BussumsNieuws

1 februari 2017

BussumsNieuws 1 februari 2017


Verkeersplannen concreter

BUSSUM - Het centrum van Bussum zal komend najaar op de schop gaan. Doel is het verkeer veiliger door het dorpshart te leiden en het centrum beter bereikbaar te maken. De planning is dat al het werk in 2020 klaar moet zijn.

Het complete centrum wordt meegenomen in het verkeersplan. Logisch, want er stonden al verschillende losse projecten op stapel. Denk hierbij aan de vervanging van de riolering, de ontwikkelingen rond Mariënburg en Scapino en de spoorwegovergangen. Het hele centrum moet door het zogenoemde Kaderplan Verkeer Centrum uitnodigender worden voor een bezoekje. Meer groen, een betere looproute door het centrum en een betere verbinding vanaf het station naar de winkels maken hier deel van uit.
De gemeenteraad praat vanavond (woensdag) over de uitgangspunten. Wat vinden ze belangrijk? Wat gaat het kosten? Rond het tweede kwartaal van het jaar moet het plan worden afgerond en kan het werk van start gaan.
Vooruitlopend op het verkeersplan wil de gemeenteraad dat de oversteek van de Nassaulaan naar de Havenstraat al wordt aangepakt. De verbinding tussen de twee winkelstraten moet logischer worden.

Shared Space
Dat kan volgens de gemeente het beste gerealiseerd worden door het 'Shared-Space-concept'. Dat is een innovatief concept voor de inrichting van de openbare ruimte. Verkeerssituaties reguleren op basis van de eigen verantwoordelijkheid van mensen, in plaats van regels en verkeersborden; dat is het uitgangspunt. Dat wil zeggen dat er een soort plein ontstaat waar een terras op komt. Iedereen zal hier als vanzelf gas terugnemen. Oversteken moet straks geen probleem meer zijn, ook al zullen volgens het concept regels en verkeersborden ontbreken.

De Nassaulaan krijgt bovendien dezelfde look and feel als de net gerenoveerde Havenstraat. Dat moet ook duidelijker maken dat de winkelstraat gewoon doorloopt en niet daar ophoudt.

Alle jongeren uit hun dak met rapper Lil' Kleine

Groot feest in de Zandzee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Helemaal uit je dak tijdens het FRIS-feest in De Zandzee Bussum. Dat liet de jeugd zich geen twee keer zeggen.

Afgelopen zaterdag stond onder andere een optreden van rapper Lil' Kleine op het programma. Hij had er duidelijk zin in, maar zijn meest spraakmakende hit 'Drank & Drugs' kon hij op dit FRIS-feest natuurlijk niet verkondigen. FRIS staat voor een gezellige avond voor tieners van 12 tot en met 16 jaar en is geheel zonder alcohol, drugs en sigaretten.
De eerstvolgende editie is op 25 maart.

Plannen Crailo bijna klaar

GOOISE MEREN - Voor Crailo-Noord (rond de Palmkazerne) blijkt er al een bestemmingplan te liggen dat voor 95 procent af is. Er zou mogelijk ruimte zijn voor 550 woningen.

Daarvan moet 33% sociale woningbouw worden, zoals bepaald in de woonvisie. Dat kregen raadsleden en Statenleden van de provincie maandagmiddag te horen bij een bezoek aan Crailo.
De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren maakten vorige week bekend dat zij de grond op Crailo van de provincie willen kopen.

Lees verder op pagina 9.

67

inwoners vonden het afgelopen kwartaal een baan via MVO Gooise Meren

De flop van het koetshuis

Het koetshuis.

Tegenover het Willem de Zwijger College loopt de Schimmellaan. Achteraan, in de tuin van huize Tindal, staat het koetshuis. De verbouwing daarvan is bijna klaar. Een nare herinnering aan lang geleden.

Een beetje cryptisch, mijn introotje. Het koetshuis dat bij het prachtige pand van de Stichting Tindal hoort, speelde meer dan dertig jaar geleden een grote rol in mijn bestaan. Vriend Phil Warneke en vriendin Wilma Wedman hadden het gehuurd en ook ik vond er onderdak. Phil en Wilma waren Alltrans en ik Alltext, allebei vertaalbureaus. Samen met een man of zes waren we daar gaan zitten om een groot boekwerk uit het Duits te gaan vertalen. Het werd het boek 'Uw tuin het hele jaa'. Met name meneer Alle Wedman, de vader van Wilma, heeft daar een schier ongelooflijk werk verricht door alle teksten te screenen en te dubbelchecken. Let wel, er waren toen geen Google of andere zoekmachines en alles ging via naslagwerken. Toen kwam de domper. Maanden en maanden werd er hard gewerkt om de deadline te halen. We waren een paar dagen over tijd en de uitgever heeft het gepresteerd om ons contractbreuk te verwijten en heeft geen cent uitbetaald! En dan te bedenken dat het boek toch uitgekomen is en in de top 10 van de Panorama heeft gestaan. Tot op de huidige dag nog bestelbaar. Ook tijdens mijn huisruimingen ben ik heel vaak het boek tegengekomen. En in vrijwel elke kringloopwinkel is het te vinden. Eigenlijk wil ik niet meer terugdenken aan de flop van het koetshuis.

Naarden:
*Grote Kerk geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk Bussum; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 04/02 17.30u. Eucharistie; do. 02/02 10.00 u. Maria Lichtmis pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. dr. M.J. Kater en 17.00 u. ds. H. de Graaf

Bussum:
*RK Mariakerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; 11.00 u. Oecumenische Minikerkendag; za. 04/02 17.00 u. Eucharistie
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*PGB Verlosserkerk geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*PGB West geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. J.A.W. Verhoeven en 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstranten N-B geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*Vrije Evangelische Gemeente geen dienst, 11.00 u. Minikerkendag in Mariakerk
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/02 10.00 uur. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Wisselvallig en enkele dagen zeer zacht winterweer
Met februari op de kalender pakt de winter voorlopig zijn biezen. Een diepe oceaandepressie bij Ierland bepaalt het weer. Het brengt een sterke zuidwestelijke luchtstroming met aanvoer van maritiem subtropische lucht. In het weekeinde bereiken randstoringen van de depressie (lagedrukgebied) het Noordzeegebied. De kans op regen neemt toe en er komt meer wind.

Donderdag + vrijdag
Donderdag is het overwegend droog. Er is vrij veel bewolking. Af en toe kan de zon door de bewolking prikken. Ditzelfde weerbeeld wordt ook voor vrijdag verwacht met iets meer kans op een enkel buitje. Er waait beide dagen een matige zuidwesten- tot zuidenwind. Het is met een maximum van 11 à 12 graden zeer zacht. Ook 's nachts ligt de temperatuur royaal boven nul.

Het weekeinde
Zaterdag wordt de bewolking geleidelijk dikker, in de loop van de dag gevolgd door regen. Zondag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en kans op enkele buien. Met circa 9 graden is het iets minder zacht, maar nog altijd zachter dan het langjarig gemiddelde van 6 graden voor begin februari. Er waait een matige tot krachtige zuidwesten- tot zuidenwind.

Weetje
De afgelopen periode heeft een blokkade in het algemene stromingspatroon ertoe geleid dat het rustig vriezend winterweer was. Het blokkerende hogedrukgebied had de vorm van een grote omega over het vasteland van Europa. De blokkade is verdwenen. Er waait weer een zuidwestenwind met voor ons zeeklimaat het normale, vrij zachte, wisselvallige winterweer.

Verontrustende berichten bereiken ons over het kleiner worden van de ijskap op de Noordpool. Ruim 90 jaar geleden was dat niet aan de orde.

Ontdekkingsreiziger Roald Amundsen (1872-1928), rijkaard Lincoln Ellsworth, Zeppelinbouwer Umberto Nobile en bemanningsleden voeren met het luchtschip Norge in twee dagen van Spitsbergen over de Noordpool naar Alaska. De hele wereld leefde mee. In dit boek met 120 foto's en een kaart doen betrokkenen verslag van de voorbereidingen, de tocht en de terugreis. De Zeppelin vertrok, uitgezwaaid door dictator Mussolini, vanuit Rome, via Engeland, Oslo en Leningrad naar Spitsbergen. Wat primitief waren toen de weersvoorspellingen, de communicatie en de navigatie! Na de tocht in mei 1926 gaf H.J.W. Becht dit dikke (5cm) gebonden boek van 282 pagina's uit. De vertaling is van Louis Blok. Amundsen verdween in 1928 bij een vliegtuigcrash in de Noordelijke IJszee, tijdens een reddingsmissie voor Nobile, die tijdens zijn tweede poolreis met de Zeppelin Italia gestrand was. Zijn vliegtuig werd nooit teruggevonden.

Wilt u dit boek kopen?
Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

GooiTV past vanaf volgende week woensdag de programmering aan. Voortaan worden de programma's niet meer op zondag, maar op woensdag gewisseld .

De wisseling wordt ingevoerd zodat de programmering gelijktijdig loopt met het verschijnen van deze krant. Op die manier kan alle actuele informatie nog mee worden genomen.

Bensdorp: 15 weken slopen en na de zomer bouwen

De 6 loftwoningen gaan over een week in de verkoop

In het Bros-gebouw komen lofts. Foto: Noordersluis

BUSSUM - Nog een kleine week wachten en dan is het zover. Zes loftwoningen uit het project Bensdorp gaan op 7 februari in de verkoop. Ze komen in het, onder veel Bussumers bekende, Bros-gebouw.

Wie een loft weet te bemachtigen kan er waarschijnlijk eind 2018 in gaan wonen. Er moeten nog flink wat renovatiewerkzaamheden worden verzet aan het Bros-gebouw. De sloop van de andere gebouwen op het oude fabrieksterrein van Bensdorp is onlangs in gang gezet. Het Bros-gebouw is het enige pand dat niet tegen de vlakte gaat.

Sloop duurt 15 weken
De sloop gaat zo'n 15 weken duren. De bouw gaat, als alles volgens planning verloopt, van start na de zomervakantie en na de zomervakantie gaat er gebouwd worden. Een kijkje nemen op de plek waar de lofts komen kan al wel op 16 februari. Dan is er een speciale kijkdag georganiseerd door bouwbedrijf Noordersluis. Als alles uiteindelijk klaar is dan is het oude fabrieksterrein omgetoverd tot een plek om te wonen, werken en recreëren. Bouwbedrijf Noordersluis benadrukt dat daarbij het industriële karakter behouden blijft.

Een kijkje nemen kan na aanmelding op www.bensdorpbussum.nl

De lofts kun je kopen, maar er komen ook huurappartementen

De lofts komen op de eerste en tweede verdieping. Ook hebben ze twee parkeerplaatsen en een berging. De grootste loft heeft 200 m2 woonruimte, de kleinste is ongeveer 165 m2. De lofts zijn overigens de enige koopwoningen uit het hele project Bensdorp. Kosten: vanaf € 540.000. Op het terrein komen flink wat huurappartementen. Woningcorporatie Dudok Wonen gaat 40 huurappartementen voor de sociale sector aanbieden en via Delta Lloyd komt er eenzelfde aantal op de markt, maar dan in de vrije sector. Wie daar interesse in heeft moet nog even wachten. Inschrijving vindt meestal pas een jaar voor oplevering plaats.
In principe worden alle woningen op ongeveer hetzelfde moment opgeleverd. Eind 2018 dus. Het is volgens Noordersluis niet de bedoeling dat mensen een jaar in een bouwput wonen.
Een woordvoerder van Noordersluis laat weten dat de brochure met informatie over het project op te vragen is vanaf 7 februari. "In de brochure staan verschillende indelingen voor de lofts, maar de kopers kunnen zelf met ideeën en wensen komen." Hiervoor heeft Noordersluis LEVS Architecten ingeschakeld.
Op het Bensdorp-terrein is ongeveer 3500 m2 ingeruimd voor activiteiten van stichtingen, ondernemers en cultuur-maatschappelijke initiatieven. Die meters zouden volgens Noordersluis allemaal al vergeven zijn. Een van de huurders is de Nieuwe Muziekschool. Verdere namen wil het bouwbedrijf niet noemen. Maar er zijn in ieder geval geen restaurants onder de lofts gepland, daar komen kantoren. Welke dat zijn, hopen ze vlak volgende week bekend te kunnen maken, Onder een deel van de huurappartementen van Dudok Wonen komen ook kantoren. De begane grond onder het gebouw van Delta Lloyd is voor kantoren en cultuur-maatschappelijke initiatieven.

'Onder de lofts komen in ieder geval geen restaurants'

Vertrek Emmaschool volgend jaar zomer

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt betrekt de Emmaschool volgend jaar zomer haar schoolgebouw aan de Graaf Florislaan.

De verbouw van het schoolgebouw moet komende augustus van start gaan en gaat dan een jaar duren. De start van de verbouw hangt nog wel af van de rechtszaak over de eventuele overlast van de school van de buurt. De Raad van State moet daar nog een oordeel over vellen.
De gemeente werkt momenteel aan laatste onderzoeken over welke eventuele overlast de buurt kan gaan verwachten. Daarna wordt de zaak weer bekeken door de rechters. Wethouder Boland heeft vertrouwen dat het goed komt. "We werken er momenteel hard aan en hebben er vertrouwen in dat de Raad van State de plannen goedkeurt. Daarna kan het snel gaan. Vanwege het vertrouwen hebben we nog geen plan B voor de school gemaakt."

Boze buurvrouw slaat agent

BUSSUM - Een boze buurvrouw heeft afgelopen week, op zaterdag, een agent geslagen na een opstootje aan de Dorotheagaarde.

De agenten waren aan de Dorotheagaarde nadat ze werden gealarmeerd voor een burenruzie. Ze probeerden het opstootje te sussen. De bewuste buurvrouw werd door de agenten aangesproken op haar gedrag, maar daar werd de vrouw nog bozer om. Ze gaf een van de agenten vervolgens een harde klap. De vrouw, een Bussumse van 55 jaar, werd aangehouden en kan een boete verwachten.

Eerste 'smaakmaker' voor De Vestingh Verf en Glas

Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM - De Vestingh Verf & Glas heeft de eerste 'Smaakmaker' van de gemeente Gooise Meren gekregen. De Smaakmaker is een keurmerk van de gemeente voor bedrijven die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. De Vestingh heeft meerdere mensen met zo'n beperking op de werkvloer rondlopen. "Vanuit mijn eigen ervaring weet ik wat het is om een lichamelijke beperking te hebben en hoe belangrijk het is om betrokken te zijn bij de maatschappij. Als ondernemer laat ik zien dat het met werk zeker kan lukken", zegt ondernemer Herman van Maarl.

Marleen Sanderse door het stof

Sanderse bood haar excuses aan.

NAARDEN/BUSSUM - Wethouder Marleen Sanderse heeft haar excuses aangeboden na de ontstane ophef over de aanpak van de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan. Met de excuses en de belofte tot beterschap was de kous voor het merendeel van de raad af.

De gemeenteraad aanvaardde de spijtbetuiging en zette haar verder niet onder druk. Enkele raadsleden vonden zelfs dat de wethouder überhaupt geen fouten had gemaakt.
Marleen Sanderse lag onder vuur vanwege haar optreden en gedane beloftes rond de spoorwegovergangen aan de Comeniuslaan. De overgang moet worden aangepakt en het doel is deze veiliger te maken. De wethouder zei dat de raad hier zeggenschap over had en het plan eerst aan de raadsleden voor te leggen. Later bleek dat de raad daar niets over te zeggen heeft. De overgang wordt beheerd door ProRail die als enige de beslissingen erover neemt. De gemeente mag alleen de weg naar de overgang toe aanpakken. De wethouder stelt dat achteraf gezien de formulering niet gelukkig is geweest. Daarnaast werd haar verweten bepaalde onderzoeken over de spoorwegovergangen van Naarden en Bussum te laat naar de raad te hebben gestuurd.
Sanderse kijkt wel met een tevreden gevoel terug op het interpellatiedebat van vorige week. "Ik ben blij dat er helderheid is over waar we als gemeente over gaan en waar ProRail over gaat. We zetten als college in op heldere en actieve informatievoorziening richting raad. En ik zie uit naar de diverse participatieavonden omtrent de inrichting van de weggedeelten die naar de overwegen toe leiden."
Overigens was wel de teneur dat de hele gemeenteraad hoopte te leren van het voorval.

Geen problemen voor SDO

BUSSUM - Een veel sterker SDO heeft zonder al te veel problemen gewonnen van VV Heerenveen. De Bussumse hoofdklasser deed goede zaken door de tegenstander met 1-2 aan de kant te zetten.

Al snel was te merken dat SDO de beste ploeg van de twee was. VV Heerenveen mocht het spel maken, SDO loerde vooral op de counter en zorgde daarmee voor veel gevaar.

Vlak voor rust kwam SDO terecht op een voorsprong. Een vrije trap van Kick van Aelst werd slecht verwerkt door de keeper van de tegenstander. Maikel van Latum schoot de afgeslagen bal vervolgens hard tegen de touwen. Meteen daarna was het nog een keer raak toen Rick van der Velden een vrije trap van Mike van 't Land tot doelpunt kon promoveren.

Na de rust probeerde VV Heerenveen wat terug te doen, maar echt gevaar bleef achterwege. Tot één keer toe dan: VV-Heerenveen-speler Jan Hielkema kon de 1-2 scoren. Dat was echter het enige wapenfeit van de zwakke Friezen.

Carlo de Groot

Eigenaar autobedrijf, 50 jaar

In wat voor een auto rijd je zelf?
"Een lichtblauwmetallic Audi A3."

Wat is je ultieme droom om in te rijden?
"Haha, ik heb niet echt een favoriet merk en rij zelf maximaal 8.000 kilometer per jaar. Maar zo'n grote Amerikaan is wel leuk, ook om aan te sleutelen. Een Chevrolet Blazer bijvoorbeeld."

Wat is er leuk aan Gooise Meren?
"De carnavalsvereniging De Vestingnarren, ik zit in het bestuur, de vele vrienden en de gezelligheid onderling."

Hobby's?
"Voornamelijk schaatsen en hardlopen."

Afgelopen week nog geschaatst?
"Niet op natuurijs, dat vond ik toch te gevaarlijk. Maar wel op Thialf geschaatst en ik schaats drie keer in de week op de Jaap Edenbaan. En in 2018 ga ik met een ploeg naar Zweden voor een merentocht."

Favoriete muziek?
"Carnavalsmuziek natuurlijk en ook Nederlandse bands, bijvoorbeeld Rowwen Hèze. Maar ook muziek van vroeger, U2, de Simple Minds."

Een van je mooiste herinneringen van vorig jaar?
"Ik heb in oktober met mijn zoon de marathon van New York gelopen. Hij werd 21 en ik 50 en we wilden samen iets leuks doen. We hebben ook samen getraind."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Mijn zaak verkopen en me helemaal op het sporten stoppen. Zelf sporten, training geven en begeleiden."

En met 100 euro?
"Met mijn vrouw uit eten."

Wat zijn je favoriete plekken?
"Mijn dakterras, het uitzicht over de weilanden. En mijn eigen privékroeg: 't Gat van Naarden."

Plannen voor overgangen gepresenteerd

NAARDEN/BUSSUM - De plannen voor de aanpak van de spoorwegovergangen van Naarden en Bussum worden komende maand gepresenteerd. Er wordt per spoorwegovergang verteld wat er gaat gebeuren.

De spoorwegovergangen van Naarden en Bussum worden over twee jaar verbouwd. Er gaan sporen weg waardoor de overwegen ook smaller gemaakt kunnen worden. Daar worden de wegen op aangepast. Dat moet ervoor zorgen dat de spoorwegovergangen veiliger worden en het zal naar verwachting ook de doorstroming van het verkeer over de weg ten goede komen.

ProRail presenteert hoe de spoorwegovergangen worden aangepast, de gemeente gaat met bewoners praten over de wegen naar de spoorwegovergangen toe.

De avond over de spoorwegovergangen wordt gehouden op donderdag 16 februari vanaf half acht op het stadskantoor in Naarden. Aanmelden kan op secretariaatrob-slz@gooisemeren.nl.

Gemeenten willen zelf meer zeggenschap over Crailo

Plaats voor 550 huizen, waarvan 33 procent sociale sector

Raads- en Staatsleden bezoeken Crailo. Foto: Carin van den Berg

Vervolg van de voorpagina.

Crailo-Zuid

De ontwikkeling van Crailo-Zuid wordt later opgepakt. In dit gedeelte huurt Talpa grond van de provincie voor het programma 'Utopia'. Verder heeft de brandweer er zijn oefenterrein en staan de opstallen er nog van het voormalig azc. De gemeente Laren onderzoekt of hier een hoogwaardige bedrijvencampus kan komen, bijvoorbeeld op het gebied van media. "Er is geen behoefte aan reguliere bedrijventerreinen. Wel is het mogelijk dat een bedrijvencampus kans van slagen heeft", aldus de provincie. De provincie zelf onderzoekt of hier ook woningbouw mogelijk is. Een groenstrook bij het ecoduct blijft natuur. Ook komt daar aansluitend een groengebied als compensatie voor groen dat sneuvelt bij de aanleg van de snelle bus in het kader van het HOV.

door Carin van den Berg

De gemeenten willen zelf meer aan het stuur zitten van de ontwikkelingen en een hogere kwaliteit borgen dan er in het verleden bij plannen was. Ze onderzoeken momenteel of dit kan. Doel is om gezamenlijk een hoogwaardige en duurzame herontwikkeling van de locatie te realiseren.

De grond is nu nog eigendom van de provincie Noord-Holland die het in 2006 aankocht van Domeinen. De aankoop was erop gericht om op deze locatie een herontwikkeling met wonen en bedrijvigheid te initiëren, aansluitend bij de groene omgeving. De prijs voor het terrein was hoog en de provincie wil eigenlijk wel uit de kosten komen. Een vraag die dus zeker speelt is hoe de aankoop door de gemeenten te realiseren is en wat er dan nodig is aan bebouwing om de huishoudboekjes in balans te houden.

Het gebied Crailo met in het noorden het Bussumse gedeelte. Foto: Provincie Noord-Holland

In april moet duidelijk zijn of de gemeenten het gebied aankopen

Ambities
Wanneer de gemeenten zelf de grond in eigendom hebben, kunnen zij direct met ontwikkelaars en woningcorporaties over de ambities die zij hebben voor Crailo afspraken maken. Het doel van de drie gemeenten is om hier namelijk een innovatieve en ambitieuze invulling te realiseren, waarbij duurzaamheid en de groene omgeving centraal staan, eventueel in combinatie met ruimte voor vormen van bedrijvigheid. De ontwikkeling van het gebied moet bovendien in goede balans zijn met het aangrenzende natuurgebied.

Als het onderzoek van de gemeenten een positieve uitkomst heeft, zullen de drie colleges dit verwerken in een gemeenschappelijk raadsvoorstel aan de drie gemeenteraden om tot gezamenlijke aankoop over te gaan. In dit voorstel worden naast afspraken over het delen van kosten en opbrengsten ook nadere afspraken vastgelegd over de ambities met het gebied. De provincie staat welwillend tegenover de plannen van de gemeenten om de grond aan te kopen, maar wil niet dat de ontwikkeling van Crailo nog meer vertraging oploopt. Daarom moet in april duidelijk zijn of de gemeenten het gebied aankopen.

De provincie blijkt namelijk al ver in de ontwikkeling van plannen voor het noordelijk deel van het terrein tegen Bussum aan en voor een klein deel op het grondgebied van Hilversum. Het bestemmingsplan is voor 95 procent af. Er is ruimte voor 550 woningen in dit gebied, waarvan 33 procent in de sociale sector. Dat laatste is een 'harde eis' volgens de provincie en sluit aan bij de regionale woonvisie. Dit bleek maandag tijdens een bijeenkomst en rondleiding op het terrein voor raadsleden en Statenleden van de provincie. Hoe de provincie de sociale woningbouw wil waarborgen, is nog niet duidelijk. Gedacht wordt aan een potje waar ontwikkelaars per woning een bedrag in doen voor deze sociale bouw. Het gebied is namelijk in stukken opgedeeld die los van elkaar ontwikkeld worden over een termijn van jaren. Zo hoopt de provincie makkelijker aan ontwikkelaars te komen die de woningen zullen gaan bouwen.
Ook wil de provincie de bouwers veel vrijheid geven. "In het verleden hadden we ook al plannen voor dit gebied. Doordat toen alles voor ontwikkelaars was 'dichtgeregeld' liep dat plan spaak. Dat willen we nu voorkomen", aldus een woordvoerder van de provincie. Kwaliteit wordt gewaarborgd door een kwaliteitsplan en men denkt eraan om hiervoor een soort controlecommissie op te stellen uit mensen van de welstandscommissies in Gooise Meren en Hilversum.
Ondertussen gaat de provincie in nauwe samenwerking met Hilversum en Gooise Meren verder met de voorbereiding van het intergemeentelijke bestemmingsplan en de bijbehorende documenten voor Crailo-Noord. De tervisielegging van de stukken staat namelijk gepland voor het tweede kwartaal van 2017. Als het bestemmingsplan er snel doorheen komt, zou er al eind 2017 begonnen kunnen worden met de verkoop. Komen er procedures bij de Raad van State, dan kan het zo eind 2018 worden.
Met alle nieuwe ontwikkelingen heeft de provincie ook al gekeken naar de ontsluiting van het gebied voor verkeer. Het knooppunt bij de Amersfoortsestraatweg en de A1 zal dan anders ingericht moeten worden. Volgens de provincie blijkt uit onderzoek dat als dit verkeerspunt goed is ingericht het extra verkeer niet voor meer drukte zorgt. Met vaste contactpersonen die in de omgeving van het gebied wonen zou al regulier contact zijn.

De provincie wil bouwers veel vrijheid geven

Straks schathemeltjerijk door een hotelletje naast de Grote Kerk?

Monopoly-spel met herkenbare Gooise plekjes op komst

Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben hun handen vol aan het maken van het spel. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De watertoren van Bussum, de Grote Kerk van Naarden, de poffertjeskraam van Laren en nog heel wat andere herkenbare punten van deze streek. Ze kunnen je straks heel veel geld opleveren. Althans, het gaat vanzelfsprekend wel om nepgeld. Er komt een Monopoly-spel voor 't Gooi aan.

Het spel wordt gemaakt door Bussumers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl. Zoals velen kennen ze het spel al jaren. "Het behoort wat ons betreft echt tot de meest gespeelde spellen van het land. Het verkoopt nog steeds goed", weet Den Uyl als speelgoedverkoper als geen ander. Koekkoek vult aan: "Het spel wordt ook nog steeds gemaakt. We zagen Monopoly-spellen van Alkmaar, Texel en Breda. We bedachten al snel een spel te gaan maken voor onze streek. Als je aan 't Gooi denkt, denk je al snel aan geld en vastgoed. En daar gaat het met Monopoly ook om. Het past dus perfect. De plannen om een Monopoly-spel te maken kregen al snel meer vorm. We hebben gebeld met de makers van het spel en konden meteen aan de slag."

'We hebben grapjes gemaakt over wat de gevangenis zou worden'

Een goed spel maken kost wel even wat werk. "Dat komt vooral omdat we er ook echt een leuk spel van gaan maken. We hadden het al lang af kunnen hebben, maar we willen wel dat het goed wordt. We hebben daar lang over nagedacht. Monopoly gaat om straten, maar dat gaan we veranderen. Voor ons worden het herkenbare plekken, zoals dus de watertoren van Bussum of de Grote Kerk van Naarden. Dat doen we puur omdat de bewoners deze plekken kennen, met straten wordt dat al anders. Toen we de plannen maakten hebben we de meest herkenbare plekken van de streek onder elkaar gezet. Per plek wordt nu gekeken hoe we dat gaan doen. Het maken van het spel kost best wel wat geld. We zoeken nu sponsors voor de vakjes. Kort gezegd: de poffertjeskraam van Laren kan een vakje op het spel kopen. Als ze daar geen geld voor over hadden gehad, dan hadden we moeten zoeken naar andere sponsors voor dat bewuste vakje. Dan was de poffertjeskraam er met een beetje geluk alsnog wel opgekomen, maar wel betaald door anderen. Dat hebben we nu met het Muiderslot. Dat moet er wat ons betreft op. We zoeken nu naar een sponsor die er graag zijn naam aan wil verbinden. Zo hebben we dat ook kunnen regelen met de Grote Kerk van Naarden. Het zoeken van de juiste sponsors levert heel wat werk op. Want naast alle vakjes mogen we ook de kanskaarten zelf bedenken. En dat moet betaald worden. Voor onszelf vonden we het leuk om café De Koperen Kraan op een kanskaart te zetten met een opdracht zoals 'de cipier van de gevangenis ken je al jaren als vaste stamgast bij café De Koperen Kraan. Verlaat de gevangenis zonder te betalen'. We hebben voor het café gekozen omdat we er vroeger zelf vaak kwamen, maar vooral ook omdat heel veel mensen het zullen herkennen."

De spelmakers kunnen de meeste Monopoly-vakjes aanpassen naar Gooise plekken, maar helemaal de vrije hand hebben ze ook weer niet. "We hebben wel even wat grapjes gemaakt om van bepaalde plaatsen de gevangenis te maken, maar dat mocht helaas niet. Dat vakje moet blijven zoals het is."

Het spel wordt nu afgerond en wordt vanaf september verkocht door Intertoys Bussum en op www.monopolyhetgooi.nl. Het spel gaat € 49,95 kosten, waarvan een deel naar de LindaFoundation gaat.

Cor en Lenneke verkeren tussen de sterren

'Het maakt mij heel trots dat het allemaal lukt'

Jules Deelder, Cor Wiersma en Lenneke Gons in Boekhandel Los. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Hoe doen ze dat toch bij Boekhandel Los? Altijd maar die grote schrijvers naar Bussum trekken? De ene dag is Jules Deelder op televisie bij een talkshow en is hij de talk of the town. Een paar dagen later verschijnt hij in de winkel van Cor Wiersma en Lenneke Gons. En hij is niet de enige actuele gast, er gingen al velen hem voor.

'Alles wat Cor leest vind ik mooi. Dat zeggen de klanten'

De passie voor het vak en het enthousiasme dat het stel opbrengt is hun drijfveer om altijd maar weer een aansprekend iemand naar de winkel te krijgen. Toch gaat dat niet altijd zo gemakkelijk als gedacht. Lenneke vertelt dat ze altijd wel tien ideeën hebben om verschillende schrijvers uit te nodigen. "Alle bezoeken zijn uniek. Vrijdag kwam Jules Deelder zijn gedichtenbundel signeren. We draaiden de jazzmuziek waar hij van houdt. De mensen lopen in en uit en vinden het prachtig om met hem te praten. Hij had het nog over zijn tv-optreden en vertelde dat hij niet dronken was. Hij zei gewoon wat hij dacht." Deelder is één in de rij van vele beroemdheden. Van Arnon Grunberg tot Rens Kroes en van Paul van Loon met Dolfje Weerwolfje tot Ad Visser. De beroemde Latijns-Amerikaanse schrijfster Isabel Allende kwam een paar jaar geleden naar Boekhandel Los. Ze bezocht maar twee winkels en ja, dan zit Bussum er gewoon bij. "Het is zeker zo dat we al heel wat sterren in de winkel hebben gehad. Het maakt ons ook heel trots dat het allemaal lukt."
Ze vertelt dat ze heel vasthoudend zijn. "We pakken het uitnodigen van gasten echt als een team op. Welke boeken komen er uit? Wie willen we hebben? We proberen dan vaak via de Stichting Schrijvers School Samenleving iemand te krijgen, maar ook gaat het vaak via via. Zo regelde de dochter van Jules Deelder dit bezoek. We werken ook samen met de bibliotheek, de Volksuniversiteit, de Vrienden van de Spieghelkerk en de Koningskamer."
Leuke herinneringen aan gasten zijn er genoeg. "Tosca Menten loopt ieder jaar met accordeon voorop in de polonaise door de winkel. Bijzonder was een bezoek van zeker twintig jaar terug. Gerrit Komrij kwam naar Los en daar kwamen Van Kooten en de Bie filmopnames maken. Komrij droeg een gedicht voor en de personages Koos Koets en Robbie Kerkhof kwamen binnen en namen dat over. We waren apetrots toen het de volgende dag op tv kwam. De foto van het bezoek hangt nog boven ons bureau", lacht Lenneke. Voor de komende tijd hebben Herman Koch en Sonja Barend ja gezegd. En wie er nog op het verlanglijstje staat? Dat is Pieter Waterdrinker. "Cor is helemaal gek van deze schrijver. Veel mensen vertrouwen onze keuze als ze een boek zoeken. Wat Cor leest vind ik mooi, zeggen ze dan."

'Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven'

Ruim 14.000 bezoekers op Kunst en Antiek Weekend

Maar liefst 20 etsen van Rembrandt. Foto's: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Met de armen op de rug of druk met de wijsvinger gebarend lopen de bezoekers door de Grote Kerk van Naarden. Het is donderdag, de opening van het Kunst en Antiek Weekend. Standhouder Mark Haasnoot weet te vertellen dat met name de prijsklasse tussen de 2.000 en 20.000 euro goed loopt. "Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven.'

Floris Siemer bij de Karel Appel.
Marmer beeld van Theo Mackaay.
De Grote Kerk van Naarden anno 1850.
Een 2000 jaar oud terracotta paard uit Syrië.
Een kopje koffie van Piet Kramer en zijn crew.

Zelf staat Haasnoot, die vroeger een galerie in de Vesting had, met werken van onder anderen Francis Bacon (modern) en Anton Mauve (Larense School). "Ik heb mijn eigen klanten uitgenodigd en die houden ook echt hun agenda vrij voor deze happening." Even om de hoek hangt een bijzonder schilderij. Het is vervaardigd door Jan Jacob Schenkel. Een donker werk dat gemaakt is rond 1850. Op het eerste gezicht zou je er misschien zo langslopen, mede omdat het wat verstopt in een hoekje hangt. Maar daar denkt Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk, compleet anders over. Het liefst zou ze het werk voor de kerk aankopen. "We zien hier het interieur van de Grote Kerk van Naarden. Het is een uniek stuk en heel interessant om te bekijken. We zien bijvoorbeeld dat er nog gordijnen voor de ramen hingen en dat er veel meer kerkbanken waren. En kijk eens naar de kleding en de lichtinval door de ramen. Dat is toch geweldig?"
En geweldige stukken zijn er genoeg op de beurs. Natuurlijk de 20 etsen van Rembrandt. "Ze komen allemaal uit de 17e eeuw en geven een mooi beeld van die tijd, zo zien we bijvoorbeeld 'The Pancake Woman'. Rembrandt excelleerde in zijn schetsen nog meer dan in zijn schilderijen", aldus de verkopende standhouder.
Er is niet alleen oude kunst. Ook modern en hedendaags werk is er te zien. Beeldhouwwerk, schilderijen, sieraden, noem maar op. Lekker in het oog springend is het enorme witmarmeren beeld van Theo Mackaay. Hij houdt van modern, van groot, van grof. Een opvallend frisse stijl eigenlijk tussen het vele antiek. "Het beeld is van marmer en weegt zeker 400 kilo. Het was een flinke toer om het hier te krijgen. Het heet 'Moeder en kind'. Wat het kost? 59.000 euro", lacht de maker, die onder andere ook bekend is als de ontwerper van het Gouden Kalf van het Nederlands Filmfestival.
Halverwege de kerk komen we wederom een bekende tegen. Het is Naarder Floris Siemer. Hij heeft werkelijk een willekeur van werken uitgezocht voor de beurs. Diverser kan het bijna niet. "Ik heb beeldhouwwerk van Carla Kamphuis uit Bussum, bronzen beelden, strandgezichten, noem maar op. Het werk dat zeker verkocht gaat worden is deze litho van Karel Appel voor 1.500 euro."
Een van de meest uit de toon vallende stands is die van Hamadi Oriëntal. Niks geen Hollandse meesters hier, maar echte oriëntaalse kunst van de bovenste plank. Hamadi komt al 20 jaar in Naarden, een beurs die eigenlijk te klein is voor zijn grandeur. Zijn galerie toont normaal werken op de grootste beurzen in Londen en Parijs. "Maar voor Naarden maak ik een uitzondering. Wij zijn samen groot geworden. Ik begon hier 20 jaar geleden en we staan er nog steeds. Ik heb nu bijvoorbeeld een terracotta paard meegenomen uit Syrië van 2.000 jaar oud. Zo'n stuk zie je bijna niet, zeker niet in dit grote formaat. Het is een mooi visitekaartje voor onze galerie." En zo is andersom ook de beurs met ruim 14.000 bezoekers een mooi visitekaartje voor heel Naarden-Vesting.

Hans Otten wint KNHB Vrijwilligerstrofee

NAARDEN - Hans Otten van Hockeyclub Naarden is zaterdag op het jaarlijkse KNHB-congres uitgeroepen tot landelijke KNHB Vrijwilliger 2016. Hans Otten viel op bij de KNHB door zijn vernieuwende denken, het inzetten van andere vrijwilligers en het over de vereniging heen denken. Hans maakt zich altijd hard om zo veel mogelijk kinderen te laten hockeyen. Hij is de grondlegger van de zondagcompetitie. Hans was compleet overdonderd door de prijs. Hij wist zelfs niet dat hij was genomineerd.

Volgens Watt Nu is de markt voor zonne-energie gunstig

'We willen dit jaar drie projecten realiseren'

BUSSUM - Energiecoöperatie Watt Nu wil dit jaar op minstens drie plekken in Bussum een flink aantal zonnepanelen op daken plaatsen. Ze hebben een inventarisatie gemaakt van het aantal panden dat een plat dak heeft met een fikse oppervlakte en zijn met een aantal al in gesprek.

In het vizier zijn daken van (sport)scholen en bedrijfspanden. Wilbert van Waes, secretaris van Watt Nu: "De daken moeten in ieder geval sterk genoeg zijn om een flink aantal zonnepanelen op te kunnen plaatsen." De club heeft de ontwikkelingen in de markt in ieder geval mee. Volgens Van Waes is zonne-energie inmiddels goedkoper dan windenergie. De projecten die de club dit jaar wil realiseren gaan volgens het principe van de postcoderoos. Dat betekent dat mensen die binnen een postcodegebied wonen kunnen meedoen met een lokaal energieproject zoals Watt Nu.

De bedoeling is dus om dit jaar twee tot drie van dit soort projecten op te tuigen. Als de gesprekken goed verlopen zou eind maart al een en ander concreet kunnen zijn, waarna er gezocht wordt naar nieuwe leden om het project te financieren. Met een beetje mazzel kan voor de zomer dan gestart worden met de uitvoering, het aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen. Van Waes heeft er wel vertrouwen in. "Wat je nu in energieland ziet is dat het gaat lopen, in het begin was het wat moeilijker om projecten van de grond te krijgen. We moeten nu de versnelling in en dat gaat zeker lukken."

'We moeten nu de versnelling in en dat gaat zeker lukken'

De coöperatie, met inmiddels 108 leden, is opgericht in 2014 en in datzelfde jaar werden er al 50 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis geplaatst en in 2015 kwamen daar nog eens 83 bij. Van Waes hoopt dat er na de verbouwing nog een flink aantal kan worden geplaatst.

Bedrijven of particulieren die meer willen weten of mee willen doen met Watt Nu kunnen zich aanmelden via info@wattnu.org.

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of naar redactie@naardernieuws.nl

Bekeuringen
Na het lezen van het artikel 'Korte controle: 15 bekeuringen: 15 fietsers door rood licht' (€ 97,-) geef ik de verantwoordelijke ambtenaren voor het verkeersbeleid in Bussum het volgende advies: Wilt u svp eens een andere bril opzetten en bestel voor de fietsers op de doorgaande weg richting centrum bij de Laarderweg/Nieuwstraat/ Prinsenstraat het verkeersbord: Let op: fietsers voor rechtdoor vrij! Geef iedereen zijn of haar eigen verantwoording. Heus: het gaat al heel lang prima als de fietsers gewoon doorrijden en op hun eigen aansluitende fietsstrook hun weg vervolgen. Waarom elke keer zo veel politietijd én man/vrouwkracht inzetten als het voor alle partijen ook veel simpeler én makkelijker kan? En de klachten van de buurtbewoners dat het rode licht genegeerd wordt, neem ik met een korreltje zout. Het woord tolerantie en elkaar een beetje ruimte geven zal in die situatie wonderen verrichten en het leven voor iedereen vrolijker maken.

H. Jansen, Bussum

Spoorbomen
Het verminderen van het aantal sporen op de spoorwegovergangen in Bussum zou niet leiden tot het minder vaak en minder lang gesloten zijn van de spoorbomen. Hoe vaak en hoe lang spoorbomen gesloten zijn wordt bepaald door de hoeveelheid treinen die er passeren: intercitys, stoptreinen, goederentreinen, onderhoudstreinen; niet door het aantal sporen of de vorm van de overweg. Het is niet denkbaar dat NS en andere gebruikers van het spoor minder treinen zullen laten rijden om de automobilisten die de Bussumse overgangen gebruiken terwille te zijn. Het verdiept aanleggen van de sporen is technisch mogelijk. Daar komt echter zo veel bij kijken, zoals bijvoorbeeld dat dan ook de sporen en perrons van het station Naarden-Bussum ondergronds moeten, dat het veel te duur zou worden voor de gemeente Gooise Meren. De enige discussie over de spoorwegovergangen die zinvol is, is die over het veiliger maken van de overgang Comeniuslaan-Zwarte Weg. Dat is een haalbare zaak.

Carlos Scheltema, Naarden

Franse Kampweg afgesloten

BUSSUM - De Franse Kampweg gaat vanaf komende vrijdag 20.00 uur twee weken dicht. De provincie wil de oversteek bij de heide veiliger maken en daarvoor moet de N-weg compleet worden afgesloten.

Om de veiligheid te verbeteren wordt een aantal verbeteringen doorgevoerd: de middeneilanden bij de oversteekplaatsen worden verbreed en het profiel van de weg wordt enkele meters richting het noorden verschoven. Hierdoor ontstaat extra opstelruimte voor overstekende fietsers.

Omleidingen
Doorgaand verkeer vanuit Weesp (N236) richting Hilversum/ Bussum wordt na de Vechtbrug omgeleid via de N523 (Nederhorst den Berg) en de N201 (Kortenhoef). Vervolgens wordt het verkeer via de Geert van Mesdagweg, de Bussumergrintweg en de Insulindelaan naar de N524 en de A1 geleid.

Er wordt 's avonds én 's nachts gewerkt. De weg moet weer open gaan op maandag 20 februari om 5.00 uur.

Brandje door wasmachine

BUSSUM - Een wasmachine heeft vrijdagmorgen een brand veroorzaakt aan de Huizerweg. Het vuur was snel geblust.

Er werd 's morgens rond half acht alarm geslagen toen er rook opgemerkt werd. De brandweer was snel ter plaatse en constateerde dat er een wasmachine vlam had gevat. Waardoor dat kon gebeuren, bleef onbekend.

Nadat het vuur geblust was heeft de brandweer het pand gelucht. De schade moet nog worden opgenomen.

Tweede Food Film Festival

BUSSUM - Na het succes van vorig jaar organiseert Filmhuis Bussum samen met Slow Food op 5 februari voor de tweede keer het Food Film Festival.

Er worden zes films vertoond over koken en voedsel en drie lokale cateraars verzorgen de hapjes. Vorig jaar was er plek voor 200 gasten, dit jaar heeft het Filmhuis Bussum 450 plekken beschikbaar. Films die vertoond worden: 'Haute Cuisine', 'Tony', 'The Trip', 'Bugs' (met nagesprek), 'Vleesverlangen' (met nagesprek) en 'Ants on a shrimp'. Het zijn allemaal films die aanzetten tot nadenken over voedsel.

Financieringstips voor stichtingen

Jochum Jarigsma is sales expert en deelt zijn kennis.

GOOISE MEREN - Ruim twintig stichtingen hebben vorige week een workshop fondsenwerving en financiering gekregen.

Tijdens het diner van het Platform Maatschappelijk Verbinden bleek dat veel organisaties moeite hebben met het genereren van geld, zeker nu veel subsidies wegvallen. Vanuit die behoefte werden door het platform samen met MVO Gooise Meren en het Rode Kruis de handen ineengeslagen om deze avond voor elkaar te krijgen. Vanwege de grote animo is er op 6 februari een extra workshop.

Koopzondagen

BUSSUM - Er worden de komende maanden vijftien grote koopzondagen gehouden.

De ondernemers van het centrum gaan iedere eerste zondag open, dat laat Pro Bussum weten. Rond de feestdagen zijn er extra koopzondagen. De eerstvolgende koopzondagen zijn 5 februari, 5 maart en 2 april.

17 / 24

Zondag in De Spot: Kleintje Carnaval van De Erwtenschieters. Foto: CV De Erwtenschieters

donderdag 2 februari

Gymnastiek voor senioren

Wijkcentrum SCAN 9.30 uur

Gymles. Gemengde groepen. Wekelijkse les, tot 10.30 uur. Er zijn kosten aan verbonden. Informatie en/of aanmelden: Froukje van 't Hoff, 06-34110723.

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Tot 12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Hiphop + voor senioren

Wijkcentrum SCAN 10.45 uur

Voor 55+. Met verschillende dansstijlen. Gemengde groepen. Wekelijkse les, tot 11.45 uur. Er zijn kosten aan verbonden. Informatie en/of aanmelden: Froukje van 't Hoff, 06-34110723.

Het Requiem

Apostolisch G.schap 12.00 uur

Henk Smits onderzoekt hoe het requiem (katholieke kerkdienst voorafgaand aan een begrafenis) zovelen inspireerde. Er is ook muziek. Meer informatie: www.cciv.nl/2016-10-smits/.

vrijdag 3 februari

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur


Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, tot 15.30 uur. Met een kleine groep de oude liedjes van vroeger spelen. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Zelf instrument meenemen.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur aan de Koekoeklaan 3. Alle voorkomende spellen.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Schakeldiner

Wijkpost de Schakel 17.15 uur

Een 3-gangen diner voor € 7,50 all-in. Aanvang diner 17.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden of per e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl.

Broodje+

Landstraat 80 17.30 uur

Ruimte serveert Broodje+. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.00 tot 19.15 uur broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Landstraat 80 19.15 uur

Ruimte houdt een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur. Informatie: 035-6946971 / www.ruimte-bussum.nl.

Rosenberg Trio

Spant! 20.15 uur

Het Rosenberg Trio staat garant voor muzikaal zigeunerspektakel in de traditie van Django Reinhardt. Met ook het Hot Club de France-repertoire, eigen composities van het trio, en werk van o.a. anderen Frank Sinatra en standards uit de gipsyjazz.

zaterdag 4 februari

Lezing/presentatie

Nieuwe Muziekschool, 10.00 uur

Lezing/presentatie over Kurt Weill door Karin Brunt. Gratis. Locatie: Sint Vitus College. Info en aanmelden: info@karinbrunt.nl, 06-29165460.

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum, tot 11.30 uur.

'Hart tegen Hart'

Spant! 20.15 uur

Relatiecomedy met Richard Kemper (van Veldhuis & Kemper), Peggy Vrijens, Rick Engelkes en Sandra Mattie.

zondag 5 februari

Kleintje Carnaval

The Spot, Bussum 13.30 uur

Carnavalsvereniging De Erwtenschieters. Gratis toegang.

Food Film Festival

Filmhuis Bussum 9.45 uur

Zes bijzonder films over koken en voedsel, naar eten kijken en ervan genieten. In samenwerking met Slow Food. Lokale cateraars verzorgen het eten. Tot 18.00 uur. Meer informatie: www.filmhuisbussum.nl.

Film op zondag

Wijkpost de Schakel 13.00 uur

Een drama/thriller uit 1981 naar een beroemd boek van Maarten 't Hart. Een verhaal waarin de hoofdpersoon denkt dat hij na zeven dagen zal overlijden en naar de hel gaat. Kosten: € 2,50 inclusief koffie of thee. Adres: Opgeven: C. Gorter 035-6945864 of in De Schakel.

Dvd-voorstelling

Woc De Palmpit 14.30 uur

Koekoeklaan 3, Bussum,voorstelling op groot scherm. Entree: € 2,-.

Rondleiding Mausoleum

Comenius Museum 15.00 uur

Gratis rondleiding. Wel entree voor het museum (€ 5,-). Museumkaart geldig.

Isabelle Beernaert

Spant! 15.30 uur

Een remake van haar veelgeprezen dansstuk 'Ne Me Quitte Pas'.

The Boogie & Blues Parade VIII

Langs de Lijn 15.30 uur

Met aan de piano en op sax Clous van Mechelen, tenorsax Rinus Groeneveld, contrabas Dominique Bentvelsen, drums Remco van Schaik, zang Hanneke Verkerk. Reserveren via: p.sling@xs4all.nl. Entree: €12,50.

maandag 6 februari

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden en Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie drinken. Tot 10.30 uur.

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Tot 11.30 uur. Informatie: 06-38626299 of via bussumzuid@wijk-coach.nl.

ASGM Senioren Café

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum. Met boekenruil.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.30 uur

Yogales om je lichaam soepel te maken en je geest tot rust te brengen. Na afloop samen koffie drinken. Info: tel. 0249-880155.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Lezing 'Liefdesbang'

Heart House 20.00 uur

Door Hannah Cuppen. 'Liefdesbang' gaat over mensen bij wie het steeds misloopt in de liefde. Aanmelden via: info@hearttoheart.nl ovv van 'Liefdesbang'.

dinsdag 7 februari

Digicafé: Cloudcomputing

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Tot 12.00 uur. Vrije entree, ook voor niet-leden.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Tot 12.30 uur informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. www.visio.org.

ASGM Handwerkclub

Wisselende locatie 14.00 uur

Informatie via Rita Beun-Kroonenburg op 06-46547533 / rita@beun.net.

Workshop Rembrandt

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Workshop in het spoor van Rembrandt. Workshop is gratis, vooraf aanmelden: ljobben@bibliotheekgooienmeer.nl of aan de balie.

Christelijke Politiek?

Het Trefpunt 20.00 uur

I.h.k.v. de verkiezingen. Is er nog plaats voor christelijke politiek? www.cciv.nl.

woensdag 8 februari

Stoelenverkoop in De Palmpit

WOC De Palmpit 10.00 uur

Op woensdag 8 februari van 10.00 - 12.00 uur zal de firma Kuipers Wolrijk een presentatie geven over relaxfauteuils en sta-opstoelen. Toegang is gratis.

Wandeltocht

WOC Bellefleur 13.00 uur

Duur ongeveer 1½ uur zonder koffie/theepauze. Opgeven via: Gré Poort: 035-6951686. Info: 035-6953117.

Bingo

Wijkpost De Schakel 13.30 uur

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties met loterij na afloop.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

U bent van harte welkom om te komen sjoelen of spelletjes te spelen met elkaar zoals: scrabble, rummikub of monopoly etc.

Filmhuis Bussum

The student

*LA LA LAND is een heerlijke pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
*In THE VIOLIN TEACHER vormen sloppenwijkkinderen een orkest van wereldniveau.
*Bloedstollende western BRIMSTONE van regisseur Koolhoven.
*Voor MANCHESTER BY THE SEA won Casey Affleck een Golden Globe.
*Geniale gekte, ontroering en verrassende wijsheid in POESÍA SIN FIN.
*Geestige roadmovie WATERBOYS over vader en zoon op zoek naar volwassenheid.
*ON THE OTHER SIDE maakt de verwarring in een vrouw voelbaar wanneer haar echtgenoot, de oorlogsmisdadiger die zij twintig jaar geleden verliet, zegt haar te missen.
*L'ODYSSÉE toont de meeslepende onderzee-avonturen van Cousteau en zijn gezin.
*In THE STUDENT eist een Russische scholier van zijn omgeving conformering aan de Bijbel.
*Roadmovie TOUR DE FRANCE reist door mooi Frankrijk en speelt met vooroordelen.
*Als SPECIAL zondagochtend: smakelijke films en hapjes van lokale traiteurs op het Food Film Festival!
*SNEAK PREVIEW
*FAMILIEFILMS: JULIUS IN WINTERLAND, MEES KEES LANGS DE LIJN en UILENBAL over vriendschap en dieren.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium, Zorggroep Antoniushof in Bussum zoekt een vrijwilliger Uitbureau voor 10 uur per week voor het opzetten van een nieuw administratiesysteem voor onze zorglocatie. De werktijden zijn in overleg.
*Stichting Vakantiekind zoekt leiding voor de Jeugdcampingweken. Voor iedereen die houdt van kamperen. Het werk is met jongeren tussen de 12 en 17 jaar.
*Versa vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een telefonist Vrijwillige Thuishulp Gooise Meren. De werktijden zijn 1 keer in de twee weken van 9.30 tot 12.30 uur.
*Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland zoekt een gedreven zwemvrijwilliger voor 2 uur p/w.

Makelaars samen in een pand

Het complete team bij het nieuwe kantoor.

Naarde -: De beide teams zijn er al helemaal aan gewend en ook de klanten reageren positief. Sinds half januari delen de twee makelaarskantoren: Koudijs Makelaardij en Van Leeuwen Makelaarskantoor samen een pand.

Volgens officemanager Gerdien Honing zijn ze niet de eerste kantoren in de regio die hiervoor kiezen. " Wie weet wordt het wel een trend," grapt ze. Maar ze blijven wel twee afzonderlijke kantoren met hun eigen klanten. Door een grondige verbouwing is er zoveel ruimte gecreëerd dat de twee teams in hetzelfde pand toch ieder hun eigen ruimte hebben. Gerdien: "Concurrenten en collega's dat gaat in de Regio het Gooi heel goed samen."

Koffie staat klaar
De koffie is voor alle klanten die even binnen komen lopen, daarvoor is een gezellig hoekje gemaakt met kranten en informatie over de huizenmarkt. Deze informatie is volgens de makelaars juist nu heel nuttig want de vraag naar huizen overstijgt het aanbod en dan is snel handelen essentieel.

Een goed gevoel
Makelaardij Koudijs voelt zich al helemaal thuis aan de Mackaylaan en ook de makelaars van Van Leeuwen zijn blij met hun nieuwe "kantoorgenoten".

Als over een week of twee ook de beeldschermen van beide kantoren in de etalage hangen is het kantoor helemaal af.

Studio MP doet vooral IPX-behandelingen

Mooie nagels, puur natuur

Susanne Kloosterman heeft een eigen studio.

NAARDEN - Sterke, gezonde natuurlijke nagels? Volgens Susanne Kloosterman van Studio MP is daar een prima oplossing voor. Zo maakt de Naardense onderneemster zelf gebruik van IBX, volgens haar een revolutionaire doorbraak in nagelverzorging.

Ze vertelt dat in haar salon aan de Keizer Ottoweg 53 een veilige behandeling van de nagels echt vooropstaat. Ze gebruikt daarvoor merken als IBX en CND. Susanne: "Producten met een mooie samenstelling, met zo min mogelijk chemische toevoegingen." Volgens de onderneemster wel zo prettig voor mensen die daar gevoelig voor zijn door bijvoorbeeld nagelpsoriasis, dunne, breekbare nagels of na een chemokuur. Deze mensen vormen een groot deel van haar klantenkring. Volgens haar wordt vaak ten onrechte gedacht dat bij 'probleemnagels' kunstnagels de enige oplossing zijn voor mooie nagels. Maar juist met een IBX-behandeling krijg je een verrassend mooi resultaat. "En dat met je eigen nagels", vertelt Susanne enthousiast. "Na IBX kan er ook nog een prachtige gelcolour aangebracht worden en is deze zonder schade weer te verwijderen." Geen radicale methodes dus zoals affrezen, waardoor je eigen nagels kunnen beschadigen en dun worden.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Verloren lam weer thuis

Sinds twee maanden is Bussum een gevelsteen armer. Uit een muur op de hoek van de Herenstraat en de Nieuwe Spiegelstraat is de steen met de tekst 'In 't Lam' verwijderd.

De voorstelling op de gevelsteen verbeeldt een in de christelijke beeldende kunst veel gebruikt symbool van Het Lam Gods als drager van een kruisvaan. Met toestemming van eigenaar Dudok Wonen heeft de 'Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen' de steen teruggebracht naar haar plaats van herkomst: Amsterdam.

De gevelsteen 'In t Lam' sierde oorspronkelijk een pand aan de Paardenstraat (tussen de Amstel en het Rembrandtplein). In 1900 kocht cacao- en chocoladefabriek Bensdorp de voormalige diamantslijperij aan Paardenstraat 7 als uitbreiding van haar Amsterdamse fabriekscomplex. De mechanische productie van cacao en chocolade als massa-artikelen kwam in die tijd tot grote bloei. In 1884 was daarom al een tweede fabriek in Bussum geopend.

De oude stadspandjes waren ongeschikt voor de dreunende en stampende stoommachines. Het oorspronkelijke pand Paardenstraat 7 werd daarom in 1905 gesloopt, waarna er een nieuw fabrieksgebouw (met betonvloer) werd gebouwd. En de gevelsteen verhuisde naar de fabriek in Bussum.

De steen werd ingemetseld in het directiegebouwtje in het oudste gedeelte van het Bussumse fabriekscomplex. Meerdere generaties Bensdorp-werknemers moeten vertrouwd zijn geweest met hun lam. En de steen overleefde de vele moderniseringen op het terrein. Ook toen het gebouwtje in 1995 plaats moest maken voor een enorme pershal bleef de gevelsteen gespaard. Het kreeg een plaats in de muur naast het kantoorgebouw.

De Amsterdamse vestiging van cacao- en chocoladefabriek werd in 1926 gesloten, de Bussumse in 2002. Aan de Binnen-Amstel is nu al een andere gevelsteen uit de oude Bensdorp-panden te zien (in de rechter zijmuur van Hotel Eden op nummer 144). Binnenkort dus ook een Amsterdams lam met een Bussums verleden.

Hans Jonker        

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Jolanda's Knipservice knipt bij u aan huis!!Dames 23.50 Heren 19.50. 1ste behandeling 25% korting 6de behandeling halve prijs. Werkdagen dinsdag en woensdag. Voor verdere informatie zie www.jolandasknipservice.nl of bel 06-15563879

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

GARAGEBOX TE HUUR, NAARDEN, Nesciohof, per 1 febr. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Gloria van Vivaldi en andere mooie muziek voor vrouwenkoor: Venerdi Mattina zoekt nog versterking. Repetities ma.avond. www.venerdi-mattina.vpweb.nl

WONINGEN GEZOCHT! voor expats en bedrijven Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl vertrouwd en snel

GEVRAAGD ZELFSTANDIGE MEDEWERKER (M/V) UIT MAKELAARSBRANCHE 3 halve dagen per week. Kan zelfstandig informatie verzamelen en antwoorden opstellen met betrekking tot Onroerende Zaken. Drs. J.A. Schaap te Laren; schaap-service@outlook.com

Zat 4 febr 10u lezing/presentatie over Kurt Weill, gratis. Karin Brunt, klassiek zangles, workshops. Info en aanmelden info@karinbrunt.nl 06-29165460

Vrouw zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc.12 jaar ervaring met goede refs in Naarden. Mevr. Els 10 euro p/u. Tel-06-46551825

Gezocht betrouwbare en ervaren hulp in het huishouden voor ongeveer 5 uur p.w. in Bussum Zuid. Stuur je mail met gegevens en referentiegegevens naar rietbus19@ziggo.nl.

Droge opslag/stallings ruimte nieuwbouw centrum Bussum ong 38 m2 overheaddeur € 325 p/md 06-41472427

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Wie is de beste jonge dj van 't Gooi?

DJ-talenten in de muziektent op de Kerkbrink in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - "Dit kan het begin zijn van iets moois", vertelt Petra de Beij van Mediamol over de DJ Experience. Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar uit Hilversum en omgeving die serieus met electronic dancemuziek bezig zijn kunnen meedoen aan deze online- en live-wedstrijd.

Zaterdag was de aftrap van de DJ Experience, een initiatief van Robberts Guitars en Mediamol. Gio Lennox en DJ Hidde lieten hun kunsten horen in de muziektent op de Kerkbrink. Het winkelende publiek bleef staan voor het optreden van de twee. Het was een voorproefje van drie feestjes die nog op stapel staan in het centrum.
Getalenteerde dj's kunnen op het onlineplatform hun tracks uploaden. Hier kunnen fans weer op stemmen. In juli worden de vijf finalisten bekendgemaakt. Zij draaien allemaal op Hilversum on Air en kunnen rekenen op de steun en support van dj's die gepokt en gemazeld zijn in de wereld.

Toonaangevend
"Nederland is al jaren toonaangevend in deze branche. Wij willen het talent koesteren, begeleiden en ondersteunen", aldus De Beij.

Zaterdag 2 september wordt duidelijk wie zich de allerbeste jonge dj van het Gooi mag noemen.

De uilen van Dennis zijn een hit

Blaricummer maakt houtsculpturen met kettingzaag

Met de precisie van een houtsnijder zaagt Dennis van Kraaij een uil uit een blok hout. Foto: Carlijn Kolk

BLARICUM - Zijn kettingzaag maakt een hels lawaai en de houtsnippers vliegen in het rond. Toch weet Dennis van Kraaij met die monsterlijke machine de precisie van een houtsnijder aan de dag te leggen. Met een paar rake streken van de kettingzaag verandert hij een stuk hout in een prachtige uil.

Nu hij een van zijn houten uilen op Facebook verloot, blijkt hoe gewild zijn werk is. Zijn bericht werd zo'n 43.000 keer gedeeld. "Niet normaal", zo reageert de Blaricummer lachend. De aanvragen stromen binnen, dus draaien Dennis en zijn kettingzaag overuren. De ene uil na de andere zaagt hij nu. "Je moet echt controle hebben over de kettingzaag, want anders schiet je door." Ook bij de ervaren kunstenaar gaat het weleens mis. Dennis zaagt al heel wat jaartjes met zijn kettingzaag houtsculpturen. Hij heeft er al honderden gemaakt en het was altijd een leuke bijverdienste. Binnenkort stopt hij echter met zijn baan bij staalconstructiebedrijf Jan van den Bergh om zich volledig te focussen op het werk als kettingzaagartiest en boomverzorger. Op www.BELNieuws.nl staat een filmpje van Dennis in actie.

Pieter Broertjes: 'Werk vuilnisman is veel socialer dan ik dacht'

Pieter Broertjes op snuffelstage als vuilnisman in Bussum. Foto: Bastiaan Miché

REGIO - Sommige mensen kennen god noch gebod, viel burgemeester Pieter Broertjes op tijdens zijn 'snuffelstage' bij de vuilophalers van de GAD. Hij stuitte op verkeershufters en allerlei troep die niet bij de GAD-container hoort. Intussen is het werk van de vuilnisman in Broertjes' achting gestegen. "Het is veel socialer dan ik dacht."

De burgemeester van Hilversum en voorzitter van de regio Gooi en Vechtstreek liep vorige week mee tijdens het vuilophalen in Bussum en blikte daarop terug in het tweewekelijkse gesprek met HilversumsNieuws, NH en GooiTV. "Het is heel leuk om te merken dat je als vuilnisman een soort postbodefunctie hebt. Zij kennen de wijk, de wijk kent hen. Er wordt naar ze gezwaaid, sommige mensen zetten zelfs chocolademelk en koekjes klaar. Een heel familiaire sfeer."

'Doe normaal'
Maar Broertjes schrok ook van automobilisten die geen geduld kunnen opbrengen en vaak gevaarlijk langs de vuilnismannen scheuren. "Eén mevrouw, die er makkelijk langs kon, begon meteen te toeteren en te schelden. Dan denk je weleens, om premier Rutte maar te citeren: jongens, doe eens een beetje normaal."

Ook merkte de burgemeester dat de regels over het aanbieden van vuil naar hartenlust worden genegeerd. "Gruwelijk, de troep die je aantreft. Alles wordt maar neergezet, terwijl de mensen toch weten dat bepaalde matrassen bij het grootvuil moeten. Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan, dat viel me wel weer op."

Het was niet de eerste snuffelstage van de Hilversumse burgemeester. Eerder liep hij al mee bij de politie en de brandweer en in een woonzorgcentrum.

Verkoop Hoefloo Estate volgende week van start

Ruime en intieme villa-appartementen op loopafstand van dorpskern van Laren.

LAREN - De verkoop van Hoefloo Estate gaat zaterdag 11 februari van start. Het betreft vijf villa-appartementen met internationale allure, een gunstige ligging en op loopafstand van winkels en horeca.

Hoefloo Estate is een riante villa die wordt bereikt via een cipressenlaan met haagbeuken. Een oude beuk verbindt het gebouw met het omliggende bos. De vijf appartementen hebben een luxe interieur en oppervlaktes tussen de 219 en 371 m2. De villa bevindt zich op loopafstand van de dorpskern van Laren en heeft een gunstige ligging ten opzichte van recreatie, natuur, steden als Amsterdam en Utrecht, belangrijke snelwegen en luchthavens.

Initiatiefnemer is investeringsmaatschappij Voxer. Oprichters Arjan Ockhuisen en Rob Geerlings lichten toe: "Groot en intiem komen bij elkaar in dit project. Hoefloo Estate biedt riante maar overzichtelijke appartementen waar jong en oud zich thuis zal voelen. Wie op zoek is naar een geborgen plek waar het comfortabel wonen is, kunnen wij voorzien van een nieuwe fase in hun leven."
De ontwikkeling vond plaats onder architectuur van Building Design Architectuur. Dinant Oude Lenferink: "Hoefloo Estate gaat naadloos op in de groene, welgestelde omgeving van Laren. Het pand kent een eigentijdse architectuur die zich laat vatten in de term 'terughoudende elegantie'. Natuurlijke materialen zoals hout en lei zorgen voor een rustige uitstraling." Studio Wim Verzantvoort was verantwoordelijk voor de groeninvulling: "Hoefloo is een geborgen, groene plek weg van de wereld. De omgeving zit vol cadeaus, zoals het prachtige bos."
De inrichting van de appartementen was in handen van Bertram Beerbaum van Kabaz Architecten. "Het interieur straalt grandeur en warmte uit. Dat begint bij binnenkomst, met grote haarden in de centrale hal en royaal ruimtegebruik. Ook in de appartementen wordt ruimtelijkheid benadrukt, met heldere zichtlijnen die daglicht optimaal binnenlaten."

Voor de verkoop is Voorma en Walch Makelaars in de hand genomen. Geïnteresseerden zijn 11 februari tussen 11.00 en 13.00 uur welkom aan de Brink 34.

Column

Huis huren of kopen?

Maak eens een wensenlijst. Waaraan moet het huis van uw dromen voldoen? Moet het een grote woonkamer hebben? Ten minste drie slaapkamers? Of zoekt u misschien een huis dat helemaal 'af' is zodat u niet hoeft te klussen? Houd altijd vast aan uw wensenlijst en neem niet met minder genoegen. De kans dat u spijt krijgt, is namelijk groot. En als u dat huis met die grote woonkamer vindt en niet direct voldoende budget hebt om ook de badkamer naar wens in te richten, spaar dan voor dat laatste. Het is immers de bedoeling dat u jarenlang in dat huis blijft wonen.

Of huren interessanter is dan kopen, hangt niet alleen af van financiële aspecten, maar ook van uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u de vrijheid hebben om te gaan en te staan waar u wilt? Dan is huren vaak een betere keuze. U zegt uw huur op, levert maximaal drie maanden later uw sleutel in en klaar. Ook als u liever geen onderhoudskosten wil, is huren de beste optie. Gaat de cv stuk of zijn er pannen van het dak gewaaid, dan belt u de verhuurder. Is het houtwerk buiten aan een schilderbeurt toe? Idem. Bijkomend voordeel van huren is dat u geen opstalverzekering hoeft af te sluiten en ook geen ozb hoeft te betalen.

De keerzijde is dat de huur elk jaar omhoog gaat en dat u daarvoor niets extra's krijgt. Bij een koophuis blijven de woonlasten gedurende de rentevastperiode van de hypotheek vrijwel gelijk. Ervan uitgaande dat u als huiseigenaar geen (grote) inkomensveranderingen heeft en bij dezelfde woonhuisverzekeraar blijft, is de hoogte van de ozb de enige variabele. Zeker als u een 'potje' heeft, waaruit u het onderhoud van uw woning betaalt.

Een ander voordeel van een koophuis is dat het in vrijwel alle gevallen naar u toekomt. Volgens de nieuwe regels moet u de lening in hooguit dertig jaar aflossen als u de hypotheekrente wilt aftrekken. Na die periode dalen uw woonlasten aanzienlijk. En nu de bubbel uit de huizenmarkt is verdwenen, is de kans reëel dat uw huis op termijn meer waard wordt. Als onafhankelijke hypotheekadviseur denken wij graag met u mee in alle stappen van uw keuzeproces.

Huurhuizen in kantoorkolos

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De 61 appartementen die momenteel worden gerealiseerd in een leeg bedrijfspand op de hoek Amstellandlaan / Flevolaan worden huurwoningen. Dat maakt Van Maarschalkerwaart Makelaardij bekend.

"De oplevering staat gepland voor april /mei. Pas tegen die tijd openen we ook de inschrijving", vertelt makelaar Thomas van Eijk. Hij weet nog niet hoeveel de huur gaat bedragen en wil ook geen bedrag bij benadering noemen: "de huurmarkt is volop in beweging en kan over een half jaar weer anders zijn, dus is het beter om daar nog geen uitspraken over te doen."

De prijs stijgt

REGIO - Er worden steeds meer huizen verkocht in de regio. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. Het afgelopen kwartaal werden er regionaal 1244 huizen verkocht. Dat was een stuk meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder: toen wisselden nog 1080 huizen van eigenaar. De verkoopprijs van huizen stijgt eveneens. Afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs naar 350.000 euro. Een jaar eerder was dat 328.000 euro. De cijfers liggen wel nog steeds 3,5% onder het niveau van voor de crisis.

Bad op maat


Bij vervanging van bad of douche wordt de ruimte aan de zijkant vaak opgevuld met stroken tegels of dikke en lelijke siliconenvoegen. Dit kan worden voorkomen met sanitair op maat van BETTE. Dan past het precies, het is esthetisch mooier en het bespaart op bouwkundige aanpassingen en bouwtijd.