BussumsNieuws

21 januari 2015

BussumsNieuws 21 januari 2015


Steeds meer supermarkten gaan open op zondag

BOV tevreden over eerste resultaten

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er gaan snel meer Bussumse supermarkten en andere zaken open op zondag. Dat laat de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) weten. Bussumse ondernemers mogen vanaf nu elke zondag open, maar tot nog toe deden nog lang niet alle supermarkten mee aan de proef.

"De afgelopen twee zondagen waren er nog maar een paar supermarkten open, maar dat worden er snel meer. Dat hebben enkele supermarkten al laten weten", zegt Brigitta Boonacker van de BOV. "De meeste weten pas kort dat ze vanaf nu zondags de deuren mogen openen. Het was voor de meesten dan ook erg snel handelen om twee weken terug al open te gaan. Voor andere supermarkten duurt het gewoon wat langer, maar het komt goed. Het zal de komende weken alleen maar meer worden." De BOV reageert tevreden over de koopzondagen tot nu toe. "Er wordt leuk gereageerd en we merken daarnaast dat het zeker klanten trekt."

Klachten
Toch waren er na de eerste zondag wel klachten. Dat kwam door een supermarkt waar, tegen de regels in, op zondag een grote vrachtwagen voor de deur stond om de zaak te bevoorraden. "We hebben de klachten gehoord. Het gaat slechts om één vrachtwagen en één supermarkt. De ondernemers moeten er ook nog aan wennen. We hebben contact gehad en het probleem wordt aangepakt."
Er wordt hard gewerkt om snel meer winkels open te laten gaan op zondag. "We werken aan een plan om hoe dan ook met z'n allen elke eerste zondag van de maand de deuren te openen. Dat gaat de goede kant op. Hoe meer winkels open zijn, hoe meer succes de koopzondagen hebben. We hopen vooral dat de grote ketens mee zullen gaan doen." De BOV roept ondernemers op om vooral elke zondag de deuren te openen. "Ze mogen dat elke zondag doen. Als het mag, dan moet je het ook vooral doen."

Lobby gaat door
Waar de ondernemers aangespoord worden om de deuren zondags te openen, gaat ondertussen de lobby naar de gemeente door. "De zondagopenstelling is momenteel een proef die zes maanden duurt. Dat vinden wij heel erg kort. We hopen dat er straks goede regels worden gemaakt voor de toekomst. We verwachten dat tussen nu en een jaar of twee jaar alle ondernemers zondags hun deuren openen. Bussum kan in vergelijking met de gemeenten om ons heen niet achterblijven."

Brandje snel geblust

BUSSUM - De brandweer heeft vlak voor het weekend een schuurbrandje moeten blussen aan de Adelheidstraat.

Het vuur bleek veroorzaakt door een hete soldeerbout. De bewoner was aan het solderen, maar moest even naar de wc. De soldeerbout bleef aan staan en veroorzaakte brand. Er was vooral veel rook. De brandweer kon het brandje snel blussen. De brand zorgde wel voor schade.

Trouwe brandweer-mannen geëerd

De brandweermannen kregen een speldje en bloemen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Als dank voor jarenlang werk voor de Bussumse brandweer heeft de burgemeester afgelopen weekend enkele brandweermannen geëerd. De brandweermannen kregen een erespeld opgespeld.

Brandweermannen Paul Steenman en Frans Eijpe werden bedankt voor 35 jaar brandweerwerk, Michel Roos kreeg een speldje voor 25 jaar, Marcel Brinkman voor 20 jaar en Chris Jacobs voor 12,5 jaar. Naast de speldjes bedankte de burgemeester alle brandweermannen en -vrouwen voor hun werk het afgelopen jaar.

800

meter moeten Bussumers gemiddeld afleggen om een kroeg tegen te komen

Naarden:
*PGN Witte Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. W.B. van de
Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering past. M. Costa; za. 24/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie past. C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. C. v.d. End
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.K.M. Gerling; 17.00 u. ds. B. den Butter
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.F. Kievit; 19.00 u. Annemarie Hubers
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

De as van Fikkie en Bas

In het zuiden van ons land zien we nog wel eens langs de weg kleine monumentjes, meestal bedoeld voor de Heilige Maagd Maria. Langs de weg rond de Naardermeer staat ook iets. Zeker niet voor een maagd.

Zo vaak als ik het rondje Naardermeer en veel verder rijd, zo vaak zie ik de leuke dingen. Of het nou vogeltjes, plantjes, vlinders of weet ik veel wat dan ook zijn, vlei ik me met de gedachte dat niets mij ontgaat. Maar niet heus! Tijdens een tochtje rond het Naardermeer heb ik kortgeleden iets herontdekt. Als je bij de Torenflat de weg inslaat richting de weilanden langs het Naardermeer kom je vanzelf op de Overscheenscheweg. Dan fiets je gewoon door en kom je een S-bocht tegen. Daar staat een eenvoudig huisje genaamd De Kiefkampen. Ietsje verder zie je het: er staat een klein houten bouwwerkje tegen het hek van het weiland. Al een hele tijd. Nooit over nagedacht. Kort geleden ben ik afgestapt en trof in het bouwsel allemaal fotootjes, lege en halfvolle vaasjes met verlepte bloemen en briefjes met 'ik hou van jou'. Vreemd, maar ik had nog geen idee. Tot ik de bewoner van het schattige buitenhuisje iets verderop sprak. Mysterie opgelost. Het houten gebouwtje is daar ooit neergezet door de vroegere baas van Dierenasiel Naarden. De plek was bedoeld om voor baasjes en bazinnen in alle rust, temidden van de mooie natuur, de as van Fikkie, Bas of Felix uit te kunnen strooien. Zolang het er blijft staan is het nu een soort minibezienswaardigheid geworden. En misschien een hint om het ook te gaan gebruiken, want verboden is het niet.

Weerbericht

Licht winterweer, vanaf het weekeinde zachter
We beleven deze week een licht winterse periode in deze tot dusver zachte winter. Het lijkt er echter niet op dat de vorst gaat verscherpen. Een vlak gebied van hoge luchtdruk boven Noord-Europa brengt rustig en droog weer met lichte vorst in de nacht. Zaterdag kan een frontale storing tot het Noordzeegebied doordringen met kans op enige neerslag en geleidelijk zachter

Donderdag en vrijdag
Donderdag wordt de wind tijdelijk noordoostelijk. Het blijft droog en nevelig met kans op wat zonneschijn. In de nacht vriest het circa -4 graden. Overdag rond het vriespunt. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot -4 à -5 graden. Overdag volgt meer bewolking met kans op een bui. De temperatuur loopt op naar 3 graden. Er waait een matige, naar zuid draaiende wind.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag vriest het licht (-2 graden). De bewolking neemt toe. De wind draait naar west. Er is kans op regen, in de nacht en vroege ochtend mogelijk door sneeuw voorafgegaan. De temperatuur loopt op tot 3 à 4 graden. Na lichte nachtvorst wordt het zondag 4 of 5 graden. Het is wisselend bewolkt met kans op een bui. Er waait een matige westenwind.

Weetje
Januari wordt ook wel louwmaand genoemd. Het is de gemiddeld koudste maand van het jaar. De gemiddelde dag- en nachttemperatuur bedraagt 3.1 graden. Er zijn echter verschillen. De koudste en meest winterse januari deze eeuw was die van 2010. De gemiddelde temperatuur bedroeg -0.5 graden. Recordzacht was januari 2007 met een gemiddelde van 7.1 graden.

Onder redactie van J.B. Kist e.a. belichten verschillende auteurs delen van de geschiedenis van dit stukje Amsterdams, een haven-eiland, dat grotendeels aan het IJ is ontworsteld. Daar was 't Oost-Indische Zeemagazyn en Scheepstimmer-werf (omslagafbeelding). Landaanwinning, verdedigingswerken, werven, arbeid, huisvesting, archeologie/opgravingen en industrialisering komen aan de orde tot en met het einde van de bedrijvigheid in de 20e eeuw. English summary.

Het gebied ten oosten van de vesting Naarden is eeuwen lang zeer in trek geweest als woonoord en geldbelegging van rijk geworden Amsterdamse families. Families die doorgaans fortuin hadden gemaakt in de overzeese handel en nijverheid; later in handel en industrie. Zoals Bredius, Van Rossum, Dudok van Heel, Mijnssen en Van Woensel Kooy.

J.P. Dudok van Heel moest na 1870 zijn buitenplaats in Naarden verkopen toen de scheepswerf, die zijn vader A.E., samen met Paul van Vlissingen op Oostenburg had gesticht, geliquideerd moest worden. Uit de resten daarvan ontstond later het succesvolle bedrijf Werkspoor.
Het gebonden boek met omslag bevat 235 pagina's en bijna 100 z/w afbeeldingen en werd in 1986 door Matrijs uitgegeven.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 18 Euro.

Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

'Geen vertrouwen dat het met de fusie goed komt'

HvB: 'Gevolgen claim Muiden niet goed afgedekt '

Het pittoreske Muiden zorgt voor kopzorgen. Foto: Christian Pfeiffer

BUSSUM - Aan de vooravond van het bezoek van de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer zijn er nog steeds onzekerheden over de schuld van Muiden. Want is de claim van 376 miljoen euro nu wel of niet gedekt? En gaan de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren dat betalen?

'Het kost de Bussumers vanaf 1 januari 2016 vier miljoen per jaar'

De meningen daarover verschillen. Minister Plasterk deed een toezegging, maar die nam nog niet al het wantrouwen weg. De VVD liet vorige week al in deze krant weten zich grote zorgen te maken en niet te willen opdraaien voor de schuld van Muiden. De raden van Bussum en Naarden hebben altijd gesteld dat ze alleen met Muiden willen fuseren als hun inwoners geen last krijgen van financiële lijken uit de kast van fusiepartner Muiden. Oppositiepartijen Hart voor Bussum, de Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum hebben er geen enkel vertrouwen in dat het met de fusie nog goed komt. Als een zwaard van Damocles hangen de schulden van Muiden boven het hoofd van de inwoners van de nieuw te vormen gemeente uit Naarden, Bussum en Muiden. Dit kan volgens Hart voor Bussum in het ergste geval oplopen tot honderden euro's per Bussums huishouden, de gemeente die het geld waarschijnlijk via de algemene reserve of middels een ozb-verhoging moet ophoesten. De toezeggingen van minister Plasterk om de schulden kwijt te schelden zijn volgens fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum 'boterzacht'. "De claim is niet van tafel en er wordt enkel gesproken over een aanvullende uitkering. Maar om hoeveel geld gaat het dan? Bovendien voldoet Muiden al niet aan de eerste voorwaarde omdat het bestemmingsplan niet op tijd is vastgesteld in de raad. Plasterk hoeft dus helemaal geen aanvullende uitkering te geven."
Wethouder Marcel Adriani van Naarden heeft juist wel vertrouwen in de toezeggingen van de minister. "Hij zegt toe geld te zullen neerleggen over hetgeen nu overzien kan worden en als er meer nodig is, dan gebeurt dat. Ik denk dat Muiden alle stappen zet om te zorgen dat het niet misloopt. Er is een mogelijkheid dat alles tussen Muiden en de projectontwikkelaar goed komt. Dat het bestemmingsplan later wordt besproken, is in overeenstemming met alle betrokkenen gebeurd en leidt alleen maar tot een betere voorbereiding. Ik heb er dus vertrouwen in dat het goed komt. Het is goed dat de Bussumse oppositie scherp is, maar ik maak mij geen zorgen."

Munneke Smeets vroeg al een paar maanden geleden om nu eens met de cijfers boven tafel te komen. Het college van Bussum gaf hier geen gehoor aan en daarom heeft haar partij zelf maar uitgerekend wat een fusie gaat kosten. "Het kost de Bussumers vanaf 1 januari 2016 vier miljoen per jaar. Dit bedrag is opgebouwd uit een lening van Muiden, de artikel 12-aanvraag van Muiden en de ozb-verlaging voor Muiden en Naarden. Muiden is een lening aangegaan bij de gemeente Beverwijk en daarvoor moet structureel een half miljoen euro rente per jaar worden betaald. Daarnaast heeft Muiden kosten gemaakt door het contract met KNSF Vastgoed (de vaststellingsovereenkomst) en dit kost jaarlijks voor een periode van 10-15 jaar ook een half miljoen. Het eerste jaar betalen de Muiders dat via verhoging van de ozb, daarna loopt dat door voor de inwoners van Gooise Meren. De stuurgroep heeft gezegd dat in de nieuwe gemeente het ozb-tarief van Bussum leidend moet zijn. Bussumers betalen nu het minst van de drie gemeenten. Dat houdt in dat de ozb in Naarden en Muiden flink omlaag gaat. Dan hou je wel jaarlijks een gat over van bijna 3 miljoen en waar moet dat geld vandaan komen?" Ze vraagt zich af of het college wel inzage heeft in de consequenties van deze fusie. Daar komt nog bij dat op de achtergrond geheime financiële afspraken zijn gemaakt tussen de projectontwikkelaar van het KNSF-terrein en de gemeente Muiden. Als de woningplannen niet op tijd af komen, hangt de claim van 376 miljoen euro van de projectontwikkelaar boven het hoofd. "Voldoet de gemeente Muiden niet aan de eisen, dan kan de schuld van honderden miljoenen euro's zelfs ten laste komen van de nieuwe gemeente. Gooise Meren zou dan al direct failliet kunnen worden verklaard."

Gesprekken
Een afvaardiging van de Tweede Kamer komt op 30 januari naar Muiden om daar zogenaamde rondetafelgesprekken te voeren over de fusie. Diverse mensen hadden zich hiervoor aangemeld, maar alleen vertegenwoordigers van groepen kunnen hier hun zegje doen. Politieke partijen of individuele sprekers zijn niet welkom. De bijeenkomst is wel openbaar, dus iedereen kan komen kijken. De burgemeesters van Bussum, Muiden en Naarden zullen daar onder andere het woord voeren. De burgemeester van Bussum zal opnieuw het standpunt verwoorden dat men alleen wil fuseren als Muiden schoon opgeleverd wordt.

Het mooist opgeknapte bedrijfspand

BUSSUM - iLocator gaat op zoek naar de pandeigenaar die zijn bedrijfspand op de beste manier heeft opgeknapt. Op 19 februari wordt aan de winnaar de iLocator Award uitgereikt.

iLocator is de regionale ontwikkelingsmaatschappij die werkgebieden in de regio Gooi en Vechtstreek wil verbeteren. De verkiezing geldt dan ook voor de hele regio. Iedereen kan kandidaten voor deze prijs aanmelden. Hoe dat werkt, wordt uitgelegd in de advertentie in deze krant. Het BussumsNieuws en de andere bladen van uitgever Enter Media werken mee aan deze verkiezing.

Kosten afval kunnen fors omlaag

BUSSUM - De kosten van het inzamelen van afval kunnen fors omlaag. Dat stelt de GAD aan de hand van resultaten van een proef. De resultaten werden woensdag gepresenteerd aan raadsleden.

De GAD heeft de afgelopen maanden een proef gedaan. Er werd Bussumers gevraagd om het afval zelf beter in te zamelen en te scheiden. Daarvoor werden onder meer ondergrondse afvalbakken geplaatst. De proef werkte goed: het bleek dat tot 70 procent van het afval gescheiden werd aangeboden door bewoners. Als de GAD het systeem zou gaan doorvoeren kan het afval beter gesorteerd verwerkt worden, waardoor weer geld bespaard kan worden. Dat zou ervoor zorgen dat Bussumse huishoudens op den duur zelfs enkele tientallen euro's per jaar kunnen besparen.

Verdachte man gepakt

BUSSUM - Agenten hebben woensdag op de Huizerweg een verdachte Leersummer (27) aangehouden. De man werd betrapt met inbrekersgereedschap en werd al langer gezocht.

De agenten kwamen de man rond half drie 's nachts tegen. De man was verdwaald en had geen beltegoed meer. De agenten boden hun telefoon aan zodat de man even kon bellen. Ze trokken vervolgens de naam van de man na, waarna bleek dat de man nog een boete van 182 euro open had staan. Toen de agenten vervolgens de fietstassen van de man doorzochten vonden ze het gereedschap. Daarnaast bleek de fiets mogelijk gestolen. De man werd meegenomen naar het bureau voor verder verhoor.

Kapotte vrachtwagen zet Franse Kampweg vast

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een kapotte vrachtwagen heeft een week geleden even voor problemen gezorgd op de Franse Kampweg. De vrachtwagen stond met pech op de weg. Doordat de vrachtwagen geen kant op kon, werd een groot deel van het verkeer lang vertraagd. Enkele autobestuurders kozen er vervolgens voor om de vrachtwagen via de berm te passeren. Dat leverde gevaar op voor andere mensen op de weg, maar zorgde er daarnaast ook voor dat de berm kapot werd gereden. De problemen met de vrachtwagen konden later op de avond worden opgelost.

Twee drempels moeten Landstraat verbeteren

Gemeente komt buurtbewoners tegemoet

De drempels komen als vervolg op eerdere maatregelen. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er moeten twee extra drempels aangelegd worden op de Landstraat. Dat plan heeft de gemeente. Het moet ervoor zorgen dat het veiligheidsgevoel van buurtbewoners verbeterd wordt.

Het stukje Landstraat werd enkele jaren geleden al aangepakt. De weg werd toen verbeterd door de twee weghelften te versmallen en de oversteek aan te pakken. Dat zorgde ervoor dat er de afgelopen jaren geen ongelukken meer gebeurden, wat voorheen veel vaker het geval was.

Afremmen
Volgens buurtbewoners kan het nog beter. De gemeente komt de bewoners tegemoet door twee drempels te plaatsen. Deze drempels moeten het verkeer afremmen.
Gumatec-drempels
De gemeente denkt er nu over om zogenaamde Gumatec-drempels te plaatsen. Deze drempels kunnen snel geplaatst worden zonder dat de weg daarvoor opengebroken moet worden. Eventueel kunnen ze ook snel en zonder problemen weer weggehaald worden.

Aantal misdrijven gedaald

BUSSUM - Er hebben het afgelopen jaar veel minder misdrijven plaatsgevonden dan het jaar daarvoor. Het totale aantal daalde het afgelopen jaar voor Bussum met 20 procent. Dat maakt de gemeente bekend.

Bussum scoort op de meeste vlakken beter dan een jaar geleden. Vooral het aantal woninginbraken nam het afgelopen jaar af, met ongeveer 30 procent. Datzelfde geldt voor het aantal bedrijfsinbraken. Dat aantal zakte met 37 procent. Het aantal autokraken (-2%) en het aantal gestolen fietsen (-37%) daalde eveneens. Wel steeg het aantal winkeldiefstallen met 15 procent. Verder valt het gedaalde aantal geweldsmisdrijven op. Dat daalde met 21 procent.

Bussum doet het een stuk beter dan de rest van de streek. Over het algemeen daalde het aantal misdrijven met zeven procent.

Bussumer gepakt met vuurwerk en drugs

BUSSUM - Agenten hebben afgelopen week een Bussumer aangehouden voor het in bezit hebben van zwaar vuurwerk en drugs. De man werd gevonden nadat er naar een ander werd gezocht.

De agenten werden gealarmeerd omdat omstanders dachten dat er op de Stationsweg een man met een vuurwapen was. Toen de agenten ter plaatse kwamen sloeg de man met zijn auto op de vlucht. Verderop stapte een andere man uit de auto en gooide wat weg. Agenten konden de man aanhouden, maar vonden geen verdachte spullen. Toen de agenten dezelfde auto later op de avond weer tegenkwamen werd de bestuurder, een Bussumer (26), staande gehouden. Na een controle vonden de agenten vuurwerk en drugs. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Valerie Latul

Freelance schrijver, 27 jaar, Bussumse sinds bijna een jaar

Waar ben je in het dagelijks leven druk mee?
"Ik ben freelance schrijver. Ik schrijf vooral teksten voor televisie, print en web. Verder vermaak ik mij met gezellige avondjes met vrienden."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Ik zou het laten rollen."

Waar in Bussum kom je graag?
"In het centrum en in het bos."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De gemeentelijke fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden."

Wat kijk je op televisie?
"Het ochtendjournaal. En als de televisie een keer 's avonds aan staat, dan kijk ik graag naar National Geographic of Discovery Channel."

Naar wat voor muziek luister je?
"Echt van alles. Oude liedjes, nieuwe liedjes. Van Nederlandse bodem en daarbuiten."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen hebben?
"Met Herman van Veen. Ik luister vooral graag naar hem. Naar de verhalen in zijn liedjes en tijdens zijn shows."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Ik had zelfs een paar posters boven mijn bed met TJ Jackson erop. Ja, ja... het neefje van Michael Jackson."

Op wie uit je omgeving ben je trots?
"Op mijn vriendje."

Als je een dag de burgemeester van Bussum was, waar zou je je dan voor inzetten?
"Ik zou mij inzetten tegen eenzaamheid onder ouderen. Het lijkt me een van de ergste dingen die je kan overkomen op je oude dag."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een positieve afsluiter. Laten we proosten op een nieuwe mooie dag."

Bussumers hebben kroeg op loopafstand

Een paar honderd meter lopen voor de kroeg. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumers hoeven maar 800 meter te lopen om naar de kroeg te gaan. Dat heeft het CBS berekend.

Bussumers komen daarmee sneller een kroeg tegen dan bewoners van veel buurgemeenten. Naarders moeten ongeveer twaalfhonderd meter lopen voor een kroeg. De afstanden werden berekend nadat marktonderzoeker Datlinq bekend maakte dat het aantal cafés de laatste jaren afneemt. Cafés kunnen nauwelijks overleven. Als voornaamste reden wordt het overaanbod aan cafés genoemd.

Web topvijf

1. Bussumers hebben kroeg op loopafstand
2. Thom Broekman Bussum nog gewoon open
3. Hart voor Bussum: 'Geen draagvlak voor fusie'
4. Verdachte man aangehouden
5. Twee drempels moeten Landstraat verbeteren

'Teken online petitie om claim Muiden van tafel te krijgen'

Bussumer neemt initiatief richting Tweede Kamer

Wilbert van Waes wil geen risico's dragen voor de claim van Muiden. Foto: Bob Awick

BUSSUM - "Ik wil niet achteraf denken: had ik maar wat gedaan", zo verklaart Bussumer Wilbert van Waes zijn motivatie om een online petitie te starten. Hierin roept hij inwoners van Bussum, Naarden en Muiden op om een signaal af te geven naar de Tweede Kamer. Fuseren vindt hij prima, maar hij wil voorkomen dat de inwoners straks opdraaien voor kosten die voortkomen uit de claim die boven het hoofd van de gemeente Muiden hangt.

Wilbert van Waes was een tijdlang raadslid in de gemeente Bussum, maar, benadrukt hij, deze actie heeft hij geheel op eigen titel ondernomen. "De grote fusietrein dendert maar door. Het enige dat we horen van de burgemeester is dat 'het wel goed komt' met de claim. Ik heb vertrouwen in hem, maar hoe lang moeten we nog wachten? Er is nog niets geregeld en als het misgaat, draaien de inwoners voor de kosten op."

Petitie

Met de ondertekening van de petitie wordt beoogd een zo groot mogelijke eensgezindheid te creëren om de financiële gevolgen niet ten laste te laten komen van de huidige inwoners van Muiden, Naarden en Bussum. Ondertekening van de petitie is niet tegen de fusie, maar mocht deze doorgaan dan in ieder geval duidelijkheid dat er geen financiële gevolgen zijn voor in inwoners en bedrijven voortkomend uit de claim van de KNSF. De petitie is te ondertekenen via garantiesvoorfusie.petities.nl.

Geduld
Het geduld van Van Waes is dus op. Hij zegt dat er nog vele onzekere elementen zijn. Op 30 januari komt een afvaardiging van de Tweede Kamer naar Muiden om daar een hoorzitting te houden. Dat is voor hem het moment om zo veel mogelijk handtekeningen verzameld te hebben.

Van Waes: 'Ik wilde in ieder geval iets laten horen'

"Er kunnen eigenlijk geen argumenten zijn om tegen mijn petitie te zijn. De fouten uit het verleden van Muiden moeten niet op het bordje van de inwoners van de nieuw te vormen gemeente komen. De gemeente heeft een fout gemaakt, de provincie heeft haar taak als toezichthouder niet goed uitgevoerd en het kan niet zo zijn dat wij daarvoor moeten betalen."

Met de petitie gaat het nog niet zo goed. Pas een kleine 200 mensen hebben een digitale handtekening gezet. Van Waes hoopt op 1000 handtekeningen. "Maar ik vind dat iedere inwoner van zich zou moeten laten horen. Met 178 stemmen kun je geen stemgeluid laten horen. Ik hoop dus op zo veel mogelijk stemmen. Want ik ben zeker niet tegen een fusie tussen de drie gemeenten, maar ik wil niet dat we al beginnen met een grote schuld."

Proactief
Van Waes denkt dat een proactieve houding nodig is om de leden van de Tweede Kamer duidelijk te maken dat die claim echt van tafel moet. "Er moet nagedacht worden over hoe dit wordt geregeld. De fusiepartners zouden een conceptvoorstel kunnen maken. Ik wilde in ieder geval iets laten horen. Het is onacceptabel dat er Kamerleden zijn die overwegen het voorstel zoals het er nu ligt goed te keuren, zonder dat alles goed is geregeld. Dat is onacceptabel en de politiek maakt zich belachelijk als ze er niets aan doet."

Thom Broekman nog geopend

De zaak aan de Nassaulaan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De kledingwinkel van Thom Broekman aan de Nassaulaan blijft vooralsnog geopend. Dat maakt de curator bekend nadat de keten donderdag door de rechtbank failliet werd verklaard.

Naast de Bussumse zaak gaan nog slechts 3 andere van de keten van elf zaken open.

Doorstart
Wat er daarna gaat gebeuren, durft de curator nog niet te zeggen. Het zou kunnen dat de komende dagen meer zaken weer de deuren openen, maar over een eventuele doorstart van de keten speculeert de curator niet.

Filmhuis Bussum

Mr. Turner.

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
SAMBA, geslaagde 'multicultikomedie' van de makers van INTOUCHABLES.
In MY OLD LADY erft een New Yorkse schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont.
OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN met het Koninklijk Concertgebouworkest toont de vitaliteit van muziek.
UNE NOUVELLE AMIE biedt een prettige kijk in een grensverleggende vriendschap tussen een man en een vrouw.
COMING HOME is een prachtige liefdestragedie tegen de achtergrond van de Culturele Revolutie, van Zhang Yimou (van RAISE THE RED LANTERN).
In MARIE HEURTIN laat een jonge kloosterzuster een doofstom en blind meisje de wereld ontdekken. Mooi en waargebeurd.
MR. TURNER (Timothy Spall) portretteert de beroemde Britse kunstschilder, met zijn nogal wisselvallige temperament. Won in Cannes de prijs voor beste acteur.
In MELODY wordt de dakloze Melody draagmoeder voor een rijke dame. Alles lijkt goed te gaan... Het nagesprek met de filmmakers wordt bovendien 'live' getoond.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW (aanvangstijd voortaan 20.00 uur!).
DE FILMCURSUSSEN zijn op herhaling! Op woensdagavonden, nu ook per losse avond!
Twee JEUGDFILMS: WIPLALA en ANTBOY met precies de juiste mix van actie, charme en spanning.

donderdag 22 januari

Lezing en muziek

De Stichting Vrienden van de Spieghelkerk houdt een avond met als gast Pauline Broekema en muzikale omlijsting van het Aeolus Cello Kwartet. Pauline Broekema komt uit Bussum en is schrijfster en redacteur-verslaggever bij de NOS. Geschiedenis en in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog is een van haar specialisaties. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij boekhandel Los, bibliotheek Naarden-Bussum en op de avond zelf in de kerk. Aanvang: 20.00 uur.

Voorlichting slechtzienden

Het MD-café wordt gehouden met een demonstratie van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen. Ditmaal wordt de voorlichting verzorgd door een maatschappelijk werker van Bartiméus die zal spreken over het oplossen van de dagelijkse problemen. In De Antonius Hof, Lange Heul 32, in Bussum. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is gewenst: 06-37294271.

Spaans op reis

De cursus 'Spaans op reis' wordt gegeven bij Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Het doel van deze cursus is dat u zich tijdens uw verblijf in landen waar Spaans wordt gesproken kunt redden in praktische situaties. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur. Het gaat om 12 lessen. Locatie: Centrale bibliotheek in Bussum.

Kunst en Antiek weekend

Het Kunst & Antiek Weekend Naarden wordt gehouden. Dit jaar vindt dit evenement van 22 tot en met 25 januari in de Grote Kerk van Naarden-Vesting plaats.

Bridge

Denksportcentrum Bussum: Bridgen onder Begeleiding. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

zaterdag 24 januari

Carnaval

Carnavalsvereniging de Koperen Torren viert hun eigen feest. En dit jaar wordt dat gevierd bij dart- en poolcentrum 't Snookertje aan de Elise Dammershof in Bussum. De zaal is open vanaf 20.00 uur.

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag brengt de bus u naar het Mauritshuis in Den Haag en op zondag naar het oude kerkje in Muiderberg om te luisteren naar een liedrecital door de sopraan Titia van Heyst, aan de piano begeleid door Liene Lever met werken van o.a. Debussy en Poulenc. Maandag een bezoek aan het Rijksmuseum en dinsdag naar Buren naar het museum Buren & Oranje + het Marechausseemuseum. Woensdag naar het paleis van koningin Emma in Den Haag voor de tentoonstelling van Escher. Op donderdag kunt u de magie van Afrika beleven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar maskers en beelden uit Ivoorkust zijn te bewonderen. Vrijdagavond kunt u weer een uitzending van 'Meldpunt Max' van omroep MAX bijwonen. De modernist Mark Rothko exposeert in Den Haag en daar gaan wij zaterdag 31 januari naa toe. De nieuwe week starten wij dan met de tentoonstelling 'Giant of the Ice Age' bij Amsterdam EXPO. Kijkt u eens op onze site bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Om u op te geven en voor andere vragen kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-12.00 uur: 035-7504192.

zondag 25 januari

The Dazz'ling Diva's

Het Bussums koor The Dazz'ling Divas treedt op in WOC Bellefleur aan de Mackaylaan 11 a in Naarden. De diva's brengen een repertoire vol herkenning, vreugde, levensmotto's en energie. De zaal is om 14.00 uur open. Entree: 3 euro.

Kleintje carnaval

Kleintje carnaval wordt gevierd door de Erwtenschieters. Met optredens van Bloaskapel De Fluutjes uit Bussum en Société à Musicale Neuzenvreugde uit Amersfoort. Ook zingt Glenn Paim en is Dansgroep Cabriole aanwezig. Aanvang: 13.30 uur. Toegang is gratis. Locatie: Rock Steady (Klimhal) aan de Zanderijweg in Bussum.

Bridgen

Denksportcentrum Bussum: Bridgen op Zondag. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 2,50. Aanvang: 13.30 uur.

dinsdag 27 januari

Basiscursus aquarelleren

De basiscursus 'Aquarelleren in 12 stappen' start weer op 27 januari in Bussum op de Vliegdenweg 13. In deze cursus wordt ingegaan op de techniek van het aquarelleren, dus zowel voor beginners als voor gevorderden ideaal om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het zijn 12 lessen tot aan de meivakantie op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Info: jacqueline@comello-art.nl of bel naar Jacqueline Comello 06-17704781.

Herman Pleij

Herman Pleij spreekt over 'Stadse manieren' bij Volksuniversiteit Naarden-Bussum. De lezing wordt verzorgd door Herman Pleij, emeritushoogleraar historische Nederlandse letterkunde en publicist. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. De Volksuniversiteit is te vinden in de Centrale Bibliotheek.

Lezing India

India, land van tegenstellingen bij Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Een lezing over cultuur, religie, kastensysteem, gearrangeerde huwelijken en verschillen tussen arm en rijk. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Lezing componisten

Lezing van Marianne Schilt over Johan Sebastiaan Bach (1680-1755) en latere modernere componisten, ondersteund met muzikale fragmenten. Dit is een speciale gelegenheid tot verdieping van en genoegen bij klassieke muziek. 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.30 – 16.00 uur. Opgeven bij de gastvrouwen tel: 035-5310743 of 6981330. Entree € 3,-.

ANBO bustocht

De ANBO heeft een bustocht naar Friesland georganiseerd naar Stoeterij Het Swarte Paert in Hemrik. Opgeven voor 25 januari bij Hannie Walet, tel: 035-5258205. De bustocht is op 13 februari.

vrijdag 23 januari

Bingo in WOC De Palmpit

Bingo in wijkontmoetingscentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum. De bingo is van 14.30 tot 16.30 uur. De entreekosten zijn 4 euro, inclusief één bingokaart en één consumptie.

Bewegen voor ouderen

Gevarieerd beweegprogramma voor soepelheid, balans en sensomotorische training met oog voor mogelijkheden en beperkingen van ouderen. Van 9.45 – 10.45 uur in 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a Bussum. Na afloop samen koffie drinken. Info: tel. 035-5310743.

maandag 26 januari

ANBO Café

Heeft u soms behoefte om met een paar aardige ANBO-ouderen te praten? Kom dan naar het ANBO Senioren cafe. Iedere maandagmorgen van 10.30 – 12.00 uur bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum.

woensdag 28 januari

Bingo

In De Schakel wordt bingo gespeeld. Welkom vanaf 19.30 uur. Het meespelen kost € 3,50 voor 1 kaart en twee consumpties. Meer kaarten kosten € 2,50 per stuk. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. De loten kosten € 0,50 per stuk. De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, informatie: 035-6944742.

Versa vrijwillgerscentrale

*Bellefleur zoekt assistent-klusjesman/vrouw.

*Het Rode Kruis zoekt nieuwe medewerkers voor de telefooncirkel.

*Versa Vrijwillige Thuishulp zoekt een luisterend oor tijdens huisbezoek voor 8 uur in de maand.

*Vluchtelingenwerk Naarden is op zoek naar een taaldocent.

CITO-toets speelt geen rol meer bij toelating school

Leraar Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool met zijn groep 8. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

NAARDEN / BUSSUM - De resultaten van de CITO-toets, de toets die wordt afgenomen om het kennisniveau van een kind te bepalen, speelt sinds dit jaar geen rol meer bij de beslissing over toelating tot een school voor het voortgezet onderwijs. Er geldt dit jaar voor het eerst een nieuwe wettelijke regeling die bepaalt dat het schooladvies van de basisschool leidend is voor de toelating tot een bepaalde onderwijssoort.

"Het schooladvies is volgens diverse onderzoeken een goede voorspeller voor de kansen van een leerling in het voortgezet onderwijs. Verder is de nieuwe systematiek heel eenvoudig en duidelijk: de scholen voor voortgezet onderwijs kunnen nu kort na de aanmeldingen duidelijkheid geven over de toelating", geeft de heer Heinen, rector van het Sint-Vituscollege aan. Zijn collega's van het Goois Lyceum en het Willem de Zwijger College sluiten zich daarbij aan.

'Ga met mavo/havo-advies ook in Hilversum kijken'

Voordeel
Marcel Veldhuyzen, leerkracht bij basisschool de Vondelschool in Bussum, ziet het nieuwe beleid persoonlijk als een voordeel. "Een leerkracht kijkt niet alleen naar de cijfers van de CITO-toets, maar naar veel meer om tot een beoordeling te komen voor een gedegen schooladvies, zoals werkhouding. Maar er kleeft ook een nadeel aan", zegt hij. "Ouders kunnen meer druk uitoefenen op leerkrachten. Je moet als leerkracht stevig in je schoenen staan."

In de periode van 17 januari tot en met 7 februari kunnen leerlingen van groep 8 en hun ouders de verschillende voortgezetonderwijsscholen bezoeken tijdens de open dagen. Marcel Veldhuyzen geeft aan de leerlingen van groep 8 mee dat ze moeten letten op de extra lessen die scholen bieden buiten de standaardlessen om, zoals op het gebied van sport, kunst en cultuur of sterrenkunde. "Kijk ook hoe de kantine er uitziet en ga gewoon eens op een woensdagmiddag kijken hoe het er aan toe gaat. Dan krijg je een goed beeld van de school. Op de open dag zet iedere school zijn beste beentje voor."

Open dagen

Sint-Vituscollege: zaterdag 24 januari
Goois Lyceum: zaterdag 7 februari
Willem de Zwijger College: vrijdag 30 januari
De Fontein: zaterdag 24 januari
Sint-Vitusmavo: zaterdag 17 januari
Wellantcollege: zaterdag 24 januari

Mevrouw Landegent van het Wellantcollege in Naarden benadrukt dat het belangrijk is om te letten op goed, veelzijdig, gevarieerd en gedifferentieerd onderwijs en welke toekomstmogelijkheden er zijn. "De schoolcultuur moet passen bij de leerling en veilig en prettig voelen. Een respectvolle sfeer is belangrijk."

Populair
Welke school het populairst is, is ieder jaar weer verschillend, volgens Marcel Veldhuyzen. "Ik adviseer zelf wel steeds meer leerlingen met een mavo/havo-advies om ook in Hilversum op scholen te gaan kijken. Als zij in Bussum of Naarden naar de Sint-Vitusmavo of de Fontein gaan en ze blijken havo te kunnen, dan moeten ze overstappen naar een andere school. In Hilversum zijn wel scholen waar alle niveaus vertegenwoordigd zijn en je dus niet van school hoeft als blijkt dat je havo-niveau aankunt."

Reguleren
In Bussum zijn de verschillende scholen voor het voortgezet onderwijs geregeld genoodzaakt om de toestroom van het aantal leerlingen te reguleren. "Als er voor een afdeling van een school te veel leerlingen worden aangemeld, dan vindt er loting plaats. Broertjes en zusjes van leerlingen die al op school zitten, hoeven niet mee te loten, zij krijgen voorrang. Mocht een leerling worden uitgeloot voor een bepaalde afdeling van een van de Bussumse havo-vwo-scholen, dan kan die leerling desgewenst op een andere Bussumse havo-vwo-school worden geplaatst. De scholen werken goed samen om in zo'n geval aan de ouders te communiceren welke mogelijkheden er zijn", aldus de heer Heinen.

Leerlingen kunnen zich in de periode van 2 t/m 9 maart bij de scholen aanmelden voor het voortgezet onderwijs. Vóór 1 april ontvangen zij bericht over plaatsing.

Inzamelingsactie goed voor 3969 pakken koffie

Iedereen is bij met de mooie opbrengst. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De voorzitters van beide voedselbanken in het Gooi, Naarden/Bussum/Hilversumse Meent en Gooi en omstreken, hebben maandagavond in de Vernissage in Bussum uit handen van de Lionsclub Bussum Godelinde en Lionsclub Gooiland een enorme cheque overhandigd gekregen. Deze cheque was het resultaat van de in december gehouden inzamelingsactie 'vergeten Douwe Egbertspunten'.

Het was een landelijke actie die vorig jaar ruim 42 miljoen punten opleverde en dit jaar stond de teller al snel op 45 miljoen punten. In het Gooi werden in totaal 1.984.710 DE-punten ingezameld. Saskia Haanappel van Lionsclub Gooiland was net als alle andere aanwezigen onder de indruk van het aantal. "De beide serviceclubs in het Gooi deden voor het eerst mee met deze landelijke actie en we wisten niet wat we konden verwachten. Maar zo veel punten, daar durfde niemand rekening mee te houden; we hadden het aantal gedoneerde punten redelijk onderschat en het tellen werd pas zondagmiddag afgerond", aldus een enthousiaste Haanappel.
In de boxen zaten naast DE-punten ook briefjes met hartverwarmende teksten en oude DE-trommeltjes gevuld met punten. De inzamelingsbussen stonden in de maand december op verschillende locaties in Bussum, Naarden en Hilversum. Vooral de bussen die bij Albert Heijn geplaatst waren en bij de lokale detailhandel, zoals de slager en de sigarenboer, waren overvol.
De 3969 pakken koffie vertegenwoordigen een waarde van bijna € 12.000. Douwe Egberts heeft beloofd dit aantal te verhogen met 15%. In februari zal Douwe Egberts beginnen met het uitleveren van de pakken koffie.

Lucia de Groot schaatst voor het goede doel

Gebouw 'De Sprong' toe aan groot onderhoud

Lucia de Groot gaat schaatsen op de Weissensee voor haar vereniging. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

Sponsors

Wilt u de 200 kilometer van Lucia de Groot sponsoren? U kunt hiervoor contact met haar opnemen via luciadegroot@kpnmail.nl.

Direct een bijdrage storten mag ook op NL 83 RABO 0372206670 t.n.v. muziekvendel Nardinc te Naarden o.v.v. 'sponsoractie'.

Voor, na en tijdens de tocht zal zij regelmatig een update geven aan alle sponsors.

NAARDEN - Muziekvendel Nardinc aan de Keverdijk in Naarden verschilt niet veel van andere verenigingen. Ze zijn een hechte vereniging, draaien voor een groot deel op vrijwilligers en hebben geld nodig. Serieus geld voor een serieus doel. De eerste actie om geld in te zamelen is al een feit en de komende tijd worden nog tal van acties georganiseerd.

De verenigingsruimte van hun muziekvereniging, De Sprong, is hard toe aan een grondige renovatie. Dit gebouw, een voormalige gymzaal, is in bruikleen van de gemeente.

Lucia de Groot, begeleidster van de blokfluitgroep en JONG (Jeugd Orkest Next Generation), vertelt: "In 1994 betrokken we dit gebouw en de afspraak is dat wij als vereniging verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Al snel bleek dat het pand er slechter aan toe was dan was ingeschat. Nu zijn het vooral de kozijnen en boeidelen die wegrotten. Werden tot nu toe de problemen met lapmiddelen 'opgelost', een structurele oplossing kan niet uitblijven."

Veel geld
Op korte termijn is daarvoor een bedrag nodig van € 10.000 en op lange termijn komt daar nog € 15.000 tot € 20.000 bij. De Groot: "Dit drukt enorm op de begroting, waardoor het muziekonderwijs voor de jeugd in de knel komt." Door optredens van de fanfare, de blaaskapel 'De Wallenkraaiers' (landelijke bekendheid), het verhuren van de zaal aan onder andere de carnavalsvereniging en deels door subsidie kunnen ze de instrumenten voor de jeugd aanschaffen en de contributie voor hen laag houden. Maar er blijft geen geld over voor dergelijk groot onderhoud.

Om aan het benodigde geld te komen zet de vereniging tal van acties op touw. 'Gewoon' geld vragen aan bedrijven in Naarden willen ze niet. "Veel bedrijven hebben het moeilijk en bij hen aankloppen is geen optie", aldus De Groot.

Wie kent muziekvendel Nardinc niet?

Lucia de Groot is al een jaar bezig met voorbereidingen

Schaatsen
Een van de eerste acties is door De Groot zelf bedacht. Zij gaat dinsdag 27 januari op de Weissensee in Oostenrijk de alternatieve Elfstedentocht schaatsen: 200 kilometer, verdeeld over 25 rondjes op dit grote meer. Ze is al een jaar bezig met de voorbereiding. De Groot: "Schaatsen, maar ook fietsen en zwemmen." Ze schaatst de tocht samen met drie schaatsmaatjes en haar trainer en een andere vriendin gaat mee voor de verzorging. "Na elke ronde van 25 kilometer staat zij klaar met eten en drinken, want je drinken bevriest gewoon." Er is al zo'n € 1.200 toegezegd maar ze zoekt dus nog sponsors.

De Groot heeft er alle vertrouwen in dat ze een heel eind gaan komen. "Wij ondersteunen als muziekvereniging veel festiviteiten in Naarden. Zo zijn we betrokken bij de sinterklaasintocht, dodenherdenking, carnaval en tal van andere festiviteiten." De Groot rekent stiekem dus op veel sympathie van inwoners uit Naarden.

Werk
Voor het eerste deel van de verbouwing is zoals al gezegd € 10.000 nodig waarvoor naast de tocht op de Weissensee nog verschillende acties worden opgezet. Er ligt een plan om een deel van de kozijnen te vervangen door metselwerk.
Waar mogelijk zullen de leden veel werk zelf doen om het inhuren van arbeidskrachten te beperken. Uiteraard zal er ook professionele hulp ingehuurd moeten worden. De Groot zal dan zeker contact opnemen met lokale aannemers en bedrijven.

'Gewoon' geld vragen aan bedrijven in Naarden willen ze niet

Meer laadpalen voor e-auto's

BUSSUM - Er worden volgend kwartaal zeven extra oplaadpunten voor e-auto's geplaatst door heel Bussum. Dat laat de gemeente weten.

Er waren al langer plannen om meer van zulke punten aan te leggen. Dat zou ook al wat eerder gebeuren, maar het plan liep de afgelopen maanden vertraging op. Dat kwam door een lopende bezwaarprocedure.

Oplaadpunten
Er komen twee extra oplaadpunten naast theater Spant! en één extra oplaadpunt aan de Van 't Hoffweg. Verder worden er oplaadpunten gemaakt naast zwembad De Zandzee, aan de Lange Heul, de F.C. Donderstraat en de Voormeulenweg. Met deze extra palen heeft Bussum straks door de hele gemeente oplaadpunten.

Van de lezers

Fusie

Het zal toch niet gebeuren dat de inwoners van Naarden en Bussum via o.m. de OZB moeten bijspringen voor het bestuurlijke geblunder in Muiden? Ik (en met mij vele anderen) heb hier een paar jaar geleden al voor gewaarschuwd via ingezonden stukjes in NaarderNieuws en BussumsNieuws. Het gemeentebestuur van Naarden bezwoer steeds dat er pas met Muiden gefuseerd zou worden als de KNSF-claim geregeld was, ofwel een 'schone oplevering'. Die schone oplevering blijkt nu nog allerminst zeker, maar de fusie is wel zo goed als rond. Ik heb destijds bepleit om die schone oplevering als keiharde voorwaarde te verbinden aan een fusie met Muiden, maar nu blijkt dit nog allerminst te zijn geregeld. Vele Naarders en Bussumers zullen zich – terecht – behoorlijk belazerd voelen als het resterende gat van 4 miljoen d.m.v. een jarenlange forse verhoging van de OZB opgehoest moet gaan worden. Duidelijk is wel dat als dit zou gebeuren dit grotendeels te wijten is aan de opstelling van het Naardense gemeentebestuur: dat moest immers koste wat het kost Muiden bij een fusie betrekken uit angst dat Naarden anders een soort kolonie van Bussum zou worden. Dit achterlijke Calimerocomplex ("Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk") gaat de inwoners van zowel Bussum als Naarden dus mogelijk 4 miljoen kosten. Maar ik zie gelukkig nog dekkingsmogelijkheden: betaald parkeren in de Vesting. Naarden, bedankt!

Jan van Gilse, Naarden

'Meer dan massage alleen'

Bij Wellness en Meer draait het om lichaam, geest en gezondheid.

BUSSUM - Bij Wellness en Meer aan de Nieuwe Brink 7 kun je terecht voor meer dan massages. "Wij staan voor alles wat te maken heeft met lichaam, geest en gezondheid", legt eigenaresse Sylvia Sumter uit. "Wij bieden een totaalpakket om het welzijn te bevorderen."

"Bij wellness denken mensen alleen aan massage, maar bij ons betekent het veel meer: pedicure, yoga, stresscounseling, meditatie en detox." Sumter gelooft in een totaalconcept. "Als je bij ons komt voor een behandeling van een uur, ben je zeker anderhalf uur binnen. We doen niet aan haastwerk. Bij binnenkomst krijg je eerst een kopje thee of koffie en zet je de telefoon uit. Na de behandeling eet je wat vers fruit en geniet je van de rust. We doen niet aan lopendebandwerk."

Sumter (41) was coach in haar 'vorige werkleven'. Met haar eigen zaak Welness en Meer ging een droom in vervulling. "Ik doe dit werk nu twee jaar, maar droomde er al twintig jaar van. Als coach hield ik de mensen altijd voor: als je goed voor je zelf zorgt, ben je productiever op de werkvloer. Dat geloof ik nu nog: lichaam, geest en gezondheid zijn één." Sumter geeft zelf massages in de zaak. Naast haar werken er nog vier mensen. "Een pedicure, een receptioniste, een stresscounselor en een yogadocente."

De Bussumse haven (met op de achtergrond de St. Vituskerk.

Een eeuw geleden is de beurtvaart een belangrijke schakel in het goederenvervoer. Met geregelde diensten kan men pakketten, kisten, vaten en soms ook dieren meegeven aan de beurtschipper. Vanuit de haven van Bussum (die lag waar nu het gemeentehuis en het project Brinklaan-Noord zijn) vertrekken en arriveren dagelijks op vaste tijden meerdere schuiten.

Ook veel bouwmaterialen en steenkolen worden over het water aangevoerd. Rondom de haven zijn de boekingskantoren gevestigd waar de stukgoederen gebracht en gehaald kunnen worden. Ook hebben de hout- en steenhandelaren er hun opslag.

Als op 3 augustus 1914 het leger na het uitbreken van de oorlog de Bussummervaart met een dam afsluit, ontstaat een moeilijke situatie. De in de haven aangemeerde boten kunnen niet meer weg. Gelukkig wordt de dam op 17 september een aantal uren opengebroken. Het goederentransport vindt voortaan noodgedwongen over de weg plaats (dwars door de vesting!) naar een aanlegplaats bij de trekvaart op Muiden.

Om de getroffenen tegemoet te komen besluit de Bussumse gemeenteraad om een deel van de verschuldigde passage- en liggelden over 1914 aan de schippers kwijt te schelden. De gedupeerden treffen elkaar op 22 januari 1915 in hotel De Rozenboom om tot een gezamenlijke actie te komen. Zij besluiten een 'Comité tot wederopstelling van de vaart' op te richten. Met steun van schippersvereniging 'Schuttevaer' stelt het comité vervolgens een petitie op waarmee het Ministerie van Handel, Landbouw en Nijverheid wordt aangespoord om de legerleiding onder druk te zetten. Als tussenoplossing wordt daarbij het aanleggen van een noodsluis voorgesteld.

In de daaropvolgende maanden groeit zowel in Naarden en omgeving als in Den Haag het besef dat de reactie van de plaatselijke regimentscommandant op het uitbreken van de oorlog eigenmachtig en buiten proportie is geweest. Lukraak zijn huizen ontruimd en bomen zijn willekeurig gekapt. Enkele panden zijn volkomen onnodig afgebroken.

In dit klimaat komt ook de militaire noodzaak van een dam in de Bussummervaart in een ander licht te staan. Eind 1915 is Bussum weer per boot bereikbaar.

Hans Jonker

Nieuwe beddenzaak op Nieuwe Brink

'Excellent Slaapcomfort'

Prijstechnisch is de zaak erg goed. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Voor een bed in het midden- of hoogsegment moet je bij Excellent Slaapcomfort aan de Nieuwe Brink zijn. "We zijn prijstechnisch goed, want we hebben een eigen groothandel", vertelt eigenaar Ron Steenbergen.

Steenbergen (58) zit nu twee maanden op de Nieuwe Brink tegenover de C&A en vindt de Bussumers 'aardige mensen'. In december vorig jaar opende de beddenzaak, die bedden in alle soorten en maten verkoopt, de deuren in het centrum van het dorp.

Excellent Slaapcomfort biedt standaardbedden of maatwerk. "Alles is mogelijk qua kleuren, stoffen, verstelbaarheid en afmetingen", vertelt Steenbergen. "Indien gewenst, maken we de bedden op maat."

Naast bedden heeft Excellent Slaapcomfort ook een eigen matrassenlijn, van Swiss Bedding. Steenbergen: "Aangezien het voor iedereen erg persoonlijk is op wat voor ondergrond je het liefste slaapt, is het belangrijk dat je goed geadviseerd wordt bij de keuze van een matras. Je lichamelijke conditie hangt mede af van de manier waarop je slaapt, dus kies voor een goed bed."

'God houdt van iedereen én bovendien onvoorwaardelijk'

Bijbelschool Naarden verzorgt innerlijke opleidingen

Mark Becking en Hans Baksteen van het Charis Bible College. Foto: yvette geerts

door Yvette Geerts

NAARDEN - Sinds de start van het Charis Bible College, gevestigd op het industrieterrein Gooimeer Zuid, is het aantal leerlingen van 20 in 2010 gegroeid naar 60 voltijdstudenten in 2014. En dat terwijl de kerken leeglopen, omgebouwd worden tot appartementen of worden gebruikt als culturele centra. Hoewel dit beeld ook wisselend blijkt te zijn laat Hans Baksteen, lid kernteam bij het Charis Bible College, desgevraagd weten.

Bible College

Het Charis Bible College, opgericht door Andrew Wommack in 1994, heeft haar hoofdvestiging in Colorado en er zijn wereldwijd zo'n 40 scholen (extension schools) waar voltijdopleidingen worden gegeven. Daarnaast zijn er nog talloze vestigingen waar studenten deeltijdopleidingen kunnen volgen. De hoofdvestiging van Nederland bevindt zich in Naarden en verder zijn er nog scholen in Beilen, Haarlem, Enschede en Zeewolde.

Baksteen: "Onze opleiding geeft je handen en voeten waar je in het dagelijks leven iets mee kunt. Mensen gaan anders tegen zaken aankijken en staan anders in het leven, waardoor het voor hen meer de moeite waard wordt." Mark Becking, directeur van de Bijbelschool Naarden, schuift aan en vertelt over de filosofie achter het Charis Bible College. "Onze filosofie is dat je de manier waarop je in het leven staat en wat je denkt in lijn brengt met wat in de Bijbel staat. Het is een reis waarbij je de vertaalslag maakt van het geloof naar het dagelijks leven. Wij geloven niet in het godsbeeld van een God die als allesbepalend wordt gezien, dat als je niet zondigt Hij je gunstig gezind is en als je dingen niet goed doet je gestraft wordt. Het gaat er niet om dat alleen geloven in God je ticket naar de hemel is. Geloven heeft effect op je gezondheid, op de relaties die je hebt, op je financiën, kortom, op alle vlakken van je leven, op lichaam en geest."

De wonderen van Jezus. Foto: Yvette Geerts

'Verhaal van veroordeling en angst klopt niet'

Presteren
Becking is van mening dat veel mensen in de huidige maatschappij geleerd is om te presteren. "Presteer je niet, dan ben je een loser, maar God maakt het niet uit wat je doet." Voor Becking heeft onderwijs dan ook iets paradoxaals. "Je volgt een opleiding om 'iets' te bereiken; ik vind dat een verkeerde benadering. Bij de Bijbelschool volg je een opleiding om innerlijk te veranderen en dat stopt nooit, je blijft je leven lang leren."
Baksteen vult aan: "Ieder mens is bezig met zingeving: wat is de zin of onzin van dit leven, waarom is er zo veel ellende, vervolging en waarom gebeuren de dingen? In de 'oude' christelijke wereld ging men wel naar de kerk en had je een sterk onderling sociaal leven, maar het gedachtegoed van dominees en pastoors was bepalend voor je leven. Dat past niet bij de huidige tijdgeest en toch zitten duizenden christenen nog steeds gevangen in een systeem van veroordeling en angst." Het bijbelonderwijs van de laatste tien, vijftien jaar staat hier overigens haaks op, aldus Becking. "Nieuw bijbels inzicht laat zien dat dat verhaal van veroordeling en angst niet klopt. Dat is de kern van bijbels denken en wij laten onze leerlingen kennismaken met die manier van bijbels denken en laten het hen ervaren en leren." Naast modulair dvd-onderwijs, mentoring, persoonlijke begeleiding, live teachings en opdrachten wordt er daarom ook veel in groepjes gediscussieerd. In het tweede jaar volgen er veel praktijklessen en is er de mogelijkheid tot een zendingsreis. De opleiding duurt twee jaar. Na die twee jaar kun je uitgenodigd worden om een derde jaar (intern stagejaar) te volgen. Dat is dus niet voor iedereen weggelegd. Baksteen, zelf in 2010 als student begonnen, werd niet alleen uitgenodigd voor een derde leerjaar, ook trad hij toe tot het kernteam: een vierkoppig team dat leiding geeft aan de Bijbelschool en waarvan de leden geloven in meervoudig leiderschap. Becking: "Goed overleg staat voorop om tot overeenstemming te komen. Daarbij laten ze zich ook nadrukkelijk leiden door de vraag hoe mensen kunnen groeien, wat het hen oplevert, niet in termen van materie, maar juist in innerlijke verandering."

Oprichting Bijbelschool
Zelf is Becking niet christelijk opgevoed, maar hij leidde wel een spiritueel leven. Ook bij hem kwam er een moment in zijn leven waarop hij zich realiseerde dat alles wat hij tot dat moment had geleerd en wat hij deed hem niets opleverde. "Omdat ik het vanuit eigen kracht deed en niet vanuit geloof. Innerlijke overtuiging vanuit je hart is goed, maar overtuiging vanuit je hoofd, wanneer het is opgelegd door traditie of geloofsysteem, heeft eigenlijk geen enkele betekenis. Toen ik in 2004 in aanraking kwam met het genadeonderwijs van de Amerikaanse bijbelleraar Andrew Wommack kwam ik thuis." Het inspireerde hem en zijn vrouw Alice om in 2007 twee jaar van hun leven apart te zetten om helemaal doordrenkt te kunnen worden met Gods Woord. Ze vertrokken naar Engeland om daar het Charis Bible College te volgen. Teruggekomen in Nederland startten ze in september 2009 een eerste deeltijdgroep en samen met onder meer Jan Lakeman vormden ze het begin van het Charis Bible College in Nederland.

'Principes uit Bijbel zijn universeel, je moet ze alleen vertalen'

Innerlijke bestemming
Baksteen heeft door de Bijbelschool zijn innerlijke bestemming gevonden: over een aantal maanden zal hij een Charis Bible College gaan leiden in Oeganda. Er is niet een 'typische' student. Het beeld is gemêleerd, zowel qua achtergrond als qua leeftijd en motivatie, net zoals er voor iedere opleiding een aanleiding is. Je hoeft ook geen praktiserend kerkganger te zijn. Christen zijn is wel een voorwaarde. "Ons onderwijs is gestoeld op bijbelkennis: wat staat daar en wat wil ik daar zelf mee. Het gaat daarbij niet om intelligentie, het gaat om wat het doet met je hart."

Volgens Becking is het juist die verdieping, dat anders kijken naar het geloof, dat hen aanspreekt. "Mensen komen in een existentiële crisis waarbij ze zich afvragen: waarom doe ik dit. Een scheiding kan dat al teweeg brengen. Veel mensen ontlenen hun identiteit aan wat ze doen. Bij ons gaat het over de identiteit die je hebt vanaf het moment dat je in Jezus ging geloven. Dat is een vernieuwende manier van denken."

Volvo nummer 1 premium

V40 de populairste

De V40 met D4 dieselmotor voert de verkooplijst aan.

Volvo Cars Nederland sluit 2014 af als grootste premiummerk van Nederland. De Nederlandse importeur liet in juli van dit jaar de Duitse concurrentie al achter zich, om vervolgens de afstand nog verder te vergroten. In een dalende markt verkocht Volvo dit jaar ruim 21.000 auto's en behaalde een marktaandeel van 5,5 procent. Na een zeer succesvol 2013 gaat ook 2014 voor Volvo Cars Nederland de boeken in als een uitstekend jaar.

Peter Brouwers, Sales Director van Volvo Cars Nederland is tevreden: "We scoren zelfs de zesde positie in de totale Nederlandse automarkt, dat hebben we samen met onze dealers bereikt." Ruim 10.000 nieuwe Volvo's V40 werden er het afgelopen jaar verkocht. De V40 met D4-dieselmotor en een CO2-uitstoot van 85 g/km voert de verkooplijst aan. Deze versie valt in de 14 procent bijtellingscategorie. De Volvo V40 was - evenals vorig jaar - in juli zelfs de bestverkochte auto van Nederland.

Volvo's V60 Plug in Hybrid prijkt op de tweede plaats op Volvo's verkooplijst. De Estate, die een systeemvermogen van 206 kW (280 pk) combineert met een CO2-emissie van slechts 48 g/km, was ook dit jaar weer de onbetwiste marktleider in het premium Estate-segment. Ook Volvo's V70 en XC60 bekleden een nummer 1-positie in hun segment. Wereldwijd is de XC60 zelfs de bestverkopende Volvo van de afgelopen jaren.

ADAM met elektrische Swing Top

Opel breidt het aanbod van de ADAM verder uit. Het model is nu ook leverbaar met het elektrische Swing Top-vouwdak, dat tot nu toe was voorbehouden aan de Opel ADAM Rocks. Voor het eerst is de Opel ADAM nu ook leverbaar met een automatische transmissie. Met het elektrisch bedienbare Swing Top-dak biedt de Opel ADAM de rijbeleving van een cabriolet. Het stoffen dak schuift in slechts vijf seconden open tot aan de C-stijl en heeft daardoor geen invloed op de bagageruimte. Het openen en sluiten kan bovendien bij snelheden tot 140 km/u. De kap staat ook garant voor optimale geluidsisolatie. De Opel ADAM met Swing Top is leverbaar voor een meerprijs van € 1.495,-.

Luxe Plug-In Ford C-MAX

Europese primeur van Ford: C-Max Plug-In Hybride.

Ford breidt zijn Europese assortiment uit met een primeur: de nieuwe Ford C-MAX Plug-In Hybride.
De C-MAX Plug-In Hybride is in Europa de zuinigste Ford die is uitgerust met een benzinemotor, in dit geval een 2,0-liter Atkinson cyclusmotor. In combinatie met een 7,6 kWh lithium-ionbatterij en een elektromotor zorgt deze voor een brandstofverbruik van 2,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 46 g/km.

In de elektrische modus heeft de C-MAX Plug-In Hybride een actieradius van 44 km en haalt de auto een topsnelheid van 137 km/u. De batterij kan in slechts twee uur worden opgeladen bij een geschikt laadstation. Wordt er gebruikgemaakt van een standaardstopcontact, dan duurt het laden drie uur.

Een regenererend remsysteem behoudt bij remmen 95 procent van de vrijkomende energie voor hergebruik. Dit levert minder uitstoot en een lager brandstofverbruik op. De nieuwe C-MAX heeft een zeer rijke standaarduitrusting, met daarin een Hands-Free Liftgate, waarmee de kofferbak automatisch door middel van een zachte trapbeweging kan worden geopend.

ŠKODA Fabia veiligste in klasse

De hatchback staat al bij de ŠKODA-dealer.

De nieuwe ŠKODA Fabia is de veiligste compacte auto in de actuele crashtestserie van Euro NCAP.

De jongste toevoeging aan het ŠKODA-gamma blonk bij Euro NCAP uit door de meeste punten te scoren ten opzichte van zijn klassegenoten. Bovendien behaalde de nieuwe Fabia als enige van de 14 geteste compacte auto's het hoogst mogelijke aantal sterren: 5. Euro NCAP beoordeelt van auto's de inzittendenbescherming voor volwassenen en kinderen, de voetgangersbescherming en ondersteunende veiligheidssystemen. De testers prezen de stabiele kooiconstructie. Het geringe letselrisico voor kinderen tot 18 maanden werd beloond met het maximum aantal punten. Ook de bescherming van driejarige kinderen werd zeer goed bevonden.
De nieuwe Fabia Hatchback debuteert momenteel in de Nederlandse ŠKODA showrooms, met een vanafprijs van € 12.990,-. De Combi volgt februari vanaf € 14.590,-.

Prijzen nieuwe Espace bekend

De prijzen van de nieuwe Renault Espace beginnen bij € 42.990,- voor de dCi 130 in Expression-uitvoering en lopen tot € 54.990 voor de dCi 160 EDC in de meest exclusieve 'Initiale Paris'-uitvoering. De nieuwe Renault Espace is ontworpen onder leiding van Nederlander Laurens van den Acker, directeur Industrial Design. Vanaf deze lente is hij leverbaar op de Nederlandse markt en deze week is de auto te zien op de Renault stand op de motorshow in Brussel.

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 17 februari in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 85.00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

24 januari 2015 organiseert Gasterij Stadzigt een lezing over het Naardermeer. Welkom om 15.00 uur door de heer Wim Krijnen. Na afloop serveren we een dagschotel. De kosten bedragen € 17,50 per persoon. Inschrijven via
info@gasterijstadzigt.nl.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Oppas jongetje 2,5 met lichte verstandelijke
beperking
ma,di,vrij (15.00 tot 18.00 uur). Wij vragen drie R-en, geduld en affiniteit special need, bereidheid koken, wasje. Wij bieden: leuk gezin, heerlijk ventje, 8-10 euro p/u. catherine@dutscher.nl /
06-24509355

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ,
Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 e-mail:
wiangtjan@gmail.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e
moderne, volledig gestoffeerde
kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos
tel.: 06-51083335

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Met spoed gezocht:
gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06) 34 10 80 84 e-mail: thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 16 februari. Duur 8 lessen in Huize
Godelinde in Bussum.
Inlichtingen 035-6930624 of
info@gildegooinoord.nl

Te huur: Ruime GARAGE Nw Hilversumseweg Bussum, 130 euro per mnd 06-10399790

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. 06-34606808

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

SCHILDERSBEDRIJF KOLS Voor al uw binnen- en buitenwerk. Tel.: 035-626 72 99
www.schilderkols.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info 06-53319921.

BZA Verpleegkundige 30 jaar ervaring € 25,- per uur, nacht en weekend € 35,- zorg en aandacht. Tel.: 06-23166217