BussumsNieuws

4 maart 2015

BussumsNieuws 4 maart 2015


Plan voor appartementen op grasveld gewestgebouw

Zo moeten de appartementen straks worden. Foto: Bouwbedrijf Noordersluis

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt komen er appartementen op het stuk grond voor het Gewestkantoor aan de Brinklaan. Dat maakt de gemeente bekend. Er wordt vanavond een informatieavond gehouden over de plannen.

De grond voor het Gewestkantoor ligt nu nog braak, maar dat kan snel veranderen. Het Lelystadse bouwbedrijf Noordersluis heeft het plan om de grond te gaan bebouwen met appartementen. Er zouden 3 gebouwen moeten komen van 4 woonlagen. Al met al gaat het om 54 appartementen, verdeeld over de gebouwen. De bouw van de eerste twee appartementsgebouwen zou zonder problemen van start kunnen gaan. Als alles loopt zoals het moet lopen zou de bouw van de appartementsgebouwen volgend kwartaal aan kunnen vangen.

Er zouden 3 gebouwen moeten komen van 4 woonlagen

De gemeente Bussum hoeft alleen nog een vergunning te verlenen voor de bouw van de appartementen, het plan valt onder het bestemmingsplan. Alleen voor een derde gebouw moet het bestemmingsplan worden aangepast. De bouw daarvan zou het derde kwartaal van dit jaar van start kunnen gaan. Al met al zouden de appartementsgebouwen halverwege volgend jaar opgeleverd moeten worden. Tussendoor moet er meer bekend worden over de verhuur van de appartementen.
Voordat de gemeente de knoop doorhakt en de bouw van de appartementen toestaat, hoopt men eerst te horen hoe Bussumers over het plan denken. Er wordt vanavond om half zes een bewonersavond gehouden op het gemeentehuis. Om zes uur geeft bouwbedrijf Noordersluis een presentatie over de plannen voor de appartementen. Er wordt dan ook gesproken over de gevolgen van de bouw van de appartementen voor buurtbewoners, zoals eventuele parkeerproblemen.

Virus treft Wijzer

BUSSUM - Even paniek op het gemeentehuis gisteren toen bleek dat bestanden waren voorzien van een 'sleutel' door een Trojan-virus. De gemeente zegt dat de privacy van inwoners in geen geval in het geding is geweest.

De uitbraak vond plaats bij Wijzer, de uitvoeringsdienst Sociaal Domein van de gemeenten Naarden, Muiden en Bussum. "De uitbraak was geïsoleerd en was snel onder controle. Getroffen bestanden zijn via een back-up teruggezet", aldus de gemeente. Het virus was verstopt in een e-mail. Inmiddels is aangifte gedaan bij de Informatiebeveiligingsdienst (IBD).

Koopzondag goed verlopen

BUSSUM - Pro Bussum houdt een tevreden gevoel over aan koopzondag.

Afgelopen zondag werd er voor de tweede keer een grote koopzondag gehouden. Waar de eerste keer nog wat teleurstellend was, was het nu beter. Veel Bussumse ondernemers openden afgelopen weekend de deuren, ongeveer de helft meer dan de eerste keer. Daarnaast waren zo'n beetje alle horecazaken open en werden er goede zaken gedaan. Dat meldt Pro Bussum na onderzoek.

Pro Bussum laat weten dat de Bussumse ondernemers doorgaan met de gezamenlijke koopzondag op de eerste zondag van de maand. Volgende maand valt de eerste zondag op eerste paasdag. Daarom wordt de koopzondag een week eerder gehouden.

82,1

jaar oud wordt de gemiddelde Bussumer. Een vrouw wordt 83,9 en een man 79,9.

Het gebroken pistooltje

Soms kan een sieraad in één handbeweging veranderen in een waardeloos ding. Letterlijk. Zo ook met een vooroorlogs verzamelobject na gered te zijn van de container.

Dezelfde container waar ook die atlas uit kwam waar Bussumo in vermeld stond en dat tegenwoordig Busumbu schijnt te heten, hoewel ook Bussumba gemeld werd. Het luchtdrukpistool, want dat is het, oogde schamel, maar was bij nadere inspectie een topstuk. Helaas was de oude eigenaar zo zenuwachtig bij het laten zien van de werking ervan, dat de bovenste loop bij de korrel afbrak. Het wapen was op slag waardeloos. Het gaat hier om een vooroorlogs luchtdrukpistool (jaren 30) van het merk Webley & Scott mark 1, made in England. Die bovenste loop is eigenlijk dé loop waar de kogeltjes (diabolo's afgebeeld op de houten handgreep) ingaan, maar die ook als hefboom werkt om de luchtdruk tot stand te brengen. Juist bij die demonstratie ging het mis en brak die loop-hefboom precies onder de korrel, het richtpuntje voor aan de loop, af. Onherstelbaar, want de loop is niet tot nauwelijks te lassen i.v.m. de zogeheten trekken en velden, de groeven erin die ervoor zorgen dat het afgevuurde kogeltje keihard gaat ronddraaien en zo rechter op het doel af vliegt. Op Marktplaats was er toch grote belangstelling voor, maar dat plezier duurde maar kort. De 'bewakingsdienst' van Marktplaats had binnen 10 minuten het object weer verwijderd, want wapens mogen niet aangeboden worden. Ik heb het zeldzame tuig geruild tegen 4 cv-waterpompen. Om uit elkaar te halen. Het kan raar lopen.

Weerbericht

Overgang naar rustig, droog en vrij zacht voorjaarsweer
De lentemaand maart begon guur en geheel in stijl met maartse buien. Vanaf donderdag komt een Atlantisch hoog stilaan naderbij. Het lijkt erop dat we een tijdje onder de vleugels van dit luchtdrukmaximum komen te verkeren. Dat geeft zicht op een droge periode met kenmerkend vroeg voorjaarsachtig weer: vrij zacht in de middag met zonneschijn, maar nog koude nachten.

Donderdag en vrijdag
Donderdag neemt de wind in kracht af. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind. Er schuiven wolkenvelden over. Er is ook ruimte voor de zon. Het blijft droog. Vrijdag trekt er tijdelijk meer bewolking over. De kans op regen is klein. Af en toe schijnt de zon. 's Nachts daalt het kwik naar circa 1 graad met kans op nachtvorst. In de middag wordt het 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt droog weer verwacht met een mix van zonnige momenten en wolken. Ook zondag blijft het droog met kans op meer zonneschijn. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind. De nachtelijke temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt. Zaterdag overdag wordt het 10 à 11 graden. Zondag kan het met 13 graden voorjaarsachtig aanvoelen.

Weetje
De meteowinter van 2014-2015 was met gemiddeld 4.1 graden vrij zacht. Normaal is 3.4 graden. De winter van vorig jaar was met gemiddeld 6.0 graden extreem zacht. De afgelopen winter was vrij zonnig dankzij de zonnige februari. Totaal scheen de zon 225 uur tegen 195 normaal. De winter was tevens nat. Er viel circa 300 mm neerslag tegen 200 mm normaal.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Verhoeff; 19.30 u. Vesper pastoor C. Fabril; Naarderheem 10.30 u. pastor B.M.J. Nagel
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril; za. 07/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos; woe. 11/03 14.30 u. en 19.30 u. ds. J. Bos Biddag

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 07/03 17.00 u. Vesper; ma. 09/03 19.30 u. 3e Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 's morgens geen dienst; 15.00 u. intrededienst ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. P.B. de Groot; 17.00 u. ds. W. van den Hul; woe. 11/03 19.30 u ds. J. v.d. Meijden Bidstond
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. C.M. Geels
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.00 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 19.00 u. ds. P.A. Smit Praisedienst
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 12/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. prof. dr. E. Talstra

De naam 'villa 't Hoog' kom je in Bussum niet meer tegen. Wel de villa zelf, nu 'Oud Delta' geheten. Hoe kwam dat zo? In 1874 kreeg Naarden Bussum een treinstation. In de jaren daarvoor echter waren de heren Loman en Biegel al bezig om rijke Amsterdammers, die buiten wilden wonen, te helpen. Door bijvoorbeeld in de buurt van de beoogde treinhalte Naarden-Bussum een goedkoop stuk grond te kopen om een villa op te laten bouwen.

De huidige toegang Graaf Wichmanlaan 34.

Zo werd niet ver van het station een kavel van 6000 m2 gekocht, waar villa 't Hoog op gebouwd werd.

Detail van Verfraaiingskaart uit 1884 met linksboven villa ít Hoog, in het midden villa Voorzorg en rechtsonder de overweg bij wat nu de Gen. de la Reylaan heet.
De villa omstreeks 1930 met front richting Lindelaan.

In 1887 verhuisde J.H. Kruyt, uitgever, met zijn gezin (5 kinderen) van Amsterdam naar de prominente villa Voorzorg (nieuwe naam Wistaria) in de Lindelaan. Kruyt was in de jaren '70 en '80 directeur-uitgever van het blad De Heraut en dagblad De Standaard, de Anti-Revolutionaire krant van Abraham Kuyper.

Na zijn overlijden in 1898 verhuisde de weduwe naar de dicht daarbij liggende villa 't Hoog, die later de ingang en adres aan de Gr. Wichmanlaan kreeg.

In 1930 werd de villa gekocht door de Stichting Diakonessen-Arbeid die hier een klein ziekenhuis stichtte. Er werd een waskeuken, stookruimte en kolenkelder aangebouwd. In 1940 ging dit ziekenhuis over naar het nieuw-gebouwde Diakonessenhuis te Naarden.

In 1942 kocht huisarts C. Postma 't Hoog. Hij kon het pand echter niet betrekken omdat het door de Duitse bezetter werd gevorderd. Na de bevrijding maakte de Binnenlandse Strijdkrachten enige maanden van het pand gebruik.

Postma liet in 1945 het pand verbouwen en renoveren. Er kwam een nieuwe ingang, een praktijkruimte en kleine apotheek. Op de toegang (zie foto) liet hij in smeedijzer de naam 'Oud Delta' aanbrengen als herinnering aan de villa's 'Klein Delta' bij de Meerweg en 'Delta' bij de Brinklaan. Postma was behalve huisarts ook een kundig bioloog en micro-fotograaf. Van 1980-1982 vond een grondige renovatie en verbouwing plaats door architect Flip Wentink; het koetshuis werd met het huis verbonden en de villa is sindsdien bewoond door de familie Smits-Postma.

De eigenaar liet in 1985 op het noordelijk deel van het terrein een semi-bungalow bouwen die als toegangsweg de oorspronkelijke weg vanaf de Lindelaan kreeg. Aan het koetshuis kwam in 1989 een aanbouw.

Klaas Oosterom,

met dank aan Nel Krijnen

Afbeeldingen: archief HKB.

Michel Klein lijkt al bijna zeker van een zetel

Lijsttrekker ChristenUnie bij Provinciale Statenverkiezingen

Klein wil dat de provincie de regie neemt en het spoor verdiept aanlegt. Foto: Jessica de Jong

Verkiezingen

Op 18 maart kan iedereen naar de stembus. Er kan kan gestemd worden voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen.

BUSSUM - Bussumer Michel Klein (42) doet over twee weken, op 18 maart, mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Hij is lijsttrekker namens de ChristenUnie en gezien de trouwe christelijk achterban lijkt een zetel voor hem al bijna zeker. Bussumers kunnen Michel Klein kennen omdat hij voorheen raadslid was voor de gemeente Bussum. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen kwam hij echter net wat stemmen tekort voor een zetel. "Ik mis het politiek actief zijn wel", vertelt hij.

Dat Klein niet herkozen werd in de Bussumse raad was uiteraard een domper. Hij stortte zich op de eerstkomende verkiezingen voor Gooise Meren, komend najaar. Terwijl hij hier mee bezig was, werd hij benaderd met de vraag of hij zich niet kandidaat wilde stellen voor de provincie Noord-Holland. "Ze hebben mij echt overtuigd van hoe leuk de provincie is. Het is niet zo zichtbaar, maar gaat wel over belangrijke zaken. Stel dat je natuur belangrijk vindt, de provincie is degene die bepaalt waar woningen, wegen of bedrijventerreinen zich mogen vestigen."
Op een gegeven moment kreeg Klein te horen dat hij als lijsttrekker werd voorgedragen. Hij nam een weekje de tijd om te overwegen wat dit verzoek precies behelst. "Het is veel reizen, vergaderen en werkbezoeken afleggen." Een fikse tijdsinvestering dus voor de Bussumer, die thuis een vrouw en drie dochters heeft en vier dagen in de week werkt op de VU als universiteitsdocent en onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Uiteindelijk hakte hij de knoop door en nu stort hij zich vol overgave op zijn campagne.

Campagne
Hij doet mee aan debatten, bijvoorbeeld op 10 maart bij RTV Hilversum, bezoekt speciale projecten in de hele provincie en is druk met social media. "We hebben bijvoorbeeld een spotje op de heide in Bussum opgenomen", geeft hij als voorbeeld. Hij kwam ook op ludieke wijze in de landelijke aandacht nadat cabaretier Arjan Lubach een soort stemwijzer met enkel plaatjes van de kandidaten voor de provincie door mensen liet beoordelen. "Het werkt een beetje zoals Tinder, de datingapp. Mensen zien alleen je foto en bepalen direct of ze je wel of niet betrouwbaar vinden. Het is echt een grap, maar brengt de verkiezingen wel op een ludieke manier tot leven. De top drie van de ChristenUnie bestaat uit jonge mensen en wij scoorden hoog op de 'tinderstemwijzer'."

'Omzien naar je buren en een eerlijke economie vind ik belangrijk'

Inhoudelijk
"Ik geloof in God en geloof dat hij de wereld goed heeft bedoeld als een plek waar iedereen tot zijn recht kan komen. Omzien naar je buren en een eerlijke economie vind ik bijvoorbeeld belangrijke thema's." Michel Klein zal zich ook hard maken voor kwesties die mensen in het Gooi aangaan. Desgevraagd geeft hij voorbeelden. "Om te beginnen moet de provincie meer de regie nemen bij de aanpak van de spoorse doorsnijding. Er zijn nu wat losse oplossingen aangedragen zoals het weghalen van inhaalsporen, maar dat is geen oplossing op de lange termijn. Het gaat om een heel belangrijk stuk infrastructuur. De ChristenUnie wil dat de provincie de regie neemt en bovendien investeert in een verdiept spoor. Verder willen we fietssnelwegen bevorderen. Maak een overstappunt bij Crailo, bij het oude asielzoekerscentrum. Daar parkeer je je auto en pak je een ov-fiets. Je fietst vanaf daar over de hei zo naar het Mediapark. Het bevordert de leefbaarheid doordat dit verkeer niet meer dwars door Bussum of Hilversum hoeft en het stimuleert het fietsen."
Dat de ChristenUnie nu één zetel heeft, zegt volgens Klein niet zo veel. "Het is altijd afwachten. We hopen wel op twee, liever nog drie zetels."

Man onderschept bankpassen en steelt geld

BUSSUM - De recherche heeft een grote bankpasfraudezaak ontdekt. Bussum wordt, naast enkele andere gemeenten, genoemd als plaats waar de dader zou hebben toegeslagen. Dat meldt de politie.

De fraudeur heeft afgelopen augustus meerdere slachtoffers gemaakt. Een van de slachtoffers was een vrouw uit Bunschoten-Spakenburg. De vrouw had net een bankpas aangevraagd, maar de pas en haar codes kwamen maar niet aan. Toen ze twee weken later ging internetbankieren, kreeg ze de melding dat haar oude bankpas ongeldig was. Een dag later ontving ze een brief van de bank waarin stond dat ze haar daglimiet had verhoogd naar 10.000 euro. Toen ze contact opnam met de bank bleek dat haar rekeningen waren geplunderd. De daders bleken haar post van de bank te hebben onderschept en namen meer dan 20.000 euro op in Bussum, maar ook in Soest, Bunschoten, Amersfoort en De Bilt.

Nog een man slachtoffer
Dezelfde week werd ook een man het slachtoffer van de fraudeurs.

Steeds dezelfde man
Na onderzoek door de recherche naar camerabeelden van de geldautomaten werd ontdekt dat steeds dezelfde man het geld opnam met de gestolen passen. Er wordt gezocht naar een negroïde man met een kaal hoofd, een gezet postuur en opvallend diepe rimpels in zijn voorhoofd. Daarnaast heeft de man een litteken op de linkerwang. De man droeg onder andere een blauwe jas van het merk Dstrezzed.

De recherche hoopt dat Bussumers tussen donderdag 14 augustus en donderdag 28 augustus iets gemerkt hebben. Bellen met de politie kan op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Auto vat vlam aan Karel Doormanlaan

Foto: Brian van den Berg

BUSSUM - De brandweer heeft zondagmorgen aan de Karel Doormanlaan een autobrandje moeten blussen. Een blauwe Opel Corsa vatte daar vlam en zorgde voor forse schade aan de auto. De brand werd rond half acht gemeld. De brandweer was snel ter plaatse en kon het brandje snel blussen. De brand werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door kortsluiting. Brandstichting wordt door brandweer en politie vrijwel uitgesloten.

Lieke van Fastenhout


Beleidsadviseur onderzoek bij de UvA, 37 jaar, Bussumse sinds 6 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als beleidsadviseur onderzoek voor het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam."

Hoe vaak ga je hardlopen?
"Ik probeer drie keer per week. Op dinsdagavonden intervaltrainingen op de atletiekbaan, donderdagen en in het weekend met de Bussumse hardloopvereniging Dolichos of in mijn eentje een duurloopje."

En waarom bij een club?
"Ik ben vier jaar geleden zelf begonnen met hardlopen, maar ik kreeg vrij snel een knieblessure. Begin 2013 begon ik met Start to Run, een landelijk programma dat ook door Dolichos wordt aangeboden. Je leert in 6 weken tijd 3 km achter elkaar hardlopen. Het bevalt me echt enorm goed om met een groep te lopen. Dolichos is een gezellige groep."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Hypotheek aflossen, huis verbouwen, op vakantie gaan, feestje, sparen."

Welke muziek luister je?
"Eminem, Mr Probz, Aloe Blacc, Stromae, Brown Bird, Pharell Williams."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik lees in de trein op dit moment 'Sycamore Row' van John Grisham."

Waar in Bussum kom je graag?
"Op de hei, bij Heidezicht, restaurant Faulk, Bel Ami, Archibald en het Filmhuis."

Beste en slechtste eigenschap?
"Beste: empathisch vermogen. Slechtste: piekeren."

Wie verdient een pluim?
"Irma Millenaar, kleuterjuf bij de Vrije School Michael. Wat een geduld, wat een liefde en humor en wat een eindeloze inzet! Mijn kinderen zijn verliefd op haar en wij eigenlijk ook een beetje."

Bezwaren tegen vrachtwagenverbod van tafel

Wagens moeten Groot Hertoginnelaan mijden

Overdag wel, 's nachts geen vrachtverkeer. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente heeft de bezwaren tegen het doorvoeren van het verbod op vrachtverkeer 's nachts over de Groot Hertoginnelaan van tafel geveegd. Dat maakt het college van B en W bekend.

Afgelopen oktober maakte de gemeente bekend vrachtwagens 's nachts te gaan weren op de straat. Daarmee zou een al jarenlang bestaand probleem voor de bewoners opgelost worden. De bewoners van de Groot Hertoginnelaan en aangrenzende straten hadden vooral 's nachts last van de vrachtwagens die door de straat reden.

Vlak na het bekendmaken van de maatregelen stonden echter ook tegenstanders op. Zo hadden onder meer bewoners van de Generaal de la Reijlaan bezwaren tegen het plan. Ze vreesden extra overlast van vrachtverkeer door hun straat, omdat de straat geldt als doorgaande route door Bussum.

Nu de gemeente de bezwaren ongegrond en niet-ontvankelijk heeft verklaard, staat niets het verbod nog in de weg. De maatregelen werden afgelopen maandag meteen van kracht.

Werk aan Nieuwe Brink van start

Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er wordt vanaf afgelopen maandag gewerkt aan de Nieuwe Brink. Er staat een grote opknapbeurt op stapel.

De werkzaamheden moeten de entree van het stukje Bussum veraangenamen. Naast dat er geverfd wordt, worden er bloembakken geplaatst en komen er bankjes te staan. Het geheel moet meer allure geven.

Werk duurt anderhalve week
Het werk duurt ongeveer anderhalve week. De winkels aan de straat zijn gewoon open. Na de werkzaamheden wordt de Nieuwe Brink met een feestje heropend.

Tweede leven voor boom

BUSSUM - Een tweede leven voor een van de oudste bomen van Bussum, op de hoek van de 's-Gravelandseweg en de Meerweg. Van de boom wordt een pinakel gemaakt.

De boom bleek een jaar geleden dood, maar toen bleek dat de stam nog wel goed was. Omdat de boom werd geplant toen Het Spiegel werd gebouwd, werd geprobeerd om de boom toch te behouden en werd besloten om er een pinakel van te maken. Een pinakel is een siertorentje. Van deze pinakels stonden er eind negentiende eeuw vele bij huizen van Het Spiegel, het was een modetrend.

De Bussumse kunstenares Carla Rump gaat het geheel vormgeven.

Twee Van Eedenstraten

BUSSUM - Bussum gaat twee straten vernoemen naar een boek en de commune van een van haar bekendste bewoners, schrijver en psychiater Frederik van Eeden. Er komt een Kleine Johanneslaan en een Waldenlaan. Dat maakt het college van B en W bekend.

De twee straten moeten komen op het te bebouwen MOB-complex. De Kleine Johanneslaan wordt vernoemd naar de door Van Eeden geschreven roman 'De kleine Johannes', de Waldenlaan naar 'Walden', de leefgemeenschap van Van Eeden op landgoed Cruysbergen.

De twee straatnamen moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Bussum heeft al een Frederik van Eedenweg.

Web topvijf

1. Werkzaamheden aan Nieuwe Brink van start
2. Man onderschept bankpassen en steelt geld
3. Treinverkeer Naarden-Bussum lang verstoord
4. Stuk Laarderweg maand afgesloten
5. Koopzondag moet snel leuker worden

'Rokjes haken oubollig? Het is juist hip en trendy!'

Renée van der Velden publiceert boek over rokjes haken

Renée van der Velden haakt de hele dag door. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

'Haken is echt rustgevend. Het is heerlijke ontspannend'

BUSSUM / NAARDEN - De hele zomervakantie heeft Renée van der Velden zitten haken voor de tent. Ze zette geen stap zonder haar haakwerk, want ze had immers een deadline te halen. Renée maakte vele patronen voor het haken van rokjes en bundelde deze in het boekje 'Rokjes Haken' dat deze week verscheen.

In haar huis aan de Zwarteweg zie je de verwijzing naar het haken al snel voorbijkomen. In de tuin lachen de gehaakte bloemetjes je tegemoet. Op de bank liggen gehaakte kussens en kleden in allerlei vrolijke kleuren. Renée is dan ook helemaal gek van haken, een vaardigheid die ze tot vijf jaar geleden nog niet eens beheerste. "Ik wilde mezelf iets aanleren wat ik nog niet kon", vertelt ze. Freubelen en knutselen lagen al helemaal in haar straatje. In tijdschriften zag ze steeds vaker haakwerk voorbijkomen en dus besloot ze daar eens aan te beginnen. In het begin vond ze het vreselijk moeilijk, maar ze bleek toch erg fanatiek te zijn en met succes.

Haar dochters kregen gehaakte rokjes aan en al snel kreeg ze positieve feedback op school. Ook houdt ze een blog bij, waarop de ene naar de andere vraag kwam over die mooie, vrolijke gekleurde rokjes. "Haakwerk oubollig? Het is juist hip en trendy. Het zelf maken van dingen zit echt in de lift. Vijf jaar geleden stond er wel een filmpje over haken op YouTube, maar als je nu kijkt wordt je ermee overspoeld." Na het maken van de eerste losse kettingen en steken begon ze haar eerste meters te haken op een oefendeken. "Net zo lang heen en weer tot je alles hebt uitgeprobeerd."
Nadat ze steeds vaker vragen kreeg over de leuke rokjes die zowel haar dochters als zijzelf aan hadden, bedacht ze dat ze niet allerlei patronen en uitleg op haar blog wilde plaatsen. Ze gaf een keer een workshop en uiteindelijk kwam het idee in haar op om een boekje te maken. "Een jaar geleden had ik het eerste gesprek met mijn uitgever. Veel mensen kunnen baat hebben bij een voorbeeld. Ze kunnen het rokje precies namaken of het gebruiken ter inspiratie. Sommige mensen vinden het fijn als er al veel voor je is uitgedacht." En zo begon ze vorig jaar met een ISBN-nummer en een titel. Verder had ze nog niks. "Ik dacht: wat is mij overkomen?" Haar hoofd stroomde over van ideeën en al snel begon ze te haken en te haken. De hele zomervakantie zat ze voor de tent met haar haakwerk, maar ook alle avonduurtjes gingen op aan nieuwe ideeën en het haken zelf. "Haken is echt rustgevend. Het is een heerlijke manier van ontspannen. En het is weer eens wat anders dan de hele avond voor de televisie."
Ze had nooit gedacht dat er een heus boek zou komen over het haken van rokjes. "De uitgever was vooral enthousiast omdat een boek met patronen voor rokjes nog niet bestond." Toen ze al haar rokjes had gemaakt vond vorig jaar zomer, op haar verjaardag, een fotoshoot plaats in Muiderberg. Ze kreeg hulp van kledingwinkel Dries uit Bussum en Marianne Groot uit Muiderberg leende haar zelfgemaakte kleding. Het was een prachtige, zonnige dag en haar kinderen fungeerden als fotomodellen. 'Rokjes Haken' kent volgens Renée een lage instap. "Je ziet snel resultaat, helemaal wanneer je dik garen gebruikt. Je neemt de heupmaat op en haakt door tot de gewenste lengte. Je doet er een elastiekje door en klaar ben je, " vertelt ze optimistisch. Ze hoopt dat komende zomer heel veel kinderen gehaakte rokjes zullen dragen. "Dat zou echt heel leuk zijn." Ondertussen is deze creatieve bij alweer bezig met een nieuw project. Ditmaal gaat ze aan de slag met borduren.

Bussumse Watertorentjes om van te smullen

Lia de Ridder, Wilbert van Waes en Kelly Turenhout-Stam. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De watertoren van Bussum, wie kent het markante gebouw niet? Vanaf nu is het ook mogelijk om je tanden in een watertorentje te zetten, aangezien er een chocolade-uitvoering op de markt is gebracht.

Bussumer Wilbert van Waes nam het initiatief tot het maken van de Bussumse chocolaatjes. Het idee erachter is dat het een leuk cadeau is voor vrienden en relaties. De Watertorentjes refereren niet alleen aan het gebouw, maar ook aan de chocoladehandel van Bensdorp die vroeger actief was in Bussum. Eigenlijk was het al een 'oud' plan van Van Waes, hij pleitte voor het maken van de relatiegeschenken toen hij nog in de Bussumse gemeenteraad zat. "Als inwoner heb je niks om cadeau te geven. De watertoren is een mooi symbool voor duurzaamheid en ik herinner mij nog goed hoe Bussum vroeger altijd naar chocolade rook." Van Waes kreeg destijds geen meerderheid in de gemeenteraad achter zich. In zijn afscheidsspeech vorig jaar sprak hij de wens uit dat de Watertorentjes er alsnog zouden komen. Dat doel is nu behaald.
Bij de presentatie van de chocolaatjes afgelopen dinsdag bij MTH accountants (de gebruiker van de watertoren) was namens de gemeente wethouder Lia de Ridder aanwezig. Zij kreeg de snoeperij uit handen van Kelly Turenhout-Stam van Chocolaterie Stam uit Bussum. Turenhout vertelt dat ze heerlijk smaken.
"Het ontwerp is in samenspraak met de betrokkenen gemaakt. Wij maken de chocolade helemaal zelf. We hebben gekozen voor een neutrale pralinévulling omdat iedereen dat lekker vindt", vertelt ze enthousiast. De Bussumse Watertorentjes zijn uiteraard te koop bij Chocolaterie Stam in Bussum aan het Veerplein.

Bussums bedrijf MFIB speelt wargames

'Een game bespaart tijd, geld en frustratie'

Hans Steensma en Rutger van der Lee organiseren wargames. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

Commando's

Bussumer Hans Steensma was officier bij de Mariniers en zat onder andere in Cambodja. Van der Lee en Offerhaus komen uit het bedrijfsleven. "We gebruiken onze verschillende achtergronden bij de opzet van de games", vertelt Steensma. "Ik gun het bedrijfsleven om net zo gefocust te werken als militaire commando's dat doen. Ik verheerlijk het militaire overigens niet. Mensen in uniform maken ook genoeg fouten."

BUSSUM - Het Bussumse bedrijf 'Military Formats in Business' (MFIB) laat deelnemers aan hun wargames met militaire precisie strategische missies uitvoeren. De essentie: de beste besluiten neem je door je in de tegenstander te verplaatsen. "We simuleren de manier waarop militairen hun missie plannen en zich voorbereiden op een actie", legt oprichter Hans Steensma uit. "In het leger bespaar je levens met een game, in het bedrijfsleven win je er strategisch inzicht mee."

Het idee ontstond tijdens een rondje hardlopen in het Spanderswoud. Ex-marinier en Bussumer Steensma, plaatsgenoot Edo Offerhaus en oud-Naarder Rutger van der Lee besloten in 2004 om te gaan wargamen met bedrijven en overheden. De Bussumers hebben inmiddels een hele lijst multinationals en overheden militaire missies laten uitvoeren om inzicht te krijgen in strategische keuzes. Van der Lee (48) en Steensma (48) vertellen.

Wat is een wargame?
Steensma: "Een spel waarin we de denkkracht van de spelers maximaal benutten om de beste besluiten te nemen. Je speelt een wargame niet zomaar, maar op een moment dat een organisatie voor een belangrijke keuze staat. Denk aan een test van de veiligheid van de Olympische Spelen in Londen of van de NSS-top in Den Haag. Of aan Nederlandse bedrijven die de Chinese markt op willen. Door proactief bedreigingen te simuleren bespaar je tijd, geld en frustratie. Normaal gesproken kost het maanden om alle bedreigingen tegen te komen."

Hoe zien jullie wargames er uit?
Van der Lee: "Het draait bij ons om de beleving, om het met z'n allen volbrengen van een missie. We houden de game bij voorkeur niet bij de opdrachtgever in het pand, maar op een andere plek, weg van de dagelijkse business. We halen alle tafels uit de ruimte waar de game plaatsvindt en zetten de stoelen in een militaire briefingsetting. De mensen van de vergaderlocatie worden daar altijd gek van. Iedereen krijgt pen en papier en de commandant, meestal de CEO van het bedrijf, geeft de missie: wat wil het bedrijf bereiken met de game?"

Bij 'red teaming' val je als tegenstander je eigen bedrijf aan

Steensma: "We spelen de wargame in teams, de competitie levert extra creativiteit op. Als de deelnemers gebrieft zijn over de missie, brengen de teams het strijdtoneel in kaart: wie zijn de spelers, waar liggen de kansen en gevaren? Dan volgt het onderdeel 'red teaming' waarin je je eigen bedrijf aanvalt vanuit de rol van de tegenstander. Daarmee leg je de eigen zwakheden bloot. Op basis van die kennis maak je een strijdplan om de missie te volbrengen. Dat plan zetten we om in een concreet actieplan voor het bedrijf, waarbij het beste plan ook echt gerealiseerd wordt. Dat maakt deelnemers altijd enthousiast."

Geef eens een voorbeeld van games die jullie gedaan hebben.
Steensma: "Bij verschillende verkiezingen hebben we de campagnes van twee politieke partijen doorgelicht. We hebben een zogenaamde stresstest gedaan om de zwakheden van de campagne van tevoren bloot te leggen. Wat doet de concurrentie? Hoe gaan zij reageren op de thema's van de partij?"

Van der Lee: "De laatste wargame die we gedaan hebben, was voor de organisatie die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van bedrijven in de metropoolregio Amsterdam. Hoe win je van Londen?"

Hoe zou een game voor de gemeente Gooise Meren er uit kunnen zien?
Van der Lee: "Wat zijn de belangen van de partijen in de fusie? Waar zitten de weerstanden? Waar zijn we kwetsbaar? We hebben dit ook eens gedaan met drie salesteams van drie grote bedrijven die door een fusie ineens samen moesten werken. De spelers zaten nukkig met de armen over elkaar, totdat ze er tijdens het spel achterkwamen dat de concurrentie diep onder de indruk zou zijn van de gecombineerde kracht van de drie partijen. Door met de ogen van de tegenstander te kijken, kwamen ze tot een heel nieuw inzicht. Dat maakte meteen een einde aan het navelstaren."

Hoe win je als metropoolregio Amsterdam van Londen?

Het moederhuis van de congregatie in Amersfoort.

De zusters in Mariënburg waren Zusters van de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Dat was en is een actieve kloostergemeenschap die zich reeds vanaf het begin van de 19e eeuw inzet om de nood van armen, zieken, jongeren en ouden van dagen te lenigen.

In het begin van de 19e eeuw was er geen onderwijs geregeld voor rooms-katholieke meisjes

In het begin van de 19e eeuw was er geen onderwijs geregeld voor rooms-katholieke meisjes. Dat gingen de zusters van deze congregatie opzetten. De zusters vestigden zich in Amersfoort in de Muurhuizen. In 1824 kregen ze de bevoegdheid een lagere school op te richten. Het begon met een eerste klas voor arme meisjes. Daarnaast startten zij een kostschool voor jonge dames, meisjes uit voorname katholieke families.
In 1881 kwam er een klooster van de congregatie in Bussum en een pensionaat voor meisjes van welgestelde ouders en gingen de zusters ook onderwijs geven aan meisjes in het dorp aan de dagscholen en aan de bewaarschool.

Mariënburg vanaf de toren van de St. Vituskerk. Foto: Jaap van Hassel

De congregatie was ook elders in de wereld actief zoals in Nederlands-Indië, later Indonesië. In 1959 begon de congregatie in Nyasaland (sinds 1964 Malawi) om te helpen bij het onderwijs aan vrouwen en meisjes. In Malawi werken nu 31 zusters uit het land zelf. In Brazilië zijn de zusters werkzaam geweest van 1968 – 2000. Op dit moment zijn meer dan 200 Indonesische zusters werkzaam op Java, Bali, Kalimantan, Papoea en de Filipijnen.

Filmhuis Bussum

'Whiplash'.

In de komedie UNE HEURE DE TRANQUILLITÉ krijgt vader geen rust.
In BIRDMAN schittert Michael Keaton als vergeten acteur.
LOVE IS STRANGE maakt de relatieproblemen van twee homomannen voelbaar.
THE THEORY OF EVERYTHING toont astrofysicus Stephen Hawking, zijn ziekte en de weerslag daarvan op zijn gezin. HOLLYWOOD BANKER, het portret van de in Hollywood invloedrijke Nederlander Afman. In WHIPLASH wil een drummer de beste worden. Koste wat kost...
In TURIST drijven de verschillende reacties op lawinegevaar een vader en moeder uit elkaar.
Kostuumfilm AMOUR FOU schildert de zielenroerselen van dichter Heinrich von Kleist.
De kracht van muziek in OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN met het Koninklijk Concertgebouworkest. In THE SKY ABOVE US proberen drie mensen gewoon door te leven onder bommendreiging in Belgrado 1999. Van de NATIONAL GALLERY in Londen veel meesterwerken, restauraties en overleg.
SNEAK PREVIEW, aanvangstijd weer 20.30 uur!
JEUGDFILMS: JACK BESTELT EEN BROERTJE, waarin het zoontje van twee chaotische lesbomoeders een broertje wil en daarvoor het internet afspeurt. Voor de allerkleinsten het lieve EMIL & IDA VAN DE HAZELHOEVE. SPECIAL: FILMCURSUS op 4 maart over scenario's en op 11 maart over boek- en toneelverfilmingen.

Het Gooisch Oranjebal

Dit jaar begint Koningsdag onvergetelijk met een fantastische party op zondag 26 april in Spant! Bussum. Dé plek voor iedereen uit het Gooi om met vrienden te dansen, te zingen en te feesten.

In de line-up onder andere de Groove Line Partyband, DJ Peter Snijders en DJ Barry Brand. Uiteraard zijn er bars en een grote foodplaza voor de inwendige mens, die ook tot na middernacht zijn geopend. Aanvangstijd: 20.00 uur. Wie kans wil maken op kaarten kan voor 11 maart een e-mail sturen naar prijsvraag@spant.org. Prijswinnaars worden door Spant! op 11 maart bekendgemaakt. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Versa vrijwillgerscentrale

Bemiddelaar voor vacaturebank Versa Vrijwilligerscentrale. Ontvangst bezoekers en luisteren naar wat deze willen en kunnen. Werktijden op donderdag van 10.00-12.00 uur.

De Schakel zoekt een vrijwilliger die de huidige klusjesman kan ondersteunen.

Wereldwinkel Bussum zoekt een boekhoudkundig medewerker. Vereist: boekhoudkundige ervaring geautomatiseerd boekhoudprogramma.

Stichting Akabasokuru en het Oranjefonds zoeken collectanten voor Bussum-Zuid voor de week van 27 april t/m 2 mei 2015.

vrijdag 6 maart

Tentoonstelling

Over 'Godsdiensten van de wereld' van fotograaf Pavel Popelka. Van 6 maart tot en met 3 mei 2015 in het Comenius Museum, Kloosterstraat 33 in Naarden. Entree: € 5,-.

Anbo zwemmen

Ga mee zwemmen in De Lunet. Informatie bij L. Cornelissen: 0294-411515.

Schakeldiner

3-gangendiner voor € 7,50 in De Schakel te Naarden. Aanvang: 17.15 uur. Opgeven: 035-6915300.

Classics Party

Elke 1e vrijdag van de maand dansen en terug in de tijd op de Gooische Disco Classics Party. Leeftijd 21 jaar. In The Spot.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt open eettafel om 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86.

zaterdag 7 maart

Blokfluit middag

Muziekmiddag voor kinderen (7-12 jaar) die blokfluit spelen. Start: 13.30 uur. Aanmelden: marieke.muziekschool@online.nl. Kosten: 10 euro.

Ombudsteam

Inloopspreekuur van PvdA Ombudsteam over de zorg. Aanvang: 10.00 uur in De Palmpit.

Theaterconcert

Muziek: 'The 70's unplugged' in het Plankenierstheater in Naarden. Kaarten à € 17,50 via: info@rightnotes.nl of 06-54280641 of aan de zaal.

Arnon Grunberg

Signeersessie van zijn novelle 'Het bestand' in het kader van de Boekenweek. Locatie: Boekhandel Los in Bussum. Er zijn ook hersenonderzoekers aanwezig voor live experiment. Tussen 12.00 en 13.30 uur.

Kleur je kalm

Bij Boekhandel Los in Bussum geeft kunstdocente Annefie van Itterzon de workshop Kleur je kalm. Van 15.00 tot 16.30 uur. De toegang is € 10,-.

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan BOX 348 in Bussum, iedere 1e en 3e zaterdag van de maand garageverkoop. Start 14.00 uur, opbrengsten voor bewoners Iepenflat en Zandzee.

Repair Café

Van 10.00-13.00 uur zijn de reparateurs te vinden in het Denksportcentrum Bussum, Nieuwe Englaan 6 te Bussum.

Start to Run

Bij Tempo AV op Sportpark Zuid in Bussum begint om 09.30 uur een nieuwe cursus Start to Run. Je leert in 7 weken 20 minuten achter elkaar te hardlopen. Info op: www.avtempo.nl.

Demonstratie

De hele dag is er uitleg over diverse soorten naaimachines bij de Hobbykelder, Laarderweg 26-28, Bussum.

zondag 8 maart

Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt de hele dag gevierd in de voormalige Studio Concordia aan de Graaf Wichmanlaan 46 in Bussum. Inloop vanaf 13.00 uur. Verder workshops, muziek en meer.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling in De Palmpit. Start 14.30 uur, 2 euro.

Muziek

Het vocaal ensemble Frommermann presenteert een geheel aan Franz Schubert gewijd muzikaal theatraal programma 'FrommerFranz'. Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Aanvang: 15.00 uur. Kaarten bij Wijnhandel Eduard Mol en Notariskantoor Doude van Troostwijk.

Concert

Concert ensemble Duo Jørgensen-Praas. Locatie: Vivium De Zandzee. Aanvang: 14.30 uur. Kaarten 3 euro.

Praisedienst

Praisedienst van de Vrije Evangelische Gemeente, Dr. Fred. v. Eedenweg 43, Bussum. Aanvang: 19.00 uur. Met gospelkoor en combo.

Anbo seniorencafé

Praten met ANBO-ouderen vanaf 10.30 uur bij Stokjes en Lepel in de Nassaustraat in Bussum.

Paasworkshop

Maak een eigen paasservies in twee zondagen. Kosten: € 57,50 voor een koppel. Locatie: Atelier Christien Claasssen, Oosterpad 46, Bussum.

donderdag 5 maart

Open eettafel

De Palmpit houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur. Aanmelden: 693 87 86.

Bloemschikken

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start met een bloemschikcursus. Kosten € 50,- voor 6 lessen.

Kookles voor kids

Samen een vegetarisch 3-gangenmenu koken en eten in Centrum voor Gezond Zijn aan de Karel Doormanlaan in Bussum. Om 16.00 uur, kinderen vanaf 9 jaar welkom. Kosten: 5 lessen € 100,00. Aanmelden via bfi@online.nl o.v.v. OERSOEP.

zaterdag 7 maart tot woensdag 11 maart

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar het Veluws museum Hagedoorns Plaatse in Epe. Woensdag gaat de bus naar de museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Meer info: bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Opgeven: 035-7504192 (10.00-12.00 uur.)

maandag 9 maart

Opticien

Stoffer Optiek komt van 10.00 –12.00 uur naar De Palmpit aan de Koekoeklaan 3.

Jan Ballintijn

Organist Jan Ballintijn geeft een lezing in de Wilhelminakerk om 20.00 uur. Kaarten 6 euro.

dinsdag 10 maart

Dvd

Over ouders en opgroeiende kinderen. Locatie: Spieghelwijck, Iepenlaan 354A Bussum. Aanvang: 14.00 uur, 1 euro.

Bert Wagendorp

Bij Boekhandel Los in Bussum komt Bert Wagendorp, bekend van Ventoux, samen met zijn dochter. Aanvang: 16.00 uur.

woensdag 11 maart

Fitness

Open middag in fitnessruimte Vivium Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Aanvang: 14.00 uur.

Bingomiddag

Bingo bij De Schakel , Kol. Verveerstraat 7, Naarden. Meedoen: 3,50 euro. Aanvang: 13.30 uur.

Koploper schudt SDO af

Gat met nummer één wordt groter na nederlaag

SDO verloor van de koploper en richt de pijlen nu op de tweede plaats. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Er moet een wonder gebeuren om SDO nog aan een eerste plaats te helpen. De Bussumse eersteklasser verloor afgelopen weekend van koploper De Meern en zag de voorsprong van de koploper oplopen tot 10 punten. SDO moet het vooralsnog doen met een gedeelde tweede plaats.
SDO speelde naar behoren en was gewaagd aan de sterke koploper. Het zelfvertrouwen van de Bussumers kreeg echter een deuk toen De Meern de score kon openen. Al snel na de aftrap kon een aanvallers van de koploper een goede trap tegen de touwen koppen. Het was een van de schaarse kansen voor rust. Verder bleef voor SDO de schade beperkt. Daar stond tegenover dat de Bussumers zelf ook amper voor gevaar zorgden.

Na de rust startte SDO sterk en werd er meteen veel druk op het doel van de tegenstander gezet. Het was het moment dat de Bussumers toe moesten slaan. De Meern moest steeds verder terug om de aanvallen van SDO op te vangen, maar de Bussumers vergaten zelf te scoren. Terwijl er voor SDO geen doelpunt kwam, lukte het De Meern wel om een tweede treffer te maken. SDO was daarmee verslagen. De tweede goal nam het geloof in een goede afloop weg.

SDO op jacht naar plek twee
Door de zege bestaat er een grote kans dat De Meern over enkele weken de eerste plaats zeker stelt. Voor SDO rest het gevecht om plaats twee. Daar hebben de Bussumers nu een concurrent: Alphense Boys profiteerde afgelopen weekend van de nederlaag van SDO en heeft nu evenveel punten als de Bussumers, maar net een beter doelsaldo. Maar toch: of SDO straks tweede of derde wordt, meedoen aan de play-offs mag hoe dan ook.

SDO speelt komend weekend tegen Stormvogels, de nummer twaalf van het klassement. Deze maand wachten verder nog duels tegen De Kennemers, het sterke Purmersteijn en VVIJ. Al met al hebben de Bussumers nog acht duels te spelen voordat de play-offs van start gaan.

Zware dobber voetbalsters
Een forse klap afgelopen weekend voor de voetbalsters van SDO. De Bussumse vrouwen konden geen potten breken tegen koploper Victoria Boys en verloren met 8-0.

Het probleem van SDO was vooral dat het zelf erg zwak speelde en daarmee de druk van de tegenstander niet aankon. De Bussumse vrouwen keken meteen na de aftrap al tegen een achterstand aan. De achterhoede maakte fouten en kende veel problemen. Toch bleef de schade na de eerste helft met 2-0 beperkt.

Voetbalsters SDO moeten acht tegentreffers toestaan

Na rust kon de tegenstander door een paar keer aan te zetten de score fors ophogen. Zonder dat SDO zelf een kans kreeg werd de ploeg op alle fronten overklast door de koploper en met acht tegentreffers van de mat geveegd.

Achterstand loopt op
SDO staat na afgelopen weekend op de zesde plaats van het klassement. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen een op het oog onoverbrugbare 14 punten.

Aan de andere kans bedraagt de voorsprong op de naaste belagers nog slechts 4 punten. Komend weekend spelen de Bussumse vrouwen tegen Fortuna Wormerveer, de nummer laatst van het klassement. Een goed moment om weer aan het vertrouwen te werken. Na het duel tegen de nummer laatst wachten weer zwaardere tegenstanders voor de Bussumse vrouwen de komende weken.

BFC boekt eerste zege en doet goede zaken

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar BFC heeft haar eerste zege van het jaar te pakken. De Bussumse voetballers deden afgelopen weekend goede zaken door subtopper Saestum met 3-1 aan de kant te zetten.

BFC startte sterk aan het duel en kon al vroeg op voorsprong komen. Een goede aanval van Daan Wassili en Davey du Maine belandde voor de voeten van Tom Beekman. De Bussumse aanvaller kon de doelman van de tegenstander kansloos laten en de score openen voor BFC. Saestum zette daar meteen wat tegenover en probeerde de opgelopen achterstand ongedaan te maken. Dat lukte de ploeg ook. Na net wat meer dan een half uur voetballen kon Saestum na een fout van BFC de 1-1 maken.

Na rust was het vooral Saestum dat de aanval zocht. De gasten leken een voorsprong te pakken, maar BFC kon toch voorkomen dat er een tweede goal werd gemaakt. BFC moest een paar keer reddend optreden. De slotfase van het duel was wel voor de Bussumers en dan vooral voor Tom Beekman. De BFC'er kon zijn ploeg wederom op voorsprong zetten en kon zelfs ook nog een derde goal maken, waardoor BFC het duel won. Saestum kreeg zowel tussendoor als daarna nog kansen op doelpunten, maar kon geen goal maken.

BFC klom door de zege afgelopen weekend op naar de twaalfde plaats. Komend weekend treft de ploeg Zwaluwen Utrecht, dat een plaats lager staat en daarmee tot een van de grootste concurrent gerekend mag worden. Met een zege zou BFC hele goede zaken doen op jacht naar klassebehoud.

Hockeysters houden koers

BUSSUM - Meteen weer een zege afgelopen weekend voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse koploper won afgelopen weekend het eerste duel na de kerst. De ploeg versloeg de nummer laatst Strawberries met 3-0.

De Bussumers waren het hele duel een stuk beter dan de tegenstander.

Nederlaag hockeyers
De hockeyheren van Gooische verloren afgelopen weekend. De Bussumers kwamen met 3-2 tekort tegen Ring Pass Delft.

De Bussumers staan na afgelopen weekend op de achtste plaats.

Sterker Houten verslaat voetballers NVC met 3 goals

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het treffen met het sterke Houten. NVC verloor met 3-0 van de wat beter presterende tegenstander.

NVC kreeg 3 doelpunten om de oren, maar vergat zelf ook doelpunten te maken. De nederlaag zorgt ervoor dat NVC een paar plaatsen daalt op het klassement. NVC staat na afgelopen weekend negende. De voorsprong op de onderste 3 ploegen bedraagt nog wel zes punten.

Zaterdagelftal deelt punten
Het zaterdagelftal van NVC heeft afgelopen weekend één punt overgehouden aan het treffen met koploper Eemnes: 2-2. De achterstand op de koploper staat daardoor nog steeds op 16 punten, maar NVC heeft nog wel 4 duels tegoed.

Grand opening McGregor Bussum

Shopmanager Heino van Poelgeest en zijn team Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De vernieuwde McGregor store in het centrum van Bussum opent op 7 maart aanstaande weer haar deuren na een intensieve verbouwing.

Bij deze feestelijke opening worden alle bezoekers door shopmanager Heino van Poelgeest en zijn team voorzien van een hapje en een drankje en wordt de nieuwe Preppycollectie Spring/Summer 2015 geshowd. In de vernieuwde store zal tevens exclusief de menswearcollectie van McGregor verkrijgbaar zijn. Van Poelgeest, hiervoor 10 jaar shopmanager van de McGregor store in Laren, licht de verbouwing toe: "Onze klanten gaan de winkel na deze verbouwing ervaren als een eigentijdse en sfeervolle store. Het past binnen het beleid van McGregor om elke store om de vijf tot zeven jaar aan te passen aan de huidige tijdgeest, want als klanten gaan zeggen dat je store aan vernieuwing toe is, dan ben je te laat."
Historie McGregor
Al negentig jaar bepaalt McGregor de standaard als het gaat om American sportswear, zowel voor vrije tijd en sport als voor de geraffineerde college lifestyle. De rijke historie van het merk stamt uit Schotland. De roots van de prestigieuze McGregorclan liggen bij afstammelingen van de Gallische koningen. Het was clanlid David Doniger die besloot de modewereld te bestormen met zijn familietartan, de bekende McGregorruit.

Open dag bij EnjoyFit

Ontspanning door inspanning

EnjoyFit.

NAARDEN - Meer sporten staat bij veel mensen hoog op de to-do-list, maar vaak blijft het daar staan. Bij EnjoyFit aan de Energiestraat 9b weten ze hoe belangrijk het is om toch die eerste stap te zetten richting de sportschool.

Jeroen Schaapsmeerders: "Wij helpen mensen graag die drempel te overwinnen, het is vaak een kwestie van gebrek aan tijd, maar ook vinden veel mensen het lastig om te bepalen wat bij ze past. Tijdens de open dag van 12.00 tot 18.00 uur op zaterdag 7 maart laten wij mensen graag kennismaken met verschillende workshops en groepslessen waaronder zumba, spinning en Enjoy pump. Hiermee willen we bereiken dat mensen zich realiseren hoe leuk en belangrijk sporten is." Ook zijn er professionele sportinstructeurs aanwezig voor het beantwoorden van vragen, het geven van voedingsadviezen en voor wie direct aan de slag wil wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld. Volgens Schaapsmeerders is het niet belangrijk of je een geoefende sporter bent of niet. "Iedereen is welkom, jong en oud, en de dag is zo opgezet dat iedereen iets kan doen wat hem of haar aanspreekt." Inschrijven voor de open dag kan via: info@enjoyfit.nl.

De naam 'villa 't Hoog' kom je in Bussum niet meer tegen. Wel de villa zelf, nu 'Oud Delta' geheten. Hoe kwam dat zo? In 1874 kreeg Naarden Bussum een treinstation. In de jaren daarvoor echter waren de heren Loman en Wiegel al bezig om rijke Amsterdammers, die buiten wilden wonen, te helpen. Door bijvoorbeeld in de buurt van de beoogde treinhalte Naarden-Bussum een goedkoop stuk grond te kopen om een villa op te laten bouwen.

De huidige toegang Graaf Wichmanlaan 34.

Zo werd niet ver van het station een kavel van 6000 m2 gekocht, waar villa 't Hoog op gebouwd werd.

Detail van Verfraaiingskaart uit 1884 met linksboven villa ít Hoog, in het midden villa Voorzorg en rechtsonder de overweg bij wat nu de Gen. de la Reylaan heet.
De villa omstreeks 1930 met front richting Lindelaan.

In 1887 verhuisde J.H. Kruyt, uitgever, met zijn gezin (5 kinderen) van Amsterdam naar de prominente villa Voorzorg (nieuwe naam Wistaria) in de Lindelaan. Kruyt was in de jaren '70 en '80 directeur-uitgever van het blad De Heraut en dagblad De Standaard, de Anti-Revolutionaire krant van Abraham Kuyper.

Na zijn overlijden in 1898 verhuisde de weduwe naar de dicht daarbij liggende villa 't Hoog, die later de ingang en adres aan de Gr. Wichmanlaan kreeg.

In 1930 werd de villa gekocht door de Stichting Diakonessen-Arbeid die hier een klein ziekenhuis stichtte. Er werd een waskeuken, stookruimte en kolenkelder aangebouwd. In 1940 ging dit ziekenhuis over naar het nieuw-gebouwde Diakonessenhuis te Naarden.

In 1942 kocht huisarts C. Postma 't Hoog. Hij kon het pand echter niet betrekken omdat het door de Duitse bezetter werd gevorderd. Na de bevrijding maakte de Binnenlandse Strijdkrachten enige maanden van het pand gebruik.

Postma liet in 1945 het pand verbouwen en renoveren. Er kwam een nieuwe ingang, een praktijkruimte en kleine apotheek. Op de toegang (zie foto) liet hij in smeedijzer de naam 'Oud Delta' aanbrengen als herinnering aan de villa's 'Klein Delta' bij de Meerweg en 'Delta' bij de Brinklaan. Postma was behalve huisarts ook een kundig bioloog en micro-fotograaf. Van 1980-1982 vond een grondige renovatie en verbouwing plaats door architect Flip Wentink; het koetshuis werd met het huis verbonden en de villa is sindsdien bewoond door de familie Smits-Postma.

De eigenaar liet in 1985 op het noordelijk deel van het terrein een semi-bungalow bouwen die als toegangsweg de oorspronkelijke weg vanaf de Lindelaan kreeg. Aan het koetshuis kwam in 1989 een aanbouw.

Klaas Oosterom,

met dank aan Nel Krijnen

Afbeeldingen: archief HKB.

Duurzaam ondernemen: Spant! maakt er ook in 2015 werk van

Investeringen betalen zich op de lange termijn uit

Paul Haighton en Bert Dijkstra. Foto's: Yvette Geerts

BUSSUM - Bert Dijkstra en Paul Haighton namen 4 jaar geleden via een Management Buy Out de exploitatie van Spant! over van de gemeente Bussum. Een van de punten waar ze veel aandacht aan geven is maatschappelijk betrokken en duurzaam ondernemen. De eerste zichtbare resultaten tekenen zich af. Zo is Spant! sinds 2012 in het bezit van een Green Key en is 2014 100% CO2-neutraal afgesloten.

Duurzaam ondernemen, is dat een manier om je te onderscheiden of uit overtuiging?
Haighton: "Beide, we hebben duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zelf in 2010 op de agenda gezet. We realiseerden ons dat het mooi is dat we aan het ondernemen zijn, maar laten we dat dan, als het kan, op een zo duurzaam mogelijke manier doen. Natuurlijk zijn we wel een onderneming en streven we naar groei en winst, maar dat kan ook duurzaam. We dachten met het meest voor de hand liggende te beginnen: een duurzame inkoop voor de keuken, het eten en drinken voor onze gasten. Dit bleek toch wat lastiger te realiseren. Bij congressen gaat het om grote aantallen bezoekers en dan is het assortiment biologisch of duurzaam geproduceerd niet zo groot dat je ook alles wat je wilt kunt aanbieden aan je gasten. Vraag en aanbod sluiten op dat vlak nog niet helemaal aan. We groeien daar wel in, hebben daar gesprekken over met onze leveranciers. Wel leuk om te melden is dat het brood dat wij serveren, EVI brood, 100% duurzaam is."

Kan Spant! nog duurzamer?
Dijkstra: "We zijn nog niet waar we willen zijn, maar hebben al veel gedaan. We zijn nu bezig met het bedrijf PuurTec om een tweede vijfjarenbeleidsplan te maken. PuurTec is het bureau dat ons in 2010 hielp met het maken van ons eerste vijfjarenbeleidsplan, om in eerste instantie Green Key te realiseren. Er komen nu ook andere aspecten op de agenda, naast het 100% CO2-neutraal zijn. Met ingang van 2015 kopen we 100% duurzame elektra in, voor gas hebben we nog een wat langer contract lopen. Ook gaan we meer aandacht geven aan biologisch eten en drinken; we bieden nu bijvoorbeeld al biologische wijn, brood en thee aan. Daarnaast wordt het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's uitgebreid: er staan er nu twee en daar komen er in het voorjaar nog vier bij. Ook sociale duurzaamheid heeft onze aandacht; daarbij gaan we in de toekomst kijken of we mensen kunnen aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook lokale betrokkenheid is voor ons belangrijk. Zo sponsoren we een atletiekvereniging, een voetbalclub en diverse charitydiners.

In 2015 uitbreiding naar 6 oplaadpunten.

Het afgelopen jaar is 100% CO2 neutraal afgesloten

Levert het Spant! extra klanten op?
Haighton: "In de particuliere markt denk ik nog niet, omdat zij er nog weinig van merken. Dat gaat wellicht veranderen nu we ook meer het eten en drinken erbij gaan betrekken. Maar voor de zakelijke markt maakt het wel verschil en dat merken we ook. De top 100 van Nederlands grootste bedrijven heeft een convenant afgesloten waarin ze hebben vastgelegd dat zij duurzaam willen en moeten inkopen. Veel locaties hebben wel een Green Key en iedereen neem iets van MVO op, maar het opnemen en ook echt doen, dat is wat anders. Daarin merken wij dat Spant! echt als serieuze partner wordt gezien. Als we een congres organiseren compenseren wij de CO2-uitstoot voor de deelnemers die met de auto komen en ook bieden we een pendeldienst aan voor congresbezoekers vanaf station Naarden-Bussum. Die rijdt op duurzaam gas."

Spant! in cijfers

*92 theatervoorstellingen per jaar
*175 congressen en evenementen per jaar
*Gratis glasvezelwifinetwerk voor 1000 personen
*Sinds 2010 houder van de Gouden Green Key
*CO2-neutraal sinds 2014
*Zonnepanelen sinds 2014
*2 elektrische laadstations voor de deur (uitbreiding tot 6 in voorjaar 2015)

Welke tips hebben jullie voor andere bedrijven op het gebied van duurzaamheid?
Haighton: "Als je het niet uit overtuiging zou doen is het bedrijfseconomisch ook interessant. Want wat ik hiervan de afgelopen jaren heb geleerd, is dat het ons ook geld heeft opgeleverd en dat wisten we van tevoren niet. Doordat we met het duurzame vraagstuk aan de slag zijn gegaan hebben we ook de energierekening zien dalen. We hebben daarvoor wel behoorlijke investeringen moeten doen, zoals sensoren en andere verlichting. Dat deed toen even pijn, maar het betaalt zich terug in een lagere energierekening. De vriezer en koeling bijvoorbeeld die twee maanden in de zomer uit gezet worden, dat scheelt een paar duizend euro per maand. Maar ook het afstellen van de klimaatbeheersing, waaronder verwarming en airco. Ook het milieu wordt er daardoor beter van en onze klanten waarderen het."

'We bieden nu al biologische wijn, brood en thee aan'

Kia Rio nieuw van binnen en van buiten

Aantrekkelijke First Edition

De nieuwe Kia Rio en zijn opvallende 'tigernose'.

De nieuwe Kia Rio is in het land. Hij staat bij de dealer met een vanafprijs van € 13.995,- achter de ruitenwisser. Voor de snelle beslissers is er de speciale Kia Rio First Edition.

Ook voor de nieuwe Rio is het sportieve design kenmerkend. Aan de buitenzijde vallen de tigernose grille, de gewijzigde voorbumper met mistlampen en de in een diffuserlook uitgevoerde achterbumper op. Het interieur is op diverse aspecten vernieuwd. Wijzigingen zijn terug te vinden in de middenconsole, uitgevoerd in hoogglans pianolak in combinatie met mat chromen accenten, in de stoelbekleding en in de multimediasystemen. Ook het navigatiesysteem en de achteruitrijcamera zijn nieuw. Het navigatiesysteem is optioneel voor de DynamicLine en standaard voor de ExecutiveLine.

Voor diegene die prijs stellen op een vijfdeursversie heeft Kia ook goed nieuws. Met ingang van de nieuwe versie verlaagt Kia de meerprijs met € 300,- naar € 500,-.

First Edition
De introductie van de nieuwe Rio wordt opgeluisterd met de tijdelijke beschikbaarheid van de aantrekkelijke First Edition, die gelijk is aan de DynamicLine-uitvoering en daarbovenop voor een geringe meerprijs van slechts € 495,- wordt voorzien van een set 17" lichtmetalen velgen (205/45 R17) ter waarde van € 1.499,-. Het klantvoordeel is hiermee ruim € 1.000,-.

Tassen en jurkjes van een Ford

Opkomende ontwerpers uit Europa en Azië zijn hier bezig met het creëren van een modecollectie. Het basismateriaal is een Ford. Dat je van stoelhoezen een leuke tas kunt maken, dat hadden wij ook nog wel kunnen bedenken. Maar deze ontwerpers slaagden erin om ook andere automaterialen te gebruiken voor hun 'autocouture', tot aan afval uit de Ford-fabriek aan toe. Het resultaat: een unieke collectie jurken, jasjes en rokken in het kader van de Ford Design Challenge. Het evenement werd tijdens de Hong Kong Fashion Week in samenwerking met de liefdadigheidsinstelling Redress gehouden om duurzaam design in de mode en de auto-industrie onder de aandacht te brengen.

Facelift voor Peugeot 208

De nieuwe 208 is herkenbaar aan de bredere grille en de nieuwe koplampen.

Peugeot geeft de 208 een facelift. Het exterieur en interieur worden vernieuwd en er liggen nieuwe Euro 6-motoren onder de motorkap.

Het design van het exterieur is strakker geworden dankzij onder meer een bredere grille en een in de bumper geïntegreerde verchroomde sierlijst. De tweekleurige koplampen met ledsignature zijn nieuw. Ook de achterlichten zijn nieuw. Ze zijn voorzien van, zoals Peugeot dat zo mooi noemt, 3D-klauwen met ledverlichting. Binnen zijn de belangrijkste wijzigingen de witte achtergrondverlichting van het instrumentenpaneel en de koppeling van je smartphone op het 7 inch touchscreen van de auto. De auto is met een grote hoeveelheid stylepakketten helemaal naar wens aan te kleden. Voor de motor kan worden gekozen uit nieuw ontwikkelde PureTech-benzinemotoren of BlueHDi-dieselmotoren. Stuk voor stuk zeer zuinig.

Fiat borduurt verder op Panda en 500

Een moderne Fiat 500 in de stijl van 1957.

Op de Autosalon van Genève tonen fabrikanten hun noviteiten. Fiat heeft er drie.

Zo maken we kennis met de Panda K-Way. Deze kleurrijke nieuwe uitvoering is ontwikkeld in samenwerking met het Franse kledingmerk K-Way, dat bekend staat als dé producent van modieuze en waterdichte outdoorkleding. Er zijn maar liefst 20 exterieurcombinaties mogelijk. De Panda K-Way komt naar Nederland in combinatie met de 69 pk sterke 1.2 viercilinder benzinemotor.

Medio dit jaar wordt de Fiat 500X leverbaar met automatische versnellingsbak en dubbele koppeling. Deze zestraps transmissie zal worden gekoppeld aan de 1.4 MultiAir II 140 pk Euro 6 motor.

Daarnaast komt er eind april een Vintage '57-uitvoering van de Fiat 500. Stijlkenmerken van de originele 500 uit de jaren 50, 60 en 70 zijn terug te vinden in deze herinterpretatie. De carrosserie in retropastelblauw vormt een klassieke combinatie met onder meer het witte dak en de witte spiegelkappen. Binnenin zet het vintagethema zich voort met het witte dashboard en beige bekleding van leer. De oplettende kijker herkent de oude Fiat-logo's.

Levensecht tot in de allerkleinste details

Droom je van een Porsche, maar kun je hem eigenlijk niet kan betalen? Misschien is dit iets: een Porsche van Playmobil. De 911 Carrera S Exclusive om precies te zijn. Levensecht tot in de allerkleinste details. Het autootje heeft een afneembaar dak waardoor ook het gedetailleerde interieur duidelijk zichtbaar is. In de koplampen, de achterlichten en het dashboard zit ledverlichting. Helemaal leuk wordt het dankzij de verwisselbare onderdelen en de bijgeleverde werkplaats. Prijzig blijft het: € 45,-.

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos. Tel.: 06-51083335

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,- vanuit Naarden en
Bussum. Goodkinds Taxiservice 06-26984855

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Op 4, 5 en 6 maart start een nieuwe serie NAAILES VOOR KINDEREN bij GEWELDIG GOED! in de Kapelstraat 65 in Bussum. Vanaf 10 jaar ben je welkom. Speciaal voor tienermeiden tot 16 is er les op donderdagavond van 18.30 - 20.30 uur. www.geweldiggoed.nl

Yoga Beer Bussum KinderYoga & KinderCoaching, kleuter-, kinder-, tiener- & heldenyoga. Ook therapeutisch & op maat! Mindfulyoga voor paps & mams op maandag & woensdag.
T. 06-27511824 of
www.yogabeerbussum.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring. Mevr. Sarah is mijn ref. 9 euro p/u. Tel.: 06-49769446

ANA'S BEAUTY HOUSE is VERHUISD naar G. SCHIPPERSTRAAT 13 te NAARDEN. VOORJAARSKORTING 10% op ALLE BEHANDELINGEN. BEL VOOR AFSPRAAK OF MEER INFO: 06-57944662.

Vrijwilligers bieden kortdurende praktische hulp bij u thuis; vervoer, tuin, klusje, bezoekje, boodschap, computerhulp, wandelen etc. Deze hulp is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, een beperking of voor mensen die om andere redenen deze hulp nodig hebben. Versa Vrijwillige Thuishulp; 035 6947455 ma-vr ;10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gecertificeerd docent geeft bijles Rekenen en RT op de woensdag: 06-29621482

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Ervaren docent geeft (bij)les Frans. Alle niveaus. Bel 06-23843369.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Te huur in de Bourgogne Fr. luxe 6-pers. huis www.sully.nl 06-43285650

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum.
Meer info: 06-53319921

SCHILDERSBEDRIJF KOLS Voor al uw binnen- en buitenwerk. Tel.: 035-626 72 99
www.schilderkols.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com.

Te koop: ronde salontafel van oisterwijk, geloogd eiken. Formaat: doorsnee: 100 cm, hoogte: 42 cm. In goede staat. t.e.a.b. Tel.: 06-20 43 70 36

SOUL dansavond in het vernieuwde Blackpool danscentrum. Voor jong & oud. Dansen op golden oldies.
www.pivot-party.nl