BussumsNieuws

28 mei 2014

BussumsNieuws 28 mei 2014


Inbraken flink gedaald

BUSSUM - Bussum is een stuk veiliger geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers over het eerste kwartaal van 2014. Het aantal misdrijven is met 16 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Deze daling van criminaliteit komt doordat er minder woninginbraken, geweldsdelicten en bedrijfsinbraken zijn gemeld.

De afgelopen vier maanden werd in 61 huizen ingebroken. Daarvan ging het om 25 pogingen en 36 geslaagde woningkraken. Een jaar eerder kwamen inbrekers nog bij 132 woningen langs. Het aantal geweldsmisdrijven, zoals bedreigingen, straatroven, overvallen en mishandelingen, is ook flink minder geworden. Het aantal overvallen liep met 50% terug en ook straatroof laat een daling van 40% zien. Omdat het gaat om lage aantallen, lopen deze percentages snel terug.
Vorig jaar werden tussen januari en april 38 mensen in Bussum mishandeld, nu gaat het om 22 personen. Het aantal gevallen van vernieling (-13%), zakkenrollen (-20%) en inbraken bij bedrijven (-36%) zijn ook gedaald.
Autokraken
Wel nam het aantal autokraken toe. Er werden de afgelopen maanden ongeveer honderd auto's opengebroken, een toename van 43%. Het gaat hier voor een deel om diefstal van airbags, navigatiesystemen en stuurwielen.

Volgens de gemeente kunnen bewoners hier zelf ook beter op letten door geen waardevolle spullen zoals navigatieapparatuur en laptops zichtbaar achter te laten in de auto. Verder zijn er dit kwartaal 106 fietsen gestolen, een stijging van 5%.
Jeugdoverlast
Het aantal meldingen van jeugdoverlast is toegenomen met 30%, van 57 naar 74 gevallen.

De meeste meldingen komen binnen over horecabezoekers op de routes naar huis. Ook een vaste groep hangjongeren staat borg voor de hoge cijfers. De gemeente adviseert hangjongeren eerst zelf aan te spreken en als dat niet helpt, de politie te bellen.
Alle criminaliteitscijfers zijn terug te lezen op de website van de gemeente Bussum, onder 'openbare orde en veiligheid'.

Prullenbak vat vlam op Goois Lyceum

De school kon snel worden ontruimd. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er heeft vlak voor het weekend brand gewoed op het Goois Lyceum. De brandweer heeft de brand snel kunnen blussen.

De brand ontstond rond een van de wc-groepen op de derde etage, waar een prullenbak door nog onbekende reden vlam vatte. Al snel was er veel rook. De school werd meteen ontruimd. De schade door de brand bleef beperkt. De brandweer heeft na het blussen de etage door laten luchten om de stank weg te nemen. De schooljeugd werd ondertussen ergens anders opgevangen en werd even later naar huis gestuurd.

Vrouw krijgt baby in auto in file op A1

BUSSUM - Een vrouw is dinsdagochtend bevallen van een zoontje op een bijzondere plek: in de file op de A1. De vrouw was samen met haar verloskundige met spoed op weg naar het ziekenhuis in Blaricum, maar kwam vast te staan in de ochtendspits.

De politie van wijkteam Naarden-Bussum kreeg dinsdagochtend rond 9.00 uur het verzoek om de auto op de A1 naar het ziekenhuis te begeleiden vanwege de snelle bevalling. "Maar toen onze motoragent en de ambulance ter plaatse kwamen, bleek de baby er al te zijn", vertelt wijkagent Mark Overliese. De baby werd op de snelweg geboren, vlak voor de afslag naar Tergooiziekenhuizen. Moeder en zoon zijn meegenomen naar het ziekenhuis en maken het goed.

45

procent van de Bussumers stemde afgelopen weekend voor het Europees Parlement

Weerbericht

Tijdelijk droog met zonnige perioden
Op 20 mei kregen we de eerste officiële zomerse dag van dit jaar (= maximum 25+) met 26 graden. Normaal is drie zomerse dagen in mei. Vroeg zomerweer lijkt echter de komende 10 dagen niet aan de orde. De maand mei is nogal nat verlopen. Wel komt er nu tijdelijk een einde aan de buienmachine dankzij een uitloper van een Scandinavisch hogedrukgebied.

Donderdag (Hemelvaartsdag) en vrijdag
Donderdag kan het eerst nog bewolkt zijn. Er kan af en toe nog wat regen vallen. Stilaan wordt het droog en klaart het steeds verder op. Er waait een matige noordoostenwind. Het wordt 18 à 19 graden. Vrijdag belooft een droge dag te worden met zonnige perioden. De noordoostenwind zwakt iets af. Het kwik stijgt in de middag naar zo'n 19 à 20 graden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt droog weer verwacht. Er zijn zonnige perioden. Er kunnen ook enkele wolkenvelden overdrijven. Zondag wordt het waarschijnlijk wisselvalliger. Er is wat meer bewolking. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op een bui neemt toe. De wind draait in het weekeinde naar noordwest, neemt toe tot matig (windkracht 4). Het wordt 18 à 19 graden.

Weetje
Je hoort nogal eens zeggen dat het op Hemelvaartsdag altijd slecht weer is. Dat hardnekkige beeld is echter niet gebaseerd op de werkelijkheid. Sinds 2001 verliep Hemelvaartsdag negen keer droog. Dat was ook de afgelopen drie jaren het geval. Het was daarbij vrij zonnig met 17 graden in 2013. In 2011 werd het 22 graden. In 2003 zelfs zomers warm met 26 graden.

Water naar de plee dragen

Foto: jessica de jong

Het begon met dit woordgrapje. Toen bleek later dat met dit geestige taalspelletje prima op de actualiteit kon worden ingehaakt. Wat ik dus bij dezen dan ook doe.

Dit rijke Nederland staat per 1 juli weer iets van hogerhand te wachten waar je eigenlijk met de pet nauwelijks bij kunt. In dit waterrijke Nederland welteverstaan. Want op die bewuste datum gaan de prijzen van ons drinkwater enorm omhoog. Ik heb geen getalletjes bij de hand, maar ondertussen zult u het wel uit de media hebben kunnen vernemen. Waar heel veel brave burgers zich wel degelijk over verbazen en dit al veel langere tijd doen, is dat we het duur gefabriceerde drinkwater van de hoogste kwaliteit ook gebruiken bij o.a. het doorspoelen van het toilet. Je reinste verspilling in zeer hoge aantallen. Ikzelf doe er al iets tegen. Ik gebruik gewoon mijn afwassopje dat ik elke dag (een paar keer) in een grote emmer overgiet en daar vervolgens mijn toilet mee doorspoel. Je staat versteld wat er zelfs in een eenmanshuishouding aan alleen al dit doorspoelen aan water doorheen gaat. Ik gebruik per dag plusminus 60 liter voor dit schoonmaakwerkje. Voor grote en kleine boodschap. En op deze manier bespaar ik eenzelfde hoeveelheid schoon consumptiewater. Een eenvoudige rekensom zal leren welke gigantische hoeveelheden water via het toilet door het riool gaan. Water naar de plee dragen is dus niet te vergelijken met water naar de zee dragen, want dat betekent onder meer dat iemand onzinnige en nutteloze arbeid verricht. Water naar de plee dragen is daarentegen heel zinnig en prijzenswaardig!

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten H.A.
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 31/05 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. A.K. Wallet; 17.00 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril; vr. 30/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. L. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P. Veerman; 17.00 u. dr. W. Verboom
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dhr. M. Kruimer
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. br. H.W. Hajonides
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. drs. J.M. van Wijgerden
*Het Apostolisch Genootschap 9.30 Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. prof. dr. E. Talstra

Bloemendalerpolder gaat naar Weesp

BUSSUM - Het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland vindt dat de nieuwbouwlokatie Bloemendalerpolder bij de gemeente Weesp hoort. Dat is een domper voor de nieuwe fusiegemeente Naarden, Bussum en Muiden die tegen deze grenscorrectie zijn.

Met deze keuze loopt de nieuwe fusiegemeente grondgebied en woningen mis. De Bloemendalerpolder wordt namelijk de komende jaren bebouwd. De huidige grens tussen Muiden en Weesp loopt dwars door het nieuwbouwgebied. De provincie wil de grens zo verleggen dat alle nieuwbouw straks binnen Weesp valt. De provincie. "Het project is opgezet als uitbreiding van Weesp, het zwaartepunt van de bebouwing ligt in het Weesper deel van de polder."

Naarden, Bussum en Muiden vinden dat een deel van de Bloemendalerpolder bij de nieuwe gemeente hoort. Naarden en Bussum hebben geen plek meer voor nieuwbouw terwijl er wel behoefte is aan nieuwe woningen. Daarnaast vreest Naarden voor ruzie. "Bij verschil van mening over de grenscorrectie kan dit gemakkelijk het draagvlak voor de gehele herindeling aantasten, dan wel onnodige vertraging opleveren." Het advies wordt volgende week nog besproken in de Provinciale Staten.

'We hopen dat mensen elkaar leren kennen'

Barbecue moet allochtone en autochtone Bussumers samen laten komen

Men verwacht dat er 500 tot 800 man op de barbecue af komt. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Het was zomaar een proefballonnetje op een platformavond voor bewoners en ondernemers: 'Wat kunnen we doen om allochtone en autochtone bewoners samen te laten komen en elkaar te laten leren kennen?" Het werd een barbecue. Het feestje staat gepland voor volgende maand, er worden zo'n 500 tot 800 bezoekers verwacht.

De barbecue werd op poten gezet door een groepje Bussumers, waaronder Jochum Jarigsma. "Op de platformavond werd aan de wethouder gevraagd waarom er geen barbecue kon komen. Toen dachten we: dat zouden we best zelf eens kunnen gaan regelen. Van het een kwam het ander. Er wordt nu hard gewerkt om alles te regelen."

'We regelen een paar grote barbecues en allemaal lekker eten'

Welk doel heeft de barbecue?
"We hopen vooral de mensen samen te brengen. Bussum herbergt meer dan honderd andere bevolkingsgroepen. We hopen dat de mensen elkaar leren kennen, maar ook elkaars cultuur. Met een grote barbecue - we noemen het de Wereld-BBQ - kunnen de mensen ondertussen lekker eten en praten met elkaar. We hebben ook de meest verrassende gerechten, van gehaktballen tot Afghaanse kebab."

Hoe staat het er voor?
"We moeten nog even hard doorwerken, maar het gaat de goede kant op. We hadden eerst het plan dat alle deelnemers een barbecue mee zouden nemen, maar dan zouden er toch weer groepjes gevormd worden. We regelen nu zelf een paar grote barbecues en allemaal lekker eten. De barbecue wordt gehouden op de Groene Long, op zondag 22 juni."

Hoeveel bezoekers verwacht je?
"Heel veel mensen hebben al aangegeven dat ze komen. De barbecue leeft erg. Dat merken we ook aan alle mensen die helpen. Dat worden er ook steeds meer. We denken dat we zeker 500 tot 800 mensen kunnen verwelkomen. We hebben ook genoeg plek, dus dat kan zeker. We hopen nu vooral nog op goed weer."

Hoe kunnen we mee-eten?
"We verkopen nu al kaarten. Thaer en Sjant van de fietsenstalling aan het Wilhelminaplantsoen verkopen bonnen om hapjes en drankjes te kopen, 4 voor 5 euro. Maar je kunt ook gewoon op de dag zelf komen. Dan betaal je alleen 8 euro voor deze bonnen. Als je van tevoren bonnen koopt scheelt dat geld, maar dan weten we ook meteen hoeveel mensen we kunnen verwachten."

Gemeenteraad hakt knoop dorpshart door

BUSSUM - Er wordt volgende maand weer gesproken over de plannen voor Scapino / Nieuwe Brink. De gemeenteraad moet het bestemmingsplan voor het dorpshart dan goed- of afkeuren.

De gemeenteraad moet het plan nu behandelen, omdat de Raad van State 19 juni als deadline heeft aangegeven. Voor die dag moet de gemeenteraad een besluit nemen over het vaststellen van het bestemmingsplan Scapino/Nieuwe Brink. Dat besluit kwam nadat een bewoner heeft aangetoond dat de gemeente fouten heeft gemaakt in het proces. Het college had het plan namelijk al aan de gemeenteraad voorgelegd voordat er een overeenkomst was met de ontwikkelaar. De benodigde handtekeningen zijn tot de dag van vandaag nog niet gezet.
Het plan kan alleen worden goedgekeurd al deze maand alsnog een overeenkomst met de ontwikkelaar wordt gesloten. Als de raad verzuimt een besluit te nemen, wordt de gemeente een dwangsom opgelegd tot een hoogte van 15.000 euro.

Borden Lorentzweg weggehaald

BUSSUM - De gemeente gaat de voorrangsborden op de H.A. Lorentzweg weghalen. Dat gebeurt omdat de borden na de werkzaamheden aan de wijk, geen doel meer hebben.

De weg geldt nog wel steeds als voorrangsweg, maar dat wordt nu aangegeven met 'uitritconstructies'. Het gaat om alle straatjes aan de H.A. Lorentzweg tussen de Ceintuurbaan en het Pr. Beatrixplantsoen. De borden worden weggehaald om de straat overzichtelijker te maken.

Weer bejaarde slachtoffer babbeltruc

BUSSUM - Een vrouw heeft afgelopen week aan de Weidehof een Bussumse bejaarde met een babbeltruc bestolen van een geldbedrag.

De vrouw belde aan, waarna het slachtoffer open deed. De vrouw vertelde dat ze een bewoonster was en dat ze graag even door de woning van de Bussumse wou lopen. De bewoonster nam haar mee en maakte een rondje door het pand. Toen de vrouw vertrokken was bleek er geld gestolen. Een week eerder was een andere bejaarde ook al het slachtoffer van een soortgelijke babbeltruc.

Buurt praat over jongerenappartementen

Er waren nog veel vragen over de plannen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De meeste buurtbewoners staan achter de plannen om van het oude woonzorgcentrum Patria straks jongerenappartementen te maken, maar hebben nog wel veel vragen over de gevolgen van het plan. Dat bleek woensdag op de bewonersavond.

Er waren vooral nog vragen over de gevolgen van de plannen voor het parkeren, het verkeer rond het complex en de te volgen procedures. De leden van Hart voor Bussum en de GOP hebben de buurtbewoners geholpen om de vragen te verwoorden, zodat ze straks aan B&W gesteld kunnen worden. De gemeenteraad van Bussum praat komende maand over de plannen.

Finalisten talentenshow bekend

Uit bijna 30 acts en 80 kandidaten heeft een jury afgelopen zaterdag de acht finalisten gekozen van de Naarden-Bussum-Naarden On Stage talentenjacht. De jury, bestaande uit Peter Lusse, Liam & Rasarani, Fred Butter en Yvonne Coldeweijer, vond het niveau zeer hoog. De finalisten zijn: Combo Hanneke Jansen, Matthijs Theunisse, Menno Jerry, Carmen Mercedes, Streethearts, D.I.M.P., Sara Last en 4Sisters. Het publiek kan via de site nbmonstage.nl nog een 9e finalist kiezen die ook mag optreden tijdens de finaleshow op 7 juni in Spant!

CDA Bussum wil één dossier voor ondernemers

BOV ook groot voorstander

BUSSUM - "Een ondernemersdossier, dat maakt het leven van de ondernemer een stuk makkelijker", vertelt de enthousiaste fractievoorzitter Lodewijk Zweers van het CDA. Hij gaat zich de komende tijd hard maken om dit idee door de gemeenteraad te krijgen. Pal achter hem staat de Bussumse Ondernemers Vereniging die ook staat te trappelen.

Zweers: "Het werkt heel eenvoudig. Ondernemers hebben één dossier en hoeven zich dus niet bij allerlei loketjes te melden als ze bijvoorbeeld een vergunning nodig hebben. Daarmee besparen ondernemers en overheden tijd, geld en onnodige irritatie. Ondernemers kunnen eenmalig informatie uit de bedrijfsvoering vastleggen en beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld de gemeente of de provincie. Het is een landelijk systeem waar ze bijvoorbeeld ook in Hilversum mee werken en daar bevalt het heel goed."

Zweers meent dat dit de juiste timing is om de reikende hand aan de ondernemers te bieden. "We kunnen ook in deze bittere tijden als gemeente veel doen om ondernemers te steunen. Er zijn namelijk ook initiatieven die heel goed zijn en niet direct tot out-of-pocket kosten leiden bij de gemeente. Bij de invoering van ondernemersdossier worden de kosten van een invoeringsmanager namelijk betaald door ecnomische zaken en de aangesloten brancheverenigingen."

'Hiermee wordt tijd, geld en onnodige irritatie bespaard'

Welkom
Volgens Theo Kort van de Bussumse Ondernemersvereniging is zo'n digitaal dossier iets dat er vandaag de dag gewoon bij hoort. "Momenteel hebben we voor het regelen van vergunningen één contactpersoon bij de gemeente. Deze persoon is een centraal aanspreekpunt, maar hij is dat niet officieel en heeft het vaak ook erg druk. Het zou handiger zijn als je één digitaal dossier hebt waar niet alleen de gemeente, maar ook andere overheden mee werken. Extra professionele ondersteuning voor ondernemers is zeer welkom."

Barry Overman

36 jaar.
Verkoper.
Korfballer DOC.
Geboren Bussumer.

Je bent gestopt met het korfballen voor het eerste team van DOC. Waarom?
"Ik heb nu een jaar of 15 in het eerste gespeeld, maar sinds ik vorig jaar vader ben geworden van mijn dochter Anne kwamen de prioriteiten anders te liggen. En ook kreeg ik steeds vaker wat kleine blessures."

Hoe heb je deze jaren ervaren?
"Ik heb de afgelopen jaren met heel veel plezier en altijd vol overgave gespeeld voor het eerste van DOC met als hoogtepunt een kampioenschap en promotie naar de tweede klasse."

Hoe staat het ervoor met DOC?
"Qua vereniging: DOC is een gezellige, maar kleine vereniging. Qua ledenaantal is er nog wel winst te behalen, maar we hebben in Bussum veel concurrentie van onder andere voetbal en hockey. We hebben afgelopen week het schoolkorfbaltoernooi gehad en hopen daar weer jeugdleden aan over te houden."

Wat ga je nu doen?
"Ik ga volgend seizoen in het derde team van DOC spelen. Een mooie mix van ervaring en jong talent."

Wat doe je voor de kost?
"Ik werk als verkoper binnendienst bij Techdata Mobile."

Heb je hobby's?
"Naast het korfbal heb ik een seizoenkaart van Ajax en zit dus regelmatig in de Arena. Ook zit ik af en toe op de racefiets, al is dat minder vaak dan ik zou willen."

Al plannen voor de zomer?
"Waarschijnlijk op vakantie naar een van de Griekse eilanden."

Op welke plek van Bussum kom je graag?
"Op het mooie vernieuwde Sportpark Zuid."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Zo'n beetje alles, maar vooral alles rond de Bussumse sport."

Als je een dag burgemeester van Bussum bent…
"... dan zou ik supermarkten toestaan op zondag open te gaan. Ik zie aan de supermarkt in de Hilversumse Meent dat daar zeker behoefte aan is."

Bouw liften snel klaar

BUSSUM - Het gaat de goede kant op met de liften op station Naarden-Bussum. Op het eerste perron wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het bouwproject; komende maand wordt het werk afgerond.

Op het eerste perron wordt het werk afgerond, op het tweede perron wordt fors doorgebouwd. Daar wordt de lift al opgebouwd. Het gaat de laatste weken erg snel met het eerder zo geplaagde bouwproject. Er wordt al jaren aan de stationsliften gewerkt.

Drukte op wegen neemt af

BUSSUM - De verkeersdrukte op de Bussumse wegen neemt af. Dat stelt de gemeente aan de hand van de resultaten van verkeersonderzoeken.

Na de onderzoeken kwam naar voren dat zo'n beetje op alle gecontroleerde wegen de verkeersdrukte afneemt. Op slechts enkele wegen nam het verkeer wat toe, maar dat was te verwaarlozen. De gemeente denkt dat de drukte van auto's op de wegen afneemt doordat meer mensen de fiets pakken. De gemeente voert daar al langer campagne voor.

Brandkranen moeten weg

BUSSUM - In Bussum worden enkele brandkranen weggehaald. Dat gebeurt om geld te kunnen besparen.

Door de hele streek wordt zo'n 5 procent van de brandkranen weggehaald. Per gemeente wordt bekeken hoeveel.

De gemeente laat weten dat de knoop nog doorgehakt moet worden. "Er staan enkele kranen vlak naast elkaar en er staan ook een paar defecte. De brandweer onderzoekt nu welke kranen er weggehaald kunnen worden", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Succesvolle open dag bij manege

Bezoekers nemen een kijkje op de manege. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De officiële opening van manegeterrein Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland heeft zondag flink wat bezoekers getrokken.

De manege is opnieuw ingericht en er was daarom een activiteitenprogramma opgezet, met onder andere demonstraties met de paarden en een braderie. Op de manege kunnen mensen met een beperking zowel zwemmen als paardrijden. Maar ook ruiters zonder beperking zijn welkom. De stichting had veel om de bezoekers te laten zien, zoals het nieuwe complex met stallen voor de dieren en de buitenbak.

Web topvijf

1. Prullenbak vat vlam op Goois Lyceum, school ontruimd
2. Luca Messori (6) verruilt BFC voor Ajax
3. Voorrangsborden op H.A. Lorentzweg weggehaald
4. Drukte op Bussumse wegen neemt af
5. 'Goede werksfeer brandweer ver weg'

'Goede werksfeer bij brandweer Gooi en Vechtstreek is ver te zoeken'

Groot deel korps heeft vertrouwen in management verloren

De TS2 brandweerauto zorgt voor veel ophef. Foto: Bob Awick

door André Verheul

BUSSUM - Als er bij de Brandweer Gooi en Vechtstreek niets verandert, stapt een deel van de brandweervrijwilligers op. Sinds de regionalisering heeft een groot deel van het korps het vertrouwen in het management verloren.

Zo concludeert de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers in een rapport. Volgens de brandweerlieden vaart het management in Hilversum, onder verantwoordelijkheid van de negen burgemeesters in de regio, te veel een eigen koers. Ook hebben de vrijwilligers het idee dat de bezuinigingsklappen vallen op de werkvloer: de afgelopen maanden werd in de regio een flink aantal brandweerwagens uit dienst genomen.

Er worden maatregelen genomen om de sfeer te verbeteren

Gerommel
Het rommelt al langer binnen de
Brandweer Gooi en Vechtstreek. Het moreel daalt en er zijn steeds minder vrijwilligers beschikbaar om overdag uit te rukken.

Om dat laatste probleem te ondervangen werd in 2012 een nieuwe brandweerwagen geïntroduceerd, de tankautospuit2 (afgekort TS2). De TS2 wordt bemand door twee professionele brandweerlieden. Ze kunnen sneller ter plaatse zijn dan een gewone tankautospuit (TS4), waar vier vrijwilligers voor nodig zijn. Dat klinkt goed, sneller ter plaatse, maar het moreel van de vrijwilligers lijdt eronder. Zij komen vaker voor niets naar de kazerne, want de TS2 heeft de zaak dan al onder controle.

Maatregelen
Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek (dat zijn de negen regioburgemeesters) gaat maatregelen nemen om de sfeer binnen de organisatie te verbeteren, zo meldt het bestuur in een persbericht. Er is
besloten tot een compromis waarin een TS2 zeven dagen per week, 24 uur per dag direct blijft uitrukken vanuit vier steunpunten in Weesp, Bussum, Huizen en Loosdrecht. Daarnaast rukt vanuit de posten een tankautospuit uit met maximaal zes personen, twee meer dan eerst. Zo wordt voorkomen dat opgeroepen brandweervrijwilligers moeten achterblijven in de kazerne.

Daarnaast gaat een externe organisatiedeskundige de brandweerorganisatie doorlichten om vast te stellen of de regionale brandweer voldoende is toegerust op de toekomstige ontwikkelingen. Het is onduidelijk wat de brandweerlieden ervan vinden; ze mogen hierover niet met de pers praten.

De Brandweer Gooi en Vechtstreek is onderdeel van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en bestaat uit de dertien korpsen van Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Het korps bestaat uit zo'n 550 mensen.

'Kinderopvang zou een recht moeten zijn'

Ondernemers van KinderVilla in top 100 meest inspirerende zakenvrouwen

BUSSUM - Natalie Feijen en Eugenie Suer kregen tot hun grote verbazing te horen dat ze in de lijst staan van de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Ze begonnen in 2000 met hun eigen kinderopvang genaamd KinderVilla. Het concept is succesvol en inmiddels hebben de dames 7 vestigingen verspreid over Bussum, Naarden, Hilversum en IJburg. Dat ze geselecteerd werden door The Next Woman en het Financieele Dagblad kwam heel onverwacht, maar ze vinden het een eer en het is voor hen een bevestiging om verder te gaan op de ingeslagen weg.

Natalie Feijen en Eugenie Suer zijn blij dat ze behoren tot de top 100 van meest inspirerende zakenvrouwen. Foto: Bob Awick

Hoe zijn jullie in deze top 100 terechtgekomen?
Natalie: "We zijn geselecteerd door een commissie die ruim 500 bedrijven heeft gescreend. We wisten daar niets van. Op een dag kregen we een mail of we een enquête van The Next Women wilden invullen. Ze wilden allerlei dingen weten, bijvoorbeeld over hoe we in het ondernemerschap staan."

Ze vervolgt: "We hebben die lijst ingevuld en het bleek dat we aan de gestelde criteria voldeden over bijvoorbeeld de omzet die we draaien en het aantal mensen dat we in dienst hebben. Uiteindelijk zijn we dus in de top 100 beland en werden we door het Financieele Dagblad geïnterviewd voor de special in FD Persoonlijk."

Eugenie: "Op 12 mei zijn we naar de uitreiking gegaan in filmmuseum Eye in Amsterdam. Dat was een geweldige avond vol ondernemende vrouwen. Eerst waren we sceptisch. Is het onze tijd wel waard om te gaan? Maar het bruiste van de energie, we hebben veel mensen leren kennen en iedereen wilde elkaar helpen. We hebben veel leuke ideeën opgedaan. Zo hebben we iemand ontmoet met een pop-upcinema in Amsterdam, een kleine bioscoop die je met een groep kunt afhuren, ideaal voor een uitje met de kinderen die bijvoorbeeld naar KinderVilla op IJburg gaan."

Is dat nou nog nodig anno 2014, zo'n prijs speciaal voor vrouwen?
Natalie: "Ja. De prijs spreekt een enorme waardering uit. Veel vrouwen zijn succesvol in dienstverband, maar het aantal vrouwelijke ondernemers is nog steeds klein. Veel vrouwen durven het niet aan om te ondernemen, vooral als ze kinderen hebben. Ondernemen kost namelijk veel geld en tijd. Mannen nemen dat risico vaak wel, vrouwen niet."

'Als je investeert in kinderen, dan zul je zien dat iedereen gelukkiger is'

Maakt het feit dat jullie vrouw zijn het moeilijker om te ondernemen?
Eugenie: "Ik weet nog dat we in het jaar 2000 bij de bank aanklopten voor een lening om ons bedrijf te starten. Daar werd toen heel moeilijk over gedaan. Sowieso was de investering hoog en begonnen we in een 'nieuwe branche'. De kinderopvang was namelijk voorheen het domein van stichtingen. Maar we waren ook allebei zwanger en de bankmedewerker vroeg ons ook: hoe staat je man hierin? Ik geloof niet dat ze mannen vragen wat hun vrouw ervan vindt als ze een nieuwe onderneming starten."

Hoe kwamen jullie op het idee om een eigen kinderopvang op te zetten?
Natalie: "We leerden elkaar kennen bij het halen en brengen van de kinderen naar de crèche. Ik werkte destijds in Amsterdam en was vanuit de hoofdstad verhuisd naar Naarden. In Naarden kon mijn kind niet naar de opvang omdat de openingstijden niet aansloten op mijn werktijden en omdat er geen plek vrij was. Het was altijd al een wens geweest iets voor mezelf te beginnen en toen ik tegen dit probleem in de kinderopvang aanliep, wist ik wat ik wilde. We hadden dus tegelijkertijd plannen om iets te beginnen in de kinderopvang. Ik had al een businessplan liggen, alleen zocht ik nog een goede locatie. "

'Twee kapiteins op één schip? Een gezin run je ook met z'n tweeën'

Eugenie: "Ik was destijds headhunter en kon een stap hogerop doen, maar ik had ondertussen geholpen bij het opzetten van crèches en wist dat daar mijn hart lag. Daarom wilde ik mijn eigen kinderopvang. Ik ben namelijk pedagogisch geschoold en kom uit een ondernemend gezin. Tussen Natalie en mij klikte het direct. Ook wisten we dat we meer wilden doen dan snoeten poetsen en verzorgen. Onze visie was en is hetzelfde: het kind staat centraal."

Ondernemen brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe doen jullie dat als twee kapiteins op één schip?
Eugenie: "We zijn heel verschillend, zowel qua achtergrond als denken als talenten. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen, maar het kan ook botsen. We zijn elkaars spiegel. Een gezin run je ook met z'n tweeën."
Natalie: "Als één van ons iets niet wil, dan gaat het ook niet door."

Kunnen jullie zonder mannen?
Natalie: "Wij kunnen en willen niet zonder mannen. Onze mannen steunen ons in alles wat wij doen. Daarnaast zijn we ook groot voorstander van mannen in de kinderopvang. Mannen zijn goed om op de groep te hebben. Ze zijn fysieker ingesteld waardoor ze bijvoorbeeld eerder zullen stoeien. Ook begrijpen ze waarom vooral jongens behoefte hebben aan het luidruchtig spelen van indiaantje of alleen maar willen voetballen. Een vrouw zal eerder zeggen 'doe niet zo druk, kom maar een boekje lezen'. Mannen kijken gewoon anders naar kinderen en dat is goed voor de balans in de opvoeding."

The Next Women

The Next Women heeft als missie om een inclusief ecosysteem van vrouwelijke starters, rolmodellen, deskundigen en investeerders te creëren. Het doel is om zowel wereldwijd als lokaal ambitieuze, ondernemende vrouwen online en offline te adviseren, te inspireren en te verbinden.
Volgens dit platform behoren Natalie Feijen (45) en Eugenie Suer (47) tot de 100 meest inspirerende zakenvrouwen van Nederland. Zij hebben hun eigen kinderdagverblijf en naschoolse opvang genaamd KinderVilla met 7 vestigingen in Hilversum, Naarden, Bussum en IJburg. Hier worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Natalie, wat waardeer je het meest aan Eugenie?
Natalie: "Ik vind Eugenie vakkundig met datgene waar ze voor staat. Ze weet altijd waar ze het over heeft. Ze is nieuwsgierig en leergierig. Ook waardeer ik haar manier van communiceren, haar openheid en natuurlijk haar passie voor het vak en de kinderen. En boven alles is ze gewoon een heel fijn mens."

En Eugenie, wat waardeer je het meest aan Natalie?
Eugenie: "Wat mij het meest verrast heeft is dat ze echt twee kanten heeft, een vrouwelijke en een mannelijke kant. Natalie is de pitbull van ons tweeën, tenminste, zo komt ze over. Ze is een echte doorzetter en laat haar emoties zien. Ook is ze goed in het 'spelen met de mannenwereld'. Zo kan Natalie perfect een bouwvakker aansturen; ik ga dan eerst honderd vragen stellen en dat werkt niet. Ze spreekt mensen anders aan en kan heel onbevangen in situaties stappen om het vervolgens uit te voeren."

Hoe gaat het momenteel in de kinderopvang?
Natalie: "Ik denk dat nog steeds veel ouders kiezen voor kinderopvang die om de hoek zit en zo min mogelijk kost. Dat is erg jammer, want ze kiezen niet altijd voor kwaliteit, terwijl dat juist zo belangrijk is. Wij hebben echt verstand van kinderopvang, maar soms vinden ouders het lastig om dingen uit handen te geven en ontbreekt het aan vertrouwen."

Ze vervolgt: "Kinderopvang is nog steeds geen recht, terwijl het juist zo essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Kinderopvang is niet een instrument om een vrouw aan het werk te krijgen. Kinderopvang moet een basisvoorziening zijn voor de maatschappij, net zoals onderwijs dat is. Er wordt door de regering enkel in periodes van vier jaar gedacht, maar er moet juist een langetermijnvisie komen voor de kinderopvang."
Eugenie: "Alle moeders werken tegenwoordig en daarom zijn bijvoorbeeld de speeltuinen leeg. De kinderen en moeders hebben in vergelijking met jaren geleden veel minder sociale omgang. Kinderen leren veel meer als ze in een groep zitten, ook krijgen ze gemeenschapsgevoel en maken ze hier vrienden voor het leven. Het zou geweldig zijn als de overheid besluit dat ieder kind twee dagen kinderopvang krijgt en dat ook betaalt. Als je investeert in kinderen, dan zul je zien dat iedereen gelukkiger is. Uit recent Engels onderzoek blijkt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan veel succesvollere, gezondere personen worden die ook maatschappelijk en economisch meer bijdragen dan kinderen die niet naar de opvang gaan."

Hoe vooruitstrevend zijn jullie?
Eugenie: "Wij hebben al heel lang gepleit voor meer samenwerking met scholen. Toen we begonnen was de tendens dat men op scholen zei 'kinderopvang, dat is heel ander werk'. Tegenwoordig is er wel meer samenwerking, maar dat kan nog veel beter. Wij krijgen al van scholen terug te horen dat ze heel duidelijk merken als een kind op de KinderVilla heeft gezeten. Dat zijn voor ons prachtige complimenten. Zo hebben we ook een kindkaart gemaakt waarop we bij de overgang naar de basisschool aangeven hoe het met het kind gaat. Daarmee lopen we echt voorop. We merken wel dat lang niet alle leerkrachten klaar zijn voor deze verandering. Zo wordt de kaart pas bij problemen met het kind uit de kast gehaald. Ik denk dat hier nog veel winst te behalen is. Essentieel daarbij is dat de kinderopvang als volwaardig wordt gezien."

Geen feest voor hockeysters

Twee nederlagen zorgen voor nog een jaartje eerste klasse

De hockeysters konden geen potten breken tegen de Rotterdammers. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Geen tweede feestje voor hockeyclub Gooische afgelopen weekend. De Bussumse hockeysters konden het huzarenstukje van het herenteam, dat een week eerder promoveerde naar de Overgangsklasse, geen vervolg geven. De hockeysters werden woensdag en zaterdag verslagen door Leonidas.
De Bussumse ploeg verloor woensdagavond het eerste play-offduel om te promoveren tegen Leonidas: de Rotterdammers waren met 1-6 een stuk sterker dan de Bussumers.

De sfeer langs het veld was goed, maar hockeyend kwamen de Bussumers een stuk tekort tegen de Rotterdammers. Na de eerste helft stond er al een 0-4 achterstand voor de ploeg op het scorebord en leek de nederlaag zo goed als zeker. Na de rust werd er meteen weer gescoord en hadden de Bussumers geen kans om nog terug te komen.

Snelle goals
Zaterdag moesten de Bussumers het wederom doen met een nederlaag. Ook nu bleken de Rotterdammers een stuk sterker. Voor rust waren de teams nog wel aan elkaar gewaagd, vlak na rust sloeg de tegenstander hard toe en toonde het aan waar de krachten lagen. Met twee snelle doelpunten werd Gooische op een 3-0 achterstand gezet, waarmee het duel gespeeld was.

Een week eerder konden de Bussumers De Warande wel verslaan. Foto: Bob Awick

Teleurgesteld
De Bussumse dames dropen na afloop van het tweede duel teleurgesteld af. Het was goed te merken dat het team op veel meer had gehoopt dan de teleurstellende resultaten. Door de twee nederlagen kwam er zondag geen spannende slotdag op de Bussumse hockeyvelden, zoals een week eerder wel het geval was. De hockeysters moeten het nu doen met nog een jaartje eerste klasse en moeten na de zomer wederom gaan proberen te promoveren naar de zo begeerde Overgangsklasse. De afgelopen jaren kwamen de Bussumse vrouwen ook al steeds net tekort.

Kansen
Toch zal het afgelopen jaar de hockeysters ook weer hoop geven. De laatste maanden toonde de ploeg meerdere keren aan dat het een goede kans maakte om te promoveren met veelal goed hockey. De ploeg gaf dan wel op de laatste speeldag de eerste plaats weg, maar deed het de eerste ronde van de play-offs erg goed. Ook werd het hockeyjaar kleur gegeven door meerdere andere knappe zeges. Vanaf volgend jaar gaat de ploeg met een andere coach wederom proberen om hogerop te komen en een constante Overgangsklasser te worden de komende jaren.

Acht-honderdste zege voor HCAW

Foto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Een hoogtepunt afgelopen weekend voor de honkballers van HCAW. De Bussumers boekten afgelopen weekend, als derde club van Nederland, een achthonderdste hoofdklassezege. HCAW won afgelopen zondag afgetekend met 1-14 van ADO Lakers. De andere twee duels met de slechter presterende Hagenaars werden wel verloren.

Waar HCAW zondag geen enkel probleem had om een zege te boeken, waren er de twee duels daarvoor meer problemen. Donderdagavond scoorde ADO Lakers maar één punt, maar HCAW vergat daar wat tegenover te zetten. Het ontbrak de Bussumers aan kracht om toe te slaan. Datzelfde gold voor zaterdag. Toen waren de Hagenaars erg op dreef en werd HCAW zonder al te veel problemen aan de kant gezet. Zondag waren de punten dus wel voor de Bussumers.

Hoogtepunt
Om tot achthonderd zeges te komen moest HCAW een totaal van 1673 duels spelen, nog steeds een record voor de Nederlandse honkbalhoofdklasse. Om tot het totaal te komen heeft de honkbalbond alleen normale duels meegerekend en geen play-offs.

Stand
HCAW staat na afgelopen weekend nog op plek 5, maar zag de voorsprong op de naaste belagers terugkomen. Zo staan de Bussumers nog maar twee punten voor op concurrent UVV. De achterstand op de bovenste 4 plaatsen bedraagt ondertussen al 10 punten. Komend weekend wordt de eerste ronde van het hoofdklassejaar afgesloten. HCAW speelt dan 3 duels tegen het Rotterdamse DOOR Neptunus. Donderdag en zaterdag gaan de Bussumers naar Rotterdam, zondag komt DOOR Neptunus naar Bussum.

Tweede ronde
Na komend weekend begint alles weer van voor af aan en starten alle teams weer met nul punten. Alle teams nemen de helft van de tot nog toe behaalde punten mee naar de derde ronde, datzelfde geldt voor de punten van de tweede ronde. Alleen de nummers één en twee van de eerste ronde mogen nu al meedoen aan de play-offs.

Renners denderen door Bussumse straten

Aan de jeugdronde deden weer vele renners mee. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Trouwe bezoekers moesten er een jaar langer op wachten dan normaal, maar dat was het waard. Afgelopen zondag was Bussum weer het decor van de Jeugdronde van Bussum van GWC De Adelaar. Meerdere jonge rennertjes deden weer mee.

Anders dan andere jaren werd de ronde deze keer verreden op een parcours langs de oude begraafplaats. Een jaar geleden moest de ronde worden afgelast omdat de straten van het oude parcours open lagen. Nu was er aan alles gedacht. Er lag weer een goed parcours en de renners konden gebruikmaken van de kleedkamers van sportcentrum De Zandzee.

Spannend
Ook het duel zelf was spannend. Een groep van 90 jonge renners vocht voor elke meter. Langs de kans stonden ouders en andere toeschouwers het spektakel te aanschouwen.

'Ik zoek theater op straat'

Bert Verhoeff genomineerd voor Dutch Doc Award

Bert Verhoeff maakt vanuit zijn eigen raam foto's. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - In hartje Bussum woont Bert Verhoeff die zijn hele leven al fotograaf is. Niet zomaar iemand die op een knop drukt, nee, hij heeft prestigieuze prijzen op zijn naam staan, zoals Fotojournalist van het Jaar en winnaar van de Zilveren Camera. Hij hoopt binnenkort ook de Dutch Doc Award binnen te slepen.

Dutch Doc Award

De Dutch Doc Award is dé jaarlijkse prijs voor documentaire fotografie – van journalistiek tot conceptueel.
De winnaar van de 5e editie van de prijs wordt op dinsdag 10 juni bekendgemaakt. Aan de award is ook een tentoonstelling gekoppeld. Die is al geopend en is nog tot en met 6 juli in het Tropenmuseum in Amsterdam te zien.

De 65-jarige Bussumer werkte jarenlang voor landelijke kranten zoals Het Parool en Trouw en het grootste deel van zijn carrière voor de Volkskrant. Hij was de politieke man op het Binnenhof en kreeg alle politieke kopstukken voor zijn lens. Ook zat hij jarenlang in het bestuur van het Fotofestival Naarden en ook daar heeft hij geëxposeerd.

'Ik ben een echte toeschouwer, ik grijp niet in '

De afgelopen tien jaar houdt hij zich vooral bezig met eigen fotoprojecten. Zo kennen veel mensen zijn boek 'Bij ons in het Gooi' waarin hij typisch Gooise taferelen fotografeerde. Nu is er een nieuw boek, genaamd 'NL'. Daarin gaat hij op zoek naar de Nederlandse identiteit aan de hand van een stuk of vijftien onderwerpen die typisch Nederlands zijn. Met dit project dingt hij mee naar de Dutch Doc Award. "Het is een grote, prestigieuze prijs. Ik zit bij de laatste zes en denk dat ik een kans van 1 op 6 heb om te winnen. Het zou echt een eer zijn om de prijs binnen te halen. In de jury zitten namelijk echt hele bekende fotografen. Voor de nominatie hebben 15 experts al het fotowerk van het afgelopen jaar bekeken en daaruit een longlist met 35 projecten geselecteerd. Nu sta ik op de shortlist en maak ik kans op de prijs van 20.000 euro."

Toeschouwer
De fotograaf vertelt hoe hij te werk is gegaan bij het maken van het project 'NL'. "Ik ben een echte toeschouwer en ik grijp niet in om de situatie anders voor te doen dan deze is. Ik ben op zoek naar theater op straat. Naar mooie situaties die ook een beetje om te lachen zijn. De leukste manier om te fotograferen is voor mij om het huis uit te lopen of een stukje te fietsen. Ik hoop dat de mensen mij niet zien terwijl ik een foto neem. Dat is overigens nog best lastig, want ik ben 1.96 meter lang", grapt hij.

Zijn lengte is ook een van de onderwerpen in zijn boek. "Nederlanders zijn een van de langste volkeren ter wereld. Ook dat bepaalt je identiteit en dus heb ik collega-fotografen op een grappige manier vastgelegd: iemand die zijn hoofd stoot tegen het plafond, een man met al zijn schoenen in maat 50."
Maar ook Bussum speelt een belangrijke rol in zijn boek. "Ik zoek altijd naar leuke en spannende situaties en die kom ik ook tegen als ik hier in Bussum uit mijn raam op de Landstraat kijk. Vaders die fietsen met een kind dat achter op de bagagedrager staat, een man die in het donker zoekt in het vuilnis, een verkeersongeluk, een allochtoon die door de sneeuw fietst. Het gebeurt allemaal terwijl ik uit het raam kijk."

Momenteel maakt zijn boek 'NL' ook deel uit van een tentoonstelling van de Dutch Doc Award in het Tropenmuseum in Amsterdam. Wat daar momenteel wordt getoond is het neusje van de zalm van wat het afgelopen jaar is vastgelegd op het gebied van Nederlandse documentaire fotografie.

Galerie
Wie nieuwsgierig is naar het werk van Bert Verhoeff kan binnenkort zijn galerie bezoeken. "Nog voor de zomer open ik samen met een aantal andere creatievelingen een pand aan de Brinklaan in Bussum. Daar komt veel van mijn fotowerk te hangen."

Gooise Heideloop is promotie voor eigen streek

Samenwerking van drie atletiekverenigingen en Goois Natuurreservaat

Rechts Zuidwal-voorzitter Jos Hogenbirk, naast hem Robert Lieuwen (Tempo), links Paul Maas (GAC). Foto: Bart Siebelink

REGIO - Je hebt natuurlijk de Gooische Run, maar een echte heideloop in 't Gooi was er eigenlijk nooit. Daar komt verandering in, want op zondag 15 juni is er de eerste Gooise Heideloop, een recreatieve loop over diverse afstanden over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide. Voorzitter Jos Hogenbirk van de Huizer atletiekvereniging Zuidwal kijkt ernaar uit.

De Zuidwallers speelden al langer met het idee. Ook in het regelmatige overleg met de twee atletiekverenigingen uit de buurt, AV Tempo uit Bussum en GAC uit Hilversum, kwam een heideloop wel eens ter sprake. Maar verder dan dat kwam het niet. Totdat het Goois Natuurreservaat erbij kwam. "Zij zeiden: goh, wat een goed idee, laten we eens bij elkaar zitten. Zo is alles toch van de grond gekomen", legt Hogenbirk uit.

Recreatief
De Gooise Heideloop wordt een recreatieve loop die is opgezet voor een zo breed mogelijk publiek. Er zijn hardloopafstanden van 10, 5 en 2,5 kilometer.

Recreatieve loop voor hardlopers, wandelaars en nordicwalkers

Ook is er een wandeltocht en ook de nordicwalkers kunnen terecht. Wie meedoet, ziet onderweg hoe mooi het gebied is dat het Goois Natuurreservaat hier onderhoudt en beheert. Zuidwal vindt het belangrijk dat de drempel laag is. Dat past bij de vereniging, die ook openstaat voor mensen die - al dan niet tijdelijk - niet in topconditie zijn, bijvoorbeeld door ziekte of tijdens revalidatie.
Start
De start en finish van de Gooise Heideloop is namelijk bij het Sint Janskerkhof, naast het geologisch museum Hofland aan de Hilversumseweg (N525 tegenover restaurant La Place in Laren). De inschrijving is al geopend.

Alle verdere informatie is te vinden op de site van het Goois Natuurreservaat: www.gnr.nl/gooiseheideloop.

Lentemarkt Vrije School is groot succes

Foto: Bob Awick

'Een groot succes' was de lentemarkt afgelopen zaterdag bij de Vrije School Michael. Willem Perquin: "Het was erg gezellig en druk. We zagen ouders en kinderen van de school, nieuwe ouders en buurtbewoners. Iedereen sprak gezellig met elkaar en genoot van het zonnige weer. De kinderen konden zich vermaken met diverse activiteiten zoals planeten schilderen, broodjes bakken en spijkerbroek hangen. We hebben zeker 1000 euro winst gemaakt en dat brengt ons een grote stap dichter bij ons doel: de aanschaf van een lichtinstallatie boven het podium."

Bussumer veroordeeld voor geweld tegen hulpverlener

BUSSUM - De rechter heeft een Bussumer (23) veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 4 weken. De man zou een jaar geleden zijn hulpverleners van de GGZ in Den Dolder hebben belaagd.

Gedurende de rechtszaak bleek vooral dat er hoofdbrekens waren over of de man wel strafbaar was. De Bussumer was van de kaart en hoorde stemmen. Dat was ook zo op het moment dat de man zijn hulpverleners te lijf ging.

Na onderzoek kwam naar voren dat de Bussumer niet volledig ontoerekeningsvatbaar werd bevonden, waardoor de rechter wel met een straf over de brug kwam.

Fietsendieven opgepakt

BUSSUM - Agenten hebben zaterdag meerdere mensen aangehouden voor het stelen van fietsen. Eerst werd er op de Landstraat een jongeman aangehouden. Later werd op de Comeniuslaan ook een fiets gestolen, waarvoor 4 mensen aangehouden werden.

De eerste dader werd op heterdaad betrapt. De jongeman, een Diemenaar (16), werd op de Landstraat opgepakt. Nog geen twee uur later zag een voorbijganger hoe vier mensen aan het rommelen waren aan een fiets langs het spoor op de Comeniuslaan. De fiets werd losgemaakt en meegenomen. Doordat de passant bleef opletten, konden de agenten het groepje later opsporen. Er werden een Weesper (56), twee Naarders (een vrouw van 42 en een man van 50) en een Amsterdamse (48) aangehouden.

Eindexamens zijn afgelopen

Marijn doet als enige examen in het vak muziek op het Willem. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De eindexamens zitten erop. Afgelopen maandag deden de vwo-leerlingen voor het laatst examens en nu is het wachten op de uitslag.

Vrijdag zat Marijn Elsevier van Griethuysen helemaal alleen in de aula van het Willem de Zwijger College omdat ze de enige leerling was die examen deed in het vak muziek. "Het was erg goed te doen", vertelde ze na afloop. "Mijn docent deed vandaag mee en deed hetzelfde examen en was pas een half uur later klaar." De resultaten worden over twee weken bekend.

Bussumers stemmen Europees voor D66 en VVD

Opkomst stembus 45 procent

Een stem voor Europa. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussumers willen vooral D66 in het Europees Parlement. Dat blijkt nadat donderdag iedereen naar de stembus kon om te stemmen. De democraten kregen 25 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met 20 procent.

D66 deed het bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bussum ook erg goed. Nu kreeg deze partij 700 meer stemmen dan in 2009. Ook de VVD boekte (lichte) winst.

CDA, PvdA, PVV en GroenLinks leverden alle wat in. 50PLUS kreeg 362 stemmen, de Partij voor de Dieren 530. De opkomst was met 44,7 procent iets lager dan in 2009. Toen ging namelijk 45,2 procent naar de stembus. In totaal werden in Bussum 10794 stemmen uitgebracht.
Uitslag
Uit de officiële Nederlandse uitslag blijkt dat het CDA met vijf zetels de grootste partij is geworden in Europa. De PVV heeft vier zetels, PvdA en VVD drie. De Partij voor de Dieren haalt voor het eerst een zetel. 50PLUS behaalde niet genoeg stemmen voor een zetel.

Luca (6) verruilt BFC voor Ajax

380 kinderen op de velden van DOC.

BUSSUM - De 6-jarige Luca Messori uit de Hilversumse Meent maakt de overstap van BFC naar Ajax. De club noemt dat "in meer dan een opzicht een opmerkelijke transfer".

"Hij is niet alleen pas zes, ook speelde hij bij BFC in de zogenaamde bak. Als spelverdeler van Manchester United. Pas komend seizoen zal hij op een heus voetbalveld gaan spelen." Ajax scout talentvolle voetballers op steeds jongere leeftijd. BFC en Ajax hebben een samenwerkingsverband waardoor Luca stage mocht lopen bij Ajax. Na drie selectietrainingen kreeg hij te horen dat hij volgend seizoen bij de Amsterdamse club mag spelen.

Enorme belangstelling voor korfbal

BUSSUM - Nog niet eerder was de belangstelling voor het schoolkorfbaltoernooi van DOC zo groot. In totaal deden afgelopen woensdag 45 teams van de Bussumse basisscholen mee.

In totaal speelden 380 kinderen in diverse op de leeftijd afgestemde poules om de felbegeerde prijzen. Er was heel veel support van ouders, familieleden en begeleiders van de scholen. De organisatie kijkt terug op een 'zeer geslaagd toernooi. In goede sfeer werd op een sportieve wijze gestreden om de ereplaatsen.'

Nieuw programma Spant!

BUSSUM - Theater Spant! heeft voor komend seizoen weer grote namen weten te strikken. Het gaat onder andere om Brigitte Kaandorp, Bløf, Hans Klok, Golden Earring en Miss Montreal.

Daarnaast is er ruimte voor show bij Hans Klok en uit de Verenigde Staten: Momix. Musicals 'Dorus', 'Waanzinnig gedroomd' en 'De Jantjes' komen ook naar Spant!. Verder zijn de toneelvoorstellingen Stoner en Juliana geboekt. Voor de kinderen staan Pipi Langkous en Minoes op de programmering. De losse kaartverkoop start zaterdag 31 mei.

Schakers Emmaschool nu op 18e plek

BUSSUM - Na vijf van de negen rondes van het landskampioenschap schaken voor basisscholen staat de Bussumse Emmaschool op de achttiende plaats.

In Arnhem begonnen de Bussumers uitstekend. Ze versloegen de scholen uit Leiderdorp en Bennekom. In ronde drie ging het mis. Rotterdam, Westervoort en Eindhoven waren te sterk. Zaterdag 14 juni wordt het kampioenschap afgesloten. De Bussumse punten werden binnengesleept door Ewoud Storm van 's Gravesande, Max Crijnen, Jesse Kruijer en Wisse van Dam van Isselt.

Filmhuis Bussum

Yves Saint Laurent. Foto: Filmhuis Bussum

In THE AMAZING CATFISH wordt de introverte Claudia opgenomen in een rommelig maar warm Mexicaans gezin.
TOM À LA FERME is een thriller over liefde en angst. De getalenteerde Xavier Dolan toont homofobie als stupide.
YVES SAINT LAURENT schildert de genialiteit, creativiteit en depressiviteit van deze modekoning.
THE WIND RISES van animatielegende Miyazaki; prachtige geschiedenis van een beroemd vliegtuigontwerper.
In THE IMMIGRANT hoopt de Poolse Ewa, tussen talloze immigranten, gelukkig te worden. Meeslepend Hollywood-verhaal over het New York van 1921.
In THE WEIGHT OF ELEPHANTS, over vriendschap, wil een dromerige jongen een mysterie oplossen.
De man in DE 100-JARIGE MAN DIE UIT HET RAAM KLOM EN VERDWEEN blijft absurd onverstoorbaar bij opwinding om hem heen. En dat werkt aanstekelijk.
THE MISSING PICTURE toont de gruweldaden van de Rode Khmer in Cambodja, maar met behulp van kleipoppetjes en kijkkasten.
Grappige ruzies in THE GRAND BUDAPEST HOTEL.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Jeugdvoorstelling: HET REGENT GEHAKTBALLEN 2 is in 3D en leuk voor 6+. PIM & POM HET GROTE AVONTUUR is extra aantrekkelijk voor de allerkleinsten, dankzij de vriendelijke illustraties van Fiep Westendorp.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Zorginstelling Patria Bussum: vrijwilliger die op dinsdag een uurtje wil wandelen met een bewoner met een rolstoel.

KBO Naarden Bussum: penningmeester (werktijd 2 uur per maand).

Forteiland Pampus: havenmeester die o.a. de gasten ontvangt (dinsdag t/m zondag, 16 uur per maand).

Vogelopvangcentrum Naarden: administratief assistent die alle voorkomende administratieve werkzaamheden verricht (5-10 uur per week).

donderdag 29 mei

Orgelconcert

Orgelconcert in de Grote Kerk in Naarden door Wybe Kooijmans. Op het programma staan werken van R. van Mazijk, J.S. Bach, M. Reger en C. Franck. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86 voor dinsdag 12.00 uur.

Dauwtrapvaartocht

Het Vestingmuseum houdt een dauwtrapvaartocht. Schipper Martin stuurt met vaste hand de legergroene patrouilleboot van het Vestingmuseum door de binnen- en buitengracht voor een tweeënhalf uur durende rondvaart langs de fraaiste plekjes van Naarden Vesting. Aanvang 8.00 uur, deelname € 9,50. Aanmelden op 035-6945459.

vrijdag 30 mei

Discozwemmen

Speciaal voor de jeugd van 6 tot en met 13 jaar, in bezit van een A-diploma, wordt er in sportcentrum De Lunet een avond discozwemmen georganiseerd. Het zwembad wordt omgetoverd tot een disco met speciale verlichting en muziek, gedraaid door DJ Melvin. Tijd: 19.00 tot 20.30 uur. Kosten: € 6,50. Inschrijven kan aan de receptie of kijk op sportcentrumdelunet.nl.

Meditatieve bijeenkomst

Meditatieve gesprekskring Rondom het licht spreekt over het thema 'de hemel op aarde'. Aanvang: 19.30 uur in de zijzaal van de NPB kerk aan de Iepenlaan 26 in Bussum.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag in de Palmpit met onder andere dammen, schaken, mahjong en patience. Een leerling van het Goois Lyceum geeft uitleg over digitale spelletjes. Tijd: 14.00 - 16.00 uur, deelname € 1,- per middag.

maandag 2 juni

Overstappen Windows

De cursus is bedoeld voor bestaande Windows-gebruikers, die willen overstappen of zijn overgestapt op een nieuwe computer/laptop met een muis. Ook is er aandacht voor het gebruik van verschillende apps en kunnen vragen gesteld worden.
Data: 2, 16 en 23 juni 2014. Lestijden: maandag van 15.30 uur tot 17.00 uur. Kosten: inclusief lesmateriaal € 35,00. Meer informatie: cursus@venv.net. Locatie: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur in Naarden, Mackaylaan 11a. www.wocbellefleur.nl.

Kleding(uit)verkoop

Harry Kerkhofs Modehuis uit Valkenswaard houdt vanaf 10.00 uur een kleding(uit)verkoop in De Palmpit aan de Koekoeklaan met kleding voor senioren, mannen zowel als vrouwen. Tevens sieradenreparatie en -verkoop door Nelleke van Riel. Adres: Koekoeklaan 3 in Bussum.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 in Bussum houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 voor vrijdag 12.00 uur.Maximaal 24 personen.

donderdag 5 juni

Literaire avond

Literaire avond met Mirjam van Hengel. Onlangs verscheen haar boek 'Hoe mooi alles', waarin ze het leven van de dichter Leo Vroman en zijn vrouw Tineke reconstrueert. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij boekhandel Comenius.

Lezing

Er wordt een lezing gehouden over 'Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg'. Er wordt gesproken over het bieden van hulp door speciaal opgeleide vrijwilligers aan mantelzorgers en hun familie. De lezing wordt gehouden in WOC Spieghelwijck aan de Iepenlaan. Aanvang 14.30 uur.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

zaterdag 31 mei

Workshop

Rieke Harder verzorgt de workshop 'placemat schilderij' in Kunstcafé Bussum aan de Nieuwe Brink 5. Tijd: van 12.30 - 15.30. Kosten 35,- euro. Opgeven in de winkel of via 06-49265148.

Meimarkt voor Moldavië

Cd-, dvd-, platen- en boekenmarkt in Naarderheem voor ouderen in Moldavië. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom in het revalidatiecentrum aan de Amersfoortsestraatweg 1 te Naarden.

zondag 1 juni

Muzikale middag

In De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 is een muzikaal optreden van bas-bariton Frits van der Ven met pianobegeleiding van Hans Mobach. Tevens worden er instrumentale intermezzi ten gehore gebracht door violist/componist Nico Brandon met als begeleider Marcus van der Heide. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,-.

dinsdag 3 juni

Spieghelavond

Er komt een extra Spieghelavond. Auteur Redmond O'Hanlon komt en wordt geïnterviewd door Garrelt Verhoeven, hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Verder komen Eva Rovers en Alexander Reeuwijk. De avond wordt gehouden in de Spieghelkerk. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-.

maandag 9 juni

Pinksterbrunch

Op 2e pinksterdag worden alle aanwezigen getrakteerd op een gezellige pinksterbrunch in De Palmpit. Koffie met gebak om 10.30 uur. Vervolgens kan men op een groot tv-scherm een film bekijken. Aanvang brunch: 12.30 uur. Aansluitend vinden er een bingo- en spelletjesmiddag plaats. Entree: 10 euro. Inschrijven verplicht voor 6 juni bij de gastvrouwen/heren. Tel. 6938786. Vol is vol!

woensdag 11 juni

Dvd-voorstelling

De Palmpit aan de Koekoeklaan vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, toegang € 1,-.

donderdag 12 juni

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt weer een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

vrijdag 13 juni

Visagie workshops

Visagie workshops Personal Beauty bij Indisha aan de Huizerweg 5. Tijd: 19.30-22.00/22.30 uur. Door topvisagist & opleider Ralph Baaij. Maximaal 6 deelnemers.Kosten €37,50.

Carlos Scheltema komt met jubileumboek over Vesting

Veel bekende Naarders schrijven mee

Carlos Scheltema is trots op het nieuwe boek. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Voor het eerst in jaren verschijnt er maandag weer een boek over Naarden-Vesting. Carlos Scheltema verzamelde 26 artikelen met foto's over de restauratie van de militaire bouwwerken en de belangrijkste gebouwen in de Vesting. Naarders Frits van Dulm, Marlo Reeders, Hans van der Linden en Aleid Hamelink schreven mee.

Aanleiding voor het verschijnen van het boek is het feit dat het dit jaar 50 jaar geleden is dat de Rijksgebouwendienst (RGD) met de omvangrijke restauratieklus begon. Scheltema: "De Vesting is een uniek militair bouwwerk dat prachtig bewaard is. Zes bastions, ravelijnen en een dubbele gordel van grachten. Vanuit de lucht schittert het als een kristal in het landschap."

Vestingbewoners zullen de auteurs en plekken in het boek meteen herkennen

Maar het had ook anders kunnen lopen. "Toen in 1926 de militaire status van de Vesting werd opgeheven waren het gemeentebestuur en de Naarders zo opgelucht dat het weinig gescheeld had of de hele Vesting was gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Gelukkig werd daar een stokje voor gestoken en bleef de Vesting bewaard als monument. In de jaren 60 was de Vesting helemaal verkrot en verpauperd. In de 50 jaar daarna is een grote slag gemaakt. Reden genoeg voor een jubileumboek."

Scheltema (84), van huis uit architect en inmiddels 'Vestingautoriteit', mobiliseerde 25 mensen die verstand hebben van de Vesting. Ze schreven het afgelopen jaar allemaal een artikel over hun specialiteit. Zo vertelt Marlo Reeders over de restauratie van de Grote Kerk, Frits van Dulm over het Arsenaal, Aleid Hamelink over het stadhuis en Hans van der Linde over het Comeniusmuseum. Scheltema zelf tekent met RGD-architect Jan Kamphuis voor een stuk over de restauratie van Bastion Katten. Non-profit uitgeverij Matrijs bundelde het geheel in een boek met de titel 'De Vesting Naarden, een halve eeuw restaureren'.

Highlights
In het boek passeren de highlights van de Vesting de revue: de kerken, de militaire Vestingwerken, de karakteristieke woonhuizen. "Vestingbewoners zullen de auteurs en plekken meteen herkennen", denkt Scheltema. Maar het boek is ook bedoeld voor niet-Naarders. "Het is een plaatjesboek waar de lezer hoofdstukken uit kan pikken. De ene helft is tekst, de andere helft is beeld. De foto's zijn gemaakt door Gijs Went, een voortreffelijk fotograaf die eigenlijk tandarts is."

Maandag wordt het eerste exemplaar uitgereikt op het Stadhuis, tijdens een besloten bijeenkomst. "De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, zou het eerste boek in ontvangst nemen, maar helaas heeft ze een NAVO-top. Dus krijgt burgemeester Joyce Sylvester hoogstwaarschijnlijk het eerste exemplaar." Voor Scheltema is het een groot moment. "Het boek voelt als een soort kindje. Ik heb er krankzinnig veel tijd in zitten. Maar het resultaat mag er zijn."

Genieten van mooi weer op jaarmarkt

Bezoekers bij de muziektent. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De 26e editie van de Jaarmarkt Keverdijk is geslaagd, zegt organisator Bart de Jong. Volgens de organisatie kwamen zaterdag zo'n 5.000 mensen op de gezelligheid af.

"Het was een hele goede markt, met een ontspannen, relaxte sfeer. Alle kramen waren bezet, met handelaren in nieuwe en tweedehands spullen en met eten en drinken. En het was het perfecte weer voor de markt: een lekker zonnetje, maar niet te warm. De kinderen genoten van de minikermis."

Roeiclub houdt eerste VestingSprint op de gracht

NAARDEN - Roeivereniging Naarden komt zaterdag met een sportieve primeur. Dan wordt op de binnengracht tussen het Vestingmuseum en de kinderboerderij de eerste VestingSprint verroeid.

De VestingSprint is een boord-aan-boordrace op een drieploegenbaan over een afstand van 300 meter, legt organisator Barbara Koudijs-Kok namens de roeiclub uit. "Door een 'handicapstart' is het mogelijk om junioren tegen veteranen, dames tegen heren en jongens tegen meisjes te laten starten. Ook mixedploegen doen mee."

Spektakel
Volgens Koudijs wordt de sprintwedstrijd een waar spektakel. "De wedstrijd is van heel dichtbij te volgen en te beleven, dus ook voor niet-roeiers leuk en spectaculair om naar te kijken. Op de Nederlandse wedstrijdkalender voor roeien komt een dergelijke wedstrijd nog niet voor. Het uitgangspunt van de club is dat de VestingSprint een jaarlijks terugkerende happening gaat worden. We hopen zaterdag dan ook op veel publiek langs de kanten."

Inbrekers stelen sierzwaard

NAARDEN - In een huis aan de Rijksweg is afgelopen weekend ingebroken.

Volgens de politie werd een raam opengebroken met een zwaar voorwerp. De inbrekers doorzochten de hele woning en gingen ervandoor met een sierzwaard en een elektrisch apparaat. Volgens de politie gaat het om een pand dat tijdelijk antikraak wordt bewoond.

Hockeyers HCN kunnen nog promoveren

NAARDEN - Heren 1 van Hockeyclub Naarden kan nog promoveren naar de Tweede Klasse. Zondag spelen ze de play-offs tegen HC Leonidas uit Rotterdam.

Heren 1 won vorig weekend met 8-1 van Castricum. Concurrent Strawberries verloor thuis met 2-1 van de Terriërs. Die uitslag betekent dat HCN in de competitie op de tweede plaats staat en daarmee de play-offs speelt voor promotie.

Voetballers NVC houden hoop na wonder

NAARDEN - Er bestaat nog steeds een kans dat NVC volgend jaar ook gewoon als eersteklasser van start gaat. De Naarder voetballers beleefden afgelopen weekend een waar wonder en haalden de volgende ronde van de play-offs. NVC zette een 3-0 nederlaag tegen SVW'27 recht en won afgelopen weekend met 5-0.

Vooraf gaf geen enkele bezoeker nog een cent voor de kansen van NVC. Na de eerdere nederlaag leek alles erop dat NVC zou degraderen. De spelers dachten daar toch anders over. Het spel was vele malen beter dan een week geleden. Al voor rust had NVC de achterstand zo goed als weggespoetst door twee doelpunten. Doordat na rust ook een derde goal gemaakt werd, lagen alle kansen voor de Naarders opeens weer open. Na anderhalf uur voetballen werd nog een half uur extra toegevoegd: Paul Kalapnatsingh was toen goud waard en scoorde twee keer, waardoor NVC toch doorgaat naar de volgende ronde.

Om klassebehoud zeker te stellen moet NVC over twee duels nog een keer afrekenen met SV Nieuw Utrecht. Het eerste duel staat voor komend weekend gepland op Sportpark Naarden.

Naarder van weg gehaald

NAARDEN - Agenten hebben op de snelweg langs Harmelen afgelopen donderdag een Naarder van de weg geplukt. De man (22) zou een ongeluk hebben veroorzaakt en daarna doorgereden zijn.

Het slachtoffer van het ongeluk achtervolgde de Naarder en kon hem later staande houden. Gealarmeerde agenten hebben de man vervolgens aangehouden. Na onderzoek bleek dat de man gedronken had: zes keer meer dan toegestaan. De Naarder heeft een proces-verbaal gekregen.

D66 winnaar Europese verkiezingen

NAARDEN - D66 is ook in Naarden de grote winnaar van de verkiezingen voor het Europees parlement. 50 procent van de Naarders ging vorige week naar de stembus, landelijk gemiddeld 37,3 procent.

De democraten haalden 25 procent van de stemmen, goed voor een stijging van bijna 31 procent ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen in 2009.

Naarder plaatst al 16 jaar bijbelversen in de krant

Philip Dijs: 'Jezus is het antwoord op alle levensproblemen'

Philip Dijs is dik tevreden over zijn gerenoveerde woonkamer. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - 'Want zo lief heeft God de wereld gehad dat Hij zijn eniggeboren zoon gegeven heeft, opdat eenieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft. Johannes 3:16. Inf: Philip Dijs 035-6945699.' Deze advertentie staat al zestien jaar lang elke week op de kleintjes-pagina van deze krant. Hoe zit dat?

De Naarder achter het bijbelvers blijkt Philip Dijs (59), hovenier én christen. Dijs woont sinds 1980 in de Keverdijk en heeft een relaxede manier van doen. Een snelle berekening leert dat het plaatsen van de advertentie hem sinds de jaren 90 zo'n kleine 20.000 euro heeft gekost. Dijs schrikt er helemaal niet van. "Het is mijn geld niet: alles wat ik gebruik, behoort toe aan God. Ik geef het met plezier uit aan evangelisatie."

In april reed een dronken man huize Dijs in. Foto: Bob Awick

Dijs krijgt regelmatig respons op zijn advertentie, vertelt hij. "Mensen bellen me op. De een wil weten waarom ik het doe, de ander is met leed geconfronteerd en worstelt met levensvragen. Dan bied ik een luisterend oor."

Waarom deze advertentie?
"Om te laten zien dat Jezus het antwoord is op alle levensproblemen. Ik heb ook een bord op de Rijksweg bij Jan Tabak, waarop staat: 'God roept u'. God is voor mij de allerbelangrijkste. Hij geeft me inzicht, een andere kijk op de zaak."

Is dat altijd zo geweest?
"Ik ben christelijk opgevoed, in een gelovig gezin. Op mijn vijftiende ben ik met het geloof gestopt en op mijn twintigste weer ingestapt, door een vliegtuigongeluk. Iemand anders is toen in mijn plaats gestorven. Ik zou op Curacao luchtfoto's maken in een Cessna maar ging op het laatste moment niet mee. Toen ik een paar uur later hoorde dat het toestel was neergestort, dacht ik, als ik verongelukt was, had ik de rest van de eeuwigheid in de hel gezeten. Er heeft die nacht niemand aan mijn bed gestaan maar de volgende morgen werd ik wakker met het diepe besef dat alles wat in de Bijbel staat waar is. Als je erkent dat Jezus voor jouw zonden gestorven is, kun je deel hebben aan het leven van Christus."

En mensen die dat niet doen?
"Die komen niet in de hemel, al zijn ze nog zo goed en humaan. Het zijn harde woorden, maar zo staat het in de Bijbel. Daar kan ik ook niets aan doen."

Voorpui
In de achtertuin neemt Dijs nog een koffie. Binnen kan hij niet zitten, want de schilders zijn bezig. De woonkamer is leeg; er zitten net nieuwe ramen in. Een maand geleden reed een dronken man 's avonds met auto en al dwars door de voorpui. Hij had de afslag gemist. In de woonkamer zaten twee mensen. Er vielen geen gewonden. Een klein wonder, zegt Dijs.


God?
"Met dat ongeluk heeft Jezus niets te maken. Het zijn de omstandigheden waardoor dit is gebeurd. Maar ik dank God dat er geen menselijk leed was. De bestuurder had niets en onze twee logés die op de bank zaten gelukkig ook niet. Als ze aan de eettafel in de voorkamer hadden gezeten, was het slechter afgelopen. Ik zie het als een godsgeschenk dat er nu mensen staan te schilderen en niet als een verzekeringskwestie. Ook dit interview is geen toeval. Ik zie Gods hand hierin. Zo krijg ik de kans om mijn verhaal te doen."

Seizoensdrukte bij Vogelasiel

Vrijwilligers vooral in de weer met babyvogels

Erik Bruinning met een van zijn patiënten. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De seizoensdrukte heeft weer toegeslagen bij het Vogelasiel. Dagelijks worden er nu zo rond de 60 vogels binnengebracht, vertelt beheerder Erik Bruinning. "Vier keer zoveel als normaal. Meest jonkies. Onze vrijwilligers maken dagen van 07.00 tot 22.00 uur."

Het Vogelasiel aan de Burgemeester J. Visserlaan heeft het elk jaar weer druk in de periode mei-juni als de eitjes uitkomen. In een rustige periode, bijvoorbeeld in de periode maart-april, worden dagelijks gemiddeld minder dan tien zieke vogels binnengebracht. Maar in het voorjaar vallen veel babyvogels uit het nest of raken jonge vogels na het uitvliegen in de problemen.

'In Naarden worden geen vogeltjes uit de polder meer verpleegd'

In de hokken van de nieuwe ziekenboeg van het Vogelhospitaal worden momenteel zo'n 500 vogels verpleegd. "Dat is een stuk meer dan gemiddeld, maar minder dan in voorgaande jaren in deze periode", vertelt Bruinning. Dat laatste komt doordat er in Naarden geen vogeltjes uit de polder meer worden verpleegd. "Sinds de gemeente Almere vorig jaar hun subsidie aan ons heeft beëindigd, kunnen we geen vogels uit de polder meer opvangen. Daardoor is het toch een derde minder druk."

Volgens Bruinning zijn er twee soorten vogels die dit seizoen in de lappenmand belanden: pasgeboren babyvogels en net uitgevlogen jonkies. "Op dit moment vliegen de kool- en pimpelmezen uit en de tweede leg merels. Ze raken gewond als ze gepakt worden door katten of door andere vogels. De andere groep patiënten waar mensen mee aan komen zetten, zijn pasgeboren kauwtjes, spechten, kraaien en eksters die uit het nest gevallen zijn." Zo verpleegde het asiel over de maand mei 151 merels, waarvan maar liefst 120 jonkies. Naast de vaste klanten ziet Bruinning dit voorjaar ook nieuwe vogelsoorten opduiken. Vermoedelijk door het relatief zachte weer. "We hebben veel meer uiltjes en spechten dan anders. Het zal te maken hebben met de zachte winter: er zijn nu meer muizen en insecten en daar leven deze vogelsoorten van." De verpleegtijd varieert van vier weken tot vier maanden. Bruinning: "Een pasgeboren koolmees heeft drie tot vier weken nodig om zo groot te worden dat we hem los kunnen laten. Een pasgeboren zwaantje dat we nu binnen hebben, kan pas in september weer uitgezet worden. Die heeft wel een paar maanden verzorging nodig."

Als Naarders een jong vogeltje vinden dat te vroeg is uitgevlogen, moeten ze het diertje op een veilige, hoge plek zetten, tipt Bruinning. "Meestal zitten de ouders nog vlakbij en kunnen ze hun kroost ook buiten het nest voeden. Als er geen veilige plek is of als de vogel gewond is, breng het diertje dan naar het Vogelhospitaal. In geval van twijfel, bel ons voor overleg."

Nieuwe Peugeot 108 komt eraan

Ook als cabrio met canvas vouwdak

De nieuwe Peugeot 108 staat vanaf 19 juni in de showroom.

De nieuwe Peugeot 108 staat vanaf 19 juni in de showroom bij de Peugeot-dealers.

Direct vanaf de introductie is de nieuwe 108 in een volledig gamma leverbaar. Er is keuze uit de niveaus Access, Active en Allure, zowel in 3-deurs als in 5-deurs versies. De cabrio-variant 108 TOP! wordt aangeboden als Active en Allure, ook weer als 3-deurs en als 5-deurs en is standaard voorzien van een elektrisch bediend zwart canvas vouwdak.

De 108 Access is standaard goed uitgerust, waarbij met name de vele veiligheidsvoorzieningen in het oog springen. De 3-deurs 108 Access 1.0 e-VTi 68pk met handgeschakelde vijfbak kost € 9.690, en heeft een CO2-uitstoot van 88g/km. De e-aanduiding geeft aan dat deze motor is uitgevoerd met een Stop&Start-systeem.

De Active biedt daarnaast elektrisch bedienbare portierruiten vóór, centrale vergrendeling met afstandsbediening en een radio/mp3-speler met bluetooth. De 108 Active is leverbaar met dezelfde 1.0 e-VTi 68pk motor vanaf € 10.740. De Allure biedt bovendien 15" lichtmetalen velgen, mistlampen vóór, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, airconditioning en een 7" kleurentouchscreen met MirrorScreen. De 108 Allure is er met dezelfde motor voor € 12.540, maar ook met de uit de 208 bekende 1.2VTi 82pk. Deze kost als 3-deurs € 13.940 en heeft een CO2-uitstoot van 99 g/km. De 5-deurs Allure voor de 1.0 VTi ETG5 is er vanaf € 14.290.

Succesvolle ZOE viert 1e verjaardag

De elektrische Renault ZOE rijdt precies een jaar rond in ons land.

De Renault ZOE vierde 20 mei zijn eerste verjaardag sinds zijn introductie op de Nederlandse markt.

In ons land is het aantal verkochte exemplaren de zeshonderd voorbij, in Europa is het verkoopcijfer zelfs al de 10.000 gepasseerd. Het publiek kon de Renault ZOE voor het eerst aanschouwen op de Autosalon van Genève in 2012. In maart 2013 werd het allereerste exemplaar afgeleverd in Frankrijk. En precies een jaar geleden nam de eerste Nederlander de sleutels van zijn Renault ZOE in ontvangst.

Renault introduceerde ook een nieuwe manier om proefritten te boeken. Via de Renault ZOE-dealer op Facebook is direct een 'ZOE Experience' af te spreken. Sinds de opening van deze virtuele dealer in juli vorig jaar zijn al meer dan zeshonderd proefritten geboekt.

De Renault ZOE is de veiligste compacte auto die Euro NCAP in 2013 heeft getest. De titel 'Veiligste supermini van 2013' kwam boven op de maximale Euro NCAP-score van vijf sterren die de Renault ZOE in maart 2013 al kreeg. En in maart van dit jaar won de elektrisch aangedreven stadsauto ook nog eens de prestigieuze Rallye Monte-Carlo ZENN. De Renault ZOE behaalde de eerste plaats in alle categorieën.

Ford Fiesta kampioen van de kleintjes

De best verkochte compacte auto in Europa op dit moment.

Met 85.639 exemplaren was de Ford Fiesta in het eerste kwartaal van 2014 de best verkochte compacte auto in Europa.

De Ford Fiesta blijft maar populairder worden. Na twee opeenvolgende jaren als best verkochte compacte auto in Europa is het aantal verkochte Fiesta's in het eerste kwartaal van 2014 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 10 procent gestegen, meldt Ford. Veel klanten kiezen modellen met een hoog uitrustingsniveau, waaronder nieuwe technologieën als het connectiviteitssysteem Ford SYNC en de bekroonde 1.0-liter EcoBoost-motor.

Van alle Fiesta's die dit jaar zijn verkocht, is 80 procent uitgerust met het spraakgestuurde connectiviteitssysteem Ford SYNC, 47 procent met het model Titanium met hoog uitrustingsniveau en 29 procent uitgerust met de 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor, twee maal uitgeroepen tot International Engine of the Year.

Kamperen in de Kuip met Opel

Als voetballiefhebber en als trotse hoofdsponsor van Feyenoord houdt Opel een uniek evenement voor Opel-rijders: kamperen in de Kuip. Voorafgaand aan deze bijzondere overnachting wordt er met elkaar naar Nederland-Spanje gekeken, de eerste wedstrijd van Oranje op het WK in Brazilië. Op vrijdag 13 juni tovert Opel de heilige grasmat om in een Oranjecamping met honderd tweepersoonstentjes. Wie erbij wil zijn, moet eerst lid worden van MyOpel op www.opel.nl.

Hyundai ix35 Go!

Hyundai heeft de populaire Hyundai ix35 niet alleen uiterlijk opgefrist, ook in technisch opzicht is hij aangepast. De Hyundai ix35 Go! is gebaseerd op de Hyundai ix35 1.6 GDI 6 MT i-Vision. De Go!-uitvoering profiteert van de nieuwe items van het modeljaar 2014, zoals LED-achterlichten, het Flex Steer-systeem waarmee de bestuurder de tegendruk van de stuurbekrachtiging naar wens kan aanpassen, bandenspanningcontrolesensoren, een geüpdatet stabiliteitssysteem, stoelverwarming voor en achter, privacy glass en parkeersensoren. Als extra heeft de Hyundai ix35 Go! een groot, modern en gemakkelijk te bedienen fabrieksnavigatiesysteem. De Hyundai ix35 Go! kost € 28.695,-.

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

REACTIES VAN KLANTEN
Tijdens mijn vakantie in Oostenrijk
heb ik veel gewandeld.
Geen centje spierpijn gehad!
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13


Voor in onze visverkoopwagen zijn wij op zoek naar een visbakker voor 3 dagen: woensdag, donderdag en zaterdag. U kunt bellen naar DJ Zijl: 06-51875906 / 06-48310140.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor alle leeftijden & niveaus. Website: www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com

Fotograaf zkt voor studie 75+-ers. U een foto, ik materiaal: niet voor publicatie. Locatie: Bussum 06-49 25 39 45

Zoekt u een luisterend oor? Bel dan anoniem met SENSOOR 0900 076 7,5 ct p/m, 24 uur p/d bereikbaar. Goed opgeleide mensen zitten klaar. Echte aandacht.

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11.00 tot 22.00 uur van maandag t/m zaterdag. Laarderweg 22 1402 BJ Bussum. Tel. 035-7851359 mob. 06-46890213 e-mail wiangtjan@gmail.com

Mevr. Ellen zoekt werk in de huishouding en strijkwerk. 10 jaar ervaring met goede refs. In Bussum 10 euro p/uur. Tel: 06-87108637

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Claudia een schoonmaakster met tien jaar erv. Ik strijk en kook ook. Voor meer info bel me op tel-0659564821

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Feestje? Kijk eens op www.vanglimlachtotschaterlach.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

HERNIA?
SPIT?
REUMA?
STRESS?

Hydromassage
SLENDER YOU
STUDIO KORTENHOEF

Telefoon 035-656 61 13

Voor al uw Schilderwerk PMC (Paul) Altijd een vrijblijvende offerte.Voor groot en klein werk. 32 jaar ervaring. Info 06--53148137 pharskamp@hetnet.nl

Taxi naar Schiphol € 50,- vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds taxiservice 06-26984855.

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Keverdijk-Vierhoven. Tel.: 06-53504070.

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststr. 23, Bussum. 035-53 39 692. Ma & di gesloten.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel:
035-6281550 of 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581