BussumsNieuws

9 januari 2019

BussumsNieuws 9 januari 2019


Kleine Johannes voor toppers SDO

De vrijwilligers op de foto met leden van het G-team. Foto: Bob Awick

BUSSUM De vrijwilligersprijs van de gemeente, de Kleine Johannes, is dit jaar uitgereikt aan Dirk de Graaf, Danny Hommersom en Rob van Kooi. Deze drie heren werden in het zonnetje gezet op de nieuwjaarsreceptie omdat zij vanaf het begin de drijvende krachten zijn achter het G-voetbal bij de Bussumse voetbalclub SDO.

De heren werden maandagavond op het podium geroepen door de burgemeester. Hij sprak zijn waardering uit voor het werk dat de heren verrichten bij de voetbalclub. "Jullie zorgen dat iedereen mee kan doen op het veld," roemde de burgemeester de inzet van het drietal. Hij vertelde vervolgens wat de mannen precies doen bij de club. "SDO heeft als sinds 1990 een afdeling voor G-voetbal. Hier krijgen spelers met een verstandelijke beperking de kans om te voetballen. Dirk, Danny en Rob hebben vanaf het begin een grote rol gespeeld. Zij begeleiden de veertien spelers van het G-team. Ze zorgen ervoor dat alle spelers op tijd aanwezig zijn. De trainingen geven ze zelf op de woensdagen. Op de wedstrijddagen, op zaterdag, zijn ze al vroeg in touw om alles voor te bereiden en de spelers op te vangen. Ze letten erop dat alle spelers de juiste kleding dragen en zich ten opzichte van elkaar en de spelers van de andere partij respectvol gedragen. Met hulp van en sponsor is het hen gelukt om met hulp van een sponsor een heuse spelersbus te regelen voor de uitwedstrijden. Voor de spelers is dat iedere keer weer een feest." De heren werden hartelijk bedankt voor hun inzet.

Ballonnen oplaten wordt verboden

GOOISE MEREN Het oplaten van een ballonnen wordt verboden. Dat plan heeft de gemeente. Het punt wordt toegevoegd aan de algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente, waar de raad woensdag voor het eerst over praat.

Er wordt al langer getornd aan het oplaten van ballonnen op feestdagen of andere gelegenheden. De ballonnen, en vooral de resten daarvan, zouden schade toebrengen aan de natuur. Twee jaar geleden werd ook al geprobeerd een verbod voor het oplaten van ballonnen door te voeren. Dat vond de gemeente toen te ver gaan, vooral omdat er veel haken en ogen aan zaten. Zo werd gezegd dat het handhaven van een verbod erg lastig was. Als compromis werd besloten het oplaten van ballonnen 'sterk af te raden'.

Nu komt het verbod er dus wel.

Ook voor wensballonnen

Het verbod geldt niet alleen voor heliumballonnen, maar ook voor alle andere ballonnen die 'door middel van open vuur of gas opstijgen en zonder sturing wegdrijven'. Dat betekent dus ook dat wensballonnen niet meer mogen.

Daan Versteeg 'politicus van het jaar'

GOOISE MEREN Naarder Daan Versteeg heeft de titel 'Politicus van 't Jaar 2018 van de Gooi en Vechtstreek' in de wacht gesleept. De CDA'er kreeg de afgelopen weken de meeste stemmen.

Daan Versteeg was tot voor kort voorzitter van het CDA Gooise Meren. De Naarder staat op plek acht van de concept-kieslijst van het CDA voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Met zijn uitverkiezing laat Versteeg plaatsgenoot Jelmer Kruyt (GDP) net achter zich.

Kinderen helpen

Foto: Koen Suyk

Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen die leven in 'stille' armoede met het betalen van contributie- of lesgeld en het aanschaffen van spullen.

17

Voor weidevogels geen plaats meer

Er wordt momenteel op provinciale goedkeuring gewacht. Want de Schil rond de Naardermeer gaat intensief op de schop. Ook verdwijnen er een paar gezellige gebouwtjes. Ben nu al razend benieuwd.

Vaag had ik al van horen zeggen dat er voor de hele "schil" rond de Naardermeer woeste, of liever, wilde plannen in de maak zijn. De terreinen van Natuurmonumenten aan de Overscheenseweg, de Keverdijk, de Bovenmeent en de Melkmeent staan op de nominatie om zeer grondig aangepakt te worden. De zaak lijkt bijna beklonken, want er is al sprake van een 8-jarenplan. In dat tijdsbestek zal het aanzicht rondom genoemd traject er heel anders uit gaan zien. Belangrijk is het om het waterpeil omhoog te krikken, om op die manier een uitgestrekt nat-dras gebied te scheppen. Hierin zal er ruim overjarig riet gaan groeien, terwijl her en der de sloten verbreed zullen worden om glooiende oevers te creëren. Ook zal er van elders moerasgrond worden aangevoerd, zodat er grotere variaties aan planten komen. Om het waterpeil te reguleren zullen er dammen, dammetjes en waterkeringen worden aangelegd, zodat de ontwikkeling goed in de hand gehouden kan worden. Het grote werk zal gericht zijn op de komst van vele nieuwe (en oudere) vogelsoorten en met name wordt er gehoopt dat o.a. de purperreiger steeds beter aan zijn trekken zal komen. Ook rallen zullen veel baat hebben bij de ingreep. Voor mij staat één ding vast: de goede oude weidevogels zullen we zo goed als helemaal niet meer tegenkomen!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 uur ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 uur ds. G.J. Mantel
*RK St. Vituskerk 9.30 uur Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 12/01 17.30 uur Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastor L. Koot
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 uur mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur ds. R.J. van Zwieten
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. A.D. van den Bos en 17.00 uur ds. T. Jacobs
*Remonstranten N-B 10.30 uur ds. M.T. Bregman
*Vrijzinnigen N-B 10.30 uur gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 uur gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 9.30 uur Eredienst
*De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 uur mw. ds. H. Honderd

Weerbericht

Vanaf vrijdag opnieuw vrij zacht en wisselvallig

Na een zachte december is ook januari met zacht winterweer begonnen. Donderdag is het tijdelijk iets kouder. Het standvastige hogedrukgebied boven de Britse eilanden trekt zich echter terug. Vanaf vrijdag komt er dan ruim baan voor een licht meanderende westelijke stroming. Dat betekent een grotere kans op wisselvallig en voorlopig nog vrij zacht weer.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het licht, tot - 2 graden. Overdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon. Er is een kleine kans op een bui. Het wordt 's middags 5 graden bij een matige noordenwind. Vrijdag neemt de bewolking verder toe, gevolgd door wat regen. Soms klaart het even op. De temperatuur stijgt naar 7 à 8 graden bij een matige noordwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde overheerst in het algemeen de bewolking. In de loop van zaterdag gaat het enige tijd regenen. De westen- tot noordwestenwind trekt aan tot vrij krachtig. Ook zondag is het winderig en overwegend bewolkt met soms nog wat regen. De nachten verlopen vorstvrij met een minimum van circa 5 graden. Overdag schommelt de temperatuur rond de 8 graden.

Weetje

Het weer in 2018 was zeer opmerkelijk. Het was het op zes na droogste jaar met circa 590 mm neerslag tegen 830 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 11.3 graden was alleen 2014 met 11.7 graden nog warmer. Met 2045 uren zon tegen 1600 uren normaal was 2018 record zonnig. Het oude record van 2003 met 2022 uren werd nog iets overschreden.

Een uitgelezen boek
De kolos van Prora

Foto: Picasa

Voor de arbeiders en hun gezinnen werden in nazi-Duitsland vrijetijdsvoorzieningen opgetuigd onder de titel 'Kraft durch Freude' ('KdF'). 'KdF' zorgde voor buitenlandse vakanties en binnenlandse recreatieoorden.

Zo werd in het plaatsje Prora op het toeristische Oostzee-eiland Rügen in 1936 begonnen met de bouw van een reusachtig recreatie-complex van 4,5 kilometer lang, 6 verdiepingen hoog langs het zandstrand, dat onderdak moest gaan bieden aan 20 000 vakantiegangers. Het complex had in 1940 operationeel moet zijn. Dat lukte niet. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel kwam er een bouwstop. Na 1945 waren eerst de Russen en tot 1990 de DDR de baas. Het boekje over de geschiedenis van het betonnen complex heet 'Der Koloss von Prora'.

Het Museum Prora gaf het softcover boekje van 156 pagina's uit met meer dan 100 foto's en diverse kaartjes. Dit is de tweede uitgebreide en geactualiseerde druk uit 2006.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 9 januari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse
onderwerpen.
- Een productie van PienTV. PienTV inspireert, schudt wakker en geeft een goed gevoel. PienTV gaat op
bezoek bij de Dromendokter, deel 3.
- Sjoerd Stoop gaat in gesprek met de burgemeester Han ter
Heegde.

Proosten op 2019

Gezellig aan de bubbels.

BUSSUM De gemeente Gooise Meren heeft afgelopen maandag een gezellige Nieuwjaarsreceptie gehouden.

De vrijwilligersprijzen voor Naarden en Bussum werden uitgereikt en de burgemeester sprak over het komend jaar. Zo vertelde hij dat nu de tijd aanbreekt van aanpakken. "De plannen zijn gemaakt, we gaan nu aan de slag. We worden echt een ontwikkelgemeente," zei hij. Daarna was het tijd om drie initiatieven uit de gemeente nog even uit te lichten. Het ging om een huiskamerfestival, de Bussumse buurtcamping en Stichting Samen Doen Gooise Meren. Daarna konden de aanwezigen gezellig met elkaar proosten op het nieuwe jaar.

Carnavalsverenigingen aan het woord.
Weerzien met oud-burgemeester Joyce Sylvester.
Ter Heegde proost op de toekomst.

Goois en Willem gaan fors op de schop

Vervangende nieuwbouw gaat 23 miljoen euro kosten

Het gebouw van het Goois Lyceum voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Foto: Bob Awick

BUSSUM De schoolgebouwen Goois Lyceum en het Willem de Zwijger gaan de komende jaren fors op de schop. Er gaat de komende jaren gewerkt worden aan de twee scholen.

De twee scholen hebben een aanvraag gedaan voor 'vervangende nieuwbouw'. Het Willem de Zwijger gaat als eerste op de schop, vanaf de zomer van 2020 moet er anderhalf jaar gebouwd gaan worden. Meteen daarna staat het Goois Lyceum hetzelfde te wachten. De nieuwe school moet daar vanaf het schooljaar 2023-2024 opgeleverd worden.

Het gaat om algehele renovatie en deels nieuwbouw. Met het hele project is een bedrag van 23 miljoen euro gemoeid. Dat wordt betaald door de gemeente. De werkzaamheden regelen de scholen verder zelf.

Scholieren worden tijdens de bouw elders ondergebracht

Tijdelijke locatie

De sloop- en bouwwerkzaamheden op de twee scholen worden een hele klus. De leerlingen worden gedurende de werkzaamheden ergens anders ondergebracht. De gemeente zoekt daarvoor nog een tijdelijke locatie waar de meer dan duizend scholieren tijdens de verbouwing toch gewoon de lessen kunnen volgen. De twee scholen gaan aansluitend gebruikmaken van dezelfde 'noodlokalen'. Het tijdelijke onderkomen voor de scholen moet binnen afzienbare afstand van de twee huidige scholen komen, zo laat verantwoordelijk wethouder Geert-Jan Hendriks weten, maar de gemeente heeft momenteel nog geen locatie op het oog. Er wordt op korte termijn meer duidelijkheid verwacht.

Andere scholen

Naast het plan voor de twee middelbare scholen staat er ook voor verschillende basisscholen het een en ander op de rol.

De Juliana Daltonschool, de Indon-school, de Vondelschool, de Tweemaster en de Bussumse Montessorischool hebben een aanvraag gedaan om aan de slag te kunnen met hun huisvesting.

Voor alle scholen gaat het om algehele renovatie, alleen de Tweemaster moet geheel nieuwe huisvesting krijgen. De Juliana Daltonschool en de Indon-school staan als eerst op de agenda, vanaf januari volgend jaar. De Vondelschool en de Bussumse Montessorischool volgen daarna. Voor de Tweemaster moet nog bepaald worden wanneer er gewerkt gaat worden. Dat komt onder meer omdat nog niet duidelijk is waar de school komt te staan: op de huidige plek of op een van de twee andere locaties die het schoolbestuur op het oog heeft.

Ria Kamer

70 jaar, was vijftien jaar trainster bij atletiekvereniging Tempo,
geboren en getogen in Naarden.

Waarom stop je als trainster?
"Ik heb het vijftien jaar gedaan en op 31 december werd ik 70 jaar. Toen dacht ik, dat is een mooi moment om te stoppen. Zelf loop ik nog graag de 10 kilometer. In mijn hoogtijdagen liep ik ook halve en hele marathons."

Wat ga je nu met je tijd doen?
"Gewoon als recreant hardlopen bij de club en daarnaast blijf ik ook als vrijwilliger bij evenementen actief."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"Ik houd van een rondje wandelen om de Vesting, lekker een uurtje naar buiten en de natuur is iedere keer weer anders."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Lunchen bij restaurant Limes in Naarden Vesting."

En een miljoen?
"Ik zal geld schenken aan goede doelen, zoals KWF Kankerbestrijding en de Hart en Longstichting. Ook zal ik geld geven aan Tempo A.V, die hebben nog wel een verlanglijstje. En voor mezelf koop ik wat nieuwe meubels."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik bij de ABN heb gewerkt in Weesp en Almere. Daar was ik administratief medewerkster bij het archief."

Een ideale vrije dag?
"Met het hele gezin (2 zoons en schoondochters en 4 kleinkinderen) naar Disneyland Parijs."

Lievelingsmuziek?
"Beatles, Golden Earring en Andrea Bocelli."

Leukste jeugdherinnering?
"Mijn ouders hadden een groentezaak (Koopmanschap) in de St. Vitusstraat in de Vesting en daar ben ik opgegroeid. Ik moest altijd op de fiets bestellingen wegbrengen. De tijd waarbij ik op straat speelde met buurkinderen vond ik erg leuk en gezellig."

Later meer bekend over leeggekomen Emmaschool

BUSSUM Er wordt pas later meer bekend over wat er gaat gebeuren met het leeggekomen schoolgebouw van de Emmaschool aan de Slochterenlaan. Dat zegt wethouder Nico Schimmel.

Het gebouw aan de Slochterenlaan staat leeg nu de Emmaschool de grotere school aan de Graaf Florislaan heeft betrokken. Er kan met het leeggekomen gebouw, of vooral de grond ervan, heel wat gebeuren. Volgens wethouder Schimmel bestaat echter de grootste kans dat er woningen op de plek kunnen komen. "Daar wordt hoogstwaarschijnlijk komend jaar meer bekend over."

In Muiderberg gaan de Oranje Nassauschool en de Vinkenbaan samen. Daar blijft dus ook één gebouw over.

Koninklijke onderscheiding voor vier brandweermannen

Foto: Bob Awick

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde heeft (van links naar rechts op de foto) Dennis Eggenkamp (38), Dennis Klijnman (42), Dennis Kok (39) en Wilfred Hagen (57) gehuldigd met een Koninklijke onderscheiding. Ze zijn al meer dan twintig jaar verbonden aan de lokale brandweer. Naast de onderscheidingen waren er ook enkele andere erespelden om de brandweermannen te bedanken.

Irene Plaquette hangt na renovatie weer terug op plek van Irene Studio

Benno Baltus heeft plaquette uit 2008 fraai opgeknapt

Onder grote belangstelling werd vrijdag door IJzerhandel Baltus de fraai opgeknapte Irene Plaquette herplaatst op de muur van Gebouw 'Village'.

HKB-leden, wethouder Luijten, Antoon Bruggeling en andere belangstellenden bij de vernieuwde Irene Plaquette. Foto: Bob Awick

BUSSUM Adriaan Branderhorst van de Historische Kring Bussum is erg blij met het resultaat: "Een opknapbeurt van de plaquette uit 2008 was hard nodig."

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Bussum is in 2008 deze herinneringsplaquette geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat, daar waar tot in 1983 televisiestudio Irene stond. "In deze studio is in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. Toen werden vanuit hier de eerste Nederlandse televisiebeelden de ether ingestuurd", aldus Branderhorst.

Journalist Antoon F. Bruggeling was initiatiefnemer en ontwerper van de Irene Plaquette, die herinnert aan Studio Irene en aan het televisietijdperk van Bussum. Dankzij sponsors als de Historische Kring Bussum, Makelaar Heijen, de ING Bank en de gemeente Bussum kon de plaquette tien jaar terug worden gerealiseerd. Het was ook Bruggeling die afgelopen jaar aan de bel trok over de slechte staat van de Irene Plaquette. De Historische Kring Bussum en IJzerhandel Baltus hebben de restauratie van de plaat bekostigd. Antoon Bruggeling: "De plaquette ziet er als nieuw uit en kan weer jaren mee. De herinnering aan het tv-tijdperk van Bussum mag niet verloren gaan".

Herinnering aan de plek waar de tv werd geboren

Bewerking

De bewerking van de plaat was volgens Baltus een flinke klus. "Opknappen leek in eerste instantie niet te doen. We hebben daarom zelfs gedacht aan een totaal nieuwe plaat, maar hierdoor zou het origineel uit 2008 verloren zijn gegaan. In samenspraak met mijn leverancier Festool heb ik speciaal schuur- en polijstpapier ontvangen en ben ik alsnog met de originele plaquette aan de slag gegaan. Dat ging boven verwachting. De plaat is uiteindelijk naar mijn leverancier Bogramatic verzonden en zij hebben de plaquette opnieuw ingekleurd en voorzien van een harde laklaag die de plaat extra moet beschermen".

Irene Studio

Vrijdag kon Baltus de plaquette weer op de muur van 'Village' terughangen. Leden van de Historische Kring, wethouder Alexander Luijten en andere belangstellenden waren hier getuigen van. Klaas Oosterom van de HKB liet weten dat bij de Historische Kring (in het stationsgebouw Naarden-Bussum) nog dvd's over de vroegere Bussumse tv-studio's en ook het boekje 'Bussum en de Televisie' verkrijgbaar zijn. Hierin uiteraard ook aandacht voor de Irene Studio.

Muurschildering

Veel Bussumers vinden het nog altijd jammer dat de Irene Studio is afgebroken, terwijl er plannen waren om er een cultureel centrum van te maken. Er bestaan momenteel overigens plannen om op de muur van 'Village' - bij de Kapelstraat - een grote muurschildering van de vroegere 'Irenekapel' (later studio) te realiseren.

Boudewijnse: 'Welzijn van inwoners staat bij mij voorop'

Barbara Boudewijnse (58) is sinds kort wethouder in Gooise Meren. Ze vervangt haar collega Gerben Stuik die vanwege ziekte niet beschikbaar is. Ze blijft zolang dat nodig is. Boudewijnse draait al vele jaren mee in de lokale politiek en ontfermt zich op dit moment met name over duurzaamheid, milieu en het sociaal domein. Zaken die ze concreet wil aanpakken? Op lokale schaal klimaatproblemen aanpakken en het tegengaan van eenzaamheid.

Barbara Boudewijnse valt in voor Gerben Struik en doceert ook nog aan het Willem de Zwijger College. Foto: Bob Awick

U draait al langere tijd mee in de gemeenteraad. Wat voor wethouder bent u?
"Ik loop nu zo'n 16 jaar mee in de lokale politiek en dit voelt wel echt als de kers op de taart. Ik ben in het diepe gesprongen toen bleek dat Gerben niet beschikbaar was. Normaal gesproken ben ik, naast mijn werk als raadslid, docent op het Willem de Zwijger College. Qua karakter ben ik beschouwend van aard en heb ik niet de behoefte om direct een mening klaar te hebben. Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Voor hen wil ik graag zoeken naar de beste oplossing. Dat is mijn drive. Voor mij staat het welzijn van inwoners altijd voorop."

Wat gaat u als wethouder anders aanpakken?
"Wethouders worden omringd door experts en worden continu bijgepraat. Als raadslid heb je altijd een informatie-achterstand. Ik zag dat en dacht direct; wat kunnen we daar mee doen? Een grote opdracht is de energietransitie, best een complex dossier. Zo moeten we van het gas af, op zoek naar alternatieve energiebronnen en minder CO2-uitstoot realiseren. Raadsleden stellen mij vragen waaruit blijkt dat meer kennis nodig is. Als je niet weet waar het over gaat, kan je ook geen goede beslissingen nemen. Ik vind dat je dan als wethouder de raad heel goed moet meenemen. Daarom ga ik voor hen een conferentie organiseren met alle belanghebbenden. Daar wil ik duidelijk maken: dit is de tijdlijn waarop wij als gemeente iets moeten doen, dit zijn de beslissingen die eraan komen, dit is wat er al regionaal wordt gedaan. Ik ben met plezier de voortrekker om dit op de kaart te zetten. De volgende stap is om ook de inwoners mee te nemen."

Wat gaat de gemeente doen om energiezuiniger te worden?
"We gaan eerst kijken waar we in de regio überhaupt energie vandaan kunnen halen. Waar kunnen we bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens plaatsen? Op de heide? En is dat dan wenselijk? Wat zijn de consequenties als we kansen benutten? Welke ruimte is er? De raad heeft al die informatie nodig. Zodat ze als het ware uit een menukaart kan kiezen. Zodat je precies ziet hoeveel invloed een maatregel heeft op de CO2-uitstoot. We moeten als regio Gooi en Vechtstreek volgend jaar een bod doen aan de Rijksoverheid hoeveel CO2 we minder gaan uitstoten. Dat betekent dat we dit serieus moeten onderzoeken."

'Ik wil mij graag inzetten voor mensen die dat zelf niet kunnen. Dat is mijn drive.'

Dit gaat ook voor inwoners nogal wat betekenen?
"Ja dat is de volgende stap. De aanpak van klimaatverandering en alles wat daaruit voortvloeit gaat iedereen aan. Niet alleen energie besparen, maar ook 'ontstenen': minder stenen in de tuin in verband met de toenemende stortbuien. We moeten daarbij kijken hoe we de maatregelen makkelijk én betaalbaar maken. De uitdaging is om de energietransitie zo helder en makkelijk mogelijk voor iedereen te maken. We zitten nu in de fase waarin we gaan uitzoeken hoe dat kan."

We zien dat vanaf dit jaar het huisafval heel strikt gescheiden moet worden. Is dat wenselijk?
"Het afvalscheiden is één van de maatregelen waar we nu thuis mee te maken hebben. Het is lastig om dit soort veranderingen door te voeren. Het idee is dat we met elkaar moeten proberen zo min mogelijk afval te produceren. Gedragsverandering, daar komt het eigenlijk op neer. We willen bijvoorbeeld iets doen aan de plastic soep. Dat doen we door allemaal plastic in de pmd-kliko te verzamelen. En de grijze bak wordt minder geleegd, want we willen dat er minder restafval wordt verbrand. Ik woon in Bussum en heb zelf vier containers, dat vind ik ook veel. Maar ik weet niet hoe goed hoe dit anders moet. Ik heb zelf best een luxe leven en ik produceer afval net als iedereen. Al die kliko's is een beetje de achterkant van de welvaart die we hebben. Soms is het lastig, maar als we niet allemaal meedoen dan bevorderen we met elkaar de opwarming van de aarde. We kunnen meehelpen de temperatuurstijging te bedwingen door energiezuiniger te leven en minder te produceren. Een oplossing kan niet alleen van de overheid komen door bijvoorbeeld dijken te verhogen. Iedereen moet zijn aandeel leveren."

'Steeds meer mensen zijn mantelzorger en raken overbelast. Ik heb dit zelf ook ervaren'

Eenzaamheid en mantelzorg hebben ook uw aandacht?
"Mijn grootste uitdaging is de bestrijding van eenzaamheid en daarnaast het opvangen van mensen die langer thuis blijven wonen. Het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Niet iedereen kan dat. Sommige mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben of ze vereenzamen. We willen als gemeente meer zicht krijgen op die groep, zodat we ze kunnen ondersteunen. Minister Hugo de Jonge is landelijk een campagne gestart tegen eenzaamheid. Ik haak hier direct bij aan en probeer middelen en ideeën op te halen. Een ander item is dat steeds meer mensen mantelzorger zijn en hierdoor overbelast raken. Ik heb dit zelf ook ervaren toen mijn moeder in een rolstoel zat en hulpbehoevend was. Je probeert twee huishoudens draaiende te houden en bent zo druk met bezoeken aan ziekenhuis en zaken regelen dat je niet toe komt aan het kijken naar voorzieningen zoals mantelzorgondersteuning. We kijken als gemeente of we mantelzorgers kunnen ontlasten en maken daar ook budget voor vrij."

Wie verdient een pluim?
"Ik heb samen met de mensen van de Broedplaats een fietstocht gemaakt door Bussum-Zuid om nader kennis te maken. Meestal wordt je meegenomen en kijk je naar de problemen in de wijk. Hier was dat heel anders, ik kreeg alleen maar voorbeelden te zien van waar het goed gaat. Het was een ronde langs de hoogtepunten uit de wijk. Dat is wat een buurt nodig heeft: dat je ziet hoeveel positiefs er is en zoeken naar verbindingen. Dat inspireert."

De elfde editie van Bussum op IJs trok zo'n 25.000 bezoekers

Mooie show als afsluiting. Foto: Bussum op IJs

BUSSUM Bussum op IJs is weer voorbij. Ruim vier weken schaatsplezier, zo'n 25.000 bezoekers en 150 nieuwe Vrienden van Bussum op IJs. De organisatie blikt meer dan tevreden terug op de elfde editie van dit schaatsfestijn. De spullen gaan weer voor een jaar in de opslag.

Zondagavond ging de stekker eruit en maandag werd begonnen met het afbreken. Evenementencoördinator Ellen Hazenberg blikt blij en tevreden terug. Nieuw was de actie 'Vrienden van Bussum op IJs', waar je voor een bedrag van 25 euro al verzekerd was van 'eeuwige roem' en de karaokeavond. Verder waren er een kinderbingo, gewone bingo, flink wat feesten en partijen en natuurlijk het bekende schoolschaatsen. De subquiz, die dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, was flink populair. Volgens Ellen was er voor het begin van Bussum op IJs al een wachtlijst. Ook de curling- en ijshockeyactiviteiten schieten in populariteit omhoog. In de weekenden waren er veel jonge kinderen, maar ook tieners wisten de weg naar Bussum op IJs goed te vinden. Vooral tijdens het discoschaatsen. En ja, er komt dit jaar gewoon weer een Bussum op IJs, op dezelfde locatie.

Kinderkoor deMess Naarden!

Onder begeleiding van dirigente Nelly Todorova start begin 2019 het nieuwe 'deMess Kinderkoor' in Naarden-Vesting.

In Podium deMess gaan we elke maandag met twee groepen zingen, van 4 tot 6 jaar en van 7 tot 10 jaar. We zingen een breed programma van leuke, mooie, vrolijke liedjes, in andere talen, als canons en meer.

Vindt je kind het leuk om te zingen? En vind jij het belangrijk dat jouw kind op een speelse manier in aanraking komt met muziek, zijn of haar stem kan leren gebruiken, kan leren over klank en ritme, en leert bewegen op muziek? Doe dan lekker mee en meld je aan via secretariaat@demess.nl.

Nelly is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Muziek Academie in Sofia. Ze heeft een master diploma koordirectie en een bachelor in muziekpedagogie. Naast het kinderkoor geeft ze leiding aan diverse koren voor volwassenen.

Kinderen van 4 tot 6 jaar, elke maandag van 15.30 tot 16.15 uur voor €35,00 per maand
Kinderen van 7 tot 10 jaar, elke maandag van 16.30 tot 17.30 uur voor €40,00 per maand

Genoeg aanmeldingen? Dan doen we mee aan Vestival Vocaal in september 2019 in Naarden-Vesting!

--------------

Nelly Todorova is pianodocente, koordirigent, zangdocente en zangeres. Ze is afgestudeerd aan Muziek Academie van Sofia en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze heeft een master diploma in koordirectie en bachelor in muziekpedagogie. Sinds 2006 werkt Nelly in Nederland als pianodocente, koordirigent en zangdocente. Nelly heeft vele internationale masterclasses gevolgd als pianiste, dirigent en zangeres.

Brandweer vaker op pad voor brand

BUSSUM De Bussumse brandweer heeft het afgelopen jaar vaker te maken gehad met brand dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de uitrukcijfers van het korps.

Al met al werd de brandweer afgelopen jaar 114 keer gealarmeerd voor brand. Dat was 105 keer een kleine brand, vijf keer een middelbrand en er waren vier grote branden. Een jaar eerder moest de brandweer 'slechts' 85 keer op pad voor brand.

Totaal werd de Bussumse brandweer afgelopen jaar 782 keer gealarmeerd. Naast de branden was dat 239 keer voor hulpverlening, 83 keer voor bijstand in andere gemeentes en het was 37 keer loos alarm.

Wel minder uitrukken

Het totale aantal alarmeringen ligt wel een flink stuk lager dan 2017.

Toen werd de brandweer nog 1205 keer gealarmeerd. Dat het aantal alarmeringen nu zoveel lager ligt, komt omdat de brandweer niet meer met de kleine brandweerauto (ts2) op pad hoeft. Dat uitrukmodel, een jaar geleden nog goed voor 785 van het totale aantal meldingen, werd afgelopen jaar afgeschaft.

Koude nieuwjaarsduik voor Han ter Heegde

De stoere mannen doken het IJmeer in. Foto: Harry Mock

GOOISE MEREN Een koude start van het jaar voor burgemeester Han ter Heegde. De burgemeester waagde zich op 1 januari op het strand van Muiderberg voor de nieuwjaarsduik.

De burgemeester rende, gehuld in een hockeytenue, samen met onder meer John Haug en Jur Jonges van de Dorpsraad Muiderberg het ijskoude IJmeer in. Het voorbeeld van de burgervader werd gevolgd door nog eens veertig andere waaghalzen. Na afloop konden de deelnemers zich opwarmen met erwtensoep van de Zeemeeuw.

Eerste SportMIX 2019 groot succes

BUSSUM Buurtsportcoach Patrick Compter heeft zwemmen en sporten samengevoegd tot de SportMIX in De Zandzee. De kinderen konden deze Kerstvakantie kennismaken met meerder sporten op één dag. Zo konden ze zwemmen, klimmen op de RockSteady klimmuur, een workshop judo van Judoschool Van der Hoek volgen of gewoon een potje voetballen.

Rookvrij Challenge start

REGIO Daag je sportclub, buurthuis, speeltuin, het schoolplein, de kinderboerderij of het kinderdagverblijf uit om rookvrij te worden. Dat is kort gezegd het doel van de 'Rookvrij Challenge' waarmee de GGD en Tergooiziekenhuizen komende woensdag van start gaan.

Met de Rookvrij Challenge roepen GGD en Tergooi inwoners op om organisaties uit te dagen rookvrij te worden. Dat moet er weer toe leiden dat de kinderen in onze regio rookvrij opgroeien. Want hoe minder mensen je ziet roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken, zo is de gedachte. Meedoen kan op www.rookvrijchallenge.nl.

Drukbezochte jeugddag HCAW

BUSSUM HCAW heeft een succesvolle open dag voor de jeugd achter de rug. De Bussumse honk- en softbalclub verwelkomde afgelopen zondag zeker dertig jonge deelnemertjes.

De deelnemers leerden de eerste kneepjes van de honk- en softbalsport kennen. Er werden enkele vang-, gooi- en slagtechnieken aangeleerd. De deelnemers hadden er de grootste lol mee. Met de open dag probeert HCAW jonge jeugd warm te maken voor de honk- en softbalsport. Vanaf komende zaterdag starten er gratis proeftrainingen.

OnderOns met Ed de Jonge

NAARDEN In de krant van 2 januari heeft abuis een verkeerde foto in de rubriek OnderOns gestaan.

In de rubriek was aandacht voor Ed de Jonge, wijnhandelaar bij Ruijsdael Wijnen in Naarden. Op de foto stond per ongeluk Erik Klein Woolthuis, eigenaar van deze wijkwinkel. Hierbij alsnog een mooie foto van Ed de Jonge, proostend op het nieuwe jaar.

BFC-coach vertrekt na eerste jaar alweer

BUSSUM BFC moet op zoek naar een andere hoofdcoach voor volgend seizoen: hoofdcoach Karel Knaap heeft, na overleg met de club, besloten zijn contract niet te verlengen.

Knaap beleeft momenteel zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van BFC en heeft ervoor gezorgd dat de club goed meedraait in de tweede klasse op zaterdag.
Dat de Almeerder toch vertrekt, komt doordat het onvoldoende klikt tussen hem en de spelersgroep.

Knaap maakt het lopende voetbalseizoen wel gewoon af. "Het bestuur heeft er vertrouwen in dat de tweede helft van het seizoen op een goede manier wordt afgesloten waarin behoud in de tweede klasse prioriteit heeft. BFC gaat voor het nieuwe seizoen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en assistent-trainer", zo laat BFC weten.

Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen die leven in 'stille' armoede

'Om gebruik te maken van het Jeugdfonds kun je een intermediair inschakelen'

Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt kinderen waarvan de ouders het contributiegeld voor sporten of andere activiteiten niet kunnen betalen.

Door bijvoorbeeld te sporten hoeven kinderen niet thuis te zitten en kunnen ze in contact komen met andere leeftijdsgenoten. Foto: Koen Suyk

BUSSUM/NAARDEN Gerald Cartigny en Ingrid Reichmann zitten in het bestuur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland en vertellen dat het fonds, opgericht in 2008, nog steeds een belangrijke rol vervult. Bijna 300 kinderen in Gooise Meren maken hier gebruik van.

"Met het Jeugdfonds kunnen kinderen tussen de vier en achttien jaar, die uit gezinnen komen met weinig geld, sporten of aan cultuur doen", aldus Gerald. "Ons bestuur bestaat uit voorzitter Erik Boog, burgemeester van Diemen en bestuursleden Jeroen Hilbrands, Els van Dam en Melissa Rotteveel. Wij zetten ons in om zoveel mogelijk kinderen in zo'n situatie te bereiken zodat ze gebruik gaan maken van het fonds. Ik vind twee dingen belangrijk en dat zijn kinderen en sport. In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum. Deze ouders kunnen het zich niet veroorloven om het contributie- of lesgeld voor hun kinderen te betalen. Die kinderen zitten thuis en kunnen op deze manier in een isolement raken. Sport zoals voetbal, hockey of tennis of een andere activiteit op cultureel gebied zoals dansen, schilderen, muziek maken of toneel is belangrijk voor de ontwikkeling, zowel op fysiek als sociaal gebied. Ook kunnen kinderen via het fonds leren zwemmen, want dat wordt niet altijd vergoed door de gemeente. Om die kinderen te helpen, ben ik bestuurslid geworden. Het is vrijwilligerswerk wat we naast ons werk doen."
Ingrid vertelt dat ze dezelfde motivatie heeft, maar dat ze zich ook door de verhalen van haar echtgenoot heeft aangesloten bij het fonds. "Mijn man was voorzitter van een hockeyclub en kreeg soms schrijnende verhalen te horen van ouders die de contributie niet meer konden betalen. De kinderen moeten dan stoppen en krijgen vragen als 'waarom stop je met hockey want je bent hier heel goed in' of 'je speelt al jaren in ons team en we kunnen niet zonder je'. Ze durven niet de waarheid te vertellen. Dit is echt een vreselijke situatie. Dit wil je niemand aandoen, vooral een kind niet."

Een sportclub kan deze kinderen niet helpen, maar het Jeugdfonds wel. "Iedereen kan aanspraak maken op het Jeugdfonds en niemand komt te weten dat het fonds het contributie- of lesgeld betaalt. De factuur wordt rechtstreeks naar het fonds gestuurd en die maken het geld over naar de vereniging. Als kinderen sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument nodig hebben, is daar een apart potje voor en krijgen de ouders een bon voor een winkel om het daar te kopen of huren."
Om in aanmerking te komen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur kun je een intermediair inschakelen. "Intermediairs zijn mensen die professioneel bij hulpverlening en kinderen betrokken zijn en dan hebben we het over bijvoorbeeld een leraar, huisarts, buurtsportcoach, jeugdzorg, gemeente of psycholoog. Een ouder, familielid of iemand anders, die betrokken is bij zo'n gezin, kan contact opnemen met een intermediair en het verhaal vertellen. De intermediair kan zich aanmelden bij het Jeugdfonds, waarna de intermediair een aanvraag indient voor het kind."

Bestuursleden Gerald Cartigny en Ingrid Reichmann.

'Sport en cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling'

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland helpt 3.000 kinderen per jaar en in Gooise Meren gaat het om 270 kinderen. Gerald: "De gemeente doneert elk jaar een bedrag aan het fonds voor een aantal kinderen waarvan zij denken dat die in aanmerking komen, maar we willen meer kinderen de kans geven om actief en sociaal te blijven. Om die reden zijn we ook afhankelijk van sponsoren. Er zijn gelukkig grote bedrijven die ons helpen, maar op lokaal niveau willen we ook graag geld ophalen. Een bedrijf uit Bussum, Muiden of Naarden kan geld overmaken naar het fonds en kunnen dan aangeven dat het voor kinderen in Gooise Meren is. We hopen dat inwoners door activiteiten zoals een sponsorloop ook geld aan het fonds doneren. We hebben scholen benaderd of ze een jaarlijkse estafetteloop willen doen en het geld doneren aan het Jeugdfonds."
Het Jeugdfonds is nog op zoek naar vrijwilligers die een paar uur in de week kunnen helpen bij bijvoorbeeld het organiseren van een schoolestafette. "Voor een kind is gemiddeld een bedrag van 280 euro nodig zodat ze een jaar actief kunnen zijn. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig om te kijken of mensen bij een supermarkt hun statiegeldbon kunnen doneren."

Informatie op jeugdfondssportencultuur.nl/noordholland.

Gooise Schoonmaakshop geopend

Experts op het gebied van schoonmaken

Emma van Ekeren, Willem Hogenbirk, Nelis Kwarten en Sanne Smallenburg.

BUSSUM De Gooise Schoonmaakshop heeft sinds 1 januari de deuren geopend aan de Laarderweg 118. Klanten kunnen hier terecht voor schoonmaakartikelen en -middelen van professionele kwaliteit. In combinatie met een goed advies wordt schoonmaken hierdoor makkelijker én sneller.

Willem Hogenbirk is de eigenaar van de gloednieuwe winkel. Hij staat voor iedereen klaar om advies uit te brengen op het gebied van alle vragen over schoonmaken. Om iets echt goed schoon te krijgen is het gebruik van het juiste schoonmaakmiddel een vereiste. "Wij verkopen alleen professionele schoonmaakmiddelen waarmee echt goed resultaat wordt behaald. We hebben bijvoorbeeld tapijtreinigers, ontvetters, ontkalkers, ontstoppers en wasmiddelen. Voor iedere schoonmaakklus bieden wij een geschikt product." De Gooise Schoonmaakshop heeft ook alles in huis om de schoonmaakklussen goed aan te pakken. Denk hierbij aan bezems, vloerdweilen, schoonmaakdoeken, wissers en meer.
Stofzuigers van de betere merken staan netjes opgesteld in de winkel. Hier zien we enkel hoogwaardige kwaliteitsmerken zoals Numatic, AEG en Nilfisk. Stofzuigonderdelen zoals zakken, filters en zuigmonden zijn voor ieder merk verkrijgbaar. Er worden ook tapijtreinigers en waterzuigers verhuurd.
Hogenbirk is daarbij dealer van WPRO. Dat betekent dat consumenten voor allerlei onderdelen voor wasmachines, vaatwassers en koelkast terecht kunnen in Bussum. Van een nieuw bestekmandje in de vaatwasser tot een trillingsdempers voor de wasmachines; alles is verkrijgbaar. De shop kan ook kapotte stofzuigers maken, zelfs degene die niet in de winkel zijn aangeschaft. Tot slot is er een hoek ingericht met kleding voor de doe-het-zelver. Mooie werkbroeken, jassen en veiligheidsschoenen van merken zoals Snickers Workwear, Red Brick en Grisport zijn hier te koop.
De Gooise Schoonmaakshop heeft op iedere schoonmaakvraag een antwoord. "We helpen graag, ook op technisch gebied. Kom langs en ervaar het zelf," besluit Hogenbirk.

Uit de historie van Bussum en het gooi
HET LANDBOUWHUIS – COMENIUSLAAN 16

Smeedijzeren poort met een doorgangsbreedte van ruim vier en een halve meter voor de doorgang van de chique landauers met twee paarden en hittenkarren.

Met stalen kracht plukte half november 2018 de grijpmachine het 140 jaar oude Landbouwhuis uit elkaar. Dit Landbouwhuis en het huis dat er eens achter lag, zijn restanten van de kwekerijgeschiedenis van Naarden.

Rondom de vestingstad Naarden werden de akkers afgegraven om ze onder water te kunnen zetten in tijden van oorlog. De lage akkers bleken zeer geschikt voor het kweken van fruitbomen. Vanaf 1814 was het boomkwekersgeslacht Jurrissen hier actief. Zij hadden internationale faam. Daarna nam de familie Mauritz de boomkwekerij over.

Het Landbouwhuis, Comeniuslaan 16, tijdens de sloop in november 2018
Kijkend van Naarden richting Bussum de kwekerijen en de eerste huizen langs de Comeniuslaan. Rechts aan de horizon staat de St. Vituskerk. Midden op de foto staan twee huizen met de rug tegen elkaar. Het huis aan deze kant had een smeedijzeren poort aan de huidige Julianalaan. De foto is in 1899 gen

Het boomkwekershuis aan de Julianalaan is reeds lang verdwenen. De prachtige smeedijzeren poort herinnert aan tijden van welstand.

Na de kwekerijperiode beheren de Gebr. Van Gelderen het Landbouwhuis voor de handel in hooi, stro en aardappelen etc. Tussen 1919 en 1925 hielden zij er de openbare verkoop van hitten, paarden, landauers, platte wagens, hittenkarren, mallejan en tuigen. Je kon er paarden verkopen en ruilen.

Na de Eerste Wereldoorlog sloot Duitsland, een belangrijke klant, zijn grenzen voor kwekerijproducten uit Nederland. Met het verloop van de particuliere buitenplaatsen vielen ook deze klanten weg. Veel gemeenten richtten hun eigen kwekerijen op. In 1925 besloot de gemeente Naarden veel kweekgrond tot bouwgrond te bestemmen. Met de aanwijzing van de gronden voor woonbestemming verkopen de boomkwekers hun grond. Het Landbouwhuis verliest zijn functie.

Vele jaren later, halverwege de jaren 70, vestigt de Stichting 'Wij Komen' zich in het pand. Deze stichting was in 1960 door M. Reckman uit Naarden opgericht. De stichting organiseerde groepsreizen per chartervliegtuig voor familieleden van emigranten. Later kwam reisbureau Gerco Travel in het pand.

Daarna staat het pand jarenlang leeg en verkommert. De tuin wordt een wildernis. Na de sloop ligt het terrein nu klaar voor nieuwbouw. Op het terrein komen twee woningen, een aan de Julianalaan en een aan de Comeniuslaan. Het zou de boomkwekerijen in de herinnering houden als de villa's gesierd zouden gaan met de namen: De Kwekerij en Het Landbouwhuis.

Gerard Hoogendijk

20 / 24

Zaterdag 12 januari is er een inspirerende Nieuwjaarsworkshop door Dorien van Nieukerke.

Donderdag 10 januari

Spreekuur Administratie

10:00 uur | Wijkcentrum

Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen.

Spreekuur Administratie

14:00 uur | SCAN Naarden

Nieuwjaarsreceptie

15:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. WOC Bellefleur, adres: Mackaylaan 11a te Naarden, Tel: 035- 6953117.

Lezing

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Volk van God en een Beloofd Land? De hoofdstroom in het christendom claimt dat de eretitel 'volk van God' van Joden overgegaan is op Christenen. Maar wat als er nooit een 'vervangingstheologie' in de Christelijke traditie geweest is?

Vrijdag 11 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Expositie

10:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Margreet den Dubbelen exposeert. De expositie is van 4 januari tot 2 april te bezichtigen in Bellefleur.

GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Tafeltennis Jaarlijks Oliebollentoernooi

19:30 uur | Tafeltennis TTV Good Luck Bussum

Vrijdag 11 januari is er weer het traditionele Oliebollentoernooi voor leden en oud-leden van tafeltennisvereniging Good Luck. De zaal is open vanaf 19.30. Komt allen. Inschrijven via Gerard van Giessen ggiessen@xs4all.nl

Zaterdag 12 januari

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Repair Café Bussum

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Koffiemachine kapot? Fietsketting los? Sieraad stuk? Geen zorgen! Repareer het samen met deskundige vrijwilligers in het eerste Repair Café van 2019. Kom langs met je kapotte elektrische apparaat, kledingstuk, fiets of sieraad. Weggooien? Mooi niet!

Nieuwjaarsworkshop

13:00 uur | Heart to Heart, Centrum voor welzijn en Inspiratie

Een inspirerende (nieuwjaars)workshop in persoonlijk leiderschap! In deze workshop met Dorien van Nieukerken, oprichter van Heart to Heart en Heart House Bussum, leg je een basis voor het manifesteren van jouw wensen in je leven, voor 2019 en verder. Het thema is: doelen, intenties en wensen voor 2019.

Concert

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Meesterpianist Severin von Eckardstein verzorgt een recital. Met onder andere Beethoven en Brahms. Kaarten €25, www.tindal.nl

Zondag 13 januari

Inspirerende Lezingen

10:30 uur | de Besant Hall Naarden

De tarot als levensweg - een Jungiaanse benadering van de tarot. Een lezing door Karen Hamaker-Zondag. werkgroepdenieuwemens.nl.

Nieuwjaarsconcert

14:00 uur | Grote Kerk Naarden

Het traditionele Lions nieuwjaarsconcert. Amsterdam Symphony Orchestra speelt een licht klassiek programma onder leiding van dirigent Peter Santa. Solist is de Chinese violist Ziyu He.

Maandag 14 januari

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en
Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel. "Gezelligheid kent geen tijd". Ook niet- ASGM-leden zijn welkom.

Brainstorm Café - NAH

12:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Niet-aangeboren hersenletsel? Kom naar ons Brainstorm Café. Meer informatie: 06-25108102 (Jacqueline).

Adempauze

20:30 uur | Koningslaan 2b
Bussum

Adempauze: moment van rust en bezinning. Het thema is Far From the Tree, een boek van de Amerikaanse psychiater Andrew Solomon, over ouders die kinderen krijgen die anders geboren worden dan ouders verwachtten. Ingeleid door Claartje Kruijff.

Dinsdag 15 januari

Oefengroep Nederlandse Taal

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers.

Het Rembrandtjaar

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Remrandt overleed. Kunsthistorica Diana Kostman neemt u mee langs het leven van Rembrandt. Verbaas u over de wonderlijke levensloop van één van de beroemdste kunstenaars uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Woensdag 16 januari

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Kostenloos, vrijwillige bijdrage.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Actief op de been blijven

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Heeft u het gevoel dat u instabieler bent of struikelt u wel eens? Kom naar de informatieochtend en de daarop volgende trainingen om op de been te blijven. Voor info, Anouck Dingemans 06-21363918

Lezing

14:30 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Notaris Inez Goossens zal u informeren over de wenselijkheid en mogelijkheden van een actueel testament en levenstestament. Kosten: € 4,00, inclusief 1 kopje koffie/thee.

Schakeldiner

16:45 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een driegangenmenu: Heldere paddestoelensoep; Kip Stroganoff met rijst en komkommersalade; Banoffe. Aanmelden via de intekenlijst bij de Schakel of bel R.de Beer 0294-777906. Kosten 8 euro.

Donderdag 17 januari

Israël: 70 jaar een oplosbaar conflict

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Sprekers: Hanna Luden (Tel Aviv, 1958) & Nabil Sahhar (Jeruzalem, 1956)

Demonstratie Mediumschap

20:00 uur | Majellakapel Bussum

Mediums Janneke Leber en Ilse Velle maken contact met overleden dierbaren van mensen in de zaal, aan de hand van zo goed mogelijk bewijs. Entree: 15 euro (contant) incl koffie/thee. reserveren@jannekeleber.nl

Vrijdag 18 januari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Themaochtend over Tai Chi door Hans Hasebos

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Tai Chi kan beoefend worden als gymnastiek, meditatievorm of als vechtkunst. Deze ochtend staat de meditatievorm centraal en zijn de oefeningen gericht op ontspanning en loslaten. Hans Hasebos hierover vertellen en demonstreren. Entree vrij.

t Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl

Zaterdag 19 januari

Beoordeling instrument

10:00 uur | Muziekcentrum
Schimmel

Op zaterdag 19 januari 2019 kun je tussen 10.00 en 13.00 uur je saxofoon, klarinet of trompet gratis laten nakijken door onze reparateurs en afspraken maken voor onderhoud.

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Foto-expositie van Vincent Westerweel 'India, walk with me'. Alhoewel hij opgroeide tussen de lenzen, contactsheets en filmrolletjes van zijn vader Pim Westerweel, begon Vincent pas laat met het vak.

Cursus Dat is geen kunst!

10:30 uur | WOC Bellefleur
Naarden

In 6 lessen neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee langs de meest opzienbarende revoluties binnen de moderne kunst. Van de schok van Manets aanstootgevende "Déjeuner sur l'herbe" in 1863 tot en met de zelfvernietigende kunst van Banksy in 2018.

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies
Bussum

Deze keer lunchen we bij Bel Ami. Het aantal deelnemers is gesteld op 20. Graag met pin betalen. Tot 17 januari met naam en telefoonnummer inspreken of afmelden bij: Pépé, 035-6944483 of Lidemey , 035-8889959.

Zondag 20 januari

Fitheidstest 67+ Naarden

11:00 uur | Gymzaal De Kroon (gele gebouw) Naarden

Fitheidstest 67+ Keverdijk-Thijssepark-Vierhoven, 20 januari 2019 (11.00-15.00 uur) in gymzaal De Kroon, Meerstraat 88. Kosten: 2,50 euro Aanmelden vanaf 7-1-2019 via www.gooisemerenbeweegt.nl - Evenementen Agenda - Fitheidstest 67+ Naarden.

Maandag 21 januari

Tiener popkoor

17.30 Gooische Muziekschool

Ben jij de middelbare scholier die heel graag zingt en het leuk vindt om samen te zingen? Kom dan meedoen met onze nieuwe groep zangtieners. Een koor klinkt suf, dus dat wordt het niet. Wel een leuke samenstelling van middelbare scholieren van jongens en meisjes die zingen gewoon lekker tof vinden. We repeteren op maandagen van 17.45 tot 18.30 uur op de muziekschool aan de Dr. Schaepmanlaan 8 te Bussum en werken toe naar een einduitvoering in theater Het Singer in Laren op 15 juni 2019. Kosten tot de zomer zijn 60 euro. www.degooischemuziekschool.nl