BussumsNieuws

3 juni 2015

BussumsNieuws 3 juni 2015


Bussumers hebben behoefte aan shoppen op zondag

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussumers hebben er behoefte aan om op zondag boodschappen te kunnen doen. Dat valt te concluderen na de proef met de koopzondagen de afgelopen maanden. Deze week werd het onderzoek naar de behoefte afgerond.

Het afgelopen halfjaar mochten Bussumse zaken voor het eerst 'zondags de deuren openen. Twee derde van de Bussumers geeft aan frequent boodschappen te hebben gedaan op zondag. Vooral de supermarkten werden bezocht, maar ook de rest van de deelnemende Bussumse zaken kon rekenen op toeloop. Het shoppen op zondag werd als goed ervaren, door zowel omwonenden van het centrum als andere bewoners. Meer dan de helft van de bewoners heeft aangegeven dat Bussumse zaken wat hun betreft ook na de proef elke zondag open mogen. Een kwart van de bewoners zegt daar nee tegen.

Behoefte winkeliers valt tegen
De behoefte van de Bussumse winkeliers zelf valt nog wel wat tegen. Het afgelopen jaar opende slechts 10 procent elke week de deuren, het dubbele aantal deed dat eens per maand. De helft van de winkels was geen enkele zondag open. Voor wat betreft de toekomst komen ongeveer dezelfde percentages naar voren.
De BOV reageert tevreden op de resultaten en hoopt dat Bussumse winkels straks elke zondag open mogen. "Er wordt aangetoond dat Bussumers behoefte hebben aan koopzondagen. Daar gaat het om en daar doen we het ook voor. Slechts enkele bewoners hebben geklaagd over overlast. Dat was de grootste vrees van tegenstanders. Kortom: het gaat goed. Bussum doet er goed aan om zaken de kans te geven zondags open te gaan", aldus Brigitta Boonacker.

Twee conducteurs belaagd op Naarden-Bussum

BUSSUM - Mannen zonder kaartje hebben de afgelopen week twee conducteurs belaagd op Naarden-Bussum.

Woensdagochtend betrapte een conducteur een man zonder kaartje. Toen de conducteur de man aansprak, sloeg hij op de vlucht. Op het perron kon hij alsnog worden tegengehouden. Een groep jongeren rond de zwartrijder bemoeide zich met het voorval. Een van de jongeren schopte de conducteur. Deze jongen, een Weesper (17), kon door gealarmeerde agenten worden aangehouden. De conducteur bleek enkele schrammen te hebben overgehouden aan het voorval. De zwartrijder zelf kon ontkomen.

Nog een man zonder kaartje
Een avond eerder was het ook al raak: toen werd een conducteur bedreigd door een andere man zonder kaartje. Dat gebeurde toen de conducteur de gegevens van de man wilde noteren. De man kon even later worden aangehouden. Het gaat om een man van 23 jaar zonder vaste woonplaats.

Bussumse jeugd van start op avondvierdaagse

De eerste paar honderd meter zit erop voor deze enthousiaste kinderen. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Met wederom vele deelnemers aan de start heeft de Bussumse schooljeugd de eerste avond van de avondvierdaagse achter de rug. Maandag was de sfeer op de wandelpaden meteen goed.

De wandeldagen startten maandag op de voetbalvelden van Allen Weerbaar, waarvandaan elke dag gelopen wordt. De deelnemers lopen over meerdere afstanden door Bussum en omgeving. Donderdag is de laatste dag. Dan worden de lopers, zoals elk jaar, met een feestje en een welverdiende medaille onthaald.

185

begrafenissen en asbestemmingen gemiddeld per jaar in Bussum

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. R. Abma
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/06 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 06/06 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. L.A. Versluis
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J.M.E. de Blois
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser; 17.00 u. ds. B. Oosterom
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Doopsgezinde Gemeente B-N dienst in Majellakapel 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. Doornebal
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst; do. 11/06 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Dit is een van minst bekende Verkade-albums van Dr. Jac. P. Thijsse. Die van Lente-Zomer-Herfst-Winter, van het Naardermeer, Langs de Zuiderzee en over De Vecht, die tientallen jaren eerder verschenen, zijn veel populairder geworden en zelfs heruitgegeven.

Ook in dit album is de aanpak en zijn de teksten van Thijsse deskundig en ter zake, en de in te plakken platen maken het extra aantrekkelijk. Dit complete album bevat 27 platen (aquarellen), waaronder veel grote, en zeven zwart-wit tekeningen. Ze tonen het cultuurlandschap van Nederland in de jaren '30. C. Rol, J. Voerman Jr en H. Rol maakten de aquarellen. De grote platen zijn alleen aan de bovenzijde vastgelijmd en als je ze oplicht zie je een toelichting bij de afgebeelde flora en fauna. De platen konden verkregen worden door koek, beschuit, biscuit, waxinelichten, chocolade en suikerwerk van Verkade te kopen. Het boek telt 66 pagina's en is nooit herdrukt. Bevat register. Na het inleidend hoofdstuk worden de volgende landschappen beschreven en getoond: I De Groote Rivieren. II. De Duinen. III. De Plassen en Moerassen. IV. Heide en Vennen. V. Bosschen en Beken. VI. Zuid-Limburg. Een uitgave uit 1937 met roestplekken op diverse pagina's.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Overgang naar een zomers weertype
Na de start van de meteozomer op 1 juni breidt donderdag een gebied van hoge luchtdruk zich over onze omgeving uit. Dat brengt een drastische weersomslag. De wind draait naar oost tot zuidoost en de temperatuur krijgt vrijdag vleugels. Stabiel wordt het niet meteen, want vanaf zaterdag gaat het weer afkoelen na de passage van een koufront met lokaal kans op onweer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt een zonnige dag. Er waait een zwakke tot matige oostenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 20 à 21 graden. Ook vrijdag schijnt de zon volop. De naar zuidoost gedraaide wind neemt iets in kracht toe tot matig. Het wordt een zomers warme dag met een maximum van circa 27 graden. In de avond verschijnt meer bewolking met kans op onweer.

Het weekeinde
Ergens tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag passeert naar verwachting een koufront met kans op onweer. Wanneer het later op zaterdag passeert kan het die dag nog tropisch warm worden tot circa 30 graden. Passeert het eerder dan wordt het zaterdag 21 graden met een naar west gedraaide wind. Zondag is het wederom vrij zonnig met een maximum van 22 graden.

Weetje
De lente van 2015 was de op drie na zonnigste lente sedert 1901 en was tevens vrij droog. De lenteseizoenen van 2007 en 2011 waren nog iets zonniger en ook (zeer) warm. De lente van 2015 was daarentegen vrij koel als gevolg van overheersend noordwesten- tot noordenwinden. Vooral mei was koel met slechts 2 dagen (5 en 11 mei) boven 20 graden, tegen 10 normaal.

Zouden wokkels werkelijk helpen?

Foto: Gerard Buhr

Heerlijk zo'n cryptische kop. Wat is het verband tussen vogels die zich dood vliegen tegen hoogspanningsdraden en deze pittige lekkernij? Geen. Alleen de naam. Of het werkt?

Enige tijd geleden hadden de spoorwegen op een bepaald traject veel last van zwanen die zich tegen de treindraden dood vlogen of ernstig gewond raakten. Er werd een oplossing gevonden door het plaatsen van een soort krulvormige objecten in de draden van de bovenleiding. De zwanen merkten deze kennelijk op en inderdaad leek het aantal aanvaringen minder te worden. Interessante ontwikkeling en wellicht bruikbaar in onze Hilversumse Bovenmeent. Want daar heb ik sinds het begin van het onderwaterzetten van de weilanden in de gaten gehouden welke vogels zich tegen de aldaar lopende hoogspanningsdraden te pletter vlogen. Een indrukwekkend lijstje, hoor! Zo zijn kieviten, grauwe ganzen en knobbelzwanen tot nog toe de koplopers. Echter ook zeldzaamheden zoals de lepelaar en niet lang geleden zelfs een roodhalsfuut. Ook een rosse stekelstaarteend legde het loodje, alsook meerkoeten. Zoals eerder al eens gezegd wordt het merendeel van de vogels nooit gevonden omdat ze zwaargewond in het riet of de hoge begroeiing kruipen. Er zijn ook al verschillende lam geworden eenden en ganzen gesignaleerd die nauwelijks enige toekomst hebben. Er wordt inmiddels bij Natuurmonumenten besproken of de hoogspanningsleidingen ook van optische waarschuwingen kunnen worden voorzien. Maar of die wokkels hier ook zullen werken is maar net de vraag.

Gemeente Bussum houdt 3,5 miljoen euro over

Boekhoff: 'We hebben een goed beleid gevoerd'

Wethouder Boekhoff blikt tevreden terug op het gevoerde beleid. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM – We houden in Bussum over 2014 3,5 miljoen euro over. Dat is mede het gevolg van een jarenlang verstandig en afgewogen financieel beleid, zo zegt wethouder Gerard Boekhoff.

Boekhoff is blij en trots dat Bussum gezond de fusie in gaat. De buffer (algemene reserve) is eind 2014 toegenomen tot 14 miljoen en met drie miljoen reserve voor het sociaal domein heeft Bussum het goed gedaan. "Bussum heeft vooruitlopend op extra taken en bezuinigingen vanuit het Rijk al maatregelen genomen", aldus Boekhoff. Zo is Bussum in mei 2013 op het vlak van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) anders gaan werken; onder meer door de inrichting van Wijzer, een loket op het gemeentehuis waar mensen met vragen over werk en inkomen terecht kunnen. Boekhoff: "De gemeente is hierdoor efficiënter gaan werken en er is meer gekeken naar wat mensen echt nodig hebben. Deze manier van werken is goedkoper en onze dienstverlening wordt als beter ervaren."

Positief resultaat
Het positief resultaat over 2014 is 3,5 miljoen. Dit is ruim boven de 2,1 miljoen die in het najaar van 2014 was voorzien. Deels komt dit doordat er een aantal voorzieningen achteraf niet nodig bleken te zijn. Dit geldt met name voor huisvesting en onderwijs en een uitkering uit het gemeentefonds. Ook de verzelfstandiging van zwembad De Zandzee leverde in 2014 ruim acht ton euro op. Aan de andere kant stegen de uitgaven voor de bijstand en er kwamen per saldo meer mensen in de bijstand dan eruit gingen. Ook is op openbare verlichting fors meer afgeschreven (bijna vijf ton) dan voorzien.

Woonlasten

Van de drie fusiepartners heeft Bussum de laagste woonlasten. Door de fusie ligt er voor hen een verhoging van 40% op de loer. Er ligt een voorstel om het tarief voor de woonlasten voor de inwoners van Gooise Meren gelijk te schakelen aan het tarief van Bussum. Voor de inwoners van Naarden en Muiden betekent dit een aanzienlijke lastenvermindering. De nieuwe raad bepaalt uiteindelijk in januari 2016 de nieuwe tarieven.

Over een paar jaar moeten we het met 6 tot 7 miljoen euro minder doen

Bezuinigingen
Voor Gooise Meren komt er, net als voor alle Nederlandse gemeenten, nog wel een bezuinigingsopgave vanuit het Rijk. De fusiegemeente moet het uiteindelijk over een paar jaar met zes tot zeven miljoen euro jaarlijks minder doen. Eind juni neemt de Fusieraad een beslissing over de begroting voor Gooise Meren. In deze zogenaamde Startnota 2016 Gooise Meren is onder meer opgenomen waar de komende jaren geld aan wordt uitgegeven en waar dit geld vandaan moet komen. De fusie biedt volgens Boekhoff ook veel kansen om zaken slimmer in te richten. Een aantal jaar geleden is de begroting doorgespit op zaken waar op bezuinigd kan worden. Door efficiënter en slimmer te werken blijkt er behoorlijk bespaard te kunnen worden. De inrichting van het loket Wijzer, maar ook een ander beleid bij het vegen van de straten hebben hier al aan bijgedragen. Door de fusie neemt ook het totaal aantal fulltime arbeidsplaatsen van de drie gemeentes af. Van de 400 blijven er na de fusie 350 over. Hiervoor is een sociaal plan opgesteld; gedwongen ontslagen worden niet verwacht. Een slankere organisatie en slimmer werken kan een besparing opleveren van 2,5 miljoen euro per jaar.

Voor het bekostigen van de fusie ontvangt Gooise Meren van het Rijk een budget van tien miljoen euro. Het sociaal plan, de aanschaf van ICT-systemen en inhuur van extern personeel voor specifieke taken wordt hiervan betaald.

Uitgaven voor de bijstand stegen tegen verwachting in

Bussum: nu op volle kracht verder

BUSSUM - Het Bussumse gemeentebestuur reageert tevreden op de stap van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel voor de fusie met Naarden en Muiden aan te nemen. Nu het hele plan doorgaat kunnen de gemeenten op volle kracht verder, zo reageert de gemeente.

De Eerste Kamer nam het wetsvoorstel een week geleden aan. De Tweede Kamer deed dat anderhalve maand geleden ook al. Na jaren wachten weten de gemeenten nu wat er staat te gebeuren: per 1 januari gaan Naarden, Bussum en Muiden op in de nieuwe gemeente Gooise Meren.

Verder bouwen
B en W reageren dan ook verheugd. "Het college van de gemeente Bussum is blij dat er nu duidelijkheid is met betrekking tot de herindeling. Door de fusie ontstaat er straks een krachtige gemeente die opgewassen is voor de taken en uitdagingen die de komende jaren op de gemeente afkomen. We gaan nu volle kracht vooruit om verder te bouwen om voor Gooise Meren een stevige organisatie neer te zetten", zo laat men weten.

Westereng vordert

BUSSUM - Het gaat de goede kant op met het werk aan Westereng-deelplan 4; het werk vordert gestaag.

De aannemer heeft de afgelopen maanden al enkele straten afgerond. Onder meer aan de Fokke Bleekerstraat, de Ruysstraat en een deel van de P.M.R. Versteeghstraat werd al gewerkt. De rest van de straten volgt de komende maanden. Er moet onder meer nog gewerkt worden aan een deel van de Laarderweg en het Pr. Margrietplantsoen.

Feest voor echtpaar Njio-Sluijter

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Feest voor het Bussumse echtpaar Njio-Sluijter. Het paar was donderdag 60 jaar getrouwd. Het echtpaar leerde elkaar kennen toen ze onderweg waren naar het werk. "Een goede collega kende haar. We raakten aan de praat en van het één kwam het ander", vertelt meneer Njio. Een paar jaar later trouwden ze. "Het was een hele leuke dag toen. En nu 60 jaar later houden we nog heel veel van elkaar", vult mevrouw aan. Locoburgemeester Adriana van den Berg bracht donderdag een bezoekje aan het echtpaar om een bloemetje te brengen en een praatje te maken.

Judith Kamerman

Zangeres, zang- en spreekdocent, theatermaakster, zorgverlener
Bussumse sinds haar 21e

Wat doe je overdag?
"Ik werk als zangdocent en zangeres. En ik bied bijzondere zorg aan mensen met dementie. Bijvoorbeeld door muziek maken, verhalen vertellen en eropuit trekken."

Zingen speelt een grote rol in jouw leven?
"Zingen is mijn vak en mijn passie. Twee jaar geleden heb ik het Koor van Vergeten liedjes opgericht waarin mantelzorgers, vrijwilligers en zorgverleners het repertoire kunnen leren zingen en veel plezier kunnen hebben met degenen waar ze voor zorgen. We repeteren onder andere in Naarderheem, samen met de bewoners. En ik ben muzikaal begeleider van Buurtkoor in de Westereng."

Wat heb je met bijen?
"Ik doe een imkercursus. De bijenpopulatie staat erg onder druk. Ik wil mijn steentje bijdragen aan het voortbestaan van bijen. Dus wil ik begrijpen hoe ze werken."

Wat zing je zoal?
"Ik zing allerlei genres. Ik ben klassiek opgeleid, heb in opera's gezongen, maak liederenprogramma's, maar zing net zo lief jazz, musical, en ook heel graag Nederlandse liedjes."

Kan iedereen leren zingen?
"Volgens mij kunnen 99 van de 100 mensen zingen, gewoon een kwestie van doen. Als je iets oefent word je er beter in, dat geldt ook voor zingen. Ik help alleen maar een handje."

Goede en minder goede eigenschap?
"Ik kan mensen inspireren en enthousiasmeren en heb vaak hele goede ideeën. Ik kan niet zo goed organiseren en ook delegeren vind ik moeilijk. Het gaat wel steeds beter."

Wie verdient een pluim?
"Mijn twee zonen van 21 en 17. Ze doen het fantastisch."

Bussum gaat weer lobbyen voor goede toekomst spoor

Gemeenteraad: opkomen voor belangen bewoners

Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum gaat lobbyen voor het verbeteren van het spoor door het dorp. De gemeenteraad heeft daar donderdag nogmaals op aangedrongen.

Het gemeentebestuur gaat er onder meer alles voor doen om de rechtstreekse treinverbinding met Almere na 2020 te behouden. Er bestaan plannen om deze op te heffen. Reizigers tussen de plaatsen zouden dan eerst moeten overstappen op station Weesp. De Gooiboog, waar het treinverkeer tussen Naarden-Bussum en Almere nu nog over gaat, zou straks gereserveerd worden voor intercity's, maar die rijden niet vanaf station Naarden-Bussum. Het gemeentebestuur gaat lobbyen om ervoor te zorgen dat de belangen van bewoners gewaarborgd worden.
Overlast voor bewoners
Volgens de gemeenteraad moet Bussum er alles aan doen om te voorkomen dat bewoners overlast hebben van het kabaal dat het spoor verkeer maakt of dat er meer gevaar komt langs het spoor. Bewoners moeten met de planmakers kunnen meepraten.

Toegang aan westkant
Bussum hoopt eveneens dat er een toegang tot station Naarden-Bussum kan komen aan de westkant van het station. Daar komt straks plek voor, omdat ProRail plannen heeft om enkele sporen weg te halen.

Verlaagd spoor
Als laatste hoopt Bussum nog steeds dat het spoor door het dorp de komende jaren verlaagd aangelegd kan worden. Dat moet vele verkeersproblemen van het centrum oplossen.

Meer verkeer op straat

BUSSUM - Het was afgelopen jaar wat drukker op de Bussumse straten dan het jaar daarvoor. Dat concludeert de gemeente aan de hand van verkeersmetingen het afgelopen jaar.

Het was wat drukker op onder meer de Herenstraat en de Gooibergstraat en rond het spoor, zo laat de gemeente weten. Het was afgelopen jaar dan wel, toch neemt het verkeer de laatste jaren langzaam af. Vooral op wegen waar (na werkzaamheden) nog maar 30 km/uur mag worden gereden daalt het aantal passerende auto's.

De gemeente heeft het afgelopen jaar op 35 punten verkeersgegevens verzameld. Ook nu wordt er weer geteld. De gemeente heeft ongeveer 20 vaste telpunten, maar kan ook op meer plekken gegevens verzamelen.

Bussum Cultureel wordt groter

BUSSUM - Bussum Cultureel wordt groter. Dat heeft de organisatie deze week bekendgemaakt.

Vooral de zaterdag van Bussum Cultureel wordt komende september een stuk grootser opgezet. Normaal gesproken was er alleen op het Wilhelminaplantsoen wat te doen, nu komt Bussum Cultureel ook naar de Kapelstraat, de Nieuwe Brink en de Brinklaan. "Als alle plannen slagen ontstaat zo een 'rondje Bussum Cultureel'", zo laten de mensen achter het evenement weten. Al met al komen er zo'n 60 kramen te staan.

Bussum Cultureel duurt ook deze keer weer 3 dagen. Het evenement wordt gehouden op 4, 5 en 6 september.

Web topvijf

1. Twee conducteurs belaagd op station Naarden-Bussum
2. SDO zet grote stap naar hoofdklasse
3. Herkent u deze mensen?
4. Eerste Kamer akkoord met fusie
5. Theater Spant! haalt weer grote namen naar Bussum

Een armband of sleutelhanger knutselen van afval

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De leerlingen van groep zes van de Juliana Daltonschool waren afgelopen vrijdag druk in de weer tijdens een korte knutselworkshop met afval. Ze namen deel aan het Scholenproject van de Wereldwinkel Bussum. Doel van dit project is leerlingen bewust te maken van dat eerlijk het langst duurt en dat eerlijke handel begint bij henzelf. Ze keken en luisterden ook naar een interactieve presentatie over hoe eerlijke handel de leef- en arbeidsomstandigheden van mensen en kinderen in ontwikkelingslanden verbetert.

Nanny Blank schiet jazzjammers te hulp

Volgend jaar wellicht ook jamsessies in Bussum

Jazzjammers strijken tijdelijk neer in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Vernissage gaf donderdag 28 mei het podium aan het Trio Paul Poulissen. Na de plotselinge sluiting van jazzbrasserie Wakker in Eemnes zaten een aantal muzikanten die daar tweewekelijks op donderdag speelden plotseling zonder plek. Na een ware noodkreet van grand old lady mevrouw R. Muller konden zij neerstrijken in Bussum.

Nanny Blank van Vernissage/Fort Werk IV bood vorige week spontaan de Vernissage als tijdelijk podium aan. In overleg met Poulissen werd hiermee de continuïteit gegarandeerd met nog twee jamsessies voor de zomer. Deze eerste was met ruim tachtig bezoekers een groot succes laat Blank weten. "Het was fantastisch, ongelooflijk wat er afgelopen donderdag gebeurde. Echt een feestje. Van de tachtig bezoekers waren er ook nog eens veertig eters." De sfeer zat er goed in volgens Blank. De reacties van de bezoekers, deels nieuw en deels vaste gasten van jazzbrasserie Wakker, waren positief, aldus een meer dan tevreden Blank. Zelf was ze ook blij met de spontane komst van de eigenaar van Wakker. "Ik vind dat wel bijzonder, hij zong zelfs nog even mee."

2e jamsessie
De tweede jamsessie is op 11 juni en start om 21.00 uur. Ook dan biedt de Vernissage de jazzliefhebbers de mogelijkheid om wat te eten. Blank: "Als dit zo doorgaat dan wil ik het volgend seizoen, na de zomer, zeker een kans geven."

Snel maatregelen parkeren Gewest

BUSSUM - De gemeente Bussum gaat meer doen om parkeerproblemen rond het Gewestkantoor aan te pakken. Dat gebeurt na vragen van de gemeenteraad.

Bewoners rond het gebouw klagen al langer over parkeerproblemen. Ze vrezen dat hun problemen een stuk erger worden als er straks appartementen worden gebouwd en dus meer bewoners met auto's gaan komen. Een onderzoek naar de parkeerproblemen oordeelt echter dat de buurt voldoende parkeerplekken heeft en dat na enkele te nemen maatregelen zoals extra parkeerplaatsen, alles zal meevallen. Dat gemeenteraad vond dat donderdag echter onvoldoende.

Wethouder Nen van Ramshorst zegde de gemeenteraad toe, na een breed gesteunde motie van de GOP, om te onderzoeken of er extra maatregelen genomen kunnen worden. Zo wordt gekeken of er nog meer parkeerplekken gemaakt kunnen worden, of de parkeerduur op de blauwe zone verder verkort kan worden en of er strenger gecontroleerd kan worden op foutparkeren.

De gemeente gaat haar best doen om de aanbevolen maatregelen van het onderzoeksrapport versneld door te voeren.

Spinnen voor paviljoen chemotuin

BUSSUM - Sportievelingen kunnen zondag 7 juni vanaf 11.00 uur meedoen met een Spin-a-thon bij Squash en Wellness. De opbrengst is bedoeld voor de aankleding van het paviljoen chemotuin in het Tergooi ziekenhuis.

Het startschot wordt gegeven door wielerliefhebber, internist-oncoloog van Tergooi en initiatiefnemer van de chemotuin Pieter van den Berg. Speciaal voor dit evenement zal dit Sport & Lifestyle center haar deuren openen voor leden en niet-leden en toeschouwers uit het Gooi.

Iedereen kan meedoen: getrainde en niet-getrainde spinners of niet-sporters die het spinnen eens willen proberen. Het spinnen gebeurt onder leiding van instructeurs van Squash & Wellness en er is een dj. De inschrijfkosten zijn 15 euro per uur en 30 euro per 3 uur. Opgeven kan bij de balie of via de site van de sportschool.

Klachten over verkeer Comeniuslaan

BUSSUM - Bewoners van de Comeniuslaan ervaren steeds meer verkeers- en parkeeroverlast. De gemeente moet dat probleem eens onder de loep nemen. Dat stelt Hart voor Bussum.

De straat staat volgens Hart voor Bussum vaak vol met, vaak fout, geparkeerde auto's. Hart voor Bussum heeft klachten gehoord dat auto's zelfs opritten naar woningen blokkeren.

Het hele probleem komt onder meer door onduidelijke regels: een deel van de straat hoort bij Bussum en de overkant bij Naarden. Aan de twee kanten van de straat gelden verschillende parkeerregels. Aan de Bussumse kant moeten bewoners een vergunning hebben om te kunnen parkeren, aan de andere kant is een blauwe zone en worden ook vergunningen afgegeven aan bedrijven. "Het kan allemaal een stuk beter en duidelijker", stelt Hart voor Bussum.

Gevaar, overlast en schade
Naast de parkeerklachten zorgt ook het verkeer voor problemen. Er komt steeds meer verkeer door de smalle straat. Soms zelfs, ondanks het verbod, vrachtverkeer. Dat zorgt voor onveiligheid, overlast en schade.

Al langer problemen
Bewoners klagen al langer over de problemen, maar zeggen niet gehoord te worden door zowel de gemeente Bussum als Naarden.

Hart voor Bussum kwam donderdag met een oproep om het probleem onder de loep te nemen. Er gaat later verder over gesproken worden.

Nederlands hockeyteam komt naar Bussum

BUSSUM - De Nederlandse vrouwenhockeyploeg speelt volgende week zaterdag een oefenduel op de velden van Gooische.

De hockeydames oefenen op de velden van de Bussumse hockeyclub tegen Nieuw-Zeeland. De ploeg loopt daarmee warm voor halve finales van de Hockey World League een week later en de EuroHockey Championships van augustus.

Het duel start volgende week zaterdag om twee uur. Voorafgaand spelen de hockeysters van Gooische om half één een duel tegen oud-speelsters van het Nederlands team.

Een toegangskaartje kost € 6,75 en kan gereserveerd worden op www.gooische.nl.

Beheerder Ynze van der Schaaf: 'Een bijzonder en mooi vak'

Een kijkje op de twee begraafplaatsen van Bussum

De twee Bussumse begraafplaatsen hebben samen tussen de negen- en tienduizend graven. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM - Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de twee begraafplaatsen in Bussum of gewoon uit interesse wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van een begraafplaats: op zaterdag 6 juni doen de twee gemeentelijke begraafplaatsen van Bussum, de Algemene begraafplaats en de Rooms-Katholieke begraafplaats voor het eerst mee met de Week van de Begraafplaatsen.

10 hectare

De Algemene begraafplaats en de Rooms-Katholieke begraafplaats hebben een totale oppervlakte van bijna 10 hectare. Het oudste gedeelte, de oude Rooms-Katholieke begraafplaats, dateert uit 1823; de Algemene begraafplaats werd in 1886 in gebruik genomen. In 1952 is een nieuw gedeelte aangelegd. Door alle uitbreidingen ontstaat een afwisselend beeld, deels parkachtig en soms met een meer intieme sfeer.

Er heerst een serene rust, de zon komt wat aarzelend door. Een mooi moment voor een rondleiding over beide begraafplaatsen. Beheerder Ynze van der Schaaf vertelt over zijn werk en de geschiedenis van de begraafplaatsen en laat de meest bijzondere plekken zien. De beide begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over. Alleen voor het oudste gedeelte, de oude Rooms-Katholieke begraafplaats die dateert uit 1823, moet de bezoeker de weg oversteken. Op dit deel liggen de prominenten van Bussum begraven, de Dreesmannen, Anne Biegel, en natuurlijk Dr. Frederik van Eeden. Bijzonder is ook het keldergraf voor priesters waar in 1835 de eerste geestelijke werd begraven. Het beheer van deze oude rooms-katholieke begraafplaats ligt in handen van de stichting tot behoud van de oude Rooms-Katholieke begraafplaats te Bussum. Het beheer van de nieuwe Rooms-Katholieke en de Algemene begraafplaats is in handen van Van der Schaaf en zijn mensen. In de tien jaar dat hij hier werkt heeft hij zijn hart verpand aan deze plek "Het is een oase van rust, vooral in de vroege ochtend als je de vogels hoort en de eekhoorns en konijnen ziet rondrennen. Het is ook een mooi en bijzonder vak", vertelt hij verder. "Ik begeleid uitvaarten, maar zoek ook met mensen graven uit. Dat kunnen mensen zijn die net iemand verloren hebben, maar ook mensen die terminaal zijn en zelf een plek komen uitzoeken. Dan komt het wel heel dichtbij en dat raakt wel. Dat is soms pittig en confronterend maar ook relativerend." De band die Van der Schaaf daarmee opbouwt met mensen vindt hij bijzonder.

Begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over

Nieuwe urnentuin
De voorbereidingen voor de nieuw urnentuin zijn in volle gang. Op 6 juni wordt dit gedeelte geopend door wethouder Nen van Ramshorst. De urnentuin grenst aan de bestaande urnentuin en is eigenlijk een uitbreiding. Van der Schaaf vertelt dat mensen steeds meer een eigen invulling willen geven en ook dat de keuze voor een asbestemming zal toenemen. De plannen voor een natuururnentuin in een stukje bos op de begraafplaats passen in deze ontwikkeling.

Ecologisch
Een andere trend die aandacht krijgt is zichtbaar op het oude deel van de Algemene begraafplaats. Hier wordt ecologisch groenbeheer toegepast en de enorme rododendrons vormen een natuurlijke scheidingswand. "We creëren met deze wijze van groenbeheer de sfeer van vroeger. De begraafplaats oogt zo ook natuurlijker. We laten de grond verschralen, maaien twee keer per jaar en daardoor ontstaat vegetatie die je normaal niet ziet."

In het keldergraf werd in 1835 de eerste geestelijke begraven

Programma 6 juni
De open dag start om 13.00 uur met een ontvangst in de aula op de Algemene begraafplaats, waarna om 13.30 uur de opening van de nieuwe urnentuin door wethouder Nen van Ramshorst plaatsvindt. Daarna kunnen bezoekers zich aansluiten voor een rondleiding over de Algemene begraafplaats, gevolgd door een rondleiding over de oude Rooms-Katholieke begraafplaats. De middag wordt rond 15.30 afgesloten in de aula.

Markt van de Groenteclub: lekker leven, goed eten

Rondkijken, proeven en je laten verrassen. Foto: Eigen foto

BUSSUM - Slow coffee, natuurlijke oliën, vintage woonaccessoires en hippe breisels: op de Markt van de Groenteclub geven kleine ondernemers die lid zijn van de Groenteclub een kijkje in hun 'eigen keuken'.

Initiatiefnemer van de Groenteclub Barbara Bolt organiseert samen met tal van vrijwilligers deze jaarlijkse markt. "Er zijn in Bussum en omgeving zo veel mensen die met veel passie en talent prachtige producten maken. Hiermee creëren we een plek waar ze hun producten en talenten kunnen laten zien en er ook wat over kunnen vertellen" Ze is blij met het brede aanbod en het enthousiasme van de deelnemers. Uiteraard is er ook een kraam van de Groenteclub met heerlijke biologische groenten en fruit. Een imker is aanwezig met informatie, eigengemaakte honing en aanverwante producten.

Breder publiek
Maar het idee achter deze markt is breder. Bolt: "We willen echt een breder publiek bereiken. Er zijn steeds meer mensen die bewust willen leven en bewust willen eten. Wij willen laten zien dat dat ook kan wanneer je je talent en creativiteit inzet. Daarvoor hoef je echt niet over een groot budget te beschikken."

De Markt van de Groenteclub wordt gehouden op 6 juni op het buitenterrein van de Bommelburcht aan de Abraham Kuyperlaan 18B van 10.00 tot 15.00 uur. Er zijn diverse kraampjes, er is livemuziek en kinderen kunnen een vis vilten voor de Plastic Soup Foundation.

Win kaarten voor Rob de Nijs!

Rob de Nijs komt naar theater Spant! Foto: Roland Hermans

Rob de Nijs staat al decennia aan de top. Waar andere artiesten vroeg of laat gaan leunen op het vertrouwde blijft hij in beweging; op zijn meest recente albums verkent De Nijs nieuwe wegen. Uiteraard zingt hij tijdens zijn befaamde theatershows nog altijd zijn bekende nummers, maar hij grijpt ook graag terug op mooie albumtracks. En altijd is daar die stem waarmee hij kan rocken, maar ook puur gevoel van romantiek kan vertolken.

Rob de Nijs komt op vrijdag 12 juni naar theater Spant! Kans maken op kaarten? Stuur voor 9 juni een e-mail naar prijsvraag@spant.org. Prijswinnaars worden door Spant! op 9 juni bekendgemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Filmhuis Bussum

'Geronimo'.

Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
KURAI KURAI – TALES ON THE WIND plaatst verhalen over mensen en hun ongewone veerkracht.
Passie op het Engelse platteland in FAR FROM THE MADDING CROWD, naar Hardy's roman uit 1874.
Fascinerende actiefilm MANGE TES MORTS onthult de kwetsbaarheid van vier ogenschijnlijk bikkelharde jongens.
In IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS probeert een gedreven aanklager in het naoorlogse Duitsland tegen de stroom in de waarheid bloot te leggen.
THE DARK HORSE ontroert wanneer een bipolair schaakgenie zich inzet voor achtergestelde jongeren.
In CHARLIE'S COUNTRY probeert Aboriginal Charlie, getergd door blanke wetten, een leven in de Australische outback, tussen kristalhelder zingende vogels en insecten.
GERONIMO is een kleurrijke West Side Story-nieuwe stijl. In Zuid-Franse banlieue; vol fantastische muziek- en dansscènes.
Het coming-of-agedrama ZOMER laat jonge mensen zien die hun eigen weg willen gaan, maar toch met elkaar vergroeid zijn.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
SPECIALS: Verdi's opera IL TROVATORE.
JEUGDFILMS: SHAUN HET SCHAAP: DE FILM! en PIEPKUIKENS.

Versa vrijwillgerscentrale

'De Palmpit' zoekt een secretaris voor het versturen van agenda's en notulen, het bijhouden van verjaardagen en jubilea, opmaken van verschillende lijsten en formulieren en het verrichten van voorkomende bestuurstaken. (9227)

Versa vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt een telefoniste. Ervaring met een computer is gewenst. Het is voor de maandagochtend van 9.45 tot 12.15 uur. (9212)

Stichting de Gooische Ark zoekt een aantal klussers voor het schuren en in de verf zetten van de voerschuur op het hertenkamp. (9225)

donderdag 4 juni

Tuinzaallezing

Tuinzaallezing door Vanessa van Koppen over de betekenis van eten in het christelijke geloof onder de titel 'Brood, Geloof en Liefde'. Met aansluitend een glas wijn en versnaperingen. Locatie: Remonstrantse Kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 7,- leden en vrienden, € 12,- gasten.

Open Eettafel

Open Eettafel, elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 6,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

vrijdag 5 juni

Boekenmarkt

Boekenmarkt: vrijdag 5 juni van 12.00 tot 17.00 uur en zaterdag 6 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Andreashuis, Turfpoortstraat, Naarden-Vesting. Georganiseerd door stichting De Poorters van Naarden. Meer informatie: 035-6947471 of 06-52084455. www.poorters.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Allen welkom. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

Broodje+

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur een broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 en www.ruimte-bussum.nl.

zaterdag 6 juni

Markt Groenteclub

Markt van de Groenteclub met diverse kraampjes. Locatie: De Bommelburcht, Abraham Kuyperlaan in Bussum. Van 10.00 tot 15.00 uur.

Repair Café

Repair Café in Denksportcentrum, Nieuwe Englaan 6, Bussum. Van 10.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis. Meer informatie: www.repaircafebussum.nl.

Versa Welzijn

Versa Welzijn staat op het Lowbudget Festival. Locatie: voormalige Concordiastudio, Graaf Wichmanlaan 46, Bussum. Van 14.00 tot 20.00 uur. Toegang gratis.

Garageverkoop

Garageverkoop van 14.00 tot 16.00 uur. Locatie: garagebox 348 Iepenlaan, Bussum. Opbrengst is voor activiteiten voor de bewoners van de Iepenflat en aanleun Zandzee.

Theater Kameleon

Theater Kameleon speelt haar voorjaarsvoorstelling 'Ciske de rat', een gecombineerde productie van jeugdafdeling en de senioren. Locatie: Spant! Bussum. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie: www.toneelverenigingkameleon.nl. Kaarten vanaf € 7,50 via 06-5105 7938 en 06-4000 7937.

GAD

Scheidingsstation GAD sluit om 15.00 uur in plaats van 16.00 uur in verband met het 25-jarig jubileumfeest van de GAD dat die dag gevierd wordt.

zaterdag 6 juni tot zaterdag 13 juni

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar Museum Prinsenhof in Delft. Zondag naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Maandagmiddag gaat de bus naar restaurant de Paddenstoel in Hollandsche Rading voor een pannenkoek. Dinsdag naar museumwerf 't Kromhout in Amsterdam. Woensdag gaat de bus naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een lunchconcert. Donderdag gaat de bus een dagje naar Gouda en vrijdagavond naar Rob de Nijs in Spant! in Bussum. Tot slot gaat de bus zaterdag 13 juni naar Scheveningen voor Vlaggetjesdag en de Hollandse Nieuwe. Kijk op bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Opgeven en vragen: maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur, 035-7504192.

zondag 7 juni

Vesting Achterom

Vestingtuinen Achterom, kijken in een aantal tuinen van vestingbewoners. Tussen 11.00 tot 16.00 uur. Plattegrond op de dag zelf af te halen op de St. Annastraat naast nr. 40, op het Ruysdaelplein tussen nr. 21 en 23 en bij het Bezoekerscentrum, Utrechtse Poort.

Spin-a-thon

Een speciale Spin-a-thon voor een regionaal goed doel: de chemotuin van Tergooi. Locatie: Squash & Wellness in Bussum. Aanvang 11.00. Aan deelname zijn kosten verbonden. Informatie en aanmelden: www.squashenwellness.nl.

Bibliotheek

Bibliotheek Naarden-Bussum is open van 13.00 tot 1700 uur tijdens de Bussumse koopzondag. Locatie: Wilhelminaplantsoen 18, Bussum.

Powerpointshow

Een powerpointshow op groot scherm door John Zijdel. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang: € 2,-. Informatie via 035-693878 en www.depalmpitbussum.nl.

woensdag 10 juni

Vakantiesoos Trefpunt

Vakantiesoos voor ouderen in het Trefpunt. Vier middagen, met veel ruimte voor ontmoeting. Ds. Nico den Bok vertelt iets over zijn passie voor kunst. Locatie: Trefpunt (naast de Verlosserkerk) H.A. Lorentzweg 59, Bussum. Aanvang: 14.00 uur.

Bridge Trefpunt

Zomer bridgedrives bij Bridgeclub Trefpunt. In de zomermaanden iedere woensdagavond. Deelname: € 2,50 per persoon per avond. Inschrijven tussen 19.00 en 19.20 uur. Aanvang 19.30 uur. Locatie: Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden. Informatie: 035-6932392 of 035-6934276.

Fietstocht

Fietstocht van maximaal 35 km met Bellefleur. Start 11.00 uur, vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a, Naarden. Informatie: Gré Poort, 035-6951686, www.wocbellefleur.nl.

Muziek voor Peuters

Muziek maken voor Peuters in de Speeltuin. Cursus met 4 lessen. Start vanaf 10 en 12 juni. Locatie: Paviljoen Heidezicht, Randweg 203, Bussum. Aanvang lessen: 10.15 uur. Kosten: € 40,-, info@degooischemuziekschool.nl. Inschrijven: www.degooischemuziekschool.nl.

zaterdag 13 juni

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag in WOC De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum een inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Brik & Brak-markt

Naarderheem houdt een Brik & Brak-markt, waarvan de opbrengst gaat naar dagcentrum Sunrise en verzorgingshuis Rainbow in Moldavië. Er wordt van alles verkocht. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Braderie

Braderie op de Mackaylaan in Naarden, van 10.00 tot 15.00 uur.

SchakelTheater

Toneelvereniging De Schakel speelt vijf eenakters in haar clubgebouw annex SchakelTheater aan de Huizerweg 58E in Bussum. Op zaterdag 13 juni om 20.00 uur en zondag 14 juni om 14.00 uur. Een avondvullend programma van drie eenakters/sketches en twee monologen. Kaarten: € 7,50 per stuk. www.toneeldeschakel.nl.

Reünie

Reünie Willem de Zwijger College. Van 15.00 - 21.00 uur. Aanmelden via www.reuniewdzbussum.nl. Inlichtingen: 040-2230088 en info@123reunie.nl.

zondag 14 juni

Slootjesdag

Slootjesdag met onder meer Scouting Erica Bussum. Zelf waterdiertjes vangen en informatie over waterjuffer, bootsmannetje en schrijvertjes. Na afloop zelf een broodje bakken op een vuurtje. Locatie: Cruysbergen. Verzamelen op: Troephuis Scouting Erica Bussum, Nieuwe 's-Gravelandseweg 68, Bussum. Aanvang 13.30 uur, duur 2 uur. leeftijd 6 - 11 jaar, deelname € 3,-. Aanmelden via jeugd.ivngooi@gmail.com, voor 12 juni 24.00 uur. Meer informatie: www.ivn.nl.

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont om 14.30 uur een mooie dvd op groot scherm. Aanvang 14.30 uur, toegang € 2,-.

dinsdag 16 juni

Kledingverkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Tevens sieradenreparatie en -verkoop door Nelleke van Riel.

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Concert

Sufi Qawwali-zangeres Anandita Basu treedt op in studio Concordia. Anandita Basu geldt als een van de grootste vrouwelijke Qawwali-zangeressen van deze tijd. Aanvang 19.30 uur, toegang: vrijwillige bijdrage.

maandag 8 juni

Workshop

Workshop Landschaptekenen en -schilderen bij atelier Ton de Kruijk, Landstraat 107. Van 8 t/m 13 juni. Informatie: www.tondekruijk.nl of 035-6932377.

vrijdag 12 juni

Bustocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is de dagtocht Maas en Waalcruise. Vertrek: 09.30 uur. Kosten: € 48,50. Thuiskomst: ca.17.30 uur. U kunt zich uiterlijk 5 dagen voor vertrek opgeven bij Eva Kooiman op 035-6939695

woensdag 17 juni

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt de eerste fietstocht van dit jaar gehouden, een korte fietstocht van ± 30 km met bestemming Muiderberg en mogelijk kersen plukken in de polder. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. De deelname is gratis en op eigen risico.

zaterdag 20 juni

PvdA Ombudsteam

Ombudsteam in De Palmpit. Locatie: Koekoeklaan 3, Bussum. Iedere zaterdag. Inloopspreekuur tussen 10.00 en 11.00 uur Iedereen met vragen en/of suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Maatschappelijke Pitch

Finale van 'De Maatschappelijke Pitch'. Maatschappelijke initiatieven strijden om een door het PMONB beschikbaar gestelde financiële ondersteuning. Iedereen kan zijn of haar idee aanmelden via info@pmonb.nl onder vermelding van 'De Maatschappelijke Pitch'. Meer informatie: 06-27097438 en info@pmonb.nl.

zondag 21 juni

Soosmiddag

Soosmiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Knderen van muziekschool Josien de Roode verzorgen een optreden. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

dinsdag 23 juni

Expositie

Expositie in de hal van De Heul, Koekoeklaan 3, Bussum. Van 23 juni tot 1 oktober. Schilderijen van de leden van twee schildersclubs van De Palmpit.

woensdag 24 juni

Fietstocht

Fietstocht met Bellefleur, onder leiding van de buurtsportcoach. Start om 10.00 uur vanaf Bellefleur, Mackaylaan 11a, Naarden. Lengte van de tocht maximaal 35 km. Informatie: Bianca Wieman, buurtsportcoach. 06-39 63 46 84. www.wocbellefleur.nl.

vrijdag 26 juni

Discozwemmen

Zwembad de Lunet houdt weer discozwemmen voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Aanvang 19.00 uur. Aanmelden kan op www.sportcentrumdelunet.nl. A-diploma verplicht.

Hoofdklasse lonkt voor SDO

SDO verslaat Alphense Boys en kan komend weekend promoveren

Groot feest na de twee doelpunten. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het leek de afgelopen jaren een grote droom, maar er bestaat een grote kans dat het nu toch gaat gebeuren: SDO kan nog promoveren naar de hoofdklasse. De Bussumse voetballers wonnen afgelopen weekend het eerste duel tegen Alphense Boys met 1-2 en kunnen het nu het komend weekend afmaken.
SDO speelde afgelopen weekend dan wel op de velden van Alphense Boys, maar zal af en toe hebben gedacht dat het gewoon aan de Dr. Abraham Kuyperlaan stond te voetballen. Met bussen en auto's kwamen ongeveer 250 Bussumse supporters met de club mee naar Alphense Boys om SDO de steunen.
SDO startte behoudend en gokte op succes van de snelle aanvallers. Alphense Boys probeerde de bal het werk te laten doen, maar kon nauwelijks voor gevaar zorgen. Het eerste moment dat de ploeg wel een kans kreeg, had SDO meteen een antwoord klaar en kwam het met een snelle counter op voorsprong. Rick van der Velden veroverde een terugvallende bal en stuurde topscorer Maikel van Latum weg. De rechteraanvaller van de Bussumers schoot de bal hard en laag tegen de touwen, waardoor SDO op voorsprong kwam.

Na rust meer druk
Na rust drong Alphense Boys meer aan en kwamen er een paar goede kansen voor de ploeg. Vlak na rust leek Alphense Boys een tegentreffer te maken, maar SDO-keeper Rolf Hazelaar kon de bal knap redden. De kans was een voorbode van meer kansen van de tegenstander. Alphense Boys bleef druk zetten op de goal van SDO. De ploeg kon echter geen doelpunten maken. SDO deed dat vlak voor de slotfase wel. Na goed aangeven van Maikel van Latum kon Veirano Slager de bal langs de keeper van de tegenstander koppen, waardoor de zege voor SDO zeker was. Alphense Boys had op het laatste moment toch nog een antwoord met een goal, maar het doelpunt kwam te laat om SDO nog van de zege af te houden.

Goede kans
Met de zege op het veld van Alphense Boys maakt SDO komend weekend een grote kans om te promoveren naar de hoofdklasse. Dat mag knap genoemd worden: pakweg 4 jaar geleden speelde ongeveer dezelfde spelergroep nog 4 klasses lager.

SDO kon het gevaar van Alphense Boys goed temperen. Foto: Johan van der Geest

Nu kunnen de Bussumers, komend weekend vanzelfsprekend weer gesteund door een grote supportersschare, dus weer een stap naar boven zetten. Het duel start zondag om 14.30 uur.

Bussumse hockeysters op achterstand: promoveren wordt zware klus

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het wordt voor de hockeysters van Gooische een hele klus om te promoveren naar de overgangsklasse. De ploeg verloor afgelopen weekend het eerste play-offduel tegen Rotterdam: 2-4.

De Bussumers werden vooral de eerste fase van het duel overrompeld door Rotterdam. De tegenstander zette veel druk. Halverwege de eerste helft kwam Rotterdam op voorsprong. De Bussumers konden pas na rust wat terugdoen. Na de treffer leek de ploeg even op te leven, maar een echte ommekeer bleef achterwege. De Bussumers moeten Rotterdam nu komende zaterdag verslaan om nog te kunnen promoveren.

Goede kans op klassebehoud
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend een eerste stap gezet naar klassebehoud. De Bussumers wonnen, met wat hangen en wurgen, het eerste play-offduel tegen MOP: 3-4.

Goed slot voor HCAW

BUSSUM - Met twee zeges op promovendus DSS hebben de honkballers van HCAW de eerste helft van het honkbaljaar goed afgesloten. Afgelopen donderdag wonnen de Bussumers met 1-0, zondag was de ploeg met 4-8 eveneens te sterk. Zaterdag werd HCAW wel verslagen: 3-5.

HCAW had donderdag aan twee honkslagen voldoende om DSS te verslaan. Op een honkslag van Max Clarijs kon Gianni Frolijk een punt scoren voor de Bussumers. Zaterdag kwam HCAW aanvallend tekort om weer punten te pakken tegen DSS. Een dag later was HCAW aan slag een stuk sterker en konden de Bussumers na een spannend duel met 4-8 weer twee punten pakken.

HCAW heeft de eerste helft van het honkbaljaar afgesloten met een zevende plaats. Met elf punten staan de Bussumers een punt achter op DSS, maar zes punten boven de nummer laatst Mampaey The Hawks. Volgende week staat het volgende duel op het programma.

Allen Weerbaar komt tekort

BUSSUM - Geen feest afgelopen weekend voor Allen Weerbaar. De Bussumse voetballers konden tegen Real Sranang afgelopen weekend geen potten breken (1-3) en verspeelden hun kans om te promoveren.

Allen Weerbaar kwam op achterstand te staan, maar leek daarna sterk terug te komen. Met een tegentreffer en een strafschop kreeg de ploeg een goede kans om op voorsprong te komen. Topscorer Ferhat Ayranci faalde echter vanaf elf meter. Real Sranang sloeg daarna toe en maakte nog twee doelpunten.

Zege voor DOC

BUSSUM - De korfballers van DOC hebben afgelopen weekend hun laatste duel gewonnen. De Bussumers hadden aan één doelpuntje meer dan de tegenstander voldoende voor twee punten: tegen Oosterkwartier werd het 8-9.

De twee ploegen waren aan elkaar gewaagd en beantwoordden elkaar steeds met doelpunten. Na de eerste helft stond het 5-5. Na de rust maakte DOC wel wat foutjes, maar bleef de ploeg goed aanvallen. Vooral de slotfase van de Bussumers was sterk en dat leverde de ploeg ook een zege op.

Genieten van audio en video

Richard Hein laat zijn klanten graag genieten van goed en mooi geluid. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Met zijn jarenlange ervaring is het niet verwonderlijk dat audiospecialist Richard Hein nu zijn eigen winkel heeft geopend. Onder de naam Hifi & more wil hij het publiek laten genieten van goede audio en video en alle nieuwste snufjes op dat gebied.

Hifi & more opende afgelopen weekend de deuren aan de Huizerweg 24 in Bussum. De voormalige roze kinderwinkel oogt nu strak. De grote verrassing is te vinden in de kelder waar twee knusse huiskamers zijn opgesteld om eens rustig te kijken naar een grote smarttelevisie en het surroundgeluid echt te ervaren.
Dockingstations, smarttv's tot 1.75 meter breed, surround versterkers, speakers en hippe draaitafels, netwerkspelers: alles is verkrijgbaar. En hoe je ook muziek of televisie wilt kijken, Hein is van alles op de hoogte. Hij is niet voor niets als enige in de omgeving dealer van het populaire merk Sonos.
Ook enthousiast is hij over de netwerkspelers. "Een hele mooie manier om alles wat op internet, je mobiel of computer staat de huiskamer in te brengen. Het is ook een radio- en cd-speler in één. Kortom, geen gedoe met verschillende apparaten meer."
Wie een goed advies wenst met uitleg, garantie en eventueel installatie is van harte welkom bij Hifi & more.

Probeer zelf een scootmobiel uit

Testdag op 6 juni

Bas Veerman van FullMobility. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Zo veel scootmobielen, maar welke is de juiste? Om zelf het gevoel te ervaren organiseert FullMobility in samenwerking met Vivium aanstaande zaterdag 6 juni een testdag op de parkeerplaats bij Huize Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 in Bussum.

Bas Veerman van FullMobility weet als geen ander hoeveel mensen worstelen met de aankoop van een scootmobiel. "Daarom hebben we deze testdag in het leven geroepen. Een laagdrempelige manier om te kijken wat er op de markt is. Het begint met het inventariseren van de wensen. Wat is belangrijk? Bijvoorbeeld hoe snel de scootmobiel kan of hoe groot het bereik is?" De scootmobielen die in aanmerking komen, kunnen vervolgens worden getest op een speciaal uitgezet parcours onder leiding van een ergotherapeut of adviseur. Er wordt ook gekeken of het verantwoord is om op de scootmobiel te rijden. "Als er drempels zijn, kijken we hoe die weggenomen kunnen worden, bijvoorbeeld door een rijles. Het wordt een leuke middag van 13.30 tot 16.30 uur met een hapje en een drankje. Iedereen is welkom." Wie zeker wil zijn van begeleiding bij een ritje kan bellen met FullMobility op 035-760 1580.
.

Keesje Fokker

'Ik vergeet je niet' is het thema dit jaar van de Week van de begraafplaats. Op zaterdag 6 juni kunt u Bussumse begraafplaatsen bezoeken. 's Middags worden er rondleidingen gegeven. Vanaf 13.00 uur is de start in de aula van de Algemene begraafplaats. Meer over het programma vindt u op www.bussum.nl en, over Naarden, op www.naarden.nl. Hier staan we stil bij een paar plaatsen om die niet te vergeten.

Zoals Keesje Fokker. Het kwam vroeger wel meer voor dat een kind dezelfde naam kreeg als zijn jong overleden broertje. De eerste Keesje overleed in 1926. Hij was 5 jaar. Het jongetje dat in 1927 geboren werd kreeg dezelfde naam, maar overleed toen hij 4 jaar was. Ze zijn beiden begraven op de Oude Rooms Katholieke begraafplaats van Bussum. De begraafplaats is er al vanaf 1822.

Johannes Foulon.
De muur op de Israëlische begraafplaats van Naarden.
Grafmonument van burgemeester Jonkheer Reinier van Suchtelen van de Haare.

Johannes Foulon werd 'De Dominee' genoemd. Omdat hij zo stil was, zei de familie. Ik zou juist praters 'dominee' noemen. Verschillende ervaringen dus. Johannes kwam uit een geslacht van woonwagenbewoners; die trokken van plaats naar plaats, maar verblijven nu al weer enige generaties in Naarden/Bussum. Zijn graf is op de Oude Katholieke; de ingang is bij het spoorperron.

Van een heel andere orde is dit grafmonument van burgemeester Jonkheer Reinier van Suchtelen van de Haare op het oude gedeelte van de Algemene Begraafplaats. Hij overleed 20 maart 1909 op de leeftijd van 75 jaar en een jaar later kwam dit monument op zijn graf. De begraafplaats is al vanaf 1886 in gebruik.

[Rechts aan het einde van de Brediusweg liggen drie Naardense begraafplaatsen op het grondgebied van Bussum. De meest bijzondere is de Israëlitische van 1830 met veel Hebreeuwse opschriften. Een muur herinnert aan de velen die in de jaren 40-45 zijn omgekomen en geen graf hebben gekregen. Hier is geen rondleiding. Wel zaterdagmorgen op begraafplaats Nieuw Valkeveen.

Tekst en foto's:

Klaas Oosterom

Geweldige jaarmarkt

Heel veel kraampjes. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De jaarmarkt in de Keverdijk was afgelopen zaterdag weer een groot succes. Jong en oud genoot van de vele kraampjes en de georganiseerde activiteiten.
Zowel particulieren als professionals hadden allerlei leuke spulletjes te koop. Helaas deden de pinautomaten in de wijk het niet, maar dat kon de pret niet drukken. De Wallenkraaiers zorgden voor een vrolijke noot en er waren nog meer optredens. Ook de brandweer deed mee en de springkussens konden rekenen op vele uitzinnige kinderen.

Zelfgebakken koekjes. Foto: Jessica de Jong
De brandweer is paraat. Foto: Jessica de Jong
Buitenlandse hapjes proeven. Foto: Bob Awick
Een zweefmolen voor de kinderen. Foto: Bob Awick
De Wallenkraaiers spelen vrolijke muziek. Foto: Bob Awick
Gezellig over de braderie. Foto: Bob Awick

Comeniusschool viert haar 95-jarig bestaan

Een kleine school waar je groot kunt worden

Leerlingen luisteren aandachtig naar de lessen van 'Comenius'. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

NAARDEN - Feest was het op 26 mei bij de Comeniusschool. Aanleiding was het 95-jarig bestaan van de school. Ouders, leerkrachten en leerlingen: iedereen werd erbij betrokken. Naast verschillende activiteiten was er ook aandacht voor de geschiedenis van de school.

Sean Houffelaar, een oud-leerling, speelde voor Comenius

Frank Buhr, al jarenlang verbonden als leerkracht aan de Comeniusschool, vertelt enthousiast over het jubileum en de historie van de school. "In de jaren twintig werd er gezocht naar een vaste locatie in Naarden waar openbaar onderwijs plaats kon vinden. Naast de bestaande christelijke en katholieke scholen was er behoefte aan een school die voor iedereen toegankelijk was. Dat was het startsein voor de Comeniusschool. De eerste locatie was aan de Pater Wijnterlaan en sinds 1972 is de school gevestigd op de huidige locatie aan de Cort van der Lindenlaan. Na de val van de muur bezochten veel Tsjechische delegaties onze school om te kijken hoe er onderwijs gegeven werd." Niet zo heel verwonderlijk, want Comenius werd geboren in Tsjechië.

Les over Comenius
Op de feestdag zelf vonden er veel activiteiten plaats. Er was een speurtocht waarbij de geschiedenis van Naarden en Comenius aan bod kwam. Speciaal voor deze gelegenheid schreven de leerlingen onder professionele begeleiding een eigen schoollied dat samen met de ouders ten gehore werd gebracht. De leerkrachten van de Comeniusschool kregen een college van het Comenius Museum. Het museum had ook materiaal beschikbaar gesteld over Comenius, waaronder een van zijn grote werken, het Orbis sensualium pictus, een begrippenlijst met afbeeldingen die gezien wordt als de voorloper van de kinderboeken. "Hoogtepunt van het lustrum was dat oud-leerling Sean Houffelaar bereid gevonden was om voor Comenius te spelen. Hij werd geïnterviewd en op die manier kwamen de leerlingen op speelse wijze meer te weten over Comenius", vertelt Buhr vol trots. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje, klaargemaakt door de kinderen zelf.
'Een kleine school waar je groot kunt worden.' Dit motto staat boven de deur van de school. "De school was vroeger groter, maar is sinds de jaren tachtig gekrompen. Dat heeft met demografische factoren te maken en er is veel concurrentie in de buurt", legt Buhr uit. "Van oudsher geven we degelijk les met de nadruk op kunst en cultuur. We willen de kinderen goed voorbereiden op de maatschappij zodat ze met een stevig fundament in het leven kunnen staan. De Comeniusschool is een gevestigde naam en heeft een degelijke reputatie. Ook nu nog is er in de lessen speciale aandacht voor het gedachtegoed van Comenius. Buhr: "Hij vond het noodzakelijk dat er aanschouwelijk lesgegeven werd en zag zintuigen als de belangrijkste verkenner van de wereld om je heen. Comenius is de eerste geweest die afbeeldingen in kinderboeken plaatste. Het huidige onderwijs vloeit daaruit voort. De laatste tien jaar zie je ook dat er een enorme verschuiving plaatsvindt. Er wordt veel meer visueel ondersteund en daar dragen sociale media natuurlijk ook aan bij."

Toost op 25 jaar NVC

Een vol clubgebouw. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Praten met oud-teamgenoten, voetbalanekdotes vertellen en vooral toosten op de toekomst van de club: het was afgelopen weekend feest voor NVC, want de Naarder voetbalclub bestaat 25 jaar.

Vanwege de verjaardag van de club was er een borrel voor (oud-)leden. Er kwamen ongeveer 300 NVC'ers langs voor een drankje. Voor de jongste voetballertjes was er ook voldoende te doen: er was een penaltybokaal voor alle jeugdteams en de C-jeugd speelde een oefenduel tegen de D-jeugd.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Bakkerij Kwakman heeft plaats voor een chauffeur op zaterdag voor de ochtenduren. Tevens zijn wij op zoek naar een enthousiaste gemotiveerde verkoopmedewerker voor de zaterdag. Voor informatie: stuur een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Voor een echte opknapbeurt van de hele tuin: Pak je heggen aan, bel mij! www.hdtuinen.nl/
06-13527372

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er, zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Deze hele zomer:
de barbecueknaller!!

Deze knaller bestaat ui:
1 barbecueworst
1 hamburger
1 saté (kip of varken)
1 gegaarde drumstick
€ 3,99
En zoals u gewend bent..... alles uit eigen keuken.
Kwaliteitsslagerij
Marc Broodbakker
Burg. J. Visserlaan 10
035-6940045

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zo veel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

TE HUUR: Leuke ruimte 30 m2 in Naarden (Vesting) info:
06-52642235

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581