BussumsNieuws

4 mei 2016

BussumsNieuws 4 mei 2016


Agenten extra de straat op na golf aan inbraken

Afgelopen weekend zeker negen panden opengebroken

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Bussum gaat gebukt onder een ware golf aan woninginbraken. Vooral de afgelopen week was het opvallend vaak raak. Het absolute hoogtepunt was afgelopen weekend: er werden negen Bussumse woningen opengebroken. Dat meldt de politie.
Het was vooral raak rond het Brediuskwartier en een deel van de Westereng. De meeste gevallen vonden vooral 's avonds en 's nachts plaats.

Waar de plotselinge toename vandaan komt, durft de politie nog niet te zeggen. "Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan na alle gevallen van de afgelopen week", zo laat de politie desgevraagd weten.

Vanwege het toenemende aantal woninginbraken wordt er de komende weken extra gesurveilleerd door agenten van het Bussumse korps. "Daarnaast zullen we de bewoners aanspreken en alert maken op het gevaar. We roepen alle mensen hoe dan ook op om extra op te letten. Je doet er zelf goed aan om je huis als je weggaat of gaat slapen goed achter te laten. Doe alle deuren en ramen op slot en laat een bewoonde indruk achter door onder meer wat lampen aan te zetten. Daarmee kun je al veel voorkomen. Als je wat verdachts merkt, mag je het alarmnummer 112 bellen. Dan komen we meteen."

Vee weer terug op veldje 't Mouwtje

Het vee werd afgelopen week weer naar 't Mouwtje gebracht. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er graast weer vee op het veldje van 't Mouwtje.

Het vee werd afgelopen vrijdag weer 'losgelaten' door de Naardense boer Pronk. De vreugde onder de beesten was zo groot dat ze dansend en rennend het veldje op sprongen.

Het vee graasde afgelopen jaar voor het eerst op het stukje grond. Alle betrokkenen waren daar erg tevreden over. Er werden zelfs enkele kalfjes geboren. Dat zou de komende maanden ook weer kunnen gaan gebeuren. De beesten staan er tot komend najaar. De komende jaren keert de groep elk jaar terug.

Bussum herdenkt de gevallenen

BUSSUM - Bussum herdenkt vanavond (woensdag) de gevallenen.

Vanavond start om zeven uur eerst een herdenkingsbijeenkomst in de Wilhelminakerk. Daar houdt onder meer wethouder Jan Franx een toespraak. Na afloop volgt een stille tocht naar het monument aan de Frederik van Eedenweg. Daar wordt een krans gelegd en wordt om acht uur twee minuten stilte gehouden.

De gevallenen worden eveneens herdacht op de Bussumerheide waar ook een monument staat. De ceremonie start daar om kwart voor acht.

96

jaar voetbalde het eerste elftal van BFC op zondag

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. B. van Verschuer; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; do. 05/05 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 07/05 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W.E. Klaver

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 06/05 16.00 u. Rozenkransgebed
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. dhr. A. Overdiep
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. Korevaar
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.S. Heutink en 17.00 u. ds. A.C. Kortleve
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. E.H. Cossee
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. Themadienst: Respect
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Zijpp
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. F.J. Daane H.A.; do. 05/05 09.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 12/05 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
* Kerk in de Meent 10.00 u. ds. J.P. Schouten

Weerbericht

Zonnige perioden en droog, stijgende temperatuur
Sinds 1991 was de laatste week van april niet meer zo koud. Met mei op de kalender vindt er nu een markante weeromslag plaats. Het Azorenhogedrukgebied schuift op naar het Europese continent. Het zwaartepunt komt boven het Oostzeegebied te liggen. Er komt dan een warme zuidoostelijke stroming op gang. De lente krijgt dan vleugels. Het wordt warmer en zonniger.

Donderdag + vrijdag
Voor de combi Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag wordt donderdag zonnig weer verwacht. Met een maximum van 17 à 18 graden wordt het aangenaam lenteweer. Het nachtelijk minimum schommelt rond 5 à 6 graden. De temperatuur loopt vrijdag verder op. Bij vrij zonnig weer wordt het in de middag zo'n 21 graden. Er waait beide dagen een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde
Er zijn zonnige perioden. Er trekt vanuit het zuiden soms wat hogere sluierbewolking over. De kans op een bui is klein. Er waait een matige zuidoostenbries. Het wordt warm met een maximum van 23 à 24 graden. Na het weekeinde houdt het warme voorzomerweer nog enkele dagen aan. Later in de week daalt de temperatuur langzaam en neemt de kans op een bui toe.

Weetje
April was een vrij koude en natte maand. Er viel in onze regio ruim 70 mm neerslag, tegen zo'n 40 mm gemiddeld ofwel normaal. De 2e helft van april was kouder dan de 1e helft. De hoogste temperatuur was 20.4 graden op 3 april. Zeer uitzonderlijk was het feit dat april met gemiddeld 8.7 graden kouder was dan afgelopen december met toen gemiddeld 9.6 graden.

Het bevrijdingsspel

Foto: Sjoerd Stoop

Traditiegetrouw wordt er begin mei altijd veel aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog. Dodenherdenking en bevrijding zijn de hoofdmotieven. Verdriet en vreugde en wat we daaruit leren konden.

Bewust heb ik juist voor deze dagen een onderwerp achter de hand gehouden dat al deze kenmerken in zich draagt: een familiespel dat tevoorschijn kwam bij de opruiming van de zolder van mijn overbuurvrouw Evelien. De naam van het bordspel zegt alles: Bevrijdingsspel. Opgezet als een soort ganzenborden. Er zaten een paar simpele fiches bij en een zelfgemaakte, houten dobbelsteen. Op het deksel zijn momenten weergegeven van de bevrijding, zoals de vliegtuigen die levensmiddelen afwerpen, de boerinnetjes die vrolijk dansen met de bevrijders en de verraders (NSB) die aangehouden worden. Ook zien we hoe Duitse soldaten het hazenpad kiezen en de grens over vluchten. Op het eigenlijke speelveld staan in de randen de vakjes van het spel met o.a. razzia, persoonsbewijs, kamp Amersfoort, illegale bladverspreiding, geheime zender, kamp Vught, sabotage, onderduiker helpen en zo verder. Het spel helemaal uitleggen heeft geen zin, want dat lijkt wel duidelijk. Hoewel het geheel nogal in schamele toestand verkeerde, heb ik vrijwel meteen een verzamelaar van oorlogsmemorabilia gevonden die zielsgelukkig was met deze aanwinst. Jammer genoeg ben ik er niet achtergekomen bij wie dit spel ooit werd uitgegeven. Zal vrij kort na de oorlog gebeurd zijn, hoewel er toch in die periode nauwelijks materiaal voorhanden was. Misschien weet iemand mij dat te melden.

Foto: Ingrid Handjes

In 1977 verscheen het boek 'Nacht und Nebel' van de Bussumer Floris B.Bakels (1915-1999). Hij beschrijft zijn tocht door de kampen, waaronder Natzweiler en Dachau. In 1990 verscheen dit boekje 'Dertien dagen in mei'.

Hierin staan zijn notities die hij maakte vanaf de bevrijding van Dachau op 29 april 1945 tot zijn aankomst in Nederland op 22 mei. Op 9 mei verliet hij met anderen het concentratiekamp en ging te voet, op de fiets en per trein richting huis. "Die dertien dagen, die ik tot de gelukkigste van mijn leven reken, waren het begin van een overgang van rampzalige gevangenschap via gewelddadige bevrijding naar geclausuleerde vrijheid", aldus Bakels. Tussen de dagboeknotities in staan cursief 'portretten' van zijn kampkameraden. Hij noemt ook twee Bussumers: aannemer Chris Diters en de net twintigjarige Jan Koet. De laatste tien bladzijden gaan over het leven in 1990.

Het boekje, een uitgave van Chr. Lektuur Kontakt i.s.m. Kok Kampen telt 63 pagina's. Op de omslag een foto met opschrift naast het monument in Dachau.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 8 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com
of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Programma GooiTV

Tot zondag 8 mei kunt u bij GooiTV kijken naar een korte oorlogsdocumentaire van Annet Betsalel.

Vanaf zondag 8 mei zendt GooiTV 2 programma's uit:
* De Tafel van Tjako, het tweewekelijks cultuur- en muziekprogramma met interessante en inspirerende gasten.
* TV Magazine met nieuws uit de regio en een jongerenitem van STAD Bussum.

De programma's worden een week lang doorlopend herhaald.

'Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd...'

Zes Bussumers verrast met een lintje

Alle gedecoreerden van de gemeente Gooise Meren samen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Als dank voor hun jarenlange werk hebben zes Bussumers een koninklijke onderscheiding gekregen. Simone Vrins-van Geffen, Henk Bunschoten, Wilma van der Heide-van den Berg, Mary Machielsen-Schaapherder en het echtpaar Henk en Ria van Paridon-van Eijden waren totaal verrast met het ereteken.

De gedecoreerden kwamen vorige week dinsdag, een dag voor Koningsdag, samen met veel bekenden naar de Grote Kerk van Naarden.

Simone Vrins-van Geffen
Simone Vrins-van Geffen doet al meer dan 30 jaar belangeloos veel voor de peuters van peuterspeelzaal De Bolderwagen. Elke ochtend staat ze voor de groep. De afgelopen jaren zag ze vele peuters volwassen worden. Het kwam zelfs al voor dat peuters van vroeger als ouders hun zoontje of dochtertje naar haar kwamen brengen.

Voorgedragen

Alle gedecoreerden werden het afgelopen jaar door een ander voorgedragen. "Uw prestaties en verdiensten als vrijwilliger op cultureel of maatschappelijk vlak zijn hen niet ontgaan", sprak burgemeester Albertine van Vliet ze toe.

De burgemeester roept bewoners op om hun 'lokale helden' voor te dragen voor volgend jaar. Hoe deze procedure werkt staat op www.lintjes.nl.

Van jarenlang bestuurswerk voor de voetbalclub...

Henk Bunschoten
Henk Bunschoten mag al meer dan 30 jaar een van de meest trouwe leden van voetbalclub BFC worden genoemd. De afgelopen jaren deed de Bussumer veel voor de club. Als bestuurder zorgde Bunschoten er mede voor dat BFC, nadat het op het randje van de afgrond stond, er weer bovenop kwam. Naast het werk voor BFC deed Bunschoten jarenlang veel voor de Vereniging Oud Medewerkers Ballast Nedam.

Wilma van der Heide
-van den Berg

Wilma van der Heide-van den Berg doet al meer dan 20 jaar veel voor Toonkunst Bussum, waarvan het grootste deel als bestuurster van de club. Toen ze vertrok werd ze benoemd tot een van de ereleden van Toonkunst Bussum. Voor Toonkunst Bussum doet ze nu nog vooral veel voor de jeugd, zoals het regelen van de jeugdconcerten. Daarnaast zette ze het jeugdstrijkorkest op.

... tot vele hand-en-spandiensten voor de kerkgemeenschap

Ook trad de Bussumse toe toe het bestuur van de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten, kortweg FASO. Daarvoor zette ze 5 jaar geleden de 'Strijkersdagen' voor de jeugd op.
Mary Machielsen-Schaapherder
Mary Machielsen-Schaapherder doet al een kwart eeuw veel voor de Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland. Deze club biedt mensen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid om te zwemmen en paard te rijden. De Bussumse zet zich als vrijwilligster vooral in voor de manege. Ze helpt vele gehandicapte ruiters te rijden.

Henk en Ria
van Paridon-van Eijden

Het echtpaar Henk en Ria van Paridon-van Eijden doet al ongeveer 20 jaar veel vrijwilligerswerk. Ze bezoeken onder meer zieke mensen voor de Zonnebloem. Voor Zorggroep Randerode verzorgden ze samen de koffie en thee en later amusementsdagen, voor zorgcentrum De Speulbrink zetten ze ook vele activiteiten op poten. Naast het zorgwerk doet het echtpaar ook veel voor de Jozefkerk, waaronder het verspreiden van het parochieblad, en doen ze vrijwilligerswerk voor De Palmpit.

Werken aan toekomst gemeente-huizen

GOOISE MEREN - Er wordt achter de schermen momenteel door de gemeente hard gewerkt aan toekomstplannen voor de straks lege gemeentehuizen van Naarden en Muiden. Dat laat de gemeente weten.

Het gemeentehuis van Muiden staat al een paar maanden leeg, het stadskantoor van Naarden komt leeg te staan als de verbouwwerkzaamheden aan het gemeentehuis van Bussum worden afgerond. Dat gaat nog twee jaar duren.

Het gemeentebestuur denkt eraan om het gemeentehuis van Muiden te verbouwen zodat er straks gewoond kan worden. Voor het stadskantoor van Naarden wordt er nog gekeken naar wat er gaat gebeuren: er zou eveneens gewoond kunnen gaan worden, maar het zou ook een maatschappelijke of commerciële functie kunnen krijgen.

Er wordt nog gezocht naar een makelaar voor het verkooptraject van de twee gebouwen.

Weekmarkt dagje later

BUSSUM - De weekmarkt wordt een dagje later gehouden. Dat laat de gemeente weten.

De weekmarkt wordt normaal gesproken elke donderdag gehouden, maar dat wordt vanwege Hemelvaartsdag komende donderdag een dag verschoven.

Bezoekers kunnen gewoon de hele ochtend terecht op de markt. Er staat wel een beperkter aantal kramen dan normaal. Volgende week staat er weer een normale weekmarkt.

Schoorsteenbrandje aan de Voormeulenweg

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De brandweer heeft vrijdagavond aan de Voormeulenweg een schoorsteenbrandje moeten blussen. De brandweer werd rond half acht 's avonds gealarmeerd. Ter plaatse werd het brandje met een warmtebeeldcamera opgespoord. De brandweer moest met een ladderwagen naar boven, heeft vervolgens het vuur gedoofd en daarna de schoorsteen geveegd om verdere problemen te voorkomen. Al met al waren de problemen snel opgelost. Vanwege het brandje moest de straat ongeveer een uur worden afgesloten.

Maartje Siegers

Bussumse vanaf 2011
Kunstenares, schildert gezinsportretten, 39 jaar

Waar houdt u zich overdag zoal mee bezig, naast uw werk?
"Ik heb twee levendige jonge kinderen, dus nooit een saai moment."

Wat is er leuk aan Bussum?
"Dat ik het beste van twee werelden heb. Ik woon in een groene, rustige wijk en fiets binnen één minuut het centrum in."

Waar in Bussum komt u graag?
"Ik kom heel graag thuis. De Vernissage vind ik ook een uniek stukje Bussum. Ik kom ook graag in het Filmhuis."

Stel u bent een dag burgemeester van Gooise Meren, wat pakt u aan?
"Ik zou op alle scholen de vakken Kunstzinnige vorming en Sociale vaardigheden verplicht stellen. De aandacht ligt te veel op het cognitieve vlak, zodat sociale en emotionele ontwikkeling en creativiteit veel tekortschieten. Hier moet nodig een ommekeer in komen."

Heeft u een portret van uw eigen gezin?
"Absoluut. Die hangt boven onze eettafel en is nog altijd een bron van herkenning en plezier voor ons en alle mensen die bij ons thuis komen."

Met wie wilt u nog eens een goed gesprek?
"Eigenlijk met iedereen, zolang het maar een echt gesprek is dat ergens over gaat. Dat soort gesprekken zijn jammer genoeg schaars."

Wat mist Bussum?
"Een sfeervol oud plein met hoge bomen, terrassen en straatartiesten."

Waar heeft Bussum te veel van?
"Stress, bla bla en een te kort lontje."

Nog een tip voor beginnende kunstenaars?
"Ik denk dat waarneming een essentiële basis is voor alle kunstenaars. Dus dat goed ontwikkelen."

Klachten over hangjongeren hebben alle aandacht

Problemen worden meteen aangepakt

Rond de Veerstraat wordt nog met regelmaat rondgehangen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De problemen met overlast van hangjongeren hebben alle aandacht van de jongerenwerkers. Dat laten de jongerenwerkers van Versa weten.

De afgelopen weken waren er meerdere klachten over hangjongeren. De jongeren hangen op enkele vaste plekken van rond het centrum, zoals de Veerstraat en de Slochterenlaan. De klachten gaan vooral over het kabaal dat de jongeren maken en achtergelaten rommel. Elk jaar komen er rond het voorjaar weer klachten van buurtbewoners met overlast.

De jongerenwerkers laten weten hangjongeren vaak aan te spreken op hun gedrag. "We maken met regelmaat rondjes langs de hangplekken om te praten met de hangjongeren en de buurtbewoners zelf. Daarmee hopen we de problemen op te lossen. Daarnaast geldt nog steeds: als mensen overlast ervaren mogen ze ons meteen bellen. Dan gaan we meteen op pad om aan de slag te gaan met de klachten", zegt jongerenwerker Lennert Bont van Versa.

De jongerenwerkers bellen of sms'en kan op elk moment op 06-27271887.

Parkeerregels Spiegel-Zuid aangepast

BUSSUM - Er gelden vanaf deze week andere parkeerregels voor de straten van Spiegel-Zuid. In enkele straten kon nog geparkeerd worden zonder te betalen, maar dat wordt afgeschaft. Het parkeren wordt beperkt voor de bewoners.

De andere regels gelden voor de Herenstraat, de Iepenlaan en nog elf andere straten. De straten worden tussen zeven uur 's ochtends en zes uur 's avonds grotendeels gereserveerd voor mensen met een parkeervergunning. Hier en daar kan nog wel betaald geparkeerd worden.

De maatregelen worden genomen om enkele parkeerproblemen op te lossen. De buurt had last van een hoge parkeerdruk en dat zorgde voor veel klachten. Het gebeurde vaak dat bezoekers van het centrum of het Gewestkantoor naar Spiegel-Zuid kwamen omdat daar nog gratis geparkeerd kon worden.

Skatebaan deze maand echt open

BUSSUM - De net geheel opgeknapte skatebaan aan de Ceintuurbaan gaat deze maand echt open.

De skatebaan werd de afgelopen maanden geheel gerenoveerd. Het aanpakken van de skatebaan was al langer een wens van skatende jeugd; de gemeente heeft de baan betaald. De afgelopen weken werd er al voor het eerst geskatet op de baan. Er staan nog wel hekken omheen, omdat er nog enkele laatste werkzaamheden gedaan moeten worden. De gemeente laat weten dat de baan later deze maand officieel geopend wordt: op zaterdag 21 mei staat een feestje gepland.

Web topvijf

1. Overdekte marktkraampjes voor droge rommelmarkt
2. Zes Bussumers verrast met lintje
3. Vele Bussumers de straat op voor Koningsdag
4. Koningsdag zonder problemen verlopen
5. Andere parkeerregels voor Spiegel-Zuid

6 / 28

Drijvend op voorkeurstemmen: raadslid Erik Pieter Vlaanderen

Erik Pieter Vlaanderen is in Muiderberg een lokale beroemdheid. Foto: Christian Pfeiffer

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - Ruim 120 dagen is de raad van Gooise Meren nu aan de slag. Een van de meest in het oog springende volksvertegenwoordigers is Muiderberger Erik Pieter Vlaanderen (VVD). Die 120 dagen zijn voor hem een druppel op de gloeiende plaat. Sinds november 1998 speelt hij het politieke spelletje al mee.

Veel eerder nog, in 1972, meldde hij zich al bij de VVD. Achttien jaar was hij toen en hij moest nog vijf jaar wachten om zelf de raad in te mogen; dat mocht toen pas met 23 jaar. Dat weerhield hem er niet van om zichzelf vanuit de luwte klaar te stomen voor een rol in de politiek. Zo bekleedde hij diverse bestuursfuncties tot in de hogere echelons van het provinciaal bestuur.

Recht door zee, soms bij het botte af, kenmerkt de Muiderberger. Foto: Christian Pfeiffer

Het spook van belangenverstrengeling steekt de kop op

De makelaar uit Muiderberg zit ondertussen uiterst relaxed achter zijn bureau. De grote stapels papier zijn aan de kant geschoven; er is nog net een plekje vrij om een glaasje water neer te zetten. Vlaanderen ('EP' voor intimi) kijkt rustig rond en markeert met zijn handen de hoogte van de stapels die er lagen. Zo'n 40 centimeter boven het bureaublad. "Het was erger hoor, mensen die hier vaker komen vinden het nu opgeruimd", grapt hij.

Hij zit dan wel een kleine twintig jaar in de raad en kent het klappen van de zweep, maar duistere politieke spelletjes, daar is hij niet zo van gecharmeerd. "Ik heb alle spelletjes gespeeld die er te spelen vallen, maar ik strijd met open vizier", is zijn reactie.

Vlaanderen hekelt de bureaucratie van Gooise Meren.

En daag je hem uit dan gaat hij alleen maar harder lopen. Dat begon al in 1998. Vlaanderen wilde wel op de lijst, maar dan als voorzitter. "Te veel vijanden en te weinig vrienden, dus ongeschikt", was de reactie van een collega-politicus. Vanaf de elfde plek op de lijst kwam hij met voorkeurstemmen in de raad. Hij had zijn visitekaartje afgegeven. Vlaanderen karakteriseert zijn stijl als 'de school van Hans Wiegel': "Ik kan heel genuanceerd, maar ook heel helder zijn. Dingen die ik zeg, daar sta ik achter en ze zijn gemeend."

Voorkeurstemmen
Voorkeurstemmen zijn voor hem de graadmeter van zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Ook bij de afgelopen verkiezingen kreeg hij zo een plek in de raad. Al was hij dit keer op eigen verzoek laag op de lijst geplaatst. Een bewuste keuze volgens Vlaanderen, omdat hij het op eigen kracht wil doen. Maar het kan ook een slimme zet zijn om een eigen koers binnen de fractie met een afwijkend standpunt te rechtvaardigen. Hij stelt het heel simpel. "Als ik niet meer met voorkeurstemmen gekozen word, moet ik met pensioen." Dat vertrouwen van de kiezer is heilig voor hem en wat hij heeft beloofd dat komt hij na. Daarmee verklaart hij ook zijn soms eigenzinnige stemgedrag binnen zijn eigen VVD-fractie.

"Ik vertegenwoordig een minderheidsstandpunt, dat van de kiezers die op mij hebben gestemd." Met als kanttekening dat hij ook niet tegen het eigen coalitieakkoord zal stemmen wanneer dat slechts voorkomt uit een politiek steekspel tussen oppositie en coalitiepartijen. Hij haalt daarmee het voorbeeld van een motie aan begin dit jaar van de PvdA, die vroeg om onmiddellijke stopzetting van verkoop van sociale huurwoningen. De VVD-fractie stemde tegen de motie, hij voor.

125 dagen

Op de kop af 125 dagen zit de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren in het zadel. Het was in het begin even wennen, maar de raadsleden beginnen elkaar nu aardig te kennen. Echt grote beslissingen zijn er nog niet genomen, behalve dan het gelijktrekken van de lokale lasten. De gemeenteraad moet het uitzitten tot 21 maart 2018. Dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Balanceren
Daarmee begeeft de VVD'er zich op glad ijs; het spook van belangenverstrengeling met zijn makelaarsactiviteiten steekt de kop op. Hij pareert dat onmiddellijk. Het is wel balanceren op een dun draadje, maar hij zegt zelf de scheidslijn goed in de gaten te houden. "Als ik in de buurt van de streep komt dan leg ik dingen helder voor." Hij houdt in dat soort gevallen ruggespraak met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en raadpleegt als het nodig is een juridisch adviseur. En ja, soms betekent dat dat hij zich onthoudt van stemming. Zoals bij de perikelen rond het Kruitpad in Muiden bijvoorbeeld.

Glazen huis
Hij vindt dat hij altijd transparant is en wijst ter illustratie op de muren van glas in zijn makelaarskantoor. "Ik leef in een glazen huis."

Bestuurlijk zwakker
Vlaanderen voelt zich dan wel als een vis in het water in de raad, maar hekelt wel de bestuurlijke bureaucratie van de gemeente Gooise Meren. De afstand tussen burgers en politiek is wat hem betreft te groot geworden. "Het bestuur is er slechter op geworden. En voor de burgers ook. Niet zomaar het gemeentehuis kunnen binnenlopen: als je zaken wilt regelen moet dat op afspraak."

Wat hem betreft zijn ze een beetje de weg kwijt in de fusiegemeente. En niet alleen naar de burgers toe zijn de regeltjes strakker en dus slechter. Het feit dat er nog maar één woordvoerder per politieke fractie is aangesteld zint hem ook niet. "In Muiden mocht je met z'n tweeën het partijstandpunt vertegenwoordigen." Het is geen reden om te stoppen met zijn politieke loopbaan. Want daarover beslist vooral de kiezer. Zolang die met voorkeurstemmen achter hem staat, gaat Erik Pieter Vlaanderen door.

Volop sporten op sportdag Gooise Meren

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Een grote groep jongeren heeft dinsdag meegedaan aan een grote sportdag rond Sportcentrum De Lunet. De sportdag werd georganiseerd door de buurtsportcoaches. Alle jongeren van de gemeente Gooise Meren mochten meedoen. De deelnemers konden suppen, skaten, stuntsteppen, longboarden, freerunnen, dansen, kickbocksen, bootcampen en pannavoetballen. De bekende pannavoetballer Soufiane Touzani kwam een uurtje meedoen met de sportende jeugd en trakteerde de meeste deelnemers op een 'panna'.

Aan de slag met werk en school voor vluchtelingen

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel achter de schermen hard gewerkt om vluchtelingen te helpen aan werk en school.

Dat verzekerde het gemeentebestuur afgelopen maand aan de raad na vragen over de opvang van vluchtelingen op Crailo van Hart voor Bussum. De gemeenteraad van Bussum maakte daar al eerder afspraken over.

Nu de gemeente weet hoeveel vluchtelingen er de komende jaren komen, worden snel volgende stappen gezet om te werken aan werk en school voor de groep. "Het heeft lang geduurd voor we deze zekerheden hadden, maar nu we dat wel hebben kunnen we snel aan de slag met de volgende stappen", zegt burgemeester Albertine van Vliet.

Gesprekken lopen goed
De trajecten om de groep vluchtelingen aan het werk te helpen lopen vooral langs de Tomin-groep, zo zegt de burgemeester. Daarnaast wordt nog veel gesproken over school en schakelklassen. Van Vliet: "Alle gesprekken lopen erg goed en we hopen snel stappen te zetten."

Foto: Ingrid Handjes

Voor één keer "Uit de historie van Naarden en Muiden". Want het Bussums Historisch Tijdschrift, dat net is uitgekomen, is gewijd aan de plaatsen, die samen met Bussum, de gemeente Gooise Meren vormen. De bijzondere voorkant valt op: een topografische kaart (van omstreeks 1850) waarop Muiden, Muiderberg en delen van Naarden en Bussum zijn afgebeeld.

Ayla Blüm van de Historische Kring Stad Muiden verhaalt in dit nummer over het Tol-oproer in Muiden in 1928 met als aanstichter Floris Vos, de eigenaar van modelboerderij Oud Bussem. Zij verhaalt ook over het ernstige incident dat op 5 september 1933 in het gemeentehuis van Muiden plaatsvindt. Een boze burger maakt na de raadsvergadering amok: een dode en een zwaargewonde. Haar derde artikel gaat over de historie van de Kruitfabriek Muiden.

Foto: Ingrid Handjes
Foto: Ingrid Handjes

Gemeentearchivaris Anne Medema zet Naarden in de kijker. Hij beschrijft het oudste document in het archief: een acte uit 1355 op perkament. De acte behandelt de stadsrechten van Naarden. Zijn tweede artikel gaat over begraafplaatsen en in het bijzonder over begraafplaats Nieuw-Valkeveen van de Naardense tuinarchitect Dirk Tersteeg. Zijn derde artikel betreft de in 1927 jong overleden Naardense musicus Johan Schoonderbeek. Hij richtte in 1921 de Nederlandsche Bachvereeniging op en leidde in 1922 voor de eerste keer de Matthäuspassion in de Groote Kerk van Naarden.

Het tijdschrift begint met het noemen van activiteiten hoe je de historie van Gooise Meren kunt leren kennen: tijdens een gegidste bustocht, via een fietsen wandelroute, door een lezing/presentatie, op een reizende tentoonstelling en door lesmateriaal. Klaas Oosterom vermeldt alle relevante gegevens. Op de laatste pagina noemt hij boeken over de historie van Oud Naarden, de Vesting Naarden, Muiderberg en Muiden.

Klaas Oosterom

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt gratis bij leden en is voor € 7,50 te koop bij de HK Bussum, HK Stad Muiden, boekhandel Los en Bruna.

Mensen-smokkelaars vooralsnog vrij

BUSSUM - De van mensensmokkel verdachte Bussumers mogen hun proces op vrije voeten afwachten. Dat heeft de rechtbank besloten.

De Bussumers en andere verdachten werden enkele maanden geleden aangehouden. Ze worden ervan verdacht een mensensmokkelbende te hebben gevormd. De bende had het plan om met een boot asielzoekers naar Engeland te brengen, maar dat kon op het laatste moment worden voorkomen. De verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. De rechtszaak tegen de verdachten gaat later verder.

Beheer azc Crailo overgedragen aan COA

BUSSUM - Vanaf deze week wordt azc Crailo beheerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Afgelopen week werd het beheer overgedragen.

De noodopvang van asielzoekers op Crailo werd de afgelopen zeven maanden geregeld door het Leger des Heils. Dat zorgde maandenlang dat de opvang vlekkeloos was, dat vluchtelingen goed werden begeleid en dat er genoeg te doen was. Velen waren erg tevreden over het werk van 'het Leger'. Alle medewerkers werden bedankt.

Afgelopen maand werd er een akkoord gesloten voor de opvang van zeshonderd vluchtelingen op Crailo voor de komende tien jaar. Het complex wordt daarmee echt een azc en zal daarom beheerd gaan worden door het COA. Enkele medewerkers van de afgelopen maanden zullen het COA straks verder ondersteunen.

Gemeente gesloten

GOOISE MEREN - De gemeente gaat deze week beperkt open.

De gemeente houdt komende donderdag, op Bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag, en de daaropvolgende vrijdag de deuren gesloten. Maandag gaat het gemeentehuis gewoon weer open.

13 / 28

De Palmpit opent de deuren weer voor een open eettafel. Foto: Bob Awick

donderdag 5 mei

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

In WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a wordt gebridged van 09.30- 11.00 uur. Iedereen is welkom om te komen spelen. Info tel: 035-6915346 of 035-6918829.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Orgelconcert door Wybe Kooijmans. Werken van Max Reger wiens sterfjaar 100 jaar geleden wordt herdacht. Entreeprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

vrijdag 6 mei

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. S.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica, lijkt je dat wat? Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur speelt een kleine groep in de Palmpit de oude liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten. Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur is er een spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom om met de aanwezige ouderen een spelletje te komen doen. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Bij een theesessie is men welkom voor een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn. Info: 035-6910694.

Tijd voor Max

BPB 15.00 uur

Met de boodschappenPlusBus kunt u de uitzending 'Tijd voor Max' bijwonen. Huisarts Ted van Essen brengt kijkers op de hoogte van het meest actuele nieuws uit de medische sector. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

Schakeldiner

De Schakel 17.30 uur

Het 3-gangendiner staat dit keer in het teken van de koningin der groenten: de asperge. Gebonden aspergesoep en asperge hollandaise met toebehoren en een toetje. Kosten incl. drankje en koffie: € 7,50. Ontvangst vanaf 17.15 uur, aanvang diner 17.45 uur. Wijkpost De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Aanmelden: info@wijkpostdeschakel.nl.

zaterdag 7 mei

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Elke zaterdagochtend is er inloop in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 te Bussum van 10.00 - 11.30 uur om mensen in de gelegenheid te stellen onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk gezellig samen te zijn. Net als op maandag t/m vrijdag zullen een aantal gastvrouwen/heren u van dienst zijn en zorgen dat u een gezellig zaterdagochtend beleeft in De Palmpit.

PlusBus

BPB 10.00 uur

Met de BoodschappenPlusBus kunt u van de mooie mozaïeken van bloembollenvelden in de Noordoostpolder genieten. U wordt thuis gehaald en gebracht. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192 .

Expositie

Op 7 mei om 16.00 uur is de opening van de expositie. Kunsthandel Dekker toont 18 schilderijen van Saskia (Sam) Bult. Haar schilderijen van monumentale kroonluchters combineren historische objecten met hedendaagse technieken. De expositie is tot 28 mei te zien.Meer info op: http://www.facebook.com/sambultart.

zondag 8 mei

Soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Omdat het Moederdag is, zullen kinderen van muziekschool Josien de Roode een optreden verzorgen voor alle moeders die dan aanwezig zijn. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 9 mei

Jubileumwandeling

Vanaf de dierenartsenpraktijk 9.00 uur

Wandelgroep Naarden-Bussum bestaat in mei 5 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er een jubileumwandeling georganiseerd die voor iedereen die zich aanmeldt gratis toegankelijk is. Kijk voor informatie op www.odettegude.nl/wandelen. Aanmeldingen bij voorkeur op praktijk@odettegude.nl.

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor en door zp'ers uit Naarden en Bussum. Thema deze maand is: 'De pakkende pitch'. Van 9.00 - 10.30 uur bij Het Hoofdkantoor in Bussum. Aanmelden is niet nodig.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Yoga in Spieghelwijck van 10.15 – 11.30 uur. Yoga geeft veerkracht en nieuwe energie. Info: 0294-880155.

SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Op maandag is zoals gewoonlijk het ANBO Seniorencafé in Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3 b te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Yoga op een stoel

nimis 11.00 uur

U wilt yoga doen, maar op een matje lukt niet? Dan is stoelyoga echt iets voor u. Stoelyoga is een fijne en ontspannende manier om aan het evenwicht tussen lichaam en geest te werken. Dat gebeurt door oefeningen met het lichaam, de adem, visualisatie, ontspanning, klank en meditatie. Opgeven en info: 035-6420307, www.nimis.nl.

Open eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

dinsdag 10 mei

Lezing over veiligheid

Koepelkerk 14.00 uur

Door de gezamenlijke ouderenbonden wordt een lezing georganiseerd in de Sloep naast de Mariakerk aan de Brinklaan. De lezing behandelt twee onderwerpen nl. Valpreventie en Veiligheid in en om het huis.

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

woensdag 11 mei

Fietstocht WOC Bellefleur

WOC Bellefleur 12.00 uur

Start om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a Naarden. De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken zelf meenemen. Inlichtingen: Gré Poort, 035-6951686. Andere fietstochten zijn op 15 juni, 13 juli, 10 augustus, 14 september en 12 oktober.

Lunch

WOC Spieghelwijck 12.30 uur

Een gezellige lunch in Spieghelwijck. Opgeven voor 6 mei via 035-5310743. Kosten € 7,-.

Bingo De Schakel

Wijkpost De schakel 13.45 uur

Ontvangst vanaf 13.30 uur, aanvang bingo 14.00 uur. € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties. Extra kaart € 2,50. Na afloop een loterij. Wijkpost De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een ontspannend en boeiend spel buiten. Info: 035-6911903.

Filmhuis Bussum

'El Clan'.

*BROOKLYN is een romantisch drama over familie, herinneringen en het vinden van een nieuw thuis.
*HET VERGETEN GETTO Documentaire over Asterdorp, het vergeten vierde 'Juden Viertel' van Amsterdam.
*TRUMBO is een aangrijpend drama dat licht werpt op een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van Hollywood: McCarthy's blacklist.
*Documentairemaker Michael Moore maakt humoristische vergelijking tussen Amerikaans en Europees overheidsbeleid in WHERE TO INVADE NEXT.
*In EL CLAN de duistere praktijken en gecompliceerde onderlinge relaties van een ogenschijnlijk doodnormale Argentijnse familie.
*In KRIGEN besluit een commandant (PILOU ASBÆK) in Afghanistan een gewonde soldaat te redden, met dramatische consequenties.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.
*FAMILIEFILMS: in SHAUN HET SCHAAP: DE FILM verzint Shaun een plan om naar de grote stad te gaan.
*VOORAANKONDIGING: JA ZUSTER, NEE ZUSTER - Sing-A-Long filmvoorstelling op zaterdagavond 21 mei in de Grote Kerk van Naarden.

Filmhuis Bussum verbouwt, maar vertoningen gaan door. Alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wijkontmoetingscentrum Spieghelwijck zoekt een voorzitter die het wijkcentrum in grote lijnen aan wil sturen. (10240)
*Het Nederlands Vestingmuseum zoekt een weekendcoördinator. Als weekendcoördinator ben je 1 dag per maand in het weekend verantwoordelijk voor alle werkzaamheden in het museum. (10265)
*Tergooi Vrijwilligersfuncties Blaricum zoekt een gastheer/vrouw voor de afd. Geriatrie. U ondersteunt medewerkers bij het deelnemen aan een activiteitenprogramma. Voor 1 ochtend per week. (10238)
*Gilde SamenSpraak Muiden/Muiderberg zoekt taalmaatjes. Wij zijn een organisatie die Nederlandse vrijwilligers en anderstaligen samenbrengt. (10001)

SDO houdt het tot het laatst toe spannend

Nog wachten op klassebehoud na nederlaag

Na rust kreeg SDO meerdere kansen, maar maakte geen goals. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het wordt tot het laatst toe spannend of de voetballers van SDO klassebehoud zeker kunnen stellen en volgend jaar weer hoofdklasse spelen. Afgelopen weekend hadden de Bussumers een goede kans om de stap naar klassebehoud te zetten, maar SDO verloor met 1-0 van het lager geklasseerde SV Nieuw Utrecht.

Dat SDO na anderhalf uur voetballen puntloos van het veld moest stappen, had het vooral aan zichzelf te danken. SDO startte slecht en moest erkennen dat SV Nieuw Utrecht steeds een stapje sneller was. De tegenstander kreeg meer kansen en kwam met een benutte strafschop op voorsprong te staan. Nadat Raoul Pengel door SDO-speler Dino van Essen werd gevloerd, schoot Abdel Zouzou vanaf elf meter raak. Een forse domper voor SDO, waar het vervolgens een uur van op adem kon komen doordat de scheidsrechter geblesseerd het veld af moest en er pas na een uur een andere scheidsrechter was om het duel te vervolgen.

Nadat het duel werd hervat kreeg SDO de eerste kans, maar Rick van der Velden bleek onscherp en faalde voor de goal. Vlak voor rust zorgde aanvoerder Berry van 't Land met een geplaatste kopbal nog voor gevaar, maar de keeper van de tegenstander redde.

Voetbalsters SDO houden hoop op play-offs levend

Na de rust zette SDO extra aan om een tegendoelpunt te forceren. Daar kreeg de ploeg ook de kans toe: de tegenstander zorgde amper nog voor gevaar. SDO kon daardoor wat vaker voor het doel komen. Na een krap uur voetballen leverde dat een kansje op toen Maikel van Latum voorgaf op Sven Peereboom, maar Anthony Albert kon er namens de tegenstander tussenkomen. Vlak voor de slotfase leek SDO recht te hebben op een strafschop toen een voorzet door Hen Gerry Hassenbaink werd weggewerkt met de hand, maar er werd geen penalty gegeven.

SDO kreeg op het allerlaatste moment nog twee levensgrote kansen om alsnog een punt te pakken en daarmee goede zaken te doen voor klassebehoud. Eerst faalde Gerrit Snijders alleen voor de keeper, daarna kon Micha Fokker geen doelpunt maken. SDO probeerde nog extra druk te zetten door ook keeper Dion Thomas mee naar voren te sturen. Het ontbrak de Bussumse doelman echter aan geluk: Thomas raakte een bal aan, waardoor de bal net naast het doel belandde.

SDO heeft nog twee duels te gaan om klassebehoud zeker te stellen. Met één zege zouden de Bussumers al een grote stap kunnen zetten. SDO speelt komend weekend eerst tegen het Amsterdamse De Dijk, een week later tegen Quick. De twee tegenstanders staan een stuk hoger geklasseerd dan SDO, maar SDO pakte enkele maanden geleden wel een punt tegen De Dijk.

Laatste kans voetbalsters
De voetbalsters van SDO houden hun hoop om rechtstreeks degraderen te ontlopen levend. De Bussumse eersteklasser won afgelopen weekend met 1-4 van OVV'67 en heeft daarmee nog kans om de play-offs te halen. SDO speelde een sterke eerste helft en kwam, na eerst nog een afgekeurde goal, terecht op voorsprong door een treffer van Roos Mous. Vlak voor rust werd de voorsprong zelfs verdubbeld door aanvalster Jennifer Neef. Na rust kon SDO verder weglopen toen Neef weer raak schoot. Daarna leek het er lang op dat het duel gestaakt zou gaan worden toen de scheidsrechter vervelend commentaar van de grensrechter van OVV'67 helemaal zat was. Na lang overleg ging het duel toch door. OVV'67 deed met een rake corner nog wat terug, maar SDO kon de voorsprong houden.

SDO heeft nu nog kans om de play-offs te halen. Dan moet het komend weekend een punt pakken tegen titelkandidaat Maarssen.

Voetballers NVC staat vreemde apotheose te wachten

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Het worden een paar vreemde laatste weken van het voetbaljaar voor NVC. De Naarder tweedeklasser kan nog deelname aan de play-offs om te kunnen promoveren zeker stellen, maar moet ook nog alles op alles zetten om deelname aan de play-offs onder aan het klassement te ontlopen.

NVC deed afgelopen weekend wat het moest doen om te twee races goed te volbrengen: concurrent Kampong werd met 3-0 verslagen. NVC speelde erg sterk en toonde veel vechtlust. Dat zorgde al snel voor enkele kansen voor de Naarders en dat leverde meteen de eerste treffer op. Na rust zette NVC goed door en volgden nog twee treffers. Kampong kon NVC niet stoppen en kreeg zelf geen grote kansen om wat terug te doen.

NVC heeft nog twee duels te gaan. Komend weekend tegen ZSGO/WMS en een week later tegen Hoofddorp.

Geen stunt van honkballers HCAW

Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Geen stunt afgelopen weekend van de honkballers van HCAW tegen het sterke Curaçao Neptunus. De Bussumse honkbalhoofdklasser verloor zowel donderdag (5-3), zaterdag (10-0) als zondag (2-7) van de Rotterdammers.

Het eerste duel tussen de twee ploegen was donderdagavond ongemeen spannend. Curaçao Neptunus kwam al snel op voorsprong, maar daarna rechtte HCAW de rug. De Bussumers kwamen knap terug en namen de voorsprong over. Het duurde tot de zevende slagbeurt voordat Curaçao Neptunus terug kon komen. Even later wonnen de Rotterdammers alsnog.

Zaterdag was HCAW kansloos. Curaçao Neptunus stond razendsnel op een onoverbrugbare 10-0 voorsprong, waardoor de twee teams al snel weer de kleedkamers op konden zoeken. Een dag later kwam Curaçao Neptunus eveneens al snel weer op voorsprong, maar duurde het lang voordat de ploeg verder kon weglopen. HCAW verloor wederom.

Late treffer doet BFC de das om

BUSSUM - Een late tegentreffer heeft BFC afgelopen weekend de das om gedaan tegen Sporting Almere. De Bussumers verspeelden daardoor de zege en stapten door de 2-2 met slechts een punt van het veld.

BFC startte sterk en kreeg al snel kansen om de score te openen. Halverwege de eerste helft kwam BFC op voorsprong te staan: Davey du Maine kon scoren na een voorzet van Jostein Ohm. De Bussumers vergaten daarna door te stoten en de voorsprong te vergroten. Dat kwam vooral doordat de ploeg te veel fouten maakte. Nog voor de rust strafte de tegenstander dat af en moest BFC een tegentreffer toestaan.

Na rust bleef het aantal foutjes van BFC beperkt. De Bussumers waren een stuk beter dan de tegenstanders en kregen vele kansen om wederom voorsprong te houden. De tegenstander kon, wonder boven wonder, echter lang standhouden. Dat gold vooral voor het laatste deel van het duel: BFC raakte een keer de lat, werd een strafschop onthouden en er werd een doelpunt afgekeurd. Vlak voor het absolute slotstuk kon Tjerk Posthuma alsnog scoren voor BFC, waarmee de zege zeker leek. Op het allerlaatste moment kreeg BFC alsnog de 2-2 te verwerken.

BFC staat na afgelopen weekend op plaats 5 van het klassement. BFC stapt volgend jaar over naar het zaterdagvoetbal. Komend weekend spelen de Bussumers voor het laatst op zondag aan de Meerweg.

Zege zonder waarde voor hockeysters

BUSSUM - De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend gewonnen van subtopper Amersfoort: 3-2. De zege had echter geen enkele waarde: de Bussumse vrouwen spelen nergens meer om.

De hockeysters staan na afgelopen weekend op plaats 4 van het klassement. Komend weekend staat het laatste duel van het hockeyjaar op het programma: de Bussumers spelen dan tegen GSHC Forward.

Nederlaag hockeyers
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend geen potten kunnen breken tegen het lager geklasseerde Klein Zwitserland: de Bussumers verloren met 2-0.

Voor de Bussumers staat er nog slechts een duel op het programma. Komend weekend speelt de ploeg de derby tegen Laren.

'Hebben inwoners een goed idee? Wij denken graag mee'

Gemeente wil bewoners actief betrekken

Sanderse en Kikkert bekijken het snoeiwerk langs het spoor in Naarden dat al door buurtbewoners wordt onderhouden. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Burgerparticipatie, doe-democaratie, burgerpanels en de initiatieventafel; het regent termen bij de gemeente Gooise Meren om duidelijk te maken dat er een nieuwe wind waait waarbij de gemeente. Gooise Meren wil de komende tijd actief de inwoners betrekken bij het beleid. Programmamanager Willem Kikkert en wethouder Marleen Sanderse worden er heel enthousiast van. Want goede ideeën, die moeten volgens het duo met behulp van de gemeente zoveel mogelijk in uitvoering worden gebracht.

Meepraten

De gemeente Gooise Meren wil graag samen met inwoners de nieuwe gemeente vorm geven en weten wat er leeft in de buurt. Een belangrijk middel daarbij is het 'online inwonerspanel Gooise Meren Spreekt'. Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich hiervoor aanmelden en vervolgens zijn of haar mening geven over diverse onderwerpen.
Meedoen kan via gooisemerenspreekt.nl.

Met deze nieuwe aanpak kunnen hopelijk veel betrokken inwoners hun ei kwijt bij de gemeente. Want hoewel het in Naarden op diverse dossiers goed ging met burgerparticipatie, leek dat in Bussum niet altijd lekker te lopen. Omwonenden werden regelmatig laat in het proces bij de plannen betrokken, waarna wijzigingen nog nauwelijks te realiseren waren. Dat gaf de betrokkenen een wrang gevoel. Maar nu wordt het anders en gaat het roer om.

'Gebruikmaken van de kennis en kunde van de inwoners'

Kikkert: "We hebben de beste werkwijzen van Naarden, Bussum en Muiden samen genomen. Wat we doen is dat we overal blanco in stappen. Het toverwoord is 'verwachtingen'. Die moeten realistisch zijn en er moet op papier ook een soort leidraad komen. Het werkt sneller als je betrokkenen al in een vroeg proces meeneemt."
Wethouder Sanderse geeft hier een voorbeeld van. "Stel dat er een onderhoudsproject moet komen, dan kijken we welke impact het op de buurt heeft. We vragen wat de mensen in de buurt belangrijk vinden bij de herinrichting. Dan voelen ze zich ook niet overvallen als het werk begint en nu denken ze: logisch, juist omdat ze betrokken zijn geweest. Een ander voordeel is dat je ziet dat er minder procedures achteraf komen."

Burgerparticipatie
Sanderse: "De gemeenteraad van Gooise Meren heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan en daar gaan wij expliciet mee aan de slag. We willen daarvoor optimaal gebruikmaken van de kennis en kunde van onze eigen inwoners. Daarnaast kijken we hoe de gemeente kan aansluiten bij de ideeën die spelen in de samenleving."
Een van de nieuwe methodes in de initiatieventafel. Hier kunnen inwoners nieuwe ideeën aandragen bij de gemeente. Sanderse: "Als er een goed idee is, maakt het niet uit of het van een bewoner of van de overheid komt; als het er maar komt." Volgens Kikkert zullen de ambtenaren die betrokken zijn bij de initiatieventafel een 'ja, tenzij'-houding aannemen. "Er is een gesprek om te horen wat de wensen zijn. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze kan bijdragen."

'Het werkt sneller als je betrokkenen al in een vroeg proces meeneemt'

Meedenken
Sanderse geeft een paar voorbeelden. "Willen bewoners zelf een plantsoen onderhouden? Geen probleem, wij lenen zelfs een heggenschaar uit. Zoekt iemand ruimte voor een bijeenkomst? Wij denken mee en wij kunnen vergunningen verlenen. Wil iemand een sportveld in de wijk? Dan willen wij weten hoeveel mensen dit een goed idee vinden en wij denken mee over methodes om geld op te halen zoals een sponsorloop. Het is niet zo dat de gemeente de ideeën gaat overnemen. Maar we denken wel mee."
De gemeente wil ook initiatieven aan elkaar kenbaar maken. "In Muiden loopt bijvoorbeeld een project waarbij kinderen koken voor ouderen. Dit initiatief hebben wij in contact gebracht met Soupurbe waar wordt gekookt met overgebleven groente. Wij hopen dat ze elkaar verder op weg kunnen helpen. Wij hopen dat er de komende tijd heel veel positieve energie los komt."

De Kubba van Farah Hannah

Foto: Anthel Reijnders

Zij staan op de Wereld BBQ in Bussum, wat maken ze in hun eigen keuken?

door Anthèl Reijnders

BUSSUM - Farah Hannah komt uit Irak en wil ons graag haar kubba (kübah) laten proeven. Dit typische deeggerecht zette haar moeder vaak op tafel als ze met haar broers en zussen uit school kwam.

In Irak is het heel gewoon om in de middag warm te eten. De moeders eten dan vaak alleen met hun kinderen, want de meeste mannen gaan al vroeg naar hun werk en komen pas in de avond terug.

Kubba was Farahs favoriet en ze maakt het nu graag voor haar eigen gezin.

Behendig en in een rap tempo draait, vult, vouwt en plakt ze de balletjes van het kleverige deeg. Ze kan het gerecht dromen. Voor ons vergt het waarschijnlijk enige oefening, maar het resultaat is absoluut de moeite waard.

Farah varieert het gerecht door het óf in tomatensoep óf in yoghurtsoep te serveren.

Het leuke is dat ze het gerecht nog nooit ergens anders zo heeft geproefd. Nergens in het Midden-Oosten, zelfs niet in Jordanië waar ze toch drie jaar heeft gewoond. Het is bijzonder dat we haar recept nu dan, eindelijk, als een lang bewaard geheim, op hebben kunnen schrijven.

Belafia… Eet smakelijk!

De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor de kubba van Farah Hannah vindt u op onze website www.bussumsnieuws.nl.

Beraad zoekt nieuwe leden

'We worden gevraagd mee te denken en we worden gehoord'

In het midden wethouder Sanderse, naast haar Herman Drenth en Erma van Lamoen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Meedenken, constructief advies geven en dus van toegevoegde waarde zijn: dat is heel in het kort wat het Beraad Naarden, Bussum, Muiden (binnenkort Gooise Meren) doet. Deze adviesraad praat mee over het beleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Sinds kort is Erma van Lamoen de nieuwe, onafhankelijke voorzitter en zij ziet graag dat nieuwe leden zich aanmelden om de club vrijwilligers te versterken.

Je bent de nieuwe voorzitter?
Van Lamoen: "Herman Drenth heeft half april afscheid genomen en ik heb hem nu opgevolgd. Nu we er twee termijnen van vier jaar op hebben zitten als beraad is de uitstroom vrij groot. Dat is deels jammer omdat hiermee ook expertise verloren gaat. Anderzijds hebben we weer plek voor nieuwe leden. Zelf zit ik er nu ongeveer anderhalf jaar bij."

Wat doen jullie bij het beraad?
Van Lamoen: "Het beraad geeft advies aan het college op het gebied van het Sociaal Domein. Het gaat met name om de Wmo en de Jeugdwet. Heel veel werk is al verricht omdat alles klaar moest zijn vanwege de transitie. Dat wil zeggen dat een groot takenpakket van het Rijk werd overgeheveld naar de gemeente. In het voortraject hebben we alle conceptplannen van de gemeente bestudeerd en voorzien van commentaar."

'Als je betrokken bent, dan kun je er ook invloed op uitoefenen'

Die transitie is toch al klaar?
"Het klopt dat het vele voorbereidende werk nu klaar is, maar nog steeds komen er aanpassingen op het beleid. Dat heeft ook te maken met afspraken in de regio. Zo zijn er bijvoorbeeld ieder kwartaal peilnota's waarin terug te vinden is wat zich precies heeft afgespeeld en daar buigen wij ons over. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het goed gaat op het gebied van het Sociaal Domein in de gemeente Gooise Meren. Al met al is de transitie een hele verandering. Ook over de uitvoering willen wij ons advies laten gelden en daar laten wij ons over informeren. Als je als orgaan betrokken bent, dan kun je er ook invloed op uitoefenen."

Is het altijd passief adviseren over beleidsstukken?
"Niet altijd", zegt lid van het beraad Gerard Verrijn Stuart. "Een aantal keren hebben we op eigen initiatief zaken aan de orde gesteld. Als we zien, horen of lezen dat iets niet lekker loopt, dan stellen we daar vragen over.
Zo liet de gemeente inwoners opbellen nadat ze bijvoorbeeld een traplift hadden gekregen via de Wmo. Dan was de vraag: bent u tevreden? Dat vonden wij te suggestief. Nu wordt de vraag neutraal geformuleerd en krijg je een betere meting of en hoe tevreden men is. Bij het Privacy Protocol Sociaal Domein van de toen nog drie gemeenten hebben we in 2015 kritische kanttekeningen geplaatst."

Hoe zijn jullie zelf bij het beraad gekomen?
Van Lamoen: "Vanuit mijn achtergrond. Ik heb gewerkt bij VGN, de branchevereniging van de gehandicaptenzorg. Ik was zelf nieuwsgierig naar hoe de transitie in mijn gemeente werd opgepakt. Daarnaast ben ik ook graag sociaal betrokken."
Verrijn Stuart: " Ik ben destijds afgestudeerd op een scriptie over mantelzorg. Maar dat was theorie. Het kan gebeuren dat je de zorg zelf ook nodig hebt en dan is het fijn als het goed is geregeld. Je bent daar zelf bij betrokken en je leert nieuwe mensen kennen."

Als je lid bent, wat wordt er dan van je gevraagd?
Verrijn Stuart: "We komen een keer in de twee maanden samen met de wethouder en de ambtenaren. Daarnaast komen we dan nog één keer informeel samen. We overleggen, lezen stukken, komen met suggesties. We worden door de gemeente gevraagd mee te denken en we worden gehoord."

Wat voor mensen zoeken jullie?
Van Lamoen: "We zijn op zoek naar inwoners die hier interesse in hebben. Het is fijn als ze een link hebben met de doelgroep - mensen die zorg nodig hebben of jongeren. Het zou heel mooi zijn als we mensen met jonge kinderen kunnen betrekken. Aanmelden kan via secretarisbnb@gmail.nl; op de website beraadnaardenbussum.nl is de vacature te vinden."

Maar liefst 60 oude legervoertuigen vormen colonne

Het Gooi Bevrijd komt ook in Naarden en Bussum

Ook dit jaar weer in Bussum. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - De aandacht voor de bevrijding van het Gooi mag nooit verloren gaan, vindt de organisatie achter Het Gooi Bevrijd. Daarom is er ook dit jaar weer een programma rond Bevrijdingsdag. Met als een van de hoogtepunten de rondrit met de veteranen in authentieke legervoertuigen door tal van Gooise dorpen en steden.

Op vrijdag 6 mei komt de colonne ook door Bussum, waar het net als vorig jaar in het centrum een uitgebreide stop maakt. Het was tot 2014 'het domein' van Bridgehead: het bevrijdingsevenement met ook als hoogtepunt de colonne legervoertuigen. Toen ze ermee stopten, onder meer door gebrek aan vrijwilligers, leek het er even op dat de laatste rit in dat jaar gereden was. Maar het is te danken aan een klein clubje van acht enthousiastelingen, waaronder de Bussumer Wim Braam, dat de traditie in ere wordt gehouden. Braam benadrukt wel dat Het Gooi Bevrijd geen voortzetting is van het voormalige Bridgehead. "Het is een andere organisatie, met andere mensen." Ze leggen ook meer de nadruk op de route door het Gooi en de plekken waar ze voor een uurtje stil blijven staan. Zo zijn ze 5 mei in de BEL-gemeenten te vinden, maar op 6 mei staan ze voor het bordes van Paleis Soestdijk en op zaterdag 7 mei zijn de voertuigen te bewonderen in de omgeving van Naarden, Weesp en Hilversum.

Voor veel veteranen is het een belangrijke dag. Foto: Bob Awick

Herdenken
Herdenken is en blijft belangrijk, vindt Braam. "Er is van alles loos in de wereld en dan beseft je dat wij sinds 1945 in relatieve vrijheid en welvaart kunnen leven. Dat we onze kinderen in vrijheid kunnen laten opgroeien is te danken aan de inzet van de veteranen".

"Als er straks geen veteranen meer zijn of mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, is het aan ons om het verhaal verder te vertellen", voegt hij nog toe. Als voorbeeld noemt hij de tweedejaars scholieren van het Wellantcollege uit Naarden die ook dit jaar weer een bezoek brengen aan het gebied rond Oud Valkeveen, waar zich in de bossen nog de vier fundamenten van oud afweergeschut, gebruikt door de Duitsers, bevinden.

Veteranen
Deelnemers en het handjevol nog in leven zijnde veteranen kijken uit naar de rondrit. Er zullen er zo'n 35 meedoen aan Het Gooi Bevrijd. Zo is er een 92-jarige veteraan uit Californië die zijn reis al ver van tevoren zorgvuldig plant. Op 4 mei komt hij aan op Schiphol en daags na het evenement, op 8 mei, zit hij weer in het vliegtuig terug naar huis. Braam: "Hij komt geen dag eerder en blijft geen dag langer." De deelnemers aan de rondrit, die de veteranen in hun voertuig meenemen, komen behalve uit Nederland ook uit België, Engeland en Frankrijk. "We zien ook weer andere deelnemers dan het vorige jaar en dat is ook wel mooi", vindt Braam. Zelf was Braam met een eigen voertuig al in de tijd van Bridgehead van de partij. Ook dit jaar sluit hij uiteraard aan.

Meer over het programma is te vinden op www.hetgooibevrijd.nl.

21 / 28

Fietsen mee in een handomdraai

Slimme accessoires van Opel

Gemak dient de mens.

Opel maakt reizen leuker. In elk geval is er door tal van accessoires af te rekenen met inpakstress voor de vakantie. Er zijn talrijke accessoires leverbaar om de bagage handig, slim en veilig in de auto te stouwen, zoals speciale haken, scheidingsstangen en –netten.

De volledig geïntegreerde FlexFix-fietsendrager van Opel maakt het mogelijk om tot wel vier fietsen veilig mee te nemen. De fietsendrager is binnen enkele seconden klaar voor gebruik, zonder speciaal gereedschap. Als de fietsen eraf zijn, verdwijnt de fietsendrager onder de achterbumper. Het door Opel gepatenteerde systeem is er voor de Opel ADAM, Corsa, Meriva, Mokka en Zafira Tourer, vanaf € 595,-.
Losse bagage kan bij een noodstop tot gevaarlijke situaties leiden. Het FlexOrganizer-pakket (vanaf € 125,-) voor de Astra Sports Tourer, de Insignia Sports Tourer/Country Tourer en de Zafira Tourer is een perfecte oplossing. Met verstelbare spanbanden zijn voorwerpen vast te maken aan bevestigingsrails in de bagageruimte.

Opel biedt ook moderne infotainment-oplossingen voor in de auto, zoals FlexDock. Daarmee is een smartphone te bevestigen op het dashboard van de Opel ADAM, Corsa en Zafira Tourer, zodat de smartphone als navigatiescherm is te gebruiken. Er is ook een houder voor een iPad of een Samsung Galaxy-tablet leverbaar, zodat kinderen kunnen genieten van hun eigen entertainment.

Baleno scoort 4 sterren in nieuwe crashtest

De Baleno scoort uitzonderlijk goed in de crashtest.

De nieuwe Suzuki Baleno heeft als eerste auto de nieuwste Euro NCAP-crashtest doorstaan en heeft vier sterren verdiend.

Ondanks dat de nieuwe Suzuki Baleno met slechts 840 kilogram de lichtste auto in het B-segment is, heeft hij bijzonder goed gescoord in de nieuwe Euro NCAP-crashtests. De Suzuki Baleno High Executive is standaard uitgerust met Radar Brake Support. Dat was behalve de veilige constructie van de auto - een zeer stijve en aanrijdingsbestendige carrosserie - mede de aanleiding voor Euro NCAP om de Baleno met vier sterren te waarderen. De basisversie van de Baleno scoorde drie sterren overall met een goede score in de categorieën 'bescherming volwassenen', 'bescherming kinderen' en 'bescherming voetgangers'.

Nieuwe testmethode
Fabrikanten kunnen bij Euro NCAP voortaan kiezen voor een nieuwe 'dual rating'-testmethode. Daarbij onderwerpt het veiligheidsinstituut zowel de basisversie als een luxere versie - die gewoonlijk met meer veiligheidsvoorzieningen is uitgerust - aan de, overigens weer strenger geworden, crashtests. De Suzuki Baleno is de eerste en vooralsnog enige auto die op deze manier getest is.

Veel vraag naar Ford Mustang

In het eerste jaar dat de Ford Mustang wereldwijd verkrijgbaar was, werd de auto de best verkochte sportcoupé ter wereld. Circa 110.000 Mustang fastbacks gingen er over de toonbank, waarvan ruim 16.600 keer in Europa. Leveringen vanuit de Flat Rock-assemblagefabriek in de VS werden in de tweede helft van 2015 gestart. Van de 13.000 exemplaren die afgelopen jaar zijn verkocht, zijn er nu 4.700 geleverd aan klanten. De Mustang is in Europa verkrijgbaar met 5.0-liter V8-motor van Ford die een vermogen van 421 pk levert, of met de zuiniger 2.3-liter EcoBoost-motor, met een vermogen van 317 pk. Later dit jaar zijn er drie nieuwe Mustang-kleuren leverbaar.

Volvo wil naar miljoen elektrische auto's

Doel: 1 miljoen elektrische Volvo's in het straatbeeld.

Volvo Cars heeft een ambitieuze doelstelling bekendgemaakt: de fabrikant streeft ernaar in 2025 een miljoen (semi-)elektrische auto's verkocht te hebben.

Volvo verwacht dit aantal te bereiken door van elk model ten minste twee hybrideversies aan te bieden én door de lancering van de eerste volledig elektrische Volvo in 2019. Volvo heeft zich de afgelopen vijf jaar voorbereid op de opkomst van elektrisch rijden. Er zijn twee modulaire voertuigplatforms ontwikkeld die geschikt zijn voor de toepassing van (semi-)elektrische aandrijving.
Een van die platforms is geschikt voor alle grotere Volvo-modellen - de 90- en de 60-serie -, terwijl er voor de nieuwe 40-serie een compacte variant is ontwikkeld. "Het is een grote uitdaging, maar wij willen vooroplopen bij de overgang naar geëlektrificeerde aandrijving", zegt Volvo-president Håkan Samuelsson.

Nieuwe opties voor de Range Rover Evoque

Voor de Range Rover Evoque modeljaar 2017 introduceert Land Rover een aantal nieuwe opties. De uitvoeringen HSE Dynamic en Autobiography zijn leverbaar met een Graphite Design Pack. Door talrijke grijze en zwarte accenten oogt het uiterlijk extra stoer. Ook nieuw is het optionele InControl Touch Pro-infotainmentsysteem van de nieuwste generatie, met een groot en ultrabreed touchscreen. En er komen nieuwe lakkleuren, waardoor er te kiezen is uit in totaal achttien kleuren.

BELONING Scotty, schildpadpoes nog steeds vermist in Bussum. Slank, een teentje en stukje hals is rood. 035-5337915

Gediplomeerd pedicure aan huis. € 27 French Pedicure € 24 ook 's avonds en zaterdags. 035-7634737 of 06-26728721

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zila. munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Munthandel Kevelam. Garderen 0577-461955 lid NVMH

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

GARAGES TE HUUR. Bussum, Lijsterlaan; Naarden, Keverdijk. € 130,- per gar. per maand. Tel. 06-53504070

250 m2 vol 2ehands, retro, antiek & brocante! open op vr. + zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef.
www.inboedelsenzo.nl

Pedagogisch medewerk(st)ers gezocht! Zin om snel aan de slag te gaan in de functie van pedagogisch medewerk(st)er in Weesp of omgeving? Kijk dan snel op onze site voor meer informatie en solliciteer direct: www.kinderopvangkids
wereld.nl

Gedipl. Provoet pedicure komt bij u thuis € 27 ook zat. en 's avonds. Tel.035-7634737 - 06-26728721

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 HOEK NIEUWE BRINK -BRINKLAAN, ENTREE AAN DE BRINKLAAN T/O DE WIBRA. OOK VOOR REPARATIES VAN NAAI/LOCKMACHINES. 20% KORTING OP ALLE KATIA BREI/HAAKGARENS. MAANDAG EN DINSDAG GESLOTEN.

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel.: 06-26984855