Gooi en Eembode Bussum-Naarden

11 oktober 2017

Gooi en Eembode Bussum-Naarden 11 oktober 2017


Deze herfstvakantie: de beste kinderfilms en MediaLab in Filmhuis Bussum

BUSSUM Het Cinekid Festival komt weer deze herfstvakantie naar Filmhuis Bussum. En dat betekent dat op 23, 24 en 25 oktober de beste en mooiste kinderfilms worden vertoond. Iedereen van vier tot veertien jaar komt hier zeker aan zijn trekken. Alle films zijn speciaal geselecteerd voor Cinekid. Behalve dat er veel films te zien zijn, is er ook het MediaLab: een interactieve, digitale speeltuin met games, installaties, 3D-werelden, puzzels en de nieuwste apps om zelf mee aan de slag te gaan. Een filmkaartje voor Cinekid kost 11,50 euro. Dit is inclusief de toegang tot het MediaLab. Kaarten zijn te koop via de website of aan de kassa. Reserveren is niet mogelijk. Let op: het MediaLab is alleen toegankelijk met een filmkaartje.

'Win kaartjes voor 'Peppa Pig' in Spant!

BUSSUM Deze krant geeft in samenwerking met Spant! gratis kaartjes weg voor 'Peppa Pig', een leuke voorstelling voor kinderen vanaf twee jaar oud.

Peppa Pig is een vrolijk, lief en stoer varkentje dat gek is op spelletjes spelen en lekker plonzen in grote modderplassen. In 'De Grote Plons!' beleeft ze met haar vriendjes de leukste avonturen. Prachtige handpoppen, kleurrijke decors en gezellige meezingliedjes maken de voorstelling tot één groot feest. De familievoorstelling is op zondag 15 oktober om 15.00 uur te zien in Spant!

Mail en winactie

Wie kans wil maken op kaarten kan een mailtje sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Peppa Pig'. Prijswinnaars worden door Spant! op 13 oktober benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Meesterpianist Peter Toth

BUSSUM De Hongaarse meesterpianist Péter Tóth komt zaterdag om 20.30 uur naar de Tindalvilla voor een pianorecital.

Bij een buurman raakte de 11-jarige Péter voor het eerst een piano aan. Het was liefde op het eerste gezicht. Hij werd ingeschreven bij de muziekschool in Békéscsaba in Hongarije en werd drie jaar later al toegelaten tot de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest. Tóth trad over de hele wereld op en won vele prijzen. Op het programma staan de derde pianosonate van Brahms en het eerste deel uit de Années de Pèlerinage van Franz Liszt.

Samen eten

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Vrijwilligers van de groenteclub hebben gistermiddag gekookt voor de bewoners en medewerkers van het voormalig klooster Mariënburg.

Hockeyjeugd zet zich in voor diabetes

Oranje-international en diabetespatiënt Valerie Magis geeft speciale clinic

Oranje-international en diabetespatiënt Valerie Magis komt naar Hockeyclub Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN Hockeyclub Naarden en Valerie Magis, Oranje hockey-international, organiseren samen een clinic voor de jongste jeugd om aandacht te vragen voor de strijd tegen diabetes. Ook op de hockeyclub spelen kinderen met deze ziekte.

"Veel mensen weten niet hoe intensief het is om type 1 diabetes (T1D) te hebben. Het is topsport: je bent continu bezig met het balanceren van je bloedglucosewaardes, het injecteren van insuline of draagt 24/7 een insulinepomp", aldus Jeroen Voorhuis, initiatiefnemer van de clinic en vader van Inez (9 jaar) die zich niet laat belemmeren door haar ziekte en in de E1 van Naarden speelt. "Daarnaast functioneer je ook nog gewoon als ieder ander: je werkt, gaat naar school, sport, gaat op vakantie. Het is een fulltimebezigheid náást je normale leven."

Kneepjes en trucs

Tijdens de clinic leert Valerie de Naardense hockeyjeugd de fijne kneepjes en beste trucs. Ook vertelt ze de kinderen hoe ze als topatleet met deze ziekte omgaat. "Valerie weet er zelf alles van: zij heeft ook type 1 diabetes en speelt hockey op het allerhoogste niveau. Ze is een inspiratie." In Nederland hebben circa 150.000 mensen T1D, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. Bij T1D maakt het lichaam onvoldoende insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog- en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes.

Type één naar type géén!

De opbrengsten van de clinic gaan naar het JDRF, de Juvenile Diabetes Research Foundation Nederland. De allereerste JDRF-organisatie is in 1970 in de Verenigde Staten opgericht door ouders van kinderen met type 1 diabetes. JDRF is de enige organisatie in de wereld met een daadkrachtig en realistisch plan voor nieuwe behandelmethoden die het leven van mensen met T1D structureel verbeteren en uiteindelijk voor een wereld zonder T1D onder het motto 'Van type één naar type géén!' "We hopen dan ook dat we veel geld voor het onderzoek naar deze ziekte gaan inzamelen."

Feestelijke maaltijd van vrijwilligers Groenteclub voor bewoners Mariënburg

Voorbereidingen voor het herfstmenu. Foto: Bob Awick

BUSSUM Ongeveer tien vrijwilligers van de Groenteclub hebben gistermiddag gekookt voor de bewoners en medewerkers van het voormalige klooster Mariënburg. Een tegenprestatie voor het gebruik van de tuin tijdens de Groenteclub Markt in juni van dit jaar.

Er werd een uitgebreid herfstmenu gekookt met uiteraard groenten van de Groenteclub. Met als hoofdgerecht boeuf bourguignon en als toetje stoofperen met ijs. De bewoners en medewerkers van Zorggroep Amaris Florisberg, in totaal zo'n vijftig mensen, konden al vanaf 17.30 uur aan tafel aanschuiven.

Vorig jaar werd er als wederdienst ook al gekookt, maar dit jaar heeft het geheel een extra feestelijk tintje. Florisberg bestaat 45 jaar en dat was de reden dat ook burgemeester Han ter Heegde een vorkje mee kwam prikken.

'Het was lekker en gezellig'

Volgens Barbara Bolt, oprichtster van de Groenteclub, was het lekker en gezellig. "Dat er zo veel vrijwilligers hebben gekookt had niet zozeer te maken met de hoeveelheid werk, maar vooral omdat we het gezellig vinden. Het moet zeker geen stressvolle bezigheid worden."        

Tijdelijke bewoning

De bewoners van Mariënburg zijn tijdelijk gehuisvest in het klooster. Zodra de nieuwbouw in Muiderberg gereed is, volgens de planning is dat volgend jaar maart, verhuizen bewoners en medewerkers weer terug naar Muiderberg.                                                                                                                        

5 / 12

Gratis jam-sessie in Fortwerk IV in Bussum.

Donderdag 12 oktober en
vrijdag 13 oktober

Jamsessie met diner en wereldmuziek

18:30 uur | Vernissage/Fort Werk IV

Jamsessie olv sessieleider Paul Poulissen. Drie gangen diner 32,50 reserveren is noodzakelijk. Entree Jamsessie 21:00 Gratis. info@vernissage.nl 035-6916788.

Vrijdag 13 oktober

Schilderencursus

10:00 uur | Vivium Godelinde

Duo Ambiguity

14:30 uur | Vivium De Gooise Warande

Adres: Mezenlaan 19 in Bussum.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

Moderne Dans

19:00 uur | Cultuurcentrum Heartfelt Bussum

Moderne Dans van Sanne Hartveld voor volwassenen. Lessen los: 10 euro. Tel. Sanne: 06-36115488.

Zaterdag 14 oktober

Muziektheater Dreams

20:15 uur | Spant! Bussum

Staccato musicaltheatergezelschap brengt haar nieuwe voorstelling Dreams, een droomreis door musicalland. De voorstelling neemt u mee langs diverse bekende musicals. www.staccato-huizen.nl

Theater Workshop

19:00 uur | Cultuurcentrum Heartfelt Bussum

Kunstzinnig, Eigenzinnig en Inspirerend. vanaf 16 jaar.

Concert GJO & Sint Carolus

19:30 uur | St Vituscollege Bussum

Eén dirigent, drie orkesten en drie zangers. Het jGJO, het GJO én Sint Carolus treden op onder leiding van dirigent Cas van der Horst. Entree is gratis.

Pianorecital

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Met de Hongaarse meesterpianist Peter Toth. Op het programma: De derde pianosonate van Johannes Brahms en het 1e deel uit de Années de Pèlerinage van Franz Liszt. Kaarten €25,- reserveren via www.tindal.nl.

Zondag 15 oktober

Dreams

14:15 uur | Spant! Bussum

Alle 13 concert in De Sprong

20:30 uur | Verenigingsgebouw De Sprong

Dit meezingconcert wordt gehouden in de verenigingsruimte van het Muziekvendel, Keverdijk 2 in Naarden. Als gasten treden voor u op zangeres Brigitte Nijman en zanger Rolf Koster. Kaarten 10 euro, reserveren via h.de.vries-hfu@kpnplanet.nl.

Zondag 15 oktober

Stadswandeling Naarden

12:30 uur | Utrechtse Poort

Om 12.30 vertrekken de stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden voor een herfststadswandeling door de vesting en over de wallen Startpunt: Utrechtse Poort Kaartverkoop vanaf 12.15 uur. Prijs Volwassene €3,00 kinderen tot 12 jaar gratis.

Rommelmarkt

10:00 tot 14:30 uur | toneelvereniging kameleon Bussum

Elise dammershof 12a Bussum. Entree gratis! Zelfgemaakte soep en diverse snacks verkrijgbaar tegen kleine vergoeding.

Workshop Hormoon Yoga

10:00 uur | YogaYvonne Naarden

Hormoon Yoga door Wendy Manintveld Voor vrouwen die zwanger willen worden en voor vrouwen vóór, tijdens en na de menopauze.

Maandag 16 oktober

Cursus

19:30 uur | Bibliotheek Bussum

De periode tussen 1945 en 1991 wordt aangeduid als de Koude Oorlog. enkele malen is de dreiging omgeslagen in daadwerkelijke gevechten. www.livius.nl/cursussen/de-koude-oorlog

Opticiën

10:00 uur | WOC De Palmpit

Stoffer Optiek (opticien aan huis) komt op maandag 16 oktober van 10.00 - 12.00 uur.

ASGM Seniorencafé

10:30 uur |Stokjes en Lepel

De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel in De Palmpit

17:30 uur | WOC De Palmpit

Aanmelden: 693 87 86.

De Gooise Egerlander Musikanten

19:30 uur | Vivium Godelinde

Een gevarieerd programma met Oostenrijkse, Tiroler en Tsjechische muziek.

Moreel kompas

20:00 uur | Witte Kerk Naarden

Blootgesteld aan de dagelijkse stortvloed van informatie, beelden, ideeën, meningen, en morele opvattingen, missen we een kompas.

Dinsdag 17 oktober

Llanger thuis blijven

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

Themaochtend over Veilig en comfortabel langer thuis blijven wonen door Versa Welzijn Naarden.

Mahjong spelen in Uit Wijk

14:00 uur | Wijkcentrum Uit-wijk

Ervaren Mahjongspelers zullen les geven.

Het nieuwe afscheid

14:30 uur | Antonius Hof Bussum

Mevrouw Barbara Alma van Alma Uitvaartzorg vertelt over nieuwe rituelen en oude rituelen die weer worden opgepoetst. Toegang gratis.

Planten als symbolen in de kunst?

20:00 uur | Trefpunt

Toegang voor leden Groei & Bloei gratis, voor niet-leden € 2,50.

Woensdag 18 oktober

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum.

Cursus Babygebaren

10:00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

Cursus Babygebaren door Marijke van 't Veer. Opgave: marijke.vantveer@babygebaren.nl. De cursus bestaat uit 3 delen en kost € 80,-.

Schrijfcafé Bibliotheek Naarden

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

Kosten: € 10,. Aanmelden kan via: 035 – 69 43 280.

Bingo in Vivium Godelinde

14:30 uur | Vivium Godelinde

Kosten bedragen € 3,00 voor de bewoners en € 5,00 voor de bezoekers dit is inclusief een kopje thee of koffie.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vrijwillige Thuishulp Intensief zoekt voor een mantelzorger 2 uur p/week een vrijwilliger die op donderdag met haar moeder een kop thee/koffie zou willen drinken en eventueel met haar wil gaan wandelen.

*Buurt en Belangen Vereniging Godelinde zoekt voor 4 tot 16 uur per maand een barmedewerker van 16 jaar of ouder die flexibel is en in de avond kan komen helpen.

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof en de Vesting zoekt voor 2 uur per week een pianist die op dinsdagmiddag de zingende groep bewoners kan begeleiden tijdens de zangmiddag. Er wordt van alles gezongen.

Avontuurlijk wonen in je eigen Artist Home

Karwei introduceert nieuwe woonstijl

Karwei: 'Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt.' Foto: Karwei

Afgelopen week was de VT wonen&design beurs in de Rai in Amsterdam. Bouwmarkt Karwei introduceerde daar haar nieuwe woonstijl Artis Home: wonen als een kunstenaar.

Je huis weerspiegelt je karakter: creatief, avontuurlijk en eigenwijs. In jouw eigen Artist Home woon je als een kunstenaar, maar dan gewoon thuis. Met objecten, kunst en meubels die je door de jaren heen hebt verzameld.

Speelse lijnen

Bezoekers konden bij de stand van Karwei de kunstenaar in zichzelf naar boven halen. Kunstenaars Petra Lunenburg en Luuk Assema verzorgden workshops. De deelnemers werden uitgedaagd hun eigen creativiteit te ontdekken, iets waar in de woonstijl Artist Home ook naar wordt gestreefd. De zwart-witillustraties van Petra Lunenburg zijn exclusief te koop bij de bouwmarkt.

Tot leven gebracht

Communicatiemanager Laurens Miedema: "Karwei inspireert mensen met de trends van nu. Ons assortiment komt tot leven als je het uit de schappen trekt om een livesituatie te creëren. En dat is precies wat we hebben gedaan op de VT wonen&design beurs. Zo konden we mensen inspireren met de woonstijlen van nu en konden ze ideeën opdoen voor hun eigen huis. Een beurs is daarvoor een perfecte plek: de bezoekers lopen vaak voorop en zijn altijd bezig met stijl en inrichting. Zo helpen we iedereen zijn eigen thuis te creëren."

Vier nieuwe stijlen

Artist Home is een van de vier nieuwe woonstijlen van Karwei om alles binnen het interieur zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Hiermee passen consumenten hun favoriete stijl makkelijk toe in hun eigen huis. Artist Home staat voor creatief en avontuurlijk wonen, Cosy Cabin is met zijn warme kleuren en comfortabele materialen een op-en-top familiehuis, City Loft heeft een luxueuze, internationale uitstraling en Green House lééft door al het groen.

Marktleider

Karwei is met bijna 140 vestigingen een van de grootste bouwmarkten in Nederland. Met een omzet van 1,7 miljard euro staat moederbedrijf Intergamma in de top 3 van Nederlandse non-foodretailbedrijven en is het marktleider op de doe-het-zelfmarkt in de Benelux. Vorig jaar groeide de winkelomzet van Intergamma met drie procent.

Column

Woonmeters 'bij benadering'

Foto: Marieke van Veen

De stijgende trend wat betreft de huizenprijzen houdt aan. Bestaande koopwoningen waren afgelopen augustus 7,8 procent duurder dan in augustus 2016. De afgelopen 4 maanden bleef de stijging ongeveer even groot. Uit de cijfers van het kadaster blijkt dat er al sinds juni 2013 sprake is van een stijgende trend van huizenprijzen.

Prijzen bijna 21 procent hoger

Na de piek van de woningprijzen in augustus 2008 daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog ruim steeds 5% lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld bijna 21% hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in augustus 2017 ongeveer even hoog als in maart 2007.

Gerommel met meters

Er zijn nog steeds makelaars die woningen aanbieden met vierkante meters woonoppervlak die 'bij benadering' zijn vastgesteld. Nog erger is het als zij in het koopcontract iedere aansprakelijkheid afwijzen als later blijkt dat het werkelijke woonoppervlak afwijkt van de verkoopinformatie. Het probleem van niet-kloppende oppervlaktematen van woningen is trouwens niet nieuw. Al in 2006 toonde de Vereniging Eigen Huis aan dat met name appartementen op papier leken te groeien omdat er bij iedere verkoop meer vierkante meters werden verkocht dan de woning feitelijk groot was.

Omdat bij een professionele makelaar niet anders mag worden verwacht dan dat de oppervlakte volgens de Meetinstructie wordt ingemeten, is het een onrechtmatige daad tegen de koper om dat niet te doen. De makelaar is dan schadeplichtig. Na een uitspraak van de rechter valt het op dat makelaars in toenemende mate hun aansprakelijkheid voor meetverschillen in het koopcontract proberen uit te sluiten.

Dat is natuurlijk een kwalijke zaak. Maar een goede financieel adviseur begeleidt u bij de aankoop van een woning. Dat kan dus veel geld opleveren!

Meer sociale en duurzame woningen in Blaricum

BLARICUM Joan van der Burgt (directeur van de Alliantie) en wethouder Liesbeth Boersen van Volkshuisvesting hebben een overeenkomst ondertekend met daarin afspraken over de toekomst van de sociale woningvoorraad in Blaricum.
Wethouder Boersen: "Met deze overeenkomst zetten we een belangrijke stap. Ook mensen met een bescheiden inkomen moeten in het Oude Dorp van Blaricum kunnen wonen. De nieuwe woningen moeten behalve betaalbaar ook nog eens zeer duurzaam worden.

'Energienota € 70 omhoog'

De Opslag Duurzame Energie (ODE) stijgt harder dan verwacht. Vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 gemiddeld 93 euro per jaar zou bedragen. Dit wordt nu waarschijnlijk toch 108 euro, zo blijkt uit een nieuw wetsvoorstel. Daarnaast staat er een extra verhoging van de energiebelasting op de planning. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gemiddelde energierekening met bijna zeven tientjes omhooggaat, zo meldt Pricewise.

Bollentijd

Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen en irissen voor februari, narcissen en blauwe druifjes voor maart en tulpen voor april en mei.

11 / 12