BussumsNieuws

29 november 2017

BussumsNieuws 29 november 2017


'Nog 5.000 euro nodig voor onze bus'

Koopjes scoren op de bazaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM Elk Gooisch Matras Komt Van Pas heeft afgelopen zaterdag op de sinterklaas- en kerstbazaar 1500 euro opgehaald. Tel daar de donaties bij op en de organisatie heeft al 6.000 euro binnen. Toch is er nog 5.000 euro nodig voor de aanschaf van een nieuwe bus.

De organisatie kwam in actie nadat hun bestelbus vorige week zaterdagavond was gestolen en de dader de macht over het stuur verloor en hard tegen een boom aan knalde. De bus was total loss.
Eveline Smits van Oyen: "Door het ongeluk hebben we een nieuwe bus nodig omdat we nu geen spullen kunnen ophalen of thuisbrengen. Bij ons komen statushouders langs. Als ze bijvoorbeeld een huis toegewezen hebben gekregen, kunnen ze hier spullen uitzoeken. Vervolgens worden normaal gesproken de meubels en andere spullen naar het huis toegebracht. Dat gaat nu dus niet meer zonder bus. En dat is echt balen."
De bestelbus was WA Plus verzekerd en is zoals gezegd total loss. Elk Gooisch Matras besloot daarom de opbrengst van de bazaar te reserveren voor de aanschaf van een nieuwe bestelbus.
Over de bazaar zelf is de organisatie dik tevreden. "Het was een mooie dag; droog en lekker koud. We hadden op het plein vuurkorven en voor de vele mensen die naar de markt waren gekomen, was er warme chocolademelk, glühwein, eerlijke koffie van Michael en heerlijke hapjes van Mulki en Eman. We hebben veel verkocht en veel donaties gehad. Al met al was het een bijzonder geslaagde dag."

Plan voor 'toeristentaks' van tafel

GOOISE MEREN De drukstbezochte attracties van de gemeente Gooise Meren, zoals speelpark Oud Valkeveen en theater Spant!, kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven vanaf volgend jaar geen bedrag aan vermakelijkhedenretributie te betalen.

Het gemeentebestuur doet het voorstel om deze toeristentaks te schrappen. Voor andere attracties, met een lager aantal bezoekers, was het plan al van tafel. Het doorvoeren van de belasting stuitte op veel protest. De attracties, en dan vooral speelpark Oud Valkeveen, waren fel tegen de belasting. Ze moeten de belasting doorberekenen aan hun bezoekers en vreesden dat het aantal bezoekers zou dalen. Het gemeentebestuur gaat nu zoeken naar alternatieven voor de veelbesproken belastingen. Daar moet volgend jaar meer bekend over worden.

Projecten gezocht

Elk jaar heeft de Lakeland Foundation ongeveer 60.000 euro te vergeven; er worden nog projecten gezocht.

17

Meester-witwasser

Zo wordt Robert Jan Doorn genoemd in het boek van Arnoud Groot & Jan Libbenga: De man die onzichtbaar wilde blijven. Het boek begint met de beschrijving van wild-west taferelen in 1989 op de buitenplaats De Swaenenburgh aan de Kampweg naar 's-Graveland, net voorbij Bantam. Wereldwijd was Doorn tientallen jaren actief en dook zijn naam op in verband met grote fraudeaffaires. In deze biografie worden een ongelooflijk aantal personen opgevoerd waar Robert Doorn wat mee gehad zou hebben of die zijn slachtoffer waren. Alhoewel de auteurs getracht hebben om commentaar van Doorn te krijgen, is dat niet gelukt. Hij werkte niet mee aan het boek. Ten tijde van de presentatie van het boek, in restaurant Het Swaantje (!) woonde hij op Curaçao.

Nieuw Amsterdam gaf deze paperback, 255 bladzijden en een katern met 12 afbeeldingen, in 2007 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 12 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg en 19.30u. Vesper ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar H.A.
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 02/12 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 02/12 17.00u. Vesper; ma. 04/12 19.30u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. C. van den End-Kranenburg
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. W. Verboom en 17.00u. ds. C. van Sliedregt
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. drs. J. de Wit
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15u. Kinderdienst

Nieuwe soort draadslachtoffer: de waterral

Het lijkt triomfantelijk te klinken, maar helaas is het droevig nieuws. In de wetenschap dat er nog vele andere zullen volgen, zal de droefheid blijven doorgaan. Eeuwig zonde.

Kort geleden, door weer en wind nog een stukje gefietst, kwam ik niet veel verder dan de Bovenmeent. Ik ga altijd pal langs het water naast het fietspad rijden, de blikken gericht op het klotsende water tegen de oeverrand. Meermalen heb ik op die manier vogels gevonden die hun einde hadden gevonden door een dreun tegen de hoogspanningsdraden. En ook deze keer was het weer raak. Met enige moeite kon ik een klein kadaver bergen dat duidelijk ooit een levendige waterral (Rallus aquaticus) was geweest, familie van de meerkoet, het waterhoentje en nog een aantal andere ralachtige. De waterral, hoewel niet erg zeldzaam, krijgen de meesten mensen nauwelijks te zien. Het diertje zit graag in dichte rietkragen en zompige begroeiing. Misschien hebben sommige wandelaars onbewust toch kennis genomen van deze watervogel. Hij maakt namelijk een doordringend geluid dat vergeleken kan worden met het gillen en krijsen van een in nood verkerend jong varkentje. Vliegt in de trektijd 's nachts, meestal laag en dus vaak een prooi van de draden. In het verleden liepen er over het Koeiebad aan het einde van de Meerweg ook hoogspanningsdraden. En elke herfst was het daar raak. In de loop der tijden heb ik daar tientallen waterrallen uit het water gevist. Helaas dus niets nieuws onder de zon of de maan!

Vanaf 29 november zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: koninklijke onderscheiding voor Richard Krajicek, Piet Eijpen, glazenwasser op leeftijd.
- RegioHub over een energieneutrale regio.
- In In Derde Termijn aandacht voor het vliegverkeer van Schiphol en Lelystad en de gevolgen voor Gooise Meren.

Nog harde noten te kraken voor akkoord aankoop Crailo

Gemeenteraad eist meer zeggenschap over bouwplannen

Het proces gaat te snel en de gemeente heeft te weinig zeggenschap. Dat moet anders. Daarvoor pleit de gemeenteraad als het gaat om het bouwplan op Crailo.

Wethouder Boland (links) moet de boer op om meer zeggenschap te krijgen over Crailo. Foto: Bob Awick

BUSSUM Er moet nog heel wat gebeuren voordat de gemeenteraad van Gooise Meren akkoord kan gaan met de aankoop van Crailo. Dat bleek woensdagavond toen de gemeenteraad over het plan daartoe vergaderde.

Er moeten de komende jaren 400 tot 600 huizen gebouwd worden op de grond van Crailo. Hilversum, Gooise Meren en Laren zien aan de noordelijke kant van Crailo - tegen Bussum aan - een mooie mogelijkheid om een voorbeeldbuurt neer te zetten. Naast sociale koop en huur willen de drie hier middeldure en dure huizen realiseren. Dat levert een goede mix van inkomensklassen op én dan kan hier een deel van de regionale woonafspraken worden gerealiseerd, zoals sociale woningbouw. Langs de snelweg moeten voornamelijk bedrijven gaan komen. Vooral duurzaamheid moet een grote rol gaan spelen.

De meeste raadsleden reageren vol lof over de plannen met Crailo en stellen dat het te bouwen buurtschap een echte aanvulling gaat vormen op de gemeente en de regio. Maar het hele proces dat daartoe moet leiden gaat volgens nagenoeg de hele gemeenteraad veel te snel. "We moeten nu al na slechts een paar maanden een knoop doorhakken over een plan waar we de komende twaalf jaar onze handen vol aan hebben en wat ons zal bezighouden", betoogde onder meer de VVD. Maar de gemeente moet wel snel handelen, zo antwoordde wethouder Boland. Dat heeft onder meer te maken met deadlines van de provincie, nu nog de eigenaar van de grond.

Zonder steun van Hilversum kan Gooise Meren nu niks

Een ander probleem voor de hele gemeenteraad was de zeggenschap die de gemeente heeft bij de totstandkoming van de bouwplannen. De gemeente gaat de grond samen aankopen en ontwikkelen met buurgemeenten Laren en Hilversum. De kosten worden voor 55 procent betaald door Hilversum, voor 35 procent door Gooise Meren en voor 10 procent door Laren.

De zeggenschap over het plan wordt volgens dezelfde sleutel verdeeld. En dat steekt de raad. "We hebben straks een buurtschap waarvan de bewoners voor het grootste deel op Bussum gericht zullen zijn, maar toch mogen we niet echt zelf bepalen wat er gaat gebeuren. Sterker nog: we hebben altijd de steun van Hilversum nodig en Hilversum heeft zodoende ook weer altijd vetorecht. Dat moet anders", zo klonk het.

De gemeenteraad drong erop aan dat Gooise Meren en Hilversum allebei evenveel zeggenschap krijgen. Anders dreigt Gooise Meren de aankoop te blokkeren. En dat kan een streep betekenen door het plan.

De gemeenteraad van Gooise Meren hakt halverwege december de knoop door voor de aankoop van Crailo. Dat gebeurt tegelijkertijd met de gemeenteraden van Hilversum en Laren.

Geen cash meer in de bussen

BUSSUM Reizigers kunnen vanaf 1 januari niet meer met contant geld betalen in de bussen van Connexxion die in de Gooi en Vechtstreek rondrijden. Vanaf het nieuwe jaar moet er worden gepind of met de ov-chipknip worden betaald.

Incidenten in de bus zijn de oorzaak van het afschaffen van de mogelijkheid om met geld te betalen. Dit is een landelijke afspraak binnen de ov-sector. De veiligheid van reizigers en chauffeurs wordt hierdoor verbeterd, zo meldt de vervoerder.

Privacy sociaal domein bekeken

GOOISE MEREN De gemeente is volgens een onderzoek van de rekenkamercommissie op de goede weg met het omgaan met privacygevoelige gegevens van de inwoners. Vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties hebben echter nog wel vragen én zorgen over dit privacybeleid.

De commissie noemt een aantal verbeterpunten. Zo wil men dat de gemeente actiever in gesprek gaat met cliënten en hen beter voorlicht over wat er met de persoonsgegevens gedaan wordt: "Laat als gemeente duidelijk zien wat je doet en zorg voor transparantie."

De commissie constateert verder dat Gooise Meren de informatiebeveiliging en het beschermen van de privacy van inwoners meteen voortvarend ter hand heeft genomen. Zo is er een privacyprotocol en voldoet het beleid aan alle wettelijke eisen en richtlijnen.

Fietsers in Gooise Meren massaal de weg op zonder verlichting

Zonder licht is een fietser niet te zien. Foto: Bob Awick

door Antoon F. Bruggeling

GOOISE MEREN In de gemeente Gooise Meren gaat maar liefst 50 procent van de fietsers in het donker de weg op zonder goedwerkende verlichting. De politie heeft de afgelopen weken al veel bekeuringen uitgedeeld en laat weten de komende tijd vooral rond scholen regelmatig de fietsverlichting te gaan controleren.

Volwassenen, scholieren en zelfs moeders met peuters op fiets of bakfiets rijden in deze donkere dagen massaal zonder verlichting door Bussum en Naarden. "Ondanks dat we al jaren waarschuwen voor de gevaren van het rijden zonder goede fietsverlichting is er dit jaar niets veranderd", aldus een politiewoordvoerder van de eenheid Midden-Nederland. "Fietsers lijken nog altijd niet in te zien hoe gevaarlijk het is. Je bent gewoonweg niet goed te zien voor andere weggebruikers. Een ongeluk is dan zo gebeurd." De politiewoordvoerder vindt ook dat ouders er verantwoordelijk voor zijn dat de fietsverlichting van hun kinderen in orde is. "Je wilt als ouder toch niet meemaken dat je kind wordt aangereden. Een bekeuring kost 45 euro en dat terwijl een fietslampje nog geen euro kost. Als ouder moet je regelmatig controleren of de verlichting nog werkt en defecte lampjes meteen vervangen. Je mag ook losse lampjes gebruiken, maar die mogen niet knipperen." De komende tijd gaat de politie in het Gooi scherp controleren rond basis- en middelbare scholen.
Bureau Goudappel Goffeng komt met zorgelijke cijfers. "Maar liefst 59 procent van het uitgaanspubliek, ook in Gooise Meren, fietst zonder verlichting. Van achttien- tot dertigjarigen gaat 33 procent de weg op zonder fietsverlichting. Dat is schrikbarend, zeker als zij ook nog eens donkere kleding dragen. Fietsers van boven de dertig doen het wel beter: 57 procent heeft verlichting." Veilig Verkeer Nederland wil graag dat de politie vaker op fietsverlichting gaat controleren. "Als de pakkans groter is, zijn mensen eerder geneigd zich aan de regels te houden", aldus José de Jong van VVN. Volgens de ANWB komen gemiddeld 35 kinderen per jaar om het leven omdat zij geen goede fietsverlichting hadden. Nog eens 635 kinderen raken gewond bij een ongeval.

Yvonne Vollbracht

Fitness- en groepslesinstructeur. Sinds 2007 inwoner van Bussum. Is 52 jaar.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben fitness- en groepslesinstructeur bij Squash & Wellness in Bussum, secretaris en trainer bij - van oorsprong gymnastiekvereniging - Kracht & Vlugheid in Weesp, ik heb drie kinderen en houd van fietsen en katten."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Een heleboel."

Waar kun jij je boos over maken?
"Over onrecht."

Jouw beste eigenschap?
"Ik kan goed luisteren."

En je slechtste eigenschap?
"Ik ben weleens ongeduldig."

Favoriete dag in de week?
"Heb ik niet, iedere nieuwe dag is favoriet. Ik kies liever een dag waarop de zon schijnt zodat ik lekker naar buiten kan."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Ik word niet graag wakker gemaakt."

Wat zou je doen met duizend euro?
"Een mooie stedentrip maken met mijn kinderen."

En wat zou je doen met een miljoen?
"Een groter huis kopen en een kattencafé beginnen."

Als jij de burgemeester was?
"Dan zou ik meer activiteiten en hangmogelijkheden voor pubers creëren en auto's weren uit het centrum."

Welk lokaal nieuws houdt jou bezig?
"De gemeentelijke herindeling binnen de Gooi- en Vechtstreek."

Wie zou jij in deze rubriek willen terugzien?
"Met de burgemeester van Gooise Meren."

Verkeersplan centrum stap dichterbij

BUSSUM Er moet volgende maand meer bekend worden hoe de gemeente aan de slag gaat met het verkeer door het centrum. Het 'kaderplan' wordt dan, als alles volgens plan verloopt, vastgesteld.

Het plan vormt een handvat voor heel veel verkeersplannen waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag hoopt te gaan om knelpunten op te lossen. Allemaal plannen waarmee het verkeer veiliger en duidelijker moet worden.
De gemeenteraad was over het overkoepelende verkeersplan gematigd te spreken. "We moeten een stap zetten naar het verbeteren van de verkeerscirculatie. Dat duurt nu al lang. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en besluiten", zo betoogde Mark Marshall namens de VVD. Maar toch was er geen onverdeelde steun voor het plan. Zo betoogde Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM dat het verkeersplan 'de problemen van gisteren oplost en niet die van morgen'. Het ontbreekt het plan volgens haar aan toekomstperspectief. Vooral over de losse voornemens voor bepaalde straten was nog veel te doen. Zo was er veel te doen over het plan om van de Vlietlaan eenrichtingsverkeer te maken en werd er zelfs, zonder dat er verder steun voor kwam, geopperd om tóch nog een zebrapad aan te leggen tussen de Nassaulaan en de Havenstraat.
De gemeenteraad worstelde zich woensdagavond door een hele stapel moties en amendementen. Volgende maand moet er een akkoord komen voor het plan.

Alle voorstellingen van het Spiegelcabaret uitverkocht

Foto: Bob Awick

BUSSUM Het Spiegelcabaret is een cabaretgroep van inwoners uit Bussum. Ze stonden eindelijk weer op de planken met 'Is dit alles?' en dat heeft de cabaretgroep geweten, want alle drie de voorstellingen waren uitverkocht. "Het was heel leuk om weer op het podium te staan", vertelt Lot Carlier. "Door de grote belangstelling geven we in mei volgend jaar nog twee voorstellingen."

VVD wil aanpak verkeer Top Naefflaan

BUSSUM De VVD wil dat er snel wat gebeurt om de verkeersoverlast, met name het parkeren, aan de Top Naefflaan aan te pakken. Auto's blokkeren regelmatig de straat.

Buurtbewoners aan en rond de Top Naefflaan hebben al langer klachten over het verkeer. Parkeren zorgt er voor problemen, waardoor de straat steeds voller loopt. Het verkeer mag van beide kanten de straat in rijden, maar de straat is smal. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ook zijn er delen niet goed overzichtelijk. Wethouder Sanderse: "We moeten snel op zoek naar een goede en werkbare oplossing. Daar gaan we samen met de buurt aan werken."

Aanval op Gooise drankkoeriers en het extreme alcoholgebruik jeugd geopend

Kinderarts ziet al jaren tientallen jongeren per jaar bewusteloos door wodka

Minderjarige jongeren in deze regio drinken veel meer alcohol dan leeftijdsgenoten elders in het land. Tijd voor actie dus, vinden meerdere partijen. "Alcohol moet voor sukkels zijn."

Kinderarts Lasham: "Door die reclames maak drank drinken cool en spannend, terwijl het juist voor sukkels moet zijn" Foto: Pixabay

NAARDEN Ook kinderarts Carole Lasham van Tergooi maakt zich grote zorgen over het grote aantal jongeren dat sterke drank nuttigt en bewusteloos in het ziekenhuis belandt. "En altijd hebben ze wodka op."

Lasham is vrijdag een van de aanwezigen bij de door Gooise middelbare scholen gehouden manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!' in het Hilversumse Comenius College. Zij 'verwelkomt' jaarlijkse tussen de 32 en 36 'comazuipers'. Daarbij beseft ze dat lang niet iedereen die bewusteloos is geraakt in het ziekenhuis komt. Het daadwerkelijke aantal ligt dus nog hoger. De gemiddelde leeftijd is ook al jaren hetzelfde: tussen de 15 en 16 jaar. Dat is dezelfde leeftijd als voor de verhoging van de leeftijdsgrens van alcohol van 16 naar 18 jaar.
Toch is die verhoging een goede maatregel, vindt de Naardense. Het probleem is vooral dat alcohol normaal wordt gevonden en kinderen van veel ouders gewoon mogen drinken. Bovendien komt het overal via reclames voorbij. "Door die reclames maak je het cool en spannend, terwijl het juist voor sukkels moet zijn. Daar begint het allemaal mee: met bewustzijn, bewustzijn, bewustzijn."
Wel is Lasham blij met het bericht dat afgelopen week een zogenaamde 'wodkakoerier' werd betrapt en een boete kreeg van 1360 euro. Immers, bij de reguliere verkooppunten moeten jongeren hun legitimatie tonen, bij zo'n koerier hoeft dat niet. En hij of zij is zeven dagen in de week en 24 uur per dag beschikbaar. De kinderarts zag meerdere jongeren bewusteloos in het ziekenhuis komen nadat er contact was geweest met een wodkakoerier. "En die jongeren hebben dan uren gemist. In die tijd kan er van alles gebeuren."
Het optreden tegen de man was een gezamenlijke actie van gemeente en politie. Uit een deze zomer gestart onderzoek kwam onder andere het telefoonnummer van de man meerdere malen naar voren. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, stelt dat deze actie de start is van een strenge aanpak van deze drankkoeriers. "Het alcoholgebruik onder jongeren in de Gooi- en Vechtstreek is zorgwekkend. Een koerier die in de avonduren in de openbare ruimte alcohol aflevert aan minderjarige jongeren is absoluut ontoelaatbaar."
De gemeente en politie stellen dat de verkoop van sterke drank zonder vergunning strafbaar is en dat ook minderjarigen kans lopen op een boete wanneer zij alcoholhoudende drank bij zich hebben.

Volgens de middelbare scholen in de regio is het vijf voor twaalf. Zij slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Vrijdag worden zo'n 300 ouders, scholieren en andere betrokkenen verwacht op een discussiebijeenkomst op het Comenius College in Hilversum. Het opgestelde manifest wordt daar overhandigd aan Broertjes.

12 / 24

Grote Kerk mooi verlicht en versierd met sinterklaasvlaggen.

tekst, waar dan?

Pieten in de Vesting. Foto's: Bob Awick
Ze zijn er!
Mooi uitzicht vanaf boven.
Straten overvol met publiek.

Welkom Sinterklaas

Sinterklaas vond het prachtig om in de Vesting aan te komen en daar door zo veel mensen te worden ontvangen. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Het grootste feest in de Vesting was weer een geweldig succes. Sinterklaas kwam aan op zijn boot in de sfeervol verlichte haven en had heel veel pieten meegenomen.

Duizenden belangstellenden verzamelden zich eerst langs de kade en later in de straten om te genieten van de optocht. Er werden heel pepernoten uitgedeeld, de muziek klonk door de straten, Sinterklaas bleef maar zwaaien en overal verklede kinderen, lachende gezichten en vrolijke ouders.
Nieuw dit jaar waren de extra dranghekken die nodig waren uit het oog van crowd management. Sommige bezoekers vonden de hekken (ter hoogte van Vida) onhandig en klommen eroverheen. Uit evaluatie moet blijken of de hekken volgend jaar terugkomen.

Burgemeester ontvangt de sint.
Duizenden wachten langs de kade.
Een groot feest met de muziekpieten.
Boten vol pieten varen de sfeervolle haven binnen.
Schoolkinderen verkleed als 'spelletje'.
Aan de kant, aan de kant, Sinterklaas is in het land.

Ruim 200 stickers op de ruiten

Flink wat ideeën om de (winkel)panden in Bussum gevuld te krijgen

Snel een idee op een sticker schrijven, dat werkt wel. Foto: Bob Awick

BUSSUM Dille & Kamille, Zara, een H&M, een wijnbar, een sneakerstore, een kinderkledingwinkel en een Coolblue-winkel. Afgelopen zaterdag konden winkelend publiek en ondernemers stickers plakken op veertien leegstaande panden met hun ideeën om die panden weer gevuld te krijgen. Het zorgde volgens dorpsmanager Ellen van Vossen voor flink wat reuring in het dorp.

'Niet in elk leegstaand pand hoeft een winkel te komen'

Ellen van Vossen is dan ook blij met de oogst, al constateerde ze dat er op sommige panden, met name die buiten het centrum, niet zo veel stickers waren geplakt. "Dat kan aan de locatie liggen, misschien is er minder betrokkenheid bij die panden of zijn ze minder zichtbaar." Het levert haar in ieder geval weer informatie op, laat de dorpsmanager weten. "Het mooie is dat iedereen bij zo'n actie bij elkaar komt: winkelend publiek, ondernemers en makelaars." Behalve dat er stickers op de ruiten werden geplakt kwamen er ook al veel reacties via internet binnen. "Veel mensen en ook ondernemers zijn gaan nadenken. In het Gooi heeft eigenlijk iedereen wel ergens een mening over, en met deze actie betrek je hen actief." Of Dille & Kamille, Zara of Lush (de zeepjeswinkel) zich nu aangesproken voelen en in de rij gaan staan om naar Bussum te komen, is nog maar de vraag. Maar het geeft volgens de dorpsmanager wel aan dat er behoefte is aan zo'n soort winkel. "Het gaat niet zozeer om de naam als wel om het concept. Het kan een oproep zijn voor ondernemers die met dergelijke plannen rondlopen." Op een aantal winkels zaten ook stickers die wat nostalgie opriepen. Zoals in de Nassaustraat. Daar wilde men wel een platenzaak terug en in de Landstraat was een elektronicazaak meer dan welkom. Maar volgens Ellen hoeft niet in elk leegstaand pand weer een winkel te komen. "We kijken ook naar een andere manier van vullen van de winkels. Het centrum versterk je juist door een aanbod van verschillende dingen." De stickeractie werd samen met het Utrechtse vastgoedadviesbedrijf Hisa, makelaars en de pandeigenaren georganiseerd. "We gaan dit analyseren en er komt een rapportage." Met dat op zak gaat ze weer rond de tafel met de betrokken partijen.

Snel een idee op een sticker schrijven, dat werkt wel.

Verbouwing Emmaschool dichterbij

BUSSUM Een volgende stap voor het vertrek van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. De gemeenteraad heeft woensdagavond het aangepaste bestemmingsplan voor de komst van de school vastgesteld.

Het vaststellen van het bestemmingsplan, waarmee bepaald wordt wat er exact mag gaan gebeuren op het stukje grond waar de school moet komen, vormt een grote stap op weg naar de echte komst van de school.

De gemeente kreeg eerder van de Raad van State de opdracht het bestemmingsplan op enkele punten aan te passen na bezwaren van buurtbewoners. Zo wordt nu vastgelegd dat er een 'buitenspeelrooster' moet komen. Dat gebeurt om tegen te gaan dat de buurt overlast ervaart.

Bezwaar

Nu de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft goedgekeurd, kan er nog zes weken bezwaar aangetekend worden. Daarna staat het bestemmingsplan vast en komt de verbouw van het schoolgebouw aan de Graaf Florislaan - en dus de verhuizing van de Emmaschool - weer een stap dichterbij. Die verhuizing staat nog steeds op de planning voor volgend jaar zomer. De kinderen zouden dan vanaf het volgende schooljaar, september 2018, hun intrek kunnen nemen in het vernieuwde schoolgebouw.

Persoon overleden na treinongeluk

NAARDEN Bij een treinongeluk bij de spoorwegovergang aan de Koningin Wilhelminalaan is vorige week dinsdagavond een persoon overleden.

Het ongeluk gebeurde even na half negen. Over de exacte toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. De politie laat wel weten uit te gaan van suïcide.

Vlak na het ongeluk werd groot alarm geslagen. Meerdere ambulances, de brandweer en de politie waren snel ter plaatse. Er werd ook een traumahelikopter opgeroepen.

De politie deed volop onderzoek op en rond het spoor. Het treinverkeer tussen Weesp, Almere en Naarden-Bussum lag de hele avond stil en werd pas rond middernacht weer hervat.

Vuurwerk afsteken, hoe doe je dat eigenlijk?

BUSSUM Brandweerman Ben Derriks gaat de komende tijd heel veel groepen 7 en 8 bezoeken om alles te vertellen over het veilig afsteken van vuurwerk. Afgelopen vrijdag bezocht hij al de Bussumse Vondelschool om meer te vertellen over afsteeklonten, vuurwerkbrillen, ongelukken met vuurwerk en veel meer. De brandweer wil met de preventielessen bijdragen aan een veiliger viering van oud en nieuw.

Onthulling clubhuis en Wall of Fame

Clubhuis van Hockeyclub Naarden is verbouwd met hulp van leden

Oprichter van de hockeyclub Joost Grasso hing een tegeltje aan de muur voor de Wall of Fame. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een bijzonder weekend voor HC Naarden. Vrijdag was het lustrumfeest en zaterdag de opening van het clubhuis en de Wall of Fame.

De voorbereidingen voor de verbouwing van het clubhuis zijn begin april begonnen. De benedenverdieping is uitgebreid en gerenoveerd en de bovenverdieping is gedeeltelijk verbouwd. De circa 1.900 leden hebben nu vijf nieuwe kleedkamers met douches en in de centrale hal staan de keepers- en trainerslockers. Aan de achterkant van het clubhuis (parkeerterrein) is een grote multi-ruimte aangebouwd voor teambesprekingen en vergaderingen. Het terras aan de veld 1-zijde is verlengd en loopt nu langs de hele voorkant van het clubhuis. Er is nu ook een fysio/bondsscheidsrechtershok.
De opening van het nieuwe clubhuis was met voorzitter Marc van Wijk, Marleen Sanderse, wethouder van Gooise Meren, en Joost Grasso, oprichter van HC Naarden. "De Wall of Fame is tot stand gekomen door leden die een tegeltjes hebben gekocht om de verbouwing te realiseren", vertelt Marc. "De tegeltjeswand met namen en boodschappen van de leden hangt in de centrale hal naast de kleedkamers. De wethouder en Joost hebben beiden een tegeltje opgehangen, waarmee het clubhuis officieel werd geopend."
Naast Joost waren ook de ereleden Miel Josemans, Henk Lanting, Pieter van Niel, Clementine Niermans en Peter van Steensel aanwezig. Marc bedankte de bouwcommissie voor hun fantastische werk. Julie Goossens, Clementine Niermans, Martijn Braunstahl, Jan-Hendrik Vos, Vanessa Wisse, Ariane Stille en Rogier van Schalkwijk hebben het gehele project bedacht en uitgevoerd. Ook Bob Vinke en Remko Menswerden in het zonnetje gezet. Weekenden en avonden hebben ze onvermoeid geklust in en om het clubhuis. "Het realiseren van de Wall of Fame was een enorme klus, die vakkundig is opgepakt door Frederique Hijmans, Karin Bom, Julie Goossens, Bob Vinke, Ariane Stille en de communicatiecommissie. Echt geweldig wat ze voor de club hebben gedaan." De club kreeg een cadeau van hoofdsponsor Rabobank. "We hebben een cheque van 5.000 euro gekregen voor goals, dug-outs of een scorebord."

Voorbereidingen voor de verbouwing zijn begin april begonnen

BFC schenkt weer kleding aan Afrikaanse kinderen

BUSSUM BFC heeft de traditie om oude voetbaloutfits aan Afrikaanse schoolkinderen te schenken. Dit jaar is de kleding geschonken aan scholen in Burkina Faso. Via een connectie van BFC-bestuurslid Anneke Frenk is de kleding beland in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, en in de stad Manga. Daar voetballen schoolkinderen nu in de kleding waarin nog niet zo lang geleden BFC-spelers in speelden.

Dames Gooische zijn winter- kampioen

BUSSUM Een verrassend slot van de eerste helft van het hockeyjaar voor de hockeysters van Gooische: de Bussumse ploeg werd afgelopen weekend onverwacht gekroond tot winterkampioen.

De Bussumse vrouwen wonnen zelf met 1-2 van GHBS, concurrent Zwolle verspeelde verrassend punten tegen GCHC.

De hockeyers van Gooische moesten afgelopen weekend op het laatste moment genoegen nemen met een punt. De ploeg stond lang met 1-2 voor tegen Zwart Wit, maar kreeg op het laatste moment een wat makkelijk gegeven strafcorner tegen waardoor de tegenstander terug kon komen.

BFC walst over AH'78 heen

BUSSUM Heer en meester. Dat waren de voetballers van BFC afgelopen weekend tegen buurman AH'78. De Bussumse zaterdagderdeklasser was met 7-0 veel te sterk voor de Huizer streekgenoot.

BFC speelde noodgedwongen met een ander elftal dan normaal, maar dat was geen moment te merken. De Bussumers waren vanaf de aftrap te sterk, AH'78 had geen enkel antwoord op het spel van BFC. Voor rust stond het al 3-0. Na rust probeerde AH'78 er nog het beste van te maken, maar na een uur spelen had BFC alweer twee keer gescoord. Het hek was helemaal van de dam toen AH'78 na een rode kaart met een ondertal verder moest. Met een zevenklapper konden de voetballers het veld verlaten.

SDO verliest

BUSSUM Een reeks foutjes heeft SDO afgelopen weekend de kop gekost tegen MSC Meppel. De Bussumse hoofdklasser verloor met 1-3.

SDO startte nog sterk en was vooral het eerste half uur de betere ploeg. Toch was het MSC dat prompt op voorsprong kwam. Het doelpunt leek SDO te breken: het was over. De opbouw van BFC werd zo slordig dat MSC steeds weer aan de bal kon komen, zonder veel moeite. Na rust scoorde MSC nog twee keer. De Bussumers leefden even op toen Maikel van Latum scoorde. Het ontbrak de ploeg aan scherpte en geluk om te winnen.

Lakeland Foundation zoekt nog kleinschalige, lokale projecten

'Het liefst helpen we veel verschillende doelen'

De Lakeland Foundation is 29 jaar geleden opgericht door Otto Bekouw en geeft geld aan lokale, kleinschalige projecten in de regio.

De BFC-jeugd kreeg nieuwe ballen en speciale bakken voor ballen. Foto: Yvette de Vries

Regio Elk jaar heeft de Lakeland Foundation ongeveer 60.000 euro te vergeven en voor komend jaar worden nog projecten gezocht. "Het is een zoektocht", vertelt Pieter Schut, lid van het bestuur van deze particuliere stichting. De foundation is, ondanks het 29-jarig bestaan, vrij onbekend. En niet iedere aanvraag wordt gehonoreerd.

"We richten ons op kleine projecten met een sociaal en maatschappelijk doel", legt Pieter uit. Dus een roeivereniging die een invalidentoilet nodig heeft kan bij hen aankloppen, een toneelvereniging die een sponsor zoekt niet. Kleinschalige projecten dus met een duidelijk doel en een kop en een staart. "We zijn er niet om de kas te spekken", glimlacht Pieter.

Ze richten zich ook heel doelbewust op initiatieven in het Gooi en omstreken. Vanwege het persoonlijke contact. "Dan weten we wat er met ons geld gebeurt." Het stopt namelijk niet bij het doneren van een zak geld, de dames en heren van de Foundation volgen het project op de voet. Pieter: "Dat maakt het ook extra leuk, die persoonlijke betrokkenheid." Hij is zelf aardig in de regio ingevoerd: hij werkt en woont er, zit in allerlei clubjes en kent daardoor veel mensen. "Als ik iemand ontmoet en die heeft geld voor een project nodig zeg ik vaak: probeer het bij ons. Maar ik ga natuurlijk niet alleen over het geld." Het bestuur beslist samen en het liefst helpen ze zo veel mogelijk verschillende doelen.

Steun voor een educatieproject van Fotofestival Naarden.

'Kom met een goed plan en dan bekijken we het'

Pieter vindt het wel jammer dat het geld niet elk jaar op gaat, maar dat betekent niet dat ze gaan strooien. "Ik zou het liefst elk jaar die 60.000 euro uitgeven, maar we kijken naar sociale en maatschappelijke projecten die het zonder onze bijdrage niet redden." In 2017 kreeg het Kinderfestival in Bussum een bijdrage voor tien biertafelsets, in Weesp kon het Chamber Music Festival in 2016 op een bijdrage rekenen voor een jeugdmuziekproject en het Vogelhospitaal in Naarden kreeg geld voor renovatie van de ziekenboeg.

Aanvraag indienen

'We richten ons op projecten, niet op sponsoring'

Twee keer per jaar doen ze een oproep aan verenigingen, maatschappelijke organisaties en andere initiatieven om zich aan te melden. In januari worden alle aanvragen op tafel gelegd en wordt er gewikt en gewogen. Wie door de ballotage heen komt kan rekenen op een bedrag tussen de 500 en 5.000 euro. Schut stelt eventuele aanvragers wel een beetje gerust: "Er moet een plan liggen, maar dat hoeft geen hele papierwinkel te zijn. Een A-viertje met het idee en goede onderbouwing is soms al voldoende." Wie een aanvraag wil indienen heeft tot 15 december de tijd. www.lakelandfoundation.nl.

Heino viert in december zijn jubileum

'Aanbod veel diverser dan men verwacht'

Heino van Poelgeest viert zijn éénjarige jubileum. Foto: Bob Awick

BUSSUM Alweer een jaar zit Heino van Poelgeest met zijn zaak By Heino aan de Nassualaan. Trots is hij op zijn mooie winkel. Zijn klanten weten hem goed te vinden. Het verrassende aanbod in combinatie met zijn eigen persoonlijke touch zijn de sterkste troeven van Heino.

De herenmodewinkel zit in hartje centrum in de winkelstraat. De zaak loopt goed, de mannen weten Heino te vinden. Het aanbod noemt Heino speels en eigentijds. Een goede reflectie van de stylist zelf, die als geen ander weet wat kleding voor een man kan doen.

De klanten komen vanuit het hele land - en zelfs uit het buitenland - om Heino om advies te vragen. Of je nu voor een riem komt, een casual trui of een maatpak, hij weet precies wat wel of niet leuk staat. "Ik neem echt de tijd voor de klant en probeer al mijn klanten goed aan te voelen. Ik kijk naar de persoon en maak altijd verrassende keuzes. Hierbij ga ik vooral af op mijn gevoel. Dat werkt lekker en we doen het winkelen en uitzoeken van combinaties onder het genot van een kopje koffie."

'Speelse en eigentijdse mode. Ik maak graag verrassende keuzes'

Verrassende keuzes

Die verrassende keuzes zijn zoals gezegd goed terug te zien in het aanbod. Neem de zogenoemde funshirts van A fish named Fred. Overhemden met een hele grappige print. Maar er zijn ook 'foute' kerstoverhemden met kerstbomen erop. "Die zullen mensen misschien niet in eerste instantie hier verwachten. We hebben ook mooie MAC jeans en spijkerbroeken van het merk Vanguard. Leuk is ook de sportieve lijn van HV Polo. Heel geschikt bijvoorbeeld om te dragen op het hockeyveld. Voor onder de kleding verkoop ik als enige winkel in heel Nederland Cristiano Ronaldo boxershorts. Heel uniek, en leuk als cadeautje," zegt hij.

Maatpakken

Voor de heren die voor de iets professionelere look gaan heeft Heino maatpakken voor een hele schappelijke prijs. "We voeren merken zoals Seven Square en Club of Gents. Mooi semi-tailormade pakken. Waarbij de jasjes en broeken apart verkrijgbaar zijn. Zo vinden we altijd de geschikte maat."

De uitgebreide collectie (en Heino zelf) is dus duidelijk wat hem onderscheidt van alle andere herenmodewinkels. "Ik hoor vaak terug van mijn klanten dat mijn collectie ze heeft getriggerd. Ze verwachten niet altijd dat ik zo veel verschillende stijlen heb. Ik hou mij ook niet aan het boekje van 'hoe het hoort' in een herenmodezaak. Ik mix merken, kies voor kwaliteit en betaalbaarheid en dat is iets wat mijn klanten erg waarderen."

Duurzaamheid heeft Heino hoog in het vaandel staan. Zo is zijn winkel volledig opgebouwd uit bestaande materialen die zijn hergebruikt. En stuurt hij de kassabon digitaal via de email. "Ik daag mijn leveranciers uit om ook duurzaam te ondernemen. Tot slot onderzoek ik de mogelijkheden voor hergebruik van kleding."

De hele maand december heeft Heino diverse acties om zijn eenjarige jubileum te vieren. "We hebben aanbiedingen en hele leuke cadeautjes voor de feestmaand. Zo heb ik riemen, sjaals, toilettassen, armbanden en nog veel meer."

By Heino is te vinden aan de Nassaulaan 21 in Bussum.

Uit de historie van Bussum en omgeving
De drie dames Telenga

In de villa Stargardlaan 3 woonden als eerste bewoners de drie gezusters Telenga. Hun namen zijn Therese (1875), Alette (1877) en Neeltje (1878). Bij binnenkomst in deze villa zijn de dames respectievelijk 38, 36 en 35 jaar. Ze zijn met hun vader Kornelis Gerardus Telenga in 1901 mee verhuisd van Leeuwarden naar het Spiegel en wonen achtereenvolgens op de Parklaan 1, Graaf Wichmanlaan 25 en de Boschlaan 19.

Vermoedelijk hebben de dames Telenga tien jaar in het huis aan de Stargardlaan 3 gewoond. Ze zijn rond 1924 verhuisd naar Koedijklaan 5.

Koedijklaan 5.
Stargardlaan 3.

Familie Telenga

Tjeerd Telenga, de grootvader van de drie dames, heeft rond 1850 een Boek-, Courant- en Smoutdrukkerij, een Advertentie-bureau en een Uitgeverij in de oude universiteitsstad Franeker. Het gezin van Tjeerd Telenga en Therese Maria Bruininga bestaat uit negen kinderen. De oudst zoon heet Kornelis en de jongste zoon Geert. Geert zet de Uitgeverij en Drukkerij voort en Kornelis gaat in financiële zaken.

De Leeuwarder Courant meldt op 29 mei 1874 dat Kornelis Telenga in ondertrouw gaat met Ruurdtje de Jong uit Wommels. Drie dochters wordt hun gezin rijk, Therese, Aletta en Neeltje.

Bakstenen en Azijn

In 1856 begint Abe Schippers aan de Harlinger Trekvaart een steenfabriek. Telenga neemt de fabriek over.

In 1883 richt Kornelis Telenga "De Leeuwarder Azijnfabriek" op in de Posthoornsteeg, tegenover de Beurs in Leeuwarden.

In 1887 overlijdt moeder Ruurdtje, 42 jaar oud. Kornelis blijft achter met drie dochters van 9, 10 en 12 jaar oud.

In 1893 verkoopt Kornelis zijn Azijnfabriek. En in 1901 verhuist hij met zijn drie dochters naar Bussum. Hij overlijdt op 26 februari 1911, in zijn villa aan de Boschlaan, 67 jaar oud.

In 1915 verkopen de Gezusters Telenga de steenfabriek voor goed geld. Juist op tijd. Door de Eerste Wereldoorlog wordt er steeds minder gebouwd.

De Dames Telenga

Na het overlijden van hun vader betrekken de dochters in 1913 als eerste bewoners de villa aan de Stargardlaan 3. In 1920 gaat Therese in ondertrouw met G. Hoogendoorn. In 1925 verhuizen Nelly en Aletta van de Stargardlaan 3 naar Koedijklaan 5.

De jongste dochter, Nelly (Neeltje) Telenga, lijkt de meest dynamische van de drie. Nelly bekwaamt zich als logopediste.

Dit is het verhaal van de dames Telenga. Therese overlijdt op 22 december 1943. Over Aletta is geen informatie gevonden. Nelly overlijdt op 26 september 1963. Therese en Nelly zijn begraven bij hun vader op de Algemene Begraafplaats te Bussum.

Gerard Hoogendijk

23 / 24

'Wie weet sta ik, als ik honderd ben, nog wel op de ladder in de Vesting'

Glazenwasser Piet Eijpen is al veertig jaar een begrip in Naarden

Als je op donderdag in Naarden loopt, zie je Piet Eijpen op de ladder staan om de ramen te lappen en dat doet hij al meer dan veertig jaar.

Piet Eijpen is elke donderdag in de Vesting om de ramen te lappen. Foto: GooiTV

NAARDEN Iedereen in Naarden kent glazenwasser Piet Eijpen, want hij is al veertig een begrip in het Gooi. "Volgende maand wordt ik tachtig jaar. Ik voel me nog steeds fit genoeg om op de ladder te staan en vind mijn werk te leuk om thuis achter de geraniums te gaan zitten."

Piet is geboren in Naarden en zijn vader Zachie Eijpen was ook een bekende in het Vestingstadje omdat hij de schaatsenslijper van Naarden was. Eijpen is al heel lang een bekende naam en dat houdt Piet door het ramen lappen in stand. "Ik vind het ook leuk om met de inwoners een praatje te maken, meestal vanaf mijn ladder en ken natuurlijk veel mensen hier. Op mijn leeftijd is het belangrijk om actief te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk, en het glazen wassen gaat me nog steeds goed af. Ik ben dan ook zeker niet van plan om te stoppen."

Piet begon zijn carrière in de jaren 60. "Door toeval ben ik met mijn bedrijf begonnen. Van huis uit ben ik elektricien. Ik ben vrij jong getrouwd en heb snel kinderen gekregen. In de jaren 50 en 60 was het normaal dat je 's avonds ook ging werken om extra geld te verdienen. Ik moest toen een keer van een bedrijf in een kantoor de ramen lappen en dat ging goed en ik vond het werk heel leuk. Toen dacht ik: dat kan ik zelf ook gaan doen en ben mijn bedrijf Glazenwasserij Eijpen begonnen. In die tijd ging ik op de fiets met de ladder op mijn schouder naar klanten toe en zo heb ik langzamerhand een wijk opgebouwd. In het begin bracht ik 's ochtends brood rond in een wijk en 's middags stond ik op de ladder. Dat heeft zich steeds verder uitgebouwd en het werd een bedrijf met vijf glazenwassers in het hele Gooi. Er was een tijd dat het heel goed ging met het bedrijf, maar door omstandigheden ging het op een gegeven moment financieel niet meer zo goed. Toen ben ik alleen verder gegaan met mijn zoon; we hebben zo'n veertig jaar samen gewerkt."
Toen Piet 65 jaar werd, ging hij met pensioen en nam zijn zoon het bedrijf over. "Mijn zoon heeft toen twee anderen in dienst genomen, maar ik wilde eigenlijk niet stoppen met het werk. Ik ben toen een paar dagen gaan werken. Op de donderdag in de Vesting en ook nog in Laren, Blaricum en Huizen."
Maar hoe lang denkt Piet nog door te gaan met het lappen van de ramen? "Nog zeker vijf jaar of langer. Ik weet het niet ,want het hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Maar als ik me over vijf jaar nog steeds zo goed voel, ga ik nog vijf jaar door. Wie weet sta ik, als ik honderd jaar ben, nog wel op de ladder in de Vesting van Naarden."

Piet rijdt al zeventien jaar rond in deze auto.

'Door toeval ben ik het bedrijf begonnen. Ik ben elektricien'

Het verhaal van Piet Eijpen is deze week ook te zien op GooiTV.

'Mijn zoon heeft anderen aangenomen, maar ik wil niet stoppen'