BussumsNieuws

30 december 2015

BussumsNieuws 30 december 2015


Gemeentebestuur van start

Wethouders Gerben Struik (GL), Miriam van Meerten (VVD), Marleen Sanderse (CDA) en Hendrik Boland (D66). Inzet: Jan Franx (VVD). Foto: Bastiaan Miché

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Gooise Meren heeft afgelopen donderdag het gemeentebestuur en bestuursprogramma gepresenteerd.

Het gemeentebestuur wordt de komende twee jaar gevormd door vijf wethouders. Afgelopen donderdag werden Miriam van Meerten (VVD), Hendrik Boland (D66), Marleen Sanderse (CDA) en Gerben Struik (GroenLinks) al gepresenteerd. Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat de naam van Jan Franx (VVD) wordt toegevoegd aan het gezelschap.

Foto: Gemeente Enkhuizen

Gemeentebestuur compleet
De gemeente heeft daarmee haar bestuur compleet: twee weken geleden werd waarnemend burgemeester Albertine van Vliet al benoemd, de wethouders en de eerste gemeenteraad van Gooise Meren worden komende maandag in de Grote Kerk van Naarden geïnstalleerd.

Naarden wordt ook de plaats waar het gemeentebestuur de komende twee jaar gaat zetelen. Daarna vertrekt men naar Bussum.

Trots op resultaat
VVD, D66, CDA en GL reageren erg tevreden op het tot stand komen van het gemeentebestuur en bestuursprogramma. "We houden er een trots gevoel aan over", zegt VVD-wethouder Miriam van Meerten. "We hebben de afgelopen maand hard gewerkt en alles staat er goed voor. Al met al hebben we alles best snel voor elkaar gekregen. Dat komt vooral doordat we het op de hoofdpunten snel eens waren met elkaar. We gaan nu vol goede moed aan de slag."
Werken aan sterke gemeente
Het kersverse gemeentebestuur gaat de komende twee jaar werken aan een sterke gemeente Gooise Meren. Van Meerten: "We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat de kernen van onze gemeente nog meer met elkaar verbonden worden. We moeten één gemeente gaan worden, het gemeenschapsgevoel moet de komende twee jaar nog sterker worden."

Lees verder op pagina 3.

Meer camera's op station Naarden-Bussum

BUSSUM - Er worden volgend jaar meer camera's geplaatst op station Naarden-Bussum.

De camera's worden opgehangen om de veiligheid voor reizigers en spoorwegpersoneel te verbeteren. "We hopen door het plaatsen van camera's vooral het veiligheidsgevoel te verbeteren. We hopen daarmee onder meer geweld tegen spoorwegpersoneel te voorkomen. Aan de andere kant kunnen we eveneens adequater optreden als er wel wat gebeurt", laat een woordvoerder van ProRail weten. Naarden-Bussum behoort volgens de spoorbeheerder tot een groep van 30 onveilige stations. "We hanteren twee soorten stations: de meest onveilige en redelijk onveilige. Naarden-Bussum behoort volgens ons tot de tweede categorie."

Wanneer de camera's exact worden geplaatst, wordt pas later bekendgemaakt.

198

jaar bestond de gemeente Bussum. Vanaf overmorgen niet meer.

Museale mazzel op de valreep

Vlak voor het jaar 2015 ten einde gaat valt er nog net een aardige gelukstreffer te melden. Met zelfs een stevige link naar Amerika. Naar een museum op Rhode Island. Ja, ja!

Ik moet het een tikkeltje cryptisch houden ter bescherming van de betrokkenen. Het gaat om goede vriend N. een doorgewinterde handelaar en zoeker op markten en marktjes naar die éne vondst. Dat lukte hem kort geleden in een kringloopwinkel in onze regio. Trots glunderend kwam hij mij zijn vondst tonen. Een houten, met de hand gekerfd mannetje van een centimeter of 20 hoog en duidelijk van Scandinavische oorsprong. Een soort trol. Bleek een fantastisch mooie notenkraker te zijn. Bij het achteruit trekken van een van zijn benen gaat zijn mond open en kan er een noot in geplaatst worden om gekraakt te worden. Op het scharnierpunt van het been is in potlood een naam geschreven: B. Kaland 1925. Ik heb wat foto's gemaakt en die verstuurd naar het Nutcracker Museum in Rhode Island in Amerika. En wat bleek? Dat museum heeft zelfs twee exact dezelfde notenkrakers in de collectie van dezelfde Kaland (1878-1955). Deze twee dateren uit 1920. Het is nu duidelijk dat deze Berdines Kaland een van de grootste Noorse houtsnijders aller tijden was. Met bronzen, zilveren en gouden medailles bij diverse tentoonstellingen van deze volkskunst. De conservator, Arlene Wagner, van het Amerikaanse museum was bijzonder in haar nopjes met de melding en gaf haar volledige medewerking aan de verzending van alle gegevens. En wat kostte de notenkraker helemaal? Slechts één euro!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord; do. 31/12/2015 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. mw. L. Versluis; do. 31/12 15.00u. ds. W. v.d. Woord
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; do. 31/12/2015 19.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 01/01 09.30u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 02/01 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. H.D. Rietveld; do. 31/12 19.30u. ds. J. Westerink; vr. 01/01 10.00u. A.v.d. Weerd

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 01/01 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering Parochianen; vr. 01/01 11.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. G.J. Mantel en 17.00u. ds. A. Visser; do. 31/12/2015 19.30u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30u. P.W.A. Overdiep
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. mw. M. van Veen; vr. 01/01 10.30u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst; woe. 30/12/2015 19.30 Oudejaarsdienst
*De Christengemeenschap 11.15u. Kinderdienst; vr. 01/01 10.00u. Mensenwijdingsdienst; wo. 06/01 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vuurwerk

Toen ik in 1989 in Bussum kwam wonen, werd Koninginnedag in het Spiegel traditioneel afgesloten met een fantastische vuurwerkshow bij de Kom van Bieghel. Ook mijn kinderen herinneren zich dat, na 26 jaar, nog heel goed. Het gaf een gevoel van saamhorigheid. En wat er de lucht in ging, was adembenemend.

Maar na de vuurwerkramp in Enschede werden de regels aangescherpt en kwam helaas een einde aan deze bijzondere traditie.

Er gaan nu landelijk steeds meer stemmen op om met Oud en Nieuw vuurwerk weer op die manier te organiseren. Ik, en vast vele dorpsgenoten met mij, zouden dat van harte toejuichen. Beter voor het milieu. Goed voor de portemonnee van de Bussumers. Minder dierenleed, en hulp- en blindengeleiden kunnen de dagen voor de jaarwisseling op straat gewoon hun dankbare werk doen. Bovendien voorkomt het afgerukte ledermaten en onherstelbaar oogletsel, soms zelfs met de dood tot gevolg. Dus nieuwe gemeenteraadsleden van de Gooise Meren: er is een schone taak voor u weggelegd!

Margreet de Broekert

Weerbericht

Vanaf het weekeinde kans op lichte vorst in de nacht
Aan de al wekenlang vastgeroeste luchtdrukverdeling komt deze week een einde. De ligging van hoge- en lagedrukgebieden gaat eindelijk verschuiven. Boven Noordwest-Rusland komt een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling. De wind draait daardoor naar het zuidoosten. Het wordt stilaan kouder. In het eerste nieuwjaarsweekeinde kan het in de nacht licht vriezen.

De jaarwisseling en het weekeinde
Oudejaarsdag valt enige tijd regen. In de loop van de dag wordt het droog. Het wordt 8 à 9 graden. De jaarwisseling verloopt vrijwel overal droog bij zo'n 4 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Op nieuwjaarsdag blijft het droog. Af en toe klaart het op. Zaterdag neemt de bewolking toe met in de avond kans op regen. In de loop van zondag valt opnieuw regen. Er waait een matige zuidoostenwind. Het wordt 6 graden met in de nacht kans op lichte vorst.

De trend voor de volgende week
Maandag valt er wat regen. Het wordt 6 à 7 graden bij een matige zuidwestenwind. Daarna wordt de stroming weer zuidoost. Het wordt kouder met in de nacht lichte vorst en overdag circa 2 à 3 graden. Er bestaat kans op sneeuw. Eind van de week wordt het weer iets zachter.

Weetje
De beide kerstdagen waren record zacht met ruim 14 graden. Ook de gemiddelde dag- en nachttemperatuur van december is met circa 9.5 graden record hoog. Dat is zelfs voor april aan de zachte kant. Normaal is 3.7 graden. Het vorig record van 7.3 graden in december 1974 is met afstand overschreden. Uniek was ook dat december 2015 geheel vorstvrij is verlopen.

Omstreeks 1930 verscheen de serie 'Landelijk Nederland in Beeld'. Van elke provincie is een zeer chique boek gemaakt met honderden foto's, vooraf gegaan door enige tientallen pagina's tekst.

Al deze boeken zijn geschreven en samengesteld door Mr. A. Loosjes. Van wie de foto's zijn wordt niet vermeld, maar die kunnen niet allemaal van de auteur zijn geweest. Dit is het boek van de provincie Noord Holland, waar enige delen aan vooraf gingen die over de grote plaatsen, steden en stadjes gingen. Dit boek is aan het landelijke van de provincie en aan de dorpen gewijd. Na 32 pagina's tekst volgen 562 foto's van landschappen, gebouwen, lanen, vaarten, villa's, interieurs e.d. Het boek eindigt met de Gooi en Vechtstreek, waarvan 118 foto's zijn afgedrukt.

Van de andere provincies heb ik Gelderland** en Overijsel/Drente**. Scheltema & Holkema was de uitgever.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Twee jaar bouwen aan aan sterke gemeente

Gemeentebestuur aan de slag met reeks speerpunten

Bussum wordt de 'hoofdstad' van Gooise Meren. Het bestuur zetelt overigens de eerste twee jaar in Naarden. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Bouwen aan een sterke gemeente en zorgen dat de kernen van de gemeente nog beter met elkaar verbonden worden. Dat wordt de komende twee jaar het voornaamste doel van het gemeentebestuur van Gooise Meren.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft de naam 'Verbonden in verscheidenheid' mee gekregen. "Dat vat alles meteen goed samen", zo zeggen de wethouders. Dat slaat vanzelfsprekend op het creëren van het gemeenschapsgevoel tussen de woonplaatsen. "Maar het slaat eveneens op het samenwerken tussen de leden van B&W, het samenwerken met de andere raadsleden en vanzelfsprekend ook op het samenwerken met de bewoners van onze gemeente."

Speerpunten
Maar het bestuursakkoord gaat veel verder dan bouwen en samenwerken alleen. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben 5 voorname speerpunten opgesteld voor de komende twee jaar. Het gaat om: burgerparticipatie, economie/toerisme, duurzaamheid, preventie en regio.

'We staan open voor goede plannen van de gemeenteraad'

Burgerparticipatie wordt onder meer vormgegeven door te starten met 'wijkwethouders'. Alle wethouders nemen straks een buurt onder hun hoede. Op het vlak van economie en toerisme gaat het gemeentebestuur aan de slag om de gemeente kort gezegd voor toeristen meer op de kaart te zetten. Daar moet de gemeente economisch beter van worden.
Met preventie doelt het gemeentebestuur vooral op het voorkomen van problemen. Dat geldt voor zaken als jeugd- en ouderenzorg, maar ook over (verkeers-)veiligheid. Er wordt veel aandacht gegeven aan preventieve maatregelen. Op het vlak van duurzaamheid wordt het doel gesteld om de gemeente voor 2050 energieneutraal te maken.

Debat

De gemeenteraad moet het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks nog vaststellen. Dat gebeurt aanstaande maandag als de gemeenteraad van Gooise Meren voor het eerst vergadert. De gemeenteraad debatteert eerst nog over het akkoord.

De raadsvergadering van maandag wordt gehouden in de Grote Kerk van Naarden en start om zeven uur.

Daarnaast speelt 'regio' dus nog een grote rol. De gemeente Gooise Meren wordt, met 56.000 bewoners, een grote speler binnen de regio Gooi- en Vechtstreek en andere samenwerkingsverbanden. "Die positie zullen we benutten om de belangen van de bewoners van Gooise Meren goed te behartigen", stelt het bestuursakkoord.

Zaken aanpakken
VVD, D66, CDA en GroenLinks hopen de komende twee jaar daarnaast heel wat concrete zaken aan te pakken. Het gaat onder meer om grote knelpunten, maar ook om andere veelbesproken zaken. Als groot knelpunt kan onder meer verkeer worden genoemd. Er moet de komende twee jaar weer een sterke lobby komen om de spoorproblemen van Naarden en Bussum aan te kaarten.

Daarnaast wordt de komende twee jaar de koopzondag gehandhaafd, wordt er gekeken naar parkeren, moet er wat gebeuren met de problemen rond de voetbalclub van Muiden en de hockeyclub van Muiderberg en moet de voorraad sociale huurwoningen onder de loep worden genomen.

Andere goede plannen
Er worden dus al heel wat zaken aangepakt, maar het gemeentebestuur staat open voor andere goede plannen, benadrukken de wethouders. Van Meerten: "Er komt nog een debat over het akkoord. Het zou goed kunnen dat andere partijen goede plannen hebben voor de toekomst. Als we achter een plan staan, dan nemen we het graag over. We staan er zeker voor open."

Burgemeester heeft weer ambtsketen

BUSSUM - Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet van Gooise Meren kan vanaf volgende week met een gerust hart naar openbare gelegenheden: ze heeft weer een ambtsketen.

De burgemeester kreeg afgelopen week de tijdelijke ambtsketen van Gooise Meren gepresenteerd. De burgemeester draagt deze zolang er nog wordt gewerkt aan de echte ambtsketen. Deze ambtsketen moet nog worden gemaakt. Dat kan pas worden gedaan als de gemeente een gemeentewapen heeft.

Dat wapen wordt gemaakt door de Hoge Raad van Adel en wordt komend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Zodra dat wapen doorgevoerd wordt, kunnen de makers van de ambtsketen aan de slag.

Kelder bank onder water

BUSSUM - De Rabobank aan de Eslaan heeft dinsdagochtend last gehad van wateroverlast. De brandweer heeft de volgelopen kelder van het bankkantoor leeg moeten pompen.

De brandweer werd 's morgens om kwart voor zes gealarmeerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam stond het water ongeveer 10 centimeter hoog. De wateroverlast ontstond door een gesprongen waterleiding. De kelder van het bankkantoor staat vol met de kluis en het archief van de bank. Volgens de bank heeft het water geen schade veroorzaakt.

SDO gaat voor klassebehoud

BUSSUM - Handhaven als hoofdklasser. Dat wordt komend half jaar het doel van de voetballers van SDO. Dat zegt SDO-hoofdcoach Ivar van Dinteren tegen RTV NH.

De Bussumse voetballers promoveerden afgelopen jaar naar de hoofdklasse en presteren momenteel naar behoren. De ploeg presteert beter dan de voornaamste concurrenten en staat nog boven de gevarenzone. "We staan op de plek waar we horen te staan", aldus Van Dinteren. SDO gaat de komende weken aan de slag om het gebrek aan scorend vermogen op te lossen. De Bussumse voetballers weten maar amper te scoren. Daar staat wel tegenover dat de ploeg ook amper doelpunten van de tegenstander hoeft toe te staan.
SDO hervat het voetbaljaar halverwege volgende maand. Dan wacht meteen het sterke OFC.

Gooise Meren wordt steeds zichtbaarder op straat

De auto's van de gemeente. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Nog een dag en dan vormen Bussum, Naarden en Muiden één gemeente Gooise Meren. De komst van Gooise Meren wordt steeds zichtbaarder op straat.

Langzaamaan worden alle oude beeldmerken van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden weggehaald voor de beeldmerken van Gooise Meren. De borden rond het gemeentehuis van Bussum werden de afgelopen weken al vervangen en ook het wagenpark van de gemeente heeft een Gooise Meren-uitstraling gekregen.

Komend jaar gaat de verbouwing van het gemeentehuis van start.

Rennen door nachtelijk Bussum

BUSSUM - Om een toptijd ging het niet afgelopen zondag, wel om samen gezellig te lopen en wat geld op te halen voor het Longfonds. De 50 hardlopers van Tempo Atletiek Vereniging hadden zich flink uitgedost om wel op te vallen in het donker. Sietske Koolhof (links op de foto) en Inge Slootbeek hadden lichtgevende brillen opgedaan. Verder hadden veel hardlopers hoofdlampjes en reflecterende gele vestjes. Alles werd uit de kast gehaald om als een lint van lichtjes op te vallen. Startpunt was de winkel van Runnersworld, vanwaar de jaarlijkse Night Run vertrok.

Henk Smits

Gepensioneerd.
Bussumer sinds 2006.

68 jaar.

Foto: Sjoerd Stoop

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik ben nu gepensioneerd, maar ben enkele jaren de directeur geweest van de Bussumse Montessorischool. Daarnaast ben ik voorganger van het Apostolisch Genootschap van Bussum en zit ik in de concertcommissie van de Grote Kerk van Naarden."

Heeft u hobby's?
"Ik ben een fervent muziekliefhebber. Veel muziekgenres spreken me aan. Van klassiek tot de moderne muziek, hoewel ik van de meest moderne muziek niet alles mee krijg. Ik ga ook graag naar concerten. Ik heb vroeger ook hobo gespeeld, misschien dat ik dat weer eens ga oppakken."

Hoe gaat u oud en nieuw vieren?
"Gewoon lekker thuis. Mijn schoonzus komt al jaren op bezoek. 's Avonds kijken we dan samen vanuit ons huis. We kijken uit op 't Mouwtje, dus we hopen veel te zien."

Wat zijn uw goede voornemens?
"Blijvend werken aan menslievendheid om me heen. Met het Apostolisch Genootschap doen we al heel wat met asielzoekers en mensen van de Voedselbank. Dat werk hoop ik volgend jaar voort te zetten."

Wat zou u doen met een miljoen?
"Gewoon verder leven zoals nu, zonder rare fratsen. Ik zou een geldbedrag schenken aan het goede doel. Daarnaast zou ik nog wel graag een aantal reizen ondernemen. We houden van stedentrips. Ik ga graag weer eens naar Rome, Praag of New York."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De gemeentefusie. Er verandert veel. Door de fusie gaan ook de bibliotheken samen en dat heeft ook wel gevolgen. Ik huur nu een cd voor 75 cent. Dat gaat straks 2,50 euro kosten. Het wordt dus best wel duurder. Dat is wel gek."

Als u een dag burgemeester bent...
"... dan zou ik een platform oprichten voor maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties. Dat platform kan aan de slag om de cohesie te bevorderen tussen mensen. Dat gebeurt al een beetje, maar kan beter en meer."

Buurtbewoners hebben problemen met groter azc

Twaalfhonderd asielzoekers teveel

Vanaf afgelopen najaar wonen er weer asielzoekers op Crailo. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Buurtbewoners rond de vluchtelingenopvang op Crailo hebben er problemen mee als er straks twaalfhonderd vluchtelingen opgevangen gaan worden op het complex. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

De buurt vreest dat er straks overlast komt van de asielzoekers. "We vrezen voor fietsendiefstallen, vechtpartijtjes en andere ellende. We baseren ons een beetje op het verleden. Toen er jaren geleden ook asielzoekers woonden op Crailo hadden we al problemen", zegt buurtbewoner Peter Jan Schatens.
De buurtbewoners hebben vooral problemen met het grote aantal. "We hebben niets tegen asielzoekers zelf. Als er gewoon 400 asielzoekers wonen op Crailo hebben we daar absoluut geen problemen mee. Sterker nog, we zouden zelfs voor ze klaar staan."
Schatens laat weten al meer dan honderd medestanders te hebben gevonden. "We hopen straks twaalfhonderd handtekeningen te kunnen brengen naar de burgemeester. Daarmee hopen we dat de plannen nog eens onder de loep worden genomen."

Twee Bussumers aangehouden

BUSSUM - Agenten hebben zaterdagnacht twee Bussumse mannen (18) aangehouden nadat het tweetal op het punt stond om een woning aan de Mecklenburglaan open te breken. Dat meldt de politie.

Buurtbewoners zagen rond half één 's nachts dat de twee jongens op het dak van de woning waren geklommen en belden het alarmnummer. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen ze al snel een ladder tegen het pand staan, waarmee ze ook omhoog klommen. Na wat geroep kwamen de twee mannen naar beneden. De mannen werden aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder verhoor. Na onderzoek bleek dat de twee mannen (nog niet) ingebroken hadden.

Vuurwerk: 65 klachten

BUSSUM - Bussumers hebben tot nu toe 65 keer geklaagd over vuurwerk. Dat laat het Meldpunt Vuurwerkoverlast weten.

De meeste klachten kwamen van bewoners rond de Westereng, maar ook rond de Voormeulenweg en het sportpark kwamen klachten. Een jaar geleden kwamen er totaal, tot en met oudejaarsdag, meer dan honderd klachten over vuurwerk.

Gemeente beperkt open

BUSSUM - De gemeente gaat de komende dagen maar zeer beperkt open.

Alleen voor het melden van geboortes of het aangeven van een overlijden kunnen Bussumers elke dag om negen uur een uurtje terecht. Dat heeft te maken met de overgang naar Gooise Meren: alle systemen worden op elkaar afgestemd. Vanaf 4 januari gaat de gemeente weer normaal open.

Werkzaamheden aan Laarderweg gereed

Er kunnen weer auto's over de Laarderweg. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er kunnen weer auto's over de Laarderweg: de weg werd afgelopen week weer geopend.

Het werk aan de hele Laarderweg heeft maanden geduurd. Steeds was de weg stukje voor stukje afgesloten. De straat moest geheel opengegraven worden om ondergronds te kunnen werken. Daarna moest alles opnieuw bestraat worden. Het werk aan de Laarderweg valt onder de werkzaamheden aan de Westereng. Het werk aan deelplan 4 wordt nu afgerond, volgend jaar wordt het laatste deelplan onder handen genomen.

Web topvijf

1. Buurtbewoners hebben problemen met groter azc
2. Gemeentebestuur Gooise Meren gepresenteerd
3. Bussumse mannen (18) aangehouden
4. Jochum Jarigsma Bussumer van het Jaar
5. Café 't Raedthuys denkt na over stappen

Bekendmakingen

Gemeente Bussum

Postbus 6000, 1400 HA BUSSUM Telefoon: (035) 692 88 88

E-mail: info@bussum.nl (tot 1 januari 2016)

Aanvragen omgevingsvergunningen:

Brinklaan 24C1

Oprichten balkon achtergevel appartement.

J.J.H. Verhulstlaan 14

Kappen spar en den zij- en achtererf woning.

Jacob Obrechtlan

Slopen bestaand pand tbv nieuwbouw, oprichten erfafscheiding en bijgebouw alsmede aanleggen zwembad en verplaatsen uitrit.

Nieuwe 's-Gravelandseweg 61

Renoveren woning. Vlietlaan 46A Wijzigen bestemming begane grond pand. Zwarteweg 5 Plaatsen dakkapellen dakvlak zij- en achtergevel woning en realiseren hekwerk op aanbouwen woning.

Aanvragen omgevingsvergunningen Muiden:

Herengracht 119

Aanleggen telecommunicatieleiding langs gracht bij nr. 119.

Inzage:

*        Stukken met betrekking tot de aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u inzien aan de balie van de afdeling Vergunningen & Handhaving op het gemeentehuis.

*        De agenda voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) kunt u vinden op de gemeentelijke website www.bussum.nl. De definitieve agenda van de CRK treft u 24 uur voorafgaand aan de vergadering aan. Tot die tijd kan de agenda door ons aangepast worden.

Reguliere procedure Verleende omgevingsver-

gunningen bouwen / planologische toestemming /

monumenten / kappen / slopen / aanleggen

Beerensteinerlaan 34B

Wijzigen gebruik gebouw tbv een remedial teaching praktijk.        22-12-15

De Nieuwe Englaan 20

Plaatsen dakkapel dakvlak voorgevel woning.        24-12-15

De Nieuwe Vaart 22

Kappen wilg achterzijde perceel.        23-12-15

Franse Kampweg tegenover nr. 8

Kappen 4 beuken, 8 Amerikaanse eiken en een eik perceel tegenover nr. 8.         24-12-15

Melkweg 1A

Verbouwen van bedrijfspand naar 3 woningen.        24-12-15

Nieuwe 's-Gravelandseweg 59C

Uitbreiden bijgebouw met veranda achterzijde (legaliseren)         23-12-15

Prins Hendriklaan 20

Intern constructief wijzigen woning en vervangen dakpannen.         24-12-15

Vaartweg 30

Pleisteren achtergevel woning.         23-12-15

Vondellaan 35

Uitbreiden woning achtergevel.         24-12-15

Bezwaar:

Tegen de verleende vergunning kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet schriftelijk, gemotiveerd en ondertekend ingediend worden binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager bij burgemeester en wethouders, postbus 6000, 1400 HA Bussum. De werking van de verleende vergunning wordt door het indienen van een bezwaarschrift niet geschorst. Wanneer u de werking van de vergunning wilt laten schorsen, dan kunt u bij de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht, een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt door de rechtbank griffierecht geheven. Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover door de Voorzieningenrechter een beslissing is genomen.

Let op: de bekendmaking van de vergunning aan de aanvrager en de publicatie in de krant vindt niet altijd op dezelfde dag plaats. Wilt u meer weten, neemt u dan contact met ons op.

Verlengingsbesluit voor de proceduretermijn van de omgevingsvergunningen:

Laarderweg 238

Verplaatsen huidige elektrische installatie op nieuw stalen dakframe.         22-12-15

Meerweg 65

Verplaatsen van een gravelcontainer.         24-12-15

Algemene Subsidieverordening gemeente Bussum

De gemeenteraad van de gemeente Bussum heeft op 28 september 2015 de Algemene Subsidieverordening Bussum vastgesteld. Deze verordening vervangt de subsidieverordening Bussum 2012.

De nieuwe subsidieverordening ligt gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis. De verordening is ook in te zien www.overheid.nl.

Tips voor veilig vuurwerk afsteken

Voorbereiding
•        Koop vuurwerk bij een officieel verkooppunt.
•        Lees de afsteekinstructie: zo weet u van tevoren hoe vuurwerk veilig kan worden afgestoken en hoeft u het niet op oudejaarsavond te doen.
•        Zorg dat u iets heeft om vuurpijlen in te zetten of om potten stabiel neer te zetten. Een PVC buis die u in de grond slaat, een fles gevuld met zand of water of een vuurwerkklem.
•        Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen.
•        Draag op Oudejaarsavond katoenen kleding, zonder capuchon. Nylon- en kunststofkleding vliegt namelijk gemakkelijk in brand.

Veilig afsteken
•        Draag een vuurwerkbril – ook als u geen vuurwerk afsteekt.
•        Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!
•        Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat:
•        Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Een vuurwerkklem of lanceerinrichting gebruiken kan ook. Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan.
•        Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen of gebruik een vuurwerkklem.
•        Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.
•        Steek geen vuurwerk af vanuit de hand.
•        Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
•        Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
•        Wees matig met alcohol voordat u gaat afsteken. Blijf scherp.

Let op de omgeving
•        Let op omstanders (mens en dier).
•        Let op de windrichting.
•        Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over.
•        Vuurwerk moet u nooit bundelen of uit elkaar halen: experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!

Opruimen
•        Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.
•        Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen. Tips voor het voorkomen van schade:
•        Zorg dat uw brievenbus dicht zit en haal uw buitenbrievenbus eventueel even weg.
•        Houd ramen en deuren gesloten, zodat geen vuurwerk naar binnen kan schieten of naar binnen wordt gegooid.
•        Haal afvalcontainers en andere losstaande zaken in uw voortuin tijdelijk weg; zet ze binnen of in de achtertuin.

Ook de gemeente neemt maatregelen voor uw veiligheid of om schade door vernielingen te beperken. Gemeentelijke voorzieningen die gevoelig zijn voor vernielingen, zoals prullenbakken, worden afgesloten of tijdelijk weggehaald.

Op 1 januari ruimt een ploeg medewerkers het vuurwerkafval op in het centrum en op de doorgaande wegen. Zo proberen wij samen met u 2016 veilig en schoon te beginnen.

Bron:.4vuurwerkveilig.nl (Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

Einde gemeente Bussum

Met de start van de gemeente Gooise Meren komt een einde aan de gemeente Bussum. Het gemeentebestuur van Bussum dankt alle inwoners en ondernemers voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren. Dankzij uw inzet en betrokkenheid zijn prachtige dingen tot stand gebracht! De gemeente Gooise Meren kan daarop voortbouwen. We wensen u allen een inspirerend en vreugdevol 2016! Het gemeentebestuur van Bussum

Nieuwsjaarsreceptie gemeente Gooise Meren

De gemeente Gooise Meren nodigt al haar inwoners (van Naarden, Muiden en Bussum), vertegenwoordigers van instellingen en verenigingen en relaties uit om samen het jaar 2016 in te luiden. De nieuwjaarsreceptie vindt op 7 januari om 20.00 uur plaats in het 'nieuwe huis van de gemeente' Gooise Meren, het voormalige gemeentehuis van Bussum aan de Brinklaan in Bussum.

Waarnemend burgemeester van Gooise Meren Albertine van Vliet-Kuiper zal een nieuwjaarsrede uitspreken en met allen het glas heffen op het nieuwe jaar. Tijdens deze feestelijke receptie kunt u (naar verwachting) ook kennismaken met het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Thema van deze bijeenkomst is 'vernieuwing'. In de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis is ter gelegenheid van deze receptie een speciale expositie ingericht met foto's van 150 leerlingen van vijf basisscholen uit Naarden, Muiden en Bussum. U bent allen van harte welkom

Installatie gemeenteraadsleden Gooise Meren op 4 januari

Op maandag 4 januari 2016 vindt in de Grote Kerk van Naarden de installatie plaats van de gemeenteraadsleden en wethouders van de nieuwe gemeente Gooise Meren.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur. De inwoners van Naarden, Muiden en Bussum zijn van harte welkom! Het is eenmalig dat de vergadering van de gemeenteraad van Gooise Meren plaatsvindt in de Grote Kerk. De raadszaal in het gemeentehuis van Gooise Meren (Brinklaan 35, Bussum) wordt de vaste vergaderlocatie, maar de verbouwing hiervan is nog niet voltooid. De Grote Kerk staat in het hart van de Vesting, de ingang is gelegen aan het Kerkpad. Parkeren is mogelijk op het Adriaan Dortsmanplein en op parkeerterrein Nieuw Molen. De volledige agenda van de eerste raadsbijeenkomst van Gooise Meren kunt u vinden op bestuur.gooisemeren.nl.
GooiTV verzorgt liveverbinding
GooiTV verzorgt op 4 januari vanaf 19.00 uur een live uitzending van deze bijzondere raadsbijeenkomst.

Frequentie:
-        Bussum en Naarden: kanaal 45 van Ziggo analoog en kanaal 41 van Ziggo digitaal.
-        Muiden: in het analoge pakket: kanaal S15 -/-; 256.00 MHz; In het digitale pakket: kanaal 36. Klanten met een CI+ module dienen af te stemmen op kanaal 335.
De uitzending wordt de gehele dinsdag herhaald.

Openingstijden Wijzer in 2016

Wijzer, waar u terecht kunt met al uw vragen over zorg en ondersteuning bij werk, inkomen, schulden, jeugd of zelfstandig wonen, blijft in 2016 gevestigd aan de Brinklaan 35 in Bussum, maar er gelden wel nieuwe openingstijden.

Op maandag en vrijdag kunt u bij Wijzer terecht van 8.30 tot 13.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 17.00 uur. Voor het maken van een afspraak kunt u langskomen bij Wijzer of bellen naar 035 207 00 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). Kies optie 2 voor Wijzer. Alle informatie over Wijzer is vanaf 1 januari 2016 te vinden op de website van de gemeente: gooisemeren.nl. Daar vindt u ook het digitale contactformulier waarmee u uw vragen aan Wijzer kunt stellen.

Dienstverlening Gooise Meren

Op 1 januari 2016 gaat de gemeente Naarden samen met de gemeenten Bussum en Muiden op in de gemeente Gooise Meren. Hieronder zetten we op een rij wat dit voor u betekent voor het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen en dergelijke.

Vanaf dinsdag 5 januari 2016 kunt u voor alle aanvragen en handelingen terecht in het gemeentehuis van Gooise Meren, Brinklaan 35 te Bussum. Op maandagochtend (tussen 8.30 en 13.00 uur) kunt u zonder afspraak terecht. Op dinsdag t/m vrijdag kunt u alleen op afspraak terecht. (Dinsdag en donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur, woensdag tussen 8.30 en 20.00 uur, vrijdag tussen 8.30 en 13.00 uur).

Website
Een afspraak maakt u eenvoudig via gooisemeren.nl of telefonisch via 035 207 00 00. Via de website gooisemeren.nl kunt u een aantal zaken digitaal afhandelen: meldingen openbare ruimte, meldingen APV, afspraak maken, parkeervergunningen, klachten en bezwaren, Bewijs van in leven zijn, Bewijs Nederlanderschap, uittreksel Burgerlijke Stand, uittreksel BRP, verklaring omtrent gedrag, inlichtingen (bedrijf), aangifte verhuizing, informatieverstrekking.

Servicepunten
In Naarden (Stadskantoor, Raadhuisstraat 2) en Muiden ( Kazerne, Kazernestraat 10) is er een Servicepunt. Hier kunt u terecht voor dezelfde zaken als hierboven genoemd zijn voor de website gooisemeren.nl. Ook kunt u bij het Servicepunt terecht voor hulp bij het aanvragen van documenten. Openingstijden: maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe fietsklemmen

Op de Brinklaan ter hoogte van de bibliotheek zijn 48 nieuwe fietsklemmen geplaatst. Met behulp van uw kabelslot kunt u de fiets aan de lus van de fietsklem vastmaken. Wel zo veilig!

Wat weet u al van de nieuwe gemeente Gooise Meren?

Geniet van een etentje voor twee bij Fort H in Muiden. Foto: Fort H

GOOISE MEREN - Hoe goed kent u al de nieuwe gemeente Gooise Meren die per 1 januari 2016 een feit is? Test uw kennis en maak kans op een diner voor 2 bij restaurant Fort H in Muiden. Mail de juiste antwoorden voor maandag 4 januari naar redactie@bussumsnieuws.nl. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Veel plezier met de quiz!

1. Wie wordt vanaf 1 januari 2016 de waarnemend burgemeester van Gooise Meren?
a. Joyce Sylvester
b. Albertine van Vliet
c. Henk Heijman
d. Ronald Plasterk

2. Uit welke gemeenten bestaat Gooise Meren eigenlijk?
a. Bussum, Naarden, Muiden
b. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg
c. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp
d. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp, Huizen

De groene heide bij Bussum. Foto: Sjoerd Stoop
Het zonnige strandje bij Muiderberg. Foto: Christian Pfeiffer
Het sprookjesachtige Muiderslot. Foto: Muiderslot
De indrukwekkende vestingstad Naarden. Foto: Jessica de Jong
b.
c.
a.
d.
Gooise Meren vanaf 1 januari 2016. Foto: Bob Awick

3. Stel u woont in Naarden, waar kunt u vanaf 1 januari 2016 terecht voor een paspoort?
a. Stadhuis Naarden
b. Stadskantoor Naarden
c. Bibliotheek Naarden
d. Gemeentehuis Bussum

4. Stel u woont in Bussum. Wat staat er straks op de borden langs de weg?
a. Bussum, gemeente Gooise Meren
b. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi
c. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi, Fairtrade gemeente
d. Bussum, Naarden, Muiden, gemeente Gooise Meren

5. Welke meren worden er eigenlijk bedoeld met Gooise Meren?
a. Het Naardermeer en het Eemmeer
b. Het Gooimeer, het IJmeer
c. Het Gooimeer en het Naardermeer
d. Niemand weet het precies, de naam is willekeurig gekozen

6. Muiden ligt aan welk water?
a. De Karnemelksesloot
b. De Gaasp
c. De Vecht
d. Het Amsterdam-Rijnkanaal

7. Op het KNSF-terrein in Muiden worden nieuwe woningen gebouwd. Waar staat de afkorting KNSF voor?

a. Kaneel Nougat en Snoepfabriek
b. Klap Natrium en Sulfaatfabriek
c. Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek
d. Klingon Nexus Science Fictionfabriek

8. Hoeveel inwoners telt Gooise Meren?
a. 33.000
b. 48.000
c. 56.000
d. 68.000

9. Hoe heet de villawijk achter het spoor in Bussum?
a. Het Spiegel
b. Het Venster
c. Het Raam
d. Het Luijck

10. Bussum stond vroeger bekend vanwege welke chocoladefabriek?
a. Milka fabriek
b. Van Houten fabriek
c. Bensdorp fabriek
d. Verkade fabriek

11. Waarom komen toeristen uit Tsjechië graag naar Naarden?
a. Omdat er een voordelig toeristisch pakket is genaamd Praag - Naarden
b. Om het mausoleum van Jan Amos Comenius te bezoeken
c. Omdat er een bekend Tsjechisch schilderij in de Grote Kerk hangt
d. Omdat Naarden bekend is om zijn echte Tsjechische bradwurst

12. Hoeveel NS-stations liggen er in Gooise Meren?
a. 0
b. 1
c. 2
4. 3

13. Aan BN'ers geen gebrek in Gooise Meren. Wie is er niet in een van de Gooise Meren-plaatsen geboren?
a. Julia van der Toorn
b. Andries Knevel
c. Youp van 't Hek
d. Sjaak Swart

14. Als je hoog in een van de torens van het Muiderslot staat, in welke richting moet je dan kijken om Naarden en Bussum te zien liggen?
a. noord-oost
b. zuid
c. zuid-oost
d. west

15. Gooise Meren ligt voor een belangrijk deel aan de A1. Welke andere snelweg doorkruist de nieuwe gemeente?
a. A2
b. A6
C. A27
d. geen andere snelweg

16. Wat is het mooiste plekje van Gooise Meren?
a. Het Muiderslot en de zeehaven bij Muiden
b. Het strand bij Muiderberg
c. De Vestingstad Naarden
d. De heide van Bussum
e. Anders, namelijk....

Bonusvraag

Waar is de foto genomen? Kies uit de antwoorden: Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg

a.
b.
c.
d.

Buurt: 1200 vluchtelingen is te veel

BUSSUM - Buurtbewoners rond de vluchtelingenopvang op Crailo hebben er problemen mee als er straks twaalfhonderd vluchtelingen opgevangen gaan worden op het complex. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

De buurt vreest dat er straks overlast komt van de asielzoekers. "We vrezen voor fietsendiefstallen, vechtpartijtjes en andere ellende. We baseren ons een beetje op het verleden. Toen er jaren geleden ook asielzoekers woonden op Crailo hadden we al problemen", zegt buurtbewoner Peter Jan Schatens.

Vuurwerk- show Naarden

NAARDEN - De gemeente Naarden staat stil bij het einde van de bestuurlijke zelfstandigheid met een vuurwerkshow op 31 december. Om precies 24.00 uur zullen de pijlen in de lucht gaan.

Het vuurwerk wordt afgestoken op Ravelijn 1 en is goed te zien vanaf de Bedekte Weg tussen de kinderboerderij en de Kapitein Meijerweg en vanaf de wallen in de Vesting. Na het vuurwerk is om 0.30 uur op het Adriaan Dortsmanplein nog een laserfilm.

Lekker meespelen voor de lol of zelfs kans maken op een heerlijk etentje! Wat moet u doen? Stuur een mailtje met daarin de 16 antwoorden plus het antwoord op de bonusvraag via een mailtje naar redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van Quiz. Dat geldt ook voor de lezers van MuiderNieuws en NaarderNieuws. Wij zullen uit de mailtjes met de goede antwoorden een winnaar trekken. Insturen kan nog tot en met maandag 4 januari!

Havenvisie rond

MUIDEN - De havenvisie Muiden is vastgesteld. Het belangrijkste thema is 'ontwikkeling met behoud van de Muidermaat'.

De visie is ontwikkeld om te zorgen dat de identiteit en ontwikkeling van de Muidense haven stevig wordt verankerd in Goois Meren. Vele participanten mochten meedenken met de visie.

Boekhoff verbijsterd dat PvdA niet meer in het college zit

VVD koos voor GroenLinks in plaats van PvdA

Met gouden ECO XXI award - een Europese milieuprijs.

door Jessica de Jong

BUSSUM - "Hoe kan dat nou? Je hebt het toch zo goed gedaan? Ik hoor niet anders om mij heen dan dat mensen verbaasd zijn. En dat ben ik zelf ook. Hoewel het nieuws nu wel wat aan het doordringen is, vind ik het nog steeds onbegrijpelijk en verbijsterend dat de PvdA niet in het college van Gooise Meren zit en ik vanaf 1 januari dus geen wethouder meer ben."

Bijna tien jaar lang was het de goedlachse en betrokken Boekhoff die vanuit het gemeentehuis Bussum bestuurde. Hij nam onder andere stevige thema's zoals zorg en financiën onder zijn hoede. Trots kijkt hij terug, zegt nergens spijt van gehad te hebben. Maar toch steekt het dat zijn partij niet meer in het college zit. Hij had graag nog doorgegaan. "We hebben twee keer zoveel stemmen behaald als je zou verwachten, kijkend naar het landelijke beeld. We hebben twee keer met VVD, CDA en D66 gesproken. Het waren goede gesprekken, maar ze gaven aan dat er een betere klik was met GroenLinks. We hebben zo'n goede verkiezingsuitslag gehad, we zijn de tweede partij in Bussum. Dan verwacht je toch iets anders."

De Bussumer is trots dat hij paviljoen Heidezicht heeft kunnen realiseren. Foto: Bob Awick
Boekhoff verscheen regelmatig in Bussum met zijn gitaar. Foto: Bob Awick
Een PvdA-fietstocht. Foto: Bob Awick

'Ik heb als wethouder altijd gedaan wat ik heb beloofd'

Vanaf januari krijgt Boekhoff samen met zijn PvdA collega's een plekje tussen de raadsleden. "Het hele college zullen we kritisch, maar op een positieve manier in de gaten houden. Een taak die ik buitengewoon serieus neem. We hebben gelukkig een sterke fractie dus daar zie ik naar uit. We gaan bijvoorbeeld erg inzetten op het betaalbaar wonen voor starters. Natuurlijk had ik liever zelf in het college willen zitten. Ik vind het ook opvallend dat de VVD niemand voor de financiën portefeuille hier uit Gooise Meren heeft kunnen vinden. We krijgen nu twee collegeleden die voorheen in Enkhuizen actief waren."

Boekhoff kreeg veel reacties op het feit dat hij geen wethouder meer is. "Via de mail, de telefoon, op Facebook. Ik kreeg hele aardige en verbaasde reacties. De mensen spreken ook hun waardering uit en dat doet mij goed."

Missen
"Ik ga al mijn collega's die ik dagelijks tegenkwam erg missen; de schoonmaker, de secretaresses, de ambtenaren. En ik moet afkicken van het harde werken. Een week van 60 tot 70 uur was heel gewoon. Ik was iedere avond weg, op zaterdag moest ik vaak ergens heen en zondag was het stukken lezen. Het was hard en intensief werken. Mijn kinderen dachten dat alle vaders 's avonds maar tot 19.45 uur thuis waren. Ik ging iedere avond weg. Ik denk soms dat ik te weinig thuis ben geweest, maar ik heb altijd alle steun van het thuisfront gehad. Ik vond het belangrijk en leuk werk. Ik was er dan ook vaak bij als er iets te doen was. Ook als ik er geen formele functie had. Neem bijvoorbeeld Stick Together; een leuk hockey evenement bij Gooische waar jeugdige hockeyers kinderen met een handicap begeleiden. Interessant om bij te zijn, maar ook om ouders te spreken. Ik vind ook altijd dat het als wethouder niet ophoudt bij het bedenken en besluiten. Juist om te kijken hoe het gaat, of het goed gaat, vind ik belangrijk. Ik werd ook altijd op straat aangesproken, dat hoort bij je werk. Ik vond dat nooit erg. Ik woon in mijn werk."

"Ik heb altijd gedaan wat ik heb beloofd. Ik heb de afgelopen tien jaar wel rond de 2.000 besluiten genomen. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken, want ik heb altijd de inhoud voorop gesteld. Daarnaast heb ik al mijn besluiten kunnen uitleggen naar de mensen toe. Dat betekent niet dat je altijd iedereen tevreden kunt stellen."

Trots
Boekhoff is vooral trots op wat hij heeft gedaan. Hij zou geen beslissingen terugdraaien of zaken anders aanpakken met de kennis van nu. Hij kijkt vooral met goede gevoelens terug op de portefeuille financiën. "In Bussum hebben we een sociaal en solide financieel beleid. Ik dacht; mensen weten dat niet, maar ik hoor het nu toch wel terug. Ik was wethouder in tijden van crisis, maar dat hebben we nooit verhaald op de burger. En toch konden we investeren; bijvoorbeeld in sportvelden, in scholen, het filmhuis, het zwembad. We konden voorzieningen behouden en verbeteren en daarnaast de woonlasten laag houden. Ik ben trots op die combinatie. Ook was er in 2006 geen milieubeleid en zes jaar later wonnen we een Europese prijs voor ons milieubeleid. Daar ben ik blij om. Ook de duurzaamheidcafés komen uit mijn koker en deze worden nu ook uitgerold in andere Nederlandse gemeenten. Op het gebied van zorg lopen we ook in Bussum voorop. In 2011 is de transitie al ingezet. We hebben bewust voor onze eigen aanpak gekozen. Geen wijkteams die een indicatie doen, maar keukentafelgesprekken. De mensen voorop zetten, niet het geld. Er is een verschil tussen bezuinigen en besparen; bij dat laatste zet je je visie voorop en ben je goedkoper uit. Ik weet dat we hierin vooruitstrevend zijn. Toch behoeft zorg en welzijn nog heel veel aandacht. Eenzaamheid, dementie, minimabeleid. Het zijn zomaar wat belangrijke thema's die aandacht behoeven. Ik hoop niet dat het geld nu voorop komt te staan, want er moet nog steeds bezuinigd worden, maar wat mij betreft niet op de zorg en ondersteuning."

Tot slot wijst Boekhoff nog op het succes van paviljoen Heidezicht. De plek waar dit gesprek plaatsvindt. "In 2006 wilden we hier een speeltuin maken. Het is een lang project geweest, maar het heeft erg succesvol uitgepakt. Men heeft nu de mond vol van burgerparticipatie, maar toen al voerden we gesprekken met de buurt, kinderen konden meedenken en ook zaten we om tafel met het kinderdagverblijf. Bij de opening waren 900 mensen. Recent genoten de vluchtelingen die nu op Crailo zitten ook van deze geweldige voorziening. Iets waarvan ik besloot om als gemeente de regie te nemen en dat heeft goed uitgepakt."

Het is nu voor het eerst dat Boekhoff zonder baan zit. Wat hij nu voor werk gaat doen, is nog te vroeg om te zeggen. Logisch zou iets zijn iets in de zorg of het openbaar bestuur. Hij heeft nog steeds diverse bestuursfuncties in zorgorganisaties en heeft besloten de komende tijd even wat rust te nemen. Hij is hoe dan ook vanaf januari actief voor de PvdA in de gemeenteraad van Gooise Meren.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij Evenementen.
*Amaris, Florisberg tijdelijk in Mariënburg zoekt een vrijwilligster die assisteert bij de verzorging van maaltijden bij dementerende ouderen.
*Wijkontmoetingscentrum de Schakel zoekt een coördinator voor het repair-café.
*Rode kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een projectleider die zich wil inzetten voor een nieuw op te zetten jongerenteam binnen dit district.
In de vakantie kan alleen via de website worden gereageerd. Het kantoor is dicht.

Laatste kans om te schaatsen

Bussum op IJs duurt nog tot en met 3 januari. Wie dus nog wil schaatsen moet snel zijn.

Op Nieuwjaarsdag zijn de allerkleinste kaboutertjes tot 6 jaar welkom tussen 12.00 en 13.00 uur op het ijs. De baan is dan alleen voor de kleine kinderen open. Vanaf 13.00 uur is er vrij schaatsen voor iedereen.

Zaterdagavond 2 januari is er overigens nog voor de laatste keer een discoshow. Speciaal voor tieners met een DJ. Tijd: 19.00 tot 22.00 uur.

donderdag 31 december

Spreekuur

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur in Uitwijk, dr.Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14.00 16.00 uur in SCAN, M. Kampstraat 3 Naarden. Informatie; Versa Welzijn; Tineke van der Tol en Wilma Post; 06 13965604.

Oliebollen eten

Samen oliebollen eten in wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Van 10.00 tot 12.00 uur samen terugblikken op het oude jaar met een oliebol. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden.

Oudejaarsfeest

Oudejaarsfeest in The Spot. Van 21.00 tot 04.00 uur. Disco Classics en de hits van nu. Minimale leeftijd is 30 jaar. Toegang € 20,-.

Oud en Nieuw

Oud en Nieuw viering in de Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 20.00 uur. Voor oliebollen wordt gezorgd. Aanmelden via 03 - 69 38 78, ook voor informatie over mogelijkheid tot thuisbrengen na afloop.

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken bij WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden. Van 10.00 - 12.00.

Vuurwerkshow

Vuurwerkshow in Naarden Vesting. Aanvang: 24.00 uur. Goed te zien bij de kinderboerderij aan de Bedekte Weg. Daarna om 00.30 uur een beamershow bij De Hoed op het Adriaan Dortsmanplein.

donderdag 7 januari

Nieuwjaarsreceptie

De jaarlijkse gezellige Nieuwjaarsreceptie bij wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. Adres: Mackaylaan 11a te Naarden,

Computercursussen

Inschrijven voor diverse computercursussen tussen 13.30 - 16.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kosten € 35,-. Info: 693 07 89.

Ondersteuning

Lezing over mantelzorgondersteuning door Carla Touw om 14.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanmelden via 035-6938786.

Spreekuur Admin

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum, Naarden, Muiden. Iedere donderdag van 10-12 uur in Uitwijk, dr.Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14-16 uur in de SCAN, M. Kampstraat 3 Naarden. Vrijwilligers helpen met vragen over administratie, inkomen en met formulieren, ook digitale ondersteuning bij contact met UWV. U kunt gebruik maken van computers voor het inschrijven/ reageren op woningen bij ningnet of het opvragen van bankafschriften. Privacy is gewaarborgd. Informatie; Versa Welzijn; Tineke van der Tol 035 6231100.

vrijdag 8 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Bussum.

Oliebollentoernooi

Tafeltennis vereniging Good Luck houdt vanaf 20.00 uur het traditionele oliebollentoernooi in de zaal aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum. Een mooie gelegenheid om clubgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen. Net als vorig jaar willen we teams van twee spelers samenstellen waarbij sterkte en minder sterke spelers worden gecombineerd en er enkel- en dubbelpartijen gespeeld worden met handicap. Aanmelden: t.schuurhof@gmail.com.

Broodje+

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur is iedereen welkom voor een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

zondag 3 januari

Tafel van Tjako

Het tweewekelijks muziekprogramma is vanaf vandaag te zien op GooiTV. Dit programma gaat over klassieke muziek en jazz. Presentator Tjako Fennema is gepokt en gemazeld in de muziekwereld en kent in Gooi- & Eemland en Vechtstreek heel wat musici, professionals én amateurs.

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur.

maandag 4 januari

Tablet cursus

Android tablet cursus (niet voor iPad). 5 lessen van 13.00 - 15.00 uur op maandagmiddagen. WOC Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden. Eigen tablet meenemen. Informatie: 035-6953117. Kosten: € 45,-.

dinsdag 5 januari

Schuldhulpmaatje

Over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur tot 22.00 uur.

woensdag 6 januari

Schuldhulpmaatje

Over financiële zaken in De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 uur tot 20.00 uur.

zondag 10 januari

Expo Transformatie

Expositie: "Transformatie" van 2 kunstenaars en 6 designers in Galerie Pouloeuff van 8 tot en met 28 februari. Aandacht voor materiaal, de omgang tussen mens versus product & ruimte zijn terugkerende thema's in deze expositie. Tijdens de officiële opening op zondag 10 januari is er gelegenheid om de exposanten persoonlijk te ontmoeten tussen 14.00 en 17.00 uur.

dinsdag 12 januari

Bridgelessen

Start bridgelessen in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum voor enigszins gevorderden. Info via J.P Wiersma, 03 - 6931033.

Eigen Wijsheid

Een uurtje ‘Eigen Wijsheid' voor vrouwen. Drie keer van 9.30 uur tot 11.00 uur. Totale kosten € 40,00. Info en opgave, info@coaching-begeleiding.nl. De Ruijterlaan 12 in Bussum.

Die schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet, zegt de weerman

Pieter de Blois waagt zich aan een wintervoorspelling

Weerman Pieter de Blois. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Wie de weerberichten van Pieter de Blois elke week leest, heeft al vernomen dat de winter tot nu toe opvallend zacht is. Is dat een voorbode voor de rest van het seizoen? Wij vroegen Pieter of hij zich aan een wintervoorspelling wilde wagen. Hij beantwoordde ook meteen nog wat andere vragen. Zo geeft hij eerlijk toe dat hij er met een voorspelling ook wel eens faliekant naast zit.

Kan het nog een barre winter worden?
"Die kans is klein. Deze eerste wintermaand laat het winterweer het afweten. Er zijn verschillende records gesneuveld, zoals de warmste 17e december ooit. De hoogste temperatuur gemeten in december bedraagt 15.3 graden op kerstavond 1977, tijdens een stormachtige zuidwestenwind uit de subtropen. De wind stroomt dan zo snel dat de lucht geen tijd heeft om af te koelen op weg naar het noorden. Hoge temperaturen moeten in de winter van deze snelle, warme luchtaanvoer komen en niet van de zon. Die staat in de winter te laag boven de horizon en geeft nauwelijks warmte."

Kunnen onze schaatsen al uit het vet?
"Volgens het meest gebruikte weermodel is er 80 % kans op een zachte tot zeer zachte winter met weinig vorst en sneeuw. Wellicht vergelijkbaar met de winter van 2014, de op een na zachtste winter sinds 1901, alleen de winter van 2007 was nog iets zachter. Maar je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Zo verliep de winter van 2011 aanvankelijk ook zeer zacht. Eind januari sloeg het ineens om. In de eerste helft van februari was er zelfs sprake van een officiële koudegolf. Als de vorst toen een week langer had aangehouden had er mogelijk een Elfstedentocht verreden kunnen worden, zoals in 1985 en 1986 toen dit ook pas eind februari plaatsvond. Toch denk ik dat er ook een kans bestaat dat het abnormaal koude oceaanwater in het noordelijke deel bij IJsland leidt tot een sterk hogedrukgebied aldaar. Dan zouden we geen westenwinden maar noorden- of zelfs noordoostenwinden kunnen krijgen met kans op serieuze winterkou. De schaatsen hoeven voorlopig nog niet uit het vet, maar ik houd een slag om de arm."

Pieter in het kort

* Woont inmiddels zeven jaar op IJburg
* Werkt bij de gemeente Amsterdam voor de Dienst Wonen, Zorg en Samenleving
* Presenteert sinds 1985 het weer op Radio Weesp
* Schrijft weerberichten voor kranten van Enter Media
* Bestudeert en interpreteert meerdere malen per dag diverse weerkaarten
* Wordt een wandelende weer-encyclopedie genoemd

Ook zin om sleetje rijden van de Vestingwallen in Naarden? Foto: Bob Awick
Kunnen we dit jaar nog genieten van ijs en sneeuw bij 't Mouwtje? Archieffoto: Jaap van Hassel

'Misschien komt er in 2016 nog wat winterkou vanuit het noorden'

Wat is de koudste winter ooit?
"De gemiddelde temperatuur in de winter bedraagt 3.3 graden. Er waren in de 20e eeuw acht winters met een gemiddelde temperatuur van onder het vriespunt (minder dan 0.0 graden). Dat zijn (zeer) strenge winters. De koudste winter was die van 1963 met gemiddeld -3.0 graden, gevolgd door 1947 met -2.4 graden. Enkele meer recente strenge winters en tevens de gemiddeld koudste winters van de laatste 50 jaar waren die van 1979 en 1996, respectievelijk -0.8 graden en -0.1 graden. De koudste winter deze eeuw was de winter van 2009- 2010, tevens de sneeuwrijkste winter sinds 1979. Er wordt nu door vorst- en/of sneeuwliefhebbers geklaagd dat we tegenwoordig geen winter meer hebben, maar vrij recent hebben we nog vijf winters op rij gehad met serieuze winterkou. De winters van 2009 tot en met 2013 hadden allemaal minstens één vorstperiode waarin geschaatst kon worden en waarin ook sneeuw viel. Zowel in 2009 als in 2010 hadden we een witte kerst. Tweemaal achter elkaar is uniek."

Is de winter lastig te voorspellen?
"Niet moeilijker dan een zomer. In het algemeen zijn de lente en herfst wat lastiger, het weer gedraagt zich tijdens die seizoenen vaak grilliger. Dat is niet altijd zo, de zomer van 2015 was bijvoorbeeld uitermate grillig. In de koele, maar droge en vrij zonnige lente van 2015 was het weer juist stabieler, en daarmee makkelijker te voorspellen."

'Deze maand december wordt waarschijnlijk de warmste december ooit'

Zit je er wel eens compleet naast?
"Jazeker, voorspellen van het weer op de wat langere termijn kan anders uitvallen dan eerst gedacht. Het weer wordt primair bepaald door de positie van hoge- en lagedrukgebieden en de luchtstromingen die de ligging van deze systemen tot gevolg heeft. Het komt ook wel eens voor dat fronten van lagedrukgebieden onverwachts versnellen of juist vertragen als gevolg van verandering van processen in de atmosfeer. Het kan daarom voorkomen dat een regengebied, eerder of later overtrekt dan voorspeld."

Vind jij de winter een fijn seizoen?
"Niet mijn favoriet, maar elk seizoen boeit me. Zachte winters vind ik wat saai of er moet iets bijzonders gebeuren zoals een zeer zware storm of orkaan, zoals op 25 januari 1990 tijdens ook een zeer zachte winter. Boeiend kunnen ook lenteachtige temperaturen zijn, die niet alleen aangenaam maar ook bijzonder zijn zoals in deze decembermaand al voorkwam."

Diamantslijperij Melkweg

H.D. Sjouwerman.

Aan het einde van 19e en in het begin van de 20e eeuw vestigden zich een aantal Amsterdamse diamantslijperijen in het Gooi. Rond 1906 waren er in Hilversum dertien, één kwam naar Bussum. De redenen voor deze verhuisbewegingen waren divers, genoemd worden: hoge belastingdruk in Amsterdam, rigide beleid van de ANDB (Algemene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond), gunstig woon- en werkklimaat in het Gooi.

Op 24 augustus 1899 vestigde diamantslijper Jan Buijs zich op Melkweg 19 in Bussum. Hij was eerder dat jaar door de ANDB geroyeerd en kon in Amsterdam zijn beroep niet meer uitoefenen. In 1900 begon hij, samen met de eveneens door royement getroffen H. Philippeau, in een gebouwtje achter Melkweg 19 een slijperij. Daar beschikten zij over twaalf door een kleine stoommachine aangedreven slijpmolens. Buijs heeft niet lang van het bedrijf mogen genieten, hij overleed al op 18 januari 1901. De ANDB stuurde daarop in het 'Werkblad' de volgende waarschuwing rond:

Diamantslijperij achter Melkweg 19.
Melkweg 19.
Foto: Ingrid Handjes

'De lezers zullen zich herinneren dat geruime tijd geleden het personeel van de baas Jan Buijs, inclusief de baas, geboycot werden. Daarna stichtte J. Buijs een fabriekje in Bussum, waar hij met zijn luitjes ging werken. Buijs is een dezer dagen overleden. Dien ten gevolge is het niet onmogelijk dat de geboycotten zullen trachten aan het werk te komen. Ten einde dat te beletten worden hier hun namen gepubliceerd (volgen negen namen). Het is verboden, voor, bij en met deze lieden te werken.'

Ondanks deze tegenwerking zette Philippeau het bedrijf voort, zowel met eigen personeel als door verhuur van slijpmolens aan derden. Vanwege de toenemende vraag werd het bedrijf uitgebreid tot vijftien molens, waarvoor op en aan het pand nieuwe ruimten werden gebouwd. Er kwamen plannen voor verdere uitbreiding tot zestig molens en later ook voor de bouw van een nieuwe fabriek aan de Landstraat. Dat is allemaal niet door gegaan.

In 1916 moest Philippeau wegens ziekte zijn werk beëindigen. Daarna kwam het bedrijf onder leiding van Herman Daniel Sjouwerman te staan. Met gemiddeld zo'n tien man personeel werkte hij tot 1930 in de slijperij aan de Melkweg. Toen besloot hij het bedrijf te verplaatsen naar nieuwbouw achter zijn woning aan de Visserstraat. Helaas voor Sjouwerman sloeg in die tijd de crisis zo heftig om zich heen, dat veel diamantslijperijen moesten sluiten. Al drie maanden na de verhuizing in 1930 werden de werkzaamheden aan de Visserstraat gestopt.

Ben Koning

Foto's: streekarchief

bronnen: tve dec. 1997 en eigen perk 1997/3

Fitter, slanker en beter presteren met sportvasten

Sportvasten Challenge Maand, dé gelegenheid om 'de switch' te maken

Gert-Jan Beukers en Joyce Gijzen zijn enthousiast over het sportvasten bij Jim Hagenstein.

ADVERTORIAL - Of je nu kilo's kwijt wilt, fitter wilt zijn of je sportprestaties wilt verbeteren: sportvasten is dé manier om het jaar goed van start te gaan. Januari is de Sportvasten Challenge Maand, een mooie gelegenheid om 'de switch' te maken.

Sportvasten geeft een impuls aan je gezondheid. Het is geen dieet, maar een trainingsprogramma waarmee je in tien dagen je lichaam (opnieuw) leert vet te verbruiken in plaats van suiker. Dat heet de 'metabolic switch'.

De effecten merk je meteen. Je valt af (wel 4 tot 6 kilo), je bent minder moe, je kunt langer presteren (9 tot 14%) en je bent echt fitter, zo vertellen de mensen die het sportvasten al hebben gedaan. "Ik merkte het meteen bij mijn rondje hardlopen. Op het stuk waar ik het anders altijd wat moeilijker kreeg, kan ik nu makkelijk in hetzelfde tempo doorgaan", zegt Gert-Jan Beukers uit Weesp. Hij deed afgelopen jaar een kuur en is zeer tevreden met het resultaat. "Die kilo's eraf is ook wel fijn." Ook Joyce Gijzen, onderwijzeres in Bussum, heeft goede ervaringen met het sportvasten. "Ik was erg nieuwsgierig naar wat het zou doen. Het vasten viel me 100 procent mee. En mijn PR op de Geinloop was meteen een stuk scherper."

Sportvastencoach Jim Hagenstein: 'Je voelt je als nieuw'

Persoonlijke begeleiding
Weesper sportvastencoach Jim Hagenstein kijkt tevreden als hij de positieve reacties hoort. "99% die bij mij het Sportvasten heeft gedaan, is enthousiast", zegt hij. Zijn persoonlijke begeleiding is erg prettig, maar ook vereist. De training bestaat uit tien dagen waarop je niet of nauwelijks eet en toch een half uur intensief sport (op je eigen niveau). De coach weet precies wat wel en niet kan. En hij sleept je door de moeilijke momenten heen. "Sportvasten is best pittig, maar als je er eenmaal doorheen bent, voel je je als nieuw. Het effect is langdurig, zeker als je daarna wat bewuster omgaat met voeding vol koolhydraten en suikers", weet de ervaren coach. Jim geeft al meer dan 25 jaar hardloop- en triatlontrainingen en in de afgelopen 4 jaar heeft hij in de regio al vele tientallen mensen begeleid met sportvasten. Van bankzitters tot semiprofessionele sporters, maar toch vooral de mensen die lekker willen sporten en een uitdaging niet uit de weg gaan. Hij vertelt je graag meer over sportvasten. Doe je in januari mee aan de Challenge Maand, dan volg je de kuur samen met anderen (vrienden, kennissen, familie) en helpt Jim je daarna om de effecten zo efficiënt mogelijk te benutten. Hoe meer deelnemers, hoe hoger de korting. Deze actie geldt tot 31 december 2015!

Meer weten?
Kijk op www.ansaincosa.nl en www.sportvasten.nl of bel 06-30056555.

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken.Start : ma. middag 11 januari van 14 - 16u ofma. avond 11 janauri van 20 - 22 u Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum.Kosten € 75,- Inlichtingen 035-5260066 of
info@gildegooinoord.nl

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Goodkinds taxi services van/naar schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse meent 06-26984855

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Vlooienmarkt zon. 3 jan. Huizen, Sph. De Meent, 120 kramen Meedoen?
www.Donevents.nl
0294-237320

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Goed voornemen voor 2016: ontdek & train je intuïtie! Op 18 jan. start er weer een nieuwe cursus. 5 Ma.-avonden, max. 8 deelnemers, praktische oefeningen in een nuchtere sfeer. Meer info op:
www.jannekeleber.nl /
tel. 06-45094203.

Garageverk. voor KiKa - Za. 2 jan 2016 van 10-16 u. Kleding & speelgoed. Plaggenweg 16 Bussum.

Spelend Verbinden organiseert 'Mindfulness Muziek' woe 13 jan 19.30u. 'In de Praktijk', een interactieve bijeenkomst, vrij 15 jan 19.30u, thema 'De Opvoeding'. Praktijk Piith, Bussum, Karin Brunt,
www.spelend-verbinden.nl.

Cursus Spaans voor beginners. Start woensdagavond 20 januari in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen.Kosten € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen -035-5260066 of info@gildegooinoord.nl

Verzamelaar zoekt LP's en singles! Genres Pop, Jazz, Soul, Blues, Rock. Goede prijs! 06-53197138

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Cursus ZWEEDS voor gevorderden start 5 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

APPLE HULP Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. meer info:www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net / 06-34071112

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl