BussumsNieuws

29 augustus 2018

BussumsNieuws 29 augustus 2018


Boos om uithuisplaatsing kinderen

BUSSUM Boosheid en verdriet om de uithuisplaatsing van zeven kinderen uit Gooise Meren. Een grote groep demonstranten protesteerde afgelopen week tegen het besluit, maar er lijkt weinig aan te doen.

Het protest voor het kantoor van de Regio Gooi en Vechtstreek richtte zich tegen de, in hun ogen onterechte, uithuisplaatsing van begin juni. Het gaat om zeven kinderen van één gezin. Waarom ze precies uit huis geplaatst zijn, is niet bekend. Volgens de gemeente ligt aan de uithuisplaatsing een 'rechtelijke uitspraak ten grondslag'.

De demonstranten zijn het niet eens met de uithuisplaatsing en protesteerden voor gezinshereniging op korte termijn. Ze brachten al protesterend een petitie naar het regiokantoor. De petitie werd in ontvangst genomen door de gemeente Gooise Meren, maar die kan verder niets tegen de uithuisplaatsing doen. "We begrijpen de boosheid, het verdriet en de onmacht van de ouders, familie en andere betrokkenen. Een uithuisplaatsing is een uiterst middel in extreme gevallen. De kinderen verblijven op dit moment bij pleeggezinnen. De bevoegdheid tot uithuisplaatsing ligt niet bij de gemeente Gooise Meren. Aan de uithuisplaatsing ligt een uitspraak van een onafhankelijke rechter ten grondslag. De uitspraak is gedaan na een melding bij Veilig Thuis en een onderzoek van de Kinderbescherming."

Het protest tegen de uithuisplaatsing is vreedzaam verlopen.

Stookverbod opgeheven

REGIO Na de regenval van de afgelopen dagen heeft de brandweer het rook- en stookverbod rond de natuur opgeheven.

Vanwege de aanhoudende droogte gold de afgelopen weken 'fase twee', de hoogste staat van paraatheid als het gaat om het risico op natuurbranden. Er mocht daardoor geen vuur worden gestookt of worden gerookt in en rond natuurgebieden. Zelfs het kleinste vuurtje kon tot grote branden leiden. Er waren bijvoorbeeld grote stukken natuur afgebrand in Hilversum en Naarden.

De brandweer heeft teruggeschakeld naar 'fase één'. Dat betekent dat er geen extra maatregelen worden genomen om een natuurbrand te voorkomen.

Begane grond flats Claudiagaarde onder water

Foto: Bob Awick

BUSSUM De brandweer heeft zondag op de Claudiagaarde de begane grond moeten leegpompen. Er was sprake van wateroverlast. De wateroverlast werd even na 15.00 uur gemeld en kwam door een gesprongen waterleiding. Het euvel was al snel verholpen. De brandweer kon met dompelpompjes de ruimtes weer leegpompen en schoonmaken.

Nieuwe kalender

Journalist Antoon Bruggeling en dochter Else-Meike uit Naarden maakten samen de weekkalender 2019 'Bussum-Naarden Toen en Nu'.

11

Een uitgelezen boek Wereldreis van onderzeeboot

Foto: Picasa

"Klaar voor onderwater!" Dit boek beschrijft de tocht die de onderzeeboot K XVIII (K 18) in 1934/1935 maakte van Den Helder naar Soerabaja. Tijdens de tocht, die 8 maanden duurde, werden 13 havens bezocht in Zuid-Amerika, Afrika en Australië. M.S. Wytema was de auteur. Tijdens de tocht werden ook filmopnamen gemaakt ten behoeve van een documentaire. Het gebonden boek telt 298 pagina's plus ongenummerde foto-pagina's met een route kaart en 120 foto-illustraties en tekeningen. Het boek sluit af met een lijst van namen van bemanningsleden. Andries Blitz gaf het boek in 1936 uit.

Tijdens de tweede wereldoorlog bracht de K 18 diverse Japanse oorlogsschepen tot zinken. Het schip werd beschadigd en later onklaar gemaakt omdat de val van Soerabaja onafwendbaar was en het niet in staat was te vluchten. Gedurende de bezetting werd K XVIII gelicht en door de Japanners gebruikt. Op 15 juni 1945 werd het schip getorpedeerd door de Britse onderzeeboot.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 20. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Rood-wit en bloedlink

Klinkt als spannend verslag over een of ander kwaadaardige voetbalclub. Niets is minder waar. Het gaat om een spinnetje. Uit een Bussumse tuin.

Vriend Mark, inmiddels bekend om zijn detectorvondsten, haalt niet alleen leuke dingen uit de grond, hij gebruikt ook zijn getrainde blik om te kijken naar diertjes die óp de grond rondscharrelen. Zo kwam hij kort geleden in zijn eigen tuintje, aan de Laarderweg, schuin tegenover de Kringloopwinkel een nogal woest ogend spinnetje tegen.
Hij stuurde de foto's meteen naar mij toe. Alsof ik alles weet, maar deze spin had ik nooit eerder gezien en dus riep ik de hulp in van Google. Was niet zo moeilijk en kreeg meteen wat ik wilde weten. Het blijkt te gaan om de rood-witte celspin (Dysdera crocata). Is niet zeldzaam en komt overal in de wereld voor waar het lekker weer is. Het spinnetje is niet veel groter dan 5,5 mm, maar heeft geduchte kaken met giftanden erin. Deze kaken zijn in verhouding enorm sterk. Dat moet ook, want het favoriete voedsel van deze roofspin zijn pissebedden. En deze kleine kreeftachtigen hebben een heel stevig pantser, maar de kaken van de rood-witte celspin gaan er goed doorheen. We weten nu ook dat deze felle spin te vinden is in tuinen tussen plantenafval en onder stenen, op al die plekken waar ook de pissebedden te vinden zijn. De beet is voor de mens hoogst onaangenaam. Je kunt er misselijk en duizelig van worden en het voelt bepaald niet lekker aan. Dus toch een beetje oppassen!

Weerbericht

Geleidelijke overgang naar rustig, zonnig en warm

Met september op de kalender gaat zaterdag de meteorologische herfst van start, maar de term 'nazomermaand' past vaak beter bij het septemberweer dan 'herfstmaand'. Ook nu zien we een ontwikkeling in die richting. Het weerbeeld wordt in het weekend bepaald door een nieuw hogedrukgebied boven het Noordzeegebied met rustig weer, meer zon en geleidelijk warmer.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is er eerst nog vrij veel bewolking. Er kan nog een bui vallen. Af en toe schijnt de zon. Het wordt 18 à 19 graden bij een matige noordwestenwind. Voor vrijdag wordt droog weer verwacht met wolkenvelden en geleidelijk wat meer zonneschijn. Er waait een zwakke noordenwind. Het is met een maximum van 18 à 19 graden nog iets aan de koele kant.

Het weekeinde

Zaterdag en zondag blijft het droog. Zaterdag zijn er nog enkele wolkenvelden, maar er is ook geregeld zonneschijn. Voor zondag wordt vrij zonnig weer verwacht. De zwakke wind draait in het weekeinde van noord naar oost. Zaterdag wordt het zo'n 20 graden. Zondag wordt het met ongeveer 23 graden al iets warmer. Na het weekeinde blijft het nog even nazomeren.

Weetje

Op 24 augustus bleef de maximumtemperatuur na een reeks van 60 dagen voor het eerst sinds 25 juni onder de 20 graden. Het record van 53 warme dagen op rij in de zomer van 2003 viel daarmee aan diggelen. In deze maand kwam een einde aan de zeer langdurige droogte. Er viel in augustus totaal circa 80 mm neerslag in onze regio, wat zelfs iets meer is dan normaal.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 uur ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 uur ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 uur Eucharistie pastoor M. Costa; za. 01/09 17.30 uur Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 uur en 17.00 uur dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 01/09 17.00 uur Vesper
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 uur ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 uur ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 uur ds. A. Verstoep en 17.00 uur ds. G.J. Codée
*Remonstranten N-B 10.30 uur ds. E. Swinkels-Braaksma
*Vrijzinnigen N-B 10.30 uur mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 uur br. J.W. Stenvers
*Evangelisch-Lutherse Gemeente geen dienst. Gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 uur drs. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 09.30 uur Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 uur Mensenwijdingsdienst en 11.15 uur Kinderdienst

Vanaf 29 augustus zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub over wandelen om je beter te voelen (herhaling)
- Lijsbeth Siegersma ging op bezoek bij een nieuwe editie van Wonderfeel
- Ode aan de levensgenieter, waarbij Deborah Verwey met een ondernemer op zoek gaat naar de invloed van zijn passie op zijn zakelijke leven

Het spel 'Stratego' is voor deze mannen veel meer dan alleen een bordspelletje

'Ik speel omdat ik zin heb, niet omdat ik moet'

Wat gebeurt er bij het WK Stratego? We namen een kijkje in het Vestingmuseum.

Achterin spelen Pim en Richard tegen elkaar. Rechts voor speelt Roel.

NAARDEN De aftrap van het WK Stratego. We brengen een bezoek op donderdag. Kanonniers laten een kanonschot horen en het spel kan beginnen. Voor wie het niet kent - Stratego is een bordspel gebaseerd op oorlog. Het evenement past qua setting prachtig in de Vestingstad.

Rood speelt tegen blauw. Spelletjesfanaten uit Nederland, Duitsland, Engeland, Griekenland en Frankrijk zijn bij elkaar gekomen om samen te spelen. De mannen, te jong om oud te zijn en te oud om jong te zijn, staan onder tijdsdruk. Ze denk na over listige zetten, nieuwe strategieën en aanvallen. Een bom ontploft, een verrassingsaanval wordt opgezet. Het Wereldkampioenschap Stratego is een wereld op zich.

Daar zitten de mannen aan hun tafeltjes achter het bekende bordspel. Roel Eefting is erbij, hij staat derde op het moment dat we een bezoek brengen aan de eerste wedstrijdjes. Eefting is doelbewust, wil graag wat vertellen maar er is bijna geen tijd tussen de vele spelletjes door. Hij heeft veel ervaring met het spel, werd al eens wereldkampioen. "Vandaag ga ik voor het verrassingselement en let ik extra op de non-verbale communicatie van mijn tegenstanders."

'Een drankje drinken, napraten over het spel. Het is ook een sociaal gebeuren'

Het spel moet weer door. Spelleider Tim Slagboom van de Strategobond Nederland is de man van de klok en de scores. Hij vertelt dat het Vestingmuseum een prachtige plek is voor het WK. "Dicht bij de Randstad, het bevalt hier goed."

Terwijl de mannen spelen komt de Engelsman Richard Ratcliffe aangelopen. Hij is oud-wereldkampioen. Nu staat hij ook hier in Naarden, klaar om mee te doen. Winst? Dat zit er niet in denkt hij. "Ik ben niet zo in vorm. Ik speelde vroeger 400 spellen op een dag. Ik deed niets anders." Hij is minder fanatiek geworden vertelt hij, terwijl hij nog even de tatoeage op zijn onderarm toont waar in grote letters het woord STRATEGO in kapitalen te lezen valt."

'Ze willen extra graag van mij winnen, ik ben daar niet gevoelig voor'

Sfeer proeven

Aan de tafel is de Rotterdammer Pim Niemeijer lekker op dreef. "De eerste dag proeven we de sfeer en spelen we met 8 in plaats van 40 stukken. Ik speel omdat ik zin heb, niet omdat ik moet." Pim en Richard spelen ook tegen elkaar. Pim wint. Aan het eind van de dag blijkt hij Pim ook de winnaar te zijn van dit onderdeel, genaamd Stratego Barrage. Pim was al het hele weekend favoriet, hij werd meermaals wereldkampioen in de klassieke variant. "Omdat ik al veel vaker heb gewonnen zie ik wel dat iedereen extra zijn best doet. Ze vinden het een uitdaging. Ze willen uiteraard heel graag van mij te winnen. Maar daar ben ik niet gevoelig voor", lacht hij.

Voor Richard was de winst van Pim niet zo'n verrassing, maar hij komt niet alleen voor het spel. Hij komt ook over naar Nederland voor de saamhorigheid. "We slapen in Jan Tabak en hebben veel contact met alle spelers. Een drankje drinken, napraten over het spel en de wedstrijden. Het WK Stratego is vooral ook een sociaal gebeuren."

Geslaagd WK

Na het Vestingmuseum ging het toernooi verder in het Arsenaal. Daar stonden het WK junioren, het klassieke WK en het WK landenteams op het programma. "We hadden opvallend veel jonge winnaars. De top 5 bestaat uit deelnemers die 20 jaar of jonger zijn. Voor ons was dit het meest internationale Wereldkampioenschap Startego tot nu toe. We kijken dan ook terug op een geslaagd WK," aldus organisator Slagboom.

Strategovirus breidt zich online verder uit

NAARDEN De 20-jarige John Vandoros uit Griekenland is afgelopen weekend de winnaar geworden van het WK Stratego (bordspel) dat werd gehouden in Naarden Vesting. Bij de junioren ging de 10-jarige Thomas Geelhoed er met de winst vandoor en Pim Niemeijer (27) werd Wereldkampioen Barrage.

Helaas kon Nederland niet de wereldtitel behouden, maar al met al is Tim Slagboom van de Strategobond Nederland enorm te spreken over het evenement dat afgelopen weekend werd gehouden in Naarden.

"Honderd deelnemers uit negen landen deden mee en daar zijn wij supertevreden over. De impact voor de Stategocommunity is hoog. We hebben bijvoorbeeld ook deelnemers gehad die het spel alleen maar online spelen en nu voor het eerst meededen aan een live toernooi. Je ziet online dat het Strategovirus zich verder verspreidt. Een goed teken."

Slagboom vond Naarden als locatie erg geslaagd. "Of we het hier nog een keer gaan houden? Dat zou kunnen, hoewel het openbaar vervoer, de beperkte overnachtingsmogelijkheden en de hoge prijzen onder onze aandachtspunten vallen."

VVD vraagt soepeler verkoop stukjes 'snippergroen'

Buurtbewoners kunnen zelf stukjes groen aankopen. Archieffoto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Hoe soepel handelt de gemeente als het gaat om de verkoop van stukjes openbaar groen aan buurtbewoners? Dat vraagt de VVD aan het gemeentebestuur. Volgens de VVD handelt de gemeente soms nog terughoudend terwijl dat helemaal niet nodig is.

Het gaat om de verkoop van stukjes zogenaamd 'snippergroen'. De gemeente verkoopt met regelmaat stukjes openbaar groen aan buurtbewoners. Verkoop zorgt ervoor dat de gemeente geen geld meer hoeft te besteden om de stukjes te onderhouden, dat het groen met behulp van de buurtbewoners er vaak beter uit komt te zien en de verkoop levert de gemeente weer geld op.

Toch moet de gemeente soms aanvragen afwijzen, zo merkt de VVD. Dat heeft te maken met ondergrondse kabels en leidingen. De grootste raadspartij oppert nu bepaalde clausules vast te leggen, waardoor de verkoop van zulke delen groen met kabels toch wel door kan gaan. De vragen van de VVD moeten nog worden beantwoord.

Man zwaar toegetakeld door twee mannen

BUSSUM Twee mannen hebben zondagmiddag in het centrum een jongeman zwaar mishandeld. Dat meldt de politie. De daders worden nog gezocht.

Het voorval gebeurde rond vijf uur. Het slachtoffer werd aangesproken door het tweetal. Ze vroegen hem een sigaret. Toen de jongen weigerde begonnen de mannen te schoppen en te slaan. Het slachtoffer moest met spoed worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De daders sloegen na het voorval op de vlucht en worden nog gezocht door de politie. Het gaat om twee mannen met een donkere huidskleur van negentien of twintig jaar oud. Ze hebben zwart krullend haar. Eén van de mannen droeg een vest met een capuchon, de andere een broek met de opvallende tekst 'Barcelona' erop. De mannen vluchtten op een zwarte fiets zonder zadel in de richting van de Brinklaan.

Marc Maassen

Programma coördinator bij de Regio, 52 jaar, woont in Bussum sinds 2003, vrijwilliger Bussum Cultureel

Foto: Bob Awick

Heb je een goede tip voor Bussum Cultureel?
"Het is geweldig om te zien hoeveel mooie acts we hebben van muziek, toneel, noem maar op. Mijn tip is voor zaterdag 15 september, dan zingt rond etenstijd Leticia y su Rumbadama. Ze brengen salsa en andere Latijns-Amerikaanse muziek."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik twee jaar lang als antropoloog heb gewerkt met gibbons, een apensoort, in Thailand. Ik bekeek hoe de bevolking omgaat met de apen, het beschermen en terugplaatsen in de natuur."

Lievelingsmuziek?
"Chris Isaac."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"In het oog van de orkaan van Jan Rotmans."

Wat kijk je op tv?
"Sinds Tom Dumoulin ben ik wielerfan geworden. Ik kijk het graag op tv en heb zelf ook de ambitie om ooit eens te gaan wielrennen."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Aanschuiven bij de Langste Eettafel op zondag 16 september bij Bussum Cultureel. Of een bezoek met het gezin aan het Muiderslot, dat lijkt mij ook leuk."

En een miljoen?
"Iets beginnen op een rustige plek in de bergen met een warm klimaat. Ik denk aan workshops op het gebied van eten, ontspannen en creativiteit en dat samen met een team mensen op te zetten."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met Paul McCartney. Hij was laatst op televisie in de Carpool Karaoke. De Britse talkshowpresentator James Corden reed hem in de auto door Liverpool. Ik had heel graag tijdens die rit in de auto willen zitten."

HCAW start hoopvol met play-offs

BUSSUM Een bloedstollend spannende start van de play-offs afgelopen week voor de honkballers van HCAW. De Bussumse hoofdklasser startte tegen L&D Amsterdam Pirates en won één keer. Alleen zaterdag bleek HCAW (2-1) te sterk, donderdag (3-0) en zondag (6-4) trokken de Amsterdammers aan het langste end.

Twee van de drie duels werden pas na verlenging beslist. Het dubbeltje viel voor de Bussumers echter slechts één keer de goede kant op. Zaterdag had HCAW geluk, zondag had het pech en konden de Amsterdammers de twee belangrijke punten pakken. Ondanks de twee nederlagen was HCAW tevreden. De Bussumers toonden aan goed mee te kunnen komen met de nummer twee van Nederland.

Vermeend ongeval legt treinverkeer plat

Foto: Jaap van Hassel

BUSSUM Een vermeend ongeval heeft zaterdagnacht het treinverkeer even plat gelegd. Een machinist sloeg alarm nadat hij bij de Gooibergstraat een harde klap tegen zijn trein hoorde. Hij dacht aan een aanrijding. Hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar een slachtoffer werd niet gevonden. Er werd een beschadigde fiets gevonden die wellicht op het spoor was gegooid.

'Op het terrein ligt nog puin van de aannemer, dode takken en onkruid'

Ronald Ruisendaal maakt zich zorgen over de natuur op Nieuw Cruysbergen

Ronald Ruisendaal woont op Landgoed Nieuw Cruysbergen. Hij is hovenier en vertelt dat hij zich ernstig zorgen maakt over de natuur op dit nieuwbouwproject.

Hovenier Ruisendaal maakt zich grote zorgen over het groenbeleid op Landgoed Nieuw Cruysbergen.

BUSSUM Ronald is een echte Bussummer. "Ik ben geboren en opgegroeid in de Visserstraat. Nu woon ik sinds maart samen met mijn vriendin midden in de natuur op Nieuw Cruysbergen. Het is fantastisch om na je werk hier naartoe te rijden want ik krijg elke keer weer een vakantiegevoel, maar het kan nog fijner zijn om hier te wonen."

En dan bedoelt Ronald (52) het groenonderhoud. "Ik heb al jaren een eigen hoveniersbedrijf dus ik weet alles van planten en bomen en hoe je daar mee om moet gaan. Op het terrein zie ik dat de nieuwe bomen het niet gaan overleven omdat ze, vooral tijdens de droge periode, geen water hebben gekregen. Ook zijn zo'n dertig bomen, die een kroondiameter krijgen van 10 tot 15 meter, op 20 m2 geplant en die gaan het niet overleven. Andere bomen zijn geplant onder de bomen die er al staan en die nieuwe bomen kunnen niet groeien omdat ze geen licht krijgen."

Ronald vertelt dat de bewoners verplicht 4.000 euro moesten investeren tijdens de aankoop van de woning. "Het bedrag is naar de gemeente overgemaakt voor onder andere onderhoud van het groen en aankoop van nieuwe planten en bomen. Als ik hier rondloop, word ik verdrietig. Er zit geen structuur in het aanplantbeleid, geen onderhoud en geen communicatie vanuit de gemeente naar de bewoners toe. Je ziet dat er een verkeerd beleid is gevoerd en dan weet ik echt waar ik het over heb. Als je kijkt bij de nieuwe parkeerplaatsen dan zie je dat de geplante beukenhagen overwoekerd worden door onkruid dat ongeveer 2 meter hoog staat en niet wordt weggehaald. Met de buren hebben we het stuk grond achter ons huis aan de weidekant aangepakt. We hebben een terras dat overgaat in de gemeentegrond en omdat de gemeente niets heeft opgeruimd, hebben we zelf het puin, die de aannemer had achtergelaten, en het onkruid weggehaald en gras ingezaaid. De gemeente is komen kijken en vertelde ons dat dit niet had gemogen en dat ze nu gaan handhaven. We zijn benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken want we gaan dat stuk grond niet gebruiken om onze tuinen groter te maken."

Er zit geen structuur in het aanplantbeleid van de gemeente

Looizuur vrij

Naast de woning van Ronald staan eikenbomen en daar maakt hij zich zorgen over. "Als eikenbladeren verteren komt er looizuur vrij. Dit zuur kan het platte dak en metaal van ons huis aantasten met als gevolg gaten in het dak en dakgoten. Toen we het huis kochten, hebben we aan de gemeente gevraagd of ze de overhangende takken konden weghalen en daar gaven ze toestemming voor. Tot nu toe is er geen actie ondernomen. Daarom heb ik aangeboden om de takken op eigen kosten weg te laten halen door vakkundige mensen. Het antwoord van de gemeente was dat dat niet nodig is want ze gaan het zelf doen. Wanneer blijft dan wel de vraag? Bij de bouw heb ik ook een lichtberekening aangevraagd omdat ik aan de bosrand woon en niet altijd overdag verlichting binnen aan wil hebben. Op die vraag heb ik tot nu toe ook geen antwoord gekregen. De toestemmingen worden mondeling toegezegd en dan is het moeilijk zaken doen."

'Als we 's avonds op het terras zitten, is het een paradijsje'

"Als de gemeente de bewoners belooft dat ze in het najaar van 2017 alles zouden aanpakken en dat er dan nog steeds zwerfafval ligt, veel dode en overhangende takken, puin van de aannemer en je ziet dat er planten en bomen zijn geplant voordat het is opgeruimd, vind ik dat echt niet kunnen. Dit is geen goed beleid. Het lijkt wel een vuilnisbelt waar we nu op wonen en dat hadden we niet verwacht. Wat ons ook is meegedeeld, is dat het GNR het onderhoud volgend jaar gaat overnemen van de gemeente met de voorwaarden dat het terrein eerst moet worden opgeruimd. Het GNR gaat in principe niets doen aan het onderhoud van het groen."
Het geeft geen goed gevoel, aldus Ronald, dat je steeds van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Wij, de bewoners, hebben het gevoel dat de gemeente onze problemen niet serieus neemt. Dat is jammer want we wonen in een geweldig natuurgebied. Als we 's avonds op het terras zitten, is het een paradijsje met het vrije uitzicht. Je ziet konijnen en vosjes lopen of een buizerd die net een ringslang te pakken heeft gekregen. We genieten er elke dag van."

Uitzonderlijke droogte

De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten dat ze een lange periode van uitzonderlijke droogte achter de rug hebben. "Daar valt gewoon niet tegenaan te sproeien. Dat neemt niet weg dat het groenonderhoud op Landgoed Nieuw Cruysbergen zeker beter had gekund. Daarover en over andere zaken gaan we op zeer korte termijn in gesprek met de Kopersvereniging Nieuw Cruysbergen. Donderdag gaat een aannemer de staande en dode aftakelende bomen verwijderen. De stammen worden gebruikt om een parkeerplaats aan de noordzijde aan de toegangsweg in te richten. Op een aantal locaties wordt ook jonge aanplant, die de zomer niet heeft overleefd, gezaagd. Daarnaast worden de bosranden rondom de ingang uitgemaaid, zodat de aanplant weer vrij komt te staan", laat de gemeente weten.

Kalender over Naarden en Bussum verschenen

Vader en dochter Bruggeling werkten samen aan dit project

Journalist Antoon Bruggeling en dochter en vormgever Else-Meike Bruggeling de weekkalender 2019 'Bussum-Naarden Toen en Nu' gemaakt.

Else-Meike, Antoon Bruggeling en Henk Liebe met de kalender. Foto: Gerda Liebe

BUSSUM / NAARDEN Voor Antoon Bruggeling is de weekkalender alweer zijn derde project voor Bruna Bussum. Vanaf 31 augustus is de weekkalender verkrijgbaar bij Bruna op het Veerplein. "De reacties zijn nu al positief", aldus Henk Liebe van de boekhandel.

Eerder dit jaar besloten Bruna en Bruggeling opnieuw een project aan te gaan: de weekkalender 2019 met zowel historische als recente foto's van Naarden en Bussum. Else-Meike Bruggeling is verantwoordelijk voor de vormgeving. "Ik heb in Utrecht de studie Grafische Vormgeving gevolgd en later in Amsterdam de studie Cultureel Erfgoed. Het was voor mij een grote uitdaging om de kalender 'Bussum-Naarden Toen en Nu' te mogen maken. Zelf ben ik er erg tevreden over en ik heb al diverse complimenten gekregen", zegt een trotse Else-Meike. De recente foto's op de kalender zijn wederom van Antoon Bruggeling.
Else-Meike: "Op deze kalender staan veel prachtige historische foto's van Naarden en Bussum. Tegenwoordig mag je oude foto's niet meer zomaar publiceren. Daar rusten auteursrechten op. Gelukkig heeft het Streekarchief Gooi en Vechtstreek haar archief voor ons opengesteld. Zonder hun hulp was het kalenderproject niet gelukt." Enkele foto's op de kalender zijn: 't Mouwtje Bussum, Gooische Tram, station, bok op wal Vestingmuseum, Utrechtse Poort, Stadhuis Naarden en oude raadhuis Bussum, molen in het Naardermeer en oude prenten van straten in de Vesting en in Bussum. "Op Monumentendag, 8 september, staan wij vanaf 12.00 uur met een kraam in de tuin van 'Mariënburg', waar de kalender 'Bussum-Naarden Toen en Nu' te verkrijgen zal zijn. Ook het boek 'Onvergetelijke Bussumers' is daar dan te koop", zegt de Bruna-ondernemer. "Mocht de weekkalender 2019 een succes worden dan komt er beslist een vervolg, mogelijk van Gooise Meren". De Bruggelingen willen er ook dan weer graag aan meewerken. Antoon: "We gaan een serie totaal nieuwe foto's maken in Bussum, Naarden en ook in Muiden/Muiderberg. Er zijn hier nog genoeg mooie plekken, dus zal de kalender 2020 opnieuw bijzonder gaan worden".

Zoals gezegd is dit niet het eerste project van Bruggeling voor Bruna Bussum. In 2009 verscheen zijn boek ‘Verrassend Bussum en Naarden’. “Ze gingen als zoete broodjes over de toonbank. In 2016 verscheen er vervolgens een serie van dik 40 ansichtenkaarten van Bussum/Naarden met foto’s van Bruggeling”, laat Henk Liebe weten. Ook maakte Bruggeling kaarten van Muiden/Muiderberg en Huizen. De ansichtkaarten zijn nog steeds verkrijgbaar. .

De weekkalender is beschikbaar bij Bruna Bussum. De kalender is van A4 formaat en kost 14,99 euro.

'Bij succes maken we er mogelijk nog één voor Gooise Meren'

Rapper Leafs komt ook naar Bussum.

BUSSUM Ruim 50 artiesten staan zaterdag 15 en zondag 16 september op een van de podia van Bussum Cultureel.

Er zijn live optredens van Muziekvereniging 't Gooi, VIJOS, Tuta Tuta Ngamo, 6PM, Goverts Blues Band, The Bluebirds, Erwin Nijhoff, Van de Straatband, Dansschool Salsa Esencia, Leticia Y Su Rumbadama, Boemtack, Jessie Beretta, Bearcat, The NOT Band, Funky Friends, Nils Krake, BOOZ, de Prins Mauritsband, Vioollab, Jelly Jam Dance, Balletschool Cabriole, Dansschool Van Harten, Het Ruime Sop, SmartTease, Pro Musica, Toonkunst en Gebroeders de Witt, Britta Maria en De Nieuwe Muziekschool.
Op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur is er een Little Dance Valley met vele lokale dj's van de Gooische DJ School op het Veerplein. Om 15.00 uur staat Leafs op het podium van het Wilhelminaplantsoen. Om 19.45 neemt Soul! je terug naar het gouden tijdperk van de sweet soul music. In de Kapelstraat staat om 17.30 uur Colin Waters met flirty popmuziek.
Op zaterdag 15 september staat op de hoek van de Kapelstraat en de Havenstraat het Theater van de Mess uit Naarden Vesting. Het muzikale cabaretduo Hun presenteert 'Alles is wel'. En Marlous Lazal neemt je met 'Heimwee' mee op een muzikale rondreis met als uiteindelijke thuishaven Nederland.
Op zondag staat vanaf 13.30 uur een Bruggenconcert op het programma en nemen we u met licht klassieke muziek mee naar de magische zuidelijke landen. Britta Maria laat het Franse en het Nederlandse lied elkaar ontmoeten. Daarnaast staat ook de burgemeester op het podium en presenteren professionele musici en getalenteerde leerlingen van De Nieuwe Muziekschool delen uit o.a. de opera Carmen en Spaanse flamencomuziek. Op zondag treden op de Art Fair verschillende theatergroepen op. De voorstellingen worden gegeven In 'Parade'-achtige kleine theatertjes.

Kijk op bussumcultureel.nl voor het actuele programma.

12 / 28

Podium deMess: met nog meer literaire cafés, jazz, cabaret en documentaires

'We starten het seizoen met een barbecue en spectaculaire dragqueenshow'

Aya de Lange en Saskia Simons hebben nog flink wat plannen, ook met de tuin. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Twee jaar geleden stond alles nog zo'n beetje letterlijk en figuurlijk in de steigers en nu staat het tweede theaterseizoen alweer voor de deur. De opening is zaterdag met een barbecue een dragqueenshow; de eerste van de 120 voorstellingen die deMess voor dit theaterseizoen in de planning heeft staan. Een spectaculaire start volgens een van de initiatiefnemers Aya de Lange.

Die 120 is een flink aantal, vertelt Aya. Vorig jaar waren het er honderd en dat is al een veel voor een kleinschalig theater als deMess eigenlijk is. Ze kijken dan ook terug op een succesvol eerste jaar. "We hebben 3.500 bezoekers gehad met een bezettingsgraad van 51% en we draaien volledig op vrijwilligers."
En het succes smaakt naar meer. Zo willen ze het aantal bezoekers komend jaar verhogen, het buitenterras opknappen, nog meer samenwerkingsverbanden aangaan, meer variatie in het programma en de organisatie verder professionaliseren. Maar, wel met de sfeer en charme zoals die er nu is. DeMess draait volledig op vrijwilligers en dat is volgens Aya ook vanaf het begin al de grootste kracht van het theater. "Er is voor iedereen een plek hier, het voorziet in een behoefte en het geeft ook gezelligheid." Het is volgens haar ook een van de redenen dat veel artiesten en kunstenaars hier nu al graag terugkomen. Ze noemt als voorbeeld Erik van Muiswinkel. Vanaf dit seizoen gaan ze ook samenwerken met muziekgroep Splender. Een Amsterdams initiatief uit 2010 dat al heeft aangegeven dit jaar aan het Adriaan Dortsmanplein te komen optreden. Voor dit seizoen staat ook weer een fotocursus gepland, de mess talks en literaire en politieke cafés en documentaires worden voorgezet en verder uitgediept. Verder zijn er tal van bandjes en artiesten die het podium betreden. Bekende en minder bekende namen zoals Anouk Dorfmann (chansons), Vera van der Poel (pop met jazzy inslag), Jenny Arean & Ivo de Wijs (cabaret) en Nadia Wijzenbeek (klassiek). Op vrijdag 7 september is er een eerbetoon aan Ramses Shaffy met Shaffy85. In de plannen voor dit theaterseizoen is er ook flink wat ruimte voor voorstellingen en activiteiten voor de jeugd en jongeren. Met optredens van het studentencabaret uit Groningen hoopt de organisatie vooral ook de groep jongeren tussen de achttien en dertig aan te spreken. Specials voor kids zijn ook nieuw. Aya: "Voor kinderen van vier tot acht gaat Brechje Janssen theaterles geven." Het leuke daaraan vindt Aya dat deMess, in feite een start-up, ook andere start-ups de ruimte geeft. Met de voorleesvoorstellingen van Jacques Vriens en het voorleesontbijt van Ted van Lieshout en Philip Hopman is er flink wat te beleven voor de jeugd.

Meer informatie is te vinden op: www.demess.nl.

Verder uitbreiden, maar wel met de charme en sfeer zoals die nu is

Jongeren bepalen zelf wat er op de radio komt

Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa met een van de kandidaten. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN/HILVERSUM "Iedereen heeft het over jongeren, over hoe ze nog te bereiken zijn in de toekomst. Onze zorg is: luisteren ze nog wel radio." Lars Schotanus van YPCA lanceerde samen met een aantal andere bedrijven onlangs 'The Radio Project'. Binnen dit project mag een clubje van vijf talentvolle jongeren zich de komende maanden richten op het bouwen van het radiostation van de toekomst.

Afgelopen zaterdag werden deze vijf, hun namen worden nog tot volgende week dinsdag geheimgehouden, gekozen uit een deelnemersveld van vijftien. De selectie vond plaats op het Mediapark en ze werden beoordeeld door een jury die bestond uit Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa. Deze ervaren radiomakers waren zelf behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van de deelnemers. Pierre Papa, juryvoorzitter en radiocoach, noemde hun ideeën voor de radio origineel en inspirerend.

Inzicht in wat jongeren willen

'Er zijn geen formats, als ze een uur willen interviewen kan dat'

De vijf talenten, tussen de 16 en 21 jaar, gaan zich vier maanden lang bezighouden met het maken van radio voor jongeren. Op 1 januari 2019 stopt het project. Dan hebben de jongeren niet alleen zelf een bak aan ervaring opgedaan, ze moeten wekelijks content produceren. Als het goed is heeft de huidige generatie radiomakers ook meer inzicht in wat jongeren nu echt willen. Lars: "Er zal altijd iets zijn waar ze naar luisteren, maar wat dat is zal hopelijk hieruit blijken."

Volgens hem zijn er wel meer radiostations die aan het innoveren zijn, maar zij doen het een tikkeltje anders. "Er wordt wel geïnnoveerd, maar dan gaat het toch vaak vanuit een bepaald muziekformat." Als de jongeren van 'The Radio Project' een uur willen interviewen in plaats van muziek draaien, dan kan dat.

Wel hulp, maar geen regeltjes

Lars was zelf tien jaar geleden, met zijn zakenpartner Jaco Bal, een van de pioniers van internetradio. In 2008 startten zij als een van de eersten in Nederland met deze vorm van radio. Hij heeft hoge verwachtingen van de vijf jongeren die nu aan het pionieren slaan. "We leggen dan ook zo min mogelijk regeltjes op. Ze krijgen een vrijbrief om het in hun ogen ideale radiostation te bouwen. We gaan ze niet zeggen wat ze moeten doen." Hulp krijgen ze wel van alle kanten, belooft hij. Tenminste als ze daarom vragen. Hij is benieuwd wat er uit gaat komen. "Het ultieme is dat ze het radiostation van de toekomst zelf ook gaan runnen."

Muider wil een monument voor de gecrashte Halifax bommenwerper

Guus Kroon is het levende archief van Muiden

Guus Kroon is een bekende 'Muier' en daar is hij trots op. "Ik ben hier geboren en getogen en voel me verbonden met Muiden en weet ook veel van de geschiedenis van het dorpje."

Guus Kroon met de propeller voor het monument. Foto: Astrid Maas

MUIDEN "Ik heb hier veel wortels. Ben hier opgegroeid, heb hier op school gezeten en ben lid geweest van verschillende verenigingen. Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij. Ook heb ik veel dingen gedaan in, met en voor Muiden."

Kroon (62) werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij 37 jaar leerkracht in het basisonderwijs. "Zo'n 26 jaar op een basisschool in Diemen, maar ook ingevallen op scholen in Hilversum, Bussum, Naarden en Weesp. Nadat ik gestopt ben in Diemen, heb ik nog anderhalf jaar lesgegeven op de Jozefschool in Muiden. En nu ben ik dus gids. Ik doe rondleidingen en dat vind ik geweldig, omdat ik altijd zeer geïnteresseerd ben geweest in geschiedenis en dan vooral van die van Muiden, en van het Muiderslot in het bijzonder. Je ziet dat bezoekers graag veel willen weten over het kasteel en er komen ook regelmatig buitenlandse bezoekers vanuit Amsterdam naar het 'Amsterdam Castle'."

Hij vertelt over de Gouden Eeuw en de kamers van P.C. Hooft. Kroon doet dat met spreekwoorden omdat hij van de Nederlandse taal houdt. "Ik leg de nadruk op de vele spreekwoorden en uitdrukkingen die de oorsprong hebben gevonden in de 17e eeuw. In de Ridderzaal staat bijvoorbeeld een stoel met een holle ruimte onder de zitting waar je geld in kon leggen. Het was de gewoonte dat de man des huizes zijn buidel met geld onder in zijn stoel legde en op de stoel ging zitten. Daar komt het spreekwoord 'Op je geld zitten' vandaan. Ik doe dit werk parttime en ben daarom op zoek naar een andere parttimebaan en wie weet zoekt er iemand contact met me naar aanleiding van dit verhaal."
De Muider is geïnteresseerd in veel zaken, maar heeft twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog. "In de nacht van 30 april op 1 mei 1943 is een Britse Halifax bommenwerper neergestort in de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg. Daarbij zijn de zeven bemanningsleden om het leven gekomen. In die periode vlogen vliegtuigen vanuit Engeland over Nederland naar het Ruhrgebied in Duitsland om te bombarderen. De Amerikanen vlogen overdag en de Engelsen 's nachts. Bij het wrak werden twee bemanningsleden gevonden die voor de helft in de modder lagen aan de kant van de sloot. De andere vijf zijn uit het vliegtuig gesprongen en kwamen met hun parachute boven het IJsselmeer terecht. Vier leden zijn daar langs de kust van Muiden en Muiderberg aangespoeld. Ze zijn in het koude water verdronken. Maar waar het zevende bemanningslid is gebleven, is na 75 jaar nog steeds niet bekend. De zes overleden mannen liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Muiden. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en vertelden ons altijd over het gecrashte vliegtuig als we erlangs fietsten. Zo is ook mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Ik ben zelf een onderzoek begonnen en heb het boekje 'Muiderberg en Muiden in de meidagen 1940' geschreven. Naar aanleiding van het boek is in 2003 de laatste motor van het vliegtuig opgegraven. Deze motor en andere wrakstukken liggen in Fort Veldhuis als onderdeel van een tentoonstelling."

Guus werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij leerkracht

Er is misschien toch een aanwijzing dat het zevende bemanningslid is gevonden. "In die periode is een man gevonden in een geallieerd uniform, maar zonder herkenningsplaatje, bij de spoorbrug van Weesp in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hij was zwaargewond en is na twee weken overleden in het ziekenhuis. De man is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam en onze werkgroep vermoedt dat het de vermiste man is. Leden van de werkgroep hebben contact gehad met een nicht van deze man en zij wil haar DNA afstaan om te kijken of het om het bewuste bemanningslid gaat. Als blijkt dat hij het is, willen we graag een herbegrafenis regelen om hem te verplaatsen naar de begraafplaats in Muiden, waar nog ruimte is naast de andere mannen."
Kroon is nu druk bezig met het realiseren van een monument voor de gecrashte bommenwerper. "Als je langs het IJsselmeer fietst, zie je daar op allerlei plekken verschillende monumenten van neergestorte vliegtuigen. Wij hebben alleen de graven, die wel het middelpunt vormen voor de jaarlijkse dodenherdenking, maar ik ben er achtergekomen dat veel mensen niet weten dat er bij Muiden een vliegtuig is neergestort. Met het monument willen we dat zoiets niet vergeten wordt. Om die reden heb ik een plaquette gemaakt met de namen van de overledenen en een korte toelichting en die hangt op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Maar nu wil ik graag dat er een monument komt langs de Zuidpolderweg richting Muiden, op dezelfde hoogte waar het vliegtuig in 1943 is neergestort. Voor het monument hebben we een propeller van een vliegtuig bij Fort Veldhuis gekocht en die willen we neerzetten op een sokkel, samen met de plaquette. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we het monument volgend jaar plaatsen. We mogen nooit vergeten wat de oorlogshelden voor ons land hebben gedaan en betekend."

Twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog

Wie bouwt deze week de mooiste hut? Week twee Vestingeiland is gestart

Ook 51e editie weer een groot succes

Van verre hoor je al het getik van de hamers en zie je een grote rookwolk boven het eiland hangen. De tweede week van Vestingeiland is volop bezig.

Van pallets worden de hutten gebouwd. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Het Vestingeiland heeft dit jaar het thema boerderij. Dik 250 kinderen en zeker 30 begeleiders zijn hier van maandag tot en met vrijdag bezig. Ze bouwen hutten, vermaken zich met spelletjes en andere activiteiten. Slapen doen ze thuis om de volgende dag weer verder te spelen.

De jongens en meiden, fiftyfifty verdeeld, vermaken zich goed. Deze tweede week komen met name de iets oudere kinderen. De week is populairder dan de eerste, en dat komt doordat ze nu ook nepgeld krijgen en daarmee kunnen 'gokken'. Ze timmeren bijvoorbeeld om en om op een spijker totdat deze in een plank zit. Wie wint, verdient meer nepgeld. De week is zo populair dat ook dit jaar weer veel kinderen zijn uitgeloot. Jammer, maar het is niet anders. Er zijn bijna 800 aanmeldingen en er is maar plek voor 500 kinderen, verdeeld over twee weken. Een derde week invoegen is geen optie, de vrijwilligers zijn hier al druk genoeg mee.
Een van de vrijwilligers is Heleen van der Meer. Als kind heeft ze niet meegedaan aan Vestingeiland, maar de meeste andere vrijwilligers wel. "Alle kinderen zeggen hun laatste jaar; als ik 16 ben dan kom ik terug om te helpen. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, maar veel van de leiding is hier al jaren. Ik kwam er zelf bij toen ik 16 was omdat ik met een vriendin meeging. Ik doe het nu al acht jaar met veel plezier."
Om het terrein op te komen moeten alle kinderen - ze zijn tussen de 8 en 12 jaar oud - over een geïmproviseerde brug het eiland op. Daar is een grote open plek waar het vuur brandt, bankjes staan eromheen en er zijn een paar tentjes. Daar is de leiding bezig met het schillen van fruit, limonade wordt ingeschonken en worstjes liggen al klaar op een stokje om straks op te warmen op de barbecue. De kinderen zijn ondertussen bezig in het bos. Overal werken groepjes aan hun constructie. De pallets gaan op elkaar en steeds hoger. De mooiste hut gaat vrijdag op het vuur. Dat wordt gedaan met een vuurshow met een vuurspuwer.
"Gelukkig is het vuurverbod opgeheven. Afgelopen week mochten we geen vuur maken. Erg jammer natuurlijk. Het bekende dus ook geen barbecue én we hadden de pech dat er blauwalg was waardoor het zwemmen niet doorging. Gelukkig kon afgelopen vrijdag, nadat het verbod was ingetrokken, toch de winnende hut van week één worden opgebrand. Het hout van de andere hutten wordt opnieuw gebruikt in deze vakantieweek. Vrijdag gaan we opnieuw de winnende hut verbranden en dan gaan ook de rest van de pallets langzaamaan op het vuur. Gelukkig, want anders hadden we alle pallets moeten afvoeren."
Heleen is zeer tevreden over het Vestingeiland. "We hopen zo nog vijftig jaar door te kunnen gaan," besluit ze met een grote glimlach op haar gezicht.

Teamwork.
Klusspullen 'kopen' met nepgeld.
Kampvuur brandt weer.

'We hopen zo nog vijftig jaar met Vestingeiland door te kunnen gaan'

Terugblik op een zomer vol clichés

De zomerse en extreem warme dagen lijken nu alweer lang geleden.

BUSSUM Slaap jij er ook zo slecht van? Die klap als je naar buiten loopt. De kids doen ook geen oog dicht. Geen waterijsje meer te krijgen! Ik word er doodmoe van. De hortensia's hebben het inmiddels ook begeven.

De hele keuken vol met fruitvliegen. Ik krijg er echt hoofdpijn van. Wij slapen alleen nog maar onder een laken. Jan overweegt zelfs airco aan te schaffen. Het gras is volledig bruin geworden. Het hele parket is er krom van gaan staan. Op zolder kom ik alleen 's avonds laat nog. Allemaal de schuld van de klimaatverandering.
Die rijen bij de ijssalon! Zelfs nu hebben we geen tropenrooster! Vanmiddag weer naar oma om te kijken of ze nog leeft. Ik ben blij als het voorbij is. Wat is het weer klam vandaag zeg. Annabelle heeft allemaal warmtebultjes. Word jij er ook zo sloom van? Al het vlees is natuurlijk al op bij de slager, iedereen gaat barbecueën. Zonnebrandcrème is ook zo belachelijk duur. Je zal zien dat straks de halve hei afbrandt. Het is eigenlijk alleen in de auto uit te houden. Wij eten gewoon binnen hoor.
En komend weekend zeker weer regen. Elke nacht een inbraak in de straat. De GFT-bak ruikt inmiddels ook naar het riool in New Dehli. De hond moet zelfs een koelvest aan. Elke dag weer dat zwembadje vullen. Met dit weer sporten is echt levensgevaarlijk. Ik krijg ook direct dikkere enkels. Een half uur in de file gestaan naar Oud Valkeveen. Ik drijf mijn bed uit. Nou van mij hoeft het niet meer hoor. Het is gelijk zo plakkerig. Het kan in Nederland ook nooit eens normaal he. Wat was het een fan-tas-tische zomer, vond u ook niet? Dit was mijn laatste zomercolumn. Wie mijn avonturen als Amsterdamse immigrant in 't Gooi verder wil volgen, kan mij volgen via Instagram: @voor_het_spoor.
Paul

De historie van Bussum en het Gooi
Europa en Bussum

Paul met zijn moeder Erika in Montana, Zwitserland, voorjaar 1945.

Twee Bussumers zorgen voor een bijzondere start van het Open Monumentenweekend 2018 in Bussum, dat in het teken staat van Europa.

Het Eerbetoon

1941 in de Frans Halslaan in Naarden: zittend naast Paul zijn grootouders Ferdinand en Eva Hochherr (beiden omgekomen in Sobibor), staand Paulís ouders Frans en Erika Joseph-Hochherr.
Paul in Montana in 2017.

Paul Joseph werd begin 2018 tachtig jaar. Ter gelegenheid daarvan vatte hij het plan op om een ingrijpende periode van zijn leven op een bijzondere manier aan zijn kleinkinderen, en aan iedereen die het horen wil, te vertellen. En om een eerbetoon te brengen aan al degenen die daarbij een belangrijke rol speelden.

Documentairemaker Annet Betsalel volgde Paul die de vluchtroute opnieuw afreisde. Paul bezocht alle plekken die zijn ouders met hem (hij was 5 jaar) tijdens hun vlucht voor de nazi's aandeden, gebaseerd op het dagboek van Pauls vader. De film begint in Heidelberg, van waaruit zijn ouders in 1936 nazi-Duitsland ontvluchtten. Zij vestigden zich eerst in Amsterdam, zoals vele andere joodse vluchtelingen, maar verhuisden een paar jaar later naar het Gooi met als doel om beter in de Nederlandse samenleving te integreren. Die hoop werd verstoord toen Nederland in mei 1940 onder de voet werd gelopen. Als snel kwamen er beperkingen voor joden.

Het gezin Joseph was tot eind februari 1943 'bis auf weiteres von Arbeitseinsatz gesperrt', een eufemisme voor vrijstelling van transport via Westerbork naar de vernietigingskampen Auschwitz of Sobibor. Met behulp van de burgerij van Naarden ontsnapte het gezin tijdig aan deportatie en vluchtte naar Zwitserland. Het relaas van deze geslaagde vlucht is de basis voor de documentaire, een reisverhaal met ontroerende ontmoetingen in vijf landen: Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Zwitserland. Maar het is ook het wrange verhaal van het verraad van een Nederlandse douanier, dat diens vrienden in het verzet duur is komen te staan.

Vertoning in de Wilhelminakerk

Op donderdag 6 september opent de Historische Kring Bussum met deze documentaire het Open Monumentenweekend 2018 dat dit jaar als thema heeft 'In Europa'. Paul Joseph zal een korte inleiding geven en na afloop kan hij vragen beantwoorden. Ook documentairemaker Annet Betsalel zal aanwezig zijn. De documentaire duurt 75 minuten. De avond begint om 20.00 uur in de Wilhelminakerk, ingang aan de zijkant. Toegang is gratis. Bij de uitgang kan een vrijwillige bijdrage gegeven worden.

Paul Joseph is onder meer voorzitter van de Joodse gemeente Naarden-Bussum. Annet Betsalel maakte al meerdere documentaires waaronder de film 'Treffpunkt Erasmus' over twee Wehrmachtsoldaten die Joden in het Gooi hielpen bij onderduiken.

22 / 28

Zaterdag 1 september

Yoga voor rug, nek en schouders

10:00 uur | YogaLotus Bussum

Critical Alignment Yoga. Voor wie: voor iedereen met nek-, rug- en/of schouderklachten of dit wil voorkomen. Wat doen we: theorie- en praktijkles. Waarom: inzicht in voorkeurshoudingen en daarna gerelateerde klachten, ontspanning en krachtopbouw. Aanmelden: cay@yogalotus.nl-035 6833871-yogalotus.nl.

Demonstratiedag Slowjuicen

10:00 uur | Slowjuice.nl Naarden

Kom het assortiment bekijken en de slowjuicers zelf testen en het door u geperste sapje proeven. Groenten en fruit is volop aanwezig (u kunt ook uw eigen groenten en fruit meenemen) en medewerkers kunnen u assisteren.

Oogstmarkt

10:30 uur | Tuinvereniging Nooit Gedacht Muiden

Verkoop van biologische groenten van het seizoen, pompoenen, zelfgemaakte jam, zoetzuur, piccalilly, chutney, geweckte producten, bloemen, koffie, thee met ambachtelijke taart, heerlijke huisgemaakte soep. Imkers vertellen alles over bijen en honing. Tuinders geven een rondleiding over het complex.

Orgelconcert

15:00 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

De organist André Potter speelt o.a. werken van J.S.Bach, Lefébure-Wély en César Franck. De toegang is vrij. Collecte op het eind voor het Orgelfonds.

Foto-expositie

16:00 uur | deMess Naarden

Foto-Expositie naar aanleiding van het boek 'Amsterdam Streethearts' van de Amerikaanse schrijfster en fotografe Shirley Agudo die jarenlang rond de Amsterdamse Gay Pride en het volksfeest Hartjesdag de uitgedoste Drag Queens fotografeerde.

Zondag 2 september

Buiten Yoga

9:45 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Lekker weer. Tijd voor buiten yoga met YogaYvonne en Ganna. Kosten 12 euro per persoon. Contant betalen aan Ganna.

Lezing 'De Praagse Lente'

14:00 uur | Comenius Museum Bussum

De lezing 'De Praagse Lente' wordt gegeven door Filip Bloem. Kosten: 10 euro en 5 euro voor MJK. Aanmelden via 035-6943045 (di-zo van 12.00-17.00 uur) of via info@comeniusmuseum.nl.

Maandag 3 september

Busdagtocht

8:10 uur | Verlosserkerk Bussum

In het begin is er aandacht voor Vincent van Gogh en later worden de praalwagens bekeken van het bloemencorso dat op 2 september in Zundert plaatsvond. De rit begint in Huizen en er zijn verschillende opstapplaatsen in Bussum. Opgave en informatie bij Hannie 035-5258205 of Lucie 035-5255652

Pilates mat les

9:15 uur | YogaYvonne Naarden

Pilates combineert de diepe ademhaling en de gecontroleerde beweging vanuit liggende, zittende of staande uitgangshoudingen. Gedurende de hele training word je core versterkt.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Ook niet ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. Vandaag is er boekenruil. De gastvrouwen Lidemey en Pépé verwachten u.

CAY Yoga voor de rug

20:30 uur | YogaYvonne Naarden

Critical alignment yoga (CAY) is speciaal voor mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Heb je last van verkrampte spieren, stijfheid en pijn in je rug en/of schouders? In het dagelijks leven ervaren we allemaal spanning.

Dinsdag 4 september

Hatha Yoga

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

De computer-deskundigen van SeniorWeb zitten voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Kosteloos advies.

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Meedoen met de Yoga op de stoel. Kosten per les 5 euro.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | De Kazerne Muiden Muiden

Inloopspreekuur voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Samen tegen Laaggeletterdheid

10:00 uur | Broedplaats Gooise Meren Bussum

Broedplaats voor een gezellige bijeenkomst om op te staan tegen laaggeletterdheid. Er is letterbingo, er wordt gedicht, gezongen en voor wie wil kan er van een lekkere lunch genoten worden (tegen een kleine vergoeding).

Power Yoga lessen

19:30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Gratis Power Yoga lessen voor de sportieve Yogi. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl Kosten: gratis. Voor: vrouwen tussen de 18 en 60 jaar. Door: Trudie.

Good Luck

20:00 uur | Gymzaal TTV Good Luck Bussum

Bij tafeltennis vereniging Good Luck van vanaf vanavond weer volop worden gespeeld. Wilt u een balletje slaan of uw conditie op peil houden dan bent u alle dinsdagavonden welkom.

Woensdag 5 september

Van Gedachten naar Gevoel

9:30 uur | Praktijk Caroline Bun Coaching Bussum

Zit je veel in je hoofd? Voel je je emotioneel vast zitten? Pieker je veel? Voel je je gespannen, over-emotioneel, onrustig of vermoeid? Dan is deze workshop 'Van Gedachten naar Gevoel' écht iets voor jou! Meer informatie: https://cbcoaching.nl/van-gedachten-naar-gevoel/.

Mahjong… Steengoed!

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel, waarbij 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kan Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Gratis Beginnerscursus. Informatie: koencmb.vandijk@gmail.com.

Wandeltocht

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De duur van de wandelingen is circa 1,5 uur. Geen kosten. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Bezoek onze website: wwww.wocbellefleur.nl.

Open Eettafel

17:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10 euro krijgt u een heerlijke maaltijd. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Jannie: 035 693 20 77.

FitStap trainingen Gooise Meren

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Spirituele ontwikkeling

19:30 uur | Praktijk Caroline Bun Coaching Bussum

Wil je leven met je begeleiders van 'boven', we helpen je hiermee op weg. "Prachtig, wat een geweldige ervaring! Ik heb mezelf gevonden en als bonus m'n begeleiders! Ik voel hun kracht en hulp en ben daar zo blij mee!" Meer informatie: https://cbcoaching.nl/spirituele-ontwikkeling-i/.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Bridgeclub Trefpunt speelt weer op haar oude honk. We nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Voor informatie: 035 6940321.

NRV Gooilabd

20:00 uur | Witte Kerk Naarden Naarden

Deze keer zal de hele bijeenkomst in het teken staan van Genealogie in Duitsland. Spreker Jos Kaldenbach. Ook niet-leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging zijn welkom. Zaal open om 19.30 uur.

Yin Yoga

20:00 uur | Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

Donderdag 6 september

Duurzaam Atelier met Basim

12:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor u klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken. Lekker duurzaam dus!

Filosofisch Café

14:00 uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

Filosofisch Café waar filosofe Martha Nussbaum centraal staat en haar ideeën over emoties, met name woede en vergeving. Wat kunnen en wat moeten we ermee? Entree is 5 euro.

Opening

15:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een feestelijke opening van het nieuwe seizoen WOC Bellefleur met het nieuwe activiteiten boek en een hapje en drankje.

Vestingborrel

17:00 uur | Bar Bistro Naarden Naarden

Vestingborrel voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi.

Documentaire Het Eerbetoon

20:00 uur | Wilhelmina Kerk Bussum

Opening van de Open Monumentendagen met de filmdocumentaire 'Het Eerbetoon'. Over de vlucht van Paul Joseph en familie in 1943 van Naarden naar Zwitserland. Toegang is gratis.

Koningslezing

20:00 uur | Koningskamer Bussum

Inclusiviteit: denken vanuit mensen, niet systemen. Prinses Laurentien van Oranje is onder meer sociaal ondernemer, auteur en (dialoog)facilitator. Rode draad in al haar werk: inclusieve diversiteit en duurzaamheid. Eerst drie kwartier inleiding, daarna kunnen er vragen gesteld worden.

Vrijdag 7 september

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Locatie: bibliotheek Gooi en Meer Bussum. U wordt kostenloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

Shaffy programma 'Niet zonder ons'

21:00 uur | deMess Naarden Naarden

Onder de naam 'Niet zonder ons' gaat een groep getalenteerde jonge muzikanten op tournee langs verschillende theaters in Nederland en brengen daarmee een eerbetoon aan Ramses Shaffy die in augustus 85 jaar zou zijn geworden!

Zaterdag 8 september

Hardloopcursus Start-to-Run TEMPO AV Bussum

9:30 uur | Tempo Atletiek Vereniging Bussum

Start hardloopcursus Start-to-Run bij TEMPO AV in Bussum. Onder begeleiding van enthousiaste en gediplomeerde trainers en met gezellige loopmaatjes leer je in 7 weken 25 - 30 minuten aaneengesloten hardlopen obv de juiste loophouding en looptechniek. Inschrijven via www.yakultstarttorun.nl.

Pop-up tijdmachine Grote Kerk Naarden | Toekomst van Toen

10:00 uur | Grote Kerk Naarden Naarden

Gooise monumenten in spotlight met Toekomst van Toen op 8 september. Vijf pop-up evenementen in vijf monumenten: Dorpskerk Blaricum, Muziekcentrum van de Omroep, Clemenskerk Hilversum, Grote Kerk Naarden en Hervormde Kerk 's-Graveland. Van 10.00 tot 17.00 uur gratis minifestival voor jong en oud.

OPEN DAG YOGACENTRUM LOTUS / YOGALOTUS

11:00 uur | YogaLotus Bussum

Van 11-16 uur gratis diverse yogastijlen, Pilates en Qigong. Ervaar welke vorm bij jou past en maak kennis met de docenten. Adem en aandacht. Hatha-& meditatie, Vinyasa/Flow-, Critical Alignment-, Yin-, Yin-Yang-, Qigong en Pilates. www.yogalotus.nl-mail@yogalotus.nl - 035 6833871-0645 154 838.

Europese Markt Open Monumentendag 2018

12:00 uur | tuin klooster Marienburg Bussum

Kraampjes, lezingen, muziek en activiteiten voor jong & oud. Georganiseerd door de Historische Kring Bussum i.s.m. Pro Bussum. www.historischekringbussum.nl

Anne Mieke Ruyten 'Oevers'

20:30 uur | deMess Naarden Naarden

De liefde, de humor, het gemis, de zelfspot, en de aanpassing naar het leven en werken in twee landen zijn de onderwerpen in teksten van Boudewijn De Groot, Brigitte Kaandorp, Harrie Jekkers, Theo Nijland, Stef Bos, Marcel De Groot, Chiel Van Berkel en anderen.

Zondag 9 september

Open Monumenten Dag en het Comenius Museum

13:00 uur | Comenius Museum Bussum

Op 9 september 2018, op Open Monumenten Dag, worden in het Comenius Museum rondleidingen gehouden van 13.00-16.30u. Ze gaan over Comenius, zijn reizen in Europa en het Mausoleum. Gratis toegang. Aanmelden niet nodig. Locatie: Kloosterstraat 33, 1411RS Naarden, Openingstijden: di-zo 12.00-17.00u.

Open Monumentendag 2018, gegidste architectonische wandeling van ca. 1 uur.

14:00 uur | station naarden-bussum historische kring bussum Bussum

Open Monumentendag 2018:14.00-16.00 uur. Elk half uur een gegidste architectonische wandeling van ca. 1 uur. Vertrek vanaf de tuin van Mariënburg e/o de Historische Kring Bussum, rechts naast de ingang van station Naarden Bussum. Zie www.historischekringbussum.nl

Dinsdag 11 september

Hatha Yoga

uur | Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een GRATIS PROEFLES Hatha Yoga. Een fijne combinatie van inspannende en ontspannende houdingen!

yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Elke dinsdag morgen kunt U meedoen met de Yoga op de stoel bij Amaris de Veste, Koningin Wilhelminalaan 1, 1411 el Naarden. Kosten per les € 5,00

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | De Kazerne Muiden Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10-12 uur(in de Buurtkamer,Kazerne)voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen

Rebalancingmassage-kennismakingsdag.

14:00 uur | Atma-coaching Bussum

Vanaf 29 mei kunt u deze zomer op elke dinsdag tussen 15 en 21 uur kennismaken met de rebalancing-ontspanningsmassage tegen een gereduceerd tarief. Ipv € 55 betaalt u dan € 45. Reserveer bij Atma-coaching; 0616380595

Gratis Power Yoga lessen, voor de sportieve Yogi

19:30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Power Yoga lessen, voor de sportieve Yogi Wanneer: dinsdagavond van 19:30 – 20:45 uur in wijkcentrum de uit Wijk te Bussum Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl Kosten: gratis Voor: vrouwen tussen de 18 en 60 jaar Door: Trudie, onze gloednieuwe supervrijwilliger!

Good Luck start nieuw seizoen!

20:00 uur | Gymzaal TTV Good Luck Bussum

Bij tafeltennis vereniging Good Luck, aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum, kan vanaf dinsdag 4 september a.s. weer volop worden gespeeld. Wilt u een balletje slaan of uw conditie op peil houden dan bent u alle dinsdagavonden vanaf 20.00 uur van harte welkom in onze zaal.

Woensdag 12 september

Vroege Vogel Yoga mét pit!

7:15 uur | YogaYvonne Naarden

Ben je een vroege vogel en herken je dit? Het gevoel geen grip te hebben op je tijd en je weet niet wat je eraan kan doen?Op zoek naar meer ruimte in hoofd,adem, lichaam én je agenda? Jouw inspanning is: één uur per week eerder opstaan om naar jouw Vroege Vogel Yoga les yoga te gaan.

Mahjong… Steengoed!

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel, waarbij 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kan Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Gratis Beginnerscursus koencmb.vandijk@gmail.com

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 u vrije toegang.

Fietsen met WOC Bellefleur

11:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kunt u meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Start: 11.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686.Mackaylaan 11a in Naarden. wwww.wocbellefleur.nl

Lezing 'De VOC in Sri Lanka'

15:00 uur | Vestingmuseum Naarden

Sri Lanka deskundige Lodewijk Wagenaar zal op 12 september om 15:00 uur een lezing geven met aanvullende informatie over de VOC periode op Sri Lanka.

Open Eettafel

17:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10,- euro krijgt u een heerlijke maaltijd. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Jannie: 035 693 20 77

FitStap trainingen Gooise Meren

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Bridgen in Trefpunt

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Terug van weggeweest! Vanaf 1 februari speelt Bridgeclub Trefpunt weer op haar oude honk in het Trefpunt aan de Lorenzweg 59 in Bussum. Wij nodigen bridgers uit om weer mee te komen doen. Iedere woensdag avond v.a. 19.10 u. bent u welkom. Voor info tel. 035 6940321

Yin Yoga

20:00 uur | Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een GRATIS PROEFLES Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Info+aanmelden: irene_van_es@hotmail.com

Donderdag 13 september

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit Bussum

WerkZoekersServicePunt in De Palmpit elke donderdag 9-12 uur Palmpit Bussum Koekoeklaan 3

Duurzaam Atelier met Basim

12:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor u klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken. Lekker duurzaam dus!

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

U bent welkom tijdens het inloopspreekuur met al uw uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Mess Jazz - Yvonne Weijers 'De zon komt op'

20:30 uur | deMess Naarden Naarden

Yvonne Weijers zingt Cole Porter, Madeleine Peyroux en Robbie Williams in het Nederlands. Swingende luisterliedjes over liefde, leven en relaties, recht uit haar hart en in haar eigen taal. Want dat is wat zij doet: de mooiste songs toegankelijk maken voor een breed publiek.

Koningslezing met Prinses Laurentien van Oranje.

Zaterdag 1 september

Yoga voor rug, nek en schouders

10:00 uur | YogaLotus Bussum

Critical Alignment Yoga. Voor wie: voor iedereen met nek-, rug- en/of schouderklachten of dit wil voorkomen. Wat doen we: theorie- en praktijkles. Waarom: inzicht in voorkeurshoudingen en daarna gerelateerde klachten, ontspanning en krachtopbouw. Aanmelden: cay@yogalotus.nl of bellen met 035 6833871.

Demonstratiedag Slowjuicen

10:00 uur | Slowjuice.nl Naarden

Iedereen is welkom om het assortiment te komen bekijken en de slowjuicers zelf te testen en het door jezelf geperste sapje te proeven. Groenten en fruit is volop aanwezig. Je kunt ook eigen groenten en fruit meenemen en er zijn medewerkers die kunnen assisteren.

Oogstmarkt

10:30 uur | Tuinvereniging Nooit Gedacht Muiden

Verkoop van biologische groenten van het seizoen, pompoenen, zelfgemaakte jam, zoetzuur, piccalilly, chutney, geweckte producten en bloemen. Ook is er koffie, thee met ambachtelijke taart en heerlijke huisgemaakte soep. Imkers vertellen alles over bijen en honing en tuinders geven een rondleiding over het complex.

Orgelconcert

15:00 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

De organist André Potter speelt onder andere werken van J.S.Bach, Lefébure-Wély en César Franck. De toegang is gratis. Collecte op het eind voor het Orgelfonds.

Foto-expositie

16:00 uur | deMess Naarden

Foto-Expositie naar aanleiding van het boek 'Amsterdam Streethearts' van de Amerikaanse schrijfster en fotografe Shirley Agudo, die jarenlang rond de Amsterdamse Gay Pride en het volksfeest Hartjesdag de uitgedoste Drag Queens fotografeerde.

Zondag 2 september

Buiten Yoga

9:45 uur | Paviljoen Heidezicht Bussum

Lekker weer dus tijd voor buiten yoga met YogaYvonne en Ganna. Om 09.30 uur verzamelen bij restaurant Paviljoen Heidezicht aan de Randweg 203. Kosten 12 euro per persoon. Contant betalen aan Ganna.

Lezing

14:00 uur | Comenius Museum Naarden

De lezing 'De Praagse Lente' wordt gegeven door Filip Bloem. De kosten zijn 10 euro en MJK betalen 5 euro. Aanmelden via 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur) of via info@comeniusmuseum.nl.

Maandag 3 september

Busdagtocht

8:10 uur | Verlosserkerk Bussum

In het begin is er aandacht voor Vincent van Gogh en later worden de praalwagens bekeken van het bloemencorso dat op 2 september in Zundert plaatsvond. De rit begint in Huizen en er zijn verschillende opstapplaatsen in Bussum. Opgave en informatie bij Hannie 035-5258205 of Lucie 035-5255652.

Pilates

9:15 uur | YogaYvonne Naarden

Pilates combineert de diepe ademhaling en de gecontroleerde beweging vanuit liggende, zittende of staande uitgangshoudingen. Gedurende de hele training word je core versterkt.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3 b met een boekenruil. Ook niet ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey en Pépé staan klaar.

Yoga voor de rug

20:30 uur | YogaYvonne Naarden

Critical alignment yoga (CAY) is speciaal voor mensen met rug-, schouder- en nekklachten. Heb je last van verkrampte spieren, stijfheid en pijn in je rug en/of schouders? In het dagelijks leven ervaren we allemaal spanning.

Dinsdag 4 september

Van gedachten naar gevoel

9:30 uur | Praktijk Caroline Bun Coaching Bussum

Zit je veel in je hoofd? Voel je je emotioneel vast zitten? Pieker je veel? Voel je je gespannen, over-emotioneel, onrustig of vermoeid? Dan is deze workshop 'Van Gedachten naar Gevoel' écht iets voor jou! Meer informatie op https://cbcoaching.nl/van-gedachten-naar-gevoel.

Mahjong

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Mahjong is een gezelschapsspel, waarbij vier spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Gratis Beginnerscursus. Informatie via koencmb.vandijk@gmail.com.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Het pas geopende Spieghelcafé is de 'huiskamer van het Spieghel', gelegen aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Naarden

De computer-deskundigen van SeniorWeb zitten klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. Het inloopspreekuur is gratis.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloopspreekuur voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste Naarden

Doe mee met Yoga op de stoel. De kosten per les zijn 5 euro.

Samen tegen Laaggeletterdheid

10:00 uur | Broedplaats Gooise Meren Bussum

Kom naar de Broedplaats voor een gezellige bijeenkomst om op te staan tegen laaggeletterdheid. Er is letterbingo, er wordt gedicht, gezongen en voor wie wil, kan er van een lekkere lunch genoten worden (tegen een kleine vergoeding).

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel Bussum

Het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3 b met een boekenruil. Ook niet ASGM-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening. De gastvrouwen Lidemey en Pépé staan klaar.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De duur van de gratis wandelingen zijn ca. 1,5 uur. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Bezoek website: wwww.wocbellefleur.nl.

Open Eettafel

17:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10 euro krijg je een heerlijke maaltijd. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Jannie: 035 693 20 77.

FitStap

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in twaalf weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Spirituele ontwikkeling

19:30 uur | Praktijk Caroline Bun Coaching Bussum

Wil je leven met je begeleiders van 'boven'. Wij helpen je hiermee op weg. "Prachtig, wat een geweldige ervaring! Ik heb mezelf gevonden en als bonus m'n begeleiders! Ik voel hun kracht en hulp en ben daar zo blij mee!" Meer informatie: https://cbcoaching.nl/spirituele-ontwikkeling-i.

Power Yoga lessen

19:30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Gratis Power Yoga lessen voor de sportieve Yogi. Inschrijven bij Esther: elindhout@versawelzijn.nl. Voor vrouwen tussen de achttien en zestig jaar gegeven door Trudie.

Good Luck

20:00 uur | Gymzaal TTV Good Luck Bussum

Bij tafeltennis vereniging Good Luck aan de Dr. Schaepmanlaan kan vanaf vanavond weer volop worden gespeeld. Wil je een balletje slaan of jouw conditie op peil houden dan ben je alle dinsdagavonden welkom.

NRV Gooilabd

20:00 uur | Witte Kerk Naarden Naarden

Deze keer staat de hele bijeenkomst in het teken van Genealogie in Duitsland. Spreker Jos Kaldenbach. Ook niet leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging zijn welkom. Zaal open om 19.30 uur.

Yin Yoga

20:00 uur | Heartfelt Bussum

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en souplesse in je lichaam? Kom dan langs voor een gratis proefles Yin Yoga. Een rustige vorm van Yoga waarbij je alle spieren ontspant en je bindweefsel soepel maakt en houdt! Informatie en aanmelden: irene_van_es@hotmail.com.

Donderdag 6 september

Duurzaam Atelier

12:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Basim is sinds een paar jaar in Nederland en heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken. Lekker duurzaam dus!

Filosofisch Café

14:00 uur | Restaurant Zorba de Griek Bussum

Filosofe Martha Nussbaum staat vandaag centraal met haar ideeën over emoties, met name woede en vergeving. Wat kunnen en wat moeten we ermee? Inloop vanaf 13.30 uur. Entree is 5 euro.

Nieuwe seizoen

15:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Feestelijke opening van het nieuwe seizoen met het nieuwe activiteitenboek en een hapje en een drankje.

Documentaire

20:00 uur | Wilhelmina Kerk Bussum

De opening van de Open Monumentendagen begint met de filmdocumentaire 'Het Eerbetoon' over de vlucht van Paul Joseph en zijn familie in 1943 van Naarden naar Zwitserland. De toegang is gratis.

Koningslezing

20:00 uur | Koningskamer Bussum

Denken vanuit mensen, niet systemen. Prinses Laurentien van Oranje is onder meer sociaal ondernemer, auteur en (dialoog)facilitator. Rode draad in al haar werk is inclusieve diversiteit en duurzaamheid. Eerst drie kwartier inleiding, daarna kunnen er vragen gesteld worden.

Zondag is het Heart to Heart Yoga Festival

Eigenaar Dorien van Nieukerken. Foto: Heart to Heart

BUSSUM De tweede editie van het Heart to Heart Festival is op zondag 2 september. "Het wordt een dag vol inspiratie, beweging en ontspanning", vertelt eigenaar Dorien van Nieukerken.

Heart to Heart is al een kwart eeuw een begrip in 't Gooi en verzorgt inspirerende lessen, workshops en persoonlijke sessies op het gebied van yoga, meditatie, mindfulness, stress-management, persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit en life-style. Na het succes van de eerste editie, is het festivalprogramma dit jaar uitgebreid. "Tijdens het festival kun je meedoen aan diverse vormen van yoga zoals Hatha, Vinyasa, Yin, Critical Alignment, Restorative en Yoga Nidra, maar er is ook meditatie, mindfulness en emotioneel lichaamswerk."

Dorien en haar team openen het festival om 9.30 uur en van 10.00 tot 17.30 uur kun je ieder uur in vier verschillende zalen verschillende yogalessen volgen.
"Ook zijn er workshops, twee bijzondere ligconcerten met gongs en klankschalen met Spirit Connection en in de grote zaal zijn diverse lezingen met onder andere Jan Geurtz die vertelt over 'Verliefd aan Liefde' en Hannah Cuppen over haar boek 'Liefdesbang'. Kinderen zijn welkom voor de kinderyoga. De dag is feestelijk aangekleed met diverse stands met yogakleding en artikelen zoals essentiële oliën en diverse natuurlijke producten en een grote, paarse foodtruck met vegetarische snacks. De dag wordt gezamenlijk afgesloten met een uur Barefoot dancing. Tijdens het festival kun je meedoen voor een uurtje of de hele dag blijven.
Heart to Heart is gevestigd in het verzamelpand Heart House. In Heart House zijn er naast Heart to Heart nog zeventien huurders op het gebied van groei, persoonlijke ontwikkeling en welzijn waaronder therapeuten, masseurs, natuurgeneeskundige, psycholoog en orthomoleculaire arts. "Tijdens het festival is er ook een Open Huis van het Heart House en zijn alle praktijkdeuren geopend om kennis te maken met bijvoorbeeld een familiecoach of een van de opleiders van de coach-academy als je geïnteresseerd bent om zelf coach te worden."

De entree voor het festival is 20 euro. Aanmelden via www.hearttoheart.nl of mailen naar info@hearttoheart.nl.

Cursus hardlopen bij Tempo AV

BUSSUM Een gezond lijf, een goed gevoel en enthousiaste trainingsmaatjes. Dat is wat het hardloopcursus Yakult Start to Run bij Tempo AV biedt.

De cursus Yakult Start to Run is dé manier om te leren hardlopen zonder die moeilijke stap alleen te zetten.
"Het maakt niet uit of je nu al fit bent of niet. Of dat je (iets) te zwaar bent of prima op gewicht. Man of vrouw, jong of oud, totaal ongetraind of beginner. Wat wél uitmaakt is dat je niet alleen van start gaat en de juiste begeleiding krijgt," aldus de hardloopclub uit Bussum.

Zaterdag 8 september

Bij Tempo AV op Sportpark Zuid in Bussum begint op zaterdag 8 september de nieuwe cursus die gebaseerd is op de technieken van 'Bewust Hardlopen'.

Maatjes

"Enthousiaste trainers en gezellige loopmaatjes wachten je elke zaterdag op voor een energieke training op de hei, in het park, het bos of op de atletiekbaan. Je conditie verbetert en dat voel je: je wordt steeds fitter! Elke kilometer verbrand je een flinke hoeveelheid calorieën."

Begeleiding

"Met de Yakult Start to Run train je tweemaal per week onder professionele begeleiding. Ook krijg je huiswerktraining mee met ondersteuning via de Start to Run app met audiocoaching, het speciale Start to Run Magazine vol beginnerstips en weetjes, drie edities van het tijdschrift Runner's World, vier maanden lid van de Atletiekunie zodat je verzekerd bent tijdens de trainingen en korting op de producten van de Atletiekunie voor 49,50 euro."

Tempo AV heeft woensdag 5 september vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst. Daar kunnen nieuwe deelnemers vragen stellen aan de trainers. Direct opgeven kan via yakultstarttorun.nl.

Open dansweek bij Jelly Jam Dance

Een optreden van een van de hiphopgroepen. Foto: Yvette de Vries

NAARDEN Dansschool Jelly Jam Dance begint het nieuwe dansjaar met een open dansweek van maandag 3 tot en met zondag 9 september met gratis lessen en workouts. Er is aandacht voor de bekende dansvormen zoals hiphop en moderne dans, maar er zijn ook nieuwe activiteiten. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld kleuterballet en klassiek ballet. Ook de jeugd vanaf twaalf jaar kan wat nieuws uitproberen. Vanaf dit seizoen zijn er lessen dancehall/high heels. Voor wie wat extra's aan de conditie wil doen, kan zich inschrijven voor de total workout. De dansschool gaat ook meer lessen voor volwassenen aanbieden.

Koopjesdag in dorpshart van Bussum

BUSSUM De Koopjesdag in het dorpshart van Bussum is op zaterdag 1 september.

Tijdens de Koopjesdag staan er tientallen kraampjes met de laatste koopjes van het seizoen tussen 9.00 en 17.00 uur in het centrum van Bussum.
Ook is er een bloemenmarkt en gezellige live muziek.