BussumsNieuws

14 januari 2015

BussumsNieuws 14 januari 2015


VVD vraagt aandacht voor doorberekenen schuld

BUSSUM - Het zou zomaar kunnen dat Naarders en Bussumers alsnog geld moeten ophoesten om een schuld van de gemeente Muiden af te betalen. Te gek voor woorden, zo meent de VVD. De partij heeft aandacht gevraagd voor de eventuele gevolgen van het samengaan met Muiden.

Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat een gedeelte van de schuld van de gemeente Muiden, een bedrag van 4 miljoen euro, moet worden terugbetaald door de te vormen gemeente Gooise Meren. Muiden heeft dat geld geleend van het gemeentefonds en moet dat terugbetalen. Daar begint Muiden dit jaar mee, maar na de fusie blijft nog een groot deel over. De schuld wordt terugbetaald door het verhogen van gemeentelijke belastingen zoals de OZB.

De VVD stelt dat na de fusie, omdat Naarden en Bussum de meeste bewoners hebben, het bedrag vooral wordt terugbetaald door Naarders en Bussumers. "Dat gaat veel te ver", meent Hugo Bellaart van de VVD. "Men heeft ons gevraagd om Muiden te helpen en toen is het een en ander toegezegd. Er werd de afgelopen jaren steeds gezegd dat de gemeente Muiden 'schoon' opgeleverd zou worden en dat de te vormen gemeente geen schulden meer zou hoeven aflossen. Er werd door Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland steeds gezegd dat het probleem zou worden opgelost. Daar merken we vooralsnog echter amper wat van. Het heeft er alle schijn van dat Naarders en Bussumers alsnog meebetalen. Daar moet wat aan gebeuren."

De VVD vroeg afgelopen december al aandacht voor het probleem toen de gemeenteraad vergaderde. De burgemeester gaf toen aan dat de fusiestuurgroep ook al vragen had gesteld. Er wordt nog gewacht op antwoorden.

Bussumer (35) bestal meer homo's

BUSSUM - De Bussumse (35) en Amsterdamse (42) verdachten van het bestelen van meerdere homo's hebben meer slachtoffers gemaakt dan eerder werd gedacht. Dat bleek toen de rechter de pro-formazaak behandelde.

De twee mannen worden ervan verdacht samen contact te hebben gelegd met homoseksuele mannen en vervolgens de bankpas van hun slachtoffers te hebben gestolen. Na de dates verbraken de mannen het contact en werd er met de passen veel geld opgenomen. De zaak kwam aan het rollen toen de recherche een Apeldoornse man dood aantrof. Na onderzoek bleek dat de man gedrogeerd was en dat er na zijn dood nog geld was opgenomen met een bankpas. Een groot onderzoek volgde, mede doordat de recherche het vermoeden had dat de twee verdachten meer op hun kerfstok hadden. Het rechercheteam ontdekte al snel acht zaken; de afgelopen weken kwamen nog vijf gevallen boven water.

De recherche vond na het doorzoeken van het huis van de Bussumer rond de 50.000 xtc-tabletten.

Herten van het hertenkamp mogen geen brood hebben

Foto: Chantal Calis

BUSSUM - De beheerder van het hertenkamp van Bussum aan de Plantsoenweg roept mensen met klem op om de herten geen brood meer te geven. Herten kunnen slecht tegen brood omdat ze het slecht kunnen verteren. Deze week overleed daardoor zelfs een jong hertje

Meerdere herten van het hertenkamp werden de afgelopen weken ziek van het eten van brood. "Herten verteren het brood heel slecht, waardoor ze maag- en darmproblemen oplopen. Dat kan ze fataal worden. Dat er deze week een jong hertje overleed heeft ons heel erg geraakt. Vandaar nu nogmaals een oproep", zegt beheerder Chantal Calis.

Veel brood
Het komt de laatste weken vaker voor dat er brood naar het hertenkamp wordt gebracht. "We merken vaak dat mensen brood brengen. Soms staan er zelfs hele dozen. We hopen dat mensen beseffen wat er gebeurt als de herten van het brood eten. We roepen dan ook op om vooral wat anders te voeren. Op het hertenkamp zelf staat een bord met wat wel gevoerd mag worden."

De mensen van het hertenkamp doen dezelfde oproep voor het hertenkamp van Naarden. Daar wordt eveneens aandacht gevraagd voor het probleem.

Vaatwasser vat vlam aan Fokke Bleekerstraat

De brandweer kon het brandje snel blussen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er heeft maandag even brand gewoed aan de Fokke Bleekerstraat. Een vaatwasser van een van de bewoners vatte vlam.

De bewoner sloeg meteen alarm, waarna de brandweer met meerdere wagens ter plaatse kwam. De straat stond al snel vol met brandweerwagens, een ambulance, meerdere agenten en veel toeschouwers.

De brand bleek mee te vallen en kon zonder al te veel problemen worden bestreden door de brandweer. De schade bleef beperkt.

2

drempels moeten er aangelegd worden op de Landstraat

Het natuurgebied ten oosten van Naarden, richting Huizen heeft een interessante historie. Daar ligt ook de Vijverberg, die haar naam gaf aan de historische stichting Vijverberg te Naarden. Deze gaf in de jaren 90 vijf boekjes uit over dit gebied.

In dit uitvoerige, gedetailleerde boek beschrijft Henk Schaftenaar het gebied, drie kilometer ten oosten van de vesting, dat ook nu nog, vrij toegankelijk is en heerlijk om in te wandelen. Een oase in een toch al mooie streek. Geheimzinnig doet het landgoed aan: oude kromme beuken, kaarsrechte stukjes weg, zompige zoden, dan de kliffenkust en de paadjes door de brede rietkraag. Duidelijk komt in het boek naar voren dat het gebied ooit veel groter is geweest. Immers, Oud-Naarden dat daar lag en het klooster zijn verzwolgen door de Zuiderzee.

In de 17e eeuw kwam een fraaie buitenplaats, bewoond door rijke Amsterdamse families. Maar ook toen gingen tientallen meters land langs de kust door stormen verloren. In de afgelopen eeuwen veranderde het gebied nogal eens van eigenaar. Fortuinen gingen door verschillende oorzaken soms snel verloren.

Vijverberg gaf het boek met 127 pagina's en bijna honderd afbeeldingen in 1993 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Een ontroerend stencil

'Leerboek ener schoolse geschiedenis. Van 1953 tot 1963.' Redaktie: F. Hendriks Illustratie: Th. Weyers. Uitgave: St. Josephschool. Het klinkt heel gewichtig, maar is vooral vertederend.

Dit drukwerkje, een zelfvervaardigd stencil, trof ik onlangs aan in mijn brievenbus. Na het doorbladeren vond ik dat de inhoud vooral bij vroegere leerlingen van de St. Josephschool de nodige nostalgie zou opwekken. Het werkje was gevuld met aandoenlijke, nogal kreupele gedichtjes waarin diverse gebeurtenissen uit het verleden werden opgesomd. Zoals: Ode aan de Bel, Het Ontstaan, Het Gebouw, Ouderavonden, De school op Reis en nog een paar andere rijmpjes. Het vierde hoofdstuk A.C.T.I.E trof mij bijzonder. Hierin was een korte opsomming van de verschillende acties die de school in de loop van enkele jaren had gevoerd. Wij zouden nu zeggen: voor de goede doelen. Laten we eens kijken. In 1956 de hulp aan Hongaarse vluchtelingen: 340 gulden. In 1958 een zieke naar Lourdes gebracht: 800 gulden. In 1960 het lijden verminderen van spastische kinderen: 1300 gulden. Denk erom dat de bovengenoemde bedragen in die dagen, zo van 1956 tot 1962, flinke sommen betekenden. Wat ik van de St. Josephschool weet is dar er in 1959 een nieuw gebouw aan de Ceintuurbaan werd betrokken. Waar de oude stond moet ik in het midden laten. Voor de geïnteresseerde(n) heb ik slechts één boekje dat ik graag wil afstaan en ik ben ervan overtuigd dat er reacties komen. Heel leuk om herinneringen op te halen. Geef me maar een belletje.

Naarden:

*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering past. C. Fabril; 12.00 u. Gezinsviering; za. 17/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk Oecumenische Dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R.J. van Zwieten
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong Oecumenische Dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. van de Streek; 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. drs. A.S. Manneke
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. A. Smit Gezinsdienst; di. 20/01 19.30 u. thema 'Dorst'
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf vrijdag minder nat, minder wind, iets kouder
Een strakke westelijke luchtstroming bepaalt het weer al geruime tijd. Op 9 à 10 km hoogte buldert de straalstroom met een windsnelheid van circa 400 km per uur. Deze sleurt aan de lopende band diepe stormdepressies met zich mee. Een volgende depressie dendert donderdag over het Noordzeegebied. Daarna gaat de straalstroom meer meanderen en wordt het rustiger.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt zwaar bewolkt weer verwacht met geruime tijd regen. In de avond wordt het geleidelijk minder nat. Met een maximum van 9 à 10 graden is het zacht. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan zee mogelijk storm. Vrijdag neemt de wind af tot matig. Er is vrij veel bewolking met kans op een bui. Het wordt dan 7 graden.

Het weekeinde
Net als de vrijdag wordt ook het weekeinde minder nat, al blijft de kans op een bui aanwezig. Er is ook ruimte voor af en toe zonneschijn. Met een matige zuidwestenwind staat er gevoelig minder wind. De maximumtemperatuur ligt met circa 5 graden rond normaal voor midden januari. Dat geldt ook voor het nachtelijk minimum dat rond het vriespunt schommelt.

Weetje
Een straalstroom (of jetstream) is een zeer sterke wind op 9 à 10 km hoogte. Het ontstaat door de grote temperatuurverschillen tussen de polen en de (sub)tropen. De polaire straalstroom is enkele honderden kilometers breed en kronkelt (meandert) op onze breedte van west naar oost over de aardbol. Hoe en waar de straalstroom precies loopt is van groot belang voor het weer.

'De oase van Bussum krijgt een gezicht'

Voorinschrijving boek 'Zicht op Mariënburg'

Het klooster aan de Brinklaan. Foto: Sjoerd Stoop

Intekenen

Wie het boek 'Zicht op Mariënburg' wil aanschaffen kan zich daarvoor nu al inschrijven.

Het boek is bij voorinschrijving voor 12,50 euro te koop. De reguliere prijs is 18,50 euro.

Wie een boek wil reserveren kan hiervoor mailen naar oosteromnc@gmail.com onder vermelding van Mariënburg, het aantal boeken en de contactgegevens.

BUSSUM - De Historische Kring Bussum legt momenteel de laatste hand aan een boek over klooster Mariënburg. In de loop van 2015 zullen de zusters uit Mariënburg vertrokken zijn en dan komt het boek uit. De gebouwen en tuinen achter het smeedijzeren hek blijven, maar de bewoners vertrekken.

Na 135 jaar verlaten de zusters van 'Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort' Bussum. Zij verbleven in Bussum van 1881 tot 2015. In 'Zicht op Mariënburg' staan interviews met zusters, oud-pensionaires, personeel en vele anderen. Maar ook gaat het boek in op de bouw en inrichting van de prachtige kapel en de gebouwen. Het geheel is aangekleed met foto's van vroeger.

De zuster kwamen in eerste instantie naar Bussum voor onderwijs en opvoeding van meisjes in het pensionaat. De oorlog, de bezetting en de veranderingen in de katholieke kerk hadden ook grote invloed op wat er in Mariënburg gebeurde. Na de pensionaats- en schoolperiode werd Mariënburg een kloosterverzorgingshuis voor zusters. De lezers komen meer te weten over het leven en werk van de kloosterzusters en pensionaires. Zo werd vanuit Mariënburg het werk van de zusters uitgebreid tot onderwijs in kleuterscholen, naaischool, lagere school en voortgezet onderwijs. "De oase in Bussum krijgt een gezicht", aldus de Historische Kring Bussum. Het boek wordt in fullcolour uitgevoerd en verschijnt in een beperkte oplage.

'Pand komt na verhuizing niet direct leeg te staan'

Toekomst
Inmiddels is bekend geworden dat het klooster na de verhuizing niet leeg komt te staan, maar dat er een groep van 40 ouderen tijdelijk in gehuisvest wordt. Het gaat om bewoners van woonzorgcentrum Florisberg uit Muiderberg. Zij zullen hier net zolang blijven totdat de nieuwbouw van Florisberg gereed is. De wens van zorggroep Amaris, die het pand huurt, is dat de hechte groep bij elkaar kan blijven tijdens de bouw.
Deze week werd ook bekend dat de gemeente Bussum zowel het klooster Mariënburg als de grond eromheen niet wil kopen. De gemeenteraad wil dat het oude klooster Mariënburg openbaar toegankelijk wordt. Het klooster moet een plek worden waar mensen samen kunnen komen, waar gewoond kan worden en waar evenementen gehouden kunnen worden. Het college meent dat deze plannen ook waargemaakt kunnen worden als een derde partij het klooster en de grond koopt. De gemeente kan voldoende sturen, zo schrijven ze.

Bussumse geschept

BUSSUM - Een Amersfoorter heeft zaterdag een Bussumse vrouw (58) geschept met een auto. De vrouw raakte daardoor zwaargewond aan haar hoofd.

Het voorval gebeurde op het kruispunt van de Kromme Englaan/Albrechtlaan met de Generaal de la Reijlaan. De vrouw reed met haar fiets op de weg en werd geschept door de auto. De vrouw werd met spoed door de ambulance meegenomen. De vrouw werd opgenomen op de afdeling high-care van het ziekenhuis. De zaak wordt nog onderzocht door de politie. Getuigen worden opgeroepen om te bellen met 0900-8844.

Steen door raam bakker

BUSSUM - Vandalen hebben donderdagnacht een steen door het raam van bakkerij Le Perron op het Julianaplein gegooid. Het raam sneuvelde door de daad.

De schade werd de volgende ochtend ontdekt door medewerkers van de zaak. De schade kon snel gerepareerd worden, waardoor de zaak gewoon open kon. De bakker heeft aangifte gedaan van het voorval.

Hardrijder gepakt

BUSSUM - Een Bussumer heeft zondag zijn rijbewijs moeten afstaan in Friesland. De man reed op de Drachtsterweg van Leeuwarden 78 km/uur te hard. Dat meldt Omrop Fryslân.

De man werd geklokt met 128 km/uur op een weg waar slechts 50 km/uur wordt toegestaan. De Bussumer werd staande gehouden en moest zijn rijbewijs inleveren.

Spoor wordt weer geslepen

BUSSUM - Omwonenden van het spoor kunnen komende week twee nachten overlast hebben van werkzaamheden: het spoor van Naarden en Bussum wordt vanaf maandag geslepen.

Het werk wordt 's nachts gedaan op het hele spoortraject. De werkzaamheden kunnen voor wat kabaal zorgen, maar moeten er op den duur voor zorgen dat de overlast voor omwonenden wordt weggenomen. De eerste weken na het werk maakt het spoorverkeer een ander geluid, daarna wordt het spoor stiller. Het treinverkeer zelf heeft geen last van de werkzaamheden.

St. Vituscollege bedankt vertrekkende meneer Vonk

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Na jarenlang hard werken voor de school heeft het St. Vituscollege afscheid genomen van meneer Vonk. Vonk, 84 jaar ondertussen, was een van de meest trouwe medewerkers van de school. De afgelopen jaren zorgde Vonk ervoor dat het schoolgebouw en alles rond de school schoon bleef. Dat deed Vonk eerst tot aan zijn pensioen, nu ongeveer 23 jaar geleden. Dat pensioen beviel Vonk zo slecht dat hij snel daarna terugkwam. Rector Jan Heinen van de school noemt de betrokkenheid van Vonk 'ongeëvenaard'.

Onbekende verhalen gezocht voor bijzonder afscheidsboek

'Bye Bye Bussum' verschijnt najaar 2015

Wie heeft er nog leuke verhalen of foto's beschikbaar? Foto: HKB

BUSSUM - 'Bye bye Bussum' zou best de titel kunnen zijn van het boek dat Uitgeverij Enter/BussumsNieuws in samenwerking met de Historische Kring Bussum wil uitgeven.

Aanleiding voor het boek is de gemeentelijke fusie die als het goed is per 1 januari 2016 ingaat. Bussum bestaat dan niet langer als zelfstandige gemeente. Een mooi afscheidsboek, na bijna 200 jaar zelfstandig te zijn geweest, verschijnt in het najaar van 2015.

De makers van het boek willen naast de bekende geschiedenis ook graag aandacht besteden aan de onbekende, vaak persoonlijke geschiedenis: verhalen, prenten, foto's en andere herinneringen van Bussumers.

De Historische Kring is daarom op zoek naar mensen die nog materiaal thuis hebben liggen van bijvoorbeeld ouders of grootouders. Men is op zoek naar bijzondere en authentieke Bussumse verhalen.
Wie zelf een verhaal wil insturen kan dat tot 1 april doen bij Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum via 035-6914336 of via oosteromnc@gmail.com.

Lodewijk Zweers

jurist, fractievoorzitter CDA Bussum
48 jaar oud
Bussumer sinds 12 jaar

Foto: jessica de jong

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben ondernemer en voer met mijn bedrijf Salomon Litigation juridische procedures voor mijn klanten."

Waarom zit je bij het CDA?
"Dat is de partij waar ik me thuisvoel omdat zij echt de verbinding aan gaan. Dat doe ik zelf ook. Ik wil altijd weten wat mensen drijft en belangrijk vinden."

Hutspot of sushi?
"Hutspot, al maak ik mij daarmee niet geliefd bij mijn twee dochters."

Wat kijk je op tv?
"Ik kijk graag naar Engelse detectives omdat daarin excentrieke politiemannen buiten de gevestigde paden denken en alleen zo de zaak kunnen oplossen."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Een foto van een Hasselblad - dat is een oude fotocamera - waarop je van boven naar een omgekeerd beeld keek."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Meevaren met een wedstrijdzeilteam."

Waar droom je nog van?
"Dat we in de politiek ons meer met de lange termijn bezighouden en mensen zich weer betrokken voelen bij de politiek."

Wie verdient een pluim?
"De burgemeester omdat hij zich vol inzet om deze lastige fusie mogelijk te maken met alle respect voor de eigenheid van de vier kernen."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Churchill, omdat die zichzelf zo goed kon relativeren."

Waar in Bussum kom je graag?
"Ik kom elke zaterdag graag naar Stokjes en Lepel in de Nassaustraat om een kop koffie te drinken en nieuwtjes met mijn vrienden uit te wisselen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Alles wat met de invoering van de Wmo te maken heeft. De gemeente is vanaf nu verantwoordelijk voor de uitvoering en moet dus zorgen voor mensen die het niet op eigen kracht redden."

Burgemeester vol afschuw over aanslag

De burgemeester demonstreerde tegen de aanslag. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Burgemeester Henk Heijman reageert vol afschuw op de aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo. Afgelopen week werden daar de hoofdredacteur, negen journalisten en twee agenten neergeschoten.

De burgemeester zegt, mede namens het gemeentebestuur, verbijsterd te zijn en noemt de aanslag 'walgelijk'. Net als veel andere burgemeesters was Heijman donderdag op de Kerkbrink van Hilversum om te protesteren tegen het geweld.

Bussumse supermarkten al open op zondag

Foto: Christian Pfeiffer

BUSSUM - De Bussumse supermarkten hebben afgelopen week de deuren voor het eerst geopend op zondag.

Alle supermarkten mochten de deuren open. Een rondgang langs de zaken leerde echter dat enkele supermarkten gesloten waren: supermarkten Deen en Lidl aan de Laarderweg, de AH aan de Koekoeklaan en de Attent-supermarkt aan de H.K. Onnesweg.

Enkele weken geleden bepaalde de gemeenteraad dat Bussumse zaken voor een half jaar lang zondags open mogen gaan. Het gaat om een proef van een half jaar. Er was al langer veel draagvlak voor: het moet het centrum van Bussum ten goede komen. Alle Bussumse ondernemers mogen op zondag de deuren openen. De meeste gaan hoe dan ook elke eerste zondag van de maand open.

Bussumer met auto te water

BUSSUM - Een 22-jarige Bussumer is afgelopen woensdag in Weesp met zijn auto van de Gooilandseweg afgereden de sloot in. Hij raakte niet gewond. Gladheid is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak geweest, zo meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde om iets voor zeven uur in de ochtend in de buurt van de Kreugerlaan. Brandweer en andere hulpdiensten spoedden zich naar de plek, maar de man kon zelf uit zijn auto komen. Van de auto in de sloot was niet veel meer te zien, alleen de achterlichten waren vaag te onderscheiden. De auto is na de spits geborgen.

Web topvijf

1. St. Vituscollege bedankt vertrekkende meneer Vonk
2. Hertenkamp vraagt mensen herten geen brood te geven
3. Bussumer met auto te water door gladheid
4. Bussumse supermarkten al open op zondag
5. Vrouw wordt geschept door auto en raakt zwaargewond

Pauline Broekema over haar familiegeschiedenis

Pauline Broekema vertelt alles over haar boek op de Spieghelavond. Foto: Jörgen Caris

door Jessica de Jong

Auteur

Pauline Broekema heeft diverse boeken op haar naam staan. 'Benjamin - Een verzwegen dood' (2001) over haar naamgenoot, de Groningse slager en streektaalschrijver Benjamin Broekema, die in Auschwitz werd vermoord. Via hem beschrijft ze het leven van een joodse gemeenschap op het platteland. In 2013 publiceerde zij samen met Helma Coolman 'In het puin van het getto – Het concentratiekamp Warschau'.

BUSSUM - 'Het Boschhuis' is het meest recente boek van Pauline Broekema. De Bussumse is bij het grote publiek bekend als verslaggeefster voor het NOS-journaal. Als we haar spreken is ze net op weg naar Groningen om daar verslag te doen van de aardbeving en het bezoek van de minister. Maar niet alleen de actualiteit triggert haar, juist haar passie voor het verleden leidde al tot meerdere boeken. Broekema geeft op 22 januari een lezing in de Spieghelkerk over 'Het Boschhuis'.

Broekema groeide op in een huis vol boeken en dagelijks werden er minimaal vijf kranten gelezen. Zo ontwikkelde zich een brede belangstelling en nog steeds wil de journaliste alles weten. Geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog zijn twee van haar specialisaties, onderdelen die ze goed kon gebruiken bij het schrijven van 'Het Boschhuis'. Hoewel ze uit familieverhalen al het een en ander had gehoord, heeft ze er acht jaar over gedaan om alles wat er te weten valt boven water te krijgen. Ze bezocht 18 verschillende archieven. Het boek werd lovend onthaald, kreeg onder andere vier sterren in de NRC. Het verhaal speelt zich deels af in Muiderberg en Naarden.
Ze vertelt dat ze op het spoor van het boek werd gezet toen ze, na het overlijden van haar ouders, het archief van haar grootvader in handen kreeg. Dat zat vol foto's, documenten en brieven. "Het was een schat aan materiaal. Van mijn moeder had ik de indirecte opdracht gekregen om onze familiegeschiedenis uit te zoeken. Ik wilde graag weten wie mijn grootouders waren. Ik zat nog op de basisschool toen ze overleden."
Haar zoektocht bracht haar niet alleen bij haar opa, ook haar overgrootvader en oom spelen een belangrijke rol in het boek. Het verhaal speelt zich onder andere af in Muiderberg, waar haar overgrootvader Frans Jan ter Beek werd geboren in Het Rechthuis. "Destijds was het een herberg / boerderij, maar in 1870 besloot mijn overgrootvader het tabaksvak te leren bij een plantage in Utrecht. Later vertrok hij naar Sumatra om daar in 1873 te gaan werken op een tabaksplantage van de Delimaatschappij." Broekema beschrijft het leven van haar overgrootvader als tabakspionier op de plantages. Hoewel ze zelf nooit op Sumatra is geweest, heeft ze wel een tijd op de Molukken gewoond, wat haar hielp bij het verhaal. "Hoewel alles in het boek berust op waarheid, heb ik het in een geromantiseerde vorm opgeschreven." Ook het verhaal van haar grootvader, die tussen wereldverbeteraars leefde in Bilthoven, komt aan bod. Ze zoemt in op het leven van haar oom Pieter ter Beek die in 1944, zes maanden voor de bevrijding, door de Duitsers werd gefusilleerd.

Het verhaal is
geromantiseerd, maar berust op waarheid

Naarder verzetsman
Verder schrijft ze onder meer over haar oud-oom Hendrik ter Beek, veearts in Naarden. "In de familie waren er verhalen dat hij tijdens de oorlog lid was van de NSB. Uit mijn zoektocht werd duidelijk dat hij dit heeft gedaan in opdracht van het Verzet. Zo had hij als een van de weinige mensen in Naarden de beschikking over een auto en reed daarmee in het Gooimeer gecrashte Engelse piloten naar hun onderduikadres. Hij hielp het verzet, vervoerde illegaal materiaal, onderschepte op een dag een verraadbrief waarin iemand een joods gezin aangaf en verscheurde dat epistel. Die mensen waren anders opgepakt. Ze overleefden de oorlog. Direct na de bevrijding werd hij gearresteerd, sprak in verhoren niet over zijn verzet. Dankzij een handtekeningenactie van Gooise boeren is hij vrijgesproken. Hij was echt een bijzondere en dappere man. En natuurlijk schrijf ik over mijn grootmoeder, Adriana Kreuger. Geboren aan het Naardermeer, aan wat nu heet het Kreugerlaantje. Je zou kunnen zeggen dat ik door 'Het Boschhuis' steviger in Het Gooi geworteld ben. Het is geen regionaal boek, maar die link met de streek waar ik woon was een cadeau en een heel mooie bijkomstigheid."
Uitgeverij Arbeiderspers bleek degene te zijn die ervoor zorgde dat het afronden van het boek in zicht kwam. Broekema had in 2013 de 4-meivoordracht gehouden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaande aan Dodenherdenking. "Dat was voor mij een heel drukke periode en de uitgever vroeg toen of ik mijn boek wilde afronden." Ze besloot ervoor te gaan en de hele zomer schreef ze aan het boek met als resultaat dat 'Het Bosch' in mei 2014 klaar was. Inmiddels is het boek toe aan de tweede druk.
Wie meer wil weten over de spannende verhalen uit de familie van Pauline Broekema kan haar lezing bezoeken tijdens de Spieghelavond op 22 januari. De auteur hoopt op een breed publiek, ook jongeren, aangezien 'Het Boschhuis' op de boekenlijst voor leerlingen van de middelbare school staat. "Onze dochter mocht het, nog in drukproef, van haar lerares van Het Goois Lyceum lezen voor haar lijst." De lezing begint om 20.00 uur. Ook is het Aeolus Cello Kwartet aanwezig voor een muzikale noot. Kaartjes kosten 10 euro en zijn te koop bij Boekhandel Los en bibliotheek Naarden-Bussum.

Huizerweg 54 staat klaar voor verkoop

BUSSUM - Het pand Huizerweg 54 staat klaar om verkocht te worden. De laatste weken vertrok huurder na huurder en nu staat het echt leeg.

Het gemeentebestuur van Bussum laat deze week aan de gemeenteraad weten dat het pand snel te koop komt te staan. De gemeente Bussum doet het pand van de hand omdat het ernaar streeft het aantal panden dat door de gemeente beheerd wordt te verminderen. Er wordt wel nog steeds gekeken naar de toekomst van het pand: van elk bod onderzoekt de gemeente welke plannen de eventuele koper met het plan heeft. Dat komt mede door de monumentenstatus voor het pand, waar de gemeente nu aan werkt.

Huizerwerg 54 kwam leeg te staan nadat hoofdhuurder Versa bekendmaakte te vertrekken. De meeste huurders van het pand hebben al onderdak gevonden. Versa zelf, de HKB, het Maatjesproject en Xchange vonden allemaal een ander onderkomen. Voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap wordt nog gezocht naar een andere stek.

Kasten geplaatst op begraafplaats

BUSSUM - Op de Algemene Begraafplaats staan vanaf nu enkele kasten voor bijen.

De bloemen en bomen op en rond de begraafplaats geven de beestjes elk voorjaar en zomer volop voedsel. Daarnaast hebben ze een goede leefomgeving op de begraafplaats en rond de naastgelegen natuur. De kasten kwamen er op voorspraak van enkele leden van de Bussumse tak voor GroenLinks, de gemeente werkt eraan mee.

Meldpunt voor klachten

BUSSUM - De regio Gooi en Vechtstreek heeft een klachtenmeldpunt voor het sociaal domein geopend. De reden hiervan is dat per 1 januari de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn geworden voor diverse zorgtaken.

Inwoners met klachten kunnen een formulier invullen op de website van de Regio Gooi en Vechtstreek. Het klachtenmeldpunt controleert of de klacht daadwerkelijk wordt opgepakt door de betreffende instantie. Met deze werkwijze wil de gemeenten in de regio de kwaliteit van de dienstverlening bewaken. Een klacht doorbellen kan ook, op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 035-692 62 02.

Filmhuis Bussum

Om de wereld in 50 concerten. Foto: Filmhuis Bussum

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
SAMBA, geslaagde 'multicultikomedie' van de makers van Intouchables
UNE NOUVELLE AMIE biedt een prettige kijk in een grensverleggende vriendschap tussen een man en een vrouw.
In SALT OF THE EARTH volgt Wim Wenders fotograaf Salgado naar vergeten gebieden en levens.
Afgedankte honden in WHITE GOD wreken zich op hun stadsbewoners.
In THE SALVATION komt Mads Mikkelsen als vreedzame kolonist in Amerika in opstand tegen misdadige bendeleden.
In MY OLD LADY erft een New Yorkse schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont.
In OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN volgt de virtuoze Heddy Honigmann het Koninklijk Concertgebouworkest en legt zo de vitaliteit van muziek bloot.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW (voortaan om 20.00 uur).
In THE BEST OF IDFA ON TOUR kunt u de prijswinnaars en festivalfavorieten zien van het International Documentary Film Festival Amsterdam.
DE FILMCURSUSSEN zijn op herhaling! Op woensdagavonden, nu ook per losse avond!
Jeugdfilms: WIPLALA, die per ongeluk het hele gezin klein tovert. En DUMMIE DE MUMMIE over een mummie die gepest wordt.

Meer films en alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Zonnebloem vraagt een enthousiaste vrijwilliger voor het bezoeken van mensen met een fysieke beperking of eenzame mensen. Samen met een zieke of gehandicapte iets leuks ondernemen. (8428)

De Veste in Naarden zoekt een chauffeur voor de open eettafel. U haalt het eten op en brengt dit naar de Koekoeklaan. (8687)

Vivium, Godelinde zoekt een enthousiaste pianist om twee keer per maand het koortje de Vrolijke Noot te begeleiden Zij zingen oud-Hollandse liedjes. (8684)

Kinderen in Nood zoekt jonggepensioneerden die nog lichamelijk sterk zijn. U ontvangt de goederen en pakt ze uit. (8600)

donderdag 15 januari

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan in Bussum. Aanvang: 17.30 uur. Aanmelden: 035-693 8786.

Bridgen

Bridgen op donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur o.l.v. Truus Kramps in het wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Info tel. 6915346.

Bijeenkomst

Caroline Blokker van 'Vele handen voor een doel' houdt een bijeenkomst voor mensen met kanker en hun naasten. De bijeenkomst wordt gehouden in Welness en Meer aan de Nieuwe Brink 7. De ochtend is van 10.30 tot 12.30 uur, entree € 10,-.

vrijdag 16 januari

ANBO lunch

Met een gezellig stel mensen uit eten bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3b in Bussum. Aanvang: 12.30 uur. Aanmelden uiterlijk 14 januari bij Jenny Luteijn, jluteijn@telfort.nl of 035-6935377.

Mahjongcursus

Mahjongcursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan. Tijd:14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen. Aanmelden: 035-698 23 92.

Muziek met peuters

De Gooische Muziekschool start met de cursus 'Muziek met peuters in wintertijd'. De lessen zijn op dinsdag, woensdag en vrijdagochtend in Bussum. De kosten bedragen € 80,- voor 8 lessen. Aanmelden op 035-6936596 of per mail naar info@degooischemuziekschool.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur. Informatie: 035-6946971.

zaterdag 17 januari

Kunstgeschiedenis

In deze cursus zal gekeken worden naar de verhalen die de kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. Het gaat om 8 lessen. Kosten: 107,50 euro. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden. Telefoon: 035-695 31 17.

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag een inloop in De Palmpit. Tijd: 10.00 tot 11.00 uur. Iedereen met vragen en suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Expositie

Joop Serno en Korien Barlinckhoff exposeren in De Palmpit aan de Koekoeklaan. De expositie wordt officieel geopend om 14.00 uur en kan men de werken tot 17.00 uur bekijken.

Detosen

Wellness en Meer houdt een 3-daagse workshop over detoxen. Kosten: 150 euro. Aanmelden: info@wellnessenmeer.nl.

Kerk = open

De Koepelkerk aan de Brinklaan 42 is voor iedereen geopend van 12.00 tot 15.00 uur.

Concert

Het ensemble Christian van Es & Gerard van der Zijden geeft een concert in Vivium Godelinde. Aanvang: 14.30 uur in Vivium Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 te Bussum. Entree: 5 euro.

zaterdag 17 januari tot donderdag 22 januari

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar Amsterdam voor een rondvaart en zondag brengen wij een bezoek aan het IJsbeelden Festival in Zwolle. Maandag gaat de bus naar het Anatomisch museum Radboud UMC in Nijmegen. Dinsdag blijven wij dicht bij huis voor 'Tijd voor Max' in Hilversum. Woensdag kunt u weer naar het Concertgebouw voor het gratis lunchconcert. De Spieghelavonden in de mooie Spieghelkerk in Bussum zijn weer begonnen. Donderdagavond is daar de schrijfster Pauline Broekema. Info: bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Aanmelden: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur, 035-7504192.

zondag 18 januari

Soosmiddag

Soosmiddag in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Met optreden van combo Opmaat. Aanvang 14.30 uur. Entree gratis.

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum: Bridgen op zondag. Kosten: € 2,50. Aanvang: 13.30 uur. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Workshop Dorp

Maak samen met je (klein)kind van klei een kleurig dorp. Het gaat om 2 lessen. Kosten: € 57,50. Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46 in Bussum. Meer info: 06-29264214.

Wandeling door de Vesting

De stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden wandelen weer door de Vesting. Verzamelen om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein in Naarden. Kaartjes 3 euro, kinderen 2,50 euro.

Limes Live

Wim Hülsmann (1951) en David Cucchi (1993) brengen een gevarieerd programma met kamermuziek. Aanvang: 15.00 uur. Locatie: restaurant Limes, Cattenhagestraat 9 in Naarden.

Gezinsdienst

Er wordt een gezinsdienst gehouden bij de Vrije Evangelische Gemeente Bussum. Speciale medewerking wordt verleend door het enthousiaste jeugdkoor Jong Holland uit Huizen. Aanvang: 10.00 uur. Adres: Dr. Fred. van Eedenweg 43 in Bussum.

dinsdag 20 januari

Lezing Israel

Van 14.00 tot 16.00 uur spreekt Esther Voet, directeur van CIDI-Centrum Informatie en Documentatie Israël, voor het Genootschap-Nederland-Israël in Trefpunt, Lorentzweg 59 te Bussum. Toegang € 5,00.

Historisch Cafe

Oud-leraar Nederlands Frits Booy houdt een lezing over de geschiedenis van het kinderboek. Aanvang: 20.000 uur. Locatie: De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein 1B Naarden.

Bewegen voor ouderen

Gevarieerd beweegprogramma o.l.v. Jeanette Stenvers. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum.

Lezing

Lezing in De Antonius Hof door ds. Peter Korver, die aan de hand van het boek 'Geuzen en papen' vertelt hoe katholieken en protestanten in onze regio met elkaar omgingen in de afgelopen eeuwen. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis.

woensdag 21 januari

Spanje door Henk Buttink

Henk Buttink geeft een audiovisuele show over Salvador Dalí en Catalonië. Aanvang: 13.30. Entree 3 euro. WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden.

Wandelgroep Naarden

Wandel mee op woensdagochtend om 9.30 u. vanaf vertrekpunt Coffee Culture in de Marktstraat in Naarden. Info: 035-6943810.

Gezichtsgymnastiek

Gezichtsgymnastiek bij de Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: Centrale bibliotheek.

Mindfullness

Bij Versa Welzijn start 'Mindfulness en meditatie in de praktijk'. Aanmelden bij Marian de Klerk: 06-16380595.

Schakel-diner

De kok serveert een 3-gangenmenu bij De Schakel aan de Kol. Verveerstraat in Naarden. Deelname kost € 7,50. Aanvang: 17.15 uur.

maandag 19 januari

Opticien in De Palmpit

Stoffer Optiek komt van 10.00 –12.00 uur naar wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum.

Yoga oefeningen

Van 10.15 – 11.30 uur wordt er yoga beoefend o.l.v. Ard Kamphuis in wijkcentrum 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a in Bussum. Info: tel. 0294-880155.

'Vol goede moed aan de slag'

Honkballers HCAW hebben metamorfose achter de rug

Bussumer Ralph Milliard hoopt komend jaar met HCAW te presteren. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er veranderde het afgelopen jaar heel wat voor de honkballers van HCAW. De Bussumse hoofdklasser heet nu weer gewoon HCAW en geen Mr.Cocker HCAW meer, de hoofdcoach vertrok en afgelopen najaar vetrokken eveneens meerdere spelers, waaronder enkele sterkhouders. Dat leverde een forse metamorfose op.

Als hoofdcoach werd afgelopen najaar Ralph Milliard aangetrokken, een bekende van de club. De Bussumer droeg als speler zelf jarenlang het HCAW-tenue. Na z'n lange spelersloopbaan werd de ras-HCAW'er coach van het beloftenteam van de club tot zijn vertrek nu 4 jaar geleden. Nu dus al snel een terugkeer. "Het voelt erg goed om weer terug te keren", vertelt de kersverse HCAW-hoofdcoach. "HCAW voelt al jaren als mijn club, we hebben een sterke band. Dat zorgde er daarom wel voor dat de knoop snel doorgehakt was toen ze me vroegen om hoofdcoach te worden. Het wordt hoe dan ook een leuke klus komend jaar. We gaan er met z'n allen de schouders onder zetten."

Spelers
Amper aangesteld als hoofdcoach bleek dat een deel van de spelersgroep waar HCAW de laatste jaren mee gebouwd heeft aan een sterk hoofdklasseteam vertrok naar andere clubs. "Deze spelers hopen een stapje hogerop te doen, daar moeten we respect voor hebben. Maar aan de andere kant hadden we ze graag nog gehouden. Daar staat wel weer tegenover dat we nu andere spelers hebben aangetrokken. We hebben nu een sterk team staan. Een team waarmee we verwachten te kunnen presteren. We hebben op elke positie een aantal goede spelers waarmee we goed voor de dag kunnen gaan komen. Dat geeft een goed gevoel. Het staat er goed voor. We moeten er nu aan werken alle puzzelstukjes op de goede plaats te laten vallen."

Honkbal
Met het honkbaljaar voor de deur wordt er momenteel op het Bussumse sportpark hard gewerkt om de spelersgroep klaar te stomen. "We hebben nu pakweg anderhalve maand achter de rug. Het gaat de goede kant op. Het was vaak zo dat HCAW veelal probeerde om op techniek te trainen. Dat doen we nu anders. We oefenen meer op tactiek. Met andere woorden: wat doe je aan slag als je een man op het tweede honk hebt staan? Een bal ver wegslaan kunnen de jongens wel, maar het gaat erom dat je erover nadenkt hoe je dat goed doet. We merken dat de jongens dat prima oppakken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we hebben zeker de eerste stap al gezet."

Klassement
HCAW had de laatste jaren steeds als doel om zolang als het lukt mee te doen om de bovenste vier plaatsen van het klassement en daarmee aan te klampen aan de top van het Nederlandse honkbal.

'We hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen'

Hoeveel punten HCAW de afgelopen jaren ook pakte, lang meedoen met de beste teams van de hoofdklasse lukte amper. Dat moet nu anders. HCAW stelt als club voor komend jaar hetzelfde doel, maar hoofdcoach Milliard gaat al wat verder. "We moeten nog maar afwachten hoe het loopt en wat de andere teams van de hoofdklasse doen, maar we hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen. Dat moet kunnen. Maar we stellen daar als staf geen doel voor op. Als we dat wel doen dan leggen we onszelf een bepaalde druk op en zal het alleen maar tegen ons werken als we dat doel niet halen. We gaan voor het hoogst haalbare, dat zeker."

Honderden hardlopers rennen over Franse Kamp

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een drukte van belang afgelopen zaterdag op de Franse Kamp. Honderden hardlopers streden de hele dag tegen elkaar op de tweede Regiocross van Tempo Atletiekvereniging.

Het stormde de hele dag en af en toe regende het fors, maar er werd stug doorgerend door de vele deelnemers.

De honderden atleten renden door de bossen van de Franse Kamp op jacht naar een persoonlijk record. Er werd gerend over meerdere afstanden, van enkele honderden meters tot 4 kilometer.

BFC bekert verder

BUSSUM - Hard werken heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat de voetbalsters van BFC de volgende ronde van de beker hebben gehaald. De Bussumse vrouwen waren met 4-3 te sterk voor Saestum.

BFC had volop problemen met de tegenstander. Nadat de Bussumers op voorsprong kwamen, verslapten zij en kon de tegenstander twee goals maken. Nog voor rust was het 2-2. Na de rust speelde BFC sterker en kwam de ploeg na een achterstand sterk terug.

Korfballers komen tekort

BUSSUM - Vooral doordat de tegenstander na rust een maatje te groot was, hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend verloren van ESDO. De Bussumers kwamen met 11-5 tekort.

Voor rust werd er nog goed gespeeld. DOC kwam zelfs heel even op voorsprong, maar zag de tegenstander snel wat terugdoen. Toch waren de Bussumse aanvallen met vlagen goed en stond ook de achterhoede sterk te spelen. Desondanks stond er wel een achterstand op het scorebord voor de Bussumers na rust: 6-3. Na de rust bleek ESDO een maatje te groot voor DOC. De tegenstander pakte een forse voorsprong, waarmee DOC al snel verslagen was.

Zege ZVV Jos Geerling

BUSSUM - Een knappe zege van de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend. De Bussumse topklasser was zwaar gehavend, maar versloeg toch het sterke HZV/Het Vennewater: 3-2.

De Bussumers konden slechts reken op 3 spelers en moesten daardoor van alles regelen om een team op de been te brengen. Ondanks de personele problemen kwamen de Bussumers goed voor de dag. ZVV Jos Geerling kende een goede start en kwam al vroeg op voorsprong tegen HZV/Het Vennewater door een doelpunt van Leroy Oehlers op een knappe pass van Bilal Oztürk. Na de Bussumse treffer kwam de tegenstander sterk terug en dat leverde voor rust een goal op. Na de rust rechtte ZVV Jos Geerling de rug. De Bussumers kwamen wederom op voorsprong, nu door een goal van Oztürk. Toch kwam de tegenstander weer terug. Oehlers kon de punten voor de Bussumers met zijn tweede goal van de avond alsnog redden. Dat leverde de ploeg, ondanks het gedoe vooraf, toch nog een goed gevoel op na het duel.

'Rope Skipping heeft de potentie om een hype te worden'

Eric Herber over zijn passie voor touwtjespringen

Eric Heber kan geen genoeg krijgen van touwtje springen. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

NAARDEN - Iedereen kan het leren, je kunt het overal doen en het is nog goed voor je lijf ook. Rope Skipping, ofwel het aloude touwtjespringen. Nu het nieuwe jaar van start is, hebben veel mensen zich voorgenomen om af te vallen. "Rope Skipping is daar heel geschikt voor, maar je moet het wel goed opbouwen!", waarschuwt Eric Herber uit Naarden.

Rope Skipping kan een risico met zich meebrengen op blessures voor mensen die ineens veel gaan touwtjespringen om af te vallen. "Ze trekken een paar oude gympen uit de kast en gaan lange series springen. Als je geen goede schoenen draagt en op een niet-dempende ondergrond gaat staan springen, dan loop je het risico op een scheenbeenvliesontsteking en heb je een averechts effect: namelijk dat je er meteen mee moet ophouden. Zorg er dus voor dat je het goed opbouwt en liefst springt met goede sportschoenen met voorvoetdemping en op een dempende ondergrond, zoals een stuk zeil of laminaat op je vloerbedekking", legt Eric uit.

Eric Herber

Eric Herber is in Nederland een van de grondleggers van Rope Skipping en eigenaar van TouwtjeSpringen.nl. Hij verzorgt clinics en was mede-oprichter van de Nederlandse Rope Skipping Organisatie (NRSO). Ook is hij president geweest van de European Rope Skipping Organization (ERSO).
Tevens ontwikkelde hij een methode om punten aan een sprong toe te kennen bij wedstrijdspringers.

In Zweden zag hij wat je kon doen met een touw. Zijn mond viel open

"Met een geringe inspanning heb je al veel effect. Je verbruikt bijvoorbeeld meer calorieën in minder tijd in vergelijking met hardlopen, rond twee maal zo veel. Ook is het beter voor je knieën omdat je op de bal van je voet springt. Je gebruikt met touwtjespringen ook je armen en schouders. Het is ook heel goed als basisactiviteit voor heel veel andere sporten. Boksers springen niet voor niets ook touwtje. Het is goed voor hun conditie en het voetenwerk. Het heeft heel veel voordelen", bepleit Eric. "Ik geef altijd drie tips aan beginners", zegt hij. "1. Doe je ogen dicht. 2. Spring een klein beetje als het touw beneden komt. En 3. Probeer het eerst achteruit. Dat is namelijk makkelijker dan vooruit omdat de draai van je armen natuurlijker gaat. Beginners kunnen het beste beginnen met een wat langer touw. Hoe korter het touw, hoe sneller de draai en hoe sneller je moet reageren en springen."

Mogelijkheden
"Rope Skipping is leuk omdat je de mogelijkheden van het touw en jezelf kunt ontdekken en je het zowel solo als met elkaar kunt doen. Je kunt oefeningen bedenken en je steeds verbeteren in snelheid en aantal sprongen. Het leuke is ook dat je het overal kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld in Zweden boven op een rots gesprongen met uitzicht op zee", vertelt Eric. "Verder heb je er weinig voor nodig. Met een paar sportschoenen, een springtouw en een goede ondergrond ben je al klaar. Een goed springtouw heb je al voor 10 euro."
"Als je van jongs af aan touwtjespringt, dan wordt je lichaam conditioneel beter en het is goed voor je coördinatie. Het helpt botontkalking te voorkomen, dus het is ook voor ouderen goed. Als ouderen gaan touwtjespringen, krijgen ze altijd een lach op hun gezicht", merkt Eric op. O ja! Dat deden we vroeger ook!, zie je ze denken. Het heeft een preventieve werking voor verscheidene kwalen. "Het zou eigenlijk overal gedaan moeten worden", vindt Eric. "Zo zouden scholen onderling wedstrijden kunnen organiseren en verenigingen zouden het springen meer moeten aanbieden. Ook zorgverzekeraars zouden een rol kunnen spelen in het promoten van Rope Skipping en de samenwerking moeten zoeken met bijvoorbeeld de KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en banken om projecten te financieren", verkondigt hij.

'Het is goed voor je conditie en je coördinatie'

Rope Skipping
Eric zet zich al sinds 1995 in voor Rope Skipping en is een van de grondleggers van Rope Skipping in Nederland. "Ik was gymleraar en kwam in mei 1995 in aanraking met Rope Skipping tijdens de Nederlandse Gymnaestrada, een meerdaags sportevenement. Daar zag ik een demonstratie van een Zweedse ploeg die geweldige dingen deden met touwtjes waarvan ik dacht: dat kan helemaal niet! Ik was echt gefascineerd", vertelt Eric enthousiast. Op een turnkamp werd hij door Geert-Jan Sikkens van de Koninklijke Gymnastiek Unie aangesproken over het EK Rope Skipping in Zweden. Deze vroeg hem of hij daar naartoe wilde om vervolgens in Nederland het Rope Skipping op te zetten. "Een mooiere kans kon ik natuurlijk niet krijgen, maar ik wilde het niet alleen doen." Eric reisde samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager, allen turntrainers bij GTV Keizer Otto in Naarden, naar het EK in Zweden. "Daar viel mijn mond nog verder open." De eerste paar dagen raakte hij gefrustreerd. "Ik kan als 'gymmees' vrijwel alle sporten bovengemiddeld en opeens kon ik niks meer door dat touwtje. Maar ik kon niemand de schuld geven, want dat touwtje doet niets", lacht Eric. "Ik kon geen tien keer normaal springen en toen kwam er een negenjarig Belgisch jongetje naast me staan dat allerlei trucjes deed en met een vreselijk grote grijns riep: Amai, Eric. Gij kunt het niet hè!"
"In die week heb ik zo ontzettend veel geleerd. Dat was echt heel mooi", vertelt hij en je kunt merken dat hij nog steeds onder de indruk is. Met voldoende handvatten en kilometers touw keerden ze terug naar Nederland en binnen twee maanden had GTV Keizer Otto een team bij elkaar dat demonstraties gaf. Inmiddels geeft Eric door het hele land clinics op onder andere scholen en bedrijven. "Sinds die tijd is het touwtje in mijn leven gekomen en nooit meer weggegaan", lacht Eric.

Potentie
"Twee jaar geleden had je bij 'Holland's Got Talent' vier jongens die waanzinnige acts lieten zien: Double D-Force. Iedereen vond het te gek. Wat je niet kent is al gauw spectaculair", zegt Eric. Toch heeft zich dat binnen zijn bedrijf niet vertaald in meer opdrachten voor clinics of verkoop van touwen en ook bij Keizer Otto in Naarden, een van de weinige verenigingen waar les wordt gegeven in Rope Skipping en waar Eric nog altijd nauw mee verbonden is, heeft het niet geleid tot meer leden of aanmeldingen. "Iedereen vindt het geweldig en dan stopt het. Het heeft gewoon niet het effect gehad van meer touwtjespringen", zegt hij nadrukkelijk. Volgens hem is Rope Skipping nog niet heel hot, maar heeft het wel heel veel potentie om een hype te worden.

Er zijn in Nederland nog maar heel weinig verenigingen die er les in geven. "Het feit dat er niet meer mensen gaan touwtjespringen, komt doordat er een gebrek aan mogelijkheden is. Wil je dansen omdat 'So you think you can dance' je enthousiast heeft gemaakt, dan ga je naar een dansschool. Touwtjespringen is nog klein en wordt nog vaak gezien als een kinderactiviteit of als onderdeel van een fitnessprogramma. Daardoor zien de mensen niet dat je er veel meer mee kunt. Er mist nog een ingrediënt om het te laten groeien en bloeien", aldus Eric. Voor de toekomst heeft hij genoeg plannen. Hij heeft een concept klaarliggen voor een televisiespelshow. "Sterren springen waarbij touwtjespringen centraal staat. Zo wordt wederom meer exposure gegenereerd voor touwtjespringen. Het concept heb ik voor 80% klaar", vertelt hij vol vuur. Het is duidelijk, Eric is een bevlogen Rope Skipper.

Eén van de villa’s aan de Godelindeweg.

2015 wordt het Dudokjaar!

Willem Marius Dudok (1884-1974) was een internationaal bekende architect. Hij trad in 1915 aan als directeur Publieke Werken van Hilversum en werd in 1928 gemeentearchitect. Na zijn pensionering in 1954 bleef hij ontwerpen. Hij heeft niet alleen in Hilversum, maar ook elders woningen en gebouwen ontworpen, waaronder in Naarden en Bussum.

De Dudokflats Oranjepark.

Zo ontwierp hij in 1921 in opdracht van de N.V. Tuindorp Naarden villa's aan de Godelindeweg in Naarden. Deze houten woningen, die binnen de verboden kring van de vesting lagen, konden, als militaire doeleinden dit zouden verlangen, snel worden afgebroken. In 1992 zijn een aantal villa's door brand verwoest en herbouwd.

In Bussum maakte Dudok tekeningen voor de parkflats aan het Oranjepark en Nieuwe 's-Gravelandseweg 2 tot 12b (vanaf 1951), de flats langs de Kom van Biegel (vanaf 1954) en vanaf 1955 de winkels (Hema) en flats aan het Julianaplein.

Maar verreweg de meeste ontwerpen staan in Hilversum en zijn uitgeroepen tot monument. Het Raadhuis (1923-1931) maakte hem wereldberoemd. Het feit dat het Raadhuis buiten de centrum in een groene, parkachtige omgeving is gebouwd, is al bijzonder. Een andere bijzonderheid zijn de speciale gele bakstenen (van 225x105x42mm). Het formaat van deze steen is langer, smaller en sierlijker dan het klassieke waalformaat. De voegen zijn breder dan gewoonlijk en liggen iets terug, waardoor ze schaduwen werpen in het metselwerk. Deze combinatie versterkt de horizontaliteit van het gebouw. Men spreekt wel van het 'Hilversums formaat' en van de 'Dudokvoeg'. De stenen en de constructie konden echter de tand des tijds niet doorstaan. Restauratie was nodig.

Klaas Oosterom

U kunt een excursie/rondleiding maken in het Raadhuis en er nog veel meer over horen en zien. Uw gids, Norman Vervat, is kunsthistoricus en vrijwilliger bij de kring. De excursie is op woensdag 28 januari 2015 om 13.30 uur en duurt 90 minuten. Deelname van HKB-leden (met partner) is gratis. Niet-leden kunnen deelnemen als zij lid worden van de HKB voor € 15 per jaar, of ter plaatse € 8 per persoon betalen. Lid worden is dus al voordeliger als u met z'n tweeën komt! Van te voren opgeven is noodzakelijk. Geef aan of u lid bent of wilt worden: oosteromnc@gmail.com. U ontvangt een bevestigingsmail.

Amber is nieuws- kenner van het jaar

Prijs: diner bij restaurant Faulk

Amber Rietdijk is de winnaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Amber Rietdijk (14) is de BussumsNieuws-kenner van het jaar. Amber wist alle goede antwoorden te geven op de vragen over kwesties die het afgelopen jaar in Bussum speelden.

Amber zegt dat ze de vragen best moeilijk vond en heeft de quiz daarom met haar moeder samen gemaakt. Moeder Wilma wist veel antwoorden uit haar hoofd en de lastiger vragen heeft ze op de website bussumsnieuws.nl opgezocht.

Amber is blij met haar compleet verzorgde diner voor 2 personen. Ze denkt dat ze samen met haar moeder bij Faulk aan de Herenstraat uit eten gaat, maar wil daar ook nog even over nadenken.

Vragen
Aan de BussumsNieuws Quiz deden weer vele enthousiaste mensen mee. Vooral twee vragen bleken erg moeilijk te zijn. Zo was de stelling 'Rene Sweijenberg is de lijsttrekker van Hart voor Bussum' onjuist, maar veel Bussumers dachten dat het wel waar was.
Ook wisten diverse deelnemers niet waarom Café de Koperen Kraan een straf had gekregen. De reden was dat er jongeren onder de 18 jaar in de zaak waren die hadden gedronken.

Strom rukt dak los

NAARDEN - Aan de Burgemeester J. Visserlaan heeft de storm afgelopen zaterdag voor forse schade gezorgd. Van een van de flats raakte door het weer een groot stuk van het dak los.

De brandweer was snel ter plaatse en zette de straat rond de flat af. De brandweermannen hebben het losgeraakte stuk dak weg kunnen halen. Het duurde even voordat de schade gerepareerd was. De storm zorgde de hele dag al voor problemen. De brandweer moest meerdere keren op pad voor stormschade. Aan de Amersfoortsestraatweg belandde een boom tegen een gevel.

ARSU Opleidingen gaat in 2015 van start met
administratieve opleidingen in Huizen kijk op
www.arsuopleidingen.nl I BKB BKC PDB MBA maar ook JMB

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 17 februari in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 85,00 incl. lesboek. Aanmelden 035- 6930624 of info@gildegooinoord.nl

Pijnklachten? Een energiebehandeling (Healing, Reiki, Quantum Touch) brengt je energie weer in balans en verlicht pijnklachten. Door Katinka Wierper in het Centrum voor Gezond Zijn, Bussum 06-34961794

Workshop ANGEL LIGHT FACILITATOR op za. 21 maart 10.00 uur - 17.00 uur. Locatie: Hooftlaan 51 Bussum. Voor info of aanmelden: Be Balanced (Shop)-Almere 036-5341590 of per e-mail
balanced.be@gmail.com.

Werkplek te huur aangeboden in representatief pand aan de Brinklaan 109, Bussum. Kamer met 3 werkplekken, waarvan 2 te huur. Voor 300 euro per maand een bureau met stoel inclusief supersnel internet. Bel voor informatie met Pim 06-11171914

BELONING van € 50 voor gouden tip: Enthousiaste 31-jarige Bussumer zoekt juridisch, administratief of logistiek werk. Mr. Jan de Vroom. 06-51853133

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359. E-mail: wiangtjan@gmail.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e
moderne, volledig gestoffeerde
kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos
tel.: 06-51083335

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Caribbean dansavond 16-01. Leuk! www.pivot-party.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

ERVAREN OPPAS - Beschikbaar om voor uw kinderen te zorgen. Tel.: 06-20567288

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 16 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Milena, 9 euro p/u. Tel.: 06-15540579

ESTHER ZOEKT SCHOONMAAKWERK AAN HUIS in Naarden-Bussum. Uurprijs 10 euro. Contact: 06-85082496. Ze is erg goed. Voor referenties bel C. Toss 035-6975227

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.

Met spoed gezocht: gitarist voor rockband. Leeftijd 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06)-34 10 80 84 / theband
burningstrings@gmail.com