BussumsNieuws

15 juni 2016

BussumsNieuws 15 juni 2016


Gooise Meren moet miljoen extra zien te bezuinigen

GOOISE MEREN - De gemeente moet niet 3.8 maar 4.8 miljoen bezuinigen. Dat slechte nieuws werd vlak voor het weekend bekend toen de afdeling financiën de boel nog eens narekende. Het college is nu in allerijl samen gekomen op te kijken waar het geld vandaan gehaald kan worden.

Het college had allerlei zoekrichtingen laten bestuderen. Hieruit heeft men al eerste keuzes gemaakt. Dit college zet met name in op de doe-democratie, economie, toerisme, duurzaamheid, preventie en basisvoorzieningen (met name bij de nieuwe woningen in Muiden) en wil een sterke speler in de regio zijn. Het geld voor bezuinigingen komt uit allerlei posten; van het sluiten van de servicepunten in Naarden en Muiden tot een studie naar het afstoten van het zwembad tot het duurder maken van trouwen. Al die keuzes moeten leiden tot structurele bezuinigingen.
Het extra miljoen kan op verschillende manieren worden opgehoest. Denk bijvoorbeeld aan nog meer bezuinigen, zoeken naar extra inkomsten of aan een greep uit de algemene reserves. Het college hoop volgende week hier meer over te kunnen vertellen.

Behalve bezuinigingen is er ook ruimte voor wat nieuwe initiatieven. "Zo kan echt werk gemaakt worden van de speerpunten van het college en het behouden en zo nodig versterken van de basisvoorzieningen." De verhoging van de OZB (3%) blijkt overigens onvermijdelijk te zijn om tot een sluitende programmabegroting te komen.
De bezuinigen van 3.8 miljoen die nu worden voorgesteld in de zogenoemde perspectiefnota (eerste versie) zijn nog niet in beton gegoten, maar geven wel een richting aan van waar het college heen wil. De raad zal hier op 22 juni over spreken en hopelijk is dan ook duidelijk waar het andere miljoen vandaan moet komen. De gemeente wil vaart zetten achter de nota om een sluitende begroting te kunnen presenteren en om onder het verscherpt toezicht van de provincie uit te komen.
Lees verder op pagina 3.

Vrachtwagen vat vlam op snelweg

Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Een volgeladen vrachtwagen heeft afgelopen vrijdag vlam gevat langs de snelweg, vlak voor de afslag Naarden/Bussum.

Het vuur ontstond nadat de vrachtwagen een klapband kreeg. De chauffeur parkeerde de wagen op de vluchtstrook, was aan het bellen voor hulp en zag plots dat de auto vlam had gevat. Andere chauffeurs schoten de man te hulp met blussen, De brandweer kwam er aan te pas om de brand uiteindelijk te blussen.

Door het brandje ontstond een lange file op de snelweg. Enkele lokale wegen stonden eveneens vol met auto's. Het duurde lang voordat alle problemen verholpen waren.

Bussumse straten blank na wolkbreuk

Enkele straten stonden blank, waaronder deze natte Comeniuslaan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een korte maar felle wolkbreuk heeft gisteren voor veel wateroverlast gezorgd. Meerdere Bussumse straten stonden vol met water.

De wolkbreuk vond plaats rond half twee. Al snel stonden onder meer de Laarderweg, de Brinklaan, de Brediusweg en de Comeniuslaan blank. De brandweer moest er aan te pas komen om het vele regenwater weg te pompen.

Als het erg hard regent gebeurt het wel vaker dat Bussum vol loopt met water. Twee jaar geleden was het eveneens raak na een wolkbreuk.

111

huwelijken werden afgelopen jaar in Bussum voltrokken

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 uur ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 18/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H.H. de Haan

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. prop. H.J. van Maanen en 17.00 u. ds. T.W. van Bennekom
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. T.R. Barnard
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum Middagprogramma R. Ekkers
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit 10+
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 23/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Toch nog veldleeuweriken in Bussum

Foto: Jessica de Jong

Ho,ho! Niet te hard van stapel. Geen veldleeuweriken op het Hema-plein of langs de Ceintuurbaan. Maar wèl op Bussums grondgebied. En dat is zeldzaam te noemen.

De credits voor de waarnemingen gaan naar kompaan Rob, die dagelijks een wandelingetje maakt op de Bussumse heide bij de succesvolle uitspanning Heidezicht, na eerst er zijn onvermijdelijk kop koffie te hebben gedronken. Heidezicht is al sinds mijn eigen eerste jaren in Bussum dé uitspanning voor vaders, moeders en de kinderen, echter vandaag de dag in een modern jasje gestoken. Maar goed, Rob had mij al verschillende malen verzekerd dat er veldleeuweriken zitten op dat stukje heide. En ik er natuurlijk tegenin met de opmerking dat het vrijwel zeker graspiepers, boompiepers of misschien zelfs grasmussen moeten zijn geweest die hij daar zag en hoorde zingen. Tot we afgelopen week allebei ter plekke waren en ik tot mijn grote verbazing en ook vreugde moest erkennen dat de observatie van Rob correct was geweest. Maar waarom zo'n ophef over veldleeuweriken in Bussum? Welnu, landelijk is deze veldvogel danig achteruit aan het gaan en zelfs op vele plekken helemaal verdwenen. Zo ook o.a. op de Hilversumse Meent, waar ze een jaar of 10 - 15 geleden nog 'volop'' aanwezig waren. Het te vroeg maaien, de enorme overlast van ganzen, de toenemende drukte en het veranderende klimaat worden als oorzaken aangewezen. Maar in Bussum op de heide zijn ze er dus nog, die veldleeuweriken!

Weerbericht

In het weekeinde afnemende buienkans, vrij koel
Boven het Noordzeegebied circuleren storingen met buien. Het is gekoppeld aan een gebied van lage luchtdruk, gevuld met onstabiele en vochtige lucht. Vanaf het weekeinde stijgt vanuit het westen de luchtdruk. De neerslagkans neemt af. De stroming draait eerst van zuidwest naar noordwest. Het wordt nog iets koeler. Na zondag gaat de temperatuur weer iets stijgen.

Donderdag + vrijdag
Het onbestendige weer duurt voort. Zowel donderdag als vrijdag is het half tot zwaar bewolkt. Er kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen, lokaal met onweer. Tussendoor krijgt de zon af en toe wat ruimte. Er waait donderdag een matige zuidwestenwind, vrijdag ruimend naar noordwest. De middagtemperatuur donderdag is 19 à 20 graden. Vrijdag een graadje lager.

Het weekeinde
Er worden zaterdag wolkenvelden verwacht. Er is nog een kleine kans op een bui. Lokaal kan het nu en dan opklaren. Het is koel met een maximum van 16 à 17 graden. Zondag zet de verbetering door. Het blijft overwegend droog. Naast wolken komt er wat meer ruimte voor zonneschijn. Het wordt zo'n 18 graden. Na het weekend oplopend naar circa 20 à 21 graden.

Weetje
Het langjarig (1981-2010) gemiddelde maximum voor half juni bedraagt circa 20 graden. Tot in het weekeinde blijft het daar iets onder (16-19 graden). Dit gebeurt dikwijls rond half juni. Het staat bekend als 'midjunikoelte' ofwel als 'schaapscheerderskou'. In zo'n koelere periode werden de schapen geschoren. De kale huid werd dan niet aan felle zomerzon blootgesteld.

Cissy van Marxveldt (1889-1948) is vooral bekend geworden door haar meisjesboeken: de Joop ter Heul serie (vanaf 1919), Een zomerzotheid (1927) en de Marijke-serie (1929). Haar echte naam was Setske de Haan. In 1918 trouwde ze met Leon Beek.

Ze was een levendige en fantasierijke vrouw. Ze noemde zich Cissy en Van Marxveldt is mogelijk geïnspireerd door haar geboorteplaats Oranjewoud waar de ideeën van Marx onder de bevolking veel aanhang hadden. Dit is de eerste druk van 'Marijke', 238 bladzijden, in 1929 uitgegeven als een mooi gebonden boek door Valkhoff & Co. Deze meisjesroman gaat over het Gooise bakvisleven in de tijd dat er nog 'gedienstigen' waren en huisknechten. Toen welgestelde vaders niet in een Mercedes, maar in een Hispano Suiza reden en woorden als 'zálig' en 'vrijer' in de mode waren. De tientallen tekeningen in het boek zijn van Hans Borrebach.

Cissy woonde diverse keren in het Gooi; de laatste jaren van haar leven in Bussum. Haar man zat in het verzet en werd in 1944 geëxecuteerd.

Wilt u dit boek kopen?
Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

TV Magazine met o.a. Comello Art en kort nieuws uit de regio, waaronder het vertrek van Gerard Boekhoff.

De Tafel van Tjako staat geheel in het teken van het Muziekcentrum van de Omroep in 2016-2017. Diverse gasten vertellen over verschillende evenementen en optredens tijdens dit seizoen.

RegioHub gaat deze week over de opheffing van buslijn 150.

De Lunet slachtoffer van bezuinigingen?

De gemeente denkt aan besparen op deze en vele andere punten

Een zwembad in Bussum en Naarden is dat nodig? Er komt onderzoek naar het sluiten van de Lunet in Naarden. Foto: Jessica de Jong

Vervolg van de voorpagina

De gemeente moet dus vanaf nu structureel enkele miljoenen euro's gaan besparen. Afgelopen maanden werd de perspectiefnota opgesteld. Dat stuk vermeldt waar de gemeente geld aan gaat besteden en waar het de geldkraan wat meer dicht gaat doen. Er werd gezocht naar bezuinigingen ter waarde van 3,8 miljoen euro. De volgende punten kwamen onder meer naar voren. Let op: het gaat nog om voorstellen, de gemeenteraad moet er nog haar zegje over doen.

* Iets nodig van de gemeente? Bussum is de plek waar u moet zijn. Het college wil de servicepunten in Naarden en Muiden sluiten omdat het aantal bezoekers beperkt is. In Muiden komen 52 mensen per maand langs, in Naarden 49. De bezuiniging zou 50.000 tot 100.000 euro zijn.
* Zwemmen in Gooise Meren? Dat kan nu nog in Bussum en in Naarden. Men wil de twee samenvoegen. Sluiting van zwembad De Lunet in Naarden zou een optie zijn. Dit moet wel verder onderzocht worden. Men begint alvast het onderhoud terug te schroeven. Dat bespaart nu al.

Subsidie op Spant! wordt langzaam afgebouwd

* Voor de bibliotheek; minder subsidie en wellicht minder vestigingen. Een bibliotheekbus kan een optie zijn. Ook kan er gekeken worden naar bezuinigen en moeten de inkomsten omhoog. De besparing? Ergens tussen de 250.000 en 1.479.000 euro.

* De subsidie afbouwen voor Spant!, dat scheelt 10.000 tot 25.000 euro op de begroting.

Gemeentehuis behoudt kantine en schoonmakers

* Voor de 'mooiste dag van je leven' gaat de rekening met 140 euro omhoog. Stadhuis Naarden is de populairste plek om te trouwen en jaarlijks worden in de hele gemeente 85 huwelijk gesloten. Dit levert bijna 12.000 euro op.

Investeringen

Investeringen zijn er ook, waaronder: beter inrichten hoofdstraten in Muiden Vesting. Herinrichting stationsgebied, aankoop Bredius, herinrichten Burgemeester Wesselingplein en Kerkplein in Naarden, upgraden begraafplaatsen, Integraal Kindecentrum Muiden. Ook wordt rekening gehouden met hockeyveld Muiderberg, velden SC Muiden, gymnastieklokalen in Muiden en groenherstel van het Echobos Muiderberg.

* Momenteel heeft Gooise Meren 3 gemeentewerven. Dat is teveel voor de werkzaamheden voor Gooise Meren. Het college wil twee werven afstoten, te weten de gemeentewerf aan de Huizerweg in Bussum en de werf aan de Tesselschadelaan in Muiderberg. Extra inkomsten: 100.000 euro.

* Het college wil kleine stukken groen verkopen. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en hogere opbrengsten.

Het gemeentebestuur heeft nog veel meer scenario's bekeken. Per keuze werd ook gekeken naar de gevolgen en het draagvlak. Er werd onder meer ook geopperd om ambtenaren zelf hun boterham mee te laten nemen en zelf een doekje over hun bureau te laten halen. Dat zou eveneens geld besparen, maar het gemeentebestuur heeft daar dan na beraad weer net niet voor gekozen. Datzelfde geldt voor onder meer het verminderen van het aantal boa's, het omlaag schroeven van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte of het heffen van hogere toeristenbelasting.

Waar de gemeente echt op gaat besparen moet volgend week woensdag helder worden: dan worden alle punten behandeld door de gemeenteraad.

Voor zomer voorstel statushouders

GOOISE MEREN - Er moet nog voor het zomerreces meer bekend worden over hoe de gemeente een grote groep statushouders (ex-asielzoekers) aan onderdak gaat helpen. Dat verzekerde het gemeentebestuur afgelopen week aan de raad.

De gemeente worstelt nog met hoe de statushouders aan onderdak geholpen moeten worden. Afgelopen maand werd bekend dat de gemeente de rest van het jaar nog zeker honderd ex-asielzoekers moet helpen. Het voornaamste probleem: de gemeente heeft een beperkt aanbod van sociale huurwoningen. Daarnaast vindt de gemeente het belangrijk dat lokale woningzoekenden niet de dupe worden doordat er nu zoveel statushouders aan onderdak geholpen moeten worden.

Achter de schermen wordt gewerkt aan plannen om de huisvestingsvraagstukken op te lossen. De gemeente heeft eerder al laten weten te denken aan onder meer containerunits en het versneld bouwen van starterswoningen.

Boekhoff stapt op

GOOISE MEREN - Gerard Boekhoff doet afstand van zijn raadszetel. De Bussumse PvdA'er heeft een andere baan en kan deze niet combineren met het raadswerk.

De PvdA laat weten de keuze van Boekhoff te snappen, maar noemt het wel jammer. Gerard Boekhoff neemt vanavond (woensdag) afscheid van de gemeenteraad. Boekhoff was lange tijd wethouder in Bussum maar kwam na de verkiezingen niet terug in het college. De PvdA verwacht volgende maand een vervanger te benoemen. Muider Fred Winnubst is de beoogd opvolger.

Scooteraar gewond na ongeluk Laarderweg

Foto: Brian van den Berg

BUSSUM - Er heeft woensdagavond een ongeluk met een scooteraar plaatsgevonden op de Laarderweg. De scooteraar raakte daardoor gewond. De scooteraar raakte door nog onbekende reden op de verkeerde weghelft terecht. De bestuurder schampte eerst een auto en botste vervolgens frontaal op een volgende auto. Een ambulance was snel ter plaatse om de gewonde bestuurder te helpen. De man moest met de ambulance worden afgevoerd. Hoe het met hem gaat is onbekend. Er wordt nog onderzocht hoe het ongeluk exact heeft kunnen gebeuren.

Steeds vaker auto's over gerenoveerde Havenstraat

'Eerst flyeren voor er borden komen'

Er mogen geen auto's de Havenstraat over. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het gebeurt steeds vaker dat er auto's door de Havenstraat rijden. Daarover klagen bewoners van de straat. Het probleem heeft de aandacht van de gemeente.

Er mogen al jaren geen auto's de Havenstraat over, maar na de werkzaamheden aan de straat gebeurt dat wel steeds vaker. Er stonden voorheen paaltjes om autoverkeer tegen te houden, maar de gemeente heeft deze weg laten halen.

Geen borden of paaltjes
De gemeente laat weten de problemen te kennen en vraagt aandacht van mensen met auto's op de Havenstraat. "We denken dat het nu nog komt doordat mensen erg moeten wennen aan de nieuwe situatie in de Havenstraat", zegt wethouder Marleen Sanderse na vragen van de GOP. "We zouden borden en paaltjes kunnen plaatsen, maar dat heeft geen voorkeur. We gaan mensen nu eerst aanspreken op hun gedrag en denken er aan om te gaan flyeren om het probleem aan te kaarten. Als dat geen succes heeft, gaan we er over nadenken om toch borden of paaltjes te plaatsen."

De gemeente laat weten het probleem op de voet de volgen. "Het heeft onze aandacht. We hopen vooral dat bewoners en ondernemers aan de straat ons laten weten hoe het gaat. Als men nog klachten heeft, dan horen we dat graag", aldus de wethouder.

Nog geen 'plan b' voor Emmaschool

BUSSUM - De gemeente heeft nog geen 'plan b' voor het geval de Raad van State een stokje steekt voor de verhuizing van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. Dat vertelde wethouder Boland afgelopen week aan de gemeenteraad.

Er loopt nog steeds een proces over de Emmaschool. Buurtbewoners vrezen verkeers- en parkeerproblemen, maar vooral ook overlast door het kabaal dat de aanwezigheid van schooljeugd met zich mee brengt.

De Raad van State moet nog een oordeel vellen over de bezwaren, maar de kans bestaat dat de rechters de bezwaren van de buurt gegrond verklaren. Enkele weken geleden, toen de zaak werd behandeld, bleek er draagvlak voor enkele bezwaren van de buurt. Over enkele weken zal er meer bekend worden gemaakt.

De gemeente erkent nog geen plannen te hebben voor hoe het straks verder moet als de Raad van State het vertrek van de Emmaschool blokkeert. "We hebben nog steeds het volste vertrouwen dat het wel goed komt", stelt wethouder Boland. "Pas als de plannen straks noodgedwongen geannuleerd worden, gaan we bedenken hoe het verder moet."

Burak Bican

ondernemers met een nieuwe kapperszaak in Bussum

Leuk, je richt je vooral op heren toch?
"Ja, ik ben echt opgeleid als herenkapper"

Wat vind je van Bussum?
"Een leuk en sfeervol dorp met vriendelijke en open mensen. En het is er lekker rustig."

Wat doe je zoal overdag?
"Ik geniet vooral van het leven. Mijn werk is mijn hobby en in het weekend ga ik op stap met vrienden."

Nog 'andere' hobby's?
"Auto's ... en auto's."

Waar rijd je zelf in?
"Nu nog in een Renault, maar als de zaak goed loopt dan zou ik wel een Mercedes of BMW willen kopen."

Nog een grote droom?
"Ik zou graag meer zaken willen openen in heel Nederland, een franchise."

Wie wil je nog eens ontmoeten?
"De burgemeester van Gooise Meren, daar zou ik wel een kop koffie mee willen drinken en haar vertellen wat ik doe."

Favoriete muziek?
"Turkse muziek, maar ook Amerikaanse popmuziek en Nederlandstalig. Ik luister veel radio."

Graag nog op vakantie naar?
"Amerika, omdat dat een hele andere wereld is. De grote steden en gebouwen vind ik interessant."

Wat weten weinig mensen van je?
"Ik ben wel open, maar ik laat niet alles zien. Dus er zijn maar weinig mensen die veel van mij weten."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Investeren in mijn zaak, goed van leven en op mezelf gaan wonen."

Waar zou je nog op willen toosten?
"Op het gevoel van eigen baas, ondernemer zijn. Ik wens iedereen toe dat hij of zij voor zichzelf kan beginnen."

Boetes: vooral fout-parkeerders

GOOISE MEREN - Bewoners van de gemeente hebben het afgelopen jaar 22299 verkeersboetes gekregen. Dat heeft het CJIB berekend. Al met al werden per honderd bewoners 39 boetes gegeven.

Verreweg de meeste boetes werden gegeven vanwege foutparkeren. Daarnaast werden er veel boetes gegeven voor te hard rijden.

Alle boetes leverden samen een bedrag van pakweg 2,2 miljoen euro op.

Web topvijf

1. De meest opvallende Bussumse babynamen
2. Startschot voor terrasjes Kapelstraat
3. Scooteraar gewond na ongeluk Laarderweg
4. Extra aandacht voor auto's Havenstraat
5. Vrouw beroofd van portemonnee

'Kinderen moeten het ervaren, met hun handen in de aarde'

De kinderen gingen schoffelen en wieden, daarna konden ze oogsten. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: de vrijwilligers van Stichting Kindertuinen Bussum.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Sommigen van hen lopen er al tien, elf jaar rond, de vrijwilligers van de Kindertuinen Bussum. Maar voorzitter Paul Koster spant de kroon. Maar liefst 49 jaar van zijn leven steekt deze oud-onderwijzer al in het enthousiasmeren en wegwijs maken van kinderen over alles wat groeit en bloeit.

Open dag

Zaterdag 9 juli is er een open dag op de Kindertuinen Bussum. Ouders, vriendjes, vriendinnen, juffen, meesters, opa's, oma's iedereen is welkom om te komen kijken wat het kroost de afgelopen twee maanden heeft gezaaid. De open dag is van 10.00 tot 15.00. De tuintjes liggen naast Kinderboerderij 't Mouwtje. Meer informatie is te vinden op www.mijnkindertuin.nl.

Voorzitter Paul Koster.

'Radijsje moet je zaaien, aardappels worden gepoot en bonen leg je'

Als 18-jarige student aan de Kweekschool werd Koster meegetroond door zijn buurman naar de kindertuinen. Jaren werkte hij in de tuin en de laatste drie jaar is hij voorzitter, maar dat betekent niet dat hij gestopt is met het begeleiden van de kinderen. Integendeel, het lijkt alsof hij alsmaar fanatieker wordt. In positieve zin dan welteverstaan.

"Ik heb nu ook veel meer tijd", legt hij uit. Net als twee andere vrijwilligers, Madeleine de Haas en Ien de Bruijn, die maandagmiddag steevast aanwezig zijn, heeft Koster een eigen stukje grond met wat groenten en bloemen. De Bruijn vertelt dat ze er zelfs de hele zomer en winter van kan eten. Niet dat het haar daar om te doen is. Ze vindt het vooral leuk om kinderen veel te leren over tuinieren en voedsel. "En het is hard werken hoor", verzekert ze. De vrijwilligers zijn er minimaal twee dagdelen per week en dat zo'n half jaar lang. Vanaf Pasen tot eind september.

Koster kan uren over piepers praten, eten doet hij ze nauwelijks

De 78-jarige De Bruijn wijst één van de kinderen tussendoor op wat onkruid dat nog gewied moet worden en vertelt dan verder. "Ik vind het leuk om de kennis aan kinderen over te dragen. Waar de groente vandaan komt bijvoorbeeld." Ze doen dat vooral spelenderwijs, van echt les geven is geen sprake. Ze hebben er zelfs een eigen quiz voor bedacht die ze vaak tussen het wieden - voor veel kinderen het minst leuke werkje - en oogsten door spelen. "Dat vinden de kinderen leuk en je hoort dan meteen wat ze allemaal hebben opgestoken. En dat is best wel veel", laat De Haas weten." Ondertussen geeft ze een lesje tuinieren: "Radijsjes moet je zaaien, aardappels worden gepoot en bonen die leg je."Maar goed het onkruid wieden. Of de kinderen het nu wel of niet leuk vinden, het is een belangrijk werkje, misschien wel het belangrijkste. De Haas: "Door onkruid te wieden geef je een plant ruimte." Verderop zit een meisje op kaar knieën, het onkruid gaat netjes in een emmertje. "Sommige kinderen vinden het wel leuk om te doen." De Haas werd vrijwilliger nadat haar kinderen ook een tuintje hadden gehad, ze hielp soms mee met bloemen plukken. Niet gehinderd door enige kennis besloot ze zich aan te melden. "Er is zoveel kennis aanwezig en er wordt veel aan kennis overdracht gedaan", zegt ze geruststellend.
De Bruijn staat ondertussen ook goedkeurend te kijken naar de hardwerkende kinderen. Alles aan het tuinieren en het begeleiden van de kinderen vindt ze leuk. Ze heeft een engelengeduld, maar als een zaadje niet opkomt dan kan ze daar toch wel eventjes van balen. Waar dat aan ligt? Ze haalt haar schouders op. "Het kunnen slechte zaadjes zijn of iets anders." Ze geniet zichtbaar van alles wat er gebeurt. Soms moet ze even ingrijpen, als er per ongeluk bloemen uit de grond worden getrokken bijvoorbeeld. "Dat vind ik zo zonde, hoewel ik ook wel snap dat de kinderen niet altijd het verschil zien." Het uurtje op maandag dat de kinderen in hun tuintje bezig zijn heeft een nagenoeg vaste indeling. Eerst wat uitleg van de vrijwilligers, soms halen ze er een boek bij, daarna schoffelen, onkruid wieden, eventueel nog wat zaaien en dan het laatste kwartiertje oogsten. Het favoriete onderdeel van veel kinderen, dat is wel duidelijk. De Bruijn ziet er op toe dat al het gereedschap aan het einde van het uur netjes wordt opgeborgen. Ze wijst op de grote kisten. Daar zijn dit jaar nieuwe deksels op gekomen.

Piepers
Koster is even verderop druk bezig. Want naast de uurtjes dat ze de kinderen begeleiden is er nog een hoop te doen. Zoals gereedschap repareren en het onderhoud van de kruiden- en heemtuin. Waarom hij dit al 49 jaar doet? "Je moet kinderen alles over voedsel en daaromtrent aan den lijve laten ervaren, niet digitaal maar met hun handen in de aarde. Een van de leukste dingen vind ik die verbazing en verwondering. Wat er gebeurt als je zo'n 'stomme pieper' in de grond stopt en je krijgt er wel twee kilo uit..." Ze staan bij hem op nummer één als meest interessant gewas, de piepers. Hij kan er wel uren over praten. Maar ze ook eten, nee dat doet hij nauwelijks.

'Amsterdamse beleving' in Kapelstraat

De champagne wordt ontkurkt: de terrasjes gaan (nu officieel) open. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een 'Amsterdamse beleving' zo noemde wethouder Miriam van Meerten de vernieuwde Kapelstraat die vanaf nu weer de Terrasstraat van Bussum is. De terrassen stonden er al een paar weken, maar donderdag werd de officiële opening verricht. Met alle horeca-ondernemers van de Kapelstraat, de dorpsmanager en de wethouder werd geproost op een lange terraszomer. De terrassen aan de Kapelstraat staan er tot oktober. De afgelopen maanden werden hekjes geplaatst om de terrassen af te schermen voor verkeer.

Opvallende babynamen

GOOISE MEREN - Er worden per jaar pakweg 300 Bussumse baby's geboren. De populairste namen waren vorig jaar Stijn en Milou. Maar het kan ook creatiever met namen zoals Jesajah of Cato-Colette.

De meest zeldzame jongensnamen waren het afgelopen jaar Bothan, Jesajah, Jesaroh, Michaja, Azarya, Eytan, Floris-Finn, Rheno en Tym. Opvallend: de jongensnaam Roek werd het afgelopen jaar door heel Nederland slechts aan 3 baby's gegeven, waarvan twee keer aan een Bussums jongetje.
De meest zeldzame meisjesnamen waren het afgelopen jaar Anna-Julie, Cato-Colette, Jannet, Sara-Lieke, Káto, Anni, Carissa, Siggy, Emmeley, Ousaima, Suraily en Valeney.

Naarden
In Naarden zijn bijna 160 baby's vorig jaar geboren. Olivier werd als jongensnaam het vaakst gekozen. Unieke namen (die nergens anders in het land voorkomen) werden ook gekozen. Het gaat om de meisjes Marie-Jet, Maximiliane, Areille, Maeyi en Rosa-Sophia en de jongens Bársam en Jessim.

Andere creatieve meisjesnamen die werden gegeven zijn: Krisje, Carlein, Brechtje, Nyka, Daylinn, Sham, en Rosha. Nog een paar opvallende jongensnamen zijn; Alle, Izay, Lue, Cengizhan, Davinio en Ylano.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar: redactie@bussumsnieuws.nl

Parkeren Bensdorp
In het artikel over het parkeren rond Bensdorp (BussumsNieuws 8 juni) staat dat het college terug naar de raad moet als het creëren van uitsluitend parkeerstroken links van de geitenweide (de meest wenselijke oplossing) niet mocht lukken. Dat is volgens ons niet zo. Als, tegen onze verwachting in, dit niet rondkomt dan zal een klein van het 'linker bovendeel' van de weide worden ingericht voor parkeren. Deze optie geniet niet onze voorkeur. Alle partijen hebben met elkaar afgesproken dat ze de komende periode een duidelijke inspanning zullen leveren om alsnog de extra parkeerplaatsen te realiseren. Er is linksom of rechtsom een oplossing die op de instemming van de meerderheid van de direct omwonenden kan rekenen. Er is daarom ook geen noodzaak voor het college om terug gaan naar de raad.

Ronald van Amelrooij (V.O.B.) en Philip Tulleken (Vrienden van het Spiegel)

Boek vol met anekdotes over 200 jaar gemeente Bussum

Boek 'Bye Bye Bussum' gepresenteerd

Wethouder Gerben Struik kreeg het eerste boek van Nol Verhagen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Wethouder Gerben Struik heeft maandag het eerste exemplaar van het boek 'Bye Bye Bussum' gekregen. De wethouder kreeg het boek van auteur Nol Verhagen van de Historische Kring Bussum en uitgever Enter Media.

'Bye Bye Bussum' vertelt de hoogtepunten van pakweg 200 jaar gemeente Bussum. "Kort gezegd: vanaf het moment dat Bussum afstand nam van Naarden tot het moment dat we weer fuseerden", vertelde Verhagen op de boekpresentatie tussen de boeken van Boekhandel Los. "Vooral toen het spoor door Bussum kwam begon het dorp enorm te leven en kwamen er veel meer mensen wonen.

Het boek vertelt vele verhalen over onder meer Bensdorp, de Watertoren, Majella en de Fransche Kamp." Het boek moet voor veel Bussumers een feest van herkenning worden vinden de schrijvers. "We hebben er de afgelopen maanden heel hard aan gewerkt om er echt een leuk boek van te maken. Echte Bussumers zullen de vele anekdotes over Bussum wel herkennen."

Te koop
Het boek wordt vanaf nu verkocht door Boekhandel Los en de Bruna. Het boek kost € 19,95.

'Binnenkijken' bij een aantal tuinen

Eilandjes met planten en verder veel gras. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het jaarlijkse Open Tuinen Weekend staat weer voor de deur. In Bussum zijn dit weekend drie tuinen te bezoeken, in Naarden stellen vier bewoners hun tuin open voor publiek. Een unieke kans volgens Julia van Otterloo van Groei en Bloei, de grootste tuinenvereniging van Nederland.

Een van de tuinen in Bussum is van de familie van Gooswilligen, gelegen aan de Koningslaan 12. Deze tuin draagt de illustere naam 'Rust Wat'. Dat moeten we volgens de heer des huizes niet te letterlijk nemen, want gemiddeld is hij toch wel één dag per week bezig met het onderhoud. In aanloop naar de het Open Tuinen Weekend stopt hij er nog wat extra uurtjes in. "Vooral nog wat randjes knippen en snoeien", vertelt Van Gooswilligen. De tuin van 800m2 is volgens hem een echte tuin voor liefhebbers. Veel gras, grote bomen, prachtige rododendrons, een imposante cornus, veel trosrozen en een terras.

In de dertig jaar dat de familie er woont is er wel een en ander veranderd in de tuin. Van Gooswilligen heeft vooral gras en bloeiende planten toegevoegd. Een zorgvuldige selectie van onder meer trosrozen, azalea's, rododendrons en andere bloeiende planten. "Ik zorg er voor dat er altijd iets in de bloei staat." De bomen langs de erfgrens stonden er al. Ze zijn vooral groter gegroeid.

De tuin aan de Koningslaan is dit jaar alleen op zaterdag te bezoeken. Voorgaande jaren deed Van Gooswilligen beide dagen mee. Dit jaar wil hij wel eens op zondag een kijkje nemen bij de andere deelnemers.

Voorzitter
Van Gooswilligen zat 17 jaar in het bestuur van Groei&Bloei Gooi-Noord, dat de open tuindagen organiseert. Zestien jaar was hij voorzitter, dit jaar droeg hij het stokje over. Meer informatie en deelnemende adressen zijn te vinden op www.gooi-noord.groei.nl.

Inschrijven Tennis- toernooi

NAARDEN - Tennissers uit de hele regio kunnen weer meedoen met het Open Naarden toernooi van 9 t/m 17 juli.

Het toernooi is bedoeld voor spelers met een sterkte van 4 t/m 8. Volgens Verenigingstoernooileider Carlo de Groot is het vooral een gezelligheidstoernooi. De banen zijn ook met slecht weer goed bespeelbaar. Inschrijven kan tot 1 juli via www.tennisnaarden.nl.

'Waanzinnige eindshow'

Eindshow in Spant! Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Streetdance, breakdance, hiphop, de dansers van Jelly Jam Dance uit Naarden hebben afgelopen weekend weer een mooie show verzorgd op het podium van Spant!

Hier gaven de driehonderd leerlingen hun eindshow. De avond werd gepresenteerd door danseres Anna-Alicia Sklias. Eigenaresse van de dansschool, Willy Tiepel, sprak van een waanzinnige dag.

13 / 24

De Tindalvilla opent haar tuin voor een openluchtbioscoop. Foto: Bob Awick

donderdag 16 juni

ANBO Samen Lunchen

Drusius 12:30 uur

De ANBO luncht elke maandag met elkaar. Deze keer is de keus gevallen op Drusius aan de Nassaulaan. Aanmelden gewenst op telefoonnummer 035-8883353 of 035-6944483.

Proef de verspilling!

Soupurbe 18:30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassings menu. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl

Fairtrade-lezing

Soupurbe 20:30 uur

Werkgroep Fairtrade Gooise Meren nodigt u uit om door te praten over een recente aflevering van Zembla over fairtrade. Locatie: Soupurbe, Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl

vrijdag 17 juni

Zelf muziek maken

De Palmpit 14:00 uur

Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in de Palmpit de oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14:00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er een spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld.

vrijdag 17 juni
tot zondag 19 juni

Jeugdvoorstelling

Gebouw de Hoed 20:00 uur

De jeugd van Tovenaar speelt het stuk 'Achter gesloten deuren'.

vrijdag 17 juni tot
zaterdag 25 juni

Expositie

Arte temporale 13:00 uur

Expositie van tekenwerk. Twaalf werken in pastelkrijt en houtskool.

zaterdag 18 juni

Leerlingenconcert

Theater Concordia 9:30 uur

De Gooische Muziekschool houdt weer haar leerlingenconcert in Theater Concordia. Het leerlingenconcert heeft drie voorstellingen en deze zullen zeer gevarieerd zijn. Om 09.30 uur wordt het spits afgebeten door de basisleerlingen Gitaar en Piano. Van 11.30 tot 12.30 uur is het de beurt aan de leerlingen van de Instrumentale Basisvorming en Blokfluit die in Bussum les hebben gevolgd. Tot slot treden de leerlingen van de cursussen Muziek & Beweging en Basisvorming Muziek I op van 13.15 tot 14.00 uur .

Inloop

De Palmpit 10:00 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 - 11.30 uur om mensen in de gelegenheid te stellen onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk gezellig samen te zijn.

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 13:00 uur

Zatermiddagconcert met piano en klarinet in de Domkerk in Utrecht. Uw wordt thuis gehaald en gebracht. Bel maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur naar 035-7504192.

Reünie Bussumse
Montessorischool

13:30 uur

De Bussumse Montessorischool viert in juni een week lang haar eeuwfeest. Als afsluiter van de feestweek houdt de school een reünie. De school wordt opengesteld van 13.30 uur tot 17.30 uur. Aanmelden: www.reuniebussumsemontessori.nl.

Fietsgilde 't Gooi

Station Naarden Bussum
13:30 uur

Fietsgilde 't Gooi rijdt de middagtocht ‘Rondom Naarden', vertrek om 13.30 uur vanaf het Station Naarden Bussum. De tocht voert richting Naarden Vesting, Oud Valkeveen, over de Limitische Heide en langs Hofstede 'Oud Bussem'.

Brocante

Iepenlaan, garagebox 348
14:00 uur

Verkoop van ingebrachte spulletjes bewoners.

Concert duo Pieternel en Yumi

Vivium Godelinde 14:30 uur

Een optreden van duo Pieternel- zang en Yumi-piano in Vivium Godelinde.

Bussum Cultureel Openluchtbioscoop

Tindalvilla 21:00 uur

Filmhuis Bussum vertoont een zomerse openluchtbioscoop in de tuin van de Tindalvilla. Vertoond wordt de komedie 'Le tout nouveau testament'. Kaarten te koop op www.bussumcultureel.nl.

zaterdag 18 juni en zondag 19 juni

Improvisatietheater

De Schakel 20:00 uur

Toneelvereniging De Schakel speelt improvisatietheater. Er is een voorstelling op zaterdagavond 18 juni (20.00 uur) en een matineevoorstelling op zondag 19 juni (14.00 uur). Entree 7,50 euro. Kaarten te koop op www.toneeldeschakel.nl.

zondag 19 juni

Eindshows dansstudio

Spant!

De jaarlijkse eindshows van Dansstudio van Harten in theater Spant! in Bussum. Er zullen vier voorstellingen plaatsvinden om 09.45 uur, 13.00 uur, 16.30 uur en 20.15 uur. Dit jaar is het thema van de voorstellingen Back to the Future. Alle dansgroepen van de studio zullen laten zien wat ze dit jaar geleerd hebben. Er zijn nog enkele kaarten te verkrijgen via www.dansstudiovanharten.nl/kaarten.

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 12:00 uur

Varen door de vesting in Naarden is altijd een belevenis. De BoodschappenPlusBus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Bel maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur naar 035-7504192.

Soosmiddag

De Palmpit 14:30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 20 juni

BoodschappenPlusBus

Uit-Wijk 10:00 uur

Rosinkhof is beroemd om zijn roomadvocaat en likeuren, o.a.' Drents Roomkaatje'. In het oudhollandse winkeltje vind u leuke cadeautjes en aandenken. Uw wordt thuis gehaald en gebracht door de BoodschappenPlusBus. Bel maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur naar 035-7504192.

ANBO Seniorencafé

Brasserie Stokjes en Lepel
10:30 uur

Elke maandag is zoals gewoonlijk het ANBO Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Bovendien is er informatie over allerlei kleinere activiteiten.

Open eettafel

De Palmpit 17:30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-6938786 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Zomerconcert

Amaris De Veste 19:00 uur

De leerlingen van De Gooische Muziekschool geven een midzomerconcert in Amaris de Veste.

maandag 20 juni tot woensdag 29 juni

Studeerruimte Bibliotheek Weesp en Bussum

Bibliotheek Bussum 14:00 uur

Wil je rustig studeren voor je examen of toetsen dan kun je terecht in de vestingen Bussum en Weesp van Bibliotheek Gooi en meer. De bibliotheken stellen extra studeerruimte ter beschikking.Van 11 tot en met 25 mei en van 20 tot en met 29 juni. Je mag je eigen laptop meenemen.

dinsdag 21 juni

Inloopspreekuur
Rechtswinkel

De Palmpit 19:30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

Versa vrijwillgerscentrale

Vivium Zorggroep, De Antonius Hof, zoekt een vrijwilliger die de bewoners begeleidt naar de kerkdienst. U haalt de bewoners op, na afloop koffie drinken en u brengt ze weer terug naar de leefgroep.

Wereldwinkel Bussum is voor 1 à 2 dagdelen per week op zoek naar een medewerker voor de winkel.

Vivium Zorggroep, De Antonius Hof, zoekt iemand voor de ingo! Samen met de activiteitenbegeleiding organiseer je de bingo en schenk je een kop koffie of thee.

16 / 24

Kampioenen

HC Naarden JD6

NAARDEN / BUSSUM - Het was weer een succesvol sportjaar voor alle teams hier op de foto. De Eregalerij der kampioenen toonde vorige week al tien foto's. Er zijn nog veel inzendingen bijgekomen. Iedereen van harte gefeliciteerd!

HC Naarden MC6
HC Naarden MD4
Bosheim dames 4- 4e klasse zijn kampioen geworden!!
Bosheim Dames 2 -1e klasse
Bosheim dames 3-2e klasse
Gooische MB1
Gooische MA1
BFC MC2
BFC F10

Naarder schrijft geschenkboek

Simon de Waal: 'Als ze mijn boeken, films en naam maar kennen'

Simon de Waal werd zaterdag geïnterviewd door John van den Heuvel. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hij vindt het eigenlijk wel fijn dat hij niet op straat herkend wordt, schrijver Simon de Waal. "Als ze mijn boeken, films en naam maar kennen", klinkt het vrolijk uit de mond van de 55-jarige Naarder. 125 scenario's voor films en series en 25 spannende boeken heeft hij inmiddels op zijn naam staan. Dit jaar schreef hij het geschenkboek voor de Maand van het Spannende boek 2016. Zaterdag was hij bij boekhandel LOS. Zijn parttime job als rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie beschouwt hij inmiddels als 'een hobby'.

Dat hij het geschenkboek mocht schrijven streelt deze nuchtere en sympathieke schrijver wel. Het thema Bloed in de Polder, is hem op het lijf geschreven. Hoewel het wel verschilt van zijn andere boeken; het is het eerste boek waar geen politie in voorkomt. Ook moest hij nu rekening houden met het aantal voorgeschreven pagina's van 96. Want waar hij normaal gesproken lekker kan doorschrijven en het verhaal laat ontstaan tijdens het schrijven was het voor dit boekje andere koek. "Het leek meer op het schrijven van een scenario", legt De Waal uit. "Dan ga ik meer gestructureerd te werk. Een scenario is veel meer een legpuzzel waar je van te voren over moet nadenken." Zijn volgende boek, Nemesis, dat over een maandje verschijnt, is wel weer op zijn 'De Waals' geschreven. Vraag is natuurlijk of de twee carrières, die van rechercheur en schrijver wel samen gaan en waar hij de tijd vandaan. De Waal: "Ik voel me fulltime schrijver, maar wil het recherchewerk niet missen. Het mooie daarvan is namelijk het idee dat je iets goed kunt doen. En verder moet je "gewoon snel schrijven", klinkt het nuchter. Gemiddeld schrijft hij een boek in 3 maanden tijd. De meest bekende schrijfsels van zijn hand zijn de De Waal en Baantjer boekenserie en de thrillers Cop vs Killer en Pentito. Deze laatste twee leverden hem een nominatie voor de Gouden Strop op en Pentito werd bekroond met de Diamanten Kogel 2008. Cop vs Killer was overigens ook het eerste boek dat uitmondde in een scenario.

Werkelijkheid vaak te saai
Zijn inspiratie haalt hij, hoe raar het ook klinkt niet uit zijn werk. "Dat wil ik niet", klinkt het resoluut. "Ik kom op alle gradaties in contact met mensen die iets hebben gedaan, van het stelen van een portemonnee tot moord en daarnaast met alle mogelijke soorten slachtoffers. Om dat vervolgens te gebruiken voor entertainment is voor hem een no go. Volgens De Waal is de werkelijkheid ook of saai, dan wel moeilijk te geloven. "Veel zaken zijn vaak niet uitdagend genoeg voor een goede verhaallijn." Kinderen als slachtoffer zul je ook niet tegenkomen in zijn boeken. "Kinderen misbruiken om emoties op te roepen", De Waal moet er niet aan denken. Stukjes die hij leest in de krant daarentegen zijn wel een bron van inspiratie. Maar juist door zijn werk als rechercheur is hij goed in staat verhalen authentiek een geloofwaardig te laten zijn. Dus daar maakt hij wel gebruik van. Hij weet hoe rechercheurs denken en voelen, hoe een en ander gaat op een plaats delict, kent de onderzoeksmethoden en snapt ook de humor die nodig is om je als rechercheur af te reageren.

'De werkelijkheid is of saai, of juist moeilijk
te geloven'

Film na film
De scenario's rollen schijnbaar moeiteloos uit zijn pen. Na de serie Bureau Raampoort (op tv te zien vanaf 2014), is hij nu bezig met het scenario van twee speelfilms: een comedy met Thomas Acda en een psychologische thriller. Bureau Raampoort is de verfilming van een groot deel van de boekenserie De Waal en Baantjer. Samen met zijn collega en vriend, Appie Baantjer, die na een lange periode van 'afwezigheid' wel weer zin had om iets te gaan doen begon De Waal in 2009 aan deze serie politieboeken. En hoewel het er in eerste instantie niet om begonnen was, een boek was uiteindelijk wel het resultaat van de samenwerking. Twee jaar lang zat het duo De Waal & Baantjer elke vrijdag samen aan de schrijverstafel. Halverwege het derde boek overleed Baantjer. De Waal voltooide uiteindelijk nog tien boeken in zijn eentje.

Uit de Historie van Bussum en omgeving
Zwembaden in Bussum

Het nieuwe zwembad van 1926 omstreeks 1930 met op de achtergrond de Koelitfabriek.

De eerste openluchtzwembaden in Nederland ontstonden in de negentiende eeuw vaak op plaatsen waar de jaagpaarden van trekschuiten konden zwemmen en zich verfrissen. Zwemmen was in die tijd iets voor jongens en mannen.

In Naarden kwam er een militair zwembad in de Binnenvestinggracht. Bussumers konden in zanderijsloten zwemmen in de omgeving van waar veel later de Frederik van Eedenweg kwam. In 1903 kwam daar ook het eerste officiële zwembad. De sloot eindigde daar en was breder om de zandschuiten de gelegenheid te geven tot draaien. Het werd het Forenzenbad genoemd en heeft 22 jaar bestaan. Een stuk van 25 bij 10 meter was één meter diep en een stuk van 19 bij 10 meter was drie meter diep. Later heeft men een deel van de zwaaikom voor ondiep bad geschikt gemaakt. De badmeester kon zelf niet zwemmen! Er waren 15 kleedhokjes. Jong en oud waren welkom en voor dames en heren waren er afzonderlijk vastgestelde uren. Forenzen konden 's morgens om zes uur al terecht. Het bad werd jaarlijks uitgebaggerd. Na de sloop in 1924 werd er op dezelfde plaats in 1926 een nieuwe badinrichting gebouwd. Er werden toen ook zwemlessen gegeven en de leeftijdsgrens werd 18 jaar. Ouderen konden toen naar het nieuwe zwembad aan de Meerweg. Dat was een door particulier initiatief gesticht bad dat in 1924 de poorten had geopend. Toen werd ook de zwemclub De Pinguins opgericht. Op 11 mei 1932 werden de opstallen van het zwembad aan de Huizerweg door brand verwoest. Er werden toen plannen gemaakt om een nieuw jeugdzwembad te stichten. Dat kwam in 1937 gereed en was aangelegd achter de schooltuintjes bij de Isaac da Costalaan.

Het eerste zwembad aan de Huizerweg vlak na de aanleg in 1903.

Klaas Oosterom

Bron: Artikelen uit 1969 van A.H. Wedman in De Korrel, personeelsblad van de gemeente Bussum. Met dank aan mevrouw Wedman-van 't Maalpad.

Naaimachine Reparatie alle merken van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort ons contact adres Marion fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Te huur in Bussum LEUKE HOBBY- EN/OF OPSLAG KAMERong.14m2, insouterrain, ruim lichtinval, met verwarming,wastafel en gez. toilet. Huur € 122,- p.m. info 06-10397243

ZOMERBRIDGE bij ALERT BC iedere dinsdag t/m 30 augustus 2016 om 19.30 uur. Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15, Naarden. Aanmelden als paar bij de zaal tussen 18.30 en 19.15 uur. Kosten niet-leden € 2,- p.p./p. keer. Info: www.nbbclubsites.nl/club/24061.

Voor een huiswerkinstituut in Bussum zoeken wij : ENTHOUISIASTE HUISWERKBEGELEIDERS – Je hebt eindexamen VWO gedaan met hoge cijfers en jebent minimaal 2 middagen per week beschikbaar. Voor meer informatie:
huiswerkbussum@hotmail.com

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Lisa 10 euro p/u. Tel.: 06-46248540

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Voor al uw Timmer- en Schilderwerk: Jozef Beniczki, 20 jaar werkervaring, diverse referenties. Timber Work Naarden KvK: 66034582. Telefoon 06-44144638

Gezocht bezorger: De Gooise Apotheek Bussum zoekt per 1 oktober een nieuwe bezorger. Voor 15 uur om de week. (gem 7,5 /week). Voor informatie vraag naar : G. van Puijenbroek Bel: 035-6914112 of Mail: gooiseapotheek@ezorg.nl

ART FOR SALE! lokale kunstenares gooit haar huisdeur open en biedt haar kunst te koop 18&19 juni 11.00 tm 19.00 aan de K. Ottostraat 47 Bussum

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Pronk Twee BV zoekt per direct grondwerkers, oppermannen, bouwopruimers, stratenmakers, hoveniers en kraanmachinisten etc. die in bezit zijn van VCA en rijbewijs. In eerste instantie op flexbasis, maar met mogelijkheid tot een dienstverband voor (on)bepaalde tijd. Voor meer info over ons bedrijf verwijs ik u graag door naar onze website www.pronkgroep.nl Pronk Twee BV. Amsterdamsestraatweg 57, 1411 AX Naarden. Telefoon tijdens kantooruren 035-6970697. info@pronkgroep.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

GARAGESALE 18 juni van 10-16 uur. GROOT AANBOD.. Brediusweg 64 Bussum.

Les en hulp bij herexamen Engels, Duits, Frans, Spaans 035-6839235

Aangeboden bij-/vakantiebaantje voor archiefwerkzaamheden, meer informatie via035-7123237 of notaris@doudevantroostwijk.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION SAMEN MET YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM, ENTREE AAN DE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. NU 30% KORTING OP ALLE KATIA BREIGARENS.TEL. 035-5339692.

Man van 68 jaar zoekt lieve vrouw om samen een fijne relatie op te bouwen en samen verder te gaan, 06-23210303

Garage te koop
Spiegel Bussum

€ 35.000,- k.k. Intern 22m2
Vuurtoren deMakelaars.nl
0294-43 23 23