BussumsNieuws

30 april 2014

BussumsNieuws 30 april 2014


Bensdorp moet bruisen

Plannen voor herontwikkeling van cacaofabriek

De oude fabriek ligt er verlaten bij. Foto: jessica de jong

door Jessica de Jong

BUSSUM - De voormalige cacaofabriek langs het spoor ligt er momenteel vervallen bij, maar als het aan de provincie Noord-Holland ligt dan komt daar binnenkort verandering in. Via het zogenoemde programma Herbestemming moet het mogelijk worden om van Bensdorp een hippe, bruisende plek te maken die Bussum op de kaart zet.

Natuurlijk zijn er al langere tijd plannen van eigenaren AM en Dudok om het pand op te knappen, maar die kwamen mede door de crisis niet van de grond. De ontwikkeling moet dus over een andere boeg. De vraaggestuurde aanpak moet de sleutel tot succes worden. Nu het gebouw in rap tempo veroudert, wil de eigenaar graag het debat aangaan met toekomstige gebruikers, lokale ondernemers en omwonenden. Voordat er ook maar iets gaat gebeuren moet helder worden welke wensen er in de samenleving leven.

Directeur Ronald Huikeshoven van projectontwikkelaar AM: "Het begint met tijdelijke invullingen die aanspreken en voor reuring zorgen. Dat hebben we deels al met de dansavonden van Club Cacao en Corpus Acrobatics. Door soortgelijke initiatieven moet het gebouw gaan bruisen en bubbelen. We gaan de komende tijd gesprekken aan om te kijken hoe we hier een mooie culturele plek kunnen creëren."

De gemeente wil ook een multifunctionele invulling geven aan Bensdorp die past bij de behoeften van het dorp, met respect voor het historische gebruik en karakter van de voormalige cacaofabriek. Die visie werd vastgelegd in het ambitiedocument van september 2013, waaraan toekomstige plannen worden getoetst.

Bij de presentatie van de provincie afgelopen week over de herontwikkeling werden aansprekende voorbeelden getoond van soortgelijke projecten die erg succesvol zijn. De Westergasfabriek in Amsterdam werd bijvoorbeeld aangehaald. Vera Cerutti schreef het boek 'Creatieve Fabrieken' en vertelde dat een oude fabriek een speciale plek kan worden als de ambities hoog zijn en de buurt graag op die plek komt. "Een oude fabriek biedt ruimte voor allerlei functies zoals evenementen, congressen, een café, sportclubs, winkels, bedrijven, kantoren en dergelijke. De meest succesvolle concepten zijn organisch gegroeid en zorgen voor verbinding met de buurt."
Het is nog afwachten met welke concrete plannen de ontwikkelaars de komende tijd aan de slag kunnen. In juni staat in ieder geval een brainstormsessie met de buurt op het programma.

Standpunt fuseren klaar

BUSSUM - Bussum staat nog steeds achter de fusie met Muiden en Naarden en meent dat er nu snel stappen gezet moeten worden. De gemeenteraad van Bussum heeft donderdag het standpunt over de fusie officieel vastgesteld.

Toch heeft Bussum nog enkele bezwaren. Zo wordt onder andere het aanpassen van de grens met Weesp afgewezen en stelt Bussum dat de plannen voor het veelbesproken KNSF-complex van Muiden geen grote gevolgen mag hebben voor de nieuwe gemeente. Er werd donderdagavond nog heel wat gedebatteerd over het onderwerp. Hart voor Bussum diende elf amendementen in en stemde uiteindelijk tegen.

Doden- herdenking

BUSSUM - De jaarlijkse dodenherdenking wordt aanstaande zondag 4 mei in de Wilhelminakerk gehouden. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. De plechtigheid wordt georganiseerd door het 4 mei comité. Op de Bussumerheide vindt ook een herdenking plaats.

Na de bijeenkomst in de Wilhelminakerk wordt er een herdenkingstocht gehouden naar het monument aan de dr. Frederik van Eedenweg.

Bussumerheide
De herdenking op de Bussumerheide vindt plaats bij het kruis en aangekleed met muziek. Voorafgaand wordt er om 19.00 uur verzameld in De Palmpit.

Pauselijke onderscheiding voor dirigent

Jean Janssen achter het Steinmeyer-orgel. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Dirigent en organist Jean Janssen van de Koepelkerk heeft afgelopen zondag tijdens zijn afscheid een pauselijke onderscheiding gekregen voor zijn vakmanschap en inzet voor de kerk.

Janssen is veertig jaar actief geweest in de kerk. Hij leidde de koren en zorgde voor orgel- en/of pianobegeleiding bij kerkelijke vieringen. De dirigent werd hiervoor uitgebreid in het zonnetje gezet met onder andere een mooi optreden van een groot koor. Janssen vindt het nu tijd om een stapje terug te doen. Toch blijft hij betrokken bij de Koepelkerk. Hij zal ook af en toe nog het orgel bespelen.

50

zonnepanelen komen er op het dak van het gemeentehuis

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 03/05 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A. v.d. Weerd; 17.00 u. ds. A. v.d. Weerd

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. geen dienst, gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. R. Maas
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. C.B. Stam
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. F. Knoppers
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. zr. C.A. Plat-Sommeling
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. J.H. Karelse
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Op hoge poten komt de zomer eraan

De lente kan zonder meer geslaagd worden genoemd. De natuur is weken vroeger dan normaal. En de zomer kondigt zich al aan. De Hilversumse Bovenmeent is daar hét bewijs voor.

Enkele maanden geleden werd het plan om het waterpeil in het achterste gedeelte van de Hilversumse Bovenmeent met 80 cm te verhogen ten uitvoer gebracht. Resultaat: de weilanden (onder de hoogspanningsdraden) kwamen blank te staan en er ontstond in letterlijk een paar dagen een heus nat-dras watergebiedje. En de vogelsoorten die in dit soort landschappen gedijen kwamen helemaal volgens het boekje bezit ervan nemen. Een paar zeldzaamheden en de rest schaars tot zeer algemeen. Voor de liefhebbers hier een onvolledige opsomming. Klapstuk zijn de steltkluten op de foto van Harry de Klein. Ook de gewone kluut, kievit, grutto, tureluur, kleine plevier, Temmincks strandloper, zwarte ruiter, witgatje en oeverloper. Bijzonder was de waarneming van een stuk of 4 beflijsters, een soort merel met een wit plastron. De visarend en de zeearend zijn steeds weer spectaculair. In het riet klein grut als rietgors, sprinkhaanzanger, snor, rietzanger, kleine karekiet en de blauwborst die er ook dit jaar weer broedt. Aan eenden geen gebrek. Uit de overgelopen sloot langs het terrein zijn inmiddels ook al vissen 'de wei' ingetrokken en de aalscholvers hebben het in de smiezen. Waar eens de koeien liepen, wordt nu gevist. De zomer kondigt zich dus goed aan daar in de Meent. Dus pak de kijker en ga een potje birdwatching doen!

Parkeernota kon beter

Wat de woordvoerder van de gemeente vergeet te melden, is dat de foutieve cijfers door de gemeente naar buiten gebracht werden op de dag van de beslissende gemeenteraadsvergadering. Kennelijk met de bedoeling de besluitvorming die avond te beïnvloeden. Dan passen geen excuses. Dat heet in gewone taal misleiding.

Ook de tekst over 'het beter kunnen beantwoorden van de vragen' draait wel erg om de feiten heen. 'Beter' suggereert, dat het niet voldoende is geweest. Maar de werkelijkheid was toch anders. Er werd die avond door de wethouder toegezegd de vragen van de (bijna 100) aanwezige bewoners te beantwoorden. Een toezegging die de wethouder nog geen week later introk, zonder de bewoners daarover te informeren. Er is geen enkele vraag van bewoners beantwoord. Dat heet in gewone taal minachting.

Frans Snijders Blok

Weerbericht

Overgang naar koeler weer, zonnige perioden
Met een vlak lagedrukgebied boven onze omgeving was het deze week wisselvallig, maar vrij zacht. Dat gaat vanaf vrijdag veranderen. Een hogedrukgebied nabij IJsland schuift op richting Britse eilanden. Er komt daardoor een noordelijke luchtstroming op gang met aanvoer van droge polaire, tijdelijk arctische lucht. Het wordt droog met zonneschijn, maar wel frisser.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt een overgangsdag. De bewolking is nog nadrukkelijk aanwezig. Het kan enige tijd regenen. Het wordt maximaal 16 graden bij een matige westenwind. Vrijdag ruimt de wind naar het noorden. Er kan links of rechts nog een bui vallen. In de loop van de dag klaart het langzaam wat verder op. De maximumtemperatuur haakt af bij zo'n 13 graden.

Het weekeinde
Zaterdag is het droog en vrij zonnig. Ook zondag is het droog. Naast zonneschijn kunnen er dan ook enkele wolkenvelden overschuiven. Er waait in het weekeinde een matige noorden- tot noordoostenwind. Een frisse wind, want het wordt niet warmer dan 13 à 14 graden. De nachtelijke minima liggen rond 4 graden. Na het weekeinde wordt het geleidelijk warmer.

Weetje
Donderdag gaat de maand mei van start. April was wederom een zeer zachte maand. April was ook de 5e maand op rij (vanaf december) met een notering bij de warmste 10. Op de lijst 'warmste aprilmaanden' staat april 2014 op de 4e plaats (sinds 1901). Bijzonder is dat de drie warmste aprilmaanden allemaal in deze 21e eeuw vielen. Van 1 t/m 3: in 2007, 2011 en 2009.

'Bedankt voor alles wat u heeft gedaan...'

Bussumers gedecoreerd voor jarenlang belangeloos werk

Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marléne Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden verrast. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Als dank voor hun jarenlange werk hebben 5 Bussumers vlak voor het weekend een koninklijke onderscheiding gekregen. Paul Schneiders, Rob Hendrikse, Cees Koertse, Marlène Potjer en Jenny Visser-van Vliet werden totaal verrast. Ze kwamen samen met familie en bekenden naar het gemeentehuis, waar de burgemeester klaar stond met de eretekens, een bloemetje en champagne.

Paul Schneiders
Anders dan de anderen werd Paul Schneiders benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau'. De Bussumer werd bedankt voor al zijn werk als auteur. Schneiders schreef een hele reeks boeken over de geschiedenis van Naarden, Bussum en de rest van de streek. De burgemeester noemde de Bussumser "een van de belangrijkste Gooise historici van de laatste jaren".

'Goed dat hetgeen je doet gewaardeerd wordt'

De Bussumer werd totaal overrompeld. "Ze hebben me weten te lokken door te vertellen dat een bekende gedecoreerd zou worden. Als ze me het van tevoren verteld hadden, had ik wel wat netters aangetrokken", lachte hij na afloop. De trots overheerste inmiddels. "Het geeft je toch het gevoel dat je wat goeds doet en dat hetgeen wat je doet ook gewaardeerd wordt door anderen. Daarnaast geeft het ook een extra aanzetje om weer verder te gaan. Er komen al snel weer twee boeken aan."

Rob Hendrikse
Ras-Bussumer Rob Hendrikse was jaren geleden de bedenker en aanjager van shantykoor 'Het Ruime Sop'. Dat shantykoor geeft elk jaar meerdere optredens door heel het land. Hendrikse zorgde er mede voor dat het koor een groot succes werd. Naast het koor deed de Bussumer ook als ondernemer veel extra werk voor de Bussumse gemeenschap, zoals het regelen van de feesten rond Koninginnedag. Daarnaast bezette hij lang een raadszetel.

'Een steuntje om vooral maar verder te werken de komende jaren'

Net als alle anderen was de Bussumer apetrots en vereerd. "Het voelt voor mezelf een beetje als een soort drang om veel te doen. Om jezelf een beetje op de kaart te zetten. Heel gek, maar zo voelt het. Een koninklijke onderscheiding vormt echt de kroon op het werk. Dat maakt me trots. Maar dat maakt het shantykoor zelf me nog meer. Stuk voor stuk allemaal mensen met een aparte achtergrond en ook wel problemen, maar ze geven wel alles voor het koor. Als je dat ziet, weet je waarom je er zo hard voor gewerkt hebt."

Cees Koertse
Cees Koertse was wel van tevoren, anders dan de anderen, al op de hoogte gebracht. Koertse werd geëerd voor meer dan 30 jaar werk voor de Bussumse brandweer. Als brandweerman heeft Koertse branden geblust, maar daarnaast behoorde de Bussumer ook tot het team dat collega's steunde na traumagevallen.

Marlène Potjer
Ook Marlène Potjer werd verrast door de burgemeester. De Bussumse werd bedankt voor haar werk voor onder andere school De Hoeksteen. Ze was jarenlang hoofd van het schoolbestuur. Onder haar hoede werd onder andere het schoolgebouw verbouwd. Naast haar werk voor de school doet Potjer ook veel voor de Koepelkerk. Zo werkt ze onder meer als voorganger. Ook bezet de Bussumse al enkele jaren een raadszetel voor de VVD.

Bekenden van Potjer konden haar met gemak naar de raadzaal lokken. "Als je elk jaar al gaat, dan ben je er hoe dan ook. Toen mijn man vertelde mee te gaan, verbaasde me dat wel een beetje. Er brandde echter nog geen lampje. Het heeft me echt compleet verrast en zo voelt het nog steeds wel een beetje. Ik ben er gewoon sprakeloos van", vertelde Potjer.

Jenny Visser-van Vliet
Jenny Visser-van Vliet werd bedankt voor haar werk voor de Bussumse ouderen. Dat doet ze al meer dan een kwart eeuw. Zo deed ze onder andere boodschappen met ouderen en had ze een handwerkclubje. De laatste jaren helpt de Bussumse in woonzorgcentrum De Antonius Hof. Ze gaat onder andere met ouderen naar de kerk. Ook voor de kerk doet de Bussumse veel. Daarnaast collecteert ze al jaren voor het goede doel.

Mevrouw Visser-van Vliet vond het een eer dat ze werd bedankt voor haar werk. "Maar veel van het werk doe je ook gewoon omdat je het leuk vindt en je er anderen mee kunt helpen. Daar gaat het ook om. Als de mensen waarmee je werkt je ergens voor bedanken doet dat je al heel goed, nu gaat dat nog veel verder. Echt heel erg leuk", reageerde de Bussumse dankbaar.

Weer last van hang-jongeren

BUSSUM - De bewoners van de flat boven de Hema hebben weer last van hangjongeren. Dat hebben ze aan raadsleden van GroenLinks laten weten. De raadsleden hebben wethouder Van Ramshorst gevraagd wat aan het probleem te doen.

Een jaar geleden waren er ook al veel klachten van de bewoners. Toen zorgde steeds hetzelfde groepje voor overlast. Het jongerenwerk sprong er toen tussen en zorgde er mede voor dat er een goed gesprek kwam tussen de bewoners en de hangjongeren. Volgens de bewoners gaat het nu om een ander groepje jongeren dat steeds overlast veroorzaakt. De wethouder deed de belofte het gesprek aan te gaan met de jongerenwerkers en de jeugdagent.

Reclametaks valt tegen

BUSSUM - De veelbesproken reclametaks heeft Bussum ongeveer twee ton opgeleverd, 70.000 euro minder dan vooraf begroot.

De voornaamste reden dat de opbrengsten tegenvallen is dat veel ondernemers uit bezuinigingsoverwegingen de reclameborden voor hun deur hebben weggehaald.

De reclametaks werd een jaar geleden, ondanks protesten van enkele ondernemers, doorgevoerd. De ondernemers dragen geld af, waarmee de gemeente kan werken aan het promoten van Bussum. Onder andere de dorpsmanager wordt ervan betaald.

Verkiezing beste boek

BUSSUM - De 100-jarige Bibliotheek Naarden-Bussum organiseert deze zomer de verkiezing van het beste boek van Naarden en Bussum. Met de hulp van de lezers wil de jubilerende bibliotheek een lijst samenstellen van de beste boeken. De uitslag wordt dit najaar bekendgemaakt.

Iedereen die mee wil doen kan via de website www.bibliotheeknaardenbussum.nl drie titels noemen van boeken die een onvergetelijke indruk hebben gemaakt. In de tweede helft van het jaar wordt uit de inzendingen van de meeste genoemde boeken een top 100 gepubliceerd.
"Op deze manier denken lezers nog eens terug aan hun ultieme leeservaring", zegt Barend Eikelenboom, directeur van Bibliotheek Naarden-Bussum. "En uiteraard zijn wij natuurlijk ook heel benieuwd welke uitslag dit oplevert."

Natuurproject na maanden werk geopend

Foto: Bob Awick

Het heeft een half jaar gekost, maar het resultaat is er dan ook naar: het Goois Natuurreservaat (GNR) opende woensdag het gerenoveerde natuurgebied Gijzenveen. Daarvoor werd een kanonnetje afgeschoten. Er werd de laatste maanden hard gewerkt om de grond af te graven en het natuurcomplex te herstellen. Er werd ondertussen een aparte vondst gedaan: er werd een oud fort, Werk I, opgegraven. Het stuk grond vormt nu de laatste schakel in een wandelroute van de Franse Kampheide naar het Naardermeer. Ook zijn er enkele faunapassages onder de aangrenzende wegen gemaakt.

Boterkoeken voor talentenjacht On Stage

Koeken te koop bij Spant! en Le Perron

De organisatie van NMB On Stage en de bakkers. Foto: jessica de jong

BUSSUM – Spant! en bakkerij Le Perron in Bussum verkopen vanaf deze week speciale boterkoeken. Een groot gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de talentenjacht NBM On Stage.

De auditieronde van de talentenjacht wordt op 24 mei gehouden in Spant! Al het amateurtalent van Naarden, Bussum en Muiden kan zich aanmelden voor de show. Met NBM On Stage hopen de initiatiefnemers een boost te geven aan lokale culturele activiteiten. De organisatie wil met de verkoop van de boterkoeken extra geld genereren om de show aan te kleden. "Denk hierbij aan een rode loper voor de deelnemers en confetti bij de finaleshow op 7 juni."

De boterkoeken zijn gemaakt van speltmeel. Volgens de bakker is de koek hierdoor makkelijker verteerbaar. Ook zijn ze minder vet dan een normale boterkoek. De koeken worden met de hand gemaakt in de bakkerij van Le Perron aan het Julianaplein. De NBM On Stage koeken kosten € 1,50 per stuk en zijn vanaf heden verkrijgbaar.
Talent dat nog mee wil doen aan de show kan zich opgeven op www.nbmonstage.nl.

Karen Wurpel

Kinderboekenschrijfster
Bussumse sinds een half jaar
48 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als freelance communicatie-adviseur en tekstschrijver en daarnaast heb ik aan dit kinderboek gewerkt. Ook werk ik aan een boek voor volwassenen."

Wat is je grootste passie?
"Schrijven! Het liefst aan de hand van interviews. Ik vind het fijn me in anderen in te leven en hun 'wereld' te leren kennen. Dat inspireert me en daar word ik blij van."

Waar gaat je boek over?
"'Papa en mama gaan trouwen!' gaat over Stijntje en Sieb. Ze hebben net gehoord dat hun ouders gaan trouwen. Het boek is in dagboekvorm geschreven en er hebben zes kinderen aan meegetekend, waaronder mijn eigen drie kinderen. Veel van de illustraties kunnen ingekleurd of beplakt worden. Het is dus een lees-, kleur- en plakboek, zeg maar."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik vind het heerlijk om op de hei in Bussum te wandelen met mijn honden. De Kapelstraat is een van mijn lievelingsstraatjes. Doet me een beetje aan Amsterdam denken, waar ik heel lang heb gewoond."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een miljoen? I wish... Ik zou eerst goed met vakantie gaan, een groot huis kopen, een nieuwe auto en een deel aan een goed doel schenken, zoiets."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Absoluut voor kaasfondue!"

Als je een dag de burgemeester van Bussum was?
"Het aantal comazuipers is de laatste tien jaar sterk gestegen, las ik laatst. Daar zou ik iets aan willen doen, vooral bij jongeren."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen?
"Met Robert Redford! Al vanaf dat ik een klein meisje was, bewonderde ik hem. Toegegeven, om zijn uiterlijk (van toen) en zijn spel. Ik zou benieuwd zijn hoe hij zich altijd op zijn rollen voorbereidde en wat zijn roem met hem gedaan heeft als mens."

Bussumse gedragscode aangepast

BUSSUM - De omgang van raadsleden en gemeentebestuurders met de Bussumse burgers wordt toch een onderdeel van de gedragscode van de gemeenteraad. Een amendement daarover van Hart voor Bussum werd donderdagavond door net wat meer dan de helft van de raad gesteund.

De gedragscode van Bussum vertelt hoe raadsleden en gemeentebestuurders met elkaar moeten omgaan en hoe ze te werk moeten gaan.

Bewoners
Hart voor Bussum vond dat er ook wat gezegd moest worden over de omgang met burgers. Daar was wel weerstand tegen; een deel van de gemeenteraad en de burgemeester vonden dat de normaalste zaak van de wereld. Toch bleek er voldoende steun voor het amendement. De gedragscode werd donderdag unaniem aangenomen.

Kans op vuurwerk-verbod

BUSSUM - Er komt een overleg over een vuurwerkverbod. De burgemeester gaat praten met burgemeester Broertjes van Hilversum over de reden en de eventuele kansen van zo'n vuurwerkverbod. Dat gesprek komt er op voorspraak van GroenLinks, dat donderdagavond een vuurwerkverbod voor Bussum voorstelde.

De raadsleden van GL vinden het vuurwerkverbod van de buurgemeente een goed voorbeeld en willen dat zo'n verbod wordt onderzocht, omdat het vuurwerk elk jaar weer voor veel overlast zorgt. De verkoop van vuurwerk moet gestaakt worden en in plaats daarvan moet er op oudejaarsavond een vuurwerkshow komen.

Overleg
De burgemeester gaf aan met Broertjes te gaan praten over het vuurwerkverbod. Daarna kan de raad er verder over praten.

Verkoop zonnepanelen van start

De verkoop startte afgelopen week. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt kunnen er over twee maanden 50 zonnepanelen geplaatst worden op het dak van het gemeentehuis. Afgelopen week startte de verkoop.

Watt Nu, de initiatiefnemer, heeft drie jaar gewerkt aan het plan. De panelen kosten 400 euro per stuk. Bussumers kunnen 100, 200 of 400 euro investeren en ontvangen 2 procent rente per jaar. Het gemeentehuis ontvangt groene stroom. Na 5 jaar ontvangen de investeerders hun investering plus rente terug.

Web topvijf

1. Meerdere Bussumers gedecoreerd
2. Straat vol ambulances voor vrouw met hoofdwond
3. Sfeervolle Koningsdag met warm zonnetje
4. Bussumse (25) opgepakt voor postfraude
5. Plan HvB afgewezen, Wallenburg gaat praten

Bussum Cultureel komt er weer aan

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het festival Bussum Cultureel wordt dit jaar gevierd op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 september.

Het 3-daagse festival wordt geopend met een film in de tuin van de Tindalvilla. Op zaterdag is het feest op het Wilhelminaplantsoen met muziek en theater. Op de culturele markt kunnen alle verenigingen en instellingen hun programma voor het komende seizoen presenteren. De zondag staat in het teken van een kunstmarkt. Bussum Cultureel wordt 's avonds weer afgesloten met de Langste Eettafel in de Kapelstraat.

Aanmelden
De organisatie is blij dat het festival door kan gaan, maar is nog op zoek naar sponsors en vrijwilligers. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar info@bussumcultureel.nl. Ook amateurbands die willen optreden voor publiek kunnen zich hier aanmelden.

GOP neemt alsnog afstand van speech raadsnestor

BUSSUM - De GOP heeft eerder deze week alsnog afstand genomen van de speech van de afgelopen maand vertrokken raadsnestor Jan Zegering Hadders (VVD). Volgens de Bussumse ouderenpartij was de speech rancuneus en kwetsend.

De raadsnestor grapte afgelopen maand tegenover de gemeenteraad dat een van de voornaamste punten van de GOP was om 'goede oversteekplaatsen voor ouderen te maken'. De GOP noemde het grapje onterecht en minachtend tegenover de echte waarden van de GOP. "De hele teneur van het betoog hebben we ervaren als aanmatigend, soms zelfs beledigend", verklaarde Harry Visser van de GOP tegenover de gemeenteraad en het college van B en W.

Er was al eerder ophef over de speech van de raadsnestor. Ook Hart voor Bussum trok al aan de bel nadat de VVD'er grapte dat Ton Fokker was 'doodgeknuffeld' door Marieke Munneke Smeets. Hart voor Bussum stapte vervolgens op.

De GOP vroeg de burgemeester waarom de raadsnestor niet tot de orde geroepen werd. Volgens de burgemeester was dat 'not done'. Toch vroeg de GOP of de burgemeester zulke voorvallen voortaan kan voorkomen.

Bussum gaat parkeren verder onderzoeken

BUSSUM - Er lopen momenteel meerdere onderzoeken naar het parkeren rond het centrum. Er wordt onder andere gekeken naar blauwe zones en de toekomst van de parkeergarages. Dat stelde wethouder Nen van Ramshorst donderdag tegenover de gemeenteraad.

De resultaten van de onderzoeken worden nog voor de zomer verwacht. Er werd donderdag over het parkeren gepraat door de gemeenteraad, nadat het CDA vroeg om een verder onderzoek naar het afgelopen jaar gemaakte parkeerplan van Bussum. Het CDA meende dat dat beter kon en vond ook dat er meer blauwe zones moesten komen.

Het plan van het CDA kon rekenen op steun, maar veel gemeenteraadsleden vonden het nog te vroeg daarvoor en wachten eerst de uitkomsten van de andere onderzoeken af. Het plan wordt daardoor later nogmaals besproken.

Eerste Koningsdag is zonnig en druk

Braderie, vrijmarkt, optredens en volop zon

Violisten doen hun best. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum heeft volop genoten van de allereerste Koningsdag. Zaterdag kleurde het al vroeg oranje in de straten. In heel het dorp was het al snel druk.

In de ochtend werd de aftrap gegeven met het ophangen van de vlag en de toespraak van de burgemeester op de Burgemeester s'Jacoblaan. Veel mensen kwamen daar al samen, onder hen ook de 5 Bussumse gedecoreerden. Op het grote grasveld hadden de wijkbewoners veel activiteiten voor de kinderen georganiseerd zoals een peuterpaleis, pony rijden en een kruiwagenrace.

Ook op andere plekken in het dorp stroomden de straten al snel vol. Het centrum was ook nu weer de plek voor de kindervrijmarkt en de braderie. Veel Bussumse kinderen verkochten daar hun spullen, honderden bezoekers slenterden langs de vele gevulde kleedjes. Sommige kinderen bespeelden hun instrument, boden hun diensten aan om nagels te lakken of hadden oranje cupcakes gebakken. Op het Julianaplein was een luchtkussen voor de kleintjes.

Julianaplein wordt Oranjeplein. Foto: jessica de jong
Kinderen staan centraal in het Brediuskwartier. Foto: Bob Awick
Koopjes op de braderie. Foto: jessica de jong
Opening van Koningsdag. Foto: Bob Awick
De Bussumse meidenband Chicks Fist treedt op. Foto: jessica de jong
Genieten op het terras. Foto: jessica de jong
Feest! Foto: Bob Awick
Publiekstrekker Sonny's Inc. Foto: Bob Awick
Muziek spelen voor geld. Foto: Sjoerd Stoop
Lunchen met knakworst. Foto: Sjoerd Stoop
Groot Oranjefeest bij Inn the Mood. Foto: Sjoerd Stoop
Proberen te scoren. Foto: jessica de jong

Optredens
Vanaf twaalf uur begonnen ook de eerste optredens op de podia op het Wilhelminaplantsoen en de hoek van de Kapelstraat en de Kerkstraat. Het feest ging de hele dag door en werd afgesloten met mooie, drukbezochte shows van onder andere publiekslieveling Sonny's Inc. bij het 't Raedhuys en de dj's in de partytent van Inn the Mood.

'Boeven zijn hier niet welkom'

De secretaris is niet alleen maar aan het praten en mailen met de bewoners, ze heeft ook lef

Mayke Herberts-Rootinck van buurtpreventievereniging BART. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er worden steeds meer buurtpreventieverenigingen (bpv's) opgericht in Bussum. Een van de eerste en meest succesvolle is de bpv BART. De naam verwijst naar hun wijkagent Bart Weijermans, maar ook naar Blijf Alert Reageer Tijdig. Deze vereniging wist al meerdere inbraken te voorkomen en helpt bij het opzetten van gelijksoortige bvp's elders in Bussum.

'De politie kan de wijk niet 24/7 in de gaten houden'

Mayke Herberts-Rootinck is secretaris en onderhoudt rechtstreeks contact met alle bewoners in de wijk gelegen tussen de Kamerlingh Onnesweg, de Huizerweg en de Lothariuslaan. Ze vindt het nog steeds erg leuk om te doen en het geeft haar veel voldoening. "Bij mij komen de meldingen binnen van de bewoners en ook de berichten van de politie en gemeente. De meldingen van de bewoners betreffen veelal auto-inbraken, verdachte situaties, fietsdiefstallen en woninginbraken."
"De laatste tijd zijn ook de Engelssprekende klusjesmannen regelmatig bij ons in de wijk gesignaleerd. Helaas zijn meerdere bewoners, vooral oudere en alleenstaande, zwaar financieel gedupeerd. Ze worden zomaar opgelicht voor 10.000 euro, schamen zich dood en melden het niet bij de politie, maar gelukkig wel bij mij." De secretaris is niet alleen maar aan het praten en mailen met de bewoners, ze heeft ook duidelijk veel lef. Zo hoorde ze laatst dat een buurvrouw werd aangesproken door een klusjesman. Ze wilde de werkzaamheden eerst overleggen met haar man en de klussers zouden om vijf uur terugkomen. "Ik ben er toen direct heengegaan, heb alles gefilmd en ze gemaand niet meer terug te komen in de wijk. De beelden stuur ik naar Tros Opgelicht. Ze moeten weten dat ze hier niet welkom zijn."

Attenderen
Een van de doelen is mensen te attenderen op situaties die criminaliteit in de hand werken. "Ik wil mensen zeker niet betuttelen, maar er zijn situaties die je zelf in de hand hebt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe Audi op de oprit staan zonder lawaaialarm, dan kun je erop wachten dat er iets mee gebeurt. Het stuur, de airbag en het navigatiesysteem zijn erg gewild. Maar fietsen die in de tuin staan moet je ook dubbel op slot zetten. Zet ook geen kliko's bij de poort, want die kunnen als ladder fungeren voor dieven. En doe je deur ook op het nachtslot als je overdag even weg gaat. Laat je buren weten als je op vakantie gaat en koop niets aan de deur."

Iedereen in de wijk is aangesloten bij BART en wordt via Twitter en e-mail op de hoogte gehouden. "De mensen zijn alerter. Zo werd laatst 112 gebeld toen onbekende jongens met een rugzak op het garagedak van de buren werden gezien. Ook hoor je dat de wijkbewoners sneller mensen aanspreken die onbekend zijn of zich verdacht gedragen. Dit werkt zeer preventief."

Herberts vindt niet dat de politie het alleen af kan. "We moeten het echt samen doen, dat is mij wel duidelijk geworden sinds de samenwerking die begon in 2011. Wij zijn als bewoners de ogen en oren van onze wijk. De politie kan de wijk niet 24/7 in de gaten houden. Het geeft ook een goed gevoel om het met elkaar te doen. Het is laagdrempeliger om de buurvrouw te vertellen dat er iets niet pluis is. Ik adviseer altijd de politie te bellen. Mensen weten vaak niet dat je al bij verdachte situaties 112 moet bellen. Ik hoor om mij heen dat iedereen zich veiliger voelt sinds het bestaan van bpv BART. Dat klopt ook met de cijfers: het aantal inbraken is de afgelopen drie jaar duidelijk afgenomen."

Alice Oppenheim doet haar zegje over

'De rib van Adam'

De ouderen van nu zijn de meisjes van vroeger en de moeders van daarna. Ze kennen het familieleven als geen ander en weten alles over hun kroost en hun kinderen. Of die zorgzaam zijn, of helemaal niet. Gul zijn of gierig. Zorgvuldig of slordig.

In de tijd dat ze zelf jong waren werden ze gezien als geboetseerd uit een rib van Adam. Ze hadden dus niet veel te vertellen als de holle vaten en rinkelende cimbalen waarmee ze in de bijbel werden vergeleken.

Vandaar dat ze door meneren pastoors en dominees jaarlijks werden bezocht met het verzoek om een nieuwe boreling. Later, toen de Pil hen van die druk bevrijdde kregen ze cursussen aangeboden om goed te leren schrijven en rekenen en iets op te steken over de geschiedenis van ons land en de wereld. Dat waren de beroemde V.O.S.-cursussen (inhaalopleiding) waarmee heel veel vrouwen het beroepsleven in de publieke sector beter aankonden en vooral durfden.

Toen in 1990 de gevolgen van de vorige crisis bijna waren voltooid en zij ook in hun huiselijke omstandigheden meer tijd voor zichzelf kregen omdat de kinderen hun eigen weg gingen, werden ze toch weer tegengewerkt doordat de arbeidsmarkt gesloten bleef voor mensen van boven de vijftig jaar. Veel kansen op een eigen leven en een goedbetaalde baan hadden ze dan ook nooit.

Al deze nu oude moeders worden nu gekort op de AOW en hun kleine pensioentje. Ook zullen ze moeten verhuizen naar een goedkoper onderkomen in een verzorgingshuis of zelf maar zorgen dat ze het thuis redden.
Dat laatste is meestal onmogelijk voor de steeds ouder wordende burgers. Iedereen krijgt na het zeventigste jaar ten minste last van zintuiglijke beperkingen, pijnen en pijntjes, ademnood en motorische onbalans. Ouderen vallen en breken hun ledematen, krijgen last van reumatische aandoeningen, vergeetachtigheid of erger.
Mannen redden die verouderingen meestal niet en sterven relatief jong, maar hun vrouwen blijken taai en vitaler dan ze wisten. Kortom: we leven vooral als oudere moeders langer, maar de vraag hoe en in welk geestelijk klimaat is dringend aan de orde.

Dit kabinet baseert haar beslissingen voortdurend op de cijfers en de schulden die ze moet inlossen. Het is saneren en sluiten maar, die kostbare opvanghuizen… Alsof het om fabriekshallen met balen zeeppoeder gaat. Die aantasting van lichamelijke en geestelijke integriteit heeft nu de grens bereikt van de menselijke maat en bandbreedte. En overschreden.

Oude mensen, en vooral moeders, worden thuis niet meer geholpen door de overheden en zullen veel minder worden opgevangen in een veilige omgeving. Dat vergroot hun 'eigen kracht'. Laat me niet lachen. Welke kracht? Politieke, fysieke, financiële? Die benadering is wreed, ondoordacht ook en ondankbaar na al het thuiszorgen van die moeders en grootmoeders voor hun gezinnen.

Als de landelijke overheid dat bedenkt en de zweep erover haalt om het allemaal zo snel mogelijk door te voeren, dan mogen we als ouderen hopen op meer begrip van ons lokale bestuur. Dat fris is en nog niet geperverteerd is door politieke macht en invloed. Ouderen hebben geen managers nodig, maar begrip van liefdevolle kinderen voor al die ouders met hun individuele, exclusieve verleden.
We hopen dus op bestuurders met een hart voor onze ouders, en respect voor onze hardwerkende dochters die niet mogen worden belast met een driedubbele taak.

Bederf begint altijd aan de kop en verzet met een klein gebaar.

Ik vrees de eerste grootmoeder die zich met krulspelden en in pyjama in haar rollator aan een hek laat klinken om zich te verzetten tegen de saneringen van schulden die zij en haar leeftijdgenoten niet hebben gemaakt. Maar ik hoop er stiekem wel op.
Want in één opzicht hebben we als oudjes veel gewonnen: we zijn veel beter in staat tot relativeren en extrapoleren. Die verzorgingshuizen zullen na een kostbare verbouwing over een jaar of tien met elkaar wellicht het Departement van Ambtelijke Toezicht op Naleving van de Wetgeving vormen, alsmede het uitgifteadres zijn van vergunningen voor inspectiedrones boven de gemeenten en thuiszorgrobots.

Wat een angstaanjagend vooruitzicht voor hun nageslacht!

Want… wie wil er nog moeder worden als bestuurders dan zo met je omspringen om hun schulden af te betalen?

Klassebehoud voor SDO

Bussumse club zeker na zevenklapper tegen concurrent

SDO had vooral na rust geen enkel probleem met De Foresters. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Met een afgetekende zege op De Foresters heeft SDO afgelopen weekend knap klassebehoud zeker weten te stellen. De Bussumers moesten een zege boeken en deden dat zonder problemen: De Foresters werd met 7-0 aan de kant gezet. Na afloop waren er daardoor ook vooral veel trotse gevoelens onder de Bussumers; het doel was gehaald.

Wat vooraf een spannend duel leek, werd het geen moment. SDO startte al meteen erg sterk en kon ook al vroeg de score openen door een benutte strafschop van Berry van 't Land. De Bussumer werkte de bal met wat geluk langs de doelman van de tegenstander. De toon was daarmee ook meteen gezet. De Foresters kon nog heel even aanzetten, maar was al snel verslagen toen SDO voor rust de score kon verdubbelen door een doelpunt van Dennis de Loos, na aangeven van Djoey Dorrestein. De Foresters werd nog heel even wat sterker, maar SDO-doelman Rolf Hazelaar bleek alert en kon twee keer redden.

Na rust werden er twee spelers van De Foresters van het veld gestuurd, waardoor SDO verder weg kon lopen. Na de eerste rode kaart kon SDO meteen scoren. SDO-speler Rick van der Velden kon met twee goals voor 4-0 zorgen, waardoor het duel wel gespeeld was. Dat gold des te meer na ook de tweede rode kaart voor De Foresters. SDO kon nog 3 keer scoren. Twee goals werden gemaakt door jeugdspeler Sylvester van der Water en een door nogmaals Van der Velden. Door de eclatante zege staat SDO momenteel op een zesde plaats.
Het klassebehoud was afgelopen weekend reden voor een feestje. Dat SDO als promovendus het klassebehoud van de eerste klasse meteen zeker kon stellen, mag knap genoemd worden.

Zware klus
De afgelopen jaren promoveerde SDO keer op keer. Nu werd al snel bekend dat SDO voor een zware klus zou staan. De ploeg slaagde echter met verve voor de test. Met een paar knappe zeges, waaronder een zege op de kersverse hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer, konden de Bussumers naam maken. Komend jaar kan SDO gaan werken aan de volgende stap. De Bussumse coach Ronald Heerschop neemt het stokje dan over van de vertrekkende succescoach Rick Schipper. Voor het zover is, heeft SDO nog wel twee duels te gaan.

Eerste punten voor HCAW

HCAW'er Kevin Weijgertse sloeg twee keer een homerun Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Met twee zeges tegen de wat zwakkere broeder UVV heeft HCAW afgelopen week de eerste punten gepakt. De Bussumse honkballers waren zowel donderdag (3-9) als zaterdag (0-10) te sterk voor de Utrechters. Alleen zondag trok UVV aan het langste eind en werd het 2-9.

HCAW startte donderdagavond voortvarend en kon al met de eerste slagbeurt de eerste punten op het scorebord zetten. Linoy Croes kon scoren op een wilde worp en Jorin van Amstel sloeg Jasper Keijzer vervolgens over de thuisplaat: 0-2. UVV kwam nog wel even terug, maar een paar slagbeurten later stond er toch weer een Bussumse voorsprong op het scorebord: 2-4. De voorsprong bleef vervolgens staan en werd alleen maar groter. Na zes beurten stonden de Bussumers al op 2-8. Na de zevende slagbeurt moest het duel vanwege onweer en regen eerder gestopt worden. Vlak daarvoor had HCAW wel nog de 3-9 gemaakt, waardoor de zege zeker was.

Snelle voorsprong
Net als twee dagen eerder startte HCAW ook zaterdag sterk. Het duel met UVV was amper begonnen of Kevin Weijgertse kon de bal over het hek slaan. De HCAW-speler nam twee man mee en zette de score zo op 0-3. Vervolgens leverde ook slagbeurt nummer 5 een reeks punten op en was de zege al na zeven beurten zeker.

Geen vervolg
De goede resultaten kregen zondag geen vervolg. Nu begon UVV sterk aan het duel en keek HCAW al snel tegen een forse achterstand aan. De Bussumers probeerden nog wel wat, maar zagen UVV steeds verder weglopen. HCAW kon met twee punten en wederom een knappe homerun van Weijgertse wel de eer redden.

Door de twee zeges staat HCAW na afgelopen weekend op plaats 5 van de stand, met 4 punten achterstand op DOOR Neptunus en Corendon Kinheim.

Met de eerste punten op zak treft HCAW komend weekend de nog puntloze nummer laatst Mampaey The Hawks. Zowel donderdag als zaterdag speelt HCAW op de Bussumse heuvel, zondag moeten de Bussumers naar Dordrecht.

Doelpuntenregen voor BFC en streekgenoot

BUSSUM - Het elftal moest even wakker geschud worden en kwam wat later op gang, maar toch heeft BFC afgelopen weekend gewonnen van streekgenoot Victoria. De Bussumers speelden om 'de eer' en waren met 6-3 te sterk.

BFC begon slap en kwam al snel op een achterstand te staan. BFC werd door deze domper meteen wakker geschud en ging beter voetballen. Halverwege de eerste helft kwam BFC terug toen Sander Waterland na een goede pass van zijn aanvoerder de tegentreffer kon maken. De tegenstander keek vervolgens ook al snel tegen een achterstand aan toen voor rust ook Dwight Oehlers en Davey Dumaine scoorden voor BFC.

Na de thee werd de tegenstander een stuk sterker en werd met goed voetbal de jacht op de 3-3 geopend. Toch was het BFC dat als eerste kon scoren. Na net wat meer dan een uur voetballen kon Mike Ruitenbeek een goede en snelle Bussumse aanval belonen met een treffer. De tegenstander bleef ook daarna aanzetten, maar gaf ook veel weg. Daardoor kon BFC de zege al snel zeker stellen toen ook Julian van der Lek en Sander Waterland nog konden scoren.

BFC staat na afgelopen weekend op een zesde plaats en heeft nog twee duels te gaan. Eerst komend weekend tegen Kampong, een week later tegen Baarn.

Hockeysters slaan grote slag tegen HBS

BUSSUM - Een afgetekende zege op concurrent HBS heeft de Bussumse hockeysters van Gooische afgelopen weekend aan de eerste plaats geholpen. De Bussumse ploeg won met 2-0 van de toen nog koploper en deed goede zaken op weg naar de play-offs. De hockeysters hebben nu twee punten voorsprong met nog één duel te gaan.
De Bussumers konden al snel op voorsprong komen. HBS probeerde nog wat terug te doen, maar kon het spel geen moment echt maken. Toen de Bussumers nog voor rust ook een tweede treffer konden maken met een strafbal, was het spel meteen gespeeld.

Forse zege hockeyers
Met acht goals tegen het veel lager geklasseerde Xenios hebben de Bussumse hockeyers ook afgelopen weekend bewezen waarom de ploeg al enkele weken op de eerste plaats staat. De Bussumers wonnen met 8-2 van de ploeg.

De Bussumers waren een stuk sterker. De zege was dan ook al snel zeker voor Bussumse koploper van de eerste klasse.

AW moet nog even wachten

BUSSUM - Allen Weerbaar moet nog zeker een week wachten voordat de ploeg de eerste plaats zeker kan stellen en daarmee de champagne kan ontkurken. Afgelopen weekend won de Bussumse zesdeklasser wel met 4-3 van TOS Actief, maar doordat concurrent RAP ook won was er nu nog geen feest.

Allen Weerbaar had nog volop problemen met de Amsterdammers en het duurde lang voordat de ploeg de zege zeker kon stellen. Lang leek het erop dat de Bussumers zondag punten gingen verspelen, waardoor de race aan kop nog even spannend zou worden. Nu kan de eerste plaats de Bussumers nauwelijks nog ontgaan.

Allen Weerbaar speelt nog twee duels. Als er komend weekend gewonnen wordt van Almere kan het feest voor de Bussumers losbarsten. Het zou ook nog kunnen dat de Bussumers aan een punt voldoende hebben, maar dat hangt wederom af van het resultaat van RAP. De zesdeklasser promoveert als alles volgens plan verloopt, nadat het een jaar geleden nog noodgewongen een klasse lager moest spelen.

Voetbalsters gezocht

BUSSUM - BFC hoopt komende zomer het aantal vrouwenteams te vergroten. Daarom zoekt de Bussumse voetbalclub naar voetbalsters.

BFC heeft al een vrouwentak, maar hoopt nu nog een stap te zetten. De club zoekt vrouwen van tot en met 45 jaar.

Er wordt elke week gevoetbald, ook recreatief. Om de club te leren kennen organiseert BFC de komende weken een paar proefavonden. Aanmelden daarvoor kan op bfcvrouwenvoetbal@gmail.com.

Eerste Koningsdag goed gevierd

Foto: Bob Awick

Om exact 09.15 uur begonnen zaterdag de feestelijkheden op de eerste Koningsdag in Naarden. Stadsomroeper Paulus Vuijst verklaarde met de burgemeester het feest voor geopend vanaf het bordes van het stadhuis. Daarna was het op veel plekken in de stad tijd voor de vrijmarkt, oud-Hollandse spelletjes, koffie met zelfgebakken muffins, Oranjebitter, live muziek, dans, gymnastieke kunsten, BBQ, borrelen en de Oranjes volgen op televisie. Het goede weer deed de rest.

Zes Naarders krijgen lintje van Koning Willem-Alexander

De trotse onderscheiden Naarders en hun partners in de Grote kerk. Foto: Tom Loman

NAARDEN - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen heeft burgemeester Joyce Sylvester zes Naarders in het zonnetje gezet. Drie mannen en drie vrouwen werden door Koning Willem-Alexander benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun bijzondere prestaties.

Nico de Gooijer (83), Sean Gallagher (69), Suze Graafsma-van Dijk (79), Mieneke Rijs-Voogt (74), Jan van Kooten (65) en Ellie Last-van den Berg (71) kregen een lintje opgespeld door de burgemeester. Pastoor Nico de Gooijer kreeg een koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor mensen aan de rand van de samenleving, Sean Gallagher voor zijn werk voor het jeugdrugby en Rugbyclub 't Gooi, Jan van Kooten voor zijn inzet voor het voetbal in Naarden, Suze Graafsma-van Dijk en Mieneke Rijs-Voogt voor hun activiteiten voor de rooms-katholieke parochie en Ellie Last-van den Berg voor haar werk voor het Nederlands Vestingmuseum.
Voor rugbyer Gallagher kreeg de dag nog een bijzonder vervolg. 's Middags deed hij in het clubhuis de aftrap voor de 'Sean Gallagher Stichting'. Deze stichting gaat het jeugdrugby promoten en talenten de kans te geven via stages in het buitenland ervaring op te doen.

Naarder echtpaar postuum geëerd

NAARDEN - Naarders C. Viejou en K. Viejou-Schrewelius hebben maandag postuum de Yad Vashem-onderscheiding gekregen in het Amsterdamse Verzetsmuseum.

De onderscheiding werd in ontvangst genomen door hun dochter Kitty de Jong-Viejou (80), die in Bussum woont. Het echtpaar Viejou kreeg de onderscheiding voor het feit dat ze in de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis namen in hun woning aan de Julianalaan.

Yad Vashem is een eretitel die door Israël gegeven wordt aan mensen die Joden in de oorlog hebben geholpen. De ontvangers krijgen een medaille. Ook wordt hun naam in Jeruzalem in een gedenkmuur gebeiteld.

Vesting-eiland in teken van vliegveld

NAARDEN - Het thema van vakantiekamp Vestingeiland editie 2014 is 'Vesting vliegveld'. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Van 4 tot en met 15 augustus worden er weer hutten getimmerd op een eiland in de Vestinggracht door kinderen van groep vijf tot en met acht van de basisscholen uit Naarden en omgeving, dit jaar dus in de sfeer van Schiphol. "Strenge douaniers en lieftallige stewardessen zullen alles in goede banen leiden. Het gerucht gaat dat je dit jaar zelfs over de gracht kunt vliegen", aldus een woordvoerder.

Het kamp op een eiland in de Vestinggracht duurt een week. De organisatie laat weten dat er nog zo'n 100 plekken beschikbaar zijn. Inschrijven kan via www.vestingeiland.nl.

NVC nog steeds niet veilig voor degradatie

NAARDEN - NVC moet nog steeds vrezen voor deelname aan de play-offs om klassebehoud. Afgelopen weekend werd er wederom verloren; het Amsterdamse JOS/Watergraafsmeer was met 3-0 te sterk. Daardoor staat de Naarders nog twee spannende weken te wachten.

NVC had afgelopen weekend het geluk dat ook de concurrenten geen punten binnenhaalden. Dat de Naarders tegen de veel beter presterende Amsterdammers geen punten konden pakken was geen schande. Toch was het wel zuur dat NVC geen enkele kans had. De Amsterdammers konden op halve kracht voor rust al op een voorsprong komen. Na de rust volgden er nog twee goals. JOS/Watergraafsmeer had nog meer kunnen scoren, maar vond het op een gegeven moment wel best en was vooral onscherp.

NVC moet nu de komende twee weken alles op alles zetten. Komend weekend speelt het team tegen concurrent DEM, een week later volgt de derby tegen het Bussumse SDO.

Werk aan brug Over de Tol duurt tot half mei

NAARDEN - Voetgangers en fietsers die van de Thierensweg naar de Amersfoortsestraatweg (en andersom) willen, moeten tijdelijk een stukje om.

De kleine brug wordt zo goed als helemaal vernieuwd maar blijft er wel hetzelfde uit zien, laat de gemeente weten.

Tijdens de reparatie die vorige week begon, bleek de brug slechter dan verwacht, waardoor het werk zo'n anderhalve week uitloopt. Half mei hoopt de aannemer het af te hebben. De omleiding loopt via de kinderboerderij, over de Korte Bedekteweg.

Schaatslegende Jaap Havekotte overleden

Jaap Havekotte sr en jr. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Naarder Jaap Havekotte is donderdag op 102-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Viking, het schaatsmerk van Havekotte, bekendgemaakt.

Ex-langebaanschaatser Havekotte begon na de oorlog met het maken van Vikingschaatsen. Viking concurreerde met het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Door successen van Ard Schenk en Kees Verkerk werden de schaatsen van Havekotte ook een succes: de wereldtop stapte over op Vikings.

'Ome Jaap' woonde zijn laatste jaren in zorgcentrum de Zandbergen.

Kramen te huur Jaarmarkt Keverdijk

NAARDEN - Op de Jaarmarkt in de Keverdijk op 24 mei zijn nog kramen te huur.

Op het evenement zullen onder meer verhalenverteller Ron Holst, dansschool Jelly Jam en Jack Sangers hun opwachting maken. Voor de kinderen zijn er schminken, een luchtkussen, een zweefmolen en een superglijbaan. Inschrijven kan op www.jaarmarktkeverdijk.nl.

Requiem van Fauré op 4 mei

NAARDEN - In de Grote Kerk vindt zondag het 4 mei herdenkingsconcert plaats.

Onder leiding van Thijs Kramer voert het Vocaal Ensemble Fioretto het Requiem van Fauré uit. Wybe Kooijmans speelt orgel. Het concert begint om 21.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt er een collecte gehouden.

Filmhuis Bussum

The Grand Budapest Hotel. Foto: Filmhuis Bussum

Kostuumdrama THE INVISIBLE WOMAN toont hoe jonge actrice een verhouding kreeg met de strenge Charles Dickens.
SPIES & GLISTRUP waren twee snelle heren die via hun reisorganisatie van alles versierden.
AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER is waargebeurd. Ziekenhuis weigert armlastige, doodzieke vrouw.
Grappige ruzies over familiegeld in THE GRAND BUDAPEST HOTEL.
In HAPPILY EVER AFTER legt een jonge vrouw haar liefdesleven bloot. Genadeloos humoristisch.
In DIPLOMATIE moet een Duitse generaal van Hitler Parijs opblazen. Spannende onderhandelingen met de Fransen.
In claustrofobisch familiedrama AUGUST: OSAGE COUNTY excelleren Meryl Streep en Julia Roberts.
In SUZANNE is dochterlief ontroerend, maar hopeloos, verliefd op het verkeerde type. Vader overziet het, maar wat kan hij doen?
LUCIA DE B reconstrueert de geruchtmakende rechtsgang rond de zogenoemde 'Engel des Doods'.
Via de camera in LA JAULA DE ORO word je een van de drie jongens die, zelfbewust maar naïef, op weg zijn vanuit Guatemala naar hun beloofde land, de VS. Poëtisch en ontroerend.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee jeugdvoorstellingen: DE SUPERHELD, over een dappere 11-jarige. En STIP & VLEK DOEN WEER GEK met zes korte animatiefilms.

Meer films en tijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Visio Onderwijs Huizen: assistent in de onderbouw bij kinderen met een beperking in de leeftijd van 4 – 8 jaar (maandag- of woensdagochtend).

Versa Vrijwillige Thuishulp: vervoersvrijwilliger (1-2 uur per week).

Zorginstelling Patria: klusjesman voor de technische dienst (4 uur per week).

Stichting Werkgroep Vestingstad Naarden: torenklimmer die bezoekers ontvangt en begeleidt tijdens het toren beklimmen (1,5 uur per week)

zaterdag 3 mei

Grote kerk

Zaterdagavond is de Grote Kerk van Naarden het podium voor een uitwisselingsconcert van het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden en het Merliner Ensemble uit de Italiaanse stad Turijn. Voorafgaand aan het concert en tijdens het concert zijn er allerlei Italiaanse culinaire hapjes en drankjes te verkrijgen. Om 18.30 uur openen de kraampjes met lekkers in de kerk en om 19.30 uur begint het concert. Kaarten kosten 15 euro.

Plannen Vestival Vocaal

De Stichting Amateurkoor nodigt geïnteresseerden uit om te komen luisteren naar de presentatie van de plannen voor Vestival Vocaal 2015: de stichting wil op zondag 27 september 2015 de opera 'Dido en Aeneas' van Henri Purcell uitvoeren op de vestingwallen van Naarden. Hiervoor zoekt de stichting naar fondsen, sponsors en bedrijven die willen samenwerken. De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 11.45 uur in de Burgerzaal van het stadhuis van Naarden.

Jane Austen middag

Boekhandel Los staat de hele middag in het teken van schrijfster Jane Austen. Om 15.00 uur start een lezing van Karin Quint, beheerder van de website Jane Austen.nl. Zij heeft een reisgids geschreven genaamd 'Het Engeland van Jane Austen'.

Kerk open

De Koepelkerk opent weer de deuren, deze keer ook met een creatieve activiteit. Uitgaande van de nerven van een stuk hout kan men met pastelkrijtjes en gum op zoek gaan naar de beeldkracht van hout. De kerk is van 12.00 en 15.00 uur geopend.

zondag 4 mei

Dodenherdenking

Bussum herdenkt de oorlogsslachtoffers. Op de Frederik van Eedenweg, rond het monument, wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Ook op de Bussumerheide wordt een herdenking gehouden. Vanaf 19.15 uur vertrekt er een stille tocht vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan.

Workshop kaarten maken

Een verjaardag of een geboorte, speciale gelegenheden vragen om een mooie kaart. Tijdens de workshop kaarten maken in activiteitencentrum 'De Schakel' op zondag 4 mei vanaf 13.30 uur kunnen de deelnemers gebruik maken van talloze patronen. De docent helpen graag bij het maken van een persoonlijke kaart. Kosten € 6,-. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 of via tel.nr. 035-6944742.

Herdenkingsconcert

Vocaal Ensemble Fioretto voert het Requiem van Gabriel Fauré uit onder leiding van Thijs Kramer. Dit concert wordt jaarlijks georganiseerd door de Commissie Orgelconcerten van de Stichting Grote Kerk Naarden in het kader van Dodenherdenking. Het concert begint om 21.00 uur, volgend op de herdenkingsdienst in de Grote Kerk om 19.00 uur en de daarop aansluitende kranslegging bij het monument aan de Burgemeester van Wettumweg.

vrijdag 9 mei

Schakel-diner

Voor een ieder die van lekker eten houdt, heeft De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat weer een 3-gangen 'Schakel-Diner'. Het hoofdgerecht bestaat uit asperges. Aanvang 16.45 uur, entree € 6,-. Opgeven op 035-6944742.

Expositie

Expositie 'Interpretaties van de echte wereld'. Van 9 mei tot en met 22 juni exposeren 5 kunstenaressen in Galerie Pouloeuff. Tijdens de officiële opening op zondag 11 mei van 14.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Informatiebijeenkomst

Vanaf 14.00 uur kunnen senioren die in het bezit zijn van een iPad in De Palmpit aan de Koekoeklaan extra informatie krijgen over de werking en het gebruik ervan (geen les/geen spelletjes). Aanmelden: 035-6936297.

zaterdag 10 mei

Streekmarkt van Tafel4

De streekmarkt van Tafel4 komt weer naar Bussum. Bij de kramen is van alles te koop: van vers brood en huisgemaakte decoraties tot ambachtelijk bier en milieuvriendelijke fietsen. Het aanbod op de markt heeft met elkaar gemeen dat het gaat om eerlijke producten van hoge kwaliteit, waar beleving voorop staat. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. De markt wordt gehouden op het Julianaplein van 10.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.demarktvantafel4.nl.

Mini-concert

Het gemengd koor Déjà Vu uit Naarden geeft een miniconcert in het Andreashuis in Naarden-Vesting. Het repertoire bestaat uit popmuziek, musical en ballads. Er worden onder andere werken van Michael Jackson, Simon and Garfunkel en Abba gezongen. Tijd: 14.30 tot 15.15 uur en 15.30 tot 16.15 uur. De toegang is gratis, een bijdrage mag.

Repair Café

Het Repair Café opent weer de deuren. Deze keer komt het 'café' naar het leegstaande pand aan de Vlietlaan waar voorheen Rivièra Maison zat. Bussumers kunnen tussen 10.00 en 13.00 uur langskomen om hun kapotte apparaten te maken.

Spelletjesmiddag

Naast reguliere spelletjes worden in De Palmpit aan de Koekoeklaan door een leerling van het Goois Lyceum ook digitale spelletjes aangeleerd op computer, iPad of tablet. Er kan van alles gespeeld worden. Tijd: 14.00 - 16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

donderdag 1 mei

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 2 mei

Fietsclinic 't Mouwtje

Oudere kinderen krijgen spelenderwijs meer verkeersinzicht in 't Mouwtje. Contact: 035 692 00 32.

dinsdag 6 mei

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

dinsdag 6 mei tot vrijdag 9 mei

Wandelvierdaagse

De Bussumse Wandelvierdaagse gaat weer van start. Bussumse ouderen kunnen meelopen. Ook nu worden er weer leuke routes gelopen, ook voor mensen met een rollator. Er wordt steeds gestart om 14.00 uur. Opgeven kan op 035-6915301. Meelopen kost € 5,-.

DUIZENDSCHOON ouderenzorg VOOR EEN GOEDE OUDE DAG BIJ U THUIS met uw ziektebeeld HET KAN dus geen opname in een verzorgingshuis of hospice, wij doen de indicaties naar het ciz-kantoor, vergoeding zorgkantoor, wij doen 24-uurszorg, 12-uurszorg, 8-uurszorg, nachtzorg, AWBZ zin, pgb, OOK PARTICULIER, voor info 06-42161131 DUIZENDSCHOON HELPT U.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden, beginners & gevorderden. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail:
jaccomullermusic@gmail.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum, 9 euro p/u. Tel.: 06-11412386

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Wie komt ons ophalen van school? Op zoek naar lieve oppas voor 3 kids (11, 9, 6) om verhaal aan te horen, thee te drinken en te halen en brengen naar sporten. Bel 06-51057904.

GARAGEBOX TE HUUR,
Naarden, Keverdijk-Vierhoven.
Tel.: 06-53504070.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis
opgehaald. Tel.: 06-34606808

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd
www.woningontruiming.com
035-5233599

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice
06-26984855.

Voor al uw schilderwerk PMC (paul). Altijd een vrijblijvende offerte. Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring. Info 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Cordon Bleu;
100 gram € 1.29
Ribkarbonade;
100 gram € 0.99

Leverworst;
100 gram € 0.80
Gekookte worst;
100 gram € 1.30
Tomaat/mozarellasalade;
100 gram € 1.35
Kwaliteitslagerij
Marc Broodbakker,
Burg. J. Visserlaan 10,
035-6940045

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Botenligplaats 7x2,65 meter, gehele jaar nabij jachthaven Naarden. Inl.: 06-55301442

Voor al uw strijkwerk bij u thuis op een tijdstip dat u past, 5 dagen per week.
Bel 06-20248864