BussumsNieuws

7 december 2016

BussumsNieuws 7 december 2016


Toch nog de ijzers onder

Een schaatsbaantje gemaakt van teflon komt zaterdag op het Veerplein. Foto: Moonen

BUSSUM - We kunnen schaatsen in Bussum! Tenminste, komende zaterdag voor een paar uurtjes en alleen voor kleine kinderen. Maar toch, de ondernemers van het centrum hebben er zin in en denken dat het baantje van ongeveer 12 bij 6 meter voor wat extra reuring kan zorgen, zeker nu Bussum op IJs dit jaar niet doorgaat.

Ondernemer Tom Geniets van brasserie 'Njoyz: "Het is zo jammer dat we dit jaar geen schaatsbaan hebben. Daarom hebben we nu voor een dag deze baan gehuurd. Het is wat ons betreft een leuke aanvulling voor de kerstmarkt." De avondkerstmarkt vindt zaterdag in het centrum plaats van 16.00 tot 22.00 uur. Meest opvallende attractie is dus de schaatsbaan van teflon waarop kleine kinderen gratis een rondje kunnen schaatsen. De baan ligt op het Veerplein vanaf ongeveer 14.00 tot 21.00 uur. Hieromheen staan koek-en-zopietentjes. Ondertussen zijn de hele avond de winkels open en zingen er koren in de straten.
De Kapelstraat pakt zaterdag op zijn eigen manier uit. Eva Kerste van Trev's Soep: "Wij zijn echt het horecastraatje in Bussum. En dus doen we veel met warme soep, lekkere hapjes, warme chocolademelk, noem maar op. Er komen hier in de straat ook veel kraampjes die gevuld worden door allemaal Bussumse ondernemers. Tot slot is er een podium met heel veel optredens zoals van DJ Charles en de kerstman is er ook bij."

Spiegelstraat
De Spiegelstraat zal komende zondag van 12.00 tot 18.00 uur vollopen met publiek. Het succesvolle concept trekt jaarlijks 10.000 bezoekers. Er staan meer dan 50 kramen van ondernemers uit de hele regio. De levende kerststal is erbij, net zoals de kerstman. Bij de Koperen Kraan zijn een podium en een winterterras. Er wordt gezongen door onder andere Sixth Sense. Restaurant Faulk geeft een demonstratie met de Big Green Egg. Bibi Lampe van modezaak Bibi's: "We verwachten dat het heel druk en gezellig gaat worden."

Onrust om jongens met nepwapens

BUSSUM - Even ophef afgelopen zaterdag aan de Nijverheidsweg: er zou een man met een wapen rondlopen. Het bleek echter te gaan om twee jonge jongens met nepwapens.

Buurtbewoners sloegen groot alarm nadat ze een gewapende man zagen rondlopen. Daarop kwamen meerdere eenheden met agenten ter plaatse. Het bleek al snel te gaan om loos alarm. De agenten konden de jongens met hun nepwapens aanhouden.

Erg geschrokken
De jongens werden gepakt en vermanend toegesproken. Ze bleken erg geschrokken. Ook de ouders zijn door de agenten aangesproken. De nepwapens zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De politie laat weten op Facebook: "Nu gebeurde het overdag. Maar die wapens lijken in het donker bedrieglijk echt. Je zal er als politie met getrokken wapens op af moeten."

100

jaar bestaat voetbalclub SDO volgend jaar

Een uitgelezen boek Grafische Kunstenaars

De Bussumse schilder, graficus, schrijver en kunstprofessor Jan Veth was eind 19e en begin 20e eeuw een vooraanstaand figuur in de wereld van de beeldende kunst. Hij wordt vaak geciteerd en ook zijn veel werken van hem opgenomen in dit boek van R.W.P. de Vries Jr. Jan P. Veth (1864-1925), die in 'Op den akker' aan de Parklaan woonde, komt naar voren als iemand die door volharding, studie en doorzetting veel bereikte en grote organisatorische talenten had. In het boek worden ook M.W. van der Valk, M.A.J. Bauer, W.A. Witsen, H.J. Haverman, W.H.P.J, de Zwart, A.J. der Kinderen, P. Dupont, G.C. Haverman en Theo van Hoytema geportretteerd. Het boek bevat 145 pagina's waarin 10 afbeeldingen van de kunstenaars en 15 afbeeldingen in de tekst. Daarna 86 etsen en litho's van Veth en de andere grafici op ongenummerde pagina's.

Het gebonden boek is in 1943 uitgekomen. Daarvan is in de teksten of kwaliteit papier niets te merken. De uitgever was Oceanus, Den Haag. Op de afbeelding Jan P. Veth door Georg Rueter (1922).

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Onderzoek balkon dure grap

Heel af en toe kan je zomaar geconfronteerd worden met iets waar je nooit bij stil hebt gestaan. Een toevalstreffer zette mij toch aan het denken. Er is veel geld mee gemoeid!

Vorige week woensdag was ik doende in mijn garage en had de deur wagenwijd open. En daar zag ik een keurig heerschap zorgvuldig zijn fiets op het uitloopje van ons grasveld neerzetten en op slot doen. De man was net op weg naar de achterzijde van de flat Koningsbos, Boslaan nummer 21, bij de lezer inmiddels welbekend. Nieuwsgierigheid is een goede zaak en ik direct achter de persoon aan. Ik wilde natuurlijk naadjes van kousen weten. Ik werd verrast en zeker niet teleurgesteld, hoewel ik even later echt perplex stond. Wat was er gaande? De man bleek een ambtenaar van de gemeente te zijn en was belast met een onderzoek naar de 'gezondheid' van onze balkons. De man maakte mij duidelijk dat het e.e.a. te maken had met een hele reeks van (soms dodelijke) instortingen van juist balkons uit de jaren 60 en jonger in het hele land. Er was een strikte maat van 3 meter bij 1 meter vastgesteld, waarboven een technisch onderzoek dwingend noodzakelijk zou zijn. Dwingend, want er diende onder meer een boorrapport van het beton gemaakt te worden alsmede andere tests. Kosten helemaal voor de eigenaar: € 8000,- maar eventjes! Voor onze flat geen nood: alles binnen de norm. Maar het schijnt dat er in Bussum inderdaad een paar balkons gevaarlijk zijn bevonden. Ik kan er geen noemen. U wel? Ben benieuwd!

Weerbericht

Eerst droog, weekeinde kans op wat regen, vrij zacht
Met een minimum tot -7 graden was het de koudste Sinterklaas sinds 1962. Dat was toen aan het begin van de koudste winter van de 20e eeuw. Nu loopt het zo'n vaart niet, want inmiddels heeft zich een zuidwestelijke stroming ingesteld waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. In het weekeinde nadert een uitloper van een oceaandepressie. Het wordt dan iets wisselvalliger.

Donderdag + vrijdag
Net als Sinterklaas verdwijnt ook de vorst. In de nacht naar donderdag vriest het niet meer. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. Overdag wordt het 9 à 10 graden. Ook voor vrijdag worden deze temperaturen verwacht. Het weerbeeld daarbij is vrij veel bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. Nu en dan schijnt de zon. Er waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde
In het weekeinde trekt de zuidwestenwind aan tot vrij krachtig. De wisselvalligheid neemt iets toe. Er is veel bewolking in de loop van zaterdag en in de nacht naar zondag af en toe regen. Soms kan het even opklaren, maar vaak overheerst de bewolking. De nachten zijn vorstvrij met een minimumtemperatuur van 5 à 6 graden, overdag oplopend tot omstreeks 10 graden.

Weetje
Op 1 december ging de meteowinter van start. De afgelopen herfst was een rustig seizoen en was ook zeer zonnig. In deze eeuw was alleen de herfst van 2005 zonniger. De herfst was ook droog met circa 190 mm in onze regio tegen 250 mm normaal. September was extreem warm, maar oktober en november waren iets te koud. Dat gaf een gemiddelde van vrijwel normaal.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 ds. L.J.Th. Heuvelman H.A. en 19.30u. ds. L.J.Th. Heuvelman Vesper; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 10/12 17.30u. Eucharistie; di. 13/12 19.00u. Boeteviering pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 12/12 19.30u. Adventoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. A.M. Parmentier-Blankert
*PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok
*PGB West W. de Zwijgercollege 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijgercollege 08.55u. ds. C. van Andel en 16.00u. ds. L.W. Smelt Tikkie Anders Dienst
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. mw. dr. S. Hiebsch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P. Smit en 19.00u. ds. P. Smit Adventszangdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Gezinsdienst; do. 15/12 10.00u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. ds. P.J.C. Korver

Vanaf zondag 11 december zendt GooiTV de volgende programma's uit:

*In De Tafel van Tjako o.a een gesprek en een optreden van het Van Lennep Kwartet, Leo Janssen en Ton Koopman over het alternatieve Weihnachts Oratorium en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir.
*In RegioHub gaat het erover dat we op termijn stoppen met fossiele brandstoffen.
*In In Derde Termijn is o.a. Jan Kwekkeboom van de GOP te gast.

'Wie wil moet aan de slag kunnen in Gooise Meren'

'Zo'n 500 mensen moeten weer meedoen'

Bijna alle partijen waren in Spant! aanwezig voor de aftrap.

door Yvette de Vries

BUSSUM - De gemeente, bedrijven, stichtingen en werkgevers gaan zich hard maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Eind november werd daarvoor het convenant MVO Gooise Meren ondertekend door maar liefst 35 lokale partijen.

Het stuk moet mensen met een sociale uitkering, zoals Wajong, of mensen die in de bijstand zitten of daar dreigen in te komen makkelijker aan een baan helpen en bedrijven stimuleren om deze mensen te helpen. Het gaat dan niet alleen om een baan, ook het opleiden van mensen hoort daarbij.

'We moeten elkaar natuurlijk niet gaan tegenwerken'

Voor en door Gooise Meren
Volgens Joop van Dort, die namens FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren het stuk tekende, is het initiatief vooral lokaal gericht. "Gooise Meren voor Gooise Meren", is zijn reactie. Een goed idee, maar volgens Van Dort is het ook wel een beetje tegenstrijdig met andere, meer regionale initiatieven. Zoals het vorig jaar gestarte Werkgeversservicepunt Gooi en Vechtstreek. Want de insteek is met dit convenant: liever iemand uit Gooise Meren aannemen dan uit Wijdemeren.

500 mensen helpen
"We moeten elkaar natuurlijk niet gaan tegenwerken en het schept over het algemeen geen extra banen", is zijn volgende kritische kanttekening. Meer werkgelegenheid is wel een van de doelen. In de komende twee jaar willen ze in totaal 500 mensen op deze manier aan een baan helpen of via vrijwilligerswerk en werk-leertrajecten weer laten meedoen met de maatschappij.

'Wees flexibel en creatief in oplossingen, ga het doen'

Aan de slag
Toch staat zijn bedrijvenvereniging wel achter het convenant. "We hebben een positieve grondhouding, we vinden dat we mensen moeten helpen die het wat moeilijker hebben: mensen met een uitkering, zonder werk, of mensen die in die situatie dreigen te komen."

Het gaat volgens Van Dort om het recht op een menswaardiger bestaan en arbeid is daar een belangrijk onderdeel van. "Mensen moeten aan de slag kunnen, minstens degenen die graag willen."

Kansen
Brigitta Boonacker doet namens de Ondernemersvereniging Gooise Meren nog een duit in het zakje. Zij ziet het als een kans voor ondernemers: "Wees flexibel en creatief in oplossingen en ga het gewoon in de praktijk doen."

Vanuit de gemeente is wethouder Gerben Struik betrokken bij het project. Met het convenant wil de gemeente vooral lokaal flexibele ondersteuning bieden. Zijn collega wethouder Miriam van Meerten was ook aanwezig bij de ondertekening en zij reageert enthousiast: "We zijn heel blij dat vanaf de start al meer dan dertig bedrijven en organisaties betrokken zijn. Zo kunnen we gaan zorgen dat iedereen in Gooise Meren mee kan doen. En MVO Gooise Meren blijft zich voortdurend ontwikkelen, we roepen dus alle ondernemers op zich aan te sluiten. Ik kom graag langs bij de ondernemers om er meer over te vertellen", verklaart ze voortvarend.

Aansluiten
In totaal zetten 35 partijen als eerste hun handtekening onder het stuk. Verschillende stichtingen, zoals het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren, maar ook Vivium, Versa Welzijn, de Tomingroep, diverse ondernemers en natuurlijk de gemeente zelf.

Bedrijven of verenigingen die zich nog willen aansluiten zijn volgens Van Dort van harte welkom.

Bewoners voor kerst naar Gewest-appartement

BUSSUM - De huurders van het laatste Gewestappartement krijgen voor de kerstdagen hun sleutels van het gebouw. Dat hebben ze te horen gekregen van de verhuurder.

De bouw van het laatste appartementsgebouw bleek de afgelopen weken vertraagd. Dat kwam doordat enkele werkzaamheden langer duurden en doordat spullen te laat werden aangeleverd. Daardoor duurde het langer voordat de appartementen konden worden opgeleverd aan de huurders.

Eerder dan verwacht
De huurders kunnen nu later deze maand toch hun appartement betrekken. Daarmee komt het toch eerder dan gevreesd goed: aanvankelijk leken de huurders tot de tweede week van volgend jaar te moeten wachten. Enkele huurders moesten daardoor tijdelijk op zoek naar andere woonruimte. Dat zorgde voor veel ongemak.

Aantal gestolen fietsen daalt

BUSSUM - Het aantal aangiftes in Bussum van gestolen fietsen daalt. Dat heeft RTL Nieuws berekend aan de hand van politiecijfers.

De afgelopen zes jaar werden er meer dan 2200 fietsen als gestolen opgegeven, maar het aantal dat per jaar wordt gestolen daalt elk jaar.

Alle Bussumse buurten werden bekeken: van het gros van de buurten daalde het aantal gestolen fietsen. Voor slechts enkele buurten nam het aantal gestolen fietsen toe, maar die aantallen zijn verwaarloosbaar.

Verreweg de meeste fietsen werden de afgelopen jaren gestolen rond station Naarden-Bussum en het centrum.

Zeven extra bomen gekapt

GOOISE MEREN - Er worden de komende weken door de gemeente nog eens zeven bomen gekapt.

De zeven bomen komen bovenop het aantal van 128 bomen dat deze maanden gekapt wordt. Een deel van de bomen wordt herplant.

De bomenkap wordt gedaan vanwege de zogenaamde 'gemeentelijke rooilijst'. Er worden elk jaar bomen gekapt, vaak vanwege de slechte staat.

Brandweer moet lang zoeken naar gaslek Laarderweg

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft afgelopen dinsdag lang moeten zoeken naar een gaslek aan de Laarderweg. Bewoners trokken aan de bel toen ze een vreemde lucht roken. De brandweer kwam ter plaatse, maar het was even zoeken naar waar de lucht vandaan kwam. Er werd een medewerker van Liander opgeroepen, maar van een echt gaslek bleek geen sprake. Een oplettende buurtbewoner bracht de brandweermannen naar een schuurtje van haar buren. Daar werd een lekkend gasflesje gevonden en waren de problemen snel opgelost.

Werk aan waterberger Karnemelksloot duurt tot maart

Waterberger moet straten droog houden

Er wordt al het hele jaar gewerkt. Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN/BUSSUM - Het werk aan de waterberger aan de Karnemelksloot duurt nog zeker tot halverwege maart volgend jaar. Dat laat de gemeente weten. Het werk wordt daarmee wat later afgerond dan eerder verwacht.

De bouwvakkers hebben de koker ondergronds voor de helft aangelegd. Er wordt nu gewerkt op de Meerweg ter hoogte van de Laegieskampweg. Er moet nog worden doorgewerkt tot aan de Groot Hertoginnelaan. Het werk heeft wat langer geduurd vanwege problemen met grondwater en het verleggen van een elektriciteitskabel.

Wateroverlast
Er wordt gewerkt aan een waterbergsysteem om overlast na zware regenval te voorkomen. Als het nu hard regent, gebeurt het met regelmaat dat de Groot Hertoginnelaan en de Koninginneweg onder water komen te staan. Het hemelwaterafvoerstelsel dat het water nu moet opvangen, kan het vele water amper aan.

De zogenaamde 'waterbergende afvoerkoker' vanaf de Meerweg naar de Karnemelksloot moet de problemen met wateroverlast straks voor een groot deel oplossen. De maatregelen zorgen ervoor dat Bussum meer 'regenproof' wordt gemaakt.
Opknapbeurt
Na de werkzaamheden aan de waterberger wordt er bovengronds nog gewerkt. Er komt een opknapbeurt voor de Meerweg en enkele aangrenzende straten. Er worden wegwerkzaamheden gedaan en daarnaast worden er meer parkeerplaatsen aangelegd rond de sportvelden aan de Meerweg. Dat moet het parkeerprobleem daar oplossen.

Edward Claushuis

Eigenaar van Culidelight
Woont sinds 4 jaar in Bussum, 42 jaar

Zeker wel druk zo met de feestdagen?
"Nee hoor, druk zijn vind ik relatief. Het is iets dat je jezelf oplegt. Veel mensen roepen dat ze druk zijn, maar het gaat erom hoe je je energie verdeelt."

Meteen maar een tip voor de kerst dan?
"Probeer eens wat anders. Wilde gans bijvoorbeeld staat bij veel restaurants op de menukaart. Het is ook enorm lekker."

Hobby's naast koken?
"Wandelen in de natuur met mijn partner en drie jonge kinderen, en zeilen."

Nog een grote droom?
"Misschien in de toekomst weer workshops gaan geven over hoe je gezond en lekker kunt koken."

Wat is er leuk aan Bussum?
"Ik geniet erg van de omgeving, de hei, de bossen en het water."

Als je een dag burgemeester bent, wat zou je doen?
"Zorgen voor meer horecagelegenheden, meer uitgaansmogelijkheden creëren."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Met mijn dochter die bijna vijf is naar de Efteling."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met Gordon Ramsay. Hij heeft op grote schaal restaurants in hotels opgezet. En de manier hoe hij met eten omgaat: geen pakjes, geen additieven, heel puur."

Was hij ook je inspiratie om te starten?
"Haha, nee. Twee jaar geleden ging mijn vrouw met een paar vriendinnen uit eten. Ik haalde bij een supermarkt een kant-en-klaarmaaltijd. Het verbaasde mij al dat het 20 dagen houdbaar was. En na twee happen heb ik het weggegooid."

Noodgebouw Emmaschool 'nog wel verantwoord'

BUSSUM - Dat de Emmaschool nog steeds noodlokalen heeft om les te geven "mag nog wel verantwoord, maar absoluut niet wenselijk" geacht worden. Dat stelt wethouder Boland.

De Emmaschool hoopt nog steeds te vertrekken naar een ander schoolgebouw. De noodzaak daartoe wordt steeds groter, zo stellen betrokken vaders en moeders. De problemen met het schoolgebouw en de noodlokalen worden nu steeds groter. De afgelopen jaren waren er al problemen met de vloeren en de elektra en afgelopen maand gaf ook de riolering de geest. De kinderen konden niet naar de wc en konden hun handen niet wassen.

De wethouder hoopt dat er snel meer bekend wordt over het vertrek van de Emmaschool naar de Graaf Florislaan. "We proberen maximale snelheid te krijgen voor toestemming voor het nieuwe gebouw. Het meeste deugt al, behalve het akoestisch onderzoek dat aangevuld moest worden. We hopen het nog dit jaar af te ronden. Er komt geen tussentijdse oplossing. We houden het zoals het nu is, omdat we geloven dat het voor elkaar komt", aldus Boland.

Dat het zo lang duurt voordat de Emmaschool kan vertrekken, komt door bezwaren van buurtbewoners.

Veel onzeker over plannen Patria

BUSSUM - Er heersen nog steeds veel onduidelijkheden over de verbouw van woonzorgcentrum Patria tot startersappartementen. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van Hart voor BNM.

Er bestaan al enkele jaren plannen om het woonzorgcentrum te verbouwen tot 76 startersappartementen. De plannen komen echter niet van de grond omdat het pand nog steeds bewoond wordt door de bewoners van het woonzorgcentrum. Het woonzorgcentrum zou vertrekken naar Almere, maar dat plan werd afgelopen jaar geannuleerd. Er wordt nu gekeken naar een ander pand voor Patria, maar daarover is niets bekend.

De gemeente laat weten dat het nog onduidelijk is wanneer de plannen wel kunnen doorgaan. Dat hangt af van Patria zelf.

Kerstmarkt, Rode Loper Kerst, optocht, optredens, singalong

Naarden staat zaterdag volledig in het teken van kerst

Erwin en Ron versieren de Grote Kerk. Foto: Marlo Reeders

NAARDEN - De Vesting maakt zich op voor een zaterdag bomvol kerstactiviteiten. De Stichting Burgerzin Naarden, de Nierstichting, de PKN, ToVeNaar, muziekvendel Nardinc en de gemeente zijn allemaal van de partij om er een geweldige dag van te maken.

Stadspromotor Saskia Simons roemt het feit dat iedereen de handen ineengeslagen heeft. "We organiseren een paar keer per jaar een groter evenement. Deze zaterdag kunnen we de koppeling maken met de sfeerwandeling die de Nierstichting organiseert." Op die manier zullen naast de reguliere bezoekers ook honderden lopers in de Vesting en rond de wallen aanwezig zijn.

Kerstmarkt
Het hele feest begint met de kerstmarkt met zeker 40 kramen vol kerstspulletjes. De markt wordt gehouden van 13.00 tot 21.00 uur op het Ruijsdaelplein. Dit betekent dat de markt later eindigt dan voorgaande jaren gebruikelijk was. Toen was het feest al om 19.00 uur afgelopen.

Meer sfeer
Het verschuiven van de tijden meer richting de avonduren komt volgens Simons alleen maar de sfeer ten goede. "In het donker met vuurkorven en glühwein heb je al snel een kerstsfeer te pakken." De Utrechtse Poort wordt tijdens de kerstmarkt weer ingericht als horecaplein. Behalve dat hier versnaperingen verkrijgbaar zijn, worden hier ook veel muzikale optredens gegeven.

De sfeerwandeling is ook zaterdag. Foto: Nierstichting

Nog meer sfeer door deelnemers Rode Loper wandeling

Optocht
De traditionele kerstoptocht gaat om 17.30 uur van start achter de Grote Kerk. Na een korte tocht over het kerkplein en door de Marktstraat zal de stoet eindigen bij de levende kerststal in de Gele Loods.

Ook dit jaar zijn er weer dieren zoals een ezel, schapen en een kameel. De jaarlijkse singalong start zodra de stoet bij de kerststal is aangekomen rond 18.15 uur.

De Grote Kerk werd deze week voor de gelegenheid al langzaam in kerstsfeer gebracht. Dit jaar waren de heren van Tuincentrum Van de Water zo goed om in te vallen voor de vrijwilligers die wegens persoonlijke omstandigheden verhinderd waren. Marlo Reeders van de Grote Kerk is hier enorm blij mee. "Heel fijn dat deze mannen in de drukke decembermaand een gaatje in hun agenda wisten te vinden om ons te helpen."

Programma

*Kerstmarkt van 13.00 tot 21.00 uur met kramen en diverse optredens

*Kerstoptocht van 17.30 tot 18.15 uur de route gaat van de Grote Kerk naar de Gele Loods

*Sing a Long van 18.15 tot 19.00 uur

*Sfeerwandeling upwarming vanaf 17.30 en start om 18.30 uur vanaf de Grote Kerk

Dit jaar duurt de kerstmarkt tot 21.00 uur voor nog meer sfeer

Rode Loper Kerst
De sfeerwandeling Rode Loper Kerst staat in het teken van het verlichten van het leven van nierpatiënten. De deelnemers vertrekken rond 18.30 uur vanaf de Grote Kerk, die extra uitgelicht wordt.

De sfeerwandeling wordt zoals gezegd door de Nierstichting georganiseerd. De wandeling is 7.5 kilometer lang en de opbrengst is bedoeld voor de draagbare kunstnier en wordt gebruikt om nierziekten te genezen. Bijna 600 deelnemers hebben zich al aangemeld voor de sfeerwandeling.

De organisatie laat weten dat aandacht voor nierziektes nog steeds heel hard nodig is. "In deze speciale tijd voor Kerst hebben de deelnemers steun aan elkaar en kan er ook stilgestaan worden bij dierbaren."

"Op de Rode Loper wandelen veel mensen mee met bijzondere verhalen, zoals Margreet Moorlag. Zij loopt samen met haar zussen. Aan eén zus heeft zij een aantal jaar geleden haar nier gedoneerd. Vroeger had haar zus echt de energie niet gehad om zo'n eind te wandelen. En Merlijn (7) en zijn ouders en opa en oma. Merlijn heeft vanaf zijn geboorte een nierziekte."
De wandeling wordt ook een visueel spektakel. Langs de route, op het water en in de lucht is alles voor de gelegenheid verlicht. Dit zal volgens Simons de stad iets heel speciaals geven. De deelnemers krijgen een lampje mee en dat is zeker nodig op de route die onder andere over de donkere Bedekte Weg gaat. Onderweg is ook muziek en voordat de wandeling start is er nog een speciale warming up. Wie nog mee wil doen kan zich inschrijven via rodeloper.nl.

Scoutingverenigingen verkopen weer kerstbomen

Bomen uitzoeken bij scouting Olav. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Sint is weer terug naar Spanje en dus is het weer tijd voor de kerstboom. Zowel in Bussum als in Naarden worden op meerdere plekken bomen verkocht. Ook de scoutingverenigingen Olav en Erica zullen de komende tijd honderden sparren verkopen. Zij werken hier hard voor en kunnen de opbrengsten goed gebruiken om de clubkas aan te vullen.

Scouting Olav staat zoals ieder jaar op de locatie 'Het Dek' aan de Amsterdamsestraatweg, schuin tegenover het Arsenaal. De bomen komen uit het Sauerland en zijn in alle soorten en maten te koop, met en zonder kluit en kruis.

Olav
De verkoop is gisteren gestart. De komende woensdag- en vrijdagmiddagen zijn ze open van 13.00 tot 17.00 uur, de zaterdagen van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de boten en de onderkomens.

Erica
Scouting Erica heeft het clubhuis aan het einde van de Verlengde Fortlaan vanaf vrijdag 11.00 uur open voor bezoekers. Vele kerstbomen worden verkocht en ingepakt voor de bezoekers. Gratis kerstmuts, chocomel en glühwein voor de liefhebbers. Er is voldoende parkeerruimte. Ook is er meer informatie over de scouting verkrijgbaar; de leden vertellen graag meer over wat het inhoudt.

Verlengde Fortlaan
De uitgifte aan de Verlengde Fortlaan is op vrijdag van 11.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. De laatste bomen worden op zondag 18 december verkocht.

Workshop van upcoming schrijver

Een lesje van de meester zelf. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Schrijver Thomas Olde Heuvelt heeft maandag de leerlingen van het Goois Lyceum een lesje creatief schrijven gegeven. Hoewel de naam nog niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, zal dat niet lang meer duren. Olde Heuvelt heeft zijn boek 'Hex' aan 16 landen verkocht en in Amerika staan ze voor hem in de rij. Onlangs was hij bij DWDD om te vertellen over zijn succes. Zo wordt zijn boek verfilmd tot tv-serie en is zelfs grootmeester Stephen King te spreken over zijn horrorthriller.

Sweijen en Van Wees langer geen GOP'ers

GOOISE MEREN - Raadsleden René Sweijen en Han van Wees zijn zeker tot februari geen onderdeel van de Gooise Ouderenpartij. Dat heeft de algemene ledenvergadering van de partij donderdag bepaald.

De GOP zette Sweijen afgelopen oktober op straat, Han van Wees volgde. Dat gebeurde nadat de GOP-fractie Jan Kwekkeboom afzette als fractievoorzitter en René Sweijen als opvolger benoemde.

Het stak het partijbestuur dat Sweijen 'eigenstandig en onrechtmatig handelde' en 'dringende adviezen van het bestuur in de wind heeft geslagen'.

Lijmpoging
Sweijen tekende beroep aan tegen het royement. Dat beroep zou afgelopen donderdag behandeld worden, maar dat wordt nu aangehouden tot februari. Dat wordt onder meer gedaan omdat de Ouderenpartij Noord-Holland, de moederpartij van de GOP, heeft aangegeven nog een lijmpoging te willen doen tussen de twee kampen.

René Sweijen was zelf niet bij de algemene ledenvergadering aanwezig en heeft daarmee zijn beroep tegen het royement niet kunnen verdedigen. Han van Wees was wel aanwezig, maar vertrok halverwege.

Het wordt afwachten hoe het nu verder gaat tussen de GOP en Sweijen en Van Wees. De twee raadsleden keerden afgelopen maand terug als 'raadslid zonder partij-aanduiding', en dat blijft voor zover bekend voorlopig ook zo. Jan Kwekkeboom zit momenteel als enige namens de GOP in de raad.

Er zijn ideeën genoeg voor het Stadskantoor Naarden

Jongerenwoningen, een museum of senioren?

NAARDEN - Een woongroep voor ouderen, een museum met historische vondsten of toch jongerenwoningen. Er zijn ideeën zat voor de toekomst van het Stadskantoor Naarden als het verbouwde gemeentehuis in Bussum klaar is en het pand leeg komt te staan

Naarders denken maar al te graag mee, ook nu de gemeente heeft laten weten dat ze het wel aan de markt wil overlaten. Naarder Jan Weerdenburg bijvoorbeeld ziet een Nardinclant Museum wel zitten. "In het Gooi, voorheen Nardinclant, zijn veel oude voorwerpen gevonden. Die liggen nu in opslagruimten, er wordt niets mee gedaan. Ik vraag me zelfs af of ze wel beheerd worden zodat ze niet verloren gaan." Volgens Weerdenburg staat het college er wel positief tegenover, maar moet het initiatief echt vanuit de inwoners komen. Er zijn op de Politieke Avond van 23 november nog meer plannen naar voren gekomen. Vanavond, woensdag, wordt er in de raadsvergadering verder over gesproken. De raad moet dan zijn akkoord geven op het plan van de gemeente om een participatietraject op te starten voor alle ideeën. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt er een werkgroep van maximaal 15 personen. De samenstelling zal een afvaardiging zijn van vertegenwoordigers van diverse groepen die een of meerdere belangen vertegenwoordigen. Een vertegenwoordiger van de Stichting Vesting Naarden bijvoorbeeld, van het Bewonersplatform Naarden-Vesting en van het Nederlands Vestingmuseum, maar ook vertegenwoordigers van mensen uit de directe omgeving, waaronder bewoners van de Gansoordstraat, Raadhuisstraat en Marktstraat.

Op basis van het bestemmingsplan zijn er mogelijkheden genoeg. Woningbouw is daar één van. Wat er ook gaat gebeuren met het Stadskantoor: het staat op de verkooplijst van de gemeente. Met de opbrengst wordt een deel van de verbouwingskosten van het Bussumse gemeentehuis vergoed. Voor het gemeentehuis Muiden wordt eenzelfde pad bewandeld.

Ook bewoners van de omliggende straten mogen meepraten

Gemeente moet sneller reageren op e-mails

GOOISE MEREN - De gemeente gaat hard aan de slag om de digitale bereikbaarheid te verbeteren. Het doel is om binnen 5 werkdagen te reageren op vragen die via de e-mail binnenkomen.

De gemeente bleek afgelopen maand slecht te scoren als het gaat om de bereikbaarheid per e-mail. Na een steekproef bleek dat de gemeente er langer dan een maand over deed om een e-mail met een eenvoudige vraag over een kapvergunning te beantwoorden.

Het moet beter
Gooise Meren stelt dat de bewuste e-mail niets zegt over hoe het normaal gesproken gaat. "Maar dat het beter moet en kan, staat buiten kijf", reageerde wethouder Boland namens het gemeentebestuur na vragen over de VVD. "Het duurt nog te vaak te lang."

Het verbeteren van de digitale bereikbaarheid heeft de hoogste prioriteit, zo stelt het gemeentebestuur. De gemeente heeft de doelstelling om mails van bewoners binnen 5 werkdagen te beantwoorden.

Rotary deelt cheques uit aan lokale initiatieven

BUSSUM - Rotary Bussum is weer op zoek naar goede lokale initiatieven uit Gooise Meren om te ondersteunen. Drie doelen zullen dit jaar ondersteund worden met een financiële injectie.

De initiatieven moeten gericht zijn op de lokale gemeenschap en mogen geen commercieel doel nastreven, maar volledig ten gunste komen van de bevolking, jong of oud.

De projecten die worden ondersteund moeten afgebakend zijn en de steun van Rotary Bussum moet ook echt iets toevoegen en het verschil kunnen maken.

Verzoek indienen
Indienen van het verzoek met een goede onderbouwing kan tot uiterlijk 31 december 2016 door een mail te sturen naar rotarybussum@live.nl.
De leden van de Bussumse Rotary selecteren vervolgens de drie winnaars, die op 19 januari hun idee en initiatieven kunnen toelichten en een cheque in ontvangst kunnen nemen.

Eerdere projecten die werden ondersteund waren de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland, een toneelstuk met en voor asielzoekers en de Historische Kring Bussum.

Volgende week aan de deur met kaartjes

BUSSUM/NAARDEN - Het BussumsNieuws en NaarderNieuws zijn blij met hun bezorgers. Zij zorgen er immers voor dat de krant waar wij zo ons best op doen week in week uit én door weer en wind bij u aan huis bezorgd wordt.

Volgende week hebben onze jongens en meiden naast de krant ook de jaarlijkse eindejaarskaartjes bij zich en zullen ze voor deze ene keer bij u aanbellen.

Het is gebruikelijk dat krantenbezorgers rond de feestdagen langs de deuren gaan om de beste wensen over te brengen in de hoop op een kleine beloning voor de trouwe bezorging.

Boomkunstwerk is klaar

De boom is een paddenstoel geworden. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het boomkunstwerk aan de Amersfoortsestraatweg is af. De afgelopen weken was kunstenaar Roderick Sallé elke dag hard aan het werk om van een omgehakte boom een kunstwerk te maken. Het moest een paddenstoel worden. Elke dag kreeg het kunstwerk steeds meer vorm. Het kunstwerk kwam tot stand na een vraag van een van de bewoners van de naastgelegen flats. Hoe lang het kunstwerk er staat hangt af van de bewoners zelf. De kunstenaar kreeg de afgelopen weken al veel leuke reacties.

'Inwoners mogen van mij nog wel directer worden'

Wethouder Jan Franx

GOOISE MEREN - Het eerste jaar van de nieuwe gemeente Gooise Meren en dus ook van het college van burgemeesters en wethouders zit er bijna op. Wethouder Jan Franx woont in Enkuizen en werkt drie dagen per week in Gooise Meren. Fietst regelmatig een rondje rond het IJsselmeer en maakt graag een praatje op straat. Jan heeft onder andere de portefeuilles Financiën, P&O en Bestuurlijke Vernieuwing en is wijkwethouder van Remcom (Naarden), Bussum-Centrum en buitengebied Oost. Hoe kijkt de wethouder aan tegen de nieuwe gemeente en hoe gaat het met de lopende zaken?

Franx ziet zichzelf als een directe bestuurder en houdt niet van eindeloze vergaderingen. Foto: Bob Awick

Wat voor een rapportcijfer geef je jezelf als wethouder?
"Een zes of een zeven. Maar ik kan er voor mezelf meer uithalen als ik meer tijd heb. Zelf streef ik wel naar een 7,5 of 8. Ik wil bijvoorbeeld dat er nog meer structuur komt in onze financiële organisatie. En we moeten transparanter naar de burger worden. Duidelijk laten zien waar we het geld aan uitgeven, de kosten van een speelplaats bijvoorbeeld. Mensen moeten ook weten waar ze voor betalen. Maar ook hoeveel geld er is."

Hoe gaat het als wijkwethouder?
"Ik heb al meerdere wijkschouwen gedaan. Vooral veel in het centrum van Bussum geweest en in Remcom in Naarden. In Naarden-Buiten ben ik tot nu toe weinig geweest. Maar ook daar heb ik wel overleg met de wijkraden en buurtplatforms gehad. Ik vind het heel belangrijk dat we als gemeente aan verwachtingsmanagement doen. Een straat binnen een jaar op de schop, dat gaat niet. En als mensen iets willen in het kader van burgerparticipatie moeten ze wel voor draagvlak zorgen in de buurt. Als je in je eentje iets wilt veranderen dan wordt het een lange weg. Ik hou ook van kort en bondig. Als we iets niet kunnen, of als het niet onze taak of bevoegdheid is als overheid, of er is geen geld voor dan geef ik dat meteen aan. Ik doe geen toezeggingen."

Kom je nog in Gooise Meren wonen?
"Dat is wel afhankelijk van het aantal uren. Ik werk hier drie dagen als wethouder en daarnaast nog als voorzitter van de raad van toezicht van een mbo-college. Dat doe ik vaak op maandag. Voor drie dagen hierheen verhuizen is lastig. Ik heb nu wel al twee keer een huis bezocht. Maar je moet de tijd nemen en je eerst kunnen settelen en het moet goed voelen. En ja, het voelt goed in Gooise Meren. Het is een fijne gemeente met aardige mensen. De mensen mogen van mij zelfs nog wel wat directer worden. Ik vind het soms nog een beetje tammetjes."

'Als ik op het bankje zit dan roepen ze: Hé Jan, ik wil je wat vragen'

Wanneer is de verbouwing van het gemeentehuis klaar, denk je?
"Ik kan geen datum geven. We hebben een prognose en dat is dat in maart/april volgend jaar de raad teruggaat van Naarden naar Bussum. Er zijn altijd onverwachte zaken. Zo kwamen we asbest tegen op de meest rare plekken. En dat moeten we opruimen. Daarbij is niet alleen de datum mijn streven. Ik vind het veel belangrijker om binnen het budget te blijven."

Je hebt onlangs een vragenuurtje op Facebook gehouden, hoe was dat?
"Daar heb ik heel veel leuke reacties op gehad. En er bleven ook steeds wel vragen binnenkomen. Ik liep al langer met dat idee omdat je Facebook ook veel meer als communicatiemiddel kunt inzetten om met mensen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over economie of veiligheid. We zetten ook regelmatig het burgerpanel in. Ik vind dat je je als bestuurder moet openstellen. Of je nou op straat loopt of via Facebook, je bent bestuurder en je moet benaderbaar zijn. Mensen vonden dat het van toegevoegde waarde was en ik heb al van collega's gehoord dat zij het ook gaan doen."

'Bij verbouw gemeentehuis is binnen budget blijven belangrijker dan tijd'

Welke bestuurlijke vernieuwingen heb je doorgevoerd?
"Dat is eigenlijk het enige onderdeel waar nog heel veel aan gedaan moet worden. Daar is nog onvoldoende tijd voor geweest. Maar ik vind het heel belangrijk om toegankelijker voor burgers te zijn, zoals met het Facebookspreekuur. Verder worden alle raads- en commissievergaderingen in de toekomt live uitgezonden via de website en je kunt ze terugzien. Wat ik daarnaast interessant vind is om na de vergadering de media de kans te geven vragen te stellen aan de raadsleden. Bijvoorbeeld om toe te lichten hoe ze tot een bepaald standpunt zijn gekomen. Dat vind ik bestuurlijke vernieuwing."

Waar liggen volgens jou de kansen van Gooise Meren?
"De grootste kans is dat Gooise Meren gaat inzien wat voor kansen er liggen. We zijn meer dan het Gooi, zoals veel mensen het zien. We hebben Muiden, het Muiderslot, je kunt over de Vecht varen, Naarden, de Bussumse hei, Naarden-Vesting en de winkels. Verder hebben we veel sportvoorzieningen en mooie fietspaden, hoewel die soms nog wel beter kunnen. Maar we moeten daarin ook het verblijfstoerisme proberen mee te nemen. We kunnen ook meer dingen doen met aansprekende sportevenementen. We hebben tophockey en rugby, maar we hebben niet de halve marathon van Gooise Meren en geen fietstoertocht door Gooise Meren. Geen zwemmen in de Vecht of openwaterkampioenschappen. Er zijn veel leuke dingen te organiseren en daarmee zet je de gemeente op de kaart. Kortom, er liggen veel kansen. Mijn collega Miriam van Meerten gaat daarover. Toerisme is haar portefeuille."

Waar ga je het komende jaar geld aan uitgeven?
"De economie gaat opgepakt worden, niet alleen maar recreatie en toerisme. Er komt ook een economische visie en die gaan we omzetten in een uitvoeringsagenda. En ik denk dat er kansen genoeg liggen om hier meer werkgelegenheid te creëren, zodat mensen die nu naar Amsterdam rijden daar niet meer heen hoeven. Dus banen creëren en ook ondernemerschap stimuleren. Veel regio's hebben veel werkgelegenheid, maar daar wil niemand wonen. In onze regio willen veel mensen wonen, maar er is niet voldoende werkgelegenheid. Daar wil het college wat aan doen."
Wat beschouw je als hoogtepunt?
"Dat ik er in een jaar twee keer een begroting heb doorgekregen. En ik ben er trots op dat ze allebei sluitend zijn en dat we de bezuinigingen die we voor ogen hebben goed op de rit hebben."

Was er ook een dieptepunt?
"Nee, eigenlijk niet. Ik zit hier nog maar elf maanden en ik heb het gewoon erg naar mijn zin. Wat ik wel jammer vind is dat ik te weinig op straat kom. Ik zit in Naarden weleens op het leugenbankje een praatje te maken. Dan roepen ze: hé Jan, ik wil je wat vragen. En dat vind ik leuk, dat hoort er ook bij."

Waar kijk je nog naar uit?
"Het is zo 2018 en dan zijn er weer verkiezingen. Het zou mooi zijn als we er dan in die 1,5 tot 2 jaar veel voor hebben gedaan. Want vergis je niet, we hebben in die elf maanden dat we er nu zitten heel veel gedaan. Dat we dan de financiën op orde hebben gekregen, er een economische visie is geschreven en het parkeren goed geregeld is. En ook dat de vastgoedportefeuille op orde is en iedereen kan sporten."

Heb je veel puin moeten ruimen op financiën?
"Ach, er komen altijd wel dingen uit de kast. Maar iedereen heeft het naar eigen vermogen gedaan. Natuurlijk, je maakt beleid en dat wordt dan vastgesteld door de raad. Dan denkt iedereen: dat is het beste dat we kunnen doen. Later kun je tot de conclusie komen dat dingen beter hadden gekund. Als ik weg ben zal iemand ook misschien zeggen: nou, die Jan Franx, tjongejonge, wat ik nou tegenkom."

Hoe zie jij jezelf als wethouder?
"Ik ben een directe bestuurder. Ik spreek mensen aan als het niet goed gaat én als het wel goed gaat. Ze mogen mij ook aanspreken. Ik houd niet van oeverlange vergaderingen. Ik sprak vanochtend met een groep die al negen jaar met de gemeente praat over dingen die ze voor elkaar wil krijgen. Ik heb gezegd dat we het gewoon niet gaan doen. Die zaken wil ik dan ook niet meer op de agenda hebben."

Drie punten waar Franx zich tot de verkiezingen hard voor gaat maken

1. De financiën nog beter regelen.
"Het gaat al goed, maar het kan nog beter. We moeten minder lenen en meer inkomsten hebben. Ik vind een gezonde stabiele gemeente belangrijk en dat mogen de inwoners van Gooise Meren ook van ons verwachten."

2. De vastgoedportefeuille afbouwen
"We hebben als gemeente meer dan 150 vastgoedobjecten in ons bezit en we zijn natuurlijk geen verhuurbedrijf. Die 150, dat is veel te veel. We moeten goed kijken wat we nu hebben. Waarbij een school altijd een school zal blijven, maar er zijn panden waar wij wel andere ideeën over hebben. Die moeten we gewoon verkopen. Ik vind dat de gemeente bij haar corebusiness moet blijven. En je moet in ieder geval marktconforme huren vragen en als een vereniging bijvoorbeeld voldoet aan de voorwaarden kunnen ze subsidie krijgen. Het moet kostendekkend zijn en nu moet er veel geld bij."

3. De dienstverlening aan de burgers verbeteren
"We willen klantgerichter worden, meer op afspraak gaan werken, dan zijn er geen lange wachttijden meer en weet je dat zaken en vragen afgehandeld kunnen worden. Ook gaan we meer zaken digitaliseren, online regelen. Dat betekent ook dat we snel moeten reageren op vragen van burgers."

Nog geen stappen kunstgras

Alleen SC Muiderberg haalt jeugd van kunstgras

De rubberkorrels op de kunstgrasvelden zouden kanker kunnen veroorzaken. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - De gemeente wacht nog even met het nemen van maatregelen vanwege eventuele kankerverwekkende stoffen op voetbalvelden van kunstgras. Er wordt gewacht op de resultaten van het RIVM-onderzoek.
Een week geleden presenteerde de autobandenbranche (VACO) een onderzoek met als resultaat dat 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen bevatten. Een gezondheidsnorm voor de rubberenkorrels op de velden bestaat niet, maar het gaat in al deze gevallen om hogere concentraties dan is toegestaan in consumentenproducten. Enkele experts noemden het voor de camera's van de NOS "verstandig om te stoppen met kunstgrasvelden".

Gemeente wacht af
Het onderzoek van de autobandenbranche staat los van het onderzoek door het RIVM dat momenteel gedaan wordt. Voor dat onderzoek worden honderd Nederlandse kunstgrasvelden onder de loep genomen, waaronder een van de velden van SDO. De gemeente laat weten de resultaten van dat onderzoek af te wachten voordat er eventueel maatregelen genomen worden omtrent de kunstgrasvelden. De resultaten van het RIVM-onderzoek worden nog deze maand verwacht.

Kunstgraskorrels van SDO gaan mee voor onderzoek. Foto: Johan van der Geest

De eventuele gevaren van kunstgraskorrels hebben wel 'de volste aandacht' van de gemeente. Er wordt momenteel, samen met de voetbalclubs, per kunstgrasveld bekeken met welke soort rubberkorrels de velden werden gevuld. Als straks de resultaten van het RIVM-onderzoek gepresenteerd worden, weet de gemeente welk kunstgrasveld gevaarlijke korrels heeft. De gemeente oriënteert zich - om straks niet onnodig tijd te verliezen - al op alternatieven.

Maatregel clubs
Van alle voetbalclubs van de gemeente neemt alleen SC Muiderberg nu al maatregelen. De voetbalclub heeft besloten dat zijn jeugdvoetballers voorlopig niet meer gaan trainen op kunstgras.

SC Muiderberg laat weten het zekere voor het onzekere te nemen met de jeugdvoetballers. De maatregelen gelden totdat er meer bekend wordt over de gevaren van de kunstgraskorrels. Het kan gebeuren dat de jeugdvoetballers van SC Muiderberg nog wel wedstrijden spelen op kunstgras. De club raadt alle voetballers aan om na de wedstrijd goed te douchen en schone kleren aan te trekken.

BFC kent wederom geen problemen

BUSSUM - Wederom geen problemen voor BFC: de Bussumers denderen maar door en versloegen afgelopen weekend ook buurman BVV'31. BFC was met 4-0 een maatje te groot.

BFC was meteen na de aftrap op zoek naar de aanval en kreeg al snel een paar goede kansen om de score te openen. De tegenstander had het geluk dat het BFC-topscorer Tjerk Posthuma nog aan scherpte ontbrak. De aanvaller kreeg enkele levensgrote kansen om de score te openen, maar faalde. Pas na een half uur was het wel raak voor Posthuma: na een vrije trap van aanvoerder Dico Knevel rondde de BFC-speler knap af.

Na de treffer begon BFC meer fouten te maken. Na de rust pakte BFC de draad wel weer op en werd de tegenstander meteen onder druk gezet. Al vroeg kon Jostein Ohm namens BFC de voorsprong verdubbelen. Even later stelde Dico Knevel met een treffer de punten zeker. BFC had daarna geen moment meer te vrezen voor de BVV'ers. BFC sloot het duel af met een treffer van Jostein Ohm. De jonge BFC'er bekroonde een goede aanval van Tim Heijmen en Tjerk Posthuma met een treffer.

BFC staat nog steeds tweede. Komend weekend speelt de ploeg het laatste duel van het jaar, tegen Roda '23.

SDO neemt afstand met zege tegen De Meern na sterk duel

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Met een zege heeft SDO afstand genomen van de gevarenzone van het klassement. De Bussumers wonnen afgelopen weekend knap van De Meern: 1-3.

SDO moest even op gang komen en startte slecht, maar echt gevaar van de tegenstander bleef achterwege. De Meern was het meest aan de bal, maar de beste kansen waren voor SDO. Toch kwam De Meern op voorsprong: op een onbewaakt moment werd het 1-0.

Na rust duurde het eveneens even voordat SDO los kwam, maar toen het eenmaal zover was, was het hek ook echt van de dam. Met een benutte strafschop door Rick van der Velden, na een forse charge op Roy van Essen, kwam SDO terug. Vlak daarna kwam het meteen op voorsprong door een raak afstandsschot van Mike van 't Land. Maikel van Latum scoorde nog een derde treffer.

Punt voor NVC voelt als nederlaag

NAARDEN - NVC heeft afgelopen weekend 'slechts' een punt overgehouden aan het treffen met het sterke FC Abcoude: 3-3.

Toch zal het punt voor de Naarder voetballers als een nederlaag hebben gevoeld. NVC stond tot vlak voor de slotfase met 1-3 voor. Dat had de ploeg te danken aan goed voetbal. Vooral de start van de Naarders was erg sterk: na de eerste helft stond het 0-2 voor NVC.

FC Abcoude kwam vlak na rust terug. Er leek echter amper wat aan de hand, omdat NVC de marge snel weer kon herstellen naar twee doelpunten. NVC verspeelde de voorsprong echter tot: met wat geluk kwam FC Abcoude op 2-3, even later volgde ook nog de 3-3.

NVC staat na afgelopen weekend op de achtste plaats. Komend weekend speelt NVC haar laatste duel van het jaar, tegen Quick 1890 AFC. De Amersfoorters staan op de laatste plaats.

21 / 32

Het Repair Café opent weer haar deuren. Foto: Bob Awick

donderdag 8 december

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Gratis advies

Heart House 10.00 uur

Gratis advies over scheiden en mediation. Heart House zit aan de Huizerweg 54.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kostenloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Gratis lunchconcert

BoodschappenPlusbus 11.00 uur

De bus gaat naar een concert van het Radio Filharmonisch Orkest. Aanmelden op 035-7504192.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Meehelpen met koken en daarna lekker eten. Aanmelden op www.soupurbe.nl.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd voor een klein prijsje. Aanmelden op 035-6938786.

VIP's & freaks

Soupurbe 20.30 uur

Kom lekker een paar uurtjes dansen.

vrijdag 9 december

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden.

Creativiteitsgroep

Wijkcentrum SCAN 13.30 uur

Knutselen voor kinderen. Elke vrijdagmiddag. Kosten € 2,40 per keer.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Er worden allerhande spelletjes gespeeld.

Zelf muziek maken

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica.

Broodje+

Brinklaan 36a 17.30 uur

Een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Een goed gesprek over de Bijbel.

Kerstconcert

Koepelkerk 20.00 uur

Deo Juvante brengt een gemêleerd programma met kerstmuziek. Kaarten kosten € 12,50. Te bestellen op www.koorconcerten.nl.

zaterdag 10 december

Repair Café

Denksportcentrum Bussum 10.00 uur

Laat je kapotte apparaten repareren.

Inloop

WOC De Palmpit 10.00 uur

Samen een kopje koffie of thee drinken en een praatje maken.

Kerstlunch

Wijkpost De Schakel 10.30 uur

Eerst een kopje koffie of thee, daarna een lunch. Kosten € 8,- per persoon.

Workshop kerstbal maken

Galerie Pouloeuff 13.30 uur

Maak zelf kerstballen van aardewerk. Galerie Pouloeuff zit aan de Turfpoortstraat.

Max Proms Utrecht

BoodschappenPlusBus 17.00 uur

De BoodschappenPlusBus gaat naar Max Proms Utrecht met onder meer het Metropole Orkest en The New London Chorale. Aanmelden op 035-7504192.

Rode Loper Kersteditie

Grote Kerk Naarden 18.30 uur

Een sfeerwandeling voor het goede doel. Aanmelden op kerst.rodeloper.nl.

Pianorecital

Tindalvilla 20.30 uur

De winnaar van het Franz Liszt Pianoconcours treedt op. Kaarten à € 25,- te koop op www.tindalvilla.nl.

zondag 11 december

Kerstmarkt

Wijkcentrum Achter de linde 13.00 uur

Muzikale middag

WOC De Palmpit 14.30 uur

Een optreden van zangeres Boukje Abbink, pianist Peter Smit en contrabassist Wim Velthuizen. Entree € 4,-.

Limes Live & Café

Limes 14.30 uur

Veelbelovend optreden van de huisband van Patrick John Mackaay met als speciale gasten saxofonist Thijs van Otterloo en Martijn Luttmer op mondharmonica. Vanaf 14.30 uur en de toegang is vrij.

High Tea + Tikkie Anders Dienst

Willem de Zwijger College 16.00 uur

Een dienst speciaal voor jongvolwassenen en gezinnen die net even anders is.

Wereldlichtjesdag

Monuta De Jager 18.00 uur

Op deze avond worden kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Aanmelden op wldbussum@outlook.com.

maandag 12 december

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

Aanspreekpunt voor vragen. Meer weten? Bel 06-38626299 of mail bussumzuid@wijk-coach.nl.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Deze keer met boekenruil.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd voor een klein prijsje. Aanmelden op 035-6938786.

Adempauze

Koningskamer 20.30 uur

Elke tweede maandag van de maand, onder leiding van Annegien Ochtman-de Boer. Meer weten: www.koningskamer.nl.

dinsdag 13 december

Lunchen

Wijkcentrum SCAN 12.00 uur

Een lunch voor buurtbewoners. Mee-eten kost € 2,-.

Kerstbijeenkomst

Wilhelminaplantsoen 14.00 uur

De kerk is open vanaf 13.45 uur.

Vluchteling in het Gooi

Wilhelminakerk 20.00 uur

Burgemeester Van Vliet geeft een lezing over vluchtelingen. Toegang € 6,-.

woensdag 14 december

Kerstmarkt

Vivium Godelinde 10.00 uur

Een kerstmarkt met leuke spullen. De opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen.

Wandeltocht

WOC Bellefleur 13.00 uur

Een wandeltocht van ongeveer anderhalf uur. Vertrek vanaf WOC Bellefleur.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een ontspannend en boeiend spel.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Er worden allerhande spelletjes gespeeld.

Gratis bridgen

Witte Kerk Naarden 19.30 uur

Elke woensdagavond.

donderdag 15 december

ANBO Kerstbrunch

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Aanmelden op 035-6910795. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Concert

BoodschappenPlusBus 13.00 uur

De BoodschappenPlusBus gaat naar een concert in Amersfoort.

Proef de verspilling

Soupurbe 16.30 uur

Samen koken en lekker eten. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 16 december

Bustocht

WOC De Palmpit 15.00 uur

De bustocht gaat naar Amsterdam voor een rondvaart en lichttour. Kosten € 39,50, aanmelden op 035-6938786.

Themamaaltijd

WOC De Palmpit 17.30 uur

Deze keer met een vis-thema. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden: tel. 035-6938786.

zaterdag 17 december

Visagie-demo

INDISHA, pure cosmetics & co 11.00 uur

Wil je tips & trucs om er tijdens de feestdagen op je mooist uit te zien? Laat je opmaken en krijg advies om thuis zelf aan de slag te gaan. Aanmelden op 035-6910883.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stop Poverty zoekt een communicatief ijzersterke vrijwilligerscoördinator met hbo werk- en denkniveau.

*Versa vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt een pr-medewerker voor de donderdagochtend voor de vrijwilligerscentrale.

*Wijkontmoetingscentrum Bellefleur zoekt een lid voor haar activiteitencommissie (2 uur per week) die flyers kan maken in Word.

*Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zoekt een docent voor het geven van een iPad-cursus voor ouderen.

Filmhuis Bussum

'Sepp - de wolvenvriend'.

*A QUIET PASSION over dichteres Emily Dickinson.
*In DOWN TO EARTH maakt een Nederlands gezin een wereldreis langs 'Earth keepers'.
*ULTIMO TANGO toont de haat-liefdecarrière van twee beroemde Argentijnse dansers.
*Grappig pijnlijke onthullingen in PERFETTI SCONOSCIUTI wanneer goede vrienden elkaars smartphones te zien krijgen.
*In LAYLA M. toont filmmaakster Mijke de Jong hoe jongeren kunnen radicaliseren.
*TONIO, de verongelukte zoon, het verdriet en de gelaagdheid van het leven.
*Wat een film is TONI ERDMANN! Een onconventionele vader zoekt contact met zijn carrière-dochter. Geestig, intelligent en snel.
*In FLORENCE FOSTER JENKINS steunt Hugh Grant de operacarrière van zijn slecht zingende echtgenote (Meryl Streep)
*I, DANIEL BLAKE verenigt humor, warmte en wanhoop. Eenling bevecht Britse bureaucratie in uiterst innemende Gouden Palmwinnaar van Ken Loach.
*In JE ME TUE À LE DIRE roept een hypochonder een lach en een traan op.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*FAMILIEFILMS: Spannend MEESTERSPION, mooi wonderlijk SIV GAAT LOGEREN en sprookjesachtig SEPP – DE WOLVENVRIEND op vrijdag als 'special' voor de jeugd.

22 / 32

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Jens Clinge en zijn echtgenote Wobbina.

Kerst in 1914-1918

Jens Clinge Doorenbos (1884-1978) woonde in Bussum en Naarden en is decennialang bekend en geliefd geweest bij velen, maar vooral bij Telegraaf-lezers. Voor deze krant schreef hij ruim vijftig jaar lang dagelijks een rijmgedicht, als reactie op een actuele gebeurtenis.

Dit was de inleiding tot het lied ‘Kerstbrief van een moeder aan haar zoon bij de grens.’ Het stond in het nummer van dinsdag 21 december 1915 van ‘Het Leven’.

[clinge1] Jens Clinge en zijn echtgenote Wobbina.

Zowel tijdens de mobilisatie 1914-1918 als die van 1939-1940 trad hij als zanger/entertainer voor soldaten op. Het geïllustreerde weekblad 'Het Leven' plaatste in het nummer van dinsdag 27 april 1915 het volgende bij de foto :

"Mag ik U beleefd in overweging geven, omdat Gij er zoovelen een pleizier mee doen zult", aldus schrijft ons een legerofficier, "in één Uwer volgende 'Levens' dit kiekje te geven, dat het echtpaar Clinge Doorenbos te zien geeft."

Wie het zijn ? Van de honderd soldaten zullen U er geen twee het antwoord schuldig blijven. Hij is korporaal van de vestingartillerie en zij . . . . zij is zijn lieve, begaafde vrouw, en ze hebben met hun tweeën van den opperbevelhebber toestemming gekregen elken avond op te treden voor de soldaten, wáár deze ook gelegerd zijn. Hij draagt er zijn zelf gedichte Hollandsche liedjes voor en zij accompagneert hem met zelf getoonzette muziek en ze doen, wat liedjes, muziek en voordracht betreft, niet onder voor hun beroepscollega's, chansonniers. Van de week zijn ze voor den honderdsten keer opgetreden.

De 'Rijks-militaire-voordrager', Iandweer-korporaal J. P. J. H. Clinge Doorenbos, die met zijn gade al over de honderdvijftig 'avonden' gegeven heeft, waarop het echtpaar den gemobiIiseerden door voordracht en muziek verpoosde, was zoo vriendelijk één van zijn gelukkigste dichtsels bij gelegenheid van den Kerst, ter reproductie af te staan.

[clinge2 onderschrift] Dit was de inleiding tot het lied 'Kerstbrief van een moeder aan haar zoon bij de grens.' Het stond in het nummer van dinsdag 21 december 1915 van 'Het Leven'.

Ik vroeg muziekkenner Tom de Kivet om commentaar: De melodie heeft het karakter van een evangelisch/ opwekkingslied. In het tussenspel en naspel hoor je 'Stille Nacht-motieven'. Al met al zijn tekst en melodie typisch een product van die tijd.

De complete tekst van de zes coupletten van deze 'smartlap' wordt hier niet afgedrukt, maar het derde geeft een indruk:

Mijn jongenlief, bedenk er is

Eén troost in ons verdriet:

De plicht, die staat steeds bovenal –

En jij verzaakt dien niet.

,,Vrede op Aarde" klinkt het lied,

Dat is ook Hollands wensch:

Terwille van dien Vrede juist

Lig jij nu aan de grens.

Klaas Oosterom

Bron: Het Leven. Geïllustreerd weekblad, Jaargang 10, 1915.

Accessoires en meubels op maat

Badleven wordt een echt familiebedrijf. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Spannend vindt hij het niet, maar hij heeft er wel ontzettend veel zin in. Willem Monné opende afgelopen vrijdag zijn nieuwe winkel Badleven. Geen onbekend terrein voor deze ondernemer. Eerder al had hij een installatiebedrijf en badkamerwinkel in de Spiegelstraat.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dat is duidelijk. Overigens wordt het een echt familiebedrijf, want naast Monné gaan ook zijn echtgenote, kinderen en aanhang een rol spelen in het bedrijf. "Naast de winkel heb ik met mijn zoon ook een installatiebedrijf", aldus de enthousiaste Monné. "We hebben ook samen in vier weken tijd het pand verbouwd aan de Huizerweg en het is mooi geworden."

Meubels op maat
In de winkel staan naast een aantal badkamermeubels - op maat gemaakt door vader en zoon - tal van accessoires voor de inrichting. "We hebben merken als Windsor Bathrooms, Damixa en Geesa." Volgens Monné is er voor elke smaak wel wat te vinden in zijn winkel." Hele badkameropstellingen zul je niet aantreffen in de showroom, maar zoals al gezegd, er kunnen meubels op maat gemaakt worden.

De winkel is voorlopig allen op donderdag, vrijdag en zaterdag open, zodat er ook nog tijd is voor de andere werkzaamheden van de familie.

Ruijsdael Wijnen; meer dan 300 soorten

'Voldoende kennis in huis'

De winkel is al geopend. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Voor de tweede keer in een jaar maakt Erik Klein Woolthuis de Vestingbewoners blij. Eind vorig jaar met de overname van Ruijsdael op 't Hoekje en nu met de opening van Ruijsdael Wijnen in het voormalige pand van antiek- en curiosawinkel De Regenboog. En de terugkeer van Ed de Jonge.

De kans om het pand ernaast te kopen deed zich voor en Erik had weinig tijd nodig om te beslissen. Daarbij gunde de eigenaar van De Regenboog, Johan van den Heuvel, het hem. Erik benaderde vervolgens Ed de Jonge, die voorheen een wijnwinkel runde in de Vesting en inmiddels in Maastricht woonde en werkte. "Ik vroeg hem of hij terug wilde komen naar Naarden om de wijnzaak samen te runnen. Afgelopen vrijdag werd, na wekenlang dag en nacht geklust te hebben, de winkel geopend. Maar liefst 300 verschillende soorten wijnen liggen er op de plank. Dat Ed een wijnkenner is staat buiten kijf, maar ook Erik weet er inmiddels veel over te vertellen. "Ik weet het verschil tussen wit en rood", grapt hij. "Wijn moet je vooral proeven en advies over smaak en combinaties met gerechten is het belangrijkste. En mocht het echt ingewikkeld worden, dan is Ed er."

Wooninspiratie-centrum Het Gooi opent deuren

Nieuw in Laren: een fijne plek waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt. Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

door Karin van Leeuwen

Het kopen of verkopen van een huis zorgt niet zelden voor behoorlijk wat stress en onzekerheid. "Als de koop rond is, begint het voor de nieuwe bewoner pas echt", weet Christiaan Caanen, verantwoordelijk voor het management van het Wooninspiratie-centrum Het Gooi dat op de Nieuweweg 6a in Laren de deuren opende.

Ging je vroeger een dag op pad om keuken, vloer, badkamer en meubelen uit te zoeken, nu is dat allemaal in één huis. Moodboards zorgen ervoor dat duidelijk wordt wat de voorkeur van de klant is en in de 180 lades van de langgerekte kast in het midden van het centrum, liggen stalen van diverse vloeren. "Het samenbinden van de verschillende disciplines is het doel van het centrum, maar ook moet het een ontmoetingscentrum worden waar de koffie klaar staat en waar men informatie kan krijgen en kan sparren met professionals."

Kortom: ontzorgen, hoewel Caanen vindt dat deze term te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar het is wel wat het Wooninspiratie-centrum Het Gooi doet, zowel voor als na de aankoop van de woning. Met in huis Rick van Trigt, Robert Janse en Peter Paul de Jong (i.o.), de drie makelaars van Van Trigt Makelaars Laren, architect Jeroen-bart Pijpers en Christiaan Caanen. Er ontstaat een mooie beweging tussen de makelaars en de architect, vindt Caanen. "Ze vullen elkaar aan, kunnen samen sneller schakelen en daardoor de klant beter tot dienst zijn." Met deze aanpak weet de koper precies waar hij aan begint. Dit is een van de grondgedachtes waar het centrum op is gebaseerd. Nu al zijn 18 verschillende participanten aan het centrum verbonden, waaronder Kembra Keukens, Daacha Designvloeren, Miele en Modular Lighting.

Wat kan de bezoeker van het Woon-Inspiratiecentrum verwachten? "Een plek waar het fijn is om te zijn, waar je inspiratie opdoet en waar je goed advies krijgt", vertelt Caanen. Het Wooninspiratie-centrum Het Gooi wordt een plek vol engagement en betrokkenheid. Alleen een product aanbieden werkt niet meer. Het moet een duidelijk concept zijn. "Wij willen voor iedere bezoeker een beleving creëren."

Eigentijds wonen in Hilversums modernste wijk

Wonen in Anna's Hoeve. Foto: Roosdom Tijhuis Foto: Roosdom Tijhuijs

HILVERSUM - Anna's Hoeve is niet alleen de nieuwe woonwijk van Hilversum, maar ook de modernste. Op het gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld.

Neem nu de 33 eigentijdse eengezinswoningen die op 15 december in de verkoop gaan. Allemaal hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Meer weten? Het informatiecentrum in het clubgebouw van scouting Heidepark aan de Weg over Anna's Hoeve is 15 december van 17.00 tot 19.00 uur open. Bouwer bouwbedrijf Roosdom Tijhuis heeft daar alle informatie. Inschrijven kan meteen.

Woonwinkel van De Alliantie

HUIZEN - Wie zich wil laten informeren over wonen in de fraaie gemeente Huizen kan terecht in de woonwinkel van woningcorporatie De Alliantie.

Deze woonwinkel is gevestigd in Borgstede aan de Huizermaatweg, waarin de kantoren zijn omgebouwd tot woonruimten. De lege kantoorkolos biedt nu ruimte aan 45 eenkamerwoningen. Dertig statushouders en vijftien jongeren hebben er een woning. De statushouders hopen snel herenigd te worden met hun gezin en met hen door te stromen naar een gezinswoning. Voor de jongeren in dit gebouw is dit een goede start van hun wooncarrière. De studio's worden voor tien jaar verhuurd. Daarna komt er nieuwbouw met 72 appartementen.

Duobad

Foto: BETTE


Met z'n tweeën in bad? De nieuwe ligbadserie BETTE Purista is er in twee maten, waarbij de grootste (190 x 90 x 45 cm) ideaal is als duobad. Dit model heeft twee schuine ligzijden. De diepte van 45 cm is voldoende om ook bij een langer verblijf in het bad te voorkomen dat de knieën boven de waterspiegel uitsteken.

Zilveren kerst

Foto: Intratuin Foto: Intratuin


Deze tip zagen we bij onze vrienden van Intratuin. Ga deze kerst voor een romantische look met wit en zilver. Luxe materialen, cadeautjes in glanzend papier en een rijkelijk versierde boom. Hou het warm met dons, zachte kleden en kussens. Met verlichting en kaarsen geef je je huis een bijzondere en stijlvolle sfeer.

Winter BBQ

Foto: Pixabay


Verras je vrienden eens met een winterbarbecue. Heerlijk eten, supergezellig en weer eens wat anders. Tip: lees je vooraf even goed in (bijvoorbeeld op www.bbq-helden.nl) over de verschillen met zomerbarbecue. Dat komt niet alleen de bereiding, maar zeker ook de veiligheid ten goede. Tip 2: vergeet je snowboots niet!

Schilderen


Om de buitenboel te laten schilderen hoef je niet tot het voorjaar te wachten. Dankzij speciale verf die snel droogt, kunnen schilders bijna de hele winter doorwerken. Ook buiten, zolang het tenminste niet vriest. En dat is goed om te weten, want de voordeelperiode van de winterschilder is weer begonnen (15 november - 15 maart). Kortingen kunnen oplopen tot 30%. Overigens kun je de winterschilder ook inzetten voor verfklussen binnenshuis.

Nieuw concept: een woning voor 'even tussendoor'

Foto-impressie van de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM - Tijdelijke woonruimte vinden als je dat dringend nodig hebt. Normaliter is dat een crime, de woningmarkt zit immers potdicht. Maar daar heeft Dudok Wonen iets op gevonden. De woningcorporatie introduceert als eerste in Hilversum een nieuwe vorm die zij 'In between places' noemt.

Dit zijn tijdelijke woningen voor mensen die bijvoorbeeld net uit een scheiding komen, hun huis noodgedwongen hebben moeten verkopen of na het overlijden van hun ouders zonder woning zitten. Voor hen is er een acute vraag naar een woning. Vaak zijn die niet te verkrijgen, maar met In between places lukt dat vanaf het begin van het nieuwe jaar wel.

'Deze mensen komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring'

Dudok Wonen heeft begin 2017 22 studio's en appartementen beschikbaar voor mensen die dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij de nieuwbouwlocatie aan de Brinkweg, de voormalige RAF-locatie in het centrum. Dit nieuwe woongebouw, waar in totaal 45 sociale huurstudio's en -appartementen komen, is naar verwachting in februari klaar.
"De mensen die we met dit concept een kans bieden, vallen anders tussen wal en schip in de onder druk staande woningmarkt", zegt directeur-bestuurder Harro Zanting. "Zij hebben dringend tijdelijke huisvesting nodig, maar komen niet in aanmerking voor een urgentieverklaring. Met In between places bieden we hen tijdelijke woonruimte, zodat ze een stabiele basis hebben van waaruit ze hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Bij veel vraag kan het concept worden uitgebreid over de regio", voegt hij eraan toe.

Deze tussentijdse oplossing is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Holland en de regio Gooi en Vechtstreek. Deze twee instanties ondersteunen dit initiatief financieel voor de eerste vijf jaar. Dudok Wonen meldt dat het concept voortkomt uit het regionaal actieprogramma van de regio.
Hoe werkt het voor de huurders? Zij krijgen een contract voor maximaal een jaar. Bij het tekenen zet de bewoner ook meteen zijn handtekening onder de huuropzegging. Gedurende de huurperiode moet de huurder ingeschreven blijven staan bij Woningnet en actief reageren op vrijkomende woonruimte.
Dudok Wonen stelt binnenkort via een projectwebsite een aanmeldformulier beschikbaar. Op die manier kunnen belangstellenden zich aanmelden. Er volgt eerst een intakegesprek om te controleren of huurders aan de voorwaarden voldoen. In between places is bestemd voor mensen met een inkomen tot 35.739 euro bruto per jaar.

Waardering monumenten op woningmarkt neemt fors toe

De waardering voor onze monumenten is groot. Onderzoek hiernaar laat zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft. Maar hoe vertaalt zich dat in een financiële waardering voor monumenten ten opzichte van reguliere woningen? In een gezamenlijk onderzoek naar de huidige stand van zaken op de woningmarkt voor monumenten trekken de NVM en het Nationaal Restauratiefonds een aantal interessante conclusies.

De prijzen van monumenten daalden in de crisis harder en verder dan reguliere woningen, maar die achterstand wordt snel ingelopen volgens Roeland Kimman van de NVM: vertaald naar een prijs per vierkante meter ligt de transactieprijs ruim 50% hoger dan bij een reguliere woning. Dit verschil is vaak te verklaren door de locatie en het bijzondere karakter van monumenten.

Verkopersmarkt

Het NVM-onderzoek laat ook zien dat de markt voor reguliere woningen landelijk inmiddels in evenwicht is. Op de woningmarkt voor monumenten is in de meeste provincies vooralsnog sprake van een kopersmarkt. De regionale verschillen zijn echter groot. In Noord-Holland en Utrecht hebben de verkopers van een monumentale woning het voor het zeggen.
Monumenten bevinden zich in het hogere prijssegment van de woningmarkt. De gemiddelde transactieprijs in de eerste drie kwartalen van 2016 was 463.000 euro, terwijl het prijsniveau op de reguliere bestaande koopwoningmarkt gemiddeld 234.000 euro bedroeg. In het merendeel van de 43 grootste monumentgemeenten is de markt voor monumenten ruimer dan die van de reguliere koopwoningen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem zien we dat de krapte op de monumentenmarkt bijna gelijk is aan de reguliere woningmarkt.

Verkooptijd

Behalve het hogere prijssegment is ook de complexiteit van de aankoop van een monument een reden waarom de monumentenmarkt ruimer is. Het kost meer tijd om de transactie van een monument af te ronden: gemiddeld ligt de verkooptijd ruim 1,5 keer zo hoog als die op de reguliere koopwoningmarkt. Opvallend is dat juist in de crisis de verkooptijd van monumenten en reguliere koopwoningen naar elkaar kropen, vooral doordat de verkooptijd van reguliere woningen flink toenam.

"Over de aanschaf en restauratie van monumenten is nog altijd veel onduidelijk. Wat mag er nu wel en niet met zo'n pand? Er is veel mogelijk als je je goed laat informeren", zegt Pierre van de Gijp van het Restauratiefonds. Speciaal voor potentiële kopers van een monument heeft de NVM samen met het Restauratiefonds een webpagina ontwikkeld waarin de belangrijkste onderwerpen aan de orde komen die kopers op weg kunnen helpen: https://www.nvm.nl/hulpbij/kopen/monument.

Kimman: "De monumentenmarkt is op dit moment niet veel groter dan 1 procent van het totaalaanbod. Toch vraagt juist deze niche om aandacht en expertise. Veel van de NVM-makelaars beschikken over ervaring met dit bijzondere type woningen. Het loont voor zowel kopers als verkopers dan ook zeker de moeite om van onze expertise gebruik te maken."

Weesp bouwt nieuwe lanen

De impressie van Lanenrijk, een van de eerste wijken in Weespersluis. Foto: Weespersluis.nl

WEESP - De nu nog open polder tussen Weesp en Muiden wordt de komende jaren omgetoverd tot een zeer aantrekkelijke woonwijk met water en groen. Lanenrijk is het begin.

Lanenrijk is het eerste deelplan van Weespersluis, zoals het hele project heet. Lanenrijk telt 200 eengezinswoningen en twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrije kavels. Een 'tuinstad' met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woonoppervlaktes variëren van circa 90 tot circa 200 vierkante meter. De verkoop start in het eerste kwartaal van 2017. Weespersluis ligt vlak bij het Weesper NS-station. Met een kwartier zit je in Amsterdam, 't Gooi of Almere, binnen een half uur sta je op Schiphol.

Eerder hypotheek voor zzp'er

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) die minimaal een jaar eigen baas zijn, kunnen sinds 1 december een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aanvragen. Voorheen was de eis minimaal drie jaar zelfstandig te werken.

Vooralsnog kunnen zzp'ers na een jaar zelfstandigheid alleen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon en RegioBank terecht voor een NHG-hypotheek. Woonfonds en NIBC Direct sluiten zich per 1 januari aan. Nu kunnen woningen met een koopsom tot € 231.132 met NHG worden gefinancierd. Vanaf 1 januari wordt dit bedrag verhoogd naar maximaal € 245.000.
Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders werken als zzp'er. Zij krijgen minder snel een hypotheek aangezien geldverstrekkers vaak liever de zekerheid willen van een vast contract.

Azalea in feestkleur

Decemberrood, sneeuwwit of gewoon lekker knalroze: de azalea is altijd een weelderige aanwinst voor in je huis. Hij is in deze periode verkrijgbaar in typische decemberkleuren. Een origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker.
Geef hem een mooi plekje met uitzicht uit het raam, maar liever niet vlak bij de verwarming.

Voor alle klussen in en om het huis: vloeren/ tegelen/schilderen etc - alle reparaties - ruim 20 jaar ervaring - flexibel en betrouwbaar. Voor een vrijblijvende offerte: 06-54623051/ 020-6908997

Een TWEEDE leven voor uw overtollige goederen Breng ze di/do/zat morgen naar de Ruyterlaan 24a in Bussum. U maakt veel ontvangers blij. DOEN!! www.nieuwinhetgooi.nl voor verdere informatie

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Voor alle AANLEG en ONDERHOUD in uw TUIN. Bel: 06-10400788 voor een scherpe prijs

Vrouw heeft 9 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Inge 10 euro p/u Tel: 0631081920

Vind je balans. KLANKSCHAALHEALING met READING in Bussum. Een unieke combinatie. OP 8 DECEMBER individuele sessies. Wellness en Meer i.s.m. Wensenergie. Bel, informeer en boek: 035-7850978. Nog een paar plekjes vrij!

UW WONING VERHUREN? verhuur aan expats, organisaties & young professionals INTERHOUSE HILVERSUM verhuurprofessionals & vastgoedbeheer 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Nieuw vrijwilligersproject van Versa Welzijn: het Web-maatje!!! Een Web-maatje komt bij u thuis en leert u om op een veilige manier websites te bezoeken van o.a. belastingdienst, toeslagen, UWV, zorgverzekering en Woningnet. Voor inwoners van Bussum met een lager inkomen of een beperking die in het bezit zijn van een computer of laptop. Info: Wilma Knops 06-33951892 of webmaatje@versawelzijn.nl

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Weer volop MOOIE KERSTBOMEN vanaf 11 euro. WWW.DEBOERDIERENRUITER.NL Muiderberg

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Huis laten ontruimen? Vraag folder 035-5233599 of www.woningontruiming.com

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Denk fiscaal administratief het advieskantoor voor het MKB 06-51897941

Gezocht: Reuma model voor gratis voetbeh. bij opleidingsinstituut. Nagelsalon Artcreatives Bianca mob: 06-24526801

Te huur in de vesting ged. 1e etage +/- 75 m2. Tel.: 035-5449917

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. Met ervaring en goede ref. Tel.: 06-86337297

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595