BussumsNieuws

15 juli 2015

BussumsNieuws 15 juli 2015


Oude loopbrug nu echt weg

De oude loopbrug wordt van het spoor getakeld. Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM - Meer dan 50 jaar lang bracht de brug mensen van het ene perron naar het andere, maar nu er een veel moderner exemplaar staat mocht het 'oude baasje' weg. Slopers hebben afgelopen weekend de oude loopbrug over het spoor van Bussum Zuid weggehaald.

De afgedankte traverse werd met een grote kraan weg getakeld. Dat was nog heel wat werk: de brug moest eerst los worden geslepen voordat de kraan de brug weg kon halen en het gevaarte gedemonteerd kon worden.

Heel weekend werk
Het werk aan en rond de loopbrug heeft een heel weekend geduurd. Naast dat de brug weggehaald moest worden, moesten er ook meerdere kabels verlegd worden. Het spoor moest er voor worden afgesloten, waardoor er het hele weekend geen treinen maar bussen reden tussen Naarden-Bussum en Hilversum. Het werk werd zondagavond afgerond, waardoor het spoorverkeer maandag weer kon worden hervat. Het spoor kan nu weer jaren voort.
Modernere traverse
Enkele meters voor de oude loopbrug staat al langer een moderner exemplaar, waar bezoekers nog beter van het ene naar het andere perron mee kunnen. Dat kan met de trap, maar ook met liften. Dat laatste was een langgekoesterde wens van bezoekers. De komst van de andere traverse maakte de oude loopbrug overbodig.

Statenvragen na afslaan verzoek asielzoekers

BUSSUM - De ChristenUnie stelt Statenvragen na het afslaan van het verzoek om asielzoekers op te vangen op de Kolonel Palmkazerne.

Twee weken geleden werd bekend dat er zeker geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne komen. Noord-Holland heeft een verzoek daartoe van het COA, dat de opvang regelt, afgewezen. Als reden werd gegeven dat de komst van de asielzoekers de komende jaren de toekomstplannen voor het kazernecomplex teveel zou belemmeren.

De ChristenUnie vraagt aan Gedeputeerde Staten of er wel genoeg gekeken wordt naar eventuele andere kansen voor opvang op het complex, voor slechts enkele jaren. Het afgewezen verzoek zou gaan over de opvang van asielzoekers de komende 10 jaar, maar volgens de ChristenUnie zouden asielzoekers al heel erg geholpen worden met opvang van 3 of 5 jaar.

Er wordt eveneens gevraagd waar Noord-Holland en het COA wel een opvangplek voor asielzoekers kunnen maken.

Trots op Nederland gaat meedoen aan verkiezingen

Enkele raadsleden op het oog, nu werken aan programma

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Trots op Nederland gaat meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren. Tenminste, dat is plan. Maar er zijn nog geen lokale standpunten en wie er op de lijst komt is nog geheim.

Trots op Nederland laat weten al enkele capabele raadsleden op het oog te hebben. "We hebben al langer enkele Bussumse leden, maar we hopen dat nog meer mensen ons komen versterken. We hebben ook al een lijsttrekker op het oog, dus dat gaat goed komen", zegt TON-woordvoerder Jacob Muijs.

Met de burgers
Inhoudelijke standpunten voor het lokale partijprogramma heeft Trots op Nederland nog niet. "Daar wordt nog aan gewerkt. We hopen dat programma samen met de inwoners te gaan maken. We zetten de burger centraal. Inwoners van Gooise Meren mogen Trots op Nederland vertellen hoe ze over bepaalde punten denken en wat er allemaal beter kan. Daar gaan we dan mee aan de slag."Medewerkers van Trots op Nederland zullen hiervoor de komende weken de straat op gaan om leden te werven en te werken aan het programma. "Bussum, Naarden en Muiden zullen nog veel van ons horen", stelt Muijs.

Trots op Nederland werd acht jaar geleden opgezet door oud-minister Rita Verdonk en kent al enkele lokale fracties. De partij heeft plannen om in meerdere gemeenten die gaan fuseren mee te doen aan de zogenoemde 'herindelingsverkiezingen'.
Op landelijk en provinciaal niveau wordt Trots op Nederland momenteel niet vertegenwoordigd.

Naast Trots op Nederland zijn er nog geen andere nieuwkomers bekend die zich verkiesbaar zullen stellen. De verkiezingen voor de fusiegemeente Gooise Meren zijn nog dit jaar, op woensdag 18 november 2015.

30,8

euro per vierkante meter betalen ondernemers in de Kapelstraat voor hun terras

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945)

Werkman was drukker en kunstenaar, lid van de schildersvereniging De Ploeg en werkte tijdens de bezetting voor De Blauwe Schuit.

In die tijd ontstond zijn meest bekende werk: Twintig druksels van Chassidische Legenden I en II. De originelen (van elk 20) zijn gemaakt in 1941-1943. Vlak voor de bevrijding werd Werkman door de Duitsers gearresteerd en geëxecuteerd. Dit boek heet Chassidische Legenden. De teksten bij de joods-mystieke verhalen van Martin Buber zijn van F.R.A. Henkels. De afbeelding hoort bij 'De rit naar Berlijn'. Inleiding, biografie en bibliografie zijn geschreven door Jan Martinet. In dit boek uit 1982 zijn de twintig druksel verkleind tot vijftig procent van het originele formaat. Gebonden met omslag. Wolters-Noordhoff Bouma's Boekhuis Groningen 1982. ISBN 90 6243 027 9. Als nieuw!

Het tweede boekje: Dick Dooijes schreef 'Hendrik Werkman' in de serie Beeldende kunst en bouwkunst in Nederland. Uitgever: Meulenhoff. 23 pagina's gevolgd door 24 afbeeldingen op speciaal papier. Uitgave uit 1970.

Tot en met 1 november 2015 is in het Groninger Museum een tentoonstelling over leven en werk van H.N. Werkman. Het is zijn 70e sterfjaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk kost 18, resp. 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Kwam uit de lucht vallen

Bijna letterlijk, maar zeker figuurlijk. Ik zocht naar een aanknopingspunt voor mijn artikeltje en daar kwam vorige week overbuurman Bert met de kant en klare oplossing. Met een happy end deze keer.

Even wat gras voor de voeten van de lezers wegmaaien. Ik slaak nu zelf maar de verzuchting "daar heb je hem weer met zijn gierzwaluwen". Want hier gaat het opnieuw over. Het betreft een jonge, net vliegvlugge gierzwaluw, die ongetwijfeld uit het nest onder de dakpannen van het dak van buurvrouw Evelien, schuin boven de voortuin van Bert, moet zijn gevallen. Kennelijk nog niet tot geweldige vliegkunst in staat. Beestje belandde door de tralies van het kelderrooster pal voor de voordeur in het keldergat. Gealarmeerd door de pakketbezorger die het diertje daar zag, kwam Bert naar mij toe en we hebben de vogel eruit gehaald. Bleek niks te mankeren en met een korte opgooi zwierde het gierzwaluwtje de lucht in. Straks op weg naar Afrika. Helaas is de stand van deze luchtacrobaat danig achteruitgegaan in de buurt van de Boslaan. Oorzaak: enkele tientallen rigoureuze dak vernieuwingen in de buurt die de vernietiging betekenen van de broedplaatsen. Ik stel daarom voor dat de gemeente met een verordening komt waarin het aanleggen van nieuwe dakbedekkingen tussen 1 mei en 1 augustus verboden worden. Het aanbrengen van nieuwe 'gierzwaluw pannen' is een fluitje van een cent. Er moet echter wel opgelet worden dat deze pannen precies op de plek geplaatst worden waar ooit het oorspronkelijke nest zat.

Weerbericht

Eerst zomers warm, daarna afkoeling
Na enkele, meest sombere en vrij koele dagen warmt de atmosfeer donderdag flink op. Tussen een gebied van hoge luchtdruk boven Centraal Europa en een lagedrukgebied boven Ierland wordt met een zuidelijke stroming subtropische lucht aangevoerd. De warmte keert tijdelijk terug. In het weekeinde wordt de stroming westelijk en minder warm met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een afwisseling verwacht van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op een bui is klein. De temperatuur loopt op tot circa 25 graden. Vrijdag wordt nog warmer, tot 28 à 29 graden. De zon schijnt geregeld. In de avond bestaat er lokaal kans op onweer. Er waait beide dagen een matige zuiden- tot zuidwestenwind die vrijdag iets in kracht toeneemt.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en is meest matig van kracht. Er stroomt daarmee koelere lucht binnen. Zaterdag wordt het maximum nog 21 of 22 graden, zondag 19 à 20 graden. Er is een wisselende hoeveelheid bewolking met ook geregeld zonneschijn. Vooral zaterdag bestaat er kans op enkele buien. Ook zondag is er nog een buienkans.

Weetje
Juli wordt ook wel hooimaand of oogstmaand genoemd. De laatste julimaanden waren zeer warm, zowel in 2013 (19.2 graden) als in 2014 (19.8 graden). Het langjarig gemiddelde voor juli bedraagt 17.9 graden. Dat is dus het gemiddelde van maximum + minimum. De warmste juli ooit was juli 2006 met 22.3 graden gemiddeld. Er kwamen die maand twee hittegolven voor.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. H. Peet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. C. Bergström
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. kand. J.P. de Man; 17.00u. dr. H.A. Post
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum dr. H.J. Siebrand gezamenlijke dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J.H.J. Lotterman
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

De terrassen staan klaar, de sfeer ontbreekt nog

De 'metamorfose' van de Kapelstraat

Gerard van Dulmen van Allegria heeft zijn terras alvast ingericht met tijdelijke bloembakken. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - De vergunningen waren binnen, het weer werkte vrijdag en zaterdag mee en toch was niet iedereen even tevreden. De plannen om van de Kapelstraat 'de terrassenstraat' te maken daar was, op een aantal omwonenden na, iedereen wel voor. De uiteindelijke invulling leidt bij zowel horeca-ondernemers als gasten tot enige teleurstelling.

'Eigenlijk een verloren seizoen voor gewenste terrassenstraat'

Reden? Onduidelijkheid over het verplicht aan te schaffen terrasmeubilair, de periode van beroep dat nog loopt, geparkeerde auto's die de sfeer niet ten goede komen, café Goesting die als enige geen terrasvergunning kreeg en beloofd' terrasplekken die toch nog 'ingepikt' kunnen worden door geparkeerde auto's.Toch zijn er ook lichtpuntjes. Bennie den Haan van restaurant Leuk had vrijdag- en zaterdagavond zijn terras in ieder geval vol zitten. Hij betreurt het wel dat alles zo lang heeft moeten duren. "We zijn nu halverwege het seizoen en het is nog niet voor elkaar." De gemeente had naar zijn mening alles beter voor elkaar kunnen hebben. "Voor laden en lossen heeft de gemeente wel plekken aangewezen, maar de beloofde fietsparkeerplek is nog niet ingericht en ook voor de parkeerplekken waarop we de terrassen mogen plaatsen is nog niets geregeld. Als er een auto geparkeerd staat ben je als ondernemer dus je terras kwijt." Hij vindt ook dat de gemeente wel duidelijker had mogen zijn over de eisen voor het terrasmeubilair en hier ook een actieve rol in had kunnen spelen. Bij Gerard van Dulmen van Allegria geluiden van soortgelijke strekking. Hij is blij met zijn terras en heeft zelfs al bloembakken neergezet. Maar of deze goedgekeurd worden? Hij vindt dat de gemeente een duaal beleid voert. "We moeten van de gemeente uniforme en verkeersveilige plantenbakken plaatsen op de terrassen, maar tegelijkertijd adviseren ze ons de investeringen laag te houden zolang de procedure nog loopt en er bezwaar gemaakt kan worden tegen de verleende vergunningen. Eigenlijk is dit een verloren seizoen voor wat betreft de gewenste terrassenstraat als je het goed en wel beschouwt." Straatmanager en eigenaresse van de Gestreepte Koe, Antoinette Ruarus, laat weten blij te zijn dat er vergunningen verleend zijn. "Het geeft een leuk plaatje van de straat." Toch ziet zij ook wel wat haken en ogen aan deze tussenperiode. "De collega-ondernemers kunnen nog niet zoveel. In ieder geval niet echt investeren in terrasmeubilair of in de universele bloembakken zoals door de gemeente min of meer bedongen is."

Goesting
Een apart hoofdstuk in dit alles vormt de niet verleende terrasvergunning aan café Goesting. Niet terecht volgens velen. Den Haan: "Als je er een gezellig straatje van wilt maken moet ook Goesting een terras hebben." Ruarus reageert ook: "Het was meten met twee maten en dat is jammer omdat ze er als jonge en enthousiaste ondernemers echt een leuk café voor dertigers en veertigers van willen maken. Ik vind het een toevoeging voor de Kapelstraat en ben blij dat ze toch wat meer speelruimte krijgen." Ruarus doelt daarmee op de uitkomst van het gesprek dat heeft plaatsgevonden tussen Bas en Marieke Funken, de eigenaren van Goesting, en de kersverse burgemeester Albertine van Vliet. Afgelopen donderdag werd duidelijk dat een groot deel van de opgelegde beperkingen van de baan zijn. Zo mag Goesting haar deuren en ramen weer openzetten en kan ook de bewaker weer weg. Een terrasvergunning zit er echter dit jaar nog niet in.
Een viertal jongens van eind twintig, begin dertig komen net uit Goesting lopen. Ze laten weten dat ze het een leuk café vinden en ze er echt heel erg van balen dat Goesting geen terras heeft. "Onrechtvaardig, we vinden Goesting een echte aanwinst voor Bussum. Je kunt hier rustig praten en van een biertje genieten." De initiatiefneemster van de petitie 'Vrienden van Café Goesting' laat ook weten dat ze het heel onrechtvaardig vindt dat Goesting geen vergunning voor een terras heeft. Ze komt zelf graag bij Goesting. "Ik vind het echt een aanwinst voor Bussum en uit ervaring weet ik wat het met je doet als horecaondernemer als dit soort zaken gebeuren."

Sfeer
Op vrijdagavond is een stel net neergestreken op het terras bij 15a. "Dit is een perfecte straat voor terrassen, sfeervol en er staan leuke panden. Om er een echte terrassenstraat van te maken moet straat wel iets anders ingericht worden, met een fietspad en geen auto's." Op het terras bij Allegria zit een gezin met twee jonge kinderen. "We vinden het erg leuk, wilden ergens gaan eten en omdat we nu hier op een terras kunnen zitten hebben we voor de Kapelstraat gekozen." Dat er auto's door de straat mogen rijden vinden ze, met jonge kinderen, wel wat bezwaarlijk."

Verdachten van aanvallen Bussumer gepakt

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week 3 verdachten van het mishandelen van een Bussumer (20) opgepakt.

De Bussumer werd twee maanden geleden, op 24 april, op de Hilversumse Stationsstraat aangevallen door de mannen. Het slachtoffer raakte gewond aan z'n hoofd en brak een arm.

Na langer onderzoek konden de daders afgelopen week worden aangehouden. Het gaat om mannen uit Hilversum, Nederhorst den Berg en Kortenhoef van 18 en 19 jaar oud. De daders zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Laatste werk aan Westereng

BUSSUM - Er wordt deze week voor het laatst gewerkt aan het voorlaatste Westereng-deelplan voor de bouwvak.

Deze week wordt de P.M.R. Versteeghstraat afgemaakt door de bouwvakkers, zodat er geen straten meer afgesloten hoeven te worden de komende weken. Na deze week hebben de bouwvakkers het grootste deel van het werk aan de buurt achter de rug. Vanaf augustus wordt er verder gewerkt. Dan staat eerst een groot deel van de Laarderweg op het programma.

Bussumse kan naar softbal-EK

BUSSUM - Bussumse Ginger de Weert (24) mag gaan warmlopen voor het EK-softbal van later deze maand.

De softbalster heeft deze week van de bondscoaches te horen gekregen dat ze een goede kans maakt om mee te gaan naar het EK. Ze behoort al veel langer tot het Nederlands softbalteam; een jaar geleden mocht de Bussumse werpster mee naar het WK-softbal. Vandaag wordt de deelname van De Weert helemaal zeker: er moet nog een speelster afvallen.

Wonderhoorn siert pleintje bij de Mac

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Een soort zilveren kip, gemaakt van allemaal zilverkleurige lepels en andere keukenspulletjes. Zo zou je het nieuwste kunstwerk kunnen omschrijven dat onlangs werd geplaatst op het pleintje bij McDonald's. Het kunstwerk, genaamd 'Wonderhoorn' is gemaakt door Hanz Daniel. Het werk is opgebouwd uit verzamelde potten, pannen, lepels en messen. Alles is gesmeed tot één vorm. De kunstenaar: "De hoorn schreeuwt mensen tegemoet maar zal ook de associatie hebben als 'een hoorn des overvloeds'.

Reinder Schortinghuis

45 jaar.
Bestuurslid HC Naarden, werkt voor fabrikant koffieapparatuur. Bussumer sinds 2006.

Foto: HC Naarden

Hoe gaat het met HC Naarden?
"Erg goed. De club is de laatste jaren explosief gegroeid. Ondanks deze groei hebben wij ook dit jaar veel kinderen moeten teleurstellen omdat wij niet iedereen kunnen plaatsen.

Wat heb je zelf met hockey?
"Ik heb zelf jarenlang gehockeyd. Begonnen ooit als voetballer, maar later toch overgestapt naar de hockeysport. Hockey was toch leuker. Toen m'n dochters begonnen met hockeyen, begon m'n hockeyhart ook weer sneller te kloppen."

Volg je nog andere sporten?
"Jazeker, zelfs de lokale sport. SDO heeft het heel knap gedaan door zo snel naar de hoofdklasse te promoveren. We bewandelen met HC Naarden zo'n beetje dezelfde weg.

Espresso of cappuccino?
"Espresso, want dan proef je pas hoe koffie echt smaakt. Daarnaast: echte koffie drink je zonder melk."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen voeren?
"Marco van Basten. Dat was vroeger m'n grote sportheld; het EK'88 blijft grootste sportmoment uit mijn jeugd. Nu vind ik het nog steeds een grote persoonlijkheid. Zijn kwetsbaarheid toen hij besloot geen hoofdcoach meer te willen zijnm vond ik heel knap."

Op welke plek van Naarden of Bussum kom je graag?
"Ik vind het heerlijk om mijn jongste dochter naar school te brengen. Ze zit op De Hoeksteen, een erg leuke school en ik kom er graag. Ook om even met andere mensen te praten. Naast het schoolplein blijft Naarden-Vesting ook heerlijk."

Als je een dag burgemeester bent, dan...
"... zou ik er nog meer voor zorgen dat alle jeugd kan sporten."

Bussumer Drommel klaar op EK

BUSSUM - Er komt geen volgende ronde op het jeugd-EK voor de Bussumse voetbalkeeper Joël Drommel en het Nederlands elftal. De Bussumer en zijn medespelers haalden evenveel punten als de andere elftallen, maar hadden een te laag doelsaldo om de knock-outfase te halen.

Het Nederlands team stond maandag voor een zware klus: er moest gewonnen worden van het sterke Spanje om de volgende ronde te halen. Spanje zette Nederland al meteen vast. De klus voor het Nederlands team werd voor rust nog een stuk zwaarder toen de ploeg op achterstand kwam. Een Nederlandse speler werkte per ongeluk een bal langs de verkeerde doelman. Na rust was Nederland stukken beter en kwam het team knap terug en pakte een punt, maar dat bleek toch onvoldoende.

Met goede resultaten tegen sterke tegenstanders zonder een hoop vaste waarden, heeft het Nederlands elftal een goed jeugd-EK achter de rug.

Het Nederlands elftal komt deze week meteen terug naar Nederland. Joël Drommel gaat dan weer richting zijn club FC Twente.

Opknapbeurt voor gymzaaltje

BUSSUM - Er staat een grote opknapbeurt voor de gymzaal aan de Graaf Florislaan op stapel. De verbouwing begint deze maand.

De reden van de werkzaamheden is dat de gymzaal veel achterstallig onderhoud heeft. Dat werk wordt nu gedaan, zodat de gymzaal volgend schooljaar weer voldoet aan alle normen en er weer gymlessen gegeven kunnen worden.

Overlast
Buurtbewoners zullen nauwelijks overlast ervaren van de werkzaamheden, omdat er alleen aan de gymzaal en de kleedkamers gewerkt wordt.
Daarnaast worden de bouwvakkers door de gemeente gesommeerd om geen parkeeroverlast te veroorzaken en zoveel als kan op het terrein voor het leegstaande schoolgebouw en de gymzaal te werken.

De gemeente en de Emmaschool hebben plannen om het naastgelegen schoolpand, voorheen college de OpMaat, geheel te verbouwen voor de verhuizing van de Koningin Emmaschool van de Fortlaan naar de Graaf Florislaan. De werkzaamheden aan het gymzaaltje staan daar los van.

Geen vlekkeloze week voor HCAW

HCAW won twee keer van Mampaey The Hawks. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Wel twee zeges, maar ook een forse nederlaag voor de honkballers van HCAW. De Bussumse honkbalhoofdklasser kende daarmee allesbehalve een vlekkeloos weekend.

Er werd donderdag (2-4) en zondag (2-0) gewonnen door de ploeg, maar zaterdag (14-4) kregen de Bussumers een zware dreun te verwerken.

DSS
HCAW deed met de zeges wel goede zaken. De nummer zes van het klassement, DSS, staat nog slechts twee punten voor op HCAW.

Parkeer-verbod Lorentzweg

BUSSUM - Er komt een parkeerverbod aan de H.A. Lorentzweg ter hoogte van het hertenkamp.

De gemeente heeft besloten het parkeerverbod door te voeren, mede na enkele klachten over overlast. Het gebeurt met regelmaat dat de straat nu vol staat met auto's van bewoners en bezoekers van de naastgelegen speelplaats Heidezicht. Daar werden enkele maanden geleden meer parkeerplaatsen aangelegd. Het parkeerverbod aan de H.A. Lorentzweg moet nu het laatste beetje overlast wegnemen.

Web topvijf

1. Gemeente komt Café Goesting wat tegemoet
2. Deen gaat vervallen loodsen slopen voor supermarkt
3. Café Goesting mag geen terras neerzetten
4. Eerste terrasjes Kapelstraat op straat
5. Agenten waarschuwen voor nep-verkopers

Milieuraad Junior: 'De Plastic Soup begint op je eigen stoep'

Oprichtster actief aan de slag met jongeren

Tamara de Groot (l) pakt samen met Bussumse jeugd het afvalprobleem aan. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM – Ze zat in de Bussumse Milieuraad, maar miste een beetje de 'actie'. Tamara de Groot richtte daarom eind mei haar eigen Milieuraad Junior op. Samen met een aantal jonge Bussumertjes vormt ze nu een daadkrachtig clubje. Voornaamste doel: schonere straten in Bussum en kinderen inzicht geven in afval en de vervuiling in de wereld.

Het viel opeens allemaal op zijn plek. Tamara werd in het voorjaar geïnterviewd voor de Plastic Soup Foundation door een negenjarig jongetje met een verrassende en verfrissende kijk op het milieuprobleem. Tamara: "Zijn fonkelende oogjes waren heerlijk om zien en zijn nuchtere opmerkingen en praktische oplossingen deden mij wel wat. Hij vond het raar dat niet iedereen het beste voor de wereld wil..." Het raakte en inspireerde haar tegelijkertijd. "Tijdens het interview realiseerde ik mij echt dat het straks 'hun' wereld is die 'wij' aan het vervuilen zijn. Ik dacht meteen: daar wil ik mee aan de slag, samen met kinderen."

'Wat je van de straat niet oppakt gaat zo de oceaan in'

Actie, actie, actie
Nu, twee maanden later kan Tamara met haar clubje al terugkijken op twee grote acties en de bekendheid groeit. Het eerste wapenfeit was een schoonmaakactie op de Franse Kamp.Tamara fietst daar regelmatig langs op weg naar haar moestuin en wist dat daar wel iets op te ruimen was. Zeven kinderen met hun ouders, gewapend met afvalknijpers, ringen en hesjes gingen aan de slag. "Kinderen vonden het ontzettend leuk het voelt voor hen als schatzoeken, en tegelijkertijd zijn ze zich echt bewust van wat ze aan het doen zijn."
In juni gingen ze samen met de Plastic Soup Foundation en Omroep West trash hunten in de duinen van Den Haag en op de stranden van Scheveningen.

Betrokken

Tamara de Groot is al jaren een betrokken Bussumer en bewust bezig met het milieu. Met haar roots als lerares op een montessorischool richtte zij een kleinschalig kinderdagverblijf op. In 2014 werd zij tweede bij de Groene Giraffe wedstrijd. Dat is een prijs voor het duurzaamste kinderdagverblijf van Nederland. "We hebben een groen dak, zonneboilers, produceren zo min mogelijk afval en composteren zelf."

Plastic Soup
Op dit moment zamelt de Milieuraad Junior geld in voor de Plastic Soup Foundation. Doel is de aanschaf van de Plastic Soup Sloep. Met deze speciaal ontwikkelde sloep kan de organisatie de grachten van Amsterdam plasticvrij maken. De kinderen vilten vissen en gaan deze vervolgens verkopen op onder meer Bussum Cultureel, tijdens het lustrum van de Wereldwinkel begin oktober en op de bijenmarkt in september. "Ook worden er snoeppapiertjes ingezameld, de helft van het geld gaat naar de Plastic Soup Foundation en de andere helft gaat naar milieu educatie, gericht op kinderen", vertelt Tamara enthousiast.

Met de Milieuraad Junior wil Tamara vooral de jeugd inspireren

Alle druppels helpen
Tamara is aanstekelijk enthousiast als ze verder vertelt. "Met de Milieuraad Junior en onze acties maak ik het afvalprobleem voor de kinderen ook concreet." Ze hoopt dat meer kinderen zich aansluiten, maar wil het vrijblijvende karakter behouden.

"Kinderen mogen meedoen wanneer ze willen. Als ik iets plan dan laat ik dat weten en dan gaan we op pad. Ik ben echt trots op de kinderen en op hun energie. Het valt me steeds op hoe snel kinderen dingen oppikken en zelf ook met allerlei initiatieven komen. Zoals het idee voor de genoemde spaaractie en de gedachte om een keer een heuse vergadering te organiseren." Tamara wil graag nog meer kinderen bij de Milieuraad Junior betrekken. Ze houdt het voorlopig bij deze ene Milieuraad in Bussum, maar het liefst ziet ze ook dat er in andere steden een dergelijk initiatief wordt opgestart, eventueel met haar hulp.

Op de Facebook pagina van de 'Milieuraad Junior' staat alle informatie en kunnen geïnteresseerden ook op de hoogte blijven van de komende acties.

Wederom dode zuileiken in de Keizer Ottostraat

De oorzaak van de dode bomen is onbekend. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De zuileiken die na de herinrichting van de Godelindebuurt in de Keizer Ottostraat zijn geplant hebben het moeilijk. Sinds 2011 zijn er al meerdere vervangen en ook nu ogen drie exemplaren wel erg treurig.

Het is En Eggenkamp, bewoonster van de Keizer Ottostraat, al jaren een doorn in het oog. Ze heeft zich inmiddels ontfermt over de zuileik die schuin voor haar deur staat. Deze lijkt het wel te redden. Eggenkamp heeft de afgelopen jaren meerdere keren contact met de gemeente opgenomen, maar krijgt tot op heden geen bevredigend antwoord. "Vorig jaar kreeg ik als reactie dat de bomen voldoende water krijgen, maar ik zie nooit iemand." Volgens haar zijn de bomen wel degelijk levensvatbaar omdat er in het voorjaar bladvorming plaatsvindt. "Ze overleven de zomer niet. Ook de drie bomen die in 2014 zijn geplant zijn nu dood."
Gerrit Nieskens, boombeheerder in dienst van de gemeente, laat in een reactie weten dat hij het zelf ook vervelend vindt en dat er een oplossing gevonden moet worden. Een exacte oorzaak is lastig te noemen. "Het wil door toeval dat juist daar de bomen doodgaan, soms direct en soms na enige tijd. Het is overigens wel een lastige boom qua aanslaan", vervolgt hij. Waarom er dan niet voor een andere boom wordt gekozen? "In deze straat stonden voor de herinrichting zuileiken, een aantal is blijven staan en er is gekozen voor aanvulling op de bestaande bomen." Dat er geen water wordt gegeven spreekt hij tegen. "Dit seizoen hebben we de bomen al vier keer water gegeven. Een keer door onze eigen dienst en drie keer door de aannemer die we inhuren. Het probleem kan ook liggen aan de hoge temperaturen waardoor het blad snel verdampt."

Wild West thema op Kinderfestival

Kleuren in de tent.

BUSSUM - De vaste ingrediënten waren weer aanwezig op het Kinderfestival van 2015: sport, spel, knutselactiviteiten, excursies, zwemmen, noem maar op.

En opnieuw waren er niet genoeg vrijwilligers om alle kinderen een plekje te geven. "We hanteren één vrijwilliger per tien kinderen. Dat er niet genoeg zijn, dat is ieder jaar zo", vertelt Eleonora Cloostermans van de organisatie. "Op het laatste moment hoor je dat er vrijwilligers zijn, maar daar kunnen wij niet op bouwen. Het mag de pret niet drukken want we hadden nu ook weer 265 kinderen uit Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent. Wellicht dat er volgend jaar ook kinderen uit Muiden mogen komen omdat we dan gefuseerd zijn. De regels van woonplaats zijn een jaar of 10 geleden ingevoerd toen bleek dat we ook veel kinderen uit Amsterdam en Almere hier hadden. De gemeente wilde daar geen subsidie voor geven."
Dit jaar staan de twee weken van het kinderfestival in het teken van Wild West. "Daar kan je gewoon heel veel mee doen. Zo werden er bijvoorbeeld al verentooien gemaakt, naar een schat gespeurd en een tipi gemaakt."

Sjoelen met de voeten.
En schieten maar.
Aan de slag met hamer en spijkers. Fotos: Jessica de Jong
Wachtrijen voor een kaartje.
Vanaf 4 jaar oud mogen ze al komen.
Een vrijwilliger helpt de kinderen. Foto: Jessica de Jong

Nieuw skatepark moet een echte publiekstrekker worden

Bussum kan zich straks meten met grote steden

Guylain in actie op zijn skateboard. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

De gemeente maakte 75000 euro vrij voor het skatepark

BUSSUM - De gemeente Bussum heeft 75.000 euro vrijgemaakt om het huidige skatepark aan de Ceintuurbaan flink aan te pakken. Afgelopen week kon een groepje skaters onder leiding van een skatepark ontwerper hun wensen kenbaar maken.

Patrick, Nick en Guylain zijn al langer bezig met het formuleren van hun wensen. Om te beginnen wordt de halfpipe die nu aan de Groene Long staat weggehaald. Het skatepark aan de Ceintuurbaan wordt helemaal opnieuw ingericht. "Wat er nu stond is enorm saai en ouderwets," vertellen ze. Bovendien beschrijven ze dat het ook gevaarlijk is. Nick: "Als je valt, dan haal je jezelf zo open aan een van de scherpe randen en zit je onder de roest."
De gemeente had 40.000 euro voor de renovatie van de halfpipe, maar dat zagen de jongeren niet zitten omdat dit object niet functioneert. Daarbij zou over 4 jaar nog eens 53.000 euro vrij komen voor het skatepark. Dat geld is nu al vrijgemaakt en dus is er 93.000 euro in de pot. De gemeente steekt 75.000 euro in het skatepark, en reserveert 18.000 euro voor een ander jongeren project.
Nu er geld is, is het dus tijd voor een plan. Mark van der Eng, Nederlands eerste pro-skater zat vorige week aan tafel bij Stad Bussum om eens goed de behoeftes door te spreken. Gekozen is voor een concrete skatepark. De jongens leggen uit wat dat betekent: "Het gaat erom dat je een goede flow hebt en dat er verschillende obstakels staan. Een straatlandschap met bankjes, trappetjes en relingen naar beneden. Wat er nu staat gaat allemaal weg en daarna wordt alles opnieuw opgebouwd. Er wordt een vorm gemaakt en die wordt volgestort met beton. Hierdoor heb je bijna geen weerstand, de baan is glad en er zijn weinig naden. Nu er iets nieuws mag komen, willen we ook dat het in een keer goed is. Bovendien is de baan zo gemaakt dat ook beginners uit de voeten kunnen of kinderen met stepjes, skaters en bmx'ers." Patrick wil wel duidelijk maken dat het skatepark straks geen speeltuin is. "Het is de bedoeling dat je daar sportief en actief bezig bent en dus niet bijvoorbeeld verstoppertje gaan spelen."

De jongens vertellen dat zo'n concrete skatepark een grote aantrekkingskracht heeft voor skaters uit de omgeving. Guylain: "Ze zoeken echt naar dit soort plekken om heen te gaan. Je hebt wel van dit soort parken, maar dan moet je naar Utrecht of Amsterdam."
De plannen worden momenteel uitgewerkt en zullen in september worden gepresenteerd. De hoop is dat de bouw dit najaar kan starten. De jongens plannen voor de opening een kickstart evenement. "We willen dan graag in een open sfeer laten zien hoe de skatewereld eruit ziet."

Filmhuis Bussum

Testament of youth

SCHNEIDER VS. BAX, de nieuwe thriller van Alex van Warmerdam, laat absurde afrekeningen normaal lijken en toch hilarisch zijn.
Deze poëtische documentaire THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING wordt alom geprezen. Een oude man bezint zich op het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa.
In WOMAN IN GOLD vecht Helen Mirren, als Joodse vrouw, voor teruggave van de familiekunstwerken.
WILD, op herhaling. Jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) trekt in haar eentje door de Amerikaanse natuur.
Romantisch kostuumdrama THE KING'S GARDENS laat Kate Winslet schitteren in de Tuinen van Versailles.
In MY OLD LADY erft een schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont. Op herhaling.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
BOYHOOD volgt een jongen die volwassen wordt. Op herhaling.
TESTAMENT OF YOUTH is een romantisch oorlogsdrama. Naar de gelijknamige autobiografische klassieker van de eigenzinnige Vera Brittain.
De geslaagde 'multicultikomedie' SAMBA is ook op herhaling. Met de regisseurs en hoofdrolspeler van INTOUCHABLES.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
In juli worden geen JEUGDFILMS vertoond.

donderdag 16 juli

Orgelconcert

De Grote Kerk van Naarden opent weer de deuren voor een orgelconcert. Het orgel wordt deze keer bespeeld door André van Vliet. Op het programma staan werken van onder meer Bach, Guilmant en Mozart. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

vrijdag 17 juli

Broodje Plus

'Ruimte' serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. De deuren gaan vanaf 17.30 uur open. Tussen 18.15 en 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 18 juli

Concert Vivium

Concert door Flutango in Vivium Godelinde. Ensemble Futango brengt een gevarieerd klassiek programma met tangomuziek en werken van o.a. Antonio Vivaldi en Johann Sebastian Bach. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten bedragen 1 strip of € 5,50 contant.

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan (garagebox 348) wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden. Er wordt van alles verkocht. De opbrengt gaat naar bewoners van de Zandzee.

dinsdag 21 juli

Wandeltocht

Wandeltocht met De Palmpit, o.l.v. Trudy Nederend. Vertrek: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

woensdag 22 juli

Vakantiesoos

Het Treftpunt aan de H.A. Lorentzweg 59 houdt een vakantiesoos. Deze keer houdt Alexander Overdiep een voordracht onder de noemer 'Beletterd Bus-sum'. Het gaat niet om geletterd Bussum of om de letterkundige aspecten van Bussumers, maar om de letterkunstige merkwaardigheden van Bussum. Aanvang 14.00 uur.

Lezing over de bezetting

Het dagelijks leven van de inwoners van Naarden en Bussum tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 is het onderwerp van een lezing die gehouden wordt op woensdag 22 juli. Het vertrekpunt is een teruggevonden dagboek van een Naarder, die nauwgezet aantekeningen maakte van alles wat hij zag en hoorde. Ds Peter Korver, historicus en predikant, betrekt ook andere bronnen bij zijn reconstructie. Locatie: doopsgezinde gemeente aan de Wladimirlaan in Bussum. Aanvang 15.00 uur. De toegang is vrij.

donderdag 23 juli

Dagtocht Palmpit

Dagtocht naar Giethoorn met De Palmpit. Met stop in Wezep, een koffietafel en een boottocht door Giethoorn. Kosten € 39,50. Aanmelden kan tot en met maandag 20 juli bij Eva Kooiman,tel.035-6939695 of bij de Palmpit.

Orgelconcert

Gedurende de zomermaanden wordt elke donderdagavond een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk in Naarden. Donderdag 23 juli wordt dit concert verzorgd door Jan J. van den Berg. Met werken van onder andere J.S. Bach, C. Franck, H. Andriessen en van hemzelf. Aanvang: 20.15 uur. Een kaartje kost € 7,50.

En verder...

SDO zoekt clubscheidsrechters

Door de grote groei van het aantal leden bij voetbalvereniging SDO neemt het aantal wedstrijden in het komend seizoen verder toe en dus ook de behoefte aan clubscheidsrechters, die het leuk vinden om regelmatig een wedstrijd van de B categorie senioren en/of junioren (A,B en C-teams) te fluiten. SDO helpt belangstellenden aan een cursus en materiaal. Aanmelden kan bij Wim Holtkamp op voorzittervoetbalzaken@sdobussum.nl of scheidsrechters@sdobussum.nl.

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Golden Retriever (14 1/2) zoekt tegen betaling opvang adres ma. t/m vrij. plm. 08.00 tot 17.30 u. Zij is dan al uitgelaten en kan alleen rond 12 uur een paar stappen buiten doen om te plassen. Goed met honden, katten, kinderen. sylviaheere@gmail.com.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie.
Versa Vrijwillige Thuishulp,
035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

iConneqt zoekt een Office Manager. Kijk op www.iConneqt.nl

ZorgButlerGooi; voor al uw schoonmaak klussen, handyman- en relocatie opdrachten. Bel Koen Visscher 06-25126690 of kijk op
www.zorgbutlergooi.nl

Vrouw heeft 9 jaar ervaring, zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. met goede refs Mevr.Sarah 10 euro p/u.tel-0626296601

Hulp nodig bij woningontruiming na overlijden? www.zwartblok.nl 0356224216

Gezocht: oud speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

De Bussumsche Courant 2 juli 1915.

Een klein krantenbericht over een simpele aanrijding opent voor ons een venster op een niet meer voor te stellen Bussum van een eeuw geleden. Bakkersknecht Jan Albers heeft de pech dat hij op de Boschlaan met zijn fiets tegen de auto van dokter Bijvoet aanknalt. Fiets kapot, zere pols.

De politie komt erbij en maakt proces verbaal op. De arts verklaart dat de bezorger met (te) snelle vaart heeft gereden. Tijdens het daarop volgende onderzoek vraagt de officier van justitie daarom informatie bij de gemeente Bussum: wat is de maximum snelheid binnen de bebouwde kom? Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat net in mei van dat jaar is besloten de maximum snelheid voor motorrijtuigen en voor rijwielen te verhogen tot 15 kilometer per uur.

De Gooi en Eemlander 5 juni 1915.
Archief gemeente Bussum

In de loop van de voorgaande jaren is de Algemene Politie Verordening een paar keer herzien en deze snelheid daarbij stapsgewijs verhoogd, van 10 via 12,5 naar 15 kilometer per uur. Uit de andere artikelen in deze APV wordt duidelijk waarom binnen de bebouwde kom niet harder mag worden gereden: de straten worden in 1915 vooral gebruikt door handkarren en paard-en-wagens. Ook worden de straten gebruikt voor het verplaatsen van het vee (de Bussumse dorpskern kent dan nog veel boerderijen). Bedenk daarbij dat de meeste straten in Bussum onverhard zijn, alleen sommige doorgaande routes zijn grintwegen.

Niet alleen de kunst van het autorijden maar ook die van het fietsen kan in die tijd met lessen worden aangeleerd. Een collega van dokter Bijvoet verklaart dat de lesmethode Vrakking "zeer doelmatig en ongevaarlijk". Johannes Wilhelmus Albers zal geen fietsles hebben genomen. Hij gaat op 18 december in militaire dienst. Bij het korps wielrijders.

Hans Jonker

Allegria: de sfeer is terug

Gezellige opstelling in het restaurant. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het voelt een beetje als thuiskomen voor de vaste klanten en voor Gerard van Dulmen, eigenaar van Allegria, zelf ook: de sfeer van het oude Allegria op de nieuwe stek. De tafeltjes staan weer speels verspreid door het restaurant.

Geïnspireerd door de restaurants in zijn geliefde Italië richtte Gerard zijn restaurant na de verhuizing (januari 2014) iets anders in. In plaats van her en der wat tafeltjes was er opeens een grote ruimte gevuld met tafels en stoelen. Gerard merkte dat zijn klanten er maar moeilijk aan konden wennen en de sfeer van voorheen miste. "Ze misten de intimiteit en het ongedwongen sfeertje." De gasten kunnen opgelucht ademhalen: "Ik heb goed geluisterd naar mijn gasten en twee weken geleden heb ik de inrichting veranderd." Met als gevolg dat de sfeer van het 'oude' Allegria weer terug is. "De reacties van de oude gasten zijn heel positief", vertelt een opgeluchte Gerard. Hij kan zich weer volledig storten op het koken, zijn grote liefde. "Ik wil van uit eten een beleving maken, en dat hoeft echt niet met ganzenlever, kreeft of kaviaar. Juist met eenvoudige producten en weinig ingrediënten kun je iets heel verrassends doen. Allegria, aan de Kapelstraat 11, is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur en behalve in juli en augustus ook open op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

'Vetcellen zijn gevoelig voor kou'

Cryo21 nu ook in Bussum

Monique Ree in de behandelkamer. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Monique Ree komt sinds een paar weken iedere donderdag langs met haar Cryo21 apparaat voor behandelingen in de salon van Ariane Inden Cosmetics aan de Veerstraat 15. Ze vertelt dat ze hele goede resultaten hiermee heeft geboekt.

"Het apparaat is nieuw in Nederland, er zijn er maar een stuk of zes van," vertelt ze. Ze gebruikt het apparaat voor verschillende toepassingen: "Je kan hiermee wel vier tot vijf centimeter vet wegkrijgen. Ideaal voor cellulitus op buik of benen, voor onderkinnen en voor het verstevigen van verslapte huid. Het is een blijvend resultaat omdat het apparaat een laag vetcellen afbreekt en deze laag wordt natuurlijk afgevoerd door het lichaam. Het is vooral een aanrader voor vrouwen die net wat meer rolletjes hebben of hun lichaam willen shapen."

Ree legt uit dat de Cryotherapie-behandeling werkt met kou. "De kop van het apparaat wordt min 8 graden. Vetcellen zijn gevoelig voor kou. Bij een plotselinge daling van de huidtemperatuur zorgt de thermische schok ervoor dat de vetcellen zichzelf vernietigen. Het vet wordt via natuurlijk weg geëlimineerd."