BussumsNieuws

8 november 2017

BussumsNieuws 8 november 2017


Nieuwe woon- en werkwijk op Crailo

Wethouders Hendrik Boland (Gooise Meren), Ton Stam (Laren) en Wimar Jaeger (Hilversum). Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren kopen samen voor 33,2 miljoen euro het voormalige Defensieterrein Crailo. Het is de bedoeling om hier gezamenlijk een duurzame woon- en werkwijk te ontwikkelen.

Ze zullen daartoe gezamenlijk een Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo oprichten. Dit voorstel aan hun raden maakten de colleges in de drie gemeenten eind vorige week bekend. De wijk die gemeenten willen ontwikkelen, dient één buurtschap te vormen die een focus heeft op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem kent, energiepositief en materiaalbewust is en ruimte biedt aan innovatief ondernemerschap. Er komt veel ruimte voor de natuur.
Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De terugverdiencapaciteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie die ten minste budgettair neutraal moest zijn van de gemeenten. Dat is ook gelukt, stellen de gemeenten: de huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien.

De overdracht is voorzien op 31 december van dit jaar. De koopsom wordt de komende jaren in delen betaald aan de provincie Noord-Holland, 'lasten en lusten' worden naar draagkracht over de drie gemeenten verdeeld. Hilversum neemt voor 55 procent deel aan de exploitatiemaatschappij, Gooise Meren voor 35 procent en Laren voor 10 procent.

ProRail presenteert plannen

BUSSUM/NAARDEN ProRail houdt op dinsdag 14 november van 18.00 tot 21.00 uur een informatieavond over de ingrijpende plannen voor het spoor rondom station Naarden-Bussum. ProRail gaat daar tussen 2018 en 2020 mee aan de slag.

"Het spoornetwerk in Naarden-Bussum wordt klaargemaakt voor de toekomst", laat ProRail weten. "Het spoor wordt hier veiliger en betrouwbaarder. Ook de veiligheid op de overwegen gaan we verbeteren. In plaats van vijf zijn er straks nog maar twee sporen. Hierdoor hoeven er minder sporen overgestoken te worden. Vooral op de overweg Comeniuslaan zal dat een hele verbetering zijn."

Ingang

De kans op verstoringen van het treinverkeer wordt volgens ProRail kleiner en er kunnen meer treinen gaan rijden. Deze rijden dan ook sneller. Op station Naarden-Bussum vervalt straks perron 3. De treinen stoppen en vertrekken dan via perron 1 en 2. Aan de zijde van de Slochterenlaan komt een nieuwe ingang. Hier komt tevens een ruime fietsenstalling. Wel gaat de huidige in- en uitgang bij de Generaal de la Reijlaan dicht. Het gele seinwachtershuisje bij de Comeniuslaan wordt gesloopt.

Bij de Karnemelksloot in Naarden wordt een onderdoorgang, de Voormeerpassage, gemaakt voor fietsers, voetgangers en dieren. "Ook de spoorbrug wordt hier vervangen", aldus ProRail. "De laatste bijeenkomst was in juli 2016. Wij hebben niet stilgezeten en zijn inmiddels met de voorbereidingen gestart."

Bensdorp

Foto: Jessica de Jong

Hans Jonker komt met verrassende ontdekking in zijn boek over Bensdorp.

9

Met het oog op morgen

Wie kent niet het radioprogramma 'Het Oog','s avonds om 11 uur met de klassieker, gezongen door Reinhard Mey: "Gute Nacht, Freunde" en "Was ich nog zu sagen hätte, dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen". Ter gelegenheid van het 40–jarig jubileum in 2016 interviewde Anne-Gine Goemans 40 presentatoren en één van hen, Sacha de Boer, fotografeerde de geïnterviewden, inclusief een zelfportret. Naast recente, bekende presentatoren, ook oude bekenden zoals Koos Postema, Ria Bremer, Jan Tromp en Maartje van Weegen. In 'Het Oog' konden de presentatoren een eigen kleur aan het programma geven. Daarachter stond een redactie die er voor zorgde dat de presentator op zijn best was. Een geinterviewde zegt: "De redactie levert de ingrediënten en het recept, ik hoef er alleen nog maar een taartje van te bakken". Brandt gaf de paperback in 2016 uit.

Wilt u dit boek kopen? Twee exemplaren zijn te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Partij voor de dieren of partij van de dieren?

Koren op mijn molen, die onzinnigheid. Het verbieden van uitdrukkingen, gezegden of spreekwoorden met dierennamen erin! De Partij voor de Dieren gaat nu echt te ver!

De pers heeft er vanzelfsprekend al vet op ingehakt. Het lijkt wel een voortzetting te zijn van die andere belachelijke waanzin rond Zwarte Piet en Sinterklaas. Ik ga hier verder echter niet op in. Ik maak er maar een leuk spelletje van. Hieronder een flink aantal kreten waarin de dieren er flink van langs krijgen. Volgens De Partij, althans. Trekken aan een dood paard, horen we nogal eens in politieke debatten. Soms zijn ze zo glad als een paling in een emmer snot. Kindertjes doen het erg fout met één april, kikker in je bil. Het arme paard kunnen we ook achter de wagen spannen. In deze kapitalistische wereld gebeurt het soms dat de gans of de kip met gouden eieren geslacht wordt. Tja, je weet maar nooit hoe een koe een haas vangst. Jammer genoeg zijn er ook veel mierenneukers. Het diertje vindt dat niet prettig, getuige de foto. Van de mug hebben we geen kiekje tijdens het ziften. Voor poes noch varken is het leven aangenaam als je de kat op het spek gaat binden. Gelukkig zijn we vaak blij met een dooie mus. En weet u wel hoe een koe een haas vangt? Dat zal me een gevecht geven! Zo dood als een pier geeft ook geen prettig gevoel. En we hebben er allemaal schuld aan als de mussen dood van het dak vallen. Klimaatverandering... Ik ga er maar gauw als een haas vandoor!

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Oogstdienst; Naarderheem 10.30 u. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 11/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. C. Westerink en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J.M.E. de Blois
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. A. Mak
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. van den Hul en 17.00 u. ds. L.W. Smelt
*Remonstranten N-B 10.30 u. dhr. J. Marinus
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. mw. dr. S. Hiebsch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. W. Verdonk
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. ds. E.J. van Katwijk

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, minder koude nachten

De week begon met een winterse speldenprik met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen, maar een vroege winterse periode lijkt onwaarschijnlijk. Vanaf donderdag veroorzaken uitlopers van depressies wisselvallig weer met geleidelijk aan ook een straffe wind. De temperatuur stijgt enkele graden. Vanaf wordt het iets kouder met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 2 à 3 graden. Overdag wordt het 10 graden. Af en toe schijnt de zon, maar meestal overheerst de bewolking. Mogelijk met regen. In de loop van vrijdag neemt de kans op regen toe. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig en ruimt naar west. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden. In de middag wordt het 11 à 12 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het af en toe regenen. Overdag is er vrij veel bewolking. Er kunnen nog enkele buien vallen. Af en toe klaart het op. Het wordt 9 graden. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 3 à 4 graden. Overdag wordt het 7 of 8 graden. Het voelt in het weekeinde nogal guur.

Weetje

November is een overgangsmaand. Tussen 1 en 10 november 1980 vroor het elke nacht tussen -1 en -7 graden. Op 3 november 1980 bleef zelfs overdag de temperatuur onder nul. Dat was recordvroeg. Daarentegen kan het ook nog aangenaam, zelfs bijna nazomers, zacht zijn. Tussen 1 en 10 november 2015 werd het dagelijks tussen de 15 en 20 graden.

Vanaf 8 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

TV Magazine met o.a.: plantenbakken Burg. de Bordesstraat en de kameel van Bibi Hazenaar.
RegioHub over betere vitaliteit voor jongeren.
In In Derde Termijn praten diverse gasten over de vierde kliko en de vermakelijkheidsbelasting.
BussumsNieuws en GooiTV presenteren het tweewekelijkse gesprek met burgemeester Han ter Heegde.

Correctie

In deze krant stond vorige week de naam van de overleden arts en schilder uit Bussum verkeerd. Het gaat om de heer Pieter Goldstein.

'Het loopt goed in Gooise Meren, ook de inwoners gaan ervoor'

Burgemeester Han ter Heegde om de week op GooiTV

BussumsNieuws en GooiTV interviewen burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren voortaan om de week.

Burgemeester Han ter Heegde voor de camera van GooiTV en BussumsNieuws. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN "De deur voor Weesp staat nog altijd open", zegt burgemeester Han ter Heegde over het fusieproces in de regio. Inmiddels zoekt ook Wijdemeren toenadering.

U bent een jaar geleden begonnen. Hoe bevalt het?

"Het was een goed jaar, zo zie ik het. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik ben hier meteen komen wonen. Dat geeft rust, want je kunt dan veel fietsen en het geeft meteen het gevoel bij de gemeenschap te horen, je snuift ook dingen op. Politiek is het zwaar, als fusiegemeente. We hebben een goed ambtenarenapparaat dat, en dat valt mij echt op, na anderhalf jaar goed ingewerkt is. Ik merk ook dat men vanuit de bevolking zegt: we gaan er nu voor. Het loopt goed, ik geniet ervan."

'Ook voor Wijdemeren moet bestuurlijke fusie stip op horizon zijn'

Weesp zegt te kiezen voor een samengaan met Amsterdam en niet met Gooise Meren. Wat vindt u van die afwijzing?

"De gemeenteraad van Weesp beslist erover, daarover geen enkel misverstand. Maar als je kijkt naar de vestingsteden en de Vecht, wat is er dan niet evidenter dan verder te gaan met Gooise Meren. Dat geldt ook voor de samenwerking in de regio. Daarnaast is het zo dat de invloed van de Weespers groter is in een Gooise Meren met zo'n 80.000 inwoners dan wanneer ze opgaan in het veel grotere Amsterdam. Maar... er kwam een onderzoek tussendoor dat uitwees dat het bedrag per inwoner in Amsterdam twee keer zo veel is. Die afweging heeft men in Weesp gemaakt. Onze deur blijft gewoon open staan. Er komt nog een referendum. Wij hopen het beste voor Weesp en wachten de nieuwe ontwikkelingen verder af."

'Nu tempo maken met de hete hangijzers in centrum Bussum'

De volgende partner staat voor de deur: Wijdemeren wil praten over een ambtelijke fusie.

"Het is wat laat, maar ik heb altijd geleerd: als er een verzoek is om te praten, dan moet je ook gaan praten. Dus staan wij open voor een gesprek. Ik zal in dat gesprek enkel opsnuiven en daarna terugkeren naar raad en college. Je moet open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Er is wel één duidelijke richting die onze gemeenteraad hierin aangeeft: een ambtelijke fusie is prima, maar er moet wel altijd een bestuurlijke fusie als stip op de horizon staan."

Iets anders: de vermakelijksheidsretributie. Kunt u dat toelichten?

"Voor grote instellingen als het Muiderslot, Spant! en Oud Valkeveen maken wij kosten: denk aan het parkeren, de boa's en het groenbeheer. Het idee is: dit zijn goedlopende instellingen, kunnen wij die niet iets vragen om de kosten die wij maken te dekken. Muiden had het al, Naarden en Bussum niet. De raad heeft gezegd: werk eens uit dat er zo'n heffing in heel Gooise Meren komt. Daar ageert men nu tegen. Het is een beetje een heftige discussie aan het worden. Ik hoop dat we daar in redelijkheid uit kunnen komen. De raad moet daar de komende periode over beslissen."

Voor Bussum komt de centrumvisie aan de orde. Wat staat erin?

"Daarin komen met name de grote discussiepunten aan de orde: de Vonk Villa, Scapino, de mogelijke verplaatsing van Albert Heijn. De raad stelt naar verwachting een dezer dagen de economische visie vast en daarin staat ook het oppimpen van het centrumgebied Bussum. Wij vinden dat we kort daarna over die hete hangijzers tot bespreking moeten komen. Er moet één pakket komen met al die voorstellen daarin, zodat je tot één afweging kunt komen. We gaan hierin nu echt tempo maken; ik verwacht in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid hierover. Iedereen wordt daar weer bij betrokken."

Gemeente wil deel van Vlietlaan eenrichtingsverkeer maken

Vlietlaan moet tweerichtingsverkeer blijven. Foto: Bob Awick

BUSSUM De Ondernemersvereniging Gooise Meren (OVGM), de ondernemers van de Vlietlaan én de Stichting ProBussum zijn boos op de gemeente. Ze voelen niets voor het plan om van de Vlietlaan eenrichtingsverkeer te maken.

De gemeente wil volgend jaar de Vlietlaan opknappen. Eerst wordt de riolering vervangen en daarna volgt een metamorfose, zodat de laan weer een mooie uitstraling krijgt met veel groen. De Stichting ProBussum wil dat hier vaart mee gemaakt wordt omdat de straat een van de visitekaartjes van het dorp is.
En dan speelt dus de situatie van het eenrichtingsverkeer. "Bij de spoorwegovergang is een bestaand knelpunt dat niet op te lossen is zonder aanpassingen in de verkeerscirculatie", laat de gemeente weten. "Een voorstel is om het noordelijke deel van de Vlietlaan eenrichtingsverkeer maken waardoor het kruispunt Vlietlaan/Generaal de la Reijlaan aanzienlijk vereenvoudigd wordt. Dit is echt nodig om de verkeersveiligheid rondom de spoorwegovergang te verbeteren."
Brigitta Boonacker, voorzitter van OVGM, laat weten daar anders over te denken. "In alle stukken en overwegingen heeft het college aangegeven dit voorstel te doen om zo de veiligheid van de kruising te vergroten. Om die veiligheid te borgen hebben wij, samen met de dorpsmanager, verschillende alternatieven voorgesteld, zoals het verwijderen van het leegstaande huisje bij het spoor. Als dat gebouw verwijderd is, kan de overweg zo verbreed worden dat er voorsorteervakken voor rechtsafslaand en rechtdoorgaand verkeer gemaakt kunnen worden. Maak een afslagverbod naar rechts zodat het verkeer vanaf het station gewoon rechtdoor over de Vlietlaan kan gaan en dan blijft het tweerichtingsverkeer. Of maak een combinatie van de twee punten." Boonacker vertelt dat volgens de vereniging de onoplettendheid van verkeersdeelnemers niet valt op te lossen met eenrichtingsverkeer. "Deelnemers aan het verkeer moeten zelf altijd goed opletten. Het aantal (bijna)ongelukken gemeten en gepresenteerd in de stukken, is in de ogen van de OVGM niet wenselijk, maar helemaal niet veel. Ook wordt door deze aanpassing de looproute van het station naar het centrum opgeheven. En we denken dat de verkeersdruk op andere plekken in Bussum toeneemt, zoals op de Brinklaan en de kruising Generaal de la Reijlaan/Brinklaan. Alle keren is het eenrichtingsverkeer door de raad gelukkig van tafel geveegd, want ze vinden Bussum te klein voor eenrichtingsverkeer. Ook wordt de vraag gesteld of het verkeersprobleem in Bussum daadwerkelijk zo groot is. Ik denk dat het kernprobleem bij het spoor zelf ligt, maar het college blijft daaromheen draaien. Samen optrekken en een vuist maken met Hilversum lijkt mij een goed idee."
De voorgestelde plannen voor het verkeer door het centrum van Bussum worden donderdag 15 november besproken op het gemeentehuis in Bussum.

Het college geeft aan om met dit voorstel de veiligheid te vergroten

Manon Teeuwen

Voorzitter Tesselschade Arbeid Adelt afdeling Het Gooi, 42 jaar, in Bussum sinds 8 jaar

Waar ben je druk mee?
"Met de organisatie van de jaarlijkse verkoop van producten van Tesselschade Arbeid. Dit evenement is op 24 en 25 november op kasteel Groeneveld. Ik zorg dat er genoeg producten zijn, ik maak de indeling van de kramen, regel het contact met de vrijwilligers en de gastverkopers."

Waarom steun jij Tesselschade?
"Ik vind het een hele bijzondere vereniging van vrouwen voor vrouwen. Het werk wat wij doen is heel divers. Wij steunen vrouwen die willen studeren financieel. Dat doen we door de verkoop van handwerk. Dat wordt allemaal gemaakt door vrouwen die hiermee ook een centje verdienen."

Lievelingsfilm?
"'Downton Abbey'."

Muziek?
"Ik luister graag Skyradio. Easy listening."

Met wie (dood of levend) wil je nog een goed gesprek?
"Met Maria Tesselschade, medeoprichter van onze vereniging. Ik ben heel benieuwd wat zij vindt van hoe het nu gaat en hoe wij bezig zijn. En of dit in de lijn is van hoe zij het ooit bedoeld heeft."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Evenementen en alles wat in mijn woonwijk gebeurt."

Wie verdient een pluim?
"Inez van der Hijden van depotzaken. Ze maakt enorm veel uren om de handwerksters aan te sturen, nieuwe producten te verzinnen, noem maar op."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Met mijn kinderen naar de film in Filmhuis Bussum."

En met een miljoen?
"Ik zou het grootste gedeelte apart zetten. En we gaan met het hele gezin een mooie reis maken naar Zuid-Afrika. Mijn man heeft daar in zijn jeugd een paar jaar gewoond en vertelt daar altijd mooi over."

Plan voor fiets- transferium niet nieuw

BUSSUM Het vorige week als nieuw gepresenteerde plan voor een fietstransferium op Crailo is gewoon uit het archief opgediept. Dat zegt Arie Vijn uit Bussum die al in 2004 samen met zijn zoon Bastiaan exact hetzelfde plan presenteerde.

Onder de naam 'Bazz versus Hillen' brachten de Bussumers destijds een brochure uit als tegenvoorstel op het peperdure plan van Hans Hillen voor een weg over de hei (die er nooit zou komen) voor een beter bereikbaar Media Park. Vijn was destijds werkzaam op het asielzoekerscentrum (als fietsenmaker) en toen dat dicht ging, lag een 'prachtig parkeerterrein' braak. Ideaal voor een fietstransferium, was toen zijn gedachte. Opvallend is dat vader en zoon destijds met exact dezelfde argumenten kwamen als Hart voor Hilversum, GroenLinks en ChristenUnie nu. Het plan is snel en gezond, de heide blijft intact, omwonenden ervaren minder overlast en het is goed voor het milieu. Bovendien is het plan niet zo duur, aldus Vijn in 2004.
Destijds was er echter niemand die het idee oppikte. "Als toen de politiek naar ons geluisterd had, was ons een hoop verkeersellende en milieuvervuiling bespaard gebleven", aldus Vijn nu.
'Bedenker' van het nieuwe inmiddels breed gesteunde plan, Karin Walters van Hart voor Hilversum, geeft aan dat zij niet op de hoogte was van het plan-Vijn. "Je kunt je wel afvragen als je dit plan hoort waarom het niet eerder is bedacht. Kennelijk is dat wel gebeurd", zegt zij. "Maar de kunst is nu om het te realiseren."

Juf Elly plant haar afscheidscadeau op het schoolplein

Foto: Bob Awick

BUSSUM 'Juf' Elly kwam speciaal naar de Kwakers om haar appelboom te planten op het schoolplein. Elly is met pensioen en heeft eind juli afscheid genomen. Bij haar afscheid heeft ze een appelboom cadeau gekregen. Dit was een speciaal cadeau omdat er op de Kwakers elk jaar een appeldag is en dan is het natuurlijk leuk als je de appels uit je eigen boom kunt gebruiken.

Bussumer mishandelt agent

BUSSUM De politie heeft vrijdag een 39-jarige man uit Bussum opgepakt nadat hij een politieman in Purmerend had mishandeld.

Twee vrouwen en een man waren met elkaar in een ruzie verwikkeld. Een 27-jarige agent kwam tussenbeiden om een eind te maken aan de ruzie. Hierbij kreeg hij klappen en stompen van de man uit Bussum. De agressieve man werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

De agent kwam met de schrik vrij.

Nieuw boek over Bensdorp komt met verrassende ontdekkingen

Grootste werkgever van Bussum was erg geliefd

De fabriek van Bensdorp stond op een prominente plek in het dorp en was zowel geliefd als gehaat. Hans Jonker schreef er samen met nazaat Bim Bensdorp een nieuw boek over.

Hans Jonker met het boek bij een foto van werknemers van Bensdorp in vroegere tijden.

BUSSUM Wat was de rol van Bensdorp in de oorlog? Wat gebeurde er in het labyrint van het keldercomplex? Wat is de reden dat het predicaat 'Koninklijk' werd geweigerd? En hoe zat het met kinderarbeid? Dorpshistoricus Hans Jonker en erfgenaam Bim Bensdorp zochten het uit en deden vele onthullingen in het boek 'Bensdorp, Bussum, Bovenaan! waarvan komende zaterdag het eerste exemplaar wordt overhandigd in boekhandel Los.

Jonker speurde in oude archieven naar papieren en foto's die meer konden vertellen over de geschiedenis van het cacao- en chocoladebedrijf Bensdorp, dat gedurende een lange periode, van 1840 tot 2002, zo'n enorm belangrijke rol speelde. Gestart in Amsterdam en sinds 1884 in Bussum. De fabriek groeide uit tot een enorm concern met wereldwijde bekendheid. Tegenwoordig staat alleen nog het Bros-gebouw overeind. Het is bijna niet voor te stellen hoe het was toen hier de schoorsteen nog rookte.

Jonker laat de foto's zien waarop we de werknemers zien die boven dampende stalen potten aan het roeren zijn. Vieze schorten, roetvegen op de wangen. "Er kwamen veel wagons en later ook vrachtwagens met cacaobonen waarop de fabriek draaide. De cacaolucht was erg kenmerkend en tot in de wijde omgeving te ruiken. Maar ook typerend waren de lawaaiige machines waar men in ploegendienst mee werkte. En de vloeren waren spiegelglad, want cacao is echt een vettig product."
De opmerkelijkste ontdekking vond Jonker zelf een foto waarop te zien zijn hoe jongens van een jaar of 12 meedraaiden. "Dat was kinderarbeid en men vond dat toen nog normaal. Ze werkten keihard in de lawaaierige hallen. Ook is er een tijd geweest dat de 'meisjes van Bensdorp' dagelijks onder begeleiding met een wagon naar de fabriek werden gebracht. Daar konden ze de chocolade inpakken."
Bensdorp & Co (dat laatste staat voor de familie Van Veen-Slaghek) blijkt wel altijd een zeer geliefde werkgever te zijn geweest. "Er was veel gemopper, maar het motto was wel: 'Kom niet aan de firma'. Alle werknemers waren heel loyaal naar de familie Bensdorp. Ze werden bijvoorbeeld ook altijd genoemd in het gebed van de werknemers, hebben we begrepen. De katholieke familie Bensdorp had ook een enorm aanzien. Ze betaalden goed, zelfs bij ziekte, en er was een pensioenvoorziening. Ze hadden voor het personeel een voetbalelftal, een toneelclub en feestavonden." In het boek staat ook een feestlied uit 1895 afgedrukt dat werd gezongen bij bijzondere gelegenheden. In het lied 'Bensdorp is het best' werd het bedrijf geprezen en de concurrentie zwart gemaakt.
Bensdorp was een vooruitstrevend bedrijf en besloot al in 1901 internationaal te gaan. "In de Eerste Wereldoorlog blijkt dat Bensdorp zich inliet met het illegaal vervoeren van cacaobonen. Zo bleek er een geheime Bensdorpfabriek bij Nijmegen te zijn vanwaar richting Duitsland werd gesmokkeld. Dit ging tegen het uitvoerverbod in van het neutrale Nederland. Er is zelfs een dubbele boekhouding gevonden. Een speciale enquêtecommissie heeft zich zelfs gebogen over de rol van Bensdorp en kwam tot de conclusie dat het bedrijf zich 'roekeloos' had gedragen. Vermoedelijk is dit de reden waarom het predicaat 'Koninklijk' is geweigerd toen het 100 jaar bestond. Overigens bleek nu dat de familie geen idee had van deze geschiedenis."

De levensloop van het concern gedurende 160 jaar beschreven

In de Tweede Wereldoorlog blijkt dat Bensdorp alles heeft gedaan om Bussum door de oorlog te helpen. Er werden gaarkeukens ingericht voor kinderen en ouderen. Er staan foto's in het boek van hoe ze in de rij staan te wachten. In het enorme keldercomplex werd ook van alles ondernomen. Zo konden de aardappels van de gemeente worden bewaard in de kelders. Er werden wellicht zelfs onderduikers verstopt, maar ook een varken werd gehouden voor de slacht.
Het milieu leed in Bussum erg onder de fabriek. Boze villabewoners schreven af en aan naar de gemeente om hun zorgen te uiten over de lucht. Daarom werd een enorme schoorsteen van 60 meter hoog gebouwd. Bensdorp deed zeker haar best, maar als de dampen neersloegen bleek er geen houden aan en hielp eigenlijk niets. Zelfs niet de investering van de hele jaarwinst.

Tot slot wordt in het boek nog ingegaan op de beroemde Bros-reep. Dit product zou helemaal geen originele uitvinding van Bensdorp zijn. "In Engeland was de reep al op de markt onder de noemer Aero-reep. Het verhaal doet de ronde dat Bensdorp was vergeten het patent aan te vragen. Wel leuk is dat we een foto hebben gevonden van de vacuümkamers waarin de lucht uit de Bros-reep wordt getrokken.

Bijna niet voor te stellen hoe het was toen hier de schoorsteen nog rookte

Al met al hebben vijf generaties Bensdorp de fabriek in handen gehad. Oud-directeur Lou Bensdorp overhandigt zaterdag het eerste exemplaar van 'Bensdorp, Bussum, Bovenaan'! aan wethouder Miriam van Meerten.

Speel het spel Monopoly 't Gooi

Burgemeesters Ter Heegde en Kruisinga met het spel. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het Gooi heeft nu haar eigen spel: Monopoly 't Gooi. De Bussumse vrienden Wijnand den Uyl en Bert-Jan Koekkoek hebben een Gooise variant gemaakt van het wereldberoemde spel Monopoly.

De burgemeesters Han ter Heegde van Bussum en Rinske Kruisinga van Laren ontvingen de eerste exemplaren in Singer, in het spel een van de vier stations. De andere zijn het Muiderslot, Gooiland en Spant!, de culture hotspots in de regio. De gemeenten die op het bord staan zijn vanaf Start: 's-Graveland (Natuurmonumenten, Trompenburgh), Muiderberg (Herbergh De Echo, Groote Zeesluis, Graag Floris V), Huizen (Oude Centrum, Oude Haven, De Krachtcentrale), Hilversum (Raadhuis, Mediapark, De Jonge Haan), Bussum (Watertoren, Landstraat Noord, De Koperen Kraan), Naarden (Grote Kerk, Arsenaal, Tinfabriek), Laren (Poffertjeskraam De Haan, Papageno Huis, Cha!) en Blaricum (IJssalon De Hoop, The Red Sun). Het spel is voor 49,95 euro te koop bij Intertoys Den Uyl aan de Nassaulaan 31 of via www.gooischspel.nl.

Overlast van afval naast ondergrondse containers

Extra kliko voor plastic afval

De zakken liggen naast de container.

NAARDEN Een grote berg plasticafval bij de ondergrondse container bij de Cort van der Lindenlaan en Mackaylaan ontsiert het straatbeeld en trekt ongedierte en vogels aan die de zakken stuk maken. Inwoners hebben hier last van en de GAD wil hier graag iets aan doen.

'We weten uit ervaring dat deze containers overvol raken omdat inwoners uit andere wijken hier ook hun zakken dumpen", aldus de GAD.

"Deze containers zijn bedoeld voor inwoners die een kleine tuin of geen tuin hebben of geen achterom. Je hebt mensen die bijvoorbeeld hun huis hebben opgeruimd en van de zakken af willen en die lossen dat dan zo op. Heel vervelend. Als zoiets gebeurt, kunnen de inwoners naar de GAD bellen en worden de zakken opgehaald. Als we veel van deze klachten krijgen, gaan we kijken of het nodig is om vaker de container leeg te halen."
De GAD laat weten dat inwoners van Gooise Meren er in het voorjaar een extra bak bij krijgen, maar voor Naarden Vesting geldt dat niet. Daar zijn recent ondergrondse containers geplaatst. De nieuwe container met oranje deksel is voor plastic- en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).

"De manier van afval inzamelen gaat veranderen en het scheiden van afval ook. Het merendeel van het afval is namelijk helemaal geen afval, maar kan prima worden hergebruikt om nieuwe producten van te maken. Daarom is het belangrijk dat het afval zo veel mogelijk gescheiden wordt en door de nieuwe container krijgen inwoners een kleinere grijze bak, omdat het scheiden van afval minder restafval oplevert."

Wie last heeft van overvolle containers kan contact opnemen met de klantenservice via 035-699 18 88 of door een mail te sturen naar containers@gad.nl.

Openbaar kraanwatertappunt naast De Zandzee

Foto: Bob Awick

BUSSUM Bussum is weer een watertappunt rijker, namelijk naast sportcentrum De Zandzee. Hier kan iedereen zijn of haar waterflesje vullen in plaats van weg te gooien Het eerste water werd getapt door wethouder Gerben Struik en medewerkers van de ANWB en drinkwaterbedrijf PWN. De watertap staat er alleen deze maand nog en komt in het voorjaar weer terug.

Hondencontroleurs de straat op

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Ambtenaren van de gemeente gaan halverwege de maand langs de deuren om te controleren of bewoners aangifte hebben gedaan van hun honden.

Hondenbezitters hebben de aanslag hondenbelasting ontvangen en controleurs gaan kijken of de aangifte juist is. Bewoners met een hond worden opgeroepen om vooraf te controleren of ze (al) hun honden wel hebben gemeld. Zo niet, meld je hond of honden zo snel mogelijk aan; dat geldt ook voor inwoners die geen belastingaanslag hebben ontvangen, want het aanmelden van honden en het betalen van hondenbelasting is verplicht. De controleurs hebben een legitimatie als hondencontroleur bij zich en als ze een hond zien die niet geregistreerd is, wordt dat gezamenlijk ingevuld op het aangifteformulier.

De eerste hond kost € 76,44 per jaar en voor de volgende hond betalen hondenbezitters € 132,12.

Bussum op IJs weer bij gemeentehuis

BUSSUM De tiende editie van Bussum op IJs staat weer op zijn oude plek: het parkeerterrein van het gemeentehuis aan de Brinklaan. Deze editie begint op vrijdag 8 december met een groot feest. De ijsbaan blijft liggen tot en met zondag 7 januari.

'Jongeren weten zelf wel wat er speelt'

STAD GOOI legt de verantwoording bij de jongeren zelf

Geen scala aan activiteiten voor jongeren. STAD GOOI laat jongeren zelf met ideeën komen. Dat levert gemotiveerde jongeren op die ook gericht samenwerken.

Catharina van der Meer met de jongeren die in de studio aan de slag waren. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM "We hebben echt een andere filosofie op het werken met jongeren", steekt Catharina van der Meer van wal. Ze is sinds juli 2014 het gezicht van STAD GOOI. Ze kiezen niet voor de klassieke manier van aanbod van allerlei activiteiten, maar laten jongeren zelf met ideeën komen en bieden dan ondersteuning. "Wij selecteren de doelgroep niet op wat er misgaat. De jongeren komen hier omdat ze zelf iets willen opzetten of gewoon nieuwsgierig zijn." Die aanpak lijkt goed te werken.

In de 3,5 jaar dat ze actief zijn in Bussum zijn er al talloze jongeren binnen komen lopen met de meest uiteenlopende ideeën. Van een complete modeshow en het aanleggen van een skatebaan tot een vlog over jongeren en financiën en een studio waar ze muziek kunnen mixen en opnemen. Catharina is overigens niet zo happig op het labelen van de projecten als 'succesvol' of 'groot'. Daar zit voor haar niet het succes van STAD GOOI.
"Als je ziet dat iemand uit zijn comfortzone stapt en zichzelf ontwikkelt of dat ene stapje zet en in zichzelf gaat geloven: daar gaat het om en dat de jongeren het zelf doen. Elk project is bijzonder en een stap uit de comfortzone doet de ene jongere met iets heel kleins en de andere met iets heel groots. We gaan geen dingen voor jongeren bedenken en ook niet vertellen hoe ze zich moeten gedragen. Want zo werkt het niet. Je moet ze niets aanbieden, maar zelf iets laten bedenken. Dan sluit het aan op hun belevingswereld. Zij weten wat er speelt en het verandert ook zo snel. Je kunt dat niet vastleggen in wat wel en niet werkt en ook geen strategie bedenken en deze dan uitvoeren."
Ze hebben ook geen specifieke doelgroep op het oog, anders dan dat de jongeren iets willen doen. "Het is hier geen chillplek maar een werkplek", aldus Catharina.
En jongeren die elkaar in het dagelijks leven niet zo snel zouden tegenkomen ontmoeten elkaar hier. Catharina geeft een voorbeeld: "Er lopen nu twee muziekprojecten en bij elk evenement is een dj of muziek nodig. Ze horen van elkaar en zoeken elkaar dan op." Een mooi voorbeeld daarvan is de studio waar ze in de zomer mee zijn begonnen. "Jongeren kunnen zich daarvoor per week aanmelden. Muziek opnemen, oefenen en video's maken. Eén jongere begint en ze zetten zich in om anderen erbij te betrekken."
Het is dus vooral de begeleiding die STAD GOOI biedt. "Jongeren komen met een idee, maar soms zit er ook nog een vraag achter de vraag." STAD reikt tips aan voor bijvoorbeeld financiering van een project of helpt met het verder uitwerken van een idee. En ze stellen kaders. Catharina: "We proberen erachter te komen wat ze willen en hoe ze hun idee zo tof mogelijk kunnen maken. We brengen ze in contact met mensen of organisaties die hen kunnen helpen en er zitten in zo'n proces ook leermomenten."

STAD

'Het succes van STAD GOOI zit vooral in wat de jongeren doen'

STAD iwerd tien jaar geleden op gericht door Robin Ruben en Bart van Duin en is in een aantal steden actief. Robin vertelt dat STAD nog steeds als een nieuwe manier van werken wordt gezien. "Er is niet zo veel innovatie in jongerenwerk", is zijn conclusie. Zelf zijn ze overigens wel weer met iets nieuws bezig. Robin: "We willen meer bedrijven en maatschappelijke organisaties bij STAD betrekken."

Leerkrachten basisonderwijs staken in december opnieuw

Of alle scholen dichtgaan is nog niet bekend. Foto: Caspar Huurdeman

GOOISE MEREN Leerkrachten in het basisonderwijs leggen op 12 december weer het werk neer. Een eerdere staking op 5 oktober was niet voldoende om al hun wensen in vervulling te laten gaan.

Achter de staking zitten onder meer POinActie, de POraad en de vakbonden. Zij stellen de nieuwe minister Arie Slob hiermee een ultimatum om in totaal 1,4 miljard euro extra beschikbaar te stellen. In oktober werd al 750 miljoen euro beloofd, waarvan 270 miljoen voor salarissen. "Onvoldoende", reageert ook Jeanne de Vaal, directeur van de Juliana Daltonschool. Ze gaat ervan uit dat de school ook dit keer meedoet. "Het geld dat toegezegd is voor verlaging van de werkdruk en het opvangen van het tekort aan invalleerkrachten is te weinig." Daarbij komt het geld ook nog eens veel te laat, is haar mening. "Het komt pas in 2021 beschikbaar, maar we hebben nu, nee al jaren, een probleem." Of ze dit keer ook net zo veel steun van ouders krijgen, daar durft ze geen uitspraak over te doen. Maar als de school een dag dicht gaat bieden ze geen alternatief aan. "Dan kunnen we net zo goed les gaan geven." Overigens weten nog niet alle basisscholen in de gemeente of ze ook dit keer meedoen. Remko van der Heijden, directeur van de Vinkenbaan (Muiderberg) en de PC Hooftschool (Muiden) laat weten dat er intern nog over gesproken moet worden. Over twee of drie weken is er meer bekend. Als ze staken dan bieden ook zij geen alternatief aan de leerlingen. "Staken is staken", aldus Van der Heijden.

Promotie naar overgangsklasse geen heksentoer

Gooische staat op dit moment tweede

De hockeydames van Gooische hadden het zondag lastig tegen het stug verdedigende Amersfoort. Uiteindelijk werd er verdiend met 3-0 gewonnen.

Coach Dave Smolenaars: 'Ik wil er geen vreemdelingenlegioen van maken.' Foto: Bob Awick

BUSSUM Vanaf het eerste fluitsignaal was zichtbaar dat Gooische over meer technische bagage beschikt. De thuisploeg domineerde en Amersfoort werd op alle fronten afgetroefd.

De lat ligt hoog. Gooische gaat voor het kampioenschap

Na een kwartier opende Bo van de Brink de score. Het duurde tot ver in de tweede helft voordat Valerie Snel en Cunera de Beaufort de eindstand bepaalden. Coach Dave Smolenaars: "Het is altijd lastig spelen tegen sterk verdedigende ploegen zoals Amersfoort. Door de rust te bewaren en ons spelletje te blijven spelen, konden we het in de tweede helft beslissen." Winnen was voor zijn ploeg ook noodzakelijk om in de 1e klasse D in het spoor van koploper Zwolle te blijven. Gooische staat na negen wedstrijden tweede en op drie punten van Zwolle.

Het elan waarmee werd gespeeld, toonde aan dat de kater van het afgelopen seizoen is verwerkt. Na de vreugde van het kampioenschap ging het in de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse verschrikkelijk mis. Daarna vertrokken er zeven speelsters waarvoor er vier nieuwe kwamen. Toch heeft de coach met topsportbloed in de aderen de lat weer hoog gelegd: "We gaan voor het kampioenschap. Dat zijn we als club aan onze stand verplicht en met deze ploeg kan dat ook. Maar we moeten nog wel stappen maken. Het positieve is dat we veel scoren en weinig kansen weggeven. De realiteit is ook dat we in wedstrijden af en toe door de ondergrens zakken. Die momenten moeten korter en het verval minder."
Het is voor de dames van Gooische een geruststellende gedachte dat promotie naar de overgangsklasse na dit seizoen geen heksentoer zal zijn. De hockeybond heeft besloten om met ingang van het seizoen 2018-2019 tussen de hoofdklasse en de overgangsklasse een nieuwe promotieklasse van twaalf teams in te stellen.

Door de herindeling komt er in de overgangsklasse ruimte voor nieuwe ploegen. Voor Gooische en ook Naarden betekent dit dat men in de 1e klasse bij de top drie moet eindigen om direct te promoveren naar de overgangsklasse. De nummer vier moet herkansingswedstrijden spelen.
Smolenaars benut deze verandering om te kunnen doorselecteren: "Om aan het niveau te wennen, trainen bij Dames 1 tien junioren uit de A1 en de B1 mee. Daarvan spelen er iedere wedstrijd twee mee in de hoofdmacht. Afgelopen zondag waren dat Bo van de Brink en Pip van 't Hek, die prima hebben gespeeld. Zo zien de junioren dat er voor hen ook perspectief is bij Gooische. Je weet ook dat er aan het einde van het seizoen door andere clubs aan speelsters wordt getrokken. Dat is nu eenmaal zo. Maar ik wil er bij Gooische geen vreemdelingenlegioen van maken. Al onze juniorenteams spelen landelijk op het hoogste niveau. Talent is er meer dan voldoende. Alleen moet je dat blijven doorontwikkelen totdat ze rijp zijn voor het eerste team. Laat als club zien dat er voor hen een toekomst is en houd het daarnaast ook leuk en gezellig. Dat kan best samengaan. "

SDO verloor, maar spel gaf vertrouwen

BUSSUM Pure reclame voor het amateurvoetbal. Dat was het voetbalduel tussen SDO en koploper SJC afgelopen weekend. De Bussumers verloren dan wel met 2-4, maar het spel gaf veel vertrouwen.

Dat SDO een paar plaatsen lager staat dan de koploper was geen moment echt te merken. SDO begon erg sterk en stond al snel op een 2-0 voorsprong. Na een paar grote kansen voor SDO schoot eerst Maikel van Latum raak. Vlak daarna kreeg SDO een strafschop nadat Theo Visser tegen de grond werd gewerkt: Rick van der Velden schoot raak. Voor rust stelde SJC echter alweer orde op zaken. Eerst counterde de koploper razendsnel na een corner van SDO en schoot Tom Duindam raak. Na een hoekschop aan de andere kant van het veld volgde de tweede treffer van Duindam. SDO kreeg kansen om weer op voorsprong te komen, maar de keeper van SJC stond dat niet toe. Toch leek het er lang op dat SDO op een punt af kon stevenen tegen de sterke koploper. Vlak voor de slotfase scoorde SJC echter alsnog, waardoor het geloof op een goede afloop voor SDO wegzakte. Op het laatste moment volgde ook nog een laatste treffer.

BFC boekt weer eens een zege

BUSSUM Voetballend kon het op momenten allemaal nog wel wat beter, maar BFC heeft wel gewonnen met 3-1.

BFC was er na een paar tegenvallende weken erg op gebrand om weer eens punten te pakken. BFC startte zoekende en had problemen met de snelle aanvallers van de tegenstander. Het duurde even voordat BFC op gang kwam. Na een half uur leek BFC op voorsprong te komen door Olivier Blaauw die een grote kans kreeg, maar faalde. BFC had het geluk dat de scheidsrechter een overtreding zag en BFC een strafschop gaf. Jostein Ohm schoot raak. Na rust werd het duel een stuk leuker. BFC zorgde voor steeds meer gevaar en kon de voorsprong al snel verdubbelen. Na een goede aanval langs Olivier Blaauw en Julian van der Leek kwam de bal voor de voeten van topscoer Tjerk Posthuma: de BFC'er haalde de trekker over en schoot raak. De Almeerse tegenstander bracht de marge al meteen daarna weer terug met een doelpunt door een strafschop, maar BFC pakte toch de zege na een treffer van Tjerk Posthuma.

SDO bestaat deze week honderd jaar

Het tweede elftal van SDO in 1976.

BUSSUM Voetbalvereniging SDO bestond dinsdag precies honderd jaar en viert het jubileum dit weekend met een receptie, feestavond en afterparty.

De RK Voetbalvereniging Samenspel Doet Overwinnen (SDO) hoort tot de oudste voetbalverenigingen van het land en is opgericht door de drie vrienden Fons Kohl, Evert Kraaikamp en Frans Weitjes. Rond 1917 werden meerdere plaatselijke voetbalverenigingen opgericht, waaronder AFC Ajax en BFC. In die tijd vonden er nog geen wedstrijden plaats en was er ook geen landelijke competitie. De voetbalclubs speelden vriendschappelijke wedstrijden en toernooien. Na de Tweede Wereldoorlog werd SDO een echte voetbalclub en ging competitiewedstrijden spelen. Naast het traditionele jongens- en seniorenvoetbal begon de club in 1992 met G-voetbal in het Gooi en omstreken en werden er verschillende nationale kampioenschappen bij de G-sectie gevoetbald. In 1997 had SDO wederom een voortrekkersrol voor de regio. De club kwam toen met meisjes- en damesvoetbal. Van één pupillenteam, bestaande uit zeven jonge meisjes, is de meisjes- en damesafdeling nu uitgegroeid tot een 150-koppige afdeling. Daarna organiseerde de club in 2004 'voetbal voor de allerjongsten' voor 4- en 5-jarigen en vanaf het seizoen 2011-2012 is het ook mogelijk om deel te nemen aan 45+-voetbal op acht vrijdagavonden per seizoen.
De voetbalclub heeft ruim 1.200 leden en heeft 67 teams waarvan zestien selectieteams die in hun leeftijdscategorie meedraaien op het hoogste niveau. Het hoogste damesteam draait mee in de 1e klasse landelijk en het eerste herenteam speelt in de hoofdklasse, het hoogste niveau binnen het amateurvoetbal. Dit weekend viert SDO haar 100-jarig bestaan met op vrijdagavond een receptie en komt burgemeester Han ter Heegde langs met een speciale boodschap. De avond wordt opgevrolijkt door showballet Nicole, DJ-M-Ties en shantykoor Het Ruime Sop. De feestavond is op zaterdag, met liveband Sonny's Inc. DJ-M-Ties en John West zorgen voor de afwisseling. Het weekend wordt zondag afgesloten met de afterparty. In de Kuil zijn voetbalwedstrijden met als hoogtepunt de wedstrijd tussen de huidige A-selectie en oud-SDO voetballers. Ook is er een loterij met als hoofdprijs een Toyota Aygo, optredens van Jari en DJ-MJ-Ties en worden de SDO-jacks uitgereikt aan het winnende jeugdverkoopteam.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Bussumse bijnamen

Willem van den Brink: ‘Wessie Pot’

Waarom een bijnaam

Bijnamen zijn uit de mode geraakt. Maar zeker in de periode van 1880 tot 1930 hadden veel Bussummers er wel degelijk een.

Een belangrijke reden om bij-
namen te gaan gebruiken was dat, vooral binnen grote families, gedurende vele generaties telkens weer dezelfde voornamen terugkwamen. Denk aan de families Krijnen, Majoor, Ruizendaal , Van den Berg en Fokker. Hoe houd je de Jannen, Harmens, Hermannen, Knelissen, Pieten en Henken dan nog uit elkaar?!

Van Eijden: Rijk ‘de Kiek’
Pastoor H. v.d. Berg: ‘De beeldenstormer’.

Zo werden de Herman Krijnen's 'Herman Tut' en 'Tarwebroodje'. En de Harmen van den Berg-en 'De Ark van Noach' (hij woonde in een woonschip in de Bussumse haven), 'Rooie Harmen' en 'Jan Donderop'.

Daarnaast was het gebruik van bijnamen een manier om onder elkaar over personen te praten zonder dat buitenstaanders begrepen over wie het ging.

Het kwam ook voor dat iemand in verschillende groepen een andere bijnaam had.

De vrouw van Gerrit Bakker werd 'De Márritol' genoemd. Ze pruimde, dronk en rookte sigaren. 'Hap zonder kin' was de waarzegster uit de Baaienrokkenbuurt (korte Landstraat). 'Etter en bloed' de timmermannen Schimmel en Vrakking,

'Stap allemachtig' de bijnaam voor professor Pooters uit de Batterijlaan, van beroep 'Zonderling'. Jan van den Berg, huis-, decoratie- en rijtuigschilder en mede-oprichter van Harmonie Crescendo noemde men 'de Kwak'.

Bijnaam – scheldnaam

Bijnamen waren in principe niet bedoeld als scheldnaam. Maar omdat ze vaak gebaseerd waren op uiterlijke kenmerken, waren ze vaak niet fijngevoelig en kwam het soms hard aan.

De gebroeders Van Eijden heetten Rijk 'de Kiek', Willem 'de Zog' en Gijs 'de Lijster'. Met 'De Beeldenstormer' werd pastoor H .v.d. Bergh bedoeld. Vanwege zijn altijd boze blik werd Jan Griffioen 'Jan Onweer'.

Willem v.d. Brink, de oudste Bussumse snoepwinkelier, lengte 1.50 m., werd 'Wessie Pot' genoemd. Schaapsherder Matheus Boel was beter bekend als 'Teus de Bok', 'Lotje Margarine' de wat verwaarloosde mw. Hogenbrink en Tijmen Poep en Jan Scheet de gebroeders Krijnen.

Na 1930 kwamen er nauwelijks nieuwe bijnamen bij, het gebruik stierf geleidelijk uit.

Inmiddels zijn ruim 200 bijnamen opgetekend. Deze lijst is in te zien bij het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum.

Margreet de Broekert

BRONNEN

-
'Bijnamen in Bussum tussen 1880 en 1930', M.J.M. Heyne.

-
'Kent u ze nog… de Bussummers', M.J.M. Heyne, Europese Bibliotheek 1974.

-
Foto's: Beeld van Bussum.

Focus ligt op lagerug- of nekklachten

'Chiropractie is voor iedereen en we zien baby's tot mensen dik in de tachtig'

Chiropractors Vincent Gimbrere en Dieuwertje Schuringa.

BUSSUM "Een chiropractor is gespecialiseerd op het gebied van rug- en nekklachten, maar bij ons kun je ook terecht als je bijvoorbeeld schouder-, heup-, knie- of hoofdpijnklachten hebt", vertellen chiropractors Dieuwertje Schuringa en Vincent Gimbrere, die in 2015 met de praktijk Vivante zijn begonnen en een stijgende lijn zien.

Hoe die klachten ontstaan, is niet
altijd duidelijk

"Chiropractie is voor iedereen en we zien baby's tot mensen dik in de tachtig", aldus Dieuwertje. "Bij het eerste consult wordt gekeken wat de beste behandeling is. De focus ligt veel op lagerug- of nekklachten. Hoe die klachten ontstaan, is niet altijd duidelijk. Je kunt aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen, maar vaak is het gewoon de leefstijl. Mensen zitten over het algemeen veel uren per dag. We worden wakker en gaan zittend ontbijten, rijden met de auto of trein naar het werk, werken zittend achter het bureau, lunchen zittend en vaak na een dag hard werken zitten we 's avonds moe op de bank. Ook kinderen en jongvolwassenen brengen veel tijd achter hun computer, telefoon of bijvoorbeeld Nintendo door."
Wat is het advies om daar dan zo goed mogelijk mee om te gaan. Vincent: "Ga tijdens of na je lunchpauze een wandeling maken. Haal tussendoor regelmatig een kopje koffie, thee of water. Ook dynamische werkplekken kunnen een oplossing zijn, zoals staand werken of een laptopstandaard op je bureau. Maar dit moet je dan ook afwisselen, dus niet de hele dag gaan staan. Ga 's avonds wat vaker van de bank af en maak een korte wandeling in de buurt. Voor kinderen is dat ook beter. Laat ze bijvoorbeeld 30 minuten achter de computer zitten en dan 10 minuten bewegen. Maar klachten kunnen natuurlijk ook komen doordat je verkeerd hebt getild of een verkeerde beweging hebt gemaakt en het in je rug is geschoten. De kern van deze symptomen bevindt zich vaak in de wervelkolom en zenuwstelsel en we gaan dan kijken welke behandeling het beste past." Dieuwertje is ook gespecialiseerd in zwangere vrouwen, baby's en kinderen. "Een behandeling bij baby's is aangepast en anders dan bij volwassenen. Baby's kunnen bijvoorbeeld worden behandeld omdat ze een voorkeurshouding hebben en met hun hoofd naar één kant draaien."
Ze vertelt dat er vier pilaren zijn waar ze in de praktijk iets mee kunnen doen. "Dat is goed bewegen, voeding, rustige en stressbestendige mind en slaap. Want kom je wel aan de zeven uur slaap per nacht? Je kunt ook komen voor een massage of yogalessen. Je hoeft dan geen klant bij ons te zijn. Gewoon bellen om een afspraak te maken." Vincent: "Binnen onze praktijk zien we klanten die meerdere klachten met hun gezondheid hebben en wij kijken dan breder. Met voeding zijn we al jaren bezig en volgen verschillende cursussen. In pakjes en frisdranken zitten te veel snelle suikers en slechte vetten die niet bevorderlijk zijn voor je gewrichten en spieren en ontstekingsbevorderend kunnen werken. De vochtbalans in je gewrichten raken verstoord en kunnen verstijven. Maar stress en te weinig slaap zijn ook niet goed voor gewrichten. Ook valt ons soms op dat klanten bepaalde terugkerende klachten hebben en dat kan door verschillende oorzaken komen. We proberen dan te kijken naar de verschillende pilaren van gezondheid. We zullen ons hier in de praktijk verder in blijven ontwikkelen met bijvoorbeeld gezondheidsprogramma's." Voor meer informatie kijk op www.praktijkvivante.nl.

YogaSway verhuisd naar groter pand

Wanda Hartog is naar de overkant verhuisd. Foto: Bob Awick

BUSSUM Natuurlijk blijft Wanda Hartog met haar yogawinkel in haar geliefde Spiegelstraat. Maar nu zit ze in een veel groter pand, schuin aan de overkant op nummer 2b. "De winkel past mij als een jas", vertelt ze trots.

Toen ze bijna twee jaar terug begon met het concept en de winkel, was het afwachten hoe het zou lopen. Maar yoga blijkt zo populair dat het oude pand al snel te klein werd. "Ik richt mij op yoga en fitness, met name kleding die je voor beide sporten moeiteloos kunt afwisselen. Ik noem het fitness fashion omdat het niet alleen lekker zit, maar er ook mooi uitziet. In de nieuwe winkel is het aanbod aangevuld met nieuwe merken, met name Nederlandse, een tweede mannenmerk en meer assortiment met onder andere bolsters, meditatiekussens, maar ook matten en etherische oliën. Het zijn stuk voor stuk producten met een verhaal. Een persoonlijk verhaal dat ik goed ken omdat ik weet wie de ontwerper of leverancier is." Belangrijk onderdeel naast de winkel is dat Wanda als yogi precies weet wat voor soorten yoga er in de omgeving wordt gegeven en waar. "Heel veel mensen willen wel yoga doen, maar weten niet goed passend voor hen is. Je hebt meditatieve yoga vormen, fysiek inspannend, spiritueel, noem maar op. Wat ik doe is goed doorvragen wat klanten zoeken, om ze vervolgens door te verwijzen naar de juiste yogaschool."

Ziekenhuis Tergooi behaalt tweede plek

'Opsteker voor medewerkers'

Ziekenhuis scoort goed. Foto: Bastiaan Miché

REGIO Tergooi staat dit jaar op de tweede plaats van de Ziekenhuizen Top 100 van het Algemeen Dagblad (AD). Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die de krant afgelopen week heeft gepubliceerd. Vorig jaar eindigde Tergooi nog op de 39ste plaats.

De gegevens van het Algemeen Dagblad zijn gebaseerd op de gegevens over 2016 van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) en het Zorginstituut die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren en de volumenormen van wetenschappelijke verenigingen. Het betreft de gegevens van beide vestigingen in Blaricum en Hilversum.
Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 verschillende aspecten die een indicatie geven van de medische kwaliteit van ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Vier criteria betreffen patiëntenkeurmerken. De Ziekenhuizen Top 100 richt zich op zes hoofdthema's: verpleging, medicatie, hart/vaten, operaties, oncologie en opname. Tergooi behaalt op al deze thema's goede scores. "Iedereen in Tergooi werkt dag in dag uit aan het verlenen van de best mogelijke zorg voor onze patiënten", vertelt een trotse bestuursvoorzitter Hans den Hollander. "Dit resultaat is daarom een hele mooie opsteker voor onze medewerkers."

'Het werk van de brandweer staat onder druk, daar wordt aan gewerkt'

Kloof tussen werkvloer en management groter dan elders in Nederland

De cijfers uit het belevingsonderzoek onder brandweermensen zijn bekend. Maar liefst 91 procent is trots, maar er valt ook nog iets te verbeteren.

Brandweer Laren in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Brandweermensen in de regio Gooi en Vechtstreek zijn in grote mate trots op hun vak. Een mooie uitslag als je weet dat het al jaren rommelt bij de brandweer. Het werk staat onder druk en dat is ook te merken. Zo geeft 66 procent aan dat er een onderbezetting is op de vrijwillige kazernes. Een score die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde. Fons Hertog: "Het werk van de brandweer staat onder druk, maar daar wordt aan gewerkt."

De cijfers komen uit het Belevingsonderzoek Repressief Brandweerpersoneel dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is gehouden in mei en juni en waarvan de resultaten nu bekend zij. Door de brandweermensen die zich bezighouden met het actief blussen van branden werden maar liefst 235 vragen beantwoord over hun werk. Burgemeester Fons Hertog uit Huizen is portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en licht de cijfers toe.
"Wij werken bij de brandweer veel met vrijwilligers, anders is de brandweerzorg niet te betalen. Dat geeft beperkingen. In de dagdienst zijn er posten die de opkomst niet kunnen garanderen. Daarom wordt er geschoven met beroepskrachten om deze gaten te vullen." In het onderzoek geeft 60 procent dan ook aan regelmatig extra diensten te draaien om die gaten in het rooster op te vullen. Een probleem dat al langer bekend is bij de regiobrandweer en waar ook al aan wordt gewerkt. Zo werden er deze zomer extra mensen ingehuurd en ging de brandweer aan de slag met het experimenteren met flexibele voertuigbezetting.

Normaliter rukte er altijd een wagen met zes mensen uit. Het snelle interventievoertuig met twee mensen werd geïntroduceerd dat als eerste uitrukt, gevolgd door een wagen met vier of zes mensen. In het belevingsonderzoek kon daarom 94 procent zeggen ervaring met deze manier van uitrukken te hebben. Een score die erboven uitspringt ten opzichte van alle andere korpsen in Nederland. De uitruk met zes mensen wordt nog steeds het hoogst gewaardeerd, namelijk 92 procent vindt dit acceptabel bij een woningbrand. Dit is 71 procent bij het uitrukken met een wagen met twee en een wagen met vier mensen.

In het belevingsonderzoek wordt het werken met een uitruk op maat goed beoordeeld. Het wordt gezien als een goede manier om snel te kunnen uitrukken bij een onderbezetting. Wel geeft 45 procent aan dat er bij de invoering niet goed geluisterd is naar de ideeën en de behoeften van de mensen op de werkvloer. 18 procent is neutraal en maar 37 procent vindt dat er wel goed geluisterd is. Hier komt nog een probleem aan de orde: namelijk de kloof tussen de mensen op de werkvloer en het management.
Opvallend in het onderzoek is dat brandweermensen best hun mond open durven te trekken als zij wat willen melden, maar 60 procent geeft aan dat de werkvloer geen goede dialoog heeft met het management. Op de vraag of managers weten wat repressieve brandweermensen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen antwoordt 51 procent procent het hier niet mee eens te zijn, is 18 procent neutraal en maar 31 procent het ermee eens. Ook vindt twee derde dat managers niet transparant zijn over hun keuzes en een krappe meerderheid vindt dat managers zich niet aan hun afspraken houden. De ploegchefs worden op deze punten heel wat beter beoordeeld en krijgen een ruime voldoende.

60 procent geeft aan regelmatig extra diensten te draaien

Hertog heeft nog goed nieuws. Er wordt weer een werkgroep opgericht die zich bezig gaat houden met de verbeteringen. "Er wordt nu echt wel geluisterd, ook naar de vrijwilligers. Zij krijgen straks het uitruksysteem dat zij graag willen."

twee derde vindt managers niet transparant over keuzes