BussumsNieuws

21 september 2016

BussumsNieuws 21 september 2016


IJsje van Frank voor iedereen

Genieten van gratis ijs! Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Ze stonden in de rij, de Bussumse jeugd voor een gratis ijsje. Frank, ijsmaker en eigenaar van Dolomiti aan de Vlietlaan, was jarig en trakteerde op 'hoe kan het ook anders' ijs

Het is een jaarlijks terugkerende traditie en zowel de jeugd van Bussum als Frank zelf kan er geen genoeg van krijgen. Twee uur lang deelde hij afgelopen maandag gratis ijs uit. "Echt heel leuk en lekker hectisch", reageert hij enthousiast. In totaal werden er 2.000 ijsjes uitgedeeld. "Sommige kinderen hebben er wel zes op", grinnikt Frank. "Leuk toch, ik vind dat helemaal niet erg. Ik zie ze achteraan in de rij weer aansluiten."

Om vier uur, toen de deuren van de ijssalon opengingen, werd Frank toegezongen door de honderden kinderen die in de rij stonden. Vooral het eerste uur was het ontzettend druk en kwamen Frank en zijn medewerkers handen tekort. De wachttijd piekte tot maar liefst 20 minuten.

Het is de derde keer dat Frank zijn verjaardag, die eigenlijk op 29 augustus valt, zo viert. "Ik wil graag wat terugdoen voor mijn klanten", legt hij uit. "Een maand van tevoren vragen de kinderen al wanneer ik mijn verjaardag vier. Het is echt het leukste verjaardagsfeest dat je maar kunt hebben."
Wie het gratis ijsje heeft gemist hoeft niet te treuren. De ijssalon is nog zeker tot eind oktober open, maar er moet dan natuurlijk wel gewoon betaald worden voor de zomerse lekkernij.

Vragen over kosten azc

BUSSUM - Het is nog maar de vraag wie de gemaakte kosten voor het asielzoekerscentrum op Crailo gaat betalen.

Vanwege de plannen voor de komst van een groep van 600 asielzoekers naar Crailo werd er de afgelopen maanden al het een en ander verbouwd om alles klaar te maken. Dat werd echter gedaan zonder dat er al contracten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waren getekend. Het COA heeft de betrokken gemeenten laten weten niet voor de kosten op te willen draaien. De gemeenten zijn het daar op hun beurt niet mee eens.

1,85

meter hoog worden de hekken rond het veldje van het Brediuskwartier

Superzeldzaam plantje ontdekt

Waar je je toch over kunt opwinden! Een paar dagen terug zag ik het plotseling. De Impatiens capensis, naar later bleek het oranje springzaad. Bijna uniek te noemen.

Het e.e.a. gebeurde bij de toegang tot het MAXIS-terrein, vlak voor het bruggetje over de Muidertrekvaart. Daar zat zoon Marcel te vissen en hij had me telefonisch gevraagd of ik misschien even langs kwam fietsen. Dat deed ik en voegde me bij hem op zijn visplekje. Hij had net een baars gevangen toen ik die vreemde, maar mooie plant in de gaten kreeg. Precies daar waar de hengel op twee gekruiste houtjes rustte. Daar stond het gewas. Ongeveer een meter hoog en met werkelijk heel mooie bloemetjes, die sterk op een verkleinde versie van de Oost-Indische kers leken. Geen enkele houvast omtrent wat het nou kon zijn. Totdat ik de kleine, augurkvormige zaaddoosjes zag. Ietwat gezwollen en bij aanraking spatte het uit elkaar, de bijna rijpe zaden wegslingerend. Nou ben ik geen botanicus, maar hier kon ik wel wat mee. Het deed me sterk denken aan de springbalsemien en het klein springzaad. Eenmaal thuis was het dankzij Google meteen raak. Ik had hier te maken met het oranje springzaad, een plantje dat pas in de negentiger jaren hier in ons land bekend werd. De locatie waar ik dit plantje vond klopt helemaal met het biotoop zoals beschreven: direct langs het water. We hebben hier te doen met een zogeheten neofyt, een pas heel kort in ons land voorkomende plant. Superzeldzaam, dus!

Weerbericht

Eerst rustig, meest droog, vanaf zondag wisselvalliger
Donderdagmiddag om 16.21 uur begint officieel de astronomische herfst. De temperatuur is na de hoogzomerse uitschieters van vorige week op een meer normaal niveau beland. Een hogedrukzone tot over Scandinavië zorgt voor een vrij droge, aflandige wind. Vanaf vrijdag en het weekeinde wordt de stroming aanlandig. Vanaf zondag neemt de kans op neerslag iets toe.

Donderdag + vrijdag
Donderdag wisselen enkele wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Het blijft droog. Het wordt 21 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Vrijdag ruimt de wind naar west en neemt iets in kracht toe tot matig. Het is wisselend bewolkt met in de loop van de dag een kleine kans op wat lichte regen. Het is met een maximum van 18 graden iets frisser.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt droog weer verwacht met opnieuw een mix van enkele wolkenvelden en perioden met wat zonneschijn. Het wordt zo'n 21 graden bij een matige zuidwestenwind. Ook zondag schijnt de zon van tijd tot tijd, maar later op de dag kan de bewolking wat verder toenemen met mogelijk wat regen. Het wordt circa 22 graden bij een matige zuidwestenwind.

Weetje
Zowel eind augustus als in de midseptemberweek is een landelijke hittegolf net niet gelukt. Opvallend is dat over de 10-jarige periode van 1997 t/m 2006 acht hittegolven voorkwamen, waaronder twee langdurige (2 weken) in 2003 en 2006. In de laatste 10-jarige periode van 2007 t/m 2016 kwamen slechts 2 hittegolven voor van korte duur (juli 2013 en juli 2015).

Een uitgelezen boek

Het Slot te Muiden

Dit antiquarisch boek, waarvan de volledige titel luidt: 'Geschiedenis van het Slot te Muiden en Hoofts leven op hetzelfde' is in 1827 bij Johannes van der Hey en Zoon te Amsterdam uitgegeven.

Jacobus Koning schreef het boek toen hij uit de dagbladen vernam dat het sterk verwaarloosde slot gesloopt zou worden. Dank zij onder meer de protesten van Jac. Koning en het Koninklijk-Nederlandsch Instituut werd sloop afgewend. Het duurde echter meer dan 100 jaar voor dat het kasteel in oude glorie werd hersteld. Het boekje bevat VIII + 151 pagina's en drie afbeeldingen, waarvan er één is afgebeeld. Typisch voor die tijd is dat er voorin 8 pagina's gebruikt worden voor een Voorrede, achterin 50 pagina's voor Aanteekingen en nog een pagina Misstellingen. De paarsgevlekte band van ahet boek is met plakfolie beschermd.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 'Preken voor andermans parochie' ds. W. Metzger; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 24/09 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. W. van Benthem

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. mw. ds. H. Honderd
*PGB Verlosserkerk 10.00u.mw. ds. H.H. Muns
*PGB Spieghelkerk 10.30u. 'Preken voor andermans parochie'mw. ds. P. Smit
*PGB Sion Willem de Zwijgercollege 08.55u. ds. P. Molenaar en 17.00u. ds. K. Timmerman
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. M. de Klerck-Bets
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. 'Preken voor andermans parochie'
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. 'Preken voor andermans parochie' mw. ds. V.C. Lindenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. 'Preken voor andermans parochie' ds. A. van Wijk; 19.00u. KerkAnders
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf zondag 25 september:

-Regiohub gaat over het stimuleren van jongeren om gezonder te leven en meer te bewegen.
-In Derde Termijn gaat over homoacceptatie, azc Crailo en de Porseleinhaven in Loosdrecht.
-TV Magazine met onder andere de Wereld Alzheimerweek, kort nieuws en kerststallen in Muiden.

'Het was een grote ravage met dode kippen'

Gedumpte zieke kippen besmetten de rest, met vervelende gevolgen

Nog geen week geleden wandelden er nog vele kippen rond. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Een tweetal gedumpte kippen heeft afgelopen week voor een grote ravage gezorgd op het hertenkamp aan de Plantsoenweg. De beesten waren ziek en hebben andere kippen besmet. Het gevolg: er zijn al zeker tien kippen gestorven.

Dat er kippen gedumpt worden op het hertenkamp komt wel vaker voor, zo laat De Gooise Ark weten. "We hebben daar van onszelf een paar kippen tussen de herten rondlopen. Mensen die kippen hebben maar daar vanaf willen, gooien ze met regelmaat over het hek. Dat gaat gelukkig vaak goed. Tot voor kort gebeurde het weleens dat er een haan tussen zat en de buurt vroeg gewekt werd. Nu heeft het echt hele desastreuze gevolgen. Heel erg sneu", vertelt beheerder Roselinde Hom. "We hebben helaas een hoop kippen moeten ruimen."

Medewerkers letten nu extra goed op de overgebleven kippen

Beesten afstaan geen probleem
De beheerder roept de 'kippendumpers' op om geen beesten zomaar meer achter te laten. "Je kunt best je kippen aan ons afstaan als je ze niet zelf meer kunt verzorgen, geen enkel probleem. Maar bel ons dan gewoon even, want voor een paar euro kun je je kippen gewoon afstaan. Als je van tevoren belt met 035-8200335 dan kunnen we een afspraak maken. Daarmee kunnen we voorkomen dat het fout gaat en controleren we eerst of de kippen niet ziek zijn en geen gevaar vormen voor de rest."

Extra opletten
Er wordt ondertussen extra goed opgelet of de andere, nog levende kippen geen kuren vertonen. Een van de medewerkers op het hertenkamp let de hele dag op het doen en laten van de beestjes.

Dat moet voorkomen dat er nog meer kippen sterven. "We letten vooral op of de beestjes hun ogen wel open hebben en of ze zich niet de hele dag verstoppen. Tot nu toe gaat het gelukkig goed", vertelt een van de medewerkers.

Meer slecht nieuws
De Gooise Ark kreeg afgelopen week meer slecht nieuws: op de kinderboerderij van Naarden werd het gebouwtje opengebroken. Er werden melkbussen met een geldbedrag van rond de honderd euro gestolen.

Komende zondag staat er wat leuks gepland. Dan wordt op kinderboerderij 't Mouwtje een themafeest gehouden. Vanaf twaalf uur valt er van alles te beleven voor jonge bezoekers.

Wachten op start verbouw Deen-supermarkt

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er moet snel wat gaan gebeuren met de Deen-supermarkt aan de Laarderweg. Als alles volgens plan verloopt starten de verbouwwerkzaamheden van de supermarkt begin volgend jaar.

De Deen-supermarkt aan de Laarderweg heeft al langer plannen om te verbouwen. De supermarkt moet straks 350 m2 groter worden en voldoet dan aan de meest moderne maatstaven. Er moet aan de achterkant van de supermarkt een stuk aangebouwd worden. Dat kan doordat een paar oude panden gesloopt worden. Er worden tevens extra parkeerplaatsen aangelegd.

Volgende stap
Er wordt nu de laatste hand gelegd aan de plannen. De gemeente heeft het bestemmingsplan al aangepast, een van de voorwaarden voor de verbouwing. Als er geen bezwaren komen wordt dat over zes weken vastgesteld. Daarna kan de volgende stap worden gezet.

Speelplaatsje
Er zou ook nog een speelplaatsje achter de supermarkt moeten komen. Dat plan heeft de beheerder van het gebouw.

Het speelplaatsje zou kunnen komen op een stuk grond van ongeveer 40 m2 tussen de parkeerplaats en de supermarkt. Met dat stukje grond hebben de beheerders geen plannen. Het speelplaatsje zou gemaakt moeten worden samen met de buurt. Er wordt nu gewerkt aan de plannen.

Keuken- en dakbrandjes afgelopen week snel geblust

De twee brandjes waren snel geblust Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft afgelopen week twee brandjes moeten blussen. Het was raak aan de Mariastraat en aan de P.M.R. Versteeghstraat.

Aan de Mariastraat woedde woensdag heel even een keukenbrandje. Dat vuur was snel gedoofd. De brandweer heeft na afloop alles nog eens extra gecontroleerd. Een dag eerder was het raak aan de P.M.R. Versteeghstraat. Daar ontstond een brandje op het dak toen de bewoner met een verfbrander verf aan het afbranden was. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek het brandje echter al geblust: de bewoner kon het vuur zelf doven met een tuinslang.

Verse laag asfalt voor wegen

BUSSUM - Geen gehobbel meer als je met de auto over een paar slechte wegen gaat: de gemeente heeft op verschillende plekken het wegdek aangepakt.

De afgelopen week hebben medewerkers een verse en strakke laag asfalt aangebracht op enkele slechte stukken weg. Er werd gewerkt aan de rotonde op de Bussumse Huizerweg, maar ook rond de Meerweg, de Nieuwe 's-Gravelandseweg en de Cort van der Lindenlaan.

De wegen moeten nu weer even mee kunnen.

Gezellig sfeertje op de bijenmarkt

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was lekker druk en er hing een lekker sfeertje afgelopen zaterdag op de jaarlijkse bijenmarkt. Veel bezoekers combineerden een rondje langs de verschillende kraampjes met een bezoek aan de pompoenmarkt op het aangrenzende terrein van de Kindertuinen. Op de bijenmarkt was uiteraard een imker aanwezig, maar er waren ook een aantal lokale ondernemers die hun spulletjes aan de man probeerden te brengen. Wie de bijenkoningin zocht, werd niet teleurgesteld. Gemarkeerd met een wit stipje was deze grande dame duidelijk te herkennen.

Schaatsbaan zo goed als zeker naar parkeerplaats Veldweg

Alleen parkeerplaats was echt haalbaar

Plaats genoeg voor de schaatsbaan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De schaatsbaan van Bussum op IJs hoopt komend najaar aan de Veldweg te staan. Dat maakt de organisatie van de schaatsbaan bekend.

De schaatsbaan had al negen jaar een vaste plek op de parkeerplaats van het gemeentehuis, maar moet daar noodgedwongen vertrekken vanwege de verbouwwerkzaamheden aldaar. Er werd van alles geprobeerd om de baan alsnog te behouden, maar na ampel beraad bleek dat onhaalbaar.

Veel plekken bekeken
De afgelopen maanden werd er gezocht naar een andere plek om de schaatsbaan te plaatsen. Er bleek maar één plek echt haalbaar: de parkeerplaats aan de Veldweg. "We hebben de afgelopen maanden vele plekken bekeken en al veel gepast en gemeten. We hebben gesproken over het Wilhelminaplantsoen, maar dat bleek echt te druk te worden met parkeren, de weekmarkt en de kerk. Daarnaast hebben we onder meer nog naar klooster Mariënburg gekeken, maar dat bleek eveneens onhaalbaar. De Veldweg bleef als beste alternatief over. Daar gaan we nu voor. De schaatsbaan past daar wat ons betreft ook echt goed", vertelt evenementenmanager Ellen Hazenberg.

Gemeente moet goedkeuren
Er wordt momenteel hard gewerkt om de komst van de schaatsbaan naar de Veldweg verder te regelen. "We verwachten dat het goedkomt, maar de gemeente moet alles ook nog goedkeuren. Het voorstel moet nog naar de gemeenteraad. Er wordt nu druk gesproken. We hopen snel meer te weten."

Er moet onder meer nog gekeken worden naar parkeren. De schaatsbaan komt straks dus op een groot aantal parkeerplaatsen te staan, waardoor de bezoekers aan het centrum dus ergens anders moeten parkeren. "Er wordt door de gemeente gekeken hoe dat opgelost kan worden. Enkele ondernemers hebben nog zorgen over het hele parkeervraagstuk. Aan de andere kant: we denken dat een schaatsbaan op deze plek ook meer bezoekers naar het centrum kan trekken. Al met al kunnen we er met z'n allen beter van worden. Als alles doorgaat kan het heel leuk worden", aldus Hazenberg.

De schaatsbaan opent komende december en staat er een hele maand.

Gertie Knepper

Keramiste
58 jaar
Woont in Bussum sinds 1997

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben vrijwillige overblijfjuf op de Vondelschool en keramiste."

Je organiseert ook de Atelierroute?
"Jazeker. Het evenement wordt gehouden op 1 en 2 oktober. Ik doe zelf ook mee, want ik heb een atelier aan huis. Daar werk ik met klei. Mijn passie is klei. Ik maak er van alles van, zoals potten en beelden van zeilboten tot torso's. De atelierroute is een laagdrempelige manier om met kunst in contact te komen en meer van een kunstenaar te weten te komen."

Waar laat jij je door inspireren?
"Door dingen die ik mooi vind die ik tegenkom, bijvoorbeeld in de natuur of in mijn omgeving. Ook maak ik dingen uit mezelf of in opdracht. Bijvoorbeeld na een gebeurtenis."

Welke muziek luister je?
"Van klassiek tot pop. Ik luister graag naar Adele en naar Frida Boccara."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Meestal een roman."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Aardbeien met slagroom."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Verf en klei kopen."

En met een miljoen?
"In landen zoals Frankrijk en Italië zijn alle musea de eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. Dat zou ik ook in Nederland willen. Op die manier kan iedereen, zelfs met een kleine beurs, genieten van musea en kunst."

Je beste eigenschap?
Mijn rust."

En minder goede eigenschap?
"Ik ben precies."

Waar droom je van?
"Van het maken van een groot beeld."

Wat is jouw favoriete film?
"'Intouchables'."

Waar in Bussum kom je graag?
"De bieb, de heide en in mijn eigen atelier."

Bewoners klaar met hangjongeren

BUSSUM - Bewoners rond De Zandzee hebben meer dan genoeg van een groep kabaal makende hangjongeren. Meerdere nachten per week zorgen ze voor overlast.

De jongeren zwalken 's nachts dronken over straat. "Vannacht was het weer raak. Er wordt met auto's over de parkeerplaats van het zwembad gescheurd. Daarnaast hoor je veel geschreeuw en gelal. Al met al duurde het van 3.45 tot 7.35 uur", zo meldt een van de buurtbewoners. Naast de klachten over geluidsoverlast zorgt ook de achtergelaten troep voor veel ergernis. De bewoners hopen dat er wat aan de klachten gedaan wordt.

Onderdak voor alle statushouders

GOOISE MEREN - Alle nog op te vangen ex-asielzoekers (statushouders) kunnen erop rekenen dat ze de komende maanden nog aan onderdak geholpen worden. Dat heeft wethouder Marleen Sanderse verzekerd aan de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur verwacht aan de gehele opgelegde taakstelling te kunnen voldoen de komende maanden. De gemeente moet, net als alle andere gemeenten in het land, een groep ex-asielzoekers aan een huis helpen. Dat lukte afgelopen jaar al goed: alle toebedeelde 65 personen konden opgevangen worden. Het tweede half jaar, dat nu nog loopt, moet de gemeente nog eens 77 mensen helpen. Dat loopt momenteel op schema, zo laat de wethouder weten.

Volgend jaar zal de gemeente wederom een groep ex-asielzoekers moeten opvangen. Hoeveel mensen er dan naar de gemeente komen, wordt pas later bekend. De gemeente werkt al aan plannen om versneld sociale huurwoningen te bouwen en leegstaande panden te verbouwen tot woningen.

Amper meer bewoners

GOOISE MEREN - Het aantal bewoners dat de gemeente Gooise Meren telt zal tot 2040 nauwelijks toenemen. Dat voorspellen het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS.

De komende jaren neemt het aantal bewoners van de gemeente met slechts twee procent toe, zo verwacht men.

Dat betekent dat de gemeente straks 58.100 bewoners telt, 1404 mensen meer dan nu.

Weer andere coach HCAW

BUSSUM - Er staat komend honkbaljaar weer een andere hoofdcoach voor het eerste team van HCAW: Roeland Henrique volgt Roy Berrevoets op.

HCAW trekt een andere hoofdcoach aan omdat Berrevoets na één jaar alweer een stapje terug doet. Dat was een keuze van Berrevoets zelf.

Roeland Henrique volgt Berrevoets dus op. De vader van HCAW-speler Roelie Henrique was afgelopen jaar eveneens al verbonden aan HCAW en zat als assistent-coach naast Berrevoets op de bank. Daarvoor was Henrique vele jaren coach van onder meer L&D Amsterdam Pirates.

6 / 32

7 / 32

Rotary Club koopt pony voor Sportclub Gehandicapten

BUSSUM - Rotary Club Bussum heeft een pony genaamd Sweety kunnen aankopen voor de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland. De pony helpt kinderen met een handicap om zich te kunnen ontspannen en om hen een sportief uitstapje te bieden. "Sweety is niet de enige met een gouden hart. Er werken ongeveer 60 vrijwilligers bij de stichting om 150 gehandicapten per week te helpen", aldus Egmont Philips, voorzitter Rotary Club Bussum. Wie meer wil weten is welkom op het 50-jarige jubileumfeest in het weekend van 1 en 2 oktober.

'Blijf van de Vestingwerken en gebouwen af'

Vandalisme bij Bastion Oranje.

NAARDEN - Duizenden euro's per jaar is de Stichting Monumentenbezit jaarlijks kwijt vanwege vernielingen aan de Vestingwerken. De stenen in de raambogen bij de Utrechtse Poort, de ruiten die daar zijn ingegooid en het kliederen met verf bij Promers: de stichting is het vandalisme zat. "Blijf gewoon van de Vestingwerken en gebouwen af", luidt de oproep.

Zo zijn ook de ramen in Bastion Oranje meerdere malen ingegooid. Jeroen van der Werf van de SMB laat weten: "Ze proberen gewoon binnen te komen. Maar binnen is eigenlijk niets. Het staat leeg. Er is één gedeelte waar wat verlichting is, ooit aangebracht voor het fotofestival. Maar het staat nu eigenlijk te wachten op de komst van het Vestingmuseum. Wanneer de verhuizing door kan gaan is overigens nog niet helemaal duidelijk."

'Wij vragen iedereen alert te zijn op vernielingen'

De vernielingen zijn aan het licht gekomen doordat bewoners dit hebben gemeld of omdat de groenbeheerder het heeft geconstateerd. "Wij hopen dat nog meer mensen hier alert op willen zijn. We zetten nu nog in op handhaving. Maar we doen ook aangifte bij de politie."

Van der Werf heeft geen probleem met hangjongeren, wel met vandalisme. "De Utrechtse Poort is een populaire plek om te hangen. Je zit daar beschut, er is geen verlichting. Op zich is daar niets mis mee, maar dat is nog geen reden om de boel te vernielen. Wij hopen dan ook dat dit artikel bijdraagt aan het besef dat we hier te maken hebben met belangrijk cultureel erfgoed. Vernieling daarvan is heel kwalijk en schaadt het aanzicht van deze mooie vestingstad."

Vrienden Bredius willen geen hek tegen overlast

BUSSUM - De bewoners van het Brediuskwartier die zich hebben verenigd in het actiecomité Vrienden van het Bredius zijn niet blij met de oplossingen van de gemeente om de overlast van hangjongeren tegen te gaan. Dit blijkt uit een brief waarin ze schrijven absoluut geen hek te willen om het veldje aan de Burgemeester 's Jacoblaan. Ze zijn ook bezig met een petitie om de gemeente op andere gedachten te krijgen.

De bewoners hebben recent aangekaart dat ze overlast ervaren van hangjongeren die onder andere herrie maken en troep achterlaten. "De gemeente heeft aan aanwonenden laten weten dat het plaatsen van een hek om de speelweide een oplossing kan zijn. Deze aanwonenden betalen het hek en willen het onderhoud verrichten. Maar dat is een oplossing waar wij als Vrienden van het Bredius bezwaar tegen willen maken. Het Brediuskwartier is beschermd dorpsgezicht. Dat dorpsgezicht moet worden beschermd door de gemeente."

De bewoners laten weten dat de gemeente een hek van 1.85 meter hoog wil plaatsen langs het groen aan het veld en ook vier bomen wil kappen. "Het plaatsen van hekken doet afbreuk aan de natuurlijke schoonheid van de speelweide. Wij zijn bereid mee te denken om de overlast tegen te gaan. Er bestaan alternatieve oplossingen. Hekken zullen een beperkt effect hebben en nieuwe vormen van vandalisme en vervuiling veroorzaken. Hooguit zullen de problemen een paar meter worden opgeschoven door de hekken." Verder laten de Vrienden van Bredius weten dat men een petitie aan het voorbereiden is en verwacht met overweldigende steun van de bewoners de gemeente op andere gedachten te krijgen.

De gemeente kon niet voordat deze krant naar de drukker ging met een reactie komen.

Janny Noort krijgt koninklijke onderscheiding voor haar werk

'Deze oncologieverpleegkundige is een voorbeeld'

Janny is Lid in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Oncologieverpleegkundige Janny Noort - Kramer (75) heeft dinsdag op haar afscheidsfeestje op haar werk in Tergooi Hilversum een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Burgemeester van Bussum Albertine van Vliet roemde de manier waarop Noort haar professie uitvoert.

"De manier waarop zij haar functie uitoefent en omhoog heeft getild is bewonderenswaardig: vertrouwd, meelevend, professioneel en kordaat. Zij is een voorbeeld voor haar collega's." Noort is een bevlogen werkneemster en werkt sinds 1973 in Tergooi. Daarvan is ze ruim 20 jaar oncologieverpleegkundige. "Ze maakt dagen van 10 uur per dag en heeft een enorme inzet. Ze heeft vele ontwikkelingen binnen het vakgebied oncologie meegemaakt, verbeteringen doorgevoerd en de polikliniek opgezet tot een zeer hoog niveau. Op vrijwillige basis heeft ze meegewerkt aan Viore, een centrum voor mensen die leven met kanker. Zij is voor vele honderden patiënten een steun en toeverlaat in een kwetsbare periode in hun leven. Ook buiten werktijd staat Janny geregeld klaar voor patiënten en werkt vanuit haar gevoel. Mijn eigen secretaresse kan hierover meepraten. Ook zij heeft veel steun aan Janny gehad."

Dit weekend extra drukte op snelweg A1

GOOISE MEREN - Nog een paar dagen werken en dan kunnen er vanaf twee kanten auto's onder het aquaduct van de A1 door: komend weekend wordt de laatste hand gelegd aan het werk aan de snelweg.

De weg vanaf pakweg Naarden-Bussum naar Amsterdam wordt aangesloten op de weg onder het aquaduct door. Van de snelweg zelf worden drie stroken afgesloten, alleen de wisselbaan blijft open. Verwacht wordt dat het daardoor extra druk wordt op de snelweg.

Filmhuis start met filmclub

BUSSUM - Filmhuis Bussum gaat een filmclub beginnen. De leden kunnen maandelijks op dinsdag- of vrijdagochtend een exclusieve en bijzondere voorpremière bijwonen.

Het bijzondere is volgens Filmhuis Bussum dat in de Filmclub films worden vertoond die hun Nederlandse première nog niet hebben beleefd en die ook niet tijdens de Sneak Preview worden vertoond.

Welke film wordt gedraaid, blijft een verrassing. De filmclubochtenden beginnen om 9.30 uur met een drankje in het café. Om 10.00 uur start de film na een korte inleiding. Leden betalen een bedrag voor zeven voorpremières.

Auto gestolen

BUSSUM - Aan de Lothariuslaan hebben onbekenden zondagnacht een auto gestolen. Dat meldt de politie.

Het gaat om een grijze Volkswagen Golf met kenteken 46-KPH-6. Mensen die meer weten over het voorval kunnen bellen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.

'Ik stond er versteld van hoeveel goede kunstenaars we hebben'

Open Atelierroute op 1 en 2 oktober

Saskia in haar atelier dat volgend weekend open is voor publiek. Foto: Bastiaan Miché

door Jessica de Jong

BUSSUM - De Open Atelierroute wordt gehouden op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. Diverse kunstenaars zullen dan hun atelier openstellen voor publiek en vertellen over hun werk. Kunstenares Saskia Bult, artiestennaam SAM Bult, vertelt hier meer over.

Wat is de Open Atelierroute precies?

'Een sneak preview doe je op bij het Denksportcentrum'

"Iedere twee jaar houden de kunstenaars van Artes de Open Atelierroute om te laten zien wat ze hebben gemaakt en waar ze aan werken. Het is een laagdrempelige manier om kunst te kijken. We hebben een plattegrond waarop iedereen kan zien welke kunstenaars dit jaar meedoen. In totaal hebben we 41 adressen waar bezoekers kunnen komen kijken."

Wat voor kunst is er te zien?

'Wordt het geen tijd dat je je werk aan de wereld laat zien?'

"Heel diverse en uiteenlopende kunst. Van schilderen en boetseren tot fotografie waarbij je heel goed moet kijken of het wel een foto is. Het beeld is heel apart bewerkt. Ik ben zelf pas ruim een jaar lid van Artes en stond echt verbaasd te kijken hoeveel goede kunstenaars we hebben. Laat staan wat voor indruk die hoge kwaliteit maakt op mensen die iets minder thuis zijn in de kunstwereld! Ze maken allemaal heel bijzonder werk: van realistisch tot surrealistisch. Dit jaar zijn er ook weer vijf nieuwe deelnemers en we hebben een kunstenaar uit Naarden en uit de Hilversumse Meent. Dat komt omdat iedereen uit Bussum en omstreken lid kan worden van onze Stichting Kunstkring Artes. De afgelopen tijd zijn we ook flink aan het groeien."

Heb je een paar goede tips?

"Pak de fiets en bezoek zo veel mogelijk kunstenaars. Het zijn zo veel kunstenaars dat we daarom twee dagen de Open Atelierroute doen. Op die manier kun je iedereen bezoeken. Om een idee te krijgen van wat voor werk de kunstenaars maken is het handig om te beginnen bij het Denksportcentrum aan de Nieuwe Enghlaan 6. Daar is een overzichtstentoonstelling met een sneak preview, plus de plattegronden en de routes. Voorheen gebeurde dit in het gemeentehuis, maar dat kan niet vanwege de verbouwing.Tot slot is het leuk om af te sluiten bij de Vliegdenweg waar wel 15 kunstenaars zitten en een aantal muzikale optredens zullen zijn."

Wat voor werk maak je zelf?

"Ik schilder veel kroonluchters. Ik werk vanuit pure emotie en toon plekken waar ik emotioneel mee verbonden ben. Ik schilderde eerst veel oude gebouwen en zo kwamen lichtkoepels en kroonluchters op mijn pad. Ze zijn niet honderd procent realistisch, soms maak ik er bijvoorbeeld een andere achtergrond bij. Ook ben ik aan het experimenteren met portretten. Een hele nieuwe fase eigenlijk in mijn leven en daarvan heb ik ook werk hangen in het Denksportcentrum."

Route

De Open Atelier Route loopt langs 41 ateliers. Deze zijn allemaal geopend voor het publiek. De route wordt één keer in de twee jaar georganiseerd. De kunstenaars laten zowel oud als nieuw werk zien en vertellen meer over hun passie. De ateliers zijn geopend op zowel 1 als 2 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. De route staat volgende week in deze krant of kan afgehaald worden bij het Denksportcentrum in Bussum.

Ben je al lang kunstenaar?

"Ik schilder al mijn hele leven, maar ben opgeleid tot grafisch vormgever. Zo heb ik nu ook de flyers en de route ontworpen voor Artes. De afgelopen vijf jaar ben ik intensief gaan schilderen en ik denk dat ik anderhalf jaar geleden 'uit de kast' ben gekomen als schilder. Een vriendin zei tegen mij: wordt het geen tijd dat je je werk eens aan de wereld laat zien? Dat doe ik dus nu. Eerder deed ik al mee aan de Art Fair op Bussum Cultureel en aan het Verborgen Kunstenaarsparadijs. Het wordt mijn eerste Open Atelierroute. Ik heb er veel zin in. Ik denk dat het een feestje gaat worden. "

Hoeveel bezoekers verwachten jullie?

"Zeker een paar honderd."

Wilco Dekker, bergbeklimmer

GOOISE MEREN - Het wereldberoemde TEDx-event (Technologie, Entertainment, Design) wordt onder de noemer TEDxGooiseMeren voor het eerst ook gehouden in onze gemeente. Het evenement is voor en door inwoners uit Gooise Meren. Het thema is de 'blended community'. Op de bijeenkomst zullen diverse sprekers de presentatie van hun leven geven.
Wie ben je?
"Ik ben een avontuurlijk ingestelde Naarder die dol is op avontuur. Daarnaast werk ik als technisch strategisch onderzoeker bij Ziggo."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Mijn verhaal gaat over hoe ik bij toeval heb ontdekt waar mijn passie ligt. Mijn hart gaat sneller kloppen van bergbeklimmen. Ik kwam er recent achter dat ik halverwege de Seven Summits ben, de hoogste bergtoppen van de zeven continenten. Mijn talk gaat over wat het bergbeklimmen met mij doet. Ik wordt er ondanks alle pijn erg gelukkig van. Ik zoek de extremen op om erachter te komen wat mij gelukkig maakt. Ik wil mensen inspireren om meer te genieten van het leven, om het randje op te zoeken. Zoek het avontuur op en kijk wat het allemaal kan brengen."

TEDxGooiseMeren wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Kaarten zullen 40 euro gaan kosten, inclusief eten. Eind deze maand zal de kaartverkoop van start gaan via www.tedxgooisemeren.nl.

BFC en NVC delen punten na derby

Duel tussen Bussumers en Naarders tot laatst toe spannend

BFC was het hele duel beter dan NVC. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Een spannende derby met tot de laatste seconde toe kansen, maar het duel tussen BFC en NVC bleef afgelopen zaterdag steken op 'slechts' een 1-1.

BFC was het hele duel een stuk beter dan NVC. Althans, zo leek het. BFC mocht het spel maken, NVC loerde op de counter en speelde vooral met veel lange ballen. BFC had goed vat op het spel van de Naarders, maar kwam voor rust met welgeteld één kans op de proppen. Aanvoerder Dico Knevel zag een kopbal echter aan de verkeerde kant van de paal terechtkomen.

Na rust bleef het spelbeeld onveranderd. BFC kreeg nu wel een stuk meer kansen, maar kon geen goal maken. Het duurde tot halverwege de tweede helft voordat het raak was. Een goal van Tjerk Posthuma werd echter afgekeurd omdat er even daarvoor een overtreding op hem begaan werd. BFC mocht verrassend genoeg aanleggen voor een vrije trap, maar deze leverde ook geen goal op. Vlak na de afgekeurde treffer was het NVC dat wel raak schoot. BFC leek meteen wat terug te doen, maar het duurde echter tot de slotfase voordat de Bussumers een terechte tegentreffer konden produceren. Daarna kreeg de ploeg nog enkele kansen, maar de twee ploegen stapten toch elk met een punt van het veld.

BFC heeft na afgelopen weekend nog steeds een puntje meer vergaard dan NVC en staat derhalve wat hoger geklasseerd.

SDO komt tekort
SDO kon afgelopen weekend eveneens geen zege boeken. De tegenstander was een paar maatjes te groot voor de Bussumse voetballers. De hoofdklasser kon derhalve geen potten breken tegen RKHVV en verloor met 0-2.

SDO voetbalde erg behouden, maar door de goede achterhoede kreeg de tegenstander amper kansen. Daar stond tegenover dat SDO zelf nauwelijks voor gevaar kon zorgen.

Pas na rust was goed te merken dat SDO tekort kwam. Twee doelpunten van RKHVV-speler Jordy Geilen zorgden ervoor dat SDO zonder punt bleef.

SDO staat na afgelopen weekend op de dertiende plaats, twee punten boven de nummer laatst.

WereldMuziekFestival; dansen tot 's avonds laat

'De sfeer was echt summernight, op blote voeten dansen, dat idee'

Leden van dansschool Esencia (links op de foto) verzorgden een workshop salsa. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Muziek, eten, dansen en veel vrolijkheid. Het eerste WereldMuziekFestival was een groot muzikaal en kleurrijk festijn met mensen uit allerlei verschillende culturen, laat de organisatie weten.

Er klonk muziek uit alle delen van de wereld en er werd tot laat in de avond lekker gedanst. Ook de voornamelijk Syrische hapjes vielen bij de bezoekers goed in de smaak. Het eerste WereldMuziekFestival werd gehouden op het terrein van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas aan de De Ruijterlaan. De organisatie laat in een reactie weten dat het lekker druk was, maar dat er best nog wel wat mensen bij hadden gekund.

Veel bekenden
"Ik heb veel bekenden gezien, maar ook nieuwe mensen, dus dat is fijn. De sfeer was echt summernight, op blote voeten dansen, dat idee, heerlijk", aldus Jochum Jarigsma, een van de organisatoren.

Foto's
Wie niet is geweest en benieuwd is naar de sfeer kan de foto's bekijken op de Facebookpagina van Elk Goois Matras Komt Van Pas.

15 / 32

Op verschillende plekken starten weer hardloopcursussen voor beginners. Foto: AV Tempo

donderdag 22 september

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iepenlaan 354a, vrij bridgen tot 12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Koffie en Co

Maatjesproject 13.30 uur

Koffie-inloop in Week tegen Eenzaamheid . Einde 15.30 uur, deelname is gratis. Aanmelden: maatjesprojectbussum@gmail.com.

Macula Café

Het Trefpunt 14.00 uur

Voorlichting voor slechtzienden door Visio. Locatie: Verlosserkerk, Ceintuurbaan, Bussum. Toegang gratis, aanmelden gewenst op 06-37294271.

Creativiteitsgroep

Scan Wijkcentrum 16.00 uur

Voor meisjes 9-12 jaar. Tot 17.00. Kosten: € 2,40 per keer.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Een versbereide maaltijd. Locatie: Koekoeklaan 3. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren.

Proef de verspilling!

Soupurbe 18.30 uur

Wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu koken. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Bridge praktijkcursus

WOC De Palmpit 19.30 uur

Niveau 3. Cursus van 12 lessen, door Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Kosten € 160,-. Voor info of opgave bel: 06-46107910.

vrijdag 23 september

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden, Iepenlaan 354a tot 12.00 uur. s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Creativiteitsgroep

Scan Wijkcentrum 13.30 uur

Voor kids van 4 t/m 7 jaar. Tot 14.45. Kosten € 2,40 per keer.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom.

Muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, tot 15.30 uur. Oude liedjes van vroeger, zonder noten, eigen instrument meenemen.

Chrysantenbingo en high tea

WOC Spieghelwijck 14.30 uur

Een kopje thee of een glaasje wijn drinken. Info en aanmelden: tel. 035-6227352.

Aquadisco Special

De Zandzee 19.00 uur

Neon Party met dj. Toegang t/m 14 jaar en A-diploma verplicht.

Maarten van Rossem

Koningskamer 20.0 uur

Koningslezing 'Amerika na de presidentsverkiezing' in het gebouw van de Remonstranten. www.koningskamer.nl.

zaterdag 24 september

Mindfulness met Muziek

Praktijk Piith 9.30 uur

Www.spelend-verbinden.nl.

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 te Bussum tot 11.30 uur met aanwezigheid gastvrouwen/gastheren.

Muziek in de Domkerk

Met de PlusBus 13.00 uur

Motetten rondom de aartsengel Michael van de componisten Giovanni da Palestrina en Michael Praetorius. De PlusBus haalt u thuis op en brengt u thuis. Opgeven: 035-7504192.

Start to Run

TEMPO AV 9.30 uur

In 7 weken leren om 20-25 minuten aaneengesloten hard te lopen. Sportpark Zuid. www.avtempo.nl.

zondag 25 september

Limes Cafe & Lounge

Limes 14.30 uur

Livemuziek / Verrassingsoptreden. Gratis entree.

Muzikale middag

WOC Bellefleur 14.30 uur

Met ervaren musicus Fred Kerkvliet. Toegang € 4,- p.p. Locatie: Mackaylaan 11a te Naarden.

Bingo

De Palmpit 14.30 uur

Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

maandag 26 september

Tocht naar het Lauwersmeer

Met de PlusBus 8.00 uur

De PlusBus haalt u thuis op en brengt u weer thuis. Opgeven: 035-7504192.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3b te Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden ANBO zijn welkom, consumpties voor eigen rekening.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Een versbereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren.

Parijs

Palmpit 14.30 uur

Hoofdstad van de moderne kunst. Vijfdelige cursus van 1,5 uur. Opgeven: diana.kostman@gmail.com. De cursusprijs bedraagt € 70,-.

dinsdag 27 september

Nieuwe Amsterdammers

Antonius Hof 14.30 uur

Lezing met beelden door Cees Schreurs over de vluchtelingen die zich sinds eeuwen in Amsterdam vestig(d)en. Toegang gratis.

Meditatieontmoeting

Boslaan 19.30 uur

Meer info op www.guulnap.nl. Deelname gratis.

woensdag 28 september

Fietsgilde 't Gooi

Station Bussum-Zuid 10.00 uur

Locatie: hotelzijde. Dagtocht 'Floris V'. Via Weesp en Muiden naar het Muiderslot en vervolgens langs het Naardermeer weer terug naar Bussum. Kosten drie euro p.p. www.fietsgilde.nl.

Fietstocht

WOC Bellefleur 10.00 uur

Onder leiding van de buurtsportcoach. Start vanaf de Mackaylaan 11a Naarden. Informatie: 035-695 31 17. Lengte max. 35 km. Lunch en drinken zelf meenemen. www.wocbellefleur.nl.

DigiTaalhuis Gooi

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Inloopspreekuur voor alle vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Tot 16.00 uur. digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Info: 035-6911903.

BINGO

Wijkpost De schakel 19.30 uur

€ 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Na afloop een loterij. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden. www.wijkpostdeschakel.nl.

donderdag 29 september

Bloemschikken

De Palmpit 10.00 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Tot 12.00 uur. Kosten € 50,- voor 6 lessen. Voor info mee te nemen materialen bellen met Co Amesz, tel. 033-2982675.

Proef de verspilling

Soupurbe 18.30 uur

Taste Before You Waste Bussum kookt wekelijks een vegetarisch verrassingsmenu. Proef de verspilling. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Tegenlicht Meet Up

Soupurbe 20.00 uur

Dialoogavond over de uitzending 'What makes you click' van het VPRO programma 'Tegenlicht'. Over de ongemerkte manipulatie op internet. Aanmelden www.soupurbe.nl. Locatie: Brinklaan 36a, Bussum.

vrijdag 30 september

Start to Run

Gasterij Stadzigt 9.00 uur

Les van een professionele trainer. Leer in 7 weken 20-25 minuten aaneengesloten hard te lopen. Informatie via Tineke, 06-533 157 36 of kijk op www.yakultstarttorun.nl.

Kookclub

Wijkpost De Schakel 11.30 uur

In de Week tegen Eenzaamheid een speciale kookclub. Tot 14.00 uur. Kosten € 5,-. Aanmelden: maatjesprojectbussum@gmail.com.

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Een stamppotavond. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035-693 87 86.

Kinderbingo

WC Achter de linde 19.00 uur

Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar tot 21.00 uur. Cijferbingo, begeleiding t/m 7 jaar gewenst. Kosten € 5,-. Godelindedwarsstraat 34.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wereldwinkel Bussum zoekt een voorzitter voor het bestuur.

*Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt een medewerker die mensen die vrijwilligerswerk zoeken, informeert over en bemiddelt naar geschikt vrijwilligerswerk.

*Stichting Sailability Huizen zoekt een coördinator voor het coördineren van PR-activiteiten, het werven van klanten en vrijwilligers en de uitvoering van onze activiteiten.

*Stichting Stop Poverty zoekt vrijwilligers met overtuigingskracht die scholen, verenigingen etc. willen benaderen voor de actie 'Varkentjes wassen' om zo geld te werven voor veel goede doelen.

Filmhuis Bussum

'Les Premiers les Derniers'.

Met JULIETA graaft Almodóvar diep in de menselijke ziel.

In CAPTAIN FANTASTIC een gezin dat probeert helemaal in de natuur te leven, ver van alle hectiek.

THE DAUGHTER is het aangrijpende familiedrama gebaseerd op de toneelbewerking van Henrik Ibsens 'De wilde eend'.

In komisch drama LA PAZZA GIOIA toeren twee lichtgestoorde vriendinnen door prachtig Toscaans landschap.

Indringend A LONG AND HAPPY LIFE volgt een integere Russische boer te midden van corrupte politici en sullige dorpsgenoten.

Woody Allens nieuwste: CAFÉ SOCIETY.

LES PREMIERS LES DERNIERS van Bouli Lanners.

SNEAK PREVIEW

Kinderfilms: MEESTER KIKKER, DE GVR en FINDING DORY.

Klassieker: HEIMAT, de gerestaureerde versie van Edgar Reitz' monumentale kroniek over Duitsland, in delen vertoond.

Special: LOVE & FRIENDSHIP, Jane Austens onbekende - en vileine - roman 'Lady Susan', met inleiding door José Roeken.

'Hopelijk weer snel in Bussum trainen'

Senna en Sarah, de slangenmeisjes van Corpus Acrobatics

De tweeling is altijd in beweging. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - De 10-jarige tweeling Senna en Sarah van de Stap werd bekend van hun optreden in het RTL-programma 'Superkids' als slangenmeisjes. Tot deze zomer trainden ze bij Corpus Acrobatics in de voormalige cacaofabriek Bensdorp. Door de bouwplannen moeten ze nu uitwijken naar Amsterdam. Een goed alternatief in Bussum heeft hun trainer, Vincent Michels, nog niet gevonden.

"Het zou fijn zijn als ze weer in Bussum kunnen trainen", reageert hun moeder. "Nu komt hun trainer hen twee keer per week ophalen en dat is best wel een gedoe." De plannen voor Bensdorp waren natuurlijk bekend en er is ook gezocht naar een alternatief in Bussum. Even leek het erop dat ze bij de Zandzee een plekje hadden gevonden, maar uiteindelijk koos Corpus toch voor een tijdelijke oplossing in Amsterdam. Er zijn nog wel gesprekken met de gemeente over een plek in het nieuwe Bensdorp laat een woordvoerder van Gooise Meren weten. Voor de twee zusjes zelf is op en neer naar Amsterdam niet zo'n issue. Als ze maar lekker kunnen oefenen. Geen dag gaat voorbij zonder dat ze samen trucjes doen. Al vanaf dat ze twee jaar oud waren roepen ze al dat ze in het circus willen. D

Ook op school kan de vrolijke tweeling maar moeilijk stilzitten. Senna: "Ik val regelmatig van mijn stoel en mijn klasgenootjes noemen me Senna van der Val in plaats van Senna van der Stap", giechelt ze. "Zullen we je wat trucjes laten zien", vragen ze gretig. Daarbij hebben ze zelf wel hun voorkeur want ze zijn vooral heel lenig in onze rug en minder in hun benen. "De beenoefeningen vinden we ook niet zo leuk" vertelt Senna. Al dat trainen heeft tot nu toe, behalve veel plezier ook een aantal optredens opgeleverd. Afgelopen zomer stonden ze elke zaterdag in een show in De Efteling. De meisjes barsten van de energie. Terwijl ze druk overleggen over het trucje dat ze voor de foto willen laten zien, vertellen ze ook wat ze later willen worden. "Architect en bij het circus", roepen ze in koor. Hun moeder kijkt trots hun kant op. "Het is fijn dat ze ergens plezier in hebben en hun talent kunnen ontdekken." Tegen de tijd dat ze hun pakje voor de foto aangetrokken hebben weten ze welk trucje het wordt. "De krab", hebben ze samen besloten.

's Nachts druiven plukken hoort er ook bij

Voor het importeren van een bijzondere wijn moet je wel wat doen

Druiven plukken, zeker 's nachts, is behoorlijk vermoeiend. Foto's: Petit Clos

BUSSUM - Druiven plukken in Portugal en die zo'n twee jaar later in je eigen winkel verkopen. Het klinkt als een snoepreisje, maar het was hard werken afgelopen week voor Erik Bartoo van wijnhuis Petit Clos. Maar als je een bijzondere wijn wilt importeren, dan moet je er wel wat voor doen.

's Nachts plukken, overdag tientallen wijnen proeven en de nodige educatieuurtjes. De lange dagen worden afgesloten met een diner en uiteraard een goed glas wijn en dan snel het bed in. Zo zag een deel van de week van Erik er zo'n beetje uit. Vanuit Portugal laat hij weten dat het allemaal superinteressant is en ja, hij moet hard werken. "Maar we hebben ook veel lol en het eten en de wijnen zijn natuurlijk fantastisch."

Lekker koel
Het plukken vindt plaats als de meesten van ons slapen. Als het donker en koel is: 's nachts tussen 01.00 en 07.00 uur, steevast afgesloten met een glas zoete witte wijn. "Traditie, net als het glas rode wijn dat de plukkers samen drinken voordat ze aan de slag gaan", laat Erik vanuit Portugal weten. Het tijdstip van oogsten is niet willekeurig gekozen. Het is aangenamer voor de plukkers en de druiven blijven goed koel totdat ze verwerkt zijn.

Noordelijker, bij Lissabon, kan overdag geplukt worden.

'Je versterkt de band'
Zijn collega Laurens van Weel kent het principe wel, ook hij gaat regelmatig op studiereis en meehelpen met het oogsten hoort daar vaak bij. In de herfst vertrekt hij voor een paar weken richting Frankrijk. "Je versterkt de band met de wijnboer, je weet wat er speelt. Hoe ze innoveren en over wijn denken. Het helpt ons ook om een steeds beter product aan te bieden."

'Een glas rode wijn voorafgaand aan het plukken is traditie'

Erik heeft in Portugal twee wijnhuizen bezocht. Het eerste, Herdade da Calada, gelegen in de streek Alentejo, is een klein familiebedrijf. Het andere, Casa Santos Lima, ligt noordelijker, in de omgeving van Lissabon. Een beroemd wijnhuis dat volgens Laurens vaak in de prijzen valt. Van Weel: "De regionale rode wijn die ze daar maken, de Cabra Cega, bestaat uit drie druivensoorten: syrah, casteläo touriga en touriga franca. Die hebben ze afgelopen week dus ook geoogst. En we zijn de enigen in Nederland die deze wijn verkopen", klinkt het een tikkeltje trots.

"We gaan graag op zoek naar bijzondere wijnen en kleine familiedomeinen, waar je de passie voelt", aldus Laurens. De Cabra Cega is een van zijn favorieten.

Portugese wijnen in opkomst
Laurens waagt zich tot slot nog aan een voorspelling voor de komende jaren: "De Portugese wijnen zijn echt in opkomst." De komende tijd zullen ze dus nog vaker richting dit Zuid-Europese land afreizen. Petit Clos heeft inmiddels drie winkels in Nederland. De eerste werd geopend in 2012 in Laren, de tweede volgde in 2013 in Bussum en de derde werd een jaar later in Utrecht geopend.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Strijkzaal van de Gooische (archief Henk Schaftenaar).

Gooise wasserijen

Overige afbeeldingen: Historische Kring Bussum en www.hetgooibevrijd.nl

'Het Gooi? 'Daar stuurt men toch alleen zijn was heen?' had Henry Polak uitgeroepen toen Marianne Philips in 1922 met haar man van Amsterdam naar Bussum verhuisde.

Gegoede burgers besteedden hun vuile was graag uit. Het zachte, schone water, de schone lucht, veel 'ruimte' en goede bereikbaarheid over waterwegen van en naar Amsterdam zorgden er begin 1900 voor dat de wasserijbranche in het Gooi grote bloei doormaakte.

Ook in Bussum waren vele wasserijen en blekerijen actief, zoals Was- en Strijkinrichting 'De Voorzorg', Stoom-Wasch-Inrichting 'Nooit gedacht', Stoomwasserij De Waschkoning en blekerij Van Breemen.

In 1895 richtte de toen 23-jarige Frits Vlek, net over de grens met Bussum (nu Jan ter Gouwweg), de 'Gooische Stoomwasscherij' op. Deze wasserij had een eigen watertoren en zeepziederij. Tijdens de topperiode waren ca. 120 mensen in dienst. Nadat Frits op 42-jarige leeftijd overleed, hertrouwde zijn weduwe Truus Vlek-Dekker met zijn broer Jos, die ook jong stierf.

Truus besloot Herman Amsen, zwager van Frits Vlek, aan de directie toe te voegen. Herman was een zeer toegewijd man, streng doch rechtvaardig. Dochter Truus (nu 89 jaar) herinnert zich nog goed dat als zij iets 'stouts' had gedaan, zij naar de wasserij moest gaan. Dan liep ze door de grote ruimten met machines, terwijl het personeel haar vriendelijk begroette, naar het kantoor van vader waar ze een uitbrander kreeg.

In de oorlog werd het voor 'de Gooische' steeds moeilijker om aan kolen en zeep te komen. In de nacht van 30 op 31 augustus 1941 schilderden Daan en Peter de Moulin de woorden 'Oranje Boven' op de schoorsteen van de fabriek. De Duitsers waren woedend, en directeur Amsen zat een paar dagen gevangen, al had hij niets met deze actie van doen gehad. De broers vluchtten naar Engeland.

Toen de directie in 1944 weigerde voor de Duitsers te werken, werd de fabriek tot mei 1945 gesloten. De vernuftige schuilplaats, die bij razzia's werd gebruikt, is door de Duitsers nooit gevonden.

Na de bevrijding werd het steeds moeilijker om aan personeel te komen. Bovendien kwam de huiswasmachine, zoals het Hoovertje, in opmars.

In 1962 viel definitief het doek voor de Gooische Stoomwasserij.

Margreet de Broekert

Bronnen: 'De Gooische Stoomwasscherij Naarden, bijna vervlogen herinnering', De Omroeper nr. 2, 1997; 'Bye bye Bussum', Enter Media 2016;

M. Breedt-Bruyn 'Tijdloze ogenblikken; een biografie van Marianne Philips', Prestige 1998.

Weer op de ski's, met 20 graden

Oefenen op de rolbaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een eindeloze afdaling: dat is wat de bezoekers van de open dag van afgelopen zondag zelf konden ervaren. De rolbaan werd in de zomer gerenoveerd en tegelijkertijd voorzien van een ultramoderne mat.

"Door de baan te laten draaien ontstaat een eindeloze afdaling en daardoor kun je beter trainen op je techniek en ook nog eens je conditie verbeteren", legt Mireille van den Barselaar uit. "De skileraar staat er bovendien met zijn neus bovenop en kan dus heel gericht aanwijzingen geven."

De open dag was speciaal bedoeld voor mensen die nog niet eerder bij Rock Steady les hadden. De 'vaste' klanten waren twee weken geleden al welkom om de nieuwe baan uit te proberen. Zij hebben maandag ook al weer hun eerste skilessen gehad. Misschien wel even wennen met het mooie weer van afgelopen week, maar het is december voor je het weet.

Er kwamen zo'n zestig belangstellenden op de open dag af. "Mensen uit Bussum, Huizen, Naarden en Hilversum en een enkeling uit Almere. Daar is sinds een aantal jaar geen skibaan meer", aldus de organisatie. Ze kijken terug op een geslaagde middag. Rock Steady is gelegen aan de Zanderijweg 12-14 en is op afspraak open voor lessen.

'Je moet niet blijven kleven op je stoel'

Garage Van Zanten breidt uit

Helen vermaakt zich prima met de winkel erbij. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM – Helen van Zanten van Garage Van Zanten is hier heel stellig in. "Als je als ondernemer gaat zitten afwachten dan gebeurt er niets." De garage van haar en haar broer zit al bijna 39 jaar op de Laarderweg. Sinds twee maanden hebben ze ook een kleine winkel met onderdelen aan de garage toegevoegd.

Helen: "In deze hoek zit, na de verhuizing van de Eurami, niets meer. En we merken dat er echt vraag naar is." Ruitenwisserbladen, lampjes, parkeerkaarten, zekeringen, bandenspanners, vloeistoffen, banden en een krik: alles is te koop in het 'winkeltje'. De voorraad is natuurlijk niet onuitputtelijk, maar daar hebben ze wat op gevonden. "Als we iets bestellen is het in principe twee uur later door de klant af te halen", belooft Helen.

Voor de hobbyist
De onderneemster, die zelf over een behoorlijke dosis technische kennis beschikt, heeft er ook veel schik in om achter de toonbank te staan. Ze heeft vroeger een opleiding in die richting gedaan en het voelt goed voor haar. Het zijn vooral de hobbyisten die zelf wat kleine dingen aan hun auto willen doen die regelmatig in de winkel komen.

Verder dan 400 km op volle accu

Opel Ampera-e in 2017 op de markt

De Ampera-e heeft een actieradius waar je mee thuis kunt komen.

Op één volle accu over de magische grens van 400 kilometer. De nieuwe, volledig elektrische Opel Ampera-e biedt het hoofd aan de grootste drempel voor elektrisch rijden: de angst om te stranden met een lege batterij.

Volgens de New European Drivind Cycle (de huidige standaard voor het vergelijken van bereik tussen verschillende voertuigen) biedt de elektrische Opel op één acculading een actieradius die de 400 kilometergrens met ruime marge overschrijdt. Hiermee is de Ampera-e met afstand de beste in zijn klasse. In vergelijking: de BMW i3 - uitgerust met de optioneel grote batterij van 33 kWh - legt op één batterijlading 300 kilometer af in de NEDC; de Nissan Leaf haalt 250 kilometer, de Renault Zoe 240 kilometer en de VW e-Golf 190 kilometer. In de wetenschap dat het praktijkverbruik afwijkt van de NEDC-standaard (door factoren als wegomstandigheden, rijgedrag, temperatuurverschillen en belading) behaalt de Ampera-e toch nog met gemak een rijbereik van ruim 300 kilometer in realistische omstandigheden. De Ampera-e beleeft op 29 september zijn wereldpremière op de Autosalon van Parijs (1 tot en met 16 oktober geopend voor het publiek) en komt in 2017 op de markt. Prijzen maakt Opel later bekend.

De 4,17 meter lange Opel Ampera-e is ook erg ruim. Het batterijpakket is onder de vloer gemonteerd, zodat het interieur onverminderd ruimte biedt voor vijf personen.

Thuis opendoen vanuit de auto

Op weg en toch thuis. Volkswagen heeft nu de mogelijkheid om via het infotainmentsysteem van de auto contact te leggen met de deurbelcamera thuis. In de auto krijg je een seintje wanneer er thuis een bezoeker of bezorger aanbelt. Vanuit de auto kan de bestuurder vervolgens met de bezoeker praten en in de toekomst zelfs de deur voor hem openen, ongeacht waar de auto op dat moment rijdt en zonder de noodzaak om de telefoon daarvoor in de hand te hoeven nemen. Het concept zelf is niet nieuw, wel dat het nu vanuit de auto mogelijk is. In de nabije toekomst is het zelfs mogelijk om huis- en garagedeuren te openen.

Nieuws van Toyota in Parijs

De uitdagende Toyota C-HR is nieuw.

Toyota laat in Parijs de vernieuwer in het C-cross-oversegment zien: de Toyota C-HR. Het is een uitdagend gestileerde ruime vijfdeurs op een compleet nieuw platform.

Ook op het gebied van actieve veiligheid gooit de C-HR hoge ogen door standaard Toyota Safety Sense toe te passen. De coupé-achtige cross-over is in ons land te bestellen vanaf 24.495 euro.

Op de Paris Motor Show beleeft ook de nieuwe Prius Plug-in Hybrid zijn Europese première. Deze écht zuinige plug-in hybrid is eveneens gebouwd op hetzelfde platform als de C-HR en weet uitzonderlijke efficiency te realiseren als gevolg van de nieuwe Plug-in Hybrid powertrain.
Nog wat andere nieuwtjes van de Toyota-beursvloer: het merk viert de lancering van GAZOO Racing en gunt een blik in de toekomst met de conceptbrandstofcelauto: de FCV PLUS.

Getest in barre Zweedse winters

Luxe SUV in verfijnde, elegante Estate-body.

Volvo presenteert de nieuwe V90 Cross Country, waarmee de 90-serie nu compleet is. Sinds de introductie van de eerste Cross Country zo'n twintig jaar geleden staat Volvo bekend om zijn robuuste all-road-modellen en is het Cross Country-aanbod steeds verder gegroeid.

Zweden kent hele strenge winters. Mede daarom worden in Zweden extreem duurzame auto's ontwikkeld en geproduceerd die optimaal presteren onder alle weersomstandigheden. De V90 Cross Country heeft uitermate zware praktijktests doorstaan. Daarmee is het zeker dat de auto ook in de meest extreme omstandigheden optimaal functioneert.

De carrosserie van de V90 Cross Country illustreert het krachtige en dynamische karakter van de luxueuze SUV. Daarbij kan de klant kiezen voor zowel een stoere als een elegante detailafwerking. Het design van een Volvo Cross Country is meer dan alleen 'styling'. De verrassende, intrigerende combinatie van een krachtige, stoere body en een luxueus interieur met een Scandinavische sfeer is geheel in lijn met de traditie van Volvo's Cross Country-modellen. Maar nu verpakt in een verfijnde, elegante Estate-body.

Kinderen helpen papa bij ontwerpen Discovery

Niet alleen de ontwerpers van Land Rover, ook hun kinderen bepalen hoe de nieuwe Discovery eruit komt te zien. Ontwerpbaas Alex Heslop: "De beste manier om inzicht te krijgen in de wensen van moderne gezinnen is te kijken naar onze eigen gezinnen. Daarom hebben we gezorgd voor negen USB-poorten, zodat ieder gezinslid zijn mobiele apparaat kan aansluiten. We hebben ruimte om vier iPads veilig uit het zicht op te bergen en elke stoel in de nieuwe Discovery is gewoon de beste stoel."

Een project in Bussum, midden in de natuur!

Landgoed Nieuw Cruysbergen staat synoniem voor 365 dagen vakantiegevoel.

Landgoed Nieuw Cruysbergen ontstaat op het voormalige MOB-terrein van Bussum. Hier verschijnen in totaal 50 woningen midden in de natuur. 12 vier-onder-één-kapbungalows, 14 twee-onder-één-kapbungalows en 3 appartementengebouwen van ieder 8 woningen.

De woningen en appartementen grenzen aan natuurgebied Cruysbergen dat ook wel de 'groene ruggengraat' van het Gooi genoemd wordt. De appartementengebouwen en woningen liggen ver uit elkaar waardoor privacy gegarandeerd is zonder het gevoel te hebben dat je vrijwel alleen woont. De paden en wegen in het gebied worden zo aangelegd dat ze goed begaanbaar zijn, maar het natuurlijk karakter behouden. Landgoed Nieuw Cruysbergen staat synoniem voor 365 dagen vakantiegevoel.

Heel veel ruimte

De twee-onder-een-kapbungalows bieden hun bewoners enorm veel leefruimte. De vier grote kamers, een flinke badkamer en een glazen gevel aan de achterzijde maken dit een plek om van het leven te genieten. Deze woningen lenen zich uitstekend voor een gezin met kinderen. Ook het creëren van een kantoor aan huis behoort tot de mogelijkheden. De materialen, het open ontwerp en de hoogwaardige afwerking maken deze woning tot een comfortabel thuis.

Licht en lucht

Wat direct opvalt aan het appartementengebouw zijn de grote glazen gevels waardoor je direct contact met de omgeving hebt. Binnen zijn er verschillende appartementen en kun je kiezen wat bij jouw levensstijl en smaak past. Zo zijn er zeer riante woningen met vier grote kamers, veel bergruimte en een grote buitenruimte. Liever drie kamers? Dan kun je ook kiezen uit verschillende vormen.

Met het Landgoed Nieuw Cruysbergen in Bussum wordt een luxe en comfortabele woonomgeving gecreëerd voor actieve rustzoekers, tweeverdieners met een drukke baan die hier kunnen bijtanken, gezinnen die hun kinderen onbezorgd buiten willen laten spelen of levenslustige 55-plussers die hier een groene basis vinden voor hun volle agenda's. Meer weten? Neem contact op met Siewe Makelaars.

'Er wordt te veel boeterente betaald bij oversluiten'

Huizenbezitters betalen gemiddeld € 3.447 te veel boeterente voor het oversluiten van hun hypotheek. Dat is gemiddeld 15% hoger dan wettelijk toegestaan.

Dat stelt onlinehypotheekadviseur Ikbenfrits.nl na onderzoek. De historisch lage rentestanden maken het voor huiseigenaren interessant om hun hypotheek over te sluiten. Omdat banken dan inkomsten mislopen, mogen ze voor het oversluiten kosten in rekening brengen. Maar de opgelegde boeterente is volgens Ikbenfrits.nl veel hoger dan de schade die de bank lijdt.

In de regio ook stijgende prijzen bouwvergunningen

Een vergunning voor een verbouwing van € 10.000 is in Weesp € 15,- duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Namelijk waar je in 2015 voor € 290,- een bouwvergunning kreeg, is dat in 2016 opgelopen tot € 305,-.

Dit is de grootste stijging die in de regio te zien is. In Blaricum en Laren is de bouwvergunning met € 10,- gestegen. In Huizen was het verschil minimaal en in Hilversum was er helemaal geen verschil in prijs.

Het hanteren van verschillende rekenmethodes door gemeentes kan hiervan de oorzaak zijn, volgens Vereniging Eigen Huis.

TIP!


Hangplanten zijn ideaal om je kamer te voorzien van groen, zonder dat het te veel ruimte inneemt. Het staat niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat de lucht gezuiverd wordt. Kies ervoor om meerdere hangplanten op te hangen. Combineer bijvoorbeeld het Chinese lantaarnplantje met de vaderplant en rotskoraal.

INTERIEUR


Een bakstenen muur in huis zorgt voor een stoere en industriële look, maar niet ieder huis heeft al zo een muur van zichzelf. Daarom is er (foto)behang met bakstenen print waarmee je hetzelfde effect kunt bereiken. Kies ervoor om niet de gehele ruimte te behangen en hou de rest van de ruimte licht en strak.

Herfst

Op de volgende pagina geven we tips voor de komende herfstdagen. Het wordt sneller donker waardoor huizen een gemakkelijker doelwit voor inbrekers zijn. Wat kun je in huis doen om ervoor te zorgen dat je minder veiligheidsrisico's hebt? En welke klusjes zou je alvast in de tuin kunnen doen zodat deze je in het voorjaar bespaard blijven? In zijn column brengt Warna Man (van Man Financial Services in Naarden) je op de hoogte van vier belangrijke veranderingen op financieel gebied sinds 2013.

NIEUWS


Vorige week presenteerden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016. Hieruit blijkt dat in vrijwel alle gemeenten het aantal huishoudens in de periode 2015-2030 toeneemt met in totaal zo'n 700.000 huishoudens. (Foto: Bastiaan Miché)

Maak je huis en tuin klaar voor de herfst!

Okergeel: inspiratie uit de natuur voor je interieur. Foto: Christian Pfeiffer

Tips voor nu de zomer voorbij is

De zomer is voorbij, het is officieel herfst. Een seizoen met zijn eigen charmes. Dagen worden korter, het is sneller donker en de temperatuur gaat omlaag. Dat betekent kaarsjes aan en heerlijk op de bank ploffen met een warme kop thee. Ho, wacht! Er zijn wat dingetjes in huis en in de tuin die juist nu je aandacht vragen!

Naast dat okergeel, kleden en plaids aan het interieur toegevoegd mogen worden zijn er ook een aantal maatregelen die getroffen kunnen worden. Denk hierbij aan maatregelen tegen inbraak. Je woning is in de donkere maanden een gemakkelijker doelwit voor inbrekers en dus is het zaak de veiligheidsrisico's te verminderen. Als het helemaal donker is in een huis verraadt dat snel dat er niemand in het huis aanwezig is, maar om nou altijd alle lichten aan te laten is ook geen optie. Een tijdschakelaar op zowel de binnen- als buitenverlichting is hier de ideale oplossing voor.

Interieur, verlichting en tuin

Een andere manier om inbrekers af te schrikken is door een camera te plaatsen. Ook hang-en-sluitwerk dat voorzien zijn van het SKG-sterkeurmerk kan hiervoor zorgen. Het kost de inbreker te veel tijd om binnen te komen, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk op zullen geven.

Tuin

Dat je waarschijnlijk meer tijd binnen doorbrengt dan in de zomer betekent niet dat er helemaal niets hoeft te gebeuren in de tuin. Als je slim bent doe je al wat klusjes zodat deze je in het voorjaar bespaard blijven. Denk aan het opruimen van de tuin, het schoonmaken van de tuinmeubels en het opruimen hiervan. Het kan ook slim zijn om het gras nog een keer te maaien en de grasmaaier van een eventuele servicebeurt te voorzien. Draai de potten en de gieter(s) om, maak je gereedschap schoon en berg de tuinslang op. Heb je een vijver? Span hier dan een net overheen dat ervoor zorgt dat alle blaadjes die nog van de bomen zullen vallen niet in je vijver terechtkomen. Knip alleen de vaste planten af die echt op zijn en haal het onkruid en de eenjarige zomerbloeiers weg. Nu is jouw tuin helemaal klaar voor de koude maanden!

Column

Verandering

Belangrijke veranderingen sinds 2013

In de afgelopen jaren heeft de overheid forse maatregelen genomen om de woning- en hypotheekmarkt te verbeteren. Een van de belangrijkste punten van aandacht was het terugdringen van de gemiddelde hypotheekschuld van woningbezitters. Hierdoor ontstaat een financieel gezonder Nederland en worden we weerbaarder tegen een mogelijke crisis in de toekomst.

1. Beperking hypotheekrenteaftrek
Sinds 1 januari 2013 gelden er strengere regels voor het aftrekken van de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken. Zoals dat de gehele lening binnen dertig jaar moet worden afgelost. Tevens moet de hypotheek een lineaire - of annuïteitenhypotheek zijn om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Verder wordt de maximale hypotheekrenteaftrek langzaam maar zeker beperkt.

2. Maximale hypotheek omlaag
De overheid heeft strengere regels opgesteld voor de hoogte van het bedrag dat u mag lenen om uw huis te financieren. De verhouding van de maximale hypotheeklening ten opzichte van de waarde van het huis wordt met 1% per jaar verlaagd. Dit wordt loan-to-value (ltv) genoemd. In 2015 bedraagt de ltv nog 103%, in 2018 is deze nog maximaal 100%. Inmiddels heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) voorgesteld om de maximale hypotheek op termijn nog verder te verlagen tot 90%. Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat u op termijn eigen geld moet meebrengen als u een huis wilt kopen.

'Volgend jaar juli
is dit € 225.000,-'

3. Maximale hypotheek met NHG omlaag
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beschermt huizenkopers tegen restschuld. Om er gebruik van te maken, geldt een grens voor de hoogte van de hypotheek. Die grens is in de afgelopen jaren tijdelijk verhoogd om de woningmarkt te stimuleren. Nu wordt het maximale hypotheekbedrag voor hypotheken met NHG geleidelijk weer verlaagd. In de tweede helft van 2014 lag de grens nog op € 265.000, inmiddels is dit bijgesteld naar € 245.000. Volgend jaar juli gaat dit bedrag verder omlaag naar € 225.000.

4. Hypotheek, inkomen en energie
De overheid wil dat de verhouding tussen inkomen en woonlasten met elkaar in evenwicht zijn. Daarom zijn er regels ingesteld die bepalen welk deel van uw inkomen u maximaal mag besteden aan woonlasten, de zogenaamde loan-to-income. Naast uw inkomen speelt ook de hoogte van de hypotheekrente een rol in deze berekening. Ook stimuleert d
e overheid energie- en milieubesparende maatregelen. Daardoor kunt u dergelijke maatregelen vaak tegen interessante voorwaarden financieren.

Open Huis NederVecht

Het eerste gedeelte van de nieuwe woonwijk NederVecht is gereed en de bewoners hebben hun intrek genomen in hun nieuwe woningen. Nog een enkele woning wordt afgebouwd en in de komende weken opgeleverd aan de trotse eigenaren.

Het is een ruim opgezette wijk geworden met woningen en appartementen in een herkenbare architectuur met een authentiek Nederlands stempel. De bouw van 14 rijwoningen en 10 tweekappers zal na verkoop begin 2017 starten. NederVecht biedt ook de unieke mogelijkheid je eigen woning te ontwerpen en bouwen op een gelegen vrije kavel nabij de Vecht of aan het Boezemkanaal.

Benieuwd hoe deze nieuwe wijk eruit ziet? Kom sfeerproeven tijdens het open huis op vrijdag 23 september tussen 16:00 en 18:00 uur.

De Dutch Design Box

Dozen heb je in alle soorten en maten, maar er zijn maar weinig móóie opbergdozen. Dit was voor Dutch Design Brand een reden om een doos te ontwikkelen die juist iets toevoegt aan het interieur.

Een opbergdoos die stijlvol en hip is, zodat je een leuke accessoire in huis haalt. Handig om van alles in op te bergen, maar ook zeker een eyecatcher in huis die de look en feel van de kamer opfleurt

De nieuwe Dutch Design Boxen zijn beschikbaar in drie prints, gemakkelijk in elkaar te zetten en een formaat van 50 x 32,5 x 19 cm. De volledige productie van de boxen plaats in Nederland en worden ze ingepakt, opgeslagen en vervoerd door een sociale werkplaats.

Wegdroomideeën

Van 27 september tot en met 2 oktober vindt de vt wonen&design beurs plaats in de RAI Amsterdam.

Dé plek om wooninspiratie op te doen of voorzien te worden van praktische adviezen. Je hoeft niet met lege handen naar huis, want er zijn ook genoeg stands waar je leuke woonaccessoires kunt kopen.

Alten en sopranen van harte welkom bij ambitieus vrouwenkoor met inspirerende dirigente. Repetities maandag 20-22 u., vlak bij NS Naarden-Bussum. www.
venerdi-mattina.vpweb.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION 50%KORTING OP ALLE BREIGARENS EN BORDUURSTOFFEN KANT/BAND EN 35%KORTING OP BORDUURWERKEN EN FOURNITUREN. NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM MAAN-DINSDAG GESLOTEN.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

VOOR AL UW SCHILDERWERK groot/klein.PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 36 jaar ervaring. Info: 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

GARAGE SALE zaterdag 24-9. Van gereedschap tot heel veel (kinder)boeken in zgst, stoelen, kleren, servies, Billies, vazen etc tegen kleine prijsjes. Wegens verhuizing! 10.00 - 17.00 Bollelaan 12, Naarden

Vrouw heeft 9 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede in Naarden-Bussum refs Mevr. Els 10 euro p/u Tel-06-21810399

Brood en banketbakkerij Kwakman in Bussum heeft plaats voor klantvriendelijke, gemotiveerde verkoopmedewerker op de zaterdag. Vind je het leuk om met mensen om te gaan stuur dan een mailtje naar: bestelling@bakkerijkwakman.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Stenzo textiles is op zoek naar een parttime magazijnmedewerker. Zoek jij werk en ben je sterk en niet bang om zwaar werk te doen? Stuur een mail met je CV naar jeremy@stenzokids.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Groepsles Engels Uit-Wijk, Bussum 1/2-gevoerd.25 les.-200 euro woensdagochtend begin 28 sept.0614802789

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

GITAARLES in BUSSUM voor alle leeftijden en niveaus www.jaccomuller.com

Woningontruiming & inboedelafwikkeling ? www.zwartblok.nl of 035-6224216

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk. Huur € 130,-- p.m. Tel. 06-53504070

Kom je bij me schrijven? Kijk voor het aanbod creatief schrijven op www.lettersopeenrij.nl

Karin Brunt, 06-29165460 klassiek zangles, zangworkshops en -projecten, mindfulness met muziek. www.karinbrunt.nl en
www.spelend-verbinden.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921