BussumsNieuws

26 november 2014

BussumsNieuws 26 november 2014


Zorg om claim blijft

door Arthur Graaff

BUSSUM - Hoe zal het lopen met het geld als Naarden, Bussum en Muiden gaan fuseren? De drie gemeenten willen hun triohuwelijk doorzetten, maar Bussum en Naarden zitten niet te wachten op de Muider bruidsschat in de vorm van een torenhoge schuld. Afgelopen maandag werd dat nog eens uitvoerig besproken tijdens de vergadering van de drie gemeenteraden.

Opmerkelijk tijdens de avond was de motie die de drie burgemeesters en ongeveer 10 wethouders oproept om nog eens goed te studeren op het wetsontwerp van de fusie en de grenscorrectie tussen Muiden en Weesp. De motie werd unaniem aangenomen. Zoals het er nu naar uitziet, houdt Muiden het karakteristieke Pippi Langkoushuis aan de Vecht en krijgt Weesp een strook Muiden ten zuiden van de A1 erbij.
De Naardense fractievoorzitter Vroom van D66 wil graag een onafhankelijk juridisch oordeel over het nieuwe huwelijkscontract oftewel wetsontwerp voor de fusie. Wethouder Adriani uit Naarden, die hierover gaat, wil liever een toelichting van het ministerie. Juristen van de gemeenten Naarden en Bussum hebben het al bestudeerd, maar hun oordeel is nog niet gepubliceerd. Adriani zal binnen ongeveer twee weken laten weten of hij er nog een jurist van buiten bij haalt.
Adriani sprak overigens tevreden over de inspanningen van Muiden om dit probleem op te lossen maar geeft toe dat er nog wel enkele 'rafelrandjes' aan zitten. Maar het onafhankelijk Bussums raadslid Henzen noemt dit Muidense probleem een 'woekerpolis' en 'Griekse toestanden'. Ook Hart voor Bussum en de Gooise Ouderen Partij willen niet verantwoordelijk zijn voor wat er te gebeuren staat. Het CDA wil een vangnet voor de mogelijke schadeclaim in de wet. GroenLinks Bussum wijst erop dat het niet alleen gaat om een eventuele schuld die opeens via Muiden in Bussum terechtkomt, maar om alle inwoners van alle drie de gemeenten, die ieder even sterk getroffen kunnen worden.

Weghalen spoor moet Bussum helpen

BUSSUM - Het weghalen van sporen moet er de komende jaren voor zorgen dat het spoor rond Naarden-Bussum wordt verbeterd. Dat plan hebben de gemeenten Naarden, Bussum en spoorbeheerder ProRail.

Er worden plannen gemaakt om het aantal sporen rond Naarden-Bussum terug te brengen naar twee. Er gaat met Naarden en Bussum overlegd worden om ook de overwegen korter te maken. Bussum verwacht nog voor volgend jaar meer te weten. Bussum heeft nog steeds de wens het spoor verlaagd aan te leggen. Dat zou de verkeersdrukte door het hele dorp en de overlast van het spoor een stuk moeten wegnemen. Het gemeentebestuur heeft het probleem onlangs nogmaals aangekaart. De problemen worden wel erkend, maar het verlaagd aanleggen van het spoor kost nu nog te veel geld.

Meerdere auto's gesloopt aan Brinklaan

Er werden onder andere autoruiten vernield. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Forse schade aan meerdere auto's langs de Brinklaan. Van zeker zes auto's werden maandagnacht de ramen kapot geslagen.

Het gaat vooral om auto's tussen de Esso-pomp aan de straat en de rotonde met de Kerkstraat, maar ook op de Ceintuurbaan werden twee auto's met kapotgeslagen ramen gemeld. Er was vooral schade, er werden van de auto's geen spullen gestolen. Er wordt onderzoek gedaan naar de zaak. Agenten roepen alle gedupeerden op om hun schade te melden, zodat die eventueel later verhaald kan worden op de dader.

75

winkeldiefstallen werden er het afgelopen jaar gepleegd en aangegeven

Als je geïnteresseerd bent in vestingsteden zoals Naarden, dan is dit boek zeer de moeite waard. De ondertitel luidt: Hoogtepunten uit de Nederlandse vestingbouw. De auteur is Joep P.C.M. van Hoof, historicus en gespecialiseerd in militaire geschiedenis. Het is een boek dat de rol van vestingwerken, de vestingbouw en verdedigingslinies beschrijft. En dan niet alleen de beroemde waterlinies, maar ook bijvoorbeeld de IJssellinie die in de Koude Oorlog een rol speelde. Verder de Grebbelinie, waarover pas in februari 1940 (drie maanden voor de aanval) werd besloten dat die de Duitsers moest tegenhouden en niet de Hollandse Waterlinie.

Acht vestingsteden worden beschreven. Naast Naarden ook Bourtange, Elburg, Nieuwpoort, Hellevoetsluis, Willemstad (NB), Heusden en Maastricht. Elke beschrijving wordt gevolgd door de beschrijving van een wandeling, compleet met kaartje. Drie verdedigingslinies worden beschreven en daar horen beschrijvingen van fietstochten bij. Het zijn de Linie van Beverwijk en een stukje Stelling van Amsterdam, de omgeving Utrecht van de Nieuwe Holl. Waterlinie en stukken van de Maaslinie en Peel-Raamstelling.

In het boek kwam ik nog de volgende opmerkelijke zin tegen: "In de jaren 1588-1590 besloten de Staten-Generaal een systeem in te voeren dat een geregelde betaling van het leger garandeerde. Hiermee verviel voor de militairen de noodzaak een inkomen bij elkaar te plunderen."

Het kloeke, gebonden boek met omslag, 191 pagina's, bevat vele z/w afbeeldingen en kaartjes (met steunkleur) en werd in 1991 door Matrijs uitgegeven. Bevat lijst van termen en literatuur. Op de afbeelding de vesting Hellevoetsluis.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Spelletje voor de donkere dagen

Een gaper.

Wie waren ze, wat deden ze en waar zaten ze. Zomaar wat namen van weleer. Leuk om oud-Bussum te doen herleven. Als spelletje.

Meteen maar de moeilijkste. De heer Voulon met zijn karretje reed door Bussum en Naarden. Wat deed hij? Een paar drogisten: De Gaper, de Eenhoorn en Quartel. De eliteslagerij van Cremer. IJzerwarenhandel Ruegg. Bakkerijen Paul C. Kaiser Das en Lucas. Van de Heisteeg met zijn Opel Blitz tankwagen. Natuurlijk Dolomiti met de oude Arthur. Drukkerij Märckelbach. Radio Ilona. Klassewinkels als Klasema en Warmolts. De grote zaak van De Faam. Wereldberoemd was Herwig. Waarmee ook al weer? Lang geleden bekend in heel Bussum: Vlieg automatiek. En even bekend IJssalon De Boer. En dan natuurlijk GKB en DIG. Wat deden die ook alweer? Voor de kinderen was er de Speelkamer en weet u nog waar? Aan de Naardense kant van de Zwarteweg, schuin tegenover de gasfabriek zat Thijs Bakker Sr. Behalve fietsbanden plakken had hij ook andere bezigheden. Welke waren die? Simon de Wit en De Gruyter, deze laatste had het snoepje van de week. Van Ouds het Raadhuis, het allerkleinste winkeltje van Bussum. Deli en Azië om lekker oosters te eten. King Peter waar je plaatjes kon draaien en Hoggueur en Poll voor uw wagenpark. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Als je eenmaal begint met een dergelijke opsomming rechtstreeks uit het geheugen is er al vlug een spelelement en dan haken de anderen aan. Voor je het weet is het weer eens een gezellige avond voor de wat ouderen onder ons.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. P.J. Schouten; 19.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Vesper
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 29/11 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J.P. Boiten; 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 01/12 19.30 u. 1e Adventsoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. van der Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. van den Bos; 17.00 u. ds. K. van Meijeren
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 04/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vrijwel droog, geleidelijk kouder met kans op meer zon
In deze laatste week van de meteorologische herfst houdt het overwegend droge en eerst nog zachte herfstweer aan. Het dominerende weersysteem is een krachtig hogedrukgebied boven Rusland. In de loop van het weekeinde krijgt het verbinding met het Azorenhogedrukgebied. Met een wat aantrekkende oostenwind wordt dan geleidelijk iets koudere lucht aangevoerd.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt aanvankelijk bewolking verwacht met kans op wat licht gespetter. Geleidelijk kan het gaan opklaren. Vrijdag blijft het droog. Er hangen eerst lage wolken. In de loop van de dag krijgt de zon geleidelijk meer kans. Er waait een matige zuidoostenwind. Het blijft beide dagen onverminderd zacht weer met een maximum van circa 10 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde houdt het droge en rustige weer aan. In de nacht kan mist of lage bewolking ontstaan. In de loop van de ochtend en middag kan de zon door de bewolking prikken. Er staat een zwakke tot matige oostenwind, later op zondag iets in kracht toenemend. De minima liggen rond het vriespunt met kans op lichte vorst. In de middag wordt het circa 6 à 7 graden.

Weetje
Na het weekeinde wordt de balans opgemaakt van dit herfstseizoen. Vastligt dat de herfst in zijn geheel droog, zonnig en zeer zacht is verlopen. Ook november droeg daar een belangrijk steentje aan bij. November 2014 is droog (circa 40 mm regen tegen 80 mm normaal), zonnig (circa 85 uur tegen 65 uur normaal) en het is de op drie na zachtste november sinds 1901.

Brandweer wil modern oefencentrum exploiteren

Op te richten BV heeft al tot 2018 bedrijfszekerheid

Nu al oefent de brandweer op Crailo. Dit tot tevredenheid van de brandweermannen. Het is in de buurt. Foto: Brandweer Gooi & Vechtstreek

BUSSUM – Als alles meezit krijgt de brandweer Gooi en Vechtstreek het mooiste oefencentrum van Nederland op Crailo. Alle gemeenten in de regio betalen mee en uiteindelijk kunnen ze er ook van profiteren.

'Omdat de faciliteiten hier al staan, is het alsnog goedkoper'

Het nieuwe oefencentrum moet vanaf 1 juli in gebruik genomen worden. Er moet nog een schonegrondverklaring afgegeven worden en de gemeente Laren moet naar de vergunningen kijken voor de activiteiten die op het oefenterrein plaatsvinden. Daarnaast wordt met de Veiligheidsregio Utrecht overlegd over een samenwerkingsverband. Het exploitatieplan is al klaar. De brandweer heeft al sinds vijf jaar een tijdelijk oefenterrein op Crailo. Om te kunnen blijven oefenen op het terrein wil de brandweer de grond kopen van de provincie Noord-Holland. De kosten om een nieuw oefencentrum te realiseren zijn 15 miljoen euro. Om de 6,5 hectare grond te kunnen kopen is 9,5 miljoen euro nodig, de rest wordt gebruikt om de oefeninstallaties te kunnen bouwen. Dat klinkt als veel geld. En dat is het natuurlijk ook. De ene overheidsinstantie betaalt bijna 10 miljoen euro aan de andere overheid. Van de ene hand in de andere hand. Geld dat moet worden geleend. Met het opstellen van een exploitatieplan, de verhuur van het nieuwe oefencentrum en de aankoop van de grond begeeft de brandweer zich op de commerciële markt.

Joop Huizing is manager van het oefencentrum op Crailo: "Dat is een bewuste keus. We richten bv's op om alles zo transparant mogelijk te houden. We gaan straks iets nieuws doen: een oefenlocatie exploiteren." Het heeft één groot voordeel: er kan winst worden gemaakt. De exploitatie is nu al bijna rond. Op papier is het oefencentrum door andere regio's tot 2018 volgeboekt. "Welk bedrijf kan dat nou zeggen bij de start", zo grapt Huizing. Het oefencentrum kan door die verhuur winst maken, geld dat terugvloeit naar de gemeenten. Een mooi vooruitzicht. De korpsen oefenen één keer per week op Crailo. "Vijf tot zeven keer per jaar zijn er grote oefeningen waarbij de brandweermannen nieuwe dingen leren. Het oefencentrum is bestemd voor alle hulpverlenende diensten in Nederland. Ook is het de bedoeling dat bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, ProRail en Defensie bij ons komen oefenen. We exploiteren straks echt het oefencentrum." Op het terrein worden een treinstation met een brug over het spoor, een spoorbaan, een benzinepompstation, een flatgebouw van vier hoog en een snelweg aangelegd.
Maar niet iedereen is blij met een oefencentrum op Crailo, omdat het terrein naast de natuurbrug ligt. Huizing: "Wij zitten hier nu vijf jaar en voelen ons echt verenigd met de natuur en we leggen zelfs een oefening stil als een hert wil oversteken. Er is onderzoek gedaan op verzoek van de provincie en het Goois Natuurreservaat."

Bussumer volgend jaar voor rechter

BUSSUM - De Bussumse verdachte van het neersteken van een andere Bussumer afgelopen zomer op de Kapelstraat staat volgend jaar voor de rechter.

De verdachte werd afgelopen augustus aangehouden nadat het slachtoffer 's nachts op straat door hem werd neergestoken. Bekenden van het slachtoffer konden de verdachte na het voorval overmeesteren en vasthouden tot de politie kwam. De Bussumer werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na sporenonderzoek vonden de agenten ook het mes waarmee de verdachte gestoken zou hebben. Wat er op de bewuste avond exact gebeurde en wat er ten grondslag lag aan het voorval, wordt nog onderzocht. De betrokkenen hebben daar elk een ander verhaal over. De verdachte zegt dat het slachtoffer en twee anderen hem eerst belaagden. Volgens de advocaat van het slachtoffer was het andersom.

De zaak wordt over 4 maanden verder behandeld.

Forse strop 't Mouwtje

NAARDEN - Een forse strop voor de Bussumse kinderboerderij 't Mouwtje: vanwege de uitbraak van vogelgriep mogen er al de hele week geen mensen komen en dat gaat vooralsnog ook wel even duren. De kinderboerderij moet zeker tot halverwege de volgende maand de deuren noodgedwongen gesloten houden.

't Mouwtje moest vlak voor het weekend voor een paar dagen de deuren op slot doen. Dat werd steeds verlengd. "We mogen de komende weken geen stap zetten om het complex", zegt medewerker Chantal Calis. "Alleen de beheerder mag komen om de beestjes te verzorgen. Verder mag er geen enkele medewerker komen. We kunnen geen kant op. Best vervelend."

De deuren gesloten houden kost 't Mouwtje ongeveer honderd euro per week. "Voor ons best veel geld", zegt Calis. "Het wordt al met al nu wel een drama voor ons. Dat geldt ook voor onze medewerkers, ze hebben nu even geen werk te doen. We moeten afwachten wat er de komende dagen tot weken gaat gebeuren."

Brandweer blust busje

BUSSUM - De brandweer heeft donderdag een brandend busje geblust op de Laarderweg.

De brand zorgde voor veel schade aan het busje. Waardoor de brand ontstond, wordt nog onderzocht.

Wethouder helpt handje met wegwerpen glas

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Wethouder Lia de Ridder (D66) heeft bezoekers van de glasbak naast de supermarkt aan de Laarderweg een handje geholpen met het wegbrengen van hun glas en een praatje met ze gemaakt. Dat gebeurde om het netjes wegbrengen van leeg glaswerk te promoten. Het 'feestje' rond de glasbak was er zaterdag om de glasbak te promoten en mensen op te roepen om hun lege glaswerk te komen brengen. Alle lege flessen en glazen potten mogen nu naar de glasbak worden gebracht, mét achtergebleven restjes en mét dop.

Jeannet Schoen-Vaane


Zelfstandig ondernemer op de Laarderweg, 55 jaar, Bussumse sinds geboorte

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk 5 dagen per week met heel veel plezier in mijn hobbywinkel. Omdat er zo veel verschillende materialen zijn maakt dit het werk heel leuk en afwisselend. Klanten komen voor advies en dat geven we graag. In deze tijd krijgen we veel vragen over het maken van een surprise."

Wat is je grootste hobby?
"Heel veel zoals patchwork, haken, breien, werken met vilt en lekker tuttelen met de kleinkinderen die af en toe komen logeren."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was, waar zou je je dan voor inzetten?
"Voor het parkeerbeleid. Ik zou graag zien dat we overal gratis kunnen parkeren."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"David Cassidy en Donny Osmond."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Samen met mijn man een leuk huis kopen, natuurlijk wel in Bussum. Verder staat op het verlanglijstje een auto en ik wil graag een cruise maken en wat geld weggeven. Ik wil wel gewoon blijven werken, misschien ietsjes minder."

Wat kijk je op tv?
"Utopia, Dokter Tinus en Hart van Nederland. Tv-kijken vind ik zonde van mijn tijd."

Wat voor muziek luister je?
"Radio 10 en 100% NL en cd's van Marco Borsato."

Waar zullen we op proosten?
"Op mijn nieuwe winkel die sinds september is verdubbeld en nu te vinden is op de Laarderweg 26 en 28. Ook wil ik proosten op het leven. Je moet er wat van maken, er is zo veel moois. Je moet zelf de slingers ophangen en uit het leven halen wat erin zit. Kortom: genieten!"

Wat staat er op je verlanglijstje voor Sinterklaas?
"Leuke T-shirts, laarsjes en lekkere chocolaatjes."

Bussumse ondernemers vrezen verkeersplan gemeente

Plan zou extra verkeersdrukte veroorzaken

'Pak eerst andere knelpunten aan', stelt de BOV. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Bussumse ondernemers vrezen voor grote verkeersdrukte als de gemeente een zogenoemd 'verkeerscirculatieplan' gaat doorvoeren voor het centrum. Er wordt gevreesd voor een verkeerschaos. Dat zegt de BOV namens de ondernemers.

De gemeente werkt aan een verkeersplan en dat zou volgend voorjaar doorgevoerd moeten worden. Met het plan wordt bepaald hoe het verkeer door Bussum gaat. Beter gezegd: met het plan wordt bepaald welke straten bereden mogen worden door auto's en vooral ook welke straten eenrichtingsverkeer worden. "Geen onnodig eenrichtingsverkeer en omrijden", roept de BOV op.

Er wordt door de gemeente gedacht om één centrale verkeersroute te maken door het Bussumse centrum, een soort verkeersring. De Bussumse ondernemers menen dat het verkeer met dat plan vast gaat lopen. "Een ringweg door het centrum stroomt niet door omdat zijwegen, voetgangers en fietsers de doorgaande weg steeds moeten kruisen. Het afsluiten van wegen of gedeeltelijk afsluiten door middel van eenrichtingsverkeer betekent dat het verkeer moet worden omgeleid en dat er elders verstoppingen komen", stelt de BOV.

De BOV meent dat het nu beter gaat. De gemeente zou er volgens hen goed aan doen alleen bestaande knelpunten aan te pakken. Als voorbeeld worden onder meer de spoorwegovergangen genoemd.

Steeds meer Bussumse deelnemers Burgernet

BUSSUM - Het aantal Bussumers dat deelneemt aan Burgernet neemt nog steeds toe. Een groep van 2665 mensen helpt mee, meer dan acht procent van alle Bussumers.

Vooral de afgelopen maanden kwamen er steeds meer deelnemers. De gemeente voerde campagne om bewoners op te roepen om ook mee te doen. Toen de campagne begon had Bussum 2227 deelnemers aan Burgernet. Met Burgernet kunnen burgers de politie helpen met het zoeken naar onder anderen verdachten en zoekgeraakte personen.

Een parkeerplek voor Sints paard

BUSSUM - Geen gebrek aan lege parkeerplaatsen of betaald parkeren: als Sinterklaas ergens de komende weken naar de Julianaschool aan de Kalfflaan komt, kan het paard gewoon voor de deur geparkeerd worden. De school heeft een heuse 'paardenparkeerplaats' voor de deur.

De school heeft voor de deur een plekje gereserveerd, netjes afgezet en met een bord ernaast. Alleen voor de Sint.

De school werd eerder deze week al helemaal opgefleurd voor de komst van Sinterklaas en z'n trouwe paard. De Sint heeft laten weten op 5 december langs te komen op de Bussumse school.

Bewoners raken onwel

BUSSUM - De brandweer heeft maandagnacht aan de Laarderweg 3 onwel geworden bewoners moeten redden. Dat laten politie en brandweer weten.

De bewoners waren onwel geworden nadat ze op de eerste etage in de woonkamer een barbecue hadden aangestoken en een grote hoeveelheid kooldioxide inademden. De brandweer moest de slachtoffers naar beneden halen. Ambulancepersoneel heeft ze daarna met spoed meegenomen naar het ziekenhuis. Twee van de bewoners waren er erg aan toe.

De brandweer heeft het appartement na afloop vanaf de hoogwerker gelucht.

Web topvijf

1. Weghalen sporen moet spoor Bussum verbeteren
2. Bussum plant bomen om opheffen te markeren
3. BFC moet op zoek naar andere hoofdcoach
4. Bussumse ondernemers vrezen verkeersplan
5. Betalen garages nog lastiger zonder chipknip

'Hier kom je voor het schaatsen en de sfeer die daar bijhoort'

Bussum op IJs komt er weer aan

Nellejet van Tilburg voor het gemeentehuis waar de baan binnenkort wordt opgebouwd. Foto: Yvette Geerts

Vanaf 6 december

Van zaterdag 6 december tot en met 4 januari 2015 is het plein voor het gemeentehuis weer omgetoverd tot een ijsbaan en biedt het vier weken lang ijspret. De officiële opening is op 7 december om 16.00 uur. In het weekend is er voor de kleintjes kabouterschaatsen en de avonduren zijn voor de jongeren met onder andere discoschaatsen. Verder komen er bijna drieduizend kinderen met hun klas schaatsen.

door Yvette Geerts

BUSSUM - Bussum op IJs is in acht jaar uitgegroeid tot een niet meer weg te denken winterse beleving in Bussum en omgeving. Acht jaar geleden ontstond het idee voor deze tijdelijke schaatsbaan na een rondje schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam. "Dit zou toch ook in Bussum moeten kunnen", was de gedachte. Dat moment viel 'toevallig' samen met de zoektocht van de gemeente om ook in de winter een evenement te faciliteren dat bij zou dragen aan het 'gezicht van Bussum'.

"Niemand kan zich voorstellen dat 'het' niet doorgaat, maar elk jaar is het weer spannend." Aan het woord is Nellejet van Tilburg, sinds het begin betrokken bij de organisatie en vanaf dit jaar voorzitter van de Stichting Bussum op IJs. Zij doelt daarmee vooral op het vinden van voldoende sponsors.
Bussum op IJs is zowel in aantallen bezoekers als in vierkante meters ijs elk jaar even groot. Of het evenement de komende jaren groeipotentie heeft is onduidelijk. Van Tilburg: "Dat is mede afhankelijk van de nieuwe fusiegemeente. We zouden misschien wel een grotere baan willen, maar op de huidige locatie kunnen we in ieder geval niet uitbreiden. Dit is het maximale, waarbij we rekening moeten houden met de eisen met betrekking tot brandveiligheid en de bereikbaarheid voor hulpdiensten."
Van Tilburg somt een aantal zaken op die Bussum op IJs hoog in het vaandel heeft staan en die, ook als het evenement in de toekomst eventueel groter wordt, niet verloren mogen gaan. De belangrijkste: het sportieve element (schaatsen) en de saamhorigheid: voor en door Bussumers. Activiteiten zoals de ijshockeycompetitie, het discoschaatsen en vanaf dit jaar de curlingcompetitie en het familiecurlingtoernooi komen dan ook niet uit de lucht vallen. "Bij Bussum op IJs kom je voor het schaatsen en de sfeer die daar bijhoort. Samen sporten, rondjes schaatsen, het zorgt voor saamhorigheid en op het ijs ben je allemaal hetzelfde", aldus een bevlogen Van Tilburg.
"Horeca zal daarom nooit de boventoon voeren bij Bussum op IJs", aldus Van Tilburg. "Het draagt absoluut bij aan de beleving en daar wordt ook veel aandacht aan besteed door de medewerkers van café-restaurant Schenk. Dit jaar komen er bijvoorbeeld wat knusse hoekjes, is er een restaurant- en een bargedeelte en ook de winterse kaart wordt uitgebreid. Maar je moet er natuurlijk wel gewoon op je schaatsen naarbinnen kunnen."
Het aantal activiteiten wordt elk jaar uitgebreid en er vindt een continue professionalisering plaats. Het blijft leuk voor de allerkleinsten om te komen schaatsen, maar ook jongeren, van discoliefhebbers tot stoere ijshockeymannen en -vrouwen zijn regelmatig te spotten op het ijs. Maar naast alle andere activiteiten, waaronder ook zakelijke bijeenkomsten en kinderfeestjes (zie kader) kun je bij Bussum op IJs ook nog gewoon rondjes blijven schaatsen.

Duurzaamheid speelt ook bij Bussum op IJs een belangrijke rol. Hoe gaat Bussum op IJs daarmee om? "We hebben daar veel aandacht voor en ook contacten over met de duurzaamheidscoördinator van de gemeente Bussum, Gerard Verweij. Daarbij kiest de organisatie voor de meest duurzame manier voor het meest optimale ijs. De ontwikkelingen op dat gebied, bijvoorbeeld de verschillende manieren van koelen, worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.

'Een hele generatie kinderen heeft hier leren schaatsen'

Feestverlichting in twee setjes

Er branden weer lampjes in de Vesting. Foto: Bob Awick

NAARDEN - In de Cattenhagestraat en de Markstraat hangt weer feestverlichting. De verlichting is geleend omdat de lampjesset die de gemeente net had gekocht, gestolen werd. De leverancier stelde de lichtstroken ter beschikking die nu de straten versieren.

Er hangen twee verschillende setjes omdat er niet genoeg op voorraad was bij de leverancier. De verlichting is ergens op de Balkan ontvreemd uit een vrachtwagen met bestemming Naarden. De set voor volgend jaar gaat achter slot en grendel.

Onderzoek naar fusie bibliotheken

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bibliotheek Naarden-Bussum gaat onderzoeken of een fusie met de bibliotheken in Eemnes, Muiden, Weesp en Wijdemeren levensvatbaar kan zijn. Bestuursvoorzitters Frank Elion (foto) en Dick Spel brachten het nieuws tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de Bibliotheek Naarden-Bussum. Het idee om te fuseren komt doordat de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden per 1 januari 2016 fuseren. Een stichting in de nieuwe gemeente zou gemakkelijker zijn. De hoop is dat de bibliotheken samen een krachtiger organisatie zullen vormen.

Van de lezers

Parkeren

De gemeente Bussum is niet van plan is om moderne betaalautomaten voor hun paarkeergarages aan te schaffen. Volgens wethouder Nen van Ramshorst is het "handiger" om gezamenlijk met Naarden en Muiden hierover een beslissing te nemen vanwege de aanstaande fusie. Op het eerste gezicht misschien niet onredelijk, ware het niet dat naar mijn weten noch Naarden noch Muiden parkeergarages (of andere afgesloten parkeergelegenheden) in beheer hebben. Dus hun belang bij het aanschaffen van nieuwe betaalautomaten hiervoor is nihil. Dus Bussum heeft als vrijwel de enige gemeente in Nederland parkeergarages waar men niet kan pinnen om af te rekenen. En de gemeente vraagt zich af waarom die garages niet rendabel zijn! Als de wethouder toch van plan is om alles tot 2016 vooruit te schuiven, dan kan zij wat mij betreft nu al opstappen. Ambtenaren kunnen net zo goed op de winkel passen. Van de besparingen op salaris, onkosten, enz. kan een aardig potje gevormd worden waaruit de fusiegemeente nieuwe betaalautomaten kan aanschaffen. Probleem opgelost!

R. James
Bussum

Première Gooische Vrouwen de Film in Filmhuis Bussum

'Kom in je wintersportkleding'

Alle bekende karakters spelen weer mee. Foto: Filmhuis Bussum

BUSSUM - De film 'Gooische Vrouwen 2' gaat op donderdag 4 december in première, ook in Filmhuis Bussum. Directeur Janine Beulink vertelt dat de film eigenlijk helemaal niet bij het filmhuis past, maar dat het zo ontzettend Goois is dat ze er niet omheen konden. "We maken er wel een première van die helemaal over de top wordt, met een dikke knipoog."

Dit keer speelt de film zich niet alleen af in het Gooi, maar ook in de Oostenrijkse Alpen. De bezoekers van de film wordt dan ook gevraagd om in hun wintersportoutfit naar de rode loper te komen. Oorwarmers en snowboards zullen niet misstaan. "Ook roze is een themakleur die we graag terugzien. Het Filmhuis wordt ook helemaal in Oostenrijkse sferen gebracht, onder andere met sfeervolle bomen."

Vriendinnen
De filmdirecteur verwacht op de avond heel veel vriendinnengroepen. "Ik denk dat de dames nu al heel veel voorpret hebben met de dresscode. Wat doe je aan? Een skipak uit de jaren 70 zou bijvoorbeeld heel goed passen."

Op de première-avond wordt de film in twee zalen tegelijkertijd gedraaid, om 19.00 en om 21.30 uur. In de pauze is er prosecco en zijn er feestelijke hapjes. De kaartverkoop gaat erg hard. Binnen een uur was de helft van de kaarten al verkocht. Bestellen kan bij de kassa of online. De film draait nog tot en met januari in Filmhuis Bussum.

Duurzame cadeaus op Vrije School

Allerlei leuke spullen voor de feestdagen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Vrije School Michaël in Bussum heeft afgelopen vrijdag een gezellige herfstmarkt gehouden waar volop duurzame cadeautjes werden verkocht met het oog op de komende feestdagen.

Meer dan 20 standhouders presenteerden hun aanbod dat uiteenliep van houten speelgoed, handgemaakte knuffels en wollen kleding tot wenskaarten en sieraden. De kinderen uit groep 8 runden het café en schonken warme dranken met iets lekkers aan de vele bezoekers waaronder niet alleen veel ouders, maar ook mensen uit de buurt.

Geen gif in speeltuinen

BUSSUM - Uit onderzoek blijkt dat de openbare speeltoestellen in Bussum geen gif bevatten.

Mieke de Wit van de PvdA vertelt dat er onlangs veel ophef was over het gebruik van giftige stoffen door militair personeel. "Onze partij hoorde enkele weken terug dat een schadelijk stof, gewolmaniseerd hout, ook mogelijk gebruikt wordt in openbare speeltoestellen. Op ons verzoek is een onderzoek gestart in Bussum. Het blijkt dat alle kinderen met een gerust hart kunnen spelen op de Bussumse speeltoestellen. Er is in de bouw van deze toestellen geen sprake van gebruik van giftige stoffen."

Winkels extra geopend

BUSSUM - De winkels zijn vanwege de feestdagen extra geopend.

Wie nog wil inslaan voor het sinterklaasfeest kan winkelen in het dorp op zondag 30 november en donderdagavond 4 december. Rondom de kerstdagen zijn de winkels op zondag 14 en 21 december extra open. Ook zijn er koopavonden op maandag 22 december en dinsdag 23 december.

Halfords gaat alsnog dicht

De douchebrancard.

BUSSUM - Fietsenzaak Halfords gaat vanaf vandaag dicht. Dit geldt voor alle 90 verkooppunten, dus ook voor die in Bussum aan de Brinklaan.

De winkelketen was onlangs failliet verklaard, maar men hoopte nog op een doorstart. Alle werknemers zullen uit dienst treden. Indien alsnog een doorstart wordt gerealiseerd, zal naar verwachting een deel van het personeel bij de overnemende partij in dienst treden. Er blijven door het land nog wel 28 franchisewinkels normaal geopend.

Kadomarkt Kamerlingh Onnesweg

BUSSUM - De zes ondernemers van de H. Kamerlingh Onnesweg houden zaterdag 29 november van 11.00 tot 16.00 uur een kadomarkt.

Samen met een aantal gastondernemers wordt alles uit de kast getrokken om iedereen in de feeststemming te brengen. Er zijn bijvoorbeeld kerstartikelen, sieraden, kleding, oliebollen en beautyproducten te koop.

Goede doel
Een percentage van de opbrengst is bedoeld voor de Sinterklaasbank. Deze organisatie zet zich in om het mogelijk te maken dat ook in gezinnen met weinig financiële middelen een cadeau gekocht kan worden voor het sinterklaasfeest.

Douche- brandcard voor Zandzee

BUSSUM - Lionsclub Bussum Godelinde heeft afgelopen week een nieuwe douchebrancard geschonken aan zwembad De zandzee.

De douchebrancard wordt gebruikt door gehandicapte zwemmers om veilig het water in en uit te kunnen en om te douchen. Initiatiefnemers Marian en Hans Jongmans hebben hulp gevraagd aan de Lionsclub om de oude, afgekeurde brancard te vervangen door een nieuwe. Hun dochter Marieke was de eerste gebruiker.

Filmhuis Bussum

'Aanmodderfakker'.

A MOST WANTED MAN even spannend als John le Carrés thriller zelf. Met Philip Seymour Hoffman. WINTER SLEEP schildert kalme confrontaties tussen man en vrouw. Gouden Palmwinnaar. DORSVLOER VOL CONFETTI een oer-Hollandse belevenis. PRIDE laat zien hoe in 1984 de Londense 'gay community' zich tot ieders verrassing aansloot bij stakende mijnwerkers. BLIND laat zien hoe een jonge blinde vrouw tracht om gewoon binnen haar eigen appartement prettig te overleven. In ARAF bevinden Zehra en Olgun zich overal 'tussenin'. WAKOLDA is populair in Argentinië. Een Duitse dokter wordt huisvriend van een Argentijns gezin, totdat ze achter zijn sinistere verleden komen. THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY: HIM & HER toont hoe 'hij' (James McAvoy) en 'zij' zoeken naar hun vergane liefde. Het verfrissend absurde WILD TALES, over wraakzucht, deed het publiek in Cannes bulderen. Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2. THE HUNDRED-FOOT JOURNEY een feelgoodfilm met culinaire hoogstandjes. AANMODDERFAKKER won Gouden Kalveren. 20.000 DAYS ON EARTH biedt een inspirerend en onalledaags portret van poplegende Nick Cave. LEVIATHAN is een prachtige maatschappelijke satire over corruptie en intimidatie in het hedendaagse Rusland. Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW. Nederlands gesproken JEUGDFILMS: OTTO IS EEN NEUSHOORN en JOHAN EN DE VERENKONING.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwilligerscentrale is aan het verhuizen. Iedereen is dinsdag 4 december welkom voor een bezoek aan de vacaturebank op de nieuwe locatie aan de Ceintuurbaan 47 in Bussum.

Jonggepensioneerden gezocht die helpen bij het uitpakken van spullen bij Kinderen in Nood. Donderdag en vrijdag van half 2 tot 4.
Fietsenmaker. Bij Kinderen in Nood fietsen opknappen voor goede doelen. Werktijden: Van half 2 tot 4.
Administratief medewerker BoodschappenPlusBus 1 dagdeel per week of meer.
Chauffeurs voor de voedselbank op donderdag van 12.30 tot 17.30 uur.

Toegangskaarten nu te koop!

Vanaf vandaag zijn de toegangskaarten voor Bussum op IJs te koop bij Bruna in Bussum. De prijzen zijn ook dit jaar niet verhoogd. Profiteer van kortingen met een 5- of 10-rittenkaart of koop een 'cadeaukaartje'.

Een speciale aanbieding '1 x schaatsen + een warme chocomel met slagroom' voor 7,50 euro. De kaarten zijn nu al te koop bij Bruna en vanaf 6 december bij de kassa van Bussum op IJs. Ook dit jaar biedt Bussum op IJs weer veel ijsplezier: zoals discoschaatsen, glow-in-the-dark, kabouterschaatsen, ijshockey en curling. En houd de website in de gaten voor speciale acties en evenementen.

donderdag 27 november

Lezing

Klaas Oosterom van de 'Historische Kring Bussum' houdt een presentatie over de historie en ontwikkeling van 'Het Spiegel als beschermd dorpsgezicht' met een speciaal accent op de Zandzee. De lezing wordt gehouden in 'Spieghelwijck'. Aanvang 15.00 uur.

Concert

De Nederlandse Bachvereniging brengt in de Grote Kerk van Naarden een programma vol dansmuziek uit de barok. Samen met danser Ederson Rodrigues Xavier. Aanvang 20.15 uur.

Voorlichting

Er is weer een bijeenkomst van het MD café voor het Gooi met een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen. Locatie: De Antonius Hof, Lange Heul 32 in Bussum. Aanvang: 14.00 uur. Aanmelden via 06-37294271

Voorlichting

De ANBO houdt in Wijzer aan de Landstraat een voorlichtingsmiddag over de WMO. Aanvang 14.00 uur. Opgeven: 035-6913121.

Bridgen

Buurtcentrum 'Spieghelwijck' aan de Iepenlaan 354a houdt elke donderdag bridge-ochtenden. Aanvang 10.00 uur.

Muziek

Het Nederlands Marionettentheater treedt op de vijfde etage van Woon Zorggroep De Zandzee op met de 'Die Fledermaus'. Tijd: 14.30 - 16.00 uur. Kosten: 6 euro.

vrijdag 28 november

Muziekavond

De Gooische Muziekschool houdt een muziekavond in de Jozefkerk in Bussum. Tijdens deze avond zullen leerlingen van de school optreden. Het merendeel van de deelnemers is tussen de 10 en 20 jaar, er zullen eenvoudige maar ook zeer gevorderde stukken worden gespeeld. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: St. Jozefkerk, hoek Laarderweg / Ceintuurbaan Bussum.

Instuif

Op vrijdagmiddag is iedereen welkom voor een gezellig praatje, spelletje en een drankje in het ontmoetingscentrum voor volwassenen. Locatie: 'Spieghelwijck' naast de ingang van verzorgingscentrum De Zandzee in Bussum. Tijdstip: 14.30 – 16.30 uur.

zaterdag 29 november

Kadomarkt

De ondernemers van de H. Kamerlingh Onnesweg van Bussum houden ook dit jaar weer een kadomarkt. Tijd: 11.00 tot 16.00 uur.

Rommelmarkt

Naarderheem houdt weer een 'Brik & Brak Markt'. De opbrengst gaat naar ouderen in Moldavië. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. Het centrum is gelegen aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden.

Boekenmarkt

De Poorters van Naarden houden tussen 10.00 en 17.00 uur een boekenmarkt in het Andreashuis aan de Turfpoortstraat.

Open Dag

Residence Bosch van Bredius aan de Amersfoortsestraatweg 9 in Naarden houdt een open dag van 10.00 tot 13.00 uur. Diverse woningen zijn te koop.

Creatieve markt

Ontmoetings- en activiteitencentrum De Schakel en wijkcentrum SCAN houden samen een Creatieve Markt. De Creatieve Markt is op beide locaties van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Muzikale Soiree

Toonkunst Bussum verzorgt een Muzikale Soiree in de Wilhelminakerk in Bussum. Koor en orkest treden in verschillende bezettingen aan op twee podia. Aanvang: 19.30 uur. Toegang: 20 euro. Kaarten bij muziekhandel Schimmel of Wil Senden 035-6235309.

zondag 30 november

Koopzondag

De winkels in Bussum zijn deze zondag geopend voor koopzondag.

Pianomuziek

Richard van Diepen bespeelt de piano in woc Bellefeur. Het programma duurt van 14.30 tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 3,00 incl. 1 kopje koffie of thee. Adres: Mackaylaan 11 a in Naarden.

Dialezing

Corry de Jong houdt een dialezing over Noord-Spanje in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Entree: 4,-.

Sinterklaaslezing

Sinterklaaskenner Frits Booy houdt een lezing over het sinterklaasfeest. Gratis toegang in de bibliotheek Bussum. Aanvang: 15.30 uur.

Voorlezen

In de bibliotheek wordt om 14.00 uur voorgelezen aan kinderen.

woensdag 26 november

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom.

Lezing

Professor Piet Borst houdt een lezing over kankerbestrijding in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Aanvang 19.30 uur.

Bingo

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat Naarden houdt weer een bingo. Aanvang 19.30 uur. Het meespelen kost € 3,50.

maandag 1 december

Pannenkoekencafé

De jongeren van de SCAN bakken pannenkoeken voor de bezoekers van De Schakel in Naarden. De kosten bedragen 5 euro. Aanvang: 16.45 uur. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 of op tel.nr. 035-6943262.

ANBO Senioren Café

Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel In de Nassaustraat in Bussum.

dinsdag 2 december

Handwerken

Handwerken met de enthousiaste ANBO handwerksters. Bel voor informatie: 035-6913121.

woensdag 3 december

Spelletjesmiddag

Iedereen is welkom voor een spelletje in Spieghelwijck, naast de ingang van zorgcentrum De Zandzee in Bussum. Tijdstip 14.00 – 16.00 uur.

Voetbal

Volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen op woensdagavond van 19.15 uur tot 20.15 uur kennismaken met voetbal bij SDO in Bussum.

Muziekochtend

De ANBO organiseert een klassieke muziekochtend in Wijzer aan de Landstraat 80 in Bussum. Aanvang: 10.30 uur. Toegang voor ANBO-leden 3 euro en 4 euro voor niet-leden.

Sprookje SDO duurt voort

Bussumers zetten weer concurrent aan de kant

Hard knokken, maar wel weer punten voor SDO. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - De voetballers van SDO weten nog steeds te verbazen. De Bussumse eersteklasser gaat nog steeds knap aan kop van het klassement. Afgelopen weekend werd er weer gewonnen: het sterke VVIJ werd na een zware en spannende pot met 1-0 aan de kant gezet.

SDO had volop problemen met de sterke en felle tegenstander, maar kon rusten op een sterk spelende achterhoede. Dat had dan ook tot gevolg dat het gevaar van de tegenstander, die speelde met een paar sterke flankspelers, goed weg te werken was. Dat gevaar kwam al snel: VVIJ kon al vroeg druk zetten en kreeg daarmee een paar goede kansen. Een hoekshop vloog naast de goal, een kans één-op-één voor SDO-doelman Rolf Hazelaar werd gered door de Bussumse keeper. Het bleek het beeld van de eerste helft. VVIJ speelde sterk en was erg snel, maar voor de goal kreeg de ploeg amper kansen. SDO kreeg voor rust ook een goede kans toen een hoekschop van Djoey Dorresteijn op het hoofd van Micha Fokker belandde, maar de bal kwam net naast de goal.

Na de rust was het spelbeeld ongeveer hetzelfde, maar nu werd het duel al snel opengebroken door SDO. De Bussumers kwamen meteen op voorsprong. Een worp van Rowell van der Meer op Djoey Dorresteijn zorgde ervoor dat SDO een kans kreeg. De bal leek nog te worden weggewerkt door de tegenstander, maar belandde prompt op het hoofd van Dennis de Loos. De Bussumer kopte raak en zette SDO daarmee op voorsprong. Het ontbrak de tegenstander daarna aan kracht om terug te kunnen komen. SDO kreeg wel nog twee hele grote kansen en toonde daarmee de klasse van de ploeg. De opvallendste kans was voor Rick van der Velden. De SDO-speler slalomde door de achterhoede van de tegenstander, maar schoot naast. Toch was die ene SDO-treffer voldoende voor de zege.

Maarssen te sterk voor vrouwen
De voetbalsters van SDO hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen concurrent Maarssen. De Bussumse vrouwen kwamen met 5-2 tekort.

Door de zege kon Maarsen SDO evenaren op plaats 5 van het klassement. SDO heeft nu een achterstand van zeven punten op de koploper.

Geflatteerde nederlaag BFC na streekderby

BUSSUM - Nog genoeg problemen voor de voetballers van BFC. Afgelopen weekend werden de Bussumers, na een grotendeels goed duel, wederom verslagen: streekgenoot Victoria was met 4-1 te sterk voor BFC.

BFC speelde vooral voor rust nog goed. De tegenstander was het meest aan de bal, maar kreeg geen goede kansen. BFC kwam ook maar amper aan aanvallen toe, maar had wel de beste kansen. De Bussumers zorgden een paar keer voor veel gevaar voor de goal van de tegenstander. Dat leverde voor rust al een voorsprong op. Rechtsachter Felix Mispelboom trok mee ten aanval en kon met een knappe bal Tom Beekman laten scoren. De tegenstander leek voor rust nog terug te komen, maar zag de bal na veel gerommel naast de BFC-goal komen. Na de rust hervatte BFC sterk en leek meteen weer te gaan scoren. Een honderd procent kans verdween net aan de verkeerde kant van de paal. De tegenstander kon vlak voor de slotfase twee treffers maken. Dat bleek een te grote klap voor BFC.

Vrouwen te sterk voor Aurora
De voetbalsters van BFC hebben afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers waren met 2-0 te sterk voor de runner-up. Daardoor staat BFC nu acht punten los aan kop. BFC moest hard knokken, maar kreeg al snel de beste kansen. De twee punten kwamen van Daisy Sorial.

Hockeysters doen weer mee

De hockeysters deden goede zaken. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een zege op koploper Amstelveen hebben de hockeysters van Gooische het gevecht om de bovenste plaatsen van het klassement weer spannend gemaakt. De Bussumse hockeysters waren met 3-1 te sterk voor de koploper.

De Bussumse hockeysters speelden sterk en vochten voor wat ze waard waren. Amstelveen kon voor rust op voorsprong komen, maar gedurende het duel werd de Bussumse ploeg sterker en werd er een ommekeer geforceerd. Door doelpunten van Doortje Hoogsteen, Bente Scholten en Annemijn van Beers bleek Gooische een maatje te groot voor de koploper.

Door de zege op de koploper kon de Bussumse ploeg, de nummer twee van de stand, het gat terugbrengen tot twee punten. Komend weekend speelt de ploeg tegen Myra, dat evenveel punten heeft als de Bussumers.

Wonder helpt hockeyers
Het leek wel een wonder. Op het allerlaatst moment hebben de hockeyers van Gooische afgelopen weekend gewonnen van concurrent Rood-Wit. De Bussumse ploeg stond lang op achterstand, maar kon alsnog met 2-3 van het veld stappen.

De tegenstander begon wat sterker dan de Bussumers en zorgde al snel voor gevaar. Eerst kon de Bussumse doelman een strafbal keren, maar even later kwam Rood-Wit toch op voorsprong. De schade werd nog groter toen de Bussumers al snel een rode kaart kregen en met een ondertal verder moesten. Vlak na rust kon de tegenstander de score verdubbelen, waardoor het duel gespeeld leek.

Na de Bussumse treffer kreeg ook de tegenstander een rode kaart, waardoor er opeens weer kansen waren voor Gooische. De ploeg pakte deze kans met beide handen aan. Snel achter elkaar scoorden de Bussumers een paar keer. Eerst kon Gregor Destree met twee doelpunten de stand weer op 2-2 zetten, wat al een wonder was. Op het allerlaatste moment kon Destree zijn team aan nog een doelpunt helpen en werd er alsnog gewonnen. De tegenstander werd ontredderd achtergelaten.

DOC pakt wederom punten

BUSSUM - Weer punten voor de korfballers van DOC. De Bussumse ploeg was afgelopen weekend met 12-13 te sterk voor V&V.

De Bussumers startten sterk en zorgden al snel voor meerdere aanvallen. De tegenstander deed echter hetzelfde, waardoor de teams voor rust al erg aan elkaar gewaagd waren. Aan twee kanten werden doelpunten gemaakt. Na de eerste helft stond het 6-7 voor de Bussumers.

Het spel van de eerste helft stemde coach Edwin van der Kolk tevreden. Als DOC dat door zou zetten, zouden de punten zeker meegaan naar Bussum. Dat lukte de ploeg ook. Door goed de korfballen kon DOC de voorsprong al snel vergroten. V&V kon nog heel even terugkomen, maar DOC bleek toch een maatje te groot en won het duel.

DOC staat na afgelopen weekend knap op een gedeelde derde plaats. Komend weekend speelt de ploeg tegen Amsterdam dat evenveel punten heeft. De Bussumers kunnen dus goede zaken doen.

Öztürk sterk op doven-EK

BUSSUM - ZVV Jos Geerling-speler Bilal Öztürk doet het momenteel goed op het EK zaalvoetbal voor doven. De speler van de Bussumse zaalvoetbalclub haalde met het Nederlands team afgelopen week de kwartfinales van het Europese evenement.
Het Nederlands team, met Öztürk op het veld, won afgelopen week met 4-2 van Polen en met 9-3 van Kroatië, waardoor de knock-outfase werd gehaald. Door het halen van deze afvalrace mag Nederland volgend jaar ook meedoen aan het WK.

Geen problemen voor BHC

BUSSUM - Zonder al te veel problemen hebben de handballers van BHC afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt tegen het lager geklasseerde Nieuwegein. De Bussumers waren met 30-14 een maatje te groot voor de nummer laatst.

Door de zege kon BHC het gat met de onderste plaatsen wat vergroten. Het gat met de nummer laatst staat na afgelopen weekend op 4 punten. De twee concurrenten net onder BHC hebben een achterstand van twee punten. BHC speelt komend weekend tegen het Almeerse Havas dat evenveel punten heeft en dus tot een van de concurrenten gerekend mag worden.

Handbalsters net te sterk
Met net een doelpuntje meer hebben de handbalsters van BHC afgelopen weekend gewonnen van VOS/DSG. De Bussumers waren met 10-9 te sterk.

Door de zege konden de Bussumse dames VOS/DSG passeren op het klassement. De Bussumers staan nu knap op plaats 4 van de stand. Komend weekend wacht de volgende concurrent: HSV '69.

Op 19 november verschijnt een spectaculair bericht in de Bussumsche Courant: wie weet opent Vroom en Dreesmann een filiaal in het centrum van Bussum. Het warenhuis-concern zou haar oog hebben laten vallen op het braakliggende terrein aan de Brinklaan, daar waar tot voor kort het oude Bussumse raadhuis stond. Er wordt druk gespeculeerd over de plannen; de winkeliers zijn vooral ongerust over hun toekomst. Maar de gemeente houdt haar mond. V&D volstaat met de erkenning van haar belangstelling en zwijgt verder ook.

Plan uit 1964 voor de Raadhuisgronden.

Nu de archieven van de gemeente Bussum uit die jaren openbaar zijn kunnen we eens kijken wat er vijftig jaar geleden speelde. Dan blijkt dat niet Vroom & Dreesmann maar een projectontwikkelaar concrete plannen heeft met de Raadhuis-gronden en directe omgeving. Op 17 juni 1964 heeft ontwikkelaar Joh. Matser uit Hilversum het in een gesprek met burgemeester Haspels uitgelegd. Matser denkt aan een geheel nieuw winkelcentrum in het –deels nog bebouwde- gebied en stelt zich er veel van voor. "Voorwaarde voor het slagen van het plan is wel dat een sterke pool wordt gebouwd aan de zijde van de Kerkstraat en een aan de zijde van de Havenstraat. Deze polen zullen de grote aantrekkingskracht moeten zijn voor een aantal daartussenin op te nemen middenstandszaken" (brief aan gemeente d.d. 24 juni 1964).

Onopgemerkt door de pers blijft een ander element in het plan. In dezelfde brief staat: "Om een totaal goed verantwoord winkelcentrum te krijgen hebben we ter plaatse (…) een 48-tal woningen gepland in een torenflat. Deze flat zal tevens een accent aan het geheel geven en lichtreclames kunnen bevatten om het centrum ook voor vreemde bezoekers in de avonden kenbaar te maken."

Projectontwikkelaar Matser is al enkele jaren met de Raadhuisomgeving bezig en heeft ook al contact gelegd met twee gegadigden voor zijn 'polen': "Wij delen Uw College mede dat Vroom en Dreesmann N.V. zeer geïnteresseerd is en een vestiging langs de Havenstraat. Albert Heijn N.V. heeft reeds lang het terrein met blauwe omlijning in eigendom, en tussentijds hebben wij verschillende percelen en terreinen aangekocht". Zie de bijgaande kaart. Vroom & Dreesmann zou dus ingangen aan de Havenstraat en de Brinklaan krijgen. Historisch gezien is het een pikant detail dat op de bij Albert Heijn in bezit zijnde hoek Brinklaan-Kerkstraat ooit de villa van warenhuisman Vroom stond.

Het is allemaal anders gegaan. Albert Heijn is op die plek gekomen. En C&A werd de andere 'aantrekkingskracht' voor het -veel minder ambitieuze- project Nieuwe Brink.

Hans Jonker        

Subway Bussum bestaat 1 jaar

'Alternatief voor fastfood'

Patrick Mooiweer bij zijn Subway in Bussum.

BUSSUM - Om het eenjarig bestaan te vieren van Subway krijgt iedere klant op 6 december tussen 12.00 en 16.00 uur een gratis Sub.

Het bijzondere aan de Subwayrestaurants is dat alle broodjes vers bereid worden voor de ogen van de klant. Een quickserviceformule, maar dan net even anders.
Voor franchisenemer Patrick Mooiweer een concept waarin hij zich goed kan vinden. Mooiweer, voorheen kok bij diverse toprestaurants, startte in december 2013 een Subwayvestiging aan de Havenstraat in Bussum.
Hij wil vooral mensen laten zien en proeven dat er een gezonder, smakelijker en aantrekkelijker alternatief is voor de 'snelle fastfoodhap'. Mooiweer: "Het gaat om de beleving, mensen kunnen bij ons hun versgebakken broodje of salade helemaal zelf samenstellen. Het broodje wordt pas gemaakt als het is besteld en de groentes zijn altijd vers gesneden."

Favoriet
Het winkelend publiek in Bussum stopt graag voor een Chicken Teriyaki of een Spicy Italian, maar ook de versgebakken American Cookies zijn een echte publiekstrekker, weet Mooiweer inmiddels.

Fysiotherapie en Zwangerfit

Rosalie van Maaswaal. Foto: yvette geerts

BUSSUM - Langdurige behandelplannen en dito trajecten, daar heeft fysiotherapeute Rosalie van Maaswaal niet zo veel mee. Liever focust ze zich op haar doel: het bieden van zorg met aandacht, de periode van behandeling zo kort mogelijk houden en de patiënt zo snel mogelijk helpen.

"Ik kijk bij het opstellen van een behandelplan vooral naar de korte termijn omdat het herstelverloop niet altijd exact te voorspellen is. Ik hoef een patiënt niet vaak te zien om hem of haar vooruitgang te laten boeken." Zeker bij een revalidatieperiode is het vooral de patiënt die 'aan de slag moet'. Patiënten krijgen oefeningen voor thuis of begeleiding in een sportschool. In haar praktijkruimte in het gezondheidscentrum aan de Torenlaan 11b werkt zij bovendien met verschillende disciplines samen waaronder oefentherapie en psychologie. "Ik leg de verantwoordelijkheid bij de patiënt en betrek hem of haar bij de situatie door het in 'lekentaal' uit te leggen. Ik vind het belangrijk dat zij weten waarom ze iets doen." Van Maaswaal begint in februari 2015 met Zwangerfit. De focus ligt op het werken aan conditie, het trainen van alle spiergroepen en uiteraard gezelligheid en voorlichting over de bevalling.
Wie kennis wil maken met Rosalie vindt op pagina 3 een kortingsbon.

Naarder winkels op zondag open

Supermarkten Plus Bos en Albert Heijn doen mee

Vanaf 1 december is de AH Naarden iedere zondag open. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Naarders die op zondag boodschappen willen doen, hoeven daar vanaf 1 december niet meer voor naar de Hilversumse Meent. Vanaf maandag mogen alle winkels in Naarden bij wijze van proef op zondag van 12.00 tot 18.00 uur open zijn. Albert Heijn en Plus Bos doen mee.

De gemeente houdt het komende half jaar een proef met de zondagopenstelling. Als het een succes blijkt, wordt het een gegeven dat je ook op zondag kunt shoppen. In Naarden zijn de winkels in de regel op zondag dicht, met uitzondering van de winkels in de Vesting die onder een toeristisch regime vallen en dus op zondag zaken mogen doen en de grote supermarkten die de laatste zondag van de maand open mogen. Een kleine rondvraag leert dat Plus Bos aan de Evert de Bruijnstraat en de grote Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg graag op zondagmiddag open gaan. Patrick Ariaans, assistent-bedrijfsleider bij AH: "Dit biedt duidelijkheid voor onze klanten. Nu staan er af en toe mensen op zondag voor een dichte deur." Ariaans hoopt ook op meer omzet. "Nu trekken we op zondag veel 'mandjesklanten', mensen die alleen hun boodschappenmandje vullen met vergeten dingen. Die nog snel even twee biefstukjes halen. Als we straks altijd open zijn, hopen we dat vaste klanten ook op zondag hun reguliere boodschappen komen doen."
Middenstanders daarentegen juichen minder hard. Jan Dijkstra van de gelijknamige slagerij aan de Mackaylaan doet vooralsnog niet mee. "We werken al zes dagen in de week van 's morgens 06.00 uur tot 's avonds 19.00 uur. Als kleine zelfstandige komt dat toch op jezelf neer. Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst toch meedoen." Bakkerij Kwakman van de Mackaylaan zit op dezelfde lijn. De proef moet de komende maanden duidelijk maken of het werkt. "We willen zien wat het betekent voor ondernemers, Naarders en directomwonenden", legt wethouder Economische Zaken Miriam van Meerten-Kok uit. De zondagopenstelling is een wens uit de koker van de VVD en D66 en is vastgelegd in het coalitie-akkoord. Volgens de wethouder willen Naarders boodschappen doen op zondag. "Kijk naar de rijen op zondag bij AH in de Meent. Steeds meer Naarders vragen zich af waarom de winkels in Naarden en Bussum dicht zijn op zondag."

Jongeren krijgen hulp bij realiseren ideeën

STAD Bussum, een nieuw jongerenplatform in Bussum

Het team dat Young at (he)art ontwikkelde met STAD-manager Catharina van der Meer. Foto: Paris Hidden

door Hugo Kruijt

BUSSUM - Sinds enkele maanden is op de Nieuwe Brink in Bussum STAD Bussum gevestigd, een projectondersteuningsbureau voor jongeren die hulp nodig hebben bij het realiseren van hun eigen projecten.

Het verloop van huurders op de Nieuwe Brink is bekend, maar sinds enkele maanden wordt naar volle tevredenheid een van de winkelpanden gebruikt door een uiterst tevreden nieuwe huurder: STAD Bussum. STAD staat voor Stichting Talent And Dreams. Catharina van der Meer, manager van deze nieuwe vestiging: "Onze hoofdvestiging is een tijdje geleden benaderd door de gemeente Bussum met de vraag of wij hier een vestiging konden starten. Daar zijn we positief uitgekomen, de gemeente heeft ons geholpen met de behuizing en sindsdien zijn we hier gewoon aan het werk", vertelt ze. "STAD is opgericht door een aantal mensen die de overtuiging hebben dat er heel veel jongeren rondlopen met fantastische ideeën die ze graag willen realiseren. Ze hebben alleen wat hulp nodig bij de organisatie, bijvoorbeeld met de communicatie of de financiering. Die hulp bieden wij dus, van concept tot en met uitvoering." Dus jullie ontwikkelen niet zelf projectideeën? "Nee, absoluut niet", antwoordt Catharina. "We werken vraaggericht: wie een idee heeft, komt naar ons toe. We helpen iedereen die denkt een goed idee te hebben. Het is gewoon een kwestie van positief denken, gezamenlijk creatief zijn en de handen uit de mouwen steken." En weten ze jullie te vinden? "Absoluut", lacht Catharine. "We zitten hier pas een paar maanden, maar we zijn al met een aantal leuke projecten bezig. En het gaat eigenlijk vanaf het begin vanzelf."

Kunst
Iedereen kan dus met een mooi idee binnenlopen bij STAD. Dat deden ook Bussumers Michael (visual artist) en Paris (fotograaf), beiden begin 20 jaar. Michael: "Ik weet zeker dat er veel jongeren zijn die geïnteresseerd zijn in kunst. Alleen, ze hebben geen zin om naar een museum te gaan. Ze zijn vooral gericht op nieuwe vormen van kunst gericht op jongeren. Ik maak zelf kunst en het leek me een te gek idee om met een paar collega's een kunstmanifestatie te organiseren waar ze dat kunnen vinden."
Michael en Paris betrokken er Patrick (3D-visual artist) en Dion (live-actionpainter) bij en met zijn vieren hebben zij contact opgenomen met STAD. De uitkomst is de kunstmanifestatie 'Young at (he)art', die komende vrijdag en zaterdag plaatsvindt tussen 11.00 en 20.00 uur in het pand van adviesbureau Nieuw in de Kapelstraat 21 in Bussum.

Dit weekend kunstmanifestatie
Young at H(e)art

Hoogtepunt: Sint komt aan en alle kinderen roepen zijn naam

De aankomst was weer het hoogtepunt. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Natuurlijk is Amerigo ook volgend jaar weer welkom in de Vesting, zegt secretaris Ellen Geraedts-Oonk van Stichting Burgerzin. "Er doen allerlei verhalen de ronde, maar het paard sloeg echt niet op hol en heeft echt geen kind getrapt."

"De schimmel werd wat onrustig en is voor de veiligheid uit de stoet gehaald. Het laatste stukje heeft de Sint te voet afgelegd. Leuk voor de kinderen omdat ze hem allemaal een handje konden geven, maar voor de Sint was het wel zwaar. Hij is behoorlijk op leeftijd en ook zijn mantel is erg zwaar."

Hoogtepunt
Het moment dat de Sint met de boot aankwam en duizenden kinderen Sinterklaas! riepen uit volle borst, was wat betreft Ellen het hoogtepunt van de intocht. Daarnaast noemt ze het prachtige weer en het programma in de Grote Kerk die goed gevuld was. "De pietenband speelde, Sint hield audiëntie, het was één groot feest", blikt ze tevreden terug.

Vol verwachting klopt ons hart. Foto: Bob Awick
De Pieten hadden er zin in. Foto: Bob Awick
Grote drukte in de Vesting. Foto: Bob Awick

Druk
De intocht was druk te noemen en op sommige plekken erg druk te noemen. Dit jaar is voor het eerst bewust geteld hoeveel mensen er bij de intocht waren. De eerste ruwe schatting gaat uit van 12.500 mensen, maar die is nog niet officieel afgerond.

Nieuwe generatie BMW X6

6 december in Hilversum

Een blikvanger van formaat.

De nieuwe BMW X6 staat vanaf zaterdag 6 december, de dag van de marktintroductie, meteen in de showrooms van BMW-dealer Jan de Jong, onder andere in Hilversum.

Dankzij aanzienlijk lagere verbruiks- en CO2-cijfers pakt de prijsstelling van de nieuwe, rijker uitgeruste X6 gunstiger uit. De xDrive30d is leverbaar vanaf € 85.300 en de xDrive50i vanaf € 123.100. De ultieme BMW X6 M50d komt op € 120.700.

De nieuwe BMW X6 is nog meer dan voorheen een blikvanger van formaat. De voorzijde oogt krachtig door de bi-xenonlichtunits met de dubbele ronde koplampen en de verbrede grille met de dubbele nieren. Opvallend is het X-vormige lijnenspel in de bumper, met daaronder een matzilverkleurige beschermplaat. Verder is de BMW X6 voor een lagere luchtweerstand voorzien van Air Curtains aan de voorzijde en Air Breathers achter de voorwielkasten. Het brandstofverbruik is tot 22% lager dan voorheen. De cijfers lopen uiteen van gemiddeld 6,0 tot 9,7 l/100 km met een CO2-uitstoot tussen157 en 225 g/km. Dat is te danken aan het lagere gewicht, de lagere luchtweerstand en de BMW EfficientDynamics-technologie.

Het interieur is ruim en luxe. De achterbank is in drie delen neerklapbaar. De inhoud van de bagageruimte varieert van 580 liter tot maximaal 1.525 liter (75 liter meer dan in de vorige BMW X6). Driving Assistant en ConnectedDrive zijn standaard.

Nieuwe Opel Corsa heeft veel aan boord

Opel legt de lat hoog in de compacte klasse.

Eind dit jaar rolt de nieuwe Opel Corsa van de vijfde generatie van de band.

De uitstraling is vernieuwd en de rijervaring verbeterd dankzij met een nieuw onderstel en geoptimaliseerde stuurinrichting. Zijn nieuwe generatie benzinemotoren en ingrijpend vernieuwde dieselmotor bieden meer comfort en leveren topprestaties bij een laag verbruik. Met het nieuwe onderstel is de nieuwe Corsa nu stabieler, zowel in rechte lijn als in bochten. Met het nieuwe schokdempingssysteem absorbeert hij de oneffenheden in de weg veel beter en biedt hij een ongeëvenaard comfort voor een compacte auto.

Het hoogtepunt onder de motorkap is Opels nieuwe driecilinder benzinemotor, de 1.0 Direct Injection Turbo. Speciaal voor de Nederlandse markt komt Opel in 2015 met een extra zuinige 1.3 CDTI-dieselversie.
Het kwalitatief hoogstaande interieur is stijlvol en modern. De nieuwe Corsa introduceert een heel gamma rijhulpsystemen, die uitzonderlijk zijn in deze klasse. Bijvoorbeeld automatisch parkeren, zonder dat de bestuurder hoeft te sturen, en de Opel Eye-camera die verkeersborden herkent.

Outlander PHEV ook als stoere X-Line

Stoere details benadrukken het 4WD-karakter.

De Mitsubishi Outlander PHEV heeft een stoere broer, de X-line. Die biedt meer extra's zonder meerprijs.

Het verschil zit 'm in het exterieur, waarmee het 4WD-karakter van 's werelds eerste Plug-in Hybride SUV extra wordt benadrukt. Zo heeft de X-line standaard zilverkleurige dakrails, 'skidplates' aan de voor- en achterzijde, een andere grille en zwarte mistlampranden. Het stoere 4WD-karakter wordt verder versterkt door de in zwart kunststof uitgevoerde wielkastranden, dorpels en onderzijde van de bumpers. Vanaf de Executive Edition komen daar nog opvallende, two-tone 18 inch lichtmetalen velgen bij. Voor alle uitvoeringen geldt dat het kleuraanbod van de Outlander PHEV is uitgebreid met de metallic carrosseriekleur Cool Silver. De rijk uitgeruste Business Edition, met standaard onder andere een geïntegreerd navigatiesysteem, blijft leverbaar vanaf € 39.990,-.

Alles weten over brommobielen

Autobedrijf Van Tol in Hilversum houdt op 28 en 29 november open dagen voor Ligier en Micromar brommobielen. Iedereen die meer wil weten over deze brommobielen kan daar terecht. Een brommobiel heeft vele voordelen: geen autorijbewijs nodig, gebruiksvriendelijk en zuinig; en dus voor veel mensen een ideale oplossing voor mobiliteit. Autobedrijf Van Tol is al langer dealer van Ligier en sinds kort ook van Microcar. In de werkplaats doet men ook onderhoud en reparatie, overigens van alle merken brommobielen. Als het om echte auto's gaat, is Van Tol gespecialiseerd in Subaru en Mitsubishi.

Pure sportiviteit

Oké, hij is niet voor iedereen weggelegd. Maar iedereen mag er wel naar kijken. De nieuwe Porsche 911 Carrera GTS- en Carrera 4 GTS-modellen staan vanaf 29 november bij de Nederlandse Porsche Centra. Ze vallen op door hun pure sportiviteit, zowel in coupé- als in cabriolet-uitvoering. Elke 911 Carrera GTS heeft een 316 kW/430 pk sterke zescilinder boxermotor die voor topprestaties zorgt. Met elk ander onderdeel en detail van de auto vormt dat één brok pure sportiviteit. Vanaf € 145.200.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Last van stress, onrust of piekeren? Doe een workshop Mindfulness op zaterdag 29 nov. in Bussum en ervaar wat dit bewezen effectieve programma voor je kan doen. Hbo-gecertificeerde trainer. Schrijf je in op: www.mindandmore.nl of bel 06-24 27 49 38.

Wij zijn op zoek naar hulp in de huishouding op maandagmorgen. Graag iemand die goed Nederlands spreekt i.v.m zieke man. 06-20093095

Laatste garageverkoop Iepenflat garagebox 348 Zat 29 nov. 14 tot 16 uur. Alles ruimen wij op tegen elk aannemelijk bod.

Feestelijke Opening winkel Pure & Timeless. Zondag 30 november om 15.00 uur door Viola Holt, Schoolstraat 3 te Bussum, Proost u mee?!

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het
repareren
en vernieuwen
van dak en
zinkwerk.
Want uw dak is mijn

vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte
06-53148137 34 jaar ervaring pharskamp@hetnet.nl

Vanaf 6 december verkoop kerstbomen op het marktterrein bij de fontein. Wegens 25-jarig bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

SATURDAYNIGHT DINNER BINGOSHOW zaterdag 13 dec. SnookerClub Bussum Tickerverkoop: www.dinnerbingo.nl

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

POPUP VINTAGE MARKET zat./zon 11/18 u P. Hendriklaan 23 spang31@gmail.com :)

Voor heerlijke ontspanningsmassages bel je Claudia
06-84820439, alleen op afspraak ma. t/m zat.

Sint en Piet de allermooiste en beste, zeer professioneel voor Naarden, Bussum en H'sumsemeent. Bedr. en part. 06-55973564

GARAGEBOX te huur, Naarden, Pr. Beatrixhof, nabij Vesting.
€ 125,-- p.m. Tel. 06.53.504070

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Ervaren schoonmaakster nodig? Bel dan Barbara.
06-496 19 518.

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323

Voor al uw klussen in en om het huis zoals: Laminaat leggen, schilderen, witten, tuinonderhoud. 06-47116610.

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.