BussumsNieuws

6 april 2016

BussumsNieuws 6 april 2016


Mag Heidezicht in de zomer tot 22.00 uur open?

BUSSUM - Paviljoen Heidezicht wil in de zomer tot 22.00 uur open blijven. De gemeente heeft hiervoor een aanvraag gekregen, maar heeft nog geen besluit genomen.

Heidezicht aan de Randweg bestaat drie jaar en mag nu elke dag tot zeven uur 's avonds de deuren geopend houden. Deze sluitingstijd werd ingesteld om eventuele (geluids)overlast voor de buurt te voorkomen. Dit was een belangrijk punt, omdat niet iedereen blij was met de komst van de speeltuin met restaurant.
Volgens Heidezicht waren er zeker de afgelopen anderhalf jaar geen klachten van buurtbewoners. Daardoor durft men het nu aan om de aanvraag in te dienen om tot later op de avond open te blijven. Bezoekers van het paviljoen hebben aangegeven dat ze graag willen dat de openingstijden in de zomer worden verruimd.
Heidezicht is een populaire locatie. De doelgroep van het paviljoen loopt uiteen van wandelaars en mensen met honden tot kinderen uit de buurt en mensen die samen afspreken. Met name in de weekenden kan het er flink druk zijn. Recent zijn nog extra parkeerplekken aangelegd omdat het aantal niet afdoende was.

De aanvraag voor het verruimen van de openingstijden wordt nu behandeld door het gemeentebestuur. Er moet nog akkoord worden geven. Het aanpassen van de openingstijden is volgens gemeenteregels mogelijk, maar het huurcontract van het paviljoen met de gemeente zou wel moeten worden aangepast.

Nieuwe groep vluchtelingen naar Crailo

BUSSUM - Er komt deze week een groep van 75 vluchtelingen naar de noodopvang op Crailo. Het totaal aantal bewoners komt daarmee weer op honderd.

Deze nieuwe bewonersgroep bestaat uit mannen, vrouwen en kinderen uit verschillende landen, waaronder Syrië, Eritrea, Ethiopië, Somalië en China. De afgelopen weken werd al gewerkt om alles klaar te maken voor de groep. "Er zijn de nodige interne verhuizingen geweest om zo kamers gereed te kunnen maken voor de te verwachten nieuwe instroom", zo laat de regio weten.

Procedures
De nog overgebleven 25 oude bewoners van Crailo wachten op de start van hun procedure. Die begint, zoals hen is medegedeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), uiterlijk eind mei.

Grotere groep
Begin mei wordt een groep van 300 vluchtelingen verwacht op Crailo. Als alles volgens plan verloopt komen er rond december nog 300 vluchtelingen bij. Daarover wordt momenteel nog overleg gevoerd.

Verkoop pand Huizerweg 54 blijkt nagenoeg rond te zijn

BUSSUM - Het pand aan de Huizerweg 54 heeft zo goed als zeker een koper. Dat laat de gemeente desgevraagd weten. De verkoopprocedure wordt momenteel afgerond.

Wie Huizerweg 54 koopt en wat er mee gaat gebeuren is nog nagenoeg onbekend. Dat wordt pas bekendgemaakt als de koop helemaal is afgerond. Wel laat de gemeente weten dat het gebouw een bestemming heeft voor maatschappelijke doeleinden. Dat blijft ook zo.

De gemeente laat weten dat de verkoop van Huizerweg 54 de gemeente een bedrag van een miljoen euro oplevert. Het stond voor twee ton meer te koop.

Het veelbesproken pand stond al langer te koop en staat nu al meer dan anderhalf jaar leeg. Het kwam leeg te staan toen hoofdhuurder Versa de huur opzegde, meerdere andere huurders daardoor ook moesten vertrekken en de gemeente besloot het gebouw te verkopen.

Lentemarkt geslaagd evenement

Koopjesjagers en kijkers afgelopen zaterdag tijdens de lentemarkt. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een centrum gevuld met 65 kramen, een mooi aantal bezoekers en ook prima weer was de lentemarkt van afgelopen zaterdag een geslaagd evenement. Al heeft de ene ondernemer meer succes gehad dan de ander.

Voor het eerst in zes jaar waren er dit jaar ook een aantal kwekers en kramen met brocante. Dat werd door de bezoekers duidelijk gewaardeerd. De lentemarkt is de tegenhanger van de koopjesmarkt. Door de toevoeging van andersoortige kramen kreeg de markt een meer lente-achtig karakter en die lijn wordt volgend jaar doorgezet.

Vandaag naar de stembus

GOOISE MEREN - Er kan vandaag (woensdag) gestemd worden voor het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne.

Alle stembussen van de gemeente gaan gewoon open voor het referendum. Dat betekent dat er gestemd kan worden op 29 stembureaus.

Stemmen kan tussen half acht 's ochtends en negen uur 's avonds.

540

Bussumers hadden afgelopen jaar een bijstandsuitkering

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. A. Parmentier; Naarderheem 10.30 u. ds. N.W. den Bok
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 09/04 17.30 u. Eucharistie|
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. H. van der Ham

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd H.A.
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. van Andel en 17.00 u. ds. G.J. Codée
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. S. Bouman
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. drs. M.T. Bregman
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Ringdag ds. A.A. Rijken & ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.; 19.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 14/04 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. prof. dr. E. Talstra

Het broedseizoen komt flink op gang

Groene specht. Foto: Gerard Buhr

De ganzen geven het goede voorbeeld. Overal rondom het Naardermeer zijn vele tientallen kuikens te zien. In bomen, riet en bosjes vinden de voorbereidingen plaats door al die andere kleinere vogeltjes.

In het Spiegel, en dan bij mij in de buurt rond de Boslaan, zijn momenteel een paar schoonheden te zien. En te horen. Dat is met name de groene specht die rond de Stadhouderslaan en de Koninginnelaan de laatste tijd zijn schaterlach laat horen. Vrijwel zeker dat deze soort daar ergens gaat broeden. Komt vaak op het gazon om mieren op te lepelen met z'n lange tong. Erg leuk, maar niet heel zeldzaam. Een waar juweel is de goudvink, die ook met enkele paartjes de buurt verrijkt. Over het algemeen schuchter en niet bepaald op de voorgrond tredend, maar toch af en toe met hun tweetjes goed te zien. Het geluid van de goudvink is een klagend, maar zeer melodieus gefluit. Eenmaal gehoord en dan nooit te vergeten. Voor het overige zijn vrijwel alle zomervogels present. In de Meent de boerenzwaluwen, de oeverzwaluwen, de roodborsttapuit en natuurlijk zeker een stuk of 6 blauwborsten. Op de uitgebloeide rietsigaren zitten her en der rietgorzen te pronken, terwijl in de lucht de purperreiger en de lepelaar zich laten zien. In de bosjes ook de tjiftjaf en de fitis. Op het slik zijn zeker drie kleine plevieren nadrukkelijk aanwezig en ook dit jaar zal dit zeker tot nageslacht leiden. De bergeenden zijn druk doende en een stuk of 8 kluten geven goede hoop op kuikentjes. Het wachten is nu alleen nog op de koekoek en de gierzwaluwen. En dan is ook de zomer binnen handbereik.

Weerbericht

Koel en wisselvallig, het weekeinde iets zachter
Het wisselvallige voorjaarsweer houdt aan. Een omvangrijk lagedrukgebied boven Noord- en West-Europa bepaalt het weer. Na de passage van een koufront woensdag stroomt vrij koude arctische lucht naar het Noordzeegebied. In het weekeinde komt het zwaartepunt van lagedruk zuidwest van de Britse eilanden te liggen. De stroming wordt dan zuidelijk en minder koel.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag is het wisselend bewolkt. De zon schijnt af en toe, maar er kunnen ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige wind tussen zuidwest en west. Het is met een maximum van circa 10 graden vrij koud voor de tijd van het jaar. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar circa 2 à 3 graden met kans op nachtvorst.

Het weekeinde
In het weekeinde blijft het wisselvallig. Zaterdag is er soms ruimte voor zonneschijn. Later op de dag kan er ook wat regen vallen. Zondag kunnen vooral in de loop van de dag enkele buien vallen, maar er is van tijd tot tijd ook ruimte voor de zon. Er waait een matige wind tussen zuid en zuidoost. De maximumtemperatuur is zaterdag 13 à 14 graden, zondag 15 graden.

Weetje
Een 'warme dag' is officieel een dag waarop het 20.0 graden wordt of meer. Zondag (3 april) gebeurde dat voor het eerst dit jaar. Vorig jaar was 14 april de eerste warme dag. In 2014 werd de 20.0 graden al op 20 maart overschreden. De vroegste datum waarop dat gebeurde was 17 maart 1990. In contrast daarmee moesten we daar in 1983 tot 31 mei op wachten.

Dit is waarschijnlijk wel het meest complete publieksboek over dit gebouw. In 2006 verscheen dit boek van auteur Arie den Dikken, die ook voor de actuele fotografie, de vormgeving en de opmaak tekende. Al in 1915 kreeg W.M. Dudok de opdracht om een nieuw raadhuis voor Hilversum te ontwerpen. Pas op 14 juli 1931 was de officiële opening. Vele ontwerpen gingen aan het definitieve ontwerp vooraf. Het gehele proces wordt in het boek in woord en beeld gevolgd. Ook de ingrijpende restauratie rond de jaren 90 wordt minutieus verslagen.

Het vierkante (25cm) boek met harde kaft telt twaalf hoofdstukken. Er aan vooraf gaat het hoofdstuk 'Icoon van jonge bouwkunst' door Max Cramer. De Engelse vertaling hiervan staan achterin. Totaal telt het boek 352 pagina's. Bijschriften bij de honderden royale illustraties zijn in het Nederland en Engels. Waanders was de uitgever. Het boek is als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

'Bezuinigingen worden megaklus'

Nog een gat in begroting van 4,7 miljoen

Wethouder Franx noemt de bezuinigingen een megaklus, maar hij heeft er zin in.

Aanslag

Nu de gemeente de belastingtarieven voor dit jaar heeft vastgesteld, kunnen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen de deur uit.

De gemeente laat weten dat de belastingaanslag op 15 april op de mat valt. Alle eigenaren van huizen en bedrijven krijgen een aanslag voor de gemeentelijke lasten.

GOOISE MEREN - De gemeenteraad heeft vorige week flink gedebatteerd over de begroting, maar heeft deze - inclusief lastminutewijzigingen - toch aangenomen. Wethouder Jan Franx van Financiën geeft uitleg.

De begroting is aangenomen. Tevreden?
"Ja, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant moesten we keuzes maken om ons aan de afspraak te houden. Die afspraak was: we hanteren het lage ozb-tarief van Bussum in alle kernen van Gooise Meren. Dat zou een gat van 3 miljoen opleveren in de begroting. We hebben nu de mogelijkheid om het te repareren. Dat doen we door Bussumse huishoudens dit jaar te compenseren via de rioolheffing. Hadden we niets gedaan dan heb je voor je het weet de provincie in je nek hijgen en zou er verscherpt toezicht kunnen komen."

Waarom stonden allerlei grote kostenposten niet in de begroting?
"Van diverse kosten wisten we niets af of de kosten moesten naar boven worden bijgesteld. Neem de brug bij de Blaricummerweg in Naarden: kost opeens 200.000 euro extra. Vaak heb je reserves die je daarvoor kunt gebruiken. Maar we hebben nu te maken met een fusie waarbij de begrotingen van drie gemeenten in elkaar zijn geschoven en we kiezen er bovendien voor om het voorzieningenniveau hoog te houden."

De woonlasten gaan in Muiden en Naarden omlaag?
"Ja, aanzienlijk ten opzichte van 2015. Hoeveel dat is, ligt aan de waarde van de woning."

Hoe zit het met de woonlasten in Bussum?
"Die blijven dit jaar gelijk voor inwoners met woningen tot 800.000 euro. Heb je een duurdere woning dan ga je 28 euro op jaarbasis meer betalen."

Worden Bussumse huishoudens volgend jaar ook gecompenseerd?
"We zouden dit ook nog voor een tweede jaar kunnen doen, dat mag volgens de wet en daar is ook ruimte voor in het rioolfonds. Het heeft niet mijn voorkeur. Daarom gaan we de komende tijd om tafel met raad en burgers om te kijken waar we kunnen bezuinigen."

2000 inwoners mogen meedenken over waar het ietsjes minder mag

Inwoners mogen meedenken over bezuinigingen?
"Morgenavond is de aftrap in de raad. We geven dan uitleg over het traject. We zullen 2000 inwoners, verdeeld over de hele gemeente, raadplegen. Waar geeft de gemeente het geld aan uit? Waar zou u de euro's aan uitgeven? Wat zou er anders kunnen? Kan het iets minder? Ik heb met deze werkwijze in Enkhuizen al positieve ervaringen opgedaan. Mensen worden ook bewuster van het budget van de gemeente. Half juni hebben we de input al nodig in het kader van de perspectiefnota die in juli af moet zijn. Het gaat om een megaklus: een bezuiniging van 4,7 miljoen waarin 2 miljoen bezuinigingen zit voor nieuw beleid. Maar ik heb er zin in, het moet zeker mogelijk zijn. We willen naar een financieel gezonde gemeente waar iedereen trots op is."

GroenLinks-raadslid stapt op

GOOISE MEREN - GroenLinks-raadslid Maria van Rooijen stapt op. Dat heeft haar partij vandaag bekendgemaakt. De Naardense heeft aangegeven zich niet te kunnen verenigen met de werkwijze binnen de fractie.

Het bestuur van GroenLinks laat weten het vertrek van Van Rooijen te betreuren. "Maria heeft zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor het gemeenteraadswerk, sinds 2014 in Naarden en sinds 2016 in Gooise Meren. Ze kwam met name sterk op voor de positie van kwetsbare inwoners. We zullen haar kennis, ervaring en gedrevenheid in de lokale politiek missen", zo laat men weten.

De leeggekomen zetel van Maria van Rooijen wordt opgevuld door Bussumer Freek Vos.

Persoon overleden na ongeluk op het spoor

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Op het spoor van Bussum-Zuid heeft zaterdag een ongeluk plaatsgevonden. Rond half drie werd een persoon aangereden, het slachtoffer overleed. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het treinverkeer werd na het voorval meteen platgelegd; het duurde enkele uren voordat het spoorverkeer weer kon worden hervat. Ook het verkeer stond vast, dit kwam doordat de spoorbomen op de Herenstraat, Meerweg en Comeniuslaan gesloten waren. Enkele automobilisten hadden geen geduld en staken toch het spoor over.

Wilbert de Groot

46 jaar, grafisch ontwerper

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Voornamelijk met mijn werk."

En naast je werk?
"Als ik er tijd voor heb bedenk ik graag nieuwe dingen. Zoals Echte Liefde Hemels Koekjesdeeg, vers deeg waar je zelf koekjes van kunt bakken."

Leukste plek in Bussum?
"De kaaswinkel in de Nassaustraat, ik kan echt niet zonder kaas."

Wat is er verder nog leuk aan Bussum?
"De sfeer is vertrouwd dorps, maar nooit saai. Met veel mooie natuur, waar ik samen met mijn vriendin én hond elke ochtend van geniet."

Wat mis je nog in Bussum?
"Een biologische snackbar. Met schipholganskroketten en goeie vegetarische snacks."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Te veel straatverkopers met abonnementen voor kranten en freshboxen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Dat is zonder twijfel de risotto van mijn oudste zoon Willem. Fluweelzacht, met zalm of paddenstoelen, fantastisch lekker."

Je favoriete muziek?
"Dankzij Spotify luister ik naar alles, van Roberta Flack tot De Staat. Mijn laatste ontdekking is countrysinger-songwriter Daniel Romano."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Verlovingstijd van Maarten 't Hart, mijn favoriete Nederlandse schrijver."

Voor wie in je omgeving heb je veel bewondering?
"Voor mijn vriendin Miriam, de moeder van mijn kinderen en verreweg de leukste en meest wijze vrouw die ik ken."

Werk aan tweede helft MOB-complex

BUSSUM - Er wordt komend najaar gewerkt aan de tweede helft van de grond van het MOB-complex aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Dat laat de gemeente weten na vragen van Hart voor Bussum.

Het gaat om het deel dat straks natuur moet worden. Daar moeten nog verlaten opstallen en oude asfaltlagen worden weggehaald. Er wordt nog gesproken met een beheerder voor het stuk natuur. Als alles volgens plan verloopt gaat het GNR de 5 hectare grond onder haar hoede nemen.

De werkzaamheden voor het deel dat bebouwd gaat worden heeft men al achter de rug. Daar wordt gewacht op de start van de bouw, komende zomer. Er worden daar appartementen en bungalows gebouwd.

Demonstranten sluiten hek van azc Crailo met een slot

Zaak wordt onderzocht, zoektocht naar daders

Het hek zat een uur op slot. Foto: Identitair Verzet (Facebook)

BUSSUM - Enkele demonstranten hebben afgelopen weekend het hek van de vluchtelingenopvang op Crailo met een slot afgesloten. Aan het hek werd eveneens een spandoek opgehangen tegen de komst van meer vluchtelingen.

De demonstranten stuurden na hun protestactie een bericht aan de Facebookpagina Identitair Verzet. Ze zeggen dat ze 'hebben gedaan wat de overheid had moeten doen'. Het hek zat een uur op slot en aan de omheining werd een groot spandoek gehangen met de tekst '1500 is teveel, #kominverzet'.

"We hebben Crailo op slot gedaan om te voorkomen dat er nog honderden gelukszoekers extra worden geplaatst", zo laten de demonstranten weten. "Burgemeester Broertjes van Hilversum duwt de bevolking honderden nieuwe immigranten door de strot. En wij pikken het niet langer. Als Broertjes zijn plannen door blijft zetten, zullen wij onze acties op blijven voeren. Het achter slot en grendel zetten van de immigranten was een voorproefje. Ergens moet er iemand een streep trekken en zeggen: tot hier en niet verder."

Voorval ontoelaatbaar
De politie noemt het voorval ontoelaatbaar en laat weten de zaak nog te onderzoeken. "We zoeken nog naar de daders. We hebben het vermoeden dat het gaat om twee man. We zouden graag eens een woordje met ze spreken", laat een woordvoerder weten. Mensen die meer weten over het voorval kunnen contact opnemen met 0900-8844.

Garage straks alleen voor huurders

BUSSUM - Alleen huurders van de appartementen op de strook voor het Gewestkantoor en het kantoor zelf mogen straks de parkeergarage aan hun straat gebruiken. De gemeente gaat de regels aanpassen. De parkeergarage wordt straks, als de appartementen aan de straat opgeleverd worden, gesloten voor andere auto's.

Als de momenteel gebouwde appartementen straks worden bewoond, komen er veel meer auto's naar de straat. Door de parkeergarage te reserveren voor bewoners moeten eventuele parkeerproblemen voorkomen worden.

Eerder besloot de gemeente al om voor de straten rond het Gewest andere parkeerregels te maken.

Weer auto's gesloopt

BUSSUM - Vandalen hebben vorig weekend weer enkele auto's gesloopt. Dat meldt de politie.

Van meerdere auto's werden spiegels afgetrapt en van een auto werd een raam kapot geslagen. Het was raak aan de Gildestraat, de Ceintuurbaan en de Herenstraat. De vandalen sloopten eveneens een auto aan de Thorbeckelaan in Naarden. Alle voorvallen vonden plaats tussen 24 en 25 maart. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Al eerder raak
Het was enkele weken geleden eveneens al een paar keer raak. Agenten hopen dat bewoners extra opletten op geparkeerde auto's. Als bewoners iets verdachts opmerken mag meteen het alarmnummer worden gebeld.

Web topvijf

1. Persoon overleden na ongeluk op het spoor
2. SDO-aanvoerder Berry van 't Land naar amateurs Ajax
3. GroenLinks-raadslid Maria van Rooijen stapt op
4. Weer enkele auto's gesloopt
5. Zakkenrollers slaan toe en stelen portemonnees

6 / 32

'Ik vind het leuk om me overal tegenaan te bemoeien'

John Zijdel brengt voor De Palmpit heel wat tijd door achter zijn computer. Foto: Yvette Geerts

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: John Zijdel, sinds 9 jaar voorzitter van de beheercommissie van Wijkontmoetingscentrum De Palmpit.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Het zes centimeter dikke handboek 'dagelijks gebruik' ligt naast zijn computer en dan is het nog niet eens compleet, volgens John Zijdel. Hij stelde het samen met nog een aantal andere vrijwilligers van Wijkontmoetingscentrum De Palmpit zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Zo'n vier tot vijf uur per dag is de voorzitter met zijn werk in De Palmpit bezig. De rest van de tijd besteedt de 68-jarige gepensioneerde beroepsmilitair aan zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en hobby's.

Je zou bijna denken dat hij geen tijd heeft voor zichzelf. Naast zijn vrijwilligerswerk voor De Palmpit past hij op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag op zijn kleinkinderen. Hij heeft er vier: de jongste is vier en de oudste elf. Dan blijven ze ook eten en daarna brengt hij ze terug naar huis.

'Ik bleek mijn eigen feestje te hebben georganiseerd'

"Het is gewoon heel gezellig als ze er zijn." Hij haalt ze op van school en brengt ze heen en weer naar sportclubjes, het liefst op de fiets. Ook brengt hij aardig wat uurtjes met ze door in de speeltuin, het zwembad en in het spoorwegmuseum. "Ik ben een haal-en-breng-opa", zegt hij lachend.

Hij blijkt ook een fanatiek hardloper, een gewoonte die hij heeft overgehouden van zijn tijd bij Defensie. Al vijfendertig jaar lang is dit een van zijn grootste hobby's. Gemiddeld drie keer per week rent hij een rondje door het Spanderswoud. "Fit blijven is belangrijk. Ik had het geluk dat ik als militair kon sporten in de baas zijn tijd." Zijdel is nu aan het trainen met zijn kleindochter van zeven. Ze doen met nog een aantal gezinsleden mee aan de Family Run tijdens de City Run van Hilversum.

'Nog nooit zo veel ellende gezien als op de dierenambulance'

Lintje
Regelen en organiseren is en blijft zijn voornaamste hobby. Hij heeft er inmiddels meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk op zitten. Ruim 22 bij het wijkcentrum in de Hilversumse Meent en nu zo'n negen jaar bij De Palmpit. Hij hield er zelfs een lintje aan over. Die dag, 7 december 2013, staat nog in zijn geheugen gegrift. Hij was gevraagd om vanuit De Palmpit een evenement voor de nationale vrijwilligersdag te organiseren. Achteraf bleek dat hij zijn eigen feestje had georganiseerd.

De ochtend verliep nog zoals hij zelf gepland had. Maar tijdens de speech van toenmalig wethouder Gerard Boekhoff over hoe vrijwilligers de economie draaiende hielden, krabde hij zich even achter zijn oren. "Hij vertelde dat als alle wethouders de volgende werkdag thuis zouden blijven dat nog geen ramp zou zijn, maar als alle vrijwilligers dat zouden doen de hele economie zou instorten. En terloops noemde Boekhoff zijn naam... Maar het kwartje viel pas echt toen de burgemeester binnenkwam, met in zijn kielzog Zijdels familie. "Ik zag ze binnenkomen, de hele stoet. Toen dacht ik 'oh oh, nu ben ik aan de beurt." Net als toen schieten nu ook de tranen in zijn ogen. Achter de regelaar Zijdel komt een betrokken en emotioneel man tevoorschijn.

Niet stilzitten
Zijn grootste drijfveer is de voldoening die hij er zelf van krijgt. Niet dat lintje, dat vond hij wel leuk, maar volgens Zijdel zijn er talloze mensen die het meer verdienen dan hij. "Die worden alleen niet voorgedragen", is zijn verklaring. "Ik wil me nuttig maken in de maatschappij en ik krijg er zo veel voor terug. Al die blije mensen. Dat geeft me voldoening. En ik wil graag bezigblijven. Stilzitten is niets voor mij."

Het enige moment dat hij stilzit is aan tafel of achter zijn computer als hij 'aan het werk' is voor De Palmpit. Hij vindt het heel gewoon om iets te doen voor de maatschappij. "Als ik nu zou moeten stoppen bij De Palmpit dan zou ik daar wel heel ongelukkig van worden." Maar hij is er de man niet naar om te gaan zitten afwachten. "Ik ben echt zo weer aan de slag als ik op de site van de vrijwilligerscentrale van Versa kijk. Bij het azc, de Voedselbank of ergens anders", concludeert hij monter. "Het gaat om bezieling", voegt de onvermoeibare Zijdel eraan toe. Die bezieling lijkt wel een beetje in de familie te zitten. Zijn vader ontving ook al een Koninklijke onderscheiding en ook een van zijn zussen viel die eert te beurt. "Je moet wel een beetje gek zijn als je zo veel tijd aan vrijwilligerswerk besteedt."

Makkelijk
Hij vindt zelf dat hij het nog relatief makkelijk heeft. "Ik kan mijn ervaring die ik opgedaan heb bij Defensie inzetten. Maar zet mij niet op de dierenambulance. Ik heb een jaartje meegereden toen ik weg was bij het wijkcentrum, maar dat is niets voor mij. Mijn vrouw doet al jaren vrijwilligerswerk op de centrale van de dierenambulance en ik dacht: ik probeer het. Maar Ik heb nog nooit zo veel ellende meegemaakt. Als vrijwilliger moet je je dan professioneel opstellen, maar ik hield het niet droog. Ik heb zo veel respect voor mensen die op een dierenambulance of op een gewone ambulance zitten!" Hij stelt gekscherend dat de eis dat je affiniteit met dieren moet hebben beter niet gesteld kan worden. "Het was niet leuk." Aan dat avontuur heeft het echtpaar wel hun hond overgehouden.

Handboek
Zijdel heeft inmiddels het handboek opengeslagen. Het staat vol met regeltjes en taakomschrijvingen, maar ook praktische zaken staan erin omschreven. Hoe je de vaatwasser aanzet, hoe de rolgordijnen werken en wie je kunt bellen als er iets gerepareerd moet worden. Wat er allemaal geregeld moet worden rondom de sinterklaasviering en hoe het werkt met de bingokaarten.

De Palmpit

Bij De Palmpit zijn zo'n 85 vrijwilligers actief, waarvan het overgrote deel gastvrouwen die de bezoekers, ongeveer 100 per week, ontvangen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd voor 55-plussers. Zo kun je er tekenles krijgen, een cursus Engels volgen, een potje biljarten of bridgen of meedoen met yogalessen. Ook de rechtswinkel, Schuldhulpmaatje en de Alliance Française hebben er inmiddels een plekje gevonden.

Controlfreak
Er ontbreekt geen detail bij wat er beschreven is en dat is tekenend voor de wijze waarop Zijdel in het leven staat. Hij lacht wat. "Ik heb graag de touwtjes in handen, ben een redelijke controlfreak." Zijn werk bij Defensie - hij gaf jarenlang les gaf op de Palmkazerne in Bussum - heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

Maar hij ziet ook wel dat het te kwetsbaar is als alles in het hoofd van één persoon zit. En nu alles zo'n beetje op papier staat maakt het het werk voor alle andere vrijwilligers ook wel makkelijker, zegt Zijdel. Maar hij kan het allemaal lastig loslaten. Ook de gaten in het bestuur - er zijn momenteel verschillende vacatures - vult hij veelal zelf op.
Zo houdt hij zich als voorzitter ook bezig met de pr en regelt hij de coördinatie van de activiteiten van de ruim 70 gastvrouwen die het wijkontmoetingscentrum telt. "Ik vind het leuk om me overal tegenaan te bemoeien: lijstjes, schema's en alles wat er nog allemaal gedaan moet worden." Hij wordt er 's nachts wel eens wakker van, maar niet te vaak of te lang.

Kunstenaars tonen hun eigen selfies

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Negen kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een selfie te maken. Deze moderne zelfportretten zijn de hele maand april te bewonderen in Galerie Arte Temporale. Het gaat om werk van Hans Almekinders, Edith van Eijden-Calis, Dick Troost, Govert Muijs, Marianne Ulrich, Marijke van Vlaardingen, Dick Wensink, Elisabeth van Woerkom en Willem Zijlstra. Het resultaat is te bekijken aan de Nieuwe Brink 139-141 op vrijdag van 13.00 tot 17.00 en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Niet iedereen blij met Bukbieb

BUSSUM - De plaatsing van de Bukbiek op het Julianaplein houdt de gemoederen in Bussum behoorlijk bezig. Cor Wiersma, eigenaar van de om de hoek gelegen boekhandel Los, heeft er geen goed woord voor over.

Eerder liet hij zich op Facebook al in niet mis te verstane bewoordingen uit over de Bukbiek waar mensen gratis boeken kunnen lenen en uitlenen. Hij betitelt het als een bespottelijk idee om het zo dicht bij zijn boekhandel neer te zetten en wacht nu op stappen van Pro Bussum en de plaatselijke politiek.
Evenementencoördinator Ellen Hazenberg van de stichting Pro Bussum herkent zich niet in de kritiek van Wiersma. "Het is een totaal andere activiteit en het zou een mooie wisselwerking kunnen zijn. Mensen die nu niet lezen of geen boeken kopen zouden hierdoor wel gestimuleerd kunnen worden en wellicht levert het meer traffic naar de boekhandels op. En het past binnen een van de thema's van de stichting: de literaire historie van Bussum levend houden." Zowel Wiersma als Hazenberg krijgt op Facebook bijval. Waar de één geen concurrentie ziet vindt een ander dat het echt niet kan zo dicht bij een boekhandel.

Overleg
Na alle commotie is er via mail contact geweest tussen Hazenberg en Wiersma, het is nu wachten op een echt gesprek. "Dat heeft vooraf niet plaatsgevonden, niet alle activiteiten van Pro Bussum worden van te voren met iedereen afgestemd. Het is tijdens de jaarlijkse presentatie wel aan de orde geweest", aldus Hanzenberg. Wel is er met de bibliotheek contact geweest en de plaatselijke Bruna was op de hoogte via het straatmanagersoverleg.
Verder ziet ze geen overlap met de minibiebs in het dorp. "Die hebben een andere functie en worden vooral door mensen in de straat gebruikt. De Bukbiek staat op een centrale plek."Het brengt reuring en we kunnen er activiteiten zoals voorleesmiddagen met kinderen aan koppelen."

Beja Cornelissen-Janssen werkt al 40 jaar bij Spant!

'De één wisselt van baan, ik van directie'

Beja samen met haar gezin op de rode loper.

BUSSUM - Beja Cornelissen-Janssen was op vrijdag 1 april precies 40 jaar in dienst bij theater en congrescentrum Spant! De in Bussum geboren en getogen jubilaris begon haar loopbaan bij de receptie en werkt nu op de afdeling financiële administratie.

Op de feestelijke dag werd ze samen met haar gezin thuis opgehaald met een limousine en kon ze op haar werk genieten van een diner in het theaterrestaurant en een show van de Ashton Brothers. De jubilaris krijgt terug op een ontzettende leuke avond. "Het was een leuke voorstelling en ontzettend leuk dat ik het samen met mijn gezin kon doen."

Zelf vindt ze het niet zo bijzonder dat ze 40 jaar in dienst is van Spant! Ze maakt er regelmatig ook een grapje over: "De één wisselt van baan, ik van directie." Volgens haar gebeurt er ook altijd wel wat. "Elke dag is er wel iets anders. Als je gewoon op kantoor zit is het saaier dan in een theater, denk ik. Ik loop regelmatig door het pand en wie wordt er nu elke dag verwelkomd door een portier!"

Kleuters maken verkeersplan

BUSSUM - Ouders en kleuters van de Katholieke Montessorischool (KMS) hebben de afgelopen maand gewerkt aan een verkeersplan rondom de locatie De Kwakers aan de Isaäc da Costalaan. De uitkomsten worden overhandigd aan de gemeente.

Het project 'Veilig naar de basisschool' bestond uit meerdere lessen die gegeven werden door betrokken ouders. Er waren buitenlessen en de wijkagent kwam naar school om samen met de kinderen na te denken over de verkeersveiligheid. Ook ouders werden betrokken en konden middels een vragenlijst aangeven waar zij knelpunten zagen.

De kleuters gingen met deze punten aan de slag en gebruikten stoepkrijt om de belijning aan te passen: hier moeten auto's parkeren en daar de bakfietsen en oversteken kan het best bij de naastgelegen Willem Bilderdijklaan. Een parkeervrije oversteekzone tegenover de ingang van het schoolplein werd ook in het plan meegenomen.

Alle kinderen ontvingen na afronding van het project een meedenkdiploma. De KMS is zeer tevreden met het ouderinitiatief en de mogelijkheid op verbetering van de verkeerssituatie.

Gooise Merenloop heeft 300 deelnemers

Drukte aan de start bij het Muiderslot. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Met een warm zonnetje en meer dan 300 deelnemers aan de start mag de Gooise Merenloop van zondag een succes genoemd worden.

Na het startschot door wethouder Marleen Sanderse trok de groep hardlopers vanaf het Muiderslot over de dijk naar Muiderberg en vervolgens door het Naarderbos. Daar was ook het wisselpunt voor de estafettelopers. De route ging verder door Naarden-Vesting en in Bussum was de finish. De hardlopers legden 16 kilometer af, een kilometer meer dan het doel was.

Zakkenrollers actief in dorp

BUSSUM - Zakkenrollers hebben afgelopen week enkele bezoekers van het dorpshart bestolen.

Een week geleden werd vlak voor het weekend aan de Nassaulaan een vrouw bestolen van haar portemonnee. Meteen na het weekend was het tot twee keer toe raak: een keer aan de Nassaulaan en even verderop op het Julianaplein. Er werden eveneens portemonnees gestolen. Agenten roepen op extra alert te zijn.

Subsidie op hulp in de huishouding

GOOISE MEREN - De Regio Gooi en Vechtstreek heeft maandag de aftrap gegeven voor een nieuw project genaamd Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), waarbij iedereen een gesubsidieerde huishoudelijke hulp kan inhuren.

Wie een schoonmaakhulp vindt via schoonthuis.nl krijgt een bijdrage in de kosten van de gemeente. Deze hulp is in dienst van de diverse (zorg)instanties die bij het project zijn aangesloten.

"Dat kan heel interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld zelf een hoge eigen bijdrage betalen voor huishoudelijke hulp", aldus wethouder Janny Bakker uit Huizen. "Ook mensen die vanuit de WMO hulp krijgen en iets meer willen, kunnen op schoonthuis.nl terecht."

Het project heeft als doel om werkgelegenheid te creëren voor huishoudelijke hulpen in de Gooi en Vechtstreek. Het project zal in ieder geval twee jaar lopen en wellicht langer. Er is een rijksbijdrage beschikbaar die het mogelijk maakt om korting te geven op het uurtarief. Die wordt langzaam afgebouwd, is de bedoeling.

13 / 32

15 / 32

Advertorial

Maatwerk door de levensfasemakelaar

NAARDEN – Bart de Jong is makelaar in Naarden en gespecialiseerd in begeleiding van mensen in de derde levensfase waarin belangrijke stappen gezet worden voor wonen in de toekomst. "Bewust omzeil ik de term 'ouderen' of 'senioren', want deze termen doen geen recht aan de mensen om wie het gaat."

Mensen in hun derde levensfase wonen vaak al jarenlang in een huis dat grote emotionele waarde voor hen heeft, los van de financiële waarde die in de woning besloten zit. Daarnaast gaat de gezondheidssituatie een rol spelen bij het woongenot en zijn er ook toekomstige financiële vooruitzichten om rekening mee te houden. Speciaal voor die mensen is levensfasemakelaar Bart de Jong dé partner om een eventuele volgende stap op de woningmarkt te begeleiden.

Vanuit zijn achtergrond als deskundige in verandermanagement begeleidt Bart de Jong zowel mensen die willen verhuizen als kinderen van ouders die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het complexe proces van afstemming van wensen en mogelijkheden vraagt veel tijd, begeleiding en aandacht van een makelaar. Bart de Jong: "Ik bied deze aandacht en neem alle tijd om de besluitvorming professioneel te begeleiden. Maatwerk is bij mij de standaard."

Bel Bart de Jong voor een afspraak voor een verblijvend kennismakingsgesprek: telefoonnummer 035 – 6214274. www.bartdejongmakelaardij.nl

Bart de Jong Makelaardij Prins Frederik Hendriklaan 12 1411GA Naarden 035-6214274

Foto: Jorien Bartelings

FIGUURCORRECTIE door CRYO-behandeling bij KLINIEK SANDERS

Wat u ook probeert, u krijgt dat buikje maar niet weg! Sporten, diëten: niets helpt. Maar vanaf nu hoeft u niet meer te wanhopen. Kliniek Sanders werkt met de nieuwste en meest effectieve methode op het gebied van figuurcorrectie.

Denk aan buik, bovenbenen, taille, heupen enz. Deze methode biedt een definitieve vetverwijdering d.m.v. het onderkoelen van onderhuidse vetcellen in combinatie met elektroforese. Dus geen naalden of snijden. De behandeling is geheel pijnloos en wordt uitgevoerd met de Coolipo Twin.

Foto: Jorien Bartelings

Hoe werkt de Cryo-behandeling

Vier speciale pads koelen de vetcellen precies in de zone waar u overtollig vet kwijt wilt raken. Hardnekkig vet zit in de bovenste laag vlak onder de huid. Het is nauwelijks doorbloed en daarom raakt men dit vet niet kwijt met training en gezonde voeding. Door een snelle afkoeling tot 4°C, in combinatie met de elektroforese, worden vetcellen selectief aangepakt. De vetcellen kristalliseren en vallen uiteen; deze worden afgevoerd via de natuurlijke weg.

De eerste resultaten zijn 1 à 2 maanden na de behandeling zichtbaar. Gemiddeld zijn 3 behandelingen nodig. Géén bijwerkingen en zeer veilig en effectief. Vetcellen zullen definitief verdwijnen. Prijs van 1 behandeling € 245,- en een kuur van 3 behandelingen € 649,- i.p.v. € 735,-.

Kliniek Sanders

De behandelingen bij Kliniek Sanders worden uitgevoerd door Angela en Emmy Sanders. De tweelingzussen zijn beiden gediplomeerd verpleegkundige met jarenlange ervaring in de gezondheidszorg evenals in de cosmetische zorg.

Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via telefoonnummer 035-6835780.

Of kijk voor meer informatie op www.klinieksanders.nl.

Kliniek Sanders, De Nieuwe Vaart 28, 1401GR Bussum. www.klinieksanders.nl.

overnemen uit Huizen

17 / 32

Foto: Jorien Bartelings

Van Hellemond Sport bestaat 80 jaar! Met het grootste aanbod van het Gooi biedt Van Hellemond Sport het meest diverse aanbod aan. Met drie locaties (twee in Hilversum en de oudste in Naarden) kan Van Hellemond Sport met trots zeggen dat persoonlijke begeleiding hoog in het vaandel staat. U bent geen nummer, maar een onderdeel van de sportschool. Met drie generaties (en de vierde in opwachting), ooit begonnen als boksschool in Hilversum, zijn we doorgegroeid in meerdere facetten van het budo: van judo en karate tot kickboksen en tuimeljudo voor de kleintjes tot 4 jaar oud! Zelfs leden van het koningshuis hebben gejudood onder leiding van Van Hellemond Sport.

Ook zijn er meerdere wereldkampioenen die lesgeven bij Van Hellemond Sport, o.a. Ruben Assman, wereldkampioen jiujitsu die op vrijdag avond vanaf 18.45 uur aanwezig is op locatie in Naarden, en Donald Berner, die op meerdere dagen in de week verschillende kickbokslessen en zelfs personal training verzorgt.
Kortom, heb je altijd willen trainen onder leiding van een echte wereldkampioen? Dat kan alleen bij Van Hellemond Sport in Naarden!

Natuurlijk biedt Van Hellemond Sport ook het nieuwste aanbod aan op het gebied van groepslessen. Van zumba en bodypump tot (power)yoga en smallgrouptrainingen. Denk hierbij aan bootcamp (buiten) tot circuittraining (binnen). En er is een fysiotherapeut aanwezig voor GRATIS sportmedisch advies. (STTC)

Voor meer informatie over Van Hellemond Sport kunt u bellen met 035 - 694 37 35 of mailen naarinfo@hellemond.nl. Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 08.00 tot 15.00 uur.

Van Hellemond Sport: persoonlijke aandacht sinds 1936, de familiesportschool van het Gooi!

Van Hellemond Sport Naarden
Amersfoortsestraatweg 10A
1411 HC Naarden
035 - 694 37 35
info@hellemond.nl / www.hellemond.nl

Foto: Ingrid Handjes

Kunstgras kent vele toepassingen

Gooisch Kunstgras is dé specialist in de verkoop en aanleg van kunstgras. Het gerenommeerde bedrijf levert kunstgras aan particulieren en bedrijven.

Kunstgras is nauwelijks van echt gras te onderscheiden dankzij hoogwaardige materialen en kleurstelling. Het grote voordeel van kunstgras is dat het bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het is ideaal voor kinderen om op te spelen. Kunstgras kent vele toepassingen: van speelgazon tot golfgreen. Minder bekend is het gebruik van kunstgras in de woning. Om die reden zijn er vele frisse en trendy kleuren leverbaar. Ook is kunstgras ideaal voor het balkon.

Foto: Ingrid Handjes

Gooisch Kunstgras beschikt over een grote showtuin in 's-Graveland die op afspraak bezocht kan worden. Meer info over kunstgras en alle mogelijke toepassingen? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met Gooisch Kunstgras via 06-33317532 of 035-6944773. Meer info over kunstgras en de vele toepassingen is te vinden op www.gooischkunstgras.nl.

overnemen uit Huizen

19 / 32

Foto gevel!!!

Masters Hairdesign V.O.F. is al 34 jaar actief in Bussum.

Masters Hairdesign V.O.F is al 34 jaar een begrip in Bussum.

Al jaren wijden Charles en Lotte zich met veel plezier aan het kappersvak.

Ze volgen de mode op de voet en zijn vernieuwend bezig.

Naast de zoektocht naar het werken met zo veel mogelijk natuurlijke stoffen bekwaamt Lotte Stomphorst zich verder in het kappersvak.

Lotte is een van de jongste kapsters in Nederland die zich master colorist mag noemen.

Deze specialisatie heeft met alle haarkleuringen van het hoogste niveau te maken.

Nog enkele weken studeren en Lotte mag zich ook haarwerkspecialist noemen en zullen we haarwerken (pruiken en haarstukken) in de eigen salon in privésfeer aanmeten.

Heeft u moeite met vlechten of eigen haar makkelijk opsteken?

Wij geven info-avonden om u de eenvoudige technieken bij te brengen.

Heeft u doordeweeks geen tijd voor de kapper dan kunt u op de donderdagavond bij ons terecht.

Alle info vind u op www.mastershairdesign.nl.

Masters Hairdesign V.O.F.

Havenstraat 37A 035-6980469

mastershairdesign@hetnet.nl

Foto: Ingrid Handjes

is dezelfde tekst als in de najaarsspecial 2015 BussumsNieuws/NaarderNieuws

21 / 32

Met een goed gevoel de zomer in: dat kan met EMS-training.

Twee maanden geleden is initiatiefneemster Esther van der Land onder de naam Impulz-Studio op locaties in Weesp en Bussum begonnen met het aanbieden van EMS-training. Met EMS-training wordt in korte tijd het hele lichaam zeer effectief en veilig getraind. Bij Impulz-studio is dit in een kleinschalige opzet met maximaal twee deelnemers tegelijkertijd onder begeleiding van een gediplomeerd personal trainer. Het directe effect van EMS is strakker in je vel komen te zitten, dat spieren sterker en contouren van de spiergroepen beter zichtbaar worden. Ideaal voor de komende zomer om een kuurtje van 12x 20 minuten nog even af te werken voor de optimale beachlook of een maatje minder. Hoe gaat het dan in zijn werk? Met gebruik van geleidende onderkleding worden via een speciaal pak impulsen gestuurd naar alle dieper gelegen spieren tijdens een serie eenvoudige oefeningen. Op de vraag of EMS-training doet wat het belooft, antwoordt Esther van der Land: "Het effect is inderdaad boven verwachting. Of dat nu mensen zijn die al jaren sporten of mensen die juist nu in beweging willen komen: binnen enkele weken zie je de juiste vormen terugkomen. Ook het vetpercentage loopt goed terug. Ik durf dus echt te beweren dat EMS-training, zonder belasting op de gewrichten, een uitstekende manier is om een goed resultaat te boeken. En dat het resultaat voor iedereen bereikbaar is."

Als voorjaarsaanbieding biedt Impulz-Studio nieuwsgierige lezers een kennismakingsles aan voor 10 euro, inclusief bruikleen onderkleding. Meld je aan via info@impulz-studio.nl en vermeld in de kopregel 'Summerproof'. Laat je naam en telefoonnummer achter om een geschikte datum en een geschikt tijdstip met je door te spreken. Impulz-Studio is open voor mannen en vrouwen. Tip: vraag naar de verschillende voordelige aanbiedingspakketten om samen te komen trainen.

Dezelfde tekst als de najaarsspecial BussumsNieuws 2015

22 / 32

Sterker SDO vergeet toe te slaan

Bussumers komen tekort tegen De Meern

SDO-speler Dino van Essen kreeg op het laatste moment een mega-kans. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Voetballend was het elftal sterker, maar de voetballers van SDO hebben afgelopen weekend geen zege kunnen boeken tegen het wat hoger geklasseerde De Meern. De Bussumers kregen enkele kansen, maar stapten met 0-0 van het veld, een punt waar de Bussumse hoofdklasser geen stap verder mee komt.

Voor de rust kende het duel amper hoogtepunten. SDO startte aftastend en zag dat De Meern sterker was, maar halverwege de eerste helft waren de teams alweer even sterk. Er waren wat kansjes over en weer, maar die werden niet benut.

Na de rust zette SDO wat aan en voerde de boventoon. De Bussumers kregen een paar goede kansen om op een terechte voorsprong te komen, maar het ontbrak de ploeg aan daadkracht. De allergrootste kans kwam op het allerlaatste moment van SDO-speler Dino van Essen. De geblesseerde Bussumer kwam alleen voor het doel, maar schoot de bal over. Daardoor moest SDO genoegen nemen met een punt.

Voetbalsters lang sterk, maar toch ten onder tegen Velsen

SDO staat na afgelopen weekend nog steeds op een elfde plaats. De Bussumers hadden het geluk dat de concurrenten onderaan het klassement eveneens punten verspeelden. De voorsprong op de twaalfde plaats bedraagt voor SDO daardoor nu 3 punten.

De Bussumse hoofdklasser heeft na afgelopen weekend nog 5 duels te gaan: 3 tegen de sterkere ploegen van het klassement, de rest tegen de concurrenten. Komend weekend treft SDO het als zesde geklasseerde ADO'20, een week later wacht concurrent Nieuwerkerk. SDO speelt verder nog tegen concurrent SV Nieuw Utrecht, De Dijk en Quick. Voor de laatste twee teams staan de play-offs nog op het spel.

Voetbalsters ten onder
Lang speelden de voetbalsters van SDO afgelopen weekend sterk tegen Velsen, de nummer twee van het klassement. Er werd geknokt voor de punten, maar SDO verloor met 2-1 en stond alsnog met lege handen. Een zure nederlaag op jacht naar klassebehoud.

Het lukte SDO lang goed om Velsen-topscoorder Rona Mostert af te stoppen, maar het verzet bleek na een half uur toch gebroken. Mostert zette haar ploeg met een harde knal op voorsprong. Vlak daarna werd het zelfs 2-0 voor Velsen.

Voor SDO krulde Susanne Veldhuisen nog een corner rechtstreeks achter de keepster van de tegenstander. SDO probeerde daarna nog een tweede treffer te forceren, maar kon geen goal meer maken en verloor.

Forse dreun voor Bussumse hockeyers: dames haken af, zure nederlaag heren

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een forse klap voor de hockeysters van Gooische. De dames verloren afgelopen weekend voor de tweede achtereenvolgende week en haken vooralsnog af aan kop. Deze keer was het GCHC dat Gooische versloeg: 3-4.

Dat de Bussumers verloren kwam vooral doordat het team met te veel angst speelde en met name voor rust geen kansen kon benutten. De tegenstander deed dat beter en stond na de eerste helft al op voorsprong. Na de rust hockeyden de Bussumers beter dan de tegenstander, maar bleef een ommekeer achterwege. De hockeydames staan na afgelopen weekend derde.

De hockeyheren konden afgelopen weekend eveneens geen potten breken. De ploeg verloor met 3-6 van het lager geklasseerde HBS.

Foutjes doen voetballers BFC das om

BUSSUM - Vooral door een reeks foutjes hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen koploper AS'80. De Bussumers hoopten een puntje te pakken, maar leden een 3-1 nederlaag.

Dat BFC geen punten kon pakken, kwam vooral doordat de achterhoede slecht stond. Al snel kon AS'80 zonder al te veel problemen voor gevaar zorgen en op voorsprong komen. De Bussumers leken pas halverwege de eerste helft de rug een beetje te kunnen rechten. BFC kwam meer aan aanvallen toe, AS'80 had daar geen echt antwoord op. BFC kon echter geen doelpunten maken, waardoor de achterstand bleef staan.

Na de rust moest BFC al snel weer een tegentreffer toestaan. Na de treffer werd BFC weer beter dan de koploper. Na een half uur voetballen krulde Dico Knevel een hoekschop achter de Almeerse doelman, waardoor BFC kansen had om terug te komen. De Bussumers kregen nog meerdere kansen om een punt te pakken en leken daar ook recht op te hebben. AS'80 kon echter standhouden en scoorde nog een derde keer.

Tweede plaats voor HCAW

BUSSUM - De honkballers van HCAW hebben, twee weken voor de start van de hoofdklasse, de eerste grote test goed doorstaan. De Bussumse honkbalhoofdklasser was afgelopen weekend sterk op het Charles Urbanus-toernooi en werd knap tweede.

De Bussumers verloren alleen het eerste duel van het evenement tegen L&D Amsterdam Pirates. HCAW kwam met 3-7 een stuk tekort.

De twee dagen daarna was de ploeg wel sterk: zaterdag werd Vaessen Pioniers met 4-7 aan de kant gezet, zondag won HCAW met 2-1 van Corendon Kinheim.

Zege voor HC Naarden

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend de streekderby tegen Hilversum gewonnen: 0-1.

Het duel tussen de twee streekgenoten was lang erg spannend. Hoewel er wel kansen waren duurde het tot het laatste kwartier voordat er gescoorde werd. HC Naarden had aan een doelpunt voldoende om Hilversum te verslaan.

SDO-aanvoerder naar Ajax

BUSSUM - SDO-aanvoerder Berry van 't Land vertrekt naar de amateurs van Ajax. Dat heeft de Bussumer de club laten weten.

De Bussumse voetballer moet de achterhoede van Ajax gaan versterken komend jaar.

Berry van 't Land speelde negen jaar voor het eerste elftal van SDO en maakte de opmars van de Bussumse club naar de hoofdklasse als aanvoerder mee. Van 't Land treft op sportpark De Toekomst een paar bekenden: een jaar geleden vertrok SDO-keeper Rolf Hazelaar eveneens naar Ajax en geboren Bussumer Jorg Smeets staat als hoofdcoach aan het roer van de Amsterdamse zaterdaghoofdklasser.

Eerste nederlaag AW

BUSSUM - Een week nadat het kampioenschap werd behaald heeft Allen Weerbaar haar eerste nederlaag geleden. De Bussumse voetballers verloren afgelopen weekend met 2-1 van VSC.

De nederlaag van de Bussumers kwam vooral doordat scherpte ontbrak. Allen Weerbaar gaf te veel weg.

De Bussumers hadden na het kampioenschap alleen nog het doel ongeslagen te blijven. Daar kan nu dus een streep doorheen.

NVC doet goede zaken

NAARDEN - NVC heeft goede zaken gedaan in de jacht naar klassebehoud. De Naarder tweedeklasser won afgelopen weekend met 1-4 van de nummer laatst VVA/Spartaan en nam daardoor wat verder afstand van de onderste plaatsen.

NVC speelde sterk tegen de Amsterdammers en kwam al snel op voorsprong. VVA/Spartaan kon de achterstand een keer goedmaken, maar zag de Naarders voor rust verder weglopen. Na de rust kende NVC geen problemen meer.

NVC staat nu 5 punten los van de onderste twee plaatsen. Deze ploegen degraderen rechtstreeks. NVC kan zelfs de play-offs nog ontlopen. De ploeg moet daarvoor nog een punt inlopen de komende weken.

25 / 32

Van vrijdag tot en met maandag staat de kermis in Bussum. Foto: Bob Awick

donderdag 7 april

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Iedereen is welkom om te komen spelen. Info tel: 035-6915346.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Iedere maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Over tai chi en effortless power

Soupurbe 20.00 uur

Door Hans Hasebos van Tai Chi Mingling. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

Info avond CBD

Hempie 20.00 uur

Leer alles over CBD. Deelname is gratis. Aanmelden via mail: info@hempie.nl.

Mindfulness

Bussum 20.00 uur

Cursus van 8 keer. Groepjes van maximaal 7 personen. Tijd: van 20.00-22.00 uur Kosten: € 195,-. Aanmelden via www.atma-coaching.nl of bel 06-16380595.

vrijdag 8 april

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden. Geïnteresseerden s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Kermis

Brinklaan 12.00 uur

Start van de kermis. Met vele attracties op het plein voor het gemeentehuis. De kermis is van vrijdag tot en met maandag. Het is maandag familiedag.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Elke vrijdagmiddag speelt een kleine groep oude liedjes van vroeger.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag. Ook kinderen zijn hier welkom en kunnen met de aanwezige ouderen een spelletje komen doen.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een theesessie met een praatje en een spelletje en een drankje. Info tel. 035-6918829.

zaterdag 9 april

Rommelmarkt in de V.E.G. Bussum

Kerkgebouw Vrije Evangelische Gemeente Bussum 9.30 uur

De Vrije Evangellische Gemeente Bussum houdt rommelmarkt in de kerk aan de Dr. Fred. van Eedenweg/hoek Oud Bussumerweg in Bussum. De opbrengst is bestemd voor restauratiewerkzaamheden aan de toren.

Repair Café Bussum

Denksportcentrum Bussum 10.00 tot 13.00 uur

Bezoekers zijn welkom om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, huisraad en huishoudelijke apparaten. Fietsen en kleine elektronica zijn daarnaast ook welkom. Entree is zoals altijd gratis. Kijk op www.repaircafebussum.nl voor meer informatie. Adres: Nieuwe Englaan 6 in Bussum.

Demo Florascent bio parfums

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Een 100% pure parfum die lekker (lang) ruikt? Bestaat dat? Welke geur past bij jou? Florascent-specialiste Simone geeft antwoord en advies. Reserveren: 035-691 08 83.

zaterdag 9 april en zondag 10 april

Trance Mediumschap

Nimis 10.00 uur

Mark Falconer Atlee helpt cursisten hoe ze in contact kunnen komen met gidsen en dierbaren in de Spirituele Wereld. Opgave: 035-6420307.

zaterdag 9 april tot zaterdag 30 april

Expositie bij Kunsthandel Dekker

Kunsthandel Dekker 16.00 uur

Expositie van diverse schilderijen, op linnen en natuurlijk hout. Het werk van Marieke de Jong is te bezichtigen tijdens reguliere openingstijden.

zondag 10 april

Pianofestival

Concertzaal Arsenaal-Events 12.00 uur

De Gooische Muziekschool houdt voor de tiende keer het Pianofestival in de concertzaal van Arsenaal-Events, Kooltjesbuurt 1 in Naarden. Het jubileumconcert is met medewerking van de internationaal bekende pianiste Daria van den Bercken en presentatie is in handen van Aukelien van Hoytema. Er worden drie series gehouden, om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Toegang is gratis.

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Op deze middag zal een mooie dvd worden vertoond op groot scherm. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-.

maandag 11 april

Yoga

WOC Spieghelwijck 9.15 uur

Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Info tel. 0294-880155.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Het ANBO Seniorencafé waar ook niet-leden welkom zijn. De consumpties zijn voor eigen rekening. Deze keer is er ook boekenruil.

Yoga op een stoel

Nimis 11.00 uur

Werk op een ontspannen manier aan het evenwicht tussen lichaam en geest met oefeningen. Gratis eerste proefles. Bel voor opgave: 035-6420307.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Geniet van een vers bereide maaltijd. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Levenstestament

Bibliotheek Gooi en Meer Naarden 20.00 uur

Kandidaat-notaris mr. Denise Gude geeft uitleg en beantwoordt vragen. Entree € 5,- Kaartjes verkrijgbaar aan de balie bij de bieb in Naarden of via de website www.bibliotheekgooienmeer.nl.

dinsdag 12 april

Handwerkclub

Nimis

Nadere informatie over handwerken bij Rita Beun - Kroonenburg. Telefoon: 035-6940538.

Info scootmobiel

De Palmpit 10.00 uur

Gijs van Schaik van Mango Mobility geeft uitleg over het veilig gebruik van de scootmobiel en geeft aansluitend buiten een demonstratie. Daarna kan men zelf een aantal moeilijke situaties oefenen. Toegang is gratis.

Inloopspreekuur Slechtziend!

Gooi en Meer bibliotheek Bussum 10.30 tot 12.30 uur

Visio geeft mensen met een visuele beperking en/of hun familieleden informatie over hulpmiddelen bij het lezen.

woensdag 13 april

ANBO museumbezoek

Nimis

Bezoek aan Allard Piersonmuseum te Amsterdam met het thema Verborgen schatten. Info: 035- 6945850.

C'est La Vie-Huis zoekt vrijwilligers

Bibliotheek Bussum 9.30 uur

Bijna-thuis huis zoekt vrijwilligers. Er wordt gezocht naar mensen die zorgzaam en flexibel zijn, goed kunnen luisteren en samenwerken. Aanmelden via: info@cestlavie-huis.nl.

Fietstocht met Bellefleur

WOC Bellefleur 12.00 uur

Fietstocht van maximaal 35 kilometer. Neem zelf een lunchpakket en drinken mee. Er is een stop voor koffie. Inlichtingen: Gré Poort. Telefoonnummer: 035-6951686.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Samen kaarten, puzzelen en kletsen.

Koor zoekt leden

BussumRemonstrantse kerk
20.00 uur

Koor in ‘t Gooi is op zoek naar tenoren. Het repertoire bestaat uit vierstemmige liederen vanaf de tijd van de renaissance tot hedendaagse koormuziek. De repetities van het koor zijn op woensdagavond aan de Koningslaan 2. Meer info: www.koorintgooi.nl of e-mail romguttinger@casema.nl.

Concert Novalis Duo

Christoforuskerk 20.00 uur

De violisten Cornelia en Jürgen Schwab uit München vormen het Novalis Duo. Zij laten werken horen van Haydn, Schubert, Sibelius, Rolla en Martinu. Concert in de Christoforuskerk aan de Veldweg 4 in Bussum.

Filmhuis Bussum

'Tanna'.

In AN ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap rond verleidelijk voedsel. KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller. ANOMALISA is een komisch liefdesverhaal, naar toneelwerk van Kaufman (ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND). Oscarwinnende thriller ROOM volgt een jonge moeder, opgesloten met haar zoon.
Broeierige zomerthriller A BIGGER SPLASH. JANIS: LITTLE GIRL BLUE portretteert rock- en blueszangeres Janis Joplin. IK WIL GELUKKIG ZIJN portretteert van Fien de la Mar. LES INNOCENTES verbeeldt het angstige bestaan van nonnen in een Pools klooster aan het einde van WO-II. Docudrama EXPERIMENTER volgt Milgram met zijn verontrustende gehoorzaamheidsexperimenten uit de jaren 60. HAIL, CAESAR!, de nieuwste komedie van de Coen Brothers, viert het Hollywood van de jaren vijftig. TANNA schildert een jonge liefde en oude tradities op een exotisch eiland. In LAND OF MINE moeten jonge Duitse soldaten duizenden landmijnen ruimen. Publieksprijswinnaar IFFR. DANIELE GATTI – OUVERTURE VOOR EEN DIRIGENT volgt de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. LES ENFANTS DU PARADIS en DUST IN THE WIND, toegelicht door Bruce Gray. FAMILIEFILMS: WOEZEL & PIP OP ZOEK NAAR DE SLODDERVOS! en OPERATIE NOORDPOOL.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof, zoekt vrijwilligers voor 1 à 2 x per maand bij diverse activiteiten voor mensen met dementie. (10145)
*WOC Spieghelwijck zoekt een vrijwilliger die 1 x in de 7-8 weken op de maandag van 14.00-15.00 uur de vergadering van de gastvrouwen wil notuleren. (10151)
*Goois Natuurreservaat zoekt iemand die het leuk vindt om 1 ochtend in de week in groepsverband de handen uit de mouwen te steken bij het onderhoud van bos en heide. (10194)
*WOC Spieghelwijck, zoekt vrijwilligers om de beheercommissie te helpen met het organiseren van activiteiten voor 1 à 2 uur per week. (10152)

'Daria werkt mee en zij is een inspiratiebron voor onze pianisten'

Pianofestival biedt al tien jaar een extra podium voor pianoleerlingen

De leerlingen oefenen druk voor het Pianofestival op zondag 10 april. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - De piano als het stralende middelpunt. Al tien jaar lang kiest de Gooise Muziekschool hiervoor met een speciale middag op het Pianofestival. Dit jaar pakken ze uit vanwege het jubileum en begeleidt toppianiste Daria van den Bercken de jonge talenten op het podium.

Dit jaar is de Gooise Muziekschool voor het eerst de samenwerking aangegaan met de Robert Bruinsma Stichting uit Naarden. Deze nieuwe stichting wil pianotalent stimuleren en is bezig de Andreaskerk hier geschikt voor te maken. Nu hebben ze het jubileumconcert financieel mede mogelijk gemaakt en konden ze Daria van den Bercken uitnodigen. "De aftrap van een mooie samenwerking," aldus de organisatie.

Er zullen zondag 60 leerlingen optreden bij Arsenaal Events

Robert Bruinsma Stichting steunt het festival

Extra podium
Achter de schermen zijn het Coen en Marieke Schimmel (broer en zus) van de Gooise Muziekschool die hard hebben gewerkt aan het programma voor zondag 10 april. Marieke is hoofd van de pianoafdeling en is docente basisvorming. "Ons idee is altijd om de pianoleerlingen een extra podium te geven naast onze reguliere voorspeelavonden."

Marieke kende Hankie Bruinsma, de voorzitter van de Robert Bruinsma Stichting, en zij kende op haar beurt Daria weer goed. En zo komt het dat de top-pianiste nu haar medewerking verleent aan het bijzondere jubileumconcert. "Ze zei: ik ga jullie ondersteunen. Niet alleen door op te treden, maar ook door te oefenen met de leerlingen en samen op te treden. We hebben hiervoor vier leerlingen geselecteerd die al op een mooi niveau kunnen spelen."

Arsenaal Events
In totaal zullen 60 beginnende en gevorderde leerlingen / studenten een concert geven in de concertzaal van Arsenaal Events. Zakelijk directeur Coen Schimmel: "Hoogtepunt tijdens de drie series zullen de quatre-mains (vier handen)-uitvoeringen zijn door leerlingen met Daria van den Bercken. Een heel mooie ervaring voor deze pianisten om met een professional samen te spelen."

De quatre-mains-optredens zullen worden afgewisseld met enkele solo-optredens van leerlingen en van Van den Bercken. Marieke vult aan: "Voor onze studenten in de leeftijd van 10 tot 18 jaar is dit zeker een uitdaging. Ze weten ook dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Daarnaast doen nog twee leerlingen C-examen en zullen ze met een ander instrument erbij optreden. Het wordt erg afwisselend. Daria zal ook een inleiding verzorgen bij het stuk dat ze speelt van Händel. Zij is een inspiratiebron voor onze jonge pianisten."

Inspiratie
Marieke vertelt dat het belangrijk is om inspiratie op te doen en te vernieuwen. "We zijn altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen. We bieden jonge kinderen vanaf 5 jaar bijvoorbeeld een programma met poppen, spelletjes en verhaaltjes op de piano.
En de recent gestarte volwassenen samenspelcursus is een enorm succes. Veel volwassenen hebben toch een stille wens om iets met muziek te doen. We zijn nu bijna zover dat we ook deze volwassen pianisten kunnen laten optreden."

Muziek en schilderen om creativiteit te bevorderen

Leerlingen van St. Vitusschool maken schilderijen 'op hun gehoor'

Veel kinderen kozen voor de kleur blauw op basis van wat ze gehoord hadden. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Eerst luisteren naar een klassiek muziekstuk en vervolgens schilderen wat je hebt gehoord: een uitdagende opdracht voor veel kinderen van groep zeven van de St. Vitusschool. Toch gingen ze, op een enkeling na, enthousiast aan de slag. Het is onderdeel van het muziekproject dat Muziekvereniging Het Gooi samen met Kunstkring Artes heeft opgezet.

De Bussumse basisschool is de eerste school in Bussum waar op deze manier meer aandacht aan muziek wordt gegeven. "Het is een uitprobeersel", legt Machteld Thiene, een van de vrijwilligers van de muziekvereniging, uit. Het maakt deel uit van een groter project om de muziekontwikkeling en creativiteit bij leerlingen in de basisschoolleeftijd te stimuleren. "Muziekmaken heeft met opvoeding te maken, je leert iets waarvoor je moet oefenen", licht Thiene het belang van muzieklessen toe.

Ondertussen zijn de kinderen in de klas druk bezig met overleggen en schilderen. "Ik vond het niet zo heel gezellig klinken; sommige stukken wel, maar ook stukken niet", zegt de 11-jarige Romy. Ze vertelt wat ze gaat schilderen: "Eerst een kasteel met mooie kleuren, maar daarna gebeurt er iets naars." Ze heeft de emotie van het muziekstuk Noah's Ark goed opgepikt, vertelt leerkracht Linda Hendriks later op de gang. Ze vindt sowieso dat de leerlingen enthousiast meedoen, ondanks dat het wel wat vraagt van de leerlingen. "Het is een open opdracht", legt ze uit. "Het boort andere vaardigheden aan in plaats van enkel de cognitieve kant. Je ziet zo een andere kant van de leerlingen en dat is heel leuk."

'Ik vond sommige stukken niet zo heel gezellig klinken'

Aandacht voor muziek
De St. Vitusschool was direct enthousiast over het project. De vakdocenten muziek werden ook daar wegbezuinigd, maar dat weerhoudt de school er niet van om veel aandacht aan muziek te besteden. "Het is een vast onderdeel in het lesprogramma", aldus Hendriks. Het vak is verplicht, maar voor de invulling worden de leerkrachten redelijk vrij gelaten. "Veel van onze leerkrachten hebben muziek als hobby. De een speelt in een band, de ander speelt gitaar of zingt opera. Muziek komt eigenlijk automatisch onze school binnen." Muziekonderwijs op school staat weer volop in de belangstelling sinds minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekendmaakte meer te willen investeren in muzieklessen op school. Hoe dat precies voor de scholen uit gaat pakken is nog niet bekend.

De schilderijen van de leerlingen zijn te bewonderen op 17 april bij Theater Spant! tijdens een optreden van de muziekvereniging.

Leeuwarder Courant van 20 maart 1957.

Mevrouw Mispelblom Beijer was in de jaren '50 een bekende en opvallende verschijning in Bussum.

Zij woonde vanaf 1909 samen met haar echtgenoot A.J. Mispelblom Beijer in Villa Eykenrode. Het huwelijk strandde. Daarna woonde Maria achtereenvolgens in de Rostocklaan, J.H. van 't Hoffweg, op het Wilhelminaplantsoen, de Landstraat, Pension Benjamin Franklin, de Prinsenstraat en tot slot in één van de krotwoningen aan de Veldweg.

Leidse Courant van 12 maart 1957.
De krotten aan de Veldweg.

Haar liefde voor dieren was grenzeloos. In 1920 werd ze, samen met veearts H. ter Beek uit Naarden, benoemd tot bestuurslid van de 'Gooische afdeeling der Vereeniging tot bescherming van dieren'. Samen met Ter Beek vatte zij in 1922 het plan op voor de oprichting van een 'dieren-asyl'. Ze gaf lezingen voor de radio en de Nederlandsche Vereeniging van Huisvrouwen.

Financieel ging het steeds verder bergafwaarts met Maria. In ruil voor diensten en voedsel schilderde ze leveranciers, mensen die haar hielpen, hun familie en hun huizen.

Rob Rector (78), zoon van het artiestenechtpaar Nellie en Dick, kent haar uit de beginjaren '50. Zijn moeder had Maria een keer uit medelijden van straat geplukt en een kopje thee aangeboden. In ruil voor de daarna ontstane vriendschap paste Maria op als de ouders moesten optreden en schilderde ze de kinderen. Rob kreeg tekenles bij haar 'thuis'. Via de kerk had Maria tijdelijk onderdak gekregen in Pension Benjamin Franklin aan de Vlietlaan. Rob verkeerde in de veronderstelling dat het hele huis van haar was.

Maria voerde tot ontsteltenis van de pensionhouders daar zelfs de ratten. Misschien dat ze daarom moest vertrekken. Naar de Veldweg.

Op 12 februari 1957 bracht de politie haar 13 (!) honden (plus een kat en doos vol muizen) naar het asiel, waar de dieren diezelfde dag nog werden afgemaakt. Maria's dierenarts, F.J. ter Beek, was niet geraadpleegd. Er verschenen ingezonden stukken in Bussumsche Courant. 'Het drama aan de Veldweg' werd ook landelijk en internationaal nieuws.

Op eerste Kerstdag 1957 overleed Maria Louise in 's-Hertogenbosch. Volgens overlevering was ze daar, zwaar verwaarloosd, naar toe gebracht. Een flinke wasbeurt in het Brabantse ziekenhuis zou haar de genadeklap hebben gegeven.

Margreet de Broekert

Bronnen: Stads- en Streek-

archief Naarden (woonkaarten, Bussumsche Couranten)

Leidse Courant (1957), Gooi en Eemlander (1957)

Naschrift

Weet u meer over deze vrouw of heeft u ook een schilderij van haar, meen dan graag contact met ons op.

Naarden heeft nu ook een eigen Repair Café

Reparaties in de Schakel

Een drukte van belang. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een groot succes met ruim 70 bezoekers en 48 ingebrachte reparaties: zo kijken de vrijwilligers van Wijkpost de Schakel terug op het allereerste Repair Café Naarden. Wethouders Marleen Sanderse en Gerben Struik kwamen ook een kijkje nemen.

Struik was ook meteen de 'eerste klant' met een knuffel van een van zijn kinderen. Die miste een pootje. Verder waren er opvallend veel elektrische apparaten waar de 12 zogenaamde 'repairders' zich op konden storten. Samen hebben ze zaterdag van de 48 ingebrachte reparaties er zeker 30 kunnen oplossen.

Ondanks dat het een groot succes was laat de voorzitter van de Wijkpost wel weten dat ze het dit eerste jaar wel voorzichtig aan doen. "Het is een heel georganiseer en dit jaar hebben we nog niet zo veel data gepland. Maar volgend jaar willen we de frequentie wel omhoog brengen." Het eerstvolgende Repair Café is op 2 juli, wederom in de Schakel.

'Onze samenwerking is gezellig en praktisch'

Foto: Yvette de Vries

BUSSUM - Ruim een jaar zit Yvonne met haar winkel Your Selection in tweedehands kleding aan de Brinklaan en ze heeft in die tijd heel wat andere tweedehands zaken zien verdwijnen. Haar diverse aanbod van dames-, heren- en kinderkleding is volgens haar wel een goede formule.

Sinds een aantal weken heeft ze gezelschap gekregen van een andere onderneemster: Marion Fournituren, die voorheen aan de Poststraat in Bussum gevestigd was. "Gezellig en praktisch", is de reactie van beide dames. "We zijn zo elkaars achtervang." Het hoekje met de fournituren, breiwol en borduurwerken is lekker kleurrijk en Marion speelt met haar collectie in op de trends van dit jaar. "Er worden veel babydekentjes, knuffels en stola's gehaakt en gebreid." Yvonne selecteert de kleding vooral op kwaliteit en deels op merk. Kleding van de grotere ketens zul je niet in haar rekken vinden, of er moet iets heel bijzonders en leuks tussen zitten. Dat ze in feite een jaar achterlopen op wat nu in de mode is ziet Yvonne vooral als een voordeel. "We krijgen veel klanten die iets aparts zoeken en dat in andere winkels juist niet kunnen vinden."

OnGuard Holding B.V., gevestigd in Kasteel Nederhorst, zoekt per direct een oproepkracht catering om de lunch te verzorgen van haar medewerkers. Werktijden van 10.00 tot 14.00 uur. Voor meer informatie bel 0294 – 25 66 66.

VLIETLAAN FASHION - MODE VOOR DE VOLLERE VROUW. LEUKE COLLECTIE IN DE MAAT 42 T/M 56 VAN DIVERSE MERKEN. KIJK OP ONZE FB-PAGINA OF WEBSITE WWW.VLIETLAANFASHION.NL VOOR ALLE INFO. U BENT VAN HARTE WELKOM

FOURNITUREN- HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM, ENTREE AAN DE BRINKLAAN T/O DE WIBRA. U KUNT OOK TERECHT VOOR REPARATIES NAAI/LOCKMACHINES, 20% KORTING OP ALLE KATIA BREIGARENS. MAAN- EN DINSDAG ZIJN WIJ GESLOTEN.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Veelzijdige collega gezocht bij FotoVakPrint Naarden. Het printen van foto's op de Fuji en de Epson, foto's inlijsten, orders verwerken van de webshop, administratie bijhouden van de lopende en afgewerkte orders van de webshop, het ontvangen van klanten, klanten op de hoogte houden van de lopende orders, nieuwe klanten aantrekken voor FotoVakPrint Naarden, bezoek van beurzen en meedoen aan trainingen om je kennis te vergroten in je vak. Enige kennis van Adobe Fotoshop en Illustrator is een pré. Daarnaast zelfstandig, flexibel, creatief en zakelijk ingesteld. Interesse? Mail je motivatie en CV met foto naar fotovak
printnaarden@ziggo.nl

Woningontruiming na overlijden? www.zwartblok.nl
035-6224216 / 06-50435378

Te huur in Bussum: HOBBY- EN/OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval, met verwarming, wastafel en gez. toilet. Huur
€ 122,- p/m. Info 06-10397243

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Garageverkoop door verhuizing. Huisraad te koop op zat. 9-4 van 11-14 uur op de A. Frankl. 132 Bussum

Rust, ruimte, relaxen etc. Kom maar eens langs op haven Spiegelzicht te Nederhorst den Berg. www.spiegelzicht.nl

Gediplomeerd pedicure aan huis. € 27 French Pedicure €24 ook 's avonds en zaterdags. 035-7634737 of 06-26728721

Keratique, glas en beeldende kunst. OBJECT VAN DE WEEK: Elke week een nieuw object voor de helft van de prijs. weg is ook echt weg. Kapelstraat 8, Bussum. www.keratique.nl

Naaimachinereparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29. Tel: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum. Tel:
035-5339692

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis. W. Aleva. Tel.: 035-6982840

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.:
06-26984855.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring, met goed ref. Mevr. Anna 10 euro p/u. Tel.: 06-31081861

De zomer komt er weer aan, wilt u een Brazilian wax/sugaring (€ 25) bel dan gerust 06-34096663 of
kijk voor meer info op:
www.patriciaspedicure.nl

APPLE HULP NODIG? Vragen over uw MacBook, iMac, iPad, Apple-cursussen meer info:www.digiit.net Kees Vlaanderen tel: 06-34071112 De Apple specialist van 't Gooi.

Nette werkende man (45) zkt woning in Naarden-Bussum. >2 k., >60 m2 tot € 850,- T: 06-14190626

Lieve actieve oppas gevraagd voor 3 kinderen (8, 6 en 5 jaar) voor 2 middagen naschoolse opvang. Vragen en reacties naar: avvkdw@gmail.com

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Carlarump & friends beeldhouwexpositie op Fort Werk IV zaterdag 17 april van 5 tot 7.

Aanzitten: man 78 jr. zou graag in huiselijke kring 2-3-4- of 5 maal p.w. tegen vergoeding deelnemen aan eenvoudige/simpele warme maaltijd. Vr. gr. Paul 035-7852219