie verwacht met deze uitbreiding van Burgernet meer informatie te ontvangen, waardoor meer inbraken kunnen worden voorkomen of opgelost. Zo werken we samen aan een veilige woon- en werkomgeving. Eerder werden met deze aanpak al positieve ervaringen opgedaan. Burgernetmail wordt stapsgewijs in het hele land ingevoerd.

Meer informatie
Hoe meer Burgernetdeelnemers, hoe groter de kans op succesvolle acties.
Aanmelden is eenvoudig. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.burgernet.nl.

Veel meedenkers over passantenhaven

Locatie van de in te richten passantenhaven bij Naarden-Vesting.

Ruim honderd inwoners dachten op 11 februari tijdens een werkbijeenkomst mee over de inrichting van een passentenhaven bij Naarden-Vesting. Hieronder belichten we de tussenstand van het participatietraject.

Op basis van de op 11 februari ingebrachte ideeën worden meerdere scenario's uitgewerkt. Die worden besproken in een volgende werkbijeenkomst. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die al in maart zou plaatsvinden maar dat gaat niet lukken. De bijeenkomst van 11 februari leverde namelijk veel meer ideeën op dan waarop de gemeente had gerekend. De nieuwe datum van de vervolgbijeenkomst is op dit moment nog niet bekend.

Voor de gemeente staat voorop dat de zorgvuldigheid van het participatieproces belangrijker is dan de snelheid waarmee het proces wordt doorlopen. Er zal een klankbordgroep worden ingesteld die de taak heeft om samen met de gemeente de zorgvuldigheid van het participatieproces te bewaken. Marleen Sanderse, die ook zelf bij de werkbijeenkomst aanwezig was, is blij met de eerste bevindingen: "Het is mooi dat zoveel inwoners actief met de gemeente willen meedenken over dit belangrijke onderwerp."

Naarden Samen Fit

Foto: Bob Awick

Op 12 maart gaf wethouder Marleen Sanderse het startschot voor de nieuwe editie van 'Naarden Samen Fit'. De gemeente wil met dit project senioren stimuleren om in de komende drie maanden deel te nemen aan een op hen afgestemd aanbod van sportactiviteiten.

'Prachtig om directeur te zijn van een 700-jaar oud kasteel'

Directeur Bert Boer wil door themajaren en bijpassende activiteiten zorgen voor een dynamischer geheel in het Muiderslot. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Bert Boer, directeur van het Rijksmuseum Muiderslot.

door Yvette de Vries

MUIDEN - Werken met mensen met passie is voor hem het mooiste dat er is, volgens Bert Boer. Hij is nu ruim vier jaar directeur van het Muiderslot en hij kan daar zijn hart ophalen. Hij koesterde ook niet voor niets al jarenlang de wens om eindverantwoordelijk te zijn voor het reilen en zeilen van een culturele instelling. Dat het het Muiderslot werd, daar is hij enorm trots op en dankbaar voor. "Het is prachtig om een tijdje directeur te mogen zijn van een kasteel dat ruim 700 jaar oud is." Passie is ook nodig om de ambitieuze plannen die hij heeft voor het Muiderslot te kunnen verwezenlijken.

De naam Amsterdam Castle heeft ook een historische betekenis

Het Muiderslot biedt met de omliggende tuinen, de middeleeuwse route, de valkenier, de picknicktafels en de pruimenboomgaard een leuk dagje uit. Een gemiddeld bezoek duurt zo'n drie uur. Volgens Boer geeft het ontspanning en een bezoek aan een museum maakt je geestelijk rijker: in zijn ogen niet onbelangrijk. "Het doet iets met je, je hebt wat geleerd en gezien. Tenminste, als een museum het goed doet. "

Plannen
Het indrukwekkende kasteel moet het vooral hebben van de verhalenvertellers en de collectie die in de eerste paar jaren is opgebouwd. Toch wil Boer daar de komende jaren wat aan sleutelen.

'Ik hoef onze mensen nooit aan te sporen om wat harder te lopen'

Het Muiderslot is nu vooral ingericht als museum met een vaste collectie. "Het is nu allemaal een beetje statisch", is de mening van de directeur. In de toekomst moeten themajaren en bijpassende activiteiten zorgen voor een dynamischer geheel. Ook de wens van twee tentoonstellingen per jaar staan hoog op de agenda. Over ridders en de P.C. Hooftprijs bijvoorbeeld.

Daarbij ziet Boer het als uitdaging om die vanuit het verleden naar het heden te halen en door te trekken naar de toekomst. "Een ridderorde is niets meer en minder dan het belonen van goed gedrag. En als je een lintje krijgt is dat eigenlijk nog steeds zo", doceert Boer. En waarom krijg je die dan en waarom zijn mensen er zo blij mee? En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.

Amsterdam Castle
Er komen dus meer activiteiten en meer verdieping door de geplande themajaren. Maar er is meer. Vanaf 2011 richt het Muiderslot zich ook nadrukkelijker op de buitenlandse toerist. Met de naam 'Amsterdam Castle' heeft het Muiderslot een duidelijke profilering richting deze groep. Dat is niet alleen een marketingverhaal, historisch is het ook te verdedigen. De eerste keer dat de naam Amsterdam werd genoemd was namelijk op een zegel van graaf Floris de Vijfde. Inderdaad, de edelman die het Muiderslot liet bouwen. "Eigenlijk was dat een soort geboorteakte voor de stad Amsterdam", grapt de bevlogen directeur.

Themajaar
De link met Amsterdam is ook gekozen als thema voor 2017: 'Het Muiderslot, de sleutel tot Amsterdam'. Boer vervolgt zijn lesje geschiedenis. "Vroeger ging de route naar Amsterdam via Muiden. Als je het Muiderslot had veroverd dan had je ook Amsterdam te pakken. Maar je moest eerst langs Muiden." En toeval of niet, maar de baljuw (zeg maar de bestuurder van een streek of stad namens de vorst) van het Muiderslot was vaak de zoon van de Amsterdamse burgemeester. Het meest bekende voorbeeld is P.C. Hooft.

Goed voor de regio
Overigens blijft het voor de Nederlanders gewoon het Muiderslot, verzekert Boer. Maar Amsterdam krijgt met steeds grotere aantallen toeristen te maken en zo kunnen ze het aantal een beetje verdelen over de regio, is de gedachte hierachter. Goed voor Muiden als onderdeel van Gooise Meren en goed voor Amsterdam. En niet alleen het kasteel heeft hier profijt van, ook de horeca moet dat gaan merken.

Volgens Boer geldt de aantrekkingskracht van cultureel erfgoed als het Muiderslot op meerdere vlakken. "Er is onderzoek naar gedaan en mensen wonen graag in de buurt van theaters en musea. En de buitenlandse toeristen brengen door onder meer de parkeergelden ook rechtstreeks geld in het laatje van Gooise Meren. Het Muiderslot is veel waard voor de regio", vindt Boer.

Bert Boer

Bert Boer is gepokt en gemazeld door de vele maatschappelijke functies die hij vervulde. Zo werkte hij negen jaar voor het NOC/NSF en in zijn baan bij de Nederlandse Museumvereniging (de brancheorganisatie), was hij verantwoordelijk voor de museumjaarkaart.
Een van zijn professoren aan de universiteit zei hem ooit dat hij goed moest bedenken wat hij wilde worden, dan zou het lukken.

Rijksmuseum
Het Muiderslot is een van de 29 rijksmusea die Nederland heeft en kreeg in 1878 deze status. Boer vindt dat Gooise Meren daar best wel trots en ook zuinig op mag zijn. Hij voegt daaraan toe dat het merendeel van de rijksmusea in Amsterdam staat: extra reden om dit kasteel als onderdeel van Gooise Meren te koesteren.

Samenwerking
De belangrijkste pijlen van het Muiderslot zijn gericht op samenwerking met Amsterdam en andere kastelen in Nederland en Vlaanderen. Maar ook met bijvoorbeeld de zuiderzeemusea. Binnen Gooise Meren is er een samenwerking met Fort Werk IV in Bussum, het Vestingmuseum in Naarden en Forteiland Pampus.

Europese ambities
Het Muiderslot wil op de lange termijn, denk aan veertig of vijftig jaar, het museum van de adel van het middeleeuwse Europa worden. Ze mikken daarmee op een unieke positie. De meeste musea, zo ook de Amsterdamse, hebben wel een Gouden Eeuw-collectie, maar musea die zich specialiseren in de middeleeuwen zijn dun gezaaid. Daarvoor moet nog wel een hoop gebeuren. Er moeten meer collecties naar het Muiderslot gehaald worden en dat vraagt om veel investeringen. Bijvoorbeeld op het vlak van beveiliging en een goede klimaatbeheersing, om maar eens wat te noemen. Boer: "Over vijftig jaar wil het Muiderslot Europees relevant zijn en niet specifiek regionaal."

Werken bij
Met 35 medewerkers en maar liefst 90 vrijwilligers is het Muiderslot volgens de directeur toch een organisatie van beperkte omvang waar de mensen elkaar nog kennen. Hij vindt dat hij boft met ze. "Het is heerlijk wanneer mensen een intrinsieke motivatie hebben. Ik hoef ze nooit aan te sporen om eens wat harder te lopen." Wat hem opvalt is dat mensen zich echt verbonden voelen met de geschiedenis en de verhalen van het kasteel. Wat hem betreft is dat ook een voorwaarde om bij het Muiderslot te mogen werken. En dat geldt ook voor de vrijwilligers.

Nog even ...
Nog even en dan is het Muiderslot weer elke dag open. Van 1 april t/m 31 oktober zijn het kasteel en de tuinen doordeweeks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur.

Het wapen dat jaren verborgen bleef

Bussumer Herman Bierman verstopte jarenlang een gevonden oorlogswapen

Geen wapen meer, maar nog wel steeds apetrots op het soldatenleven van vroeger. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Zelfs agenten stonden er afgelopen week wel even van te kijken: een hoogbejaarde man kwam een wel heel oud vuurwapen afleveren. Het bleek te gaan om veteraan Herman Bierman. De Bussumer bewaarde het gevonden vuurwapen jarenlang en repte er met geen woord over. Nu gaat het boek open.

Nu Bierman het tot nu toe goed bewaarde geheim toch openbaar maakt, komt een prachtig Bussums oorlogsverhaal boven water. De vader van bijna 90 jaar oude Bussumer vond het wapen halverwege de Tweede Wereldoorlog. Het wapen lag tussen achtergelaten spullen van een door de Duitsers bezette villa. Vader nam het wapen mee en dacht het goed te hebben verstopt, totdat de jonge Herman het vond. "We woonden toen aan de Koopweg. Mijn vader bleek het wapen te hebben verstopt in een la tussen andere spullen. Het was als jonge jongen best spannend, zo'n wapen. Op een gegeven moment heb ik dat wapen gepakt en bewaard als souvenir. Daar mocht mijn vader natuurlijk niet achter komen. Ik heb het goed verstopt", lacht Bierman.

'Als mijn ouders erachter waren gekomen, had ik op m'n lazer gehad'

Vlak na de oorlog trad de net volwassen geworden Bierman toe tot het leger, zoals elke gezonde jongeman toen moest. De Bussumer vertrok met het leger naar Nederlands-Indië. "Dat wapen moest mee. Want stel je voor dat mijn vader en moeder het huis overhoop waren gaan halen en zouden gaan neuzen tussen mijn andere spullen. Als mijn ouders erachter waren gekomen, had ik achteraf alsnog op m'n lazer gehad. Ik besloot het wapen in mijn plunjezak te stoppen en mee te nemen naar Indië. Dat heeft echt helemaal niemand gemerkt. Ik heb het daar ook gewoon bewaard. Toen ik terug moest naar Nederland heb ik alle kogels van het wapen afgegeven, maar het wapen zelf heb ik gewoon weer meegenomen naar Bussum. Thuis heb ik het weer op dezelfde plek opgeborgen als daarvoor, in mijn kast op de overloop."

De jaren daarna verhuisde Bierman nog een paar keer. Eerst naar de Oud Bussumerweg, vervolgens naar het St. Josephpark en later naar de Bijlstraat. Elke keer kwam het wapen weer boven water. "Na elke verhuizing heb ik het wapen ergens anders verstopt. Het heeft op de meest gekke plaatsen gelegen. Het heeft jarenlang verstopt gezeten in een verfblik. Soms kwam ik het opeens weer tegen."

Halverwege de jaren tachtig vond Bierman het wel genoeg. De Bussumer besloot naar het politiebureau te gaan om het wapen daar af te leveren. "Er was toen een soort campagne dat je zonder er problemen mee te krijgen wapens kon inleveren. Daar ging ik dan: met het wapen tussen mijn broekriem gestoken op de fiets naar het politiebureau aan de Brinklaan. Ik vertelde het verhaal aan de agente achter de balie. Ze vertelde dat de agent die erover ging er die dag niet was en dat ik later moest terugkomen. Datzelfde overkwam me toen ik het twee weken later nog een keer probeerde. Toen vond ik dat ze hun kans hadden gehad: ik nam het wapen weer mee naar huis en heb het weer verstopt."

Toch weggebracht
Nu woont Bierman al enkele jaren aan de Zilverschoonstraat, maar de Bussumer staat op het punt te verhuizen naar zorgcentrum De Godelinde. De dozen met spullen staan klaar. Ook nu kwam het wapen weer boven water. Bierman besloot wederom een afspraak te maken met de politie om het wapen af te geven. Afgelopen week kwam de Bussumer het wapen, in militair kostuum, hoogstpersoonlijk naar de politie brengen. "Ze stonden er wel even van te kijken. Een dergelijk wapen hadden ze nog nooit gezien. Het bleek best bijzonder en gaat nu naar een museum waar het tentoongesteld wordt. Het voelt best goed dat ik dat wapen nu weggebracht heb. Stel je voor dat mijn kinderen er later problemen mee hadden gekregen als ze het wapen vonden of dat het ergens anders terecht zou komen. Ik kan dit hoofdstuk van mijn leven met een goed gevoel afsluiten, maar zal de herinnering aan het wapen altijd koesteren."

Op de fiets de wereld verkennen

Het echtpaar Flink is niet te stoppen, elk jaar stippelen ze een nieuwe route uit

Kees Flink op een van zijn fietstochten.

BUSSUM - Hij noemt zichzelf een echte vakantiefietser: de 69-jarige Kees Flink fietst samen met zijn vrouw Rietje (65) elk jaar minstens één grote tocht. Het begon met een rondje IJsselmeer in Nederland. Maar sinds de kinderen niet meer meegaan op vakantie is geen berg te hoog of afstand te gek. Voor dit jaar staat een tocht van bijna 3000 kilometer van Sevilla naar Basel op het programma.

'Vooral klimmen is leuk, je hebt overal een ander uitzicht. Prachtig'

Eerdere tochten gingen van Maastricht naar Nevers in Frankrijk, van Malaga naar Gerona en ook fietsten ze de Zilverroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. Ook stapten ze al voor de deur van hun huis in Bussum op de fiets met eindbestemmingen als Venetië en Barcelona en trapten ze aardig wat kilometers weg in Thailand.
Zowel de tochten als hun uitrusting worden steeds professioneler. Ze fietsen allebei op een Idworx, een fiets die ontworpen is door Id Gaastra. Zijn ouders ontwierpen de Koga Miyata. "De Idworx is een mooie fiets zonder compromissen, met dikke banden, geavanceerde hydraulische remmen en een 14-versnellingsnaaf waarmee je vanuit stilstand kunt schakelen, wat fijn is bij wat hoogteverschil", klinkt de lofzang. Maar hoe gelikt hun fietsen er met een kettingloze naaf ook uitzien, het is geen wedstrijd of prestatietocht, laat Flink weten. Het echtpaar fietst gewoon rustig, stopt onderweg als het te stijl wordt of als ze even geen zin meer hebben. Gemiddeld 75 kilometer per dag. Overnachten doen ze het liefst in een tentje. 's Avonds buiten zitten en na het ontbijt in de ochtend weer op de fiets. Voor Flink en zijn vrouw het ultieme gevoel van vrijheid.
Ze kunnen wel sinds Rietje ook met pensioen is wat langer wegblijven. Flink wijst naar de kaart die boven de keukentafel hangt. Dikke rode lijnen markeren de routes die ze al hebben gefietst. Het zijn er minstens vijftien. Elk jaar verleggen ze hun grenzen. De eerste jaren stapten ze nog vaak voor de deur op de fiets, nu nemen ze ook regelmatig het vliegtuig om ergens anders aan hun tocht te beginnen. De routes zijn beschreven in GPS-trackroutes. "Je rijdt in principe geen meter verkeerd", licht Flink toe. Hij heeft de GPS, zijn vrouw leest kaart. Door andere fanatieke vakantiefietsers wordt nogal eens met een jaloerse blik gekeken naar het echtpaar dat samen deze tochten maakt. Inmiddels heeft hij ook een aantal fotoboeken op tafel gelegd en zijn verhalen worden steeds enthousiaster. "Vooral klimmen is leuk, je hebt overal een ander uitzicht. Prachtig." Uiteraard is Flink ook te vinden op de Wereldfietsbeurs die zondag tussen 10.00 en 17.00 uur wordt gehouden bij Opleidingsbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek aan de Parallelweg 1 in Bussum.

13 / 28

Geniet zaterdag van jazz in Spant! Foto: Erik Jansen Fotografie

donderdag 17 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Bridges voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding. Locatie WOC Spieghelwijck, Iepenlaan 354a in Bussum.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een versbereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Docu-avond: In Transition 2.0

Soupurbe 20.00 uur

Documentaire over het Transition Network. Boordevol inspiratie en creativiteit. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

vrijdag 18 maart

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden onder deskundige begeleiding.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, lijkt je dat wat? Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in de oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Een gezellige theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een theesessie met een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur


Workshop smartphone

De Palmpit 14.00 uur

Katja Staring van de Familie van i geeft een workshop over het gebruik van de smartphone. Deelname is gratis. Max. 10 deelnemers. Aanmelden: 035-693 87 86.

Broodje+

Brinklaan 36a 18.00 uur

Ruimte serveert weer Broodje+. Met broodmaaltijd, soep en een snack.

Goed Gesprek

Brinklaan 36a, 19.15 uur

Ruimte houdt een goed gesprek over de bijbel.

In de Praktijk

Praktijk Pitth 19.30 uur

In de Praktijk biedt geen pasklare antwoorden, maar geeft inzicht in hoe jij met bepaalde zaken omgaat, wat heb jij geleerd van huis uit, wat gebeurt er als je in conflict bent met een ander en hoe ga jij om met onzekerheid en verdriet. Info: www.spelend-verbinden.nl.

zaterdag 19 maart

Optreden

Vivium Godelinde 14.30 uur

Optreden van Erwin Rommert Weerstra. Kosten 5,50 euro of 1 strip van de strippenkaart.

Inschrijven Kindertuinen

Kindertuinen, Huizerweg
10.00 uur

Kinderen uit groep 5, 6 of 7 van een basisschool in Bussum of Naarden kunnen zich inschrijven voor een kindertuintje. Snel inschrijven, beperkt aantal tuintjes. Van begin april tot half september wordt er één uur per week (van 16.00 tot 17.00 uur) op de tuinen gewerkt. Er zijn groepen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Iedere groep bestaat uit 14 kinderen en wordt begeleid door twee tuinleiders. Kosten: 30 euro.

creatieve markt

De Palmpit
10.00 uur tot 15.00 uur

Een creatieve markt in het teken van Pasen. Er is van alles te koop, zoals sieraden, schilderijen, patchwork, houtsnijwerk, glaswerk, zeepkransen en servetten. De entree is gratis. Deelname alleen door niet-commerciële personen of instellingen. Kosten: € 5,- per tafel. Info: 035-6936297.

Paaslunch

De Schakel
11.00 uur

Start met koffie/thee, daarna een lunch met soep en een drankje. Kosten: 8 euro. Opgeven via de intekenlijst bij De Schakel in Naarden of via telefoonnummer 035-6949312.

Open dag Zorgeloos wonen

Vivium Godelinde 11.00 uur

Wonen in een prettig appartement, met gezelschap, faciliteiten en zorg dichtbij? Dat kan bij Vivium. Betaalbaar en in een fijne omgeving. Benieuwd naar de mogelijkheden? U bent van harte welkom voor een rondleiding, bijvoorbeeld tijdens de open dag op zaterdag 19 maart van 11.00 tot 14.00 uur in Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 of in De Gooise Warande aan de Mezenlaan 19 in Bussum.

Open Tennisdag

Gooische Vallei
11.00 tot 15.00 uur

Iedereen kan gratis kennismaken met tennis. Voor nieuwe junioren én senioren is er een gratis les. Verder: een tennisclinic volgen, basisslagen oefenen met een Tri-tennis, er is bungee tennis, een nieuwe minibaan voor de allerkleinsten. Info: degooischevallei.nl.

Optreden

Vivium Godelinde 14.30 uur

Erwin Rommert Weerstra speelt werken van o.a. Scarlatti, Brahms, Dvorák, Chopin en Liszt. De kosten bedragen 5,50 of 1 strip van de strippenkaart.

Gitaarmuziek in de Vesting

Gebouw de Hoed 16.00 uur

Leerlingen van de Gitaarstudio Naarden presenteren onder leiding van Leon de Kroes ensemble- en solorepertoire voor de gitaar. De toegang is gratis.

Goois Jazz Festival

Spant 18.00 uur

Kiwanis Naarden houdt het Goois Jazz Festival voor het goede doel. Met optredens van onder anderen Ruth Jacott, Garde du Nord en Alexander Beets. De opbrengst gaat naar het Friendship sport Centre. Kaarten € 42,50 via gooisjazzfestival.nl.

Soulshow Party

The Spot 21.00 uur

The Soulshow Party met DJ Ferry Maat. Het publiek kan dansen en luisteren naar de bekende soulclassics. Ferry Maat praat de plaatjes aan elkaar en ook zijn bekende jingles worden afgespeeld.

zondag 20 maart

Schakelfilm op Zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Een muzikale film. De maestro uit Limburg viert met zijn orkest zijn 25-jarig jubileum. Entree € 2,50, inclusief 2 x koffie of thee.

Johannes Passion J.S. Bach

Wilhelminakerk 14.30 uur

Inmiddels traditionele uItvoering van Bachs meesterwerk de Johannes Passion. Uitgevoerd door Vocaal Ensemble Voices uit Bussum met solisten en het Wilhelminaconsort onder leiding van Piet Philipse. Kerkzaal is open vanaf 13.45 uur, aanvang 14.30 uur. Toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Een optreden van muziekvereniging het Gooi met een fluit-, een sax-, een koper- en een klarinetensemble en een optreden van de jeugdgroep G-force. Het programma zal variëren tussen klassiek, jazz, Zuid-Amerikaans en Hollands. De entree is gratis.

maandag 21 maart

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Ontdek het bij WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan 354a in Bussum.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Voorlichtingsbijeenkomst 'Ik Leer Leren'

Praktijkruimte 20.00 uur

Training voor kinderen van groep 8, brugklassers en jongeren die vastgelopen zijn in het voortgezet onderwijs. Gratis toegang. Opgave via info@coaching-begeleiding.nl of bel 06-362 20 462.

dinsdag 22 maart

Busreis

Plus Keverdijk 8.30 uur

Wijkontmoetingscentrum De Schakel gaat naar advocaatproeverij Rosink in Dwingeloo. De kosten zijn € 53,- per persoon. Opgeven 035-6949312 Tiny vd Horst.

Naald & Draad

Trefpunt 10.00 - 12.00 uur

Deskundige vrijwilligers helpen gratis met het herstellen of vermaken van kleding. Locatie: H.A Lorentzweg 59, Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

*Mentorschap Midden Nederland zoekt een regiocoördinator. U biedt brede ondersteuning en geeft richting aan vrijwilligers die optreden als mentor.

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een coördinator gastheren/gastvrouwen.

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een vicevoorzitter om de huidige voorzitter te assisteren.

*Natuurmonumenten, Moestuinderij Stadzigt Naarden, zoekt spierkracht! Wie kan helpen bij zware klussen, zoals sjouwen, spitwerk, rekken maken en reparatiewerk?

Filmhuis Bussum

'Elser'.

THE DANISH GIRL is geïnspireerd op het Deense kunstenaarsechtpaar Einar en Gerda Wegener. Moeder wordt succesvol uitvindster in JOY. Waargebeurd. JHERONIMUS BOSCH –TOUCHED BY THE DEVIL beschouwt zijn oeuvre. KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller. In het poëtische AN groeit een onwaarschijnlijke vriendschap bij verleidelijk voedsel. SPOTLIGHT, spannende journalistieke speurtocht naar ontspoorde priesters in Boston, won twee Oscars. MEDITERRANEA volgt twee jonge Afrikanen in Europa. In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame jarenlang op de oprit van een schrijver. Meubelmaker ELSER beraamde een bomaanslag op Hitler.
Bloed, sneeuw en snedige dialogen in Tarrantino's nieuwste THE HATEFUL EIGHT.
THE ASSASSIN is een martialartsfilm vol visuele poëzie. Over de keuze tussen loyaliteit of eigen gevoelens. THE BIG SHORT volgt twee buitenstaanders die hun slag probeerden te slaan uit de economische crisis. Documentaire ERBARME DICH toont wat Matthäus Passion voor verschillende mensen betekent. In DE MISSIE mocht kolonel Joost de Wolf op de voet worden gevolgd tijdens de VN-vredesmissie in een instabiel Mali. BUURMAN & BUURMAN: AL 40 JAAR BESTE VRIENDEN! En een juweeltje voor kleuters: STORM, een verhuizing door de ogen van een 3-jarige.

'HCAW moet langer meedoen met de top'

Berrevoets terug als hoofdcoach

Na lang nadenken gaf Berrevoets HCAW toch zijn jawoord. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Na acht jaar keert Roy Berrevoets terug als hoofdcoach van de honkballers van HCAW. De Weesper werd twee weken geleden gepresenteerd door de Bussumse honk- en softbalclub en staat ondertussen te trappelen om van start te gaan.

Berrevoets kent de Bussumse honk- en softbalclub van haver tot gort. Als speler maakte de Weesper de successen van de Bussumse club mee en als coach stond Berrevoets ook al eerder voor de groep. Na zijn vertrek acht jaar geleden deed Berrevoets even een stapje terug. "Maar het voelt goed om er weer te staan", aldus de kersverse hoofdcoach.

Je keert weer terug als hoofdcoach. Hoe werd je benaderd?
"HCAW had geen hoofdcoach meer en zat daardoor met een probleem. De afgelopen maanden werd er volop gezocht, maar er werd geen goede hoofdcoach gevonden. De club klopte enkele maanden geleden al aan met de vraag om het roer over te nemen. Het leek me toen te druk om weer als hoofdcoach aan de slag te gaan. Als je het doet, moet je er wel helemaal voor gaan. Enkele weken geleden vroegen ze het nog een keer. Na wat nadenken hak je dan toch de knoop door en zeg je ja."

Wat gaf de doorslag om toch ja te zeggen?
"HCAW staat er goed voor. Er staat een prima team met een aantal uitstekende spelers en daarnaast klopt het plaatje eromheen ook. Dat geeft toch net dat extra duwtje om weer aan de slag te gaan. En daarnaast help je bovenal ook de club waar je al 30 jaar rondloopt, veel mensen kent en successen hebt gehad. Dat speelt ook mee."

Hoe voelde het om voor het eerst weer voor de groep te staan?
"Het was wel even wennen. Als je de afgelopen jaren met ervaren jongens hebt gewerkt waar veel vanzelf gaat en nu weer voor een jonge talentvolle groep staat, gaat het heel anders. Je coacht heel anders en let op andere zaken. Daarnaast heb je weer te maken met een echte topsportcultuur. Daar moet je wel even een knop voor omzetten. Maar het komt vanzelf goed."

Hoe staat het ervoor?
"Best goed. HCAW heeft een aantal sterke spelers aangetrokken en dat merk je. We hebben al enkele oefenduels gespeeld en over het spel waren we best tevreden. Het wordt afwachten hoe het straks gaat als de hoofdklasse van start gaat, maar we hebben alles wat we moeten hebben om te kunnen presteren."

'We hebben alles wat we moeten hebben om te kunnen presteren'

Welke plannen heb je met HCAW?
"HCAW zou een stuk langer kunnen meedoen met de toppers van het klassement. De afgelopen jaren wonnen we met regelmaat één van de duels tegen een sterkere ploeg, maar we moeten nu vaker twee keer aan het langste eind trekken: dan presteer je vanzelf beter en het speelt ook lekkerder. Maar aan de andere kant: de andere teams hebben ook heel wat stappen gezet. Je kunt zo'n honkbaljaar daarom amper voorspellen. Het wordt hoe dan ook een leuk en leerzaam jaar, voor de spelers en voor de coach."

Als het weer meewerkt start HCAW over een maand aan het hoofdklassejaar. De komende weken staan nog enkele oefenduels gepland. Komend weekend spelen de Bussumers onder meer tegen het Antwerpse Royal Greys. Daarna volgen nog duels tegen onder meer Corendon Kinheim, L&D Amsterdam Pirates en Vaessen Pioniers.

SDO verspeelt weer te veel kansen en komt tekort tegen RKAVV

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Te veel verspeelde kansen hebben de voetballers van SDO afgelopen weekend de kop gekost tegen RKAVV. De Bussumse hoofdklasser verloor met 2-0 en verspeelde dure punten.

SDO maakte te veel fouten, RKAVV begon wel sterk. De tegenstander van de Bussumers kreeg al snel kansen en kwam voor rust al op voorsprong: nadat SDO-keeper Thomas eerst nog twee keer redde, belandde een lange bal achter hem tegen de touwen. Na de goal kreeg SDO grote kansen om wat terug te doen, maar had pech.

Na de rust was het geloof op een goede afloop van SDO weg en kon RKAVV lang standhouden. SDO kreeg genoeg kansen om met een afstandsschot te scoren, maar de ploeg maakte de verkeerde keuzes. RKAVV scoorde nog wel en stelde de zege zeker.

BFC ploetert en pakt geen punten

BUSSUM - Een gebrek aan goede kansen heeft BFC afgelopen weekend de kop gekost tegen het veel lager geklasseerde Achterveld. De Bussumers konden geen potten breken en werden met 3-0 verslagen.

De Bussumers kwamen op het zeer slechte veld van Achterveld amper aan goed voetballen toe. Achterveld deed het een stuk beter en trakteerde BFC al snel op een 2-0 achterstand. BFC probeerde wel wat terug te doen, maar het had geen succes. Als het de Bussumers al eens lukte om op het knollenveld tot een goede aanval te komen dan kon de tegenstander de bal goed wegwerken. BFC kreeg slechts enkele kansjes.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. De twee ploegen hanteerden vooral de lange bal, waardoor van goede aanvallen geen sprake was. Achterveld kon verder zonder problemen standhouden. De ploeg maakte zelfs nog een derde goal. BFC kreeg alleen nog een rode kaart: de Bussumers speelde de slotfase met een ondertal na twee keer geel voor Daan Wassili.

Kans op revanche
BFC staat na afgelopen weekend teleurstellend achtste. Komend weekend speelt BFC de derby tegen ASV'65, een goede kans om revanche te nemen op het slechte spel van afgelopen weekend. Toch wordt het een zware klus voor de Bussumers: ASV'65 presteert veel beter en staat derde.

Allen Weerbaar weer te sterk

BUSSUM - Allen Weerbaar staat aan kop van het klassement en heeft verder afstand genomen van de concurrenten. De Bussumse voetballers waren afgelopen weekend met 1-2 te sterk voor de nummer twee van het klassement, Domstad Majella.

Allen Weerbaar moest voor rust op gang komen en voetbalde ondermaats. De Bussumers kwamen zelfs op achterstand te staan na een treffer van de Utrechtse amateurs. Na de rust rechtte Allen Weerbaar de rug en kwam het toch nog terug door doelpunten van de broers Kavas.

Met nog zeven duels te gaan heeft Allen Weerbaar ondertussen een voorsprong van 10 punten op de nummer twee van het klassement. Komend weekend spelen de Bussumers tegen het laag geklasseerde Kismet.

Bussumse hockeyers komen tekort

BUSSUM - Er werd goed gespeeld, maar toch hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend geen goed resultaat kunnen boeken tegen het hoger geklasseerde Victoria: 2-1.

De Bussumse ploeg was gewaagd aan de sterke Rotterdammers en speelde sterk. Het ontbrak de ploeg echter aan geluk bij het afronden van strafcorners, waardoor de tegenstander stand kon houden.

Komend weekend spelen de Bussumers tegen de nummer laatst van het klassement. Dan moet er gewonnen worden om afstand te houden en een goede kans te houden op klassebehoud.

Hockeysters houden koers
De hockeysters van Gooische houden koers aan kop. Afgelopen weekend waren de Bussumse vrouwen met 1-3 te sterk voor het lager geklasseerde Deventer.

Nederlaag voor DOC

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend dure punten verspeeld tegen streekgenoot Argus. De Bussumse ploeg werd met 9-15 verslagen door de Weespers.

DOC stond voor rust al op een achterstand. Doordat de Weespers vergaten weg te lopen, hadden de Bussumers lang kansen op een goed resultaat. Na rust kon Argus alsnog een gat slaan.

Instituut Roodhuyzen aan de Graaf Wichmanlaan 21.

In februari 1966 schrijft Hans van Eeden twee autobiografische artikelen in de Bussumse Courant. In een ervan over het besluit van vader Frederik van Eeden en moeder Martha van Vloten om hem en zijn broertje Paul niet naar de gemengde klompenschool of de jongensschool te laten gaan. De derde mogelijkheid in het dorpje Bussum anno 1890 is het meisjes-instituut van Anna Roodhuysen aan de Graaf Wichmanlaan.

"Deze kostschool voor 'jonge dames' werd door mijn bezorgde ouders uitverkoren om hun beide zoontjes de eerste beginselen van wijsheid en maatschappelijke deugd bij te brengen. Waarom juist daar, waar toch alleen meisjes thuishoorden? Voor hen, die mijn ouders hebben gekend was dit geen raadsel. Deze twee voortreffelijke mensen toch konden van hun medeschepselen veel, zeer veel verdragen, maar geen lelijkheid en vooral geen grofheid."

Foto: Ingrid Handjes
De Gooi en Eemlander van 12 februari 1881. Foto: I

Van de gedetailleerde beschrijving van zijn schooltijd op het chique internaat door de in 1966 bijna tachtigjarige Van Eeden is een aantal aspecten intrigerend. Zo worden de leerlingen niet met cijfers beoordeeld maar met, uiteraard, Franse- woorden ("bon", "demi-bon", "des"(désordre), "moof"(mauvaise marque) en "point de conduite"). Op een kaart werden de goede kwalificaties genoteerd. Hans van Eeden: "Was de kaart vol, dan mocht je haar thuis laten zien en een boek uitzoeken (dat de ouders overigens mochten betalen!). Ik heb dit hoogtepunt maar ééns bereikt, maar het werd dan ook "Jacob Eerlijk" van kapitein Maryat. Een verrukkelijk boek."

Zo werkt het dus, vader is schrijver, het huis staat vol boeken, de ene beroemde schrijver na de andere geniet van de gastvrijheid van Martha van Vloten. En je onthoud deze gebeurtenis.

En dan de danslessen op de kostschool. "Wel moet ik nog opmerken dat men bij sommige dansen, lanciers bv., niet liep of huppelde maar schreed. Met volmaakte élégance. Hierbij paste ook voor de heren de hoofse neiging en voor de dames de diepe révérance. Ook werden op kinderpartijtjes handschoenen gedragen." De tegenstelling tot het leven op de kolonie Walden van de socialistische vader Frederik in zijn arbeiderskleding kan niet groter.

Wie de memoires van Hans van Eeden helemaal wil lezen kan deze op het Gemeentearchief Gooise Meren in Naarden-Vesting inzien. In de Bussumse Courant van februari 1966.

Hans Jonker

INDISHA heeft concept met landelijke bekendheid

BUSSUM - Het avontuur dat Jeanine Wolthuis vijf jaar geleden begon met de winkel en de beautysalon aan de Huizerweg is inmiddels uitgegroeid tot een concept met landelijke bekendheid.

Ze wilde het anders doen. Wolthuis heeft jarenlang voor grote cosmetica-merken gewerkt en verrichtte heel wat speurwerk en onderzoek naar 100% pure cosmetica. Cosmetica zonder parabenen of andere schadelijke stoffen. Haar conclusie: er zijn maar enkele merken die dit waar kunnen maken. Een winkel en beautysalon zoals zij die voor ogen had, met alleen maar echte 'pure cosmetica', was helemaal niet te vinden. Met haar lijfspreuk 'If you can't eat it, don't put it on your skin' maakt ze een duidelijk statement. "Wat schadelijk is voor je lichaam, dat smeer je niet op je huid. Het gaat namelijk net als voeding rechtstreeks je lichaam in. Sterker nog, het blijft in je lichaam en richt onherstelbare schade aan." Om te vieren dat INDISHA vijf jaar bestaat worden een aantal cosmeticamerken in het zonnetje gezet en zijn er vijf weken lang allerlei activiteiten. Minifacials, demo's, productspecials en winacties van onder andere dr. Baumann, dr. Alkaitis, Florascent parfums en kindercosmeticamerken.

Verka en Zoya knippen al 15 jaar in de Kapelstraat

Veel vaste klanten

Zoya en Verka in hun winkel aan de Kapelstraat. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De tijd is voorbijgevlogen voor Verka en haar dochter Zoya. Het is precies 15 jaar geleden dat moeder Verka, Bulgaars van geboorte, de Turkse kapsalon in de Kapelstraat begon. Eerst samen met een vriend, maar nu alweer 8 jaar samen met haar dochter.

De samenwerking bevalt goed. Knippen, kleuren, permanenten, kinderen, dames en heren: de dames zijn allround. En hoewel de dames Turks van origine zijn, is het klantenbestand dat zeker niet. "Ik denk dat 90 procent van onze klanten niet Turks is. We hebben erg veel vaste klanten. Mensen die hier echt al vijftien jaar binnenlopen, waar we een goede band mee hebben."
Dat de vaste klanten graag bij moeder en dochter worden geknipt blijkt wel uit de vele reacties die ze hebben gekregen. De ballonnen voor de deur en het bordje '15' verbaast ook veel mensen. "Dan zeggen ze: zitten jullie hier al zo lang? We krijgen bedankjes en ook bloemen. Wij vinden dat heel speciaal en willen dan ook al onze klanten bedanken voor het vertrouwen in ons."

23 / 28

De Nacht

Oud-wethouder Wil de Vries-Kempes en haar man als Yoko en John Lennon.

NAARDEN - De Nacht van Naarden afgelopen vrijdag was een schot in de roos. De kanonniers in het Vestingmuseum voerden een toneelstuk op. In het Comenius Museum was prachtige muziek en in het Weegschaalmuseum was een voorstelling over heksen. Archivaris Medema haalde vele mooie verhalen aan over het ontstaan van Naarden. In de Grote Kerk was muziek uit de jaren 60.

Flower Powerfeest met Goois Vocaal Ensemble.
Een feestje in de kerk.
Archivaris Anne Medema spreekt over de stad Naarden.
Klassieke muziek in het Comenius Museum.
De kanonniers van het Vestingmuseum in kostuum.
Het Weegschaalmuseum is erg populair. Rijen voor de deur.
Een glaasje glühwein bij Even Eten en Drinken bij De Doelen.
Voor de gelegenheid wordt een 'huwelijk' gesloten.
De organisatie van de Nacht van Naarden kan tevreden terugkijken. Foto: Erik-Jan Geniets

Ook grote maten onderbroeken nachthemden pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed Con-Ta Gino-Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-Stad. Marjon vd Wal

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr voor horeca en/of tuin. Afwisselend en lekker buiten. Kijk voor de locatie op
www.midgetgolfbaan.nl of bel
06-53818288 (Frieda)

Thais massage Ban Wiangtjan. Sinds 2013 zijn wij gestart met een team van zeer ervaren masseuses die u kunnen helpen bij diverse lichamelijke klachten. Laarderweg 22, 1402 BJ. mail: wiangtjan@gmail.com tel: 035-7851359 of
06-46890213! Tot snel!

035-6839235 Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Ital.

GARAGES TE HUUR, BUSSUM-Zuid, huur € 130,- p.m. NAARDEN, Pr. Beatrixhof nabij Vesting, huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

TE HUUR GARAGE in Bussum en Naarden vanaf € 115,- per maand. 06-53501838

Te huur in Bussum: WERK-, HOBBY-, OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur
€ 122,- p/m. Info 06-10397243

Op zoek naar een tijdelijke werkplek? 'Vesting-werk-plek' Naarden biedt tijdelijke kantoorwerkplekken. Informeer via info@vestingwerkplek.nl of bel 06-52457618.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

FOURNITUREN HANDWERKEN MARION EN YOUR SELELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM ENTREE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. REPERATIE NAAI-LOCKMACHINES EN 20% KORTING OP ALLE KATIA HAAK/BREIGARENS

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Goudkoers hoog! T.k. gevr: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

APPLE HULP NODIG? Vragen over uw MacBook, iMac, iPad, Apple cursussen meer info:www.digiit.net Kees Vlaanderen tel: 06-34071112 De Apple specialist van 't Gooi.

Gezocht: schoonmaakduo met goede ref. voor 5 uur per week. Tel.: 06-29080362

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Zondag 20 maart grote vlooienmarkt sporthal De Trist Baarn 9.30 t/m 16.30 uur huur kraampje tel.: 034-3442962 of 06-20409311 Org Jo-Jo

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis.
W. Aleva. Tel.: 035-6982840

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.