BussumsNieuws

12 november 2014

BussumsNieuws 12 november 2014


Noodkreet BFC vanwege veldentekort aan Meerweg

BFC heeft nog een grasveld, maar kan daar amper op spelen. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - BFC heeft steeds meer problemen door een gebrek aan goede velden op het sportpark aan de Meerweg. De voetbalclub slaakt deze week een noodkreet en stelt dat het laatste natuurgrasveld op het sportpark een kunstgrasveld zou moeten worden om de druk van de ketel te halen.

"Het ledenaantal van BFC neemt nog steeds toe en we hebben steeds meer elftallen. We kunnen het met slechts 3 goede velden nauwelijks aan. We moeten vaak puzzelen om alle teams een plek te geven", zegt BFC-bestuurder Gert Olthof. BFC heeft nu drie kunstgrasvelden en één veld met natuurgras. Dat laatste veld zou volgens BFC een kunstgrasveld moeten worden. "Dat laatste veld heeft nu een slechte staat en wordt veel te zwaar belast. Als er de hele week op getraind wordt, kunnen we er zaterdag en zondag geen stap meer op zetten. Daar komt nog eens bovenop dat we er 's avonds alleen zomers op kunnen trainen omdat er geen lampen langs het veld staan. Er moet dus wel wat veranderen."

Het sportpark aan de Meerweg valt onder het beheer van de gemeente. BFC heeft de gemeente aangeschreven en gevraagd om de zaak onder de loep te nemen. "We moeten wel. Als het zo doorgaat wordt het probleem alleen maar groter. Als we het zelf mogen zeggen, dan zouden we komende zomer al kunstgras aanleggen, maar daar heeft de gemeente de zeggenschap over. Het kost veel geld. Je praat al snel over een bedrag van enkele tonnen en dan hebben we het alleen nog maar over het veld. Dan hebben we nog geen lampen. De gemeente zou er goed aan doen om BFC en voetballend Bussum te helpen."

Met een extra kunstgrasveld zou BFC geholpen zijn, maar om de problemen echt op te lossen zou BFC zes velden moeten hebben. Dat concludeert een onderzoek door de KNVB. De voetbalbond heeft berekend dat BFC vanwege het hoge ledenaantal van meer dan 1600 leden met zes velden alle teams goed kan herbergen. Volgens BFC wordt daarmee de noodzaak van een extra kunstgrasveld bewezen.

Weerstand tegen koopzondag

BUSSUM - Extra koopzondagen het hele jaar door, dat blijkt niet iedereen een goed idee te vinden. De ChristenUnie, die geen raadszetels heeft in Bussum, heeft aangegeven hier bezwaren tegen te hebben. Ook een groep van 60 buurtbewoners van de Koekoeklaan is tegen de plannen van de coalitie.

De buurtbewoners willen niet dat de supermarkten iedere zondag open mogen. Ze verwachten extra drukte en stellen dat de straten nu doordeweeks ook al hele dagen vollopen. "Dat komt onder meer door de overlast bij het laden en lossen van vrachtwagens. Doordat de AH vier jaar terug 50% vergroot is, trekt deze nu echter meer klanten van buiten de wijk", stelt initiatiefnemer Herman Schoon. De bezwaren worden naar de gemeente gestuurd. De gemeenteraad praat later nog over het plan. Het idee is dat de winkels per jaar 20 keer op zondag open mogen en de supermarkten iedere week.

28.700

euro heeft een Bussums gezin gemiddeld te besteden per jaar

Wie kent 'WBH'?

Wie hoort er in dit verhaal bij de initialen WBH? Komen we dat te weten?

Opnieuw categorie topvondst uit de akkers tussen Huizen en Bussum. Een prachtig, massief zilveren zegelstempel met een fraai monogram (een signet). Helaas niet helemaal gaaf. Het gedeelte waar het vastgepakt moet worden om het stempel op de warme zegellak te kunnen drukken, hoort een zittend leeuwtje te zijn, maar jammer genoeg ontbreekt het lichaam. Slechts de voor- en achterpoten zijn zichtbaar. Het kleinood is voorzien van het stadszilvermerk van Amsterdam: de jaarletter is een 'U', gevolgd door het Andreaskruis en een kroontje. Het signet dateert ergens uit midden tweede gedeelte van de 18e eeuw. Het monogram kon ontcijferd worden als WBH, fraai gekruld in elkaar gestrengeld. Erboven een eenvoudig kroontje met een klaverblaadje. Het zal mogelijk ene Willem Bernhard Hendrik geweest kunnen zijn, maar dat is puur speculatie. Wie weet is er onder de lezers iemand die het mogelijk herkent en dan hoor ik dat natuurlijk graag. In kringen van de metaaldetectorjongens is een signet niet gek zeldzaam, want meestal van brons. Maar een zilveren, laat staan een gouden, is absoluut een sieraad in de vitrine en dus behoorlijk zeldzaam. Zal dan ook zeer waarschijnlijk toebehoord hebben aan een welgesteld, mogelijk adellijk persoon. Ben dan ook razend benieuwd of er een 'klik' is. In mijn eigen verzameling heb ik een bronzen signet met een zwaantje en de letters M B, toevallig de initialen van mijn zoon Marcel.

Naarden:
*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. J. Rinzema
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril; 12.00 u. Gezinsdienst; 19.30 u. Geloofsverdieping; za. 15/11 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.P. Voets; 17.00 u. ds. A.A.A. Prosman H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R.M. Nepveu Bezinningsbijeenkomst
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. Ochtendgebed
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. v.d. Kamp
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 20/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Rustig herfstweer met af en toe zon, weinig regen
In deze herfst wordt de 'normale' westcirculatie vaak geblokkeerd door hogedrukgebieden. Er valt daardoor minder regen dan 'normaal'. Komend weekeinde arriveert een afbuigende oceaandepressie bij West-Frankrijk. Tegelijk stijgt de luchtdruk boven Noord-Europa. De depressie trekt als gevolg daarvan ten zuiden langs en brengt hooguit tijdelijk wat lichte regen.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een mix van bewolking en zonneschijn verwacht. Het blijft droog. Het wordt 12 à 13 graden. Er waait een matige zuidenwind. Vrijdag schuift er geleidelijk meer bewolking binnen. Af en toe schijnt de zon. Mogelijk vallen er later op de dag enkele spatjes regen. De maximumtemperatuur haalt 11 à 12 graden bij een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde
Zaterdag neemt vanuit het zuiden de bewolking verder toe. In de loop van de dag of avond kan er af en toe lichte regen vallen. Zondag heeft de bewolking eerst nog de overhand. Vooral in de ochtend kan het nog wat nadruppelen. Langzaamaan kan het gaan opklaren. Er waait een meest zwakke tot matige zuidoostenwind. Het wordt in het weekeinde circa 11 graden.

Weetje
Dit herfstseizoen verloopt droog en de zon schijnt veelvuldig. Sinds 2001 zijn slechts twee herfstseizoenen nat verlopen. Winderig en regenachtig weer blijkt niet het dominerende herfstweer. Toch wordt er bij nat en wisselvallig weer het hele jaar door over 'herfstweer' gesproken. Een misvatting, want nat en wisselvallig weer kan in elk seizoen optreden.

Liedjes aangepast, maar Zwarte Piet niet

Intocht Sinterklaas aanstaande zondag

Dit jaar worden de nieuwe sinterklaasteksten gezongen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Sinterklaas en 20 Zwarte Pieten komen aanstaande zondag naar Bussum. Het wordt weer een druk programma voor de goedheiligman, die eerst naar het Raadhuisplein gaat, dan een route door het dorp maakt en tot slot wordt uitgezwaaid op het plein bij het gemeentehuis. Hoewel het programma in bijna niets afwijkt van voorgaande jaren en de Pieten dus gewoon zwart zullen zijn, worden wel de nieuwe sinterklaasliedjes met aangepaste teksten gezongen.

De Pieten blijven zwart?
Organisator Cees Bouman: "Ja, die zijn zwart. Of chocoladebruin, het is maar net zoals je het wilt noemen. Ze zien er net zo uit als voorgaande jaren. In het gevolg van Sinterklaas lopen ongeveer 20 Pieten mee, daarnaast hebben we de Pietenband van ViJos en de danspietjes van Dansstudio Van Harten."

Waarom worden de nieuwe sinterklaasliedjes gezongen?
"De traditionele liedjes sloten steeds minder aan bij de belevingswereld van de kinderen. De lijfstraffen, de dreigementen, het ouderwetse speelgoed, in de zak mee naar Spanje, de plak, de gard, de roe. De nieuwe liedjes zijn door presentator Paul Passchier, die hier in de Bussum de intocht aan elkaar praat, bedacht. De teksten zijn dit jaar verschenen in het boek 'Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet'. Het blijven dezelfde traditionele liedjes, maar vertaald naar hedendaags taalgebruik. Zwarte Piet wordt neutraal opgevoerd als Piet. Het zijn vooral ouderen die hier moeilijk over doen vanuit een nostalgisch gevoel. De sinterklaasintocht is voor kinderen van 2 tot 8 jaar en daar houden we rekening mee. Het wordt een echte Sint Sing Along, de liedjes worden in het voorprogramma geoefend."

'Er is heel veel weerstand tegen het aanpassen van Zwarte Piet'

Waarom zijn wel de teksten en niet de Zwarte Pieten aangepast?
"Onder de bevolking is heel veel weerstand tegen het aanpassen van Zwarte Piet. We volgen uiteraard wel de uitspraak van de Raad van State die hier binnenkort uitspraak over doet, maar de uitslag komt voor het feest in Bussum dit jaar te laat. Daarnaast zien we de aangepaste teksten ook los van de zwartepietendiscussie. Hoewel het natuurlijk ook niet helemaal toevallig is..."

Wat is de beste plek om Sint te zien?
"Kom vooral zondag om 12.00 uur naar het plein voor het gemeentehuis, de intocht is erg leuk. Wie minder tijd heeft of de Sint een hand wil geven en met hem op de foto wil, raad ik aan ook nog naar het dorp te gaan. Voor de kinderen staan een springkussen en een draaimolen klaar. Bovendien zijn de winkels open. Nieuw dit jaar is de slaapkamer van Sinterklaas in gebouw De Vonk op de kop van de Nassaulaan, daar kan iedereen door de ramen zijn slaapkamer bewonderen."

'Nieuw dit jaar is de slaapkamer van Sinterklaas in gebouw De Vonk'

Raadslid Clijsen verlaat D66 Bussum

BUSSUM - Françoise Clijsen verlaat D66 Bussum en gaat onder de naam 'Lijst Clijsen' verder met haar raadswerk.

Ze vertelt dat ze sinds september met het idee rondloopt. "De directe aanleiding was toen bekend werd dat Gerrit Kingma, met wie ik het goed kon vinden, niet terugkeert in de raad. Hij is in mijn ogen een echte D66'er." Belinda Plat, een ander D66-raadslid dat onlangs vertrok wegens privéredenen, werd na haar vertrek opgevolgd door Mimy Sluiter en niet door Kingma.

"Op dit moment voel ik me niet meer thuis bij D66. Het democratisch gehalte is moeizaam te noemen. Ik vind dat D66 zich te weinig profileert. Ik heb meegewerkt aan het verkiezingsprogramma maar zie dat er niet voldoende aan gewerkt wordt met de huidige mensen."
Clijsen, die de meeste stemmen binnenhaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart, heeft niet overwogen haar zetel op te geven. "Ik heb een enorm kiezersmandaat."
Clijsen gaat als eenmansfractie samenwerken met GroenLinks. "Zo kan ik in korte tijd meer zaken behartigen. Ik heb veel samengewerkt met Gerben Struik in de rekenkamercommissie, dus wat betreft lokale economie vind ik daar aansluiting, net zoals op het gebied van het sociaal domein en duurzaamheid.

Vertrek
Fractievoorzitter Loek Schmidt was niet in de gelegenheid te reageren op het vertrek. Het landelijk bestuur laat wel weten dat ze wisten dat er problemen waren en dat er van alles is gedaan om de afdeling Bussum te helpen.

Met het vertrek van Clijsen moet D66 weer een zetel afstaan en heeft er nu nog twee van de vier over. Eerder stapte Bob Henzen ook al op om zelf verder te gaan.

Agenten aan slag met burgers

BUSSUM - Bussumse agenten gaan deze week samen met bewoners proberen verdachte personen aan te houden. Het gaat om een test. Er wordt een voorval nagespeeld met een opengebroken pand.

Doel van de proef is bewoners meer te betrekken bij het aanhouden van verdachten en hen daar ook alert op te maken. "Met hulp van bewoners kunnen verdachten sneller worden gevonden en aangehouden", stelt de politie. Het gebeurt voor het eerst dat er wordt geoefend met burgers. Aanmelden kan via www.burgernet.nl.

Brandweer verwijdert lang oliespoor

Het wegdek wordt schoongeboend. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Bussumse brandweer heeft maandagochtend de handen vol gehad aan een lang oliespoor door Bussum. Het spoor zorgde voor problemen op een groot gedeelte van de Brinklaan en de Huizerweg. De problemen ontstonden even voor negen uur vanochtend. Er stonden heel wat brandweermensen paraat om het spoor weg te halen en de weg weer schoon te maken en te vegen. Enkele stukjes weg moesten daarvoor heel even worden afgezet. Waar de olie vandaan komt, wordt nog onderzocht.

Bussumse verenigingen kunnen projecten realiseren

Lakeland Foundation geeft 25.000 euro weg

BUSSUM - De Lakeland Foundation heeft 15 goede doelen in Gooi en Vechtstreek blij gemaakt met een geldbedrag om een project te realiseren. In Bussum kunnen drie organisaties aan de slag met het realiseren van hun zelf aangedragen project.

'De winnaars zijn geselecteerd op projecten die dicht bij de doelstellingen liggen'

Live Music Now kan met de gevraagde 2.000 euro vier concerten organiseren voor jongeren met een beperking. Kinderen in de Knel afdeling Bussum / Laren krijgt 828 euro om materiaal aan te schaffen voor kinderen die betrokken zijn bij de echtscheiding van hun ouders.
Ook voetbalclub BFC Bussum kan aan de slag met de aanschaf van voetbaldoelen en -ballen voor de jeugdafdeling ter waarde van 1735 euro.
Het bestuur had de intentie om 12.500 euro vrij te maken, maar doordat er zo veel organisaties een beroep deden op de Lakeland Foundation werd besloten het bedrag te verdubbelen tot 25.000 euro. Secretaris Pieter Schut: "Het regende aanmeldingen. Sportclubs, speeltuinverenigingen, mantelzorgers, organisatoren van lokale festiviteiten: de mensen uit de regio hebben massaal projectvoorstellen ingediend. We waren overdonderd door de vele aanvragen. Het ging in totaal om projecten die bij elkaar een waarde van 250.000 euro vertegenwoordigden. Uiteindelijk hebben we daar dus 10 procent van kunnen schenken."
De winnaars zijn geselecteerd op projecten die dicht bij de doelstellingen liggen, zoals sociaal en kleinschalig. "Het ging echt om concrete plannen, geen giften. Uiteraard blijven we de projecten volgen zodat we weten dat het geld goed besteed wordt." De Lakeland Foundation bestaat dit jaar precies 25 jaar en heeft in die tijd al meer dan een miljoen euro aan goede doelen in de regio geschonken. De particuliere stichting is van het Larense echtpaar Otto en Morney Bekouw. Het geld voor de stichting werd verdiend in de verzekeringswereld. Toen bleek dat het echtpaar meer geld had dan ze nodig hadden, ontstond het idee voor de foundation. Bekouw ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'.
De Foundation geeft in januari opnieuw geld aan goede doelen.

Ingrid Dispa

38 jaar
Laancoördinator buurtpreventievereniging BPV Bart.

Wat doe je voor de kost?
"Ik werk op de Mozarthof, een school voor moeilijk lerende kinderen, als een soort stagebegeleider. De laatste jaren van hun schooltijd lopen onze leerlingen een stage om vervolgens de overstap naar een echte baan te maken. We regelen vele soorten stages. Enkele van onze leerlingen lopen nu stage bij de Theeberg, het theehuis naast de Trappenberg."

Wat doe je voor de bpv?
"We zorgen met elkaar dat we als buren onze ogen openhouden. Samen doen we er alles aan om onze buurt, rond de Lothariuslaan, leefbaar te houden. We letten op of er wat verdachts gebeurt, maar zorgen er ook samen voor dat onze straten op orde gehouden worden. Je merkt heel goed dat dat werkt. We hebben nu een hele hechte buurt en goed contact met elkaar. Je merkt echt dat buren klaarstaan voor elkaar. We hebben nu zelfs een straatfeest."

Op welke plek van Bussum kom je graag?
"Op twee plekken het meest: het centrum en de natuur. Het centrum vooral omdat je er zo lekker boodschappen kunt doen. Je hebt alles om de hoek. De natuur vooral om lekker te wandelen Dat kun je op de heide goed doen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De overgang van alle zorgtaken naar de gemeente. Er gaat veel veranderen. De gemeente moet van alles gaan regelen straks en daarover maak ik me best zorgen over. De gemeenten hebben al zoveel op hun bord en zeker deze zorgtaken moeten gewoon goed geregeld worden."

En de fusie: wat vind je van Gooise Meren?
"Een beetje een rare naam, want Bussum heeft helemaal geen meer. Maar aan de andere kant: wat maakt het ook uit? Ik woon gewoon in Bussum en dat verandert natuurlijk niet."

Als je een dag burgemeester bent van Bussum, dan...
"... zou ik wat doen aan het verkeer op de Laarderweg. Daar wordt nog veel te vaak heel erg hard gereden en dat levert veel gevaar op. Daar moet echt wat aan gedaan worden."

'Parkeren Action kan beter'

BUSSUM - Hoewel er diverse maatregelen zijn genomen om de situatie rond het parkeren aan de Slochterenlaan te verbeteren, kan en moet het volgens buurtbewoners nog beter.

De bewoners stellen dat er nog met regelmaat wantoestanden bij het filiaal van de Action zijn. "Er staan nog steeds verkeerd geparkeerde auto's. En er ontstaat nog regelmatig chaos op straat door de auto's en andere mensen op de weg. Het zou al een hoop schelen als de parkeerplaatsen aan de straat worden opgeheven en de entree van de parkeerplaats recht tegenover de Action komt", laat een van de buurtbewoners weten. De bewoners ervaren ook overlast van achtergelaten karretjes, zwerfafval, foutparkeerders en lawaai makende bezoekers. "De gemeente zou beter moeten handhaven."

Mannen pakken winkeldief

BUSSUM - Twee oplettende mannen hebben vorige week woensdag een winkeldief staande kunnen houden. De verdachte kon later worden aangehouden.

De mannen zagen dat de verdachte wat probeerde te stelen, konden hem achtervolgen en tegenhouden op het Julianaplein. Toen ze de man staande hielden, werd hij woest en ontstond er een opstootje. Agenten namen de verdachte mee naar het bureau.

HKB verhuist naar stationsgebouw

Huizerweg 54 komt snel leeg te staan. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De Historische Kring Bussum verhuist per 1 december naar het monumentale stationsgebouw Naarden-Bussum.

De leden huurden een deel van het pand aan de Huizerweg 54. De gemeente wil echter het gebouw verkopen. Na een hevige strijd van ongeveer twee jaar moeten alle huurders verkassen. Ook Versa Welzijn verhuist nog deze maand.
De Historische Kring is blij met de 'prachtige ruimte' op het station. "De ruimte is ook geschikt om de eigen collectie en het archief te bewaren en om bezoekers goed te ontvangen."

Win kaarten

BUSSUM - De krant geeft 2x2 kaarten weg voor de voorstelling 'Karel de Kok en de verjaardag van Sinterklaas'.

De show is op zondag 23 begint om 15.00 uur. Mail naar: prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Sinterklaas'.

Web topvijf

1. Michelin beloont restaurant Faulk
2. Mannen pakken winkeldief
3. Geen spoorverkeer tussen Naarden-Bussum en Weesp
4. Wel aangepaste teksten met komst Sinterklaas
5. Brandweer heeft handen vol aan oliespoor

'Diep onder de indruk van wat ze voor elkaar hebben gekregen'

Stijlvolle en indrukwekkende jubileumvoorstelling van De Schakel

Foto: Bob Awick

door Hugo Kruyt

BUSSUM - Toneelvereniging De Schakel vierde afgelopen zaterdag in Spant! het 80-jarige jubileum met een gedurfde uitvoering van de musical 'Tewje, de melkboer uit Anatevka'. Het werd de kroon op het jubileum. Met een zeer goed gevulde zaal, 530 bezoekers, was de voorstelling een groot succes te noemen.

Iedereen uit Bussum kent hem wel, toneelvereniging De Schakel, al was het alleen al door de aankondigingsborden voor een nieuwe voorstelling die twee maal per jaar langs de plaatselijke straten staan. Het lijkt een gewaagde onderneming, de grote zaal van theater Spant! afhuren voor een amateurtoneelvoorstelling, maar zie, ook op deze zaterdag loopt het storm. En dat gebeurt bijna altijd, zoals een van de bestuursleden vertelt: "Het klinkt gek, maar we zijn er eigenlijk vrij zeker van dat de zaalbezetting altijd goed is. Daar doen we ook veel aan: borden in Bussum, intensief flyeren in de weekends, de website erop instellen, posters op winkelruiten, publiciteit zoeken in de lokale media en iedere keer lukt het. We weten dat dit gewoon een vitaal deel van onze inspanningen is, dus daar werkt dan ook iedereen aan mee."

Hoofdrolspeler Geert de Vries draagt het stuk met natuurlijk spel

Bijzonder jaar
Het is een bijzonder jaar voor De Schakel: dit jaar wordt het tachtigjarig bestaan gevierd. Ooit begonnen als 'Het Schouwspel, toneelgezelschap van R.K. Dames en Heeren' is het, in de pas met de ontzuiling, inmiddels een algemene amateurtoneelvereniging met een kleine dertig actieve leden, een vrij grote schare betalende donateurs, genaamd 'vrienden' en een eigen verenigingsgebouw. Ieder jaar wordt er een tweetal voorstellingen gespeeld: in het voorjaar over het algemeen enkele eenakters in de kleine zaal van Spant! en in het najaar de grote voorstelling in de grote zaal.

'Tevje'
Besloten is om in dit jubileumjaar flink uit te pakken: de musical 'Tevje' (bij de ouderen beter bekend als 'Fiddler on the roof', met de onvergetelijke Lex 'If I were a rich man' Goudsmit, zal opgevoerd worden. Het is ironisch genoeg een musical in de pure joodse traditie, uitgevoerd door dit van oorsprong katholieke toneelgezelschap. Dat vraagt om een professionele regisseur, meer dan 15 acteurs, een emmervol figuranten, een heus orkest en veel helpende handen om alle decors te bouwen en een avond lang om de haverklap van decor te wisselen. "Maar ja", lacht een van de hoofdrolspelers, "dan heb je ook wat. En we weten dat we op onze leden en onze vaste vrienden kunnen rekenen."
Dat blijkt dan ook: alles, werkelijk alles is zelf gemaakt, de huizen worden op wielen het podium op- en afgerold (ze worden voor een scène binnenshuis gewoon omgedraaid, waardoor het interieur open staat voor de zaal) en het orkest speelt een avond lang een veelheid aan musicalsongs. Daarbij wordt dus van de amateuracteurs verlangd dat ze ook solo moeten zingen. Je moet maar durven.

Voorstelling
De voorstelling zelf is, zoals gezegd, een groot succes. De decors zijn op originele en ingenieuze wijze zodanig uitgevoerd dat ze multifunctioneel zijn en snel verplaatst kunnen worden, ze krijgen zelfs een klein open doekje. Door de violist (de 'fiddler on the roof') en meerdere spelers vanuit de zaal op te laten komen, is de verbinding van de spelers met de zaal snel gelegd, een slimme en creatieve vondst.

Het orkest speelt een avond lang een veelheid aan musicalsongs

Muziek
Ook de muziek, die door Schakel-lid Sidney Durlacher speciaal voor deze voorstelling van nieuwe, smaakvolle arrangementen is voorzien, mag zeker niet onvermeld blijven. De liveband 'The Fellas' maakte er een feest van met knallende covers. Een groot compliment verdient hoofdrolspeler Geert de Vries, die als melkboer Tevje het gehele stuk werkelijk draagt door zijn natuurlijke spel en het uitstekende doseren van positieve en negatieve emoties. Hetzelfde geldt voor Anne-Claire van Menk, die de problemen van de oudste dochter met alle joodse tradities inhoud en geloofwaardigheid geeft én een waardevolle bijdrage levert wat haar zang betreft. Hulde ook aan de actrices die bij afwezigheid van voldoende mannelijke acteurs (een structureel probleem bij het amateurtoneel) een mannenrol voor hun rekening nemen en daar goed in geslaagd zijn.

Vereniging

De vereniging is officieel opgericht op 13 juni 1934. Het is een echte amateurvereniging met ongeveer 30 leden. De spelers zijn pure hobbyisten die in hun vrije tijd in de huid van een ander kruipen. Twee keer per week repeteren zij om uiteindelijk minimaal twee keer per jaar een toneeluitvoering te brengen met een eigen productie. De eerstvolgende uitvoering wordt weer in het voorjaar gegeven.

Divers publiek
Wie bezoeken nu zo'n voorstelling, wie besluiten een avondje 'ouderwets' naar het theater te gaan in plaats van voor de buis te zitten? Een blik in de foyer, een half uur voor de voorstelling, leert dat het een divers gezelschap is: zeker, vrij veel veertigplussers, sommige in jasje dasje, veel in trui en vrijetijdskleding, relatief veel vrouwen, maar toch ook een flink aantal jongeren. Veel groepjes die duidelijk gezellig een avondje samen uitgaan, velen hebben daar een traditie van gemaakt. "Wij gaan altijd samen, met zijn zessen", zegt Marjan. "Het is altijd leuk om elkaar op zo'n manier weer te zien. We eten samen vooraf, praten gezellig bij met elkaar en gaan daarna naar het theater. De voorstellingen van De Schakel zijn altijd leuk, er wordt veel tijd en aandacht aan besteed en het geeft toch iets feestelijks, zo'n avondje naar het Spant. En voor die € 15,- per plaats hoef je het toch ook niet te laten?"

De jongeren hebben hun eigen redenen om te gaan. Sjoerd (23 jaar oud), bijvoorbeeld, is samen met twee vrienden gekomen "om eens te zien hoe zij dat nu doen, zo'n voorstelling met muziek, veel licht, strakke leiding, veel acteurs". Ze doen zelf ook wat op het gebied van performance. Hij vindt het interessant om te zien hoe ver je kunt komen als je de lat hoog legt. En wat vindt hij ervan? "Ik ben diep onder de indruk, echt waar. Wat deze mensen voor elkaar hebben gekregen, dat houd je toch niet voor mogelijk? En het stuk, ach ja, het is nu niet bepaald helemaal mijn smaak, maar ik merk toch dat ik een avond geboeid heb zitten kijken en luisteren, prima toch?"

Jaarlijks ritueel
Toch overheerst het gevoel dat "een avondje Schakel" vaak dezelfde mensen aantrekt, er is kennelijk een groot aantal bezoekers dat dit als een vast, jaarlijks ritueel ziet. "Ja, dat klopt", aldus een bestuurslid. "Dat is precies de reden dat we zo veel aan publiciteit doen. Voor veel mensen is dat een goede manier om ze eraan te herinneren dat het weer tijd is voor De Schakel. En zie, ze komen gewoon weer."

Zo ook Martin en Anne, getrouwd, veertigers, voor de gelegenheid feestelijk gekleed. "Ik woon al mijn hele leven in Bussum, ging vroeger nog wel eens met mijn ouders naar een voorstelling van De Schakel en vind het best leuk om eens in de zoveel tijd een avondje theater te pakken. Sinds een paar jaar gaan wij met zijn tweeën in het najaar leuk een avondje uit en we hebben het gevoel dat we daarmee ook nog het culturele leven in Bussum steunen. Voor ons begint het ook echt traditie te worden."

Filmhuis Bussum

'Een vlucht regenwulpen'.

WINTER SLEEP schildert kalme confrontaties tussen man en vrouw, broer en zus.
A MOST WANTED MAN even spannend als John le Carré's thriller zelf. Met Philip Seymour Hoffman.
In INFILTRANT wordt een politie-infiltrant verrast door warmte. Met Nasrdin Dchar (RABAT).
HOLLYWOOD BANKER is een warme documentaire over de Nederlands Hollywood-investeerder Frans Afman.
GEMMA BOVERY is een lichtromantische variant op Madame Bovary.
THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY: HIM & HER toont hoe 'hij' (James McAvoy) en 'zij' zoeken naar hun vergane liefde.
In BOYHOOD wordt een jongen volwassen, voor de camera.
DORSVLOER VOL CONFETTI kijkt mee met een opgewekt boerenmeisje in haar strenggelovige gezin. Oer-Hollandse belevenis.
Het verfrissende WILD TALES, over maatschappelijke absurditeiten en wraakzucht, deed het publiek in Cannes het bulderen.
Bij EEN VLUCHT REGENWULPEN, de verfilmde roman van Maarten 't Hart, is de regisseur Ate de Jong aanwezig. De zoektocht van een 35-jarige zoon naar een liefdesrelatie geeft een kijkje in het familieleven in Nederland na WOII.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW. Twee Nederlands gesproken JEUGDFILMS: HOCUS POCUS MET ALFONS ALFRINK, leuk vanaf 3 jaar. En PIJNSTILLERS, een fijne puber-snotterfilm, naar het boek van Carry Slee.

Inschrijvingen gestart

Geef je op voor een schaatscursus. Foto: Bussum op IJs

In de kerstvakantie verzorgt Bussum op IJs weer verschillende schaatslessen en ijshockeyclinics. Er is keuze uit een tweedaagse of een driedaagse schaatscursus voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Meer informatie over de schaatslessen is te vinden op de website van Bussum op IJs. Daar kan iedereen zich inschrijven of zich aanmelden voor een van de ijshockeyclinics die op 2 januari plaatsvinden.
Aanmelden voor schaatslessen, clinics, de ijshockey- of curlingcompetitie en reserveringen voor borrels en kinderfeestjes via de website www.bussumopijs.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Rode Kruis: We zoeken iemand voor de administratie van de EHBO. Het kost 4 uur per week.

Versa Vrijwillige Thuishulp: Een oudere dame die slechtziend is fietst graag samen met een vrijwilliger op de tandem.

Vestingmuseum Naarden zoekt een weekendcoördinator om 1 dag in het weekend het museum te leiden.

Versa Vrijwillige Thuishulp: We zoeken een vrijwiliger met een auto die samen met een oudere dame in een lichte rolstoel het winkelcentrum wil bezoeken.

zaterdag 15 november

Open dag

De Oude Begraafplaats van Naarden houdt een informatiebijeenkomst. Op het programma staat een presentatie over 'de laatste reis'. Gastspreker Leon Bok vertelt over de geschiedenis van Naardense grafmonumenten. De bijeenkomst in Hotel Jan Tabak is voor alle belangstellenden gratis toegankelijk. Aanvang 10.30 uur. Aanmelden op 035-6941310.

Concert

Het koor Vocal Society geeft een concert onder de naam 'Vocal 2.0'. Het concert wordt gehouden in de Wilhelminakerk van Bussum. Op het programma staan werken van onder meer Caro Emerald, Marco Borsato, Acda en de Munnik en Bløf. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 12,-. Reserveren op info@vocalsociety.nl.

zondag 16 november

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Lunchen

Een stel ANBO-leden gaat samen met elkaar lunchen bij Brasserie NJOYZ aan de Veerstraat. Anderen mogen ook mee-eten. Opgeven voor vrijdag 14 november op 035-6935377.

Wandeling Naarden

Een stadsgids van de Werkgroep Vestingstad verzorgt een wandeling door historisch Naarden. Tijd: 12.30 uur, verzamelen bij de Utrechtse Poort. De wandeling duurt 5 kwartier. Kaartjes kosten 3 euro en zijn te koop vanaf 12.15 uur bij de Utrechtse Poort.

Intocht Sinterklaas

Sint en zijn Pieten worden dit jaar in Bussum ontvangen op zondag 16 november. De feestelijkheden starten om 12.30 uur op het Raadhuisplein

dinsdag 18 november

Lezing

Natuurmonumentenmedewerker Wim Krijnen houdt in 'Spiegelwijck' een lezing over het Naardermeer. Aanvang 14.30 uur, entree € 3,-.

Monet

De tuin van de Franse schilder Monet in Giverny is bron van inspiratie voor deze lezing van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Tuin- en landschapsontwerper Jolanda Vreeken geeft de lezing van 19.30 – 21.30 uur in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Johann Sebastian Bach

De Volksuniversiteit Naarden Bussum houdt een lezing over Johann Sebastian Bach (1685-1750). De lezing wordt gehouden van 14.00-16.00 uur in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Historische lezing

Namen van plaatsen tussen de rivieren Vecht en Eem stammen vaak uit de tijd dat dit gebied in 718 door de Frankische hofmeier Karel Martel op de Friese koning werd veroverd. Historicus Henk Michielse zal ingaan op de gevolgen die deze wisseling van machthebber had voor de bewoning van het Gooi en de ontwikkelingen op sociaal, economisch en godsdienstig gebied. Aanvang: 20.00 uur in De Hoed (voormalig VVV-gebouw), Adriaan Dortsmanplein 1 B.

donderdag 20 november

Boeiend Bussum

Alexander Overdiep vertelt over Boeiend Bussum. Hij raakt niet uitgepraat over Bussum en weet alles van historische gebouwen, gevelstenen en nummerborden. Locatie: Spieghelwijck aan de Iepenlaan 34a. Kosten: 4 euro. Aanmelden via amalia.bus@kpnmail.nl.

Lezing jodendom

Mevrouw Betsalel spreekt in de Tuinzaal bij de Remonstrantse Gemeente in Bussum, Koningslaan 2b in het kader van de serie over Levenskunst over de vitaliteit van het jodendom. Aanvang: 20.00 uur.

Bustocht

De Schakel organiseert een bustocht naar Ameide voor een rondrit en een optreden van het Zeemanskoor. Er is ook een stamppotmaaltijd. Opgeven bij Tiny van der Horst 6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

woensdag 12 november

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. De tocht vertrekt vanaf 13.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan. De wandeltocht duurt ongeveer anderhalf uur.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Deelname gratis.

donderdag 13 november

Netwerkborrel

Voor ondernemers wordt weer de Gooise Netwerk Borrel gehouden in het NH Hotel Naarden. Met livemuziek en een gratis buffet. Aanmelden op ronald@commesso.nl.

vrijdag 14 november tot zondag 4 januari

Expositie

Bij Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat is een expositie te zien met kijkkasten waarin zich wondere werelden bevinden, porselein op een bijzondere manier is weergegeven en 3 jonge kunstenaars die hun leermeester Peter Klashorst hebben meegenomen en van elkaar leren en inspireren. De expositie is te zien tijdens openingstijden.

zaterdag 15 november tot woendag 19 november

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar het Stedelijk Museum in Alkmaar en zondag wordt een havenrondvaart gemaakt in Rotterdam. Op maandag rijdt de bus naar de jaarlijkse kerstshow in tuincentrum Overvecht in Utrecht. Dinsdag staat het Katwijksmuseum en woensdag 19 november het Joodsmuseum Sjoel in Elburg op het programma. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 035-7504192.

maandag 17 november

Boekbespreking

Leonora Crom houdt in de bibliotheek een boekbespreking over 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor € 2,50 te koop in de bibliotheek.

woensdag 19 november

Filmmiddag

Er wordt een Nederlandse komedie gedraaid. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes 3 euro. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 a. Telefoon: 035-695 31 17.

En verder...

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht naar de kerstmarkt van Oberhausen op donderdag 18 december. Opgeven voor de tocht kan al. Dat kan op 035-5258205 of 035-6913121.

Begonnen op de zolderkamer van pa en ma

Arie Vonk (71) stopt na halve eeuw met Fotostudio Vonk

BUSSUM - Foto's, heel veel foto's. En van alle afdrukken staan de rolletjes nog netjes op de plank. Een heel oeuvre, zo mag je het best noemen. De afgelopen halve eeuw heeft de Bussumse fotograaf Arie Vonk heel wat plaatjes gemaakt. Van foto's voor de krant, waaronder brandjes en ongelukken, tot boeken vol met foto's van net getrouwde echtparen. En wat te denken van de vele pasfoto's en andere fotoshoots. Een grote schare vaste klanten kwam maar al te graag naar zijn zaak, Fotostudio Vonk aan de Brinklaan. Nog een paar weken en dan houdt Vonk ermee op en zal het dopje alleen nog 'voor de hobby' van de lens worden gehaald.

Fotograaf Arie Vonk toont een gedeelte van zijn werk. Op de achtergrond trouwe medewerker Pieter. Foto: Bob Awick

Als jonge fotograaf stond Vonk, nu een halve eeuw geleden, voor een groot avontuur. Voor jezelf aan de slag gaan. De zolderkamer van vader en moeder werd al snel zijn eerste werkplek. De etage aan de Ruysstraat werd de plek waar Vonk zijn eerste stappen zette als jonge fotograaf. Als starter moest Vonk wel even wennen. "Je kon merken dat het vooral het eerste jaar even aanvoelen was. Je komt van alles tegen. Want foto's maken lukt je wel, maar het zoeken van klanten komt er nog eens bovenop. Maar het kwam al snel goed", vertelt de ras-Bussumer. Al snel kwamen er meer klanten en werd de zolderkamer te krap om verder te kunnen gaan. Er kwam een echte zaak, aan de Brinklaan. Er zouden vele jaren volgen.

Hoe waren de eerste jaren?
"Vooral toen we de zaak betrokken was het heel erg hard werken. Je moet je voorstellen: je moet verbouwen, maar ook je normale klussen doen. Het heeft heel veel kracht gekost om alles voor elkaar te boksen, maar al snel hadden we een resultaat waar we erg trots op waren. Als je echt een zaak hebt, gaat het gevoel dat je voor jezelf werkt steeds meer leven. De start op de zolderkamer was erg leuk, maar een echte zaak heeft toch een meerwaarde. Mijn vrouw heeft jarenlang geholpen en stond het grootste gedeelte van de afgelopen 50 jaar klaar als steun en toeverlaat. Later hadden we meer medewerkers, zes op het hoogtepunt. Een van de medewerkers werkt er nu al 25 jaar. Dat zegt ook wel wat. We hadden en hebben een heel hecht team."

Hoe kwam u aan uw eerste werk?
"Het begon allemaal met veel aftasten. Dat je foto's kunt maken was één, maar je moet wel klanten hebben. We moesten vooral zoeken de eerste jaren. Het was toen zo dat de gemeente de adressen doorgaf waar mensen net verloofd waren. Daar kon je dus je slag slaan voor trouwreportages. Dat was een hele sport. Bussum had meerdere fotografen dus je moest je best doen om als eerste ergens voor de deur te staan. Daar kwam je dan, met een fotoboek onder je arm. Je moest de mensen laten merken dat je goed was en hun trouwfeest goed vast kon leggen. Vaak had je geluk als je de eerste was. Als je een goed verhaal had met leuke foto's kozen ze je wel. Het was echt bouwen aan een vast klantenbestand. Later ging dat meer vanzelf."

'Het heeft heel veel kracht gekost om alles voor elkaar te boksen'

Wat deed u zoal?
"We hadden veel werk aan de bekende reportages. Van feesten en dat soort zaken. Daar kon je elke keer weer wat leuks van maken. Daarnaast werkten we ook voor de Bussumse Krant. Dat was de eerste jaren heel leuk werk. Je maakte echt van alles mee. Als je er zo eens aan terugdenkt, gebeurde er best veel. Een brand, om maar wat te noemen, op het dak van het Bensdorp-pand. Daar kwam de brandweer met veel manschappen op af. Er werd cacaopoeder gemaakt. Omdat de brandweer stond te blussen, kwam er een massa aan chocolademelk naar beneden. Dat werden leuke plaatjes. We hebben ook heel wat ongelukken meegemaakt, voor de deur zelfs."

Wat maakte het werk zo leuk?
"Allereerst de mensen. We krijgen, nog steeds, elke dag veel mensen over de vloer. Je maakt met allemaal een praatje, wat ze ook komen doen. Dat maakt het leuk. Met de vele vaste klanten praat je over van alles, zelfs als ze een pasfoto komen laten maken. Maar datzelfde geldt als je onderweg bent voor een trouwreportage of een andere klus. Je komt mensen tegen, praat met ze en probeert ze vooral te helpen aan een paar leuke plaatjes. Als dat lukt heb je een geslaagde dag."

'Er komen nog veel mensen langs om nog een laatste pasfoto te maken'

Aan welk gedeelte van uw werk denkt u het meest terug?
"Met veel werk kun je je echt vermaken. Van elke foto probeer je toch wat anders te maken. Trouwreportages om maar wat te noemen. Jaren geleden vertrokken we met honderd fotografen en honderd stellen naar de andere kant van Europa om onder de warme zon hele reportages te maken. Daar denk je nog vaak aan terug. Maar ook het werk voor de krant kon me wel bekoren. Dan trof je echt elke dag wat anders aan. We hebben heel wat weekenden langs de Bussumse sportvelden achter de rug, om maar wat te noemen. Je kwam echt overal."

Alle foto's bewaard

Allemaal zijn ze er nog: de negatieven en geheugenkaartjes met de foto's van de afgelopen eeuw. Dat geldt vooral voor alle portretfoto's. "We kunnen van alles terugzoeken", zegt Vonk. En dat gebeurt veel, zeker de laatste weken.

Nu de zaak ermee stopt komen er veel klanten langs om een oude prent op te vragen. "Dat gebeurt nog heel veel. Zeker nu ze weten dat we stoppen, komen veel mensen snel nog even langs. Erg leuk om ze ermee te helpen en een foto op te zoeken voor ze. Mensen kunnen dat zeker nog doen de komende weken. Grote kans dat we de foto's nog wel op de plank hebben."

En welke foto?
"Een trouwfoto. Op de dag dat Beatrix en Claus trouwden, waar veel ophef over was toen, stond ik zelf een echtpaar te fotograferen op het bordes van het stadhuis van Naarden. Het echtpaar Niks. Vloog er namens bekenden van het echtpaar plots een reclamevliegtuig over met de tekst 'Gefeliciteerd met het huwelijk van Niks'. Veel mensen dachten dat het spandoek op Beatrix en Claus sloeg. Een paar uur na het voorval stonden ze van De Telegraaf op de stoep. Dat ze de foto's graag wilden hebben. Dat hebben we toen heel snel moeten regelen. Omdat ik zelf weer verder moest om de rest van de reportage te maken, hebben de mensen van De Telegraaf de negatieven mee mogen nemen. Ze hebben ze wel weer netjes teruggebracht. Dat verhaal onthoud je de rest van je leven."

Waarom heeft u besloten te stoppen?
"Het zat er al een tijd aan te komen. Je weet dat je de 70 gepasseerd bent, dan weet je dat je een keer moet stoppen. Daar moet je ook goed over nadenken, maar mijn dochter heeft me over de streep getrokken. Ze zei: 'Pa, je kunt nu alles nog.' Dat klopt. Waarom zou je hele dagen gaan werken als je ook nog leuke dingen kunt gaan doen? Het gebeurt nu zo vaak dat opa te laat terugkomt van het werk en de kleinkinderen al gaan slapen als ze komen logeren. Dat wordt straks anders en zo hebben we nog heel wat leuke jaartjes met elkaar voor de boeg."

Maar dat betekent dat de zaak stopt...
"Helaas wel, maar dat moet dan maar. We gaan nu alles afbouwen. We stoppen deze maand en dan zullen we er nog wel een forse klus aan hebben om de hele zaak leeg te halen en alle spullen mee te nemen. Maar dat gaat wel goedkomen. En tussendoor hebben we het druk zat. Er komen nog veel mensen langs om ons te bedanken of om nog een laatste keer een pasfoto te maken."

Pakt u de camera nog eens?
"Zeker weten. Het zal heus wel eens voorkomen dat een goede vaste klant vraagt om foto's te komen maken en dat ga ik dan ook wel doen. En daarnaast was fotograferen ook gewoon een hobby van me. Dat zal niet veranderen. Zolang het kan, maak ik nog foto's."

Hockeyers de baas na 'derby van het jaar'

Bussums sportpark volgepakt voor duel met Laren

Vreugde voor hockeyers na afgetekende zege. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was met recht de 'derby van het jaar' afgelopen weekend: het treffen tussen de Bussumse hockeyers van Gooische en streekgenoot Laren. Met een volgepakt sportpark werd het duel, dat afgelopen eeuw voor het laatst gespeeld werd, een feestje. Vooral voor de Bussumers: er werd met 4-0 gewonnen van Laren.

De afgelopen jaren speelde Laren vaak hoger dan Gooische en de hockeyers maakten naam. Als je de teams pakweg 3 jaar geleden tegenover elkaar had gezet, was de kans groot geweest dat Laren een stuk sterker was dan Gooische. Nu was alles anders en daar genoten vooral de vele toegestroomde Bussumers van.

De volwassen geworden Bussumse ploeg had het hele duel geen problemen met het jonge Laren. Met sterk hockey was de ploeg al snel een stuk beter en er kwamen al meteen kansen. Snel na de start van het duel kwamen de Bussumers op voorsprong door een doelpunt van Gregor Destree. Daarna zakte de ploeg wat terug en kon Laren gecontroleerd het spel maken. Kansen bleven echter achterwege. Na rust was het hockey van de Bussumers een stuk wervelender en maakte Laren meerdere fouten, waardoor Gooische zonder problemen kon werken aan een afgetekende zege. Destree maakte na de rust z'n tweede goal voor de Bussumse ploeg, Niels van Luijt en Stijn Gabriël maakten het doelpuntentotaal compleet.

De Bussumers scoorden er op los tegen Laren. Foto: Bob Awick

'Super Sensation Sunday' doet naam eer aan met twee zeges

Na elke goal veerden de vele toeschouwers langs de kant op. Vooral toen de zege voor de Bussumers zeker was, was het groot feest op het sportpark aan de Meerweg. Feest vanwege de zege, maar zeker vanwege de stand op het moment. Gooische kon door de zege afstand nemen van de gevarenzone en staat momenteel op een knappe achtste plaats met een voorsprong van 3 punten op de achtervolgers.

Hockeysters tonen veerkracht
Vooral door een sterke tweede helft hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend gewonnen van AMVJ. De Bussumse dames kwamen voor rust op achterstand, maar stapten toch met een knappe 4-3 zege van het veld.

Voor rust moesten de Bussumers op gang komen. De hockeysters hadden veel opstartproblemen en merkten dat de tegenstander hen onder druk zette. De Amstelveners waren een stuk sterker en kwamen voor rust op voorsprong. AMVJ kon de voorsprong vasthouden tot de slotfase van het duel, maar zag de Bussumers daarna terugkomen. Met een sterke slotfase met goed hockey konden de Bussumers alsnog een zege pakken. Door de zege staat de ploeg nu op de derde plaats.

Geen punten voor SDO

BUSSUM - Een week na het feest voor het halen van de play-offs hebben de voetballers van SDO verloren. De goed presterende Bussumers verloren met 2-0 van het eveneens sterk geklasseerde Purmersteijn.

SDO startte zwak, de tegenstander was daarentegen goed. Voor rust kwamen er geen echt goede kansen voor de Purmerendse tegenstander, maar aan de bal werden veel meer duels gewonnen. Voor rust bleven doelpunten op het zeer slechte veld achterwege. Na rust was het spelbeeld hetzelfde, maar nu konden de Purmerenders wel scoren. Na een paar goede kansen kon Purmersteijn snel achter elkaar twee doelpunten maken.

Na de twee goals leek SDO wakker te worden en kwamen er meerdere kansen, maar doelpunten bleven achterwege.

Knappe zege voetbalsters
Een sterke tweede helft heeft de vrouwen van SDO een knappe zege opgeleverd. De Bussumse ploeg was met 3-1 te sterk voor ex-hoofdklasser Berghuizen.

SDO begon sterk en zette al snel veel druk. Voor rust kwam SDO op voorsprong door een doelpunt van Demi Hemelaar, maar de tegenstander kon nog voor rust terugkomen. Na de rust zette SDO nog meer druk en kon het nog twee doelpunten maken. Voor SDO scoorden Carolien van Willigenburg en Christianne Bijman. Daarmee was het duel gespeeld.

Brederodes geeft voetballers BFC enorm pak slaag

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het leek de laatste weken weer goed te gaan, maar BFC heeft afgelopen weekend weer een nederlaag geleden. De Bussumse derdeklasser kreeg een enorm pak slaag van Brederodes: 2-7.


BFC begon nog goed, maar zag al snel dat Brederodes het meest aan de bal was en al snel wat kansjes kon creëren. Met een paar scherpe tegenaanvallen zorgde BFC eerst ook nog voor gevaar, maar na een half uur spelen kwam Brederodes toch op voorsprong. Mede door wat foutjes van BFC stond het na de eerste helft al 0-2. Na de rust ging BFC fel op jacht naar een tegentreffer. Er kwamen wel wat kansjes, maar doelpunten bleven achterwege. Na een uur kon Brederodes weer scoren en daarmee was het duel gespeeld. Brederodes kon nog een paar keer aanzetten en zette zo een afgetekende zege op het scorebord. BFC kon met twee doelpunten wat de eer redden.

Valse start korfballers

BUSSUM - Een valse start voor de korfballers van DOC afgelopen weekend. De Bussumers verloren het eerste zaalduel: ESDO was met 8-12 te sterk.

DOC startte goed en kon met enkele aanvallen al snel voor gevaar zorgen. Daarnaast stond ook de achterhoede goed. ESDO deed echter geen moment onder voor de Bussumers. Terwijl DOC halverwege het duel echter stopte met het maken van doelpunten, ging de tegenstander daarmee door. Daardoor stond er na de eerste helft een tussenstand van 4-7 op het scorebord.

Na de rust scoorde ESDO meteen weer. DOC bleef echter hoop houden en speelde sterk mee. Het probleem was echter dat veel kansen onbenut bleven. ESDO deed dat beter en kon de voorsprong vasthouden.

Handballers BHC komen tekort

BUSSUM - Een week na de eerste zege hebben de handballers van BHC weer verloren. De Bussumers kwamen afgelopen weekend net tekort tegen HMS/Achilles: 21-24.

BHC staat na afgelopen weekend op plek 5, exact halverwege het klassement. Komend weekend wacht Zaanstreek, dat een plekje hoger staat.

Nederlaag handbalsters
Net een puntje tekort voor de handbalsters van BHC. De Bussumse vrouwen verloren afgelopen weekend nog maar net van NEA: 6-7.

De Bussumse vrouwen hebben na afgelopen weekend een keer gewonnen, een keer verloren en een keer de punten gedeeld. Met een totaal van 3 punten staat BHC momenteel op plek 4 van het klassement.

Zaal-voetballers sterk

BUSSUM - Een knappe zege van de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend. De Bussumse topklasser was met 2-4 te sterk voor koploper Genclik United.

Met goed spel konden de Bussumers voor rust al toeslaan. Met een 0-3 ruststand door doelpunten van Bilal Ozturk, Jesse Stroomberg en Leroy Oehlers leek het duel gespeeld. Na de rust kon de koploper nog terugkomen tot 2-3, maar de Bussumers konden de zege met een extra doelpunt van Rowell van der Meer toch nog zekerstellen.

Jacoba Rauwerda

Jacoba Fredrika Rauwerda werd op 3 oktober 1835 in Leeuwarden geboren. Zij was de dochter van Jurjentje Aukes Rauwerda. De naam van haar vader is, net als die van haar broer Willem, onbekend. Over moeder Jur-
jentje Rauwerda (geboren in 1812 te Oenkerk bij Leeuwarden) doen de wildste verhalen de ronde. Zij zou de maîtresse geweest zijn van de Parijse porseleinfabrikant monsieur Lejeune én van Koning Willem III.

Protestbriefkaart van bordeel Maison Weinthal tegen de nieuwe politieverordening (ca. 1900).

In 1843 trouwde Jurjentje met Benjamin Salomon Weinthal. Rond 1848 kocht het echtpaar een aantal panden op de Pijpenmarkt (nu Nieuwezijds Voorburgwal), die werden samengevoegd tot het bordeel 'Maison Weinthal'. Dit bordeel werd het beroemdste en meeste luxueuze bordeel van Amsterdam, het Yab Yum van die tijd. Tussen 1864 en 1875 werkten er 225 meisjes. In zijn geruchtmakende roman 'Kamertjeszonde' (1898) geeft Herman Heijermans een treurige beschrijving van de seks in Weinthal.

Na het overlijden van haar man in 1855 runde Jurjentje tot aan haar dood, 22 jaar later, het bordeel. Jacoba volgde haar moeder als
Madam op.

Jacoba woonde zelf niet in het bordeel, maar in het huis op de Prinsengracht 845 dat jonkheer Willem van Loon voor haar had gekocht. Jacoba was de maitresse van deze telg uit het bekende Amsterdamse bankiersgeslacht. Zijn ouders keurden een huwelijk tussen beiden niet goed. Na hun overlijden deed Willem Jacoba alsnog een aanzoek, maar toen wilde zij niet meer. In zijn testament liet hij desondanks vastleggen dat
Jacoba tot aan haar dood een jaarlijkse toelage van 7.200 gulden zou krijgen.

In 1897 was in Amsterdam de plaatselijke politieverordening naar aanleiding van een lokaal onderzoek naar de aard en omvang van de prostitutie rond 'de huizen van ontucht' al aangescherpt. Maar de maatregelen hadden weinig effect. 'Maison Weinthal' was onder de naam 'Hotel Weinthal' gewoon klanten blijven ontvangen. Sterker nog: Weinthal bleek de spil van de binnenlandse vrouwenhandel te zijn! Ondanks hevig juridisch protest van de uitbater moest dit roemruchte bordeel in 1902 onder grote publieke belangstelling de deuren sluiten.

De laatste jaren van haar leven woonde Jacoba, die zich de weduwe J.F. Rauwerda liet noemen, in een rusthuis in Bussum. Op 6 juli 1919 overleed zij in het St. Gerardus Majella Ziekenhuis.

Margreet de Broekert

Bronnen

'Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland' (DVN), project van Huygens ING en OGC (UU)

'1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis', red. Els Kloek. Uitg. Van Tilt, 2013

'De Yab Yum van 1900', Annemarie de Wildt in 'Ons Amsterdam', nr. 3/maart 2002

'De handel in blanke slavinnen', Martijn Blekendaal in 'Historisch Nieuwsblad', nr. 7/2007

Met speciale dank aan Marijke Valkenburg

La Mynails voor perfecte nagels

Aanvulling op LaMysore

Susanne Kloostermans in haar nagelsalon. Foto: Jessica de Jong

Susanne Kloosterman is de trotse eigenaar van nagelsalon La Mynails & More. Haar salon bevindt zich in La Mysore Hammam, Beauty & Leisure Store aan de Spiegelstraat nummer 5 in Bussum en past perfect bij de schoonheidsformule.

De nagelstyliste heeft al haar nagelopleidingen afgerond en ervoor gekozen om te werken met een gel die geen beschadigingen geeft aan de natuurlijke nagel. "Ik werk daarom bijvoorbeeld niet met acryl. De gel is vooral heel fijn om de nagel te verlengen en heeft als groot voordeel dat het slechts een heel dun laagje is. Dit blijft ongeveer drie weken goed." Ook werkt ze graag met dames die dunne, brosse nagels hebben. "Hiervoor gebruik ik een speciale gel die uithardt onder de lamp. De nagel wordt er glad en stevig van met een mooie glans."

Susanne verzorgt ook luxe, uitgebreide manicurebehandelingen. "Ideaal voor het bestrijden van droge handen en kloofjes." Daarnaast werkt ze met MYscara voor geweldige wimpers. "Het is een coating die op de wimpers wordt aangebracht en die dag en nacht, non-stop, stralend zwarte wimpers geeft en honderd procent waterproof is", vertelt ze.

Gastvrijheid staat voorop

Ciska en Herman vieren hun jubileum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Onbegrensde gastvrijheid, een goede keuken, een klein prijsje en een ontspannen sfeer vormen de toverformule van restaurant De Gasterij van Bussum aan de Vlietlaan. Ciska en Hans Scheepers en hun restaurant vieren momenteel hun 12,5-jarig jubileum.

Het echtpaar begon met de overname van Hollands Eethuisje de Bussumer, maar besloot er na een half jaar een eigen draai aan te geven. De klassiekers van toen komen nu weer terug op de kaart die de komende twee weken speciaal voor het jubileum is samengesteld. De hoofdgerechten kosten heel toepasselijk 12,50 euro.
Hans en Ciska staan bijna dagelijks in de zaak, maar kunnen ook rekenen op de vaste hulp van Marleen en dochter Kim. Vooral in de weekends is het hartstikke druk. "We hanteren al tien jaar dezelfde prijzen en dat werkt goed." De grootste verandering de afgelopen tijd vond in 2010 plaats toen de keuken naar boven ging en het restaurant werd uitgebreid. Voorlopig staan er geen vernieuwingen op stapel. "Wel komen we weer met een uitgebreid herfstmenu en we maken ons al op voor het kerstmenu met mooie producten zoals kreeft en tournedos. Ook het vertrouwde oudejaarsmenu van 3 gangen staat binnenkort weer op de kaart voor 20,14 euro en het nieuwjaarsmenu gaat weg voor 20,15 euro."

i20 mooi van buiten en van binnen

Gebaseerd op lifestyletrend

De doorlopende luchtroosters zorgen voor een betere luchtstroming.

De nieuwe generatie Hyundai i20 valt vooral op door zijn bijzondere interieur. De designers hebben gekozen voor eigentijdse kleuren, waardoor het interieur overzichtelijk is en rust uitstraalt.

Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige en smaakvolle materialen. Zoals Thermoplastic Olefin (TPO) in het dashboard en de portieren. Het is zeer duurzaam en garandeert ook na veelvuldig gebruik een luxe uitstraling. De verfijnde stiksels op de stoelen zijn, in overeenstemming met de rest van het interieur, stijlvol en uiterst slijtvast en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Er is keuze uit vier interieurtinten: Elegant Beige, Grey Blue, Cappuccino en Comfort Grey. Veel inspiratie voor de interieurkleuren werd opgedaan door het bestuderen van de huidige interieur- en lifestyletrends.

Beenruimte
Zowel de bestuurder als zijn passagiers – voorin en achterin – genieten in de nieuwe Hyundai i20 van veel hoofd-, been- en schouderruimte. Om die ruimte te benadrukken, is de gekleurde inleg over de volle breedte van het dashboard en rond de portiergrepen aangebracht. In de uiterste hoeken van het dashboard en doorlopend in de portieren zitten de luchtroosters die door hun slimme positie voor een betere luchtstroom zorgen.
Alle knopjes voor audio, verwarming en ventilatie zijn gecentreerd en daardoor onder handbereik.

Twee miljoenste Nissan Qashqai

Nummer twee miljoen.

In het Britse Sunderland zijn in recordtijd twee miljoen Nissans Qashqai geproduceerd. De eerste rolde in december 2006 van de band. Nooit eerder zijn er in Engeland zo veel exemplaren van een model in een tijdsbestek van minder dan acht jaar gebouwd.

Elke minuut verlaat een nieuwe Qashqai de Nissan-fabriek in Sunderland. De tweemiljoenste is in de kleur Magnetic Red en gaat naar een Engelse koper. Maar in Sunderland worden niet alleen auto's met het stuur aan de rechterkant gemaakt. Integendeel: 1,7 miljoen Qashqais gingen naar 132 landen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Nissan is Japans, maar de Qashqai is een Europees ontwerp dat al diverse prijzen in de wacht sleepte.

Paul Willcox, topman Nissan Europe: "De Nissan Qashqai is uitgegroeid tot de meest verkochte crossover in Europa. En met twee miljoen exemplaren is het een regelrecht succes voor een in Europa ontworpen, ontwikkelde en geproduceerde auto. We willen de grootste Aziatische autobouwer in Europa worden. Ik ben benieuwd hoe snel we de drie miljoen eenheden bereiken."

Suzuki S-Cross met navi en kanteldak

Voor de S-Cross gelden tijdelijk twee acties.

Suzuki biedt de S-Cross tijdelijk standaard aan met een navigatiesysteem en schuif/kanteldak.

Het gaat om een geavanceerd Pioneer navigatiesysteem met een 6.1" groot multi-touch display, MirrorLink en USB ter waarde van 825 euro. Er loopt al een actie, waarbij de S-Cross Exclusive tijdelijk standaard wordt voorzien van een panoramisch schuif/kanteldak ter waarde van 900 euro. Het enorme glazen oppervlakte geeft de inzittenden een nog royaler ruimtegevoel. Behalve kantelen kan het ook tot iedere gewenste positie opengeschoven worden.
Net als voor de overige modellen geldt ook voor de S-Cross de mogelijkheid om bij aankoop slechts de helft van de prijs te betalen. Na drie jaar heeft de eigenaar vervolgens de keuze: de auto inleveren of de rest van het koopbedrag betalen en de auto behouden. Alle acties lopen tot en met 31 december 2014 en zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Honda Jazz komt er aan

Honda presenteerde onlangs in Parijs een prototype van de nieuwe Jazz. In de zomer van 2015 is de Jazz te koop. Hij rijdt zuiniger en presteert beter dankzij een nieuwe 1.3-liter i-VTEC-benzinemotor die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak (ter vervanging van de vorige versnellingsbak met vijf versnellingen) of een CVT-transmissie. Het prototype toont een gloednieuw koetswerkontwerp met een gestroomlijnde en moderne look. Van buiten is de auto even groot als de huidige Jazz, maar binnen is meer ruimte gecreëerd. De brandstoftank zit in het midden van de auto. De nieuwe wielophanging biedt zowel de bestuurder als de passagiers meer comfort.

Alfa Romeo Giulietta 60 jaar

Innovatieve techniek, oogstrelend design en sportieve rijeigenschappen zijn altijd van toepassing geweest op de Giulietta. Nu viert ze haar 60ste verjaardag. In de hedendaagse Alfa Romeo Giulietta Sprint ligt een nieuwe motor: de 1.4 MultiAir met 150 pk. Voor de liefhebbers: hierin huist een nieuw elektrohydraulisch klepmanagementsysteem dat de lucht direct regelt via de inlaatkleppen zonder tussenkomt van gas. En dat is zuiniger.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te huur aangeb. in Bussum: - kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- per maand excl. energiekosten. - Garages in Bussum te huur, huurprijs
€ 140,- per maand. Info:
06-10397243

In de stilte van de zondagmorgen gaan we intuïtief tekenend de herfst in. 16 nov. 10.00 - 12.00 uur, 15 euro. Centrum voor Gezond Zijn. K. Doormanlaan 44, info en aanmelding tekenaardigheid@gmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te huur gevr. v. all. vrouw: kamer i.o.v. Bussum, huurprijs tot € 350,-. Met gebruik van keuken en badkamer. Stalling voor fiets. Tel.: 06-26857417

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

TUIN WINTERKLAAR! Uw tuin bladvrij, bomen snoeien. Info 035-622 36 76
www.edregelthet.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

GARAGEBOX te huur: Pr. Beatrixhof, Naarden, per
1-12-2014. € 125,- per maand.
Tel.: 06-53504070

Wij zoeken voor onze zoon van 9 jaar een oppas voor de vrijdag van 15-18 uur. Bij voorkeur iemand met ervaring. Meijerkamplaan, Bussum.
Reageren via 06-27000995 of wils.nefkens@yahoo.co.uk

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Woning te huur in Nederhorst den Berg. Direct beschikbaar. 3 sl.kamers, zolder, schuur, berging en tuin. Huur € 800,00 excl. Info: 06-29512848

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels.
www.beautyboulevardweesp.nl
Jan Tooropstr. 13 Weesp
0294-450250

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137, 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, met ervaring en goede refs. in Naarden-Bussum. Tel.:
06-29322972

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

Vanaf 6 dec. verkoop kerstbomen op het marktterrein bij fontein. Wegens 25 jaar bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323