BussumsNieuws

10 augustus 2016

BussumsNieuws 10 augustus 2016


Ravage aan de Laarderweg

Zeker zes auto's hadden forse schade na het voorval. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een bejaarde vrouw heeft vrijdag met haar auto aan de Laarderweg een ravage veroorzaakt.
De vrouw ramde met haar auto zeker zes geparkeerde auto's, een verkeersbord, een paaltje en de muur van de naastgelegen supermarkt. Volgens omstanders trapte de vrouw per ongeluk te hard op het gaspedaal. Ze moest haar rijbewijs afstaan.
De schade was zo groot dat drie auto's moesten worden weggetakeld. De straat moest daarvoor worden afgesloten.

Beter onderzoek naar kabaal Emmaschool

Gemeente heeft half jaar om met plannen aan de slag te gaan

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er moet beter gekeken worden naar het kabaal dat de Emmaschool straks gaat opleveren voor buurtbewoners aan de Graaf Florislaan. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Pas daarna mag het gebouw verbouwd worden voor de komst van de Emmaschool. Daarmee kan het dus nog wel even duren voordat de school kan verhuizen.

Als de Emmaschool straks naar de Graaf Florislaan komt, gaat dat volgens de Raad van State grotere delen van de dag geluidsoverlast opleveren voor buurtbewoners. Er wordt nu gekeken of dat aanvaardbaar geacht mag worden. De gemeente heeft daar al onderzoeken naar laten doen, maar de Raad van State oordeelt dat dat onderzoek beter kan. Er werd onder meer gerekend volgens verkeerde normen.

Half jaar
De gemeente heeft een half jaar gekregen om met de Emmaschool-plannen aan de slag te gaan. De gemeente moet van de Raad van State dus alleen een beter onderzoek doen naar eventuele geluidsoverlast en mag haar gemaakte fouten daarmee verbeteren. De Raad van State hoopt daarmee dat de langslepende zaak snel wordt afgerond. De rest van de plannen was wel op orde.

Andere bezwaren
Andere bezwaren van buurtbewoners werden van tafel geveegd.

Raad van State hoopt dat langslepende zaak snel wordt afgerond

De bezwaarmakers vreesden veel meer verkeers- en parkeeroverlast als de Emmaschool naar hun straat zou komen en vreesden dat de verbouwplannen de buurt te veel zouden aantasten. Volgens de Raad van State gebeurt alles echter volgens de regels en vallen de gevolgen wel mee.

Snel aan de slag
De gemeente laat desgevraagd weten snel aan de slag te gaan om de knelpunten snel op te lossen. De Raad van State neemt alles straks nogmaals onder de loep. Mocht naar voren komen dat de schooljeugd nog voor te veel lawaai zorgt voor omwonenden, dan mag de gemeente nog maatregelen nemen en onder meer muren plaatsen.

Remkes brengt werkbezoek

GOOISE MEREN - Johan Remkes, de commissaris van de Koning, brengt deze maand een werkbezoek aan Gooise Meren. Dat laat de gemeente weten. Remkes komt op woensdag 24 augustus.

Remkes maakt samen met het gemeentebestuur en andere medewerkers een rondje door de gemeente. Alle woonkernen worden bezocht.

Na afloop van het rondje door de gemeente vergadert Remkes nog met raadsleden. Het gaat om een normaal werkbezoek. Er wordt vooral gekeken naar hoe het gaat met de gemeente.

Week werk aan spoor

BUSSUM - Er wordt vanaf volgende week een week lang volop gewerkt aan het spoor tussen Naarden-Bussum en Almere: de spoorbrug naar Almere wordt aangesloten op het spoor. Het werk start vrijdagavond 19 augustus.

Vanwege het werk rijden er een week lang geen treinen tussen Naarden-Bussum en Almere.

Treinreizigers die vanaf Naarden-Bussum naar Almere willen, moeten eerst naar Weesp. Vanaf daar vertrekken snel- en stopbussen naar Almere.

Overleden persoon gevonden

BUSSUM - Agenten hebben dinsdag een overleden persoon gevonden in een woning. Dat meldt de politie.

De agenten troffen de bewoner van het huis aan na een melding.

Wat er precies aan de hand is, kan de politie niet zeggen. Een woordvoerder kan alleen melden dat de bewoner een natuurlijke dood is gestorven.

3496

Bussumers werden buiten Nederland geboren

Naarden
* Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. pastor B.M.J. Nagel
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 13/08 17.30 u. Eucharistie
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. van Walsem en 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 15/08 19.00 u. pastoor M. Costa
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. Bergström
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. T.M. Werner
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. E.J. van Katwijk
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. I. Hoornaar en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
* Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
* Apostolisch Genootschap geen dienst
* De Christengemeenschap geen dienst

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, geleidelijk warmer
Een gebied van hoge luchtdruk heeft zich boven de Atlantische Oceaan teruggetrokken. Dat heeft de luchtstroming doen kantelen naar het noordwesten. Daarmee stroomt uitgesproken koele lucht richting Noordzeegebied. Vanaf het weekeinde schuift een uitloper van de hoge luchtdruk naderbij, waardoor de buienkans afneemt en de temperatuur geleidelijk gaat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Ook donderdag laat de zomer het nog afweten. Er wordt veel bewolking verwacht. De kans op buien is groot. Het maximum blijft steken bij 17 à 18 graden. Vrijdag verbetert het weer. Er is zijn wolkenvelden, maar de buienkans neemt sterk af. Het klaart geleidelijk op. Het wordt zo'n 21 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en met lokaal nog een bui. De kans is groot dat het zondag droog blijft met enkele zonnige perioden. Het wordt in het weekeinde circa 21 graden bij een matige westenwind. Na het weekeinde wordt het enkele dagen zomers warm en droog met veel zonneschijn. Dinsdag en woensdag kan het kwik oplopen tot boven 25 graden.

Weetje
Het jaar 1816 wordt 'het jaar zonder zomer' genoemd. Het kwam in die zomer soms zelfs tot vorst en sneeuw. Op grote schaal mislukten oogsten met hongersnoden tot gevolg. De oorzaak was de extreem zware vulkaanuitbarsting van de Tambora in 1815 in Indonesië, waardoor de straling van de zon wereldwijd deels werd afgeschermd door stofdeeltjes in de atmosfeer.

'Hoi, hoi, hoi... ik heb een koi!'

Foto: Gerard Buhr

Afgelopen zondag was er geen blijer man dan zoon Marcel. Een uurtje vissen bracht hem de verrassing van het jaar. Géén visserslatijn, hoor!

Zoals vaker kwam Marcel zondag aanwippen in de garage. Kletspraatje maken en vertellen dat kleindochter Juliette voor het eerst naar de film was geweest. 'Finding Dory', de opvolger van 'Finding Nemo'. Veel vissen, dus. Marcel kon echter niet vermoeden dat hij een anderhalf uur later een wereldverhaal had, juist over vissen. Toen ik daarna lekker in het schaarse zonnetje zat, zag ik een glunderende kop van Marcel achter het stuur van zijn auto, terug van het vistochtje. Duidelijk dat hij iets spannends te melden had. Uiteraard met zijn iPhone in de aanslag kwam hij op me af. Gebarend en over zijn woorden struikelend liet hij mij een plaatje zien. In een onbeduidend slootje bij de ingang van 's-Graveland, ter hoogte van restaurant 't Swaentje aan de rand van de weilanden had hij een aardig snoekje aan de haak geslagen. Vervolgens kwam er een kiekje van een enorme goudvis die hij daar zwemmend en cirkelend op de foto had gezet. Nou, en? Snoekje is leuk hoor, en die kringelende goudvis mag er ook zijn, maar verder? Verder was er het laatste plaatje: Marcel met een reus van een koikarper in zijn armen! Hij had hem met een broodkorstje weten te verleiden tot happen. Het beest mat zeker zo'n 55 cm en had een gewicht van om en nabij de 5 kilo. Woorden zijn overbodig: de vangst van het jaar! Natuurlijk weer losgelaten.

Italië is een geliefd vakantieland. Velen keren daaruit terug met prachtige foto's. Omstreeks 1900 was een toeristische reis daar naar toe slechts weggelegd voor rijken.

Een rijke Rotterdammer, Elie van Rijckevorsel (1845-1928), deed dat en maakte honderden tekeningen op briefkaarten die met bijgeschreven teksten verstuurd zijn én bewaard zijn gebleven. Elie kwam uit een steenrijke familie en kon behalve tekenen ook goed leren en was natuurkundige. Hij trouwde pas toen hij 64 was en heeft geen nageslacht nagelaten. Hij richtte de Erasmusstichting op, die tot op heden onderwijs, kunsten en wetenschappen steunt. Bij het 90-jarig bestaan de stichting werd dit boek uitgegeven, geschreven door Jan van Herwaarden. Het boek bevat na hoofdstukken over het leven van Elie, 350 tekeningen, gemaakt in de periode 1897 tot 1913 in Italië, waaronder Sicilië, Napels, Rome en Noord-Italië. Afgebeeld is een singel in Padua. Het gebonden boek, als nieuw, telt 240 pagina's en werd in 1999 uitgegeven door Phoenix als nr. 129 van de reeks Historische Publicaties Roterodamum.

Wilt u dit boek kopen? Het
enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 14 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Herhaling Regiohub: over de inzameling door het GAD van het jonge snoeisel van de taxus. Dit snoeisel is de basisgrondstof voor chemotherapie.

* Louis Ronday the Global Way, deel 1 over Kreta: een reisprogramma gemaakt door Louis Ronday.

Opvang ex-asielzoekers loopt op rolletjes

Gemeente moet nog zeker 78 statushouders aan onderdak helpen

Waar gaan de ex-asielzoekers straks wonen? Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Het gaat goed met de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat de gemeente weten. Er moeten de rest van het jaar dan nog wel 78 asielzoekers aan onderdak geholpen, maar de opvang loopt verder goed volgens schema.

De gemeente heeft het afgelopen half jaar zo goed als al de toegewezen ex-asielzoekers aan onderdak kunnen helpen. De gemeente moest 66 mensen helpen en heeft er 65 succesvol op weten te vangen. De opdracht voor de tweede helft van het jaar bedraagt 77 mensen. Opgeteld bij de overgebleven statushouder van het afgelopen half jaar betekent dat dus dat 78 ex-asielzoekers nog op een huurwoning wachten.

Gemeente kon tot nu toe de meeste ex-asielzoekers helpen

De gemeente gaat aan de slag om deze mensen te helpen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan andere maatregelen voor de opvang van ex-asielzoekers. Het gemeentebestuur hecht er belang aan dat de opvang van statushouders goed verloopt, maar vindt dat lokale woningzoekenden daardoor niet langer zouden moeten wachten op een huurwoning.

De gemeente denkt er onder meer over na om versneld sociale huurwoningen te gaan bouwen. Er werd eveneens al eens gesproken over semipermanente huisvesting voor ex-asielzoekers, zoals containerunits. Na de zomer moet er snel meer bekend worden. Het gemeentebestuur komt dan met een voorstel, waarna de gemeenteraad haar zegje moet doen over de toekomstplannen.

Gemeente maakt deze maand keuze aannemer

Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Nog deze maand moet bekend gaan worden welke aannemer het gemeentehuis van Gooise Meren mag gaan verbouwen. Dat laat de gemeente weten.

Meerdere aannemers hebben volgens de woordvoerder van de gemeente belangstellend gereageerd om met het gemeentehuis van Gooise Meren aan de slag te gaan. Ze hebben de afgelopen maanden offertes neergelegd en de gemeente kan nu dus een keuze gaan maken. De verbouwing van het gemeentehuis gaat snel van start als bekend is welke aannemer de klus mag doen. Die staat namelijk gepland voor komende maand.

Er wordt vanaf deze week eveneens al wat voorbereidend werk gedaan: een groot deel van het gemeentehuis wordt leeggehaald. De verbouwing gaat ongeveer 7 miljoen euro kosten.

Gemeente heeft jaar-stukken af

GOOISE MEREN - De gemeente heeft haar jaarstukken van afgelopen jaar helemaal goedgekeurd en wel klaar. Dat laat wethouder Jan Franx weten aan de gemeenteraad.

De gemeente had de jaarstukken normaal gesproken al even af moeten hebben, maar het proces bleek vertraagd. Dat kwam onder meer door dat accountants de stukken moeten narekenen en goedkeuren. Dat kostte extra werk, waar veel andere gemeenten eveneens last van hebben.

Dat de gemeente de jaarstukken nu klaar heeft scheelt een hoop. Hoewel de gemeenteraad de stukken nog moet goedkeuren, worden ze wel nog deze week opgestuurd naar Het Rijk en de Provincie Noord-Holland. Dat voorkomt dat de gemeente bestraft wordt met boetes.

Bussumer gepakt na stelen velgen van auto's

BUSSUM - Agenten hebben zaterdagnacht een man uit Bussum (31) aangehouden in het Gelderse Ede. De man zou, samen met een ander, meerdere velgen en banden van auto's hebben gestolen. De Bussumer kon worden opgespoord met behulp van een politiehond.

De agenten werden gealarmeerd nadat beveiligingsmedewerkers twee mannen zagen wegrennen bij een garagebedrijf.

Toen ze het bedrijf gingen controleren, zagen ze meerdere complete sets nieuwe velgen en banden buiten het hek liggen. Daarnaast zagen ze een aantal nieuwe auto's waarvan de velgen waren verwijderd. De gealarmeerde agenten gingen met de politiehond rond de garage op zoek naar de verdachten.

Gewaarschuwd voor hond
De twee verdachten werden meerdere keren gemaand tevoorschijn te komen omdat ze anders gepakt zouden worden door de hond. Dat had geen resultaat. Met de hond aan de lijn hebben de agenten verder gezocht.

Snel beet
De hond had al snel beet en had een arm te pakken van de Bussumer. De man werd aangehouden. Rond de garage troffen de politiemensen een gehuurd bestelbusje aan. Daar werden nog eens acht velgen met banden gevonden. Er wordt door de politie nog gezocht naar medeverdachten van de Bussumer.

Straatlantaarns al week dag en nacht aan

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De straatlantaarns aan het Wilhelminaplantsoen staan al een week lang dag en nacht aan. Hoewel de straatlantaarns het dus wel doen, gaat het om een defect aan de lantaarnpalen. Meerdere buurtbewoners hebben de afgelopen week aan de bel getrokken. De gemeente laat weten gebeld te hebben met netbeheerder Liander, dat weer heeft aangegeven aan de slag te gaan om de problemen te verhelpen. Het is afwachten hoe lang dat gaat duren. Er moet eerst gekeken worden waar het probleem vandaan komt.

Bezoekers beoordelen Bussum met een krappe acht

Bussum scoort goed door 'leuke sfeer' en natuur

Bezoekers meer dan tevreden over Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum scoort goed volgens bezoekers aan het dorp. Bezoekers beoordelen Bussum, na een kort bezoekje of een vakantie, met een 7,9. Dat valt de concluderen aan de hand van reviews op Zoover.nl.

Bussum wordt vooral goed beoordeeld vanwege de leuke sfeer, de natuur en de omgeving, maar ook de horeca doet het goed.

De 'recensenten' geven een goed beeld van hoe bezoekers over Bussum denken. Veel bezoekers van Bussum reageren goed: "Lekker uit eten in Bussum of gezellig winkelen of een terrasje pakken: het kan in Bussum. Leuke activiteiten en een prima zwembad voor jong en oud", zegt Danny. Monique zegt: "In Bussum heb je alle winkels die je zoekt. En je zit zo in Naarden en Hilversum. En wil je BN'ers zoeken, dan lukt het ook. Bovendien biedt 't Spant culturele ontspanning."

Je moet er wat meer naar zoeken, maar af en toe lees je ook dat het wel beter kan met Bussum. "Bussum is best aardig, maar eigenlijk een beetje saai", zo zegt Michel. Vooral de beperkte keuze van de winkels wordt als een probleem genoemd.

Andere plaatsen
Vergeleken met de rest van de regio moet Bussum wel een paar andere plaatsen voor laten gaan. Naarden scoort een 8, Weesp een 8,4. Hilversum scoort met een 7,9 even hoog als Bussum, Muiden scoort een 7,7.

Monique Calis

Apothekersassistent, 39 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Naast mijn werk als apothekersassistent heb ik nog een aantal hobby's. Op zaterdagochtend geef ik als vrijwilliger inmiddels 25 jaar zwemles aan kinderen met een lichamelijke handicap in de Lunet. Zeer dankbaar werk: kinderen die bij de reguliere zwemscholen tussen wal en schip vallen, halen bij ons vaak wel hun diploma. Daarnaast ben ik ook nog druk met mijn paard."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Cadeautje kopen voor m'n paard."

En met een miljoen?
"Een mooi huis kopen! Doneren aan een goed doel, waarschijnlijk aan onze eigen Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland."

Als je een dag de burgemeester was, waar zou je je dan voor inzetten?
"Om mogelijkheden te scheppen en te behouden voor kinderen en volwassenen met een beperking."

Wie, uit Naarden of Bussum, verdient een pluim en waarom?
"Al mijn lieve collega's, die het als vrijwilligers in hun vrije tijd mogelijk maken om de kinderen zwemmen te leren."

Met wie wil je nog een goed gesprek en waar gaat dat dan over?
"Met mijn papa. Ik zou willen weten hoe hij vindt dat zijn gezin het nu doet."

Vakantieplannen voor de zomer?
"Werken en dan na de zomer lekker vakantie als iedereen weer terug is."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"De enige dag dat ik even niks heb. Even tot rust komen dus."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een spannende detective."

Welke muziek luister je?
"Ik hou van allerlei genres, als het maar geen hardrock of heftige housemuziek is."

Wat mist Naarden nog?
"Ik vind er alles wat ik nodig heb, inclusief Bussum dan..."

Waar in Naarden kom je graag?
"Bij mijn ouders en zus op de koffie."

Laatste werk Westereng na bouwvak

BUSSUM - Het werk aan de laatste twee nog aan te pakken straten van de Westereng gaat meteen na de bouwvak van start. Als alles volgens plan verloopt start de aannemer over twee weken.

Tot het werk hervat wordt, zijn alle straten weer geopend voor verkeer.

De aannemer heeft de hele Westereng nu een opknapbeurt gegeven. Alleen een stukje van de Lange Heul, de Korte Heul en enkele andere stukjes straat wachten nog tot de bouwvakkers langskomen.

Het gaat om de laatste fase van het meerjarenproject. De afgelopen jaren werd de hele buurt aangepakt: er werd ondergronds gewerkt aan het riool, waarna er meer parkeervakken werden aangelegd, er andere straatstenen kwamen en er meer plaats kwam voor groen.

Het werk aan de buurt wordt over een half jaar helemaal afgerond.

Bussumers bestolen door zakkenrollers

BUSSUM - Een zakkenroller heeft afgelopen week aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden een vrouw uit Bussum (85) bestolen van haar portemonnee. Dat meldt de politie.

De vrouw merkte na het boodschappen doen dat haar portemonnee was gestolen. De portemonnee was gevuld met geld, een bankpas en haar rijbewijs.

Man eveneens bestolen
Een paar dagen eerder was het aan de Brinklaan ook al raak. Daar werd een man uit Bussum (47) bestolen van zijn telefoon en een bankpas.

Er loopt nog een onderzoek naar de twee zaken.

Vogelvlucht langs de Watertoren

BUSSUM - Eén van de meest markante stukjes Bussum, maar dan van boven: de Watertoren.

De beelden, gemaakt door een drone, geven een goed overzicht van de entree van Bussum. Je herkent vanzelfsprekend de watertoren en ziet meteen door hoeveel groen Bussum omgeven wordt.
Beelden waar je lang naar kunt turen. Je vindt ze op www.bussumsnieuws.nl.

Gemeente knot taxus

GOOISE MEREN - De gemeente gaat zelf takken van taxussen verzamelen voor het goede doel. Volgende maand gaan medewerkers aan de slag om op begraafplaatsen taxussen te knotten.

De jonge scheuten van de taxusplant bevatten een stof waarmee chemokuren tegen kanker worden gemaakt. De gemeente heeft zelf op de begraafplaatsen zeker twaalf kilometer aan taxussen staan en verwacht dus zelf een grote bijdrage te kunnen leveren.

De taxussen worden geknot op zaterdag 3 september. Bewoners worden opgeroepen op mee te helpen. Aanmelden kan op a.moraal@gooisemeren.nl.

't Mouwtje: rust weer teruggekeerd

Plunderaars laten kinderboerderij nu met rust

Als er nu toch nog wat gebeurt, worden de daders vastgelegd op beeld. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Na enkele weken van vervelende bezoekjes van plunderaars keert de rust terug voor kinderboerderij 't Mouwtje. "Het gaat de laatste weken steeds beter. We hebben geen overlast meer", zegt beheerder Roselinde Hom van De Gooise Ark.

Het gaat ook een stuk beter met de Naardense kinderboerderij De Pluimgraaf waar eveneens problemen waren met plunderaars de afgelopen weken.

Vaak raak
Het was de afgelopen meerdere keren raak: de plunderaars kwamen langs om alles overhoop te halen, spullen te slopen en bovenal de beesten op stang te jagen. "Het gebeurde echt te vaak. We werden er ook moedeloos van. Het leverde ons elke keer weer veel schade op en de beesten raakten er erg gestrest van."

De beheerder trok aan de bel toen het steeds vaker raak was. "We vroegen ons vooral af waarom we zo geplaagd werden door de plunderaars. Het moest gewoon stoppen."

Camera's geplaatst
Nu keert de rust dus terug op de kinderboerderijen. De beheerder heeft nu meerdere camera's geplaatst om te voorkomen dat de plunderaars weer terugkeren. "We hebben de afgelopen weken rond ons Bussumse complex al camera's opgehangen, nu volgt ook Naarden. Het moet helaas wel, maar we merken wel dat het werkt. We hebben geen last meer gehad van ongewenste bezoekjes. Mocht er nu onverhoopt toch nog wat gebeuren dan hebben we de daders goed op beeld staan en kunnen we er ook wat mee", vertelt Hom.

Buurtbewoners helpen
Vlak nadat de beheerder van 't Mouwtje en De Pluimgraaf aan de bel trok, schoten vele buurtbewoners vanzelf al te hulp. "We hebben echt een paar boze mensen gehad die het maar niet konden begrijpen dat we zo lastiggevallen werden door dat groepje onverlaten. Mensen hebben ons aangeboden om vaker langs de kinderboerderij te lopen om een oogje in het zeil te houden en dat deden ze ook. Daar zijn we de mensen heel erg dankbaar voor. Dat moet ook zeker geholpen hebben."

HCAW doet wat het moet doen

Bussumers met voorsprong van start aan play-downs

HCAW speelde sterk en won twee keer. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - HCAW gaat morgen (donderdag) met een voorsprong van start aan de play-downs. De Bussumse honkbalhoofdklasser stelde afgelopen weekend plaats 5 zeker na twee zeges tegen DSS.

HCAW was afgelopen donderdag (2-12) en zondag (12-2) te sterk voor DSS, zaterdag (17-15) kwamen de Bussumers net wat tekort.

HCAW had voorafgaand aan de reeks duels nog een kansje om de play-offs te halen, maar deze kans was al snel verkeken. Met de eerste zege donderdag was wel meteen de 'eerste plaats' van de tweede helft van het klassement zeker. Daardoor start HCAW komende week met zes punten aan de play-downs. Dat betekent dat HCAW komend weekend al klassebehoud zeker kan stellen. Daarnaast hebben de Bussumers het voordeel dat het gros van de play-downduels op de velden van de Bussumse club zelf worden gespeeld.

Tegenstanders
HCAW start de play-downs morgen met weer een reeks duels tegen DSS. Daarnaast speelt HCAW de komende weken nog tegen UVV en Glaskoning Twins.

Naardermeer: 1200 hectare natuur

Zo'n 100 jaar geleden was het gebied bijna vervallen tot een vuilstortplaats

Het Naardermeer is een nationaal en internationaal beschermd natuurgebied met veel zeldzame dieren en planten. Een oase van rust met een afwisselende flora en fauna. Vanaf de in 2012 gerealiseerde Gasterij Stadzigt zijn er diverse activiteiten te ondernemen: een fietstocht over de vele polderweggetjes, een wandeling rond het meer, een tocht met de boswachter in een fluisterbootje of vogels en vlinders spotten.

Peddelend over het Naardermeer komen de mooiste verhalen naar boven. Foto's: Yvette de Vries

GOOISE MEREN - De afgelopen jaren heeft het natuurgebied Naardermeer een behoorlijke metamorfose ondergaan. Het gebied, zo'n 1200 hectare, is eigendom van Natuurmonumenten. Gradus Lemmen, sinds 1997 beheerder, stond aan de wieg van veel van die veranderingen.

Tijdens een kanotocht vertelt hij over zijn passie voor de natuur en het Naardermeer. De kano wiebelt een beetje bij het instappen en de miezerige regen die later overgaat in een aardige bui past niet bij het romantische beeld van een vaartocht over het Naardermeer, maar vooruit. Na vijf minuten heb je enkel nog maar oog voor de omgeving. Via een groot open stuk water stuurt Gradus de kano een kreekje in, waar er overigens veel van zijn in het gebied. "Kijk, daar vliegen een paar purperreigers", wijst hij ondertussen naar rechts. In totaal zien we er negen opvliegen. "Waarschijnlijk hebben die daar overnacht", licht Gradus hun plotselinge verschijning toe. Er valt veel te zien, van 'velden' met waterlelies tot zilverreigers en moerasriet in grote hoeveelheden. De beheerder is erg begaan met 'zijn' Naardermeer. "Het bijzondere aan het Naardermeer is dat er geen grote massa's van dezelfde diersoorten in leven. Door het heldere water is het gebied voedselrijk en dat zorgt voor veel diversiteit." Zo leven er snoeken, zeelt, blei en modderkruiper, ijsvogels en futen. "Door de verandering in de natuur komen er de nodige soorten dieren bij, maar per saldo verdwijnen er meer", concludeert Gradus. Zoals de grote karekiet. "Die zul je hier niet meer aantreffen."

Onopgemerkte snelheid
De 57-jarige beheerder maakt zich grote zorgen om de veranderingen die de natuur ondergaat en vooral om de vaak nog onopgemerkte snelheid waarmee dat gebeurt. "Als je het per dag bekijkt zie je het niet zo duidelijk veranderen", stelt hij. Maar over een periode van enkele jaren is de verandering groot. Hij wijst richting een stuk moerassig land. Daar zijn onlangs bomen en riet gekapt om de natuur te herstellen. Als je dat niet doet dan nemen de bomen het gebied binnen de kortste keren over en wordt het leven voor de dieren bemoeilijkt. Gradus realiseert zich dat niet iedereen het eens is met het beleid van Natuurmonumenten. Regelmatig krijgt hij mailtjes en via social media is er de nodige kritiek. "We kunnen het niet iedereen naar de zin maken", geeft hij oprecht toe. "We zoeken de gulden middenweg." En dat valt niet altijd mee, blijkt. Zo zit er een spanningsveld tussen de cultuurhistorische waarde van bijvoorbeeld de buitenplaatsen en de roep om de natuur de natuur te laten. Hij snapt wel dat mensen het niet altijd eens zijn met het beleid, maar met ongeïnformeerd je mening geven heeft hij wel moeite. "We worden soms als de vijand van de natuur gezien. Onterecht", meent hij. "We doen niet zomaar wat, er zit een visie en beleid achter." Met al die negativiteit en het doemdenken over de toekomst heeft Gradus überhaupt niet zo veel. "Natuurmonumenten is een vereniging,. Zonder steun van de ruim 100.000 leden zou het Naardermeer er niet meer zijn geweest in de huidige vorm. Daar moet je je op focussen." Als je het negatieve zo benadrukt dan krijgen mensen al snel het gevoel dat ze er toch niets meer aan kunnen doen. En dat is volgens Gradus geenszins het geval.

Met wat geduld zijn er ook prachtige vlinders te fotograferen.
Stadzigt, gerealiseerd in 2012 vormt nu een toegangspoort naar het Naardermeer.

Als vierjarige kleuter wilde Gradus al boswachter worden

Toegangspoort
Een groot deel van zijn werk bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van een langetermijnvisie. Zo komt Stadzigt rechtstreeks uit zijn koker en is hij direct betrokken bij de plannen voor verbetering en uitbreiding van de huidige veenmosrietlanden. Een hersteloperatie die van levensbelang is voor de moerasvogels en andere fauna. Voor Stadzigt heeft hij vijf jaar geleden hard moeten lobbyen. De gemeente Naarden keurde uiteindelijk maar een deel van de plannen goed, waardoor een investeerder wegviel. De provincie is vervolgens in het financiële gat gesprongen. Het vormt nu volgens Gradus een duidelijke toegangspoort naar het natuurgebied. Ook de vorig jaar gerealiseerde natuurverbinding Naardermeer-Ankeveense Plassen is onderdeel van de langetermijnvisie van Natuurmonumenten. Ondertussen peddelen we stevig door, ook langs plekken waar je als gewone sterveling niet mag komen. Gradus voelt zich een bevoorrecht mens. Dat hij samen met zijn twaalf medewerkers het grootste deel van de dag achter een bureau doorbrengt, vindt hij wel jammer. "Maar als je iets wilt veranderen doe je dat niet alleen met het omhakken van een boom", is zijn nuchtere kijk op de realiteit. Zijn jongensdroom is daarmee wel een beetje verwaterd. Als vierjarige kleuter riep hij al dat hij boswachter wilde worden en daar hoorde altijd buiten zijn natuurlijk bij. Ook wilde hij ooit een boek over de natuur schrijven, maar hij bleef steken bij de inhoudsopgave. Hij hing vervolgens aan de lippen van een amateurbioloog die hij via de georganiseerde activiteiten van de plaatselijke VVV in zijn woonplaats ontmoette. Uiteindelijk koos hij voor een opleiding aan de middelbare tuinbouwschool en voltooide daarna nog de studie Groenvoorziening, landschapsbouw en recreatie. Na een aantal jaar op Vlieland in dienst van Staatsbosbeheer streek hij in 1997 neer aan het Naardermeer. Als het aan hem ligt gaat hij er ook nooit meer weg. Inmiddels hebben we zo'n 300 ha van het natuurgebied rondgepeddeld: tijd voor een boterham met kaas en een kop koffie.

Uit de historie van Gooise Meren

Houten huizen in de Sandtmannlaan in Naarden.

Met de bus door Gooise Meren

Het Naardermeer.
Grote zeesluis en Muiderslot te Muiden.

Een vakantieaanbieding: kennismaken met de mooie plekken in de nieuwe gemeente! Bussum, Muiden en Naarden vormen sinds 1 januari de gemeente Gooise Meren.

Met gidsen, die de historie kennen, kunt u een bus- en wandeltocht maken door deze gemeente, onderbroken door een koffiestop. Erfgoedorganisaties, waaronder Tussen Vecht en Eem (TVE), HK Stad Muiden, HK Bussum en Vereniging Vestingstad Naarden, hebben deze bustocht uitgezet, die langs historische plaatsen in Gooise Meren leidt. Naast wandelingen door de vestingen Naarden en Muiden, leidt de tocht door Bussum en Muiderberg, door villawijken, buitengebieden, langs verdedigingswerken, parken en meren. Gidsen vertellen erover tijdens de rit en tijdens twee wandelingen. De tocht vindt plaats in een luxe touringcar. Mocht u slecht ter been zijn dan kunt u tijdens de wandelingen in de bus blijven zitten. U kunt mee, alleen, samen of met een groepje. Maar geef u eerst op! Op woensdag 17 augustus om 12.15 uur start de bustocht vanaf Sportcentrum/zwembad De Zandzee, Struikheiweg 14 Bussum. Opstappen kan ook om 13.00 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden, en nog later in Muiderberg en in Muiden. In Bussum eindigt de tocht omstreeks 15.30 uur; in de andere plaatsen later. De tocht is mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Gooise Meren.

De tocht duurt dus ruim drie uur. Geef u op via bustochtengm@gmail.com en geef aan waar u wilt opstappen. Heeft u geen email dan kunt u zich opgeven via 035-6947726. Wilt u mee dan betaalt u een bijdrage van € 5 per persoon. Na ontvangst van een bevestigingsmail is uw inschrijving rond.

donderdag 11 augustus

Gastvrouw/heer gezocht

Wijkpost De Schakel

Voor de dinsdagochtend van 08.00 uur tot 12.00 uur. Meer informatie via voorzitter Gerard Visser op 06-26 52 40 81 en op www.wijkpostdeschakel.nl.

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

In WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a vrij bridgen van 09.30 - 11.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Ab Weegenaar, met werken van onder meer M. Reger en A. Guilmant.

vrijdag 12 augustus

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00-12.00 uur. s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur. Instrument zelf meenemen.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Ook elke vrijdagmiddag en kinderen zijn welkom. Koekoeklaan 3.

KBO ledenmiddag

De Sloep, 14.00 uur

Rolling Oldies, fietstocht door Zuid-Afrika. Links naast de Mariakerk, Brinklaan 42. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

zaterdag 13 augustus

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 tot 11.30 uur. Vragenuurtje.

Open eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

zondag 14 augustus

Dvd-voorstelling/soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Dvd op groot scherm, toegang € 2,-. Tevens soosmiddag.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Lidia Ksiazkiewics, organiste, begeleidend pianiste en jurylid. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl en voorafgaand aan het concert.

maandag 15 augustus

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom, consumpties voor eigen rekening.

maandag 15 augustus

Seniorenfestival

Uit-Wijk 10.30 uur

Tot vrijdag 26 augustus. Dr. Schaepmanlaan 10. Inschrijven verplicht.

woensdag 17 augustus

Bustocht door Gooise Meren

De Fransche Kamp 12.15 uur

Langs historische plaatsen in de vier kernen. Opgeven via bustochtengm@gmail.com of 035-6947726. Kosten € 5,- p.p.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Er wordt buiten gespeeld. Info: 035-6911903.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Vragen over cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Ook inloop voor wie als taalvrijwilliger aan de slag wil om mensen (individueel of in groepsverband) te helpen om beter te leren lezen en schrijven. Tot 16.00 uur. Informatie: digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl / 035-6973000.

Versa vrijwillgerscentrale

Samenspraak zoekt een taalmaatje om met een anderstalige de taal en cultuur te delen.

Stichting tussen Vecht en Eem zoekt een zelfstandige, communicatief vaardige tekstschrijver en webredacteur.

GGz Centraal locatie de Mauritzhof zoekt een vrijwilliger die goed fietsen kan repareren en deze kennis wil overdragen aan onze cliënten in ons fietsproject.

Forteiland Pampus zoekt een tuinmedewerker om samen in een team op dinsdag het groen rondom het fort evenals de moestuin en bloembakken te onderhouden.

Filmhuis Bussum

*In het kalme 45 YEARS maakt Charlotte Rampling jaloezie invoelbaar, zelfs als de eerste geliefde van je man is overleden.
*In THE LADY IN THE VAN bivakkeert een dame jarenlang op iemands oprit.
*Debuutfilm PETTING ZOO laat zien hoe een kwetsbaar tienermeisje in Texas omgaat met haar onvoorziene zwangerschap.
*RACE schetst hoe in 1936 in Berlijn Jesse Owens als zwarte Amerikaan bij de Olympische Spelen Hitler het nakijken geeft.
*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN verliest een vader zich in het geloof, waardoor beide ouders vereenzamen.
*THE RED TURTLE, de eerste lange animatiefilm van Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit, is een prachtig sprookje voor jong en oud.
*In PUBLIEKE WERKEN herleven 19e-eeuws Amsterdam en de Drentse turfvelden levensecht. Met Gijs Scholten van Aschat.
*In HEAVEN ON EARTH pakt het koor uit AS IT IS IN HEAVEN de draad weer op.
*In NEON BULL droomt een rodeo-cowboy ervan modeontwerper te worden.
*COMPOSTELLA schetst een mooi beeld van wat hedendaagse pelgrims beweegt.
*YOUTH is een visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.

Column

Lichtplan

WONING BOUWEN / VERBOUWEN OF INRICHTEN?
DENK VOORAF NA OVER EEN GOED LICHTPLAN!

Bij het inrichten van een huis wordt vaak eerst aan meubels, gordijnen, vloer, kleur van de wanden, etc. gedacht. Verlichting komt doorgaans op de laatste plaats. Echter, de verlichting bepaalt de sfeer en uitstraling van je interieur. Daarom is het tijdig maken van een lichtplan méér dan raadzaam. Waar wil je welk gewenst licht? Wat moet de uitstraling zijn? Moet het functioneel zijn (boven een lees- of werkplek) of sfeerbepalend (rondom een open haard)?

Ga je nieuw- of verbouwen? Maak het lichtplan dan vooraf! De aannemer zal er zorg voor dragen dat alle aansluitpunten vóóraf in de muren en het plafond worden aangebracht.

Hoe vervaardig je een lichtplan?

Basisverlichting

Je start met het maken van een plattegrond van de ruimten waarin de meubels zijn ingetekend. Een lichtplan wordt opgebouwd uit verschillende soorten verlichting. We starten met de basisverlichting. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende en gelijkmatig wordt verlicht. Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Als basisverlichting worden vaak spotjes, in- of opbouw, toegepast.

Functionele verlichting

De functie van de ruimte is bepalend voor de keuze van de verlichting. De keuken vraagt om andere verlichting dan de slaapkamer of de televisiekamer. Vaak zijn ruimtes ook multifunctioneel. Als de eettafel ook als werktafel wordt gebruikt, dan moet je het licht wel kunnen dimmen. Of wellicht is er in hoogte verstelbare verlichting voor die plek gewenst?

Accentverlichting

Hou ook in de ruimte rekening met een eventuele nis, kunstwerk of schilderij dat je mooi wilt uitlichten.

Decoratieve verlichting

De decoratieve verlichting maakt het lichtplan compleet. Door het plaatsen van wandarmaturen, een kroonluchter in de hal of bijvoorbeeld een staande lamp, die allemaal onafhankelijk door middel van een dimmer of Hue-systeem (via je mobiele telefoon) van elkaar gedimd kunnen worden, kun je een optimale sfeer creëren.

Professioneel advies

Mocht je zelf niet in staat zijn een goed lichtplan te maken, dan adviseer ik om een professional in de hand te nemen voor een vakkundig advies. Daar zul je geen spijt van hebben!

De juridische aspecten van samenwonen

Je partner huurt een appartement in Bussum, jij in Hilversum. Jullie zijn nu al geruime tijd samen en willen een volgende stap zetten in de relatie, samenwonen dus. Dat is alleen maar hartstikke leuk. Toch?

Notaris Van de Griend stelt dat je nog steeds van elkaar moet genieten, maar dat het ook belangrijk is je iets verder te verdiepen. "Romantiek is mooi en heeft eigenlijk geen juridische kanten. Het krijgt pas juridische kanten als de romantiek en liefde ook leiden tot vermogensrechtelijke gevolgen."

Wanneer je besluit samen iets te huren, zijn er daarom verschillende vragen die je jezelf moet stellen. "Staan beide partners inderdaad als medehuurders op het huurcontract en wie neemt het huurcontract over als de relatie eindigt? Hoe zit het eigenlijk met betaling van de huur? Gewoon 50/50 of moet er een andere verdeling komen als de één al werkt en dus inkomen heeft en de ander nog studeert?"

Daarnaast is het belangrijk te kijken wat van wie is. "Hoe zat het ook alweer met de inboedel en dan met name de antieke kast die je van je oma had gekregen die het weer van haar ouders had gekregen?" Als je ongehuwd gaat samenwonen raadt Van de Griend daarom aan een akte op te stellen waarin dit wordt vastgelegd.

"Het lijstje werkt overigens ook door indien de relatie eindigt door overlijden. In een samenlevingscontract is namelijk het zogenoemde verblijvensbeding opgenomen. Op grond van dit beding schuift het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende partner. Privévermogen, zoals het vermogen dat is opgenomen op het bedoelde lijstje, zal zonder testament 'gewoon' ten goede komen aan de wettelijke erfgenamen. Kortom, lijstjes zijn van harte aan te bevelen voor het geval de relatie in disharmonie eindigt, maar hebben tevens invloed op de situatie bij overlijden."

Het advies van Van de Griend: "De verliefdheid kan serieuze vormen aannemen en dan kan het ook van harte aan te bevelen zijn ook echt serieus na te denken over de gevolgen daarvan. Aarzel dus ook niet om dat te doen en je goed te laten informeren."

INTERIEUR


De cactus is de woonplant van de maand. Een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is. Ook de aparte uitstraling doet het goed, vooral bij mensen die houden van bijzonder design.

Slimme energiemeter moet beter

De Vereniging Eigen Huis (VEH) constateert dat de verbruikskostenoverzichten die huishoudens met een slimme energiemeter tweemaandelijks ontvangen, ondermaats zijn.

De overzichten geven onvoldoende inzicht in het energieverbruik en veel mensen zeggen ze niet eens te ontvangen. Een belangrijk doel van de slimme meter is om huishoudens te helpen energie te besparen. Uit het onderzoek van VEH blijkt dat de helft van de gebruikers niet gestimuleerd wordt om zelf energie te besparen.

WONEN


Van het Gooi naar de Veluwe, want onder andere daar is het aantal transacties van recreatiewoningen erg gestegen ten opzichte van 2014. De markt voor recreatiewoningen is zich, na jaren van prijsdaling, sterk aan het herstellen. Consumenten geven bij een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw.

19 / 20

Gezin uit Naarden met 3 jongens (8, 7 en 3 jaar) op zoek naar lieve oppas aan huis. Op ma en don van 11.45-18.30. Interesse? Bel 06-45754412

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Weekendhulp gezocht Groot gezin - 5 kinderen - zoekt fijne weekendhulp zodat de ouders ook weekend hebben. Meer informatie http://bit.ly/2aMVjHs of 085-8883336

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581