BussumsNieuws

14 mei 2014

BussumsNieuws 14 mei 2014


Bussum weer heel even 'legerdorp'

Foto: Bob Awick

Een lange stoet oude legerauto's en motoren en langs de kant weer vele toeschouwers: de tocht van Bussum Bridgehead door het dorp was zaterdag weer een succes. Na een lange tocht door de streek kwam de stoet rond 15.00 uur aan. Langs de kant stonden veel toeschouwers te klappen en foto's te nemen van de oude auto's en motoren.

VVD, D66, PvdA en GL gaan Bussum besturen

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een college van VVD, D66, PvdA en GroenLinks zal de komende anderhalf jaar Bussum gaan besturen. Eventueel zou ook het CDA nog een rol van betekenis kunnen spelen. Er wordt nog verder onderhandeld en doorberekend, maar de formateurs hebben alle vertrouwen dat er een goed programma komt.

Formateurs Paul Barneveld (VVD) en Elbert Roest (D66) laten weten dat VVD, D66, PvdA en GL het doel hebben om met veel vertrouwen door te borduren op de voorgaande jaren. Toch zullen er ook wat veranderingen plaatsvinden. "We moeten hard doorwerken om straks zo goed als het kan te fuseren. We moeten ervoor zorgen dat het bestuur van Bussum de kracht heeft om dat goed op poten te zetten en de komende jaren een voortrekkersrol kan nemen", verklaarden de formateurs. Ook hoopt men op enkele andere punten stappen te kunnen maken.

College
Het college van B en W zal de komende anderhalf jaar nauwelijks veranderen. Als alles volgens plan verloopt nemen Adriana van den Berg (VVD), Gerard Boekhoff (PvdA) en Nen van Ramshorst (GL) weer plaats op het pluche. Namens D66 wordt Lia de Ridder, nu nog wethouder in Blaricum, naar voren geschoven als wethouder. De Ridder krijgt waarschijnlijk Ruimte en Burgerparticipatie in haar portefuille. "We hebben daarmee een ervaren kracht gevonden om het wethoudersteam te versterken."
Er wordt nu verder gesleuteld aan het programma. VVD, D66, PvdA en GL hebben als doel een breed gedragen programma te presenteren. Het CDA mag, als het geraamte van het programma vaststaat, ook nog punten aandragen. Het CDA zou zelfs eventueel nog toegevoegd kunnen worden aan de coalitie. Het collegeprogramma moet nu snel klaar zijn. Het streven is om halverwege volgende maand de wethouders te benoemen.

Aanleg schermen langs spoor

BUSSUM - De aanleg van de geluidsschermen langs het spoor van Bussum gaat van start.

Vanaf deze week start de spoorbeheerder met het opgraven van kabels. Rond de zomer worden de eerste palen en schermen geplaatst. Er worden zogenoemde kokosschermen geplaatst. Op den duur moeten deze schermen ervoor zorgden dat omwonenden minder last hebben van het treinverkeer. De werkzaamheden kunnen de komende maanden wel overlast veroorzaken. Er worden elke dag gewerkt van zeven uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. De schermen, die ongeveer 4 meter hoog zijn, komen langs het spoor over een totale lengte van twaalfhonderd meter tussen Naarden-Bussum en Bussum Zuid. Al met al duren de werkzaamheden tot begin volgend jaar.

Heijman tekent pardon

BUSSUM - Net als veel andere burgemeesters steunt ook de burgemeester van Bussum de oproep aan Den Haag om de afgewezen aanvragen voor het kinderpardon te heroverwegen.

De burgemeester doet dat mede na een oproep van Hart voor Bussum, PvdA, GL, GOP en CU.

De afgelopen weken werd bekend dat een groep, goed gewortelde, allochtoonse jeugd terug moet naar het land van herkomst omdat hun aanvraag voor een pardon werd afgewezen.

BoodschappenPlusBus verwoest

De bus werd verwoest door de brand. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een enorme domper voor Versa, het Ouderenfonds, en Bussumse ouderen: een brand heeft de BoodschappenPlusBus woensdagnacht verwoest.

De brand ontstond 's nachts rond twee uur. De bus stond geparkeerd aan de Huizerweg en werd totaal verwoest door het vuur. De brandweer kon de brand wel snel blussen, maar de bus bleek niet meer te redden. De brandweer vermoedt dat de brand veroorzaakt werd door kortsluiting. De bus werd meteen weggesleept.

Met de BoodschappenPlusBus werden ouderen door Versa meegenomen voor dagtochtjes.

5

trouwlocaties heeft Bussum vanaf deze maand

Nederland in den goeden ouden tijd

Een dagboek van twee studenten die een beeld geven van Nederland omstreeks 1832. Zij komen ook in onze regio. Meestal maakten studenten ter afsluiting van hun studie een Grand Tour door Europa. Jacob van Lennep, en zijn vriend Dirk van Hogendorp, deden het anders en gingen te voet, per trekschuit en per diligence en geven op een cynische en humoristische wijze een beeld van het negentiende eeuwse Nederland. Een citaat:

"15 Augustus. Door het aangename Bosch van Laren en het mindere Princessebosch keerden wij terug, te half twee aten wij en verlieten te half drie het aangename Soestdijk. Na langs een vaart en langs eene heide gewandeld te hebben, kwamen wij in een dennebosch, waar ons neef Fr. v.d. Poll achterop reed in een chais en ons zeide dat wij vlak bij Jagtlust waren. Oom v.d.Poll, die 's morgens een flaauwte gehad had, vond ik zeer afgevallen".

Een nazaat van Mr. Van Lennep gaf toestemming om het uit te geven. Historica Marie Elisabeth Kluit (1903-1977) verzorgde de uitgave en schreef de inleiding. Uitgever W. de Haan te Utrecht gaf het in 1942 uit. De illustraties zijn ontleend aan oude gravures. Achterin aantekeningen, een register en twee ingeplakte uitklapplaten: een afstandstabel en een landkaart uit 1821.

N.B. Geert Mak hertaalde onlangs het verhaal en maakte een radio- en tv-serie over deze tocht.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: jslaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; 12.00 u. Eucharistieviering voor gezinnen, Eerste H. communie; za. 17/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M.Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen L. Westgeest; vr. 16/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.A. Samsom; 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. A. Overdiep
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Ringdag in Almere
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. W.D.C. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Frans Rijnja 1949 - 2014

Foto: jessica de jong

Op 7 mei jl. kwam het bericht, zoals dat heet, toch nog onverwacht, dat mijn goede vriend Frans Rijnja was overleden. Hieronder een kort in memoriam van een waardevolle Bussumer. Gekend en geliefd door velen.

Mijn herinneringen aan Frans gaan terug tot medio jaren 60. Wij deelden onze belangstelling voor alles wat met de natuur in onze omgeving te maken had. Met name het Laegieskamp werd door ons intensief bestudeerd. De vogelstand werd door Frans vanaf het prille begin op nauwgezette manier bijgehouden. In dagboeken die uitblonken door secuurheid, kennis van zaken en waarheidsgetrouwheid. Enkele namen uit die beginperiode die ik nog altijd associeer met Frans zijn Jan Bos, Dick Visser, Jelle Harder, Carla Holzenspies, Barend van Ingen, Albert Beintema en vele anderen. Belangrijk in Bussum werd Frans toen hij zich met volle inzet ging bezighouden met de kindertuinen aan de Huizerweg en met de aangrenzende bijentuin. Frans werd zeker in de imkerij geprezen om zijn aandacht en kennis van de bijenteelt. Reptielen en amfibieën, insecten, vissen en kleine zoogdieren, alle meldingen waren welkom, werden geregistreerd en naar belanghebbende instanties doorgestuurd. Het voert te ver om alle zaken waar Frans zich mee bezighield hier te memoreren. Duidelijk is dat met het verscheiden van Frans een waardevol persoon is heengegaan. Zijn naam zal lange tijd blijven weerklinken en bij velen een prettige klank behouden.

Weerbericht

Overgang naar droog weer, geleidelijk minder koel
Er komt deze week een einde aan het natte en koele meiweer. De depressie vult op en maakt plaats voor een hogedrukgebied. Dat wordt donderdag/vrijdag boven de Britse eilanden en het Noordzeegebied verwacht. De kans op regen neemt daardoor sterk af. De temperatuur stijgt in het weekeinde naar normale waarden van circa 18 graden. Nadien mogelijk nog iets hoger.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag en vrijdag wordt droog weer verwacht. Het is wisselend bewolkt. Er trekken enkele wolkenvelden over, maar er wordt ook geregeld zonneschijn verwacht. De zwakke tot matige noordenwind houdt het nog vrij koel. Donderdag wordt het 14 à 15 graden, vrijdag 16 à 17 graden. De nachten zijn vrij koud met een minimumtemperatuur van rond 4 graden.

Het weekeinde
Voor het weekeinde wordt een mix van wolkenvelden en enkele zonnige perioden verwacht. De kans op een bui is zaterdag klein, maar wordt zondag iets groter. Zaterdag waait er een matige noordwestenwind. Zondag krimpt de wind naar zuidwest. De nachten zijn minder koud met een minimum rond 8 graden. In de middag stijgt de temperatuur tot circa 18 graden.

Weetje
Het weer in mei kan net zo grillig zijn als in april. Het kan erg koel zijn, maar ook al zomers warm. Mei is met gemiddeld 207 uur wel de zonnigste maand van het jaar. Uitschieter was de recordzonnige mei van 1989 met 331 uur zon. Dat was zelfs ook de zonnigste maand ooit. De warmste meimaanden waren die van 1992 en 2008 met al circa 10 zomerse dagen (25+) .

Hennepplantage aan Aagje Dekenlaan

BUSSUM - Aan de Aagje Dekenlaan heeft de politie maandag een hennepplantage opgerold. Er wordt nog gezocht naar de teler.

Ter plaatse werden zo'n 225 hennepplanten aangetroffen. Daarnaast bleek dat er stroom werd afgetapt. De planten werden dezelfde dag nog afgevoerd. De politie heeft nog geen mensen kunnen aanhouden. Er wordt nog onderzoek gedaan.

Van Ramshorst gaat voor paden van asfalt

BUSSUM - Wethouder Nen van Ramshorst gaat onderzoeken of alle Bussumse fietspaden standaard van asfalt of beton kunnen worden.

Dat heeft Van Ramshorst afgelopen weekend toegezegd toen ze de klachten van het Fietsmeldpunt van GroenLinks overhandigd kreeg.

Het plan om de paden te veranderen zat tussen één van de klachten van Bussumers. Van Ramshorst noemde het voorstel 'interessant' en gaat onderzoeken of het plan doorgevoerd kan worden.

Ontknoping formatie na warrige onderhandelingen

VVD praat met D66 parallel aan onderzoek informateur

Het oude college (nog met burgemeester Schoenmaker) wisselt alleen Paul Barneveld in. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - De dag na de verkiezingen ging de VVD om tafel met D66, PvdA, GroenLinks, CDA en GOP. Toen wilde D66 ineens niet in het college. De VVD droeg het stokje over aan Hart voor Bussum die opperde een informateur aan te stellen. René Wallenberg ging aan de slag met steun van alle andere partijen. Op de avond dat hij met zijn bevindingen kwam, maakte de VVD bekend een coalitie rond te hebben met D66, GroenLinks en de PvdA.

Het publiek in de raadzaal reageerde dinsdagavond verbaasd op de ontknoping van de coalitie-onderhandelingen. Want hoe kan het dat de VVD, die als grootste partij van Bussum als eerste mocht formeren, er eerst niet uitkwam, vervolgens akkoord ging met het aanstellen van informateur René Wallenburg, nu toch opeens haar eigen coalitie presenteert?

'Het lijkt wel theater. Parallel werd een ander traject opgestart'

D66
De veranderde opstelling van D66 lijkt hierin een belangrijke rol te spelen. Dat D66 uiteindelijk wel in het college gaat, na eerder 'nee' te hebben gezegd, komt volgens fractievoorzitter Loek Schmidt doordat de "verschilpunten op misverstanden berustten". Dat de democraten nu wel meedoen, doen ze "in het belang van Bussum".

Tegelijkertijd met het onderzoek van informateur Wallenberg bleef de VVD doorpraten met D66. René Wallenburg was daarvan op de hoogte, maar besloot er geen melding te maken omdat hij bezig was met zijn eigen taak: het onderzoek naar mogelijke combinaties van partijen om tot een meerderheid in de raad te komen. De snelle komst van de nieuwe coalitie had Wallenberg niet verwacht.
"Het was me bekend dat er wat speelde, maar dat men al zover was, heeft ons allemaal toch nog verrast. VVD, D66, GroenLinks en PvdA hadden beter later bekend kunnen maken dat ze samen verder onderhandelen. Nu ontstaat er weer een hele rel. Maar aan de andere kant is er nu wel een stap gezet om tot een akkoord te komen. Dat was wel het doel."

Zetels in Bussum

De grootste partij is de VVD met vijf zetels. Ook Hart voor Bussum heeft vijf zetels, maar met iets minder stemmen. Dan volgt D66 met vier zetels en de PvdA met drie zetels. GroenLinks, CDA en GOP hebben ieder twee zetels. De nieuwe coalitie van VVD, D66, PvdA enGroenLinks heeft samen veertien van de 23 zetels in de raad: een meerderheid dus, maar geen ruime. Daarom mag het CDA nog aansluiten van de coalitie.

'De oude, gevestigde politiek blijft nu in de voorste gelederen staan'

De VVD was op haar beurt weer verbaasd dat Wallenberg geen melding maakte van het feit dat de liberalen parallel aan zijn onderzoek zelf ook verder onderhandelden met met name D66. "Hierdoor zijn andere partijen onnodig verrast en is de indruk ontstaan van achterkamertjespolitiek", meldden de liberalen vorige week in een persbericht. "De VVD Bussum betreurt dit en is teleurgesteld over het proces. De VVD is voorstander van een transparant coalitieproces."

Oppositie
De grote winnaar van de verkiezingen, Hart voor Bussum, belandt met vijf zetels in de oppositiebanken. Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets laat desgevraagd weten dat het allemaal veel weg heeft van een 'theatershow'. "Ik vind het vooral vervelend dat men niet had laten weten dat er achter de schermen verder werd gepraat. De informateur was unaniem aangesteld en iedereen kon zijn zegje doen, maar parallel werd er dus een ander traject opgestart." Ook verbaast ze zich over haar oude partij D66. "Op 22 april werd nog gezegd dat ze niet mee wilden doen aan een college. Ook zeiden ze voorstander te zijn van een open proces. Maar wat doen ze? Ze duiken de achterkamertjes in en doen nu mee aan de coalitie."

Ook de Gooische Ouderen Partij, die twee zetels heeft behaald, zit in de oppositie. Harry Visser vindt dat het formatieproces 'knullig' is verlopen. "Wij waren niet op de hoogte van wat zich in de achterkamertjes afspeelde. Ik vind het respectloos naar de burgers, die een andere politiek wensten. De VVD had alle andere politieke partijen moeten informeren. René Wallenburg heeft zich nodeloos in het zweet gewerkt, terwijl de raad unaniem achter hem stond toen de informatieopdracht werd verleend. De oude gevestigde politiek blijft nu in de voorste gelederen staan en dat verdient niet de schoonheidsprijs als diezelfde partijen propageren transparant en vernieuwend te zijn."
De GOP noemt D66 een 'onstabiele politieke partij'. Visser voert daar een aantal redenen voor aan. "Pas op de dag van de verkiezingen werd duidelijk dat de fractievoorzitter werd gewisseld. Ook heeft D66 in de openbare vergadering gezegd niet aan een coalitie deel te nemen en nu doet ze dit opeens wel."

Voor het CDA staat de deur nog open om mee te doen aan de nieuwe coalitie. Toch lijkt de kans klein dat de christen-democraten hiervoor zullen kiezen. Fractievoorzitter Lodewijk Zweers laat weten dat hem vooral dwars zit dat het beetje onderlinge vertrouwen nu weg is.
"We zijn bewust uit de eerste coalitieronde gestapt omdat we weinig vernieuwingen zagen. Alle CDA-punten zijn al uit het programma geschrapt. Natuurlijk zullen we er nog over nadenken. In een gedoogconstructie zullen we niet uit de verf komen, daarom is de kans klein dat we ons zullen aansluiten bij deze coalitie."

Jongen op straat beroofd

BUSSUM - Een groepje mannen heeft afgelopen week een Bussumse jongen (15) op straat beroofd. Het voorval gebeurde rond het Willem Bilderdijkpark.

Het slachtoffer reed met 3 anderen op de brug voor het park. Daar werden ze tegengehouden, waarna de daders de jongen dwongen om mee te lopen naar het park. De jongen moest een jas, een telefoon en een portemonnee met geld afstaan. De overvallers sloegen vervolgens op de vlucht, het slachtoffer alarmeerde even later de politie.

Onderzoek
De recherche doet nu onderzoek naar de zaak. Er wordt gezocht naar 4 lichtgetinte mannen, allemaal rond de 20 jaar oud. De mannen waren rond de 1.80 meter lang en hadden allemaal zwart haar. Een van de daders had opvallend zware wenkbrauwen, een ander had kort opgeschoren haar en droeg een joggingpak. Contact opnemen met de recherche kan op 0900-8844.

Werk afgerond

BUSSUM - De aannemer heeft het werk aan de Spijkerstraat en de rest van de buurt afgerond. Vlak voor het weekend werden de straten weer geopend voor verkeer.

De afgelopen maanden werd er ondergronds gewerkt en werd er herbestraat. De straat kan nu weer jaren mee. Eerder werd al de speelplaats van de buurt helemaal aangepakt en heropend. Door de hele buurt geldt vanaf nu een 30-km/uur-zone.

Trouwen in een kapel

BUSSUM - Aanstaande echtparen kunnen vanaf nu ook de keuze maken voor de Majellakapel van de NPB-kerk aan de Iepenlaan als trouwlocatie.

De kapel kan vanaf nu geboekt worden. Met het benoemen van de extra plek komt het totaal aantal trouwlocaties op 5. Er kon al getrouwd worden op het gemeentehuis, Fort Werk IV aan de Dr. Abraham Kuyperlaan, Theater Spant! en The Spot.

Lokale hapjes en drankjes op streekmarkt Tafel4

Foto: Bob Awick

Van hapjes en drankjes tot handgemaakte kleren: Bussumers konden zaterdag volop lokale producten kopen op de streekmarkt van Tafel4 op het Julianaplein. De streekmarkt werd zaterdag voor de 5e keer gehouden. Hoewel de markt altijd zeer geliefd is, was het nu door de regen niet altijd even druk. De deelnemers hopen dat de eerstvolgende markt in juni wel goed bezocht wordt en dat het weer dan wel meewerkt. Daarna komen er in september en oktober nog markten.

'Doe ook overdag het nachtslot op de deur'

Ex-boef helpt Bussumse buren van bpv

Goed opletten wat je zelf kunt doen. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Hoe kun je voorkomen dat je raam wordt opengebroken of je deur wordt geforceerd? Om dat te helpen voorkomen heeft ex-inbreker Willem woensdag met buurtbreventievereniging GeenGedonder.nu een rondje gemaakt door de buurt rondom de Huizerweg.

Lopend door de Bisonlaan en aangrenzende straten ziet Willem overal mogelijkheden om in te breken. "Kliko's kun je echt niet in de tuin laten staan, want dat zijn geweldige opstapjes. Ook te veel groen biedt een mooie schuilplek." Verder ziet hij in één oogopslag wat voor sloten er op de deuren zitten. "Doe ook overdag het nachtslot erop en open alleen je ramen als je zelf thuis bent. Veel inbraken gebeuren 's morgens als de man naar het werk gaat en de vrouw de kinderen even naar school brengt."
Buurtbewoners kunnen behalve hun eigen huis ook dat van de buren in de gaten houden. "Als er veel sociale controle is, dan maak je het een inbreker lastiger. Spreek dus onbekende mensen aan en bel bij verdachte situaties de politie." De bpv merkt dat de bewoners al een stuk alerter worden op verdachte situaties.

Tweetal gezocht voor stelen bankpas

BUSSUM - Voor een al langer lopend onderzoek zoekt de recherche een man en een vrouw. De twee zouden afgelopen december een bejaarde Naarder (79) hebben bestolen van een bankpas en daarmee geld hebben opgenomen.

Het voorval gebeurde afgelopen december aan de Landstraat. De bejaarde man nam geld op. Toen hij het geld pakte, leek er geld op de grond te vallen. De man en de vrouw spraken de Naarder aan en pakten het geld voor hem op. Ondertussen pakte één van de twee snel de bankpas van de man en gaf hem een andere pas terug. De man ontdekte dat later toen bleek dat de onbekende man en vrouw 1500 euro van zijn rekening hadden opgenomen.

Zoektocht
Er wordt nu gezocht naar de man en vrouw. De twee waren tussen de 35 en 45 jaar oud. De man droeg een nette, lange zwarte jas en was wat groter dan de vrouw. De vrouw droeg een hoofddoek.

Govert Muijs

58 jaar
Kunstenaar en aanjager van Arte Temporale
Bussumersinds 1981

Foto: Govert Muijs

Je bent kunstenaar. Wat voor werk maak je zoal?
"Echt van alles. Vooral portretten van mensen en grote werken van landschappen. Momenteel maak ik een grote wandschildering van een paar beesten. Ook heel erg leuk."

Wat maakt het werk zo leuk?
"Je maakt elke keer wat anders. Een voorbeeld: je probeert van elk portret wat aparts te maken, hoeveel je er ook maakt. Dat maakt het elke keer weer een avontuur."

Wat maak je graag?
"De portretten leveren geld op, maar modeltekenen heeft toch echt de voorkeur. Vooral omdat je dan snel moet werken en nauwelijks kunt nadenken over hoe je het op het doek brengt. Je moet vooral snel schakelen. Dat levert ook de leukste werken op."

Welke persoon zou je graag nog een keer portretteren?
"De burgemeester, met ambtsketen en al. Jaren geleden heb ik ook een portret gemaakt van Willem Holtzhuizen, toen nog de burgemeester. Hij heeft toen acht keer geposeerd. Dat was erg leuk. De burgemeester mag contact opnemen om een afspraak te maken, zodat we aan de slag kunnen gaan."

Heb je nog andere hobby's?
"Vooral veel bewegen. Zo tennis en zeil ik graag. Daarnaast doe ik aan langeafstandwandelen. We hebben plannen om naar Santiago de Compostela te gaan wandelen, een tocht van zo'n 2600 kilometer. Best een forse tocht en een enorm avontuur."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Van alles, maar vooral veel over kunst en de lokale kunstenaars. Dat komt vooral omdat ik ook tot de kunstcommissie van de gemeente behoor."

Als je zelf een dag burgemeester van Bussum bent, dan...
"... zou ik het parkeerplan nog eens onder de loep nemen. Het zou het centrum ten goede komen als je ook kosteloos kunt parkeren. Daar zouden ondernemers ook veel aan hebben. Daar zou de gemeente echt wat aan mogen doen."

Jeugdronde van Bussum keert weer terug

De ronde werd eerst verreden op het Prinses Margrietplantsoen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Jeugdronde van Bussum komt weer terug. Over 3 weken wordt weer het startschot geven voor de ronde van GWC De Adelaar.

Het parcours van de jeugdronde gaat nu over de weg rond de oude begraafplaats van Bussum. De route gaat onder andere langs sportcentrum De Zandzee. Aan de Jeugdronde van Bussum doen elk jaar weer vele jonge rennertjes mee. Een jaar geleden moest de jeugdronde op het laatste moment worden afgeblazen. Er waren toen problemen met het parcours.

Vanavond bewoners-avond

BUSSUM - Bussumers en de bewoners van Naarden en Muiden kunnen vanavond meepraten over welke koers er gevaren wordt als de gemeenten straks fuseren.

Volgens de gemeenten vormt het bepalen van de koers een van de eerste stappen om straks samen te gaan en één gemeente te vormen. Voordat de gemeenten straks fuseren moeten er nog veel gebeuren. Al met al is het streven om over anderhalf jaar alles afgerond te hebben. Na de avond met de bewoners worden de resultaten besproken door de gemeenteraad.
De 'meedenk-avond' start vanavond om half acht en wordt gehouden in het Willem de Zwijger College.

Web topvijf

1. Bussumse jongen overvallen
2. Paul Barneveld (VVD) en Elbert Roest (D66) als formateurs aan de slag
3. Nieuwe coalitie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks
4. VVD: 'Geen achterkamertjespolitiek'
5. HvB: 'Vergadering over coalitie was theatershow'

Vrouwen gaan in Filmhuis Bussum op zoek naar 'geluk in de liefde'

'Happily Ever After' zet aan tot denken

Tatjana en Fre tijdens de workshop over liefde. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

'Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt, blijf trouw aan jezelf'

BUSSUM - De documentaire 'Happily Ever After' van de Kroatische filmmaker Tatjana Božic, die afgelopen donderdag in Filmhuis Bussum werd getoond, riep uiteenlopende reacties op. Van "ze komt over als een egoïstische vrouw, hard, die haar exen onsympathiek in beeld brengt" tot "prachtige film van een vrouw die in al haar kwetsbaarheid op zoek gaat naar 'wat er mis ging' in haar vorige relaties." Vijfendertig vrouwen vulden de kleine zaal. Er paste geen man meer bij…

Janine Beulink, directeur Filmhuis Bussum, herkent die uiteenlopende reacties wel. "Veel van de films en documentaires die we in Filmhuis Bussum tonen hebben een extra laag en die is zeker niet altijd gericht op feeling good." Om de avond een speciaal tintje te geven had Filmhuis Bussum een documentaire met workshop georganiseerd. Tatjana reist in 'Happily Ever After' door heel Europa langs haar exen om antwoord te vinden op de vraag waarom al haar liefdesrelaties altijd stuklopen. Ze schuwt daarbij de emotie niet: ruzies, liefdevolle ontmoetingen met ex-schoonmoeders, nieuwe partners en kinderen van haar exen. Bijna iedereen lijkt de draad van zijn leven te hebben opgepakt. Behalve de filmmaakster zelf, die nog steeds bleek te worstelen met het falen van haar relaties. De scène waarin haar moeder haar zegt: "jij wordt nooit gelukkig" en waarin haar vader met één prachtige zin haar falen in haar liefdesleven omschrijft, maken diepe indruk op de zaal. Toch werd er ook een hoop gelachen tijdens de documentaire. Tijdens de workshop werd het thema 'Hoe gelukkig te zijn in de liefde' eens goed onder de loep genomen.
De workshop vond plaats in gezelschap van Tatjana Božic en werd met de nodige relativerende humor verzorgd door theatercoach en 'Dr. Love' Fre Hooft van Huysduynen. Gevoelens, tips, interessante weetjes, ergernissen en onderwerpen van echtelijke ruzies werden openlijk besproken. Eén tip mondde zelfs uit in een geheel nieuw fenomeen: de compensatieman. De compensatieman komt om de hoek kijken als je niet meer voldoende uit je eigen relatie kunt halen, als je onrustig wordt en 'compensatie' zoekt voor wat je nu niet hebt. Vrouwen, jong, oud, met of zonder gezin: de issues waar ook vrouwen in Bussum mee worstelen zijn universeel. Gehoorde opmerkingen waren:
'Ik wil sterk zijn en alles alleen kunnen doen.' 'Ik vind dat ik alles goed moet doen.' 'Ik wil niet alles alleen hoeven doen.' Het ultieme recept voor een gelukkig liefdesleven is er natuurlijk niet. Wel waren er wijze woorden van Fre, in de vorm van een gelofte aan jezelf: maak keuzes waar jij gelukkig van wordt, blijf trouw aan jezelf, totdat de dood je scheidt…

IJsjes

IJsjes waren in mijn jeugd een echte traktatie. Je kon ze op verschillende adressen in Bussum kopen. Zoals IJssalon 'de Boer' in de St. Janslaan. Verder waren er diverse cafetaria en we hadden twee echte Italiaanse ijszaken: 'Dolomiti' ,naast de Hema die toen de ingang aan de Vlietlaan had en 'Venezia' bij de Kapelstraat.

Ook waren er verschillende ijscokarren. 'Venezia' had een fantasierijke bakfiets in de vorm van een gondel en die van Dolomiti had er ook iets van weg. Dan herinner ik mij nog een bakfiets van de andere firma, waarop de letters O.V.V. prijkten. Deze bakfiets had een aerodynamische vorm, echt design. Werkten 'de Italianen' met een klein halfrond ijslepeltje om het hoorntje te vullen, de O.V.V. (melkfabriek: Onderlinge Vereniging van Veehouders tot Verkoop van Zuivere Koemelk), die ook een winkel had in de Landstraat, werkte met een ander systeem. Nadat, met geratel uit de kar, een metalen cilinder die de ijs bevatte, was getrokken, werd er met een plat mes, een plak ijs afgesneden. De prijs bepaalde de dikte van je ijsje dat daarna werd voorzien van twee wafeltjes.

Jamin-ijs dubbeldik

Bijzonder smakelijk waren ook de ijsjes van C.Jamin, die de naam 'Dubbeldik' droegen. De winkel van Jamin had een typisch groot halfrond etalageraam en bevond zich in mijn jeugd in het begin van de Nassaulaan. Hier werd een 'Doe-het-zelf ijsje' geleverd. De plak verpakt ijs moest je zelf van twee bijgeleverde wafeltjes voorzien. Het smaakte er niet minder om! Meestal kreeg ik met het boodschappen doen bij Jamin een ijsje. Koekjes, maar ook allerlei soort chocolaatjes werden er verkocht. Eén van de bedienende dames, van middelbare leeftijd, met bril en bijzonder klein van stuk, hielp ons altijd heel vriendelijk. De winkeljuffrouw wist onze keus vliegensvlug uit de verschillende bakken te vissen. Chocolade korenaren, flikken, pindarotsjes, gekonfijte vruchtjes, van alles was er bij. We maakten elke week de gang naar Jamin waar de winkeljuffrouw op de automatische piloot onze keus herhaalde. Dat was nog eens prompte bediening en klantenbinding!

Ton Longayroux

Deze en andere verhalen staan op www.historischekringbussum.nl onder VERHALEN. Ton Longayroux (1950) stuurde de HKB een serie 'Herinneringen van een Bussumse jongen'. Vanaf 1970 woonde hij elders in Nederland. Ton Longayroux is nu met pensioen en woont een deel van het jaar in Frankrijk, in het gebied waar zijn familienaam vandaan komt.

Allen Weerbaar verlaat laagste voetbalklasse

Feest voor Bussumse voetbalclub na behalen eerste plaats

BUSSUM - Een groot feest afgelopen weekend voor de voetballers van de Bussumse voetbalclub Allen Weerbaar. Devoetballers speelden afgelopen weekend hun laatste duel van deze voetbaljaargang. Verloren werd er wel, maar Allen Weerbaar was al zeker van de eerste plaats. En hoewel de Bussumers 'slechts' de beste waren van de zesde en laatste klasse van de KNVB, was het feest zeker een hoogtepunt voor de club. Het was de eerste stap naar veel meer, zo hoopt men. Allen Weerbaar wil de komende jaren groter worden en beter gaan presteren.

Volop hossen na afloop, waarna zelfs de burgemeester op het natte gras belandde. Foto: Mehmet Kocak

Het kan verkeren. Waar Allen Weerbaar zo'n anderhalf jaar geleden nog alarm sloeg omdat de club dreigde om te vallen, was het afgelopen weekend feest. Groot feest. Dat het eerste elftal eerste werd en daarmee de zesde en allerlaagste klasse van het amateurvoetbal kan verlaten was een langgekoesterde wens van de club. Het feest vormt, na alle slechte jaren, een keerpunt. Vanaf nu moet Allen Weerbaar weer groter worden en de komende jaren nog terug op de kaart worden gezet. "Dat we nu eerste worden en promoveren naar een klasse hoger is het resultaat van heel lang, heel hard werken. Dat voelt erg goed", zegt Allen Weerbaar-bestuurder Mustafa Kocak.

Wat betekent het feest voor de club?
"Heel veel. We leven weer. Dat merk je aan alles. Vlak voordat anderhalf jaar geleden het noodloot toesloeg, zag je al dat de sfeer veranderde. We hebben de afgelopen maanden hardgewerkt om de club er weer bovenop te helpen. Dat we nu zo'n feest hebben, omdat we voetballend ook gepresteerd hebben, helpt alleen maar mee. We hebben het gevoel dat het weer de goede kant op gaat met de club. Het is veel meer dan 'zomaar' een voetbalfeestje na een goed resultaat."

Feestduel levert nederlaag op

Waar men hoopte op een grote zege, zorgde een nederlaag tegen Kismet voor Allen Weerbaar zondag toch een beetje voor een domper op de feestvreugde. De Bussumse zesdeklasser verloor met 2-4.

Allen Weerbaar stond voor rust vooral onder druk van de tegenstander, waardoor er na de eerste helft een 0-3 achterstand op het houten scorebord stond. Na rust probeerde Allen Weerbaar wat terug te doen. Dat lukte ook doordat Ferhat Ayranci twee keer scoorde. Toch kwam Allen Weerbaar net tekort.

"Je kon goed merken dat we al kampioen waren", lachte Kocak na afloop.

Waar komt het succes vooral vandaan?
"Het succes staat op naam van de hele club. Met het bestuur hebben we geknokt om de club er bovenop te helpen, de spelers hebben het op het veld goed gedaan en de rest van de leden heeft Allen Weerbaar door en door gesteund. Dat zag je ook afgelopen zondag. Het was dan wel slecht weer, maar desondanks stonden er toch veel mensen langs de kant. Dat helpt allemaal enorm. De hele club is trots."

Allen Weerbaar verloor zondag wel. Foto: Bob Awick
Op de bank was het al feest. Foto: Mehmet Kocak
'Vuurwerk' als de spelers het veld op komen. Foto: Sjoerd Stoop
Allen Weerbaar stelde de eerste plaats een week geleden al zeker. Foto: Sjoerd Stoop
Het succesteam op de foto met de burgemeester. Foto: Sjoerd Stoop
Na afloop een bloemetje en een plak van de KNVB. Foto: Mehmet Kocak

'We gaan er alles aan doen om de komende jaren verder te promoveren'

Je merkt dus goed dat het leeft...
"Dat merk je zeker. Op de club zelf, maar ook daarbuiten. Afgelopen weekend stond ook de burgemeester langs de kant om ons te supporten en na afloop mee te feesten. Erg leuk. De spelers werden na het duel door de KNVB geëerd. Dat viel nog het meest op. We hebben het over het beste elftal van de zesde klasse. Met alle respect, de laagste klasse van het voetbal. Toch komt de KNVB langs. Alles klopte gewoon afgelopen weekend."

Had je vooraf verwacht dat het zo goed zou gaan?
"Een beetje wel, want we weten dat we een goede spelersgroep hebben. Ze kunnen echt wel goed voetballen. Eerste worden was ook het voornaamste doel voor het elftal en voor het bestuur van Allen Weerbaar. Maar goed, je moet het wel doen. De voetballers hebben er vanaf de eerste week gestaan en hebben goed gepresteerd. Gaandeweg het jaar werd de kans ook steeds groter dat we het werden. We hadden ook gehoopt dat ons eerste zaterdagelftal het net zo goed zou doen, maar helaas kwamen ze wat tekort. Maar ja, dat kan volgend jaar nog komen."

Allen Weerbaar promoveert nu. Wat verwacht je van komend jaar?
"Het zal al met al wel even wennen worden, maar we kunnen deze klasse hoger wel aan. Voetballend staat er een goed team en dat wordt alleen maar beter. We hebben voor komend jaar een andere coach aangetrokken, Mustafa Kavas, een ervaren jongen. Daarnaast kloppen er steeds meer voetballers aan die graag voor ons komen spelen. Een goed teken. Al met al verwachten we dat we mee kunnen doen om de bovenste plaatsen. We zouden best nog een keer kunnen promoveren. Dan wordt het zeker weer feest. Daar hopen we echt op en dat wordt ook zeker het doel voor komend jaar. Dat weet de spelersgroep ook."
Welk doel heeft Allen Weerbaar voor de komende jaren?
"We hopen nog groter te worden. Dat moet ook kunnen lukken. Als we de komende jaren weer zulke grote stappen zetten als de afgelopen anderhalf jaar, hebben we goede kansen. We willen over een paar jaar in de derde klasse spelen. Er moet nog veel veranderen voor het zover is, maar het zegt ook genoeg over het vertrouwen dat we hebben. Het gaat echt wel goedkomen."

Klaar voor de examens

Foto: Bob Awick

De eindexamens zijn maandag van start gegaan. Een spannende periode voor alle kandidaten. Op het Goois Lyceum was de sfeer 'prima' te noemen. Rector Henk Lansing laat weten dat de eindexamens met een kleine opening van start gingen. "Ik heb een praatje gehouden en daarna konden de kandidaten aan de slag in de gymlokalen. Ik heb alle vertrouwen in goede resultaten. De leerlingen hebben veel eindexamentrainigen gedaan, dus de verwachtingen zijn hooggespannen."

Fusie
Sinds 2007 woonde ik alle raadsvergaderingen bij. Uit eigenbelang, zoals vele medeburgers die tegen de fusie zijn. Met een hoge score in twee peilingen. Zo nodig met Naarden. Maar zonder Muiden en Weesp. Bussum heeft de grootste bevolkingsdichtheid van het Gooi. De kosten van wegen, openbare verlichting e.d. zijn daardoor het laagst. Zo heeft Naarden bijv. 80% hogere OZB-tarieven. Na 7 jaar, op 15 mei 2012, werd de GV3 met Muiden, zonder Weesp, door de 2e Kamer verworpen. Op die dag werd amendement 10, waarbij de KNSF-claim op Muiden t.l.v. het Rijk kwam, aangenomen. Op 22 mei 2012 werd het wetsvoorstel GV4 door de 2e Kamer verworpen. Het Bussumse Kamerlid, de heer Plasterk, stemde vóór de GV4. Nu als Minister BZK de aanstichter van wéér de GV3. Volgens het rapport van 31 oktober 2012 van Operatie Schoon Schip heeft de Provincie Noord-Holland ter zake "onzorgvuldig" en "onrechtmatig" gehandeld. Op 28 mei 2013 heeft Minister BZK bij wet de claim op Muiden t.l.v. het Rijk onmogelijk gemaakt. Zowel het Rijk als de Provincie tracht de KNSF-claim met weer een GV3 af te schuiven. De OZB Bussum bedraagt € 3,5 miljoen per jaar. Geëist wordt € 360 miljoen. Een college van HvB, D66, CDA, GOP is de democratische verkiezingsuitslag.
W. Bijvoets

Coalitie I
Dinsdag was ik bij de openbare coalitiebespreking van Bussum. Fantastisch dat dit dankzij Hart voor Bussum kan. Maar wat een vertoning! Na uit de coalitiebesprekingen met VVD/GroenLinks/PvdA te zijn gestapt, gaat D66 opnieuw met hen in zee! "Misverstand". 22-04 meldde ze in geen enkel nieuw college te zullen plaatsnemen. "Misverstand". VVD, D66 en GroenLinks wilden bij voorbaat niet met Hart voor Bussum samenwerken. Maar waarom? D66: om persoonlijke(?) redenen. VVD: te grote verschillen (welke?) Groen Links: totaal andere visie over de fusie (welke?). PvdA: zegt niets. Hart voor Bussum, DE winnaar van de verkiezingen, is buitenspel gezet. Hoe kan dat zonder dat er überhaupt een oriënterend gesprek heeft plaatsgevonden? In elke werksituatie zijn samenwerkingsproblemen. Die los je op. Dat dit in de politiek anders gaat, begrijp ik echt niet! Een van de voorstellen van de informateur was: afspraken maken om te komen tot een betere sfeer in de onderlinge verhoudingen. Doe je dat door 1 partij bij voorbaat uit te sluiten? Ik had verwacht dat mijn vertegenwoordigers uit zijn op gemeenschappelijk belang. HvB heeft aangegeven niemand uit te sluiten. Dat zij zelf de dupe is geworden van uitsluiting vind ik ernstig en in strijd met de democratie. Hoe kun je een partij die zoveel kiezers heeft getrokken buitensluiten? Ik vind het onbegrijpelijk, bedenkelijk en beneden alle waardigheid.
A.Roes, zwevende kiezer

Coalitie II

Rancune – arrogantie en achterkamertjespolitiek bepalen de Bussumse coaltie: 1. De VVD: de grote verliezer van de afgelopen verkiezingen in Bussum: afgestraft voor haar arrogantie richting Bussumers, bekend om haar achterkamertjespolitiek. Na de stevig nederlaag nergens een woord van zelfreflectie / wat hebben we fout gedaan. Nee hoor gewoon op dezelfde weg doorgaan. 2. D'66 – rancune – rancune en nog eens rancune richting HvB en oud D'66ers die daar heen zijn gegaan heeft hen doen besluiten om samen te gaan met de VVD. En dan ook nog roepen men houdt van een open proces en dat het belang van de Bussumers voorop staat en men daarom in deze coalitie heeft plaats genomen: dat gelooft toch echt niemand. 3. PvdA: nog zo'n verliezer tijdens de verkiezingen: maar ook hier geen conclusies uit trekken maar vooral vingertje wijzen naar anderen (GOP). Samen met Groen Links die bij de vorige coalitie een wethouder leverde die tijdens openbare bijeenkomsten het ene riep en daarna het andere deed (parkeerplaatsen Margrietplantsoen is hier een schrijnend voorbeeld van) Niets geleerd van de verkiezingsuitslag – niet luisteren naar de inwoners maar nee het enige wat voor hen telt is: rancune – arrogantie en achterkamertjespolitiek. Beste Bussumers denk hier nog aan bij de volgende verkiezingen!!!!

Erik van den IJssel

Laatste kans om aan te melden voor talentenjacht

Audities NBM On Stage op 24 mei

BUSSUM - De voorbereiding voor de talentenjacht Naarden Bussum Muiden On Stage zijn in volle gang. Op 24 mei vinden de eerste audities plaats voor lokaal talent in Spant! BussumsNieuws sprak organisatoren Kevin van den Berg en Rosanne Bisschop over de stand van zaken.

Hoeveel aanmeldingen hebben jullie al?
"We hebben al een leuk aantal aanmeldingen. Zo is er
bijvoorbeeld een zanger uit Naarden die gaat zingen en dansen tegelijk, een kinderkoor uit Bussum en een volwassen zangeres uit Muiden die zichzelf begeleidt op gitaar. We hopen op minimaal 15 kandidaten per gemeente."

Hoe lopen de voorbereidingen?
"De promotie rondom NBM On Stage is in volle gang. De afgelopen periode hebben wij geprobeerd iedereen op de hoogte te brengen van Naarden-Bussum-Muiden On Stage. De flyers en posters zijn inmiddels op diverse plekken te vinden, in zowel Bussum, Naarden als Muiden. Ook hangen er posters en benaderen we scholen. Daarnaast doen we oproepen in de kranten en bij GooiTV."

'We verwachten een leuke en afwisselende dag vol met talent '

Wat verwachten jullie van de audities?
"We verwachten een leuke en afwisselende dag vol met al het talent dat Naarden, Bussum en Muiden te bieden hebben. In Hilversum was er een enorme variatie in acts en we hopen dat dit tijdens de editie in Naarden, Bussum en Muiden ook het geval is. Alle kandidaten stellen zich op het podium voor aan de jury en treden daarna op. De jury geeft na afloop opbouwend commentaar, waarbij voorop staat dat iedereen met een goed gevoel het podium moet kunnen verlaten. Het leukste is als er ook publiek en fans in de zaal zitten om de kandidaten aan te moedigen. Bezoekers kunnen aan de kassa voor € 4,- polsbandjes kopen als entreebewijs ."

Waar kun je je opgeven?
"Je kunt je aanmelden tot 20 mei via de website www.nbmonstage.nl. De autditie mag maximaal drie minuten duren. Een jury kiest welke 8 acts doorgaan naar de wervelende finaleshow op zaterdag 7 juni."

Win kaarten voor 'Vijftig tinten, de parodie'

Foto: jessica de jong

BUSSUM - BussumsNieuws en Theater Spant! geven weer kaarten weg voor een voorstelling. Dit maal gaat het om 'Vijftig tinten, de parodie'. De voorstelling is op donderdag 29 mei om 20.15 uur.

'Een gloeiend hete, vette hit', 'hilarisch', 'heel aanstekelijk, zelfs voor wie het boek haat' schreven de kranten over de show. Voor de voorstelling worden 5 x twee kaarten weggeven. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Winnen kan door te mailen naar: prijsvraag@spant.org.

Burenhulpcentrale gestart

BUSSUM - Versa Welzijn lanceert donderdag de burenhulpcentrale in Bussum om 12.00 uur op het marktterrein aan het Wilhelminaplantsoen. Samen met de burgemeester gaat Versa de weekmarkt op om de burenhulpcentrale onder de aandacht te brengen.

De burenhulpcentrale is bedoeld om mensen uit de buurt met elkaar in contact te brengen als er hulp bij iets nodig is voor bijvoorbeeld een klusje in de tuin of een boodschap doen.

Eind avond- vierdaagse bij AW

BUSSUM - De 67ste avondvierdaagse in Bussum en Naarden wordt dit jaar gelopen van 2 tot en met 5 juni. Net als vorig jaar worden de deelnemers op de laatste avond onthaald op het voetbalveld van Allen Weerbaar.

Deelnemers kunnen zich opgeven voor 5, 10 of 15 kilometer. Dit kan tot en met 21 mei via www.a4d-bussum-naarden.nl. Kosten: € 5,00. Dit jaar loopt ook burgemeester Heijman mee met de 15 kilometer.

Aan tafel met Verdi

BUSSUM - Restaurant 15a in de Bussumse Kapelstraat houdt zondag 25 mei een speciale avond in de geest van Verdi.

Drs. Wim Dooge, liefhebber van de opera's van Verdi en groot Italië-kenner zal op deze avond zijn passie voor Verdi delen. Op het programma staan muziek, verhalen en de culinaire voorkeuren van Verdi.
Boeken kan door te bellen met 035-7120000 of www.restaurant15a.nl.

SDO laat NVC nog meer vrezen

Bussumers wederom te sterk voor Naarders

SDO speelde met veel meer vechtlust dan NVC. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De tegenstander was dan wel beter, maar toch heeft SDO voor de tweede keer de beladen derby met het Naardense NVC gewonnen. De Bussumers toonden vooral het laatste gedeelte van het duel veel meer vechtlust en wonnen met 2-1. Daardoor moeten de Naarders, een jaar geleden nog beter dan SDO, nu gaan warmlopen voor de play-offs.

SDO leek vlak na de aftrap even te moeten wennen. De Bussumers hadden niet alleen problemen met het weer, maar ook met de tegenstander. NVC startte feller en kreeg al snel wat kansen. Na een half uur spelen was het raak voor de zo geplaagde Naarders toen Franklin de Jong kon scoren. Vlak voor rust leken de Naarders de score nog te verdubbelen toen De Jong weer de bal kreeg, op een leeg doel schoot, maar Jeroen Harsevoort namens SDO nog net zag redden. SDO kreeg ook nog een kans, maar schoot net tekort.

Na de rust speelde SDO een stuk beter, vooral het laatste half uur waren de Bussumers sterker. Omdat NVC alleen met een zege de play-offs kon ontlopen, speelden de Naarders na rust terughoudend. De ploeg deed er alles aan om de voorsprong vast te houden en vergat aan te vallen. SDO dacht daar anders over en drong steeds meer aan. Vlak voor de slotfase leverde dat ook een Bussums doelpunt op toen Remi Brouns van afstand hard raak schoot. Even later werd het drama voor NVC nog groter toen Ilias El Mazouji met wat gerommel de bal wederom tegen de touwen kon werken en zo de zege voor SDO zeker kon stellen.
Goed resultaat
Met de zege sloot SDO het voetbaljaar af met een goed resultaat. De Bussumse promovendus van afgelopen jaar heeft een goed debuutjaar achter de rug. SDO presteerde constant en werd zesde. En dat was veel meer dan van tevoren was verwacht. De Bussumse club had klassebehoud als voornaamste doel en had verwacht dat dat een zware klus zou worden. SDO kon het klassebehoud al enkele weken geleden zeker stellen.

De derby tegen NVC van afgelopen weekend was tevens het laatste duel van SDO-succescoach Rick Schipper. Schipper werd door de club bedankt voor de successen. De Bussumer promoveerde met de club de afgelopen vier jaar zo'n beetje elk jaar en draagt het stokje nu over aan Ronald Heerschop.

HCAW kopje onder

Peter van Doesburg sneuvelt. Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Veel regen en slechts één duel afgelopen week voor de honkballers van HCAW. Door het slechte weer moesten twee duels worden afgelast. Vlak voor het weekend speelde HCAW een keer tegen Corendon Kinheim. De Bussumers verloren met 0-6.

Hoewel HCAW meer honkslagen sloeg dan de Haarlemmers, trok de tegenstander toch aan het langste eind. Vooral door een aantal Bussumse veldfouten kwamen de Haarlemmers al vroeg op voorsprong. Na 4 slagbeurten van de tegenstander keek HCAW al tegen een 0-4 achterstand aan. HCAW probeerde het nog wel, maar kwam de klap niet meer te boven.

Eén van de twee afgelaste duels werd verplaatst naar maandag. HCAW verloor wederom; de Haarlemmers waren met 8-3 te sterk voor de Bussumse honkballers. Corendon Kinheim was wederom net wat beter dan de Bussumers en had aan de voorsprong voldoende om weer twee punten te pakken. Met de twee zeges neemt de ploeg nu wat afstand van HCAW. De Haarlemmers staan nu derde met zes punten meer dan HCAW. HCAW moet het doen met plaats 5, net onder DOOR Neptunus dat 4 punten meer heeft, maar wel nog twee duels tegoed heeft.

Het laatste afgelaste duel, het treffen van afgelopen zondag, werd vlak voor het ter perse gaan van deze krant gespeeld.

HCAW voegt Tom de Blok toe
Vlak voordat HCAW begon aan de duels met de Haarlemmers maakte de club bekend Tom de Blok toe te voegen aan de spelersgroep.

De talentvolle jonge werper tekende afgelopen augustus nog een profcontract voor de Seattle Mariners, maar keerde onlangs al terug. De Blok wordt toegevoegd aan de groep jonge en talentvolle honkballers van de Bussumse club. Daarmee hoopt HCAW te kunnen bouwen aan de toekomst van de club.

Zenuwen spelen hockeyers parten

BUSSUM - Een hoop zenuwen hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend de kop gekost tegen EMHC. De Bussumers verloren het eerste play-offduel op weg naar de Overgangsklasse met 1-0.

Het was te merken dat de Bussumers het spannend vonden, maar echt slecht hockey bleef achterwege. De Bussumers waren erg aan de tegenstander gewaagd, EMHC had echter net wat meer geluk dan de Bussumers.
Ondanks de nederlaag kan het nog alle kanten op voor de Bussumers. Als er komend weekend wel gewonnen wordt, heeft de ploeg nog kansen. Dan moet er een extra duel gespeeld worden.

Hockeysters wel op dreef
Wel een goede start voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse ploeg won zondag het eerste play-offduel van De Warande: 2-4.

De Bussumers speelden de tegenstander met een hoog tempo weg. Na een achterstand kwam de ploeg op gang en was de zege al snel zeker. Na de eerste helft stond er een 2-3 voorsprong op het scorebord. Na rust konden de Bussumers de voorsprong goed vasthouden en was de ploeg beter dan de tegenstander.

Als de Bussumers komend weekend weer een zege boeken, gaat de ploeg door naar de volgende en laatste ronde van de play-offs.

BFC te sterk voor degradant

BFC kende geen grote problemen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zonder al te veel problemen heeft BFC het voetbaljaar afgelopen weekend afgesloten met een zege tegen degradant SV Baarn. De Bussumse derdeklasser was met 3-1 te sterk voor de zwak presterende Baarnse ploeg.

BFC startte voortvarend en zette meteen de toon met een reeks aanvallen. De Bussumers konden vroeg op voorsprong komen door een doelpunt van Rowell van der Meer. De BFC-speler reageerde alert toen de Baarnse achterhoede wat fouten maakte en kon scoren. BFC voerde de aanval daarna op, maar het ontbrak lang aan scherpte. Pas vlak voor rust kon Julian van der Lek de score voor BFC verdubbelen.

Na de rust probeerde SV Baarn wat terug te doen en opende de ploeg de jacht op een tegentreffer. Dat lukte goed: het was al snel raak. Even daarna kwamen er meer kansen voor de Baarnse ploeg, maar ook SV Baarn bleek onscherp. BFC kon vlak voor de slotfase nog een derde treffer maken toen Siemen van Tongeren raak kopte.

Fouten nekken korfballers DOC

BUSSUM - Een reeks fouten voor rust heeft de korfballers van DOC afgelopen weekend de kop gekost tegen ESDO. De Bussumers kwamen na rust tekort om de opgelopen achterstand nog goed te maken en verloren met 13-11.

Vooral voor rust maakte DOC veel fouten. Na een start met veel gerommel kwam DOC pas halverwege de eerste helft op gang. Toen kon de ploeg meer aan aanvallen denken. Dat had als resultaat dat de ploeg ook begon met scoren. Het was echter voor korte duur, vlak voor rust ontbrak het DOC weer aan scherpte.

De slechte eerste helft leverde DOC een donderspeech op van de coach. Dat bleek te helpen. Na rust speelde DOC een stuk beter en kwam het veel vaker tot scoren dan daarvoor. Lang leek de achterstand te groot om nog te overbruggen, maar toch kwam DOC nog terug tot een punt. ESDO had echter meer geluk en kon de voorsprong vasthouden. DOC staat na afgelopen weekend op een zesde plaats. De Bussumers hebben een punt voorsprong op concurrent De Eemvogels.

Filmhuis Bussum

'The Amazing Catfish'.

LUCIA DE B reconstrueert de geruchtmakende rechtsgang rond de zogenoemde 'Engel des Doods'.
LA JAULA DE ORO verplaatst je in jongens die, zelfbewust maar naïef, vanuit Guatemala naar de VS trekken. Ontroerend.
KILL YOUR DARLINGS is een donkere thriller rond de Beat Generation. Met Daniel Radcliffe.
Met A WEEKEND IN PARIS het huwelijk proberen te redden? Net als in 't echt valt dat niet mee.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Met o.a. Bill Murray.
THE KEEPER OF LOST CAUSES van Jussi Adler-Olsenn is meeslepend verfilmd. Met ingenieuze plot.
In het komische VIVA LA LIBERTÀ oogst een wereldvreemde tweelingbroer succes als politicus.
In THE IMMIGRANT vechten twee mannen om een mooie immigrante uit Polen, 1921 New York. Meeslepend Hollywood-verhaal.
Het poëtische SUPERNOVA schetst hoe een pubermeisje op het platteland de saaiheid bevecht. Nieuwe film van en met Tamar van den Dop.
THE AMAZING CATFISH gloeit van Mexicaanse warmte. Introverte Claudia wordt opgenomen in het rommelige gezin van Martha.
Woensdag WORLD FAIR TRADE DAY een film- & debatavond over eerlijke handel. Met Milieuraad Bussum.
Dinsdagavond SNEAK PREVIEW.
JEUGDVOORSTELLINGEN: zes korte animatiefilms in STIP & VLEK DOEN WEER GEK en 3D Lego-poppen in beweging in DE LEGO FILM.

Versa vrijwillgerscentrale

De Antonius Hof in Bussum: vrijwilliger voor de klassiekemuziekclub (9.45-12.00 uur).

Wijkontmoetingscentrum De Schakel met spoed: voor het Schakel-Diner-KOOKTEAM iemand die 2x per maand, op woensdag en vrijdag, van 14.30-19.30 uur wil helpen.

Weegschaalmuseum in Naarden: 1. vrijwilliger educatie die leerlingen ontvangt en begeleidt. 2. Vrijwilliger die meedenkt met het verder ontwikkelen van de educatieprogramma's (4 uur per maand).

Stichting Forteiland Pampus: suppoost die de bezoekers ontvangt, informatie geeft en toezicht houdt (6 uur per week).

zaterdag 17 mei

Expositie

Jimi Kleinbruinink exposeert bij Allard Wildenberg. Opening van 17.00 tot 20.30 uur. Kunstenaar is aanwezig. De expo loopt tot en met 28 juni. Locatie: Cattenhagestraat 13A, Naarden-Vesting.

Sing-In

Ter gelegenheid van het afscheid van Jean Janssen als dirigent-organist is er van 17.00 tot 18.00 uur een Sing-In in de Koepelkerk. Met leden en oud-leden van het voormalige Bussums Jongerenkoor (BJK). Met reünie. Kosten: 7,50 euro.

Kerk = open

De deuren van de Maria- of Koepelkerk staan weer voor iedereen open tussen 12.00 en 15.00 uur. Bezoekers kunnen ook tekenen op hout.

Opening galerie

Kunstenaarscollectief Arte Temporale in Bussum heeft een nieuwe galerie aan de Nieuwe Brink 139-141. De galerie wordt om 16.00 uur feestelijk geopend.

Burundi middag

Stichting Dusabikane houdt open dag in ontmoetingscentrum 'Het Trefpunt', H.A. Lorentzweg 59, Bussum. De stichting Dusabikane helpt ongeschoolde kinderen in Burundi. Tijd: van 13.00 tot 17.30 uur.

zondag 18 mei

Lezing

In De Palmpit aan de Koekoeklaan geeft Jan Laarakker samen met Riet Nagelhout een lezing over hun missiewerk in Oeganda. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

Film en workshop

De documentaire 'Happily ever after' wordt vertoond in Filmhuis Bussum. Daarna is er een wokshop met de maakster van de documentaire en theatercoach Dr. Love. Het onderwerp is 'Man'. Aanvang: 19.00 uur. Kaarten: 14,50 euro.

Benefietconcert

De jonge muzikanten Barbora Zichova (hoboïste) en Mary-Ann Eessaar (violiste) organiseren, samen met het Utrechts Conservatorium Kamerorkest, een intiem benefietconcert ten bate van de Nierstichting. Aanvang: 15.00 uur in de Grote Kerk in Naarden. Aanmelden kan via nierstichting.nl/benefiet.

Theater bij de Vernissage

Theatergroep Mooie Mensen, bestaande uit spelers en makers met en zonder beperking, treden op bij de Vernissage aan de Dr. Abraham Kuyperlaan 1 A in Bussum. Aanvang: 15.00 uur. Kaartjes via mooiemensen.net. Kosten € 17,50 per persoon inclusief mini-high tea en twee drankjes.

Wallenloop

Tempo Atletiekvereniging houdt voor de 31ste keer de Wallenloop. Deelnemers kunnen zich opgeven voor verschillende afstanden. Ook is er de kidsrun van 1 kilometer. Inschrijven via wallenloopnaarden.nl.

Alzheimer-middag

Een gezellige zondagmiddag voor mensen met Alzheimer en hun familie. Van 14.00 uur tot 16.00 uur liedjes zingen van vroeger onder leiding van Walter van Egeraat. Adres: Karel Doormanlaan 44 in Bussum. Toegang € 5,- Kleinkinderen gratis entree. Aanmelden en informatie: 06 34961794.

Koor in 't Gooi

Koor in 't Gooi geeft om 15.30 uur een concert in de Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2, Bussum. Zij voeren o.l.v. Friederike Wöllisch uit zoals Mozart en A. de Klerk. Toegang € 10,-, tot 12 jaar € 3,-, reserveren via gerard_wijers@planet.nl (www.koorintgooi.nl).

maandag 19 mei

Nacht van de bakker

Bakkerij Kwakman opent in de nacht van 19 op 20 mei om 24.00 uur de deuren. Locatie: Huizerweg 136. Opgeven via bestelling@bakkerijkwakman.nl.

Voorlichting

De ANBO houdt een voorlichtingsmiddag, waarbij twee deskundigen komen vertellen over palliatieve zorg. Locatie: Wijzer aan de Landstraat.

Lezing over begraven en cremeren

Alma Uitvaartzorg organiseert een lezing in de Witte Kerk over begraven en cremeren. Allerlei zaken rondom deze onderwerpen worden behandeld en er is gelegenheid om vragen te stellen. De lezing is gratis en begint om 19.30 uur. Aanmelden info@almauitvaartzorg.nl.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

Lezing

Prof. dr. Paul Schnabel houdt een lezing genaamd: 'Boos en tevreden, de Nederlander in de nieuwe eeuw'. Locatie: Remonstrantse Gemeente. Tijd: 20.00 uur. Kosten 10 euro voor niet-leden.

donderdag 15 mei

Bustocht

De ANBO-bus maakt een tocht naar en door Zeeland. Opgeven kan op 035-6913121. Kosten € 59,50 voor ANBO-leden, anders € 64,50.

Lezing Herman Pleij

Herman Pleij houdt een verhaal over democratie, sociale verwarring, ontzuiling en zo meer. Hij spreekt vanaf de kansel in de Grote Kerk. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro.

Zanglicht

In de cursus Zanglicht gaat het over zingen. Met stembevrijdende en gewaarwordingsoefeningen in de NPB kerk. Aanvang: 20.30 uur. Opgeven: 06-24584836, of vocalinsite.nl.

vrijdag 16 mei

Spelletjesmiddag

Spelletjes spelen in De Palmpit, ook digitaal op de iPad en computer. Tijd: 14.00 - 16.00 uur. Kosten 1 euro.

Lezing en vaartocht

Volksuniversiteit Naarden-Bussum organiseert een lezing en een vaartocht over het Naardermeer. De lezing is op 16 mei om 10.00 uur. De vaartocht is op 23 mei van 9.00-12.00 uur. volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

vrijdag 16 mei en zaterdag 17 mei

Winkelactie voedselbank

De voedselbank staat vrijdag en zaterdag bij de Albert Heijn aan de Veerstraat in Bussum. Ze zullen het winkelend publiek vragen ook iets te kopen uit het speciale schap voor de voedselbank.

Toneelvoorstelling

Theatergroep PlanB speelt de voorstelling 'De Nimfen' bij toneelvereniging ToVeNaar in Naarden. Adres: Adriaan Dortsmanplein 1B. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten via tovenaarnaarden.nl.

zondag 18 mei tot zaterdag 24 mei

BoodschappenPlusBus

Zondag gaat de bus naar de Kunstmarkt in Buren. Op het programma het Koninklijk Marechaussee Museum. Maandag bezoek aan het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden. Dinsdag een warme lunch in Ter Aar, met optredens. Woensdag een gratis lunchconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Donderdag gaat de bus naar het Dolhuys in Haarlem voor de tentoonstelling 'De Geest', fotografie van Koos Breukel. Tot slot gaat de bus zaterdag naar Boeren en BeestenBoel in Bunschoten-Spakenburg, een markt met ambachten. Meer info? Bel maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur met 035-7504192.

dinsdag 20 mei

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden. Start: 10.00 uur.

Lezing Antonius Hof

'Onze verre voorouders': natuurlezing door Ed Sival in De Antonius Hof te Bussum, Lange Heul 32. Aanvang 14.30 uur.

woensdag 21 mei

Taart versieren
Bakkerij Kwakman bestaat 80 jaar en daarom kunnen kinderen taart komen versieren aan de Huizerweg 136. Tijd: 13.00 tot 15.00 uur.

Rijvaardigheid

Veilig Verkeer Nederland en rijschool Jan ter Beek houden een cursus over verkeerskennis en rijvaardigheid. Voor 50-plussers. Opgeven: 035-6997900. Kosten € 20,-.

Schakel-Diner
Een 3-gangendiner in De Schakel aan de Kol. Verveerstrata 74. Kosten: 6 euro. Opgeven op 035-6944742.

Fietstocht

Vanaf De Palmpit start om 10.00 uur een fietstocht van 55 km. Lunchpakket mee.

DUIZENDSCHOON ouderenzorg VOOR EEN GOEDE OUDE DAG BIJ U THUIS met uw ziektebeeld HET KAN dus geen opname in een verzorgingshuis of hospice, wij doen de indicaties naar het ciz kantoor, vergoeding zorgkantoor, wij doen 24 uurs zorg, 12 uurs zorg, 8 uurs zorg, nachtzorg, AWBZ zin, pgb, OOK PARTICULIER, voor info 06-42161131 DUIZENDSCHOON HELPT U.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

REACTIES VAN KLANTEN
Ik heb reuma.
Sinds ik slender voel ik me
stukken beter!!
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11.00 tot 22.00 uur van maandag t/m zaterdag. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum. tel.035-7851359 mob. 06-46890213 e-mail wiangtjan@gmail.com

Mevr. Lisa zoekt werk in de huishouding en strijkwerk. 10 jaar ervaring met goede refs. in Naarden-Bussum 9 euro p/u tel-06-11412386.

Zoekt u een luisterend oor? bel dan anoniem met SENSOOR 0900 0767, 5 ct p/m, 24 uur p/d bereikbaar. Goed opgeleide mensen zitten klaar. Echte aandacht.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden & niveaus. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Aandacht Liefde en Respect Massagepraktijk 't Mouwtje www.massage-tmouwtje.nl 0622878000

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Porsche 911 Cabrio. Perfecte staat, slechts 57.000 km. Dealer onderhouden, alle boekjes aanwezig. Silver met zwart leer. Tel.: 06-53421180. Van particulier, Bj., '98.

Nederlands expat-gezin (4 personen, niet-rokend, geen huisdieren) zoekt per medio juli een nette gestoffeerde huurwoning in Bussum of Naarden. Min. 3 slaapkamers, in de nabijheid van scholen. Reacties via dhvdm@me.com.

Praat mee over de koers en richting van de nieuwe gefuseerde gemeente Naarden, Muiden, Bussum op woensdag 14 mei 19.30 uur in het Willem de Zwijger College Bussum.

Denk ook online mee over de koers en richting van de nieuwe gefuseerde gemeente Naarden, Muiden, Bussum en vertel uw verhaal. Surf naar www.blauw-survey.com/fusie-NMB

Voor al uw Schilderwerk PMC (paul) Altijd een vrijblijvende offerte. Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring. Info 06 53148137 pharskamp@hetnet.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice 06-26984855.

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk-Vierhoven. Tel.: 06-53504070.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Engels sprekende vrouw zoekt schoonmaakwerkzaamheden in het huishouden. Goede referenties. Tel. 0621662954.

SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Winkelcentrum Meenthof
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Telefoon 035-656 61 13
Ook niet Slender You klanten
zijn van harte welkom!

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Herenstraat, Verbindingslaan en de Hooftlaan in Bussum. tel.nr. 035 69 122 14 na 17.00 uur.

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de Vesting, Naarden. tel.nr. 035 69 122 14 na 17.00 uur.

Groot schoolpleinorkest speelt Lunet plat

Foto: Bob Awick

Kokosnootdoppen, ballonnen, bierflesjes, slippers, PVC- en steigerbuizen. Zo'n 350 leerlingen van de Godelindeschool gaven er vorige week een concert mee in de Lunet. Judith Toering: "Het was een geweldig spektakel, in het kader van cultuuronderwijs. Het was heel leuk om te zien hoe het Fort der Verbeelding in twee dagen tijd een heel orkest uit de grond stampte. Verrassend hoe je muziek kunt maken met niet-alledaagse materialen. En dat het met elkaar dan ook goed klinkt." Volgende week doet de andere helft van de school mee aan het project.

'Orginele en culinaire manier om je buren te ontmoeten'

Vesting aan tafel gaat vijftiende editie in

De restaurateurs van 2014 ontmoeten elkaar. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het evenement 'Vesting aan tafel' gaat zijn vijftiende jaar in. Op 21 juni openen een stuk of vijftien thuisrestaurants hun deuren voor mede-Vestingbewoners.

"Een orginele en culinaire manier om je buurt te leren kennen", vertelt een van de huidige initiatiefnemers, Saskia Staartjes. "Het concept is eenvoudig: je geeft je op als restaurant en laat iedereen in de Vesting via een flyer weten wat je gaat koken. Dan ben je een restaurant. Andere Vestingbewoners schrijven zich in om bij je te komen eten. Het is de ideale manier om elkaar te leren kennen en vanaf het eerste begin was het een succes." Het idee kwam van twee families die vijftien jaar geleden in de Vesting kwamen wonen en hun buren wilden leren kennen. Vorige week was er een borrel voor alle mensen die dit jaar koken. Staartjes: "We staan nu op twaalf thuisrestaurants en hebben nog plek voor een paar meer." Opgeven kan bij de familie Meijer (6943900), de familie Boertje (6944356) of de familie Vles (6933596).

Raad Naarden wil meer grip op Veiligheids-regio en Gewest

NAARDEN - De gemeenteraad wil meer grip op wat de Veiligheidsregio en het Gewest Gooi en Vechtstreek doen. Dat bleek bij de behandeling van de begroting van de twee samenwerkingsverbanden vorige week in de gemeenteraad.

De raad keurde woensdag onder voorbehoud de begroting voor 2015 voor de twee regelingen goed. De Veiligheidsregio kost Naarden volgend jaar 900.000 euro, het Gewest 2,2 miljoen euro. Bij elkaar een dikke drie miljoen euro, goed voor dertien procent van de stadsbegroting van 30 miljoen.

De twee organisaties voeren voor de gemeente Naarden in regionaal verband een aantal taken uit zoals de brandweer, rampenbestrijding, jeugdzorg en de afvalverwerking.

Kanttekening
De raad plaatste een kanttekening bij de drie miljoen euro. In twee amendementen, uit de koker van de nieuwe GroenLinks-fractie, roept de raad de Veiligheidsregio en het Gewest op om dit jaar nog duidelijk te maken welke concrete inhoudelijke doelen in 2015 nagestreefd worden. De gemeenteraad controleert nu jaarlijks of de financiën van de samenwerkingsverbanden op orde zijn, maar via de begroting kan de raad niet goed controleren of ze ook hun werk naar behoren doen.

Geld
"We stellen als gemeenteraad veel geld beschikbaar, maar zitten ver weg", legt GroenLinks-voorman Dries Bartelink uit. "Naarden pompt geld in deze organisaties, maar we kunnen de prestaties niet beoordelen. Het financiële toezicht is inmiddels goed geregeld. Nu maken we de stap naar de inhoudelijke prestaties. "
"We willen van tevoren afspreken wat de doelen zijn en hoe we aan het eind van het jaar het resultaat gaan meten. Nu heeft het Gewest bijvoorbeeld een mooi Innovatieplatform, maar we weten niet wat dat oplevert. We willen als raad meten of zo'n platform werkt."

Reacties
"We presenteren onze prestaties nu al in de begroting", reageert René van der Haagen, directeur bij het Gewest. "Maar geen probleem. We gaan in gesprek met de gemeente Naarden over wat ze precies willen weten."

Een woordvoerster van de Veiligheidsregio laat weten: "We willen snel kijken met Naarden hoe we dit 'smart' gaan oplossen. We zijn benieuwd naar waar de behoefte zit."

Scholieren rennen rondjes voor het koraal

Groep 6A van de Calsschool met Simon Verhue in het geel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Simon Verhue (9) zit in groep zes van de minister Calsschool. Om het koraal bij de Nederlandse Antillen te redden, hield hij vrijdag met zijn klas een sponsorloop.

De 27 leerlingen van groep 6A renden zoveel mogelijk rondjes van 350 meter op het grasveld aan de Graaf Willem de Oudelaan. De opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Simon zelf haalde tien rondjes. "Vooral het laatste rondje was heel zwaar. Ik heb er 116 euro mee opgehaald. Maar we weten pas later hoeveel we in totaal hebben opgehaald, want nog niet iedereen had al geld meegenomen."

Nieuwe weg jachthaven

NAARDEN - Jachthaven Naarden krijgt een eigen toegangsweg vanaf de IJsselmeerweg en een nieuwe horecagelegenheid aan het water. De gemeenteraad paste vorige week daartoe het bestemmingsplan aan.

De gemeente wil dat de jachthaven meer toeristen naar Naarden lokt. De jachthaven aan het Gooimeer ligt midden in het Naarderwoonbos en deelt nu de toegangsweg met de bewoners. Door een eigen in- en uitrit aan te leggen kunnen bezoekers van de jachthaven gescheiden worden van het bestemmingsverkeer van het Naarderwoonbos.

Horeca
Daarnaast wil de gemeente dat er nieuwe horeca komt, met een groot terras aan het water. Het huidige havencafé in het centrale gebouw is verouderd.

Namen gesloopte boerderijen blijven

NAARDEN - De namen van de vier Naardense boerderijen die gesloopt zijn voor het nieuwe tracé van de A1-A6, moeten bewaard blijven. Dat heeft de gemeenteraad vorige week besloten.

De raad zou graag zien dat Rijkswaterstaat bruggen en viaducten die op Naardens grondgebied worden gebouwd naar de boerderijen vernoemt. Het gaat om de boerderijen 'Eindegooi', 'Jong Leven', 'Middelweg' en 'Margaretha's Hoeve', die tot voor kort aan de Amsterdamsestraatweg stonden, vlak bij het knooppunt Muiderberg. Rijkswaterstaat heeft de eigenaren uitgekocht, zodat plaats ontstond voor het nieuwe snelwegtracé. Het gemeentebestuur gaat nu met Rijkswaterstaat in gesprek over de naamgeving.

Het initiatief kwam van het CDA. De partij vindt dat 'historische boerderijnamen gekoesterd moeten blijven, net zoals stadse historische namen'. De overige nieuw te bouwen bruggen moeten ook een passende Naardense naam krijgen. De Stichting Vijverberg en het Stadsarchief denken daarover mee.

Politie pakt inbrekers

NAARDEN - De politie heeft donderdag een 21-jarige man uit Bussum en een 27-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg aangehouden.

De mannen reden 's nachts met inbrekerswerktuig door het Naarderwoonbos in een auto met gedoofde lichten.